ReMeK-e-hírlevél
XII. évf., 2017/6. szám                  ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.co cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓ
-- Adatbázis készült a történelmi Erdély lakosságának adataiból
-- Ingyenes on-line kiadványok az Arcanum Digitális Tudománytárban
-- Art Up Your Tab - festmények, fényképek az Europeana gyűjteményéből
-- Az olvasás hosszú távon is fokozza az agyműködést
PÁLYÁZAT
-- Szent László király időszerűsége
-- Novella-, vers-, mese- és regénypályázatot hirdet a KMGT
-- "Emlékerdő" - versíró pályázat
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
-- A Márton Áron Gimnázium épületének mesélő múltja és jelene
-- Látványos szabadtéri „körolvasás” Temesváron, sok száz résztvevővel
KÉPZÉSEK
-- Helyismereti képzés romániai magyar könyvtárosoknak
-- Könyvtárosképző tanfolyam Csíkszeredában
KITEKINTŐ
-- Mit hogyan tesznek a hallgatók az éjszaka nyitva tartó könyvtárban?
-- Könyvtári szolgáltatások fiataloknak - USA-beli trendek
HAZAI
-- Kolozsvári történészt neveztek ki a Román Nemzeti Könyvtár ideiglenes igazgatójává
-- Új könyvekkel csábít a baróti könyvtár
-- Tetőteraszon is lehet majd olvasni a kolozsvári Egyetemi Könyvtár új épületében
-- Sokan pedáloztak a könyvtárért Szatmárnémetiben
-- Tizenhat év után menesztették az Arad Megyei Könyvtár igazgatóját
-- Nyitni készül a publikum felé a könyvtár új vezetője
-- A gyerMekek reakciói is fontosak a digitális tankönyveknél
-- „Írás, könyv, könyvtár – a történelem segédtudományai felőli megközelítés” – továbbképzés
-- Felújított székhelyen az uzoni közkönyvtár
ELHALÁLOZÁS
-- Elhunyt Rigó Béla
-- Meghalt Dés Mihály
ÉVFORDULÓK
-- A 88 éves Kányádi Sándort köszöntötték Budapesten
-- Dsidára és Páskándira emlékeztek Szatmárnémetiben
DÍJAK
-- Tamás Kincső és Szálinger Balázs kapta az E-MIL Méhes György-díjait
-- Arany János-díj Egyed Emesének
-- A Romániai Írók Szövetségének díjazottjai
-- Megvannak a Libri Irodalmi Díjak nyertesei
AJÁNLÓ
-- A 14 éves kolozsvári kalózlány bemutatkozik a világnak
-- Botházi Mária: Boldogság juszt is a tiéd
-- Tompa Andrea: Omerta - Hallgatások könyve
-- Szeptemberben jelenik meg az Áprily Lajos felesége és lánya naplói alapján írt családregény
-- Művelődés - 2017. májusi lapszám
MOZAIK
-- II. Székelyföldi Könyvvásár
-- VII. Ünnepi Könyvhét Kolozsváron
-- Főszerepet játszott a kultúra a Múzeumok Éjszakáján
-- Kolozsvár, az “árdeli tűnt Athén”
-- Europa Nostra: a közönségdíjat is Kallós Zoltán kapta
-- Gyermekek keltették életre a Székelyföld legendáit
-- Közel 6 millió forintért talált gazdára Agatha Christie jegyzetfüzete
 

 HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓ
 
-- Adatbázis készült a történelmi Erdély lakosságának adataiból
Az adatbázis mintegy 400 ezer ember adatait tartalmazza az 1850 és 1914 közötti időszakból, ami Erdély korabeli 5,4 milliós lakosságának a 6,9 százalékát teszi ki. Az adatbázis elkészítéséről a projekt vezetője, Luminiţa Dumanescu számolt be a Mediafax hírügynökségnek. Elmondta: ez az első romániai adatbázis a történelmi Erdély lakossági adataival.
Megjegyezte: Erdély többnemzetiségű és többvallású volta nehezítette az adatbázis összeállítását. Ehhez az egyházi anyakönyveket használták, amelyek latin, magyar, német és román nyelven íródtak úgy, hogy a román nyelvűek egy részénél a latin, másik részénél a cirill ábécét használták. Sokszor alaposan próbára tette a kutatókat a kézírásos bejegyzések elolvasása. A projektvezető tájékoztatása szerint voltaképpen három adatbázis készült: az adatforrások lajstroma mellett egy standard adatbázist és egy családfa-adatbázist is elkészítettek. Utóbbit a széles közönségnek szánták. Ebben bárki térítésmentesen kutathatja erdélyi felmenőinek az adatait.
Dumanescu elmondta, több mint 300 ezer egyházi anyakönyvoldalt fényképeztek le, összeállították a kor keresztneveinek, helyneveinek és foglalkozásainak a katalógusát. Ion Bolovan, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a lakosságkutató központ vezetője a hírügynökségnek elmondta, az anyakönyveket a levéltár bocsátotta a kutatók rendelkezésére. Úgy vélte: a jövőben is folyamatosan bővülő adatbázis kutatók generációit segítheti munkájukban. A 2014-ben indult projektben a BBTE a norvégiai Tromsői Egyetemmel működött együtt. A kutatáshoz az egyetem 650 ezer eurós norvégiai támogatást kapott.
Az adatbázis elérhető a hpdt.ro:4080 címen.
Források: https://kronika.ro/erdelyi-hirek/adatbazis-keszult-a-tortenelmi-erdely-lakossaganak-adataibol
http://www.rfi.ro/social-94862-ardeleni-stramosii-online-prima-baza-de-date-demografice-istorice-cluj

 
-- Ingyenes on-line kiadványok az Arcanum Digitális Tudománytárban
Húsz éve, hogy útjára indult a CD-ROM kiadás Magyarországon. 1997-ben jelentek meg az Arcanum Adatbázis Kft. első kiadványai: a VersTár, a Biblia, ezt követően pedig több mint 300 kiadványt készítettek, amely a kultúránk valamennyi szeletét lefedik. Sorban jelentek meg a lexikonok, írói életművek, családtörténeti kiadványok, történelmi monográfiák.
Húsz év után is sokan keresik ezeket az alapműveket, kiadványokat. Időközben a CD mint adathordozó kiment a divatból, és a lemezhez tartozó szoftverkörnyezetet is egyre nehezebb az egyre változó operációs rendszerekhez igazítani. Az Arcanum csapata nem a hordozóhoz, nem a technológiához hűséges, hanem az adathoz, ezért fontosnak tartja, hogy a legértékesebb adatokat megőrizze a jövőnek. Az annak idején kézi szedéssel készült, korrektúrázott anyagok versenyképesek a ma nagy tömegben előállított, automatikus szövegfelismeréssel készített kétrétegű PDF-ekkel. A mintegy 300 megjelent kiadvány közül mintegy 100 darabot tartanak továbbvitelre érdemesnek, még akkor is, ha esetleg időközben PDF formátumban az ADT (adtplus.arcanum.hu) rendszerbe is felkerültek. Számos térképes kiadványuk új, hatékonyabb formában a MAPIRE rendszeren (mapire.eu) érhető el, georeferálva, a mai térképekkel közösen, számos levéltári kiadvány pedig a HUNGARICANA rendszerben érhető el (hungaricana.hu). Talán csak néhány olyan CD-ROM kiadványuk van, amely továbbvitele, fenntartása értelmét veszítette. 20 év után úgy döntöttek, hogy a legértékesebb kiadványainkat ingyenesen közrebocsátják az Interneten. A publikálást szokásosan a saját fejlesztésű keresőprogramunkkal végezték el. A kiadványokhoz a http://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/?utm_source=newsletter&utm_campaign=onlinekiadvanyok címen lehet hozzáférni.
Forrás: Roth András Lajos, rmke levelezőlista

 
-- Art Up Your Tab - festmények, fényképek az Europeana gyűjteményéből
Az Art Up Your Tab egy Google Chrome bővítmény, amely minden új megnyitott füllel vagy böngészőablakkal véletlenszerűen megjelenít egy-egy csábító, inspiráló festményt vagy fényképet az Europeana gazdag gyűjteményéből,. Az Europeana digitális könyvtára mintegy 30 millió képet tartalmaz több mint 3300 archívumból, könyvtárból és múzeumból. A képeket nagy felbontásban le lehet tölteni, fel lehet használni. Az újrafelhasználási feltételekre vonatkozó információ a képek leírásában megtalálható.
Letölthető itt: https://chrome.google.com/webstore/detail/art-up-your-tab/goibibekpmcmkmnopafijgckplpghpho
 

-- Az olvasás hosszú távon is fokozza az agyműködést
Tudományos bizonyítékot sikerült találni arra, hogy a regények valódi, mérhető jótékony változást hoznak létre az agyunkban. Egy 2014-ben megjelent cikk szerint az amerikai Emory Egyetem tudósai funkciós MRI vizsgálat segítségével megkeresték azokat az ideghálózatokat, amik agyunkban a történetek olvasásával összefüggésbe hozhatók, és rájöttek, hogy a változások még napokkal az után is kimutathatók az agyban, hogy elolvastuk az adott történetet.
A tudósok ezek után elhatározták, hogy rájönnek, miként hatnak a regények és más történetek az emberi agyra, és miként okoznak maradandó változásokat benne. "A regények olvasása komolyan befolyásolja az agy 'pihenő állapotát', akár több napon keresztül is" - írják a kutatók.
"A történetek befolyásolják az életünket, és bizonyos esetekben segíthetnek meghatározni a személyiségünket - nyilatkozta Gregory Berns, a kutatás vezetője - Szeretnénk megérteni, hogyan épülnek be agyunkba a különböző történetek, és hogyan változtatják meg az agyműködést."
A Brain Connectivity című tudományos szaklapban publikált kutatás során a tudósok 12 diák agyát vizsgálták meg funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) 19 napon keresztül, mialatt a résztvevők mind Robert Harris Pompeii című regényét olvasták. A kutatók azért ezt a könyvet választották, mert azt szerették volna, ha erős narratív szállal rendelkező, izgalmas történetet olvasnak a résztvevők.
A vizsgálatok az olvasást követő reggeleken fokozott agyi tevékenységet mutattak ki a bal temporális kéregben (ami főként a nyelvi felfogó-képességgel hozható összefüggésbe). "Bár a résztvevők a vizsgálat idején már nem olvastak, a fokozott agyi tevékenység másnap reggel is érzékelhető volt - nyilatkozta Berns professzor - Ez egyfajta 'árnyéktevékenység', ami talán legjobban az izommemóriához hasonlítható."
A kutatók ezen kívül fokozott tevékenységet mutattak ki a központi barázdában is, ami az agy elsődleges szenzoros motoros régiója. Az ebben a régióban lévő idegsejtek felelősek a testi érzetek kialakulásáért, így például ezeknek köszönhetően, ha csak rágondolunk a futásra, azok az idegsejtek is aktiválódnak, amik a valódi futás közben is aktívak.
"Az idegi változások, amik mind a fizikai érzetekre, mind a valódi mozgásra jellemzőek, arra engednek következtetni, hogy már egy regény olvasása is segíthet nem csak mentálisan, hanem fizikailag is a főhős bőrébe bújnunk. Ráadásul ezek a változások meglehetősen tartósak, hiszen még mintegy öt nappal az olvasást követően is kimutathatóak."
Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/az_olvasas_hosszu_tavon_is_fokozza_az_agymukodest/20140107120942

 
PÁLYÁZAT

-- Szent László király időszerűsége
A kolozs-dobokai főesperesség, valamint a kolozsvári Szent Mihály plébánia a Szent László-emlékév alkalmával esszé- és tanulmányírói pályázatot hirdet 18-25 éveseknek.
A pályázat elsősorban a Szent László-kultusz erdélyi vonatkozásaira fókuszál. Eligazító tematikák: Szent László alakja a legendákban és a népmondákban; Szent László alakja a prédikációkban; Szent László a magyar irodalomban; Ábrázolások falfreskókon és oltárképeken; Tárgyi emlékek, emlékhelyek; A kultusz terjesztői és támogatói (levéltári források, patrocíniumok).
Az eligazító tematikák egy-egy forráscsoportra is koncentrálhatók, vagy ebből kiemelten egy adott forrásra. Irodalmi források: Szent László kultuszának jegyei, alakja a népmondák, legendák megvilágításában – ennek értelmezéséhez a liturgikus, prédikáció- és kódexirodalom nyújthat segítséget. Képi források: Szent László ikonográfiája, megjelenítési módja és ennek értelmezése a falfreskókon, oltárképeken, szobrokon keresztül. Levéltári források: a kultusz terjesztői és támogatói (adományok, patrocíniumok).
A pályázatra a fent megjelölt témákban várnak 20-25 000 leütés terjedelmű tanulmányokat, esszéket. A pályamunkákat a keresztenyert.kolozsvar@gmail.com e-mail címre csatolmányként lehet elküldeni.
A kísérőlevélben kérik feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, e-mail, telefon és postai elérhetőségét.
A pályamunkák beküldésének határideje: 2017. szeptember 1. Az eredményhirdetés várható időpontja: 2017. szeptember 29. A legjobb pályamunkák díjazásban részesülnek: 1. díj összege: 1000 lej, 2. díj összege: 700 lej; 3. díj összege: 400 lej. Ugyanakkor a legjobb pályamunkákat a Keresztény Szó című katolikus kulturális folyóirat megjelenteti.
Forrás: https://romkat.ro/2017/04/04/szent-laszlo-kiraly-idoszerusege/

 
-- Novella-, vers-, mese- és regénypályázatot hirdet a KMGT
Az egész magyar nyelvterületet átfogó novella-, vers-, mese- és regénypályázatot hirdet a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) – közölte a szervezet az MTI-vel.
A novella-, vers- és mesepályázatokon kategóriánként egymillió forintos első, 500 ezer forintos második és 250 ezer forintos harmadik díjak nyerhetők el. A regénypályázat első díja ötmillió forint, a második díj kétmillió forint, a harmadik díj egymillió forint pénzjutalommal jár.
A pályaművek beküldési határideje a novella, vers és mese kategóriák esetében 2017. szeptember 1. A regény megírására egy év áll rendelkezésre, ennek határideje 2018. május 3. – olvasható a magyar irodalmi élet felfrissítésének, a kortárs magyar irodalom élővé és olvasottá tételének, valamint az irodalmi tehetséggondozás céljából létrejött szervezet közleményében.
Tematikus és életkori megkötés nincs, bárki pályázhat. A beérkező pályamunkákat társadalmi-szakmai zsűri bírálja el, amely szintén pályázati úton kiválasztott irodalomtanárokból, könyvtárosokból, valamint a magyar irodalmi élet jeles alkotóiból fog állni. A zsűribe július 2-ig lehet jelentkezni.
A társadalmi zsűri pályázatának, valamint az alkotói versenypályázatok részletei, illetve további információ a szervezet internetes oldalán található. (MTI)
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=206507

 
-- "Emlékerdő" - versíró pályázat
„Emlékerdő” címmel versíró pályázatot hirdet a Kortárs Költő Liga irodalmi szervezet. A versek témája az emlékezés és annak egyénre gyakorolt szerepe. Terjedelmi megkötés nincs. Egy pályázó tetszőleges számú alkotással pályázhat. A legjobbnak ítélt pályamunkák megjelennek a Polikróm művészeti folyóirat 2017. évi első lapszámában.
A pályázat benyújtási határideje 2017. június 10. A beérkezett munkákat háromtagú zsűri bírálja el: Egri László költő, író, a Kortárs Költő Liga elnöke, a Polikróm művészeti folyóirat főszerkesztője, Gyarmathi Zsolt és Szilágyi Gábor, a folyóirat szerkesztői. A pályamunkákat a koltoliga@gmail.com e-mail címre várják.
Forrás: http://koltoliga.atw.hu/

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
A könyvtárról az Aktuális magazinban – Erdély TV
Az Erdély TV Aktuális magazinműsorában 2017. május 19-én a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár tevékenységét mutatta be. A beszélgetés meghívottja Kelemen Katalin osztályvezető könyvtáros volt. A könyvtár szolgáltatásairól, rendezvényeiről, az idei év kulturális, közösségi programjairól, terveiről Csata Orsolya, a csíkszeredai Hargita Stúdió műsorvezetője kérdezte a könyvtárost.
A Hargita Stúdió videofelvétele a You Tube csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=b0UPglXP6jc&t=468s
Harctéri fotónyomatok – első világháborús fotók kiállítása a könyvtárban
Az első világháború emlékezetét felelevenítő kiállítás megnyitójára és előadásra került sor 2017. május 31-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a XIII. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában. Ötven ritka és értékes háborús fotográfiát láthatott a közönség dr. Katona József budapesti orvos magángyűjteményéből. Katona József elmondta, a kiállítás A Nagy Háború centenáriumára készült, azzal a céllal, hogy ízelítőt adjon a borzalmas világégésről. Eredeti fotódokumentumokat mutat be, amelyek hiányoznak a hamisan írt történelemkönyvekből. A képek a háború alatt az Érdekes Újság által meghirdetett fotópályázatokra készültek. Katona József vetítéssel kísért előadása képeslapok, dokumentumok, fényképek, segítségével nyújtott betekintést a 20. század eleji magyar katonai orvoslás és a világháború történetébe.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/518/harcteri-fotonyomatok--elso-vilaghaborus-fotok-kiallitasa-a-konyvtarban
Szemtől sz(l)emben – teltház fogadta a slammereket Csíkszeredában
Mészáros Péter és Simon Márton, a slam poetry két neves magyarországi képviselője Murányi Sándor Olivér meghívására érkezett székelyföldi körútra. A költő-slammerek rendkívül népszerűek a csíkszeredai tizenévesek körében is, telt ház fogadta fellépésüket 2017. május 30-án a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Simon Márton a Slam Poetry Budapest egyesület tagja és különböző eseményeinek rendszeres fellépője, 2012 októberében az I. Országos Slambajnokság második helyezettje lett. Két kötete jelent meg, az első 2010-ben, a Dalok a magasföldszintről, a L'Harmattan Kiadónál. Második könyve a Libri Kiadó/Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg 2013-ban Polaroidok címmel, amelyet 2014-ben újra kiadott a Libri. Mészáros Péter Szegedről érkezett. ‘Van egy gyerekem, a Slam Poetry Szeged, próbálom nevelgetni, de csak a hátamra büfizik és irtó gyönyörűen mosolyog’ – vallja magáról a költő és országos döntős slammer.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/esd/2017-05-30
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/516/szemtol-szlemben--telt-haz-fogadta-a-kolto-slammereket-a-konyvtarban
Gyermeknap Csipikével a könyvtárban
A Hargita megyei család- és gyermeknapok rendezvényei sorában Fodor Sándor Csipike című meseregényéből olvastak fel a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekrészlegére érkező kisiskolás csoportok 2017. május 31-én délelőtt. A rendezvény ötletgazdája, Szekeres Adorján is felolvasott, Lövétei Lázár László költő mesélt a gyermekeknek a Csipike írójáról, a Csíksomlyón született Fodor Sándorról, aki öt évvel ezelőtt hunyt el. A könyvtár Fakalinka bábcsapatának előadását is megtekinthették az esemény résztvevői.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/517/gyermeknap-csipikevel
Olguţa şi un bunic de milioane – író-olvasó találkozó játékos gyermekfoglalkozással
Több mint százötven gyermek részvételével zajlottak a 2017-es Hargitai Megyenapok keretében szervezett, foglalkozással egybekötött találkozók Alex Moldovan íróval és Vass József illusztrátorral. A fiatal kolozsvári író Olguţa şi un bunic de milioane című ifjúsági könyve Hargita megyében a Bătălia cărţilor elnevezésű, idén is zajló országos olvasóverseny kapcsán vált ismertté. Május 25-én, a gyergyósalamási találkozón a helyi iskola, valamint a bélbori és galócási iskolák tanulói vettek részt, ezt követően, május 26-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban a Nagy Imre és Liviu Rebreanu iskolák, a Nagy István Művészeti Liceum és az Octavian Goga Főgimnázium tanulói olvastak, érveltek és rajzoltak együtt. Reményen felüli volt a felolvasásra jelentkező gyermekek száma, agyafúrt érvelésben sem volt hiány.
Videofelvétel az eseményről a You Tube csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=adX92AC9MO4
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/515/olguta-si-un-bunic-de-milioane--gyerekfoglalkozassal-egybekotott-iro-olvaso-talalkozo-hargita-megyeben
Szent László nyomában Székelyföldön – játékos tanulás a könyvtárban
Szent László nyomában Székelyföldön címmel indított interaktív játékos foglalkozásokat diákcsoportok számára a Kájoni János Megyei Könyvtár, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékévhez csatlakozva. A XIII. Hargitai Megyenapok eseményeinek részeként, Hargita Megye Tanácsának támogatásával 2017. május 25-én került sor az első foglalkozásra a könyvtár előadótermében. Harminc hatodikos diák ismerkedett játékosan a Szent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi hagyományokkal, kulturális örökséggel. A játék alapja Székelyföld térképe, amelyen Szent László személyéhez kapcsolódó településeket, helyneveket összekötő útvonalon haladnak végig a játékban részt vevő csapatok. A foglalkozásokra várják az iskolai csoportokat, a részvétel feltétele az előzetes jelentkezés. Kapcsolattartó: Kelemen Katalin és Máthé Izabella, telefon: 0720544093.
A Hargita Stúdió videofelvétele a You Tube csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=WHEldgXfhvs
A sajtóban a foglalkozásokról: http://hargitanepe.eu/jatszani-hiv-a-megyei-konyvtar/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/512/szent-laszlo-nyomaban-szekelyfoldon
Befejeződtek az idei Könyvtári Napok – középpontban a környezetvédelem
A környezetvédelem témája állt a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Könyvtári Napok középpontjában – kapcsolódva a könyvtár idei tematikus évéhez. A 2017. május 8-tól 19-ig tartó, kéthetes rendezvénysorozattal minden korosztályt igyekeztek megszólítani, hogy a változatos programkínálatban mindenki találjon számára megfelelő programot. Természetesen az idei Könyvtári Napok rendezvényei közt is szerepeltek könyvbemutatók, előadások, amelyek a felnőtt közönségnek szóltak.
Sajtóvisszhang: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-kornyezetvedelmet-nepszerusitik-a-konyvtari-napokon-csikszeredaban
'Zöld programok': Zöldkuckó és Zöldbusz – több mint 1500 gyermek vett részt a programban
A 2017. május 12-től megnyílt  Zöldkuckó, a Kájoni János Megyei Könyvtár előterében berendezett vonzó és otthonos tematikus sarok, ahol környezetvédelmi témájú kiadványokból készült kiállítás, várja egész évben a látogatókat. A Könyvtári Napok ideje alatt érkező gyermekcsoportok gyorsan birtokba is vették a Zöldkuckót, a kisebb gyermekek akár be is bújhatnak a Zöldkuckóba, vagyis a zöld színű sátorba, vonzó környezetvédelmi témájú kiadványokat lapozhatnak, rajzolhatnak, festegethetnek, közben játszva ismerkedhetnek régiónk természeti értékeivel vagy a környezettudatos életmód szabályaival.
A Könyvtári Napok programjai közül idén a Zöldbusz keltette fel leginkább a kíváncsiságot. A különleges jármű a könyvtár meghívására érkezett Csíkszeredába, a projekt működtetője a The European Nature Trust Alapítvány, a program Hargita Megye Tanácsának támogatásával valósult meg. Az utazó tanteremként berendezett Zöldbusz 2017. május 15. és 19. között a könyvtár parkolójában fogadta a gyermekcsoportokat. Összesen 18 tanintézményből, 61 csoport, mintegy 1560 óvodás, általános és középiskolás diák vehetett részt a Zöldbuszban tartott interaktív környezetvédelmi témájú foglalkozásokon – számolt be André Katalin programfelelős. Két civil szervezet munkatársai – magyar, illetve román nyelven – természetvédelmi témákról tartottak a kisebbeknek 30, a nagyobbaknak 50 perces előadásokat és vetítéseket a Zöldbuszban, illetve elbeszélgettek a résztvevőkkel. Csíkszereda mellett Csíkmadarasról, Csíkmindszentről, Csíkszentsimonból, illetve még Segesvárról is érkeztek csoportok a környezetvédelmi oktató programra.
A Hargita Stúdió videofelvétele: https://www.youtube.com/watch?v=wyDV-HjWGtM
A Zöldbusz programról a médiában: https://szekelyhon.ro/aktualis/iskola-igencsak-maskent-oktatas-egy-utazo-tanteremben
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/508/zoldbusz--tobb-mint-1400-gyerek-vesz-reszt-a-kornyezetvedelmi-oktato-programban
A Dózsa-konferencia anyagát tartalmazó kötetet mutatták be
Történelmünk egyik legismertebb személyisége, Dózsa György emlékére szerveztek konferenciát 2014-ben Csíkszeredában, a nagy parasztvezér halálának 500. évfordulóján. A rendezvény kezdeményezője az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete volt. A konferencia előadásaiból dr. Balázs Lajos szerkesztésében, a Hargita Népe Kiadó gondozásában megjelent Dózsa című kötetet mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. május 11-én. A tanulmánykötet megjelentetésének célja a magyarságtudomány gazdagítása, amely által a megismerés újabb adatait vihetjük be az egyetemes magyar szellemi körforgásba - fogalmazott dr. Balázs Lajos néprajzkutató, a Sapientia–EMTE professzor emeritusa, az EME csíkszéki szakosztályának vezetője. A könyv bemutatóján dr. Balázs Lajos, valamint a szerzők közül dr. Garda Dezső előadását hallgathatták meg a jelenlevők.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/505/a-dozsa-konferencia-eloadasait-tartalmazo-kotetet-mutattak-be
Testben élünk – a Verbum kiadó tanulmánykötetének bemutatója
2017. május 10-én Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatták be a Testben élünk című tanulmánykötetet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 6. kötetét, Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó vezetője jelenlétében. Sárközi Sándor piarista szerzetestanár, a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Ház vezetője a rendezvény házigazdájaként és moderátoraként ismertette a 36 szerző tanulmányát tartalmazó, négy fejezetre tagolódó kötetet. A bemutatón Bodó Márta irodalomtörténész mesélt a könyv megszületéséről és célkitűzéséről, a tanulmányok szerzői közül Borsodi L. László és Bakó Mária Hajnalka vett részt a beszélgetésen.
A Bodó Márta által szerkesztett kötetben egyházi és világi személyek, teológusok, papok, szerzetesek, orvosok, pszichológusok, költők, táncművészek beszélnek a test(iség)ről, szerelemről, családról, egészségről, betegségről, szenvedésről.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/504/testben-elunk--a-verbum-kiado-tanulmanykotetet-mutattak-be-a-konyvtarban
András Ignác kászoni helytörténész új könyvének bemutatója
András Ignác helytörténész, néprajzi író volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége, 2017. május 3-án mutatták be Krisztus Király tiszteletére címmel idén, a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában megjelent kötetét a nagykászoni római katolikus templom történetéről. A Krisztus Király tiszteletére felszentelt templom bemutatásával a szerző tisztelegni kíván a megalkotó és fenntartó ősök emléke előtt, a múlt üzeneteit tolmácsolva, a jövőt remélve. Vetítéssel kísért előadásában András Ignác betekintést nyújtott a jelenlévők számára is a templom és a hozzá kapcsolódó események, emberi sorsok történetébe. A bemutatón a Verbum Kiadó vezetője, Gál György Attila is jelen volt, ismertetve a kiadó tevékenységét.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/500/krisztus-kiraly-tiszteletere--andras-ignac-uj-konyvet-mutattak-be-a-nagykaszoni-templom-torteneterol
Kistelepülési könyvtártámogató program Gyergyósalamáson
2017. május 9-én, a könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatosan véleményt nyilvánítani kívánó olvasóközönség jelenlétében, elkezdődött a Gyergyósalamási Községi Könyvtárban a Kistelepülési könyvtártámogató program, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtár indított és működtet, támogatója pedig Hargita Megye Tanácsa. Az olvasószolgálat fejlesztése céljából a program keretében a községi könyvtár 104 darab, összesen 3100 lej értékű könyvet kapott kölcsön meghatározott időre. Május végén, szintén a Kistelepülési könyvtártámogató program keretében író-olvasó találkozóra került sor a községben.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/502/kistelepulesi-konyvtartamogato-program-gyergyosalamason

 
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Azért vagyunk a világon, hogy... - Vetélkedőfelhívás háromszéki 5-8. osztályosoknak
A csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kreativitási és műveltségi vetélkedőt szervez, Azért vagyunk a világon, hogy... címmel, háromszéki 5–8. osztályos diákoknak, Tamási Áron (1897–1966) születése 120. évfordulójának tiszteletére. A 2017. június 10-én a múzeumban lezajló vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezhettek, a határidőig harminc csapat iratkozott fel.
A vetélkedőre egy előzetesen elkészített feladattal érkeznek a csapatok: a címben elkezdett mondatot kell értelmezniük, befejezniük. A mondat kiegészítését, annak indoklását legtöbb 5 percben mutatják be a csapatok egymásnak és a zsűrinek a vetélkedőn. A bemutatóhoz mind szöveges, írott, mind audiovizuális tartalmakat (hangbejátszás, fotók, videofelvétel) fel lehet használni. A bemutató során a Tamási-regényben szereplő eredeti megállapítást lehet továbbgondolni, illetve alkalmazni lehet azt a mai valóságra, megfogalmazva egy saját(os) választ/befejezést a világban való helykeresésünkre, szerepünkre, feladatainkra vonatkozóan.
A vetélkedőn legjobban szereplő hét csapat jutalma részvétel lesz a két intézmény júliusi olvasó- és kézműves táborában.
Forrás: http://tinyurl.com/kolgmny
A lepkeszárnytól az égig érő paszulyig: tudományos műhelybemutató és előadás
Negyedik kiadásához érkezett a Háromszéki TÉT-estek (Tudás–Élmény–Tapasztalat) előadás-sorozatban a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Tudósklubjának bemutatkozása, ennek tagjai, Pető Mária fizikatanár irányításával, 2017 május 10-én tartották legutóbbi, A lepkeszárnytól az égig érő paszulyig című, tudományos műhelybemutatóval egybekötött előadásukat a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.
„Nem váltottuk meg a világot egy év alatt, de ahhoz képest, amit a tavaly bemutattunk, újra van előrelépés, újra van valami, amit sikerült megtanulni, és ezt szeretnénk megmutatni” – mondta Pető Mária tanárnő rövid bevezetőjében, majd átadta a szót a diákoknak, akik sorban ismertették legújabb találmányaikat.
A műhelybemutatót követően a Tudósklub irányítója, Pető Mária tanárnő a nanotechnológiákról tartott igen érdekes előadást, melyből megtudhattuk, hogy minden bizonnyal ez lesz a jövő tudománya. Hogy milyen nagyszerű eredményei lesznek ennek az új technológiának, az még a jövő titka, de már most világosan látszik, hogy az orvostudománytól az űrkutatásig minden megváltozik majd hatására.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/102281/tavvezerelt_robotok_es_a_jovo_tudomanya
Fotók itt: http://tinyurl.com/n4tyrrg
Propaganda az első világháborúban - Kettős könyvbemutató
Az első világháború idején az Osztrák–Magyar Monarchia által – ha a 20. századi értelemben véve még csak nagyon amatőr módon is – folytatott propaganda befelé sikerre volt ítélve; hogy a nagy háborút mégis elveszítette a monarchia, abban viszont nagy szerepe volt a kifelé folytatott, nagyon is gyenge propagandának – többek közt ezt a következtetést vonta le Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban szervezett Háromszéki TÉT-estek rendezvényén, 2017. május 24-én.
A kérdező szerepét  betöltő Szonda Szabolcs könyvtárigazgatótól megtudhatták a résztvevők, az említett könyvek tulajdonképpen az OSZK által 2015-ben rendezett kiállítás és tudományos ülésszak anyagát tartalmazzák, melyek témáját az Osztrák–Magyar Monarchia I. világháborús hátországi propagandája képezte. Boka szerint ez olyan sikeresen működött, hogy hatására a lakosság még a családi ékszereket is feláldozta a háború oltárán, kifelé azonban alig volt érzékelhető.
Az előadó elmondta, a sajtó volt a propaganda elsődleges eszköze, továbbá a falragaszok, plakátok és könyvek. Nyomon követhető ugyanakkor, hogy az otthon maradottak felé miként közvetítették a győzelmek hírét, és hogyan hallgatták el előlük vagy kisebbítették a vereségek hírét.
A rendezvényre sor került másnap, május 25-én Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeumban, az intézmény első világháborús kiállításához kapcsolódva.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/haborus-lenyomatok/
http://www.3szek.ro/load/cikk/102758/propaganda
Fotók itt: http://tinyurl.com/n2r457r
Dózsa-könyv bemutatója
Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete Dózsa György halálának 500. évfordulója alkalmából 2014 májusában közösen szervezett egy tudományos konferenciát.
Az ennek előadásait tartalmazó, Dózsa című kötet bemutatására került sor, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja (Sepsiszentgyörgy) szervezésében, a könyvtár Gábor Áron termében, 2017. május 30-án.
Közreműködtek: Dr. Balázs Lajos csíkszeredai egyetemi tanár (A Dózsa-konferencia és -kötet időszerűsége című kiselőadásával), Oláh-Gál Robert, Bolyai-kutató (A Dózsa-genealógia és Bolyai János gondolatai Dózsa Györgyről), valamint Sarány István főszerkesztő (Hargita Népe Lapkiadó).
Az est moderátora Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja (Sepsiszentgyörgy) igazgatója volt.
Dózsa György a magyar történelmi nemzettudat része, kínhalála sorsforduló a magyarság történelmében – fogalmazta meg Balázs Lajos néprajzkutató a rendezvényen.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/kotetben-a-dozsa-gyorgyrol-szolo-ertekezesek
http://www.3szek.ro/load/cikk/102934/dozsarol_tobbfelekepp
Fotók itt: https://www.facebook.com/pg/bodpeterlibrary/photos/?tab=album&album_id=1405286099509553

 
-- A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
2017. május 8. és 31 között könyvkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a könyvtárban Méhes György (1916-2007) halála tizedik évfordulója tiszteletére.
Felnőttek számára ingyenes biblioterápiás foglalkozásra került május 2-án a könyvtárban. Május 4-én a Meseklubban anyáknapi köszöntők készítésére került sor.
Május 4-én, 18-án és 25-én egy-egy kisiskolás csapat érkezett az E’mese vár háromfordulós olvasásnépszerűsítő programra. Május 11-én a Meseklub témája a Madarak és fák napja volt.
Május 25-én Afrika életével és állatvilágával ismerkedtek a gyermekek a Meseklubban.
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely

 
-- A Márton Áron Gimnázium épületének mesélő múltja és jelene
2017. május 4-én a Márton Áron Főgimnázium vendégei voltak a Kós Károly Szakközépiskola XI. építészeti és formatervezői műszaki rajzoló (műépítészet) osztályának diákjai, akiket Csonta Noémi magyar nyelv és irodalom szakos tanár kísért el. A csoport számára Borbé Levente, a Márton Áron Gimnázium könyvtárosa tartott előadást az iskola történetéről, amelyben bemutatta a ferencesek kulturális tevékenységét a Csíki medencében, a letelepedésétől mostanáig, kiemelve azokat a momentumokat, amelyek változást hoztak az intézmény életében, mint a Kájoni nyomda, a könyvtár gyarapítása, a csíksomlyói épületből való átköltözés Csíkszeredába, a világháborúk és a kommunizmus alatti pusztítások, valamint a felújítás.
A felújítást illetően az épület nagyságára, szerkezeti felépítésére, stílusára, illetve annak díszítési motívumaira vonatkozó szakmai ismereteket is megtudhattak a tanulók.
Ezt követően a tanításról, az iskolai könyvtár létrejöttéről, valamint annak történetéről mesélt Borbé Levente, mindezt pedig átfogó, épületen belüli bemutatóval zárta. A könyvtár alapos megtekintése után a vendégek megcsodálhatták a kápolnát (dísztermet), egy korszerűen felszerelt osztályt, valamint a belső tornatermet is. A diákokat lenyűgözte az épület szépsége, kellemes emlékekkel távoztak abból a gimnáziumból, ahol hajdanán őseik is koptatták a padokat.
Részletes beszámoló itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/05/gimnazium-epuletenek-meselo-multja-es.html
Forrás: Borbé Levente, Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

 
-- Látványos szabadtéri „körolvasás” Temesváron, sok száz résztvevővel
A Sorin Titel bánsági író nevét viselő Temes Megyei Könyvtár „körlevélben” hozta a közvélemény tudomására, hogy 2017. május 25-én szabadtéri felolvasást szerveznek a Szabadság téren, több mint 500 résztvevővel. Az olvasók - iskolások, nyugdíjasok, írók, katonák, csendőrök, rendőrök, motorosok, sportolók, közintézmények alkalmazottai - a Szentháromság-szobor körül koncentrikus körökben elhelyezett székeken ülve olvassák fel Ioan Crăciun (1954–2010) temesvári költő, újságíró, a Temesvár Társaság egyik alapítója Blândul ceas al reîntoarcerii (A visszatérés szelíd órája) című verseskötetét.
„A Temes Megyei Könyvtár népszerűsíti a nyilvános felolvasást - jelezte Tudor Crețu könyvtárigazgató -, ez egy olyan közösségi szertartás, amely összehozza az embereket. A közösség felolvas egy könyvet, a könyv eljut a közösséghez. Az volt az elképzelésünk, hogy különböző társadalmi csoportokhoz tartozó embereket hozzunk itt össze. Ioan Crăciun egész verseskötetét felolvassuk, valamennyi csoport képviselője egy-egy verset kap felolvasásra. Ezekkel a nyilvános felolvasásokkal olyan helyi írókról, költőkről akarunk megemlékezni, akik már nincsenek közöttünk.”
A felolvasást Ioan Crăciun fia kezdte, a temesvári polgármester folytatta, részt vettek a felolvasásban a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Gerhardinum Római Katolikus Líceum diákjai is.
A ConCentrica című rendezvényt 2016-ben szervezték meg először a körkörös díszítésű Szabadság téren, de tartottak Temesváron felolvasó pikniket és iskolai felolvasásokat is.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/latvanyos_szabadteri_korolvasas_sok_szaz_resztvevovel.php

 
KÉPZÉSEK

-- Helyismereti képzés romániai magyar könyvtárosoknak
A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a budapesti Könyvtari Intézettel közösen helyismereti témájú képzést szervez 2017. június 20-án és 21-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében (Csíkszereda, Stadion utca, 1/b), romániai magyar könyvtárosok számára, Helyismereti, helytörténeti információk közzététele honlapokon címmel. Oktatók: Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője és Takáts Béla, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szakmai igazgatóhelyettese. A résztvevők tanúsítványt kapnak a Könyvtári Intézettől.
'Az előadások során a résztvevők megismerkedhetnek a közkönyvtárak helyismereti gyűjtőmunkájának ideális gyakorlatával, különös tekintettel a digitálisan elérhető dokumentumokra. Gyakorlatban láthatják azokat az eljárásokat, amelyek segítségével a kisebb könyvtárakban dolgozó munkatársak is bekapcsolódhatnak a dokumentumok digitális szolgáltatásába az interneten és intézményeiken belül; megvalósíthatják az ilyen típusú dokumentumok gyűjtését, elkészítését, feltárását és megőrzését. Megismerhetik a helyismereti tájékoztatás interneten elérhető legfontosabb forrásait, azokat a lehetőségeket, melyekkel digitális dokumentumaikat közzétehetik az interneten, növelve ezzel intézményük hatókörét, munkájuk hatékonyságát, kezdeményezhetik a helyismereti információk iránt érdeklődő egyének egymásra találását.'
A helyek száma korlátozott, a résztvevőknek ebédet biztosítanak a szervezők. Jelentkezési határidő: 2017. június 12. Kapcsolattartó: Kopacz Katalin-Mária elnök, Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, e-mail: bibliohr@gmail.com
Forrás: Kopacz Katalin-Mária, rmke levelezőlista

 
-- Könyvtárosképző tanfolyam Csíkszeredában
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a Romániai Közkönyvtárak Egyesülete (ANBPR) közép- és felsőfokú könyvtárosképző tanfolyamot indít Csíkszeredában. A képzés 2017-2018 folyamán zajlik, évente két, tizenkét napos elméleti oktatási modul, valamint szakmai gyakorlat formájában. Részvételi díj: 850 lej/év. Az első modul 2017. június 19. és 30. között kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban (Csíkszereda, Stadion utca, 1/b).
Kapcsolattartó: Bedő Melinda, tel.: 0720544013, munkanapokon 7:30 és 15:30 óra között. Beiratkozási határidő 2017. június 6.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/506/konyvtaroskepzo-tanfolyam-csikszeredaban

 
KITEKINTŐ

-- Mit hogyan tesznek a hallgatók az éjszaka nyitva tartó könyvtárban?
Az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában működő Santa Clara Egyetem könyvtára 2012 őszén vezette be, hogy a szemeszter utolsó két hetében, amikor a vizsgák és beadandók miatt a legnagyobb igény mutatkozik a könyvtári szolgáltatásokra, öt napon keresztül 24 órás nyitvatartással várják a diákokat. Ezekben az időszakokban a könyvtár vasárnap reggel 9-től egészen péntek éjfélig folyamatosan nyitva tart. Éjszakánként este 11-től csak az olvasójegy mágneskártyájával tudnak a hallgatók belépni az épületbe.
Az éjfél utáni időszak legnépszerűbb periódusa 12 és 1 óra között van, ami folyamatosan csökken a hajnali órákra, majd enyhén emelkedik reggel 6 és 7 óra között. Az éjjeli nyitvatartást kihasználó diákok jellemzően visszatérő vendégek, a többség 3-4 napon is felkeresi a könyvtárat a késői éjszakai időszakban.
A szolgáltatások közül a legtöbben az olvasótermet, az egyéni és csoportos tanulásra szolgáló tereket, a számítógépeket, a nyomtatót és a Wifit használják. A kölcsönzés, a másolás és a tájékoztatás kevésbé népszerű éjjel. A tevékenységek közül a házi feladatok elkészítése, a dolgozatírás, a kutatómunka és a vizsgákra készülés a leggyakoribbak. Azok a tevékenységek, amelyek a könyvtáros részéről személyes asszisztenciát követelnének meg, szinte egyáltalán nem jelennek meg a válaszok között.
A látogatószámlálás során alkotott kategóriák közül a legtöbben a saját laptopot használók vannak (53%), őket követik a könyvtári számítógépet igénybe vevők (19%) és a csoportban (14%), majd az egyénileg tanulók (7%). Nagyon kevesen vannak, akik társas tevékenységeket végeznek (2%), vagy alszanak (1%) a könyvtárban az éjjeli nyitvatartás időszakában. (Minden rendben van éjjel? A használók visszajelzései az éjszakai nyitvatartásra; ref.: Tóth M.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mit_hogyan_tesznek_a_hallgatok_az_ejszaka_nyitva_tarto_konyvtarban

 
-- Könyvtári szolgáltatások fiataloknak - USA-beli trendek
Az ALA fiatal felnőttekkel foglalkozó szervezete öt fontos témakört emelt ki a szolgáltatások fejlesztéséhez:
- Könyvtárak hatása a tizenévesek formális és informális tanulási környezeteire: hogyan lehet úgy tervezni a teret, hogy az információhoz könnyebb legyen hozzáférni. Sok helyen makerspace műhelyeket alakítottak ki a tudomány és technológia népszerűsítésére.
- Könyvtári személyzet képzése, készségei és tudása: változó demográfia miatt kulturális kompetencia és társadalmi elköteleződés fejlesztése, pl. a YALSA Future Ready Project tömöríti a kisebb és vidéki könyvtárakat.
- Hozzáférés méltányossága: sok, alacsony jövedelmű család nem jut hozzá a legújabb technológiához, ezért a könyvtáraknak kell ezt biztosítaniuk és tanítaniuk őket.
- Kulturális kompetencia, társadalmi igazságosság és méltányosság: a tizenéves generáció megosztott, nehéz politikai és társadalmi környezetben van, ezért fejleszteni kell a felsorolt készségeiket.
- Közösségi kötelezettségvállalás: például a YALSA esettanulmányai segítenek ebben (http://www.ala.org/yalsa/case-studies-real-world-examples-how-libraries-are-re-envisioning-teen-services - ref.: Habók Lilla)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_szolgaltatasok_fiataloknak;_usa-beli_trendek;_2._szolgaltatasfejlesztes_olvasoink_szavazatara

 
HAZAI

-- Kolozsvári történészt neveztek ki a Román Nemzeti Könyvtár ideiglenes igazgatójává
Dr. Ioan Marius Eppelt, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanárát, történészt nevezte ki a szakminisztérium a Román Nemzeti Könyvtár ideiglenes igazgatói minőségébe, 2017. május 12-vel kezdődően.
Forrás: http://www.bibnat.ro/Anun%C8%9B-n652-ro.htm

 
-- Új könyvekkel csábít a baróti könyvtár
A baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtárat jelentős számú fiatal és idősebb is látogatja, állománya nő és minőségileg is javul, mégis akad tenni- és pótolnivaló: folytatni kell a leltározást, a könyvek elektronikus nyilvántartásba vételét, és javítani kell az internetes hozzáférést biztosító hálózatot is.
A tavaly érkezett több száz új könyv jelentős hányada a Márai-programnak köszönhető, nagyobb adományt kaptak a Székely Nemzeti Múzeumtól, a Bod Péter Megyei Könyvtártól, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemtől, az Optivita Kft.-től, de magánemberek hagyatékának köszönhetően is gazdagodott az állomány.
Nincs pontos statisztikai adatuk, de az új könyveket hatvanezret meghaladó számmal veszik nyilvántartásba, viszont rengeteg, már rég leírt, illetve arra megért kötet szerepel még a jegyzékekben, így a valóságban mintegy negyvenezerre tehető a használható könyvek száma. Hogy a helyzetről valós képet kapjanak, komoly leltárt kellene készíteni, ám az a két alkalmazott erejét meghaladja. „Rengeteg munkánk lenne, hiszen még régi könyveink ezrei zsákokban várják, hogy rendszerezzük, s döntsünk sorsukról. Ez azonban háttérbe szorul: a rendelkezésünkre álló pénzkeretet kihasználva próbálunk minél több friss könyvet vásárolni, emellett adományok is érkeznek, ezek mindenképpen elsőbbséget élveznek, hiszen ezek újak, jó minőségűek, mihamarabb polcokra kell kerülniük” – mondotta a könyvtár munkatársa, Csíki Izabella.
A fiatalok a kötelező házi olvasmányok mellett Leiner Laura, Berg Judit és P. L. Travers munkáit keresik leginkább, de népszerű a Bogyó és Babóca-sorozat, illetve az állatokkal és dinoszauruszokkal foglalkozó, színes fényképekkel ellátott könyvek is. Némileg meglepő, hogy a Harry Potter-sorozat iránt már jóval kevesebben, a régebbi nemzedékek által habzsolt, klasszikus kalandregények szerzői - Karl May, Mark Twain, Jules Verne vagy éppen Fekete István - után pedig jóformán senki sem érdeklődik.
Az olvasóterem használata néhány törzslátogató kiesése miatt jelentősen csökkent, a könyvtár látogatóinak számát pedig visszavetette az internethálózat meghibásodása is: a tavalyi vihar következtében olyan károk keletkeztek a gépekben és a hálózatban, amelyet még nem sikerült orvosolni. Csíki Izabella abban reménykedik, nem kell már sokat várni a hibák elhárítására.
A könyvtár adott otthont a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár főszervezésében 2017. február 21-én tartott olvasómaratonnak, melyen Szabó Magda műveiből hangzottak el részletek. Szintén február végén került sor dr. Deák István A szárnyasvad vadászata és védelme, márciusban pedig Miklós István Indián csíkszeredai tetoválóművész Tattoo sztorik című könyvének bemutatójára.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/101996/uj_konyvekkel_csabit_a_baroti_konyvtar

 
-- Tetőteraszon is lehet majd olvasni a kolozsvári Egyetemi Könyvtár új épületében
Aki eddig szívesen járt a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárba, az két év múlva minden bizonnyal még nagyobb lelkesedéssel választja majd tanulószobának a bentlakás, az ilyen-olyan albérlet, de még a saját, akármilyen kényelmes lakása helyett is. A könyvtár most épülő új szárnyában korszerű körülmények közepette, a szokásos könyvtári csöndben is lehet majd dolgozni, de lesznek szép számmal elkülönített sarkok is kanapékkal, ahol beszélgetni lehet, közös projekteken munkálkodni. S ha a négy fal közt netán már nyomasztóvá válna a „kötelező” tanulás, a tetőteraszra is kivonulhatunk a szabadpolcos rendszer 50 ezer kötete közül kedvünkre kiválasztott könyvvel.
A 2010 decemberében meghirdetett nemzetközi tervrajzpályázatot az utóbbi 27 év legnagyobb érdeklődést kiváltó versenypályázataként tartják számon, a hazai és külföldi (ausztriai, franciaországi és belgiumi) építészek által benyújtott 102 pályázat közül elsőt nem, de két másodikat választott ki a neves építészekből álló zsűri (Lionel Dunet – Franciaország, Ruxandra Gheorghiu – Görögország, Radu Mihăilescu, a Romániai Építészeti Kamara képviselője, Angelo Roventa – Ausztria, Gheorghe Vais – Kolozsvári Műegyetem). Az új, szabadpolcos rendszerben kialakítandó könyvraktár a Mikó/Clinicilor utca felőli 1200 négyzetméteres telken épül meg, amely a jelenlegi könyvtárépület és az orr-fül-gégészeti klinika épülete között található. A több mint 4500 négyzetméteres hasznos felülettel rendelkező többszintes új épület utca felőli magassága nem haladja meg majd a könyvtár jelenlegi épületének magasságát.
Az elhúzódó engedélyeztetési folyamatok, illetve az anyagi források előteremtése miatt a tényleges építkezési munkálatok csak 2016 decemberétől indulhattak el, Lucian Pârvulescu (S. C. Arhipar SRL) tervrajza alapján. Az oktatási minisztérium (amelynek fennhatósága alá a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár tartozik) 2017-es költségvetésében 1 millió lejt különített el az építkezési munkálatokra. 2017 februárjában a parlament jóváhagyta a tanügyminisztérium költségvetésének kiigazítását, valamint az 56 benyújtott módosító javaslatból kettőt, köztük a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár új szabadpolcos raktárépületének építésére elkülönített összeg kiegészítését az eredetileg megítélt 1 millió lej mellé még 1 millió lejjel. A befektetés teljes összegét 3 millió lejre becsülik. Bútorzatról, világító berendezésekről egyelőre nincs szó, ahogyan arról sincs konkrét elképzelés, hogy a bővítés mekkora személyzeti létszámnövekedést igényelhet. Egyelőre az alapozó munkálatok, az épületváz felépítése zajlik.
Forrás: http://szabadsag.ro/-/tetoteraszon-is-olvashatunk-az-egyetemi-konyvtar-uj-epuleteben

 
-- Sokan pedáloztak a könyvtárért Szatmárnémetiben
A Szatmár Megyei Könyvtár több intézménnyel közösen 2017. május 12-én ötödik alkalommal szervezte meg a Pedálozz a könyvtárért! rendezvényt.
Az esemény célja a könyvtár és az ott zajló programok népszerűsítése. A rendezvényen a bizonytalan időjárás ellenére is sokan részt vettek, fiatalok és idősebbek egyaránt. A résztvevőket 12 órától regisztrálták a szatmárnémeti római katolikus székesegyház előtti téren, 13 órakor szólalt meg a rajtot jelző sípszó. A kerékpárosok útja a Kossuth-kertbe vezetett. A Zöld Ház előtt felolvasták azt a felhívást, amelyet a város és a megye vezetői irányába fogalmaztak meg arról, hogy mennyire fontos a könyvtárak fenntartása, és ugyanitt egy kulturális műsort is bemutattak. Az olvasás és a könyv szerepéről is szó esett, a könyvtárosok örömmel tudatták, hogy a Szatmár Megyei Könyvtár látogatottsága növekszik.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/sokan-pedaloztak-a-konyvtarert-2/

 
-- Tizenhat év után menesztették az Arad Megyei Könyvtár igazgatóját
Több mint tizenhat év igazgatói tevékenység után búcsút mondtak az Arad Megyei A. D. Xenopol Könyvtár igazgatójának, Florin Didilescunak (vagy inkább megszabadultak tőle). Az Amifran Nemzetközi Frankofon Ifjúsági Színházi Fesztivál megalapítója nem várhatta meg a hivatalos nyugdíjaztatását – jövőre, mandátuma végén tervezte a visszavonulást –, a megyei önkormányzat szintjén alakult bizottság tagjai úgy döntöttek: menedzseri tevékenysége nem felel meg az elvárásoknak, így szerződését felbontják.
A könyvtárigazgató (franciatanár, filológus) elmúlt évi tevékenységét egy bizottság elemezte, Claudia Boghicevici, a megyei tanács alelnökének a vezetésével. Az értékelés során az igazgató elégtelent kapott, nem érte el a minimális jegyet, vagyis a 7-est (5,5-öt kapott a bizottságtól).
Az Arad Megyei Tanács sajtóközleménye értelmében a menedzseri szerződés határidő előtti felbontása esetén az önkormányzatnak maximum 5 napon belül kötelessége egy ideiglenes vezetőt kinevezni. A megyei tanács elnöke április 26-i dátummal a könyvtár egyik alkalmazottját, Cristina Dumát nevezte ki ideiglenes igazgatónak. Az új menedzser legtöbb 120 napig vezetheti az intézményt, ez idő alatt a megyei tanács versenyvizsgát szervez az igazgatói állás végleges betöltésére.
Didilescu – vagy Papa Didi, ahogy közeli barátai, tanítványai hívják – eltávolítása nagy felháborodást váltott ki a civil szférában. Az aradiak egy csoportja online petíciót is készített, amelyben támogatásukról biztosítják a színházi embert és tiltakoznak a leváltása ellen. A tiltakozók szerint megengedhetetlen, hogy az aradi kultúra egyik védőbástyájának tartott megyei könyvtár irányítása olyan középszerű emberek kezébe kerüljön, akiknek semmi közük sincs a kultúrához és csakis politikai érdekeket szolgálnak.
Didilescu 2001-ben került a könyvtár élére, 1991-ben megalapította a francia nyelv és kultúra terjesztését és ápolását szorgalmazó AMIFRAN Egyesületet. ’93-ban ő volt az, aki létrehozta a „Jeunes francophones” elnevezésű Nemzetközi Színházfesztivált, amely az évek során a romániai fiatalok legnagyobb frankofon színházi eseményévé és találkozópontjává nőtte ki magát.
A frankofon fesztivál kigondolójaként végzett több évtizedes munkája elismeréseként 2010-ben a Napóleon által alapított Akadémiai Pálmarend (Ordre des Palmes acadèmiques) lovagi fokozatát ítélték oda számára.
A megyei tanács által koordinált értékelőben Didilescut a menedzseri szemléletmód hiányával vádolták, illetve azt vetették szemére, hogy nem tett eleget a könyvtáron belüli élet fellendítéséért, előmozdításáért stb.
A megye vezetőinek a döntése nem maradt visszhang nélkül, a szocdemek azonnal lereagálták a történteket. Adrian Todor parlamenti képviselő szerint Didilescut egy politikailag alárendelt bizottság állította félre azért, hogy helyet szorítsanak a kulturális intézmény élére a Nemzeti Liberális Párt embereinek: „Ennek az ún. értékelőnek semmi köze Didilescu úr tevékenységéhez, csupán egy igazgatói állást kellett felszabadítani.”
Tény, hogy Florin Didilescu tanárnak sok kompromisszumot kellett kötnie az elmúlt évek során, elég, ha csak a csúfosan megbukott (a városvezetők által az égig magasztalt) Arad Európa Kulturális Fővárosa pályázatra gondolunk, hiszen az akkor megalakult Arad 2021 Egyesületben elvállalta az elnöki tisztséget Andó András ügyvezető igazgató oldalán. Nem is olyan rég, a könyvtárban szervezett kulturális rendezvény keretében nem rejtette véka alá, hogy az a feladat életének egyik legnagyobb kudarca volt.
Az érintett nem kívánta kommentálni a történteket a sajtónak.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/tizenhat_ev_utan_menesztettek_a_konyvtar_igazgatojat.php

 
-- Nyitni készül a publikum felé a könyvtár új vezetője
Bár még csak ideiglenes igazgatói minőségben adhat utasításokat, az Arad Megyei A. D. Xenopol Könyvtár újdonsült vezetője merész projektekben gondolkodik, és nyitni készül a nagyközönség felé. Cristina Duma, aki a nemrégiben menesztett Florin Didilescu volt igazgató székében ül most, a sajtónak azt nyilatkozta, szeretné hozzáférhetőbbé tenni a könyvtár felszerelését az aradiak számára. Első lépésként egy bürokratikus procedúrát szüntet meg. Eddig írásos kérelem benyújtásától tették függővé a könyvkölcsönzést az Arad megyeiek számára. Most ezt a feltételt eltörlik, ezáltal a kölcsönzéshez elegendő lesz a könyvtári igazolvány. Cristina Duma szerint a nagykönyvtár mindenkié, függetlenül attól, hogy a kérelmező aradi vagy más Arad megyei településből származik. A megyei könyvtár állományát mindenkinek egyenlő mértékben hozzáférhetővé kell tenni.
A könyvtár ideiglenes vezetője szerint itt az ideje, hogy modernizálják bizonyos szolgáltatásaikat, ennek első lépése az anyagok digitalizálása, ami már bevett eljárásnak számít az európai, sőt, mára a romániai nagyvárosokban is. A jelenlegi technológiáknak köszönhetően, a könyvtár állományának digitalizálásával jelentősen növelhetnék az olvasó könyvtárossal szembeni függetlenségét mind a könyvek kölcsönzésénél, mind a visszaszolgáltatásnál.
A könyvtár vezetői sokkal nyitottabb, barátságosabb könyvtárat képzelnek el, ennek érdekében - mondták - tekintélyes beruházásokra lesz szükség.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/nyitni_keszul_a_publikum_fele_a_konyvtar_uj_vezetoje.php

 
-- A gyermekek reakciói is fontosak a digitális tankönyveknél
Daniel Böjte, az oktatási minisztérium IT tanácsadója nyilatkozta szerint, a digitális tankönyvnek képeseknek kell lenniük, hogy a gyermek visszajelzéseit is regisztrálják és begyűjtsék. 'Jelentős haladást értünk el a digitális tankönyvek bevezetésével, szép digitális tankönyveink vannak. Azt gondolom azonban, hogy a digitális tankönyvnek ennél sokkal többnek kell lennie, képes kell lennie arra is, hogy regisztrálja és begyűjtse a gyermekek és a tanárok visszajelzéseit is' - jelentette ki a tanácsos egy, a nyílt oktatásról szóló tanácskozáson. Böjte szerint egy nyílt platformot kell létrehozni, ahol a tanárok minőségi forrásra találnak. 'Egy nyílt platformot képzelek el, ahonnan a tanár letölthet a maga számára már meglévő információkat és igényeinek megfelelően használhatja az órán. (...) Egy virtuális könyvtárról van szó (...), amelyhez a határon túl élők is hozzáférnek' - magyarázta a tanácsos. Rámutatott: az összes romániai iskolában van internet, ám ez vezetékes (fix) és nem vezeték nélküli (wifi) formában érhető el. '7000, saját jogi személyiséggel rendelkező és még 12 000 beosztott tanügyi egység van, mindegyikben van internet, de nagyon sok helyen vezetékes. Célunk, hogy wifi internet legyen. Van erre pénzalapunk, ám az iskoláknak igényelniük kell a telepítést' - magyarázta Böjte.(agerpres)
Forrás: http://itthon.transindex.ro/?hir=47164

 
--„Írás, könyv, könyvtár – a történelem segédtudományai felőli megközelítés” - továbbképzés
Szovátán a Teleki Oktatási Központban tartották meg az „Írás, könyv, könyvtár – a történelem segédtudományai felőli megközelítés” című továbbképzés második, egyben utolsó részét.
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Teleki Oktatási és Módszertani Központja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával két hétvégés évközi továbbképző programot szervezett. A tanfolyam első felére áprilisban, a másodikra májusban került sor.
A képzés célja a történelem segédtudományainak, így a helytörténet és kulturális örökség forrásainak hasznosítása a tanórai munkában, nem csak történelemszakos tanárok számára.
Forrás: http://sovidek.tv/sovideki-hirek/item/3539-h%C3%A9tv%C3%A9gi-tov%C3%A1bbk%C3%A9pz%C3%A9s-szov%C3%A1t%C3%A1n#.WSwYatR97s0

 
-- Felújított székhelyen az uzoni közkönyvtár
Az idei Uzon Községi Napok keretében, 2017. május 26-án rendezték a felújított székhelyre, a volt orvosi rendelők és lakások épületébe költöztetett helybeli Erdélyi Lajos Községi Könyvtár avatóünnepségét.
Az új bútorzattal ellátott, tetőtéri előadóteremmel is rendelkező épület ünnepélyes átadásán, amelyet diákok által előadott rövid kórus- és versműsor kísért, a Bod Péter Megyei Könyvtár is képviseltette magát, a szervezők meghívása nyomán, az állomány bővítését célzó magyar és román ajándékköteteket adva át a megnyitón.
Az egybegyűlteket köszöntő dr. Ráduly István polgármestertől megtudhattuk, ennek megvalósítása egy európai uniós pályázat elnyerése és az önkormányzat hozzájárulása révén vált lehetségessé. Az elöljáró ígérete szerint kéthavonta tartanak író–olvasó találkozókat.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/aktualis/a-jovoepites-jegyeben/
http://www.3szek.ro/load/cikk/102933/uj_szekhelyen_az_uzoni_konyvtar
Fotók itt: http://tinyurl.com/y6wraqbf

 
ELHALÁLOZÁS

-- Elhunyt Rigó Béla
74 éves korában, 2017. május 9-én elhunyt Rigó Béla költő, író, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, adta közre a hírt a Magyar Írószövetség.
Rigó Béla Kolozsváron született 1942-ben, 1960-ban érettségizett Kiskunhalason. 1960 óta jelentek meg versei, kritikái, tanulmányai, szépirodalmi és publicisztikai művei, műfordításai. 1960 és 1965 között a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz szakos hallgatója volt. 1965 és 1967 között általános iskolában tanított Mórahalmon. 1967 és 1971 között a Hűvösvölgyi Nevelőotthonban nevelőtanári beosztásban működött. 1971 és 1974 között a Művelődési Minisztérium főelőadójaként dolgozott. 1971 és 1975 között elvégezte a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem közgazdaságtudományi szakát. 1974 és 1988 között a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője, majd főszerkesztője volt. 1989-1990-ben a Zrínyi Nyomda Kiadójának (ma: Unikornis Kiadó) alapító főszerkesztője lett. 1991-ben az Egmont Pannónia Kiadónál volt főszerkesztő. A Délmagyarország, majd 1992 és 1995 között a Kincskereső főmunkatársa, 1995 után főszerkesztője 2006-ig. Romhányi József hagyatékának gondozója volt.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/elhunyt-rigo-bela

 
-- Meghalt Dés Mihály
„Hosszan tartó betegség után, Barcelonában elhunyt a magyar irodalom egyik legizgalmasabb és legszabálytalanabb szerzője” – közölte spanyol lapokra hivatkozva a Librarius internetes kulturális magazin. Nem sokkal később a család a hvg.hu-nak megerősítette a hírt.
Dés Mihály 1950-ben született Budapesten, az ELTE magyar–spanyol szakán végzett. Főszerepet játszott a Banánhéjkeringő és később A dokumentátor című filmben is. Egy spanyol nővel kötött házassága után 1986-ban elhagyta Magyarországot, Barcelonába költözött. Spanyolországban 1989 és 1992 között egy irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője volt, 1990 és 1993 között az El Observador című napilap irodalmi mellékletét irányította, majd megalapította az új spanyol és latin-amerikai irodalom egyik meghatározó folyóiratát, a Lateralt.
A Barcelonai Központi Egyetemen is tanított, pályája során több színházi, vers- és novellaantológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. Magyarul a Pesti barokk című regénnyel debütált 2013-ban, édesanyja halála után, 2014-ben adta ki a 77 pesti recept című kötetét, ezt követte az Ancsa és Pancsa különös kalandjai.
Forrás és teljes cikk itt: http://magyarnarancs.hu/kultura/meghalt-des-mihaly-104263

 
ÉVFORDULÓK
 
-- A 88 éves Kányádi Sándort köszöntötték Budapesten
Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét köszöntötték 88. születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2017. május 3-án, Budapesten.
Isten éltesse a Kárpát-medence legnagyobb élő költőjét - mondta az eseményen Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, aki szerint Kányádi Sándor minden versében ott van „a gyermekekhez lehajló jóság és vidámság, amelyre nagyon nagy szükség van a mai világban". Áldott az az ember, aki be tudja lopni az emberek szívébe a gyermeki derűt és jókedvet - fűzte hozzá.
Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója úgy fogalmazott, intézménye büszkén vállalja, hogy Kányádi Sándor születésnapjait megünnepli. Mint felidézte, az erdélyi születésű költő alapító tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának és ötletadója az ország egyik leglátogatottabb közgyűjteményének, a Mesemúzeumnak.
Az eseményen a Kaláka együttes zenélt, Kányádi Sándor Fekete-piros című versét Havas Judit előadóművész szavalta, a Nyári alma ül a fán és a Könyörgés tavasszal című költeményeket a gyermekeknek meghirdetett 19. Kányádi Sándor Szavalóverseny résztvevői adták elő. A versenyt szervező partiumi varsolci iskola igazgatója, Dénes Irén elmondta: az idei megmérettetésen kilencven gyermek versenyez több mint tíz megyéből.
Kányádi Sándor úgy fogalmazott: a varsolci verseny minden évben bizonyítja, hogy „nincs külön gyermek és felnőtt vers, csak vers van vagy nemvers”.
Kányádi Sándor 1950 óta publikál, gyermekeknek szóló verseskötetei (Három bárány, Kenyérmadár, Tavaszi tarisznya) mellett drámai hangú versekben adott számot arról, hogy a bukaresti zsarnokság milyen nyomasztó súllyal nehezedett az erdélyi magyar életre és kultúrára (Krónikás ének, Visszafojtott szavak a Házsongárdban).
Az 1989-es politikai változások után nemcsak a múlttal vetett számot, hanem keserű iróniával arra is figyelmeztetett, hogy a zsarnokság továbbra is él a társadalom mélyebb szerkezeteiben (Kuplé a vörös villamosról). Válogatott versei 1992-ben Vannak vidékek címmel jelentek meg. 2009-ben jelent meg Előhang című könyve, amely verseit és műfordításait tartalmazza. 2010-ben adták ki Az elveszett követ című művét.
1993-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2000-ben megkapta a Közép-európai Irodalmi és Kulturális Társaság (CET) millenniumi különdíját. 2002 óta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. 2007-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották.
2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével ismerték el, 2010-ben Bethlen Gábor-díjban részesült. 2013-ban megkapta az Emberi Méltóság Tanácsának Emberi méltóságért díját. 2014-ben Budapestért díjat kapott, ugyanebben az évben Nemzet Művésze díjjal tüntették ki.
A teltházas eseményen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.
Forrás: http://foter.ro/cikk/20170504_a_88_eves_kanyadi_sandort_koszontottek

 
-- Dsidára és Páskándira emlékeztek Szatmárnémetiben
Nem véletlen az egymást követő és közös főhajtás, hiszen 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azon erdélyi irodalmároknak, akik Dsida születésének 50. évfordulója apropóján felhívták a figyelmet a hosszú ideig mellőzött költő életművének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronika.ro/kultura/dsidara-es-paskandira-emlekeznek-szatmarban

 
DÍJAK

-- Tamás Kincső és Szálinger Balázs kapta az E-MIL Méhes György-díjait
Az E-MIL (Erdélyi Magyar Írók Ligája) éves díjait 2017. május 3-án adták át a kincses városban, a Méhes György-nagydíjat Szálinger Balázs magyarországi költő, a Méhes György-debütdíjat Tamás Kincső csíkszeredai író vehette át irodalmi munkásságáért, valamint legújabb kötetéért.
A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében tartott rendezvényen Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke beszélgetett a díjazottakkal a Bulgakov kávéházban, többek közt 2016-ban megjelent kötetükről, amelyért az elismerést kapták, de szó esett írói, költői pályájukról, hitvallásukról, valamint arról is, hogy miként jelenik meg a tájélmény írásművészetükben. Tamás Kincső Csinált-patak állatkertje című novelláskötetéért, Szálinger pedig 360° című verseskötetéért kapta az elismerést.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronika.ro/kultura/tamas-kincso-es-szalinger-balazs-kapta-az-e-mil-mehes-gyorgy-dijait

 
-- Arany János-díj Egyed Emesének
Arany János-díjat kapott Egyed Emese irodalomtörténész, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Irodalomtudományi Intézetének tanára. Kutatási területe a 18. és 19. századi magyar és európai irodalomtörténet, a felvilágosodás, a magyar és európai színháztörténet, valamint a francia-magyar művelődési, irodalmi kapcsolatok. Az elhangzott indoklás szerint munkássága túlmutat a szigorúan értelmezett tudományos pályán: irodalom- és színháztörténeti kutatásaival, versesköteteivel, oktatómunkájával, a diákszínjátszás népszerűsítéséért végzett fáradozásaival meggyőzően bizonyítja, hogy az írás, az olvasás segít értelmezni a világot.
Az Arany János-díj 1995-ben alapított irodalmi kitüntetés, amelyet a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának kuratóriuma ítél oda évente a magyar irodalom értékeinek védelme, gondozása terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként.
Forrás: http://www.eirodalom.ro/aktualis/item/3471-arany-j%C3%A1nos-d%C3%ADj-egyed-emes%C3%A9nek.html

 
-- A Romániai Írók Szövetségének díjazottjai
Az elmúlt évben megjelent köteteikért három magyar szerzőt is díjazott a Románai Írók Szövetsége kolozsvári fiókja 2017. május 25-én. Bordaköz című verseskötetéért (Erdélyi Híradó - FISZ) Szilágyi Domokos-díjat vehetett át Láng Orsolya, Vallasek Júliát Dsida Jenő-díjjal jutalmazták két, tavaly megjelent fordításkötetéért - Max Blecher: Történetek a közvetlen irrealitásban (Kriterion, 2016), Norman Manea: Kötelező boldogság (Jelenkor, 2016); Visky Andrást pedig Ki innen című drámakötetéért (Koinónia, 2016) jutalmazták Páskándi Géza-díjjal.
Forrás: http://www.eirodalom.ro/aktualis/item/3494-a-rom%C3%A1niai-%C3%ADr%C3%B3k-sz%C3%B6vets%C3%A9ge-d%C3%ADjasai.html

 
-- Megvannak a Libri Irodalmi Díjak nyertesei
A Libri irodalmi díj nyertese 2017-ben Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Kepes András Világkép című könyve kapta. A két elismerés ünnepélyes díjátadóját 2017. május 15-én tartották Budapesten, a Budapest Music Centerben.
A díjakra a szakmai zsűri és a közönség szavazhatott. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármelyik könyvük promóciójára felhasználhatnak.
A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A magyar kulturális élet több mint 80 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2016-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások: Jászberényi Sándor - A lélek legszebb éjszakája; Kepes András - Világkép; Krasznahorkai László - Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter - Az élet sója; Németh Gábor - Egy mormota nyara; Szabó T. Anna - Törésteszt; Térey János - Őszi hadjárat; Varró Dániel - Mi lett hova?; Závada Pál - Egy piaci nap; Zoltán Gábor - Orgia.
A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.
Bekerült a döntős könyvek közé négy regény, Krasznahorkai László, Németh Gábor, Závada Pál és Zoltán Gábor alkotása, két verseskötet, Térey János (aki tavaly is bekerült a 10 kiemelt közé) és Varró Dániel tollából, két novelláskötet; Jászberényi Sándor és Szabó T. Anna könyve, valamint két egyedi műfajú könyv, a napló és az esszé határán, Nádas Péter és Kepes András műve.
Forrás: https://librarius.hu/2017/05/16/megvannak-a-libri-irodalmi-dijak-nyertesei/

 
AJÁNLÓ

-- A 14 éves kolozsvári kalózlány bemutatkozik a világnak
A 7. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik, keményen beharangozott és nagy érdeklődésre számot tartó „napirendi pontja” Lupescu Kata első könyvének bemutatója volt. A kötet címe Kalózlány. Végső kezdet, a kolozsvári EXIT kiadó gondozásában jelent meg, és ahogy a címe is sugallja, egy regényfolyam első darabja, a pikantéria pedig talán az benne, hogy a szerző „csupán” 14 éves. A Fogoly utcai színpadon megszervezett eseményre 2017. május 13-án került sor, és a borongós idő ellenére hatalmas néptömegek hömpölyögtek a pódium előtt. A 14 éves szerzővel Botházi Mária beszélgetett.
Lupescu Kata 2002-ben született Budapesten, egyéves kora előtt azonban Kolozsvárra költözött a szüleivel. Jelenleg a Báthory István Elméleti Líceum diákseregét gyarapítja. A Kalózlány megírásához hatodikos korában, 11 évesen látott hozzá.
Charlotte Naftalien, a pisai nemeslány ismeretlen helyen ébred, kezével az ágyhoz bilincselve. Mégis kik rabolhatták el éjnek évadján? Hamarosan rádöbben, hogy a hírhedt Sekk-Rooial kalózhajón van, és mindenki meg akarja győzni, hogy ő a legendás kalózok, Albert és Bloom Turquise lánya. És ezzel kezdetét veszi egy veszedelmekkel teli utazás egy rejtélyes végrendelet nyomában, amely sok mindenre fényt deríthet, de ugyanakkor pusztulást is hozhat rájuk. Ahogy bennebb hajóznak a Moon-Barnacle-tengeren, egyre több sötét titok kerül felszínre, ami Charlotte származását illeti, kiderül, hogy az igazi kalózoknak nem csak egy életük van, és hogy létezik egy hely föld és menny között, ahol az életművészek élnek.
A Kalózlány. Végső kezdet a szó nemes értelmében vett ifjúsági kalandregény. Ha angol nyelvterületen kerülne kiadásra, a young adult fantasy kategóriába tartozna, ugyanis a serdülő olvasóréteget célozza meg, a történet pedig a felnőtté válásról szól. Lebilincselő sztorival, szikrázó párbeszédekkel és nem utolsósorban az írói fantázia olyan sziporkáival, mely oldalról oldalra egyik bámulatból a másikba ejti az olvasót.
Teljes cikk a könyvbemutatóról itt: http://foter.ro/cikk/20170514_a_14_eves_kolozsvari_kalozlany_bemutatkozik_a_vilagnak
Forrás: http://ideakonyvter.ro/home/1433-kalozlany-vegso-kezdet-9789737803450.html

 
-- Botházi Mária: Boldogság juszt is a tiéd
Botházi Mária kis történetei nemcsak a puszta humorról szólnak, inkább a megélt hétköznapjaink keserédes groteszk pillanatairól. Arról, hogy miként próbálunk tökéletességet színlelni a sok tökéletlenségben. Az író könnyed természetességgel rávezet azokra a hibáinkra, amelyek örökös szerepet osztanak le az életünk során, s amelyekhez valamiért akkor is ragaszkodunk, ha nem éppen a javunkat szolgálja. Ebből kifolyólag számos konfliktust gerjesztünk önmagunknak s időnként szűkebb és tágabb környezetünknek.
A könyvben megelevenednek előttünk az erdélyi hétköznapok, élethelyzetek, átjárva a társadalom minden egyes zegét-zugát. A férfiak minden lényükkel követik azt a sémát, amit általában megkövetelnek tőlük. A nők helyzete bizonyos szituációkban külön ki van emelve. A gyermekek őszintesége görbe tükröt mutat a szülők elé, akik folyton a megfeleléskényszertől a precizitásra törekedve válnak nevetségessé. Ebben a megfelelési kényszerben tekintélyes szerepet játszik a múltbéli örökség, a neveltetés, a társadalmi hangulat, ami rányomja a bélyegét döntéseinkre.
A kötet rávezet arra, hogy nem szükséges mindent kiválóan tennünk, csinálnunk, mert nincs is erre annyi idő és energia. Inkább legyünk nagyvonalúak és, ha nem is mindig, engedjük meg magunknak a tökéletlenséget is.
Botházi Mária kötete a mai hazai társadalmi kép lenyomata, amely gyógyír a lélek felszabadulására és nem utolsósorban útmutató a könnyebb hétköznapokra.
Teljes ajánlásszöveg itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2017/05/bothazi-maria-utravaloja.html
Forrás: Borbé Levente, Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

 
-- Tompa Andrea: Omerta - Hallgatások könyve
A kolozsvári születésű, jelenleg Budapesten élő Tompa Andrea legújabb regénye az ötvenes, hatvanas évek romániai diktatúrájából választott hősöket. Az Omertában egy széki cseléd, egy magas pártfunkcióba kerülő rózsanemesítő, egy félárva kolozsvári kamaszlány és egy, politikai okok miatt bebörtönzött apáca monológja rajzolja körül a történelmet és a „kulturális üvegházként” funkcionáló Magyar Autonóm Tartomány (MAT) határait, illetve mesél megingathatatlan pártvéleményről, egyetembezárásról, kollektivizálásról.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2017/05/27/tompa_andrea_a_hallgatas_mindig_akkor_a_legerdekesebb_amikor_megtorik_104

 
-- Szeptemberben jelenik meg az Áprily Lajos felesége és lánya naplói alapján írt családregény
Gerlóczy Márton író, Áprily Lajos dédunokája a kolozsvári Ünnepi Könyvhét vendége volt, ahol legutóbbi, Elvonókúra című regénye mellett a készülő Altatóról is beszélt. A Jékely-család regénye szeptemberben jelenik meg, és 2018. tavaszán Gerlóczy Márton személyesen tervezi házhoz szállítani erdélyi olvasóinak.
Az Altató Áprily Lajos felesége, Schéfer Ida, és lányuk, Jékely Márta naplói, levelei és egyéb családi fényképek, feljegyzések alapján készült. Gerlóczy Márton a nagymamája, Jékely Márta halála után döntötte el, hogy megírja a család női tagjainak regényét. „Ott vannak ezek a nők a háttérben. Nem azért mert mostanában divatos női szemmel írni, meg a nők vesznek könyvet, hanem tényleg a nagymamámat szerettem volna egy kicsit a fényre kihozni, neki emléket állítani” – mondta el a kolozsvári beszélgetésen.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/80724-szeptemberben-jelenik-meg-az-aprily-lajos-felesege-es-lanya-naploi-alapjan-irt-csaladregeny

 
-- Művelődés - 2017. májusi lapszám
„Kolozsvári tanárokat kérdeztem, székelyföldi könyvtárossal készített, e témával kapcsolatos interjút olvastam, magyarországi és felvidéki felmérésékről közölt tanulmányokat, véleményeket gyűjtöttem. Megállapíthatom: igen, olvasnak a 14–18 éves fiatalok. Kevesebbet ugyan, mint szüleik, nagyszüleik, de olvasnak. Ez jó, mert az olvasás serkenti a képzelőerőt, fejleszti a türelmet és javítja a nyelvi készséget” – írja a Művelődés 2017. májusi lapszáma vezércikkében Újvári Mária könyvtáros, a háromszéki Kommandón leégett iskola és könyvtár javára folytatott könyvgyűjtés kapcsán. A Közösség rovatban Dáné Tibor Kálmán Bordás Istvánt, a Magyar Népművelők Egyesülete elnökét a közművelődés és a határokon átívelő együttműködés felettébb szükséges voltáról faggatja; az interjú kérdésköréhez kapcsolódik Csatlósné Komáromi Katalin Nemzetegyesítő kultúra című írása is. Az Enciklopédia rovatban Józsa Benjamin Kós Károly nagyszebeni éveit eleveníti fel, Fazakas László Kolozsvár hajdani polgármesteréről, Haller Károlyról értekezik, Dániel Károly pedig egy letűnt és egy várható középkorról elmélkedik. A Könyvesház rovatban Székely Ferenc Barabás László Az otthonosság gyökerei című kötetét ajánlja, a Színpad rovatban Szekernyés János a 300 éves Oravicabánya 200 esztendős kőszínháza történetét foglalja össze. A Vadrózsák rovatban Szécsi Antal a vargyasi társasbált, a Szabadidő rovatban pedig dr. Kéri Gáspár Érmellék kiállítóhelyeit ismerteti.
A címlapon Nagy Barna Csíkszeredának a Somlyó-hegyről felvett színes látképe, a hátsó borítón pedig az Érkörtvélyesi Falumúzeum épülete látható.
Forrás: Benkő Levente (ERMACISZ - Erdélyi Magyar Civil Szervezetek Levelezési Listája)

 
MOZAIK

-- II. Székelyföldi Ünnepi Könyvvásár
Csíkszeredának és környékének szüksége van nagyszabású könyves rendezvényre – fogalmazták meg a 2017. május 7-én zárult, négynapos II. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár résztvevői, a jelen lévő kiadók és szervezők.
Harminchat romániai és magyarországi kiadó és könyvterjesztő kínálta termékeit az Expo-Har, Csíkszereda polgármesteri hivatala, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa, a Hargita Megyei Tanács és a Hargita Megyei Kulturális Központ által második alkalommal szervezett Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásárvásáron, négy napon át. Míg a tavaly a Szakszervezetek Művelődési Házában tartották, a rendezvényt idén az Erőss Zsolt Arénába költöztették.
„Biztos vagyok benne, hogy ez a régió is megbír egy könyvvásárt. Ma, amikor mindenki temeti a nyomtatott könyvet, és arról beszélnek, hogy az emberek nem olvasnak, határozottan állítom, hogy ez nem igaz. Régiónkat is fel kéne zárkóztatni ezen a téren, hiszen megvan az igény a vásárra, és ha nem biztosítunk lehetőséget az embereknek, hogy könyvek közelébe kerüljenek, akkor semmi esély a fejlődésre. Elmaradunk, mert elfelejtünk kitekinteni, az pedig még nem elég, ha azzal áltatjuk magunkat, hogy jók vagyunk, székelyek vagyunk, erősek, zászlónk van” – mutatott rá Hajdú Áron, a vásár egyik kezdeményezője, a Bookart Kiadó vezetője.
Forrás: https://kronika.ro/kultura/nem-kell-temetni-a-nyomtatott-konyvet

 
-- VII. Ünnepi Könyvhét Kolozsváron
2017. május 11-14. között Kolozsvár hetedik alkalommal adott otthont az Ünnepi Könyvhétnek, amelyet hajdan Supka Géza kezdeményezett. Irodalom és közönsége, író és olvasó, könyvkiadó és könyvkereskedő újra találkozhatott a Fogoly utcai rendezvényen, a városfalak árnyékában. Emellett a szervezők a hagyományos programok mellett alternatív stílusban megzenésített irodalmi művekkel színesítik a kínálatot. Az elhelyezett sátrak, a színpad, illetve a kísérőrendezvények (könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, ifjúsági és gyermekprogramok) több helyszíne érdekes, változatos elfoglaltságot kínált a város 15. századi falai mellé kilátogató kicsiknek és nagyoknak.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronika.ro/kultura/aranyra-aprilyra-kassakra-is-emlekeznek-a-kolozsvari-unnepi-konyvheten

 
-- Kolozsvár, az „árdeli tűnt Athén”
A Fiatal Írók Szövetsége és az Erdélyi Magyar Írók Ligája közös szervezésében „konferencia és minifeszt” műfajmegjelöléssel zajlott két napon át (2017. május 22-23.), két helyszínen, a Kolozsvár-dialógusok. Az eseménysorozat Kolozsvár-tematikáját járta körül a számos meghívott a bölcsészkar kápolnatermében és a Bulgakov kávéházban. Korpa Tamásnak, a FISZ társelnökének koordinációjával kultúrák és szempontok nyíltak meg egy térben.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.helikon.ro/kolozsvar-az-ardeli-tunt-athen-1-nap/

 
-- Europa Nostra: a közönségdíjat is Kallós Zoltán kapta
Kallós Zoltán kapta a legtöbb szavazatot azon az online szavazáson, amelyen az Europa Nostra-díj idei közönségdíjasát választották ki. Idén április elején hozták nyilvánosságra a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés, az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / az Europa Nostra-díj 2017. évi díjazottjait.
A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, azt tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból összesen 29 díjazottat tüntettek ki.
Az idei év díjazottja a Kossuth Nagydíjjal is kitüntetett Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő is, akit Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölt. A díjra Európa-szerte 39 országból – civil szervezetek által megfogalmazott és egyéni javaslatok alapján – 202 jelölés érkezett, amelyek közül független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket.
A díj kihirdetésével egyidőben megindult egy online szavazás is, amelyen a közönség támogathatta a nyertes projekteket, és dönthetett arról, ki kapja a közönségdíjat. Ez a szavazás zárult most le: a legtöbb szavazatot pedig Kallós Zoltán kapta.
Az EU Kulturális Örökség díjának honlapján (http://www.europeanheritageawards.eu/winners/mr-zoltan-kallos/?utm_source=foter_ro&utm_medium=link&utm_campaign=foter_ro_201705) olvasható értékelés felhívja a figyelmet arra, hogy Kallós a 20. század egyik legismertebb és legeredményesebb magyar népzenegyűjtője, aki nagyban hozzájárult az erdélyi magyar, román, szász és roma népi kultúra megőrzéséhez.
Forrás: http://foter.ro/cikk/20170515_europa_nostra_a_kozonsegdijat_is_kallos_zoltan_kapta

 
-- Főszerepet játszott a kultúra a Múzeumok Éjszakáján
Erdélyben és a Partiumban is megtartották a 2017. május 19-21. hétvégén a Múzeumok Éjszakáját, amelynek keretében számos kulturális rendezvény, kiállítás, előadás várta a közönséget. Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is gazdag volt a kulturális intézmények felhozatala erre az alkalomra.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronika.ro/kultura/foszerepet-jatszott-a-kultura-a-muzeumok-ejjelen

 
-- Gyermekek keltették életre a Székelyföld legendáit
Különleges elő-gyermeknapi programmal készült a Székelyföldi Legendárium csapata, Székelyudvarhely polgármesteri hivatalával és az Evilági zenekarral közösen, a Székelytámadt várban és Székelyudvarhely főterén. 2017. május 28-án első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a Székelyföldi Legendárium Karnevált, amelyre összesen 27 csapatot - mintegy négyszáz gyermeket - vártak Székelyföld és Csángóföld minden irányából.
Forrás és teljes cikk itt: http://foter.ro/cikk/20170523_gyerekek_keltik_eletre_szekelyfold_legendait

 
-- Közel 6 millió forintért talált gazdára Agatha Christie jegyzetfüzete
A jegyzetfüzet keltezése 1948, több levelet, illetve regényvázlatot tartalmaz. A füzet bejegyzései Bagdadban készültek, ahol Agatha Christie 1961-ig tartózkodott második férjével, a régész Max Mallowannal, aki az iraki régészeti iskolát irányította.
Forrás és teljes cikk itt: http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/05/14/kozel_6_millio_forintert_talalt_gazdara_agatha_christie_jegyzetfuzete/

 
Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Bákai Magdolna és Kovács Eszter.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Have you tried the highest rated email app?
With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update