ReMeK-e-hírlevél
XI. évf., 2016/8. szám                             ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.
 
TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Sárkányok márpedig vannak! - Meseíró és illusztrátor pályázat
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
KITEKINTŐ
--'Könyvtár, ami összeköt' - Idei nyertesek
--Újra olvashatnak a gyermekek?
--Mi a fontosabb, az orgazmus vagy a táplálék?
--Felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületét
HAZAI
--Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság
--A romániai felnőtteknek csupán 16 százaléka ment könyvtárba az elmúlt egy év során
MÚLTIDÉZŐ
--A világ legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára: a sínai Szent Katalin-kolostor
--Olvasom… olvassátok Ti is!
ELHALÁLOZÁS
--Meghalt Esterházy Péter író
--Elhunyt Elie Wiesel író, aktivista
--Meghalt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtudós
--Elhunyt Oláh János író, költő
--Elhunyt Bárdos László egyetemi tanár
DÍJAK
--Kitüntetett könyvtárosok az idei MKE Vándorgyűlésen
AJÁNLÓ
--Olvasmány minden korosztálynak
--Új könyvek a sikerlista élén
--Megjelent a Könyvtárvilág 2016. évi 3. száma
--Megjelent Az óvodapedagógusok NAGYKÖNYVE
MOZAIK
--Egy könyvtári könyv 49 éven át tartó kalandos útja
--Egy nő, aki végigolvasta a világot
--Gyermekrajzokat találtak egy középkori kézirat margóján
--Pokemon Go – a könyvtárban
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Sárkányok márpedig vannak! – Meseíró és illusztrátor pályázat
A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet, Sárkányok mindig lesznek… című időszaki kiállításához kapcsolódóan.
A sárkányok olyanok, mint a csokoládé, mindegy, hogy kerekded avagy szögletes, hogy édeskés, netán keserű, hogy vékonyka vagy kimondottan testes, mindenképpen ha nem is feltétlenül szeretnivaló, de legalábbis érdekes és csábító. Sárkányok léteznek, akkor és addig, ameddig az emberek mesélnek róluk, történeteinkben laknak, riogatnak, védelmeznek, barátkoznak. A sárkányok talán legkiismerhetetlenebb teremtményeink: ha minden mese róluk szólna, talán az is kevés lenne.
Te is kitaláltál már kedvedre való sárkányt? Megtapasztaltad már, hogy ha mesélsz vagy olvasol, más világokba is bepillanthatsz? Szeretnél életre kelteni egy szelíd vagy nagyon is harcos kedvű bestiát? Szívesen megmutatnád saját sárkányos történetedet a nagyvilágnak (de legalábbis Magyarország sárkány-rajongóinak)?
Akkor jelentkezz a Petőfi Irodalmi Múzeum Sárkányok márpedig vannak! című pályázatára, és írj ötletes, hosszú, kacskaringós, rövid, rettentő vagy nevettető mesét, egyetlen kikötést támasztunk: a sárkányt ki ne felejtsd!
Pályázni három különböző korcsoportban lehet:
I. 6-tól 10 éves korig
II. 10-től 14 éves korig
III. 14-től 18 éves korig.
Egy pályázó egy pályaművel vehet részt.
A pályázat menete:
I. forduló – Meseíró pályázat
Küldd el nekünk történetedet 2016. augusztus 31-ig, a korosztályod megjelölésével, a muzeumped@pim.hu címre, elektronikus formátumban. A tárgy-megjelölésben, kérjük, tüntesd fel a „Sárkányok márpedig vannak” címet, és csatold a pályázati adatlapot.
2016. szeptember 9-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban kihirdetjük, és természetesen izgalmas nyereményekkel jutalmazzuk mindhárom korcsoport első három helyezettjét.
II. forduló – Illusztrátor-pályázat
2016. szeptember 12-én újabb pályázatot hirdetünk, ezúttal ihletett illusztrátorokat keresünk majd az általunk legjobbnak ítélt történetekhez.
A második forduló győzteseit 2016. október 31-ig kiválasztjuk és jutalmazzuk.
III. forduló – Összeredmény-hirdetés és ünnepélyes díjkiosztás
2016. november 26-án ünnepség keretében átnyújtjuk az I. helyezett ajándékcsomagját. A meglepetés-könyvről sem feledkezünk meg, ezért erre az alkalomra a meseíró pályázat résztvevőit is szeretettel várjuk!
A pályázatra beérkező munkákból folyamatosan megosztunk majd részleteket honlapunkon és facebook-oldalunkon.
Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk. A jelentkezési lapot kérjük kitöltve elküldeni a muzeumped@pim.hu címre.
Forrás: https://pim.hu/hu/tanulas/iskolaknak/palyazat

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Csodalámpa Olvasóklub július derekán is
A nagyvakációban újabb alkalommal, 2016. július 11. és 15. között Csodalámpa Olvasóklub működött a könyvtár déli épületszárnya melletti kiskertben. Naponta huszonhat sepsiszentgyörgyi elemis diák olvasott, játszott, énekelt, oldott meg feladatokat a könyvtárosok vezetésével. Szabó T. Anna A Fűszermadár és Kertész Erzsi Dalia és Dália című regényét olvasták és dolgozták fel a gyermekek, fűszerekkel és gyógynövényekkel ismerkedtek. Lexikonokból, kézikönyvekből információkat gyűjtöttek, dramatizáltak, festettek, szőttek, verseket, éneket tanultak, utóbbit kezdetleges ütőhangszerek kíséretével elő is adták. (Korábban, június utolsó, július legelső napjaiban 16 diák volt jelen az olvasóklub első nagyvakációs kiadásán, akkor Lotta Olsson és Maria Nilsson Thore Fura állatok, Jill Tomlinson A tyúk, aki mindenre kíváncsi volt, Nyilasi Judit Wan-Wan és a kacagóvirágok, illetve Bosnyák Viktória A szomorú kacagány című regényeit olvasták fel a könyvtárosok a gyermekeknek, majd a drámapedagógia és különböző kézműves technikák segítségével értelmezték és feldolgozták a szövegeket. A munkát segítette Tóth Krisztina Állatságok című kötetének több verse, ezeket a gyermekek nagy élvezettel olvasták és mondták.)
A hét során a résztvevők a helybeli Magma kortárs művészeti kiállítótérben műhelyfoglalkozáson vettek részt, a németalföldi portréfestészettel ismerkedhettek, kézműveskedtek, és mindegyikükről fotóportré készült.
A Bod Péter Megyei Könyvtár tevékenységei által arra törekszik, hogy olyan könyveket adjon a gyerekek kezébe, amelyek felkeltik érdeklődésüket, ugyanakkor irodalmi értékkel is bírnak. Ennek az olvasóvá nevelésnek a részét képezi az évről évre megszervezett vakációs foglalkozás, a Csodalámpa Olvasóklub, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Forrás és fotók: http://tinyurl.com/gv6oo59
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/79486-Megmentettk-birodalmat.html
Képes történetek nyomában – Egy tábor, ahol az a ciki, ha nem olvasol
Idén már negyedik éve, hogy a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében olvasó- és kézművestáborba gyűlnek össze 5–8. osztályos, Kovászna megyei diákok a múzeumban, annak vendégszeretetét élvezve.
2013-ban Az én múzeumom pályázaton, 2014-ben a Fészeklakó történetek, 2015-ben a Híres mesterségem címere, idén pedig a Képes történetek című vetélkedőn legjobban szereplő csapatok vehettek részt a táborban. Így volt jelen július 20–24. között az idei táborban 22 háromszéki diák, illetve három pedagógus, Finta Iringó, Incze Melinda és Zsigmond Laura, a szervező intézmények képviselői és meghívottak társaságában.
A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek elnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, író vezette az olvasótábori tevékenységeket, Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa közreműködésével. A kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda muzeológus, D. Haszmann Orsolya (nemezelés), illetve a kézdivásárhelyi Orbán Enikő (kosárfonás) biztosította a résztvevőknek. Az immár hagyományossá vált tábori lappal kapcsolatos munkában Dimény H. Árpád költő, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője adott eligazítást és feladatokat a diákoknak. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta, a Kreatúra-táborok szervezője vezette. A szervezési és háttérmunkákat Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója látta el, és ő volt az esti találkozók meghívottainak beszélgetőtársa is.
Részletes, képes beszámoló itt: http://tinyurl.com/heyay26
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/79796-Kpes-trtnetek-nyomban.html
Felolvasás Esterházy Péter író emlékére
2016. július 15-én Sepsiszentgyörgy Főterén, a szökőkút melletti nagy fa alatt felolvasást szerveztek az egy nappal korábban elhunyt Esterházy Péter író emlékére, aki két alkalommal is város vendége volt.
A rendezvénybe bárki bekapcsolódhatott, hosszabb-rövidebb ideig. Lehetett felolvasni Esterházy Péter írásaiból otthonról hozott könyvből, de a helyszínen megtalálhatók voltak a könyvtár állományában lévő Esterházy-kötetek is.
Hegedűn közreműködött Kelemen István.
Forrás: https://www.facebook.com/events/1755683108047135/
Könyvtárportré a Kultúrcseppben
2016. július 2-án este az Erdélyi Magyar Televízió Kultúrcsepp című műsorában teljes műsoridőt kitöltő összeállítást láthattak a nézők a Bod Péter Megyei Könyvtár tevékenységéről, törekvéseiről, terveiről, közelképet az intézmény programjairól, szolgáltatásairól, meghatározó vonásairól. Az adás a https://www.youtube.com/watch?v=-LuMi4_ZQxc&list=PLjBBg23S0q2RoBtHlm52nX8wNKy4T0lxC címen nézhető meg.
Forrás: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/

 
KITEKINTŐ

--'Könyvtár, ami összeköt' - Idei nyertesek
A 'Könyvtár, ami összeköt' ösztöndíj keretében, 2016. szeptember 24. és október 23. között ezúttal kilenc határontúli és egy magyarországi szakember tölthet egyidejűleg egy hónapot az Országgyűlési Könyvtárban. A pályázatokat elbíráló bizottság döntése alapján az alábbi 10 könyvtáros vesz részt a programon:
Czirják Árpád (Románia); Egyházi Dóra (Szlovákia); Guzák Andriána (Ukrajna); Gyuricza Andrea (Magyarország); Kolumbán Zsuzsánna (Románia); Kovács-Ungvári Rebeka (Románia); Kuszálik Eszter (Románia); Reicher Erika (Szlovákia); Romhányi Gabriella (Szerbia); Toronyi Erzsébet (Ukrajna).
Forrás: Az Országgyűlési Könyvtár hivatalos facebook-oldala: https://www.facebook.com/ogykvt/photos/a.189876921083274.46531.179601075444192/110

 
--Újra olvashatnak a gyermekek?
„A formátum változik, de a betű és a történet megmarad” – mondja a gyerekeknek szánt olvasásfejlesztő alkalmazást és digitális könyvtárat létrehozó BOOKR Kids alapítója, Horváth Dorka.
A BOOKR Kids nemrég két vállalkozásfejlesztési verseny, a regionális CEE Lift Off és a női vállalkozók számára kiírt, Women Startup Competition fődíját is elnyerte.
Bár a széles nyilvánossághoz a mostani eredményeink révén jutottunk el, a díjazott alkalmazás már több mint egy éve kész van, s azóta is fejlesztjük hozzá az újabb és újabb tartalmakat. A mi oldalunkról nézve a siker átgondolt, következetes építkezés eredménye, de az is fontos, hogy egy máig szinte kiaknázatlan területhez nyúltunk hozzá. A BOOKR Kidsben benne van a lehetőség, hogy áttörést hozzon a gyerekeknek szánt digitális tartalmak piacán, és forradalmasítsa a meseolvasást – magyarázta Horváth Dorka.
- Napjainkban a fiatalokat szinte lehetetlen rávenni, hogy nyomtatott betűt olvassanak. Mennyiben segít ezen, ha egy alkalmazás még fel is olvassa helyettük a szöveget?
- Az alkalmazás különböző funkciói – például a felolvasás vagy a szövegkiemelés – hozzásegítik az olvasni még nem tudó gyerekeket a betűk megismeréséhez. Ráirányítják a figyelmet az írott szövegre; közelebb hozzák a mesét, nem eltávolítanak tőle. Egyébként alapvetően téves az az álláspont, hogy egyre kevesebbet olvasunk. Sőt, az ellenkezője igaz.
- Pedagógusok vitatkoznának ezzel.
- Bizonyos szempontból igazuk van, ám ez csak egy összetett folyamat egyik vetülete. Egy nemrégi oxfordi kutatás szerint soha nem olvastunk annyit, mint most, de az arány a szépirodalomtól a netes szövegek felé billent. A mostani fiatalokat jobban izgatja a digitális világ, mint a nyomtatott, de ez nem jelenti azt, hogy szakítani fogunk a könyvekkel. A papíralapú irodalom több ezer éves kultúrája nem tud egyik pillanatról a másikra kiveszni. Ragaszkodunk, érzelmileg kötődünk ezekhez a tárgyakhoz. Nem véletlen, hogy a könyvespolc még mindig a legnépszerűbb lakberendezési tárgy.
A nyomtatott könyvek piaca tavaly hét százalékkal bővült, és évről évre rengeteg új, addig nem publikált kötetet adnak ki. Ha a szépirodalom területét nézzük, inkább az az aggasztó, hogy ezzel párhuzamosan stagnál vagy csak lassan növekszik az e-bookok piaca.
Azt vettük észre, hogy a gyerekeknek szóló digitális piac másként működik, mint a felnőtt korosztályé. A felnőttek alig vásárolnak maguknak e-bookokat, például a legújabb Murakami-könyvet hiába adjuk ki kedves, animált illusztrációkkal, nem veszik meg többen. A gyerekeknek már szívesebben megveszik az e-bookokat. Az ok éppen az, hogy a nekik szóló irodalmat érdekesebbé, „többé” lehet tenni a digitális eszközök segítségével.
- A gyerekek figyelmét nem vonja el az animáció?
- A történetet szövegesen meséljük el, az animáció csak kiegészíti ezt, tehát nincs narratív szerepe. Az extrák nagy része arra szolgál, hogy barátságosabbá, élménydúsabbá tegye az olvasást. A gyerekkönyvek mindig is látványosak és színesek voltak, most viszont már arra is van lehetőség, hogy fejlesztő, oktató elemet kapcsoljunk a meséhez: van, amelyikhez olvasónapló tartozik, egy másikhoz memóriafejlesztő játék, a harmadikhoz kvíz.
- A tapasztalatok szerint mely könyvek a legnépszerűbbek?
- Zelk Zoltántól A három nyúl, illetve a János vitéz újragondolt változata szinte minden másnál keresettebb, de nagyon szeretik saját fejlesztésű Samu-sorozatunkat is, ami egy kis robotról, a galaxis vándoráról szól. Már a százat is meghaladja a könyvtárunkban elérhető kiadványok száma, és minden héten legalább egy új tartalommal bővítjük a kínálatot.
Forrás: http://valasz.hu/magyarokapiacon/ujra-olvashatnak-a-gyerekek-119322


--Mi a fontosabb, az orgazmus vagy a táplálék?
Azt jósolja, hamarosan tűzre kerülnek a könyvtárak, aztán a betű is elpusztul, marad a kép, és az emberiség számára itt a vég. Magyar László András, a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár négy nyelvről fordító vezetője, utóda ezen a poszton Antall Józsefnek, aki innen lett az első szabadon választott miniszterelnök. Nagyinterjú csudás sztorikkal, boszorkányokkal, Antall titkával, démonológiával, Király utcai sugárfertőzéssel.
Teljes írás itt: http://24.hu/kozelet/2016/07/12/mla-mi-a-fontosabb-az-orgazmus

 
--Felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületét
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépületét felújítják, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán.
Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20160707-fovarosi-kulturalis-beruhazasokrol-dontott

 
HAZAI

--Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság
A kürtőskalácsot, Kézdivásárhely történelmi főterét és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét javasolja az áprilisban alakult Kovászna Megyei Értéktár Bizottság felvételre a székelyföldi értéklajstromba, amelyről a Tusványoson idén júliusban létrehozott Székelyföldi Értéktár Bizottság dönt. A Kovászna, Hargita és Maros megyei négy-négy képviselő, valamint az Élő Erdély Egyesület elnöke, Boda Szabolcs alkotta testület a Magyar Teátrum sátorban jelentette be létrejöttét.
A Magyar Országgyűlés által elfogadott hungarikumtörvény határon túli kiterjesztése teszi lehetővé a települési, megyei, térségi, tájegységi értéktárbizottságok alapítását Erdélyben, a három székely megye önkormányzati elnökei erre alapozva léptek a székely értékek feltérképezését, leltárba vételét, dokumentálását, megőrzését, hasznosítását, népszerűsítését célzó együttműködés érdekében.
A Székelyföldi Értéktár Bizottság háromszéki tagjai: Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója, valamint munkatársa, Szőts Papp Zsuzsa, Para Zoltán környezetvédelmi szakember és Tusa Attila építész.
Hargita megye a székelyderzsi unitárius templomot és a csíkszeredai Mikó-várat, Maros megye a Nyárád-menti népi építészetet, a marosvásárhelyi kultúrpalotát, valamint a mikházi ferences templomot és kolostort javasolta felvételre a székelyföldi értéktárba.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=204284

 
--A romániai felnőtteknek csupán 16 százaléka ment könyvtárba az elmúlt egy év során
Ez derül ki a Business Magazin román szakfolyóirat összeállításából, amely a Bill és Melinda Gates Alapítvány felmérését ismerteti a romániai közkönyvtárak látogatottságáról, használatuk mutatóiról, kitekintéssel a szomszédos országokban regisztrált, idevágó adatokra is.
Teljes cikk itt: http://www.businessmagazin.ro/arta-si-societate

 
MÚLTIDÉZŐ

--A világ legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára: a sínai Szent Katalin-kolostor
Könyveinek száma és értékessége miatt a sínai Szent Katalin-kolostor könyvtára a Vatikáni Könyvtár után a második leggazdagabb a világon.
Az egyik legrégebbi, ma is működő kolostornak tartott sínai Szent Katalin-kolostor több évszázad történetét hordozza. A hagyomány szerint a kolostor főoltára azon a helyen épült, ahol az égő csipkebokorból az Úr először megszólította Mózest. Ám az UNESCO világörökség részét képező szent épület más megtisztelő címekkel is rendelkezik, például itt található a világ legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára. Amióta a 6. században (548 és 565 között) megalapították, a sínai hegyi Szent Katalin-kolostor könyvtára soha nem zárta be kapuit. I. Jusztiniánusz császár uralma alatt Nagy Konstantin édesanyja, Ilona császárné támogatásának köszönhetően épült fel. Falai között ma is megtalálhatók ősi római tekercsek azokból az időkből, amikor magát a kolostort alapították, így itt található a világ második legnagyobb kódex- és kéziratgyűjteménye, amelyet csak a Vatikáni Könyvtáré előz meg Rómában. Innen származik a híres Codex Sinaiticus (sínai kódex is), a 345-ből származó bibliai szöveg. A lenyűgöző gyűjtemény számtalan szír nyelven íródott művet is tartalmaz, ez a kifejezetten irodalmi nyelv a kelet-arámi dialektusból származik. A szír nyelvű gyűjtemény része többek között az evangéliumok egy 5. századból való példánya, a „szent nők életének” egy példánya 779-ből és Aristides apológiájának egy darabja, amely egyike a mű pár fennmaradt példányának, miközben a görög eredeti máig nem került elő.
A gyűjteménynek tekintélyes mennyiségű középkori szöveg is a részét képezi, többek közt arab nyelvű kéziratok, például az „Ashtiname Muhammad” egy példánya. Ebben a muszlim próféta – abban az időben, amikor a terület iszlám uralom alatt állt – felajánlja támogatását a kolostornak, adómentességet biztosít az ott élő keresztény szerzeteseknek és mentesíti őket a katonai szolgálat alól is. Tény, hogy a Fatimid (?) Kalifátus idején a muszlim katonáknak védelmezniük kellett az épületet és segíteniük kellett a szerzeteseket abban, hogy ellássák magukat és fenntartsák a kolostort.
A könyvtár a Los Angeles-i California Egyetemen (UCLA, University of California, Los Angeles) programot indít, hogy mintegy 1100 – a 4. és a 17. század közötti időből származó – egyedülálló szír és arab nyelvű kéziratot digitalizáljon, amelyeket a kolostorban őriztek meg.
Forrás: http://www.magyarkurir.hu/kultura/a-vilag-legregebb-ota-folyamatosan-mukodo-konyvtara-sinai-szent-katalin-kolostor

 
--Olvasom… olvassátok Ti is!
Öntanulás gyakorlatian tárgyalva. Pest, Heckenast Gusztáv, 1843
VIII. Olvasni és kijegyezgetni hogyan kell.
100.
Olvasás levén az ismeretek gazdagítására a legszélesebb út: szükség tudni tanulónak, hogyan kelljen azt célszerűen elintéznie, azaz: hogyan olvashat legkevesebb idővesztéssel s fáradsággal, és legtöbb haszonnal. Mert itt is nem a sok, hanem a mikint olvasás határozza el a dolgot.
101.
Amely könyvet megolvasni akarsz, annak ismerkedjél meg először is minden külsejével és belső szerkezetével. El ne mulaszd tehát végig megolvasni teljes címét, előbeszédét és tartalmát; ám az legyen dologi vagy szói (betűrendi). Ha pedig valamely könyv minden tartalomjegyzék nélkül volna (elég gondatlanul) világ elé bocsátva: ne légy rest azt magad kikeresni és összeírni, kivált ha a könyv sajátod, és nálad megmaradandó. Nemkülönben, ha elöl vagy hátul nyomási hibák jegyzéke volna kitéve: azokat kiigazítani szükség.
102.
A könyveket ne oly céllal olvasd, hogy ellenök mondj; – ne olvasd ellenmondás, versengés és háborgás szellemével: de olyan indulattal se, mely mindent elhisz, és a szerző szavára megesküszik (jurare in verba magistri); – se oly szándékkal, hogy a közbeszédben olvasásoddal kérkedhessél: hanem azért, hogy tanulj, hogy gondolkodjál és ítélő tehetségedet kifejleszd.
103.
Vannak olyan könyvek, melyeket elég, csak gyöngén megkóstolni; vannak olyanok, melyeket futva olvasni s úgy szólván elnyelni szükséges; vannak végre olyanok is, bár kevés számmal, melyeken rágódni és kérőzni kell, azaz: némely könyvekbe csak itt-ott kell betekintenünk, s csak egyik vagy másik helyeiket olvasnunk, de olvasásukkal nem sok időt vesztegetnünk; néhányat pedig nagy szorgalommal és különös figyelemmel által meg által tanulnunk. – Olyan könyvek sem kevés számmal vannak, melyeket elég mások által elolvastatnunk, velejöket általuk röviden előadatván.
104.
Mindenegy könyv olvasása közben háromra kell főleg figyelmezni, úgymint: a nyelvre, tartalomra és előadásra.
105.
Könyvek olvasásában ugyan azt a rendet és menetet kell megtartani, melyet az elme kifejlődésében maga a természet kijelel; és ez: először a szép literatura (belles lettres), utána a történetírás, végre a bölcsészet. Ezek nélkül senki valódi műveltségre el nem juthat; se tudományban, hivatalban nagyra nem mehet. Ezekben áll az emberi lélek csinossága; ezek szolgálnak mintegy kulcs és lépcső gyanánt mind a többi tudományra és foglalkozásra. Némileg az embert mindenre alkalmassá és használhatóvá teszik; – azon számtalan javító és ártatlan élvezetet nem is említvén, melyek azok tanulásával együtt járnak. Ki a múzsák művei iránt ízlés nélkül érzi magát, abban két erő hiányzik, melyek nélkül a tudományok mezején valóban nagy (legalább feltaláló) senki nem lehet; sem időkorára mint igazságtanító nem hathat; és ezek: a képzelő erő és az érzés. Az ész s ismeret, – ha nem ezeken alapul, és ha ezekből mint gyökerekből tápnedveket nem szív, – hasonlít a kiszáradt fák törzsökéihez, melyek bár önerejökkel fönnállhatnak, de se virágot, se gyümölcsöt nem hoznak.
106.
Tanuló ifjúnak tehát első olvasmányai legyenek: anekdoták, elbeszélések, párbeszédek, parabolák, allegóriák, mesék, talányok, szórejtvények, levelek, kisebb költészetek, név szerint lantos versek, dalok, ódák, elegiák, idylek, novellák, legendák, szóval: az u. n. szép literatúrának apróbb termékei. Sőt utóbbi tanulásunk folyamában is a szép literatúrát kell társítnunk az iskolai tanulmányinkhoz; mely által ezek sokat nyernek, legalább róluk a szárazság és untató elháríttatik. Bő kútforrással kedveskedik pedig itten honi literatúránk is a sok zsebkönyvekben és almanachokban (minők: Hébe, Aurora, Emlény, Hajnal) aztán a több évi és kötetnyi Koszorúban, Honi Vezérben stb.
107.
A ki már efféléket ízlelt és a földírást is betanulta: járuljon Klióhoz, a történetírás múzsájához, és azzal barátkozzék meg. Először tárgyalja az egyetemes világ históriáját, melynek kivonatjait ha iskolákban már hallotta és a történetírásban előforduló jeles férfiakat (a világhistória szeme fényeit) hová helyezni tudja: érdekes olvasmány lesznek: a híres emberek életírásai, ám legyenek azok vagy characteristikák, vagy önmagunk által (confessiones), vagy mások által megírottak (biographiák); vagy levelek a híres férfiaktól és közöttük; vagy nevezetességek róluk (memoires). Ilyenek a hellen életirások Plutarchtól; Socrates emlékezetes tényei Xenophontól; Plinius levelei; magyar Plutárch; biographiai kézikönyv Mokritól; biographiák Tanárky-tól; életirások a F. M. Minerva minden egy kötetében stb. Confessiók Augustinustól, Rousseautól, Franklintól, Fesslertől (Rückblicke s a t.); Erasmus Petrarca Montagne Goethetől és Kazinczytól: pályám emlékezete, (Tud. Gyűjt. 1828 I. II. XI. XII.); – Memoires Gibbontól s a t. Biographiákban az emberi lelkületek és élet gondolkozásmódok tükreibe nézdelni: hasznosabb, mint journálok és románokkal időt vesztegetni. Az efféle olvasmány újdonságot visz az életbe; és úgy van, mintha az ember mindennap egy egy új barátot és intőt nyerne az életpályán. Az ilyen emberalakokba szorult dicső lények szívén megvillanyoztatni és melegedni: jótékonyérzet. De máskint is a fáradhatlan, becsületes szívű és nemes lelkű férfiak emléke olyan, mint a kedves illatú tömjénszer, és mint az enyhítő balzsam. „Az ö nevök édes, mint a méz a szájban, és mint a hárfajáték a borozás mellett.” (Sirák 49, 2.) Névszerint egyházi hivatalosoknak és ilyekké leendőknek igen ajánlom Oberlin hires franczia lelkésznek († 1826.) életírását, németül megírva Schubert professortól s többektől, mi nekik egy kiföstött pastoralis theologia helyett szolgáland.
Forrás: Róth András Lajos könyvtárőr, Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára, Székelyudvarhely
***


ELHALÁLOZÁS

--Meghalt Esterházy Péter író
Meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja.
A történelmi szerepet betöltő Esterházy család fraknói grófi alágának leszármazottja Budapesten született 1950. április 14-én. Nagyapja, Esterházy Móric 1917-ben rövid ideig miniszterelnök volt, édesapja, Esterházy Mátyás fordítóként dolgozott. Az író születése után nem sokkal a családot Hortra telepítették ki. Az 1956-os forradalom után a nagypapa elhagyta Magyarországot, ám az író szülei az itthon maradás mellett döntöttek. Az úgynevezett osztályharc ostoba és bántó megkülönböztetéseit főként az általános iskolában szenvedte el, majd a Budapesti Piarista Gimnáziumba kerülve egészen másfajta szemlélettel találkozott. Egy ironikus megjegyzése szerint: "az egyetlen dolog, amit hiányoltam a gimnáziumban, hogy nem voltak lányok."
Az 1968-as érettségit követően az ELTE Természettudományi Karának matematika szakos hallgatója lett. 1974-ben Optimum Binary Search Trees címmel írta meg szakdolgozatát, a diploma megszerzése után a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott számítástechnikai rendszerszervezőként 1978-ig, s ettől az időtől kezdve az írást tekinti főfoglalkozásának. Két első kötetében, a Fancsikó és Pinta (1976), valamint a Pápai vizeken ne kalózkodj (1977) című elbeszélésfüzérekben az újszerű, szokatlan nyelv mellett felhasználta a magyar irodalom anekdotikus hagyományait is.
Első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény) című művével aratta.
A nyolcvanas évek elejétől évente jelentek meg kisregényei.
1988-ban jelent meg irodalmi tanulmányainak első kötete A kitömött hattyú címmel, később publicisztikáiból több kötetet is összeállított. Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája, majd a Javított kiadás, amelyben saját ironikus-indulatos megjegyzéseivel adta közre apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit. Futballkönyvei (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet) is nagy népszerűségnek örvendenek, utóbbit 2009-ben az év legjobb futballkönyvének választotta a Német Futballkultúra Akadémia. 2010-ben jelent meg Esti című kötete, amelyben Kosztolányi Dezső Esti Kornél-novelláit írta tovább "esterházyul". 2013-ban publikálta Egyszerű történet vessző száz oldal című regényét, amely a 17. századba kalauzolja olvasóját. A művet 2014-ben Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat címmel folytatta, az 1950-es évek Magyarországán játszódó családregény tragikusabb, komolyabb hangvétel jellemzi, mint az előzményét. 2015-ben jelent meg Szüts Miklós festőművésszel közös kötete, A bűnös.
Tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának, több rangos elismerésben is részesült. 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjat vehette át. 2001-ben Márai Sándor-díjas lett, ebben az évben a Harmonia caelestisért megkapta a 2000. év legjobb szépirodalmi alkotásának járó Magyar Irodalmi Díjat. 2002-ben Herder-díjjal tüntették ki, emellett a Közép-európai Irodalmi és Kulturális Társaság (CET) irodalmi díját is neki ítélték. 2004-ben megkapta a Német Könyvkereskedelem Békedíját, az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést. 2006-ban Prima Primissima-díjas, 2009-ben az osztrák kulturális minisztérium Manes Sperber-díjával tüntették ki, és Budapest díszpolgárává választották. 2010-ben megkapta a román kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát, valamint a Nemzetközi Masi-díjat, 2011-ben Esti című kötetéért az AEGON Művészeti Díjat, 2013-ban pedig a Premio Mondello nemzetközi irodalmi díjat.
Műveiről egy interjúban így nyilatkozott: "mindig van egy egyszerű történet, amit egyszerűen el akarok mesélni, és akkor aztán ez nekem nem sikerül. Ezek az én könyveim".
2015 októberében az Élet és Irodalomban írott cikkében jelentette be, hogy súlyos beteg, hasnyálmirigyrákkal küzd. Betegségéről könyvet is írt, amely Hasnyálmirigynapló címmel jelent meg az idei könyvhétre.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9932
 

--Elhunyt Elie Wiesel író, aktivista
87 éves korában manhattani otthonában elhunyt Elie Wiesel amerikai zsidó író, politikai aktivista és egyetemi tanár. Elie Wiesel volt az egyik legismertebb auschwitzi túlélő, és ő használta először a holokauszt kifejezést a mai értelmében. 1986-ban Nobel-békedíjat kapott.
Eliezer Wiesel néven született 1928. szeptember 30-án a romániai Máramarosszigeten. A Magyarországhoz csatolt településről 1944-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták.
Tizenöt évesen megjárta a monowitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborokat. Édesanyjától és húgától elválasztották, őket valószínűleg a táborba érkezésük után megölték. A munkatárborban együtt dolgozott apjával, aki 1945 januárjában az éhezés, a kimerültség és a vérhas miatt halt meg.
Elie Wiesel a  háború után először Párizsban élt egy holokauszt túlélőknek fenntartott árvaházban. A Sorbonne-on irodalmat, filozófiát és pszichológiát hallgatott, később újságíróként dolgozott francia és izraeli lapoknak. 1961-ben az Egyesült Államokba emigrált.
A háború befejezése után tíz évig nem volt hajlandó sem beszélni, sem írni az általa átéltekről, az ötvenes évek végétől azonban egész további életét a holokausztra való emlékezésnek szentelte.
Több tucat könyvben, esszében, novellában és drámában írta meg a koncentrációs táborok borzalmait. Legismertebb műve az önéletrajzi ihletésű Az éjszaka, amelyben saját auschwitzi fiatalkori élményeit írta meg. A könyv először jiddisül, majd franciául jelent meg az ötvenes évek végén. Ebben szerepel művészi hitvallása, amelyhez mindig tartotta magát: "Elfelejteni a holtakat hasonló volna ahhoz, mintha másodszor is megölnék őket." A művet 30 nyelvre fordították le.
1986-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Feleségével együtt létrehozta a Wiesel Alapítványt az intolerancia és az igazságtalanság legyőzésére a világban. 1987-ben Franciaországban tanúskodott a náci háborús bűnös, Klaus Barbie perében.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közleményben emlékezett meg Wieselről. Azt írta róla: "Fénysugár volt, az emberiség egy olyan tagja, aki hitt az ember jóságában. Izrael állam és a zsidó nép keserűen gyászolja Elie Wieselt. Rendkívüli személyisége és elbűvölő művei révén kifejezést adott az emberi szellem győzelmének a kegyetlenség és a gonosz fölött".
Forrás: http://index.hu/kulfold/2016/07/02/elhunyt_elie_wiesel/


--Meghalt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtudós
Meghalt az összehasonlító irodalomtudomány és a fordításelmélet ismert kutatója, Szegedy-Maszák Mihály. Szegedy-Maszák a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. Többek közt az összehasonlító irodalomtudományt és a regényelméletet kutatta. Főszerkesztője volt a háromkötetes A magyar irodalom történeteinek, amely 2007-ben jelent meg. Könyvvel jelentkezett Kemény Zsigmondról (1989), Márai Sándorról (1991) és Ottlik Gézáról (1994), az összehasonlító irodalomtudomány magyar örökségének hírét vitte külföldre is.
Szegedy-Maszák Mihály kiemelkedő irodalomtudományi teljesítményét olyan elképesztő művészeti tájékozottság támogatta, amely a zenétől a képzőművészeten át minden fontosabb művészeti ágban páratlan volt – méltatta a Széchenyi-díjas tudóst Kulcsár Szabó Ernő.
Az irodalomtörténész 1943. június 23-án született Budapesten, 1961-ben vették fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar–angol szakára. Tanári diplomát 1966-ban, bölcsészdoktori címet egy évvel később szerzett, közben a Cambridge-i Egyetemen is posztgraduális tanulmányokat folytatott. Tudományos munkatársként, majd főmunkatársként 1981-ig az MTA Irodalomtudományi Intézetében dolgozott. Négy évig a József Attila Tudományegyetem adjunktusa is volt, 1981-ben pedig az ELTE irodalomtörténeti tanszékének lett a docense. Előbb egyetemi tanári, majd tanszékvezetői rangra emelkedett, az összehasonlító irodalomtudományi tanszéket pedig tizennégy évig vezette. Tanított és kutatott a Cambridge King’s College-ben, az American Council of Learned Societiesnél, illetve az Indiana Egyetemen. A Hungarian Studies felelős szerkesztője lett 1987-ben, később pedig főszerkesztette a Protestáns Szemlét, és bekerült az Arcadia, valamint a Filológiai Közlöny szerkesztőbizottságába is. Az irodalomtörténészt 1998-ban választották a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává, négy évvel később pedig az MTA Irodalomtudományi Bizottság elnöke lett. 1998 és 1999 között a frankfurti könyvvásáron való részvétel miniszteri biztosaként tevékenykedett. A Collegium Budapest tudományos tanácsadó testületének tagja lett 2000-ben, de volt a Magyar UNESCO Bizottság alelnöke és a Habsburg Történeti Intézet tudományos tanácsadója is. Alföldi-díjat 1995-ben, Széchenyi-díjat 2003-ban kapott, 1997-ben pedig átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.
A teljes írás itt olvasható: http://mno.hu/grund/meghalt-szegedy-maszak-mihaly-1353514

 
--Elhunyt Oláh János író, költő
Hosszú betegség után meghalt Oláh János, 73 éves volt. Oláh János József Attila-díjas költő, író Nagyberkiben született 1942. november 24-én.
A Közel című regény, Az Örvényes partján és a Száműzött történetek című elbeszéléskötetek, a Kenyérpusztítók című dráma Babérkoszorú-díjas szerzője az 1960-as években indult nemzedék kiemelkedő és műfajújító alakja volt - írja róla Szentmártoni János, a halálhírt közlő Magyar Írószövetség elnöke.
Oláh János irodalmi pályája a legendás Kilencek alkotócsoport Elérhetetlen föld című antológiájában indult. 1994-től a kortárs magyar irodalom meghatározó és számos tehetséget felkaroló lapjának és kiadójának, a Magyar Naplónak a vezetője volt.
Három gyereke született: legidősebb fia, János Lackfi János néven lett neves költő, Mátyás László és Katalin pedig szobrászművészek.
Forrás: http://index.hu/kultur/2016/07/25/meghalt_olah_janos_iro_kolto/

 
--Elhunyt Bárdos László egyetemi tanár
2016. július 8-án elhunyt Bárdos László, a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék habilitált egyetemi docense.
Bárdos László 1955. április 11-én született Budapesten. 1969-től 1973-ig a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba, francia tagozatos osztályba járt. 1973 és 1978 között elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karát: magyar-francia, majd harmadévtől összehasonlító irodalomtörténet szakos volt.
Államvizsgája után, 1978. augusztus 1-jétől a XX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszéken tudományos segédmunkatársként kezdett dolgozni, majd tudományos munkatárs lett. Közel negyven éven át, folyamatosan ugyanezen a tanszéken.
Egyetemi doktori disszertációját, mely Ady Endre lírájával foglalkozott, 1981-ben védte meg. Szépirodalmi írásai is megjelentek: verseskötetek, novellák, műfordítások. Több francia költészeti gyűjteményt szerkesztett az Európa Könyvkiadó számára. 1984-től főmunkatársa (irodalomelmélet és modern francia irodalom), valamint gyakori szerzője volt a Világirodalmi Lexikonnak. 1988-tól 2004-ig a Magyar Írószövetség tagja, ekkor kilép a testületből. 1994-ben Greve-díjat, 1995-ben Artisjus irodalmi ösztöndíjat, 1996-ban Soros irodalmi ösztöndíjat kapott.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/elhunyt-bardos-laszlo

 
DÍJAK

--Kitüntetett könyvtárosok az idei MKE Vándorgyűlésen
MKE emlékérmet kaptak: Barki Katalin, Gulyás Lászlóné, Pintérné Kék Krisztina, Sárköziné Sárovits Hajnalka, Szakmári Klára.
Az év fiatal könyvtárosa Gergely Ildikó (Gödöllő) lett.
Kovács Máté  Alapítvány  különdíját Rózsa Dávid kapta.
Kertész Gyula-díjat kapott Berényi Ernőné.
Füzéki István emlékérem 2015. évi díjazottja Varga Róbert lett.
Az MKE Emlékérmet a határon túli kollégák közül Kecskés Ildikó, a
Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke, az érsekújvári Anton
Bernolák Könyvtár szaktanácsadója kapta.
További sikereket és jó egészséget kívánunk mindannyiuknak.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, közzétette Sándor Gertrud szekcióelnök

 
AJÁNLÓ

--Olvasmány minden korosztálynak
A nyári vakációban is képzeletbeli utazásra hívnak a könyvek. A Bod Péter Megyei Könyvtár szakemberei idén is segítenek abban, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt. Az intézmény honlapján (www.kmkt.ro) képes könyvajánlót tettek közzé.
A kisiskolások és gimnazisták mellett az óvodások, illetve kisgyerekes szülők számára is ajánlanak köteteket. Rövid és könnyen érthető, humoros, ölelős, álmosító, állatos, a kis testvér érkezésének előkészítését segítő vagy az elfogadás, összetartozás érzését erősítő mesék, versikék közül választhatnak a szülők.
Az elemi osztályos kisdiákoknak a királylányokról, királyokról, tündérekről szóló mesék mellett sulis, autós, bolondos „rosszcsont” könyveket is ajánlanak, mint Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil, Zágoni Balázs: Barni és a lányok, Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami, vagy Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban, de ismeretterjesztő kötetek közül is választhatnak, még állampolgársági ismeretekkel is gazdagodhatnak. A Geronimo Stilton-könyvek szintén a kisiskolások kedvencei közé tartoznak.
A gimnazistáknak verseket, kalandregényeket és a tinédzserkorral kapcsolatos, barátságról, szerelemről szóló könyveket is a figyelmükbe ajánlanak. Ezek közé tartozik Regina Fiedler: Repülj, rigóm, repülj című kötete, amely egy kedves humorú, izgalmas és megragadó regény barátságról, kitartásról és az első szerelemről. Anna Woltz: Száz óra sötétség című kötete a lázadásról szól. Az ajánlott könyvek között szerepel egyebek mellett Szabó Magda: Abigél, Chrisztine Nöstlinger: Szép kis család és Békés Márta: Iskolabolygó kötete. A kalandregények kategóriában Jack London: A vadon szava és J.F. Cooper: Nagy indiánkönyv is szerepel.
A könyvek mellett lehet válogatni a könyvtár változatos CD- és DVD-állományából.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/79918-Olvasmny-minden-

 
--Új könyvek a sikerlista élén
A Bookline nyári sikerlistájának dobogós helyezettjei mind új megjelenésű könyvek, és nem a legkönnyedebb olvasmányok közé tartoznak. Első helyre került Berg Judit Rumini-sorozatának új kötete, második Esterházy Péter betegségét őszintén bemutató könyve, a Hasnyálmirigynapló, és harmadik lett Jojo Moyes regénye, a Mielőtt megismertelek.
Berg Judit Rumini kapitánya a gyerekek kedvence, jól mutatja ezt, hogy újdonságként azonnal az első helyre került a legújabb, földön, vízen és levegőben játszódó, egeres kaland. A Rumini-sorozat másik epizódja is szerepel a toplistán, ezt a részt a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös könyvajánló programja, a Szívünk rajta is beválasztotta a legjobb mesekönyvek közé.
Második a nyomtatott könyvek között és első az e-könyvek listáján Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című műve, amely az író nyilvánosság előtt felvállalt rákbetegségét mutatja be kendőzetlenül. Esterházy könyve őszintén szól arról az abszurd helyzetről, amikor a test az élet ellen fordul. Nem rejt véka alá semmit, őszintesége letehetetlen olvasmánnyá teszi a Hasnyálmirigynaplót.
Harmadik helyen szerepel a Bookline sikerlistáján Jojo Moyes Mielőtt megismertelek című romantikus, szerelmesregénye. A történetben két, egymástól nagyon különböző ember sorsa fonódik össze, akik egyáltalán nem számítanak arra, hogy a szerelem rájuk talál.
A lista folytatásában is sok új megjelenésű és különösen izgalmas könyvet találunk. Ötödik helyen a nemrég Magyarországra is ellátogató, világhírű professzor új könyve áll, amelyből megtudhatjuk, hogy napjainkban rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall. A szociálpszichológia rocksztárja, Philip Zimbardo új könyve nemcsak feltárja a problémákat, hanem a lehetséges megoldási módokat is felvázolja – üzenete férfiaknak és nőknek, szülőknek és fiatal felnőtteknek, pedagógusoknak és döntéshozóknak egyaránt hasznos.
Závada Pál új regénye, az Egy piaci nap új szereplőként azonnal a hatodik helyre került a nyomtatott könyvek között, és negyedik lett az e-könyveknél. Tizenegyedik helyen Dr. Csernus Imre A férfi – Srácoknak című könyve szerepel, amely a 2009-es A férfi című kötet után most a 14-20 év közötti korosztálynak szolgál útmutatóul. A 20. helyen Lackfi János nagy sikerű Milyenek a magyarok című sorozatának befejező kötete, az Egy a ráadás áll.
Forrás: http://www.kultura.hu/uj-konyvek-sikerlista

 
--Megjelent a Könyvtárvilág 2016. évi 3. száma
Megjelent a Könyvtárvilág, az MKE Webmagazin legújabb száma.
Az Ötágú síp rovatban a Mikes Programról nyilatkozik Dányi Éva, az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Haraszti Katalin moderátor
 
 
--Megjelent Az óvodapedagógusok NAGYKÖNYVE
Az óvodapedagógusok NAGYKÖNYVE igazi alapmű, hiszen tartalmaz mindent, amire minden óvodapedagógusnak szüksége van. A könyv végigsegíti a munkáját a beszoktatástól az iskolakezdésig – támogatja abban, hogy elérje pedagógiai céljait, megvalósítsa a fejlesztést, megfelelően együtt tudjon működni a szülőkkel, támogassa a gyerekeket és differenciáltan tudjon az egyéni képességeknek megfelelően fejleszteni. A kiadványt az teszi igazán egyedivé, hogy minden elméleti fejezethez társul egy gyakorlati útmutató, mely bemutatja, hogy miként lehet megvalósítani a mindennapokban mindezt.
Forrás: http://neteducatio.hu/uzlet/az-ovodapedagogusok-nagykonyve/

 
MOZAIK

--Egy könyvtári könyv 49 éven át tartó kalandos útja
James Phillips 1967-ben kölcsönözte ki a Dayton Egyetem könyvtárából azt a könyvet, amit most egy bocsánatkérő levélkét mellékelve visszajuttatott a könyvtárhoz.
Azért nagy dolog ez, mert jellemzően mindent elfelejtős korban élünk, legyen szó szülinapról, kölcsönkért DVD-ről vagy fogorvoshoz időpontról. Ráadásul, ha rájövünk, hogy elfelejtettük, akkor inkább csendben maradunk, mintha sosem lett volna. James azonban 49 évvel a kölcsönzés után nem lapított a fűben, hanem amint kiderült számára, hogy szándéka ellenére elcsórt egyetemistaként egy könyvet az egyetemi könyvtárból, rögtön úgy döntött, hogy visszaszolgáltatja jogos tulajdonosának.
A History of the Crusades című könyv mellé pedig egy olyan bocsánatkérő levelet írt, amit olvasva szem nem marad szárazon, hiszen mélységes bűntudat kínozta, amiért miatta nem tudták meg az egyetemisták fél évszázadon keresztül, hogy mi történt a keresztes hadjáratok ideje alatt. A könyvtár teljesen meghatódott a levelétől és hogy visszaadta a könyvet, úgyhogy el is engedte a késedelmi díjat, ami a ‘67-es szabályzat szerint napi 2 cent lett volna, azaz mostanra nagyjából 350 dollárt (kb. 100.000 forintot) kellett volna kifizetnie.
James levele így hangzott: “Kérem fogadják bocsánatkérésemet, amiért nélkülözniük kellett a mellékelt, History of the Crusades című könyvet. Akkor vettem ki a könyvtárból, amikor kezdtem az egyetemet és valahogy elkeveredett nálam.”
A háttérsztoriból kiderült, hogy James elsőéves egyetemista volt, mikor kikölcsönözte a könyvet, ám hamarosan távozott az egyetemről, hogy csatlakozzon a Tengerészgyalogsághoz. A kollégiumból a szülei házába küldték minden ott lévő cuccát. A szülők halála után pedig James minden ingósága az öccséhez került át, ezért történhetett meg az, hogy csak most fedezte fel a könyvet. A könyvtáros a visszatért könyvet így kommentálta: “Nagyon meglepődtünk, hogy egy könyv, aminek nincs semmiféle nyoma a mai modern rendszerben, visszatért hozzánk. Még az a régi olvasójegy van benne 1950-ből. Kedves gesztus, hogy visszaküldte nekünk, nem mindenki választaná ezt a megoldást ilyen hosszú idő után.”
Forrás: http://rukkola.ro/blog/bejegyzesek/19egy_konyvtari_konyv_49_even_at_tarto

 
--Egy nő, aki végigolvasta a világot
Ann Morgan nevével már találkozhattak tavaly, amikor befejeződött nagy olvasós projektje, amiben a világ minden országából elolvasott egy könyvet. Azért találta ezt ki, mert rájött, hogy bár sokat olvas, de kevés olyan könyve van, ami túlmutat az angol irodalomon. A kezdeményezés már önmagában is épp eléggé fantasztikus, hiszen mi lehetne ennél szebb cél, mint megismerni a világot a könyveken keresztül. Azonban ez a projekt másfajta felismerést is hozott Ann életébe.
Ahogy elmeséli, sosem hitte volna, hogy ennyire segítőkészek lesznek vele vadidegen emberek csak azért, hogy el tudja olvasni minden ország egy-egy könyvét. Amikor belevágott, hamar ráébredt, hogy a kis országok könyveihez nem is lesz olyan könnyű angolul hozzájutni, mert sok olyan ország van, ahol nem működik nagy kiadói gépezet, ami üzletelne az angol nyelvterületekkel. Ezért tett közzé egy felhívást a blogján, ami aztán a közösségi média segítségével eljutott olyan emberekhez, akik több tízezer kilométernyi távolságból is szívesen küldték a könyveket, sőt még fordításban is segítettek neki.
Ilyen nagy lehet a közösség ereje, amikor olyan célt talál, amiért megéri tenni. Úgy tűnik, hogy a könyvek és az olvasás megmozgatja még mindig az emberek többségét. A könyvek iránti rajongás pedig összeköti őket, mindegy milyen távolságra vannak egymástól.
A alábbi videón magyar felirattal megnézhetik Ann Morgan részletes élménybeszámolóját a világkörüli olvasásról: http://rukkola.ro/blog/bejegyzesek/21-egy_no_aki_vegigolvasta_a_vilagot
 

--Gyermekrajzokat találtak egy középkori kézirat margóján
Vasvillás ördög, törzs nélküli emberalak és egy szarvasmarha – egy 14. századi, nápolyi kolostorból származó kéziraton minden bizonnyal gyermekek által rajzolt irkafirkákat fedeztek fel a szakértők. A rajzokat megvizsgáló pszichológus szerint szinte biztos, hogy nem felnőtt, hanem egy 4-6 éves korú ifjonc engedhette szabadjára fantáziáját az ősi lapokon, így ez az első alkalom, amikor középkori kódexlapokon gyermeki alkotásokra bukkantak.
A gyermek vagy gyermekek nem a kéziratok keletkezési idejekor, hanem egy-két évszázaddal később élhették ki kreativitásukat, mondta Deborah Thorpe, a Yorki Egyetem tudományos munkatársa, aki egy teljesen más projekten dolgozott, amikor véletlenül felfedezte őket. „A középkori kéziratok online adatbázisán kutattam, amikor megtaláltam a kódexek margóján a véleményem szerint gyermekek által készített alakokat. Akkor merült fel bennem a kérdés: erről a témáról írt már egyáltalán valaki?” – mondta a kutató a LiveScience-nek. Egyébként nem ritka, hogy középkori kódexek lapszélein különböző, furcsa ábrákat, széljegyzeteket találnak.
A teljes írás itt olvasható: http://mult-kor.hu/gyermeki-rajzokat-talaltak-egy-kozepkori-kezirat-margojan-20160722
 

--Pokemon Go – a könyvtárban
Itt az új őrület, a Pokemon Go játék, amely az USA-ban már elérte a könyvtárakat is.
A Pokemon videójátékben a játékosok a tornatermekben kaphatják el és taníthatják, edzhetik a Pokemonokat. ... A Pokemon Go-ban a Gym-ek ingyenesen használható, biztonságos közterek és középületek, ahova minden játékos el/be tud jutni. Ilyen középület pedig egyértelműen a könyvtár.
Az USA közkönyvtárainak ezrei váltak néhány nap leforgása alatt ilyen virtuális Gym-ekké, ami jelentősen megnövelte a könyvtárépületek forgalmát, hiszen olyan tiniket és fiatal felnőtteket is behozott a játék a könyvtárba, akik egyébként biztosan nem mentek volna be. Hogy ez áldás vagy átok a könyvtáraknak? Erről megoszlanak a vélemények. A játék mindenesetre várhatóan sok, egyébként nem könyvtárhasználó trénert behoz majd a könyvtárba, egy különleges alkalmat kínálva így arra, hogy a könyvtárak és könyvtárosok olyan társadalmi csoportoknak is megmutassák magukat, akikkel normál helyzetben nem tudnának interakcióba kerülni. Ezen túl pedig arra lehetőséget adhat is, hogy újféle, kreatív módon, programokkal kerüljenek közelebb a játékosokhoz.
Forrás: K I T hírlevél - 2016/28., júl. 20

 

Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
 
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

 

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Save time and get your email on the go with the Yahoo Mail app
Get the beautifully designed, lighting fast, and easy-to-use Yahoo Mail today. Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update