ReMeK-e-hírlevél
XII. évf., 2017/12. szám                             ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓ
-- A Könyvtári Figyelő teljes állománya elérhető az EPA-ban
-- Újraalakulhat a romániai Országos Könyvtári Bizottság
PÁLYÁZATOK
-- Könyvtárost keres a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár
-- Megjelentek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2018. évi pályázati felhívásai
-- OlvasásGalaktika 2.0
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- Olvasásélmény - hosszú utóhatással, a székelyudvarhelyi könyvtárban
-- Nyitott kapuk napja a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban
-- Könyvtárnapok Marosvásárhelyen
-- Sikeres volt az Egy óra mese elnevezésű projekt Szatmáron
KITEKINTŐ
-- Kétmillió könyvtár került fel az IFLA könyvtár-világtérképére
-- Könyvtár, ami összeköt - Vinkó Attila élményei
-- Szabó Magda és Borbély Szilárd művei is szerepelnek a milánói könyvvásáron
-- Hat magyar író a bécsi könyvvásáron
-- Lezajlott a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
HAZAI
-- Korszerűbb lesz a kézdivásárhelyi könyvtár
-- Román-magyar küldőkönyvtár nyílik Kolozsváron
-- Nehezített állománybővítés - beszélgetés Agyagási Hajnallal, a Maros Megyei Könyvtár főkönyvtárosával
-- Könyvtári vetélkedő Áprily Lajos életéről
-- Újabb könyvekkel bővült Aradon a Csiky könyvtára
-- Elkészült Románia első városi madáratlasza
-- Folytatódik a nagyváradi Gyújtópont irodalmi beszélgetéssorozat
-- Jogi érzékenyítő tevékenység az iskolai oktatásban
-- Továbbra is késnek a magyar nyelvű tankönyvek
ÉVFORDULÓK
-- Ady Endre születésére emlékeztek Érmindszenten
-- Leülhetnek Ady íróasztala mellé
DÍJAK
-- A Magyar Nyelv Napja: 15 éves munkájáért díjazták az Erdélyi Magyar Írók Ligáját
-- Kihirdették a 2017-es Látó-nívódíjakat
-- Erdélyi magyar érték lett a vallásszabadság törvénye
-- Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője kapja a Balassi Bálint-Emlékkardot
-- Závada Péter az idei Horváth Péter-ösztöndíjas
-- Prima Primissima-díj Kányádi Sándornak
AJÁNLÓ
-- Kolozsvártól Buchenwaldig: Nussbaum 95736
MOZAIK
-- Átverés a csodás kínai könyvtár, amiért mindenki odavolt
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓ

-- A Könyvtári Figyelő teljes állománya elérhető az EPA-ban
Befejeződtek a Könyvtári Figyelő teljes állományának digitalizálási munkálatai. A tavaly elkészült évek (1955-1989) után idén, a második szakasz eredményeként, az 1990-2008 időszak is elérhetővé vált PDF-ben, teljes, kereshető szövegű állományban. A rendszerváltás utáni lapszámok szelektált formában eddig is elérhetők voltak HTML verzióban, természetesen ezek szolgáltatását sem szüntették meg. A közel kétévnyi munkának köszönhetően a Könyvtári Figyelő könyvtártudományi szaklap teljes állománya elérhető a kezdetektől napjainkig (1955-2017) az Elektronikus Periodika Adatbázis Archívumban (EPA), ezen a linken: https://epa.oszk.hu/00100/00143
A Könyvtári Figyelő digitális változatának létrejötte az OSZK Digitalizáló Osztály és az E-könyvtári Szolgáltatások Osztály munkatársai áldozatos munkájának köszönhető. A munka sikeréhez nagyban hozzájárult a Könyvtári Intézet / Könyvtártudományi Szakkönyvtár munkatársainak közreműködése, támogatása és kezdeményezőkészsége.
A cikkadatok kereshetők a MATARKÁ-ban is, a fulltext linkeket az EPA biztosítja: http://www.matarka.hu/szam_list.php?fsz=44
Forrás: KATALIST, Uri-Kovács József, EPA könyvtáros, Országos Széchényi Könyvtár

 
-- Újraalakulhat a romániai Országos Könyvtári Bizottság
Kedvezően véleményezte a romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma az évekkel ezelőtt megszűnt Országos Könyvtári Bizottság (Comisia Naţională a Bibliotecilor) újraalakítását – mindeddig, ennek hiányában, a könyvtárakkal kapcsolatos ügyekkel a minisztérium Országos Múzeumi és Közgyűjteményi Bizottsága (Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor) foglalkozott.
A szakbizottság újraalakítását Lucian Romaşcanu illetékes miniszter jelentette be 2017. november 8-i átiratában; a kezdeményezés képviselői interpelláció nyomán indult meg szeptemberben. Az Országos Könyvtári Bizottság létrehozását még a 2002-es Könyvtári törvény rendelte el, és megszűnéséig működése is ennek alapján történt.
Forrás: http://www.cdep.ro/interpel/2017/r560B.pdf

 
PÁLYÁZATOK

-- Könyvtárost keres a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár
Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala állást hirdet a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban könyvtáros munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó lényeges feladatok: gyermekkönyvtári programok, foglalkozások szervezése, lebonyolítása, kapcsolattartás oktatási intézményekkel, olvasószolgálati feladatok ellátása, tájékoztatás, állomány rendezése, karbantartása.
Pályázati feltételek:
- posztlíceumi vagy felsőfokú szakirányú végzettség (könyvtár- és / vagy pedagógia szak),
- minimum 3 év szolgálati idő (régiség) a jelzett szakirányok valamelyikében,
- felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások),
- büntetlen előélet
- kiváló kommunikációs készség, kreativitás, kézügyesség.
A versenyvizsga 2017. december 19-én 10 órakor lesz a hivatal gyűléstermében.
A résztvevők 2017. december 12-ig tehetik le iratcsomóikat a városháza 2-es számú irodájába. Az iratcsomók tartalmáról szóló és egyéb felvilágosításokat a hivatal 203-as irodájában vagy a 0267/361 974-es telefonszámon, a 132-es belső számon, vagy a városi könyvtárban, a 0267/360 001-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.
Forrás: https://www.kezdi.info/news/allashirdetes-konyvtaros-munkakor-betoltesere/8260

 
-- Megjelentek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2018. évi pályázati felhívásai
Magyarország nemzetpolitikai stratégiájához igazodva, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az alábbi kategóriákban támogat 2018. január 1. és december 31 között megvalósuló programokat:
I. „A magyar kultúráért és oktatásért” című pályázati felhívás 2018: széles társadalmi csoportokat érintő projekt-tervek megvalósítására
II. Pályázati felhívás az ifjúsági közösségek tevékenységének támogatására 2018: ifjúsági korosztályok közösségteremtő programjainak, közösségépítést elősegítő tevékenységének támogatását célzó projekt-tervek megvalósítására
III. Testvértelepülési együttműködés pályázati felhívás 2018: Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudata megerősítésének támogatása a testvértelepülési együttműködések megvalósítására
IV. Pályázati felhívás a diaszpórában élő magyarság szervezetei számára 2018: Magyarország határain kívül, a világon szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulásának, valamint az anyaországgal való sokoldalú kapcsolatok ápolásának és fejlesztésének előmozdítására
V. Pályázati felhívás a diaszpórában található, magyar nyelvű oktatást végző szervezetek számára 2018: Magyarország határain kívül, a világon szétszórtságban élő magyar iskolák boldogulásának, valamint az anyaországgal való sokoldalú kapcsolatok ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, továbbá: A magyar nemzeti azonosságtudat megerősítése, az anyanyelv elsajátítása és ápolása, valamint a magyar kultúra megőrzése és továbbadása az új generációk számára.
Forrás: http://bgazrt.hu/tamogatasok/palyazatok_tamogatasok_2018/

 
-- OlvasásGalaktika 2.0
2017-ben folytatódik az OLVASÁSGALAKTIKA Élménykampány. A tavalyi 200 ezer példány Galaktika Magazin kiosztása után idén a Metropolis Media Kiadó science fiction klasszikusait helyezi előtérbe, így több mint 60 sikerkönyv szerepel azon a listán, melyre pályázhatnak az érdeklődő könyvtárak, oktatási intézmények és civil szervezetek.
A kiválasztott könyvcímekhez a pályázók a készlet erejéig a Kiadó támogatásával jelképes 490 Ft-ért juthatnak hozzá példányonként, amennyiben legalább 20 példányt megrendelnek. Sőt, 35 példány rendelésétől a szállítási költséget a Metropolis Media Group vállalja Magyarország területén. A pályázati jelentkezés határideje: 2018. február 10.
A cél, hogy minél több helyen elérhetőek legyenek a tudományos-fantasztikus irodalom kötetei, a felnőtteket visszacsábítsák a zsánerhez, a fiatalokkal pedig megszerettessék az olvasást. „Színvonalas science-fiction olvasására biztatnánk, ebben ugyanis megtalálhatnák a példaképül választható hősöket éppúgy, mint a társadalmi és etikai kérdések élvezetes stílusban megírt elgondolkodtató felvetéseit, miközben a tudományos ismeretterjesztő irodalom iránti igényüket megalapozhatnák.” (dr. Mund Katalin szociológus)
Az OLVASÁSGALAKTIKA Élménykampány 2016-ról itt lehet tájékozódni: www.galaktika.hu/olvasasgalaktika/
A könyvlista a https://www.scribd.com/document/363850364/OlvasasGalaktika-2-0-Konyvlista linken érhető el. Jelentkezni a www.tinyurl.hu/J8uN/ címen elérhető űrlap kitöltésével lehet. A kampánnyal kapcsolatos kérdéseket az olvasas@galaktika.hu címen lehet feltenni.
Forrás: http://www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/ervdocidweburlap/D5304013F001B8AEC12581CA005EBA2B

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Mese és játék kisdiákoknak - Csodalámpa Olvasóklub
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár újabb, olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs tevékenységébe 2017. október 30. és november 3. között 16 második, harmadik és negyedik osztályos kisdiák kapcsolódott be. A Csodalámpa Olvasóklub tevékenységei az őszi szünetben, hétfőtől péntekig naponta 10 és 14 óra között zajlottak magyar nyelven.
A négyórás tevékenység során a csoportvezetők – Hollanda Andrea és Tóth-Wagner Anikó – Yannets Levi Leó bácsi kalandjai az andorrai sztyeppéken című könyvéből olvastak fel történeteket. A gyerekek együtt keltek útra Leó bácsival, aki világutazó és bűvész egyszemélyben, és „szemtanúi” voltak számos kalandjának, látták, amikor csótánnyá változtatott egy dühös varázslót, hogyan menekült meg négy hajszála segítségével, és hogyan lett udvari bolond Fordítványban, ahol az emberek a kezükön járnak. A hallottakat megbeszélték, szituációs és drámapedagógiai játékokban vettek részt, de nem maradtak el a kézműves foglalkozások sem: papírszínházhoz készítettek illusztrációkat, a Magma Kortárs Művészeti Központban pedig az animáció világába nyertek betekintést.
A megyeszékhelyi könyvtár nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. A vakációs foglalkozások során a szervezők arra vállalkoznak, hogy irodalmi értékkel bíró, a résztvevők korosztályának és érdeklődési körének megfelelő olvasmányok ajánlása és játékos feldolgozása révén felmutassák a gyerekek számára az olvasásban rejlő lehetőségeket: fejlettebb önismeret, a világban való könnyebb tájékozódás, magabiztosság, jobb iskolai teljesítmény.
A résztvevők, a helybeli Bertis kft. támogatásával, jóvoltából, minden nap finom szendvicset fogyaszthattak el tízóraira.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/cseperedo/csodalampa-olvasoklub-3/
Fotók itt: https://www.facebook.com/pg/bodpeterlibrary/photos/?tab=album&album_id=1565032530201575
Könyvbemutató – Péter Sándor: Fiatalok, még itt vagyunk!
2017. november 7-én a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban bemutatott, Fiatalok, még itt vagyunk! című kötet minden sorából, de a könyv ötletgazdája és megvalósítója, Péter Sándor minden szavából is a fiatalok sorsa, nemzetünk jövője iránti aggodalom sugárzik: kiadványával az volt a célja, hogy, az elődök példáját középpontba állítva, azok megszívlelésére késztesse a jövő nemzedékeket.
Tizennyolc sepsiszentgyörgyi személyiség vall életéről, életútjáról, a városhoz való kötődéséről, a fiatalokkal való viszonyáról a kötetben Péter Sándor tanár felkérésére, az önéletírásokból olyan kor- és kórkép alakul ki, ami sok tanulsággal szolgálna a fiatalok számára – fogalmazta meg a könyv szerkesztője. Kiemelte a korosodó emberek tisztánlátását, és hogy sokuknak még lenne mondanivalója a város alakulásával, az itt történendőkkel kapcsolatban, felhíva a figyelmet arra, hogy a sepsiszentgyörgyi közérzet alakításában fontos lehetne az öregektől tanácsot kérni. Ha valaki fölött eljárt az idő, nem jelenti azt, hogy munkaképtelen, hogy véleményére nincs szükség. A kötetben intelmek is megfogalmazódnak, így az is, hogy akkor érvényesülhet a mai fiatal, ha többet tud, mint aki mellette van, és más nyelven beszél; ezeknek a tanácsoknak el kéne jutniuk valahogy a fiatalokhoz, mondta, hozzátéve, a könyvből egy példányt letett a polgármester asztalára is, mert neki is szól.
A teltházas könyvbemutatón felszólalt néhány interjúalany is. Botos Ferenc tanár saját életútját ismertette röviden, Incze Sándor nyugalmazott esperes pedig felhívta a figyelmet arra, hogy sok bírálat érte az ifjúságot, de kérdés, mi mennyit foglalkozunk gyerekeinkkel, unokáinkkal, mert nevelésük kérdése rajtunk is múlik. Szász-Fejér Gyöngyvér tanár szintén a fiatalok védelmében foglalt állást, a könyv Juhász Gyula Még maradok! című verse alapján választott címét ekként értelmezve: fiatalok, mi is itt vagyunk.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/107681/intelmek_fiataloknak
Fotók itt: http://kmkt.ro/peter-sandor-fiatalok-meg-itt-vagyunk
Megújult intézményi honlap
Látogatható a Bod Péter Megyei Könyvtár megújított, mobileszközökről is megfelelően elérhető honlapja, amely korábbi és friss tartalmakkal fogadja olvasóit a kmkt.ro címen Szeretettel várjuk, keressék fel bizalommal, „lapozzák” haszonnal! A régi honlap még át nem vett anyagai elérhetők a http://old.kmkt.ro/ címen.
Forrás: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/photos/a.488498054521700.105381.236481853056656/1567001740004654/?type=1&theater
A budapesti PONT Kiadó könyves estje Sepsiszentgyörgyön
Már-már hagyománnyá vált, hogy ősszel a budapesti PONT Kiadó elhozza Sepsiszentgyörgyre is új könyveit. Ezúttal 2017. november 23-án került sor a Bod Péter Megyei Könyvtárban egy újabb közönségtalálkozóra, melynek házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt.
A közös európai közérzet kialakításához kíván hozzájárulni többnyelvű kiadványaival a PONT Kiadó, azzal pedig, hogy könyvei tematikájával az élet széles skáláját fogja át, tevékenysége olyan kerek, mint a pont – erről beszélt Szávai Géza és Szávai Ilona a kiadói esten, ugyanakkor bemutatták legfrissebb köteteiket.
A szerzőpáros szólt az általuk 1994-ben alapított kiadó születéséről, a közös munka öröméről, de a nehézségeket sem rejtették véka alá.
„Aki az egyke jelenséggel foglalkozik, bármilyen (tudományos, politikai, közéleti, magánéleti) oldalról közeledjék is feléje, olyan köztes, minden embert érintő területre érkezik, mely területről alig tudunk valamit, holott itt dől el, miként alakul, merre fordul két-három emberöltő, fél évszázad alatt az emberi történelem” – olvasható Szávai Ilona legfrissebb könyvének fülszövegében. Az egyke című kiadvány különös könyv, a Szávai család vall saját egykés tapasztalatáról, mivel kisfiúk újszülöttkori halála után egyetlen lányt neveltek fel. A könyvben új szó születik: Eszter lányuk, aki három gyermek boldog édesanyja, egyedülkének nevezi gyermekkori önmagát. Szávai Ilona szerint kegyes öncsalással hallgat a társadalom az egyke-jelenségről, ezért is tartotta fontosnak feldolgozni ezt a témát. Szávai Géza is új kötetét ismertette, amelybe korai írásaiból is beválogatott. Ebben is vannak gyermektémák, például saját emlékét idézi a címadó novellában: Harmincdekás Pistike színházi ruhája.
Noha a Pont Kiadót csak a Szávai házaspár képviselte a találkozón, a munkát csapatban végzik – erről is szóltak, megemlítve, hogy a két évtized alatt hatszáz emberrel dolgoztak együtt.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/108114/kerek_mint_a_pont
Fotók itt: http://kmkt.ro/a-budapesti-pont-kiado-konyves-estje-sepsiszentgyorgyon
 

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Bibliomarket szakmai műhely– módszertani napok Hargita megyében
2017. november 23-án és 24-én került sor az év utolsó két módszertani napjára Csíkszeredában, illetve Maroshévízen. Mindkét helyszínen a téma a könyvtári marketing volt. A Bibliomarket elnevezésű szakmai műhely keretében a részvevők az intézményi értékek azonosítását gyakorolták, a könyvtár számára hasznosítható reklámmódszerekkel és nem hagyományos könyvkiállítási lehetőségekkel ismerkedtek. A szakmai műhelyt Bogdan Ghiurco képző, a Romániai Közkönyvtári Egyesület munkatársa vezette. A részvétel anyagi feltételeit Hargita Megye Tanácsa, a Kájoni János Megyei Könyvtár, a maroshévízi George Sbârcea Városi Könyvtár, a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, valamint a környező községek önkormányzatai biztosították.
Forrás: Bedő Melinda szervező, a Kájoni János Megyei Könyvtár módszertani szakirányítója, http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/569/modszertani-napok-hargita-megyeben
Biblioterápia és e-biblioterápia a könyvtárosi munkában
A Kájoni János Megyei Könyvtár kétnapos szakmai képzésnek adott otthont 2017. november 16-17-én. A fejlesztő biblioterápia könyvtári alkalmazásának lehetőségeibe, módszereibe nyújtottak betekintést a részt vevő hazai magyar könyvtárosoknak a budapesti Könyvtári Intézet előadói: Bartos Éva, a könyvtári biblioterápia magyarországi megalapozója, a Magyar Biblioterápiás Társaság titkára, illetve Gulyás Enikő informatikus könyvtáros és informatikatanár, a Magyar Biblioterápiás Társaság tagja. Bartos Éva az olvasás- és személyiségfejlesztés területén bevált biblioterápiás lehetőségeket, módszereket ismertette meg a résztvevőkkel, Gulyás Enikő a nemzetközi szinten is egyedülálló e-bibliográfia módszerét mutatta be. Számos innovatív megoldást ismertetett, amelyek az információs technológia használatával a mai fiatalok számára tehetik vonzóvá az irodalmi műveket feldolgozó biblioterápiás foglalkozásokat. A képzésen 30 romániai magyar könyvtáros vehetett részt, megyei és városi könyvtárak munkatársai, iskolai és egyetemi könyvtárosok, Hargita, Kovászna, Maros és Kolozs megyei intézményekből. A képzés egyik résztvevőjeként Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa számolt be a két nap tapasztalatairól a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Blogján: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/11/biblioterapias-kepzes-csikban.html
Találkozó dr. Lilivel – Csikós Farkas Kata mesekönyvének bemutatója
Doktor Lilivel ismerkedhettek meg a gyermekek Csikós Farkas Kata Lázálom Lilivel című illusztrált mesekönyvének bemutatóján, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2017. november 22-én. A Kreatív Kiadó által gondozott könyvecske valóban hiánypótló. Olyan meséket tartalmaz, amelyek segítenek a gyermekeknek legyőzni félelmeiket, szorongásaikat a kórházi kezelések során. A kötet fiatal szerzője, Csikós Farkas Kata 2008 óta asszisztens a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán. Közben három gyermeket nevel, 2012 óta kezdett babakészítéssel foglalkozni, amikor saját készítésű babát, játékot akart gyermekei kezébe adni. Dr. Lili is egy saját készítésű baba, azért alkotta meg, hogy segítsen a gyermekeknek átesni a kórházi kezelés okozta szorongáson, félelmeken. A könyvbemutatón sok család és kisgyermek vett részt, a szerző felolvasta a kötet címadó történetét, és be is mutatta a jelenlévőknek a mesében szereplő kórházi eszközöket.
A sajtóban a könyvbemutatóról: http://hargitanepe.eu/hianypotlo-meseskonyv-a-korhazrol/
Hegedűs Imre János Székelyország. Szerelmes földrajz című könyvét mutatták be
Hegedűs Imre János Székelyország. Szerelmes földrajz című könyvének új, bővített kiadását mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a Magyar Nyelv Napja alkalmával szervezett Hargita megyei rendezvénysorozat keretében, 2017. november 13-án. Hegedűs Imre János író, irodalomtörténész, tanár, az irodalomtudományok doktora. Székelyország. Szerelmes földrajz című kötete második kiadásban jelent meg a Magyar Napló kiadásában. A szerző a találkozón elmondta, több oka is van annak, hogy könyvét új, bővített kiadásban jelentette meg. A székelységre és Székelyföldre vonatkozó új kutatások és a frissen megjelent háromkötetes Székelyföld története új ismeretekkel bővítette az általa kutatott témát.
A sajtóban a könyvbemutatóról: http://hargitanepe.eu/szerelmes-foldrajz-bovitett-kiadas/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/563/a-magyar-nyelv-napjan-mutattak-be-hegedus-imre-janos-szekelyorszag.-szerelmes-foldrajz-cimu-konyvenek-uj-kiadasat
Új erdélyi fotóalbumok bemutatója a könyvtárban
Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla, az ismert veszprémi szerzőpáros új erdélyi tematikájú fotóalbumokkal jelentkeztek: Az Anna-báltól a Szent Anna-tóig ‒ A mesemondó aranyember barangolásai című új albumban Jókai Mór nyomdokain járták be Erdélyt, fotókon örökítve meg a helyeket, ahol a nagy író járt, illetve regényeinek erdélyi helyszíneit. Másik albumuk az Erdély ‒ Mezőség – A Holt-tenger tükrében. Tóvidék – Szórványmagyarság címet viseli. A csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban találkozhatott a szerzőkkel 2017. november 10-én. Soós Andrea előadóművész ismertette az albumokat, versekkel, idézetekkel és népdalokkal színesítve a vetítéssel kísért előadást.
A sajtóban a találkozóról: http://hargitanepe.eu/erdely-tematikaju-albumok/
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/561/varadi-peter-pal-es-lowey-lilla-kettos-konyvbemutatoja
A 2017-es Könyvcsata döntője Csíkszeredában
'Egy lány bőrébe bújni – tehetség kérdése' – hangzott el a következtetés a román nyelvű, diákoknak szóló olvasási vetélkedő, a Könyvcsata 2017-es kiadásának csíkszeredai zárórendezvényén, 2017. november 9-én, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, ahol a megye több településéről érkezett iskolások ajánlották kedvenc gyermek-, illetve ifjúsági regényüket az elmúlt félévben olvasottak közül. A zsűri árnyalt értékeléssel és számos díjjal jutalmazta a versenyzők kitartó munkáját, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Az Év olvasója díjat Csíkszeredában Coja Petru (11-13 éves korosztály) és Tecă Alina (14-18 éves korosztály) tanulók nyerték.
Az eseményről a sajtóban: http://hargitanepe.eu/javul-a-roman-nyelv-ismerete/
http://informatiahr.ro/la-biblioteca-judeteana-harghita-a-avut-loc-finala-locala-a-concursului-de-lectura-batalia-cartilor/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/559/egy-lany-borebe-bujni--tehetseg-kerdese
Fogadd és engedd el! – Jánossy Zsuzsanna könyvbemutatója
Fogadd és engedd el! címmel jelent meg Jánossy Zsuzsanna első könyve, amelynek megírására a családjában 2009-ben bekövetkezett tragédia, húga halála késztette. A könyv a Publio kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben. A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. november 8-án tartott bemutatóján a szerző beszélt a könyvről, annak létrejöttének körülményeiről. Életvezetési tanácsait, a spiritualitás, a vallás, az emberi élet és univerzum kapcsolatáról alkotott véleményét is megosztotta a jelenlévőkkel.
A sajtóban az eseményről: http://hargitanepe.eu/fogadd-es-engedd-el/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/560/fogadd-es-engedd-el--janossy-zsuzsanna-elso-konyvet-mutattak-be
Iskola másként a könyvtárban - változatos csoportos foglalkozások, játékos tanulás
Az Iskola másként program több csíkszeredai iskolában zajlott 2017 novemberének első felében. A Kájoni János Megyei Könyvtár számos lehetőséget kínált ebben az időszakban az iskolai csoportoknak, minden korosztálynak. A program keretében helyi és környékbeli iskolákból, óvodákból érkeztek csoportok a könyvtárba. Az óvodások és elemi iskolások a könyvtár használatával ismerkedhettek, a gyermekkönyvtárosok papírszínházzal és mesével tették igazi élménnyé a könyvtárlátogatást számukra. Kilenc alkalommal összesen mintegy 250 gyerek vehetett részt a papírszínházas-mesés foglalkozásokon, gyakran közös énekléssel zárult a könyvtárlátogatás.
A Kincses szigetek tematikus gyermekkönyvtári foglalkozásra is előzetes bejelentkezés alapján érkeztek az osztályok. A felfedező csoportok feladata feltérképezni a gyermekkönyvtárban egy-egy szigetet, kincset hozni onnan, majd beszámolnak felfedezéseikről, bemutatják kincseiket. November 6. és 10. között a Petőfi Sándor Általános Iskolából érkeztek osztályok, 134 kisdiák vett részt a játékos könyvtárhasználati foglalkozásokon Török Edit könyvtáros irányításával.
A nagyobb diákoknak is nyújt tartalmas foglalkozásokat a könyvtár. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola ötödikesei a gyermekkönyvtárban zajló rendhagyó rajzórán négy csoportban dolgoztak, a négy évszak témában alkottak. A Szent László nyomában Székelyföldön című könyvtári foglalkozás is népszerű volt. A Joannes Kajoni Szakközépiskola kilencedikesei 2017. november 2-án vettek részt a foglalkozáson, játszva ismerkedtek a Szent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi kulturális és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal,  művészettörténeti emlékekkel. Kelemen Katalin És Máthé Izabella könyvtárosok  a csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskolába is elvitték a foglalkozást, így az iskola 78 diákja vehetett részt a játékban.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/553/iskola-maskent--alkotas-es-jatekos-tanulas-a-konyvtarban
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/557/papirszinhaz-a-gyermekkonyvtarban--iskola-maskent
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/564/kincses-szigetek--konyvtari-foglalkozasok-az-iskola-maskent-heteben
 

-- Olvasásélmény - hosszú utóhatással, a székelyudvarhelyi könyvtárban
Fél évtizedes múltra tekint vissza a székelyudvarhelyi könyvtár olvasóklubja. A tagok közösen választanak ki olvasásra egy könyvet, és havonta egyszer összeülnek, hogy megbeszéljék élményeiket. Kritika, megrázó érzések, a témához kapcsolódó életélmények, humoros meglátások röppennek fel - a klubtagok ki nem hagynák a találkozót. Nemrég születésnapot ünnepeltek, tortával, jó könyvekkel.
Kíváncsiak voltunk, hogy volt-e olyan mű, ami nagyon "megdolgozta" a csapatot. Margaret Mazzantini Újjászületését nevezte meg Gálovits Rózsa könyvtáros, amely - mint mondta - komoly dráma, és több olyan témát is felvet, ami főleg női szemszögből rendkívül felkavaró. - Mivel csupán három pasink van, ezért gyakran előfordul, hogy hogy nőiesebb műveket választunk, de szerencsére nem róják fel ezt nekünk. Egy másik ilyen mű Péterfy-Novák Éva Egyasszony című önéletrajzi írása, szintén női témájú, és ugyancsak alapproblémája a nők ellen elkövetett erőszak. Előbbiben háborús környezetben zajlik az abúzus, utóbbiban házasságon belüli erőszakról van szó. Kemény témák, nem tudjuk száraz szemmel olvasni ezeket a műveket - vallotta be az Olvasóklub moderátora.
Források: http://hargitanepe.eu/olvasaselmeny-kozosen-hosszu-utohatassal/

 
-- Nyitott kapuk napja a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban
2017. november 23-án nyitott kapuk napja volt a nagyváradi Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtárban és kirendeltségeiben. A program változatos volt: kiállítások, koncertek, film- és rajzfilmvetítések (pl. kortárs román rendezők), alkotóműhelyek (a Down-kórosok egyesületének fiataljaival), magyar olvasóklub.
Ligia Mirişan igazgatónő elmondta, hogy az akció 2009-ben indult, akkor még „Könyvtárak éjszakája” címmel, azóta minden év novemberében nyílt napot rendeznek, évről-évre több akciót, kiállítást, beszélgetést szervezve. Azt is elmondta az igazgatónő, hogy egy-egy ilyen nyílt nap után értelemszerűen megnő a beiratkozók száma, és amellett, hogy jobban megismerje a közönség a könyvtár minden funkcióját, a második fontos cél a minél nagyobb olvasói bázis kiépítése.
Forrás: http://www.reggeliujsag.ro/nyilt-nap-volt-a-konyvtarban/

 
-- Könyvtárnapok Marosvásárhelyen
2017. november 20-től kezdődött Marosvásárhelyen a megyei könyvtár Philobiblon nevű rendezvénysorozata. A programban gyermekfoglalkozások – alkotóműhelyi tevékenységek, mesedélelőtt, kincsvadászat –, szakmai kollokvium, könyvvásár, könyvbemutatók, kiállítás-megnyitók szerepeltek. November 22-én a könyvtár dokumentációs termében megtartották a Könyvek vetélkedője olvasóverseny magyar résztvevőinek döntőjét, másnap ugyanitt átadták a Pro Libro Senator és a könyvtár egyik fiatal olvasójának járó Pro Libro Spe kitüntetést. A könyvtárnapok idején a megyei könyvtár központi épületében és a Teleki Tékában is nyitott kapukkal várták az érdeklődőket.
Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/k%C3%B6nyvt%C3%A1rnapok-marosv%C3%A1s%C3%A1rhelyen

 
-- Sikeres volt az Egy óra mese nevű projekt Szatmáron
Sikeres volt a Szatmár Megyei Könyvtár munkatársainak projektje, az Egy óra mese, ennek eredményeképpen 567 új taggal bővült a szatmári könyvkölcsönzők tábora - derül ki az intézmény közleményéből.
A Szatmár Megyei Könyvtár az elmúlt tanév második félévében (február 7. és június 15. között) szervezte meg az Egy óra mese elnevezésű projektjét, amely az óvodásokat és kisiskolásokat célozta meg. A könyvtár munkatársai sikeresnek minősítik a kampányt, hiszen a projekt idején 567 új tag regisztrált a kulturális intézményhez, 244-gyel több, mint az előző év azonos időszakában. Az új tagok közül 270 diák (129-cel több, mint 2016 azonos időszakában), ugyanakkor 160-an 14 évnél fiatalabbak (100-zal több, mint az előző év azonos időszakában). A könyvtár munkatársai felismerték, hogy szükség van egy mentalitásbeli váltásra részükről, és minél több interaktív tevékenységet kell szervezniük, amelyekkel megszerettetik az olvasást a gyermekekkel, akik könyvtárba járó felnőttekké válnak majd. A projekt lebonyolítása során 17 találkozót szerveztek a könyvtár munkatársai, Raluca Istrate és Bianca Ciceo, ezeken 543 gyermek vett részt. A cél az volt, hogy népszerűsítsék a könyvtár könyvkölcsönző részlegét, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a könyvet kölcsönzők száma. A projekt hatékonyságát tükrözi, hogy a gyermekek által szülők és pedagógusok is közelebb kerültek a könyvtár tevékenységeihez, s a szervezők reményei szerint bővítik majd a könyvet olvasók szatmári táborát. A projektben részt vevők megtudták, hogyan válhatnak a könyvtár olvasóivá, illetve milyen módon vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Minden találkozó alkalmával belenézhettek, belelapozhattak a gyerekek a könyvtárból kölcsönözhető könyvekbe, természetesen magyar nyelvű könyvekhez is hozzáférhettek. A szervezők elmondták, hogy a mesék olvasása, a könyvek lapozgatása mellett azt is megtanulták a gyermekek, hogyan kell a könyvtárban viselkedni, melyek a legkedveltebb mesekönyvek, de arra is nagy hangsúlyt helyeztek a könyvtárosok, hogy elmagyarázzák nekik, hogyan kell bánni a könyvtárból kölcsönzött, otthon olvasott könyvekkel. A mesék nagy része oktatómese volt, hiszen a szervezők célja a kikapcsolódás mellett az oktatás, tanítás is volt. A gyermekeknek lehetőségük adódott megbeszélni a mesében hallottakat, ezáltal a kommunikációs készségük is fejlődött. S hogy érdekesebbé tegyék a találkozókat, a könyvtárosok kézimunkaműhelyeket is szerveztek, melyekben a gyermekek szintén nagy örömmel vettek részt.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/sikeres-volt-az-egy-ora-mese-nevu-projekt/

 

KITEKINTŐ

-- Kétmillió könyvtár került fel az IFLA könyvtár-világtérképére
A világ 99 országából kétmillió könyvtár adatait sikerült eddig az IFLA könyvtári világtérképére felvezetni. A 2017. október 31-én lezárult első gyűjtési szakasz eredményeinek kiértékelése folyamatban van, a térképet itt lehet megtekinteni: https://librarymap.ifla.org/map
Forrás: https://www.ifla.org/node/16947

 
-- Könyvtár, ami összeköt - Vinkó Attila élményei
Vinkó Attila, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar könyvtárosa képviselte Vajdaságot a Könyvtár, ami összeköt - Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíjprogramban. Attila egy hónapot töltött Budapesten, az Országgyűlési Könyvtárban, élményeit közzétette a Könyvtár, ami körbevisz című blogon:
„Amikor értesítettek a pozitív elbírálásról, nem tudtam elképzelni, mit fogunk csinálni egy hónapig. Nos, kiderült – ahogyan előre is mondták –, gyorsan elmúlt az idő. A majdnem öt hét alatt körülbelül 60–70 programon vettünk részt, néhány alkalommal a Múzeumok Határok Nélkül program résztvevőivel együtt.
Érkezésünk után, vasárnap a budapesti Füvészkertben ismerkedtünk meg az ismeretlen növényfajtákkal és természetesen egymással.
A program elején bemutatkozó előadásokkal ismertettük saját könyvtárunkat és településünket.
Legmeghatározóbb szakmai élményeim azok voltak, amikor Fodor Péter, a budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Ramháb Mária, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója a könyvtáruk bemutatása során világosan és egyértelműen elmagyarázták, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez mi minden szükségeltetik. Ritkán lát az ember ennyire tapasztalt, céltudatos és lelkes vezetői személyiségeket, akik a könyvtárosi szakma szükségességét és szépségét kiemelve erősítik meg a fiatal könyvtárosok szakmai „hitvallását”.
Az előadások, szakmai utak mellett nagy érdeklődéssel figyeltem meg a különböző könyvtárak informatikai és bútorzati felszereltségét, hogy ötletekkel és már jól bevált megoldásokkal térjek vissza az egy hónap után. A szabadkai tanítóképző épületének eddig nem használt szárnyát újítják fel. Tervek szerint a könyvtár az átépített új részbe költözik. Ennek fényében minden tapasztalat számít, amivel tovább növelhető a kar könyvtári szolgáltatásának és felszereltségének minősége.”
Teljes beszámoló itt: https://konyvtar-ami-korbevisz.blogspot.hu/2017/11/konyvtar-ami-osszekot-vinko-attila.html

 
-- Szabó Magda és Borbély Szilárd művei is szerepelnek a milánói könyvvásáron
Borbély Szilárd Nincstelenek és Szabó Magda Freskó című regényének olasz fordítását is megismerhette a közönség a 2017. november 16. és 19. között lezajlott milánói BookCity könyvvásáron. A magyar szereplést a hatodik alkalommal megszervezett észak-olaszországi könyvvásáron a Balassi Intézet Publishing Hungary programja támogatja. Szabó Magda 1953-as regényének témáját egy megrendítő családi haláleset és temetés keserves élménye ihlette. Az egyetlen nap történetét elmesélő mű 1958-ban látott napvilágot, és hamarosan a nemzetközi könyvpiacra is eljutott. A regény olasz fordítása idén jelent meg az Edizioni Anfora kiadó gondozásában, és november 19-én mutatták be a milánói könyvvásáron.
Ugyancsak vasárnap, a Sormani Könyvtár Grechetto termében Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének olasz fordítását mutatták be, amely tavaly jelent meg a Marsilio kiadónál. A Római Magyar Akadémia Néma fájdalom című rendezvényén Giuseppe Genna neves olasz kortárs író, Mariarosaria Sciglitano, a regény fordítója, valamint Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélgettek a 2014-ben tragikus körülmények közt elhunyt Borbély Szilárd alkotói életútjáról és regényéről, amelyben egy elzárt, szatmári kisfalu terei és alakjai, emlékei és hiedelmei elevenednek meg, egy gyermek szemszögéből láttatva.
Forrás: http://www.balassiintezet.hu/hu/esemenyek/2135-magyar-regenyek-milanoi-konyvvasaron/

 
-- Hat magyar író a bécsi könyvvásáron
Hat magyar író képviselte idén Magyarországot a november 9. és 12. között lezajlott Buch Wien nemzetközi bécsi könyvvásár Donau Lounge programjában, amelynek keretében immár hatodik éve találkozhat a bécsi közönség a Duna-menti régió íróival.
2017-ben Bartis Attila, Szőcs Petra, Selyem Zsuzsa, Molnár T. Eszter, Bencsik Orsolya és Kiss Tibor Noé képviselte Magyarországot a programban.
A bécsi Collegium Hungaricum és a Publishing Hungary program által elindított irodalmi sorozat célja, hogy a könyvbemutatókkal és az író-olvasó találkozókkal új, értékes darabokkal egészítse ki a térség kulturális mozaikját.
A Donau Lounge irodalmi sorozat színpadán ebben az évben tíz Duna-menti országból csaknem félszáz vendég szerepelt. A könyvbemutatókkal és pódiumbeszélgetésekkel színesített program a frissen németre fordított kortárs magyar műveken túl további magyar vonatkozást is tartogatott: bemutatta új könyvét két, évtizedek óta Magyarországon élő szerző, Hans-Henning Paetzke és Nick Thorpe.
A 2017-es program széles nemzetközi összefogással valósult meg: a Buch Wien könyvvásárnak, a bécsi Collegium Hungaricumnak és a Publishing Hungary programnak évek óta partnerei az osztrák minisztériumok és irodalmi intézmények, a Traduki nemzetközi irodalmi fordító szervezet, valamint a Duna-menti országok bécsi kulturális intézetei. A rendezvénysorozatban csaknem húsz, osztrák és német kiadó vett részt.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/magyar-irok-szerepelnek-a-becsi-konyvvasaron

 
-- Lezajlott a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár
Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, több mint száz programmal várta az érdeklődőket a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, amelyre 2017. november 16. és 19. között került sor.
„Slammerek nyitották meg a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt, kissé pimaszul, de egyáltalán nem szemtelenül mutatva rá az olvasás, a nyomtatott könyvek megbecsülésének a fontosságára. A szervezők tudatosan kihagyták a monoton köszöntőket, szavalatokat, köszönetnyilvánításokat. A slammerek rímes, szellemes gondolatokban foglalták össze mindazt, ami várja a vásározókat ezeken a napokon, Adytól Kós Károlyig, Vámos Miklóstól Sütő Andrásig, versektől kalandregényig találhattak olvasnivalót”, áll a könyvvásár honlapján.
A Románia egyik legnagyobb könyvvásárának számító rendezvényen több mint negyven erdélyi és magyarországi kiadó, valamint könyvkereskedő vett részt. A vásárlók több ezer könyvcímből válogathattak.
Az idei díszmeghívott a Jelenkor Kiadó és szerzőik voltak: Bartók Imre, Kemény Zsófi, Peer Krisztián, Selyem Zsuzsa és Szabó Róbert Csaba, akiknek külön estjük volt.
A kiemelt programok között szerepelt az Erdély csodái című fotókiállítás, valamint A mai magyar női próza címet viselő beszélgetés, amelynek házigazdája Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője volt, meghívottai pedig Király Kinga Júlia, Márton Evelin, Selyem Zsuzsa és Szeifert Natália.
Idén rekordszámú jelentkező, 717 gyermek és 239 csapat vett részt a könyvvásár Olvasd el, és játssz velünk! elnevezésű irodalmi vetélkedőjén, amelynek döntőjét a könyvvásáron tartották. A három évvel ezelőtt elindított megmérettetésen eddig összesen 1845 gyerek vett részt és olvasta el a korosztálya szerint számára kijelölt kortárs szerzők alkotásait. Makkai Kinga főszervező szerint a játék már „olvasómozgalommá” nőtte ki magát a fiatalok körében. Úgy véli, izgalmas, friss kortárs könyvekkel fel lehet ébreszteni a fiatal nemzedék olvasási kedvét.
Forrás: http://vasarhely.ro/konyvvasar/

 
HAZAI

-- Korszerűbb lesz a kézdivásárhelyi könyvtár
Nagyszabású munkálat folyik nyár óta a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban, amelyet azonban igyekeznek úgy kivitelezni, hogy a legkisebb fennakadást okozza az intézmény életében, az olvasóközönség igényeit továbbra is a lehető legjobban kiszolgálják.
– A nyár folyamán pakoltuk össze a könyveket, azok egy részét el kellett szállítani, mivel nem volt, ahol tárolni, ezért az állományból mintegy 40 ezer kötet dobozolva van egy külső raktárban, a közel 70 ezerből. Főként a ritkábban keresett szakirodalom az, ami jelenleg nem hozzáférhető, a népszerű szépirodalom és a teljes gyermekirodalmi állomány rendelkezésre áll, ezzel együtt elnézést kérünk azoktól az olvasóktól, akiket nem tudtunk a keresett kötettel kiszolgálni – indította a beszámolót Vántsa Judit igazgató.
A teljes mértékben a helyi önkormányzat által finanszírozott munkálat a villanyhálózat felújításával indult, amelyet szeptember folyamán végeztek el. Öt parkettázott terem van az intézményben, jelenleg azokban zajlik a parkettcsiszolás, majd a festés és az asztalosmunkák hosszadalmasabb folyamata következik.
Az egykori raktárak átalakítása is tervben van: az egyiket a kicsik vehetik majd birtokba, abban csak gyermek- és ifjúsági irodalom kap helyet, a másikkal a felnőtt kölcsönző bővül. A régi polcrendszer is megújul, más formában, más színekkel kerül majd a helyére.
– Amint a felsorolt munkálatok befejeződnek, sort kell keríteni az állomány leltározására is, amit 8 évenként kötelező megejteni, és idén jár le a határidő, ez is picit nyújtja a folyamatot, de reméljük, jövő nyáron már megújult, szép, korszerű intézményben fogadhatjuk az olvasókat – részletezte az igazgató.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/aktualis/korszerubb-lesz/

 
-- Román-magyar küldőkönyvtár nyílt Kolozsváron
2017. november 25-én megnyílt Kolozsváron a Fehér Holló Román-Magyar Küldőkönyvtár, melynek fő küldetése, hogy megismertesse a román olvasókkal a magyar irodalmat.
A románra fordított magyar irodalmat (Jókai Mór: Omul de aur stb.) olyan olvasóknak küldi ki a Fehér Holló Médiaklub Egyesület, akik érdeklődést mutatnak a téma iránt. A könyv az olvasónál marad, magyar könyvjelzőként a román polcokon. Cserébe a Küldőkönyvtár elvárja, hogy a román olvasók egy 20 soros recenziót küldjenek a www.corbiialbi.ro portál KALAMÁRIS (Călimara) rovatába.
A Jászvásárból, Krajováról, Konstancáról, Szlatináról stb. érkező recenziók alapján a román olvasók körében Jókai Omul de aur, Mikszáth Umbrela Sfântului Petru, Gárdonyi Contract de căsătorie (Ida regénye), Madách Tragedia omului, Kosztolányi Nero, poetul sângeros / Zmeul de aur, Karinthy Cele două suflete ale Oliviei, Móricz Rubedeniile, Esterházy: O femeie, Moldova Pavilionul singuratic, Márai Lumânările ard până la capăt, Füst Milán Povestea nevestei mele, Tamási Ábel în codru, Tóth Kálmán Aventură în Valea Păstrăvului, Molnár Ferenc Băieții de pe strada Pál, Makkai Sándor Căruța dracului, Szabó Magda Pilat című könyve a legnépszerűbb.
Az olvasók a magyar költészet iránt is érdeklődnek, ugyanakkor Szabó Csabáék egyesülete a kortárs irodalmat is szeretné megismertetni a román közönséggel: például az erdélyi származású Dragomán György, Bartis Attila vagy Esterházy Péter műveit, amelyek szintén megvannak a könyvtárban – Esterházy Egy nő című művét recenzálták is már román olvasók. Szabó Csaba kifejtette, a román közönséget a portál olvasói alkotják, de jó viszonyt ápolnak román líceumok tanáraival, akik diákokat toboroznak. Hozzátette, komoly munka felkutatni azt is, hogy melyik magyar művek vannak lefordítva románra, hiszen nincsen erről teljes kimutatás. Arra is kitért, a szervezetet 2014 őszén indították, hiszen egyértelmű volt, hogy az érdeklődő románságnak szüksége van információkra a magyarokról, ők pedig örömmel vállalják a feladatot, és sokat dolgoznak azon, hogy közelítsék egymáshoz a két kultúrát.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/egzotikum-a-romanoknak-a-magyar-irodalom-n-kuldokonyvtar-nyilik-kolozsvaron

 
-- Könyvtári vetélkedő Áprily Lajos életéről
Három középiskola 30 diákja részvételével zajlott a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár által meghirdetett irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedő, amelyet Áprily Lajos emlékére szerveztek. A díjazást a neves erdélyi költő, műfordító születésnapján, november 14-én tartották; az esemény az emlékezés jegyében zajlott.
„Örömünkre nagy érdeklődés övezte a programunkat. A pályázati úton nyert keret miatt viszont nem tudtunk minden érdeklődő csapatot versenyben tartani, de így is bővítettük az eredetileg meghatározott létszámot” – mondta el a sajtónak Ferencz-Mátéfi Kriszta könyvtárigazgató. Hozzátette, a létszámbővítésnek köszönhetően a város három középiskolájából egységesen 5-5, kétszemélyes csapat vehetett részt a programon.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/konyvtari-vetelkedot-tartottak-aprily-lajos-eleterol

 
-- Újabb könyvekkel bővült Aradon a Csiky könyvtára
Ismét akcióba lendült az aradi Csiky Gergely Főgimnázium kortárskönyv-kommandó csapata, hogy az iskola könyvtárát korszerű, friss olvasmányokkal gyarapítsa.
Idén októberben, a diákok körében lezajlott aprópénzgyűjtés során – melyet már harmadik alkalommal szerveztek meg az iskolában – az eddigi akciók legnagyobb összege, egészen pontosan 700 lej gyűlt össze.
„A legbuzgóbbak most is az elemi osztályos tanulók voltak, ezen belül pedig a II. osztály diákjai, akik hihetetlenül nagy összeggel járultak hozzá a könyvek szaporodásához: 165,46 lejjel (a végösszeg 23,6 %-a!)” – olvasható az iskola honlapján.
A gyűjtési akció eredménye 27 új könyv, melyek már az iskola könyvtárának polcán foglalnak helyet, kölcsönzésre várva.
„A kortárskönyv-kommandó jelenleg 205 kötettel büszkélkedhet (újabb polcot hódítottunk). Köszönjük mindenkinek, aki adományozott erre a célra, köztük az Alma Mater Alapítványnak is, amely havi rendszerességgel támogat. A könyvmoly diákokat nagy szeretettel várják az új könyvek! Jó szórakozást kívánunk az olvasáshoz!” – írják a lelkes csapat tagjai a Csiky honlapján.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/ujabb_konyvekkel_bovult_a_csiky_konyvtara.php

 
-- Nehezített állománybővítés - beszélgetés Agyagási Hajnallal, a Maros Megyei Könyvtár főkönyvtárosával
A Philobiblon nevű, a Maros Megyei Könyvtárban sokadik alkalommal megrendezett könyvtárnapok kapcsán Agyagási Hajnal főkönyvtáros a könyvállomány bővítéséről, frissítésének lehetőségeiről és a felmerülő akadályokról beszélt:
– Állami intézmény lévén, a megyei tanácstól évente kapunk egy bizonyos összeget, amelyet könyvvásárlásra fordíthatunk. Ez az összeg a megyei könyvtár központi székhelye, a Teleki Téka, illetve a városban működő további fiókegységek – a kövesdombi, a Kárpátok sétányán és a Trébely utcában levő könyvtár – között oszlik szét. Könyvet az idei évtől kizárólag az elektronikus versenytárgyalásokat lebonyolító rendszeren (SEAP) keresztül vásárolhatunk.
Forrás és teljes interjú itt: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/nehez%C3%ADtett-%C3%A1llom%C3%A1nyb%C5%91v%C3%ADt%C3%A9s

 
-- Elkészült Románia első városi madáratlasza
A Román Madártani Egyesület (SOR) munkatársai 2017. november 15-én mutatták be Kolozsvár Madarainak Atlaszát, a könyv a SOR kolozsvári munkatársai, valamint Kósa Ferenc (Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, BBTE – Kolozsvár) négyéves együttműködésének gyümölcse, amely nem jöhetett volna létre számos helyi madárbarát önkéntes segítsége nélkül.
A Kolozsvár Madarainak Atlasza hazánk elsőként megjelenő városi madáratlasza, amely gazdag információforrásként szolgálhat a városban előforduló fajokról. Az elterjedési térképek mellett számos fénykép, QR-kód segítségével elérhető madárhang és jelentős ökológiai ismeretanyag gazdagítja a könyvet. Az atlasz megvalósítását Kolozsvár Polgármesteri Hivatal támogatta, és a nyomtatott példányok költségmentesen eljutnak a város könyvtáraiba, oktatási intézményeibe, valamint azon szervezetekhez, amelyek hozzájárulhatnak a természeti értékek megőrzéséhez.
Az atlasz jelentősége és haszna mellett szót ejtenek Kolozsvár folyamatosan gyorsuló urbanizációjáról. A könyvet gyakorlatilag „útmutatóként” is használhatják azok, akiket érdekel Kolozsvár madárfaunája, a környezeti nevelés helyi lehetőségeinek megismerése, a város élővilágának sokfélesége, a természetközeli városfejlesztés vagy akár a természeti értékeink turisztikai hasznosítása.
Forrás: www.szabadsag.ro/-/kolozsvaron-mutatjak-be-hazank-elso-varosi-madaratlaszat

 
-- Folytatódik a nagyváradi Gyújtópont irodalmi beszélgetéssorozat
2017 szeptemberében indította útjára az Oberon Kulturális Egyesület, valamint a Várad kulturális folyóirat Élő Várad Mozgalma a Gyújtópont névre keresztelt irodalmi beszélgetéssorozatot. Az öt alkalomból álló program elsődleges célja, hogy az Élő Várad szerzői bemutatkozása által minél több nagyváradi fiatal kapjon kedvet az irodalom-olvasáshoz és az alkotáshoz.
A kezdeményezéshez a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) is csatlakozott, így a budapesti Hyross Ferenc, Szőllőssy Balázs, valamint a nagyváradi Biró Árpád Levente közös estje után, november 9-én Kemenes Henriette-tel (Élő Várad), Borbáth Péterrel (FISZ), valamint Pál Sándor Attilával beszélgetett a Várad kulturális folyóirat irodalmi szerkesztője, Tasnádi-Sáhy Péter. Az irodalomról és alkotásról szóló kötetlen beszélgetést a szerzők felolvasásai színesítették.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/88320-folytatodik-a-gyujtopont-irodalmi-beszelgetessorozat-nagyvaradon

 
-- Jogi érzékenyítő tevékenység az iskolai oktatásban
Az egyetem előtti oktatásban részt vevő tanulók (6-18 éves korosztály) jogi nevelését tűzte ki célul a román Oktatási és az Igazságügyi Minisztérium, valamint a Legfelső Bírói Tanács és a Fellebbviteli Főügyészség közös projektje, melynek keretében 2017. november 13. és 17. között a romániai iskolákban, illetve a diákok számára különböző jogi érzékenyítő tevékenységeket, törvényszéki látogatásokat, jogi témájú vetélkedőket rendezhettek.
Kolozs megyében a rendezvénysorozat nagy sikernek örvendett: noha a projekt eredetileg olyan általánosabb témákat javasolt, mint Románia alkotmánya, alapvető jogok és kötelességek, a törvényhozási tevékenység, az igazságszolgáltatási rendszer működése, a polgári jog és a büntetőjog alapjai, nemzetközi szervezetek, a legtöbb iskolában a diákok érdeklődési körének megfelelően és az általuk választott témában szerveztek foglalkozásokat. Ezen felbuzdulva, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség a Kolozs Megyei Rendőr-főkapitánysággal, a Kolozsvári Ügyvédi Kamarával és az Országos Emberkereskedelem Elleni Ügynökséggel közösen a jogi érzékenyítő tevékenység folytatását javasolta, így november 27. és 29. között, A képmáshoz való jogom (Dreptul meu la imagine) címmel, a közösségi oldalakon történő visszaélések veszélyére hívták fel a gyermekek és a szülők figyelmét. A program „a kortárs digitalizált világ valós problémáiból indul ki, ugyanis a közösségi oldalak elterjedése miatt egyre nagyobb kihívást jelent a személyes képmás oltalmazása nem csupán a gyermekek, hanem szüleik számára is”. A kezdeményezőknek az a céljuk, hogy olyan iskolai környezetet alakítsanak ki, amely segíti a fiatalok személyiségének fejlődését, hogy képesek legyenek önállóan eldönteni, milyen képet mutassanak magukról a közösségi oldalakon.
Forrás: https://legestart.ro/procurorii-si-judecatorii-vor-preda-elevilor-educatie-juridica/
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/a-vilaghalon-rejlo-veszelyekre-figyelmeztetik-a-diakokat

 
-- Továbbra is késnek a magyar nyelvű tankönyvek
Kéthónapos késéssel ugyan, de az ötödikes diákok megkapták tankönyveiket, a magyarul tanuló gyermekek számára azonban továbbra is hiú ábránd marad az anyanyelvükön elkészített kiadvány, a Tanügyminisztérium ugyanis még ezután fogja kiírni a versenytárgyalást fordításukra. Nincsenek tankönyveik a harmadik, negyedikeseknek sem, pedig azok román változata már két-három éve elkészült, és törvény írja elő: minden diáknak joga van anyanyelvű tankönyvből tanulni.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/107986/isteni_miniszter

 
ÉVFORDULÓK

-- Ady Endre születésére emlékeztek Érmindszenten
Ady Endre életéről és költészetéről emlékeztek meg a költő-író születésének 140. évfordulója alkalmából szülőházánál Érmindszenten, 2017. november 18-án. Az 1990 óta huszonnyolcadik alkalommal megrendezett „zarándokúton” Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, a költő szülőhelyének gyermek- és ifjúkori emlékképei - így a hétszilvafa, az avardombok, a krisztuskereszt vagy a szikkadt Kraszna-ágak - egy nagy költészet motívumkincseivé váltak, jelképezték Ady lírájában a saját és a magyarság sorsát.
A késő ősz, a novemberi napok fázós, ködös élményei elkísérték őt egész életében - mondta az ünnepség résztvevői előtt Lezsák Sándor. Szavai szerint tragikus, betegséggel és elillanó szerelmekkel, halálérzettel, örökös háborúsággal terhelt élet jutott Adynak, de ez alkotó élet volt, a váteszi képességekkel megáldott zseni sorstörténete, aki mélyre látott a bonyolult emberi létben épp úgy, mint a magyarságban. Lezsák Sándor szerint Adyt sokan félreértették, kiragadva költészetéből és életéből azokat a pillanatokat, amikre éppen szükségük volt. Nem ismerték, vagy nem akarták észrevenni a kételyekkel küszködő kálvinistát, a folyton háborúzó férfit és a fajtáját ostorozó, de azt mindenkinél jobban szerető és féltő embert - tette hozzá. Békére és igazságra vágyott, a csalások és a hazugságok fölött - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, az életében esendő és romló Ady helyett a költői nagyságot és a látnoki erőt kell meglátni, ami közkincs és örök értéke a magyarságnak.
Teljes cikk itt: http://multikult.transindex.ro/?hir=10541

 
-- Leülhetnek Ady íróasztala mellé
Írj úgy, mint Ady! címmel premierkiállítás nyílt a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban, amelynek fő jelképe a költő középre kihelyezett íróasztala. A tárlatvezetés 2018. január 27-ig vehető igénybe.
Az Ady – 140 év 14 hónap alatt programsorozat részeként megnyílt kiállítás legfontosabb szimbóluma most Ady Endre eredeti íróasztala, amelyet 1955-ben, amikor Tabéry Géza vezetésével megnyílt a múzeum, az intézmény bejárata felőli baloldali, zsineggel lezárt helyiségében helyeztek el. Így ezidáig nem lehetett hozzáférni, csak kívülről, a nagyteremtől látni, esetleg távolról fotózni vagy csodálni. A költő születésének 140. évfordulóján azonban a jelenlegi igazgató, Imre Zoltán úgy gondolta, hogy ezt az íróasztal jó lenne kitenni központi helyre. Ezt használta Ady a Nagyváradi Napló szerkesztőségében, ennél ülve írta meg a cikkei már kibontakoztatott változatát. Azt kell tudni ugyanis, hogy az emlékmúzeum épületében a századfordulón működött cukrászda, a kis Mülleráj volt az a hely, ahol a sarokban ülve a cikkei gerincét megírta, azonban a teljes anyagot, melyben összefoglalta a napi eseményeket, már ennél az íróasztalnál vetette papírra. Most körbe lehet járni, sőt, mivel a tárlat tematikája és címe az, hogy Írj úgy, mint Ady!, arra kérnek minden látogatót, modernül gondolkodót, hogy üljenek le bátran az asztal mellé, és használják azokat a hosszúkás papírcsíkokat vagy, ahogy Ady korában hívták, „kutyanyelveket”, melyeket kikészítettek számukra. Írhatnak verseket, vázlatokat, vagy akár aktuális politikai véleményüket is megfogalmazhatják, nem feltétlenül szükséges elmerengeni a múltban. A pontosság kedvéért illik még megjegyezni: a szék nem Ady széke, amely ugyan szintén megvan az emlékmúzeumnak, de a raktárban őrzik.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.erdon.ro/leulhetnek-ady-iroasztala-melle/3694065

 
DÍJAK

-- A Magyar Nyelv Napja: 15 éves munkájáért díjazták az Erdélyi Magyar Írók Ligáját
A Magyar Nyelv Napján tüntette ki az RMDSZ és a Communitas Alapítvány másfél évtizedes munkájáért az Erdélyi Magyar Írók Ligáját Kolozsváron, a Bánffy-palotában szervezett ünnepi rendezvényen.
1844. november 13-án lett a magyar hivatalos nyelv az akkori magyar állam területén, a közigazgatásban és az oktatásban. Romániában 2015-ben hirdették ki azt a törvényt, amely ezt hivatalos ünnepnappá nyilvánította, így az ezen alkalomból szervezett rendezvények lebonyolítására a magyar közösség állami támogatást is kap.
Részletes beszámoló az eseményről itt: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/88571-magyar-nyelv-napja-15-eves-munkajaert-dijaztak-az-erdelyi-magyar-irok-ligajat

 
-- Kihirdették a 2017-es Látó-nívódíjakat
2017-ben huszonharmadik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. Huszonnégy év alatt több mint 50 alkotó vehette át az elismerést, vers, próza, esszé és debüt kategóriában.
A nívódíjak átadására a Látó Irodalmi Színpad és Játékok keretében kerül sor Marosvásárhelyen, 2017. december 9-én 18 órától, a Yorick Stúdióban (Mészárosok bástyája). 2017-ben György Alida, Parti Nagy Lajos, Székely Örs és Szöllősi Mátyás veheti át a díjat és a vele járó pénzjutalmat.
A Látó-nívódíjat először 1992-ben osztották ki, az előző Látó-évfolyam legjobbnak ítélt szerzőit tüntetve ki az elismeréssel. Az 1991–2013 időszak díjazottjai: André Ferenc, Áfra János, Balázs Imre József, Bálint Tamás, Benedek Szabolcs, Bodor Ádám, Bogdán László, Boros Kinga, Burus János Botond, Demény Péter, Dimény Lóránt, Domokos Géza, Egyed Emese, Farkas Wellmann Éva, Ferenczes István, Fekete J. József, Fekete Vince, Gagyi József, Gulyás Miklós, Hajdú Farkas-Zoltán, Hatházi András, Horváth Előd Benjámin, Jakabffy Tamás, Jánk Károly, Jánosházy György, Karácsonyi Zsolt, Kányádi András, Kelemen Hunor, Kenéz Ferenc, Kincses Réka, Kinde Annamária, Király Kinga Júlia, Király László, Kisgyörgy Réka, László Noémi, a Láthatatlan Kollégium hallgatói, Lászlóffy Aladár, Lászlóffy Csaba, Lövétei Lázár László, Márton László, Máté Angi, Mihály Emőke, Mihálycsa Erika, Molnár Vilmos, Mózes Attila, Murvai Béla, Nagy Attila, Papp Sándor Zsigmond, Romhányi Török Gábor, Salat Levente, Szakács István Péter, Szilágyi Júlia, Sebestyén Mihály, Selyem Zsuzsa, Simonfy József, Székely Csaba, Szepesi Attila, Szilágyi Júlia, Tamás Dénes, Térey János, Tóth Mária, Vallasek Júlia, Varga Illés, Varga László Edgár, Váradi Nagy Pál, Vári Csaba, Veress Dániel, Vermesser Levente, Visky András, Visky Zsolt, Zalán Tibor, Zoltán Gábor.
Megjegyzendő, hogy a díj történetének első évében (1991) a romániai magyar szellemi élet műhelyei, a média jelentős intézményei és személyiségei iránti megbecsülésként Látó-díjban részesült a Balogh Edgár vezette Romániai Magyar Irodalmi Lexikon munkaközössége, a marosvásárhelyi Rádió kulturális szerkesztősége, Jászberényi Emese személyében, valamint Makkai János, a Népújság főszerkesztője, rangos publicisztikai tevékenységének elismeréseképpen.
A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány, Aranka György Alapítvány.
Forrás: https://www.helikon.ro/kihirdettek-a-2017-es-lato-nivodijakat/

 
-- Erdélyi magyar érték lett a vallásszabadság törvénye
„A Magyar Unitárius Egyház az 1568-as tordai országgyűlésen megszavazott vallásszabadság törvényének felvételét kérte az Erdélyi Magyar Értéktárba. A bizottság úgy döntött, hogy erdélyi magyar értékké nyilvánítja a vallásszabadság törvényét, valamint a felterjesztés kibővítése után benyújtja azt a Hungarikum Bizottsághoz” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.
Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságának tagjai az RMDSZ hírlevele szerint további értékekről is döntöttek: a csíkrákosi római katolikus vártemplomot a Székelyföldi Értéktárba javasolták, a Bogáti kápolnát pedig a Hargita Megyei Értéktár részévé nyilvánították.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/erdelyi-magyar-ertek-lett-a-vallasszabadsag-torvenye
http://www.kjnt.ro/ertektar/

 
-- Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője kapja a Balassi Bálint-Emlékkardot
Lövétei Lázár László székelyföldi költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője kapja a Balassi Bálint-emlékkardot 2018-ban.
A díjat odaítélő testület Lövétei Lázár László költő, esszéista, folyóirat-főszerkesztő költészetét tartja a Balassi műveihez méltónak – tájékoztatta az MTI-t a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. Lövétei Lázár László örömmel értesült a döntésről, és nagy megtiszteltetésnek tartja a Balassi nevével fémjelzett elismerést.
Már korábban döntés született arról, hogy a műfordítónak járó Balassi Bálint-emlékkardot a bolgár Marin Georgiev, magyar költők – köztük korábbi Balassi-kardosok – verseinek sikeres fordítója veheti át 2018-ban. A 16. századi magyar költőóriásnak emléket állító elismerés a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító, európai szellemiségű külföldieket jutalmazza.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/lovetei-lazar-laszlo-kolto-a-szekelyfold-foszerkesztoje-kapja-a-balassi-emlekkardot

 
-- Závada Péter az idei Horváth Péter-ösztöndíjas
Závada Péter költő lett az ötödik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese, jelentette be 2017. november 30-án a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj kuratóriuma a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A névadó-alapító jelenlétében megrendezett díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.
A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/zavada-peter-lett-a-horvath-peter-irodalmi-osztondij-idei-gyoztese

 
-- Prima Primissima-díj Kányádi Sándornak
2017. december 1-jén átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat Budapesten, a Müpában. Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor, színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó, zeneművészet kategóriában Eötvös Péter vehette át az elismerést.
Magyar építészet és építőművészet kategóriában Farkas Gábor építész; magyar tudomány kategóriában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus; magyar sajtó kategóriában Baló György szerkesztő, műsorvezető; magyar képzőművészet kategóriában Birkás Ákos festőművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést. Magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.
Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat a Hazajáró - honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/kanyadi-sandor-prima-primissima-dijas

 
AJÁNLÓ

-- Kolozsvártól Buchenwaldig: Nussbaum 95736
2017. november 18-án mutatták be Kolozsváron Csibi László új történelmi riportfilmjét: a rendező talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy a szinte 90 éves, Kolozsváron élő Nussbaum László holokauszt-túlélő történetét kamerával is rögzítse. Nussbaum László több mint 20 éven keresztül a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár dokumentációs osztályának munkatársa volt (miután 1956-ban eltávolították egyetemi tanársegédi állásából). Miközben a holokausztról szóló dokumentumfilmek hivatkozási pontja, Claude Lanzmann lengyelországi túlélőket és elkövetőket megszólaltató, Shoah című filmje 11 év munka után, már 1985-ben elkészült, Erdélyben hasonló formában máig nem történt meg a második világháborúval való szembenézés.
Nem véletlen, hogy az erdélyi zsidók deportálásának történetéről éppen Csibi László forgatott filmet, ugyanis az 1940 és 1944 közötti időszakkal már foglalkozott legutóbbi filmjében. Az Észak-Erdély visszacsatolása után fellángoló román–magyar feszültséget tematizáló Édes Erdély, itt voltunk a zsidó szemponttal nem foglalkozik, ezt pótolja most a Nussbaum 95736.
„Noha megközelítőleg 90 éves vagyok, el kell mondanom, hogy én vagyok a legfiatalabb a túlélők közül, ezért is vállaltam, hogy elmondjam mindezeket, hiszen jóformán alig lehet már találni valakit, aki beszélhet a lágerekben történtekről. Nagyon fontosnak találom ezt a filmet, épp a tanúságtétel miatt. Sok könyv, újságcikk jelent meg, sok előadás hangzott el a témával kapcsolatban, ennek ellenére fontos elmondani a tényeket, mert a jövendő nemzedékek tanulhatnak a háromnegyed évszázaddal ezelőtt történtekből. Biztos vagyok benne, hogy száz, kétszáz év múlva a történészek kutatni fogják ezt a korszakot is, a 20. század első felét, amikor az egész világtörténelem legszörnyűbb eseményei zajlottak – magyarázta Nussbaum László. Auschwitz mindenki számára ugyanaz volt, de a tragédiák egyéniek, ebben különböznek ezek a történetek, hiszen mindenki a saját tragédiáját írja le, vagy mondja el, vélte a filmben elmondott személyes vallomásról Laci bácsi.”
Forrás: http://szabadsag.ro/-/-nem-foszereplo-hanem-tanusagtevo-vagyok-
http://www.filmtett.ro/cikk/4712/csibi-laszlo-nussbaum-95736

 
MOZAIK

-- Átverés a csodás kínai könyvtár, amiért mindenki odavolt
Alumíniumból készült álkönyvek vannak abban a kínai könyvtárban, amelynek képei nemrég körbejárták a világot, hogy milyen szép. A kínai Tianjin város frissen átadott könyvtárát a képek egy íves, öt emelet magas polcokkal teli épületnek mutatták, amely roskadozik a könyvektől. Utólag kiderült, hogy az egész átverés, az elterjedt hírekkel ellentétben, amelyek 1,2 milliós gyűjteményről beszélnek, csak 200 ezer könyvet birtokol az intézmény, és azok sem a futurisztikus polcokon, hanem egy raktárszerű épületben vannak. A könyvek pedig nem is papírlapokból állnak, hanem alumíniumból készült díszek.
Az AFP megkereste a holland MVRDV tervezőirodát, amely bevallotta, szorította őket a határidő, ezért nem készült el a felső polcok megközelíthetősége. Így azokra csak kamukönyveket raktak.
Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=22974

 
Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Bákai Magdolna és Kovács Eszter.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.


__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Have you tried the highest rated email app?
With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update