ReMeK-e-hírlevél
10. évf., 2015/1. szám                                           ISSN: 1842-7448
********************************************************************************
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
********************************************************************************

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

A hírlevél szerkesztősége boldog, békés új esztendőt kíván olvasóinak, munkatársainak!


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Európában egyedülálló program: digitális kölcsönzés a magyar könyvtári rendszerből
--‘Nem kapsz képet rólam’: magyar közgyűjtemények képarchívumai
--Internetes könyvtár született nőjogi és gender témában
KÉPZÉSEK
--Elkészült a Könyvtári Intézet 2015. évre szóló képzési terve
PÁLYÁZAT
--Székelyföldi Kincskereső – pályázati felhívás
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A Székely Mikó Kollégium könyvtárának névadójára, Domokos Gézára emlékeztek
--Természetvédelmi előadások a Márton Áron Gimnázium tudásközpontjában
--Mikulásjárás a Tusnádfürdői Városi Könyvtárban
KITEKINTŐ
--Az ELTE Egyetemi Könyvtár felújításáról, zárvatartásáról és januári nyitásáról
--Száz százalékos a könyvtári lefedettség
--Digitális élményközpont lesz a romos ózdi csarnokból - MaNDA-projekt
--Először lesz együtt látható a Magna Charta négy utolsó eredeti példánya
--Az amerikai könyvtárak 95 százaléka kínál már e-könyveket
--Az e-könyvtől retteg a magyar könyvpiac
--Szerzői jogi engedély nélkül is digitalizálhatnak az EU könyvtárai - saját gépeikre
--50 év után ismét látogathatják nők az egyetemi könyvtárat
--Befogadja a könyvtár a hajléktalanokat
--Gion Nándor Olvasási Verseny 2015 – középiskolások számára
HAZAI
--Megkésett könyvszállítmányból Mikulás-ajándék a könyvtáraknak
--A gyengénlátókat is várják a székelyudvarhelyi könyvtárba
--Újra megnyílik a Szatmár Megyei Könyvtár felnőtt-olvasó részlege.
--Kulturális szelvényt kaphatnak az állami alkalmazottak
ÉVFORDULÓ
--'Závada Pál 60 éves. Mosolyogjunk!'
ELHALÁLOZÁS
--Meghalt Stanislaw Baranczak lengyel költő
DÍJAK
--Átadták a Prima Primissima Díjakat
--Kitüntetik a Lipcsei Könyvvásáron Mircea Cărtărescut
--Látó 25: Nívódíjak és szövegek szimfóniája
AJÁNLÓ
--Képpé formált háború – az OSZK legújabb albuma
--Könyv jelent meg arról, hogyan látják a magyarokat a világban
--Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész
--Bodor Johanna könyvét mutatták be a kolozsvári színházban
MOZAIK
--2014 legjobb könyvei a Könyvesblogon
--2014 legjobb könyvei – Bill Gates szerint
--Kétszáz oldalnyi ismeretlen Márai-szöveg az új kiadásban
--Varró Dániel: 'Nem akarom eltenni láb alól a gyereküket' –  interjú a költővel
--'Nem hívják író-olvasó találkozókra, mert a könyvtárosok féltik az állásukat'
--A biblianyomtató ember
--Posztok szerint is lehet keresni a Facebook-on
--Klasszikus alkotások SMS-ben
--Interneten is látogatható az auschwitzi múzeum
--Houellebecq új regénye megjelenés előtt az internetre került
--Ármány, lidérc, vándorláp – 160 éves a Magyar Mythologia
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Európában egyedülálló program: digitális kölcsönzés a magyar könyvtári rendszerből
Európában egyedülálló programmal készül 2015-re az Országos Széchényi Könyvtár. Az idei év első negyedében az olvasók már digitálisan is kölcsönözhetnek a magyar könyvtári rendszerből.
Nemcsak közkincseket, hanem szerzői jogvédelem alatt álló műveket is letölthetnek majd az olvasók számítógépükre az Eldorado (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára) segítségével. A rendszer automatikusan kiszámolja a szerzői jogdíjat, amelyet a könyvtárhasználó neten fizet ki. 'Ez a magyar szellemi újítás kifehéríti a dokumentumfelhasználás gyakorlatát' – hívta fel a figyelmet a projekt 2014. decemberi budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Az Eldorado a legális digitális dokumentumbeszerzés útját kínálja, ezzel felválthatja az illegális letöltést, amellyel sok esetben rosszabb minőségű dokumentumhoz jut az olvasó, mint a könyvtári rendszerben.
Nincs még egy olyan rendszer Európában, amely a szerzői jogi problémát a digitális kölcsönzéssel egyidőben rendezné, ezért egyedülálló az Eldorado, és emiatt igényelt széleskörű szakmai összefogást a program. A szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala biztosította a szakmai hátteret, a gyakorlati kérdéseket pedig a közös jogkezelő szervezetek és a kiadók megkeresésével egyeztette az OSZK.
A közkincsekre, vagyis olyan alkotásokra, amelyeknek a védelmi ideje lejárt, a szerzői jogvédelem nem vonatkozik, itt szerzői jogdíjat sem kell fizetni. 2014 októberétől egy uniós irányelv átültetése révén a könyvtáraknak arra is lehetőségük nyílik, hogy meghatározott feltételekkel szabadon felhasználhassák – ide tartozik a digitalizálás is – a gyűjteményükben lévő árva műveket, vagyis azokat az alkotásokat, amelyeknél a szerzői jogi jogosult személye ismeretlen. Fizetni csak akkor kell értük, ha még nincsenek digitalizálva.
Az OSZK 250 millió forintos európai uniós támogatásból valósítja meg az Eldoradót. A decemberi sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója, Tüske László, illetve Dancs Szabolcs elmondta: mérföldkőhöz érkezett a rendszer azzal, hogy elkészült a digitális kölcsönzési rendszer. Mostantól ennek a tartalmi feltöltése zajlik, a kölcsönzés várhatóan 2015 első hónapjaiban indulhat majd. A bővítésre további uniós forrásokat terveznek bevonni.
Teljes írás itt: http://mno.hu/grund/jon-a-digitalis-konyvkolcsonzes-1263841
Via: Heti Attila Élő, 2014. december 17. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/105449815767/europaban-egyedulallo-programmal-keszul-2015-re-az
Videók az alábbi linken:
http://konyvtaros.tumblr.com/post/105433278087/vilagszenzacionak-mondjak
http://konyvtaros.tumblr.com/post/105433540017/az-elso-eldorado-reklamfilm
 

--‘Nem kapsz képet rólam’: magyar közgyűjtemények képarchívumai
A Mai Manó Ház Az internetes kép és a hagyományos fénykép gyűjtése, őrzése, szerepe ma címmel szervezett szabadegyetemet az analóg és a digitális fotográfia mai helyzetéről, egymás mellett éléséről. Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője az utolsó tavalyi előadáson a közgyűjtemények fotótárainak internetes adatbázisairól beszélt.
Bár Sándor Tibor nem tartja valószínűnek, hogy a közgyűjtemények direkt el akarnák rejteni fotóarchívumaik képeit a nagyközönség elől, ennek ellenére a többségük még mindig csak ott tart, hogy tapogatózik, miképpen is tehetné „közzé” gyűjteményét a weben. Mindenesetre a magánkezdeményezésként létrejött, önkéntes szerkesztői tevékenységen alapuló, folyamatosan bővülő Fortepan a maga 41 500 tételével görbe tükröt tart nekik. (...)
Az idő múltával egyre nagyobb igény jelentkezett a fotókra: a sajtó is fotókat akart közölni, kiállítások, könyvek, esetenként még éttermek is jelezték, hogy szükségük van fényképekre, illusztrációként vagy csak díszítőelemként. Az igény mindmáig nagy, de természetesen a helyzet némileg megváltozott az internet kínálta fotódömping óta; ma már azt mondhatjuk, az emberek szó szerint fogyasztják a fotókat. Erre is válasz az európai uniós programok által is támogatott és finanszírozott digitalizálás, aminek során a közgyűjtemények hatalmas digitalizálási projektekbe kapcsolódhatnak be. Persze ezek a lehetőségek a gyűjteményeken túl virágzó lehetőséget jelentenek a technikai hátteret biztosító cégeknek is, akik kifejlesztik és folyamatosan finomítják a digitalizálás technikai eszközeit.
(...) Magyarországon a fényképes, illetve a közgyűjteményeket összegyűjtő digitális adatbázisok számos próbálkozást, nekifutást megértek már. A Neumann-ház néven létrejött első Digitális Könyvtár és Multimédia Központ 2011-ig működtette az NDA-t (Nemzeti Digitális Adattárat), melynek feladatait ekkortól a MaNDA vette át. A Digitális Képarchívum jelenleg is élő fotóadatbázis, amely az OSZK keretében működik, és döntő részben a MEK és az EPA tételeiben előforduló képanyagot prezentálja önálló adatbázisban, ugyanakkor a Magyar Digitális Képkönyvtár is nagyon hasonló funkciót tölt be, ugyancsak az OSZK és további 48 intézmény közreműködésével. A MaNDA adatbázisa mellett működik a MuseuMap szolgáltatás, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatása, ahol szabadon lehet böngészni az eddig csatlakozott intézmények (jelenleg nem túl számos) műtárgyai között.
(...) Említésre került még a kialakítás alatt álló, könyvtár-fókuszú ELDORADO (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára) adatbázis is, amelynek célja a kereskedelmi forgalomban már nem fellelhető tartalmak vagy a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok jogtiszta módon történő 'on demand' digitális másolatküldő szolgáltatása.
Forrás és teljes cikk itt: http://mandarchiv.hu/cikk/3527/Nem_kapsz_kepet_rolam_magyar_kozgyujtemenyek__keparchivumai
Via: Heti Attila Élő, 2014. december 15. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/105247320192/nem-kapsz-kepet-rolam-magyar-kozgyujtemenyek
 

--Internetes könyvtár született nőjogi és gender témában
Elkészült az ország első nőjogi és gender bibliográfiája, kvázi online könyvtára, a Nővértéka (http://palandy.v-comp.ch/noverteka/home.htm). Hatezer nőjogi és gender bibliográfiai tanulmány, nagydoktori értekezés, videó, blogbejegyzés várja itt az érdeklődőket. Az adatbázist keresés és böngészés funkcióval is ellátták, lehet keresni szerzőre, témára vagy kulcsszóra, a legtöbbhöz link is tartozik. A tudástár tartalmazza a női jogi, feminista, gender, azaz a társadalmi nemeket érintő és a LMBTQIA témákban megjelent magyar nyelvű, illetve magyar vonatkozású tételeket.
A Nővértéka a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezése, az adatbázist Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke állította össze.
Forrás: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20141212/konyvtar-nok-jogi-gender/


KÉPZÉSEK

--Elkészült a Könyvtári Intézet 2015. évre szóló képzési terve
Az OSZK Könyvtári Intézetének 2015-re szóló képzési tervben megadott időpontoknak megfelelően a 2015-ös OKJ-s képzésere és akkreditált továbbképzési programokra fogadják a jelentkezéseket, különösen tekintettel a TÁMOP 3.2.12-es pályázat - tudomásunk szerint lassan kifutó - keretei között teljesíteni kívánt képzésekre. Az akkreditált képzések listája az alábbi linkre kattintva olvasható:
Forrás: http://ki.oszk.hu/content/akkreditaltkepzesek, Könyvtári Intézet hírlevele
 

PÁLYÁZAT

--Székelyföldi Kincskereső – pályázati felhívás
A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) pályázati kiírást tett közzé általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak a 2014. november 5. – 2015. február 9. időszakra.
A pályamunkák témája:
I. Az én falum/városom: Helytörténeti, néprajzi gyűjtés/kutatás 5 fős (4 gyermek és 1 felnőtt) csapatoknak.
II. Mikes Kelemen – 325. Irodalmi pályázat 9-11. osztályos diákoknak és egyetemistáknak.
Beküldési határidő: 2015. február 9.
A pályázat általános iskolás nyertesei jutalomként a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács nyári tehetségtáborában vehetnek részt. A sikeresen pályázó középiskolások és egyetemisták értékes könyvjutalomban részesülnek. A legszínvonalasabb pályamunkák szerzőinek ugyanakkor közlési lehetőséget biztosítanak szakfolyóiratokban és bemutatkozási lehetőséget a Székelyföldi Tehetségnapon.
A pályázat teljes anyaga megtalálható az SZTT honlapján (www.tehetsegpont.ro).
Forrás: http://palyazatmenedzser.hu/2014/12/03/szekelyfoldi-kincskereso-palyazat-szekelyfoldi-altalanos-es-kozepiskolas-diakoknak-egyetemistaknak/


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Egyedi gyöngyékszerek a könyvtárban
Varázslatos, egyedi gyöngyékszerek kiállítása nyílt meg a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2014. december 3-án. A könyvtárban működő Gyöngyitisz gyöngyfűző klub tagjai által készített, modern, különleges alkotásokat decemberben megtekinthették az érdeklődők a könyvtár nyitvatartási ideje alatt. Az első, 2013-as karácsonyi kiállítás nagy sikernek örvendett, ezért 2014-ben ismét kiállították legújabb, szemet gyönyörködtető alkotásaikat. A kiállítás megnyitóján Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte a vendégeket, a klub tagjainak nevében pedig Csiszer Veronika nyitotta meg a kiállítást. A Gyöngyitisz klub 2010-től működik, Berényi Zsófia könyvtáros, a klub kitalálója és vezetője azóta rendszeresen megszervezi a klubtagok találkozóit a könyvtárban. A modern gyöngyfűzés alapjait kínáló tanfolyamokon Zsók Évával együtt oktatóként is megosztja tudását az érdeklődő tanítványokkal. A nagyszerű kezdeményezés mára mozgalommá szélesedett, egyre többen vesznek részt gyöngyfűző tanfolyamokon is, a klubtagok által készített gyöngyékszerek is egyre változatosabbak, különlegesebbek.
Forrrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/programkavalkad-a-csikszeredai-megyei-konyvtarban
http://erdely.ma/ajanlo.php?id=177097&cim=karacsonyi_gyongyvarazs_kiallitas_a_gyongyitisz_klub_tagjainak_csikszeredaban
Színes december – Felszabadult, önfeledt pillanatok a  könyvtári foglalkozásokon
Több mint 500 gyerek vett részt Színes december címmel meghirdetett ünnepváró csoportos foglalkozásokon a Kájoni János megyei Könyvtárban az adventi időszak három hetében. Összesen tíz oktatási intézményből érkeztek csoportok, a gyermekek felszabadult hangulatban kézműveskedhettek, alkothattak, illetve vehettek részt a könyvtár Fakalinka bábcsapatának előadásain. Hat alkalommal került sor kézműves foglalkozásra, a részt vevő gyerekcsoportok karácsonyi képeslapokat és díszeket készíthettek, például kis karácsonyfát színes papírból, fonalból angyalkát. Ezeken a foglakozásokon több mint 150 kisiskolás vett részt Csíkszereda négy iskolájából, a Nagy Imre, a József Attila és a Petőfi Sándor Általános Iskolák, valamint az Octavian Goga Nemzeti Kollégium harmadikos és negyedikes kisdiákjai. A Fakalinka bábcsoport a legkisebbek számára szerzett igazi felszabadult pillanatokat A bátor kiskacsák című bábjáték előadásával, amely ismét nagy siker volt a kisgyerekek körében. Összesen több mint 360 kisgyerek izgult és énekelt együtt lelkesen a vidám hangulatú bábelőadásokon.
Sajtóvisszhang: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/programkavalkad-a-csikszeredai-megyei-konyvtarban
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/196/szines-december--nepszeruek-voltak-kezmuves-foglalkozasaink
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/198/felszabadult-onfeledt-pillanatok-a-konyvtarban--decemberi-foglalkozasainkon-tobb-mint-500-gyerek-vett-reszt
Karácsonyváró a Codex együttes koncertjevel
Reneszánsz karácsonyi énekek és Antonio Vivaldi-zeneművek hangzottak el a Codex együttes karácsonyváró koncertjén a Kájoni János Megyei Könyvtár zsúfolásig telt előadótermében 2014. december 12-én. Szilágyi Domokos Karácsony című versével köszöntötte Kopacz Katalin könyvtárigazgató a vendégeket. 'A könyvtárosi munka értelmét az olvasók adják, ezzel a karácsonyi hangversenyel leghűségesebb olvasóinkat szeretnénk megajándékozni, azokat, akik egész évben velünk voltak.' - hangzott el a köszöntőben.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/193/a-codex-egyuttes-karacsonyi-koncertje-koszontotte-huseges-olvasoinkat
A személyiségfejlődés rejtett útjai – Szász-Mihálykó Mária új könyve
Szász-Mihálykó Mária nyolc könyv szerzője, székelyudvarhelyi magyar- és franciaszakos tanárnő, kommunikációs szakember, a székelyudvarhelyi színjátszás úttörője. Legújabb könyve, a Bolyongás a rengetegben című kötet 21 Grimm-mese elemzését tartalmazza. A Csíki Anyák Egyesületének meghívására Csíkszeredában, a megyei könyvtárban lépett közönség elé a szerző 2014. december 16-án.
A mesék elemzésével a bennük rejlő teljes világot szeretné feltárni Szász-Mihálykó Mária, aki így mutatja be könyvét: „A rengeteg nem más, mint a saját lelkünk, amelyben emberi fejlődésünk során 'bolyongunk' Ezek a mesék szerelemről, veszteségről, magányról, társkeresésről szólnak, megmutatják a férfivá, nővé válás rögös útjait. Rólunk és nekünk szólnak.”
Könyvéből bepillantást nyerünk a mesék szimbolikájába, abba, ahogyan változik az emberi lélek, az anya lelkének fejlődése, értesülünk arról, hogy milyen rejtett hatásai vannak a mesének életünkre, a női lélek kibontakozásáról az anyaságban, asszonyságban, illetve a személyiségfejlesztés rejtett útjairól a Grimm-mesékben. Érdekes elemzései révén arra is találunk példát, hogy a mesék segítenek feloldani a lelki konfliktusokat, segítenek a felnőtté válás nehéz folyamatában. A téma kapcsán izgalmas párbeszéd alakult ki a szerző és a bemutató hallgatósága között, szó esett többek között mai világunk problémáiról, visszásságairól, arról is, hogy miért nehéz ma olvasóvá nevelni gyermekeinket.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/194/a-szemelyisegfejlodes-rejtett-utjai-a-grimm-mesekben--szasz-mihalyko-maria-konyvbemutatoja
Hargita Népe, 2014. december 17.
Beszélgetések a tudományról
Új, tudománynépszerűsítő beszélgetéssorozat indult 2014 decemberében a Kájoni János Megyei Könyvtárban, az előadások és beszélgetések a tudomány történetének, a különböző történelmi korok tudományos világképének változását, az ember világról alkotott elképzeléseinek fejlődését járják körül. Nagy Antal, a Márton Áron Gimnázium nyugalmazott fizikatanára 2014. december 4-én 18 óratól Az ókor tudománya címmel tartotta meg a sorozat első előadását.
Bevezetésként az előadó kifejtette, miért kezdeményezte az előadássorozatot: 'A 21. század  – mint minden kor – embere együtt él a kultúrájával. Ez a kultúra magába foglalja – a viselkedés, a természet ismerete, megvédése és még sok más mellett – a tudományos ismereteket is. Ezek a tudományos ismeretek két nagy területre oszthatók, az egyikbe az emberrel foglalkozó ágazatok tartoznak – irodalom, történelem, művészetek, jog, pszichológia, stb. –, ezeket szokták nevezni bölcseleteknek is, a második terület a természettel foglalkozik, ezek a (természet)tudományok – fizika, csillagászat, kémia, geológia stb.(...) Sok évtizedes fizikatanári tapasztalatom alapján vettem a bátorságot, hogy kezdeményezzek egy beszélgetéssorozatot – melynek célja a két terület valamelyes közelítése.'
Az első alkalommal térben és időben messzire utazhatott a hallgatóság az előadó értő kalauzolásával, az ókori világ tudományos világképébe nyerve betekintést, Egyiptom, Mezopotámia, Kína tudományától eljutva az ókori görög tudomány kiemelkedő tudományos felfedezéseinek, a nagy görög gondolkodóknak, tudósoknak a bemutatásáig.
A középkori tudomány világában kalandozhattak azok, akik december 18-án este jelen voltak Nagy Antal második előadásán. A beszélgetések 2015 januárjában folytatódnak.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/rendezvenyek-a-megyei-konyvtarban
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/189/beszelgetesek-a-tudomanyrol-az-okortol-napjainkig--uj-eloadas-sorozat-indult-konyvtarunkban
Az olvasás éve jegyében: Olvasókör alakul 2015-ben a Kájoni János Megyei Könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár a 2015-ös esztendő kulturális programjait Az olvasás éve jegyében hirdeti meg. A nagy látogatottságnak örvendő intézmény olvasókört kíván létrehozni az élő irodalom, az irodalmi jelenségek és események olvasószempontú megismerése, megítélése és értelmezése céljából. Az olvasókör létrehozása és tevékenysége szervesen illeszkedik az intézmény által lebonyolított olvasásnépszerűsítő, olvasásra ösztönző programok és tevékenységek sorába.
Az olvasókör hivatalos alakuló ülésére 2015. január 21-én kerül sor, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. A kör rendszeres találkozóit havonta egy alkalommal, hétfőnként tartják, a könyvtár munkatársai mellett a kör alapító tagjai közt Cseke Gábor író és Székedi Ferenc újságíró is várja az irodalom kedvelőit a találkozókon. A választott tematika megengedi, hogy a szépirodalom mellett a filmnek és egyéb művészeteknek, illetve tanulmányoknak is helyet adjanak.
A kör alapító tagjai az első találkozó témájául Cseke Gábor javaslatát fogadták el, a Semmelweis Ignác (1818–1865) halálának 150. évfordulójára az UNESCO által meghirdetett emlékév jegyében azokat a klasszikus és kortárs irodalmi alkotásokat elevenítik fel, amelyek az orvosi lét kérdésével foglalkoznak.
Az  alapító tagok a működés szabályait is érintették a 2014. december 19-én tartott megbeszélésükön, amelyről a Hargita Népe napilap 2014. december 22-én megjelent számában is olvasható beszámoló.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/191/megalakul-a-kajoni-janos-megyei-konyvtar-olvasokore--felhivas
 
 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Adventi történetek - Várakozz könyvekkel, varázsolj betűkkel!
Könyvtárunk karácsonyváró olvasásnépszerűsítő programot hirdetett diák olvasóinak Adventi történetek címmel, "Várakozz könyvekkel, varázsolj betűkkel!" mottóval.
2014. december 2-tól húsz napon át egy-egy történet és megfejtésre váró feladat várta a 2–8. osztályos résztvevőket a könyvtárban, a megoldásokat ugyanazon a lapon szintén a könyvtárba kellett visszahozni. Minden napnak volt egy, könyvjutalomban részesülő nyertese, akit a helyes megfejtők közül sorsoltak ki keddenként.
December 9-én, 16-án és 23-án volt a nyilvános sorsolás és az előző heti szövegekből felolvasás, amelyben Sepsiszentgyörgy ismert kultúr- és sportemberei, közéleti személyiségei működtek közre. A könyvjutalmak mellett a legszorgalmasabb résztvevők között a program zárónapján, december 23-án ajándékcsomagokat sorsoltak ki a szervezők.
Képes, részletes beszámoló itt: http://tinyurl.com/otaldw5
Sajtóvisszhang: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/61989-Vannak-nyertesek.html
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/62218-Vrakozz-varzsolj.html
Szeretet fogott el a gyermek iránt: dr. Balázs Lajos előadása és könyvbemutatója
A Háromszéki TÉT (Tudás – Élmény – Tapasztalat) estek sorozat vendégeként volt könyvtárunk meghívottja 2014. december 9-én dr. Balázs Lajos ismert csíkszeredai néprajzkutató, egyetemi előadótanár, aki a megismerés könyveinek is nevezett néprajzi trilógiája nemrég újra kiadott, a születésről, szülésről szóló kötetét mutatta be. A Szeretet fogott el a gyermek iránt – A születés szokásvilága Csíkszentdomokoson című mű számba veszi, milyen fajta tudást aktivizálnak egy paraszti közösségben a gyermek jövetelére, társadalmi, lelki, szellemi fogadtatására. Ebbe a hatalmas és olykor megrendítő tudásba lehetett belekóstolni a lebilincselő előadás során.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/61946-kicsi-teje-lma.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/76218/a_szules_es_szuletes_neprajza
Világegyetem kicsiben és nagyban: műhelybemutató és előadás
A Háromszéki TÉT estek rendezvénysorozat keretében, Világegyetem kicsiben és nagyban címmel tudományos műhelybemutató és előadás színhelye volt könyvtárunk Gábor Áron Terme 2014. december 11-én. A rendezvény során, Fizika másként címmel, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Tudósklubjának tagjai számoltak be, gyakorlati bemutató révén is, az általuk készített robotok terén elért újabb visszhangos eredményeikről, amelyek révén készülékeik még több feladat ellátására alkalmasak. Az est második felében a Tudósklub irányítója, Pető Mária fizikatanár tartott előadást, Üstökösvadászat és űrrandevú címmel, a mindennapi életünkre is nagy hatással lévő Rosetta űrprogramról és a Nemzetközi Űrállomás új „vendégéről”, az ATV5 egységről.
Forrás és fotók: http://tinyurl.com/mq3pbql
Vezényelt történelem: Gazda József könyvbemutatója
Gazda József kovásznai író, szociográfus legújabb, Vezényelt történelem című könyvét mutatták be 2014. december 17-én a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A kötetet értékelte és a szerzőt faggatta Czegő Zoltán író, publicista. Hétszáz oldalas kötetről van szó, lehetne családregény is, de nem nagyepika, úgy is fogalmazható, hogy „panasz”, esszében elbeszélve, a huszadik század története balladában elmesélve, de ugyanakkor lírai betétek is találhatók benne – vezette fel a beszélgetést Czegő Zoltán, kiemelve, nem tudta megállapítani pontosan a műfaját, de úgy értékelte, a könyv anyagában és stílusában páratlan a huszadik század irodalmában.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/76542/vezenyelt_tortenelem_gazda_jozsef_uj_konyve
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/62263-Nem-nnek-kark-gig.html
Erdély: tény és fikció - A Mentor Könyvkiadó estje
Kezd hagyománnyá válni a marosvásárhelyi Mentor Kiadó író-olvasó találkozója ilyenkor, karácsony előtt – nyitotta meg Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a Gábor Áron Teremben tartott, Erdély – tény és fikció című rendezvényt 2014. december 18-án. Káli Király István, a kiadó igazgatója sikeres sorozataikról beszélt, majd két-két történelmi munkát és szépirodalmi kötetet mutattak be.
Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja idén megjelent Történelmi szimbólumaink – Székelyföldi pecsétek című munkáját Spielmann Mihály – írói nevén Sebestyén Mihály – történész, író, a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár nyugalmazott igazgatója méltatta.
A Sebestyén Mihály által összeállított Időtár című sorozat legfrissebb, Marosvásárhely történeti kronológiája 1945–1989 című, negyedik kötetét Pál-Antal Sándor méltatta.
A tények után következett az áttérés a fikcióba. Bogdán László sepsiszentgyörgyi író, költő, publicista Vaszilij Bogdanov néven írt A végzet kirakós játékai című verseskötetéről Káli Király István elmondta, ebben csúcsosodik ki Bogdán László BogdánLászlósága. A szerző elmondta, igazából csak a Kovács András Ferenc által kitalált orosz név alatt tudta megírni biografikus ciklusát.
A nemrég elhunyt Váradi B. László Emlős-viselkedéstani jegyzetek című novelláskötetét Bogdán László ismertette.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/76540/teny_es_fikcio_mentor-est_sepsiszentgyorgyon
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/62264-Mentor-est-knyvtrban.html
Forrás és képek: http://tinyurl.com/oqex7m9
Evilági Csodaváró - Ünnepi adománygyűjtő koncert
Az Evilági zenekar elindulását követően számos koncertet adott, köztük a 2013-as, hétmegállós Csodaváró sorozatot is. Egy évvel a koncertsorozatot követően jelent meg Csodaváró című lemezük. A 2014. december 22-i ünnepi adománygyűjtő koncert alkalmával repertoáron voltak könyvtárunk Gábor Áron Termében az ezen a lemezen fellelhető dalaik, ugyanakkor korábbi művekkel is megörvendeztették a jelenlevőket a karácsonyvárás ünnepi hangulatában.
Az eseményt a Háromszéki Közösségi Alapítvány szervezte, és a YouthBank program keretén belül jött létre, amely a helyi fiatalok közösségbe való bevonását támogatja. A begyűlt összegekből a helyi fiatalság közösségépítő projektjeit, valamint iskolás osztályok tanulóinak helyismereti kirándulásait finanszírozzák.
Forrás: https://www.facebook.com/events/1576939252539300/
 
 
--A Székely Mikó Kollégium könyvtárának névadójára, Domokos Gézára emlékeztek
2014. december 4-én a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Domokos Gézáról elnevezett könyvtárában előadást tartott Elena Diatcu asszony, Domokos Géza egykori munkatársa a Kriterion Könyvkiadónál. Az előadáson IX. osztályos tanulók vettek részt, egyikük írta az alábbi cikket:
'A Székely Mikó Kollégiumot az a megtiszteltetés érte, hogy Elena Diatcu asszony ellátogatott az iskola könyvtárába, ahol mesélt nekünk, diákoknak, a 20. századi életről. Ő személyesen ismerte a kollégium volt növendékét, Domokos Gézát. Valószínű, hogy otthon mindenkinek van legalább egy olyan könyve, amelyet a Kriterion adott ki. De hogyan is kapcsolódik ez Domokos Gézához? Ő fontos szerepet játszott a 20. századi Romániában, helytállt a politikában, foglalkozott a polgárok műveltségével. A Kriterion Könyvkiadónál is megállta a helyét, hosszabb ideig vezette a kiadót, és számos felejthetetlen munkát köszönhetünk neki.
Érdeklődött az országban élő kisebbségek műveltsége iránt. Sok könyvet nyomtattatott arabul, törökül, szerbül – mesélte nekünk Elena Diatcu asszony, aki több évig volt munkatársa a könyvkiadónál. A kollégium vendége néhány könyvet adományozott a Domokos Géza Könyvtárnak. Azt is megtudtuk tőle, hogy az iskola növendéke, akiről a könyvtár a nevét kapta, nemcsak tisztelettudó, jó ember volt, hanem szerény, igaz barát is.' (Szilágyi Boglárka, a Székely Mikó Kollégium IX. B osztályos diákja)
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/61988-Gondolatok-nvadrl.html
Forreiter Csilla-Éva könyvtáros, Székely Mikó Kollégium, Domokos Géza könyvtár
 
 
--Természetvédelmi előadások a Márton Áron Gimnázium tudásközpontjában
2014. november 24–30. között került sor az ESÉLYEID – Országos Fesztivál XV. kiadása keretében a Környezetünk védelmében című előadássorozatra, amely a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium dokumentációs és információs központjának előadótermében valósult meg. A program szervezője Antal Beáta földrajzszakos tanárnő volt. A téma kiválasztása sem jelentett gondot, hiszen a legidőszerűbb problémák egyike a Föld természeti egyensúlyának megóvása. A személyiségfejlesztő, nonformális tevékenység inkább a diákokat célozta, de részt vettek néhányan az iskola tanárai és alkalmazottai közül is. Helyszűke miatt több előadást kellett tartani, így a három alkalomra tervezett program a kéréseknek eleget téve egyhetesre nőtte ki magát. Összesen több mint 220-an vettek részt az előadásokon. Az előadást környezetvédelemmel kapcsolatos könyvkiállítás, plakátok, szórólapok és a világhálóról származó hírek tették vonzóbbá.
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2014/12/termeszetvedelmi-eloadasok-marton-aron.html


--Mikulásjárás a Tusnádfürdői Városi Könyvtárban
A változatos könyvtári foglalkozásokon résztvevő apróságokat decemberben a Mikulás is meglátogatta, tudósította hírlevelünket Urkon Judit tusnádfürdői könyvtáros: 'Decemberi ünnepeink egyik közkedvelt eseménye a Mikulásjárás. Idén is találkozhattunk vele, hisz együtt ünnepeltünk a Szent László-ház napközis gyermekeivel, Venter Dezső nevelővel közreműködve, vidám keddvel, nevetéssel fogadtuk a Mikulást. Tiszteletére megtanultuk a Szent Miklós a hulló hóban... kezdetű dalt, előzetesen meghallgattuk többször is a youtube-ról, majd kivetítettük a szöveget és együtt énekeltük.
A jó hangulatot és a várakozás idejét egy kedves rajzfilm megtekintésével is fokoztuk, A Mikulás igaz történetét nézhették meg a gyermekek, kivetítő készülék felhasználásával.
Nemsokára megérkezett a várva-várt Mikulás, és ajándékát szétosztogatta a gyermekeknek, miközben ők boldogan daloltak és örvendeztek az apró meglepetéseknek.'
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/mnd/28/mikulas-jaras-a-tusnadfurdoi-varosi-konyvtarban?&hash=.VJfjhLwCMNo.facebook
 
 
KITEKINTŐ

--Az ELTE Egyetemi Könyvtár felújításáról, zárvatartásáról és januári nyitásáról
2015. január 5-én újra kinyit az ELTE Egyetemi Könyvtár. A 2014. június 16-tól kezdődő zárásra egy nagyszabású energetikai felújítás miatt került sor, amelynek befejezési határideje 2015. április 30. A projekt keretében a nyílászárók cseréje és felújítása, valamint a teljes fűtési rendszer korszerűsítése valósul meg.
Az egyetem vezetésének támogatása lehetővé tette, hogy 2015 januárjában egy újabb beruházás, a Nagyolvasó Lotz Károly-freskóinak restauráltatása kezdődhessen meg. A zárás ideje alatt digitalizálták hagyományos katalógusaikat, mintegy 1,3 millió cédulát, illetve számos muzeális dokumentumot, kéziratot. A januári nyitásra új szolgáltatásokkal készülnek, a közös elektronikus katalógusban megtalálható dokumentumok kölcsönzését elektronikus úton, távolról is el lehet indítani. Az újonnan vásárolt és legtöbbet keresett könyveket szabadpolcon lehet böngészni.
A felújítás egyes lépéseiről képes beszámoló az Egyetemi Könyvtár Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/ELTEkonyvtar) követhető, a könyvtár új szolgáltatásairól pedig az Egyetemi Könyvtári Szolgálat portálján (http://konyvtar.elte.hu/) nyújtanak információt.
Forrás: KATALIST, via IFLA-HUN levelezőlista, Haraszti Katalin moderátor

 
--Száz százalékos a könyvtári lefedettség
2014-ben elérte a 100%-ot a könyvtári lefedettség Magyarországon, vagyis minden kistelepülésen a könyvtári szolgáltatás mellett elérhetővé váltak a könyvtár által szervezett egyéb közösségi programok is – jelentette be tavaly december elején dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Baranya megyei Csorba Győző Könyvtár megújult Kertvárosi Fiókkönyvtárában. Baranya megyében összesen 282 településen 117 131 lakosnak biztosítja a könyvtári hálózat a kulturális esélyegyenlőség lehetőségét a legkorszerűbb könyvtári és információs szolgáltatások elérhetővé tételével. Az államtitkár elmondta: a megyei könyvtárak a kistelepülési könyvtárak létrehozására és működtetésére 2014-ben 1 milliárd 823 millió forint forráshoz jutottak hozzá a központi, vagyis állami költségvetésből. Ezen felül a Kultúráért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül további 105 millió forintot biztosított erre a célra 2014-ben. 2015-ben az állami támogatás 1,9 milliárd forintra emelkedik.
Forrás és teljes cikk: http://www.kultura.hu/kulturpolitika/szaz-szazalekos

 
--Digitális élményközpont lesz a romos ózdi csarnokból - MaNDA-projekt
2014. december 10-én ünnepélyes keretek között megkezdődött a Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ jövőbeni otthonaként szolgáló épület felújítása és átalakítása Ózdon. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) által kezdeményezett projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával valósul meg.
Az 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként többfunkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként és kiállító-, illetve közösségi térként működik majd.
Forrás: MaNDA, via KIT Hírlevél, 2014. december 17. (46. szám)

 
--Először lesz együtt látható a Magna Charta négy utolsó eredeti példánya
Egy nap erejéig először lesz együtt látható a Magna Charta négy utolsó eredeti példánya 2015 februárjában Londonban, ahol a British Library rendez kiállítást a modern alkotmányok alapjának tekintett dokumentum 800 évvel ezelőtti elfogadása tiszteletére.
Az 1215-ben kibocsátott latin nyelvű dokumentum két példányát a londoni nemzeti könyvtár, egyet a középnyugat-angliai Lincoln, egyet pedig a dél-angliai Salisbury székesegyházának levéltárában őriznek.
A négy példányt február 3-án mutatják be a nagyközönségnek, pontosabban 1215 szerencsésnek, akiket sorsolás útján választanak ki - mondta a British Library szóvivője.
Néhány héttel később a könyvtár két saját példánya alkotja majd a Magna Chartának szentelt kiállítás középpontját. A dokumentum 1215. június 15-i kihirdetése a brit történelem egyik legfontosabb eseménye.
A British Library-ben március 13-tól szeptember 1-jéig megtekinthető tárlaton látható lesz - egyéb remekművek mellett - egy 13 méter hosszú falikép, amely Cornelia Parker brit szobrász és installációművész irányításával készült a Wikipédia Magna Charta szócikkének tartalma alapján.
Kiállítják az amerikai függetlenségi nyilatkozat és a Bill of Rights egy-egy eredeti példányát is. Az amerikai történelem e két jeles dokumentumára ugyanis nagy hatással volt a Magna Charta, amelyet Földnélküli János (1167-1216) angol király azért bocsátott ki, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó angol nemeseket.
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20141130_Eloszor_lesz_egyutt_lathato_a_Magna_Carta
 
 
--Az amerikai könyvtárak 95 százaléka kínál már e-könyveket
Nincs könyvtár e-könyv nélkül - legalábbis Amerikában. Egy friss kutatás szerint ugyanis ma az amerikai közkönyvtárak 95 százalékából kölcsönözhet e-könyvet az olvasó, ami egyértelmű emelkedést jelent a 2012-ben és 2013-ban mért 89 százalékhoz képest.
Az Egyesült Államokban amúgy nem csak azoknak a könyvtáraknak a száma nő, amelyek e-könyveket kínálnak, hanem az olvasók is egyre több e-cím (átlagosan 10 ezer) közül választhatnak. Azok a könyvtárak, ahol egyáltalán nincsenek elektronikus könyvek, rendszerint a pénzhiányra hivatkoznak.
Tavaly egyébként San Antonióban nyílt meg először olyan könyvtár, amely kizárólag e-könyvek kölcsönzésére szakosodott.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2014/11/28/az_amerikai_konyvtarak_95_szazaleka_kinal_mar_e-konyveket?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=tumblr&utm_campaign=blhshare
Via: Heti Attila Élő, 2014. november 28. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/103802203387/az-amerikai-konyvtarak-95-szazaleka-kinal-mar
 

--Az e-könyvtől retteg a magyar könyvpiac
'A magyar könyvpiac helyzetét A Gyűrűk Ura azon részével lehet a legjobban leírni, amikor Középföldén látszólag minden rendben van, a hobbitok gondtalanul falatoznak, de néhányan már tudják, hogy a távolban fenyegető árny közeledik megállíthatatlanul.
A hasonlat nem teljesen jó, mert a fekete árny esetünkben az e-könyv, amely akár fel is virágoztathatná a könyvbizniszt. Persze csak akkor, ha a kiadók és forgalmazók felkészülnek a váltásra. Kutatásunk szerint azonban ilyesmiről nincs szó, a kiadók a legjobb esetben is passzívak az ügyben.' – írja Földes András a magyar e-könyvpiacról az Indexen.
'Pedig a legtöbb megkérdezett kiadó egyetért abban, hogy az e-könyvek terjedése a felkészületlen piacon olyan katasztrofális változásokhoz is vezethet, mint amilyent az mp3 okozott a zeneiparban. A lemezpiacon a letöltések miatt drasztikusan zuhantak az eladások, az együttesek pedig csak folyamatos koncertezéssel képesek előteremteni a sportautókra és kokainra valót. Miközben az írókat – főleg, ha magyarok – eddig sem luxuséletmódjukról lehetett ismerni, annak pedig nem sok esélye van, hogy felolvasóestek bevételéből pótolják a kieső bevételt.'
'A magyarországi e-könyves piac legalább már a formátum negligálásán túljutott' – jellemezte a helyzetet Farkas István, aki egykori netkalózból lett az e-könyv-kultúra misszionáriusa. A kiadók mostanra már e-könyvben is megjelentetik új címeiket, és vannak e-könyves terjesztők is, mondja az ekonyvolvaso.blog.hu szerzője. Az üzlet beindulását azonban hátráltatja az, hogy nem túl széles a választék, mert a kiadók nem adnak ki elég e-könyvet. A kiadók nem hirdetik az e-könyvet, az emberek nem tudnak róla. Aki olvas e-könyvet, az leginkább illegálisan letölti.
Röviden tehát: a vásárlók információhiánya találkozik a kiadók passzivitásával. Ez nem a piaci robbanás képlete. Mindez a számokon is látszik. A 60 milliárdos magyarországi könyvpiacon belül az e-könyv legfeljebb 60 milliót tesz ki, mondja a Libri Könyvkiadó vezetője, Halmos Ádám, de az e-könyv-terjesztéssel foglalkozó Ekönyv Magyarország vezetője, Csordás Attila szerint az e-könyv legfeljebb 40 milliós piacot jelenthet.
Teljes írás itt:
http://index.hu/kultur/2014/12/10/az_e-konyvtol_retteg_a_magyar_konyvpiac/
 
 
--Szerzői jogi engedély nélkül is digitalizálhatnak az EU könyvtárai - saját gépeikre
Az Európai Unió Bíróság ítélete értelmében az uniós országok oktatási intézményeinek lehetőségükben áll szerzői jogvédelem alá tartozó művek digitalizálása és hozzáférhetővé tétele online elektronikus terminálokon.
Az Európai Unió Bíróságának (EUB) a Technische Universität Darmstadt v Eugen Ulmer KG ügyben hozott ítélete értelmében a könyvtárak a szerzői jogok jogosultjainak hozzájárulása nélkül is digitalizálhatják a könyvállományukat képező műveket, hogy a könyvtár elektronikus olvasóberendezésein is hozzáférhetővé tegyék őket. A döntés ugyan határt szab a terjesztésnek, mégis kisebb győzelmet jelent a könyvtárak és az olvasók szempontjából.
Forrás: European Liberties Platform, 2014. december 17.; KIT Hírlevél, 2014. december 17. (46. szám)


--50 év után ismét látogathatják nők az egyetemi könyvtárat
Fél évszázad után ismét megnyitotta központi könyvtárát a női hallgatók előtt az észak-indiai Aligarhi Muszlim Egyetem. Korábban az egyetem rektorhelyettese még arra hivatkozott, hogy nőket azért nem fogadhatnak a könyvtárban, mert a látványuk négyszer több férfi hallgatót vonzana az egyébként is túlzsúfolt épületbe – írta az The Times of India internetes kiadása.
Az egyetem női hallgatóinak egy nyolcfős csoportja vasárnap reggel lépett be a patinás Maulana Azad Könyvtárba, ők voltak az első látogatók azóta, hogy a hatvanas években egy rendelet kitiltotta az épületből a nőket. ‘Történelmi pillanat ez mind a női hallgatók, mind az egyetem számára’ – nyilatkozta egyikük.
Az elmúlt évtizedekben több, női hallgatókat tömörítő szervezet kérte a tilalom feloldását, de eddig nem történt előrelépés az ügyben. A könyvtár körüli vita tavaly november közepén lángolt fel újra az egyetemen, akkor Zameruddin Sah rektorhelyettes lehetetlenségnek nevezte a könyvtár megnyitását a női hallgatók előtt, arra hivatkozva, hogy a nők miatt négyszer több férfi hallgató látogatná az egyébként is túlzsúfolt épületet. Pár nappal később viszont az allahabadi legfelsőbb bíróság előtt már arról beszélt, hogy az idei tanévtől minden diák, köztük a női hallgatók is jogosultak a könyvtárba való belépésre. Egyelőre csak vasárnap és csak néhány órára
‘A lányoknak meg kell érteniük, hogy nagy nehézségek árán nyílik meg számukra ez a lehetőség, ezért a lehető legjobban ki kell azt használniuk’ – nyilatkozta a rektorhelyettes.
Egyelőre csupán nyolc női hallgató léphetett be a könyvtárba, de Zameruddin Sah ígérete szerint a létszám emelkedni fog. A lányok egyelőre csak vasárnaponként és mindössze pár órán át tartózkodhatnak a könyvtárban, de ezt az időtartamot valószínűleg később növelni fogják.
Az AMU-t 94 évvel ezelőtt alapították, jóval India függetlenségének kikiáltása előtt. Az intézményt az ázsiai ország legrégebbi és legjobb egyetemei között tartják számon.
Forrás: http://estiujsag.hu/eletmod/50-ev-utan-ismet-latogathatjak-nok-az-egyetemi-konyvtarat
Via: Heti Attila Élő, 2014. december 12. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/104959829277/fel-evszazad-utan-ismet-megnyitotta-kozponti
 

--Befogadja a könyvtár a hajléktalanokat
A Hangcsou Új Közösségi Könyvtár hivatalosan is dicséretet kapott a tartományban, amiért hajléktalanokat fogadott az olvasótermekben.
A történelem legmelegebb könyvtárának nevezték azt az intézményt, amely szívélyesen üdvözölte a hajléktalanokat Kínában. A könyvtár ugyanis nem csak az átlagos olvasók előtt áll nyitva, de a nincstelenek biztonságos és meleg menedékéül is szolgál napközben. A hajléktalanok reggel 8 körül foglalják el az olvasótermeket, ahol élvezik a forró víz és az elektromos áram előnyeit. A könyvek olvasásával, tévézéssel, filmnézéssel és internettel pedig jól telik az idő számukra. A China Daily szerint a hajléktalanoknak nem csak kényelmes teret biztosítanak, de nagyon fontosnak tartják, ha valaki képezni akarja magát. A könyvtárban készült képek azt mutatják, hogyan is töltik az idejüket, lásd itt: http://news.163.com/photoview/00AP0001/78384.html?from=ph_ss#p=ABRBH4M800AP0001&from=tj_review
Állítólag sok hajléktalan életének újrakezdésében van nagy szerepe az itt eltöltött időnek. Tanulmányaikkal állást szerezhetnek, megkönnyíthetik az életüket.
Forrás: http://asiaport.hu/hetkoznapok/kina/11246-felemelo-hirek-befogadja-a-konyvtar-a-hajlektalanokat
Via: Heti Atilla Élő, 2014. december 10. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/104870945897/a-hajlektalanok-reggel-8-korul-foglaljak-el-az


--Gion Nándor Olvasási Verseny 2015 – középiskolások számára
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a középiskolás korosztálynak meghirdeti a Gion Nándor Olvasási Versenyt. A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyző nemcsak saját sikeréért 'küzd', hanem a csapat eredményéért is igyekszik jól teljesíteni, a versenynek közösségépítő szerepe is van. A verseny lebonyolításához szükség van a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködésére, az iskolai selejtezőt a tanárok rendezik, saját felmérésük alapján állítják össze a csapatot. A tartományi döntő 2015. május 9-én lesz Újvidéken. A legjobbak meghívást nyernek a Gion Nándorról elnevezett irodalmi táborba, amelyet a nyári szünidőben szervezünk Újvidéken, az Apáczai Diákotthonban.
Forrás: http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2476/Gion-Nandor-Olvasasi-Verseny-2015-8211-kozepiskolasok-szamara.html

 
HAZAI

--Megkésett könyvszállítmányból Mikulás-ajándék a könyvtáraknak
Alig egy év késéssel érkeztek a Kájoni János Megyei Könyvtárba a 2013-as országos könyvtártámogató program keretében Hargita megye számára válogatott könyvek; a könyvcsomagok így tavaly decemberben Mikulás napja körül juthattak el Hargita megye könyvtáraiba. A programot a romániai kulturális minisztérium ügykezelte, a könyvtári szakmai egyesületek (köztük a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete) közreműködésével. A könyvvásárlás keretösszege 1 000 000 lej volt, hatvan hazai könyvkiadó több mint 3300 címet kínált megvásárlásra, a kiválasztott címek jegyzéke az alábbi linkre kattintva látható: http://www.cultura.ro/articol/581
Hargita megye könyvtárainak 1155 kötet jutotott, 26 064 lej értékben, ebből 832 román könyv, 17 161 lej értékben,valamint 323 magyar könyv 8903 lej értékben.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/186/megkesett-konyvszallitmanybol-mikulas-ajandek-a-konyvtaraknak

 
--A gyengénlátókat is várják a székelyudvarhelyi könyvtárba
A gyengén látók olvasását megkönnyítő felszerelésekkel gazdagodott 2014-ben a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatásával két speciális, segédfényes nagyítót, illetve úgynevezett olvasófóliákat is beszerzett, utóbbiak a könyvtárosoktól igényelhetők. Az olvasóterem asztalaira új lámpákat helyeztek el, így a fényviszonyok is javultak. Továbbá mindazoknak, akik a könyvtári számítógépek használatáért térnek be az intézménybe, speciális képernyőnagyítót szereztek be, ez a megjelenített kép többszörös nagyítását is lehetővé teszi.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/a-gyengen-latokat-is-varjak-a-konyvtarba

 
--Újra megnyílik a Szatmár Megyei Könyvtár felnőtt-olvasó részlege
2015. január 5-én, több hónapnyi szünet után, újra megnyílik a Szatmár Megyei Könyvtár felnőtt-olvasó részlege. A tízhónapos szünet oka az a leltározási munka volt, amelyre az érvényben lévő jogszabályok kötelezik a könyvtárakban dolgozókat. A több hónapos tevékenység során újra nyilvántartásba vettek minden kötetet, és újrarendezték a könyvespolcokon sorakozó könyveket az ott dolgozók. Természetesen az ilyenkor szokásos nagytakarítás sem maradhatott el, mind az olvasók részére fenntartott részlegen, mind a könyvek tárolására használt lerakatban.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/befejezodott-a-leltar-a-konyvtarban/

 
--Kulturális szelvényt kaphatnak az állami alkalmazottak
A 125 lej értékű kulturális voucher-rel könyvet, színház-, opera- vagy koncertjegyet, múzeumi vagy más kulturális eseményre szóló belépőt vásárolhatnak az erre jogosultak.
A demokrata-liberálisok törvénykezdeményezése szerint a szelvényt egyszeri alkalommal adnák ki az állami alkalmazottaknak, az ehhez szükséges pénzalapot pedig a kulturális minisztérium költségvetéséből biztosítanák.
Egy tavaly tavasszal készített Eurobarometer-felmérés szerint a romániai lakosság fele egy év alatt mindössze egyetlen könyvet olvas el, miközben az uniós átlag 70 százalék.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=178715&cim=kulturalis_szelvenyt_kaphatnak_az_allami_alkalmazottak
 
 
ÉVFORDULÓ
 
--'Závada Pál 60 éves. Mosolyogjunk!'
Závada Pált köszöntötték tavaly december közepén barátai, kollégái, kiadója és egy tehetséges fiatal szoprán a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. A kerek szám ezúttal a hatvan volt.
Három dolgot szeretek a legjobban Závadában, vallotta be videóüzenetében az év végén búcsúzó Holmi alapító főszerkesztője, Réz Pál. Az eszét, amit általában leplez, mert társaságban mindig ő beszél a legkevesebbet, a becsületességét, mert minden becstelenséget észrevesz, és olyan nincs, hogy ne mondaná el vagy írná le a véleményét, és a józanságát, amire például a Holmi széppróza-szerkesztőjeként szüksége is volt. Milyen író Závada Pál? – kérdi köszöntőjében, amelyet magyar hangja, Várady Szabolcs olvas fel, és rögtön meg is válaszolja. 'Mint a régiek.' Egy villamos közönségében általában találunk olyan embert – hogy gimnazistát vagy öregasszonyt, az most mindegy –, aki Závada valamelyik regényét olvassa. Ilyenkor jó lenne odamenni hozzájuk, és kifaggatni őket arról, hogyan találtak rá a könyvre, de Réz szerint ezt az illem nem engedi. A faggatózás helyett ilyenkor csak mosolygunk, mondja, majd elhangzik az ukáz – 'Závada Pál 60 éves. Mosolyogjunk!'
Teljes írás itt: http://konyves.blog.hu/2014/12/16/_zavada_pal_hatvan_eves_mosolyogjunk

 
ELHALÁLOZÁS

--Meghalt Stanislaw Baranczak lengyel költő
Hatvannyolc éves korában meghalt Stanislaw Baranczak lengyel költő, műfordító, polgárjogi harcos. Az 1981 óta az Egyesült Államokban élő költőt bostoni otthonában érte a halál 2014. december 26-án – jelentette be a lengyel kulturális minisztérium.
Stanislaw Baranczak halála a lengyel kultúra nagy vesztesége. Egész életét az irodalomnak, a költészetnek szentelte. Munkássága mindig a lengyel kultúra része marad. Nagy árat fizetett nézeteiért, állhatatos magatartásáért – hangoztatta Malgorzata Omilanowska, a kulturális tárca vezetője, utalva arra, hogy Baranczak 1981-ben kénytelen volt elhagyni hazáját.
Teljes cikk itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=178761&cim=meghalt_stanislaw_baranczak_lengyel_kolto

 
DÍJAK
 
--Átadták a Prima Primissima Díjakat
2014 december 5-én este ismét átadták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi elit, a művészet, a kultúra, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában. A magyar irodalom kategóriában Turczi István költőnek, írónak, a színház- és filmművészet kategóriában Csomós Mari színművész, a magyar tudomány kategóriában pedig Barabási Albert-László fizikus kapta az elismerést.
A magyar sajtó kategória nyertese az On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata – ld. itt: http://librarius.hu/2014/12/07/az-spot-kapta-sajtonak-jaro-prima-primissima-dijat/), a zeneművészeté pedig Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zenész lett. A legjobb képzőművészként Konok Tamás festő- és szobrászművészt, a legkiválóbb sportolóként Polgár Judit sakkozót jutalmazták. A magyar oktatás és köznevelés legkiemelkedőbb képviselője a Fővárosi Állat- és Növénykert, az építészeté pedig Pálfy Sándor lett. A népművészet és közművelődés kategóriában Sárosi Bálint népzenekutató bizonyult a legjobbnak. Irodalom kategóriában a jelöltek között volt még Bodor Ádám és Buda Ferenc. (Ld. erről itt is: http://konyves.blog.hu/2014/12/06/nem_bodor_adam_hanem_turczi_istvan_kapta_a_prima_primissimat)
A színház- és filmművészet kategóriában indult még Bánsági Ildikó és Ragályi Elemér, a tudósok közül pedig Erőss Lorándot és Romsics Ignácot nevezték.
A közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta. A közönségdíjas továbbra is az alapító Demjén Sándor felajánlásából részesül jutalomban. Demján Sándortól az elmúlt évtől Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a kuratórium elnökségét, magas láza miatt azonban idén nem tudott személyesen részt venni a díjátadón. A díjat a tavalyi évtől az OTP gondozza és finanszírozza.
A díjazottak korábban euróban, 2013-tól azonban forintban kapják meg az elismeréssel együtt járó pénzjutalmat: a Primák a korábbi 3 millió forint helyett 5 millió, a Primissimák pedig 15 millió forint jutalomban részesülnek.
Forrás: http://index.hu/kultur/2014/12/05/atadtak_a_prima_primissima_dijakat/


--Kitüntetik a Lipcsei Könyvvásáron Mircea Cărtărescut
Mircea Cărtărescu kapja meg a legjobb könyvnek járó díjat a 2015. március 11-én kezdődő Lipcsei Könyvvásáron. Az írót a Vakvilág-trilógia (Orbitor - Aripa stângă, Corpul, Aripa dreaptă) művéért tüntetik ki, a laudációt Uwe Tellkamp német író mondja - tájékoztatott a Humanitas Könyvkiadó. A Vakvilág német nyelven néhány hónappal ezelőtt jelent meg, a fordítás Ferdinand Leopold munkája.
A Lipcsei Könyvvásár 1994 óta osztja ki az Európai Harmónia Díját, amely olyan személyiségeknek jár, akik könyveik által fontos szerepet játszottak az Európa népei közötti egyetértés megteremtésében.
Az elmúlt években Kertész Imre, Claudio Magris, Nádas Péter, Slavenka Drakuliç, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus és Ryszard Kapuściński is megkapta a díjat. (mediafax)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=9039
 

--Látó 25: Nívódíjak és szövegek szimfóniája
A 2014-es nívódíjak átadásával, meglepetésekkel és egy különleges, Szövegek szimfóniája elnevezésű performansszal ünnepelt 2014. december 13-án a Látó szépirodalmi folyóirat, a megalakulásának 25 évfordulója alkalmából szervezett ünnepi sorozat harmadik, befejező rendezvényén. Az ünnepi eseménynek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kisterme adott otthont.
Az esten átadták a Nívódíjakat a legjobb írásokért. Fordított napló című, a Látó decemberi számában megjelent prózai szövegéért debütdíjban részesült Varga László Edgár, akit Demény Péter szerkesztő méltatott. Elmondta, a lap nem személyeket, hanem szövegeket díjaz, egy szöveget pedig nem lehet kiragadni a sok közül, a szerzők nem választhatók el korábbi műveiktől. 'Szelíd irónia jellemzi Varga László Edgár szövegeit, amelyek nem rombolnak, csupán csak észreveszik azt, hogy a dolgok bonyolultak.' – méltatta Demény a kitüntetettet.
Széppróza kategóriában a díjazott régi szerzője és vendége a Látónak, mutatta be Benedek Szabolcsot Kovács András Ferenc főszerkesztő, akitől Szabó Róbert Csaba vette át a szót és mondta el laudációját, úgy jellemezve a szerzőt, mint 'pontos írót', aki 'a dolgok mentén ír', és akár dokumentumértékűnek is tekinthetők írásai. A kitüntetett kérésére Szabó Róbert Csaba olvasott fel részletet, Molnár Ferenc és Tamóczay Etelka kapcsolatáról, a Vérgróf című regényből.
'Ha színháztulajdonos lennék, az egyik színházamat Kincses Rékának adnám' – ezzel indította méltatását Láng Zsolt, aki a drámadíjas Kincses Rékáról mondott elismerő szavakat. Bátorságról, őszinteségről beszélt Láng, arról, hogy a szerzőnek tudnia kell lemondani olyasmiről, ami nagyon bravúros lehet, de nem szolgálja azt, amit éppen el akar mondani. A Penteszileia-program című drámát az Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színházban mutatták be korábban, az előadásból Pál Emőke és Bartha Zsolt színművészek adtak elő néhány jelenetet.
Egy évben a Látónak 1200 oldala van körülbelül, amiből a szerkesztőségnek ki kell választania a díjazásra legalkalmasabb szövegeket, anélkül, hogy barátságra, szimpátiára, pártideológiára, meggyőződésre tekintettel lennének – mondta Vida Gábor a vers-nívódíjjal kitüntetett Fekete Vince laudációjában. Az áprilisi, Shakespeare-tematikájú Látóban megjelent, Kizökkent idő című szonettjéért vehette át az idei versdíjat Fekete Vince, aki a Sz. I. levelek K.E-nek W.S. fordítása közben alcímet viselő, a 14. Shakespeare-szonett kezdősorára írt művét is felolvasta a „szendvicsből”, amit erre az alkalomra előkészített: két Látó-lapszám között egy Székelyföld.
Színház-kategóriában 2014-ben Jánosházy György költő, műfordító kapta a díjat, amit a kitüntetett helyett Biluska Annamária vett át.
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/40068-lato-25-nivodijak-es-szovegek-szimfoniaja#sthash.b3ymp7Qp.dpuf
http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/negyed-evszazados-a-lato


AJÁNLÓ

--Könyv jelent meg arról, hogyan látják a magyarokat a világban
Megjelent Kiss Róbert Richard legújabb könyve, címe: Így látják a magyarokat a világban. A sajtóközlemény szerint a szerző ezzel a kötettel nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megmutassa: alapvetően máshogy látnak minket a világban, mint ahogy mi látjuk önmagunkat.
Mint írják, a könyv nyomdába adásakor Kiss Róbert Richard újságíróként 169 országban járt, rengeteg emberrel beszélt. „Interjúkat készített olyan külföldiekkel, akik találkoztak már magyarokkal, beszélgetett olyanokkal, akik régóta közöttünk élnek, és olyanokkal is, akik csak hírből ismernek minket” – olvasható a könyvről szóló közleményben.
'Az olaszoknak elsőként a szép magyar emberek jutnak az eszükbe, ha azt a szót hallják: Magyarország. Meglepő, hogy az olasz nőknek is. Az idősebb lengyelek a legrokonszenvesebb nemzetnek tartanak minket, és felidézik a közös történelmi szálakat. A fiatalabbak ugyanekkor erről keveset hallottak. Ez nálunk is így van. A felmérés szerint hosszú ideig a lengyeleket tartottuk a hozzánk legközelebb állónak, az új generáció rokonszenv-listáján viszont már a németek vannak az első helyen, majd az osztrákok, az olaszok, az angolok, a franciák és az amerikaiak következnek' – áll a sajtóanyagban, amely így folytatódik:
'Az osztrákok büszkének tartanak minket, a törökök pedig kedves rokonnak. Abban viszont nagyon sok külföldi egyetért, hogy pesszimisták vagyunk, és jobban tudunk sírni, mint örülni. A japánok imádják Budapesten a hidakat, de félnek a vonatoktól. Egyesek szerint nem tudunk öltözködni, és a teszkós szatyor divatcikk nálunk. A párkapcsolatokat illetően is van még mit tanulnunk. Észak-Amerikában vannak települések, ahol alig hallottak rólunk, akik mégis, azok lovasokra, végtelen sztyeppékre gondolnak. Érdekes, hogy néhány latin-amerikai országban és Kubában jobban ismerik az országot. Magyar bokszolókat, magyar ételeket és a régi magyar focit tudják felidézni.' A könyvből az ismertető szerint az is kiderül, hogy vannak, akik nyelvünk érthetetlensége és szuperintelligenciánk miatt csodálnak minket.
Forrás:
http://travelo.hu/kozel/2014/12/12/konyv_jelent_meg_arrol_hogyan_latjak_a_magyarokat_a_vilagban/
 

--Képpé formált háború -- az OSZK legújabb albuma
A Képpé formált háború című fantasztikus képes album az Országos Széchényi Könyvtár legújabb kiadványa, amelyet 2014. december 10-én mutattak be az Ars Librorum kiállítótérben.
Az első világháború nemzetközi képes emlékeiből össszeállított album mintegy hatszáz korabeli fotót, plakátot, grafikát, képeslapot stb. felvonultató képanyaga mind-mind az OSZK gyűjteményéből, javarészt a Plakát- és Kisnyomtatványtárból származik, és elképesztő, helyenként egyenesen meghökkentő képi metszetét mutatja be az emberiség egyik legvéresebb korszakának, a száz évvel ezelőtt kezdődött első világháborúnak.
A kötet történetét Katona Anikó, a Plakát- és Kisnyomtatványtár kutatója írta meg. '100 évvel ezelőtt tört ki a Nagy Háború, amely átformálta a világot, megváltoztatta a társadalmakat, államokat söpört el, több millió ember halálát okozta. A századik évfordulóra kiállítások, könyvek, cikkek, internetes oldalak jöttek létre, úgy tűnik, már mindent elmondtak az első világégésről, amit lehetett. És miért érdekes egyáltalán, pláne egy könyvtárban miért áll neki egy csapatnyi nő (Szarka Anita, Csillag Katalin és én) világháborús relikviákból, mindenféle képekből albumot szerkeszteni?'
Forrás és teljes cikk: http://nemzetikonyvtar.kinja.com/keppe-formalt-haboru-1671628890
Forrás: http://cink.hu/az-elso-vilaghaboru-szulte-a-felig-ember-felig-gep-husz-1671739377
Via: Heti Attila Élő, 2014. december 17. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/105453991732/milliardokat-ero-fecnik-a-szechenyi-konyvtar-egyik

 
--Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész
'Valószínű, élete értelmét a címeres ábrázolásmód megvalósításában jelölte – és találta meg. Hiszen erről szólott Keöpeczi Sebestyén József élete: több száz heraldikai műalkotás jelzi földi pályáját, köztük országcímerek is. E jeles munkásság bemutatására vállalkozott Szekeres Attila István, a Háromszék napilap szerkesztője – maga is heraldikus – legújabb kötetében, amelyet 2014. december 22-én Sepsiszentgyörgyön, a Tortoma Könyvesházban mutatott be.
A számos címerrajz- és címerreprodukciót tartalmazó, illetve Keöpeczi egyéb munkáit bemutató könyv, mint címe – Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész – is mutatja, a címerművész munkásságára összpontosít, de életrajzi adatokat is tartalmaz. Szekeres Attila István vetített képes előadással illusztrálta Keöpeczi Sebestyén József igen gazdag és a heraldikán belül is szerteágazó művészetét. Elmondta, őt érhette az a szerencse, hogy elkészíthesse a Magyar Királyság középcímerét 1915-ben, és rajzolhassa meg Magyarország kiscímerét és állampecsétjét is, aztán 1921-ben már a Román Királyság címerének megalkotására kérték fel, amelyet – kis változtatással, a Hohenzollerek címerének és a királyi korona eltávolításával – ma is használ Románia.
A halálának 50. évfordulójára a baróti Tortoma Kiadó által megjelentetett kötet jó alkalom arra, hogy ismételten a figyelem középpontjába kerüljön Keöpeczi Sebestyén József, a könyv és a számos érdeklődőt vonzó könyvbemutató pedig jeles bizonyítéka annak, nemcsak a szakma, de a nagyközönség is érdeklődik a címerművész, általa a címertan iránt, mindazzal, amit a heraldika jelent: történelmet és a tankönyvekből száműzhető, de a címerekben nyomon követhető múltat.'
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=178634&cim=keopeczi_sebestyen_jozsef_a_cimeres_cimermuvesz

 
--Bodor Johanna könyvét mutatták be a kolozsvári színházban
A könyvbemutatóra 2014. december 17-én került sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében, Bodor Johannával Tompa Gábor igazgató beszélgetett.
'Bodor Johanna Nem baj, majd megértem című könyve memoár és regény. Az 1983-ban induló történet főszereplője a balerinának készülő 18 éves Johanna, aki Bukarestben él értelmiségi szüleivel. A család úgy dönt, Magyarországra költözik. Először a szülők tudnak átköltözni, a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradnia, a régi viszonyai között új életet kezdeni, készülni a balettvizsgára, az érettségire; erdélyi életük felszámolására. Kapaszkodókat keres, holott elszakadnia és szakítania kell. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség és a fortélyos félelem, valamint a férfiak, akik egyre többet akarnak a sudár, saját testiségére ekkortájt ébredő fiatal teremtéstől. Felkavaróan őszinte emlékezés a sorsfordító esztendőkről, a felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a test függéséről és szabadságáról, valamint pontos beszámoló egy abszurd-kegyetlen diktatúra mindennapjairól, nyomasztó árnyairól és váratlan derűiről.'
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/40096-bodor-johanna-konyvet-mutatjak-be-a-kolozsvari-szinhazban#sthash.MBrnU5dq.dpuf

 
MOZAIK
 
--2014 legjobb könyvei a Könyvesblogon
Elkészült a Könyvesblog 2014 év végi listája, amelyben bemutatják a tavalyi év 50 legjobb könyvét. ‘Sokféle szempont érvényesült a Könyvesblog listájának összeállításában, de számunkra ilyen volt ez az év, mert csak azokból válogattunk, amiket olvastunk is. Sok szépirodalom és remek magyar regények a listán, de szerepeltetnek sci-fit, riportkönyvet és szakácskönyvet is.’ A teljes lista, tizes bontásban, itt látható: http://konyves.blog.hu/tags/2014_top50
A Könyvesblog külön listán mutatta meg a szerkesztői szerint tavaly 10 legjobbnak minősülő ifjúsági regényt (http://konyves.blog.hu/2014/12/13/2014_legjobb_ifjusagi_regenyei): ‘2014-ben számos izgalmas folyamat indult be - jó ifjúsági regények jelentek meg. A másság és a különcség áll a 2014-es ifjúsági regények középpontjában, amelyeknek idén szerencsére sem a mennyiségére, sem a minőségére nem panaszkodhatunk. Ráadásul nagy örömünkre tízes listánk felét hazai szerzők művei alkotják, ez pedig ékesen bizonyítja, hogy a műfajnak végre itthon is sikerült kitörnie az Amerika-majmoló habos-babos tiniregények skatulyájából. A közhelyek ellen idén egyébként tudatosan is küzdöttek a szerzők, hiszen a regények feltűnően gyakran helyeznek a középpontba olyan, egyébként marginalizált rétegeket, mint a melegek (Trevor, Soha nincs vége), a romák (Carlo Párizsban) és a betegek (Csillagainkban a hiba).’
Forrás: http://konyves.blog.hu/

 
--2014 legjobb könyvei – Bill Gates szerint
Bill Gates 2014-ben is bejelentette, hogy melyik könyvek tetszettek neki a legjobban. A könyvek közt szerepel Graeme Simsion A Rosie-projekt című kötete is. A New York Times bestsellere 40 országbeli kiadása után tavaly ősszel jelent meg magyarul.
Forrás: Prím, via KIT hírlevél, 2014. december 17. (46. szám)


--Kétszáz oldalnyi ismeretlen Márai-szöveg az új kiadásban
Mintegy kétszáz oldalnyi, eddig ismeretlen szövegrész kapott helyett Márai Sándor Föld, föld!... című kötetében, amely a Helikon Kiadónak a hagyatékban maradt kéziratokat a megjelent művekkel összevető sorozatában látott napvilágot. Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, a Helikon főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a Föld, föld!... teljes változata abba a sorozatba illeszkedik, amelynek tagja a 2013-ban megjelent, a cenzúrázatlan és a javított változatot egybevető Egy polgár vallomásai 1–2., illetve a folytatásának tekinthető Hallgatni akartam című kötet.
A főszerkesztő szerint a most megjelent Föld, föld!... visszaállítja ‘az eredeti ősállapotot’, azaz a kéziratban maradt részeket egységbe rendezve jeleníti meg, illetve a korábban már megjelent szövegek között elhelyezi az eddig nem ismert korpuszokat.
'A Márai-vallomásokban volt egy hiányzó láncszem, egy kézirat, amely az Egy polgár vallomásai 3 címet viselte, viszont kiadásra sosem került' - mutatott rá az irodalmár, hozzátéve, hogy ennek a szövegnek a meglétére a kutatók a naplók bejegyzéseiből következtethettek. Az irodalomtudomány arra a következtetésre jutott, hogy ez a mű azonos lehet azzal, amely 1972-ben az Egyesült Államokban Föld, föld!... címmel jelent meg. A Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött hagyaték tanulmányozása során azonban kiderült, hogy Márai megírta az Egy polgár vallomásai 3-at, ennek része volt a Hallgatni akartam című kötet szövege, illetve a most megjelent mű eddig ismeretlen részei is.
Forrás és teljes cikk: http://www.ma.hu/kulturport.hu/233818/Ketszaz_oldalnyi_ismeretlen_Maraiszoveg_az_uj_kiadasban?place=srss
Via: Heti Atilla Élő – http://konyvtaros.tumblr.com/post/104870122222/ketszaz-oldalnyi-ismeretlen-marai-szoveg-az-uj

 
--Varró Dániel: ‘Nem akarom eltenni láb alól a gyereküket’ –  interjú a költővel
Egy költeménye miatt kommentekben kívánták a halálát, de először csak jót nevetett az ügyön, végül maga is meglepődött, mekkora hír lett a gyermekvers-botrányból. Varró Dániel mindig is közérthető, széles rétegeket megszólító műveiről volt híres, most némileg elbizonytalanította, mennyire félreértették, és saját bevallása szerint némi gyanú lengi körül. A gyermekek viszont értik a verseit, újabb, kisebbeknek szóló könyve jelent meg nemrég, miközben már dolgozik sokak által várt felnőttkötetén is. A HVG készített interjút a költővel december elején. Ebben Varró elmondja: ‘...a szülőnek tényleg nagy felelőssége van abban, hogy mit vesz meg, mit olvas fel a gyerekeinek, mert ahogy én is látom, nekik ebben a korban igazából még minden tetszik. Így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy miből van az esti meseolvasás. A gyerekkönyveknek szerintem komoly ízlésformáló szerepük van.’
Az interjú teljes szövege itt olvasható: http://hvg.hu/plazs/20141210_Varro_Danielinterju
 

--'Nem hívják író-olvasó találkozókra, mert a könyvtárosok féltik az állásukat'
Moldova György könyvei 15 millió példányban keltek el, de ma már nem hívják író-olvasó találkozókra, mert a könyvtárosok féltik az állásukat. A 80 éves író hat könyvet írt Kádárról, akit zseninek tart, de ez nem jelenti azt, hogy visszasírja az átkost. A baloldalt éppolyan nevetségesnek tartja, mint a másikat, mert nem hisz abban, hogy milliárdosok képviselhetik a szegények érdekeit.
Teljes írás itt: http://www.origo.hu/kultura/20141212-interju-moldova-gyorggyel.html
Forrás: KIT Hírlevél, 2014. december 17. (46. szám)


--A biblianyomtató ember
'Kalandos 430 év áll az első magyar nyelvű biblia mögött. A fordítás története tele van rejtélyekkel, komoly politikai cselek nélkül nem sikerült volna kinyomtatni, összesen 52 példány helye ismert, Magyarországon 28-at találunk belőlük, a vizsolyi templomban kiállítottat 2002-ben még el is lopták. Néhány évvel ezelőtt egy borsod-abaúj-zempléni faipari vállalkozó egy pillanat alatt megszállottjává lett ennek a világnak, attól kezdve mindent a tervnek rendelt alá, és saját kezűleg felépített egy korhű manufaktúrát. A malom, a cellulózműhely, a papírmerítő és a nyomda egyetlen fanatikus célt szolgál: hogy 2017-ben a könyvek könyvének 200 hitelesített fakszimile példánya köszöntse a reformáció fél évezredes jubileumát.
A magyar nyelvű bibliára elsőnek Bornemissza Péter gondolt komolyan 1580-ban, a gönci esperes, Nagykárolyi Radics Gáspár hat évvel később állt neki a fordításnak. Abból, hogy 1589-re elkészült, szinte biztosra vehető, hogy legalább negyedmagával dolgozott, az Újtestamentum egységes nyelvéből pedig valószínűsíthető, hogy az az elejétől a végéig Károli keze munkája. (Amikor Szenczi Molnár Albert leírta Károlyi nevét latinul, két ipszilon került egymás mellé, így egyszerűsödött le a ma ismert formára.)
A nyomtatást a lengyel származású szakember, Mantskovits Bálint irányította, aki Lengyelországból papírt, Németalföldről ólombetűket hozatott, Galgócról Vizsolyba költözött – így 1590 júliusára elkészült körülbelül 800 példány magyar nyelvű biblia. Ezt a folyamatot ma Hollandiában lehetne reprodukálni, egész Európában egyedül ott áll olyan manufaktúra, amely régies rongypapírt állít elő – ma laponként 1 euróért. Vagy esetleg fel lehet építeni egyet itthon...'
Teljes cikk itt: http://m.uzletresz.hu/vallalkozas/20141222-a-biblianyomtato-ember.html
Forrás: Heti Attila Élő, 2014. december 25. – http://konyvtaros.tumblr.com/post/106148842802/a-biblianyomtato-ember

 
--Posztok szerint is lehet keresni a Facebook-on
A Facebook mobilalkalmazásában és asztali verziójában egy új keresőfunkciót tett elérhetővé. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók már posztokra is rákereshetnek mobileszközeikkel vagy a számítógépen. Először az amerikai felhasználók élvezhetik az újítást.
Forrás: Prím, via: KIT Hírlevél, 2014. december 17. (46. szám)

 
--Klasszikus alkotások SMS-ben
Egyre többen próbálkoznak a klasszikus versek „esemesítésével” – hívja fel a figyelmet a jelenségre a Nyest. Az ötletnek voltak előzményei. Előfordult, hogy egy magyartanár az Egri csillagokat dolgoztatta fel a gyermekekkel Facebook-profilok alapján, de arra is volt példa, hogy a Rómeó és Júliát írták le a diákok SMS-ekben.
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20141215_Hogy_irjak_le_SMSben_a_Fustbe_ment_terve

 
--Interneten is látogatható az auschwitzi múzeum
A dél-lengyelországi auschwitz-birkenaui múzeum 2014. december 9-től interneten is látogatható, miután az emlékhely több mint 200 kiváló minőségű panorámaképet helyezett el honlapján az egykori náci német koncentrációs és megsemmisítő tábor épületeiről - közölte Bartosz Bartyzel, a múzeum szóvivője.
'A 360 fokos panorámafotók bemutatják a volt náci német tábor hiteles helyszínét és objektumait. A képeket a szemtanúk elbeszéléseivel, történelmi leírásokkal, dokumentumokkal, fényképekkel, az egykori foglyok művészi munkáival és a tábor történetével kapcsolatos tárgyakkal gazdagítottuk' - mondta el a szóvivő.
Forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/109335/

 
-- Houellebecq új regénye megjelenés előtt az internetre került
Behódolás (Soumission) címmel 2015. január 7-én jelenik meg a francia botrányíró, Michel Houellebecq hatodik regénye, amelyben 2022-t írunk, és egy muszlim párt kormányozza Franciaországot. A Behódolás már megjelenése előtt komoly hullámokat ver, ráadásul az interneten már terjed egy kalózmásolat.
Michel Houellebecq, a legrangosabb francia irodalmi díjjal is kitüntetett botrányíró olyan témák után, mint a szexturizmus vagy éppen egy Michel Houellebecq nevű író brutális meggyilkolása, újra az iszlám felé fordult. A 2001-es, A csúcson című regénye megjelenésekor Houellebecq azt nyilatkozta, hogy az iszlám a lehető legostobább vallás, mire az iszlám fundamentalisták halálos ítéletet mondtak rá. A tárgyaláson a 25 nyelven megjelent mű szerzője tagadta, hogy iszlámellenes rasszista volna, szerinte a cikk írója hatórás beszélgetésüket lerövidítve elferdítette a szavait. Houellebecq-től saját kiadója, a Flammarion is elhatárolta magát, az írót viszont végül felmentették a vádak alól. A politikai korrektségtől magát kényesen távol tartó, bizonyítottan elviselhetetlen író új regénye, a Behódolás az idei év első irodalmi szenzációjának ígérkezik, amelyet 150 000 példányban jelentet meg a kiadó.
A 2022-ben játszódó történet szerint Franciaországot egy muszlim elnök vezeti, aki a szocialisták és a centralisták segítségével jut hatalomra. Erre utal a regény címe is, a Behódolás az iszlám szó fordítása, amely arabul az Allahnak való behódolást jelenti, a regényben pedig az európai kultúra végét is. Ezért Houellebecqet új regénye miatt a twitteren egyszerűen az irodalom trolljának nevezik.
A narrátor pedig ismét egy tökéletesen houellebecqi figura: 44 éves, nihilista egyetemi irodalomtanár, aki kurvázik és a 20 körüli lányok érdeklik, leginkább, persze, a saját tanítványai. Az ő szemszögéből láthatjuk Franciaország fiktív jövőjét, ahol a nagyon népszerűtlen François Hollande még valahogy kihúzza 2022-ig, de az elnökválasztás első körében kiesik a szélsőjobbos jelölt és a képzeletbeli Muszlim Testvériség pártjának jelöltjével szemben, aki a baloldal és a centralisták, valamint Sárközyék támogatásával végül megnyeri a választásokat. Franciaországban pedig óriási botrány kerekedik. A Kiábrándult Értelmiségi főhős mindeközben azon gondolkozik, hogy áttér az iszlámra, csak azért, hogy megtarthassa tanári pozícióját az új rezsim által Paris-Sorbonne Iszlám Egyetem névre átkeresztelt munkahelyén, ahol a titkárnőknek fátylat kell viselniük.
Az új regényt nagy várakozás övezi. Annyira, hogy még a megjelenése előtt felkerült egy kalózpéldány a netre, valószínűleg a december közepén pár sajtóorgánumnak elküldött nyomtatott recenziós példány szkennelt változata terjed, amiért a kiadó perrel fenyegetőzik.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2015/01/01/houellebecq_europa_vegerol_irt_uj_regenye_a_megjelenes_elott_a_netre_kerult
 

--Ármány, lidérc, vándorláp – 160 éves a Magyar Mythologia
Tavaly decemberben múlt százhatvan éve annak, hogy 1854-ben megjelent Ipolyi Arnold Magyar Mythologia című szintézise, amelynek célja az ősmagyar hitvilág rekonstruálása volt.
Ha nem is válthatta valóra egészen a hozzá fűzött romantikus reményeket, viszont kirobbantotta az egyik legnagyobb irodalmú vitát a néprajztudomány történetében, és az mindenképp elmondható róla, hogy nagyon gazdag gyűjteménye a régi magyar hitrendszer-mozaikoknak. Az Ipolyi által felvetett kérdés – keleti vagy nyugati alapozottságú a magyar mitológia? – kutatások hosszú sorát indította el egészen a 20. század közepéig ívelően. Róheim Géza, Diószegi Vilmos és Pócs Éva jelentős súllyal bíró kutatásokat végeztek ezen a területen.
A korabeli Európán a népek nemzeti öntudatra ébredésével, valamint a kelta Osszián, a német Niebelung-énekek, az óizlandi germán Edda, a finn Kalevala őseposzok felfedezésével egy időben végigsöpört az az elgondolás, amely szerint minden népnek volt ősi eposza és saját mitológiája, legfeljebb a történelem során elveszett, szorgalmas kutatással az ősi írásokban és a szájhagyományban élő töredékekben azonban fellelhető. Hogy mennyire fontosnak ítélte a tudós és irodalmi közvélemény az ősvallás-rekonstrukciót, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Kisfaludy Társaság mitológiapályázatára szokatlanul nagy számban (heten) jelentkeztek. Ez a felhívás sarkallta Ipolyit is könyve megírására.
Forrás és teljes írás itt: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/40641-armany-liderc-vandorlap-160-eves-a-magyar-mythologia

 
Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.