ReMeK-e-hírlevél
9. évf., 2013/4. szám                              ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Digitális archívum lesz az ózdi kohászat helyén
--Mérföldkőnél a Hereditatum műemlékes portál
--NÉRO: könyvről, e-bookról egy füzetben
--Nyelvstratégiai intézetet hoznak létre
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--Öt év Biblionet Hargita megyében – ünnepi zárókonferencia
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--Utazások, utazások – az Arad megyei könyvtár új rendezvénysorozata
--Bálint Mózes fotókiállítása a a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
KITEKINTŐ
--Lipcsei Könyvvásár, 2014. március 13–16.
--Antiszemita könyvrongálás a japán könyvtárakban
--Az önkiszolgáló kiskönyvtárak Skandináviában is terjednek
--Könyvtári ismeretek -- börtönviselt nőknek
--A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a finn Sofi Oksanen
--...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés...
--Hagyományok és kihívások III. – országos könyvtárszakmai nap
--A SZTE Klebelsberg Könyvtár 8. Könyvtári Éjszaka rendezvényéről
--A víz világnapja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban
HAZAI
--Az év iskolakönyvtára országos verseny hírei
--Új magyar nyelvű könyvek Nagyváradon
--Könyvtárfojtogatás
--Négy és félmillió lej Kolozsváron kulturális projektekre
ELHALÁLOZÁS
--Meghalt Szőnyi Zsuzsa
--Elhunyt Takács Tibor Táncsics Mihály-díjas író, költő, újságíró
DÍJAK
--Borsa Gedeon Széchenyi-díjat vehetett át
--Szabolcsi Bence-díjban részesült Szőnyiné Szerző Katalin
--Rangos német díjat kapott Nádas Péter
--Krasznahorkai László könyve újra a Best Translation Book Award listáján
--George Saunders kapta az első Folio-díjat
--Parti Nagy Lajos Szabad Sajtó-díjas
AJÁNLÓ
--Udvarhelyi film az Úton Online Nemzetközi Filmversenyen
--Sorscédulák a nagy háborúból – világháborús antológia e-könyvben
MOZAIK
--Kányádi Sándor költő személyesen adta át egyik művét Ferenc pápának
--A világ tíz legolvasottabb könyve
--Aranykönyv - Mindenkinek van kedvence
--Olvasd be Örkényt a vécén is
--Ingyenes könyv-bolhapiac a Kultúrzsibin


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Digitális archívum lesz az ózdi kohászat helyén
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ózdon elhelyezte a hajdani kohászati üzemek területén felépítendő, 2,5 milliárd forintba kerülő digitális archívum időkapszuláját 2014. február 27-én. A most kezdődő 2,5 milliárd forintos ózdi beruházásról a miniszterelnök azt mondta: a leendő digitális központ az egész országot szolgálja ki majd - írta az MTI. Jelenleg az ország 160 közintézményében ezer diplomás ember dolgozik azon, hogy különböző kulturális értékeket digitalizáljon és elérhetővé tegye nagy távolságból is az érdeklődők számára.
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) rendszere lehetővé teszi ennek a folyamatosan bővülő, hatalmas állománynak az egységesített szabvány szerint digitalizálását, megőrzését, közzétételét. A magyar kulturális örökséget egységes formában és címszavakkal a www.kulturkincs.hu címen teszik hozzáférhetővé.
A MaNDA az ország egyetlen filmes közgyűjteménye, amelyben 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Itt található Magyarország egyetlen filmes szakkönyvtára, a plakáttár 26 000 plakátot, a fotótár pedig több mint 350 000 fotót őriz. Az intézmény a mandarchiv.hu honlapon teszi hozzáférhetővé az összegyűjtött digitális tartalmakat, míg a mandatv.hu-n a mozgóképes gyűjtemények érhetők el.
Forrás: Index, http://index.hu/tech/2014/02/27/digitalis_archivum_lesz_az_ozdi_kohaszat_helyen/
Via: KIT hírlevél, 2014. március 5. (9. szám)


--Mérföldkőnél a Hereditatum műemlékes portál
Elérte a húszezret a Hereditatum.org nevű online műemlék-adatbázisra feltöltött fényképek száma, ez mérföldkő a sepsiszentgyörgyi építészek által szerkesztett honlap történetében.
Az erdélyi műemlékek internetes portálját folyamatosan fejlesztik, azon pillanatnyilag 4512 látnivaló szerepel, közel ezernyolcszáz adatlap képekkel ellátott, az újdonságok ugyanakkor Facebook-oldalukon is követhetők.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=159662&cim=merfoldkonel_a_hereditatum_muemlekes_portal


--NÉRO: könyvről, e-bookról egy füzetben
Új sorozatot indít a Kossuth Kiadó. A NÉRO címen futó ingyenes széria egy-egy felszínre kerülő kulturális témakörhöz ad gyorsjelentéseket, összefoglalókat. Többnyire maga a könyv és elektronikus kifejlődése a fő irányvonal, de más irodalomszervezési, publikációs technikai kérdések is szóba kerülnek. A NÉRO mozaikszó rövidítés, feloldása: NÉpszerűen, Röviden, Olvasmányosan.
Az első három füzet az e-könyv jelenséget járja körül. Kerekes Pál c. egyetemi docens e-book idézetgyűjteménye nyitja a sort, majd Lendvai Zsófia szakjogász ad képet az e-publikálás jogi környezetéről. A harmadik szám Zimányi Róbert G. elsőkönyves szerző írása arról, hogyan is kerül be a self-publishing (független publikálás, könyv-önmenedzselés) sodrásába az írást tervező irodalombarát. Könyvet írni, szerkeszteni, keletkeztetni: mit jelentenek ezek a fogalmak ma, az elektronikus text korszakában? – teszi fel a kérdést Zimányi Róbert G.
A tanulmányok szűkre szabottak. Tíz-tizenöt oldal terjedelmű, egy áttekintésű, page down írások.
A 'Volt egyszer a könyv…Olvasás az elektronikus időkben. Mondások, posztok, szállóigék az e-bookról' idézetgyűjtemény ingyenesen letölthető. A témakörök, amelyekről frappáns, néha szatirikus, itt-ott megengedően extravagáns citációk kerültek a füzetbe: e-könyvtár, olvasás-harmónia, populáris szövegtermelés, e-könyv menedzsment, régi korok könyves szakvéleményei mai értelmezésben.
Letöltés ingyenesen innen: www.multimediaplaza.hu
Markáns idézetekből szemelvények: www.konyvkonnektor.hu
Forrás: KATALIST, via RMKE-levelezőlista, Róth András Lajos


--Nyelvstratégiai intézetet hoznak létre
A magyar nyelvi örökség feltárására, a nyelv ápolására, gondozására, fejlesztésére és egyes állami feladatok ellátására Magyar Nyelvstratégiai Intézetet hoz létre a kormány – írta az MTI. A 2014. április 1-jén felálló új intézet irányítását a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján a miniszterelnök látja el. Az új szervezet húsz fővel, élén egy igazgatóval kezdi meg működését.
A Magyar Közlönyben márciusban megjelent kormányrendelet szerint a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (MNYI) főbb feladatai között van a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete, a magyar nyelv szerkezetének, sajátosságainak, működésének kutatása és azok eredményének alkalmazása a közoktatásban.
Emellett a nyelvszerkezeti és a nyelvhasználati kutatások terén az intézet koordinálja a különböző szaknyelvek tudatos fejlesztését, a határon túli és az magyarországi magyar nyelvű terminológia összehasonlító kutatását, valamint az összehasonlító terminológiai szótárak összeállítását.
A nyelvpolitikai kérdésekben az MNYI készíti el a közigazgatás és a közmédia részére a szakértői állásfoglalásokat, az intézet vizsgálja az új tudományos megközelítéseket, valamint ösztöndíjakkal, megbízásokkal, pályázatokkal segíti a nyelvész doktoranduszokat.
Az intézet dolgozza ki az új magyar nyelvi tankönyvprogram nyelvészeti szakmai alapjait, őrzi a nyelvi gazdagságot, különös tekintettel a magyar nyelvjárásokra és a rétegnyelvekre.
Az MNYI feladata továbbá a nyelvi kisebbségvédelem, kiemelten a magyar szórványok, határon túli nyelvváltozatok helyzetének vizsgálata.
Az intézet kidolgozza a kormány számára a magyar nyelvi értékvesztéssel szembeni irányelveket, ápolja a nyelvstratégiai külkapcsolatokat főként a kisebbségben élő nyelvrokon népekkel, valamint szakmai és nemzetközi kerekasztal-beszélgetéseket, nyári egyetemet és kurzusokat szervez.
Forrás: http://index.hu/kultur/2014/03/04/magyar_nyelvstrategiai_intezet_alapitodik/


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--Öt év Biblionet Hargita megyében – ünnepi zárókonferencia
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban Öt év BIBLIONET Hargita megyében címmel szerveztek ünnepi konferenciát 2014. március 27-én. Románia 2009-ben csatlakozott a Bill&Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott Global Libraries nemzetközi programhoz. Az országos program az IREX Alapítvány ügykezelésében, a művelődési minisztérium, a romániai közkönyvtárak egyesülete és a megyei könyvtárak között létrejött partnerség erdményeként, Biblionet elnevezéssel vált ismertté. A Kájoni János Megyei Könyvtár kezdettől csatlakozott ehhez a programhoz, és csatlakoztatta Hargita megye 39 közkönyvtárát. A programnak köszönhetően 4 települési könyvtár nyílt újra a megyében – Csíkszentgyörgyön, Csíkszentmártonban, Borszéken és Galócáson –, egy új könyvtárat nyitottak meg Balánbányán, a megye 60 könyvtárosa részesült szakmai képzésben. A program keretében nyert támogatás összértéke 1 001 385 RON.
A konferenciát ünneplés és visszatekintés céljából szervezték meg, a rendezvény moderátora Bedő Melinda, a Kájoni János Megyei Könyvtár osztályvezetője, a program Hargita megyei koordinátora és felnőttoktatója köszöntötte a vendégeket, valamint tolmácsolta Kelemen Hunor művelődési miniszter üzenetét a jelenlevőknek: ‚A könyvtárnak a 21. században is a közvetítői szerepet kell ellátnia, az értékes és hiteles információkat kell eljuttatnia a felhasználókhoz. (...) Nagy örömmel tölt el, hogy Hargita megye felismerte az új kihívásokat, és a Kájoni János Megyei Könyvtár segítségével számos településen modern könyvtárak várják a felhasználókat.’ – hangzott el az üzenetben. Hargita Megye Tanácsának képviseletében Burus Siklódi Botond megyei tanácsos gratulált a megvalósításokhoz, hangsúlyozva a program fenntarthatóságát. A konferencián részt vettek a Hargita és Kovászna megyei könyvtárak Biblionet-csapatai mellett Hargita megye településeiről érkező könyvtárosok, a helyi önkormányzatok részéről jelen volt Balánbánya és Csíkszentmárton polgármestere, akik a program helyi fenntarthatóságáról erősítették meg a jelenlevőket. Bár a program finanszírozása 2014-ben lezárul, nem áll meg az élet a könyvtárakban. Legfontosabb a program fenntarthatósága, a hangsúly nem az eszközökön, hanem az embereken van, a programban részt vevő könyvtárosok által elsajátított tudás, szakmai ismeretek és képességek hasznosításán. Bedő Melinda programfelelős a szakmai képzések fontosságát hangsúlyozta, a program révén több könyvtáros vehetett részt felnőttképző-képzésen, így a megyei könyvtár rendelkezik olyan felnőttképző szakemberekkel, akik akkreditált képzéseket tarthatnak, nem csak könyvtárosoknak. A megyei könyvtár gyakorlatilag felnőttképző központtá vált, ez a program életképességének egyik alapköve.
Fotók itt: https://plus.google.com/photos/106092567078742827630/albums/5995783135395371073?authkey=CKGY-pLyvI7d-gE
A konferenciáról a sajtóban:
Barabás Hajnal: Korszerű könyvtárak. Lezárult a Biblionet program Hargita megyében. Csíki Hírlap, 2014, 03. 28.; Pál Bíborka: Egymillió lejt használt fel a megye. Lezárult a Biblionet program. Hargita Népe, 2014. március 28.; Cinci ani de Biblionet în judeţul Harghita. Informaţia Harghitei, 2014. március 28.
Forrás: Kájoni János Megyei Könyvtár honlapja:
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/109/ot-ev-biblionet-hargita-megyeben--konferencia-az-unneples-es-visszatekintes-jegyeben


--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
’A média világa’ - folytatódik Székedi Ferenc előadássorozata
Népszerű a fiatalok körében is Székedi Ferenc közíró, médiaszakember előadássorozata a kortárs médiáról a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A havonta két alkalommal sorra kerülő előadások, izgalmas beszélgetések elsősorban fiatalok, középiskolások és egyetemi hallgatók számára szeretnének segítséget nyújtani ahhoz, hogy tudatos médiahasználókká váljanak. A februári előadásokon a hallgatók a sajtó- és véleményszabadság, valamint a médiaszabályozás különböző vonatkozásaival ismerkedtek, a véletlenszerű vagy tudatos médiamanipulálás rejtelmeibe is betekinthettek. Márciusban az online médiával és a közösségi médiával kapcsolatos kérdések álltak az előadások és beszélgetések középpontjában. Az online média legfontosabb jellemzőivel ismerkedhettek a március 11-i előadás résztvevői. Az internethasználók szokásairól is szó esett, valamint az online reklámok készítésének világába is bepillanthattak.
A március 25-i, hatodik előadáson a civil média világába kalauzolta hallgatóit Székedi Ferenc, a közösségi oldalak, a Facebook, a blogok, vlogok és más netes műfajok világában segített eligazodni a hallgatóságnak. Az internet, a közösségi, civil média megjelenése, a kapcsolati hálók előtérbe kerülése hatalmas változásokat indított el a média világában. Az online átállás és a közösségi média társadalmi hatásairól is beszélt az előadó. A hallgatóság soraiban jelenlévő Cseke Gábor író, újságíró, akinek nevéhez több tematikus blog szerkesztése is fűződik, beszélt a hallgatóságnak arról, hogy miért tartotta fontosnak online közzétenni írásait saját honlapján (https://sites.google.com/site/urszuketto/urszu-ketto), illetve különböző témákat gyűjtő blogokat indítani.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/105/a-media-vilaga-szekedi-ferenc-az-online-media-es-a-kozossegi-media-vilagaban-kalauzolt
Markó Béla Csatolmány című verseskötetét mutatták be
A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2014. március 5-én szép számban összegyűlt verskedvelő közönség előtt mutatták be Markó Béla Csatolmány című verseskötetét. Az est folyamán a költővel Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélgetett. Markó Béla új verseskötetével hosszú hallgatás után tér vissza a költészethez. Fekete Vince felvezetőjében elhangzott, hogy a kötet számos családtörténeti, közéleti, visszatekintő és emlékező jellegű verset tartalmaz. A hármas felosztású könyv (Magyar kert, Magyar dráma, Magyar bánat) verseire jellemző a múltbafordulás, miközben az elmúlás kérdését, az élet egyik legnehezebb kérdését boncolgatja - emelte ki Fekete, aki a költészet és közélet, a költői és politikusi szerep ellentmondásiról faggatta az est folyamán a költőt.
A csíkszeredai Bookart Kiadó által megjelentetett verseskötetéért 2013-ban Markó Béla Székelyföld-díjban részesült. A tizedik születésnapját ünneplő kiadó vezetője, Hajdú Áron örömmel jelentette be a találkozón, hogy képviselhetik Romániát az idei lipcsei könyvvásáron, A homályban maradás ösztöne című kiadványuk bekerült a világ legszebb 56 könyve közé.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/101/marko-bela-csatolmany-cimu-kotetet-mutattak-be
Az önpusztító lélek - Albert Ildikó pszichológus könyvnek bemutatója
Albert Ildikó Csíkszeredában élő pszichológus, író Az önpusztító lélek című könyvének második, bővített kiadását népes közönség előtt mutatták be 2014. március 13-án a Kájoni János Megyei Könyvárban. Albert Ildikó elsősorban lélekgyógyászként és lélektani szakíróként ismert, de lélektani könyvei mellett jónéhány sikeres, népszerű útikönyv szerzője is. Az önpusztító lélek új kiadása a csíkszeredai Státus Könyvkiadó gondozásában jelent meg, jelentősen átdolgozottan, új fejezettel bővítetten, megszépítetten. A kötetben a szerző az önmagunkat romboló, önpusztító pszichés folyamatokról, emberi tulajdonságokról, mentalitásról, érzelmekről, helyzetekről ír, amelyek közérzetünket háborgatják: az előítélet, a negatív gondolkodás, az aggodalom, a fel nem ismert és negatív érzelmek, a félelem és a szorongás, a függőség és még sok más lelki folyamat, amelyek bizonyos helyzetekben, bizonyos karaktereknél és személyiségeknél önpusztítóak lehetnek. Sarány István szerkesztő a kötet kapcsán beszélgetett a szerzővel lélektanról, lélekgyógyászatról és annak megítéléséről. Könyv a lélek bugyrairól címmel a Székelyhon portálon olvasható interjú Albert Ildikóval (http://szekelyhon.ro/magazin/konyv-a-lelek-bugyrairol).
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/102/az-onpusztito-lelek--albert-ildiko-pszichologus-konyvet-mutattak-be-konyvtarunkban
Könyvcsata Csíkszeredában is
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár csatlakozott a Kolozs Megyei Könyvtár által kezdeményezett Bătălia Cărţilor (Könyvcsata) című országos olvasóversenyhez. A verseny 2014. március – október időszakban országszerte több könyvtárban zajlik, 11–13 éves gyermekek és 14– 18 éves fiatalok részvételével; célja a gyermekek és fiatalok olvasási, szövegértési és értelmezési készségeinek fejlesztése. Részvételi feltétel a könyvtári tagság. A döntőbe jutás feltétele a korcsoportonként ajánlott 10–10 román nyelvű könyv elolvasása és a verseny előírásainak megfelelő olvasónaplók kitöltése. A csíkszeredai könyvcsata döntőjére 2014. októberében kerül sor, amikor ünnepi keretek között díjazzák a legjobb olvasót és a legjobb könyvajánlást. Ugyanakkor, a résztvevők szavazatai alapján, ismertetik ’Az év könyvét.’
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/100/konyvcsata-csikszeredaban-is
’Iskola másként’ – programok, könyvtári foglalkozások minden korosztálynak
Az Iskola másként elnevezésű programot idén április 7–11. között szervezik az iskolák országszerte. Keretében idén is változatos foglalkozásokat kínál a Kájoni János Megyei Könyvtár, magyar és román nyelven egyaránt.
Az iskolások számára szakemberek, előadók meghívásával változatos tematikájú, színvonalas, tartalmas programokat igyekeznek nyújtani. Az óvodások és a kisiskolások számára a könyvtárosok Fakalinka bábtársulata kedveskedik bábjátékkal, amelyet ezen a héten több alkalommal is bemutatnak. A tematikus foglalkozások és előadások ingyenesek, a részvételi feltétel a csoportok előzetes bejelentkezése.
A KJMK honlapján elérhető a könyvtári foglalkozások részletes programja:
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/106/iskola-maskent--konyvtari-foglalkozasok-programok-minden-korosztalynak


--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Ínséges időkben - könyvbemutató
Az 1863–1864-es ínséges esztendők című kötetet 2014. március 7-én mutatta be szerzője, Józsa Lajos a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében.
Az emlékezet talán feledni hagyná, de az iratok makacssága nem engedi a történelem süllyesztőjébe merülni azt, amit Demeter Lajos helytörténész, házigazda úgy összegezett: „magunkba zárkózó nép vagyunk, de ha kell, a szívünk nagy”.
Józsa Lajos neve nem ismeretlen a Háromszék múltja iránt érdeklődők előtt, pár éve a céhek történetéről szóló könyvet írt. A levéltárat szorgalmasan látogató ember nem csak olyasmivel találkozik, ami mindenkori érdeklődési körébe vág, és ha valami megfogja, annak utánajár. Így történt Józsa Lajossal is, aki véletlenül rábukkant Vizi István kézdiszéki helyettes alkirálybíró adakozásra szólító felhívására az 1863-as, aszály sújtotta esztendőből. És hogy mi lehetett ennek hátterében? Nem restellte kutakodni utána. Így született egy vékonykának nevezhető könyv, aminek kilencven százaléka levéltári adat, egy előszó, meg egy lezáró értekezés, a szerzőé, viszont fontossága nagyobb: a székely nép nincstelenségben (is) megmutatkozó összefogó erejéről ad számot.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/68391/inseges_idokben
Játékos történelemidézés a könyvtárban
Lassan hagyománnyá vált, hogy a Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekrészlege minden évben óvodások társaságában és részvételével ünnepli az 1848-49-es forradalom évfordulóját. Idén március 14-én a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi két középcsoportja érkezett a könyvtárba. Az ovisok előbb felváltva hallgatták a huszáros meséket, majd részt vettek az intézményünk Gábor Áron termében szervezett „forradalmi játékokban”. Ezt követően minden gyermek elkészítette a saját lovashuszárját.
Forrás és fotók itt: http://tinyurl.com/kpc7kw8
"Ha a mi fényünk nem lobogna..." - ünnepi műsor Március 15. alkalmából
Magyarország és az összmagyarság nemzeti ünnepe alkalmából 2014. március 16-án 18 órai kezdettel, Magyarország Kulturális Központja (Sepsiszentgyörgy) szervezésében került sor a társszervező Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a „Ha a mi fényünk nem lobogna…” című ünnepi műsorra.
Lakatos Mihály intézményvezető köszöntő szavai után Kicsid Gizella és Kolcsár József színművész idézte fel a „zseniális fiatalember”, költő-őrnagy, Petőfi Sándor életének kiemelkedő eseményeit, aki alig több mint negyedszázados élete során világirodalmi szintű verseket alkotott, és kevesen tudják, hogy szerte a világban ismerik, például Kínában két szobra is áll. A negyvennyolcas hangulatot nemcsak a korabeli magyar irodalmi alkotások tolmácsolásával, hanem a Pro Musica Kamarakórussal dalokban is felidézhették a résztvevők. László Berta Bianca zongorajátékával is hozzájárult az est hangulatának megteremtéséhez, Bartók Botond szónoklatában kifejtette: bár ma mindenkit önös vágyai vezérelnek, sok a megkeseredett arc, de merjünk újrakezdeni, bátorítson bennünket, hogy őseink tettei nem a mindenkit és mindent eltipró ügyeskedésekre épültek.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/68626/a_negyvennyolcas_ifjak_lobogasanak_idezese
Böjte Csaba előadása: Útkeresés fiataloknak
Merjük vállalni feladatainkat, mert azok fölnevelnek bennünket, gyarapodunk általuk, s higgyük, többre vagyunk képesek, mint amire önmagunkat tarjtuk – buzdította hallgatóságát Böjte Csaba ferences szerzetes sepsiszentgyörgyi előadásán. A Parittya Egyesület rendezvényén zsúfolásig telt Gábor Áron Teremben 2014. március 17-én Jézus életútjának üzenetét egyaránt tolmácsolta: szeressük és merjük vállalni szülőföldünket, családunkat.
Gondozottjairól szólva elmondta, fel kellett vállalnia őket, hiszen bajban lévő gyermekek kértek segítséget tőle: „Sokszor úgy éreztem, egy-egy hatósági közeget meggyőzni, anyagiakat előteremteni, engedélyeket beszerezni meghaladja az erőmet. Ilyenkor, ha reggel szembemegyek a gyermekekkel, tekintetükben azt látom: a mi pap bácsink mindent meg tud oldani. Teremtő tekintetük van, erőt adnak nekem. Nagyon élvezem, amit végzek, közben persze elfáradok – de az erőfeszítés erősebbé tesz.”
Forrás és fotók: http://tinyurl.com/kgygnoo
http://www.3szek.ro/load/cikk/68676/feladataink_megtarto_ereje_bojte_csaba_sepsiszentgyorgyon
Játszva tanulják a magabiztosságot
2014. március 22-én tartotta meg első alkalommal a sepsiszentgyörgyi Pro Waldorf Egyesület Játszóház nevű rendezvényét öt-hat éves gyermekek számára a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A rendezvény végén a jelenlévők Kolcsár Linda Waldorf-pedagógussal beszélgethettek.
„Minden Waldorf-intézmény három pilléren nyugszik: a gyermekeken, a tanítókon és a szülőkön. Ez azt jelenti, hogy a szülői jelenlét és együttműködés igen nagy hangsúlyt kap az oktatásban. Ezek az összejövetelek inkább baráti eseményeknek tűnnek, mint szülői értekezleteknek. A mostani rendezvényen húsz-huszonöt gyerek vett részt a szülőkkel közös foglalkozáson. A játszóházi alkalmakat rendszeresíteni szeretnénk. Azt is kell tudni, hogy ez nem zártkörű rendezvény, mindenkit szívesen várunk. Tulajdonképpen nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is szeretnénk megnyerni az ügyünknek. Közhely, de a Waldorf-pedagógia valóban az életre tanít.” – mondta el a szakember.
A második találkozóra ugyanott 2014. március 29-én került sor.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/68864/jatszva_tanuljak_a_magabiztossagot
Közönségtalálkozó Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval
Literatúrakedvelőknek kivételes, ritka csemegét kínált március vége Sepsiszentgyörgyön: Bodor Ádám Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom nyilvános szereplést ritkán vállaló, halk szavú mestere Murányi Sándor Olivér íróval lépett fel 2014. március 28-án a sepsiszentgyörgyi Tein Teahouse-ban.
A Kultúrteaház tizennyolcadik kiadásán a székelyföldi irodalmi körúton lévő, számos irodalmi díjjal elismert prózaírót beszélgetőtársa életéről, alkotásáról, szabadságról és írásról kérdezte többek között. A kolozsvári születésű Bodor Ádám (1936) negyvenhat évesen Budapestre telepedett 1982-ben, azóta ott él. Művei (tárcái, novellái mellett egyik legismertebb regénye a Sinistra körzet – szerk. megj.) képzeletbeli tájakon játszódnak, ám a létező környezetünk elemeiből épülnek fel, Erdély északi, északkeleti területén behatárolható helyszínekből – magyarázta Bodor.
A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat része volt. Szervezte a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya & Kónya Ponopol. Létrejöttét támogatták a Szépírók Társasága (Budapest), A könyv utóélete program keretében, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (Kolozsvár), illetve a Tein Teahouse (Sepsiszentgyörgy).
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/68994/eletre_szolo_erdely-elmeny_bodor_adam
Fotók itt: http://tinyurl.com/n62cm3o


--Utazások, utazások – az Arad megyei könyvtár új rendezvénysorozata
Az aradi A. D. Xenopol Megyei Könyvtár egyik viszonylag új rendezvénysorozata az Utazások, utazások elnevezést kapta. Könyvtárról lévén szó, nyilván nem valóságos utazásokról van szó, sokkal inkább virtuálisról, ezen a résztvevők olyan információkat kaphatnak, amelyek aztán valódi utazásokra késztethetik őket, vagy akár megelégedhetnek az így kapott információkkal, élményekkel is.
Az első két 'kirándulás' a romániai és a görögországi látványos helyszínekkel, emberekkel, hagyományokkal ismertette meg az érdeklődőket, a következő Olaszországba visz. Március 28-án 17 órakor a könyvtár Concordia Termében Georgiana és Victor Maria aradi zenetanárok többek között Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Tintoretto, Caravaggio, Verdi, Puccini és Fellini hazáját mutatták be vetített képes előadásukon, nem feledkezve meg a természeti és építészeti látványosságokról, a hagyományokról, sőt, a konyhaművészeti érdekességekről sem.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/kultura/utazasok_utazasok.php


--Bálint Mózes fotókiállítása a a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban
Márciusban két hétig láthatták az érdeklődők a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban azt a fotókiállítást, amellyel Bálint Mózes nyugalmazott művezető, az 1972 óta létező Orbán Balázs Fotóklub alapítótagja 1977 májusában azzal a szándékkal készített felvételeket az új székelyudvarhelyi kórház alapkőletételekor, hogy jelet, üzenetet hagyjon a következő nemzedékeknek az akkori emberekről és tetteikről.
Szabó Károly, a Városi Könyvtár munkatársa elmondta, több udvarhelyi alkotó örökítette meg az eseményeket, amelyek végül az avatás révén, továbbá a tetőn elhelyezett hatalmas rozsdaálló acélból készült, magyar nyelvű feliratban csúcsosodtak ki, amely az egyre sötétedő nyolcvanas években már-már forradalmian merész cselekednek számított a kivitelezők részéről.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/kepi-uzenetek-a-felmultbol


KITEKINTŐ

--Lipcsei Könyvvásár, 2014. március 13–16.
Ismét látogatói rekordot jegyeztek a Lipcsei Könyvvásáron: a 2014. március 16-án véget ért fesztiválon 175 ezren vettek részt. A német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválján legutóbb tavaly mértek látogatói csúcsot, akkor 168 ezernél állt meg a számláló. A német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete az új rekord és a tavalyi üzleti adatok alapján úgy véli, hogy 2014 jó év lehet a könyvesszakmában. A könyvvásár alkalmából négy díjat osztottak ki. Az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját a vásár előestéjén adták át, a 15 ezer euróval járó elismerést Pankaj Mishra indiai író, publicista és történész kapta a nyugati imperializmusra adott ázsiai válaszokról szóló, A birodalom romjai alól – A lázadás a Nyugat ellen és Ázsia feltámadása című munkájáért.
A Lipcsei Könyvvásár Díját minden évben három – szépirodalmi, műfordítói és szakkönyv – kategóriában osztják ki. Az egyenként 15 ezer euróval járó díjat szépirodalmi kategóriában Sasa Stanisic boszniai származású német szerző Az ünnep előtt című kötetét díjazták. A műfordítói elismerést Robin Detje kapta William T. Vollmann amerikai író Europe Central című munkájának német fordításáért. A szakkönyv kategória díját Helmut Lethen nyerte el A fényképész árnyéka című kötetével.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/68661/latogatoi_rekord_a_lipcsei_konyvvasaron


--Antiszemita könyvrongálás a japán könyvtárakban
Anne Frank naplójának közel háromszáz példányát rongálták meg ismeretlen tettesek Tokió közkönyvtáraiban a közelmúltban. Japanológusok és a hatóságok is értetlenül állnak az eset előtt, hiszen japán antiszemitizmusról mindeddig aligha beszélhettünk.
Forrás: http://hetek.hu/kulfold/201402/antiszemita_konyvrongalas_a_japan_konyvtarakban


--Az önkiszolgáló kiskönyvtárak Skandináviában is terjednek
‘Skandináviában egyre inkább hódít a könyvtárakban a meghosszabbított nyitvatartási idő. A felhasználók olvasójegyükkel léphetnek be a könyvtárba korán reggel és este. Önkiszolgáló rendszerben kölcsönözhetnek s vehetnek igénybe egyéb könyvtári szolgáltatásokat is. Vajon itthon mennyire lenne életképes egy ilyen kísérlet? Sajnos, csak norvég nyelvű híradói beszámolót találtam a legutóbbi norvégiai kísérletről. A kelet-norvégiai Spydeberg közkönyvtára az első, a kistérségi hálózatok központi könyvtáraként szolgáló közkönyvtár ahol bevezették ezt az önkiszolgáló használati módot.’(via Németh M., Facebook, Könytárosok / Monguz Kft.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_onkiszolgalo_kiskonyvtarak_skandinaviaban_is_terjednek


--Könyvtári ismeretek -- börtönviselt nőknek
A közkönyvtárak olyan programokat dolgoznak ki, amelyekre a helyi közösségnek szüksége van, de egyre több olyan program születik mostanában, amelyet a börtönviseltek speciális igényeire szabnak. (Colorado államban a visszaesők száma három év után majdnem 50%-os, az Egyesült Államokban pedig 2,6 millió azok száma, akik letöltötték a büntetésüket.)
A Denveri Városi Könyvtár (DPL) aktív szerepet vállal a büntetett előéletű nőknek nyújtott szolgáltatások biztosításában. 2010-2011-ben kimunkált Szabadon tanulni (Free to Learn, FTL) programjuk olyan forrásokat és képzéseket biztosít, amelyek az egykori női bűnözőknek segítenek visszakerülni a munkaerőpiacra. Csoportos és egyéni foglalkozások keretében három fő területen kapnak képzést: munkakeresésben, számítógépes és könyvtári ismeretekben. 2011-ben a 40 fős csoportból 26 fő adott be álláspályázatot, és 23 el is helyezkedett.
A program sikerében fontos szerepet játszik a könyvtárosok megtanítása arra, hogyan segíthetnek az egykori elítélt nőknek, hiszen nem szívesen beszélnek a múltról, mert szégyellik. (ref.: Szabadon tanulni: börtönviseltek beilleszkedésének segítése a könyvtárban; Murányi L.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_ismeretek_--_bortonviselt_noknek


--A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a finn Sofi Oksanen
2014. április 24-én nyílik a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a Millenárison, két jeles dátum között (április 16-a, a Szellemi Tulajdon Világnapja, illetve április 23-a, a Könyv és a Szerzői Jog Világnapja). A díszvendég a finn Sofi Oksanen, a díszvendégország Törökország.
A magyar könyvkultúra legnagyobb szabású nemzetközi rendezvényét – Magyarország uniós tagságának 10. évfordulójára is emlékezve – dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg, az idei díszvendégország, Törökország képviselőjének társaságában, akinek személye még nem ismert. A könyv és a szellemi tulajdon emléknapja okán a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Bendzsel Miklós köszönti az egybegyűlteket.
A könyvfesztivál hivatalos programja hagyományosan a díszvendégíró pódiumbeszélgetésével indul, a finn Sofi Oksanen beszélgetőpartnere Winkler Nóra lesz.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és Budapest Főváros Önkormányzata közösen alapított elismerését, a Budapest Nagydíjat Tarlós István főpolgármester és Kocsis András Sándor, az Egyesülés elnöke Tóth Krisztina laudációja után adja át Sofi Oksanennek.
A megnyitó után kerül sor a török kultúrát, könyvkiadást és kortárs szerzőket bemutató reprezentatív török díszvendégstand, valamint az Izrael állam budapesti nagykövetségével együttműködésben felépített, a Holokauszt 70. évfordulójára, valamint Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatai újrafelvételének negyedszázados évfordulójára emlékező stand felavatására, Ilan Mor nagykövet társaságában.
Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját a Budapesten akkreditált diplomáciai testületekkel, kulturális attasékkal, kulturális intézeti vezetőkkel közösen szervezi a MKKE. Április 26-án a Millenárison 17 európai ország fiatal írói mutatkoznak be, Gács Anna és Forgách András moderálásával. Magyarországot idén a Hotel Havanna című kötet szerzője, Hidas Judit képviseli.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/friss-hirek-a-budapesti-nemzetkozi-konyvfesztivalrol


--...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés...
Mit tehet néhány roma srác, ha meg van győződve arról, hogy tanulni igenis fontos, és erről a kortársaikat is meg szeretnék győzni? Például készítenek egy videoklipet. Az iskolai lemorzsolódásban Magyarország 'élenjár'.
A videó (http://www.youtube.com/watch?v=m46y9dR7lLI) a Roma Oktatási Alap támogatásával megvalósuló kampány része, ami a korai iskolaelhagyást szeretné megfékezni. Van mit. Míg egész Európában, szinte minden országban évek óta csökken a korai iskolaelhagyók aránya, addig Magyarországon 2011-ben és 2012-ben egymás után kétszer is nőtt, és várhatóan 2013-ban is folytatódik ez a tendencia. Sok iskolából hallani, hogy 16 éves korban sokan kiiratkoznak (Megtehetik: a köznevelési törvény csökkentette a tankötelezettség felső korhatárát).
A kampány ötlete egyszerű: kortársak magyarázzák el a kortársaknak a saját nyelvükön a tanulás fontosságát. Talán ezen jobban elgondolkodnak, mintha azt az erkölcstan-tanár, netán maga Hoffmann Rózsa papolná el nekik, hogy 'tanulj fiam!'.
Forrás: http://hvg.hu/kultura/20140227_Ehezessel_tartanak_butasagban_teged, NOLtv
Via: KIT hírlevél, 2014. március 5. (9. szám).


--Hagyományok és kihívások – III. országos könyvtárszakmai nap
Az ELTE Egyetemi Könyvtárban 2014. március 5-én harmadik alkalommal rendezték meg az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat szakmai napját, Hagyományok és kihívások III. címmel.
A szakmai napon az Egyetemi Könyvtári Szolgálatban folyó szakmai műhelymunkát, a kollégák eredményeit és a kihívások által generált megoldási kísérleteket bemutatták a szakmai nagyközönség és az érdeklődők számára. Az idei rendezvény előadásainak kiemelt témája a könyvtári minőségügy, ezen belül az önértékelés volt, amelyről az Egyetemi Könyvtári Szolgálatban folyó munka bemutatásán túl a téma jeles képviselői is elmondták a gondolataikat.
Forrás: http://konyvtar.elte.hu/hu/node/3009


--A SZTE Klebelsberg Könyvtár 8. Könyvtári Éjszaka rendezvényéről
Az esztendő legnagyszabásúbb könyvtári rendezvénye idén visszatért a korábban megszokott és népszerűvé vált keretek közé: ismét az esti-éjszakai órákban várták vendégeiket 2014. március 27-én 18 és 24 óra között a nyolcadik Könyvtári Éjszakára Szegeden a SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A program időutazásának célpontja nem a távoli múltban, hanem csupán néhány évtizednyire van tőlünk: ezúttal a beat-korszakot igyekeztek feleleveníteni a film, a zene, az irodalom és tárgyak segítségével. Programjaik során megidézték Woodstockot és a Beatles-t, Kerouac, Ginsberg és Updike világát, az op-art-ot, a Ki Mit Tud-ot, a hippi életformát idéző Volkswagen-kisbuszt, a twistet és a letkiss-t, a pöttyös és csíkos regényeket, az Öreg néne őzikéjét diafilmen, és hagyományosnak számító programok, előadások, kiállítások, vetélkedők, játékok is e korszak jegyében és díszletei között zajlottak.
Forrás: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php/konyvtari-ejszaka-2014


--A víz világnapja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára nagy figyelmet fordít arra, hogy a humán műveltség elmélyítésének segítésén túl a gyermekek természettudományos érdeklődését kielégítő dokumentumokkal és programokkal is hozzájáruljon az iskolák, az iskolai könyvtárak munkájához. Ennek szellemében 2014. március 24-én, A víz világnapjához kapcsolódóan 330 felső tagozatos diák számára adtak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek egy másfél órás, három részfoglalkozásból álló, játékos természettudományos kísérleti bemutatón.
A szombathelyi iskolákból érkező gyerekek mellett felsőcsatári, rumi, vasszécsenyi, püspökmolnári, jáki, vépi és táplánszentkereszti résztvevői is voltak az eseménynek. A résztvevők közül többen olyan iskolából érkeztek, ahol nincs felszerelt kémiai és fizikai labor, így számukra ez az élmény különösen érdekes volt.
Forrás: http://www.alon.hu/programajanlo/viz-vilagnapja-berzsenyi-daniel-konyvtarban-2014-marcius-24


HAZAI

--Az év iskolakönyvtára országos verseny hírei
Országos döntőben a Mikó könyvtára
Versenybe száll a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Az év iskolakönyvtára címért egy országos megmérettetésen. Céljuk nem nagyravágyó: a legjobb öt közé szeretnének bekerülni, ezáltal nemcsak az iskola és a város hírnevét öregbítenék, a helyezés pénznyereménnyel is jár.
A versenyt a jászvásári (Iaşi) Pedagógusok Háza hirdette meg, benevezhettek az általános és középiskolák könyvtárai. Háromszékről egyedül a Mikó könyvtára jutott tovább az országos döntőbe. Háromperces kisfilmet kellett készíteniük, ezen hét diák több mint egy hétig dolgozott. Forreiter Csilla könyvtáros elmondta, a kisfilmben a tanulóknak azt kellett bemutatniuk, miért fontos az iskolakönyvtár, mivel másabb, mint más tanintézményeké, hogyan segíti a diákokat az információgyűjtésben, és miért szeretnek odajárni. Ahhoz, hogy a kollégium könyvtára felverekedje magát a legjobb öt közé, szavazni kell a Facebook-on. A www.szekelymikokollegium.ro honlapon részletesen le van írva, miként lehet voksolni, a videó alatti Tetszik gombra kattintva lehet támogatni az könyvtárat. A szavazás április 13-án jár le.
Jelenleg 32 ezer digitálisan feldogozott kötettel rendelkezik a létesítmény, több mint egy éve saját fejlesztésű informatikai rendszert is sikerült kiépítenie.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/53980-Tmogassuk-szavazatunkkal.html
Az év könyvtára 2014 – döntőben a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola csapata
A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tizedik osztályos csapata képviselheti Hargita megyét a ‘Biblioteca anului 2014’- Az év könyvtára 2014 címmel meghirdetett versenyen. Az Artiştii 007 nevű csapat a megyei szakaszon első helyezést ért el, ezáltal esélyt kapva az országos versenyen való megmérettetésre. A versenyre 3 perces kisfilmben kellett az iskola könyvtárát bemutatni, méltatni, fontosságát alátámasztani, ezután a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógus Házának a facebook-oldalára feltölteni, like-ot gyűjteni, majd a szakmai zsűri döntésével együtt sikerült mindhárom csapattal az első három helyet megszerezni.
A továbbiakban, az országos szakaszon, a jászvásári Pedagógusok Házának a facebook-oldalán kellene minél több like-ra szert tenni (https://www.facebook.com/pages/Casa-Corpului-Didactic-Spiru-Haret-Iasi/240697285975114), március 24. és április 13. között.
Az 5 legszavazottabb film kerül a szakmai zsűri elé.
Forrás: Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola könyvtárosa
Hargita Népe, 2014. március 24.


--Könyvtárfojtogatás
‘Mint egykori könyvtáros, aki életének legalább a felét ebben a por- és elmefogó intézményben töltötte, rögtön felkaptam a fejemet egy könyvtárral kapcsolatos hírre. Sietve adom tovább: a Művelődési és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával egy épületben működő Román Nemzeti Könyvtár dolgozói japán típusú sztrájkkal tiltakoznak a minisztérium terjeszkedése ellen. A kulturális főhivatal mintegy negyedével csökkenti a könyvtárnak szánt helyiségek: feldolgozó irodák, raktárak, olvasó- és előadótermek számát, hivatkozással saját szükségleteire.
Minden könyvtár rémképe a férőhely hiánya. És ezen egyelőre nem segít az elektronikus könyvtár, a csigaléptekkel suhanó digitalizálás.
A minisztériumról pedig köztudomású, hogy évek óta nem engedélyezi újabb szakemberek alkalmazását a már létező könyvtári intézményekbe, s ezzel a működőképesség kerékkötője. Holott az állományok általában csak nőnek...
Másrészt viszont egy ilyen kormányrendelkezés fölöttébb jól jön a kormányzó szociáldemokrata elitnek, hiszen a hivatalba lépő új művelődési miniszter, Kelemen Hunor nevével fogják összekapcsolni a népszerűtlen intézkedést a nacionalista román sajtó és a magyarellenesség munkásőrei, kihelyezett rágalmazói – és máris kész a vád: a román kultúra fojtogatója, a könyvtárgyalázó maga a miniszterelnökhelyettes-miniszter.’
Sebestyén Mihály teljes írása itt olvasható: http://www.maszol.ro/index.php/velemeny/26171-sebestyen-mihaly-konyvtarfojtogatas#sthash.N1bq4YGP.dpuf


--Új magyar nyelvű könyvek Nagyváradon
Közel kétezer új könyvvel bővült a nagyváradi székhelyű Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár magyar nyelvű könyvállománya.
Tavaszi Hajnal, a könyvtár aligazgatója tájékoztatott arról, hogy a könyvvásárlás a könyvtárban sajnos meglehetősen esetleges, mert sosem lehet pontosan tudni, mikor érkeznek meg azok a pénzösszegek, amelyekből könyveket lehet vásárolni. Ez alól kivételt jelent a Márai-program, amely immár két éve az egyetlen biztos könyvvásárlási forrása az intézménynek magyar vonalon. Tavaszi Hajnal elárulta, hogy a program keretében a könyvtár az idén négyszázezer forintnyi összeget kapott, ebből a pénzből 217 könyvet vásároltak, amelyek már hozzáférhetők a magyar, illetve magyarul tudó olvasók számára. Tavaszi Hajnal a továbbiakban elárulta, hogy a Bihar Megyei Tanácstól akkora összeget kapott könyvvásárlásra a könyvtár, amire már évtizedek óta nem volt példa. A kapott összegből hatvanezer lej értékben magyar nyelvű könyveket vettek, összesen ezerhétszáz darabot. Ezeknek a könyveknek a bevezetése jelenleg zajlik, és május végére az összes új kötet hozzáférhető lesz az érdeklődők számára.
Forrás: Erdély Online, 2014. március 26.
KIT hírlevél, 2014. március 26., 12. szám


--Négy és félmillió lej Kolozsváron kulturális projektekre
Idén összesen 4 500 000 lejjel támogatja a Kolozsvári Városi Tanács az ifjúsági és kulturális projekteket – nyilatkozta Horváth Anna alpolgármester. Az elmúlt években jelentősen növekedett a kulturális és ifjúsági projektekre szánt városi támogatás, hiszen 2011-ben még csak 1 000 000 lejt osztottak szét a különböző rendezvényekre, 2012-ben már ennek dupláját, 2013-ban pedig 3 000 000 lejt különített el erre a tanács.
Ebből az összegből a Napsugár és a Szivárvány gyermeklapok megjelentetését 12 000 lejjel támogatja a kolozsvári tanács, a Korunk folyóiratot 19 000 lejjel, a Helikon irodalmi lapot 10 000 lejjel, a Játéktér színházi folyóiratot 7000 lejjel, az Igen, tessék! havilapot pedig 15 000 lejjel
Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/26606-negy-es-felmillio-lej-kolozsvaron-kulturalis-projektekre#sthash.YzlibBXp.dpuf


ELHALÁLOZÁS

--Meghalt Szőnyi Zsuzsa
Hosszú betegség után, életének kilencvenedik évében, 2014. március 16-án elhunyt Szőnyi Zsuzsa író, kultúraszervező, Szőnyi István festőművész lánya, a férjével, Triznya Mátyás festőművésszel létrehozott, évtizedeken át fenntartott, legendás római Triznya-kocsma háziasszonya. Az olasz–magyar kultúrkapcsolatok ápolásáért 1999-ben megkapta az olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozatának aranykeresztjét, tavaly novemberben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.
Szőnyi Zsuzsa két nagy sikerű memoárkötete A Triznya-kocsma (1999) és a Római terasz (2006). Könyvben jelent meg Cs. Szabó Lászlóval folytatott levelezése (Roma Summus Amor) és Máraival váltott levelei, az íróval kapcsolatos visszaemlékezései is (Vándor és idegen). Levelek otthonról címmel könyvben adta ki azokat a leveleket is, amelyeket szülei, Szőnyi István és Bartóky Melinda írtak neki és férjének Olaszországba 1949-től 1960-ig. Szőnyi Zsuzsával 2008-ban N. Dvorszky Hedvig jelentetett meg interjúkötetet, A római vendégvárót, 2007-ben pedig riportfilm készült róla Az aventinusi tündér címmel, Muszatics Péter rendezésében.
Forrás: http://mno.hu/grund/meghalt-szonyi-zsuzsa-1216170


--Elhunyt Takács Tibor Táncsics Mihály-díjas író, költő, újságíró
Életének 86. évében, 2014. március 15-én elhunyt Takács Tibor Táncsics Mihály-díjas író, költő, újságíró - közölte az MTI-vel az író családja. Takács Tibor első művét, A mindenség balladái című verseskötet 1946-ban adták ki. Pályafutása során több mint hatvan könyve jelent meg, köztük verseskötetek, regények. Számos történelmi regényt írt, ezek közül a hatvanas években látott napvilágot A kaftános fejedelem, a Thököly ifjúsága és az Ezüstkard, 1972-ben a Klapka katonái, 2003-ban a Költő a vérpadon című műve. Utolsó könyvét, az Unokáimról írtam - Néha magamról is című naplót tavaly vehették kezükbe az olvasók.
Takács Tibor 1927-ben született Szegeden, iskoláit is ott végezte, majd a Szegedi Hírlapnál lett újságíró. Később a Magyar Rádió szerkesztőjeként dolgozott, több hangjátékot írt. Munkásságát 1997-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2005-ben Táncsics Mihály-díjjal ismerték el.
Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1013970-elhunyt-takacs-tibor-tancsics-mihaly-dijas-iro-kolto-ujsagiro/


DÍJAK

--Borsa Gedeon Széchenyi-díjat vehetett át
Borsa Gedeon bibliográfus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a magyarországi és egyetemes könyv- és nyomdászattörténet területén végzett munkája, valamint a hungarikakutatások kiteljesítése érdekében folytatott tevékenysége elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át 2014. március 14-én, nemzeti ünnepünk alkalmából.
"Legkedvesebb területem a Régi magyarországi nyomtatványok elnevezésű vállalkozás, amelyet módszertanilag én építettem ki” – mondta el Borsa Gedeon az MTI-nek. A Régi magyarországi nyomtatványok című kétkötetes kiadvány, amelyet két munkatársával, Hervay Ferenccel és Holl Bélával szerkesztett, bemutatja a régi történelmi Magyarország – Horvátország nélküli – területén készült, valamint a külföldön megjelent, részben vagy teljesen magyar nyelvű nyomtatványokat 1473-tól 1635-ig" - így kezdődik az MTI-nek Borsa Gedeonnal készített interjúja.
A teljes írás itt olvasható:
http://www.mon.hu/marcius-15-szechenyi-dijak-borsa-gedeon-meglepett-a-kituntetes/2503959
További forrás: az OSZK honlapján Boka László tudományos igazgató méltató írása:
http://www.mon.hu/marcius-15-szechenyi-dijak-borsa-gedeon-meglepett-a-kituntetes/2503959
Az index.hu írásában (http://index.hu/tudomany/2014/03/14/kiosztottak_a_szechenyi-dijakat/) a kitüntetett alábbi gondolatai olvashatók:
"Leírtuk a kiadványokat részletesen: ajánló, vers, utószó, mindent fölsoroltunk és megmagyaráztunk. Ez volt az újítás lényege: kibontani minden információt a nyomtatványról, beleértve a szakirodalomban megjelent forrásokat. Ezen felül valamennyi ma ismert nyomtatvány címlapjának reprodukcióját is közreadtuk. Ezt az igényességet eddig másoknak - tudomásom szerint - nem sikerült elérniük."
Az MTA honlapján (http://mta.hu/mta_hirei/huszan-vehettek-at-a-szechenyi-dijat-a-parlamentben-133733) így vall Borsa Gedeon:
"A szívem csücske ez a tudományos feldolgozás tekintetében világelső munka, amely részletesen bemutatja a nyomtatványokat, összegzi a róluk megjelent irodalmat, jelzi, hogy hol lelhetők fel, és fotót is közöl a címlapjukról" – sorolta a hamarosan két újabb kötettel bővülő sorozat jellemzőit a bibliográfus. Szakterülete jövőjéről szólva kiemelte: megnyugtató számára, hogy immár az ő tanítványainak a tanítványai folytatják azt a munkát, amelyet ő több mint fél évszázada kezdett el.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Haraszti Katalin moderátor


--Szabolcsi Bence-díjban részesült Szőnyiné Szerző Katalin
Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának nyugalmazott osztályvezetője a 'kiemelkedő zenetudományi, zenekritikai és zenei ismeretterjesztő tevékenységet' elismerő Szabolcsi Bence-díjban részesült. A díjat 2014. március 14-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a budapesti Szépművészeti Múzeumban.
Az Országos Széchényi Könyvtárban végzett munkája mellett Szerző Katalin 1998 és 2002 között a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zenei Szervezetének titkári, majd 2002 és 2006 között elnöki posztját is betöltötte. Ezen kívül több szakmai szervezet tagjaként (Liszt Társaság), illetve elnökségi tagjaként (Erkel Társaság, Magyar Haydn Társaság) is jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a nemzeti könyvtár Zeneműtárában őrzött források minél szélesebb nyilvánossághoz juthassanak el. Szőnyiné Szerző Katalin 2006 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
Forrás: http://www.oszk.hu/hirek/szerzo-katalin-szabolcsi-dijas
http://www.erkeltarsasag.hu/index.php?page=menupont&oldal=224


--Rangos német díjat kapott Nádas Péter
Nádas Péter magyar írót kitüntették a német Reinhold és Carmen Würth Alapítvány irodalmi díjával – írja az MTI.
A kortárs európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díj odaítélésről döntő zsűri indoklása szerint Nádas Péter a legnagyobb európai írók egyike, műveiben "lerántja a leplet az emberek és rezsimek hazug és kegyetlen természetéről".
A díjjal mindenekelőtt olyan személyiségek munkásságát ismerik el, akik európai kulturális hagyományok kölcsönhatásait vagy a hazájukban európai hatásra megmutatkozó problémákat dolgoznak fel műveikben. A Kossuth-díjas magyar író előtt többek között a német könyvszakma békedíjával kitüntetett Claudio Magris, a Nobel-díjas Herta Müller, Peter Turrini és Ilija Trojanow vehette át a 25 ezer euróval járó díjat, amelyet minden második évben osztanak ki.
Az alapítvány arra törekedik, hogy a díj több legyen irodalmi szakmai elismerésénél, ezért a zsűriben más művészeti ágak és tudományok képviselői is dolgoznak. Köztük van például Jutta Limbach alkotmányjogász, a német alkotmánybíróság volt alelnöke és Harald Unkelbach közgazdász, a Würth Akadémia vezetője.
Forrás: http://index.hu/kultur/2014/03/27/rangos_nemet_dijat_kapott_nadas_peter/


--Krasznahorkai László könyve újra a Best Translation Book Award listáján
Közzétették a 2014-es Best Translated Book Award díjra esélyes 25 könyv listáját. A Rochesteri Egyetem Three Percent folyóirata által alapított díjat 2013-ban George Szirtes Sátántangó-fordítása nyerte el, 2009-ben pedig Bartis Attila A nyugalom című könyve. Próza kategóriában idén is versenyben van Krasznahorkai László egyik írása, a Seiobo járt odalent Ottilie Mulzet fordításban, Seiobo There Below címmel. A kötet az amerikai New Direction kiadó gondozásában jelent meg, amely a Sátántangó tengerentúli megjelenése óta Krasznahorkai László könyveinek hivatalos amerikai kiadója.
A Best Translated Book Award azokat az angol nyelvre ültetett irodalmi műveket díjazza, amelyek Amerikában is megjelentek. Mivel hangsúlyozottan fordított szövegekről van szó, a rangos elismerés nem csupán a szerző, hanem a fordító munkáját is dicséri.
Az idei jelöltek listáját március 12-én tették közzé. A 25 díjesélyes könyv rendkívül alapos válogatáson esett át: a kuratórium tagjai 20 ország 23 kiadójának kínálatát vették sorra, a huszonötös listára felkerült művek pedig eredetileg 60 különböző nyelven íródtak.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/kulfoldi-hirek
http://konyves.blog.hu/2014/03/13/krasznahorkai_egyik_muve_megint_eselyes_a_legjobb_forditas_dijara


--George Saunders kapta az első Folio-díjat
Az idén először kiosztott, 50 ezer dollár pénzjutalommal járó díjat minden évben a legjobb angol nyelvű szépirodalmi mű alkotójának fogják odaítélni. A Folio-díj célja az adott évben megjelent, angol nyelvű szépirodalmi alkotások honorálása. A zsűri műfaji és származási megkötések nélkül, kizárólag az esztétikai érték alapján hozza meg döntését. 2014-ben az esélyesek között szerepelt többek között Anne Carson Red Doc című kötete, Sergio De La Pava A Naked Singularity című regénye és a The Flame Thowers Rachel Kushnertől.
A Folio-díj alapítói – akik valamennyien könyvkiadással, irodalommal vagy esztétikával foglalkoznak – a díjazás mellett a kiválasztott mű népszerűsítését is vállalják. Céljuk, hogy a lehető legszélesebb réteghez juttassák el a kortárs angol nyelvű irodalom remekeit.
George Saunders új kötete nagy feltűnést okozott az amerikai irodalomban. A New York Times korábban az év legjobb könyvének nevezte a Tenth of Decembert, a Folio-díj pedig bevallottan nem csupán az egyik legjobb, hanem a legjobb angol nyelvű irodalmi alkotást jutalmazza. Saunders novelláskötete az amerikai Bloomsbury kiadó gondozásában jelent meg 2013 januárjában.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/kulfoldi-hirek


--Parti Nagy Lajos Szabad Sajtó-díjas
Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költőnek, írónak, Doros Juditnak, a Népszabadság újságírójának, Pikó Andrásnak, a Klubrádió műsorvezetőjének és Tibori Szabó Zoltán publicistának, holokausztkutatónak ítélte oda idén a Szabad Sajtó-díjat az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány.
A díjakat 2014. március 16-án, a budapesti Pilvax étteremben vehették át az ünnepeltek. Az alapítvány idén 21. alkalommal döntött az elismerésekről. A díjakat átadó Mesterházy Attila, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje beszédében utalt arra, hogy az 1848-as forradalom egyik legfontosabb követelése a sajtószabadság, a cenzúra eltörlése volt, valamint hangsúlyozta, hogy a demokrácia egyik alapköve a tájékozott polgár, ehhez pedig az kell, hogy a médiában dolgozók objektíven tájékoztassák az embereket.
Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke elmondta: évről-évre azokat díjazzák, akik akár egzisztenciájuk veszélyeztetése árán is kiállnak a sajtószabadság mellett.
Az előző évek Szabad Sajtó-díjasai voltak többek között: Spiró György, Szigeti László, Szilágyi Ákos, Andrassew Iván és Markó Béla.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/parti-nagy-lajos-szabad-sajto-dijas


AJÁNLÓ

--Udvarhelyi film az Úton Online Nemzetközi Filmversenyen
Szabó Károly, a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár munkatársa Ha nem használ, nem is árt című filmjét is beválogatták a Mediawave Úton Online Nemzetközi Filmversenyének mezőnyébe, a Kisebbségi filmek kategóriába. A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért a Hagyományos gyógymódok Udvarhelyszéken projekt részeként kezdeményezte a dokumentumfilm létrejöttét, amelynek elkészítésében Pakot Mónika, a civil szervezet munkatársa is közreműködött. Az online versenyre benevezett alkotásokra a www.mediawavefestival.hu honlapon lehet szavazni, a nyertes alkotások megtekinthetők lesznek a komáromi Mediawave filmfesztiválon, április 29. és május 3. között.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/udvarhelyi-film-az-uton-online-nemzetkozi-filmversenyen?fb_action_ids=10152023253218940&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B269517073217829%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D


--Sorscédulák a nagy háborúból – világháborús antológia e-könyvben
Az első világháború kitörésének századik évfordulójára idén számos kiadvány lát napvilágot, honlapok, internetes portálok, online adatbázisok foglalkoznak a háború történetével.
Sorscédulák a nagy háborúból címmel rendhagyó háborús olvasókönyvet, a személyesen átélt, megélt, megszenvedett világháborús élmények irodalmi lenyomatait tartalmazó gyűjteményt nyújt át a mai olvasónak Cseke Gábor író, szerkesztő, a Kájoni János Megyei Könyvtárnak ajánlva a gyűjteményt: ’amelynek munkatársai, megértvén szándékaimat, a legnagyobb készséggel álltak a rendelkezésemre, szolgáltattak forrásanyagot a Nagy Háború szellemi megéléséhez. Elmondhatom, hogy a gyűjteményben szereplő szövegek tekintélyes részéhez a könyvtár állományából sikerült hozzájutnom.’
A nemrég elkészült háborús irodalmi antológia e-könyv formában az interneten ezen a linken érhető el: https://sites.google.com/site/azidoharcokatujraz/home/sorscedulak-a-nagy-haborubol
A rendhagyó olvasókönyv azon a világháborús témájú honlapon érhető el az interneten, amelyet az első világháború 100. évfordulójára Cseke Gábor szerkesztett:
https://sites.google.com/site/azidoharcokatujraz/home
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/107/sorscedulak-a-nagy-haborubol--vilaghaborus-antologia-e-konyvben


MOZAIK

--Kányádi Sándor költő személyesen adta át egyik művét Ferenc pápának
Az erdélyi születésű Kossuth-díjas költő a költészet világnapja alkalmából érkezett Rómába. Kányádi Sándor március 21-én este a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémián (RMA) tizenkét európai költőtársával olvasta fel verseit eredeti nyelven, kivetített olasz feliratozással.
Az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézete Egyesülete (EUNIC) szervezte költői esten Kányádi mellett Karl Lubomirski (Ausztria), Jekatyerina Joszifova (Bulgária), Sarah Zuhra Lukanic (Horvátország), Ulrike Draesner (Németország), Tomaso Binga (Olaszország), Wojciech Bonowicz (Lengyelország), José Tolentino Mendonca (Portugália), Petr Borkovec (Cseh Köztársaság), Daniela Crasnaru (Románia), Katarína Kucbelová (Szlovákia), Dusan Sarotar (Szlovénia), Zingonia Zingone (Spanyolország) versei voltak hallhatók.
Kányádi Sándor a Szent Péter téren tartott audiencián is részt vett és személyesen nyújtotta át a Dél keresztje alatt című versének spanyol fordítását az egyházfőnek. A költő erről az Római Magyar Akadémián a helyi magyar közösséggel tartott találkozóján számolt be. A beszélgetést Cinzia Franchi, a padovai egyetem magyar irodalomtanára vezette.
Kányádi kötetlenül beszélt Erdélyről, irodalomról, verseiről. Többek között elmesélte, hogy az egyik erdélyi kis faluban sírt emeltek Petőfi Sándornak arra hivatkozva, hogy “ilyen nagy költőnek mindenhol lehet sírja”, ahogyan az ókorban görög földön Homérosszal is történt.
Forrás: http://marosvasarhelyi.info/hirek/kanyadi-sandor-kolto-szemelyesen-adta-egyik-muvet-ferenc-papanak


--A világ tíz legolvasottabb könyve
Melyek a világ legolvasottabb könyvei? – Jared Fanning, a visual.ly kreatív igazgatója, digitális design-nal foglalkozó szakember utánajárt az adatoknak, és készített egy igen látványos infografikát, arról, hogy melyek a világ legnépszerűbb olvasmányai.
Az ábra az elmúlt fél évszázad alatt világszerte eladott példányszámokat mutatja. A népszerűségi listát toronymagasan a Biblia vezeti mintegy 3900 millió eladott példánnyal világszerte. A második helyen – talán meglepő módon – a Quotations from Chairman Mao Tse-tung (Idézetek Mao Ce-tung elnöktől) című kiadvány áll, amely a kínai kommunista vezér válogatott beszédeit tartalmazza. Ebből az utóbbi ötven évben 820 millió példány kelt el. A dobogó harmadik fokán pedig a Harry Potter-sorozat áll 400 millió eladott példánnyal.
A tíz legnépszerűbb könyv – a meggazdagodás praktikáiról szóló amerikai kötet kivételével – magyar nyelven is elérhető. Ha valaki még nem olvasta őket, itt az ideje!
Forrás és teljes cikk itt: http://www.nyest.hu/hirek/a-vilag-tiz-legolvasottabb-konyve


--Aranykönyv - Mindenkinek van kedvence
A Libri immár ötödik alkalommal indítja el az Aranykönyv szavazást, amelyhez idén a Super TV2 csapata is csatlakozott. Az Aranykönyv szavazáson az olvasók megszavazzák a tavalyi év sikerkönyveit, kiderül, hogy 2013-ban melyek voltak Magyarország kedvenc olvasmányai.
Az Aranykönyv szavazás 2 fordulójában a magyar és külföldi könyvek külön versenyeznek, 5-5 kategóriában keresik a legnépszerűbb hazai és külföldi olvasmányokat: szépirodalom, szórakoztató irodalom, gasztronómia, gyermek- és ifjúsági irodalom, ismeretterjesztés. A legtöbb szavazatot kapott magyar, illetve külföldi könyv az Aranykönyv 2014 díjat kapja meg.
Teljes cikk a Litera.hu portálon:
http://www.litera.hu/hirek/aranykonyv-mindenkinek-van-kedvence


--Olvasd be Örkényt a vécén is
Székelyudvarhelyen várakozás helyett olvasásra buzdítanak azok a fiatalok, akik Örkényre linkelő matricákkal szórták meg várost. Egypercesek mindenhol. A kis cetliken egy QR-kód található, abban meg a webcím, ahol Örkény István egyperces novellái olvashatók.
Vadász Zoltán ötletgazda szerint nincs különösebb céljuk a kezdeményezéssel, még csak nevet sem adtak a projektnek, csupán tartalmasabbá szeretnék tenni az üresjáratokat, a buszra, pincérre várást – vagy a vécén töltött időt.
„Az emberek napközben nagyon sok időt töltenek várakozással, ha ezt az időt, mondjuk, olvasással is el tudják tölteni, akkor az máris nem várakozás, hanem tartalmas szórakozás. Első körben Örkény egypercesei feleltek meg ennek a műfajnak, innen jött az ötlet, hogy feltöltsük a novellákat, majd telefonokon is elérhetővé tegyük azokat" – magyarázta az ötletgazda.
Forrás: http://uh.ro/itthon/civilek/16667-olvasd-be-orkenyt-a-vecen-is


--Ingyenes könyv-bolhapiac a Kultúrzsibin
Március 22-én 10 órától ingyenes könyv-bolhapiacra került sor Budapesten, a Blaha Lujza tér mellett működő Kultúrzsibi Garázsvásáron. A Nagy Budapesti Kultúrzsibi nevű országos antik, retró és kortárs bolhapiac két évvel ezelőtt jött létre az Erzsébet téri Akvárium klub egyik közkedvelt rendezvényeként, ennek egyik alprogramja az idén januárban létrehozott, az Osvát utca 7. szám alatt működő Kultúrzsibi Garázsvásár. Ez egy 600 nm-es, napfénytetős, fedett bolhapiac, amely minden szombaton és vasárnap üzemel, arra biztatva a lakosságot, hogy adja el ott megunt holmijait. Ezen a hétvégén extra különlegességgel is várta a zsibi a látogatókat, különös tekintettel a könyvbarátokra: ingyenes könyv-bolhapiacot tartottak, amelynek során több ezer könyv közül válogathattak az érdeklődők – ingyen! A rendezvény időpontja nem véletlenül esett egybe a Könyvelhagyó hétvégével, elsődleges célja a könyv és az olvasás népszerűsítése, amolyan bolhapiacos módra.
Forrás: http://tollal.hu/mu/ingyenes-konyv-bolhapiac-a-kulturzsibin-2014.03.22.


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin és Borbé Levente

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.