ReMeK-e-hírlevél
XIII. évf., 2018/1. szám                                         ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

A ReMeK-e-hírlevél szerkesztősége áldott, békés, örömben, egészségben, kultúrában gazdag új esztendőt kíván minden kedves olvasójának!

 
TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--A Google Arts & Culture szolgáltatás
--Mátyás király-emlékév lesz 2018
--Több mint 100 millió eurót folyósít az Orbán-kormány erdélyi szervezeteknek
PÁLYÁZATOK
--Tündérszó meseíró pályázat
--Közművelődési szakmai innovációs pályázat
--30 év alatti írók, figyelem! Meghirdették a Tabéry Géza novellapályázatot
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
--Hargita megyei iskolai könyvtárosok hírei
--Bemutatták Marta Cordea könyvét
--A Tóth Árpád Irodalmi Kör karácsonyi ünnepélye az aradi megyei könyvtárban
--Angyalváró foglalkozások a székelyudvarhelyi könyvtárban
KITEKINTŐ
--Integrált könyvtári rendszerek bemutatói az OSZK-ban
--Új oktatási központot és projektirodát adtak át
--Zalaegerszegi és nyíregyházi könyvtárosok gyűjtöttek a rászorulóknak
--A brit könyvtárak bezárása leginkább a gyermekeket sújtja
HAZAI
--Újra látogatható a nagyenyedi Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár
--Nem a szerzőknek kell az anyanyelvű tankönyvek román fordításáról gondoskodniuk
--Eltérő hangú kortársak – bemutatták Varga László Edgár és Serestély Zalán új kötetét
--Botrány tört ki egy egyetemi könyvtárban forgatott „manele” klip miatt
--Holtan találták lakásában a jászvásári egyetemi könyvtár igazgatóját és feleségét
ELHALÁLOZÁS
--Elhunyt Csontos János, József Attila-díjas költő, író
--Elhunyt Albert Gábor író
ÉVFORDULÓK
--Tanulmánykötet jelent meg Fodor Sándor íróról születésének 90. évfordulójára
--Húsz év, ami már kultúrtörténet
DÍJAK
--Lövétei Lázár Lászlóé az Év Legjobb Könyve díj
--Olof Palme-díjat kapott a máramarosszigeti származású Hédi Fried írónő
AJÁNLÓ
--Hogyan válasszunk minőségi gyermekkönyvet a gazdag kínálatból?
--A legjobb ismeretterjesztő és tudományos könyvek – ajánló Eaglemantól Harariig
--Megjelent a Kincses Képeskönyv Csíkszereda
--Útikönyv Udvarhelyszék természeti látványosságairól
MOZAIK
--Könyvtárak helyett a globális szolgáltatók használják - és hajtják túl - a big datát
--A legolvasottabb könyvek Magyarországon 2017 decemberében
--Minden Fedél Nélkül mögött megbújik egy élettörténet
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--A Google Arts & Culture szolgáltatás
A Google Arts & Culture szolgáltatással megismerhetünk olyan helyszíneket és eseményeket, amelyek hatással voltak a világunk alakulására, olyan gyűjteményeket fedezhetünk fel, amelyeket a legnevesebb múzeumok kurátorai állítottak össze. Az ezernyi, fényképen, videón, kéziratban és műalkotásban megörökített történet bármilyen képernyőn és a virtuális valóságban is megtekinthető, közöttük megtalálhatja az ember kedvenc műalkotásait, létrehozhat saját gyűjteményeket, és megoszthatja azokat ismerőseivel.
A Google Arts & Culture 70 ország több mint 1200 nemzetközi múzeumával, képtárával és intézményével dolgozott együtt, hogy mindenkinek hozzáférhetővé tegyék a kiállításaikat online.
Forrás és további részletek itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.cultural&hl=hu

 
--Mátyás király-emlékév lesz 2018
A magyar történelem leghíresebb és legismertebb uralkodója, mesék, mondák, legendák hőse, a bölcs és igazságos Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából Magyarország Kormánya a 2018. évre Mátyás király-emlékévet hirdetett. A Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatába is belefoglalt tényt hivatalosan 2017. december 11-én sajtótájékoztatón jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A rendkívül sikeres Márton Áron-, majd Szent László-év után a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a Mátyás király-emlékévvel is fontos célja a magyar identitás erősítése a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban. Az emlékév megszervezését és lebonyolítását ezúttal a korábbi emlékévekben is meghatározó szerepet vállalt Magyarság Háza irányítja. Az emlékév lehetőséget teremt arra, hogy a Kárpát-medencei magyarság közös ünnepségeket, konferenciákat, tanulmányi versenyeket és más rendezvényeket szervezzen, ami a magyar identitást ugyancsak erősíteni fogja. Az emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza lesz, Csibi Krisztina igazgató irányításával – tájékoztatott Potápi Árpád János. Az emlékév ötletadója – akárcsak az előző két esetben – Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gaal Gergely (KDNP) országgyűlési képviselő volt; ők Gergely Balázzsal, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökével együtt tanácsadó testületként segítik a Magyarság Háza munkáját.
Forrás és teljes szöveg itt: http://www.erdely.ma/matyas-kiraly-emlekevet-hirdetett-2018-ra-a-nemzetpolitikai-allamtitkarsag/
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/89649-matyas-kiraly-emlekevet-hirdetnek-2018-ra-a-karpat-medenceben

 
--Több mint 100 millió eurót folyósít az Orbán-kormány erdélyi szervezeteknek
Óriási összegű, több mint százmillió eurós támogatást folyósít az Orbán-kabinet több erdélyi magyar szervezetnek. Az erről szóló kormányhatározatok 2017. december 27-én jelentek meg a Magyar Közlönyben. A pénzt a magyar állam 2017-es költségvetéséből biztosítják.
A legnagyobb összeget, 26,78 milliárd forintot (közel 90 millió eurót) az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület kapja a magyar kormánytól „programjainak, célkitűzéseinek, ingatlan beruházásainak, eszközbeszerzéseinek, működésének támogatása” jogcímen. (…)
Érdekesség, hogy a főtér.ro portált működtető Erdélyi Médiatér Egyesület szintén kiemelt támogatásban, 1,45 milliárd forintban részesül.. Eközben a legnagyobb erdélyi magyar médiavállalkozást, a csőd szélén álló Udvarhelyi Híradó kiadót működtető Határok Nélkül A Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítvány nem kap támogatást. Korábban az Erdélyi Médiatér Egyesület fő finanszírozója éppen a budapesti alapítvány volt.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/90331-tobb-mint-100-millio-eurot-folyosit-az-orban-kormany-erdelyi-szervezeteknek

 
PÁLYÁZATOK

--Tündérszó meseíró pályázat
A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület kilencedik alkalommal hirdeti meg határok nélküli meseíró pályázatát. A pályázatra a világ bármely országában élő 8–15 éves gyermekek magyar nyelven írott meséit várják e-mailben, csatolt Microsoft Word dokumentumban, vagy postai úton 4 példányban, 2018. március 15-éig.
A pályázatra a 2003. január 1-je és 2009. december 31-e között született gyermekek meséit fogadják. A mese mellé, kérik, feltétlenül csatolják 1.) a meseíró nevét, 2.) születési idejét (év, hónap, nap), 3.) postacímét (ország, település, utca, házszám, irányítószám) és 4.) szülei egyikének lehetőleg e-mail címét vagy telefonszámát. A pályaművek terjedelme legföljebb 6000 leütés (körülbelül 3 nyomtatott oldal) lehet. Témájukkal, irodalmi formájukkal kapcsolatban nincs semmiféle megkötés. Egy pályázó csak egy mesét küldhet a zsűrinek. A pályázó a mese elküldésével hozzájárul műve bármilyen formában történő, külön ellenszolgáltatás nélküli, későbbi nyilvánosságra hozásához.
A pályázat szellemi mecénása Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A bírálóbizottság neves írókból áll. A díjnyerteseket oklevéllel és egyedi művészeti alkotással jutalmazzák. A döntést követő ünnepélyes eredményhirdetés 2018. május végén – június elején, az Ünnepi Könyvhéten lesz Székesfehérváron. A díjazottakat 2018. május 16-ig telefonon vagy e-mailben értesítik, illetve névsorukat a www.ggmuvhaz.hu honlapon közzéteszik.
A legjobb írásokat az Egyesület egy későbbi időpontban megjelenteti. További információ: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület, H-8000 Székesfehérvár, Sóstó lakótelep 1. Magyarország, tel: +36 22/501-161; tunderszopalyazat@gmail.com
Forrás: https://palyazatmenedzser.hu/2017/12/13/tunderszo-meseiro-palyazat-3/

 
--Közművelődési szakmai innovációs pályázat
A Magyar Népművelők Egyesülete 'Közművelődési szakmai innovációs pályázatot’ ír ki a közművelődésben határon innen és túl dolgozó szakemberek, művelődő közösségek, azok vezetői és tagjai számára. A pályázat célja: 'Olyan új, korunk kihívásaira reflektáló (és akár technológiáját is használó) – már megvalósult vagy tervezett –, a közművelődés keretei között zajló művelődési formák, alkalmak, módszerek, folyamatok létrehozása és fejlesztése, amelyek megmutatják az intézmények sokszínűségét, kreativitását és akár új hagyományok teremtésére való képességét. Célunk a jó gyakorlatok terjesztése, ennek érdekében a legjobb pályamunkákat szakmai rendezvényeinken, elektronikus felületeinken és kiadványainkban közzétesszük.'
A pályázat benyújtásának módja: Egy pályázó maximum két pályázatot adhat be. A pályázatnak tartalmaznia kell a szakmai innovációs program: nevét, célját és várható eredményeit; a szakmai innovációs program illeszkedését a közművelődési feladatellátás rendszerébe; a célközönség pontos meghatározását; a program megvalósításának tervét (előkészítés, lebonyolítás – gyakoriság, időtartam stb.); a program szükséges tárgyi feltételeit (helyiség, bútorzat, infrastruktúra, szakmai anyagok stb.); a szükséges személyi feltételeket; a program indításához és működéséhez szükséges reális költségvetést; a szakmai innovációs program terjesztésével kapcsolatos elképzeléseket.
Pályázni kizárólag a www.kulturhazak.hu weboldal Pályázatok/ közművelődési szakmai innovációs pályázat menüpontból letölthető word dokumentum kitöltésével és honlapra való feltöltésével lehet.
A pályázatok feltöltésének kezdete: 2018. január 1., határideje: 2018. február 4.
A benyújtott pályázatokat szakértőkből alakult bíráló bizottság értékeli. A három legjobb pályázatot díjazzák: az első helyezett 100 000, a második 75 000, míg a harmadik helyezett 50 000 forint pénzjutalomban részesül.
További információk itt: http://www.kulturhazak.hu/palyazatok-2018-2/2018-okosmuvhaz2018-szakmai-innovacios-palyazat/

 
--30 év alatti írók, figyelem! Meghirdették a Tabéry Géza novellapályázatot
A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Várad irodalmi és művészeti folyóirat 4. alkalommal hirdeti meg a Tabéry Géza novellapályázatot.
A novelláknak tematikusan Tabéry Géza valamelyik tetszőlegesen választott regényéhez kell kapcsolódniuk. Kiindulópont lehet a regény címe, alaptémája, egy mozzanata vagy a mű szimbolikus (képi) síkjának eleme(i). Ajánlott művek: Vértorony, Szarvasbika, A csucsai kastély kisasszonya, A Frimont-palota. A pályázati kiírásra 30 év alatti pályakezdő és gyakorló szerzők egyaránt jelentkezhetnek, közölték a szervezők.
A pályázat célja, hogy értékelési, elbírálási és megjelenési lehetőséget biztosítson mindazoknak, akik szakmai megítélés alapján szeretnék alkotásaikat nyomtatott és elektronikus irodalmi periodikában is megjelentetni. A pályamunkákat szakértő zsűri értékeli.
A zsűri döntése alapján a legjobb, minősítést elért novellák szerzői elismerő oklevelet, a legjobb pályamunkákat beküldő három szerző pedig pályadíjat és könyvcsomagot kap az alábbiak szerint: a győztes pályamű 50 ezer forint (illetve ennek megfelelő lej) + könyvcsomag; a második helyezett 30 ezer forint (illetve ennek megfelelő lej) + könyvcsomag; a harmadik helyezett 20 ezer forint (illetve ennek megfelelő lej) + könyvcsomag díjazásban részesül. A legjobbnak ítélt novellákat a Várad folyóirat publikálja. Részletes pályázati feltételek a Várad folyóirat internetes oldalán olvashatók, eredményhirdetés és díjátadás 2018 áprilisában lesz.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/89764-30-ev-alatti-irok-figyelem-meghirdettek-a-tabery-geza-novellapalyazatot

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Mind a négy évszak - évzáró slam poetry est a könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár évzáró slam poetry estjére a műfaj négy kiváló magyarországi képviselőjét hozta Csíkszeredába Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író 2017. december 2-án. A Mind a négy évszak címmel szervezett esten Bárány Bence, Basch Péter, Galló Bence és Mészáros Péter lépett fel. Bemutatkozásként a slammerek interaktív játékokkal pörgették fel a hangulatot, a főként fiatalokból, diákokból álló közönséget mindvégig bevonták előadásukba, ízelítőt nyújtva műveikből. A rendezvény alkalmával készült videofelvétel megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=4ghta5I50wg
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/578/mind-a-negy-evszak--evzaro-slam-poetry-est-a-konyvtarban
A Kistelepülési könyvtárfejlesztő program decemberi eseményei Gyimesfelsőlokon
A Hargita Megye Tanácsa által támogatott Kistelepülési könyvtárfejlesztő program keretében 2017 decemberében Gyimesfelsőlokon két eseményt is szerveztek. Bedő Melinda programfelelős, a Kájoni János Megyei Könyvtár módszertani szakirányítója, a programok szervezőjeként elmondta, hogy elsősorban a közösségformálás a céljuk. A program révén a szervezők – a helyi könyvtár, a Kájoni János Megyei Könyvtár, valamint az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium – két lényeges célt tűztek ki: a kommunikációs készségek játékos fejlesztését és a helyismereti tevékenység iránti érdeklődés felkeltését. Bedő Melinda elmondta, hogy a helyi könyvtárból már kölcsönözhetők a program révén rendelkezésükre bocsátott új könyvek.
December 13-án Sándor Edit, a csíkszentdomokosi községi könyvtár könyvtárosa tartott érdekfeszítő előadást Asszonyélet a 20. század elején címmel, ugyanakkor tréfás falugyűlést szerveztek Milyenek a székelyek? Milyenek a csángók? címmel. December 20-án 10 órától az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban szervezett ifjúsági irodalmi vetélkedővel zárult a kistelepülési könyvtárfejlesztő program 2017-es éve Gyimesfelsőlokon. A Bedő Melinda vezetésével zajló vetélkedő célja a diákok olvasási élményeinek felelevenítése volt, ismert magyar gyermek- és ifjúsági irodalmi művek kapcsán. A legtöbbet olvasó és a kérdésekre is jól válaszoló diákok vidám, tanulásra serkentő könyveket nyertek.
Sajtóvisszhang: http://hargitanepe.eu/trefas-falugyules-gyimesfelsolokon/
Képes beszámoló itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/fdd/533/kistelepulesi-konyvtarfejleszto-program--gyimesfelsoloki-konyvtari-rendezvenyek
A Hargita Népe Lapkiadó új kiadványait mutatták be a könyvtárban
A Hargita Népe Lapkiadó két legfrissebb kiadványával ismerkedhetett meg a nagyközönség 2017. december 19-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón. Kristó Tibor, a Hargita Népe napilap volt munkatársa Honos rögökön című verseskötetét, valamint Ambrus Attila, a Brassói Lapok hetilap főszerkesztője Szóbeszéd és Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője Szertelen szószedet címmel megjelent közös publicisztikai gyűjteményét mutatták be, amelyet Léphaft Pál karikatúrái gazdagítanak. Cseke Gábor író, költő, műfordító méltatta a köteteket.
A találkozóról a médiában: http://hargitanepe.eu/ket-kotet-negy-szerzo-negy-mufaj/
A Hargita Stúdió videofelvétele az eseményről: https://www..youtube.com/watch?v=vFxzUsJPlz4
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/577/a-hargita-nepe-lapkiado-ket-uj-kiadvanyanak-bemutatoja-a-konyvtarban
Erdély a Nagy Háborúban - Koszta István új könyvének bemutatója
Erdély a Nagy Háborúban. 1914-1916 augusztus címmel jelent meg Koszta István első világháborús trilógiájának második kötete. 2017. december 14-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében Cseke Gábor író, újságíró mutatta be a kiadványt és beszélgetett a szerzővel, népes közönség jelenlétében. A Csíkszeredában élő Koszta István újságíró, hadtörténész új könyve egy tervezett trilógia második része, az első kötet A sors kereke a végzetre forog - Erdély a Nagy Háborúban címmel a világháború kitörésének századik évfordulójára, 2014-ben jelent meg.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/576/erdely-a-nagy-haboruban--koszta-istvan-uj-konyvenek-bemutatoja
Világ csodája '56 – könyvbemutató
A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2017. december 15-én Nahimi Péter történész, a kiskunmajsai Pongrátz Gergely '56-os Emlékmúzeum kurátora, a Pongrátz Gergely '56-os Közhasznú Alapítvány elnöke az 1956-os magyarországi forradalom eseményeit feldolgozó köteteket mutatott be. A Világ Csodája '56 című kötet Nahimi Péter szerkesztésében jelent meg, az 1956-os magyar forradalomnak állít emléket, a korabeli eseményeket felidéző fényképeket tartalmaz, visszaemlékezésekből, önéletírásokból válogatott idézeteket, valamint a Kiskunmajsai 56-os Szabadegyetemen elhangzott előadások részleteit. További 1956-os eseményeket feldolgozó kiadványokat is bemutatott a történész.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/esd/2017-12-15
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont négy új kiadványát mutatták be
A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2017. december 7-én a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont négy új kiadványát P. Buzogány Árpád közművelődési szakember, az intézmény munkatársa mutatta be az érdeklődőknek. A kiadványok közös jellemzője, hogy magas szakmai igénnyel készült, minőségi munkák. De nem csak az esztétikai élmény miatt érdemes kézbevenni és lapozgatni ezeket, hanem tartalmukért is: vidékünk hagyományait és mai mindennapjait hitelesen dokumentálják a fotók és a kísérőszövegek. A Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein című képeslapsorozat a székelyudvarhelyi múzeum alapítójának és névadójának, Haáz Ferenc Rezsőnek olyan akvarelljeiről készült, melyek erdélyi népviseleteket ábrázolnak. A jelenlevők megismerhették az udvarhelyszéki fotótáborok anyagából Balázs Dénes, a forrásközpont fotográfusa szerkesztésében és válogatásában megjelent két fotóalbumot: az Orbán Balázs szemével 2010–2013 címűt, amely összesen 56 települést, 11 községet mutat be, a Másfél évtized képesszenciája című pedig, 128 oldalon, az eddigi fotótáborok alkotóinak díjazott felvételeiből állt össze, az utóbbi 15 esztendő 'képesszenciájaként'. A Tamási Áron nyomában Farkaslakán című album a falu neves szerzője születésének 120. évfordulójára jelent meg tavaly szeptemberben, a fotók mellett emlékezetes idézeteket tartalmaz Tamási műveiből.
Az eseményen készült videofelvétel megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=sGazMxB9LkQ&feature=youtu.be
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/574/a-hargita-megyei-hagyomanyorzesi-forraskozpont-uj-kiadvanyait-mutattak-be
A legfelső stáció - Molnár Vilmos új novelláskötetének bemutatója
A legfelső stáció címmel jelent meg Molnár Vilmos író legújabb novelláskötete. A csíkszeredai bemutatóra zsúfolásig megtelt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme 2017. december 6-án. A József Attila-díjas és Márai-díjas szerző a Székelyföld irodalmi folyóirat szerkesztője, mostanig hat kötete jelent meg. A legfelső stáció a második könyve a Bookart kiadásában. Ahogy a bemutatón elhangzott, rendhagyó és minimál-meséket, szertelen történeteket tartalmaz, különleges fordulatokkal, meglepő csavarokkal, amelyek térben-időben messze röptetik az olvasót, és amelyekben ott van az Isten mint szereplő. A kötet szerkesztője, Domokos Zsófia beszélgetett a szerzővel a novella- és regényírás sajátosságairól, különbségeiről, arról, miként is születnek meg ezek a rendhagyó történetek.
Videofelvétel a  könyvbemutatóról itt: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Q5rSJJ3bYeI
Sajtóvisszhang: http://hargitanepe.eu/novellat-irni-olyan-mint-soretes-puskabol-loni/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye..ro/hu/nd/573/a-legfelso-stacio--molnar-vilmos-uj-novellaskotetet-mutattak-be-a-konyvtarban
Sebestyén Róbert képzőművész kiállítása
Őstoposzok – vonal és forma címmel a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2017. november 29. és december 14. között láthatta a csíkszeredai közönség Sebestyén Róbert csíkszeredai képzőművész grafikai alkotásait és szobrait bemutató egyéni kiállítását. A művészt és a kiállított alkotásokat Róth András Lajos történész-könyvtáros, a székelyudvarhelyi Hazáz Rezső Múzeum tudományos könyvtárának őre méltatta a megnyitón, számos érdeklődő jelenlétében. A méltatás az alkotóról a Hargita Népe Műhely című mellékletében, a 2017. december 7-i lapszámban olvasható: http://hargitanepe.eu/auratol-auraig/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/572/sebestyen-robert-csikszeredai-kepzomuvesz-alkotasaibol-nyilt-kiallitas-a-konyvtarban

 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Könyvbemutató - Préda Barna: Az én falum, Zalánpatak
Préda Barna Az én falum, Zalánpatak című könyvének sepsiszentgyörgyi bemutatójára került sor 2017. december 7-én a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A szerző beszélgetőtársa a rendezvényen a könyv kiadója, dr. Péter Sándor volt. Közreműködtek Farkas József zalánpataki helytörténész, a szerző munkatársa, illetve Préda Jenő rangidős zalánpataki muzsikus.
„Ez a könyv mindenkihez szól: azokhoz is, akik már jártak itt, és azokhoz is, akiknek még nem sikerült ide eljutniuk. Igazi világvégi falu ez, s éppen úgy, mint a mesében, számos próbát kell kiállnia az arra tévedőnek. Meg kell másznia izzasztó emelkedőket, szembe kell néznie, lehet, fenevadakkal, gyalogszerrel is kerülgetnie kell az út nyaktörő mélyedéseit, s ha van némi szerencséje, megúszhatja bokatörés nélkül. Ám ha egyszer eljut, ahová eladdig csak mesélő kedvű emberek történetei röpítették, megbabonázva, a természet és az itt lakók által varázsolt világba belecsodálkozva fogalmazhatja meg magában, hogy Zalánpatak talán a legszebb, a legvonzóbb kistelepülés szerte a földön. (...) Aki kézbe veszi a könyvet, s netán el is olvassa, az látatlanban is beleszeret Zalánpatakba.” – írja dr. Péter Sándor a jelzett települést több (történelmi, hely- és kultúrtörténeti, néprajzi, turisztikai stb.) szempontból „átvilágító” kötet ajánlásában.
A vendégeket és hallgatóságot köszöntő beszédében Szonda Szabolcs könyvtárigazgató a könyvről szólva kiemelte, sajátos módon nemcsak egy településtörténetet foglal magába, hanem néprajzi és kultúrtörténeti áttekintést is. Ugyanakkor a hagyományok és jelenlegi állapotok bemutatása mellett nem feledkezik meg a turisztikai lehetőségek felsorolásáról sem..
Préda Barna bevallotta, a könyv megszületése elsősorban nagytatájának, Farkas Józsefnek köszönhető, hiszen a tőle hallott legendák és történetek alapozták meg a szülőföldhöz való ragaszkodását. Ezekbe ugyanis minden benne foglaltatik, amit magunkról tudni kell és érdemes. A falu helytörténészeként nyilván tartott Jóska bácsi ízes beszédébe ez alkalomból a teremben lévők is belekóstolhattak. Megtudhattuk továbbá, hogy a Zalánpatakon birtokkal rendelkező Károly herceg jóvoltából megjelent a kötet angol nyelvű fordítása is, melyet a brit trón várományosa el is olvasott.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/karoly-herceg-is-olvasta/
Fotók itt: http://www.kmkt.ro/konyvbemutato-preda-barna-az-en-falum-zalanpatak
Könyvbemutató - Gazda József: A Golgota útján
Gazda József kovásznai író, szociográfus, művészettörténész legutóbbi könyvének – A Golgota útján – bemutatójára került sor Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, 2017. december 12-én. A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató volt.
Ki irányítja a világot? Mit tehetünk a gonoszság ellenében? Milyen jövő vár az emberiségre és ezen belül a magyarságra? Ilyen és hasonlóan súlyos kérdések merültek fel az író–olvasó találkozón. Ezzel a kötettel egy újabb jegyzőkönyv értékű, 500 oldalas dokumentum került ki Gazda József szellemi műhelyéből, melyet történészek, politikusok, szociológusok és egyszerű olvasók egyaránt tanulságosan forgathatnak. Azt a magyar holokausztot kiáltja ugyanis világgá, mely a II. világháborút követően nyakunkba szakadt a kommunista diktatúra alatt, és közel félmillió ártatlan nemzettársunk életébe került.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/aggodalom-es-remenykedes/
http://www.3szek.ro/load/cikk/108607/a_multat_eltorolni_nem_lehet_gazda_jozsef_konyvbemutatoja
A csoda bárkivel megtörténhet - Adventi történetek a könyvtárban
Karácsony közeledtével a csodára várunk, de az is egy kisebb csoda, ha találkozunk egy jó irodalmi alkotással – mondta Szonda Szabolcs, Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója az intézmény gyermekrészlege által harmadik alkalommal szervezett Adventi történetek olvasásnépszerűsítő program zárórendezvényén, 2017. december 18-án, a könyvtár Gábor Áron termében.
Az eseményen ismert helyi személyiségek zenéltek és olvastak fel verseket, rövid irodalmi alkotásokat, a programban részt vevő diákok között pedig ajándékcsomagokat sorsoltak ki.
A 8–12 és 13–15 éves korosztály számára szervezett, 350 résztvevőt vonzó olvasásnépszerűsítő programban a diákoknak tíz mesét, verset vagy történetet kellett elolvasniuk és az ezekhez kötődő feladatokat megoldaniuk. A zárórendezvényen gitármuzsikával köszöntötte az ifjú olvasókat Luppinger Attila, felolvasott Benkő Éva, a Guzsalyas Játszóház alapítója, játékmestere, Bordás Noémi kosárlabdaedző, Kolcsár József színművész, Tóth B. Csaba alpolgármester és Vass Hunor karateedző. A felolvasások sorát Orbán Ferenc dalszerző zárta, aki a végén közös éneklésre bírta a jelenlévőket.
Az olvasóprogram tizedik feladványa Hunyadi Sándor Karácsonyéjjel című története, amely a zárórendezvényen is elhangzott, találóan zárta a feladványok sorát és hangolt rá a karácsonyra. Zárósoraiban a szerző a csodát idézi, amely bárkivel megtörténhet.
Forrás:http://www.3szek.ro/load/cikk/108796/a_csoda_barkivel_megtortenhet_adventi_tortenetek_a_k
Fotók itt: https://www.facebook.com/search/top/?q=bod%20peter%20megyei%20konyvtar%20bibliot
Évfordulós EKE-emléktábla
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár előterében december 21-e óta háromnyelvű emléktábla hirdeti, hogy 1892. április 3-án itt alakult meg az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) Háromszéki Osztálya. A 125 éve lezajlott eseményre Pótsa József főispán kezdeményezése nyomán került sor az akkor vármegyeházként működő, lenyűgöző épület gyűléstermében.
Szonda Szabolcs könyvtárigazgató az egybegyűlteket köszöntő beszédében rámutatott, az emléktábla kivitelezése és felszerelése Zoltáni Béla és Zoltáni Lóránt helybéli szakemberek érdeme, akik ennek a költségeit is teljes mértékben állták. Háromszék jelenleg hivatalban lévő választott vezetősége – elődeihez híven – szintén feladatának tekinti a térség gazdasági fellendítését, így a turizmussal és vendéglátással foglalkozó cégek, vállalkozók, valamint egyesületek támogatását is – emelte ki rövid felszólalásában Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke.
Az EKE Háromszéki Osztályá­nak megalakulásáról és működéséről dr. Tóth Szabolcs történész tartott előadást. Ennek során többek között megtudhattuk, hogy az EKÉ-t az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) hozta létre, és alapító közgyűlését 1891. január 12-én tartották Kolozsváron. A következő év első negyedében megalakult a Háromszék vármegyei osztály is.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/kultura/emlektabla-az-eke-nek/
Fotók itt: https://www.facebook.com/grumanrobert/photos/pcb.1594824117277783/159482252061127
 

--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár a 2017. december 12–22. időszakra újra meghirdette a „Vakajándék” nevű programot, amelynek célja: közelebb hozni az olvasókhoz a klasszikus szépirodalmat, olyan művet adni az ünnepek idejére olvasni, amely újdonság számukra, mivel a könyvtár legújabb, eddig még nem kölcsönzött irodalmát kínálták. A játék - mert egy kicsit az is - lényege, hogy a felnőtt olvasók a meghatározott három kölcsönözhető könyvön kívül, negyediknek, egy szépen becsomagolt könyvet választhattak. A könyv meglepetés volt, hiszen csak otthon láthatták, mit is választottak ki a rengeteg becsomagolt könyv közül.
A könyvet a határidő letelte után vissza kellett vinni a könyvtárba, az ajándék abban állt, hogy az ajánlott mű elolvasásra javasolásával megpróbált a könyvtár egy kis szellemi többletet nyújtani az ünnepek idejére.
Forrás: Jakabos Laura könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


--Hargita megyei iskolai könyvtárosok hírei
Csíkszék iskolai könyvtárosainak módszertani gyűlése - 2017
2017. november 24-én 10 órakor került sor a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium Tudásközpontjában Csíkszék könyvtárosainak módszertani gyűlésére. A gyűlés házigazdája és szervezője Borbé Levente, a gimnázium könyvtárosa volt. A találkozón elsősorban az iskolai könyvtárakban is felhasználható újabb szakmai eljárásokat vitatták meg. A házigazda köszöntőbeszéde után a könyvtárosokat jelenleg érintő problémákról beszéltek, mint a könyvtárosi szerepkör átalakulása, lehetőségek közös programok megvalósítására, tapasztalatok megosztása a könyvtárosokat is érintő leépítésekkel kapcsolatosan, érdemfokozatok stb. Az iskolai könyvtárosok jelenlegi helyzetét felvázoló közös beszélgetés után a Romániai Magyar Könyvtárosok XII. Vándorgyűléséről esett szó. Ezt követte a Csíkszeredában kevéssel korábban lezajlott biblioterápiás képzés élményeinek taglalása. Mindkét eseménynél az elhangzottak alapján a könyvtárosok inkább az ötletekre és azok megvalósítására fókuszáltak, arra, hogy miképpen tudják beépíteni saját tevékenységükbe az elhangzottakat.
Az első előadás a házigazdáé volt. aki, a mesék, mondák és legendák szerepéről szólva, nyomatékosította a sajátos székelyföldi kultúrkincs megőrzését, amelyet a környéken fellelhető mesék, mondák és legendák sokszínűsége is fémjelez. A második előadásban Egyed Daniela a könyvtárosi projektek gyakorlatba ültetéséről beszélt, amelyet az iskolájukban, tanár kollégáival szervezett programokkal igazolt. Egyed Daniela ötletbörzés előadása az olvasás jegyében Dánél Hajnalka, Kovács Edit és Kristó Zita saját könyvtárosi tevékenységéről szóló képes beszámolójával egészült ki. Székely Edit és Nagy Aranka prezentációira nem került már sor, de dióhéjban mindegyik kolléga beszámolt fontosabb könyvtárosi tevékenységeiről. A beszélgetések során bebizonyosodott, hogy egymás munkájának megismerése elősegíti a jövőbeni könyvtárosi tevékenységeket.
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/11/csikszek-konyvtarosainak-modszertani_28.html
Udvarhelyszéki iskolai könyvtárosok módszertani gyűlése
2017. december 8-án, Székelyudvarhelyen a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában tartották meg a körzet könyvtárosainak módszertani napját. A nap témája ez volt: Az olvasás iránti érdeklődés folyamatos fenntartása az iskolai könyvtárakban. Marossy Enikő házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket. A bemutatók sorát Dunkler Réka könyvtáros indította, aki beszámolt azokról a foglalkozásokról, melyeket ő szervez a Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárában. Olyan ötleteket osztott meg a kollégákkal, amelyekkel sikeresen bevonja a könyvtári tevékenységekbe az iskolásokat, illetve beszámolt a Tanárokat a könyvtárba! programról is.
Meghívott vendégként Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa beszámolt a Hargita megyei iskolai könyvtárak helyzetéről, valamint az érdemfokozatról, aminek a lehetőségét mindenkinek ki kell használnia, hiszen volt olyan időszak, hogy a kisegítő személyzet nem adhatott be ilyen kérelmet. Ezután beszélt a mesék, legendák és mondák fontosságáról, beleszőve a helytörténeti szempontból elengedhetetlen legendákat. Barabás Zója, a Móra Ferenc Általános Iskola könyvtárosa egy olyan könyvtári eseményről számolt be, ami nemzetközinek mondható, ugyanis székelyudvarhelyi és budapesti gyerekek körében keresték a legnépszerűbb magyar népmesét. A felhívásra 1300 gyermek és pedagógus kapcsolódott be, 6 iskolából 130 mesecím és nagyon sok illusztráció érkezett. Terveik szerint a legjobban sikerült 12 rajzból naptárt készítenek.
A jelenlevő könyvtárosok megvitatták problémáikat, beszéltek sikereikről és a szervezett tevékenységekről. Borbé Levente felolvasta Egyed Daniela csíkszeredai iskolai könyvtáros levelét Borboly Csaba megyei tanácselnökhöz, amelyben tolmácsolta az iskolai könyvtárosok kérését, hogy Hargita Megye Tanácsa, lehetőség szerint, támogassa az iskolai könyvtárak új könyvekkel való ellátását.
Forrás: Hatos Melinda iskolai könyvtáros, Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr
http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/12/udvarhelyszeki-iskolai-konyvtarosok.html
Pál Erzsébet levele az erdélyi iskolai könyvtárosokhoz
'2009 óta tagja vagyok ennek a csoportnak, amit örömmel fogadtam, hiszen a kolozsvári könyvtárosi továbbképzőn nagyon sok jó könyvtárossal ismerkedtem meg. Most nem szeretném felsorolni, nehogy kihagyjak valakit. Örömmel figyelem, amikor lelkes kollégák számolnak be eseményeikről, tevékenységeikről. Viszont fájó szívvel gondolok arra, amikor egyes emberek nem értékelik munkátokat, lenézik vagy félvállról veszik a könyvtárak fontosságát arra hivatkozva, hogy nincs szükség az iskolai könyvtárakra, mert a mai generáció nem igényli. Néha elveszik tőletek azt a hitet, azt a reményt, hogy érdemes ennek a hivatásnak szentelni életetek - mert igenis hivatás -, a könyvek iránti szeretetet, az értő és értelmező olvasás fontosságát, éltető magját, ki más, ha nem a könyvtáros tudja elültetni az újabb és újabb generációk szívében. Hogy is tudjatok jó és eredményes munkát végezni, ha megszüntetik az általános iskolai könyvtárakat, ha elveszik tőletek az egész normákat, kiegészítve pénztáros, raktáros, kapus, tej-kifli osztó vagy sorolhatnám tovább, milyen munkakör betöltésével.'
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/12/pal-erzsebet-levele-az-erdelyi-iskolai.html
Csíki iskolai könyvtárosok karácsonyi ajándékozása
A 2017 novemberében megtartott módszertani gyűlésen Egyed Daniela könyvtáros által elmondott ötlet nyomán valósult meg az iskolai könyvtárosok karácsonyi meglepetése. Szintén az ő szervezése által sikerült több csíki iskolai könyvtárat mozgósítani. Akik részt tudtak venni a programban, ajándékcsomagot állítottak össze a csíksomlyói tüdőkórház betegeinek. A csomagok könyveket, folyóiratokat, játékokat, írószereket, gyümölcsöt és édességet tartalmaztak. Az ajándékcsomagot Borbé Levente, Egyed Daniela és Salamon Magyari Éva 2017. december 20-án adták át a kórházban a jelenlévő nővéreknek.
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/12/csiki-iskolai-konyvtarosok-karacsonyi.html
Összeállította: Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa
 

--Bemutatták Marta Cordea könyvét
A Szatmár Megyei Könyvtár olvasótermében 2017. december 20-án mutatták be Marta Cordea Priviri retrospective. Bibliofilie, personalități din Sătmar, Dieta de la Pesta (1848–1849, 1861) című könyvét. Marta Cordea több éve ír cikkeket és tanulmányokat a Szatmár Megyei Könyvtár tulajdonában lévő régi könyvekről, Szatmár megye neves személyiségeiről és azokról a parlamenti képviselőkről, akik 1848–1849-ben és 1861-ben tagjai voltak a magyar Országgyűlésnek. Ezeknek a cikkeknek és tanulmányoknak a nagyobb része bukaresti és marosvásárhelyi lapokban és kiadványokban jelent meg, ezért a szatmáriak nem jutottak hozzájuk.. Marta Cordea úgy gondolta, hogy ez a könyv segít majd abban, hogy egy helyen hozzáférhetőek legyenek a szatmári olvasók számára. A kötetben harminchárom cikk van, három fejezetre osztva. Az elsőben vannak írások az ősnyomtatványokról, ezeknek a szerző által készített katalógusáról. A második részben leírások szerepelnek különböző (román és magyar) személyiségekről, köztük latin és görög fordítókról, tankönyvszerkesztőkről stb. A személyiségek között vannak, akik szatmári születésűek, és vannak olyanok, akik máshol születtek, de később Szatmár megyében folytatták munkásságukat. Ilyen személyiség Budai Ézsaiás, Moise Sora Noac, Lugossy József, Teodor Kövari-Chioreanu, Gyurits Antal, Barna Ignácz, Szénássy Sándor, Augustin Lauran, Traian Fărcas, Csengery János, Mátray Lajos, Bakcsy Gergely, Ioan Fersigan, Fülöp Áron, Fodor Gyula, Hantz Jenő, Anton Csighi, Borsos Benő, Bagossy Bertalan, Vasile Lohan, Alexandru Pteancu, Francisc Groza, Terente Olariu, Ligeti Imre és Aloisie Tăutu. Ezekről a személyiségekről a kötetben van egy rövid leírás, ami bárki számára elegendő, hogy felkeltse a figyelmet. A harmadik részben pedig azoknak a parlamenti képviselőknek a munkásságát mutatja be a szerző, akik részt vettek az első magyar felelős kormányban a kiegyezésig. Nagyon sok érdekes életutat lehet megismerni, az is kiderül, hogy több, románnak született személy később magyarként építette a karrierjét.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/bemutatjak-marta-cordea-konyvet/

 
--A Tóth Árpád Irodalmi Kör karácsonyi ünnepélye az aradi megyei könyvtárban
Az irodalom, zene és képzőművészet kedvelőit várták 2017. december 19-én a Tóth Árpád Irodalmi Kör karácsonyi ünnepélyére. Az aradi megyei könyvtár gyermekrészlegén tartott rendezvény a kör alkotóműhelyének bemutatkozásával kezdődött. Az Erdőhegy-Kisjenői Általános Iskola Szikra csapatának betlehemes játéka után (vezető tanárok: Sime Judit és Pusztai Matild) rövid karácsonyi versösszeállítás zárta az irodalmi estet. Az érdeklődők megtekinthettek a témával kapcsolatos képkiállítást is.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/kultura/a_toth_arpad_irodalmi_kor_karacsonyi_unnepelye..php

 
--Angyalváró foglalkozások a székelyudvarhelyi könyvtárban
A székelyudvarhelyi városi könyvtár Látvány- és Hangzóanyag részlegén a gyermekeknek angyalváró foglalkozások zajlottak 2017. december 24-én délután. Szász Viktor népmeséket olvasott, továbbá rajzfilmeket néztek, színezési és rajzolási lehetőséget kínáltak fel az érdeklődők számára. A gyermekeket csak felnőtt kísérővel együtt fogadták.
Forrás: https://www.facebook.com/Biblioudv/hc_ref=ARRXz9WmB_dmtVi_UOeacCqjDjkfxrGFQaVVnLx6XlloCfAQF6apYx6x8X_KboU5YyQ

 
KITEKINTŐ

--Integrált könyvtári rendszerek bemutatói az OSZK-ban
Az Országos Széchényi Könyvtár fontos feladatának tekinti, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel tegye elérhetővé az összegyűjtött kultúrkincset a legszélesebb közönség számára. A digitális szolgáltatásainak modernizálása és bővítése mellett tudatosan keresi az együttműködés lehetőségeit a könyvtárakkal a gyűjtemények adatcseréje és integrálhatósága érdekében.
Bár a gyűjtemények mérete a nemzeti könyvtárban a legnagyobb, a magyar vonatkozású kultúrát teljes egészében átfogni képes rendszer csakis széles, intézmények közötti összefogással valósítható meg..
A nemzeti könyvtár több más könyvtárral együttműködve a teljes informatikai infrastruktúrájának és a könyvtári rendszereknek a megújításán dolgozik. Ennek kapcsán törekszik arra, hogy megismerje a nemzetközi trendeket és a már létező jó példákat, megoldásokat.
A 2015-ben elindított program keretében az OSZK-ban több bemutatót tartottak már, amelyeket rögzítettek és publikáltak a Videotoriumban  – pl. az integrált könyvtári rendszerek, a digitalizálás, a webarchiválás témakörében (lásd itt: http://www.oszk.hu/rendezvenyek/integralt-konyvtari-rendszerek-bemutatoja).
2017. december 18-án a Tempest cég mutatta be az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében azokat a megoldásait, amelyek a magyar könyvtári közösség számára érdekesek lehetnek. Olyan nagy területek szlovák tapasztalatait osztották meg az érdeklődőkkel, mint a hosszú távú megőrzés, digitalizálás, webarchiválás, digitális könyvtár.
Forrás: http://www.oszk.hu/rendezvenyek/tempest-bemutato
Via: IFLA-HUN levelezőlista
 
 
--Új oktatási központot és projektirodát adtak át
Új oktatási központot és projektirodát adtak át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Közraktár utcai épületében Budapesten, 2017. december 8-án. A következő három évben a projekt részeként egy-egy milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre a múzeumi és könyvtári területeken, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a FSZEK koordinálásával. A Közraktár utcai 268 négyzetméteres komplexum fog helyet adni azoknak a korszerű ismereteket közvetítő szakmai továbbképzéseknek, amelyeken 440 könyvtáros és közgyűjteményi dolgozó fog részt venni a következő időszakban.
Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója kiemelte, hogy megkezdte működését az országos könyvtári szaktanácsadói hálózat megyénként 2-2 fővel, akik részt fognak venni a projekt keretében kialakított új módszertani ismeretek terjesztésében és a tervezett 90 mintaprogram megvalósításában. Hozzáfűzte azt is: 2002 és 2017 között 12 új könyvtár indult Budapesten a FSZEK hálózatában, ebből négy az elmúlt hét évben. 2018 végén várhatóan kinyit a Nagykörúton, a Petőfi híd pesti hídfőjénél épülő új könyvtár is.
Forrrás: KIT hírlevél, 2017. december 13. (45. szám)

 
--Zalaegerszegi és nyíregyházi könyvtárosok gyűjtöttek a rászorulóknak
Harmadik éve gyűjtenek tartós élelmiszert Zalaegerszeg három bibliotékájában dolgozó könyvtárosok, hogy karácsony előtt ily módon segítsenek a nehéz helyzetűeken.
Húsz nagy doboznyi élelmiszer gyűlt össze az elmúlt napokban, hetekben a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai VMK-ban működő tagkönyvtárban elhelyezett ládákban. A könyvtárosok három éve határoztak az akcióról, amelyben mind az 54 munkatárs részt vett, mondta el Kiss Gábor igazgató az adományátadás után.
Az adományokat a Vöröskereszt nevében Benkő Lászlóné vette át.
Forrás: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/zalaegerszegi-konyvtarosok-gyujtottek-raszoruloknak-2226083/
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének küldöttsége a napokban ajándékot vitt az érmihályfalvi Dévai Szent Ferenc Alapítvány keretében működő iskolaotthon gyermekeinek, köztük a keresztszülői programban patronált Sas Imikének. Imike vágyát - ami egy kerékpár volt - Vinnai Zsolt, a nyíregyházi ViniBike KSE alapító elnöke felajánlása révén tudták teljesíteni a könyvtárosok.
Forrás: http://www.szon.hu/ajandekokat-adtak-at-a-konyvtarosok/3714728
Via: KIT hírlevél, 2017. december 20. (46. szám)


--A brit könyvtárak bezárása leginkább a gyermekeket sújtja
2016-ban több mint száz brit körzeti könyvtárat zártak be – derül ki a Guardian cikkéből. A brit könyvtárak képviselői arra figyelmeztetnek, hogy ezek a bezárások az olyan angol nagyvárosokban, mint Birmingham vagy Sheffield, leginkább a gyermekeket hozzák hátrányos helyzetbe. A brit könyvtárakról készült éves felmérés alapján az elmúlt hét évben nem csak a körzeti könyvtárak és a fizetett alkalmazottak száma csökkent jelentős mértékben, hanem a látogatók száma és a könyvtárak könyvkészlete is. A CIPFA (The Chartered Institute of Public Finance and Accountancy) részletes adatokat közölt a csökkenés mértékéről (https://www.theguardian.com/books/2017/dec/11/figures-show-children-worst-hit-by-library-cuts).
Az ügyben Tim Coates könyvtári képviselő is megszólalt, aki elmondta, hogy a gyermekkönyvek kölcsönzése Angliában az elmúlt öt évben 22%-kal esett vissza, vagyis a könyvtárak bezárása az angol nagyvárosokban a gyermekeket sújtja leginkább. Birminghamben például a gyermekkönyvi kölcsönzések visszaesése 32%-ra emelkedett. Ennek oka szerinte nagyrészt az, hogy a könyvállomány nem megfelelő, és a könyvtárak nyitva tartása sem az olvasói igényekhez alkalmazkodik. Ugyanakkor bizakodóak, hiszen a könyvtárak folyamatosan modernizálódnak, az önkéntesek száma nő, bizonyítva, hogy a könyvtárak továbbra is fontosak a társadalom közösségei számára. De ahhoz, hogy valóban biztosítani tudják a könyvtárak fejlődését, a helyi hatóságoknak megfelelő és fenntartható finanszírozási rendszerre van szükségük.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/vesztesegek-es-nyeresegek

 
HAZAI

--Újra látogatható a nagyenyedi Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár
Gordán Erika könyvtáros örömmel tájékoztatott, hogy 2017. november elsejétől ismét megnyílt a nagyenyedi Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár. 'Várjuk a kutatókat és nyitottak vagyunk az együttműködésre a többi könyvtárral és múzeummal! Hétfőtől péntekig 8:30-tól 16 óráig látogatható a könyvtár.'
Csoportos látogatás előzetes bejelentkezéshez kötött. Bővebb információ igényelhető az alábbi címen: bibliothecabethlen@gmail.com
Forrás: rmke-levelezőlista, Gordán Edina könyvtáros


--Nem a szerzőknek kell az anyanyelvű tankönyvek román fordításáról gondoskodniuk
Az anyanyelven megírt tankönyveket Romániában ezentúl nem kell az állam hivatalos nyelvére lefordítaniuk a tankönyvíró pedagógusoknak – tudatta 2017. december 14-én a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele, Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes bejelentését idézve. A politikus szerint az RMDSZ oktatásügyi szakembereinek sikerült elérniük, hogy az oktatási minisztérium újonnan közzétett tankönyvírási módszertana a román fordítás elkészítését az országos tankönyvkiadóra bízza. A kifejezetten a kisebbségek számára készült tankönyveket – anyanyelv, kisebbségi történelem, kisebbségi zenetankönyv – egyáltalán nem kell ezentúl lefordítani.
Szabó Ödön felidézte: 2013 óta a pályázati részvétel előfeltétele az, hogy a magyar nyelven írott tankönyvhöz a szerzők román fordítást is mellékeljenek, akkor is, ha csak ábécéskönyvről volt szó. Úgy vélekedett: Remus Pricopie akkori oktatási miniszter módszertana gyakorlatilag minden kisebbségi tankönyvírót alanyi jogon biztonsági kockázatnak nyilvánított.
Az RMDSZ politikusa rámutatott: az oktatási kerettörvény nem tiltja az anyanyelvi tankönyvírást, sőt, első lehetőségként említi. Ennek ellenére a miniszter rendeletben tette kötelezővé a fordítást a tankönyvírók és kiadók költségén.
Forrás: https://www.szatmar..ro/RMDSZ_nem_a_szerzoknek_kell_ezentul_az_anyanyelvu_tankonyvek_roman_forditasarol_gondoskodniuk/hirek/89021

 
--Eltérő hangú kortársak – bemutatták Varga László Edgár és Serestély Zalán új kötetét
Az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) közös kiadványait, Varga László Edgár bejárónőm: isten című verseskötetét, valamint Serestély Zalán Az állomás 3 kutyái című prózakötetét Fischer Botond mutatta be 2017. december 15-én a Bulgakov kávéházban. A felolvasásokkal tarkított beszélgetésen először azt tisztázták a szerzők, hogy nem posztmodern irodalmat képviselnek. Bár egyaránt különböznek az idősebb és a fiatalabb nemzedéktől, olyan értelemben nem alkotnak külön irodalmi generációt, mint az Előretolt Helyőrség tagjai, akiknek saját programjuk volt. Egymáshoz képest is másképp szólalnak meg – értettek egyet Varga László Edgár és Serestély Zalán köteteik kettős kolozsvári bemutatóján.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronika.ro/kultura/eltero-hangu-generacio-n-bemutattak-varga-laszlo-edgar-es-serestely-zalan-uj-kotetet

 
--Botrány tört ki egy egyetemi könyvtárban forgatott „manele” klip miatt
Valóban szokatlan elképzelés: Carmen Şerban manele-énekesnő (a manele/manea népzenei alapú populáris zenei műfaj a Balkánon, amely különösen Romániában népszerű) a bukaresti Carol Davila gyógyszerészeti egyetemen forgatott, annak is a könyvtárában. A botrány akkor tört ki, amikor egy orvos közzétette a Facebook-profilján a klipet egy diákja jelzése után. Az egyetemen ezt követően bejelentették egy belső vizsgálat megindítását.
A bukaresti egészségügyi szakos diákok szervezete rosszallását fejezte ki emiatt, és azt szeretnék, ha visszavonnák a klipet. Vasi Rădulescu orvos pedig azt nehezményezte, hogy olyan helyen készült a klip, ahol ő több ezer oldalt olvasott el, 'egy hülye értelmiségiként, aki vagyok'. Komolyabb érvet hozott fel viszont a diákja, aki azt írta, a könyvtárban olyan könyvek elől vannak elzárva a tanulók, amelyeket az énekesnő lapozgat a klipben.
Az énekesnő is megszólalt: mint mondta, a dal egy fiatal diák szerelméről szól, ezért 'normális, hogy egy könyvtárban filmeztünk, jól tudva, hogy mikkel foglalkozik egy diák'. Arról is beszélt, hogy a dal nem manea, hanem inkább house- vagy klubzene.
Forrás: http://www.maszol..ro/index.php/szajtato/90017-botrany-tort-ki-egy-egyetemi-konyvtarban-forgatott-manele-klip-miatt

 
--Holtan találták lakásában a jászvásári egyetemi könyvtár igazgatóját és feleségét
Saját lakásában holtan találták 2017. december 25-én este Bogdan Maleont, a jászvásári (iaşi-i) egyetemi könyvtár 42 éves igazgatóját és 38 éves feleségét. A házaspárt egy rokonuk fedezte fel, aki aggódott, hogy elmaradtak a karácsonyi ebédről. A 112-es egységes segélyhívószámon kihívott SMURD egység már csak a halál beálltát tudta megállapítani – számolt be az Agerpres. A vizsgálat kiderítette: kettős öngyilkosság történt.
Forrás: https://szekelyhon.ro/vilag/holtan-talaltak-lakasaban-a-iai-i-egyetemi-konyvtar-igazgatojat-es-feleseget
http://www.maszol.ro/index.php/szajtato/90240-fordulat-tortent-a-kett-s-karacsonyi-tragedia-ugyeben


ELHALÁLOZÁS
 
--Elhunyt Csontos János, József Attila-díjas költő, író
2017. december 4-én, 55 éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt Csontos János József Attila-díjas költő, író, újságíró, publicista. Csontos János a Magyar Írószövetség választmányi tagja, az NKA Szépirodalmi Kollégiumának kurátora volt, alapítója a Határ, a Folyam, a Magyar Napló új folyama és a Nagyítás című irodalmi lapoknak. Újságíróként dolgozott a Hajdú-Bihari Naplónál, az Esti Hírlapnál, a Magyar Nemzetnél, a Duna Televíziónál és a Magyar Időknél.
Filmes pályáját az ezredfordulón kezdte. Szerkesztette és Glokalfilm nevű cégével gyártotta a Kő kövön (Hír Tv, 2007-2010) és az Építészet XXI (Duna TV, 2011) című televíziós magazinokat. Irodalmi tárgyú filmeket is készített. Tagja volt a Magyar Filmakadémiának, a Tokaji Írótábor és a Publishing Hungary kuratóriumának is.
Újságíróként, publicistaként a Pethő Tibor-emlékérem, a Szellemi honvédelemért díj, a Csengery Antal-díj és a Bertha Bulcsú-emlékdíj birtokosa volt. Irodalmi munkásságát a 2015-ben odaítélt József Attila-díjon túl a Tokaji Írótábor Kishordó-díjával és Quasimodo-különdíjjal ismerték el.. Építészeti újságíróként, filmesként a Kós Károly-díjat, az Ezüst Ácsceruzát, a Dercsényi Dezső-díjat és a Magyar Urbanisztikáért díjat is elnyerte. (MTI)
Forrás és teljes cikk itt: http://www.erdely.ma/elhunyt-csontos-janos-jozsef-attila-dijas-kolto-iro/

 
--Elhunyt Albert Gábor író
Életének 88. évében, 2017. december 8-án elhunyt Albert Gábor Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Érdeklődése kiterjedt a magyar múlt nagy fordulataira, az Árpádok korára, az 1848-as szabadságharc utóéletére, de a trianoni békediktátum következményeire is. Albert Gábor az irodalom csaknem minden műfajában figyelemre méltót alkotott, írt cselekményes novellát, jelképes kisregényt, sűrű szövésű tudatregényt és fölfedező erejű szociográfiát is. Nemzedékének történelmi élménye, az 1956-os forradalom számára is meghatározó jelentőségű volt, tanulmányaiban a magyar esszé legjobb hagyományait folytatva, korának társadalmi problémáira, a magyar sorskérdésekre kereste a választ.
Éveken keresztül foglalkozott az 1848-49-es emigráció történetével, különösen Szemere Bertalan tevékenységével. Ennek nyomán is számos munkája jelent meg.
Munkásságát József Attila-díjjal, a Magyar Érdemrend lovag-, majd tisztikeresztjével ismerték el, 2015-ben Kossuth-díjat kapott; 2003-ban Péterfy Vilmos-díjjal, 2003-ban Arany János-díjjal, tavaly pedig Berzsenyi Dániel-díjjal és Magyar Örökség-díjjal ismerték el.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.kultura.hu/irodalom/elhunyt-albert-gabor-iro

 
ÉVFORDULÓK

--Tanulmánykötet jelent meg Fodor Sándor íróról születésének 90. évfordulójára
Fodor Sándor emberi arca, segítőkészsége, 'elegáns úriember' mivolta bontakozott ki azon a kolozsvári beszélgetésen, amelyen a Csipike írójáról tartott emlékkonferenciára írt tanulmányokat tartalmazó kötetet mutatták be. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) – melynek Fodor volt az első elnöke – 2017 márciusában egésznapos konferenciát szervezett az író halálának ötödik évfordulója alkalmából, ezen felidézték alakját, munkásságát az előadók. A tanulmányokat összegző, Békében, háborúban, bontakozó kommunizmusban című, az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája közös kiadásában megjelent kötetben irodalomtörténészek, kortársak, tanítványok vallanak az íróról, a szerkesztőről, az emberről. A Bulgakov kávéházban 2017. december 7-én, az író születésének 90. évfordulóján tartott kötetbemutatón Karácsonyi Zsolt E-MIL-elnök köszöntője után Egyed Péter író, filozófus, egyetemi tanár és Bodó Márta újságíró, szerkesztő válaszolt Serestély Zalán kérdéseire, és idézte meg Fodor Sándor szellemét. Elsőként az általa betöltött mentorszerepre hívták fel a figyelmet, Egyed Péter szerint ugyanis azon kevesek közé tartozott generációjából, akik 'lelkiismereti kérdést csináltak abból, hogy a fiatal íróknak segítsenek, támogassák őket', ezért sokan mentek hozzá tanácsért. Nemcsak megbecsült, ünnepelt személyiség is volt, főleg a Napsugár olvasói számára. Szakmai szempontból, talán szász ősei miatt is, rendkívül precíz volt, ha kritikát írt, hallatlanul kivesézte az ismerethiányt, pontatlanságot, emlékezett Egyed Péter, aki szerint az emberi kommunikációban is az egyenességre törekedett, így az akkori szocialista világban 'felszabadító élmény volt' vele beszélgetni.
Az, hogy számos írása közül a többség csupán a Csipike-sorozatot ismeri, az akkori 'királycsináló' kritikusok hibája is, vélte Egyed Péter, aki szerint az erdélyi magyar irodalom szegényíti magát azzal, hogy mindig csak néhány nevet propagál. Fodor Sándornak is a Pantheonban kellene lennie, ez mindannyiunk felelőssége, vélte, az író kevésbé ismert kisregényeire utalva.
(…) Mentor szerepe, a fiatalok támogatása szintén jelentős, bár tudatosan készült ezekre az alkalmakra, úgy tanított, hogy észre sem vették. Csíki születésűként Fodor Sándor egyfajta mediátorként is működött a székelyföldi és kolozsvári értelmiség között, tudatosan vállalta ezt a szerepet, vélte Bodó Márta, aki szerint a katolikus lapokban főleg általa volt jelen Csíksomlyó, a ferences lelkület.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronika..ro/kultura/fodor-sandor-a-hiteles-iro-tanulmanykotet-jelent-meg-a-csipike-szerzojerol

 
--Húsz év, ami már kultúrtörténet
Húsz éve jelenik meg Csíkszeredában a Székelyföld kulturális folyóirat, főszerkesztőjével, Lövétei Lázár László költővel Péter Beáta, a Liget.ro portál munkatársa beszélgetett a folyóirat múltjáról, jelenéről. Lövétei úgy véli, az, hogy ez a lap húsz éven keresztül fenn tudott maradni, többek érdeme.
'Ez a húsz év iszonyú hosszú tud lenni. Én 19 éve vagyok a lapnál, és lassan beláthatatlan, hogy mi minden jelent meg a folyóiratban. Hogyha végiglapoznám, valószínűleg én is meglepődnék, hogy mennyire gazdag ez a felhozatal. Ami nagyon fontos, hogy sikerült fennmaradni húsz évig. Ez nem olyan sok idő, ha például a Századok című történelmi folyóiratot nézzük, de húsz év már kultúrtörténet. Az érdem nemcsak a miénk, az enyém, hanem az alapítóké, akik kitalálták ezt a konstrukciót, a fenntartót is meg kell említeni, mert ha kihátrált volna mögülünk, akkor sokkal nehezebb lenne csak pályázati pénzből és a piacról megélni, és nem utolsó sorban az olvasóké is az érdem. Ha nem lennének a folyamatos visszajelzések, és itt nem feltétlenül levelekre gondolok, hanem arra, hogy meg is rendelik, meg is veszik a folyóiratot, és az 1600 példány el is fogy, szóval az olvasók figyelme nélkül valószínű, hogy beleunnánk, mert lehet ugyan csinálni folyóiratot akkor is, ha senki nem olvassa. De minek?'
Forrás és teljes interjú itt: https://liget.ro/studio/husz-ev-ami-mar-kulturtortenet

 
DÍJAK

--Lövétei Lázár Lászlóé az Év Legjobb Könyve díj
Lövétei Lázár László költő, műfordító, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője Alkalmi című verseskötete kapta az Év Legjobb Könyve díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának estjén a budapesti Műcsarnokban, 2017. november 31-én – számolt be a Magyar Idők napilap.
Lövétei Lázár László kötetét Fekete Vince József Attila-díjas költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese méltatta. Személyes hangvételű laudációjában megemlítette, Lövéteit megkerülhetetlen költőnek tartja, nemcsak az erdélyi magyarság, hanem az összmagyarság számára is. „Ha egy embert kellene ajánlanom az erdélyiek közül, aki hitelesen szól szorongásainkról, dilemmáinkról, aki leginkább kifejez minket, egyértelműen Lövétei Lázár Lászlóra esne a választásom” – hangsúlyozta Fekete Vince.
Az ünnepségen Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, az MMA irodalmi tagozatának vezetője köszöntőjében elmondta, hogy harmadszor adják át a díjakat, amelyekről titkos szavazás útján dönt a tagozat. A 2017-es Könyvnívódíjat Az ellenség földje című elbeszéléskötetéért Majoros Sándor író, Halott nők című verseskötetéért pedig Terék Anna költő vehette át.
Lövétei Lázár László nemrégiben kapott díjairól, kedvencéről, Arany Jánosról, az Arany-emlékévről, a román és magyar irodalom közti átjárhatóságról, valamint a fordítás és lapszerkesztés vonatkozásairól is beszélt a Krónikának. Az interjú itt olvasható: https://kronika.ro/kultura/ba-magyar-nyelv-mindenre-alkalmasr-n-lovetei-lazar-laszlo-kolto-dijairol-kedvenceirol
Forrás: https://kronika.ro/kultura/lovetei-lazar-laszloe-az-ev-legjobb-konyve-dij

 
--Olof Palme-díjat kapott a máramarosszigeti származású Hédi Fried írónő
Olof Palme-díjat kapott Stockholmban Hédi Fried romániai származású zsidó írónő – jelentette be a stockholmi Román Kulturális Intézet 2017. december 15-én.
A bizottság indoklása szerint Hédi Fried az emberek jogainak védelméért folytatott fáradhatatlan tevékenységéért, valamint azért az életművéért kapta a közügyek terén kifejtett tevékenységért járó Palme-díjat, amelynek köszönhetően ismertté tette a nácizmus és rasszizmus, az erőszak és az előítéletek által okozott kegyetlenkedéseket. 'Nagyon sokat jelent számomra ez a díj. Nem értem pontosan, hogy miért én kaptam, hiszen amit teszek, az nagyon természetesnek tűnik számomra, de igazán értékelem' – nyilatkozta Hédi Fried a Dagens Nyheter svéd napilapnak a stockholmi Román Kulturális Intézet szerint. 1987 óta olyan embereknek ítélik oda a kitüntetést, akik jelentősen hozzájárultak az 1986-ban meggyilkolt svéd miniszterelnök szellemi örökségének megőrzéséhez, továbbá a rasszizmus ellen, az emberi jogok érvényesítéséért, a békéért és a világ biztonságáért harcolnak.
Hédi Fried 1924-ben született Máramarosszigeten. A második világháborúban deportálták. Túlélte az auschwitzi és bergen-belseni koncentrációs táborokat, a háború után Svédországban telepedett le a Vöröskereszt meghívására. Öt biográfiai könyve jelent meg, melyből hármat román nyelvre is lefordítottak. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint 2015-ben Klaus Johannis államelnök a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki. Előrehaladott életkora ellenére Hédi Fried aktívan részt vesz a holokausztra emlékező eseményeken, nem csupán Svédországban, hanem nemzetközi rendezvényeken is.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/olof-palme-dijat-kapott-a-maramarosszigeti-szarmazasu-hedi-fried-irono

 
AJÁNLÓ

--Hogyan válasszunk minőségi gyermekkönyvet a gazdag kínálatból?
Hogyan válasszuk ki a minőségi gyerekkönyveket a rendkívül gazdag karácsonyi kínálatból? Mely szempontokat tartsuk szem előtt, hogy vizuális élmény és szövegbeli tartalom tekintetében is a jó ízlést szolgáló könyvek kerüljenek a gyermek olvasók kezébe? – ezeket a kérdéseket járta körül Makkai Kinga marosvásárhelyi pedagógussal, gyermekirodalom-oktatóval a Liget.ro portál riportja:
'Elsősorban a szülők a felelősek azért, hogy miként alakul a gyereknek a könyvekhez, olvasmányélményekhez, irodalomhoz való viszonya, hiszen rajtuk múlik, hogy milyen kiadványokat adnak a kicsik kezébe. Ezért rendkívül lényeges, hogy igényesen válasszák ki a könyvajándékot a kiadók bőséges erdélyi kínálatából' – fejtette ki a Károli Gáspár egyetem kihelyezett kántortanító tagozatának gyermekirodalom-oktatója.
Igényes gyermekkönyveket ad ki az erdélyi Gutenberg, a Koinónia, magyarországiak közül pedig ajánlatos a Pagony, a Móra, a Naphegy vagy a Cerkabella termékeit választani' – hívta fel a figyelmet Makkai Kinga.
Az ajándékot vásárló felnőttek figyelmébe ajánlotta a Ragyog a mindenség című erdélyi gyermekvers-antológiát, vagy a Friss tinta – mai gyermekversek című magyarországi gyűjteményt. 'Nagyszerű kortárs költők írnak kicsiknek is szóló verseket, ezeket minél több gyereknek kéne olvasnia. Hiszen a mai gyerekek a kimondottan az ő világukat visszatükröző, szókincs, tartalom és üzenet szempontjából is mai versekre éhesek. Kovács András Ferenc, Varró Dániel, Lackfi János, Szabó T. Anna költeményei kiválóak e tekintetben. Kiemelném a marosvásárhelyi költő munkásságát, hiszen, amint annak idején Faludy György fogalmazott Kovács András Ferencről: ő a kortárs Weöres Sándor' – mondta a szakember.
Forrás és teljes cikk itt: https://liget.ro/eletmod/gyerekkonyv-karacsonyra-jo-izlesu-tartalom-es-vizualis-elmeny-is-legyen

 
--A legjobb ismeretterjesztő és tudományos könyvek – ajánló Eaglemantól Harariig
Ismeretterjesztő könyvet akkor igazán jó olvasni, ha közben szórakozunk is. Szerencsére vannak szerzők, akik nemcsak a tudás, hanem a tudás örömének átadását is komolyan gondolják. Az ő könyveikből válogatott a HVG.
'A legjobb ismeretterjesztő és tudományos könyvek azért letehetetlenek, mert úgy olvastatják magukat, mint egy jó regény. Így lesz a nagy felfedezésekből nagy kaland, az olvasásból pedig rácsodálkozás. És persze azért is izgalmasabbak, mint a fikció, mert ami ezekben a könyvekben van, az igaz, de legalábbis törekszik arra, hogy igaz legyen.
Összegyűjtöttük az elmúlt időszakban megjelent legérdekesebb tudományos könyveket, amelyek nemcsak ismeretet terjesztenek - és közben megpiszkálják kicsit a lelkiismeret-furdalásunkat, hogy az iskolában nem figyeltünk az órákon, vagy ha mégis, már semmire sem emlékszünk -, hanem szórakoztatnak is, és bebizonyítják, hogy a tudást tényleg élmény magunkba szívni.'
Forrás és teljes cikk itt: http://hvg.hu/elet/20171212_Induljon_ki_abbol_hogy_a_tudas_szexi
Via: KIT hírlevél, 2017. december 20. (46. szám)

 
--Megjelent a Kincses Képeskönyv Csíkszereda
2017. december 15-én a Csíki Székely Múzeumban mutatták be a Kincses Képeskönyv Csíkszereda című kiadványt, amelyben történelmi hűségre törekvő illusztrációk és helyi szakemberek írásai révén ismerkedhet meg az olvasó a város történetével. A kolozsvári Projectograph kiadónál jelent meg, amely már több kötetet kiadott a Kincses Képeskönyv sorozatban, bemutatták ily módon többek között Kolozsvárt, Segesvárt, Marosvásárhelyt, Sepsiszentgyörgyöt, Nagyváradot is, néhány kiadvány pedig román, angol és német nyelven is megjelent. Csíkszereda a nyolcadik város a sorban. Amint Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója kiemelte, a Csíkszeredáról szóló képeskönyv érdekessége, hogy teljes egészében a városban dolgozó szakemberek írták, és ez az első képeskönyv, amelyet úgymond múzeum ír, hisz az írások szerzői a Csíki Székely Múzeum munkatársai, történész, régész és művészettörténész muzeológusok. A képeskönyv szerkesztője Zágoni Bálint, illusztrátora Jánosi Andrea kolozsvári grafikus, aki mintegy másfél évet dolgozott együtt a csíkszeredai szakemberekkel.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/megjelent-a-kincses-kepeskonyv-csikszereda


--Útikönyv Udvarhelyszék természeti látványosságairól
Udvarhelyszékről szóló, képekben gazdag honismereti és turisztikai könyvet mutattak be szerkesztői a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében 2017 decemberében. A telt házas bemutatón az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) udvarhelyszéki osztálya, illetve a Mark House Kiadó közös gondozásában idén megjelent, Barangolások Udvarhelyszéken – Orbán Balázs nyomában című turisztikai, földrajzi, néprajzi ismeretterjesztő kiadványt ismerhette meg a székelyudvarhelyi közönség. A könyvet a szerkesztők, Kovács-Kendi Lehel, Dezső László és Dezső Mátyás, illetve Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond mutatta be. A régió többi térségéről az előző években már jelent meg hasonló kiadvány, így hiánypótlónak tekintették az Udvarhelyszékről szóló kötetet. A könyv az előző kötetekhez hasonlóan a tájegység természeti szépségeit, épített örökségét, hagyományait mutatja be, viszont terjedelmében jóval bővebb, ugyanis miközben az előzők 112 oldalasak, az új kötet 168 oldalas, ráadásul a 450 fotó mellett magában foglal egy térképet is Udvarhelyszékről. A kiadványhoz a szöveget Kovács-Kendi Lehel írta.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/utikonyv-udvarhelyszek-termeszeti-latvanyossagairol

 
MOZAIK

--Könyvtárak helyett a globális szolgáltatók használják - és hajtják túl - a big datát
A Facebooknak van 2 milliárd felhasználója, a Google-nek hét (!) szolgáltatása van, amit külön-külön több mint egymilliárdan használnak. A milliárdos nagyságrend közelében játszik még az Apple, a Microsoft, az Amazon, Kínából a Tencent és az Alibaba, és nagyjából ennyi. Féltucat cégnek van egyáltalán esélye arra, hogy a mesterséges intelligenciáit olyan tömegű adattal etesse, amitől azok igazán okossá tudnak válni.
A mesterséges intelligencia fejlesztésének úttörői, a világ legokosabb emberei azon dolgoznak, hogy több milliárd embert a lehető legnagyobb titokban, észrevétlenül, ellenőrizetlenül a saját kényük-kedvük és pénztárcájuk szerint manipuláljanak. Ez pedig valahol félelmetesebb, mint a Terminátor gyilkos robotjainak a rémképe, és nem sci-fi, hanem valóság, méghozzá a fejlett világban élők nagy többsége számára. (...)
A neten túlnyomórészt olyan dolgokat olvasunk, amik direktben az érzelmeink manipulációjára építenek, mert ezek a tartalmak terjednek legjobban, és hozzák a legtöbb kattintást. Az információs buborékok jelensége gondoskodik arról, hogy csak egyfajta, a véleményünket és előítéleteinket megerősítő tartalommal találkozzunk.
A Facebook és a Google algoritmusai, amik összeállítják a hírfolyamunk tartalmát, vagy az ajánlott YouTube-videók listáját, úgy szolgálnak ki minket tartalommal, úgy manipulálják az érzelmeinket, a gondolatainkat, hogy rohadtul nem érdekli őket, mi lesz ennek a hatása. Már azon kívül, hogy szaporodik a reklámbevétel. Velük szemben pedig azok az algoritmusok állnak, amelyek igyekeznek kiszűrni a káros (hamis, gyűlöletkeltő, félrevezető stb.) tartalmakat.
Felépült Orwell 1984-ének antiutópiája, csak itt a Nagy Testvér szerepét az internet óriásainak mesterséges intelligenciái játsszák, és olyan ügyesen manipulálnak minket, hogy észre sem vesszük – mondja Zeynep Tufekci technoszociológus.
Forrás és teljes írás itt: http://index.hu/tech/2017/12/01/eszre_se_vettuk_es_elkezdodott_az_mi-apokalipszis/
Via: KIT hírlevél, 2017. december 13. (45. szám)

 
--A legolvasottabb könyvek Magyarországon 2017 decemberében
A Scolar Kiadónál a rendszeresen frissített sikerlistán 2017 decemberében ez volt az első 10 tétel:
1. Susanne Gernhäuser: Keress, találj, mesélj! Boldog karácsonyt!
2. Gerlóczy Márton: Mikecs Anna - Altató
3. Karafiáth Orsolya: Szirén
4. Janne Teller: Macskaköröm
5. Ian McEwan: Dióhéjba zárva
6. Obádovics J. Gyula: Életem - Hiszek a végtelenben
7. Tisza Kata: Akik nem sírnak rendesen
8. Juhász Előd: Kocsis Zoltán - Emlékmozaikok - Képek, hangulatok
9. Művészi kézírás - Kreatív ábécék minden alkalomra
10. Grill, burger, barbecue - A BBQ-világbajnok receptjei
A szépirodalmat tekintve a külföldi szerzők közül Janne Teller, Sofi Oksanen, Linn Ullmann és Erlend Loe könyveit keresték a leginkább az olvasók az elmúlt hónapokban, a magyar szépírók körében pedig Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Tisza Kata és Száraz Miklós György írásai voltak népszerűek.
Forrás és teljes cikk, a Magvető 2017-es sikerlistája és a Bookline sikerlistái itt: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ezek-a-legolvasottabb-konyvek-most-magyarorszagon.1062175.html
Via: KIT hírlevél, 2017. december 20. (46. szám)

 
--Minden Fedél Nélkül mögött megbújik egy élettörténet
Román Péter civilben közgazdász, alkalmazásokat fejleszt, valamint fotográfiát oktat egy OKJ-s képzésen. Emellett 2013 óta a Fedél Nélkül (a Menhely Alapítvány 1993 óta megjelenő lapja) önkéntes fotósa, munkáin keresztül komoly rálátást szerzett a magyarországi hajléktalanok helyzetére. Portréival arra próbál rávilágítani, hogy a teljes hajléktalanságnak csak elenyésző részét teszik ki azok az ápolatlan, dologtalan emberek, akiket általában a tévében mutogatnak a témával kapcsolatban. Képein keresztül számos olyan embert lehet megismerni, akikről talán mi sem hinnénk el, hogy lakhatási problémával küzdenek. Ami szinte mindannyiukban közös, hogy lelkesednek az írásért, festészetért, más művészetekért, és valamilyen módon a Fedél Nélkül újság munkatársai, szerzői.
Forrás: https://index.hu/2017/karacsony/minden_fedel_nelkul_mogott_megbujik_egy_elettortenet/

 
Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups. com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Have you tried the highest rated email app?
With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update