ReMeK-e-hírlevél
XI. évf., 2016/3. szám                             ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

 
TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Sok könyvtár teljes állománya elfér a zsebünkben, ráadásul 'elpusztíthatatlan'
-- Megújítják az álláskeresők uniós hálózatát
PÁLYÁZAT
-- Tisztújítás a Nemzeti Kulturális Alapnál
-- Tehetségkutató pályázat fiataloknak képregény hagyományos technikával való elkészítésére
-- Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia irodalmi tehetségkutató pályázatai
KONFERENCIA
-- Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--Közel 39 000 felolvasó, 9 ország 178 településén, a Tamási Áron-felolvasómaratonon
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
-- Hargita és Kovászna megyei iskolai könyvtárosok szakmai találkozója
OLVASÁSKULTÚRA
-- Mikor mit olvassunk babánknak? - A szavak fejlesztő erejéről
-- Könyvet vagy e-könyvet szeretnek olvasni az emberek?
-- A fürdőkádban olvasás világnapja
KITEKINTŐ
-- Carla D. Hayden lehet a Kongresszusi Könyvtár vezetője
-- Költségelvonás miatt nem szerzeményez tovább az ausztrál nemzeti digitális könyvtár
HAZAI
-- Értékelt a Szatmár Megyei Könyvtár
-- Újra látogatható a kövesdombi könyvtár
-- Megérkeztek az új könyvek Nagykárolyba
-- Adományokból bővül a nyárádgálfalvi könyvtár
-- Játékgyűjtés árva és elhagyott gyermekek számára
-- Nézz szembe a félelmeiddel - ismét lesz élőKönyvtár és Könyvturi
-- Börtönirodalom mint kiállítási tárgy
ÉVFORDULÓ
-- Megkezdődött a Bethlen Miklós-emlékév
ELHALÁLOZÁS
-- Eltemették Umberto Ecót
-- Elhunyt Kőrösi Zoltán
-- Meghalt Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! szerzője
DÍJAK
-- Artisjus irodalmi díjak 2016
-- Idén is kiosztják a Monoki-díjat
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
-- Ha valami megtetszik egy filmben, azt azonnal elkezdem szétkürtölni
AJÁNLÓ
-- Könyvben is megjelenik a Harry Potter-színmű
MOZAIK
-- Megjelent Umberto Eco utolsó könyve
-- Szexuális tartalmú műve miatt két évet kapott egy író Egyiptomban
-- Az első, írásban fennmaradt magyar nyelvű káromkodás
VIDEÓ
-- Umberto Eco könyvet keres a saját könyvtárában
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Sok könyvtár teljes állománya elfér a zsebünkben, ráadásul 'elpusztíthatatlan'
Az új eszköz nemcsak hatalmas mennyiségű adatot képes tárolni, de gyakorlatilag elpusztíthatatlan. A Southamptoni Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt már felvillantottak egy újfajta technológiát, amivel a jövőben az adattárolás egyik legnagyobb hibáját, a sérülékenységet lehet kiküszöbölni. A szakemberek most bejelentették, sikerült tökéletesíteni az eszközt, és már annak piaci bevezetését tervezgetik.
A kutatók egy olyan adattároló korongot alkottak, amely 360 TB adatot képes eltárolni, mindezt úgy, hogy az információt 13,8 milliárd évig őrzi meg - még akkor is, ha folyamatosan 190 Celsius-fok hőmérsékletnek van kitéve. Csak hozzávetőlegesen: ez nagyjából háromszor annyi idő, mint ahány éves most a Föld, sőt, a világegyetem létezésével azonos. Vagyis amit ezen eltárolunk, az nemcsak a következő generáció, de ha úgy alakul, más civilizációk számára is elérhető maradhat majd.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19359

 
-- Megújítják az álláskeresők uniós hálózatát
Elfogadták a foglalkoztatási szolgálatok európai hálózatát (EURES) átalakító rendeletet az Európai Parlament brüsszeli, kétnapos tanácskozásán ülésező politikusok, létrehozva ezzel az álláskeresők és állásajánlatok uniós szintű adatbázisát - tájékoztatott közleményében az Európai Parlament 2016. február 25-én.
A rendelet célja, hogy segítse a munkanélküliség csökkentését a munkaerőpiaci kereslet és kínálat jobb párosításával. Az új szabályok nagyobb figyelmet fordítanak a határokon átnyúló régiókra és a fiatalokra - írja a közlemény. A tervek szerint az új EURES-portál automatikusan párosítja össze az életrajzokat a megfelelő állásajánlatokkal. Ezen felül az állami foglalkoztatási szolgálatok által a tagállamokban közzétett ajánlatok az unió minden országában elérhetőek lesznek a honlapon.
Heinz K. Becker osztrák néppárti európai parlamenti képviselő, aki a jogszabálytervezet parlamenti előkészítését vezette, a vita során kijelentette: "néhány uniós országban nagymértékű munkanélküliséget látunk, miközben máshol kétmillió, a képzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen állás van." Elmondása szerint az EURES megújításának és bővítésének már első fázisában betöltetlen állások százaihoz könnyítheti meg a hozzáférést.
A rendelet leszögezi, hogy az állásajánlatok és a jelentkezések automatikus párosítása a munkavállalók részére ingyenes lesz. A párosítás során senkit sem lehet állampolgársági alapon diszkriminálni a foglalkoztatás, fizetés és egyéb munkakörülmények területén. Emellett biztosítani kell a fogyatékossággal élő emberek hozzáférését is - írta a rendeletet idézve a parlamenti közlemény.
Az EURES EU-szintű állásadatbázisát 1993-ban hozták létre az Európai Bizottság és az EU-tagállamok (valamint Svájc, Norvégia, Izland, és Liechtenstein) munkaügyi hivatalainak, illetve magán állásközvetítő ügynökségek, szakszervezetek és munkaadói szövetségek együttműködési hálózataként. Az internetes portál mellett az EURES egy körülbelül 1000 fős tanácsadói hálózatot is fenntart Európában. (mti)
Forrás: http://vilag.transindex.ro/?hir=28166

 
PÁLYÁZAT

-- Tisztújítás a Nemzeti Kulturális Alapnál
Lezárult a Nemzeti Kulturális Alap szakmai kollégiumainak tisztújítása, miután 2016. február 18-án az NKA Igazgatósága Székházában az újonnan delegált és kinevezett kuratóriumi tagok átvették Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, az NKA elnökétől és Doncsev Andrástól, az NKA alelnökétől a kinevezési okiratokat. A tavaly decemberi jogszabálymódosításnak köszönhetően felálló új rendszer alapján 17 állandó és három ideiglenes kollégiumban 128 fő kezdhette meg munkáját.
Az ünnepi rendezvényen Krucsainé Herter Anikó, az NKA Igazgatóságának főigazgatója tájékoztatást adott az NKA pályáztatási tevékenységéről és egyéb, a tisztségviselőket érintő témákról.
A Közgyűjtemények Kollégium vezetője (a szakmai szervezetek által delegált személy): Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtár igazgatója. A szakmai szervezetek által delegált személyek: Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokat felügyelő főigazgató-helyettese, Hermann István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára igazgatója (2017 februárjáig fizetés nélküli szabadságon). A Magyar Művészeti Akadémia által delegált személyek: Szőnyiné Szerző Katalin Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, az OSZK Zeneműtárának ny. vezetője, az MMA rendes tagja.
Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek: Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Dr. Szabadi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltára igazgatója, a MELTE elnöke, Dr. Tóth Arnold etnográfus, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgató-helyettese.
Forrás: http://www.nka.hu/rolunk/nka

 
-- Tehetségkutató pályázat fiataloknak képregény hagyományos technikával való elkészítésére
A Képregény Kedvelők Klubja, a Farkasfalka és a RePrint képregénymagazin a klasszikus magyar képregény hagyományainak ápolása és fiatal alkotói tehetségek megjelenéshez segítése jegyében pályázatot hirdet ifjú rajzolók számára.
A pályázaton bárki részt vehet, aki 2016. február 21. (a pályázati felhívás nyilvánosságra hozatalának napja) előtt még nem töltötte be a 21. életévét.
A feladat, amelyet a pályázóknak meg kell oldaniuk, a következő: Kiss Ferenc egy képregény-forgatókönyvének alapján készítsenek egy oldalas képregényt. Az érdeklődők részvételi szándékukat 2016. április 1-jéig elektronikus levél utján jelenthetik be, és a válaszlevélhez csatolt fájlban kapják meg a forgatókönyvet, amit majd meg kell rajzolniuk.
A pályázat nyertese 21 000 forint pályadíjban részesül, az olvasók szavazatai alapján pedig egy 10 000 Ft-os közönségdíj is átadásra kerül. A díjak kifizetésére vagy a KKK 2016 májusi rendezvényén, vagy – a nyertesek rendelkezése szerint – e rendezvény napjáig postai úton, illetve átutalással kerül sor. A díjnyertes mű a RePrint magazin 2016. évi 3. számában megjelentetésre kerül.
Részletes kiírás itt: http://verebics.blogspot.ro/2016/02/tehetsegkutato-palyazat-fiatal.html

 
-- Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia irodalmi tehetségkutató pályázatai
Rejtő Jenő Az előretolt helyőrség című könyvének címét viseli elnevezésként a Kárpát-medencei Tehetséggondozó első irodalmi projektje. Az első pályázat révén pályakezdő fiatal tehetségeket és író mentorokat várnak.
Ezzel két kategóriát szólítanak meg: az egyikben olyan, szakmailag már elismert fiatal írókat, akik szeretnének pályakezdők mentorai lenni, példát mutatni nekik az írói kiteljesedés szakaszairól, majd a képzés elvégzése után csatlakozni az Íróakadémia oktatói köréhez.
Az alapoktatást az Íróakadémia állandó oktatói biztosítják, melléjük a nyertes pályázók igényeinek megfelelően újabb oktatókat szerződtetnek. Az íróakadémia hallgatói megtanulhatják a könyv-, folyóirat- és portálszerkesztést, műszaki szerkesztést, kulturális újságírást, művelődésszervezést. A Tehetséggondozó szükséges informatikai, szerzői jogi és pénzügyi képzésről is gondoskodik, biztosítja a szerzők műveinek megjelentetését rangos könyvkiadóknál, író-olvasó találkozókat szervez, folyamatos médiajelenlétet kínál, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt.
A mentornak pályázóknak legalább két megjelent, önálló szépirodalmi kötet szerzőjének kell lenniük. Mindazok pályázhatnak ebben a kategóriában, akik a pályázati határidő napjáig nem töltik be a 40. életévüket és még nem rendelkeznek állami művészeti középdíjjal. A pályázat tíz nyertesével a Kárpát-medencei Tehetséggondozó egy évre szóló szerződést köt, havi bruttó 150-250 ezer forint erejéig.
A másik kategória pályakezdő tehetségeknek szól, akik írói pályára szeretnének lépni. Ebbe a kategóriába olyan pályakezdő tehetségek jelentkezését várják, akik kötettel még nem rendelkeznek, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket. E pályázat húsz nyertesének a Tehetséggondozó egy évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél meg, havi nettó 40-100 ezer forint erejéig, ezzel az oktatásban való részvétel feltételeit biztosítja. Mindazok pályázhatnak, akik a pályázati határidő napjáig betöltik 18. életévüket, de 25 évnél nem idősebbek.
A pályázatokat elektronikus formában a palyazat@kmtg.hu, illetve a palyazat.eloretolt.helyorseg@gmail.com címekre várják. A beadási határidő 2016. március 10-e éjfél; a pályázatot a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által felkért szakmai-szakértői zsűri bírálja el. Részletek az intézmény honlapján (www.kmtg.hu) találhatók.
Forrás: http://kronika.ro/kultura/kiirta-elso-irodalmi-tehetsegkutato-palyazatait-az-eloretolt-helyorseg-iroakademia

 
KONFERENCIA

-- Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája
2016. május 29. és 30. kerül sor idén a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciájára Csongrádon, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár rendezésében.
A szervezők ebben az évben is folytatják azt a gyakorlatot, hogy a határon túli magyar könyvtárak tevékenysége, innovációja, jó gyakorlatai, másokat is érintő problémafelvetései bemutatásra kerüljenek. Továbbra is fontosnak tartják, hogy a konferencia résztvevői megismerkedjenek a szakmai trendekkel, az egyedi és közös pályázatok lehetőségeivel. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete részéről 12 könyvtáros vehet részt az idei rendezvényen.
Forrás: Kopacz Katalin, elnök, Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--Közel 39 000 felolvasó, 9 ország 178 településén, a Tamási Áron-felolvasómaratonon
Kilenc ország 178 településén mintegy 38 600-an olvastunk együtt Tamási Áron életművéből, a nagy székely író halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve, 2016. február 23-án. Művei szólaltak meg ezen a napon számos helyszínen a világban, intézményekben, otthon, családban vagy magányos olvasás során. Olvastunk a Kárpát-medence országaiban, Magyarországon, Felvidéken át Kárpátaljáig, de távolabbi országokban is. Belgiumban, Brüsszelben két intézmény is csatlakozott, Írországban, Dublinban, a németországi Bad König-ben, a dániai Kolding ban és az óceánon túl, Cleveland-ben és Los Angeles-ben (USA) is felolvastak. A maratoni felolvasást 2009-ben Székelyudvarhelyen szervezték meg először, 2014 óta fő szervezője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsával együttműködésben. Évről-évre többen csatlakoznak a maratoni felolvasáshoz, az esemény megmozgatja a közösségeket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. Az idei felolvasás helyszíneiről is nagyon sok beszámoló, fotó érkezett a rendezvény Facebook-oldalára (Tamási Áron felolvasómaraton). Válogatás a visszajelzésekből itt olvasható: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/353/a-kozos-olvasas-orome-kozel-40-000-en-olvastunk-tamasi-aron-muveibol
A maraton romániai résztvevőinek száma minden eddiginél nagyobb volt idén. Országhatárainkon belül közel 32 500-an olvastunk fel, 16 megye 137 településén, Székelyföld és Erdély számos településén, a szórványvidékeken át Bukarestig. Hargita megye jelenléte 18 652 felolvasóval, 62 településen, 109 intézmény és szervezet bekapcsolódásával, az eddigi legmagasabb megyei részvétel a maraton történetében. A csíkszeredai felolvasók száma is rekordot döntött idén, a város 20 intézményében mintegy 4000-en olvastak fel. A Kájoni János Megyei Könyvtárban immár harmadszor Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai is felolvastak, valamint a Hargita Népe napilap munkatársai is.
Részletek és fotók a maraton hivatalos megnyitójáról és a felolvasásról a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/352/tamasi-aron-felolvaso-maraton--megnyito-a-kajoni-janos-megyei-konyvtarban
Hargita megye után Maros megye következik a legnagyobb részvétellel, 6352 felolvasóval a megye 29 településéről. Olvastak Marosvásáhely számos iskolájában, de Segesváron, Dicsőszentmártonban, Szászrégenben és sok kistelepülésen is. Bihar megyében kilenc településről több mint 3500 az idei felolvasók száma, Nagyváradról idén kapcsolódtak be a legtöbben, Kovászna megye 13 településén mintegy 1800-an olvastak fel. Brassó megyéből öt település kapcsolódott be idén, köztük Apáca és Nagymoha is, de olvastak idén is Brassó egyik iskolájában és a Szeben megyei Szászmedgyesen is. Bukarestben, az Ady Endre Középiskolában is velünk olvastak, Fehér megyében Gyulafehérváron és Felvincen, Szatmár megyében Szatmárnémeti és Piskolt kapcsolódott be idén a felolvasásba. Az Arad megyei Ágya, a Kolozs megyei Aranyosvidék magyarsága is olvasott, Szamosújváron, a Téka Alapítvány szervezésében, Tordán és Aranyosgyéresen is. Szilágysomlyón, Szilágy megyében is olvasták Tamási műveit. Temesváron, Beszterce-Naszód megyében Vicén, Krassó-Szörény megyében Resicabánya és Boksabánya magyarsága olvasott, a Bákó megyei Gyimesbükk iskolájában is megszólaltak Tamási művei.
Az országhatárokon túl 41 településről több mint 6000-en csatlakoztak a kezdeményezéshez, Magyarország, Szlovákia és Kárpátalja számos településéről csatlakozó felolvasók száma hasonló a tavalyi létszámhoz. Megszólaltak Tamási Áron írásai az Európai Parlamentben is, Brüsszelből Sógor Csaba európai parlamenti képviselői irodája csatlakozott idén először a felolvasáshoz.
Részletes beszámoló és összesített adatok a maratonról itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/354/kozel-39.000-en-olvastunk-fel-9-orszag-178-telepulesen-a-tamasi-aron-felolvasomaraton
Videók a rendezvényről:
https://www.youtube.com/watch?v=SziOVWOe1Ec (a Hargita Stúdió összeállítása)
http://szekelyhon.ro/videos/view/4689/felolvasomaraton-tamasi-muveibol.html (Iochom Zsolt)
A rendezvény sajtóvisszhangjából:
http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/tamasi-aront-igy-meg-sosem-olvastak
http://www.kronika.ro/kultura/olvasomaraton-idetlen-idokben
http://erdely.ma/kultura.php?id=200441
http://hargitanepe.eu/kozel-negyvenezer-resztvevo-olvasta-tamasi-muveit/
http://hargitanepe.eu/egyutt-kotelezot/

 
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Gyermekbarát és/vagy ártalmas digitális világ – új előadás-sorozat a könyvtárban
Egészségmegőrzés témában indult új előadássorozat februárban a Kájoni János Megyei Könyvtárban. 2016. február 26-án Dr. Tőkés Gyöngyvér, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék vezetője (Marosvásárhely) tartott előadást Gyermekbarát és/vagy ártalmas digitális világ címmel. Az érdeklődők az internet használatával kapcsolatosan felmerülő lehetőségekről, a digitális világ kártékony és jótékony hatásairól a gyermekek életében, veszélyekről, megoldásokról, a bizalom, és a helyes attitűd kialakításáról beszélgethettek az előadóval.
A tervezett előadások és beszélgetések célja, hogy hónapról-hónapra új hasznos és érdekes információkkal szolgáljanak a gyermekeik egészséges nevelését fontosnak tartó szülők és más érdeklődők számára. Szó lesz többek között a gyermekkori elhízásról, valamint a mentálhigiénének a nevelésben betöltött szerepéről, de a drogprevenció, gyermekallergia, beszédhibák, gyermek–szülő kapcsolat is terítékre kerül. A sorozat ötletgazdája és szervezője a Juventutti Alapítvány, társszervező a Kájoni János Megyei Könyvtár.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/esd/2016-02-26
Erdély délkeleti bástyája, a Bucsecs-hegység – Székely Árpád bemutatásában
A Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében Székely Árpád geográfus legújabb túrakönyvét mutatták be 2016. február 18-án a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A Bucsecs – Erdély délkeleti bástyája című, gyönyörű természetfotókkal illusztrált, szép kivitelezésű kiadvány bemutatójára zsúfolásig megtelt a könyvtár előadóterme a hegyvidéki turizmus iránt érdeklődő csíkszeredaiakkal. Zsigmond Enikő szakíró méltatta a kiadványt, majd a szerző ismertetője következett, a vetített képekkel illusztrált előadásban a jelenlévők megcsodálhatták a Déli-Kárpátok hegyvonulatának különleges látnivalókban bővelkedő, lenyűgöző világát.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/349/erdely-delkeleti-bastyaja--a-bucsecs-hegyseg-latvanyos-vilaga-szekely-arpad-bemutatasaban
Közelebb a tengerhez – a Román Haditengerészet programja és kiállítása
A Román Haditengerészet Közelebb a tengerhez című programja alkalmával, 2016. február 17. és 19. között a Kájoni János Megyei Könyvtár olvasói mellett többszáz látogató tekintette meg a Román Tengerészeti Múzeum kiállított tárgyait, valamint Alexandru Ghinea és Nicolae Găgeanu tengeri tájképeket ábrázoló festményeit.
Fotógaléria és forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/350/kozelebb-a-tengerhez
Az Olvasókör februári találkozója
A Kájoni János Megyei Könyvtár Olvasókörének februári találkozójára tizenheten gyűltek össze a könyvtár előadótermében, 2016. február 15-én. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója apropóján Csete Örs Arcok és sorsok című rendhagyó 56-os arcképcsarnokát Péter Katalin mutatta be, és részletek hangzottak el a könyvben bemutatott forradalmárok emlékezéseiből, Péter Blanka tolmácsolásában. A Kedvenc könyvem témakörben János Éva beszélt Janikovszky Éváról, és felolvasta az írónő néhány, felnőtteknek szóló írását. A bemutatott könyvek kapcsán bontakozott ki beszélgetés. Részletek az Olvasókör honlapján: https://sites.google.com/site/olvasokoer/15-tizenkettedik-talalkozo-2016-februar-15
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/348/az-olvasokor-februari-talalkozojan-arckepcsarnok-az-56-os-forradalmarokrol-kedvencem-janikovszky-eva
Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész – Szekeres Attila könyvbemutatója
Dr. Szekeres Attila István heraldikus Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész című kötetét a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatták be 2016. február 9-én. Sarány István újságíró méltatta a szező munkásságát és a kötetet. Szekeres Attila vetítéssel kísért előadásából az érdeklődők egy olyan neves személyiség munkásságát ismerhették meg, mint Keöpeczi Sebestyén József, korának kiváló címerfestője, akinek nevét a huszadik század Erdélyében a heraldikus szinonimájaként említették. A gazdagon illusztrált kötet a baróti Tortoma kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben, Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) halálának fél évszázados évfordulójára. A könyv szerzője maga is neves heraldikus, címergrafikus, Sepsiszentgyörgyön él, a történelemtudomány doktora, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Háromszék című napilap szerkesztője. Kutatási területe elsősorban Erdély címertana. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, szakmai és tudományos egyesületek, munkacsoportok tagja. Előadásából a jelenlévők megismerkedhettek Keöpeczi Sebestyén József életrajzának érdekes momentumaival is, valamint rendkívül gazdag, szerteágazó heraldikusi, címerművészeti munkásságával. Az előadó a kötetben szereplő illusztrációs anyag nagy részét bemutatta, főleg máshol még nem közölt címereket, számos címer-reprodukciót, festményt, emléktáblát, dalárdazászlót.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/347/keopeczi-sebestyen-jozsef-cimermuveszi-munkassagarol-tartott-eloadast-szekeres-attila
Érdeklődés övezi Nagy Antal fizikatanár előadásait
Nagy Antal, a Márton Áron Főgimnázium nyugalmazott fizikatanára természettudományos előadássorozata folytatódik a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a második beszélgetésen, 2016. február 8-án a fénnyel kapcsolatos fizikai jelenségekről, a színképekről, lézerről és hologramról hallhattak az érdeklődők a könyvtár előadótermében. Február 22-én Távcsövek - az Univerzum kutatása címmel került sor a következő beszélgetésre.
Nagy Antal előadásainak törzsközönsége alakult ki Csíkszeredában. Mint elmondta, a tudományos ismeretek bővüléséhez szeretne hozzájárulni, megmutatva a matematikai részletek mellőzésével a kérdéses jelenségek lényegét és alkalmazásukat. Az általunk megkérdezettek is ezt vallják az előadások erényének: Nagy Antal rajzol és magyaráz, percre se veszítve el a figyelmet, ‘mintha vetítene’.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/60683-imadjak-csikszeredaban-nagy-antal-fizikatanar-el-adassorozatat
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/esd/2016-02-08
Arghezi édesanyja székely volt – Ferenczes István könyvbemutatója
Arghezi/Ergézi címmel, kétnyelvű kötetben jelent meg Ferences István költő izgalmas tanulmánya a múlt század egyik legjelentősebb román költője, Tudor Arghezi édesanyjának származását tisztázó kutatásáról. A Hargita Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatójára zsúfolásig megtelt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A kötetet Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője ismertette, ugyanő beszélgetett a szerzővel.
Ferenczes István évszázados irodalomtörténeti rejtély nyomába eredt, fordulatos irodalomtörténeti nyomozásának eredményeként született meg a rendkívül izgalmas tanulmány, amelyben Arghezi édesanyjának kilétét tisztázza. A tanulmány román nyelvű változatát Bartha György fordításában olvashatjuk a kötetben.
A Babérkoszorú-díjas költő, Ferenczes István személyében elhivatott kutató jelentkezett, aki több éves feltáró munkájának köszönhetően bizonyította be, hogy Arghezi édesanyja a Bukarestbe került székely cselédlány, a szentkeresztbányai születésű Ergézi Rozália volt.
Lövétei Lázár László, a kötet szerkesztője felvezetőjében kiemelte, hogy származása ellenére Arghezi nagy román költő marad, ezt a tényt senki sem vonja kétségbe. A rendkívül izgalmas kötetben Ferenczes nemcsak az Arghezi család eredetét kutatja, hanem a költő és édesanyja bonyolult kapcsolatát is vizsgálja, az anya sorsát végigkísérve annak haláláig. Arghezi életművében, költészetében is megpróbálta fellelni a költő származásával kapcsolatos utalásokat. A tanulmány korábbi, rövidebb változatát a Székelyföld folyóirat 2015-ös januári száma közölte, Ion Nete recenziója is a Székelyföldben fog megjelenni. A bemutatón elhangzott, hogy Szentkeresztbányán, valamint Bukarestben is szeretnék bemutatni a kötetet, mert bár a román irodalomtörténetírás néhány személyisége felfigyelt a kutatásra, fontosnak tartja a kiadó és Ferenczes István is, hogy a tágabb román befogadóközönség is megismerje ezt a munkát.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/345/ferenczes-istvan-uj-konyvenek-bemutatoja-arghezi-edesanyja-szekely-volt
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/arghezi-szekely-szarmazasarol
 
 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
A nyíló combok erdein túl – A Velemi Névtelen verseiből
A fenti címmel került sor 2016. február 3-án a sepsiszentgyörgyi Tein tea- és kávéházban, a könyvtár társszervezésében, arra a verses-zenés estre, amelyet Győrei Zsolt magyarországi költő, író A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötetéből összeállított és előadott a szerző és Nagy Dániel Viktor magyarországi színművész.
Az már az elején kiderült, hogy egy árva könyv és egy szál gitár segítségével is csodákra képesek azok, akik komolyan veszik a hivatásukat, és hisznek abban, amit tesznek, illetve bíznak a hang és a szó erejében. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a fiatalok is szomjaznak a szépre, jelen esetben egy-egy vers elszavalásának vagy eléneklésének a meghallgatására, és nem csak azért, mert ezeknek pajzán szövegük van. Megdőlt továbbá az a hiedelem is, mely szerint egyetlen költő sem tud kellőképpen szavalni, hiszen Győrei a megfelelőnél és elvárhatónál a maga visszafogottságában is magasabb hőfokon és művészi érzékenységgel tette azt.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/74698-Kitalci-vagy-valsg.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/88551/pajkos_enek_egykorvolt_asszonyokrol
Fotók itt: http://tinyurl.com/htykosu
Minden halál más… - Dr. Balázs Lajos előadása és könyvbemutatója
A székelység sorsfordító, sorsdöntő szokásvilágát kutató Balázs Lajos harmadik könyvét, a születés, majd a házasság és népi erotika után az elmúlást bemutató, Minden halál más... Az elmúlás szokásvilága a székely-magyaroknál című, Kozma Mária által „székely halottaskönyvnek” nevezett kötetét ismertette 2016. február 3-án a Bod Péter Megyei Könyvtárban.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/88558/a_meghalas_lathatatlan_valosaga
Fotók itt: http://tinyurl.com/z7ettc8
Az emlékezet kötései - Magyari Lajos gyűjteményes verskötetének bemutatója
Szonda Szabolcs könyvtárigazgató személyes hangú, rövid felvezetőjével indult Magyari Lajos gyűjteményes verskötetének bemutatója 2016. február 9-én a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az igazgató egyik meghatározó diákkori élményéről mesélt – melyet a nyolcvanas évek végén, Magyari Lajos A föld igézete című kötetének bemutatóján élt át –, majd átadta a szót azoknak, akik barátként, kollégaként ismerték és ennek megfelelően méltatták a tavaly elhunyt költőt, újságírót, a Háromszék volt főszerkesztőjét, az egykor magát baloldalinak valló politikust.
A sepsiszentgyörgyi Artprinter Kiadónál tavaly megjelent, a lírikusi életművet átfogó könyvről és szerzőjéről a rendezvényen beszéltek: Czegő Zoltán költő, író, B. Kovács András újságíró és Willmann Walter újságíró, szerkesztő.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/88708/magyari_lajosra_emlekeztek
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/74876-Magyari-Lajosra-emlkeztek.html
Fotók itt: http://tinyurl.com/ju4ozxm
Vers és próza lélekmélyről - A marosvásárhelyi Lector Kiadó estje
2016. február 12-én a könyvtár Gábor Áron Termében a marosvásárhelyi Lector Kiadó tevékenységével, illetve két meghívott szerzője, Cseh Katalin költő és Dimény Lóránt író, költő szerzői világával ismerkedhettek meg az érdeklődők, Napraforgók a kertben, illetve Ha elhal című kötetük bemutatója révén is.
Cseh Katalin Napraforgók a kertben című verseskötete egy kolozsborsai elmegyógyintézetben tett látogatás nyomán született meg, ahol a betegek világa mély benyomást tett rá. A versekben az intézet különböző korú, nemű és társadalmi helyzetből érkező lakói fogalmazzák meg érzelmeiket, vágyaikat, hangulataikat, a kirekesztettségből eredő hiányérzetüket.
Dimény Lórántot Ha elhal című, tavaly megjelent novelláskötete kapcsán Szonda Szabolcs mutatta be a közönségnek. Az író – polgári foglalkozása szerint informatikus, szoftverfejlesztő – elmondta, egyelőre úgy érzi, versben már mindent leírt, amit tudott, ezért két verseskötet után a próza irányába fordult, filmforgatókönyveket, majd rövidprózát kezdett írni.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/88815/bemutatkozott_a_lector_kiado
Fotók itt: http://tinyurl.com/hchcawh
Ötven év a betűtáblán - Czegő Zoltán költő, író szerzői estje
A fenti címmel került sor 2016. február 25-én a könyvtár Gábor Áron Termében Czegő Zoltán sepsiszentgyörgyi költő, író szerzői estjére, első versközlésének fél évszázados jubileuma alkalmából.
Az esten szó volt legújabb, Két tenyérben című regényéről is (ARTprinter Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2015).
Ötven évvel ezelőtt, 1966 februárjában jelent meg Czegő Zoltán első verse az Igaz Szóban, nem sokkal később a második Forrás-nemzedék tagjai közé sorolták – mondta Szonda Szabolcs könyvtárigazgató Ötven év a betűtáblán című szerzői est rövid felvezetőjében, majd átadta a szót az ünnepelt írónak és méltatóinak: Albert Ernő szakírónak és Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgatónak. Az emlékezéseket, méltatásokat Szabó Mihály zenetanár lélekemelő tárogatójátéka foglalta keretbe, végül ajándékozás, könyvvásár és a szokásos dedikációk zárták az estet.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/89226/%E2%80%9Ekoszonom_a_sorsomnak
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/75400-Czeg-Zoltn-szerzi-estje.html
Fotók itt: http://tinyurl.com/za32785

 
–A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban 2016. február 1. és 29. között könyvkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők Szilvási Lajos (1932–1996) halálának 20. évfordulója alkalmából.
A könyvtár ingyenes biblioterápiás foglalkozást indított 2016. február 2-tól az érdeklődők számára. A foglalkozás célja az önismeret-fejlesztés, kommunikációs és az egyéni életminőség javítását segítő, támogató készségek fejlesztése. Megtapasztalható a foglalkozáson a közös élmény ereje, a csoportban végzett munka ugyanis energiatöbblettel jár.
A könyvtár 2015. február 8. és 11. között vakációs foglalkozást szervezett óvodások és I–IV. osztályosok számára. A foglalkozáson mesét olvastak és népi diszítőmotívumokat rajzoltak.
A könyvtár 2016. február 23-án bekapcsolódott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által meghirdetett Tamási Áron-olvasómaratonba.
Februárban változatos programokkal várták a gyermekeket a Meseklubban. Ebben a hónapban is internethasználati útmutatót vehettek igénybe az érdeklődők a könyvtárban.
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár

 
-- Hargita és Kovászna megyei iskolai könyvtárosok szakmai találkozója
2016. február 12-én délelőtt tíz órai kezdettel került sor a Hargita és Kovászna megyei iskolai könyvtárosok közös szakmai–módszertani találkozójára, amelynek a tusnádfürdői Közösségi Ház adott otthont, A könyvtári munka hatékony ösztönzése témakörében. A találkozón részt vettek a két megye iskolai könyvtárosai, a háromszéki román, latin és könyvtárszakos tanfelügyelő, Pandele Maria, valamint a rendezvény házigazdája, Urkon Judit, a tusnádfürdői városi könyvtár könyvtárosa.
Köszöntőbeszédet mondott a háromszékiek részéről Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból, a Hargita megyeiek részéről Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumból.
Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa a szakmai nap bevezetőjeként a könyvtári munka ösztönzésének szerepéről beszélt, arról, hogy az iskolai könyvtárosok szakmai érdekeltsége a posztok lefelezése ellenére is megmaradt. Kijelenthető, hogy a könyvtárosok motiváltak, készek legjobb tudásuk szerint végezni munkájukat, amelyet tapasztalatcsere útján tudnak jobban kivitelezni. A könyvtárosok igazi motiválása mégis az elismerés lenne, nemcsak a szakmában, hanem intézmény és tanügyi szinten egyaránt – mondta Borbé Levente.
A találkozóról részletes beszámoló olvasható a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2016/02/hargita-es-kovaszna-megyei-iskolai.html
 
 
OLVASÁSKULTÚRA

-- Mikor mit olvassunk babánknak? - A szavak fejlesztő erejéről
A legtöbb szülőben felmerül a kérdés, vajon mikor kezdjünk el olvasni gyermeküknek? A szakemberek szerint ezt nem lehet elég korán kezdeni. A baba már a méhben felismeri édesanyja hangját, így miért ne "ismertethetnénk meg" már a várandósság alatt Hófehérke történetével?
Babánk világra hozása után az olvasás egyenesen "kötelező". Nem baj, ha újszülöttünk nem ért még belőle semmit, már az is elég, ha rendszeresen hallja hangunkat, az is felkelti érdeklődését a hangok iránt, és el kezdi fejleszteni figyelési képességét. Arról már nem is beszélve, hogy bármilyen korú is legyen gyermekünk, az olvasással együtt töltött idő remek alkalom a kötődés kialakításához, szorosabbá tételéhez is. Ha már a kezdetektől beiktatjuk napi rutinunkba a közös olvasást, az számára egy idő után természetessé válik. Nem erőltetett fejlesztő játéknak fogja fel, hanem jó mókának.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19367

 
-- Könyvet vagy e-könyvet szeretnek olvasni az emberek?
Lehet, hogy az e-könyvek olcsóbbak, környezetvédőbb megoldást jelentenek és kényelmesebbek, de az egészen biztos, hogy egyhamar még nem fogják kiszorítani a papírra nyomtatott könyveket.
Az American University-n végeztek el nemrég egy kutatást, amelynek eredményeiből az derült ki, hogy a diákok 92%-a a hagyományos könyveket preferálja.
A kutatást Naomi Baron nyelvészprofesszor végezte el csapatával, különböző egyetemekről 300 egyetem diákjait vonva be a kutatásba, ezek közt voltak japán, német, szlovák és amerikai intézményekben tanulók is. A könnyebb olvasmányokat jobban viselték telefonon, laptopon, e-book olvasón, de a komplikáltabb szövegeknél egyértelműen a papír mellett döntöttek.
„Van egy fizikai, kinesztetikus komponense is az olvasásnak, érdekes például, hogy a szlovákiai diákok közül 10-ből egy mindig a könyv illatát jelölte meg, ha az volt a kérdés, hogy mit szeretnek legjobban a papír-alapú olvasásban.” - mesélte Baron a New Republic nevű lapnak.
Fontos kitétel, hogy a kutatás szerint ez csak a könyvek esetében áll fönn, a médiatermékeket, rövidebb cikkeket könnyebb elektronikai eszközről olvasni. (nbc)
Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=21694


-- A fürdőkádban olvasás világnapja
A fürdőkádban olvasás világnapjának, február 9-nek a hivatalos Facebook oldala (https://www.facebook.com/Read.In.the.Bathtub.Day/timeline) szerint a nemzetközi napot szeretett férje születésnapja alkalmából hívta életre nyilván egy szerető hitves, tekintettel arra, hogy emberünk szeret olvasni a fürdőkádban. A felület szerint sokak szeretnek könyvet vinni magukkal a fürdőszobába, de csak ritkán adódik alkalom arra, hogy a kádban való olvasás elkötelezett hívei valóban kiélvezhessék pancsolós hobbijukat. Azaz a mindennapok rohanó, gyors zuhanyozásainak ellentételezése céljából hozták létre az alapítók a jeles napot, így biztosítva minden kádban-olvasónak a nyugalmat, békességet, de legfőképpen a hivatkozási alapot a több órás kádban-üldögéléshez.
A felület szerkesztői hozzáteszik, hogy a fürdőkádban olvasás világnapja komoly, de legalábbis elismert nemzetközi ünnep, így a legelszántabbak akár erre hivatkozva szabadságot is kérhetnek főnöküktől.
Nos, talán ezt ma már fölösleges megtenni, de a családtól egy kis megértést biztosan kérhetnek azok, akik ezt az estét egy kádnyi forró vízben, egy pohár konyak és egy remek könyv kellemes társaságában szeretnék eltölteni.
Forrás: http://konyvkultura.kello.hu/egypercesek/2016/02/furdokadban-olvasas

 
KITEKINTŐ

-- Carla D. Hayden lehet a Kongresszusi Könyvtár vezetője
Obama amerikai elnök Carla D. Hayden-t nevezte meg a Kongresszusi Könyvtár következő vezetőjeként.
A Kongresszusi Könyvtár (Libary of Congres – LoC) igazgatói állása rendkívül fontos és apolitikus tisztség. Dr. Billington, a LoC 13. igazgatója közel három évtizedg töltötte be a tisztséget, függetlenül attól, hogy milyen párt volt hatalmon.
A nevezést követően az elnök által javasolt személynek részt kell vennie egy meghallgatáson a Szenátus egyik bizottsága előtt. Ez egy nagyon komoly interjú, számos, a személy tevékenységével és tapasztalatával kapcsolatos kérdéssel és – főként – a vezetendő intézménnyel kapcsolatos távlati tervekről. Miután a jelölt átmegy ezen a vizsgán, megkapja a kinevezést a tisztségre. Amennyiben ez sikerül, ő lesz az első afro-amerikai nő, aki a világ legnagyobb könyvtárát fogja vezetni.
Forrás: Hermina G. B. Anghelescu, PhD, biblos@bcu-iasi.ro

 
-- Költségelvonás miatt nem szerzeményez tovább az ausztrál nemzeti digitális könyvtár
Egy rossz hír Ausztráliából: a Nemzeti Könyvtár költségvetésének jelentős elvonása miatt a nemzeti digitális könyvtár, a Trove nem fog további digitális tartalmakat begyűjteni az ország múzeumaiból és könyvtáraiból. A Trove hasonló szerepet tölt be, mint az Europeana vagy a Digital Public Library of Americana, sőt, a gyűjteményszervezési elvek, a metaadatok szerkezete, a partneri hálózat kialakítása tekintetében ezek a szervezetek ösztönzően hatnak egymásra. A Nemzeti Könyvtár vezetői most úgy döntöttek, hogy akkor tudják folytatni a Trove tevékenységét, ha ahhoz megfelelő anyagi támogatás áll rendelkezésre; amennyiben ez a feltétel nem teljesül, akkor a gyarapítást megszüntetik. A megszorítások a könyvtár egyéb szolgáltatásait is érintik. (via Király Péter, Facebook)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19382

 
HAZAI

-- Értékelt a Szatmár Megyei Könyvtár
A Szatmár Megyei Múzeum és a Szatmár Megyei Könyvtár tavalyi tevékenységéről és az idei tervekről tájékoztatták a médiát az intézmények képviselői és a Szatmár Megyei Tanács elnöke a 2016. február 23-án tartott évértékelőn.
A Szatmár Megyei Könyvtárnak 39 alkalmazottja van. 2014-ben a saját bevétele díjszabásokból és bírságokból 5952,1 lej, 2015-ben 10 392,20 lej volt - tájékoztatott Paula Horotan osztályvezető. Az elmúlt év legnagyobb eredménye a könyvtár korszerű eszközökkel történt felszerelése és a könyvállomány számítógépes nyilvántartásának kialakítása volt. Sikerült egy eredményes akciósorozatot megvalósítani, amelynek fő célja az olvasókkal való kapcsolat kiszélesítése volt. 2014-hez képest nőtt a kulturális rendezvények száma is, 160-ról 171-re, míg 250-ről 272-re a kiállítások száma. A könyvtár jelentős hangsúlyt helyez a helyi kultúra népszerűsítésére, a megye kulturális és közéleti személyiségeinek és azok tudományos munkáinak a megismertetésére. Az eddigiekhez hasonlóan, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül helyt ad hagyományteremtő kulturális és társadalmi eseményeknek. A könyvtár a jövőben a legnagyobb projektjeként igyekszik felépíteni új épületét, amelynek elkészült a látványterve, és bíznak abban, hogy a kormány biztosítja a szükséges támogatást a terv megvalósításához.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/ertekelt-a-muzeum-es-a-konyvtar/

 
-- Újra látogatható a kövesdombi könyvtár
Tavaly decemberben kezdődtek el a javítási munkálatok a Maros Megyei Könyvtár kövesdombi részlegén. Egyebek mellett a falakat festették újra, kicserélték a padlót és felújították a villanyhálózatot. Jelenleg a polcok rendezése zajlik, de könyvek már kölcsönözhetők – tudtuk meg Illyés Claudia könyvtárostól. Monica Avram, a megyei könyvtár igazgatója arról tájékoztatott, hogy a központi épület harmadik emeletén, a régi könyvek részlegénél zajló felújításokkal is az utolsó száz méterhez érkeztek, azt azonban még nem tudni, hogy mikortól lesz látogatható a dokumentációs terem.
Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/%C3%BAjra-l%C3%A1togathat%C3%B3-k%C3%B6vesdombi-k%C3%B6nyvt%C3%A1r

 
-- Megérkeztek az új könyvek Nagykárolyba
Már folyik azoknak az új könyveknek a leltárba vétele, amelyeket a Márai-program révén tavaly vásárolhattak meg a Nagykárolyi Városi Könyvtár munkatársai. Az intézmény öt éve részese a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett programnak, amelyben az elején még 800 000 forintnyi értékben vásárolhattak, az utóbbi években már „csak” 400 000 forint összértékben választhattak könyveket. Hamarosan a könyvtárba látogató közönség is kézbe veheti ezekat az új, magyar nyelvű könyveket.
A Márai-program keretében 680 magyarországi és határon túli magyar könyvtár gyarapíthatja állományát magyar nyelvű szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági könyvekkel. Évente kétszer közzétételre kerül egy-egy, 500 címből álló kötetlista, amelyből egyenlő arányban válogathatnak köteteket a programban sikerrel teljesítő könyvtárak munkatársai. A Márai-program célja: a magyar nemzeti kultúrkincs megőrzése, a magyarországi és a határon túli magyar kiadók által megjelentetett, értéket képviselő könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a könyvtárakon keresztül, s ezáltal az olvasáskultúra fejlesztése.
Nuna Corina, a nagykárolyi könyvtár vezetője, illetve Maurer Emese könyvtáros tájékoztatása szerint a tavalyi könyves listáról igyekeztek olyan darabokat rendelni, amelyek keresettek a nagykárolyi olvasóközönség körében, viszont mindeddig hiánycikként szerepeltek az intézmény kínálatában. Most a mesekönyvek, az ifjúsági könyvek, a kötelező házi olvasmányok, a kortárs szerzők, történelmi témájú könyvek, az óvodapedagógiai, a filozófiai és pszichológiai témájú könyvek élveztek előnyt, mivel az olvasók ezeket gyakran keresik.
A nagykárolyiak olvasási szokásairól a szakemberek elmondták, tapasztalataik szerint változik az olvasóközönségük korbeli összetétele: míg korábban inkább a nyugdíjasok jártak gyakrabban, a tavalyi év statisztikái szerint a látogatóik közel 67 százaléka inkább a fiatalabb generáció tagjai közül került ki.
„Aki szeretne olvasni, az nyugodtan eljöhet hozzánk, hiszen talál magának kedvére való kötetet. Szakonyi Károly, Háy János, Békés Pál, Kontra Ferenc íróktól is vannak könyveink, de Varró Dánieltől is találhatnak nálunk olvasnivalót a látogatók. Igyekszünk a könyvbarát közösség hasznát szolgálni, hiszen manapság, amikor drágák a könyvek, nálunk 3 lejes bérlet megváltása ellenében egész évben olvashatnak” - mondta Maurer Emese.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/megerkeztek-az-uj-konyvek/

 
-- Adományokból bővül a nyárádgálfalvi könyvtár
Tízezer lejnél nagyobb értékű, ezernél több kötetet számláló adománnyal gazdagodott az elmúlt időszakban a nyárádgálfalvi könyvtár.
A Maros Megyei Könyvtár volt igazgatója, Mircea Artimon Mihail személyes ismeretség révén adományozta a nyárádmentieknek felesége, Wolf Erika főleg magyar nyelvű könyveit (183 kötetet), az ugyancsak marosvásárhelyi Daróczi Béla 83 kiadvánnyal gyarapította a könyvtár állományát. A legnagyobb tételt a könyvtár szomszédságában élő Csíki Alberttől kapták: a tőle átszállított könyvhalmaz 620 olyan kötetet tartalmaz, amellyel nem rendelkeztek. Három hete a marosvásárhelyi Ollender Edittől is vehettek át újabb rakományt. A több doboznyi könyvet ezután leltározzák fel, de azt már megállapították, hogy a nagyszülei könyvtárából származó kötetek túlnyomó részét nem hazai, hanem magyarországi kiadóktól szerezték be egykor. Márton Ferenc könyvtárvezetőt meglepte, hogy olyan családi könyvtárak darabjait engedik át nekik, amelyekre nem is gondoltak volna, és mindegyikben értékes, egyedi darabok vagy sorozatok is vannak.
Hogy hová kerül ez a sok kötet a kétszobás kis könyvtárban? Márton elmondta: egykor a kiadók egy-egy friss kötetből akár 8-10 példányt is küldtek a községi könyvtáraknak, sokszor olyanokat, amelyeket senki nem emel le a polcról. Így ezeknek egy részét kiiktatták a leltárból, de a műszaki irodalmat is elkezdték „megrostálni”, hogy az újonnan kapott kötetek is felkerülhessenek a polcokra. A kiselejtezett, de jó állapotú köteteket átengedik az iskolai könyvtárnak, ott is válogatnak belőle, a megmaradtakat pedig az érdeklődők vihetik el.
A legutóbbi kimutatás szerint a könyvtár 7545 kötettel rendelkezik, ebből 5638 magyar vagy többnyelvű. Nyilvántartott olvasójuk száma 238, ebből 140 rendszeresen látogatja a tékát, 489 látogatás alkalmával 753 könyvet kölcsönöztek ki az olvasók – sorolta Márton Ferenc. Sok új olvasót nem jegyeznek, inkább a diákok köréből kerülnek ki olyanok, akik a kötelező olvasmányok miatt ide is beiratkoznak. A községi könyvtárnak jó a kapcsolata a helyi általános iskolával, Márton Ferenc nemcsak az ottani állományt rendszerezte tavalyelőtt önkéntes munkával, hanem többször is részt vett iskolai rendezvényeken, ismertetve a diákokkal a községi könyvtárat.
Nem csak adományok révén bővül a téka állománya, a helyi költségvetésből is kiutal a községvezetés egy-kétezer lejt, amellyel új könyveket vásárolnak. Hogy mit, azt a könyvtáros dönti el, hisz fel szokta jegyezni azokat a műveket, szerzőket, amelyeket/akiket igényelnének az olvasók, de hiányzik a kínálatukból, így év végére beszerzi azokat. Ő látja, hogy milyen könyvek lennének hasznosak, de ez is kissé szubjektív, hisz olyan új könyveket is be kell szereznie – például ponyvaregényeket, „szappanoperákat” – amelyeket haza sosem vinne, de itt igénylik a középkorú hölgyek. „Mivel ez közösségi könyvtár, az olvasók igényei a lényegesek, nem a személyes véleményem” – mondja nevetve Márton Ferenc, mutatva azokat a köteteket, amelyeket ilyen megfontolásból szerzett be az olvasóknak.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/adomanyokbol-bovul-a-nyaradgalfalvi-konyvtar

 
-- Játékgyűjtés árva és elhagyott gyermekek számára
Idén is játékgyűjtő kampányt indít a Hunyad megyei Ovid Densuşianu Könyvtár. A kezdeményezés már többéves hagyománnyal rendelkezik, és az elmúlt esztendőkben egyre többen karolták fel. Szeretnének a következő három hónapban (március 1. és május 27. között) minél több játékot összegyűjteni a rászoruló gyermekek számára. „Dévai székhelyünkön (1918 December 1. út 26. szám) hétköznapokon 10 és 18, szombaton 9 és 14 óra között fogadjuk az adományként behozott játékokat. Június elsejére eljuttatjuk ezeket a dévai, vajdahunyadi, lupényi, vulkáni, szászvárosi és brádi gyermekotthonokba, hogy egy kis örömet szerezzünk azoknak is, akiknek nélkülözniük kell a szülői ölelést, jelenlétet. Szívből remélem, hogy idén is sokak szívéhez eljut a felhívásunk, és június elsején sikerül valamennyi intézményben nevelkedő kisgyermeket megajándékozni” – fogalmazott Sebastian Bara könyvtárigazgató. Mint mondta, az adományozott játékoknak nem kell feltétlenül újnak lenniük, de tisztán és használható állapotban szeretnék átvenni őket, hogy valóban örömet szerezhessenek az intézményben nevelkedő gyermekeknek.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/jatekgyujtes_arva_es_elhagyott_gyermekek_szamara.php

 
-- Nézz szembe a félelmeiddel - ismét lesz élőKönyvtár és Könyvturi
Könyvturi|élőKönyvtár néven szervezi meg kulturális eseményét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 2016. április 15-én, a Perspektíva és Campus diákújságokkal közreműködve. Első alkalommal a Perspektíva kolozsvári diákújság 2015-ös programjaként jelent meg, Perspi20 szalagcím alatt, idén viszont az EMKE ad keretet a rendezvénynek a sétatéri Kaszinó épületében.
A tavaly megszervezett, Bolondulj a könyvekért mottójú rendezvény várakozáson felüli sikerrel zárult. Több mint 500 látogató vett részt az eseményen, a Könyvturin több mint 400 könyv cserélt gazdát, a szépirodalmi vagy lírakötetektől egészen a szakkönyvek sajátos világáig mindenki megtalálta a neki való olvasmányt.
Az idei rendezvény vezérmondata: Nézz szembe a félelmeiddel és találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! Ennek megfelelően az élő könyvtárban olyan „élő könyveket” lapozgathatnak az érdeklődők, akik nyíltan mesélnek másságukról, félelmeikről, arról, ami egyedivé teszi őket ebben a világban. A Könyvturi részeként pedig az érdeklődők megunt könyveiket újabbakra cserélhetik, és szabadon válogathatnak a könyvgyűjteményből.
Ennek érdekében könyvgyűjtési akciót szerveznek február 1-től április 10-ig ezeken a helyszíneken, ahová bárki elviheti már feleslegessé vált köteteit: Koffer kávézó (Bulevardul 21. Decembrie 1989 / Kossuth Lajos u. 48.), Szabédi László Emlékház (EMKE székhelye – Gh. Lazăr/Lázár u. 30.), Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT, Aurel Suciu/Kövespad u. 12.).
Az esemény után megmaradt könyveket az EMKE segítségével szórványtelepülésekre adományozzák tovább.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9672
További információk itt: https://www.facebook.com/K%C3%B6nyvturi-%C3%A9l%C5%91K%C3%B6nyvt%C3%A1r-875229289243005/?fref=ts

 
-- Börtönirodalom mint kiállítási tárgy
A Poarta Albă-i börtönben fogvatartottak által írt művek tekinthetők meg a Konstanca Megyei Könyvtárban.
A könyvtár illetékesei szerint a kiállítás ötlete onnan származik, hogy az elítéltek által a börtönben írt „tudományos” művekkel kapcsolatos közelmúltbeli botrány kirobbanása nyomán az intézmény közösségi oldalán egy olvasó arról érdeklődött, megtekinthetők-e valahol a könyvek. Ennek nyomán a könyvtár Ellentmondásos szerzők címmel nyitott tárlatot a művekből. Megtekinthető többek között Miron Mitrea volt szociáldemokrata közlekedési miniszter Szubjektív emlékek. Pillanatképek a közelmúlt történelméből, illetve Mi nem politizálunk című műve, de a törvénytelen átigazolások miatt elítélt játékosügynök, Victor Becali által a labdarúgó-világbajnokságok statisztikai adatainak, illetve a labdarúgóklubok menedzselésének témájában írt művei is.
Mellettük a helyi katasztrófavédelem három elítélt egykori vezetőjének műveit is kiállították – mindhárom kötet a katasztrófavédelem témájában íródott. Mint ismeretes, a botrány azért tört ki, mert kiderült: közel kétszáz elítélt élt vissza azzal a lehetőséggel, hogy minden egyes, a börtönben megírt tudományos mű után harminc nappal csökken a büntetés időtartama. Ennek nyomán ugyanis kétes minőségű, részben plagizált művek százai kerültek ki a börtönökből. A jelenség miatt a kormány idén szeptemberig felfüggesztette az ezt lehetővé tevő törvénycikkelyt.
Forrás: http://foter.ro/cikk/20160209_bortonirodalom_mint_kiallitasi_targy

 
ÉVFORDULÓ
 
-- Megkezdődött a Bethlen Miklós-emlékév
Megnyílt a Bethlen Miklós (1642–1716) jeles erdélyi gróf, államférfi és emlékiratíró halálának 300. évfordulója alkalmából szervezett emlékév Budapesten.
Kecskeméti Gábor irodalomtörténész, az emlékév szervezőbizottságának elnöke az eseményen elmondta: a nemzetközi konferenciákat, kiállítást, kerekasztal-beszélgetéseket és kiadványok közreadását felölelő rendezvénysorozat célja újat mondani Bethlen Miklós életművéről, megvitatni a munkásságával kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket, magyar és külföldi szakértők bevonásával.
Tóth Zsombor, az Irodalomtudományi Intézet kutatója és az emlékév kezdeményezője a megnyitó ünnepségen hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat részét képezi 67 erdélyi családi levéltár átfogó kutatása is, amelynek során újabb, Bethlen Miklós által írt levelek előkerülése várható.
A Bethlen Miklós: A koronatanú elnevezésű emlékév következő rendezvényére Kolozsváron kerül sor áprilisban, ahol kerekasztal-beszélgetést rendeznek Bethlen Miklós és kora címmel. Ezt követően májusban Miskolcon tartanak nemzetközi konferenciát, amelynek témája Bethlen Miklós és a koraújkori börtönirodalom lesz.
Teljes írás itt: http://nol.hu/kultura/bethlen-miklos-emlekev-budapesten-1586773

 
ELHALÁLOZÁS

-- Eltemették Umberto Ecót
Százak, köztük miniszterek és vezető értelmiségiek vettek végső búcsút Umberto Eco olasz író-filozófustól, A rózsa neve című sikerregény világhírű szerzőjétől 2016. február 23-án Milánóban.
A búcsúztatást az idén február 19-én, 84 évesen elhunyt író otthonától nem messze fekvő Sforza-kastély udvarán tartották, a szertartást élőben közvetítette a RAI olasz köztévé.
A virágokkal borított koporsó előtt barátok, rokonok és magas rangú tisztségviselők mondtak rövid beszédeket, miközben az írónak az Eco-család életét végigkísérő kedvenc zeneműve, Arcangelo Corelli La Follia című szonátája szólt. A búcsúztatás után az írót szűk családi körben elhamvasztották.
Umberto Eco 1932. január 5-én Alessandriában született. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, később tanított is itt. Harminckilenc éves korában a szemiotika professzorának, egyben tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen, vendégprofesszorként előadott többek között a Yale és a Columbia egyetemen.
Számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról. Az 1967-es A nyitott mű és az 1968-ban készült A hiányzó struktúra című munkájában a művészi alkotás és a tömegkommunikációs eszközök kapcsolatát, valamint a műalkotás többértelműségét boncolgatta.
Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb regényszenzációja lett. A humor és a játékosság elemeit sem nélkülöző, többrétegű mű középkori köntösbe bújtatott, kosztümös bűnügyi regényként és filozófiai alkotásként egyaránt olvasható. A negyvenhét nyelvre lefordított könyv hibáit a szerző 2011-ben korrigálta, és a latin idézeteket is lefordította a felkészületlenebb olvasók számára. A regényből Sean Conneryvel a főszerepben nagy sikerű film készült.
Az író több rangos irodalmi kitüntetést megkapott, többek között a Strega-díjat, a Médicis-díjat, a Cesare Pavese-díjat, az Asztúria Hercege Díjat, az Osztrák Állami Díjat, 2007-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat. Több egyetem díszdoktorává választotta.
Forrás: http://www.origo.hu/kultura/kotve-fuzve/20160224-vegso-bucsut-vettek-umberto-ecotol.html

 
-- Meghalt Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! szerzője
Nyolcvankilenc éves korában, 2016. február 19-én meghalt Harper Lee, a modern amerikai irodalom egyik legfontosabb műveként számon tartott Ne bántsátok a feketerigót! című Pulitzer-díjas regény szerzője.
Nelle Harper Lee, aki a polgárháborús déli konföderációs seregek vezetőjének, Robert E. Lee tábornoknak a leszármazottja volt, Monroeville városkában született, négygyermekes, módos családban.
A Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban jelent meg, és azonnal óriási sikert aratott. A regény Atticus Finchről, a kisvárosi ügyvédről szól, aki egy fehér nő megerőszakolásával hamisan megvádolt fekete férfi védelmét vállalja el – az 1930-as évek rasszizmustól áthatott Alabamájában. Atticus Finch alakját az írónő az édesapjáról mintázta. A következő esztendőben a regényt Pulitzer-díjjal tüntették ki, azóta világszerte több mint 40 millió példányban kelt el. 1962-ben azonos címmel film készült belőle, a főszerepet Gregory Peck játszotta, aki alakításáért Oscar-díjat kapott.
A visszavonultan élő írónőnek csak 2015 júliusában jelent meg új könyve, amelyet valójában még a Ne bántsátok a feketerigót! előtt írt. A Menj, állíts őrt! – amelyben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később – a legkelendőbb kötet volt 2015-ben az Egyesült Államokban.
Forrás: http://kronika.ro/kultura/meghalt-harper-lee-a-ne-bantsatok-a-feketerigot-szerzoje

 
-- Elhunyt Kőrösi Zoltán
Tragikus hirtelenséggel, szívroham következtében 2016. február 5-én elhunyt Kőrösi Zoltán író, dramaturg, forgatókönyvíró.
1962. március 14-én született Budapesten. 1987-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-történelem szakán szerzett diplomát. 1986-tól szabadúszóként kritikákat, esszéket publikált. 1990-től a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, 1995-től főszerkesztője, 2002-től 2007-ig művészeti főszerkesztője volt. 1995-96-ban ő szerkesztette az Írószövetség Fiatal Írók József Attila Körének JAK-füzetek című sorozatát. 2008 szeptemberétől 2010 decemberéig a Litera.hu irodalmi oldal főszerkesztőjeként dolgozott.
Volt a Szépírók Társaságának alelnöke, 2010-től 2012 decemberéig a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnökeként dolgozott. Több film- és tévéfilm forgatókönyve fűződik a nevéhez. Galambok című drámáját az egri Gárdonyi Géza Színház mutatta be 2003-ban. Hazafelé címmel 1992-ben jelent meg első novellája, amellyel elnyerte a Magyar Napló irodalmi lap Örkény István-novellapályázatát. 1993-ban jelent meg első kötete, a Felrombolás.
Budapest, nőváros című kötete 2004-ben kiérdemelte az Édes Anyanyelvünk pályázat első díját, és megkapta 2005-ben az Év könyve kitüntetést. 2006-ban József Attila-díjat, 2008-ban Alföld-díjat kapott.
Utolsó könyve, a Szívlekvár 2014-ben jelent meg a Libri Kiadónál. Honlapja szerint két kötete áll megjelenés előtt: április elején lát napvilágot Az ítéletidő című regény, valamint a könyvhétre jelenik meg kisgyerekeknek szóló verseskötete.
Főbb művei közé tartozik még A testtől való szabadulás útja (elbeszélések, 1994); A tárt szárnyú lepke (regény, 1996); a Romkert (regény, 1997); a Történetek a csodálatos csecsemők életéből (regény, 1998); a Hentesek kézikönyve (elbeszélések, 1999); az Orrocskák (regény, 2000); a Télidő (2002); a Galambok (tragikomédia, 2003); a Milyen egy női mell? (regény, 2006), a Délutáni alvás (novellák, Burger Barnával, 2007); a Szerelmes évek. Gyávaság (2009) és a Magyarka (2013).
Írásai idegen nyelveken is megjelentek, olasz, héber, orosz, angol, német, francia és koreai fordításokban.
Forrás: http://librarius.hu/2016/02/05/elhunyt-korosi-zoltan/


DÍJAK

-- Artisjus irodalmi díjak 2016
Az Artisjus Egyesület Artisjus Irodalmi Nagydíját 2016-ban Tőzsér Árpád Erről az Euphorboszról beszélik című válogatáskötete kapta, az Artisjus Irodalmi Díjat „esszé, kritika” kategóriában Beck András Szakítópróba. Karinthy, a Nihil és akiknek nem kell című kötete – amely a Műút-könyvek sorozatban jelent meg –, mellette pedig Bognár Péter, Gerőcs Péter és Takáts József is irodalmi elismerésben részesült. A díjátadó ünnepséget 2016. március 1-jén tartják a Budapest Music Centerben.
Forrás: http://kulter.hu/2016/02/ok-kapjak-iden-az-artisjus-irodalmi-dijait/

 
-- Idén is kiosztják a Monoki-díjat
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idei közgyűlését 2016. április 9-én 11 órai kezdettel tartja Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Ugyanott kerül sor 15 órától az EMKE díjátadó ünnepségére is. Az EMKE Monoki István-díja "kimagasló, tudományos szintű szakmai teljesítményekért jár, vagy az egész romániai magyar könyvtárügy érdekében, kulturális értékeink megőrzéséért, gazdagításáért végzett áldozatos munkáért, esetleg egy tevékeny és eredményes könyvtárosi életpálya elismerését jelenti."
Forrás: Kopacz Katalin, elnök, Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

 
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
 
-- Ha valami megtetszik egy filmben, azt azonnal elkezdem szétkürtölni
A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyagtárának létrehozója és gondozója, Szabó Károly az 1990-es évek közepétől vetít filmeket és szervez filmes programokat a városban, alapító tagja a helyi filmeseket tömörítő Transikon Egyesületnek és az utóbbi két évben ismét aktív dokumentumfilmes.
Ha forgat, a székely hagyományok érdeklik. Ha Filmtettfesztet szervez, feldobja egy autósmozival. Ha gyűjt, fontos filmeket, valamint kommunizmus idejéből származó diákat és bakelitlemezeket szerez be a könyvtárnak, önmagának pedig némafilmsztárokat ábrázoló képeslapokat. Ha kikapcsolódik, kutyaszánt hajt. Fotósként kezdte, később televíziónál dolgozott, majd rendezést tanult a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Bolyai-osztályában. Füvesemberekről, gyógynövényes praktikákról szóló Ha nem használ, nem is árt című filmje 2014-ben elnyerte a Mediawave Online Filmfesztivál közönségdíját. Két évvel ezelőtt indította el a Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlét.
Vele készült interjú olvasható itt: http://www.filmtett.ro/cikk/4134/interju-szabo-karoly-filmes-rendezvenyszervezovel-dokumentumfilm-rendezovel

 
AJÁNLÓ

-- Könyvben is megjelenik a Harry Potter-színmű
Még idén kezükbe foghatják a Harry Potter-rajongók azt a könyvet, amely a J. K. Rowling-regények nyomán született színművet tartalmazza - írja a BBC News.
A Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című kétrészes színmű a darab nyári premierje után jelenik meg nyomtatásban. A regény története után 19 évvel játszódó drámában Harry Potter már három gyermek apja, és agyondolgozza magát a mágiaügyi minisztériumban. A darabot a Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling írta Jack Thorne és John Tiffany közreműködésével. A színmű nyomtatásban az e-könyv-változattal együtt jelenik meg a Little, Brown Book Group kiadó gondozásában.
"Rowling és csapata nagyon sok kérést kapott a rajongóktól, akik nem láthatják a darabot, hogy legalább hadd olvashassák el azt, minket pedig nagyon boldoggá tesz, hogy lehetővé tesszük ezt számukra" - közölte a kiadó.
A produkció előbemutató-sorozatát májustól láthatja a közönség a londoni Palace Színházban, a premiert július 30-án tartják. A könyv keménykötéses és elektronikus változatban július 31-én jelenik meg.
A drámában Jamie Parker alakítja majd Harry Pottert, Hermione Granger szerepét Noma Dumezweni kapta. Potter másik barátját, Ron Weasleyt Paul Thornley játssza. (mti)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9675

 
MOZAIK

-- Megjelent Umberto Eco utolsó könyve
Az eredetileg tervezett májusi kiadás helyett már a napokban az olasz könyvesboltokba kerül az idén februárban elhunyt Umberto Eco utolsó könyve.
A Pape Satan Aleppe című, mintegy ötszáz oldalas könyv Umberto Eco 2000-től megjelent közéleti és kulturális írásait gyűjti össze, köztük azokat, amelyeket Minerva levelei címmel a l'Espresso hetilap utolsó oldalán jelentetett meg.
Elisabetta Sgarbi, az Ecóval közösen alapított La Nave di Teseo (Teseus hajója) nevű könyvkiadó vezetője elmondta, hogy Umberto Eco halála előtt néhány nappal bólintott rá a könyv megjelenésére. Umberto Eco, Elisabetta Sgarbi és más olasz írók tavaly alapították az új olasz kiadót a Berlusconi-család birtokolta és az olasz értelmiség egy része szerint az olasz könyvkiadást uraló Mondadori-Rcs kiadói csoporttal szemben. Umberto Eco kétmillió euróval finanszírozta az új kiadót.
A Pape Satan Aleppe cím Dante Alighieri Isteni színjátékát idézi. A Pokol hetedik énekének első sorában az alvilági isten Pluto "Pape Satan, pape Satan, aleppe" szavakkal fogadja Dantét és Vergiliust. A sor értelmezése vitatott.
Forrás: http://www.ma.hu/kulturport.hu/274372/Mar_a_heten_megjelenik_Umberto_Eco_utolso_konyve

 
-- Szexuális tartalmú műve miatt két évet kapott egy író Egyiptomban
Szexuális tartalmú műve miatt két év szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban egy írót, akit eredetileg egyik olvasója jelentett fel arra hivatkozva, hogy a szöveget olvasva súlyosan megbetegedett.
Ahmed Nádzsit egy hónapja első fokon felmentették, de az ügyészség a közerkölcs megsértésére hivatkozva fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig a maximális büntetést szabta ki rá. A vádirat szerint az író "tollát és elméjét arra használta, hogy a szabadszerelmet hirdetve rontsa a közerkölcsöt".
Nádzsi Az élet használata című könyvéből az ország legfontosabb irodalmi magazinja, az Ahbár al-Adab még 2014 augusztusában közölt egy részletet. A feljelentő azt állította, hogy a szöveg elolvasása miatt szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása. Az ülést vezető bíró a magazin főszerkesztőjét 10 ezer egyiptomi font pénzbírságra büntette. Az ítélet ellen mindkét érintett fellebbezhet.
Nádzsi korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség a novellában leírt szexuális jelenetet nem fikcióként, hanem a saját élményeinek leírásaként kezelte. "Ahelyett, hogy prózaként tekintenének rá, úgy kezelik, mint egy egyes szám első személyben megírt újságcikket" - mondta. Példaként említette, hogy mivel az egyik figurája a történet folyamán hasist fogyaszt, őt magát is kivizsgálták kábítószer-fogyasztás miatt.
Nádzsi szerint annak ellenére fogták perbe, hogy a hatóságok engedélyezték az eredetileg Bejrútban kiadott könyv egyiptomi terjesztését.
A börtönbüntetésre reagálva egyiptomi művészek "égesd el az alkotásodat" címszóval kampányt indítottak el a Facebookon Nádzsi melletti szolidaritásuk jeléül, amelyben arra szólítják fel kollégáikat, hogy a legfelsőbb bíróság épülete előtt összegyűlve égessék el műveiket.
Egy neves rovatvezető az al-Makál című napilap címoldalán példátlan támadást intézett Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök ellen. "Az Ön állama egy teokrácia, Elnök úr, annak ellenére, hogy állandóan egy modern, polgári államról beszél. Az Ön államának hivatalai utálják az értelmiséget, a gondolatokat és a kreativitást, és csak a képmutatókat, a támogatás és a hízelgés verseinek szerzőit szeretik, csakúgy, mint ahogy az elődje (az iszlamista Mohamed Murszi) idején volt" - írta Ibráhím Ísza. (mti)
Forrás: http://vilag.transindex.ro/?hir=28125

 
-- Az első, írásban fennmaradt magyar nyelvű káromkodás
Első, írásban fennmaradt káromkodásunk a középkorból származik, és az Országos Széchenyi Könyvtár tulajdonában lévő Dubnici krónikában olvasható, amely egy 1370 körül keletkezett geszta alapján 1476-ban Váradon latin nyelven íródott történelmi könyv.
Csak a káromkodás olvasható magyarul, a kornak megfelelő írásmódban: „Wezteg kwrwanewfya zaros nemeth, iwttatok werenkewht, ma yzzywk thy wertheketh” – írja a Szeretlekmagyarország.hu.
A mondat története az 1300-as évekre nyúlik vissza. 1355-ben I. Lajos magyar király segítséget küldött Habsburg II. Albert osztrák herceg és Luxemburgi IV. Károly német–római császár támogatására Zürich és szövetségesei ellen. A krónika szerint Zürich város körül a magyarok hatalmas csatát vívtak a svábföldi németekkel. A magyarok a legenda szerint azt kiáltották, hogy „Szent királyok, segítsetek!”, és legyőzték a németeket.
„Úgy hullottak le a szájas németek a magyarok előtt, mint ökrök a vágóhídon. A magyarok ugyanis azt a parancsot kapták, hogy egy németet se fogjanak el, hanem mindnyájukat részegítsék meg a halál poharából... A magyarok vészes kardot villogtatva fejük fölött, elcsapták kezüket és fejüket, mondván: »Veszteg, kurvanő fia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti véreteket.« A nyelvészek megállapították, hogy minden egyes nép káromkodáskultúrájának alapját saját ősvallása képezi. Így tehát az északiak átkozódásaikba a felmenőiket, a déli régiókban az altesti vonatkozásokat, keleten a szenteket és Istent szövik bele. Honfoglaló őseinknek hála, Magyarország közép-európai fekvése lehetővé tette, hogy mi a szélrózsa minden irányából érkező átokfelhozatalt beleolvasszuk saját nyelvünkbe” – olvasható a Dívány.hu-n.
Forrás: http://kronika.ro/szines/az-elso-irasban-fennmaradt-magyar-nyelvu-karomkodas

 
VIDEÓ

-- Umberto Eco könyvet keres a saját könyvtárában
Az ezt bemutató filmet közzétette Stefano Crupi: https://www.youtube.com/watch?v=sPll956kMvc
 

Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

 

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (2)

.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update