ReMeK-e-hírlevél
10. évf., 2015/06. szám                          ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- MEKCAT - új katalógus a MEK-ben
PÁLYÁZATOK
-- XXIII. Bolyai Nyári Akadémia
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár hírei
--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
-- Ifjúsági projekt az Arad megyei könyvtárban
-- Pedálozz a könyvtárért! - harmadszor
-- Ölelj meg egy könyvet!
-- Múzeumok éjszakája a Tékában
KITEKINTŐ
-- Az MKE közhasznú és tisztújító közgyűlése
-- 300 millió forint a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére Magyarországon
-- Felújított könyvtár a Károli-egyetemen - a jövő könyvtárát emlegetik
-- Ötezer kötet kárpátaljai magyaroknak
-- Bocskaikert: a programok mellett hatékony állományban gondolkodnak
-- Mi lesz a könyvek sorsa a gyulai könyvtárban?
-- Könyvtár to go - kölcsönzés a könyvtáron kívül
-- Szerzői jog és iskolai könyvtár
HAZAI
-- Színes kínálat az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
DÍJAK
-- Stephanus-díjat kapott Kányádi Sándor
-- Krasznahorkai László nyerte a Man Booker Díjat
-- Arany János-érem külhoni magyar tudósoknak
-- A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját kapta Kallós Zoltán
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
-- Székelyföldi legendák egy pécsi iskola tananyagában
AJÁNLÓ
-- Itt a legjobb gyermekkönyvek új listája
-- Mindenkinek van hangja! - Önkéntes felolvasások weblapja
MÚLTBÖNGÉSZŐ
-- Az angol népkönyvtári adóról
MOZAIK
-- Chicagóban lesz Barack Obama elnöki könyvtára
-- Múzeummá alakítják Harisnyás Pippi írójának otthonát
-- Nem csak az internet tehet arról, hogy nem olvasnak a gyermekek
VÉLEMÉNY
-- Könyvek becsülete
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- MEKCAT - új katalógus a MEK-ben
Elkészült egy új katalógus a MEK-hez, MEKCAT néven, amely akár offline - vagyis hálózati kapcsolat nélkül - is használható, bármely olyan eszközön, amelyen JavaScript futtatására alkalmas, HTML5-öt lehetőleg támogató böngésző fut (tehát táblagépeken és okostelefonokon is). A mekcat.html egy nagy HTML állomány, amelybe heti frissítéssel, JSON formátumban kerülnek át a legfontosabb metaadatok a MEK OPDS kimenetéből. A katalógus böngészhető és kereshető (a kereső az elgépeléseket is kezeli); sőt, bővíthető is saját könyvek adataival (egy MEKCATGEN nevű, parancssorból futtatható Java alkalmazás segítségével); a felület külalakja pedig a mekcat.css átírásával igény szerint módosítható. Az egyes fájlok és a programok leírásai a https://mek.oszk.hu/export/mekcat/ címről tölthetők le, egyetlen zip-csomagként is.
Forrás: https://www.facebook.com/pages/Magyar-Elektronikus-K%C3%B6nyvt%C3%A1r/338675729150?fref=nf

 
PÁLYÁZATOK

-- XXIII. Bolyai Nyári Akadémia
„A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán” a témája a 2015. július 5. – július 25. között sorra kerülő XIII. Bolyai Nyári Akadémiának. Az akadémia továbbképzéseire a Kárpát-medencei magyar oktatási rendszerben dolgozó, szakképzett pedagógusok pályázhatnak. A pályázónak a választott szekcióban meghirdetett célcsoportnak megfelelő képzettséggel kell rendelkeznie. A szakképzés nélküli, helyettes pedagógusok pályázatát csak betöltetlen helyek esetében fogadják el.
Jelentkezni csak online módon lehet a pályázati adatlap pontos kitöltésével. Az elektronikus pályázati adatlap elérhető a www.bnya.rmpsz.ro, illetve a www.rmpsz.ro oldalon.
A jelentkezőknek 100 lejes részvételi díjat kell befizetniük, kivételt képeznek a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek tagjai, akik számára a képzések ingyenesek.
A pályázati adatlapok kitöltésének legutolsó határideje: 2015. június 5. Az iratkozást a szervezők meghosszabbíthatják azon csoportok esetén, ahol a határidő lejártáig nem teltek be a helyek.
A hallgatóknak a program befejeztével magyar nyelvű részvételi oklevelet állítanak ki. A Bolyai Nyári Akadémia képzéseit záródolgozattal lezáró pedagógusok 10 kreditpontról szóló tanúsítványt kaphatnak, ha beadják hiánytalanul az ehhez szükséges dokumentumokat. Az akkreditált képzés kreditpontjait a romániai közoktatási rendszerben dolgozó pedagógusok igényelhetik.
További információk a Bolyai Nyári Akadémia 2015-ös képzéseiről a fentebb említett honlapokon találhatók.
Forrás: http://rmpsz.ro/hu/h/107/bolyai-nyari-akademia%C2%A0

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Iskolai kudarc vagy az iskola kudarca?
Ha a gyermek folyamatosan nem tud, pedig tudhatna, akkor kudarcot él meg; ha nem akar tanulni, akkor nem lehet rávenni, de az, hogy van-e kedve tanulni, a tanártól, szülőtől, az otthontól is függ; a tanítási órán nem az a fontos, hogy mit tesz a tanár, hanem az, hogy mit tesznek a diákok – többek között ezeket a téziseket fogalmazta meg 2015. május 7-én Kónya Zoltán a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartott, Iskolai kudarc vagy az iskola kudarca? című előadásában.
A sepsiszentgyörgyi származású, Kolozsváron élő gyermekorvos, családterapeuta, a Lélek az iskolában – Problémák és erőforrások A–Z című, 2014-ben megjelent, nagy sikerű nevelési kézikönyv szerzője abból az alapállásból indította előadását, hogy a gyermek iskolai kudarca nem egyszereplős dráma, a helyzet megítélésében, értékelésében figyelembe kell venni az iskolát, a pedagógust, a szülőt. Szerinte ha megadjuk a gyermeknek a lehetőséget a tanuláshoz, és a gyermek szereti azt, amit tanul, akkor eredményt lehet elérni.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/80491/iskolai_kudarc_vagy_az_iskola_kudarca#
Szigorúan ellenőrzött evangélium – Könyvbemutató és író–olvasó találkozó
Molnár János egyháztörténész a romániai református egyház és az egykori politikai rendőrség, a Szekuritáté kapcsolatát feldolgozó, Szigorúan ellenőrzött evangélium című, négy kötetben megjelent, bővített kiadású könyvét mutatták be 2015. május 13-án Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerzőt Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője faggatta, továbbá H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó vezetője osztotta meg a témával kapcsolatos észrevételeit. Az est házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt.
Ambrus Attila kérdéseire válaszolva Molnár János többek között elmondta, hogy a romániai református egyház és Szekuritáté kapcsolatait feltáró munkának a múlttal való szembenézés szándékával fogott neki, meggyőződése szerint ugyanis a bűneinkkel való szembesülés az újrakezdéshez szükséges megtisztulásunk alapvető és megkerülhetetlen feltétele. Az általa hét évig végzett kutatás nem volt zökkenőmentes, hiszen a Szekuritáté levéltárának korlátozás nélküli tanulmányozása csak a kommunizmus bűneinek feltárása érdekében 2006-ban, államelnöki rendelettel létrehozott, úgynevezett Tismăneanu-bizottság megalakulása után vált lehetségessé, és akkor is csak egy viszonylag rövid időszakra. Később már egyre nehezebben lehetett az iratokhoz hozzáférni, illetve egyesek lemásolását nem is engedélyezték. 2014-ben ezért kénytelen volt a megkezdett munkát abbahagyni, anélkül, hogy azt befejezte volna. A rendelkezésére álló anyagból 57 esettanulmány megírására futotta.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/80753/a_megtisztulashoz_szukseges_az_atvilagitas_szigoruan
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/66668-knyszer-hatsra.html
Rumini a Tejúton innen és túl - Közönségtalálkozó Berg Judit magyarországi íróval
Első alkalommal látogatott Erdélybe a közismert Rumini-, Két kis dinó-, Maszat-sorozat szerzője, a mai magyar gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb képviselője, Berg Judit. Az író 2015. május 14-én a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház kistermében, majd május 15-én Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében találkozott az olvasókkal.
A beszélgetést követően hosszú sorokban várták, míg dedikálta a résztvevők otthonról hozott köteteit, miközben a kis olvasókkal személyesen is elbeszélgetett.
Az író-olvasó találkozón teltház fogadta a budapesti szerzőt, aki Szántó Bíborka, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem kézdivásárhelyi tagozatának (az író meghívójának) adjunktusa által megfogalmazott kérdésekre felelve osztotta meg „műhelytitkait”. Négygyerekes anyaként a József Attila-díjas író elsősorban a gyerekein keresztül megélt mindennapok élményéről beszélt, az ösztönzésükre született mesék nagyközönségnek írt változatainak körülményeiről, a szereplők jellemének alakulásáról, az álmatlan éjszakákról, amikor ki kellett találnia a saját maga által összekuszált szálak kibogozásának módját.
Mint kiderült, annak ellenére, hogy idővel saját tapasztalatain okulva ugyan megtanulta a regényírás mesterfogásait, még mindig nem függetleníthette magát a gyerekei hatásától, hiszen továbbra is ösztönzően hatnak rá, akárcsak a közönségtalálkozókon elhangzó beszélgetések, amikor a legkisebbek is kifejtik véleményüket a történetekről. Elvégre a jövőbeli művek szereplői olyan amorf lények, amelyek bármikor egy, az olvasók által elejtett ötlet nyomán is kipattanhatnak az író koponyájából –vallotta be Berg Judit, aki az ilyen „apróságokat” izgalmas regényekkel próbálja meghálálni, mert a mai gyerekek annyira gyorsan élnek, hogy sok igére és egyre kevesebb jelzőre tartanak igényt, egyre kalandosabb történetekre vágynak.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/80699/anyaradiotol_a_sakkregenyig_berg_judit
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/66583-Tallkoz-Berg-Judittal.html
http://www.morfondir.ro/lap/hu/Irasok-Cikkek/Gyerekeknek-irni-a-legizgalmasabb-Haromszek-1751
Csí-Hú vetélkedő – Kézdivásárhelyiek nyerték a fődíjat
A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében szervezték meg 2015. május 22-én a Fekete István-emlékév keretében meghirdetett Csí-Hú vetélkedő döntőjét. A részt vevő hat csapat közül a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum IV. osztálya végzett az első helyen.
A vetélkedőre 12 csapat nevezett be, ebből hat jutott tovább a döntőbe. A versenyt Demeter Éva vezette, és a kérdések egy része a Székelyföldi Vadászati Kiállításon látható madarakra vonatkozott, de több feladat kapcsolódott Fekete István Csí című novellájához. A novella egyes jeleneteinek bemutatása a mű alapos ismeretéről tanúskodott, de nagyon látványos, szórakoztató volt az előre elkészített jelmezekkel, dalbetétekkel. A muffin-szünet alatt a zsűri összesítette a pontszámokat.
A fődíjat, a sugásfürdői kalandparkba szóló belépőt a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum IV. osztálya nyerte. A második helyet és az osztálynak szóló belépőt a sugásfürdői minigolf-pályára szintén a céhes városi iskola III. A osztálya nyerte. A harmadik helyet és a sugásfürdői műfalmászást az osztály számára a bodoki Henter Károly Általános Iskola III. osztálya érdemelte ki.
A másik három csapat – a Mikes Kelemen Elméleti Líceum III. D és V. B osztályának képviselői, valamint a Váradi József Általános Iskola III. F osztályának csapata – tagjai csokis palacsintára és üdítőre váltható utalványt nyertek. A díjakat Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala biztosította. Az okleveleket Sztakics Éva alpolgármester asszony, a jutalmakat a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, Demeter János adta át.
A vetélkedőt a Kovászna Megyei Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Központ és a Vadon Egyesület hirdette meg, a könyvtár partnerségével.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/66926---vetlked.html
Híres mesterségem címere – Tizenegy csapat nevezett be
Összesen 11 csapat, azaz 33 gimnazista diák jelentkezett be a Híres mesterségem címere elnevezésű műveltségi-kreativitási és olvasásnépszerűsítési-dokumentálódási vetélkedőre, amelyet a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum hirdetett meg az 5–8. osztályos, Kovászna megyei diákoknak.
A háromfős csapatok 2015. június 13-án Csernátonban, a múzeumkertben előválogatáson vesznek részt, ahol eldől, melyik lesz az a hét csapat, amelyik részt vehet a két intézmény által szervezett júliusi olvasó- és kézműves táborban.
Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója elmondta, a vetélkedőt azért indították útjára, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományos népi mesterségeket. A benevezők nagy része a fafaragás bemutatását választotta. Mint ismeretes, a pályázóknak egy sajátosan háromszéki élő hagyományos mesterséget kellett bemutatniuk fényképekkel illusztrálva, írott formában, és készíteniük kellett kisfilmet vagy hangfelvételt is, a lényeg az volt, hogy a bemutatásból kitűnjenek az illető mesterség jellemző munkafolyamata(i), technikái és módszerei, a mesterség kulturális hozadékával, történetiségének lényeges mozzanataival együtt, láttatva az adott mesterséget művelő embert is.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/66930-Hres-mestersgem-cmere.html
 

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Évkönyvek az időben – A Márton Áron Gimnázium évkönyveit mutatták be a könyvtárban
A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium immár huszonöt éve viseli egykori neves tanítványának, Erdély püspökének a nevét. Az évfordulóra szervezett rendezvények sorában három évszázad iskolai évkönyveit mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban, Évkönyvek az időben címmel, 2015. május 27-én. A gimnázium és a megyei könyvtár közös rendezvénye alkalmat nyújtott a visszatekintésre is az iskola huszonöt éves történetére, de távolabbi múltjára is. Az eseményre közel 60 érdeklődő gyűlt össze a könyvtár előadótermében, a jelenlevők megtekinthették az évkönyvek retrospektív kiállítását is, amely a kezdetektől napjainkig mutatja be az iskolai évkönyvek közel teljes gyűjteményét.
Az 1991–1992. tanévtől kezdve minden évben megjelenik a gimnázium évkönyve. Az újkori évkönyvek sora folytatja azt a nemes hagyományt, amelyet az iskola elődje, a Csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium egykori igazgatója, Imets Fülöp Jákó (1837–1912) kezdett el, aki az 1871–1872. tanévtől kezdve évkönyvet, azaz Értesítőt szerkesztett és adott ki azzal a szándékkal, hogy írott krónikáját nyújtsa az iskolai év eseményeinek. Kezdeményezését egészen 1948-ig, az iskola államosításáig folytatták utódai. A kezdetekről, a neves Csíksomlyói, későbbi Csíkszeredai Főgimnázium régi évkönyveiről Kelemen Katalin, a megyei könyvtár munkatársa beszélt, majd ismertette az évkönyveket bemutató kiállítást.
'Három évszázad évkönyveit mutathatjuk be a kiállításunk anyagában, az 1870-es évektől kezdve. A gimnázium régi értesítői nemcsak az iskola történetének nélkülözhetetlen dokumentumai, a helytörténeti, művelődéstörténeti kutatások értékes forrásai is. Az elmúlt évek során a Kájoni János Megyei Könyvtárban digitalizáltuk a gyűjteményünkben őrzött régi évkönyveket, így ezek, Vitos Zsófia könyvtáros munkájának köszönhetően, elérhetővé váltak a Magyar Elektronikus Könyvtárban is, megkönnyítve a kutatók, iskolatörténészek, helytörténészek munkáját.' – mondta el Kelemen Katalin. A kiállítás látványtervét János Éva, a megyei könyvtár munkatársa készítette el, Borbé Levente, a gimnázium könyvtárosa az évkönyvek összegyűjtésében nyújtott segítséget.
A Márton Áron Gimnázium igazgatója, Varga László köszöntötte a résztvevőket, felidézve az 1992-ben újrainduló évkönyvek kiadásával kapcsolatos eseményeket. Id. Borsodi László, a gimnázium nyugalmazott tanára beszélt az évkönyvek 1990-es újraindításáról, majd a jelenlegi szerkesztők, Borsodi L. László főszerkesztő és Bara Katalin, valamint Orbán Zsolt tanárok mutatták be az új folyam évkönyveit és rovatait. A szerkesztők érdekes pillanatokat, történeteket idéztek fel, a jelenlevők betekinthettek a szerkesztés műhelytitkaiba is.
Sajtóvisszhang: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/a-marton-aron-gimnazium-ahistoria-domusaia
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/264/evkonyvek-az-idoben--a-marton-aron-gimnazium-nevadasanak-25.-evfordulojan-az-iskola-evkonyveinek-kiallitasa-es-bemutatasa
Főzőcske-klub fiatal családoknak
A Kájoni János Megyei Könyvtár a XI. Hargitai Megyenapok keretében szervezte meg a Gyorsan jól, finomat elnevezésű főzőcske-klubot hagyományteremtő szándékkal. 2015. május 20-án 18 órakor került sor a klub találkozójára a könyvtárban. Elsősorban könyvtárlátogató fiatal családokat szólítottak meg a kezdeményezéssel. A klub ötletgazdája és háziasszonya János Éva könyvtáros volt, a meghívott György Ottilia csíkszeredai gasztroblogger, aki négy finom és könnyen elkészíthető saláta receptjét osztotta meg a könyvtár vendégeivel. Irányításával a családok négy csoportban készítették el a salátákat, majd a jó hangulatú találkozó végén közösen fogyasztották el az elkészült, ízletes és vitamindús salátákat.
Sajtóhír a rendezvényről: Balázs Ildikó – Gyorsan , jól, finomat. Csíki Hírlap, 2015. május 20.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/262/csaladok-a-konyvtarban-jo-hangulat-a-fozocske-klubban
Az év olvasmánya Hargita megyében – nyitórendezvény a Hargitai Megyenapok keretében
Az év olvasmánya Hargita megyében címmel indította el kétnyelvű megyei olvasásnépszerűsítési programját 2015. május 18-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A program szervezőpartnere a Hargita Népe Kiadó. A XI. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozata keretében megtartott nyitórendezvényen ismertették a programot, amelynek célja felmérést készíteni Hargita megye olvasóinak körében - szavazataik alapján - az utóbbi évek legolvasottabb szépirodalmi műveiről. A nyitórendezvényen Kelemen Katalin, a könyvtár osztályvezetője ismertette a program célját: 'A könyvtárak szerepe a mai korban is fontos az olvasás kultúrájának terjesztésében, hiszen az értő olvasás elsajátítása a felnövő nemzedékek számára nélkülözhetetlen a minőségi emberi élet megteremtésében. Az olvasásnak ezért a jövőben is meghatározó szerepe lesz, a könyvtári tevékenységhez pedig egyre inkább hozzátartozik a nevelő, oktató munka ezen a területen is. Az év olvasmánya Hargita megyében című projektünknek is ez a célja, az olvasáskultúra népszerűsítése.'
A könyvtár Olvasókörének tagjai indították el jelképesen a szavazást azzal, hogy ajánlották kedvenceiket, a magyar és világirodalom kortárs és klasszikus művei közül válogatva.
Május 18-án elindult a szavazás, amely november 15-én zárul. Két kedvenc irodalmi műre szavazhatnak a megye olvasói, egy magyar, illetve román regényre, valamint egy világirodalmi regényre. Szavazni lehet a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján, a Kedvenc Könyvem menüpontra kattintva, személyesen az intézményben, vagy a megye bármely közkönyvtárában, illetve a Hargita Népe napilapban rendszeresen megjelenő űrlapon. Azok között, akik nevük és elérhetőségük megadásával szavaznak kedvenc könyveikre, ajándékkönyveket sorsolnak ki a program decemberi záróünnepségén.
A sajtóban a programról: https://www.youtube.com/watch?v=PwW8-x9t7Mw&feature=youtu.be
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/260/az-ev-olvasmanya-hargita-megyeben--a-program-nyitorendezvenye-elindult-a-szavazas
Emlékek, nyomok, jelek - Csata Jenő festészeti kiállítása a könyvtárban
Csata Jenő csíkszeredai grafikus és festőművész már másodszor állítja ki alkotásait a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Közel hetvenen vettek részt a megnyitón a könyvtár előadótermében, 2015. május 14-én. A művész újabb alkotásait Bács Béla János méltatta, majd Szilágyi Emőke mondott verset az eseményen. A csíkszeredai művészetkedvelők számára Csata Jenő neve és munkássága ismerős, a művész alapító tagja a Lépések színekben és formákban a művészetért Alapítványnak, évente többször is részt vesz hazai és magyarországi alkotótáborokban, valamint kiállításokon. Itthon is rendszeresen bemutatkozik alkotásaival egyéni kiállításokon és csoportos tárlatokon. Alkotó tevékenységére jellemző, hogy folyamatosan valami újat keres, különböző művészi technikákat próbál ki, igyekszik más és más kifejezőeszközökkel megjeleníteni közölnivalóját. A Kájoni János Megyei Könyvtár nyitvatartási ideje alatt ingyenesen látogatható a kiállítás június végéig.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/263/emlekek-nyomok-jelek--csata-jeno-festeszeti-kiallitasanak-megnyitoja
Az anyag titkai – természettudományi előadás a könyvtárban
Izgalmas tudományos témájú előadásra került sor 2015. május 7-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, Nagy Péter mutatta be vetítéssel kísérve Az anyag titkai című előadását. Az anyag mibenléte, keletkezése a mindenkori tudomány egyik legizgalmasabb kérdése. Az előadás közönsége végigkövethette az anyag megismerésének bonyolult ösvényét, az ókori görög tudósoknak az anyag természetéről alkotott elképzeléseitől kezdve egészen a 20. századi tudományos elméletekig, modern kutatásokig.
'Az az elképzelés, hogy a világon minden ugyanabból az elemi alkotórészből épül fel, időben nagyon messzire nyúlik vissza. Ugyanakkor mindössze annak a megfejtése is évezredekbe telt, hogy egyáltalán mik jöhetnek számításba mint elemi alkotórészek. Ma már tudjuk, hogy a világon minden - ez a lap amit olvasnak, a virágok illata, a csillagok, Önök - valamivel több mint százféle atomból épül fel. A sokszínűséget az okozza, ahogyan ezek az atomok az elképzelhetőnél is többféle módon kapcsolódnak egymáshoz.' - vázolta fel Nagy Péter előadása bevezetőjében.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/257/az-anyag-titkai--nagy-peter-vetitessel-kisert-eloadasa-a-konyvtarban
 

-- A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár hírei
2015. május 26-án 17,30 órai kezdettel a Bibliofil Alapítvány szervezésében került sor a Városi Könyvtárban a Nemzetközi Klímaváltozás Napja alkalmából szervezett rendhagyó fényképkiállításra. A bemutatott képek Székelyudvarhely határában készültek, egy drón és egy speciális fényképezőgép segítségével, és a város környékét mutatják be madártávlatból. A felvételeken egyedi módon tükröződik a környék természeti kultúrtája, amely a klímaváltozás következtében állandó átalakulásban van. A kiállítást megnyitotta Szőcs Endre könyvtárigazgató, földrajzszakos tanár.
Május 28-án 18 órai kezdettel, a Bibliofil Alapítvány szervezésében, a Városi Könyvtárban bemutatásra került a könyvtár falán elhelyezett meteorológiai állomás. A különleges készülékek lehetővé teszik, hogy, az internet és egy okos telefon segítségével, a világ bármely pontjáról megtekinthetők legyenek a meteorológiai állomás adatai.
Romániában mindössze 12 ilyen rendszer van működésben, ugyanakkor Európában sokan használják, részben hobbi-, részben tudományos célra. A rendezvény kapcsán lehetőség nyílt a rendszer megismerésére, valamint az alapvető működtetési és felhasználási lehetőségek elsajátítására. A rendezvény házigazdája Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója, földrajzszakos tanár volt.
Június 10–13. között a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban kerül sor a Nagyon rövid filmek fesztiváljára. A maximum 3 perces filmek fesztiválján a résztvevők megismerhetik a világ négy sarkából érkező audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket. Ez a sok kis vitamindús „pirula”, amelybe nagy mennyiségű találékonyság és képzelőerő van sűrítve, a szervezők szerint, bizonyítottan jótékony hatású.
Forrás: https://www.facebook.com/Biblioudv?fref=ts

 
--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban májusban változatos programokkal várták a gyermekeket és felnőtteket. Volt  Meseklub a gyermekeknek, a felnőttek pedig internethasználati útmutatót vehettek igénybe a könyvtárban.
2015. május 1–31. között, könyvkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők Ottlik Géza (1912–1990) halálának 25. évfordulója tiszteletére.
A KSE napok keretében vetítettképes túrakönyv-bemutatóra került sor a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjében 2015. május 8-án. Székely Árpád Fogarasi-havasok című könyvét Dimény Attila muzeológus méltatta.
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely

 
-- Ifjúsági projekt az Arad megyei könyvtárban
A fiatalabb nemzedéket célozták meg abban az ifjúsági projektben (BookLand Evolution), amelyet május 25. és 29. között szerveztek az Arad Megyei A. D. Xenopol Könyvtárban. Az innovációs, kulturális kezdeményezés célja volt: bátorítani a fiatalok teljesítőképességét, illetve növelni szellemi kibontakozását. A rendezvénysorozaton a résztvevők az élet különböző területein jelentős eredményeket elért szakemberekkel találkozhattak, akik személyiségfejlesztő előadásokon igyekeztek ráébreszteni a fiatalokat valódi képességeikre, kihasználva a könyvtár tudásközpont-jellegét. Az előadásokat a Concordia Teremben szervezték.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/ifjusagi_projekt_a_megyei_konyvtarban.php

 
-- Pedálozz a könyvtárért! - harmadszor
2015. május 8-án 14 óra tájban kerékpározók csoportjára lehettek figyelmesek a Szatmárnémetiben közlekedők. A több mint kétszáz kerékpározó a harmadik alkalommal megszervezett Pedálozz a könyvtárért! rendezvény résztvevői voltak. A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Könyvtár közös szervezésében létrejött esemény célja a könyvtár és az ott zajló események népszerűsítése. A rendezvényen óvodástól nyugdíjasig minden korosztály részt vett, s valamennyien izgalommal várták a könyvtár előtt a rajtot. A kerékpárosok rendőrautó kíséretében az Al. I. Cuza utca – Gh. Lazăr utca – 1 Decembrie 1918 utca – Vasile Lucaciu sugárút – Traian sugárút – Kossuth-kert útvonalon haladtak, ahol félórás pihenőt tartottak, s közben a Művészeti Iskola diákjainak produkcióját nézték meg. A pihenőt követően a Traian sugárúttól a főtéri parkig bicikliztek, majd a park sétányain aszfaltrajz-versenyt és tombolasorsolást is szerveztek. A szerencsések könyvjutalomban részesültek. Lacrima Istrăuan, a könyvtár megbízott igazgatója elmondta, hogy az akció célja a figyelemfelkeltés volt, az, hogy minél többen kezdjenek olvasni, könyvtárba járni, emellett a környezetbarát közlekedést is népszerűsíteni kívánták. Terveik szerint a jövőben is megszervezik majd a nagyszabású rendezvényt.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/pedalozz-a-konyvtarert/

 
-- Ölelj meg egy könyvet!
Az olvasás népszerűsítése, a könyvek szeretetének továbbadása volt a célja annak a nagyszabású programsorozatnak, amelyet a Nagykárolyi Városi Könyvtár és a Nagykárolyi Kulturális Központ munkatársai szerveztek 2015. április 23-án.
A több helyszínen zajló foglalkozások apropóját a könyv, a szerzői jogok és a könyvtárosok világnapja szolgáltatta. Délelőtt a könyvtárban előadás hangzott el magyar és román nyelven a nyomdászatról, a könyvekről, majd a kisebbek könyvtárosokként tevékenykedhettek, helyet cserélve a szakemberekkel. A játékos programot követően egy kiállítás megnyitójára is sor került, amely Az Európai Unió reprezentatív írói címet viselte és a könyvtár előterében kapott helyet. A könyvtár egyik visszatérő önkéntesének számít Portik Erzsébet, aki az origami-készítés fortélyaiba avatta be az érdeklődőket. Délután a városközpontban a régi szökőkút előtt a Kulturális Központ munkatársainak akciója következett. Ölelj meg egy könyvet! - szólt a felhívás, amelynek sokan eleget is tettek, a vállalkozó szellemű „ölelőket” pedig a könyvtár munkatársai egy-egy könyvjelzővel is megajándékozták.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/olelj-meg-egy-konyvet/
Részletesen a programról itt: http://nagykaroly.szatmar.ro/Olelj_meg_egy_konyvet/hirek/49077

 
-- Múzeumok éjszakája a Tékában
A Teleki–Bolyai Könyvtár első világháborús kiállítása köré szervezte idén a Múzeumok éjszakájának eseményeit. 2015. május 16-án délelőtt a civil vásáron gyermekfoglalkozásra hívták az érdeklődőket a főtérre, 19–22 óra között pedig Kisemberek a nagy háborúban címmel felolvasómaratont és vetélkedőt szerveztek. A felolvasómaratont a Művészeti Iskola kamarazenecsoportjai nyitotta meg.
Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/m%C3%BAzeumok-%C3%A9jszak%C3%A1ja-t%C3%A9k%C3%A1ban

 
KITEKINTŐ

-- Az MKE közhasznú és tisztújító közgyűlése
2015. május 6-án Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban a 80 éves MKE küldöttközgyűlést tartott. A gyűlést üdvözölte Sepseyné Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya főosztályvezetője, aki megköszönte Bakos Klára elnök sszony 12 éves áldozatos és elhivatott szakmai munkáját, illetve a leköszönő elnökségnek az elmúlt négy évben kifejtett sikeres szakmai tevékenységét.
A küldöttközgyűlésen került sor a Jubileumi emlékérem kitüntetés átadására is, amelyet az MKE Elnöksége Dr. Fodor Péternek, az Informatikai és Könyvtári Szövetség Elnökének, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójának ítélt oda szakmai munkája és az MKE-vel folytatott, nagy múltra visszatekintő, sikeres szakmai együttműködése elismeréseként.
A küldöttközgyűlés határozatképes volt, így a meghirdetett napirend szerint elvégezhette munkáját. Jóváhagyásra került a közhasznúsági beszámoló, valamint az elnök, a főtitkár, az ellenőrző bizottság elnöke és a tanács elnöke beszámolt az eltelt ciklusról. A küldöttek elfogadták a beszámolókat, és megköszönték a leköszönő elnökség munkáját.
Ezt követően megtörtént a választás: a küldöttközgyűlés az MKE elnökévé Barátné dr. Hajdu Ágnest, főtitkárává Gerencsér Juditot, az Ellenőrző Bizottság elnökévé Dr. Amberg Esztert választotta. Elnökségi tagok lettek: Buzai Csaba, Eszenyiné dr. Borbély Mária, Fehér Miklós, Kiss Gábor, Oros Sándor, dr. Redl Károly, Takáts Béla. Az elnökség póttagja lett: Zsigáné Kóródy Judit, Venyigéné Makrányi Margit. Az MKE Ellenőrző Bizottság tagja lett: Dr. Hangodi Ágnes, Elekes Eduárdné, Koglerné Hernádi Ágnes.
Forrás: http://mke.info.hu/blog/2015/05/az-mke-kozhasznu-es-tisztujito-kozgyulese-2015-majus-6/

 
-- 300 millió forint a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére Magyarországon
Háromszázmillió forint könyvtári érdekeltségnövelő támogatást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére.
A plusz forrásokat a helyi olvasási lehetőségek bővítésére, így a nyilvános könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére, új könyvek és egyéb információhordozó könyvtári dokumentumok beszerzésére, legfeljebb 30%-ban pedig a nyilvános könyvtári szolgáltatások korszerűsítését szolgáló infokommunikációs és műszaki eszközök, berendezési tárgyak megújítására lehet fordítani.
A támogatásból 2015-ben 565 önkormányzat részesülhet. A települések olyan arányban kaphatnak támogatást, amennyit könyvek és egyéb dokumentumok beszerzésére fordítottak az elmúlt évben.
A támogatottak listája a következő linken érhető el: http://www.kormany.hu/download/f/d4/50000/K%C3%B6nyvt%C3%A1ri_%20%C3%A9rdekelts%C3%A9n%C3%B6vel%C5%91_t%C3%A1mogat%C3%A1s_2015.pdf#!DocumentBrowse
A települési önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról 2015. december 31-ig kell elszámolnia.
Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/300-millio-forint-a-telepulesi-konyvtarak-gyujtemenyeinek-fejlesztesere

 
-- Ötezer kötet kárpátaljai magyaroknak
Több mint 5000 kötetnyi magyar nyelvű könyvet kaptak kárpátaljai szervezetek a magyarországi, kultúráért felelős államtitkárság segítségével.
A pécsi Minerva Könyvtár költözése miatt közel kéttonnányi könyv került szabad felhasználásra, az állomány elhelyezésében a könyvtár a Kultúráért Felelős Államtitkárság segítségét kérte. Az államtitkárság közreműködésével a könyvek április elején eljutottak a Kárpátaljai Pedagógusszövetséghez, amely vállalta a könyvek szétosztásának megszervezését.
A kötetek a napokban jutnak el végső helyükre, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nagyszőlősi járási szervezetéhez, amelyek intézményeikben helyezik el és teszik minden érdeklődő számára elérhetővé az adományt.
Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/otezer-kotet-karpataljai-magyaroknak

 
-- Felújított könyvtár a Károli-egyetemen -- a jövő könyvtárát emlegetik
Több mint harmincezer könyv várja olvasóját a Török Pál református püspökről elnevezett könyvtárban a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. A felújított, biblikum- és kutatásközpontú intézményben nemcsak egyediségre törekszenek, hanem arra is, hogy a jövő könyvtárává váljanak.
Elkészült a Hittudományi Kar kis díszterme, amelyet Tóth Kálmán teológiai professzorról neveztek el, valamint a hetvenes években alapított kari könyvtár új helye, amely Török Pál református püspök nevét viseli. A budapesti teológiának a Károli-egyetem megalakulása óta ez volt az első jelentős fejlesztése - mondta a kar dékánja az ünnepélyes megnyitón, 2015. május 12-én.
A beruházás mintegy 33 millió forintba került, amelyből 10 milliót a Dunamelléki Református Egyházkerület, 23 milliót az egyetem biztosított. Zsengellér József dékán az előzményekről szólva elmondta, hogy négy évvel ezelőtt vált tarthatatlanná a kari könyvtár helyzete, ezért terveztek újat helyette.
A dékán köszönetet mondott munkájáért Varga László főigazgatónak, valamint Szabó Erika könyvtárvezetőnek, akiről úgy fogalmazott: „Szervező és irányító munkája nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a könyvtár az akkreditációs vizsgálat napjára a könyvekkel otthonosan berendezve várja a bizottságot.”
Forrás: http://kithirlevel.hu/#a18400

 
-- Bocskaikert: a programok mellett hatékony állományban gondolkodnak
Megnyílt a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikert új könyvtári szolgáltató helye. A település 3270 lélekszámú, nemrég nyerte el önállóságát, ezidáig a községben nem működött nyilvános könyvtári szolgáltatás. A KSZR-hez csatlakozott település önkormányzata a község idősklubjában adott helyett a Könyvtári információs és közösségi helynek. A könyvtár szolgáltatásaival a gyermekeket, fiatalokat és az idősebb használókat kívánják megnyerni. A szolgáltató hely állományát, a könyvtári bútorokat és a számítógépeket a Méliusz Juhász Péter Könyvtár biztosítja. A helyi polgármester növelni szeretné a könyvállományt, a könyvtár képviselői ugyanakkor a mennyiségi növelés helyett inkább az állomány minőségét tartják szem előtt (a mostani állomány 970 kötet + hatféle folyóirat). Bocskaikert volt Hajdú-Bihar megyében a legutóbb a KSZR-hez csatlakozott település, ezzel a megye minden településén biztosított a könyvtári ellátás. Az alapállományt kiegészítendő a Méliusz Könyvtár állományból 3 napon belül szállítanak dokumentumokat igény szerint, ezt a közeli óvoda kívánságai is nagyban befolyásolhatják. A közösségi térként is működő szolgáltató hely heti nyitvatartása 20 óra.
Fényképek a szolgáltatóhelyről itt: http://www.kithirlevel.hu/
Forrás: http://kithirlevel.hu/#a18407

 
-- Mi lesz a könyvek sorsa a gyulai könyvtárban?
A Mogyoróssy János Városi Könyvtár fölöspéldány-jegyzéke nemrégen egy nagyváradi iskola érdeklődését keltette fel.
Az elmúlt időszakban többször esett szó arról, hogy a könyvtárak nem olvasott, porosodó könyveket őriznek. Az igazság azonban az, hogy e gyűjtemények gondozása folyamatos, s a vásárlások mellett selejtezés is zajlik. A kivont kötetek pedig gyakran értékesek lehetnek mások számára, ezért előírás szerint ún. fölöspéldány-jegyzékek készülnek, amelyek az Országos Széchényi Könyvtárban működő Könyvtári Intézet honlapján lesznek közzétéve, hogy más könyvtárak elkérhessék a számukra szükséges köteteket.
A közelmúltban a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár fent leírtak szerint hirdetett jegyzéke a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola érdeklődését keltette fel. Rövid egyeztetést követően az iskola két tanára, Bíró Mária és Pék Andrea látogattak Gyulára, ahol 517 kötetet tartottak arra érdemesnek, hogy iskolájuk gyűjteményét gyarapítsák. A gyulai könyvtár számára pedig külön segítséget jelentett, hogy a nagyváradi vendégek vállalták egy ajándék könyvcsomag eljuttatását a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség részére, amely a városi könyvtár egy korábbi gyűjtésével jöhetett létre.
Forrás: http://www.gyulaihirlap.hu/106428-a-konyvek-sorsa

 
-- Könyvtár to go -- kölcsönzés a könyvtáron kívül
A dán Koge közkönyvtár néhány éve vezette be virtuális könyvtárát a Borup vasúti megállóban. A kép-polcokon bestsellerek mellett klasszikusok is sorakoznak. Minden könyv egyedi QR-kóddal rendelkezik, amelyet az ingázók okostelefonjuk segítségével olvashatnak le. Ezzel mobil eszközükre tölthetik le - azaz kölcsönözhetik -- az e-könyveket. (ref.: MG)
Forrás: http://kithirlevel.hu/#a18389

 
-- Szerzői jog és iskolai könyvtár
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kiemelt feladatai között szerepel a jogtudatosság szintjének javítása, ennek megvalósítása érdekében több szervezettel is együttműködik, köztük a Könyvtáros Tanárok Egyesületével (KTE) is. Ennek gyümölcse volt az a konferencia, amely 2015. április 15-én került megrendezésre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) épületében, 120 könyvtárpedagógus részvételével. A cél az iskolai könyvtárakat működtető, a könyvtárhasználatot tanító pedagógusok részére praktikus, napi munkájukat segítő szerzői jogi információkat átadni. Az előadások a tananyagfejlesztést, valamint az iskolai könyvtárat érintő szerzői jogi kérdéseket és a jogi, törvényi hátteret emelte ki, a mindennapi életből vett, konkrét példákkal szemléltetve.
Forrás: http://www.hamisitasellen.hu/2015/04/szerzoi-jog-es-iskolai-konyvtar/

 
HAZAI

-- Színes kínálat az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten
A 125 évvel ezelőtt született Makkai Sándor íróra és református püspökre emlékeznek az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét rendezvényein. A június 4–7. között, a magyarországi ünnepi könyvhéttel párhuzamosan zajló eseményen több kiadó lesz majd jelen, mint az előző években. A szervezők igyekeznek mindenki számára programot nyújtani, mindenkit megszólítani, ugyanakkor az idei fesztivál újdonságokkal is szolgál: az erdélyi könyvkiadóknak nem kell fizetniük a standért, mint a korábbi években; a városfal alatti Fogoly utcában szervezik meg az idei eseményt, egyrészt mert a kiadók ezt kérték, másrészt épp akkor és ott szervezik Nyíregyháza turisztikai bemutatóját is, és a szervezők azt remélik, a kettő erősíti majd egymást; szeretnék behozni Makkait a köztudatba, „Éppen ezért szervezünk egy konferenciát, ahol az irodalmi tevékenysége mellett nyilván szó lesz a teológiai munkásságáról” - mondta H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke.
A rendezvényre az irodalmi felhozatal mellett idén is változatos szabadidős programmal várják az érdeklődőket. Az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét részletes programja itt érhető el: http://unnepikonyvhet.ro/?page_id=1271
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9311

 
DÍJAK
 
-- Stephanus-díjat kapott Kányádi Sándor
A XXIII. Szent István-könyvhéten Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat fővédője, valamint Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta a 2015. évi Stephanus-díjakat. Az idén ezzel elismert szerző irodalmi kategóriában Kányádi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költő.
A Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díját 1993-tól az évente megrendezett Szent István-könyvhét megnyitóján adják át irodalmi és teológiai kategóriában. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke laudációjában elmondta: a díjazottak olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. „Kányádi Sándor évtizedek óta töretlen sikerének titka többek között abban rejlik, hogy olyan nyelvet beszél, amelyet mindenki ért. A legbonyolultabb pszichológiai, filozófiai problémákról is olyan szavakkal szól, amelyek rögtön hatnak, mint egy jó lelki fájdalomcsillapító. A költő élő lelkiismeretünk - fogalmazott -, még ha az utóbbi időben erről a legtöbben meg is feledkeztek. Kányádi Sándor pedig mindent elkövet, hogy ezt a felejtési folyamatot visszafordítsa” - tette hozzá.
Szentmártoni János kitért arra is: Kányádi Sándor szószólója annak, hogy a verset „szabadítsuk ki Gutenberg börtönéből”, hogy az újra szabadon, szájról-szájra szálljon, minél nagyobb közönség szívéig eljutva.
„Több mint fél évszázadon keresztül nevelt minket az emberhez méltó életre, és ezért nem lehetünk eléggé hálásak neki - mondta az írószövetség elnöke a 86. születésnapját ünneplő költőt méltatva.
Forrás: http://www.vhegy.com/2015/05/stephanus-dijat-kapott-kanyadi-sandor.html#ixzz3ZtRkEaNR

 
-- Krasznahorkai László nyerte a Man Booker Díjat
Krasznahorkai László magyar író nyerte a 2015-ös Nemzetközi Man Booker Díjat. A rangos elismerést olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal (24,7 millió forint) járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda.
A bírák egyebek között a Krasznahorkai-művek rendkívüli mondatait emelték ki, amelyek tónusa az ünnepélyestől a féktelenen át a vigasztalanig terjed, a zsűri elnöke pedig olyan látnoki képességű írónak nevezte Krasznahorkait, aki jelenkori létezésünk lényegét rendkívüli intenzitással és hangterjedelemben, valamint rémisztő, furcsa, döbbenetesen komikus, és gyakran megrázóan gyönyörű jelenetekben ragadja meg. Az ellenállás melankóliája, a Sátántangó és a Seibo járt odalent a mély képzelet és a komplex szenvedélyek csodálatos alkotásai, melyekben az emberi komédia fájdalmasan súrolja a transzcendencia határát – fogalmazódott meg az értékelésben.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2015/05/19/breking_krasznahorkai_nyerte_a_nemzetkozi_man_booker_dijat

 
-- Arany János-érem külhoni magyar tudósoknak
A jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat Benkő Samunak, az MTA külső tagjának adományozták 2015-ben.
Benkő Samu a 18–19. századi erdélyi művelődéstörténet neves kutatója. A Bolyai Tudományegyetem Filozófia Karán szerzett tanári oklevelet. 1953-tól a Román Akadémia kolozsvári Történeti Intézetének munkatársa. 1990 óta az MTA külső tagja, 1994 és 2002 között az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke volt. „Több évtizedes munkássága folyamán sorra vette a magyar alkotó szellemek legkiválóbbjait, foglalkozott Széchenyivel, Kossuthtal, a két Bolyaival" - áll a díjazott 80. születésnapjára megjelent kötet bevezetőjében. Nevéhez fűződik az Erdélyi Múzeum-Egyesület legjobb hagyományainak megőrzése és a kor követelményeihez való alakítása. Az elismerést fia, Benkő Elek vette át.
Arany János-éremmel tüntették ki Sipos Gábort, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnökét. Sipos Gábor református egyháztörténettel, nyomda- és könyvtártörténettel foglalkozik. 1974-ben végzett a kolozsvári Babe?–Bolyai Tudományegyetem történelem szakán, 2011-ben habilitált a Debreceni Egyetemen. 1977-től levéltáros az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltárban, 1998-tól a BBTE Magyar Történeti Intézetének tanára. Fontosabb köteteiben az Erdélyi Református Egyház 16–18. századi történetével foglalkozik. 1990-es újraalakulásától fogva előbb az Erdélyi Múzeum-Egyesület titkára, főtitkára, majd alelnöke, 2010-től elnöke.
„Sipos Gábor vállalt tisztségeiből és tudományos kutatás iránti elkötelezettségéből következően az EME elnökeként meghatározó szerepet játszik az erdélyi magyar tudományosság szervezésében. Szerepe az erdélyi magyar egyetemi oktatásban is kiemelkedő” – áll az összegző laudáció szövegében.
Az Arany János-éremmel olyan külhoni magyar tudósokat, kutatókat tüntet ki az MTA, akiknek nemcsak kutatói teljesítménye maradandó, hanem érdemeket szereztek a külhoni magyar tudományosság és közösség ügyének előremozdításában is.
Forrás: EME Hírlevél, 2015. 05. 05.
Az Arany János-díjakról részletesen itt: http://eletmod.transindex.ro/?hir=20979Arany János életműdíj Benkő Samunak

 
-- A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját kapta Kallós Zoltán
Átadták a köztestületi díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2015. május 28-i budapesti közgyűlésén: a Nagydíjat Tornai József költő, műfordító, a Nemzet Művésze; az Életműdíjat pedig Kallós Zoltán néprajztudós, a Nemzet Művésze vehette át.
Tornai József az egyetemes és egyéni létértelmezés humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, a magyar és a világirodalmi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutásáért kapta az elismerést, amely 6 millió forintos pénzjutalommal jár.
Kallós Zoltán a szellemi és tárgyi népművészet nemzettudatot megtartó kutatásáért, az erdélyi és moldvai kisebbségi sorban élő magyarság lelki összetartozását erősítő közéleti munkásságáért vehette át a 4 millió forinttal járó díjat.
Az MMA Aranyérmét Nagy Elek üzletembernek ítélték oda kivételes vállalatvezetői eredményei mellett az elmúlt évtizedekben folytatott mecénási tevékenységéért, a magyar kulturális és történelmi értékek megőrzésének támogatásáért.
Az MMA Művészeti Írói Díjában részesült Kernács Gabriella művészettörténész a kortárs magyar képzőművészetet és művelődéstörténetet a Magyar Televízióban évtizedekig bemutató műsorok szerkesztésért, művészettörténészi munkássága elismeréséért. A díjjal 2 millió forint jár.
A Kováts Flórián-emlékérmet Juhász Judit Kazinczy- és Pethő Sándor-díjas rádiós újságíró vehette át a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válásában szerzett érdemeiért, az Akadémiai Szalon összejöveteleinek szervezéséért. (mti)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9330

 
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN

-- Székelyföldi legendák egy pécsi iskola tananyagában
Nyirő Gizella könyvtárostanár beszámolóját a Székelyföldi Legendárium könyve által szerzett élményekről Borbé Levente tette közzé a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján:
„Két évvel ezelőtt az a megtisztelő feladat ért, hogy részt vehettem egy komlói kolléganőmmel előadóként a XXI. Bolyai Nyári Akadémián. Az iskolai könyvtáros szekcióban rendkívül közvetlen, barátságos kollégákkal találkoztam. Lelkesek, nyitottak, kreatívak voltak minden, általunk hozott téma, feladat, játék iránt. Búcsúajándékként a Székelyföldi Legendárium című könyvet és legendatérképet kaptuk tőlük.
Akkor, ott tudtam, hogy egyszer lesz majd egy olyan osztályom, vagy szakköri csoportom, akikkel, ezzel a könyvvel fogjuk végig barangolni „Tündérkert” minden zugát. Várnom kellett egy kicsit, de a 2014/15-ös tanév meghozta, amit vártam. Az egyik elsős osztályunkban bekerült az órarendbe heti 2 könyvtári óra, amelyet mesefoglalkozásként tartottunk meg.
Egyetemi hallgatóim, önkéntes könyvtáros kolléganőm és jómagam hétről-hétre nagy izgalommal válogattunk a magyar és külföldi klasszikus nép- és műmesék erdejéből. Aztán lassan eljutottunk odáig, hogy már kikacsintgattunk a mondák és legendák felé is. Ekkor mutattam meg nekik a színes képekkel illusztrált, gyönyörű kivitelű könyvet és a térképet. Kezdésnek csak játszottunk a térképpel, az illusztrációkkal, a helységnevekkel ismerkedtünk. Aztán szépen sorban olvastam nekik egyiket a másik után. Elsős létükre tökéletesen meg tudták fogalmazni, mi a hasonlóság és a különbség a mesék és a legendák között. A számukra ismeretlen székelyföldi kifejezéseket, fogalmakat is egyből értették, a szövegösszefüggésből kitalálták, mit jelentenek, értelmes mondatokban megfogalmazták azokat. Az idő előrehaladtával örömmel nyugtáztam, hogy sok kifejezést használnak a legendák eljátszásánál, elbábozásánál. Természetessé váltak számukra, az addig sosem hallott nevek, fogalmak, kifejezések. Szebbnél szebb rajzokat készítettek kedvenc legendáikról.
Ez az igazi kincs egy kisgyermek számára. A mesék, mondák, legendák csodás világának megismerése, a bennük való megmártózás és elmélyülés. Azt hiszem, száz szónál is ékesebben mesélnek a következő képek a mi székelyföldi legendás óráinkról.
Minden olvasónak kívánok hasonló élményekkel teli órákat! Nyirő Gizella, könyvtárostanár, Pécsi Tudományegyetem, Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola.”
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2015/05/p-margin-bottom-0.html

 
AJÁNLÓ

-- Itt a legjobb gyermekkönyvek új listája
Negyedévente frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, amely szülőknek és gyermekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban.
A tavaszi listán a 29 ajánlott könyvből 22 kapott pozitív értékelést és került a program négy kategóriájának valamelyikébe (Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt).
Mesél kategória: Turbuly Lilla: Talált szív, Andreas H. Schmachtl: Alma Magdi – Karácsonyi varázslat, Boldizsár Ildikó – Szegedi Katalin: Királylány születik, Neil Gaiman: Szerencsére a tej, Susie Morgenstern: Titkos levelek 0-tól 10-ig, Kéry Anna: Flóra és a csillagfarkas, Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók, A. A. Milne: Micsoda négy nap!, Mechler Anna: PEDRÓ, a tűzoltóautó, David Walliams: Gengszter nagyi.
Fejleszt kategória: Varró Dániel: Akinek a kedve dacos, Lori Lite: A dühös polip, Horváthné Csapucha Klára – F. Mikonya Hajnalka: Böngésszünk együtt!
Segít neked kategória: Kádár Annamária: Mesepszichológia, Csapody Kinga: Tesó lettem, Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.
Segít neki kategória: Kertész Edina: A rejtélyes kulcs, Shona Innes – Agócs Írisz: Az internet olyan, mint a pocsolya, Bartos Enikő: Pirula, a patikamanó, Maja lázas, Berg Judit: Hisztimesék, Szilvási Lajos: Egymás szemében, Charlotte Grossetete: Lánynak lenni…
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2015/05/11/itt_a_legjobb_gyerekkonyvek_uj_listaja#more7449592

 
-- Mindenkinek van hangja! – Önkéntes felolvasások weblapja
A Mindenkinek van hangja! oldal olyan önkéntes felolvasások gyűjtőhelye, amelyek klasszikusok és kortársak novelláit, meséit, verseit vagy egyéb rövidebb műveit szólaltatják meg magyar nyelven. Amennyiben a felolvasott mű kortárs szerzőtől való, a szerző és/vagy fordító nyilatkozatának megléte szükséges ahhoz, hogy az oldalra felkerüljön a hanganyag.
Az oldal fizikailag nem tartalmaz hanganyagokat. Ez csak egy gyűjtőoldal, amely beágyazva jeleníti meg és teszi lehetővé a hangzóanyagok meghallgatását. Ehhez a http://soundcloud.com/ hangmegosztó oldalt vagy az Internet Archive oldalt ajánlják az oldal szerkesztői. A hanganyagokat a felolvasóknak maguknak kell feltölteniük a hangmegosztó oldalra, az oldalra csak a posztoláshoz szükséges linket, és a felolvasás szövegének pár ízelítő sorát kell elküldeni. A blogoldalra csak a szerkesztők által jóváhagyott hangzóanyagok embed-kódjai kerülhetnek fel. Amennyiben szerző/fordító vagy bármely más természetes személy aggályt támaszt valamely hangzóanyaggal kapcsolatban, a szerkesztők fenntartják a jogot, hogy a hanganyagot azonnal eltávolítsák az oldalról. A mai magyar hatályos szerzői jog alól mentesülnek azok a szövegek, amelyeknek szerzője és fordítója minimum 70 éve meghalt, és a mű kiadása az aktuális dátumtól 70 évet visszaszámolva történt meg.
Forrás: https://felolvaso.wordpress.com/mi-ez/

 
MÚLTBÖNGÉSZŐ

-- Az angol népkönyvtári adóról
Szemelgetés a Múzeumi és Könyvtári Értesítő 1909 / 2-3-as számából:
„Dr. Gulyás Pál: A londoni községi népkönyvtárak
Dolgozatomban azon népkönyvtári tanulmányutam eredményéről óhajtok beszámolni, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Múzeumok és Könyvtárak Orsz. Tanácsa támogatásával a mult év tavaszán az angol metropolisban tettem...
Hogy a népkönyvtári ügy Angliában annyira fejlettebb fokon áll, mint az európai kontinens államaiban, elsősorban kellőkép biztosított jövedelmi forrásuknak: a külön népkönyvtári adónak köszönhető.
Az angol parlament William Ewart képviselő lelkes agitácziójának hatása alatt 1850-ben szavazta meg a ú.n. Ewart’s aclet, mely augusztus 14-én nyert királyi szentesítést. A törvény e formájában kizárólag Angolország területén bírt érvénynyel s felhatalmazta a 10.000-nél több lakossal biró községeket, hogy tíz adófizető javaslatára döntsön afelől, vájjon állíttassék-e fel a községben közkönyvtár. Ha az adófizetőknek legalább fele a javaslat mellett foglalt állást, külön könyvtári adó lépett életbe, mely az adóköteles jövedelem minden fontja után egy fél pennyben (öt fillérben) volt megállapítva. Az ekként befolyó jövedelem az 1850-iki törvény értelmében kizárólag az építkezési költségek s a fenntartással járó folyó kiadások fedezésére volt fordítható, miután a könyvanyag beszerzési költségeit magánadományokból remélték remélték födözhetni. Minthogy azonban e remény nem vált be, 1855-ben a törvény ezen korlátozását eltörölték. A törvény hatályát még 1853-ban Skót- és Írországokra is kiterjesztették s azóta is többször módosították.
A módosítások főleg a törvény két pontjára vonatkoznak: egyrészt fokozatosan eltörölték a község lakosságára vonatkozó korlátozást, másrészt emelték a kivethető adó maximumát. Jelenleg a könyvtári adó általában fontonkint 1 pennyre (10 fillérre) van szabva, de a községtanács megkeresésére a törvényhozás az adókulcsot kivételképen 2 pennyre (20 fillérre) is emelheti. Természetesen a községnek külön törvényhozói intézkedés nélkül jogában áll a kivetendő adó kulcsát továbbra is egy fél, esetleg háromnegyed pennyben megállapítani. Így van ez például London Westminster negyedében, ahol oly magas az ingatlanok jövedelmi értéke, hogy félpennys adókulcs alapján is évi 13.000 L (312.000 korona!) folyik be népkönyvtári czélokra.”

Forrás: http://digitalia.lib.pte.hu/books/muzeumi-es-konyvtari-ertesito-1907-1918/htm/index.html

 
MOZAIK

-- Chicagóban lesz Barack Obama elnöki könyvtára
Nem York és Hawaii ajánlatát maga mögé utasítva Chicago nyerte el a lehetőséget, hogy felépítse Barack Obama elnöki könyvtárát - közölte 2015. április 30-án egybehangzóan az amerikai NBC televízió híradója és az AP hírügynökség.
A rivális ajánlatokat annak alapján nyújtották be, hogy az elnök Hawaiin nőtt fel és hogy a New York-i Columbia Egyetemen szerezte meg első diplomáját. Ugyancsak sikertelenül pályázott a szintén Chicagóban működő állami Illinois-i Egyetem is.
Márciusban Chicago város tanácsa, hogy maga felé billentse a mérleg nyelvét, egyhangúlag megszavazta, hogy két, az Obama család otthonához közeli parkban is telket biztosít erre a célra, amelyek egyikét a Chicagói Egyetem rendelkezésére bocsátja, ha megnyeri a pályázatot.
Az Egyesült Államok 44. elnöke 2017-ben távozik majd hivatalából. Támogatói tavaly hozták létre az alapítványt, amelynek feladata a később a szövetségi állam kezelésébe kerülő, a tervek szerint 2020-ban megnyíló könyvtár megépítésének felügyelete.
Az Egyesült Államok jelenleg 13 elnöki könyvtárból álló hálózata a Nemzeti Levéltári és Nyilvántartási Igazgatóság (NARA) égisze alatt működik. A 31. elnök, Herbert Hoover óta ezekben őrzik az egyes vezetők kormányzását dokumentáló iratokat, felvételeket, gyűjteményeket, művészeti alkotásokat és egyéb történelmi anyagokat. A NATO-csatlakozási okmányokat például - a többi tagállam mellett Magyarországét is - a Truman emlékének szentelt könyvtárban helyezték letétbe a Missouri állambeli Independence-ben. Némelyik könyvtár közéleti vagy tudományos tevékenységet is folytat.
Nem a NARA felügyelete alá tartoznak ugyan, de alapítottak könyvtárakat több előző elnök, így William McKinley, Rutherford Hayes, Calvin Coolidge, Abraham Lincoln és Woodrow Wilson tiszteletére is, amelyeket egy-egy magánalapítvány, történelmi társaság vagy amerikai tagállam gondoz.
Forrás: http://www.hirado.hu/2015/05/01/chicagoban-lesz-barack-obama-elnoki-konyvtara/

 
-- Múzeummá alakítják Harisnyás Pippi írójának otthonát
Múzeummá alakítják Astrid Lindgrennek, Harisnyás Pippi megalkotójának egykori stockholmi otthonát. Svédország leghíresebb gyermekkönyvírója 46 éven át, 2002-ben bekövetkezett haláláig élt a Dalagatan negyedben lévő ingatlanban, amelynek kapui a tervek szerint már az év végén megnyílnak a látogatók előtt - írja az mti.
Lindgren otthonának turistalátványossággá alakításával már régóta foglalkozik a svéd média. Az írónő unokája, Olle Nyman a Mitt i című lapnak nyilatkozva mondta el nemrég, hogy a család tervei végre megvalósulnak. "Az Astrid Lindgren Társasággal együttműködve alakítunk ki egy múzeumot a lakásban, és reményeink szerint még az idén meg tudjuk nyitni a látogatók előtt" - fogalmazott Nyman.
Az unoka szerint a család nem szokványos múzeumot akar, ahová a turisták bármikor betérhetnek, hanem olyan helyet, amelyet előzetes bejelentkezéssel látogathatnak kis létszámú csoportok. Az írónő halála óta az ingatlan szinte érintetlen.
Kjell Bohlund, az Astrid Lindgren Társaság elnöke korábban elmondta, hogy a múzeum magánemberként, nem pedig íróként vagy aktivistaként fogja bemutatni Lindgrent - írta a The Local című hírportál.
Lindgren a délkelet-svédországi Vimmerbyben nőtt fel: gyermekkori élményeire épülő könyveiből több mint 144 millió példányt adtak el világszerte. Leghíresebb "szülötte" Harisnyás Pippi, akinek kalandjaiból számos filmfeldolgozás született.
Forrás: http://travelo.hu/hirek/2015/05/08/muzeumma_alakitjak_harisnyas_pippi_irojanak_otthonat/

 
-- Nem csak az internet tehet arról, hogy nem olvasnak a gyermekek
A netgeneráció olvasási attitűdje. 14–18 évesek véleménye könyvekről, olvasásról, irodalomról – egy felmérés tanulságai címmel közölt tanulmányt az Új Pedagógiai Szemle. A tanulmányt dr. Gombos Péter, Hevérné Kanyó Andrea és Kiss Gábor jegyzik, akik arra keresték a választ, hogyan változtak a Marc Prensky által digitális bennszülötteknek nevezett generáció olvasási szokásai az őket megelőző generáció szokásaihoz képest. Az 1995 után született korosztály számára az információszerzés sokkal fontosabb, mint az élményszerzés, olvasási szokásaik pedig jelentősen eltérnek az eddigi generációkétól. A szerzőtrió is érzékelte a változást, és kíváncsi volt jellegére és okaira, anélkül, hogy bármilyen jelzővel is minősítené a folyamatot. A kutatás 2012 őszétől 2013 tavaszáig tartott, célközönsége a középiskolás korosztály volt (60,77% gimnazista, 29,93% szakközépiskolás, 9,31 % szakiskolás), a kiküldött kb. 700 kérdőívből 548-ra válaszoltak értékelhetően a diákok.
A tanulságok: Nem okolhatjuk kizárólag az internetet, ha nem olvas a gyerek. Ha kimarad az esti mese, az az olvasási kedvet is csökkenti. A lányok ma már nemcsak szerelmes regényeket olvasnak, hanem fantasyt is. A gyerekek az irodalmi szövegeket leginkább réginek és nehezen érthetőnek ítélik, a tanárok feladata, hogy változtassanak ezen.
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2015/05/13/nem_csak_az_internet_tehet_arrol_hogy_nem_olvasnak_a_gyerekek

 
VÉLEMÉNY

-- Könyvek becsülete
Rövid idő alatt devalválódott a nyomtatott irodalom. Egyrészt az olvasási szokások változásának eredményeként. Manapság ritka az a személy, aki lefekvés előtt nem tévézik, hanem egy-két órát olvasással tölt, mint (mondjuk) még a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben. Másrészt számítógépek elterjedése, a világhálón megtalálható elektronikus könyvtár létezése az öledbe pottyantja az információkat.
Tudomásul veszem, de azért elkap a nosztalgiázás. Mert a könyv szerelmesei számára az írott, nyomtatott szónak becsülete volt és marad mindörökre!
Tekintélyes könyvtáram (nem dicsekszem) első három darabjára most is emlékszem: a Kerpel Izsó kiadásában Aradon megjelent Gummi Misire, Mikes Lajos Sanyi Manójára, valamint a Nagyerejű János című székely mesegyűjteményre. Három egymást követő karácsonyra kaptam egyetlen ajándékként. Sokáig forgattuk, olvasgattuk öcsémmel, még a nálunk jóval fiatalabb húgunk is hallhatott belőlük néhány történetet. Fiam mandulaműtétjekor, lábadozásakor az utóbbiból mondtam neki néhány mesét fájdalomenyhítésként.
Az eltelt évtizedek alatt valahol elkallódtak, talán lapjaikra hulltak. Elfelejteni nem tudom őket, a mai napig sajnálom elvesztésüket! Jó volna ismét átlapozni, megsimogatni borítójukat, lapjaikat. Lakásunkban alig maradt hely, de azért ezeket még „besuszterolnám” valahogy valamelyik túlzsúfolt polcra, szekrénybe. (Ujj János, Nyugati Jelen. 2015. május 14.)
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/allaspont/konyvek_becsulete.php

 
Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.