ReMeK-e-hírlevél
X. évf., 2015/12. szám                                       ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

A hírlevél szerkesztősége minden olvasójának és közreműködőjének áldott, örömteli karácsonyt és békés, boldog, jókat hozó új esztendőt kíván!

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Nagy segítséget jelenthet a kutatóknak a Hungaricana adatbázis
PÁLYÁZATOK
-- Bod Péter II. romániai magyar könyvtárbővítési pályázat
-- Képzőművészeknek és zenészeknek hirdet ösztöndíjprogramot az ICR
-- Hagyományaink újratöltve
-- Magamra ismerek – esszépályázat középiskolásoknak
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
-- Fotóalbumbemutató Székelyudvarhelyen
-- Iskolai könyvtári világhónapi rendezvények a Márton Áron Főgimnázium könyvtárában
-- Könyvkiállítás, könyvjelzőcsere és mesemaraton a Mikesben
-- Balladamondó verseny a nagykárolyi könyvtárban
-- Olvass, másképp! projekt a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában
-- Közös dolgainkról Diószegen
-- „Nagy volt, mi pedig kicsik” - Marossy Annára emlékeztek Nagyváradon
-- Szabadtéri felolvasómaraton Temesváron
-- Szép gesztussal üzentek az udvarhelyiek Párizsnak
KITEKINTŐ
-- Véget ért a Magyar Országgyűlési Könyvtár idei ösztöndíjprogramja
-- Új nemzeti könyvtár jön létre
-- Milyen könyvek találhatók XVI. Benedek pápa új könyvtárában?
-- Német közkönyvtári trendek: fenntartói költségcsökkentés, elöregedés, lemaradás
-- Hogyan tanulhatunk könyvtárosságot Ausztriában?
HAZAI
-- Könyveket gyűjtenek a nyárádmenti iskolásoknak
-- Ady-emlékházat avattak Zilahon
-- Hagyomány és kortárs művészet: decemberben dobbant az idei pulzArt
ÉVFORDULÓK
-- 230 éve született Döbrentei Gábor költő, királyi tanácsos
ELHALÁLOZÁS
-- Elhunyt Csávossy György
DÍJAK, KITÜNTETÉSEK
-- Kitüntette Klaus Johannis a Kriterion Könyvkiadót
-- December 15-ig lehet javaslatot tenni művészeti középdíjasokra
-- Cseh drámaversenyt nyert Székely Csaba
-- Könyv Szenátora cím Kuszálik Péternek
AJÁNLÓ
-- Hargittai Magdolna: Nők a tudományban határok nélkül
-- Milyen gyermekkönyvet tegyek a fa alá?
MOZAIK
-- Nemzetközi díjat nyert „A magyar törvényhozás ezer éve” című állandó kiállítás
-- Rejtő Jenő az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron
-- Könyvtárat hirdető szobor - régikönyv-imázs
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Nagy segítséget jelenthet a kutatóknak a Hungaricana adatbázis
A Hungaricana új, könnyen kereshető, hatalmas adatbázist egyesítő portálon mindent meg lehet találni, amit magyarországi könyvtárban, levéltárban vagy múzeumban digitalizáltak.
Korábban is léteztek adatbázisok egymástól elkülönítve, a Hungaricana újdonsága, hogy ezekben az adatbázisokban ezentúl egyetlen keresésre meg lehet találni bármit, ami a különböző gyűjteményekben digitálisan elérhető. A portálról általánosságban elmondható, hogy folyamatosan frissül, átlátható és nagyon könnyű kezelni.
A feltöltött anyagok között egyebek mellett megtalálhatjuk a legkülönfélébb középkori okleveleket, urbáriumokat, a tisztviselőket és polgárokat felsoroló archontológiákat, Ybl Miklós összes tervét, Budapest Székesfőváros Közgyűlésének 1873 és 1949 közötti jegyzőkönyveit, Pest Szabad Királyi Város Építő Bizottmányának anyagait, fotókat, képeslapokat és térképeket. Ezek között számos rendkívül értékes, máshogy nehezen hozzáférhető dokumentum van.
Kis kereséssel könnyen olyan okleveleket is találhatunk, amelyen például Mátyás király aláírása szerepel, de a georeferált helyadatokkal rendelkező képeslapok között is érdemes szétnézni. A Hungaricana óriási segítséget jelent majd a kutatóknak, egyetemi hallgatóknak, de lényegében bárkinek, akit egy kicsit is érdekel a történelem.
Forrás: http://welovebudapest.com/budapest.nevezetessegei/elindult.a.hungaricana.kiprobaltuk.es.megszerettuk?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=wlbsights
 

PÁLYÁZATOK
 
-- Bod Péter II. romániai magyar könyvtárbővítési pályázat
A TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki romániai magyar könyvtárak bővítésére, könyv- és szótárállományuk gyarapítására 50%-os kedvezményes áron. A pályázat célja a romániai magyar könyvtárak ellátása a magyar nyelv új, korszerű szótáraival. Egy felmérés eredménye azt mutatja, hogy a romániai magyar könyvtárak túlnyomó részében sajnálatos módon csak több évtizedes, elavult magyar szótárak találhatók. Ezek a régi, korszerűtlen szótárak nem tükrözik szókincsében gyorsan változó nyelvünk mai állapotát, alkalmatlanok a nyelvi kompetencia hatékony fejlesztésére és az identitás őrzésére. A TINTA Könyvkiadó, mint a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadója, átérezve felelősségét pályázatot ír ki, hogy a romániai magyar könyvtárakban és a közoktatásban is széles körben elérhetőek legyenek a magyar nyelv mai állapotát leíró új szótárak. A TINTA Könyvkiadó szótárai közül többet a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága Kiváló Magyar Szótár díjjal tüntetett ki.
2015. november 10-től 2015. december 10-ig folyamatosan nyújtható be pályázat. A pályázat kiírója a határidőn túl beérkező pályázatokat nem fogadja el.
Részletek, teljes kiírás itt: http://www.tintakiado.hu/news_view.php?id=442

 
-- Képzőművészeknek és zenészeknek hirdet ösztöndíjprogramot az ICR
Fejenként 4545 euró értékű ösztöndíjra hirdet pályázatot zenészek és képzőművészek számára a Román Kulturális Intézet (ICR). A kiírás három hónapos továbbképzést biztosít Franciaország egyik legjobb, Európa talán legismertebb művészeti egyetemén, a Cite Internationale des Arts de la Paris-n – nyilatkozott Nagy Mihály Zoltán, az ICR alelnöke.
A Román Kulturális Intézet ösztöndíjrendszerét azért hozták létre, hogy a romániai kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok bekapcsolódjanak a külföldi egyetemeken és a kutatóintézetekben zajló képzésekbe vagy kutatásokba – hangsúlyozta Nagy Mihály Zoltán. „A mostani két kiírásunk is ezt a célt szolgálja: a zenészeknek szóló George Enescu-, valamint a képzőművészeket érintő Constantin Brâncuşi-ösztöndíjak nyertesei nagynevű egyetemi oktatók képzésein vehetnek majd részt” – mondta az intézmény alelnöke. A pályázási határidő 2015. december 11.
A képzések időpontjai a zenészek esetében 2016. február–április és augusztus–október, a képzőművészek pedig május–július, valamint november – 2017. január folyamán tanulhatnak tovább a neves párizsi egyetemen.
Pályázni személyesen vagy postai úton lehet. A pályázás feltételeiről és követelményeiről az ICR honlapján, a http://icr.ro/pagini/bursele-constantin-brancusi-si-george-enescu-3634 címre kattintva lehet tájékozódni.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9568

 
-- Hagyományaink újratöltve
A Harmónium Egyesület és az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület környezettudatos hagyományápolási pályázatot hirdet külhoniak és magyarországiak számára. A pályázati felhívás célja, hogy a résztvevők jellegzetes, helyi motívumokat, hagyományokat valamilyen környezettudatos formában mutassanak be, pozitív szemléletformáló folyamatokat indítva be ezzel a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségükben.
Pályázni lehet bármilyen, a környezettudatos szemlélet és a hagyományápolás összekapcsolódásából született pályaművel. Korcsoportok: 6–12 évesek, 13–18 évesek és 18 év fölöttiek. Kategóriák: Szöveges alkotás (vers, próza, monda, népdal, mese, stb. környezettudatos újragondolása prózai vagy verses formában); Újjászülető tárgyaink (pl.: hímzések, kosarak, egyéb); Képi megoldások (illusztráció, fotó, videó, montázs, rajz, grafika, festmény, képregény stb.).
A pályamunkák a szerzők, alkotók feltüntetésével kikerülnek a www.hatartalanul.net oldalra, valamint a kiemelkedőbb képekből, fotókból képeslapot készítenek, illetve kiállítást rendeznek. A kategóriák győztesei korcsoportonként könyvjutalomban részesülnek. A zsűri által legkiemelkedőbbnek ítélt munka alkotója egy digitális fényképezőgépet nyer.
További felvilágosításért és technikai kérdés esetén érdeklődni lehet Badár Frigyesnél, a info@hatartalan.net címen.
Teljes kiírás itt: http://www.hatartalan.net/index.php/telepuelesem-kincsei/1294-palyazati-felhivas-hagyomanyaink-ujratoeltve


-- Magamra ismerek – esszépályázat középiskolásoknak
A „Magamra ismerek” irodalmi pályázat irodalomkedvelő, magukban az íráshoz kedvet, tehetséget érző középiskolásoknak szól, az Aegon Művészeti Díj támogatásával. A 2015-ös Aegon-díjra jelölt legjobb 10 könyvről szóló esszéket 2016. január 15-ig várják.
Az Aegon Művészeti Díj a legrangosabb magánalapítású elismerés, amellyel egy adott év legszínvonalasabb kortárs szépirodalmi művét jutalmazzák. Minden évben tíz, döntőbe kerülő könyv közül kerül ki a győztes alkotás.
Részletek és teljes kiírás itt: http://www.litera.hu/hirek/magamra-ismerek-palyazati-felhivas

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
 
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
A Biblis könyvtári szoftver új fejlesztései – szakmai képzés könyvtárosoknak
A BIBLIS könyvtári szoftver legújabb fejlesztéseivel ismerkedtek Hargita és Kovászna megyei könyvtárak munkatársai a 2015. november 6. és 7. között tartott szakmai képzésen a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A képzés a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.
A BIBLIS könyvtári szoftver legújabb, 2015-ös fejlesztéseinek köszönhetően új online szolgáltatások váltak elérhetővé az ezt használó székelyföldi könyvtárakban. A használók számára lehetővé vált az önálló (tehát a könyvtáros közreműködését nélkülöző) hosszabbítása a dokumentum-kölcsönzési határidőnek, illetve az előjegyzés. Ezek elvégezhetőek egyaránt a szoftver OPAC, illetve WebOPAC moduljaival. Ezeket a fejlesztéseket ismerhették meg a BIBLIS-felhasználó székelyföldi könyvtárak munkatársai (12 személy) a képzésen. A résztvevők ki is próbálhatták a szoftver által felkínált új lehetőségeket, gyakorolhatták az online katalógus által nyújtott keresési módozatokat is.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/310/a-biblis-konyvtari-szoftver-uj-fejlesztesei-es-hasznalatuk--szakmai-kepzes-konyvtarosoknak
Lezajlott a Könyvcsata Hargita megyei döntője
2015. november 3-án ért véget Hargita megyében a március óta zajló, Könyvcsata elnevezésű olvasóverseny. A román nyelven zajló országos verseny kezdeményezője a kolozsvári megyei könyvtár volt, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és Maroshévíz könyvtára Hargita megyéből tavaly kapcsolódott be a versenybe. Az idei, második Könyvcsata legeredményesebb csíkszeredai versenyzői Katona Blanka, Ferencz Henrietta, Resiga Andrea, Péter Blanka, Zakariás Adrienn, Casapu Ioana voltak, a Márton Áron, Segítő Mária és a Joannes Kájoni középiskolák tanulói, a csíkszeredai Nagydíjat Pustianu Valeria (a Joannes Kájoni középiskola tanulója) nyerte. A megyei szakasz nyertesei Raluca Ciucanu és Böythe Renáta-Tünde maroshévízi tanulók.
Videó a csíkszeredai döntőről: https://www.youtube.com/watch?v=nSQJhXZdXfY
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/306/veget-ert-a-2015-os-konyvcsata-hargita-megyeben
Keresztes Evelin csíkszeredai képzőművész kiállítása
Keresztes Evelin csíkszeredai képzőművésznek nyílt kiállítása 2015. november 4-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A művész újabb alkotásait láthatták a könyvtár látogatói a kiállításon, amelyet Túros Eszter művészettörténész nyitott meg több mint száz érdeklődő jelenlétében. Túros Eszter ’örömfestőnek’ nevezte Keresztes Evelint, olyan alkotónak, aki ’adományként éli meg tehetségét és ezt az adományt képei által igyekszik tovább adni közönségének, megrendelőinek’.
Keresztes Evelin az elmúlt években többféle műfajban kipróbálta magát, majd a makramézás és a nemezelés után tért vissza a festészethez. Több egyéni kiállítása volt Csíkszeredában 2010 és 2014 között.
Sajtóvisszhang: http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/keresztes-evelin-az-oromfesto
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/307/az-oromfesto-keresztes-evelin--uj-kepzomuveszti-kiallitas-nyilt-konyvtarunkban
Lélek-jelen-lét - Krizbai Tímea előadása és könyvbemutatója
Krizbai Tímea klinikai szakpszichológus Lélek-jelen-lét című előadásán közel százötvenen vettek részt, zsúfolásig telt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, sokan a gyermekkönyvtárból hallgatták az előadót, akinek azonos című könyvét is megismerhették a 2015. november 5-i találkozón. A szerző klinikai szakpszichológus, egyetemi adjunktus, könyvében olyan érdekes lélektani témékat tárgyal, mint a pozitív gondolkodás, az önbizalom és önértékelés, a lelki betegségek, a szeretetnyelvek, az identitás fejlődése, az Y és Z generáció.
Videofelvétel a találkozóról: https://www.youtube.com/watch?v=OQEPfCRXDlw
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/308/lelek-jelen-let--krizbai-timea-eloadasa-es-konyvbemutatoja-konyvtarunkban
Zöld Szerda – új beszélgetéssorozat a könyvtárban
A Zöld Székelyföld Egyesület kezdeményezésére indult új beszélgetéssorozat a könyvtárban, Zöld Szerda címmel. A Kutyavilág címet viselő első találkozóra és beszélgetésre közel ötvenen gyűltek össze a könyvtár előterében 2015. november 11-én. A beszélgetés meghívottai, Dr. Buslig Johanna állatorvos, Bedő Csilla, a Pro Animalia Egyesület állatmenhelyének ügyvezetője, Dr. Kiss Ervin, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság – Állatrendőrség osztály munkatársa a jelenlevőkkel közösen számos, kutyákkal, kutyatartással kapcsolatos témát jártak körül. Érdekes vita bontakozott ki, a közönségből sokan tettek fel kérdéseket, amelyekre a szakemberek válaszoltak. ‘Az én házam’ címmel tartott második találkozón arra kerestek választ, hogy milyen az ideális településarculat, melyek az ideális építőanyagok, hogyan lehet otthonossá, természetbaráttá varázsolni házunkat. Ezúttal építészek voltak a meghívottak: Korodi Szabolcs, T. Kovács Áron és Márton Ildikó.
Sajtóvisszhang: Hargita Népe, 2015. november 12.
http://zoldportal.ro/#hu/dd/zold-szerda--kutyak-a-kozeppontban.html
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/311/kutyavilag--a-zold-szerda-cimmel-indult-beszelgetes-sorozat-elso-talalkozoja
’A kalandvágyó fordító’ – könyvbemutató és beszélgetés
A fordítás, az irodalmi szövegek közvetítésének műhelytitkaiba tekinthetett be a közönség A kalandvágyó fordító című irodalmi találkozón és könyvbemutatón, 2015. november 12-én, a Kájoni János Megyei Könyvtárban.  Három olyan kötetet ismerhettek meg a jelenlévők, amelyek az utóbbi években jelentek meg, és a maguk nemében igazi irodalmi csemegének számítanak. Vallasek Júlia esszéíróval, irodalomkritikussal és műfordítóval az Angolkeringő. Esszék a kortárs angol irodalomról és a Jane Austen levelei című köteteiről, a kortárs és a 18. századi angol irodalom közvetítésének kérdéseiről Pieldner Judit irodalomkutató beszélgetett. Ajtony Zsuzsanna nyelvész-fordítót Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi docens kérdezte az Imagológia. A nemzeti karakterek kulturális konstrukciói és irodalmi reprezentációi című kötetről. A beszélgetés meghívottjai, résztvevői egyetemi oktatók, akik mindannyian megtapasztalták munkájuk során a fordítás, az irodalmi szövegek közvetítésének szépségét és nehézségeit is.
Sajtóvisszhang: http://hargitanepe.eu/kalandvagyo-forditok/
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=JtFZFR0jZl4
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/312/a-kalandvagyo-fordito--konyvbemutato-es-beszelgetes-a-forditas-muhelytitkairol
Kincsünk a nyelvünk – helyesírási és fogalmazási verseny A Magyar Nyelv Napján
2015. november 13-án első alkalommal ünnepelhettük meg hivatalosan A Magyar Nyelv Napját Romániában is. A Hargita Megye Tanácsa által szervezett eseménysorozat csíkszeredai programjának szervezésébe bekapcsolódott a Kájoni János Megyei Könyvtár is. 10 órától Kincsünk a nyelvünk címmel helyesírási és fogalmazási versenyt szervezett VII–VIII. osztályos diákoknak, ezen tíz tanintézmény vett részt két-két diákkal. A csíkszeredai iskolák közül a József Attila, Nagy Imre és Petőfi Sándor Általános Iskola, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai, valamint Csíkmadaras, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Csíkmindszent, Csíkpálfalva, és Kászonaltíz iskoláinak tanulói voltak jelen. A verseny feladatai közt rövid tollbamondás, fogalmazás és játékos helyesírási teszt szerepelt. A feladatokat János Éva és Török Edit könyvtárosok állították össze, ugyancsak ők szervezték meg a versenyt. A zsüri tagjai csíkszeredai magyarszakos tanárok voltak: Dáné Szilárd tanfelügyelő, Boldizsár Ágoston, a Márton Áron Főgimnázium magyartanára és Mirk László, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola magyartanára. A legeredményesebb versenyzők: Bodó Kinga, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola, Kászonaltíz, Lurcza Adrienn és Szabó Balázs (József Attila Általános Iskola, Csíkszereda).
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=5TY86Md1uDE
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/313/kincsunk-a-nyelvunk-helyesirasi-es-fogalmazasi-versenyt-szerveztunk-a-magyar-nyelv-napjan
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/323/zold-szerda-masodik-alkalommal-a-konyvtarban-az-en-hazam
A Magyar Nyelv Napja – ünnepi rendezvény a könyvtárban
A Magyar Nyelv Napja előtt tisztelgő Hargita megyei rendezvénysorozat központi ünnepi rendezvényét a Kájoni János Megyei Könyvtárban tartották meg 2015. november 13-án, 17 órától, Hargita Megye Tanácsának és kulturális alintézményeinek közös szervezésében.
Ünnepi köszöntőkkel kezdődött a rendezvény (Kopacz Katalin könyvtárigazgató, Szarka Gábor konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa képviseletében, Szász Zoltán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége képviselőjeként). Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetet mondott munkatársainak, akik segítettek a törvénytervezet első verziójának megfogalmazásában, valamint a kulturális alintézményeknek, akik gazdag programkínálatot állítottak össze a nap méltó megünneplésére. A program folytatásaként előadásra, beszélgetésre és könyvbemutatóra került sor. A Székelyföld folyóirat novemberi számát Molnár Vilmos szerkesztő ismertette röviden, majd Oláh-Gál Róbert matematikatörténész, Bolyai-kutató, a Sapientia EMTE oktatója tartott rendkívül érdekes előadást a magyar matematikai szaknyelv kialakulása és megújítása témában, főként a tudományos nyelv magyarítására törekvő nyelvújító Barczafalvi Szabó Dávid munkásságának állítva emléket. Kozma Mária író-szerkesztővel Írd le, hogy megmaradjon című, az írás és könyvnyomtatás történetével foglalkozó új kötete apropóján Sarány István publicista, a Hargita Népe szerkesztője beszélgetett.
A programot záró esemény a Hargita Megye Tanácsa által alapított Kájoni János-díjak átadása volt, amelyet négy olyan jeles erdélyi személyiségnek ítéltek oda, akik a magyar nyelv és kultúra megmaradásáért, terjesztéséért is munkálkodnak: Kozma Máriának kiemelkedő írói, publicisztikai, szerkesztői, kiadói munkásságáért; Cseke Péter professzornak publicisztikai, szociográfiai, intézményteremtő és oktatói munkásságáért; a kósteleki Vaszi Levente népdalénekesnek, a Fölszállott a páva tehetségkutató közönségdíjasának, a magyar népi kultúra népszerűsítéséért végzett munkájáért; Márton László gépészmérnöknek, technikatörténeti szakírónak a magyar nyelvű tudományművelés érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért. A díjakat – emlékplakettet és oklevelet – Borboly Csaba , a megyei önkormányzat elnöke nyújtotta át.
Sajtóvisszhang: http://erdely.ma/kultura.php?id=195493&cim=a_magyar_nyelv_napjat_unnepeltek_hargita_megyeben
http://hargitanepe.eu/hivatalos-unneples/
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=d9RWLttZVLQ
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/314/a-magyar-nyelv-napja--unnepi-rendezveny-a-kajoni-janos-megyei-konyvtarban
Novemberben is találkoztak a könyvtári Olvasókör tagjai
Az olvasókör kilencedik találkozóját tartották 2015. november 16-án, ismét Kozma Mária író volt a vendég, akinek Sorskerék című regénye került ezúttal terítékre. Dobai István mutatta be a könyvet, majd az írónővel való beszélgetés során érdekes szakmai műhelytitkokba is betekinthettek a jelenlevők. A kör munkájáról, a találkozón elhangzottakról ezúttal is részletesen beszámolt Cseke Gábor a kör honlapján.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/318/az-olvasokor-kilencedik-novemberi-talalkozoja
Pügmalion – léleknapló: Ady András új verseskötetének bemutatója
Ady András Pügmalion – léleknapló című verskötete a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg a Budapesti Ünnepi Könyvhétre, idén júniusban. A kötet hazai első bemutatójára könyvtárunkban került sor 2015. november 18-án. A bemutatón Gálfalvi Ágnes, a Lector kiadó munkatársa, a könyv szerkesztője méltatta Ady András verseit, majd a szerző olvasott fel új kötetének verseiből. Ady András Csíkszereda polgármesteri hivatala kulturális irodájának munkatársa, lapszerkesztő, külpolitikai elemzőként romániai magyar napi-, hetilapok, televíziós és rádióműsorok munkatársa. Versei hazai és magyarországi lapokban, folyóiratokban jelentek meg.
A Székelyhon portálon olvasható a kötetbemutató apropóján készült beszélgetés Ady Andrással, amelyben így vall a kötet verseiről, a címválasztásról: ’Valójában a Pügmalion-mítosz eredeti változatára gondoltam a kötetcím kiötlésekor, azért, mert ebből kiindulva az olvasónak is meg akartam adni a lehetőséget arra, hogy mindazon verziókra gondolhasson, amelyek ebből az eredetiből a szobrászatban, a festészetben, az irodalomban, a színdarabok területén vagy a modernebb filmvilágban létrejöttek.’
Teljes beszélgetés itt: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/kolcsonadott-versek
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/319/pugmalion--leleknaplo--ady-andras-uj-verseskotetet-mutattak-be-a-konyvtarban
Az anyag titkai – Nagy Péter újabb előadása a 20. század fizikájáról
Nagy Péter újabb előadása a 20. század jelentős fizikai felfedezéseiről számos érdeklődőt vonzott, mintegy félszázan gyűltek össze a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Az anyag titkai címmel 2015 májusában elkezdett előadássorozat folytatására november 19-én került sor.
Az anyag szerkezetének kutatásában elért eredmények ismertetését folytatta az előadó, vetített képanyaggal illusztrálva. 1895-ben Wilhelm Conrad Röntgen felfedezte a később róla elnevezett X-sugarakat, a következő évben pedig Becquerel a radioaktivitást, amelynek alaposabb tanulmányozását Marie és Pierre Curie végezte el. J. J. Thomson kísérletei megmutatták, hogy az elektronok az atomok alapvető részei, így az addig elfogadott atommodell is alapos átgondolásra szorult - hangzott el a bevezetőben. Az előadás során a felfedezések mögött rejlő emberi személyiségeket is felvillantotta Nagy Péter.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/320/az-anyag-titkai--nagy-peter-ujabb-eloadasa-a-20.-szazad-nagy-fizikai-felfedezeseirol
A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be
A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be 2015. november 26-án a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az eseményre ismét megtelt érdeklődőkkel a könyvtár előadóterme, akik Daczó Katalin újságíró ’Vezényszó nélkül is haptákba állt a század – Emlékképek a Nagy Háborúból’ című könyvét és Kovács Hont Imre újságíró Tanyavilág című riportkötetét ismerhették meg. Daczó Katalin új könyve Cseke Gábor szerkesztésében jelent meg, tulajdonképpen gyűjtemény, a Hargita Népe hasábjain kéthetente jelentkező, Emlékképek a nagy háborúból című rovat írásait gyűjti egybe. Az est házigazdájaként Sarány István szerkesztő, valamint Cseke Gábor író beszélgetett a szerzővel új kötetéről.
Daczó Katalin emberi sorsok alakulásában, kézzelfogható dokumentumokban, bizonylatokban keresi a nagy háború még fellelhető nyomait, következményeit – mondta el Cseke Gábor. Kiindulópontként leginkább a korabeli helyi sajtót és a csíkszeredai levéltárban őrzött 1914–1918 közötti iratokat használtam fel – tette hozzá a szerző. Egy-egy érdekesnek tűnő történet végkifejletét is igyekezett kideríteni, utánanézett személyeknek, a hősök, katonák további sorsának, megpróbálta felkutatni az utódokat. Sokszor maguk a rovat olvasói keresték fel kiegészítésekkel, helyreigazításokkal egy-egy cikk megjelenése után, amelyeket a most megjelent kötetbe bele is foglalt a szerző, akivel Sarány István az aznapi Hargita Népében megjelent interjút készített a kötet anyagának gyűjtéséről, és a múltidéző kiadványok fontosságáról (ld. itt: http://hargitanepe.eu/ebren-tartott-emlekezet/).
A Hargita Népében közölt cikksorozatból született a másik bemutatott kiadvány is. A csíki, gyimesi, sóvidéki, Keresztúr környéki, kihalófélben levő tanyafalvakat kereste fel Kovács Hont Imre, riportkötetében ezeket térképezi fel. Sarány István rámutatott: a kötet átfogó képet ad erről világról: „Teszi ezt jó arányérzéssel, és ami az újságíró egyik nagy erénye, mérhetetlen kíváncsisággal.” A jelenleg Angliában dolgozó szerző videoüzenetben köszöntötte a jelenlevőket.
Sajtóvisszhang: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/konyvek-kivancsi-emberektol
http://www.maszol.ro/index.php/kultura/56605-csiki-ujsagirok-a-kotetbe-rogzitett-emlekezetert
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/321/a-hargita-nepe-kiado-ket-legujabb-kotetet-mutattak-be

 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
November elején újra világított a Csodalámpa

Az egyre szürkülő őszi napokban 18 sepsiszentgyörgyi elemista diák „költözött be” naponta 10-től 14 óráig a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárba a 2015. november 2–6. időszakban, hogy Csodalámpa elnevezésű játékos-kreatív olvasóklubunk újabb kiadása keretében ismét együtt énekeljenek, játsszanak és olvassanak.
Szakács Eszter Tulipánháború című meséskönyvének hősével, Habakuk királyfival végigjárták hőstetteinek színhelyeit, megmentették a birodalmat az évszázados betűtészta-átoktól, mesét fogalmaztak, rímeket kerestek, verset költöttek. Megküzdöttek félelmetes és emberarcú szörnyekkel, boszorkányokkal és sárkányokkal. Mindezeket az élményeket a résztvevők megírták, eltáncolták és gyurmaképben megörökítették.
Ezúttal a következő műveket olvasták együtt a könyvtárosok a résztvevőkkel: Szakács Eszter – Tulipánháború. Mesék Habakuk királyfiról (Budapest, Pozsonyi Pagony, 2011), magyar népmesék, Jánk Károly, Kovács András Ferenc, László Noémi, Nemes Nagy Ágnes versei.
A foglalkozássorozatot a könyvtár olvasószolgálatának vezetője, Hollanda Andrea irányította, meghívottként közreműködött Dunkler Réka, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárosa, a tevékenységek lebonyolítását pedig Balázs Orsolya, Csergő-Benedek Csilla és Tóth-Wagner Anikó könyvtárosok biztosították.
Forrás és fotók: http://tinyurl.com/ofnatlb
Magyar irodalom a magyar nyelv napján
Egy szerencsés egybeesés révén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt magyarországi meghívottjai éppen az idén első alkalommal Romániában is hivatalosan ünnepelhető magyar nyelv napján látogattak Sepsiszentgyörgyre, ezáltal valódi ünneppé avatván az estét. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében 2015. november 13-án megtartott találkozó moderátorának szerepét Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese vállalta magára. Az est házigazdája Szonda Szabolcs igazgató volt.
Károlyi Csaba a szerzők bemutatását követően arról faggatta a meghívottakat: befolyásolta-e pályaválasztásukat, összefügg-e írói mibenlétükkel az, hogy honnan származnak, mennyire meghatározóak gyermek- és fiatalkori körülményeik alkotásaikra. A Kolozsváron született Tompa Andreát mindenféleképp, hiszen első regénye önéletrajzi ihletésű, a másodikban – melynek helyszíne szintén Kolozsvár – már meg kellett teremtenie a várost. Krusovszky Dénes épp ellenkezőleg viszonyul, ő Hajdúnánáson nőtt fel, viszonyát, így utólag, rendeznie kell a „nem világvégi helyzet, de unalmas” kisvárossal. Györe Balázs életét nagyon meghatározta Újpest, tizenkét és fél évesen a Rózsadombra kerülve, normális körülmények közé, de idegen világba csöppent, ott valami megszakadt az életében, és „magyarázkodni kell azóta is, hogy mit keresek ebben a világban”.
A szerzők műveikből adtak ízelítőt, valamint néhány magánéleti, de alkotásaikat befolyásoló tényező nyilvánosságra hozatala után a „van-e határon túli magyar irodalom” örökös kérdése is felmerült, melyre ezúttal sem sikerült megnyugtató választ találni. Ehhez legközelebb talán Károlyi Csaba azon megállapítása állt, miszerint egyfajta regionalizmus mindenképpen létezik.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/72342-Mlt-mdon-nnepeltnk.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/86219/magyar_irodalom_a_magyar_nyelv_napjan
Kincses Képeskönyv Sepsiszentgyörgy - könyvbemutató
A Projectograph Kincses Képeskönyv című, erdélyi városokat ismertető sorozatának legújabb kiadványa Sepsiszentgyörgyöt mutatja be. A képeskönyv megyeszékhelyi bemutatója 2015. november 19-én volt a könyvtár Gábor Áron Termében.
A rendezvényen a könyv szerzője, Zágoni Bálint és az illusztrátor, Jánosi Andrea mellett részt vettek a kötet történész szakértői: Csáki Árpád, József Álmos, Nagy Botond, Sztáncsuj Sándor József és Tóth-Bartos András, valamint Antal Árpád polgármester is. A könyv alkotóival Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett.
A szerzőktől megtudhattuk: Sepsiszentgyörgy az ötödik erdélyi város, amelyről könyvet adtak ki ebben a sorozatban (ezek mellett két magyarországi városról is készült már hasonló). A helyi történészek témaválasztásban, de forrásanyagokkal, képekkel is segítették a munkát. Mint mondták, bár a nagyobb városok bemutatása után Szentgyörgy könnyebb feladatnak tűnt, ugyanolyan figyelmet és alapos dokumentálódást igényelt, talán még többet is, mert kevésbé ismerték, és kevesebb adat is maradt fenn a város múltjáról – nagyon nehéz volt rekonstruálni például Szentgyörgy középkori történetét.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/86428/ujabb_kepeskonyv_sepsiszentgyorgyrol
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/72508-Mltunk-szp-sznekben.html
Janus Pannonius, a magyar rováskódexek ihletője - Mandics György író, kutató előadása
2015. november 24-én a Háromszéki TÉT (Tudás – Élmény – Tapasztalat) estek sorozatban, a könyvtár Gábor Áron Termében, Mandics György temesvári születésű magyarországi író, kutató tartott előadást Janus Pannonius, a magyar rováskódexek ihletője címmel.
Az előadás alapját Mandics Györgynek a rovásírással foglalkozó alapos tanulmányai képezték. Az előadó az általa felfedezett 11 rovásírásos kódex vizsgálata közben talált, részletes filozófiai és asztrológiai utalások elemzése nyomán fogalmazta meg tézisét, miszerint ezek Janus Pannonius hatására kerültek be a jelzett dokumentumokba. Ezirányú további vizsgálódása pedig olyan következtetéseket eredményezett, amelyek a magyar hagyománymagyarázat és a Balassi előtti magyar irodalom több vetületét új fénybe helyezik.
Forrás és fotók: http://tinyurl.com/pll92j4


--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban novemberben változatos programokkal várták a gyermekeket a Meseklubban.
2015. november 2. és 30. között könyvkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők Popper Péter (1933–2010) halálának 5. évfordulója alkalmából.
Ebben a hónapban is internethasználati útmutatót vehettek igénybe az érdeklődők a könyvtárban.
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár

 
-- Fotóalbumbemutató Székelyudvarhelyen
Magyari Hunor és Juhász Ábel A Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye templomai című fotóalbumát mutatták be 2015. november 19-én a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag Termében. Magyari Hunor társaival, Veres Tündével és Juhász Ábellel az elmúlt években az Erdélyi Református Egyházkerület egyházmegyéinek több mint 730 templomát kapta lencsevégre, megörökítve az utókornak pillanatnyi állapotukat. 15 kötetben jelentek meg ezek a páratlan szépségű és fontos dokumentumértékkel bíró fotók, valamint a templomok rövid, szöveges ismertetői.
2008-ban jelent meg a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye templomait tartalmazó első album, akkor még szöveges ismertetők és légi felvételek nélkül. A mostani, keménykötésű, új kötet ezt a hiányt pótolja: 2013 és 2015 között Magyari Hunor és Juhász Ábel telekfalvi lelkipásztor újrajárták a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye templomait, szöveges ismertetőkkel és légi felvételekkel egészítették ki az előző kötetet, ugyanakkor az új album hűen mutatja az elmúlt hét évben történt templomfelújításokat is.
Forrás: https://www.facebook.com/events/629094543860015/

 
-- Iskolai könyvtári világhónapi rendezvények a Márton Áron Főgimnázium könyvtárában
Az idei iskolakönyvtárosi világhónapi tevékenységek a könyv mai értékének fényében zajlottak a csíkszeredai tanintézményben. Ezzel kapcsolatosan számos rendezvény nyílt meg az érdeklődők előtt. Mindannyi tapasztalatokra épült, tanulságos jellegű volt.
A rendezvényeket a szervezők próbálták úgy elhelyezni időben, hogy visszaadják a könyv szerepét a hétköznapi iskolás életben.
A Könyvtárismereti és könyvtártörténeti órák inkább az újonnan érkezett kilencedikeseket célozták meg. „A könyvtárban való tájékozódás, keresés-kutatás lehetőségeit vázoltam fel előttük. Ugyanakkor felhívtam a figyelmet a könyvek hasznosságára, amelyek egy életen át fontos útitársaink lehetnek. A múltba kalauzolva őket, kiegészítettem egy kis helyi könyvtártörténettel.” – mondta el Borbé Levente könyvtáros.
Az Évkönyves kiállítást - júniusi nagy sikerére való tekintettel - az új tanévben a világhónap alkalmával tekinthették meg az érdeklődők. Nemcsak diákok és tanárok nézték meg, hanem az iskola látogatói is. Az évkönyvek elődjeit a kezdetektől egészen máig láthatták. A látogatók megtudhatták az évkönyvek sorsának változását, szerkesztőit és átalakulását. A tárlatot másfél hónap alatt több mint 300-an tekintették meg.
Könyvekbe rejtett gondolatok címmel diákok és tanárok széljegyzeteiből készült névtelen válogatás a publikum szórakozására, a szóban forgó kötetekről. A siker nem maradt el.
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/search/label/Iskolai%20K%C3%B6nyvt%C3%A1ri%20Vil%C3%A1gh%C3%B3nap

 
-- Könyvkiállítás, könyvjelzőcsere és mesemaraton a Mikesben
A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtára könyvkiállítással, könyvjelzőcserével és a Mesemaraton elnevezésű rendezvénnyel ünnepelt az Iskolai Könyvtárak Világhónapjában.
A könyvkiállítást Benedek Elek kevésbé ismert műveiből állították össze. A Mesemaraton meséi is Benedek Elek könyveiből kerültek ki. A XI. osztályos tanulók több mint 500, az I–IV. osztályokból és a Csipike Napköziotthonból érkező gyermeknek olvastak mesét. A csoportok folyamatosan váltották egymást.
A világnapot nemzetközi szintűvé tágították azáltal, hogy az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége könyvjelzőcsere-programjának keretében könyvjelzőket küldtek a Tin Shui Wai Methodist College/Hong Kong és az Escola Básica de Eugénio de Castro / Portugália diákjainak.
Forrás: http://mikeskonyvtar.blogspot.ro/

 
-- Balladamondó verseny a nagykárolyi könyvtárban
A Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny megyei szakaszának adott otthont a nagykárolyi Kalazanci Szent József Gimnázium könyvtára, immár harmadik alkalommal.
A nagykárolyi megyei szakaszról öt diák jutott tovább: Erdei Jázmin Fanni, Kabos Réka, Simon Hunor, Csapó-Ilyés Panna és Saierli Hanna.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/oten-kepviselik-szatmar-megyet/

 
-- Olvass, másképp! projekt a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában
2015. november 3. és 5. között zajlott az Olvass, másképp! elnevezési projekt az Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában, III–IV. osztályos gyerekekkel. A három nap tevékenységeinek fő célja a szép magyar nyelv megalapozása, a szókincs gazdagítása volt, olvasással, játékkal. A projekt anyagi alapját egy, a Balassi Intézethez benyújtott pályázat tette lehetővé, amelynek eredményeként a szervezők biztosíthatták a résztvevők ebédjét, megvásárolhatták a tevékenységek során felhasznált kellékeket és nem utolsó sorban bővíthették az iskola gyermekkönyvtárának állományát.
A tevékenységsorozat témája Ludas Matyi meséje volt, amelyet különböző olvasási technikákkal ismertettek meg, mélyítettek el. Ehhez a meséhez alakították a különböző tevékenységeket, játékokat (ismerkedő, egymást köszöntő, koncentrációs, mímes, improvizatív, ritmusfejlesztő) és kommunikációs gyakorlatokkal igyekeztek gyermekközpontúvá tenni a közösen eltöltött órákat. Minden napra beiktattak beszédtechnikai gyakorlatokat, és próbálkoztak mesedramatizálással is.
A második napon az Erdélyi Ifjúsági Egyesület önkéntesei tartottak kézműves foglalkozást a gyermekeknek, hulladékpapír felhasználásával. A témához kapcsolódóan Ludas Matyi- és Döbrögi-álarcokat és egy egész libasereget készítettünk.
A projekt zárásaként, a fényképek és az elkészült munkák segítségével, a részt vevő gyermekek szülei, nagyszülei egy kis ízelítőt kaphattak a három nap tevékenységeiből.
Forrás: Hatos Melinda könyvtáros, Szávuly Emese tanítónő
http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/

 
-- Közös dolgainkról Diószegen
Könyvbemutató helyszíne volt 2015. október 22-én a bihardiószegi Zichy kastélyban működő könyvtár. Az esemény a helység polgármesterének, Mados Attilának az ötlete volt abból az alkalomból, hogy a téka a kastély felújított részébe költözött, ahol további kulturális eseményeket szándékoznak tartani a továbbiakban. Meglepően nagy számú érdeklődőt vonzott az esemény: a kellemes hangulatú beszélgetésre Rencz Csaba, a Bihari Napló munkatársa hozta el két kötetét, a 2012-ben megjelent Közeli történelem és a tavaly napvilágot látott Közös dolgaink címűeket. Rencz Csaba a diószegi emberek számára mindeddig háttérfigura volt, aki minden fontosabb rendezvényen csendesen jegyzetelt, időnként elkattintva fényképezőgépét. A kép most sem nagyon zavarodott össze, legfeljebb árnyaltabbá vált: a szerző ezúttal könyvekké rendezett jegyzetei „fölött” ült, szerényen mosolygott, csak a fényképezőgép volt más kezében. A köteteket Chiş Márta, a második kötet előszavának szerzője méltatta, aki lelkes és értő olvasóként mutatkozott be. A hallgatóság számára nem voltak ismeretlenek a felolvasott írások: a napilapban már megjelent jegyzetekből, glosszákból összeállított kötetek időutazásra csábították a hallgatóságot. Valóban közös dolgokról szóltak, amelyek néha megnevettettek, de volt, amikor a nevetés fanyar iróniával társult, vagy éppen elszomorodva néztünk egymásra. Bizonyos, hogy hazatérve a megvásárolt kötetek az éjjeliszekrényeken maradtak, és újabb beszélgetéseket, visszaemlékezéseket generáltak. A közösség számára építő jellegű találkozásnak várjuk a folytatását (a szerző harmadik kötetét), azért is, hogy új helyiségben működő könyvtárunk jobban betöltse kultúraközvetítő funkcióját – számolt be az eseményről Durkó Irén könyvtáros.
Forrás: http://www.erdon.ro/kozos-dolgainkrol-dioszegen/2943444

 
-- „Nagy volt, mi pedig kicsik” - Marossy Annára emlékeztek Nagyváradon
Barátok, egykori tanítványok, volt kollégák emlékeztek Marossy Annára 2015. november 6-án Nagyváradon, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár amfiteátrumában.
Elkötelezett tanár, akinek szenvedélye volt a természet és az, hogy egyenes gerincű, tenni akaró embereket neveljen diákjaiból. Környezetvédő, aki nemegyszer harcba szállt akár egyetlen fáért is a döntéshozókkal. És nem utolsó sorban olyan ember, aki tudta, hogy boldogságát nem építheti mások boldogtalanságára. Ekképp körvonalazódott Marossy Anna környezetvédő alakja a megemlékezésen, amelyet a könyvtár művelődési alapítványa szervezett az AS klubbal közösen.
A találkozót Mioriţa Săteanu, a Bihar megyei Nőszövetség elnöke vezette, s felszólalt többek között Marossz Anna egykori osztálytársa, Hortansa Belicciu, egykori tanítványa, Augustin Dudaş, környezetvédő kollégája, Orlando Balaş, valamint Anca Sas, a polgármesteri hivatal szóvivője.
Orlando Balaş egy verssel kezdte visszaemlékezését, amelyet, mint mondta, egy olyan ember írt, aki nagyon szerette Marossy Annát. Elhangzott: neki köszönhető, hogy a Nyugati Szigethegységben nem kezdték el a bauxit-kitermelést, „tudott meggyőzni, mozgósítani, nagy volt, mi pedig kicsik”, mondta Orlando Balaş.
Teljes cikk itt: http://www.erdon.ro/nagy-volt-mi-pedig-kicsik/2950236

 
-- Szabadtéri felolvasómaraton Temesváron
A Temes Megyei Könyvtár 2015. október 28-án szabadtéri felolvasómaratonnal ünnepelte fennállásának 111. évfordulóját. A Szabadság téren, a Szűz Máriát és Nepomuki Szent Jánost ábrázoló pestisszobor körül megszervezett felolvasás során több tucat középiskolás diák olvasta fel a fiatalon eltávozott Ion Monoran forradalmár-költő Ca un vagabond într-o flanelă roşie (Mint vörös pulóveres csavargó) című verseskötetét.
Tudor Creţu, a Sorin Titel bánsági író nevét viselő könyvtár igazgatója a sajtónak elmondta: a rendhagyó akcióval olvasásra szeretné buzdítani a fiatalokat, ugyanakkor a szépen felújított emlékműre is fel szeretné hívni a figyelmet, amely mindvégig az esemény középpontjában volt. „Egy körutat akartunk megtenni, egy felolvasókörutat. A felolvasás a kötet első versével indult és a legutolsóval fejeződött be. Az az elképzelésünk, hogy a város fontos műemlékei köré gyűjtsük össze az embereket és körülöttük olvasunk fel egy egész kötetet. Hozzá akarjuk szoktatni az embereket a nyilvános, szabadtéri felolvasásokhoz, rendhagyó megvilágításban.” – nyilatkozta a könyvtárigazgató, aki már több, az olvasást rendhagyó módon népszerűsítő kezdeményezéssel irányította a figyelmet a Temes Megyei Könyvtárra.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/felolvaso_maraton_a_szabadsag_teren.php

 
-- Szép gesztussal üzentek az udvarhelyiek Párizsnak
A francia lobogó színeibe öltöztették 2015. november 14-én este a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár épületét, az előző esti párizsi vérengzések áldozataira emlékezve.
Forrás és fotók: http://itthon.transindex.ro/?hir=41186

 
KITEKINTŐ

-- Véget ért a Magyar Országgyűlési Könyvtár idei ösztöndíjprogramja
2015. november 6-án lezárult a Magyar Országgyűlési Könyvtár szervezésében a „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíjpályázat 2015-ös, öthetes intenzív programsorozata. A 19 résztvevő beszámolójában kiemelte, hogy nagyszerű könyvtáros-továbbképzést kaptak, átfogóan megismerhették a magyar könyvtári rendszert: a meglátogatott nemzeti, szak-, felsőoktatási és közkönyvtárak részletesen bemutatták működésüket, munkafolyamataikat, osztályaik tevékenységét, szolgáltatásaikat.
Sok jó gyakorlatot láttak, szolgáltatási területen megvalósítható konkrét ötleteket leshettek el, számtalan szakmai előadásból szerezhettek információkat, és a tapasztalatcsere lehetősége mellett új kapcsolatokkal is gazdagodtak. Szakmai konferenciákon vettek részt, amelyeken a könyvtár új útjait, a modern szolgáltatásokat is megismerhették. Meghatározó élmény volt, hogy idén bekapcsolódhattak az Országos Könyvtári Napok vidéki és budapesti rendezvényeibe. A fogadó könyvtárakban végzett néhánynapos munka a szakmai együttműködés kialakítását is elősegítette.
Emberi és szakmai kapcsolatok jöttek létre a határon túli és a budapesti résztvevők, illetve a fővárosi és a vendéglátó megyei könyvtárak könyvtárosai között, emellett sokan hallhattak a határon túli kulturális igényről és a szakmai munkáról, az ottani könyvtárak nemzetmegtartó szerepéről is. Fontos, hogy a könyvtárakat közösségi térré tegyék, amelyhez sokféle program- és rendezvényötletet gyűjthettek a kollégák.
Forrás: http://www.ogyk.hu/2015/11/13/lezarult-a-konyvtar-ami-osszekot-idei-programsorozata/

 
-- Új nemzeti könyvtár jön létre
Hamarosan ötletpályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy új magyar nemzeti könyvtár létrehozásáról – mondta el Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. november 19-i sajtótájékoztatóján.
Az Országos Széchényi Könyvtár költözködése többször is szóba került az elmúlt hónapok során. Lázár János elmondta, az új intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg, a megvalósításban pedig főszerepet kapnak a Magyar Rádió épületei is.
A miniszter tájékoztatása szerint az új könyvtár létrehozása 30 milliárd forintba kerül.
Forrás: http://www.kultura.hu/kulturpolitika/uj-nemzeti-konyvtar-jon

 
-- Milyen könyvek találhatók XVI. Benedek pápa új könyvtárában?
Felavatták a XVI. Benedek pápa tiszteletére létrehozott, az általa írt vagy róla szóló könyveknek szentelt könyvtárat a Vatikánban – adta hírül a Metropol.hu.
A gyűjtemény egyelőre 1000 könyvből áll, amelyek részben Benedek pápa adományai. Stefan Heid, a német Görres Társaság a Tudomány Ápolásáért igazgatója korábban elmondta, hogy a 2013-ban lemondott egyházfő már húsz láda könyvet ajándékozott az intézetnek, ahol minden elérhető nyelven gyűjtik a nyugalmazott pápához köthető kiadványokat. Az egykori pápa publikációs jegyzéke összesen 135 kötetet tartalmaz, amelyeket 37 nyelvre fordítottak le. A könyvtárban Benedek pápa 1375 tanulmánya is helyet kapott. A Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Római Könyvtár elsősorban a világ minden tájáról Rómába érkező, mintegy 5-6 ezer, teológiát tanulmányozó személy érdeklődésére számít. Az új könyvtár a Görres Társaság jelenlegi intézményi könyvtárának részeként működik. A társaság római intézete történeti kutatással foglalkozik, és a Szent Péter-bazilika közelében lévő, Campo Santo Teutonico (német temető) területén működik.
Forrás: http://librarius.hu/2015/11/20/konyvtarat-avattak-a-papa-tiszteletere/

 
-- Német közkönyvtári trendek: fenntartói költségcsökkentés, elöregedés, lemaradás
A német könyvtárügy statisztikai adatai figyelemre méltók. Több mint 400 millió médiaegység, évi 350 ezer rendezvény, 10,5 millió olvasó és 466 millió kölcsönzés. A látogatók számát tekintve Berlin áll az élen Hamburg és München előtt, de az egyesített fővárosban 25 éve nem épült meg a tizenkét kerülethez méltó központi könyvtár. A helyzetkép vége lehangoló: áttekintést kapunk azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyekre az eladósodott települések miatt van szükség. A megszorítások a gyarapítást és a létszámot is érintik: létszámcsökkentésre a könyvtárak 6,5%-ában került sor, míg 15%-ában a megüresedett állások nem tölthetők be újra.
A létszámcsökkentés elsősorban a diplomás könyvtárosokat sújtja; az önkéntesek alkalmazásával - amivel a kisebb könyvtárak bezárását akadályozzák meg - a könyvtárak azt igazolják, hogy a működéshez nincs is szükség szakképzettségre.
Az elmúlt húsz év hatalmas átalakulást hozott a média világában, az információtechnológia innovációja folyamatos lépéstartásra kényszerítve az intézményeket, amelyben a könyvtárak jó része le is marad. Az e-könyvek megjelenése és az internet lehetőségei miatt a könyvtárak könnyen olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy a fiatalok számára nem lesznek elég vonzók. A társadalmi változások is számottevőek: a szerző elsőként a társadalom elöregedését és sokrétűségét említi. 2050-re minden harmadik német 65 éven felüli lesz, illetve az ország 16 millió lakosa a világ 140 országából származik. A közkönyvtárak jövője döntően a települések pénzügyi és szerkezeti teljesítőképességétől függ. (ref.: Murányi L.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19024

 
-- Hogyan tanulhatunk könyvtárosságot Ausztriában?
A egyetemközi "Library and Information Studies MSC" szakmai továbbképzési forma. A két féléves képzés után felsőfokú könyvtár- és információs szakértő címet kap a végzős, ami után az egyetemet is végzettek a könyvtárban végzett munka mellett a tudományos elmélyülést segítő tanfolyamon vehetnek részt, és tézisük elkészítése után mesterfokozatot (MSc) szerezhetnek. A két féléves egyetemi képzés gyakorlatközpontú. Ez a forma először a bécsi egyetemen - az ÖNB-vel együttműködve -, 2005-ben az innsbrucki, 2006-ban pedig a grazi egyetemen indult el. (2006-ban a három egyetem együttműködési szerződést kötött.) Bécsben évente, Innsbruckban kétévenként, Grazban háromévenként indul a képzés olyanok számára, akik már ilyen munkakörben dolgoznak. A képzésnek 100 napos gyakorlat is a része. A záródolgozat mindig egy gyakorlati jellegű projekt megírása. 2005-től a végzetteket szövetségi alkalmazottként ismerik el a könyvtárakban.
A tanulmány ezután ismerteti a 2004-ben indult, féléves Könyvtár, információ és dokumentáció tanfolyamot és a hároméves Levéltári, könyvtár- és információ-asszisztensi képzést. Zárásképpen az ÖNB harmincféle 1-2 napos továbbképzéséről, majd a 2015-ben a képző egyetemek és az ÖNB közös szervezésében induló két posztgraduális kurzusról esik szó. (Áttörés a könyvtárosképzésben. Újítások Ausztriában; ref.: Murányi L.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19023


HAZAI

-- Könyveket gyűjtenek a nyárádmenti iskolásoknak
Adj egy könyvet Nyárádmentének címmel indított kezdeményezést Kis Balázs. Az akció lényege: minél több hasznos könyvet eljuttatni a nyárádremetei Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola könyvtárába.
Tavaly Magyari Éva és Nagy Melinda fogorvosnők ingyenes szűrővizsgálatra hívták a helyi iskolásokat. Ekkor beszélgetett el Kis Balázs a gyermekekkel, akikről kiderült, hogy szeretnek olvasni, ám a helyi könyvtár kínálata szűkös.
„Egy ideje már érlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne bővíteni az iskola könyvtárát. Először ismerőseimet kérdeztem, hogy nincs-e olyan könyvük, amelyet szívesen elajándékoznának. Jelenleg nagyjából 400 könyvnél tartunk. Ilyenkor szoktam mondani, hogy ha az ember egy fikarcnyit is szebbé tudja tenni a világot, akkor már érdemes volt reggel felkelni” – tudtuk meg a kezdeményezőtől.
A tervezettnél sokkal jobban halad az akció, olyannyira, hogy most már egy barátjával, Szigeti Szenner Szilárddal együtt gyűjtik a könyveket. „Sajnos nincs logisztikánk, ezért a távolabbi helyekről érkező felajánlásokat nem tudjuk elhozni, pedig lenne adomány Magyarországról, Balánbányáról, Sepsiszentgyörgyről” – számolt be Kis Balázs, aki hangsúlyozta, hogy nem csalódott az emberekben, megerősödött abban a meggyőződésében, hogy örömmel adakoznak, ha nemes célról van szó.
„Megtiszteltetésnek tartom, hogy a mi iskolánk lett a kiválasztott ebben a nemes ügyben. Bízunk benne, hogy a könyvadományok megkönnyítik majd a gyerekek dolgát az iskolai felkészülésben is. A kötelező háziolvasmányok esetében például, ugyan vannak példányaink, de nem elegendő számban, hogy mindenki egyszerre kölcsönözhessen” – mondta el Kacsó Zsuzsánna Tünde, a nyárádmenti tanintézet igazgatónője, hozzátéve, hogy az új könyvek érkezése mindig fellendíti a gyerekek olvasási kedvét.
A könyvadományokat, amelyeket 2015. december 1-jéig várnak, december 7-én szándékoznak átadni az iskolának. Az akcióval kapcsolatban Kis Balázs hívható a 0757-726-594 telefonszámon.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/konyveket-gyujtenek-a-nyaradmenti-iskolasoknak

 
-- Ady-emlékházat avattak Zilahon
"Nagyobb elismeréssel nem lehetne adózni egy városnak, mint azzal a mondattal, amely Ady 1903-ban írt publicisztikájában olvasható: aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. Ezért is gondolom úgy, hogy olyan kötelességünknek teszünk eleget ennek az emlékháznak a felavatásával, amely révén szellemi kulturális örökségünk megkapja az őt megillető kiemelt helyet" - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az avatóünnepségen.
A szövetség elnöke felidézte: a romos állapotban lévő házat az RMDSZ és a romániai magyar kisebbségnek járó bukaresti kormánytámogatást kezelő Communitas Alapítvány más anyagi forrásokat is felhasználva tette rendbe. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai hozzájárulásával alakították ki az Ady-kultusz újabb helyszínét Zilahon, a Kalotaszentkirályt, Érmindszentet, Szilágylompértet és Nagyváradot összekapcsoló kulturális útvonal részeként.
Az épület felújítását követően a kiállítandó tárgyak begyűjtésén a Pro Szilágyság Egyesület dolgozott - mutatott rá Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az avatóünnepségen. Bekő Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa az emlékházban megtekinthető gyűjteményt mutatta be, amely az Ady Zilahon eltöltött diákévekről való közvetlen emlékezők gondolataitól a kor tárgyi emlékein át a családi vonatkozásokig, az irodalomtörténeti munkákig terjed.
Az állomány folyamatosan bővíthető. Az avatóünnepségen Zilah testvérvárosa, Szentendre könyvadománnyal járult hozzá a múzeumi gyűjteményhez.
Forrás: http://inforadio.hu/hir/kultura/ady-emlekhazat-avattak-zilahon-776403

 
-- Hagyomány és kortárs művészet: decemberben dobbant az idei pulzArt
A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál harmadik kiadását 2015. december 10. és 13. között szervezik meg Sepsiszentgyörgyön. "Zenészek, képzőművészek, színházi társulatok, táncosok, szerzők, filmek és műhelytevékenységek révén tettenérjük a hagyomány és a kortárs művészetek találkozását" - ígérik a szervezők.
"2015-ben pulzArtot szervezni nem könnyű feladat. Egy nappal a rajt előtt mutatja be Bukarestben a nemzetközi zsűrinek az i2021 csapata azt a pályázatot, amellyel az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik Sepsiszentgyörgy. A felkészülés megszabta az egész évet, a kulturális főváros gondolata volt a 2015-ös rendezvények középpontjában. Ezért a pulzArt fesztivált összekapcsoltuk a pályázási folyamat első szakaszának lezárásával. Az idei pulzArt elsődleges kihívása az volt, hogy a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat keretében meghirdetett Hagyomány évébe hogyan illeszthetőek be a kortárs művészeti megközelítések. Hogyan tud teret adni a fesztivál olyan művészeti megnyilvánulásoknak, amelyek a hagyományt értelmezik újra vagy a hagyomány nyelvét építik be a kortárs művészeti nyelvbe" - vázolták a dilemmákat a fesztivál időpontját bejelentő közleményükben a szervezők.
A fesztivál programkínálata idén a közvetlen élményszerűségre és a kísérletezésre épít. Finom zenei formák jellemzik a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihály és Dresch Mihály közös zenekarának koncertjét, ahol a jazz-elemek, a Kárpát-medencei népzenei motívumok felülírják a hagyományos műfaji kötöttségeket. Az Arifa közép-keleti és balkáni ősi zenei hagyományokat vegyít jazz és kortárs improvizatív elemekkel.
A pulzArt kiemelkedő programja a Szerb Nemzeti Színház Lev Tolsztoj Ivan Iljics halála című kisregényén alapuló előadása, amelyben a rendező, Tomi Janežič közös felolvasásra hívja a közönséget.
Váncsa Domokos sepsiszentgyörgyi származású, Írországban élő képzőművész a kenyérmasszát használja alkotói kísérleteihez egy műhelytevékenység során, ahol bárki megformálhatja a saját kenyérszobrát. Kamaszokról kamaszoknak szól a Duna Táncműhely Ami a szívedet nyomja táncszínházi produkciója, amelyet Juhász Zsolt vitt színre.
Közönségtalálkozót szerveznek Tóth Krisztina íróval, költővel, aki eredeti, friss koncepcióban párbeszédet folytat az irodalmi hagyománnyal, az emberi lélek és a közösségi egzisztencia meglepő vetületeit tárja fel. A fesztivál vendége lesz Oravecz Imre író, aki műveiben „a tárgyias költészet objektív világának átszellemesítésével megteremti a líra és epika, vers és próza poétikailag termékeny szintézisét”.
A rendezvény teljes programja hamarosan nyilvános lesz a fesztivál honlapján (www.pulzart.ro).
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9580

 
ÉVFORDULÓK

-- 230 éve született Döbrentei Gábor költő, királyi tanácsos
Nagyszőlősön született 1785. december 1-én, édesapja Döbrentei Lajos evangélikus lelkész volt. Pápán a református kollégiumban, majd a soproni evangélikus Líceumban tanult. Az ottani Magyar társaságnak 1801-től tagja, majd könyvtárosa, 1803-tól két évig titkára volt. Első verseit is a társaság kiadványa közölte. 19 évesen jelent meg első verses füzete, a Szerelem kellemei. Tanulmányokat folytatott Wittenbergben és Lipcsében. Világtörténetet, esztétikát, lélektant, poétikát, klasszika filológiát, jogot és Szentírás-magyarázatot hallgatott. Közben nyelveket is tanult: franciát, olaszt és angolt. Nagy műveltségre tett így szert.
Kazinczy ajánlására 1806-ban Erdélybe ment, és ott gróf Gyulay Ferencné fiának, Lajosnak lett a nevelője. Vele együtt hallgatott jogot és lett ügyvéd.
1814-ben megindította és négy éven át szerkesztette az Erdélyi Múzeum című periodikát. Ebben jelentette meg azt a drámapályázatot, amelyen Katona József a Bánk bán-nal sikertelenül pályázott. Elkészítette az Erdélyi Magyar Tudós Társaság tervezetét is.
1817-ben Hunyad megye táblabírájává nevezték ki. Hatalmas munkát végzett az első magyar lexikon, a Közhasznú ismeretek tára szerkesztésében.
1825-ben megismerkedett Széchenyi Istvánnal, aki megkedvelte őt. 1830-tól a Magyar Tudós Társaság (az MTA elődje) rendes tagja, 1831-től az Akadémia első főtitkára és az MTA Filozófiai Osztályának első helybeli rendes tagja lett.
Jelentős irodalmi munkája a magyar nyelvemlékek összegyűjtése és kiadása Régi magyar nyelvemlékek címmel, négy kötetben. Felfedezte a később róla elnevezett kódexet, amelyet a gyulafehérvári püspöki könyvtárban őriznek, és amely zsoltárokat, az Énekek énekét, evangéliumokból részleteket és epistolákat tartalmaz. Nyelvészeti munkájához tartozott a magyar színjátszás szorgalmazása és a budai hegyvidék német neveinek magyarrá tétele (pl.: Csillebérc, Pasarét stb.). A színjátszás fellendítése érdekében lefordította Moliére színművét, A fösvényt és Shakespeare Macbeth című drámáját. További összegyűjtött drámafordításai Külföldi Színjátékok címmel 1821-ben jelentek meg.
Néhány verse a Győri Közlönyben, publikációi az Élet és Literatura című folyóiratban és az Akadémia kiadványaiban (Értesítő, évkönyvek) jelentek meg.
A soproni evangélikus iskolában alapítványt tett. Ennek kamatából egy aranyat a magyar irodalom tanára, egyet pedig a legjobb magyar művet író diáknak kellett adni.
1841- ben kerületi főhadbiztos, majd 1844-ben királyi tanácsos lett. 1851 március 28-án halt meg Budán. Toldy Ferenc mondott fölötte gyászbeszédet az Akadémián.
Forrás: http://church.lutheran.hu/reformatio/ppanteon/pp_ev_dobrentei_gabor.htm
 

ELHALÁLOZÁS

-- Elhunyt Csávossy György
2015. november 30-án távozott az élők sorából Csávossy György, az erdélyi borászat doyenje, akit a lexikonok romániai magyar költőként, színműíróként és mezőgazdasági szakíróként tartanak számon, de tanárként és a romániai magyar civil társadalom egyik vezető alakjaként is sokáig fog élni az utókor emlékezetében.
1925. június 20-án született Temesváron, a középiskolát szülővárosában a piarista gimnáziumban, a mezőgazdasági főiskolát Kolozsváron végezte. 1953-ig a bihardiószegi szőlészeti szakiskolában, 1953-tól a csombordi mezőgazdasági líceumban tanított, Csombordról ment nyugdíjba, azóta Nagyenyeden élt, de Kolozsváron és Nagyváradon is, illetve mindenütt, ahová hívták és várták. 1955 óta közölt verseket, első kötete 1962-ben a Forrás-sorozatban jelent meg.
Impresszionista fogantatású, képgazdag lírája az 1960-as évektől kezdett gondolatilag elmélyülni. Gyermekverskötetei jelentek meg, könnyed vígjátékokat, majd drámákat is írt, ezeket az erdélyi színházakban mutatták be, de rádiójáték is készült több írásából. A szőlészet és borászat tárgykörébe illeszkedő ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő írásokkal, cikksorozatokkal főként 1969-től jelentkezett. A szakmunkák mellett helytörténeti tárgyú írása is jelent meg kötetben, versei és esszéi igen népszerűek az olvasók körében. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével 2009-ben tüntették ki.
Forrás: http://itthon.ma/erdelyorszag.php?cikk_id=11131

 
DÍJAK, KITÜNTETÉSEK

-- Kitüntette Klaus Johannis a Kriterion Könyvkiadót
Az államelnöki hivatalban szervezett ünnepségen tüntette ki 2015. november 5-én Klaus Johannis a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával a Kriterion Könyvkiadót, amely az idén ünnepelte alapításának 45. évfordulóját. A Kriteriont a bukaresti Masca Színházzal és a Kolozsvári Román Operával együtt tüntette ki a román államfő.
Az elnöki hivatal által közzétett dokumentum szerint Johannis beszédében kifejtette, hogy a három intézmény tevékenységével jelentős mértékben gyarapította a román és az egyetemes kultúrát, a kitüntetés ezt hivatott elismerni. Elmondta, hogy a kulturális közpolitikák és stratégiák továbbra is az állam hatáskörébe tartoznak, de a kultúra már régóta nem csak állami intézmények terméke, ami természetesnek számít.
Az elnök arról biztosította a kultúra területén dolgozókat, hogy támogatja egy olyan projekt kidolgozását, amelynek alapját a kulturális alkotás értékesítése és fejlesztése képezze.
A Kriterion kitüntetését H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója vette át, az ünnepségen jelen volt Domokos Péter, a Kriterion első igazgatójának, Domokos Gézának a nagyobbik fia is.
Johannis július 1-jén írta alá a kiadó kitüntetéséről szóló elnöki rendeletet, amely a Kriterionnak a kisebbségek nyelvének és kultúrájának ápolásában játszott meghatározó szerepét ismeri el. Emellett a kiadó előmozdította a kisebbségi és a román kultúra kölcsönhatását, és sikerült elfogadtatnia a párbeszédet, egymás értékeinek kölcsönös elismerését, a jó együttélés feltételeként.
A kiadó a Domokos Géza alapító főszerkesztő emlékét ápoló, nevét viselő sepsiszentgyörgyi egyesület felterjesztésére kapta meg az állami kitüntetést. (mti)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9554

 
-- December 15-ig lehet javaslatot tenni művészeti középdíjasokra
A 2016. március 15-i művészeti középdíjakra 2015. december 15-ig lehet kezdeményezni felterjesztéseket az emberi erőforrások miniszterénél.
A Balázs Béla-díj, Balogh Rudolf-díj, Erkel Ferenc-díj, Ferenczy Noémi-díj, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Jászai Mari-díj, József Attila-díj, Liszt Ferenc-díj, Munkácsy Mihály-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Németh Lajos-díj, Szabolcsi Bence-díj, illetve Táncsics Mihály-díj leendő kitüntetettjére különösen szakmai szervezet vagy korábbi díjazott, de civil vagy érdekvédelmi szervezet, illetve magánszemély is tehet javaslatot.
A felterjesztésnek tartalmaznia kell a jelölt életútjának és tevékenységének rövid ismertetését tartalmazó indokolást.
A rendelet és a kitöltendő adatlapok a www.kormany.hu/download/6/d1/30000/kit%C3%BCntet%C3%A9s.zip#%21DocumentBrowse címen érhetők el.
A kezdeményezések beküldési címe: elismeres@emmi.gov.hu, illetve: EMMI Protokoll Osztály, 1054 Budapest, Akadémia utca 3.
A határidőn túl beérkező javaslatokat a tárca a következő, 2017-es díjadományozásoknál tudja figyelembe venni.
Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/dec-15-ig-lehet-javaslatot-tenni-muveszeti-kozepdijasokra

 
-- Cseh drámaversenyt nyert Székely Csaba
Székely Csaba nyerte Ezek állatok (csehül: Jsou to zvíržata, fordította Tatiana Notinová) című művével a csehországi politikaidráma-versenyt. A Ferdinan Vaňek-díjat Dagmar Havel adta át a marosvásárhelyi drámaírónak Prágában. Ferdinand Vaňek a 2011-ben elhunyt egykori csehszlovák és cseh elnök, drámaíró Vaclav Havel politikai színdarabjainak hőse, a szerző alteregója.
„A darabban öt állat és a hatalomra való törekvés története jelenik meg. Nem Madagaszkárban vagyunk, hanem sivár vidéken, ahol mindenáron uralkodni akar valamelyikőjük. Humoros történet arról, hogy mit is jelent a mindenáron” – áll a Látó szépirodalmi folyóirat ajánlójában (a darab a kiadvány színházi lapszámában jelent meg).
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9574

 
-- Könyv Szenátora cím Kuszálik Péternek
A Maros Megyei Könyvtár Napjai alkalmából a Könyv Szenátora címet adományozta a könyvtár Kuszálik Péternek, mint könyvtárhasználónak és könyvszerető embernek, 2015. november 27-én, az intézmény székhelyén.
A kitüntetettet Spielmann Mihály történész laudálta, aki elmondta, 40 éves barátság fűzi Kuszálik Péterhez. A dicsérő szöveg Kuszálik Péter, a sokoldalú értelmiségi érdemeit emelte ki, azt, hogy kitűnő prózaíró, szakácskönyv-szerző, bibliográfus, lexikonszerkesztő, mérnök, nyomdász. Életútjának változatos állomásairól is szó esett, a mérnökségtől a publicistáig, a szerkesztőtől a zarándokig. Könyveiről, referencia-műveiről, vitairatairól sem feledkezett meg a méltató, arról, hogy a marosvásárhelyi színháztörténet avatott kutatójává lépett elő Kuszálik, aki közös művet írt Zalányi Gyulával színészetünk 1850 és 1900 közötti hőskoráról. A díjazott nem mellesleg a könyvtárak és könyvtárosok „réme”, ugyanis rengeteg könyvet és folyóiratot kér ki, hogy azokat átolvassa, ám ezekből olyan műveket alkot, amelyek maguk is a könyvtárak szabad polcain foglalnak helyet. Végezetül arról a kételyről is beszélt Spielmann, amelyet Kuszálik Péter az elektronikus könyvek kapcsán érez, hiszen véleménye szerint az elektronikus szó elszáll, a nyomtatott megmarad.
A díjazott elmondta: mérnökként olyan szempontokat érvényesített a bibliográfiák megalkotásában, amelyek másféle rendszert adnak az adathalmaznak, könnyen visszakereshetővé válnak. Kutatástechnikájáról is szólt, azokról a könyvtárakról, amelyeket Közép- és Kelet-Európában felkeresett. Elmondta, mennyire meglepte őt az, hogy a Könyv Szenátorává választották, de hite szerint ez a titulus megmarad, szemben azokéval, akik a politikában szereznek szenátori címet.
A Könyv Szenátora címet 2002-ben alapította a Maros Megyei Könyvtár, azóta minden alkalommal odaítéli egy szakmai grémium döntése alapján annak a két, román és magyar kultúrembernek, aki a könyvtár rendszeres használója, támogatója, népszerűsítője.
Az idén Kuszálik Péter mellett még Mariana Ploeşteanu történész, a könyvtár volt munkatársa vehette át a kitüntetést, illetve első alkalommal egy olyan középiskolás diák is, Maria Bucşa, aki könyvszeretetével, olvasási szenvedélyével ugyancsak a könyvtárat népszerűsíti.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/56640-konyv-szenatora-cimet-kapott-kuszalik-peter

 
AJÁNLÓ

-- Hargittai Magdolna: Nők a tudományban határok nélkül
A tudomány legmagasabb szintjein a nők éppúgy alulreprezentáltak, mint a társadalom egyéb területein. Hargittai Magdolna ennek is utánajárt, amikor az elmúlt két évtized során számos kiemelkedő női fizikussal, kémikussal, orvosbiológussal, a modern technológia kutatóival és más területek képviselőivel beszélgetett. Könyve hatvan beszélgetés révén követi nyomon a női tudósok pályáját, felfedezéseit, dilemmáit, nehézségeit és sikereit. A szerző taglalja, hogy milyen akadályok nehezítik azt, hogy a kutató nők élre kerüljenek, vezető tudományos tisztségeket nyerjenek el, és hogy segítséget kapjanak abban, hogy a család vagy tudomány közötti választás helyett a család és tudomány együttesen érvényesülhessen életükben.
Teljes írás itt: http://akkrt.hu/1827/tudomany/tudomany_es_technikatortenet/nok_a_tudomanyban_hatarok_nelkul

 
-- Milyen gyermekkönyvet tegyek a fa alá?
A Könyves Blog ajánlata: Gyermeknek könyvet venni egyszerre nagyon hálás és nagyon nehéz feladat. A könyvesboltokban hegyekben állnak a jobbnál jobb, színesebbnél színesebb, versesnél versesebb kötetek. Az újrakiadott klasszikusok után most olyan könyveket választottunk, amelyeket mi is szívesen lapozgatnánk vagy adnánk gyermekeink kezébe. Van közöttük újraálmodott nagy kedvenc, időutazós, fura állatos, meg egy olyan is, amely minden szülő szívét megdobogtatja egy kicsit.
Szabó T. Anna: Fűszermadár - Pertu király két gyermeke, Hanna és Henne útnak indul, a birodalmat ugyanis csak a százfűszerszósz elkészítésével menthetik meg. Kalandjaik során fejest ugranak a fűszerek ezerszínű és -aromájú világába, küldetésükben pedig a titokzatos Fűszermadár és egy embergyermek segíti őket.
Jeli Viktória: A varázsfuvola - Ki mondta, hogy az operameséket csak a dalszínházak négy fala között lehet meghallgatni? Tamino és Pamina klasszikus történetét most Jeli Viktória meséli újra, a varázst pedig Rofusz Kinga magával ragadó illusztrációi teszik teljessé.
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve - Aki nem ismeri Harry Potter nevét, az valószínűleg egy szikla alatt töltötte az elmúlt tizennyolc évet. A varázslótanonc történetéből készült már film, színdarab, miegyéb, az alkotók most azonban visszanyúltak a kezdetekhez, és elkészítették a legelső Harry Potter-kötet illusztrált kiadását. A varázsló történetét a Szólít a szörnnyel (is) híressé vált grafikus, Jim Kay álmodta újra, nem is akárhogyan.
Fodor Sándor: Csipike - Csipike az Óriásnagy Bükkfa odújában lakik, akkora, mint a kisujjam, kalapján gyöngyvirágot visel. Egy igazi nagy gyermekklasszikust jelentetett meg újra a Manó Könyvek – ezúttal Pásztohy Panka rajzaival –, amelyben megelevenedik az erdő összes jellegzetes állata, és persze felbukkan Kukucsi, Tipetupa és nem utolsósorban a Gonosz Ostoba.
Lotta Olsson: Fura állatok - Kinek mi a fura? A mogyorós pelének például már egy sörényes hangyász is az, utóbbit azonban nem hagyja nyugodni a gondolat: lehet, hogy vannak állatok, amelyek még nála is furábbak? A hetedhét országra meghirdetett verseny majd eldönti.
"Tudós Bob" Pflugfelder, Steve Hockensmith: Nick és Tesla. A titkos ügynökök összecsapása - A kémek már Newt bácsi házában vannak! De ki lehet a kém: a bácsi új gyakornoka, a takarítónő vagy valaki egészen más? Nicknek és Teslának egy csomó trükköt kell bevetnie, hogy ezt kiderítsék, de a legjobb, hogy most nem csak elolvashatjuk, hanem a segítségükkel el is készíthetjük a kémkamerákat, kódtárcsákat és a többi szupertitkos kütyüt.
Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár 6. A holnap ostroma
- Utolsó nagy kalandjára indul az Időfutár, a rádiójátékból kinőtt kultsorozat ugyanis hatodik, befejező részéhez érkezett. Bonyodalmakból most sincs hiány: Rómából csak Róma pusztulása árán menekülhetnének el hőseink, Tibi királynak pedig döntenie kell, hogy Buravárost áldozza-e fel vagy Zsófit. De Hanna még nehezebb választás elé kerül...
Carl-Johan Forssén Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz! - Az állandó kifogásoknak (szomjas vagyok, éhes vagyok, pisilnem kell), a lefekvés előtti viháncolásoknak és az örökös alkudozásoknak vet véget most egy friss mesekönyv, legalábbis ezt ígéri írója, Carl-Johan Forssén Ehrlin. A magánkiadásból lett világsiker nem kevesebbet ígér, minthogy bárkit el tud altatni. Az Aludj el szépen, Bendegúz! magyarul Agócs Írisz rajzaival jelent meg.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2015/11/19/gyerek_258#more8091606

 
MOZAIK

-- Nemzetközi díjat nyert „A magyar törvényhozás ezer éve” című állandó kiállítás
Magyar múzeumnak ítélték az idei FIAMP Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztivál díját, amelyet évtizedek óta adományoznak az innovatív, újszerű technológiák alkalmazásában élen járó múzeumoknak. Az Országgyűlési Múzeum „A magyar törvényhozás ezer éve” című állandó kiállításával érdemelte ki a rangos elismerést.
Az AVICOM az Új Múzeumi Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának tagszervezete (ICOM). Az 1991-ben alakult bizottság tagjai olyan kurátorok, tudományos és műszaki szakemberek, akik különböző múzeumok és más kulturális intézmények audiovizuális és új technológiákat alkalmazó szolgáltatásaiért felelősek.
Az Országgyűlési Múzeum kiállításának célközönsége az ifjúsági korosztály, a tárlat a modern berendezések és korszerűség iránti igények figyelembevételével készült. A díjátadó az AVICOM Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiválján (FIAMP), a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja által szervezett MUZEUM@DIGIT Konferencia keretében került megrendezésre.
Forrás: http://www.parlament.hu/sajto

 
-- Rejtő Jenő az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron
Az idei könyves seregszemle szellemi patrónusa a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum volt, amely saját standdal vett részt a négynapos rendezvényen, két kiállítást is hozott magával, illetve számos kiadványt. 2015. november 13-án a házigazda színház kistermében mutatták be a múzeum által megjelentetett, Az ellopott tragédia című Rejtő Jenő-emlékkötetet, amelyről annak szerkesztője, Thuróczy Gergely beszélt, Jeney Zoltán kérdéseire válaszolva. Még az elején kiderült, hogy aki beült erre a könyvbemutatóra, az mind olvasott Rejtő Jenőtől, nem is keveset. Mert nem lehet egy regénynél megállni, ha Rejtőt vesz a kezébe az ember. De ki is volt igazából Rejtő Jenő, ez a kalandos életű, sikeres író, aki ma is egyik legolvasottabb szerzője a magyar irodalomnak? Ezt a sokoldalú írót, filmírót, lapszerkesztőt, bulvárújságírót, az életpályáját, szerelmi életét, ifjúságát, gyermekkorát, valamint tragédiáját próbálja az olvasó elé tárni az 500 oldalas kötet, amelynek első része egy 150 oldalas kismonográfiát, a második legnagyobbrészt kiadatlan Rejtő-szövegeket tartalmaz. A harmadik részben tanulmányok olvashatók Rejtőről, legvégül pedig az a hatalmas könyvészet található, amelyet az irodalomkutató felhasznált munkája során. Sok minden kiderült Rejtő Jenőről, például az, hogy soha nem fizetett kézirattal az éttermekben és kávéházakban, ahogyan azt egyik legenda állítja, mint ahogy az sem igaz, hogy a francia idegenlégió tagja lett volna. Munkaszolgálatra hívták be a második világháború idején, haláláról senki nem tudott hírt adni, testét nem temették el, hivatalosan eltűntnek nyilvánították őt.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/gazdag-kulturalis-kinalat-a-marosvasarhelyi-nemzetkozi-konyvvasaron
 

-- Könyvtárat hirdető szobor - régikönyv-imázs
Ez a porcelánkönyvekből emelt szökőkút nem csak megkülönbözteti a könyvtárat más hasonló intézményektől, és kiemeli a városban, hanem remek üzenetet is hordoz.
Az alábbi linken található képen látható könyv-szökőkút a Cincinnati Könyvtár előtt áll 1990 óta, és igencsak kellemes benyomást kelt. Nemcsak azért, ahogy kinéz, hanem azért is, amit képvisel. Az alkotó Miscael Frasca szerint: „A kerámiakönyvekből lépcsőzetesen emelt szoborból csordogáló víz a szabad információáramlást és a nyomtatott szavakon keresztül áramló ötleteket testesíti meg.”
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a19020
http://www.femcafe.hu/blog/gondolat/szobor-konyvtar-kreativ-konyvszokokut-miscael-frasca-cincinnati-gondolatblog

 
Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

 
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update