ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/8. szám                                 ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Új szakmai tájékozódási forrás: "Könyvtárvilág" - Az MKE webmagazinja
PÁLYÁZAT
--Pályázat a határon túl élő fiatalság összefogásáért
--Az NKA pályázata állományvédelmi munkák támogatására
--Így tanítom a könyvtári rendszer témakört - Pályázat könyvtárostanároknak
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
KITEKINTŐ
--Miért nem olvasnak saját örömükre a gyerekek
--Könyvtári hírek Szlovéniából
--Megszépült a Szabadkai Városi Könyvtár olvasóterme
--Weöres-vonat zakatolt Tusványos felé
--Az internet kihívásaira adnának választ a könyvtárak
--A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 45. Vándorgyűlése, Eger, 2013. július 18–20.
--"Könyvtár, ami összeköt"- Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése
HAZAI
--A székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak is költöznie kell
--A Monarchia fénykora a Tudományos Könyvtárban
--Megérkezett a könyvajándék a Bod Péter Megyei Könyvtárba
--A könyvtár – az elme szükséges fényűzése
--Nagy az érdeklődés a Teleki Téka iránt
--Sikeres a könyvtár mecénásprogramja
--Hogy utóélete is legyen a könyvnek
ÉVFORDULÓ
--Tízéves a Wikipédia magyar nyelvű kiadása
ELHALÁLOZÁS
--Meghalt Buda Béla
--Elhunyt Katona Tamás
--Elhunyt Barabási László
DÍJAK
--Székely Csaba nyerte a Weöres Sándor-drámapályázatot
--Átadták a Fitz József-könyvdíjakat
MOZAIK
--Gyermeknevelési bestseller a júniusi Bookline top 50 első helyén
--Elvesztette az Apple az e-könyv pert
--Az író, aki körbeolvasta a világot
--A digitális szemetelés komoly környezeti problémává válhat
--Álnéven írt könyvet J. K. Rowling
--Nem ír többet Kertész Imre?
--Nyelvtannal az agyvérzés ellen
--Jane Austen arcképe kerül a tízfontosra
--Ismeretlen Joseph Heller-novella került elő
--Felújítják Gárdonyi Géza sírját Egerben


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Új szakmai tájékozódási forrás: "Könyvtárvilág" - Az MKE webmagazinja
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával megjelentette webmagazinját, Könyvtárvilág címmel. Az MKE új honlapján elérhető a Könyvtárvilág : Az MKE webmagazinja.
A magazin elsősorban az MKE szervezeti életéről ad tájékoztatást, de szól minden érdeklődő könyvtároshoz, sőt, a szakmán kívüli partner egyesületeknek is szeretne információkat közvetíteni az egyesületi életről.
Forrás: Fehér Miklós főtitkár, Magyar Könyvtárosok Egyesülete


PÁLYÁZAT

--Pályázat a határon túl élő fiatalság összefogásáért
A Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány 2003. március 15-én megalapította Magyar Fiatalokért Díjat, amelynek odaítélésére pályázatot ír ki évente. A Kuratórium döntése értelmében a Magyar Fiatalokért Díj 2013. évi kiírásának jelmondata: „Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít s választ el egy más múltú és más jelenű néptől. Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.” (Illyés Gyula)
Ajánlások 2013-ban, a DÍJ Statútuma feltételeinek megfelelően, Magyarország határain kívül élő, a magyarság szolgálatában tevékenykedő díjazottakat illetnek meg. A két díjazott közül minden alkalommal egy magyar fiatalra (max. 35 éves) és egy másik, már komoly múlttal, munkássággal rendelkező, tapasztalt, elismert természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem bíró társaságra lehet jelölést tenni.
A pályázatról további részletes információk itt találhatók: http://www.google.ro/#output=search&sclient=psy-ab&q=Magyar+Fiatalok


--Az NKA pályázata állományvédelmi munkák támogatására

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatot hirdet a 2013. október 30. és 2014. szeptember 30. közötti időszakra egyedi dokumentumok restaurálására, állományvédelmi munkáinak támogatására. A pályázaton hazai és határon túli egyházi könyvtárak, közoktatási és felsőoktatási intézmények könyvtárai, a nyilvános könyvtárak jegyzékén szereplő szak- és közkönyvtárak, köz- és nyilvános magánlevéltárak, határon túli, jelentős magyar vonatkozásokkal bíró levéltári intézmények, valamint hazai és határon túli működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények vehetnek részt.
Bővebb információ: Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága; www2.nka.hu/pages/palyaztatas/aktualis_palyazati_felhivasok/kozgyujtemenyek_allomany.pdf, tel.: 00-36-1-327-4444.


--Így tanítom a könyvtári rendszer témakört - Pályázat könyvtárostanároknak

2013 októberére, az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjára készülődve a Könyvtárostanárok Egyesülete pályázatot hirdet könyvtárostanárok számára. A pályázat célja: az iskolai könyvtárak, a könyvtárpedagógiai munka fejlesztésének elősegítése, a jó gyakorlatok, a kollégák tapasztalatainak bemutatása.
Olyan foglalkozásterveket várnak, amelyek általános vagy középiskolában valósultak meg. Pályázati határidő: 2013. október 15. A pályázatról további részletes információk itt találhatók: http://www.ktep.hu/konyvtarirendszer


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Dobj el mindent, és olvass!

Hangulatos olvasó- és kézműves tábor zajlott le július vége felé a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. A rendezvényt az idén alapítása negyvenedik évfordulójához érkezett intézmény a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárral közösen szervezte, partnerségben a szintén sepsiszentgyörgyi Cimbora Alapítvánnyal.
Július 17–21. között 18 háromszéki V–VIII. osztályos diák (akik Az én múzeumom című korábbi pályázaton érdemelték ki a részvételt) és három kísérő pedagógus volt jelen a táborban. Az olvasótábori tevékenységeket Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, író, a Magyar Olvasástársaság elnöke, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, valamint Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a Kaposvári Egyetemi Könyvtár munkatársa irányította, a kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum munkatársai, D. Haszmann Orsolya (nemezelés) és Haszmann Gabriella (bútorfestés), a tábori lappal kapcsolatos munkát pedig Dimény H. Árpád, a Székely Hírmondó napilap szerkesztője. A tábornyitót követő játékos csapatépítő foglalkozást Müller Henrietta vezette.
Az olvasótábori munka során a diákok Kiss Ottó, Lázár Ervin, Louis Sachar, Vámos Miklós, Weöres Sándor egyes írásait értelmezték, gondolták tovább, részben dramatizálva azokat, illetve a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, majd bemutatták azokat a rendezvény utolsó előtti napján. Nagy sikert aratott a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent, és olvass! akció is, amelynek lényege, hogy a nap bizonyos szakában, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel, és elmerülni egy-egy könyvben.
A délutáni órákban irodalmár, zenész, képzőművész meghívottak érkeztek a táborba. Csütörtökön Orbán Ferenc sepsiszentgyörgyi előadóművész nyújtott ízelítőt az általa megzenésített versekből, többek között Muszka Sándor, Pilinszky János, Varró Dániel, Weöres Sándor és Wass Albert alkotásaiból, helyenként a közönséget is dalra invitálva, illetve betekintést nyújtva zeneszerzői műhelyébe. Pénteken a Cimbora folyóirat munkatársai, Farkas Kinga főszerkesztő, Köllő Zsolt és Vetró Bodoni Barnabás rovattulajdonosok beszéltek a résztvevőknek a kiadvánnyal kapcsolatos munkáról, a Benedek Elek-féle „ős-Cimboráról”, illetve válaszoltak a jelenlévők kérdéseire, akik közül a vállalkozó kedvűek fel is olvastak a Cimbi naplója című rovatból. Szombaton a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, Lövétei Lázár László, illetve főszerkesztő-helyettese, Fekete Vince avatták be a táborozókat az általuk képviselt kiadvány életébe, és megismertették velük, felolvasás révén, saját költői műhelyüket is.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/46064-Dobj-mindent-olvass.html
Képek a táborból a könyvtár honlapján, a megfelelő bejegyzés végén és a Haszmann Pál Múzeum facebook-profilján láthatók.
Virtuális „könyvespolc” és közérdekű linktár
A Bod Péter Megyei Könyvtár az elmúlt közel két évtized során tevékenyen részt vett főként háromszéki helytörténeti vonatkozású könyvek létrejöttében, megjelenésében. Honlapunkon (www.kmkt.ro) mostantól a Kiadványaink rovatban (fenti menüsor, középen) tekinthető meg ez a „könyvespolc”, 16 címmel.
Linktárunkat, webajánló rovatunkat is bővítettük, hasznos információk, elérhetőségek találhatók benne, elsősorban háromszéki vonatkozásban, de nem csak (bal oldali menüsor alsó részén, honlapunk nyitó oldalán).


--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Csata Jenő grafikus születésnapi tárlatának megnyitója a könyvtárban

Csata Jenő festő- és grafikusművész születésnapi tárlatának megnyitóján, 2013. július 5-én délután zsúfolásig telt a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítóterme. Az ötvenedik születésnapját ünneplő, gyergyócsomafalvi származású művész 1990 óta él Csíkszeredában, alapító tagja a gyimesfelsőloki székhelyű Lépések színekben és formákban a művészetért Alapítványnak. Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntője után a Nagy István Művészeti Líceum zenetanára, Kelemen Gábor hegedűjátéka szórakoztatta a vendégeket. A művész munkásságát alkotótársa, Bács Béla János méltatta. 'A születésnap jó alkalomnak bizonyul az összegzésre, az eddigi alkotások számbavételére. Első alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy Csata Jenő évtizedeket felölelő munkásságának sokszínű stílusvilágából egyazon kiállítás keretében kapjunk ízelítőt.' – emelte ki Bács Béla János. Bartha Loránd színművész ugyancsak az összegzésre utaló szövegeket adott elő a megnyitóra összegyűlt népes közönség előtt. A kiállítás augusztus végéig látogatható, a Kájoni János Megyei Könyvtár nyitvatartási ideje alatt.
Forrás, képes beszámoló:
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/41/csata-jeno-szuletesnapi-tarlatanak-megnyitoja
Forrás: http://erdely.ma/ajanlo.php?id=144528&cim=csata_jeno_grafikus_50_eves_jubileumi_tarlat_a_kajoni_janos_hargita_megyei_konyvtarban
Te érted, amit olvasol? - Szilágyi László könyvét mutatták be
A 2013. július 18-án a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett író-olvasó találkozóra közel százan érkeztek, hogy személyesen is megismerjék Szilágyi Lászlót, a Te érted, amit olvasol? Bibliai elmélkedések. János evangéliuma, első rész címmel frissen megjelent kötet szerzőjét. A Nagyváradon élő, mérnöki és hitoktatói képzettséggel rendelkező Szilágyi László a Mária Rádió  Hallgassuk az örömhírt című műsorában elhangzott elmélkedéseiből válogatta a kötet anyagát. A találkozó közönségének röviden beszélt életútjáról is, elmondta, hogy alapvetően műszaki érdeklődésű szakemberként, családapaként hogyan lett hitoktató, és miért tartja fontosnak, hogy gondolatait megossza másokkal is a rádióműsorok révén.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/44/te-erted-amit-olvasol---nepes-kozonseg-elott-mutattak-be-szilagyi-laszlo-konyvet
BaniIQ országos képzőprogram Hargita megyei könyvtárakban
Hargita megyének a Biblionet programban részt vevő könyvtárai bekapcsolódnak a BaniIQ országos képzőprogramba. A program célja a mindennapi életben szükséges pénzügyi ismeretek – költségvetés, beruházás, jövedelem, költség, hitel, kockázatfelmérés – terjesztése a lakosság körében, a saját jövőt biztosító megfelelő döntéshozás érdekében.
A könyvtárakban számítógépek, tájékoztató anyagok, ismeretfelmérő tesztek és hamarosan a témában tájékozott könyvtárosok is várják az érdeklődőket, valamint értékes díjak is nyerhetők az országos sorsoláson. A programban részt vevő Hargita megyei települési könyvtárak könyvtárosai számára 2013. július 23-án és 25-én szerveztek képzést Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen, a városi könyvtárban, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban és a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. A program vezetői a Kájoni János Megyei Könyvtár  munkatársai, Bedő Melinda és Berényi Erzsébet trénerek.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/43/baniiq-penzugyi-kepzes-hargita-megye-konyvtaraiban
Iskolai könyvtárosok szakmai képzése a BNYA keretében
2013 nyarán a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) újból megszervezte a Bolyai Nyári Akadémiát (BNYA), amelynek idei témája A tanulás tanulása. A szekciók hagyományosan több helyszínen zajlottak, 2013. július 7–31. között. A Tanulásmódszertan és könyvtár-pedagógia címmel szervezett szakmai képzést a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezték július 15–19. között, 20 romániai magyar és egy vajdasági iskolai könyvtáros részvételével. A 21. alkalommal megrendezett BNYA különlegessége, hogy először szervezték meg a pedagógusoknak kínált szekciók mellett az iskolai könyvtárosok szekcióját. A folyamatos továbbképzésre, az újszerű módszerek elsajátítására szükség van a könyvtárosszakmában. A tanfolyamon megszerzett módszerek, ismeretek az olvasás- és személyiségfejlesztésben, a tanulás tanításában egyaránt hasznosíthatók. A képzést gyakorlati céllal szervezték meg, mozgalmas, tréningjellegű foglalkozások, csoportmunkák zajlottak keretében. A programban részt vevő iskolai könyvtárosoknak a foglalkozások szüneteiben arra is alkalmuk volt, hogy ismerkedjenek a csíkszeredai megyei könyvtár szolgáltatásaival, részlegeivel, ezáltal betekinthettek egy olyan közkönyvtár mindennapjaiba, amely a romániai magyar könyvtárosközösség életében is fontos szerepet tölt be. A könyvtároscsoport szakmai képzésének indítása és megszervezése Márdirosz Ajka, a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára könyvtárosa munkájának köszönhető.
További részletek a BNYA honlapján: http://www.bnya.rmpsz.ro/?page=98&tpl=letter
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu
Borbé Levente részletes beszámolója a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján:
http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/
Farkaskoma - a Fakalinka bábtársulat előadása a Városnapokon
A csíkszeredai Városnapok keretében is fellép a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosainak Fakalinka nevű bábtársulata. A Farkaskoma című zenés bábelőadásra várják a gyerekeket és minden kisgyermekes családot augusztus 3-án, szombaton délután a központi parkba. A Fakalinka bábtársulat néhány éve, Kopacz S. Katalin gyermekkönyvtáros kezdeményezésére alakult. A jelenleg öt lelkes könyvtárosból álló kis csapat tagjai maguk készítik a bábokat és a díszleteket is, közösen választják ki a bemutatásra szánt mesét, bábjátékot. A Farkaskoma című bábjáték már a harmadik, általuk bemutatott darab. A zenés előadás Benedek Elek  népmesegyűjteményének egyik ismert darabja alapján készült.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


KITEKINTŐ

--Miért nem olvasnak saját örömükre a gyerekek
A szülők túl elfoglaltak ahhoz, hogy esti mesét olvassanak a gyerekeknek. A tanároknak pedig az a dolguk, hogy a tesztekre készítsék fel a diákokat. Senkinek sincs tehát ideje az olvasás megszerettetésére – állapították meg egy konferencia résztvevői.
Nagy-britanniai felmérések szerint az általános iskolások egyre kevesebbet olvasnak szórakozásképpen, ezzel együtt nő azoknak az elfoglalt szülőknek a száma, akik nem olvasnak esti mesét gyerekeiknek, miután azok iskoláskorba léptek. Kiderült, hogy míg a szülők általában olvasnak esténként óvodáskorú gyermekeiknek, addig később, amint azok iskoláskorúak lesznek, leszoknak erről. A szülőknek mindössze körülbelül 2 százaléka olvas nap mint nap kisiskoláskorú gyermekének. Tehát amint úgy képzelik, hogy a gyerekük már tud olvasni saját magától, a szülők elhagyják a közös olvasás szokását. Ez körülbelül a gyerek 7–8 éves korában történik meg a leggyakrabban.
A modern korban élő gyerekek olvasási szokásait felmérő kutatás azt is megmutatta, hogy a tanárok 82 százaléka a kormányt hibáztatja azért, hogy a gyerekek egyre kevésbé olvasnak. Az iskolai oktatásnak ugyanis már a legkorábbi évfolyamokon is eredményközpontúnak kell lennie, hogy a diákok a standard teszteken minél jobban teljesítsenek. Ez pedig szinte ellehetetleníti azt, hogy az iskolában csupán az öröm, az élvezet kedvéért olvassanak.
A tanárok és a szülők többsége úgy látja, hogy az olvasástanulás célja valóban egyoldalúvá vált az utóbbi időben. Mivel a tantervek mind azt hangsúlyozzák, hogy az olvasási készséget mint az élethosszig tartó tanulás eszközét kell fejleszteni, azért, hogy a gyerekek versenyképes tudást szerezzenek, az olvasás gyakorlata is egyfókuszúvá válik. És mivel az otthoni, élményszerű olvasás a gyerekek többségénél hiányzik, az olvasás minősége is átalakul.
Teljes cikk itt: http://www.nyest.hu/hirek/miert-nem-olvasnak-sajat-oromukre-a-gyerekek


--Könyvtári hírek Szlovéniából
Horvátország július elsejétől az Európai Unió tagja lett. Ebből az alkalomból három ország könyvtárosai részére szerveztek nyáreleji kerekasztal-tanácskozást 2013. július 3-án Koperben, a helybeli regionális könyvtár olasz olvasótermében. A szakmai tanácskozáson több mint húsz szlovén, olasz és horvát könyvtár képviseltette magát Pulától Triesztig, Izolától Lendváig. A határmenti könyvtárak és könyvtárosok mellett bemutatkoztak az isztriai, a tengerparti szlovén és az olaszországi könyvtáros egyesületek képviselői is. A tanácskozás baráti találkozóval és közös hajókirándulással zárult a koperi öbölben.
Forrás: http://www.kp.sik.si/node/6553
A Szlovén KönyvtárEgyesület kongresszusát minden második évben szervezik meg. Az idei országos tanácskozásra 2013. október 17–19. között kerül sor a Celje melletti Lasko városkában, Vízió – stratégia – taktika 2003 – 2013 – 2023: könyvtári kihívások címmel. Az idei kongresszusra várják a nemzeti könyvtár, az egyetemi és a tanintézmények, a speciális gyűjtemények, a közkönyvtárak, az összes regionális könyvtári szervezet képviselőivel együtt az illetékes minisztérium, a maribori IZUM könyvtári adatbázis, valamint a környező országok könyvtáros egyesületeinek képviselőit.
Forrás: http://www.zbds-zveza.si/?q=node5/knjiznicarski-izzivi
Biblos néven elektronikus könyvkölcsönzői szolgáltatást indít a ljubljanai székhelyű Studentska zalozba könyvkiadó a szlovéniai közkönyvtárak közreműködésével. 2013. márc. 15. és június 30. között mintegy tíz közkönyvtár tesztelte a rendszer működését. Mintegy 500 címszavat tartalmaz a kiadó által felkínált e-könyvtári gyűjtemény, amely javarészt a fent említett kiadó eddig megjelent kiadványait, valamint a társkiadók műveit foglalja magába. Tekintettel a fiatal olvasók nagy érdeklődésére, maguk a könyvtárak kissé még várakozó állásponton vannak ezen a téren, mivel a kiadó jelentős összegű felhasználói díjat szeretne beinkasszálni. Az e-könyv csomagban felkínált művek jegyzékéből a beiratkozott könyvtári e-könyv olvasók egyszeri példányban 14 napos kölcsönzési határidőre maximum 4 művet tölthetnének le az egyéni vagy a könyvtárakban kölcsönözhető e-könyv olvasó gépekre az Adobe Digital Editions program segítségével.
A lendvai és a muraszombati könyvtárakban ez év július elsejétől már működik a Biblos online szolgáltatás. Bővebben minderről itt: http://www.kl-kl.si/hu/biblos,  http://www.biblos.si/
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Papp József


--Megszépült a Szabadkai Városi Könyvtár olvasóterme
Az 1896-ban épült, egykor Nemzeti Kaszinónak használt épület magán viselte az idő és a beázások nyomait. Idén önkormányzati segítséggel kicserélték a rossz állapotban lévő cserepeket, és újrafestették az olvasótermet. A munkálatok három hónapig tartottak.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Hicsik Dóra
Képek az alábbi linkeken:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.527638070641328.1073741832.129210777150728
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.522260954512373.1073741831.129210777150728
http://konyvtar-ami-korbevisz.blogspot.com/


--Weöres-vonat zakatolt Tusványos felé
A Weöres mozdony a MÁV Zrt. menetrend szerinti Corona járatával indult Tusnádfürdőre 2013. július 22-én, Budapestről, a Keleti pályaudvarról. A járat témavonatként működött, Weöres Sándor életművének utolsó kötetéből, az Elhagyott versekből a Békéscsabai Jókai Színház színészei olvastak fel a szerelvényen.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága azzal a céllal hívta életre a Weöres Sándor Centenáriumi Évet, hogy a 20. század egyik legnagyobb magyar költőjének rendkívül sokrétű életművét minél teljesebb és minél szélesebb körben megismertesse a közönséggel. Weöres Sándor életműve széles társadalmi kört szólít meg, művei a filozofikus mélységeket feltáró, az élet alapvető kérdéseit boncoló lírától a gyermekversek és mondókák világáig terjednek, munkásságának számos részlete mégis ismeretlen a nagyközönség előtt.
A Weöres-vonaton felolvasott versekhez irodalomtörténeti összefűzést, szakmai hátteret a Helikon Könyvkiadó főszerkesztője adott. A Weöres-mozdony július 23-án érkezett meg Tusnádfürdőre. A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjával a Magyar Teátrum színházi sátorban és a Magyar Posta sátorban találkozhattak az idei szabadegyetem rendezvénysorozatára látogatók.
Forrás: http://www.kultura.hu/weores-vonat-zakatol


--Az internet kihívásaira adnának választ a könyvtárak
A Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén hivatalos plenáris ülések, szekciónkénti előadások és baráti beszélgetések zajlottak a közel hétszáz könyvtáros részvételével. Egerben, a bor és az irodalom városában, mint a helyi polgármester fogalmazott, örömmel adtak helyet a találkozónak, ahol a történelmi emlékű város nevezetességeivel, a környék természeti szépségeivel is megismerkedhettek nemcsak a Magyarországról, hanem a határon túlról érkező magyar könyvtárosok is.
A könyvtárak kulturális és szociális térként is választ tudnak adni az internet jelentette kihívásokra - fogalmazott Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke a szervezet 45. vándorgyűlését megelőző sajtótájékoztatón. "A könyvtáraknak missziójuk van, hiszen az internet korában is szükség van az értő olvasásra, harcolni kell a digitális analfabetizmus ellen" - jelentette ki az MKE elnöke a Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés - Könyvtárak az európai állampolgárokért címmel szervezett vándorgyűlés előtti tájékoztatón.
A könyvtárak szociális szerepéről szólva Bakos Klára kijelentette: az intézmények jelentős szerepet játszanak a felzárkóztatásban.
A könyvtárosok már helyben több díjat vehettek át, így a MKE-emlékérem, Az Év Fiatal Könyvtárosa, Kertész Gyula-emlékérem, Kovács Máté-díj elnevezésű elismeréseket.
Forrás: http://www.kultura.hu/irodalom/internet-kihivasaira
http://www.kultura.hu/olvasas-olyan-mint-jo


--A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 45. Vándorgyűlése, Eger, 2013. július 18–20.
Az MKE meghívására Erdélyből Okos-Rigó Ilona és – Kopacz Katalint, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (RMKE) elnökét helyettesítve alelnökként – Róth András Lajos, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának könyvtárőre vett részt a címben jelzett vándorgyűlésen, képviselve az RMKE-t. Róth András Lajos beszámolójában jelzi: a Vándorgyűlés témaválasztása során olyan problémát tűzött napirendre, amely az Európai Unió egészében feszítő erővel jelentkezik. A technikai fejlődés szinte a végtelenségig tágítja a tudástartalmak, információk közzétételének lehetőségeit, egyre nagyobb mennyiségben, egyre nagyobb sebességgel és egyre kevésbé helyhez kötötten lehet az információhoz hozzáférni. A szabad tudásáramlás jelentősen megkönnyíti a mindennapokat, a polgárok tanulását, munkavállalását. Hozzájárul az életvezetés, a pénzügyek, a hivatalos teendők végzéséhez. A tudástartalom gyorsan és az eddigieknél sokkal szélesebb körben hasznosul; ez mindenképpen javítja az állampolgárok esélyeit, növeli a vállalkozások versenyképességét. A szabad tudásáramlás azonban csak szervezett formában tud megfelelően hasznosulni. Ehhez továbbra is szükség van tehát a könyvtárakra mint olyan gyűjtő, feldolgozó és közzétevő szervezetekre, amelyek ezt a rendkívüli mennyiségű információt felhasználóbarát formában bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.
A beszámoló továbbá arról tudósít, hogy a vándorgyűlés 12 szekcióban és két munkacsoportban fejtette ki tevékenységét. A könyvtárak társadalmi küldetése, a közösségteremtés, az aktív, használható releváns válaszok megadására való törekedés, a sajátos, szinte személyre szabott szolgáltatások nyújtása, a kulturális, közgyűjteményi, könyvtári megközelítéseket és érdekeket is szem előtt tartó kormányzati stratégia kidolgozásának támogatása, egy végrehajtható, jól egymásra épülő, erőforrásokat racionálisan felhasználó, fenntartható, gazdaságos, költséghatékony, informatikai bázisra épített, lokális helyi szolgálatokat feltáró és mindenekelőtt eredményeket felmutató könyvtári munka kérdései voltak terítéken. Szóba került a határok nélküliség, a magyar kultúrahálózat kiépítése.
A vándorgyűlés felemelő nyitó mozzanatai közé tartozott a rendszeres kitüntetések ünnepélyes átadása is. Az RMKE-t testületileg, Okos Rigó Ilonát pedig személy szerint illette a megtiszteltetés, hogy átvehette az MKE részéről az Egyesületi Munkáért elnevezésű elismerést.
A beszámoló teljes szövege itt olvasható: http://xa.yimg.com/kq/groups/3320978/1666716522/name/MKE_45_VANDORGY_2013%2Edoc
A Vándorgyűlés honlapján (http://vandorgyules-eger.ektf.hu/) megtalálhatók a tanácskozáson elhangzott előadások, vonatkozó szöveges és vizuális anyagok, illetve a határon túli magyar könyvtárosszervezetekkel és intézményekkel kötött együttműködési megállapodás szövege is.


--"Könyvtár, ami összeköt"- Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése
Az ösztöndíj keretében 2013. szeptember 7. – október 6. között nyolc határon túli és két magyarországi szakember tölthet egyidejűleg egy hónapot Budapesten, az Országgyűlési Könyvtárban. Romániából részt vesznek: Fazekas Éva, Papp Kinga, Szabó Enikő és Virginás Péter.
A pályázat nyerteseinek teljes listáját közzétették az Országgyűlés honlapján. A nyerteseknek ezúton is gratulálunk!
Forrás: http://www.parlament.hu/palyazat/konyvtar_ami_osszekot.htm


HAZAI

--A székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak is költöznie kell
Úgy tűnik, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum után a Városi Könyvtárnak is költöznie kell. A bibliotékának jelenleg otthont adó épület megvásárlásáért folytatott tárgyalások egyre nehezebben mennek, állította Bunta Levente polgármester, így a közeljövőben ennek a kulturális intézménynek is át kell bútoroznia egy másik ingatlanba.
Tavaly nyáron járt le az ingatlanper: a bírói döntés értelmében a tulajdonosok a Kőkereszt téri épület mintegy ötven százalékát kapták vissza. A városi téka szóban forgó szárnyában egyebek közt két vendégszoba és egy társalgó van, de itt működik a kölcsönző egy része, és az alagsorban két raktár is van.
Hogy hová kerül a múzeum és a könyvtár, óvatos elemzésen és közös döntésen fog alapulni. „Csak lépésről lépésre lehet megoldásokat találni, nem tudunk előre nyilatkozni a még elénk nem került akadályok áthidalásáról. Addig olyan lenne ezen gondolkozni, mintha a meg nem született gyereket akarnánk megóvni a káposztáskőtől.” – fogalmazott a városatya.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/a-varosi-konyvtarnak-is-koltoznie-kell


--A Monarchia fénykora a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtárban
A budapesti Könyvtári Intézet és az Országgyűlési Könyvtár által idén május végén megrendezett szakmai fórumon, a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozóján a határon túli intézmények tevékenységét, köztük a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtáráét is értékes könyvajándékkal ismerte el a fórum védnöke, Kövér László. Az ajándékcsomag szimbolikus átadása még a konferencián megtörtént: Az Osztrák Magyar Monarchia írásban és képben című könyv 21 kötetéből az elsőt már akkor átvehette a Tudományos Könyvtár őre, Róth András Lajos történész. A reprint kiadás további példányai 2013. július 5-én érkeztek meg a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épületében működő Tudományos Könyvtárba.
„Az Osztrák-Magyar Monarchia képben és írásban könyvsorozat Rudolf trónörökös kezdeményezésére 1885. december 1. és 1901. október 1. között, a monarchia fénykorában jelent meg. Átfogja az akkori osztrák-magyar birodalmat: nyolc kötetben a magyarországi területeket, 11 kötetben az osztrák részt tárgyalja, van egy bevezető füzet és két függelék is. Valamikor ez a kiadvány német és magyar nyelven, 396 kis füzetben, 572 közleménnyel, 4520 rajzzal és 19 színes képmelléklettel látott napvilágot, szerzői a korszak jeles személyiségei voltak. A kis füzeteket össze lehetett fűzni, amikor összegyűlt egy kötetnyi, a kiadó elküldte a borítót. Ennek számtalan verziója létezik, a könyvtárunknak a piros és zöld színű van meg" – foglalta össze a sorozattal kapcsolatos tudnivalókat és mutatta be az eredeti kiadványokat Róth.
Hozzáfűzte, az ajándékba kapott reprint kiadásnak azért is örvendenek, mert az első kiadásból nem minden kötet van meg a Tudományos Könyvtár állományában.
Róth azt is elmondta, hogy bár a sorozat tartalma digitális formában is elérhető, a most kapott kiadásnak szimbolikus értéke is van: a papíralapú információhordozók jelentőségét emeli ki a 21. században.
Az ajándékba kapott könyveket, akárcsak a könyvtár állományában lévő több ezer értékes könyv bármelyikét bárki fellapozhatja, tanulmányozhatja a Tudományos Könyvtárban.
Forrás: http://uh.ro/kultura/alter/14167-a-monarchia-fenykora-a-tudomanyos-konyvtarban


--Megérkezett a könyvajándék a Bod Péter Megyei Könyvtárba
Megérkezett a Bod Péter Megyei Könyvtárba is az a tekintélyes könyvajándék, amelyet Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke adott át ünnepélyesen idén május végén 22 határon túli könyvtárnak Budapesten, a Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója (2013. május 28–29.) alkalmával.
Az értékes sorozat eredeti kiadása is megtalálható a Bod Péter Megyei Könyvtár állományában.
A sorozat az Olvasóteremben érhető el.
Forrás: Szonda Szabolcs igazgató, Bod Péter Megyei Könyvtár


--A könyvtár – az elme szükséges fényűzése
Szőcs Endre idén június elsején vette át a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár irányítását Szabó Károlytól. Másfél hónap után van már némi rálátása az ott zajló munkára, de egyelőre a tájékozódás, az információgyűjtés, a tevékeny szemlélődés tölti ki munkaideje nagy részét.
„Ilyen rövid idő alatt nem lehet látványos eredményeket elérni. Egyelőre figyelem az itt zajló munkát, s az a legsürgősebb feladatom, hogy próbáljam csökkenteni a könyvtár működési költségeit. Ez a munka e másfél hónap alatt abban nyilvánult meg, hogy áttekintettem a szolgáltatói szerződéseket, és megpróbáltam itt-ott lefaragni a kiadásokból, igyekeztem ésszerűsíteni egyes vonatkozásokat. Meg kell mondanom, hogy van ezen a téren is eredmény. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy egy jól működő, jól felszerelt és kiváló munkatársi gárdával ellátott intézményt vettem át. Szakmai szempontból csak apróságokat lehet már tenni, kis finomításokat, hiszen az előttem járók jól kiépítették a struktúrákat.” – nyilatkozta az új igazgató.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/a-konyvtar-a-az


--Nagy az érdeklődés a Teleki Téka iránt
A Teleki Téka alapítója, gróf széki Teleki Sámuel (1739–1822) korának egyik legképzettebb bibliofilje volt. Gyűjteményét kezdettől fogva közkönyvtárnak szánta, és egész életében dolgozott a bibliotéka gyarapításán – olvashatjuk a Téka honlapján. Az épület – ahol a könyvtár ma is működik – a 17–18. században épült barokk stílusban. A Wesselényi családtól örökölt házhoz Teleki Sámuel 1799–1802 között emeltette azt a szárnyat, ahol gyűjtött könyvei most is az eredeti elrendezésben tekinthetők meg.
„Nagy az érdeklődés a Teleki Téka iránt, és igen széles a látogatók skálája. Elsősorban külföldi vendégeink vannak, főleg a magyar nyelvterületekről, de voltak látogatóink Japánból, Tajvanról, Ugandából és az Amerikai Egyesült Államokból is. Az érdeklődök nagy része a Kárpát-medencéből elszármazott magyar, de másokat is vonzanak a Téka kincsei, látnivalói.” – mondta Petelei Klára könyvtáros.
De nem csak a külföldiek körében nagy az érdeklődés a könyvtár iránt, hanem az erdélyiek, székelyföldiek között is. Igen gyakoriak az iskolák által szervezett látogatások, de sok a műhelymunkára érkező, földrajz- vagy könyvtárszakos egyetemi hallgató is.
Ugyanakkor az egyes szakmai konferenciákon (pl. történészekén), rendezvényeken, kongresszusokon (pl. orvosi) részt vevő szakemberek is szívesen iktatnak be a szabadidejükbe egy-egy Téka-látogatást. Sőt, sok esetben ez már a program része. Meg kell itt említenünk még a hivatalos látogatásokat, amelyeket más könyvtárak képviselői vagy más országok nagykövetei tesznek a Teleki Tékába.
„Kedves látvány az, amikor családos látogatásnak vagyunk tanúi. Amikor a helyi szülők, nagyszülők, vagy akár a dédszülők hozzák el a gyermekeiket, unokáikat vagy dédunokáikat a Teleki Tékába. Így öröklődik a Téka, a város iránti érdeklődés, szeretet egyik generációról a másikra” – mondta Petelei Klára könyvtáros.
Forrás: http://www.erdely.ma/kultura.php?id=145413&cim=nagy_az_erdeklodes_a_teleki_teka


--Sikeres a könyvtár mecénásprogramja
Tavaly indult és folytatódik a Szatmár Megyei Könyvtár mecénásprogramja, amelynek során eddig közel 2500 kiadvánnyal bővült az intézmény gyűjteménye. Legutóbb, 2013. július 11-én Karácsonyi Károly biológus, muzeológus ajánlotta fel tudományos munkáit a szatmári könyvtárnak.
2012-ben indította el ezt a programot a Szatmár Megyei Könyvtár, a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem szatmárnémeti kirendeltségnek közreműködésével. Elsőként az egyetem professzora és rektora, Gavril Ardelean adományozta tudományos munkáit a könyvtárnak, néhány hónappal ezelőtt pedig George Vulturescu járult hozzá saját kiadványaival és egyéb könyvekkel a könyvtár gyűjteményének gyarapításához.
Júliusban, mint jeleztük, Karácsonyi Károly biológus, muzeológus és professzor ajánlotta fel tudományos munkáit a Szatmár Megyei Könyvtárnak. A gödöllői születésű biológus Nagykárolyban kezdte az iskolát, majd a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem biológia–földrajz karán szerzett diplomát 1964-ben. 1969–1988 között a Nagykárolyi Városi Múzeum muzeológusa volt, 1988–2006 között pedig Németországban élt és dolgozott. 2011-ben védte meg doktori dolgozatát az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetemen, ahol 2006-tól tanít is.
Publikált román, magyar, angol és német nyelven egyaránt. Fő kutatási területe Tasnád vidékének és a környező települések flórája és növényzete.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Sikeres_a_konyvtar_mecenas_programja


--Hogy utóélete is legyen a könyvnek
A terjesztők szerint nincs piaca a kortárs erdélyi magyar irodalomnak – erre szeretne rácáfolni a Kolozsváron életre hívott Sétatér Kiadó, amelynek első három kötetét Tusványoson mutatták be júliusban.
László Noémi Föld, Király Zoltán Szívtűzoltóautó és György Attila Bestiarium Siculorum kötetét Lakatos Mihály, Magyarország sepsiszentgyörgyi kulturális központjának vezetője ismertette. Elmondta: László Noémi létbölcseleti kirándulásra hív, amelynek során a bizonytalanságból a bizonytalanságba kalauzolja az olvasót, a könyv „mazochista mélyfúrás önmagunkba”. Király Zoltán nem lét-, hanem életverseket ír Szívtűzoltóautó kötetében, költészetté avatja a bennünket körülvevő valóságot – fogalmazott Lakatos Mihály. György Attila Bestiarium Siculorum prózakötete kapcsán megjegyezte: nem alkalmas esti mesének – erről a jelenlevők is meggyőződhettek a szerző felolvasása után, miként arról is, hogy nevetésre viszont annál inkább alkalmas a szerző nyelvi leleményessége és humora révén. A kötet képzeletbeli humoros állatokat ír le, mint a szeszmacska, a rézfaszú bagoly vagy a székely mintaférj – „amely állat nincs es”.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/62039/hogy_utoelete_is_legyen_


ÉVFORDULÓ

--Tízéves a Wikipédia magyar nyelvű kiadása
A szolgáltatás tulajdonképpen csak újjászületett 2003 nyarán: első ízben 2001 májusában, nem sokkal az angol nyelvű eredeti után próbálták elindítani, de néhány hónapos kísérletezés után elhalt a kezdeményezés.
A magyar Wikipédia újraindítása és a legelső, az Omega együttesről szóló szócikk létrehozása Gervai Péter informatikus nevéhez fűződik. Az elmúlt tíz év alatt 235 ezer regisztrált és több százezer regisztrálatlan szerkesztő összesen 14 millió elvégzett szerkesztésének köszönhetően a szócikkek száma 243 ezer fölé nőtt.
Ezzel a magyar a huszonharmadik helyen áll a kétszáznyolcvan nyelvi változat rangsorában. Eddig hétszázhetvenöt tanulmányterjedelmű és magas minőségű szócikk érte el a kiemelt minősítést. A feltöltött képek, grafikák száma közelít a 42 ezerhez. Az említett mutatók alapján mára elmondható, hogy a Wikipédia a valaha volt legterjedelmesebb magyar nyelvű enciklopédia; szócikkei számával és terjedelmével olyan klasszikus tudástárakat is megelőz, mint az első önálló magyarországi nagylexikon, A Pallas nagy lexikona, az 1911 és 1935 között kiadott Révai nagy lexikona vagy az 1993 és 2004 között megjelentetett Magyar nagylexikon.
Forrás: http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/tizeves_a_magyar_Wikipedia.html?portalstate=rss


ELHALÁLOZÁS

--Meghalt Buda Béla
Hetvennégy éves korában elhunyt Buda Béla pszichiáter. Buda Béla a pszichoterápia, a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia, a személyiségfejlődés területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységet.
1963-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, ezt követően a Fővárosi Pszichoterápiás Módszertani Központban kezdte pályáját, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben folytatta praxisát.
1978 és 1995 között a Sportkórház pszichoterápiás osztályvezetőjeként, 1992–1995 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként, 1995 és 2001 között pedig a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyetteseként, a kommunikációs részleg vezetőjeként dolgozott. Pályafutása során a Nemzeti Drogmegelőzési és Módszertani Kutatóintézet tudományos igazgatója, 2004-től pedig az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója is volt. Részt vett a 2011-ben az új nemzeti drogstratégia kialakításával megbízott irányító testület munkájában.
Buda Béla 25 éven keresztül volt az Orvosi Hetilap szerkesztője, 1992–2001 között a Pszichoterápia, 1993–2002 között a Szenvedélybetegségek című lap főszerkesztője volt. Tudományos munkája, publikációi – kommunikációelmélet, alkohol- és öngyilkosságkutatás, pszichoterápiás módszertani kutatás – erős társadalmi érdeklődésről tanúskodnak.
Forrás: http://index.hu/belfold/2013/07/07/meghalt_buda_bela


--Elhunyt Katona Tamás
Nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás.
„Egyetemi tanulmányait 1950 és 1955 között végezte az ELTE könyvtár–magyar–arab szakán. 1954-től 1955-ig a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár helyettes vezetője, valamint a Fejér Megyei Tanács könyvtárügyi előadója volt. 1955 és 1960 között a bicskei Vajda János Járási Könyvtárat vezette; itt alapította meg Magyarország első cigány könyvtárát. 1960-tól 1961-ig az MTA Biokémiai Intézetének részfoglalkozású könyvtárosa volt. 1961–1965 között a Magyar Helikon Könyvkiadó, 1965–1987 között az Európa Könyvkiadó szerkesztője volt. 1977-től részt vett a Bibliotheca Historica sorozat szerkesztőbizottságában. 1979-től a Pro Memoria sorozat szerkesztője, műfordítója volt. 1980-tól az Eötvös-kollégiumban, 1985-től a JATE-n tanított. 1987–1990 között szabadfoglalkozású író, történész volt."
Vö.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Katona_Tam%C3%A1s_(t%C3%B6rt%C3%A9n%C3%A9sz)
Forrás: Nuridsány Judit


--Elhunyt Barabási László
2013. július 15-én elhunyt Barabási László (1943. április 15., Kolozsvár – 2013. július 15., Csíksomlyó) csíksomlyói író és történész. A romániai változásokat követően Budapesten dolgozott újságíróként. Élete utolsó éveit a székely történelem kutatásának szentelte.
A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban érettségizett. 1961-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a marosvásárhelyi pedagógiai főiskolán, magyar és történelem szakon. Egyetemi évei alatt népköltészeti gyűjtéseket folytatott Maros megyében. Ugyanekkor jelentek meg első karcolatai, helyzetképei a napilapokban. 1964-től Gyergyótekerőpatakon tanított, ahol kinevezték a kultúrotthon igazgatójának. 1966 nyarán Balánbányára költözött, ahol szintén kultúrigazgatóként tevékenykedett.
1998 után teljesen az írásnak szentelte idejét, ekkor kezdődött legtermékenyebb szerzői korszaka. 2006 és 2012 között évente két könyvet írt és jelentetett meg. Elsőként a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület kiadásában jelent meg Csillagösvényen című történelmi kisregénye, amelyet a székely történelemről írt trilógiája (Hol vagytok székelyek?; Székely-magyar történelem Attilától máig; A székely rendtartás) követett. Ezután a világtörténelemről írt trilógiája, Az emberiség története következett (I. kötet: Ősi titkok avagy a mi történelmünk?; II. kötet: Ádám ősei; III. kötet: Változó világ).
Több szakmai társaság és a Székely Szellemi Egyesület vezetőségi tagja volt. Munkáit a szélesebb körű magyar közönséggel Varga Csaba filmrendező ismertette meg a Fríg kiadó segítségével.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/elhunyt-barabasi-laszlo-tortenesz


DÍJAK

--Székely Csaba nyerte a Weöres Sándor-drámapályázatot
Székely Csaba drámaíró Vitéz Mihály című drámája nyerte el a Weöres Sándor drámapályázat fődíját.
Alexa Károly irodalomtörténész elmondta: a darab arról a Vitéz Mihályról szól, aki a 16. század legvégén elfoglalta Erdélyt és egyesítette Havasalfölddel és Moldvával.
Az 1981-ben Marosvásárhelyen született drámaíró két éve Vilmos-díjat kapott a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), majd Szép Ernő-díjat és Látó debütdíjat ígéretes pályakezdéséért. Tavaly a legjobb új magyar dráma díját nyerte el a Bányavirággal, a műből készült előadás a POSZT-on is nyert. Idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat kapta. A drámaíró a Bányavízzel megnyerte az Örkény Színház drámapályázatát, aztán a BBC hangjáték-pályázatán nyert Imison-díjat a Szeretik a banánt, elvtársak? című hangjáték forgatókönyvéért.
Forrás: http://www.kulturpart.ro/irodalom/1222/szekely_csaba_nyerte_a_weores_sandor
Beszélgetés Székely Csabával itt: http://www.kulturpart.ro/irodalom/1237/beszelgetes_szekely_csabaval


--Átadták a Fitz József-könyvdíjakat
Az idei három díjazott: az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 210. évfordulójára kiadott, Deák Eszter és Zvara Edina átal írt Levélben értesítsen engem! Kortársak Széchényi Ferenc könyvtáralapításáról (OSZK – Kossuth Kiadó), Nyáry Krisztián munkája, az Így szerettek ők – magyar irodalmi szerelmeskönyv, amelyet a Corvina Kiadó jelentetett meg, valamint a Cerkabella Könyvkiadó gondozásában megjelent Elfelejtett lények boltja, amely mai szerzők karácsonyi verseit és meséit tartalmazza.
A Fitz-díjat 1988-ban alapították, névadója a brassói születésű könyv- és nyomdászattörténész, könyvtártudományi író Fitz József, aki 1930–1933 között újjászervezte a pécsi egyetemi könyvtárat, majd 1933-tól 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója volt.
A díjra a könyvtárosok tesznek javaslatot a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége felé, a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott, legértékesebbnek, legszebbnek tartott művek díjazására.
Forrás: http://www.kultura.hu/atadtak-fitz-jozsef


MOZAIK

--Gyermeknevelési bestseller a júniusi Bookline top 50 első helyén
A Bookline júniusi sikerlistája is bizonyítja, hogy a nyár nem csak a romantikus bestsellereké: az első helyen ezúttal egy gyermekneveléssel kapcsolatos sikerkönyv található. Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor – Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket? című munkáját Szepesi Nikolett botránykönyve, a korábbi első helyezett Én, a szexmániás követi, míg harmadikként a blogger Farkas Lívia kötete, az Ennél zöldebb nem lesz! futott be.
A világhírű pszichológus–pedagógus szerző – akinek műve több országban valóságos mozgalmat indított el a szülők körében – nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől pedig nem csak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb családi légkört, amely ennek nyomán kialakul. Az eddig nyolc nyelven megjelent könyvet Dr. Vekerdy Tamás és Dr. Kádár Annamária ajánlása teszi még meggyőzőbbé.
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2013/07/09/gyermeknevelesi_bestseller_a_juniusi


--Elvesztette az Apple az e-könyv pert
Megsértette a versenyjogot az Apple, amikor nagy könyvkiadókkal szövetkezve felemelte az e-könyvek árát, adta hírül a Financial Times. A per nyertese az amerikai Igazságügyi Minisztérium, amely szerint az Apple a versenyjogot megszegve drámaian megemelte az e-könyvek árát, és ezzel többszázmilliós kárt okozott a fogyasztóknak.
Az Apple saját e-könyv-üzletágának beindításakor paktált le a könyvkiadókkal, hogy együtt ellensúlyozzák az Amazon árait, amelyeket túl alacsonynak tartottak.
Az öt érintett kiadó, a Hachette, a HarperCollins, a Holtzbrinck, a Simon & Schuster és a Penguin már korábban megegyezett a minisztériummal.
Forrás: http://index.hu/tech/2013/07/10/az_apple_megsertette_a_versenyjogot/


--Az író, aki körbeolvasta a világot
Ann Morgan író igazán ambiciózus vállalkozásra adta a fejét: elhatározta, hogy egy év alatt a világ minden országából elolvas egy-egy könyvet. A magyar szerzők közül – mások mellett – Márait, Kosztolányit, Karinthyt és Krasznahorkait ajánlották a figyelmébe.
Ann Morgan, bár magát kozmopolita személyiségnek tartja, egy szép napon azzal szembesült, hogy házi könyvtára jobbára brit és amerikai szerzők műveiből áll, és leginkább csak mutatóba akad benne egy-egy indiai, ausztrál vagy dél-afrikai szerzőjű kötet.
2012 elején éppen ezért úgy döntött, hogy egy év alatt a világ minden országából elolvas egy-egy könyvet. Mivel nem nagyon tudta, hogyan kezdjen neki, létrehozott egy blogot (A Year of Reading the World), ahol tippeket várt az olvasóktól, hogy az adott ország irodalmából – angol fordításban természetesen – melyik könyvet olvassa el.
A könyvek, történetek beszerzése sokszor ugyanannyi időt vett igénybe, mint elolvasni az adott művet. Ráadásul sietni is kellett, mert ahhoz, hogy beleférjen az egy évbe, egy kötet elolvasására összesen 1,87 nap jutott. Ann Morgan szerint azonban minden fáradságot megért az az élmény, amelyet a könyvekből merített, nevezetesen, hogy tehetséges írók szemén keresztül ismerhette meg a világot.
A magyar olvasmányát egy listáról több olyan mű közül választhatta ki, amelyeket mások ajánlottak a figyelmébe. Ann Morgan választása – ajánlás nyomán – végül Karinthy könyvére esett, amely összességében nagyon tetszett neki.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/07/16/az_iro_aki_korbeolvasta_a_vilagot


--A digitális szemetelés komoly környezeti problémává válhat
Az internet egyre jobban terheli a környezetet, minden egyes feltöltött kép, kéretlenül elküldött e-mail szén-dioxidot puffogtat a levegőbe. Pár év múlva komoly fejtörést okozhat ez a digitális szemét.
A digitális szemetelés azt a folyamatot jelöli, amely során az internetnek tárhelyet biztosító szerverek működtetése konkrét hatást gyakorol a környezetre, szén-dioxid kibocsátása és energiafogyasztás révén leginkább a klímaváltozáshoz járul hozzá.
Egy YouTube-videó nézése közben másodpercenként 0,2 gramm szén-dioxid kerül a levegőbe, ami egy három-négy perces átlagos videó hosszával számolva 36 grammot jelent. Ez még nem tűnik soknak, de az összes videómegtekintéssel számolva éves szinten 252 ezer tonna szén-dioxidot jelent, ami annyi, amennyit 52 500 személyautó bocsát ki évente.
A Greenpeace jelentése szerint 2020-ra az adatfarmok működtetése évi több mint 1034 millió tonna szén-dioxidot juttat majd a levegőbe, és energiaigényük is a kétszeresére nő.
Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20130703-a-digitalis-szemeteles-komoly-kornyezeti


--Álnéven írt könyvet J. K. Rowling
Robert Galbraith álnéven, The Cuckoo's Calling címmel írt 450 oldalas krimit a Harry Potter-sorozat szerzője, J. K. Rowling. A regény áprilisban jelent meg, de szerzője igazi személyére csak most derült fény.
A könyv klasszikus krimi, szerzője személyazonossága pedig már az áprilisi megjelenés után heves találgatásokat generált. A titok nem titok többé. Kiderült, hogy Galbraith és Rowling ugyanazzal a kiadóval és szerkesztővel dolgozott.
A kritikusok „üdítő debütálásnak" nevezték a regényt, de csodálkoztak, hogy egy férfi szerző hogy tudja ennyire pontosan és jól leírni a női ruhákat. Rowling szerette volna egy kicsit hosszabb ideig titokban tartani a dolgot, mert Robert Galbraith „felszabadító élmény" volt számára. Szerinte csodálatos volt úgy írni, hogy senkinek nem voltak elvárásai és a kötetet sem előzte meg nagy felhajtás, és nagy öröm volt egy másik név mögül várni a visszajelzéseket.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/35381/alneven_irt_konyvet_j_k_rowling


--Nem ír többet Kertész Imre?
A Felszámolás volt az utolsó regénye és a Luisa Zielinskinek adott nyilatkozata volt az utolsó interjú, amelyet életében adott – jelentette ki Kertész Imre a The Paris Review című irodalmi folyóirat legújabb számában.
"Olyan valaki vagyok, aki mindezt túlélte, látta Gorgó fejét és mégis megőrzött annyi erőt magában, hogy befejezze a munkát, amely az emberekhez szól olyan nyelven, amely humánus" - nyilatkozott munkásságáról az Auschwitzot megjár Nobel-díjas író. Szavai szerint hosszú időbe telt számára, hogy elsajátítsa az írásnak még az alapjait is. Eleinte nem tudott mit kezdeni az Auschwitzban eltöltött egy év tapasztalataival.
"Mert ez a tapasztalat nem jelentett irodalmi ébredést, nem adott alkalmat a szakmai és művészi önelemzésre. Fogalmam sem volt arról, hogy pontosan mit akarok, és ezt kitalálni küzdelem volt" – mondta.
Kertész munkásságát a radikális hagyomány részének tekinti. "Igen, annak tekintem, csak nem tudom, hogy a munkásságom avagy a betegségem végez-e velem. Nos, legalábbis megpróbáltam olyan messzire eljutni, amennyire csak tudok. Nyilvánvalóan nem haltam még bele abba a kísérletbe, hogy megbékéljek a történelemmel és valójában úgy tűnik, hogy ehelyett egy polgári betegségben fogok meghalni - hamarosan belehalok a nagyon is polgári Parkinsonba."
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/35197/nem_ir_tobbet_kertesz_imre


--Nyelvtannal az agyvérzés ellen

Magyar kutatók egy csoportja rájött, hogyan lehet kiszűrni egy, ötven év felett szinte mindenkit érintő, de általában jó ideig tünetmentes betegséget egy pofonegyszerű eljárás segítségével. A nyaki verőérszűkület veszélyes dolog, de a beszédkészségben beálló mérhető romlás jól jelzi, ha valakinek további kivizsgálásra van szüksége.
A közelmúltban publikált tanulmány lényege, hogy mivel a nyaki verőerek az agynak szállítanak oxigént és tápanyagot, a szűkületük az agy teljesítményében is lemérhető. A trükk az, hogy tudni kell, milyen feladattal mozgathatjuk meg a különböző területeket, hogy azok ne legyenek túl összetettek, mégis komoly munkát várjanak el az agytól.
A most közzétett vizsgálat a lehető legegyszerűbb. A betegeknek szavakat mondanak, és nekik a tárgyas esetet, a többes számú alakot, illetve ezek kombinációját kell visszamondaniuk. Egy egyszerű példán keresztül tehát a kutya szóra a kutyát, kutyák, kutyákat választ várjuk. A harminc kérdésből egy egészséges felnőtt ember általában egyet vagy egyet sem hibáz el – azoknak viszont, akiknek a beszűkült nyaki ereik már nem szállítanak elég tápanyagot az agy megfelelő területeire, sokszor a legegyszerűbb példák is problémát okoznak, a kivételes vagy bonyolultabb esetekről nem is beszélve.
Teljes cikk itt: http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/07/25/nyelvtannal


--Jane Austen arcképe kerül a tízfontosra
Jane Austen váltja Charles Darwint a tízfontoson – jelentette be az angol központi bank. A Büszkeség és balítélet szerzőjének arcmása várhatóan 2017-től ékesíti majd a bankjegyet. George Osborne brit pénzügyminiszter úgy vélte, a döntés „értelemről és érzelemről” tanúskodik.
A központi bank új elnöke, Mark Carney szerint Austen regényei tartós és egyetemes vonzerővel bírnak, és a szerző egyike az angol irodalom legnagyszerűbb alkotóinak. Austenért egyébként komoly kampány folyt, egy internetes petíció 35 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy nő képe is kerüljön az angol bankjegyekre.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/07/25/jane_austen_arckepe_kerul_a_tizfontosra

--Ismeretlen  Joseph Heller-novella került elő
Tizennégy évvel az író halálát követően Joseph Heller egy, eddig még publikálatlan novellájára bukkant egy irodalmi szerkesztő. Andrew Gull, a Strand Magazine munkatársa éppen a Brandeis Egyetem könyvtárában kutatott, amikor rátalált Heller írására. A 22-es csapdája szerzője életében több novellát is írt, a szóban forgó, Almost Like Christmas című műve keletkezését pedig a negyvenes évek végére, az ötvenes évek elejére teszik szakértők (az biztosnak látszik, hogy még A 22-es csapdája előtt írta).
A történet középpontjában a faji feszültségek állnak: miután egy közelebbről meg nem határozott déli városkában egy fekete fiú egy utcai verekedés során leszúr egy fehéret, a város lakóinak egy része bosszút esküszik.
Az Almost Like Christmas teljes terjedelmében a Strand Magazine legfrissebb számában olvasható.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/07/25/ismeretlen_joseph_heller-novella_kerult_elo


--Felújítják Gárdonyi Géza sírját Egerben
Idén van Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója, ez a felújítás apropója. A munkákat azért szeretnék októberre befejezni, hogy méltó körülmények között emlékezhessenek Gárdonyi Géza halálának október 30-i évfordulóján.
A felújítást közösen szervezi a városszépítő egyesület és az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület.
Gárdonyi Géza 1897-ben költözött Egerbe és ott hunyt el 1922. október 30-án. Az egri vár Bebek-bástyáján kialakított díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.
Forrás: http://index.hu/kultur/2013/07/29/felujitjak_gardonyi_geza_sirjat_egerben/


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.