ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/5. szám                                                                       ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár
PÁLYÁZATOK
-- Harmadik alkalommal hirdetik meg a „Könyvtár ami összeköt” pályázatot
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- Könyvtárak Éjszakája Nagyváradon
-- Áprilisi és májusi programok Kézdivásárhelyen
-- Észak-karolinai könyvtáros a sepsiszentgyörgyi Mikes könyvtárában
-- Csinódi Nagy Gergő könyvbemutatója a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban
-- Több mint 2000 látogató a Szatmár Megyei Könyvtárban a rendhagyó oktatási héten
-- Változatos irodalmi délután az Arad Megyei Könyvtárban
-- Gyarapítani kívánja Isten asztaltársaságát
-- Könyvespolc az utcán
-- Balás András könybemutatója a gyergyószentmiklósi könyvtárban
-- Tres Courts Nemzetközi Nagyonrövid Filmek Fesztiválja Székelyudvarhelyen
KITEKINTŐ
-- Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája
-- Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója
-- Kis Könyves Éj Budapesten
HAZAI
-- Színes csíkszentgyörgyi falunapok könyvtáravatóval
-- Hol álljon az új megyei könyvtár Szatmárnémetiben?
-- Könyvtár kialakítását tervezik a Pécska városhoz tartozó Torgyán
-- Távfűtésre csatlakoztatnák a gyergyószentmiklósi könyvtárat
-- A diákok olvasásának fejlesztése az iskolai könyvtárban IV.
ÉVFORDULÓ
-- Megnyílt a Gárdonyi Emlékév a Petőfi Irodalmi Múzeumban
-- Száz éve született Jékely Zoltán
DÍJAK
-- Emődi András vehette át idén a Monoki István-díjat
AJÁNLÓ
-- Írásjelek - digitális folyóirat a kortárs magyar irodalomról
MOZAIK
-- Ősszel új regényt ad ki Mario Vargas Llosa
-- Magyar fiatal az angol irodalom legjobbjai között
-- Liszt Ferenc a japán slágerlisták élén
-- Damu Roland könyvtáros lett a börtönben


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár
A Digital Public Library of America (DPLA) elindulásával egy újabb adatbázis és platform nyílt meg azok előtt, akik történeti értékű tartalmakra kíváncsiak. A kezdeményezés kétéves munka után jutott el jelenlegi állapotába, és most az oldal látogatói 2,4 millió rekordhoz férhetnek hozzá: könyvekhez, képekhez, videókhoz, hanganyagokhoz stb., amelyeket – hasonlóan az európai Europeana működéséhez – Amerika könyvtárai, levéltárai, múzeumai és egyéb archívumai helyeztek el az adatbázisban. Vagyis a DPLA éppúgy nem rendelkezik saját anyaggal, mint az Europeana, valójában közös felületet, adatbázist és hozzáférést kínál a számtalan helyen található digitális anyagokhoz. Ennek az az előnye, hogy a felhasználóknak nem kell számtalan elszeparált adatbázist böngészniük, mivel egyetlen helyről elérik az összeset. A hátránya is ebből fakad azonban (akárcsak az európai projekt esetében), hiszen a DPLA csak elvezet a dokumentum tárhelyéhez, ám ott már nem érvényesek a Digitális Közkönyvtár szabályai: ahány forráshely, annyiféle formátum, annyiféle böngészőbeépülő stb.
Teljes cikk itt: http://itcafe.hu/hir/dpla_usa_digitalis_konyvtar.html


PÁLYÁZATOK

-- Harmadik alkalommal hirdetik meg a „Könyvtár ami összeköt” pályázatot
Kövér László, az Országgyűlés elnöke harmadik alkalommal hirdeti meg a "Könyvtár, ami összeköt" című pályázatot. A pályázat célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködésének támogatása. A pályázat beküldési határideje: 2013. május 7., kedd (postára adás és e-mail dátuma). Pályázati kiírás itt: http://ki.oszk.hu/sites/ki.oszk.hu/files/dokumentumok/konyvtaramiosszekot_palyazati%20felhivas_2013.pdf


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
'Tudj többet, légy jobb!' - Közel másfélezren vettek részt a könyvtári programokon
A 'Tudj többet, légy jobb!' (tavaly: Iskola másként) elnevezésű országos programot 2013. április 2–5. között szervezték az iskolák. Keretében Csíkszereda iskoláiból, óvodáiból és környékbeli települések tanintézményeiből naponta több száz gyerek érkezett a Kájoni János Megyei Könyvtárba, a hét folyamán közel másfélezren vettek részt a könyvtári programokon. A kisebbeket főként a könyvtárosok Fakalinka bábtársulata által több alkalommal előadott, Farkaskoma című Benedek Elek-mese varázsolta el. De első osztálytól tizenkettedikig tartalmas programokat, könyvtári, könyvtárpedagógiai foglalkozásokat nyújtott a könyvtár. Egyes csoportok kézműveskedtek, a quilling és szalvétatechnika rejtelmeivel ismerkedtek a könyvtárban. A Kincses szigetek elnevezésű, játékos könyvtárhasználati és könyvtárismereti foglalkozáson vettek részt a 2–4. osztályosok, a csoportok maguk fedezték és térképezték fel a gyermekkönyvtárban a 'kincses szigeteket', a könyvespolcokat, és az ott található kincsek, a könyvek közül választottak ki egy kedvencet, amelyet bemutattak társaiknak. Tanulás lépten-nyomon címmel a román nyelvű osztályok számára szerveztünk könyvtári foglalkozást. A gimnáziumi és középiskolai csoportok közül volt olyan osztály, amelyik a könyvkötészet rejtelmeivel ismerkedett. Négy iskola csoportja vett részt helyismereti témájú foglalkozásokon a könyvtár Helyismereti -és különgyűjtemények részlegén. Április 2-án Kós Károly, a 20. századi erdélyi magyar művelődéstörténet emblematikus alakjának sokoldalú életművét idézték fel, születésének 130. évfordulója tiszteletére. A foglalkozáson két helyi iskola diákjai vettek részt. A Tusnádfürdő régen és  ma című helytörténeti foglalkozáson a tusnádfürdői Jókai Mór Általános iskola  V-VIII. osztályos csoportja vett részt.
A könyvtár Facebook oldalán és blogján tekinthetők meg képes beszámolók a hét változatos programjairól: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/tudj-tobbet-legy-jobb-orszagos-iskolai.html
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.448029411938878.1073741835.261264613948693&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.447653061976513.1073741832.261264613948693&type=3
A Verbum kiadó újdonságait mutatták ba a könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermét ismét megtöltötte a közönség 2013. április 9-én délután, mintegy kilencvenen vettek részt a kettős könyvbemutatón, amelyen a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadásában megjelent könyvújdonságokat mutatták be. Elekes András publicista ismertette Bács Béla János Magammal viszlek című könyvét. A csíkszeredai szerző újabb verseit és rövidprózáit tartalmazza a kötet, fotói kíséretében.
Bodó Márta, a Vasárnap című hetilap és a Keresztény Szó folyóirat szerkesztője a Verbum kiadó szerepéről, tevékenységéről, céljairól beszélt, majd az általa szerkesztett kötetet, a Jóbarát antológiáját mutatta be röviden. A két világháború között (1925–1940) kiadott Jóbarát a kolozsvári piarista gimnázium tanárai és diákjai által megjelentetett katolikus ifjúsági folyóirat volt, amelyben helyet kaptak az erkölcsi nevelés és a szépirodalmi művek népszerűsítése mellett az akkori ifjúságot érdeklő témák. Az ifjúsági lapban többek közt Dsida Jenő, Reményik Sándor, Áprily Lajos, Sík Sándor és Mécs László írásai is megjelentek. Bodó Márta bő válogatást közölt a lapban megjelent írásokból, kísérő tanulmányában elemezte a folyóirat szerepét az erdélyi magyar sajtó-és művelődéstörténetben.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/a-verbum-kiado-konyveinek-bemutatasa.html
http://www.szekelyhon.ro/news/news/39008/a-verbum-konyvkiado-ujdonsagai.html
Könyvbemutató: A pekingi követség
A 20. születésnapját ünneplő Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Hargita Megye Tanácsa és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 2013. április 12-én mutatták be a könyvtár előadótermében Mészáros Sándor A pekingi követség című kötetét.
A budapesti szerző hivatásos diplomata, Kínában végzett diplomáciai munkája során átélt élményeiből, történetekből született a könyv. A kiadó Utak, tájak, emberek sorozatában megjelent kötetet Kozma Mária főszerkesztő mutatta be a csíkszeredai közönségnek és beszélgetett a szerzővel.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/meszaros-sandor-pekingi-kovetseg-cimu.html
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/kina-diplomata-szemmel
Könyvtári Napok a Kájoni János Megyei Könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár népszerű rendezvénysorozata a Könyvtári Napok, 2006 óta minden évben ebben a hónapban szervezik meg – április 23. A könyv és a szerzői jogok világnapja, Romániában a könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik meg. A rendezvénysorozat fő támogatója és partnere Hargita Megye Tanácsa. Idén április 18–26. között változatos témájú közönségtalálkozók, könyvbemutatók, előadások szerepeltek a kínálatban. A Könyvtári Napok vonzó rendezvényei, de a 'Megbocsátás időszaka' is hozzájárult a látogatások számának növekedéséhez. A kevésbé pontos olvasók éltek a lehetőséggel, hogy késedelmi kamat fizetése nélkül hozhatják visssza az elmaradt könyveket. A statisztikai adatok szerint összesen 244 megkésett olvasó 501 dokumentumot hozott visssza ebben az időszakban, az elengedett késedelmi kamat összege pedig 2467,72 lej volt.
A Könyvtári Napok teljes programja itt olvasható:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=452819541459865&set=a.261302043944950.60339.261264613948693&type=1&theater
http://figyelo.transindex.ro/?cikk=1245
http://erdely.ma/ajanlo.php?id=139772&cim=konyvtar_napok_a_kajoni_janos_megyei_konyvtar_rendezvenysorozata_csikszeredaban
Az Erdélyi Gyopár és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) mutakozott be
A rendezvénysorozat első napján, 2013. április 18-án mutatkozott be a csíkszeredai közönségnek az Erdélyi Gyopár folyóirat és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE). A könyvtár előadótermében Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke beszélt az egyesület történetéről, jelenlegi létéről, céljairól, eredményeiről, terveiről. 1891-ben alakult meg az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE), 1892-ben már Erdély címmel lapot adtak ki, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal működött 1946-ig. Az 1991-ben újraindult folyóirat Erdélyi Gyopár néven kéthavonta jelenik meg, honismeret, természetjárás és  környezetvédelem az alaptémaköre. Balázs Katalin felelős szerkesztő beszélt a lap főbb témaköreiről, a Borvizeink, gyógyvizeink rovatról a lap munkatársa, Jánosi Csaba geológus beszélt, Macalik Ernő biológus, a Gyógynövény-kalendárium rovat szerkesztője diákkori élményét felelevenítve mesélt a természetjárás és a gyógynövények iránti elköteleződéséről. Jó hangulatú beszélgetés alakult ki az est folyamán, szó esett arról is, hogyan lehet a gyerekekkel minél fiatalabb kortól megszerettetni a természetjárást, felkelteni érdeklődésüket környezetünk védelme iránt.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/az-erdelyi-gyopar-es-kiadoja-az-erdelyi_19.html
http://www.szekelyhon.ro/magazin/a-megyei-konyvtarban-mutattak-be-az-erdelyi-gyopart
A Föld Napja a könyvtárban

A Föld Napján, április 22-én környezetvédelmi tematikus napot szerveztek a könyvtárban. Rendkívül népszerű volt a Békés találkozás a medvével címmel kisiskolások részére tartott rendhagyó óra, a könyvtárba látogató barna macit meg is simogathatták a gyerekek. Négy helyi iskola kisdiákjai vettek részt ezen a programon, közkívánatra április 23-án és 24-én is megismételte Szabó Szilárd természetvédelmi szakértő a medvék szokásaival megismertető, vetítéssel egybekötött izgalmas előadását, amelyet a Lifeursus pályázat keretében tart. A három nap folyamán nyolc osztály, összesen 200 gyermek vett részt ezen a programon.
Ugyancsak hétfőn, délután a könyvtár előadótermében Környezeti ökotoxikológia (tényezők, matematikai modellek és alkalmazásaik) címmel Dr. Gombos Sándor egyetemi adjunktus, okleveles vegyészmérnök (Sapientia EMTE, Csíkszereda, Élelmiszertudományi kar) tartott előadást a felnőtt közönség számára. Az érdekes tudományos előadás a környezeti szennyezés néhány fontos alapfogalmát is tisztázta, de szó esett többek között a különböző toxinok élettani hatásáról is.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/fold-napja-konyvtarban-rendhagyo.html
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.454857347922751.1073741842.261264613948693&type=1
Árnyékok, nők, kalapok, fegyverek - filmklub a könyvtárban
Főleg fiatalok körében népszerű a márciusban indult KÖNYV-FILM-KLUB, amelynek második találkozójára 2013. április 25-én került sor, a Könyvtári Napok keretében. A klub résztvevői Raymond Chandler Hosszú álom című könyve alapján készült, The Big Sleep (rendező: Howard Hawks) című filmet nézték meg és beszélték meg, Makai Beáta filmesztéta vezetésével.
Találkozó Varró Dániellel
Varró Dániel budapesti költő, műfordító erdélyi körútja részeként látogatott Csíkszeredába, A könyv utóélete program keretében, a budapesti Szépírók Társasága támogatásával, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár főszervezésében. 2013. április 26-án tódultak a kisiskolások és a nagyobb diákcsoportok, osztályok, szülők, pedagógusok a Varró Dániellel való találkozásra. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermének falai túl szűknek bizonyultak a legalább 200 résztvevő számára. A beszélgetés, a felolvasások főleg a gyermekekhez szóltak. Lövétei Lázár László volt a költő beszélgetőtársa. A felolvasott versek és a rövid párbeszédek humorát a közönség fel-feltörő nevetése kísérte. Az író-olvasó találkozó hangulatából is kitűnt, hogy Varró Dániel költészetét leginkább a humor határozza meg. Legtöbb tréfás verse minden korosztály számára érthető. A legnagyobb derűt a Büfiztető című versének felolvasásával keltette. A találkozó hangulatát a könyvtár Facebook-oldalán megtekinthető számos kép is tükrözi, hosszas dedikáció zárta a találkozót.
Forrás: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.456571004418052.1073741844.261264613948693&type=1
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/kolteszet-mint-nyilvanos-sztriptiz
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/varro-mindent-athato-humora
Kettős könyvbemutatóval zárult a Könyvtári Napok gazdag programja
2013. április 26-án délután kettős könyvbemutatóra került sor a könyvtár előadótermében. Dr. Nicolae Bucur csíkszeredai műkritikus, egyetemi tanár és Dr. Constantin Catrina zenetudós, népzenekutató 'Tezaur de etnografie şi folclor în judeţele Covasna şi Harghita'  című néprajzi  tanulmánykötete Hargita és Kovászna megye román lakosainak etnográfiájáról és folklórjáról tartalmaz tanulmányokat, a második, terjedelmes része pedig szócikkeket és válogatott bibliográfiát közöl. A jelentős tanulmánykötetet Dr. Constantin Secară zenetudós, egyetemi tanár mutatta be a közönségnek. Dr. Balázs Lajos néprajzkutató Bucur Nicolae munkásságáról beszélt, hídembernek nevezve a szerzőt, aki azt vizsgálja, hogy az itt élő románok és magyarok kultúrája hogyan hatott egymásra. A másik bemutatott kiadvány, Dr. Nicolae Bucur 'Ademenirea timpului' (Eurocarpatica Kiadó, 2012) című, válogatott publicisztikai írásait tartalmazó kötete volt, amleyet Stelian Busuioc tanár, publicista ismertetett.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/sikeres-konyvtari-napok
Nem csak a húszéveseké a ... net! – ingyenes számítógépes képzés nyugdíjasoknak
A Kájoni János Megyei Könyvtár – lehetőséget adva az élethosszig tartó tanulásra – ingyenes képzést indít nyugdíjasok számára, alapfokú számítógépkezelői ismeretek elsajátítására. A képzésre 2013 májusában kerül sor.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/nem-csak-huszeveseke-net-ingyenes.html


-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
"Többet, jobban" - a könyvtárban is!
A rendhagyó, élményszerű iskolai és kiegészítő foglalkozásokat, tevékenységeket jelentő országos akció során, 2013. április 1–5. között a könyvtárban 230 gyermek fordult meg, óvodások, elemisek, gimnazisták egyaránt. A kisebbek mesét hallgattak, origamiztak és természetesen megbarátkoztak a könyvtárral, a nagyobbak végiglátogatták a részlegeket, érdekes könyveket lapoztak fel és ismerkedtek az internetes adatbázis használatával.
Az ifjú látogatók és felnőtt kísérőik ezúttal két Kovászna megyei községből, Kökösből és Csernátonból, valamint sepsiszentgyörgyi iskolákból, óvodákból érkeztek, illetve vendégünk volt egy diákcsoport a Hargita megyei Csíkkarcfalváról is!
Forrás: http://www.kmkt.ro/article/124_sa_stii_mai_multe_sa_fii_mai_bun_-_si_in_biblioteca/
Játékos kalandozások a gyermekirodalomban
A Szent György Napok keretében szervezték meg a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Huhuu Alkotóház Barangolás mesevilágban című, olvasásra ösztönző vetélkedőjének döntőjét. A megmérettetésen hat, harmadik osztályos sepsiszentgyörgyi diákokból álló csapat mérte össze tudását a Székely Mikó Kollégiumból, a Mikes Kelemen Főgimnáziumból és az Ady Endre Általános Iskolából.
A döntőt egy írásos forduló előzte meg, amelynek során a kortárs gyermekirodalomból válogatott meséket, verseket a szervezők kiküldték az iskoláknak. A megoldott feladatlapokat, rajzokat, fogalmazásokat tizenegy csapat küldte vissza, a zsűri ezekből választotta ki a hat legjobbat.
A könyvtár olvasószolgálatának irányítója, Hollanda Andrea által levezetett döntő során szövegértést, kreativitást, nyelvi készséget és gyors problémamegoldást igénylő feladatokat kaptak a résztvevők. A legjobbnak a Szuper galaktikusok csapat bizonyult, második helyen a Csak csajok végeztek, mindannyian a Székely Mikó Kollégium diákjai. Harmadik díjban részesült a Mikes Kelemen Főgimnázium Buborék csapata. A legjobb előadásért járó különdíjat vihették haza az Unikornisok (Székely Mikó Kollégium), a legjobb logóért díjazták a Sárkányfiúkat (Ady Endre Általános Iskola), míg a legjobb csapatszellemért járó különdíjat az Okoskáknak (Székely Mikó Kollégium) ítélte a háromtagú zsűri.
A díjkiosztást követően a Monyómesék szerzője, Gergely Edó és a könyv illusztrátora, Kürti Andrea, valamint a Hanna-hinta és Blanka birodalma című verskötetek írója, Balázs Imre József beszélt a gyermekeknek a mesefigurák, a mesék és a versek születéséről, illetve válaszolt kíváncsi kérdéseikre.
Képek (Vargyasi Levente fotói) IDE KATTINTVA érhetők el,Családi nap a Huhuuban felcímmel.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/43251-Barangols-Mesevilgban.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/59212/jatekos_kalandozasok_a_
http://www.szentgyorgynapok.sepsiszentgyorgyinfo.ro/203_268
Interkulturális es(e)t a Teinben
Az irodalom szerepéről és az irodalomszervezés kérdéseiről esett szó 2013. április 21-én, vasárnap délután Az interkulturális irodalmi es(e)t című találkozón, amelyet Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya et Kónya Ponopol és a Tein Teaház közösen szervezett, utóbbi helyszínen.
A KultúrTeaház III. meghívottjai, Vlad Moldovan, Stelian Müller és Szántai János a Nepotu’ lui Thoreau, azaz Thoreau unokaöccse kolozsvári olvasóklub tagjaiként vettek részt az eseményen. A szerzőket Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója kérdezte. Az alkotók hangsúlyozták, azért nem irodalmi kör a Thoreau unokaöccse, mert nagyobb mértékben alapoznak a felolvasásra, beszélgetésre, az interaktivitásra. A Thoreau unokaöccse elsősorban az úgynevezett kétezres irodalmi generáció (olyan szerzők, akik a kétezres években léptek az irodalmi pályára) tagjait tömöríti, s habár a szerzők elmondták, nem feltétlenül hívei az alkotói csoportosulásokba tömörülésnek, hozzátették: tagadhatatlan, hogy vannak közös vonások munkáikban.
Az est zenével folytatódott: Luiza Zan, Cserkész Jimmy és Ferencz Áron fellépése igen sokakat vonzott a Teinbe.
Forrás: http://www.kmkt.ro/article/125_nepotu_lui_thoreau_-_in_vizita_la_sf_gheorghe/
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/43126-KultrTeahz-III.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/59248/nyelvek_es_kulturak_keresztezodeseben
Közönségtalálkozó neves női magazinok főszerkesztőjével
Minden nő megérdemel egy regényt – hangzott el felvezetésként azon a találkozón, amelyen a kortárs magyar szórakoztató irodalom egyik legolvasottabb szerzője, Vass Virág volt a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Szent György Napok vendége 2013. április 23-án. Életéről, pályájáról, utazásairól, regényei születéséről mesélt, Tulit Éva színésznő kérdéseire válaszolva.
Vass Virág író, újságíró olyan színes egyéniség, aki hangjával és mosolyával percek alatt elbűvölte a Gábor Áron Termet megtöltő hallgatóságot. Szakmai előmenetelét tulajdonképpen egy jeligés riportpályázat megnyerésének köszönheti, amelynek eredményeként már nagyon fiatalon a Magyar Nemzet, Magyar Narancs és Nők Lapja állásajánlatai között válogathatott. Az utóbbit fogadta el, s így kezdetben rovatvezetője, majd főmunkatársa, végül pedig, alig 25 évesen, főszerkesztője lett a lapnak.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2000-ben neki ítélte a legjobb, 35 évnél fiatalabb újságírónak járó díjat, 2001-ben pedig a párizsi székhelyű Elle magazin magyar változatának alapító főszerkesztője lett. 2009-ben Vulévu címmel megjelent első regényét ugyancsak 2009-ben a Franciadrazsé, 2010-ben a Sokszor csókol, India, 2011-ben a Krásznájá Moszkvá és 2012-ben a Ringass Amadeus követte. Ígérete szerint heteken belül legújabb regénye is megjelenik.
Újságíróként a nők mindennapjaival, valamint a női lélekben lejátszódó folyamatokkal és azok hatásával foglalkozott, így magától értetődő módon regényeiben is a nők szemszögéből szemléli a világot és annak történéseit.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/43209-Elbvl-sikeres-letplya.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/59319/minden_no_megerdemel_egy_regenyt_
Slam poetry-est Márkus Andrással és Vass Ákossal
A 22. Szent György Napok keretében, 2013. április 24-én a Huhuu Kávézóban várta az érdeklődőket a Slam Poetry update & demonstráció című rendezvény. Az esten a könyvtár meghívottai Márkus András és Vass Ákos költők voltak Kolozsvárról.
A fellépőket az erdélyi slam poetry jelenéről és jövőjéről, kezdetéről s végzetéről kérdezték, illetve a jelenlévők részesei lehettek izgalmas slam poetry-produkciójuknak. Beszélgetőtársuk Kiss Bence rádiós műsorvezető (Friss FM) volt.
Forrás: http://www.kmkt.ro/article/129_seara_de_slam_poetry_cu_markus_andras_si_vass_akos/
http://www.3szek.ro/load/cikk/59341/rimbe_szedett_tabudontogetes_fiataloknak_es_nem_csak_nekik
http://multikult.transindex.ro/?hir=7447
http://eirodalom.ro/aktualis/item/1082-markus-vass-sepsislamgyorgyon.html
"Billentyűzárát oldd ki szívednek": verses–zenés beszélgetés Varró Dániel költővel
A Bod Péter Megyei Könyvtár jórészt gyerekközönséggel zsúfolt Gábor Áron termében 2013. április 24-én tartott közönségtalálkozón Varró Dániel költő, műfordító, akit kritikusai a posztinfantilizmus előfutáraként is emlegetnek, bebizonyította, nemcsak verselni, de jó humorral beszélni is tud, és bizonyára számára is meglepetésként szolgált a helybeli Evilági együttes által megzenésített mondókáiból tartott kiskoncert.
A meghívott beszélgetőtársa Farkas Kinga, a Cimbora kulturális diákfolyóirat főszerkesztője volt. A beszélgetés során fény derült a gyerekek kérdései kapcsán, hogy milyen érzés a költőnek híresnek lenni, hány helyen járt a világban, sőt, azt is megtudhattuk, hogy csodák csodájára Varró Dániel mást is szokott csinálni a versíráson kívül. Például játszik a gyerekeivel, gombfocizik és kártyázik.
Dedikált is, ki otthon felejtette a Maszat-hegyét, annak papírfecnire (pacával, természetesen), a kéthetes kisbabának meg úgy ajánlotta mondókás kötetét: Szeretettel, Dani bácsi.
A közönségtalálkozó a Bod Péter Megyei Könyvtár főszervezésében, a budapesti Szépírók Társasága támogatásával (A könyv utóélete program keretében) jött létre, erdélyi körút részeként, amelynek többi állomásai ezek voltak: Marosvásárhely (2013. április 23., 19 óra, G Café - Látó Irodalmi Játékok, beszélgetőtárs: Máthé Kincső), Kézdivásárhely (2013. április 25., 13 óra, Vigadó Művelődési Ház - beszélgetőtárs: Fekete Vince), Csíkszereda (2013. április 26., 13 óra, Kájoni János Megyei Könyvtár - beszélgetőtárs: Lövétei Lázár László).
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/59357/dani_az_elo_klasszikus_irodalom
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/43258-csecsemnek-verset-mond.html
http://www.szentgyorgynapok.sepsiszentgyorgyinfo.ro/203_297_
Még sajtóvisszhangok, fotók itt: http://www.kmkt.ro/article/128_intalnire_cu_poetul_varro_daniel_ungaria/


-- Könyvtárak Éjszakája Nagyváradon
A Nagyváradi Egyetem, a Romániai Könyvtárosok Egyesülete, valamint a Bihar Megyei Diáktanács által szervezett rendezvény hivatalos megnyitója 2013. április 23-án, délután öt órától volt, ezt követően Constantin Dancoglu fotóművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, majd a zenei kar hallgatóinak műsora következett. A továbbiakban különböző előadások kezdődtek – többek között az olvasásra nevelésről, a Csillagászat Napjáról és ennek különböző vonatkozásairól, az NLP-technikák alkalmazásáról a pszichológiában. Egyéb programok: Nichita Stănescu költészetének bemutatása filmekkel, egy színdarab-részlet bemutatása. Az utolsó rendezvény során, amely 23,40-kor kezdődött és 1,35-ig tartott, a nagyváradi fogorvostan-hallgatók egyesülete szervezésében bemutatták a Poziţia copilului (kb.: A gyermek fekvése) című román filmet, amely elnyerte az idei Berlini Filmfesztivál Aranymedve-díját.
A rendezvény alkalmából ingyenes volt a beiratkozás az egyetem könyvtárába, az intézmény előtt pedig ingyenes könyveket osztottak Az olvasás cool-túra! Olvass és bírj olvasásra című akció keretében.
Forrás: http://www.erdon.ro/konyvtarak-ejszakaja/2249712


-- Áprilisi és májusi programok Kézdivásárhelyen
László Gyula halálának 15. évfordulója tiszteletére rendeztek kiállítást a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban, Kézdivásárhelyen 2013. április 16–30. között. A Meseklub keretében április 18-án 15–16 óra között az óvodásoknak, 16–17 óra között az I–IV. osztályosoknak volt meseolvasás, meseillusztráció készítése, április 22-én pedig, a Föld Napja alkalmából, természetfilmet tekinthettek meg a Meseklub-tagok. Április folyamán is működött a Kezdő Internetezők Klubja: 19-én és 26-án délelőtt 10–11 között vehették igénybe az internethasználati útmutatót az érdeklődők.
Májusban is változatos programot ajánl a kézdivásárhelyi könyvtár: 6-án 10–11 óra között a Nyugdíjasok Olvasóklubja várja az érdeklődőket, téma: Olvasni öröm! Május 9-én ismét Meseklub, amelyben a meseolvasásé a fő szerep, de játékos illemtanórán is részt vehetnek a gyerekek, 10-én ismét Kezdő Internetezők Klubja lesz, a Weöres Sándor születésének 100 éves évfordulójára rendezett kiállítás pedig egész hónapban megtekinthető.
Forrás: Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


-- Észak-karolinai könyvtáros a sepsiszentgyörgyi Mikes könyvtárában
A diákok olvasáskészségének fejlesztése az iskolai könyvtárban című program keretében 2013. március 28-án, csütörtökön 11 órai kezdettel tartott előadást a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban az Amerikai Egyesült Államokbeli Észak-Karolinából érkező Carolyn Walters, a Cove Creek-i Általános Iskola könyvtárosa.
Teljes beszámoló itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2013/04/eszak-karolinai-iskolai-konyvtaros.html


-- Csinódi Nagy Gergő könyvbemutatója a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban

2013. április 5-én került sor a Kárpát-medencei legfiatalabb magyar író könyvbemutatójára. A 12 esztendős Nagy Gergő már több mint egy esztendeje írogatta a 2012-ben Kecsketánc címmel megjelent kötetét. A könyv 33 történetet foglal magába. A történeteket gyermekszemmel láttatja a kedves írólegényke. A hegyek közötti település gyönyörű, szinte tündérmesébe illő mindennapi eseményei tárulnak az olvasó elé. Minden egyes megélt pillanatról rajongással tud beszélni.
Édesapja, Sepsiszéki Nagy Balázs, aki egyben néprajzkutató, beszélt a család költözéséről Sepsiszentgyörgyről a vadregényes Csinódba. Fény derült arra is, miként fogott neki Gergő, hogy megírja ezt a kötetet. Természetesen mindkét szülő teljes támogatását élvezhette, nem beszélve a húgáról, Ilka-Uzonkáról, aki a kötet illusztrátorává avanzsálta magát, és igen találó rajzokat készített a történetekhez. Hisz ez nem is csoda, azon kívül, hogy tehetséges rajzoló, ő is e táj végtelen szépségének egyik képbeli átadója.
Teljes írás itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2013/04/csinodi-nagy-gergo-konyvbemutatoja.html


-- Több mint 2000 látogató a Szatmár Megyei Könyvtárban a rendhagyó oktatási héten
Különféle programokkal várta a diákokat és oktatóikat 2013. április 1–5. között a Szatmár Megyei Könyvtár, hiszen az intézmény is bekapcsolódott az Oktatásügyi Minisztérium által indított, „Tanulj többet, legyél jobb" rendhagyó oktatási hétbe.
Kiállításokat, mesemaratont és egyéb interaktív programokat szervezett a Szatmár Megyei Könyvtár a rendhagyó oktatási hét keretében. Ezeken összesen 2095 óvodás, diák és tanár vett részt – tudtuk meg Paula Horotantól, az intézmény sajtószóvivőjétől.
A könyvtár óvodásokat, elemi és általános iskolás diákokat egyaránt várt a „Tudj többet, legyél jobb" hetén, de természetesen minden korosztálynak más-más programokkal készült.
Teljes írás itt: http://www.szatmar.ro/Tobb_mint_2000en_latogattak_a_konyvtarat_a_rendhagyo_oktatasi_heten/hirek/57458


-- Változatos irodalmi délután az Arad Megyei Könyvtárban
Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2013. április 16-án délután tartotta munkaülését a megyei könyvtár Concordia termében. A rendezvény első részében a közösség férfi tagjai mutatkoztak be saját munkáikkal, a rendezvény második részében pedig az Ágyai Általános Iskola diákjai a 100 éves Weöres Sándort köszöntötték verssel és énekkel. Az irodalmi est agapéval (szeretetvendégséggel) és Kolumbán Zsolt képzőművész kiállításával zárult.
Teljes írás itt: http://www.nyugatijelen.com/kultura/valtozatos_irodalmi_delutan_a_megyei_konyvtarban.php


-- Gyarapítani kívánja Isten asztaltársaságát
Sebestyén Péter lelkész Isten asztaltársasága című könyvét mutatták be 2013. április 23-án 18 órától Csíkszeredában, a Sapientia EMTE könyvtárában.
A Marosvásárhelyi Rádió egyházi műsoraiból is ismert, szépvízi származású lelkésszel már találkozhattak a csíki olvasók, tavaly az esszéket és bibliai gondolatokat tartalmazó, Gördeszkán a mennyországba és Kincs mélyre ásva című köteteit mutatták be a csíkszeredai egyetemen.
A legújabb könyvének fülszövegét és előszavát író Balog László könyvtáros szerint a szerző által biblikus gondolatoknak nevezett írások „feszes ívűek, sodró erejűek, frissek, éppen olyanok, amilyenekre a hit évében szomjazunk”. Reményét fejezte ki, hogy ebben a szekularizált világban ezen írások hatására „Isten asztaltársasága gyarapodni fog”. Ötvenkét írást tartalmaz a kötet, amelyek – ahogy a lelkész szerzőtől már megszokhattuk – az egyházi naptár jeles eseményeihez kötődnek. A Verbum kiadó kötetét a helyszínen megvásárolhatták az érdeklődők.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/gyarapitani-kivanja-isten-asztaltarsasagat


-- Könyvespolc az utcán
Könyvekkel teli könyvespolc jelezte a marosvásárhelyi Teleki Téka előtti járdán 2013. április 22-én, hogy a könyv napja közeleg. A könyvtár alkalmazottai ebből az alkalomból könyveket ajándékoztak az arra járóknak – persze, amíg a készlet tartott.
Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes is, ezért nyilvánította ezt a napot 1995-ben a könyv napjának az UNESCO, ugyanakkor ez a nap a szerzői jogok napja is. Célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek lapozgatására.
Ezt a célt tartották szem előtt a Teleki Téka munkatársai is, amikor kedden egy könyvespolcot helyeztek ki a könyvtár kapuja elé, hogy megajándékozhassák az érdeklődőket egy-egy olvasmánnyal. „A kis performanszunk célja, hogy vigyük be a könyvet mint olyant a vásárhelyiek tudatába. Éppen ezért minden alkalmazottunk hozott otthonról könyveket, amelyeket most el lehet vinni. Aki elmegy a Téka előtt, megnézheti, bele is olvashat, majd magával viheti, ha tetszik neki. Az az egyetlen kérésünk, hogy aki elvesz egy könyvet, az hagyjon egy cédulát azzal, hogy miért szeret olvasni, és miért fontos számára a könyv” – magyarázta még az akció kezdetén a Téka vezetője, Lázok Klára. A könyvespolc déli 12 órakor került ki. A Református Kollégium tizedik osztályosai bele is botlottak, akiket Téka-látogatásra hozott el Kiss Éva Evelyn tanárnő. A diákok pedig előszeretettel válogattak, egyesek az izgalmas címet, kalandos történetet, mások a szerelmi szálat keresték az olvasmányok között. Összesen négy doboznyi könyv talált gazdára kora délutánig.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/konyvespolc-az-utcan


-- Balás András könyvbemutatója a gyergyószentmiklósi könyvtárban
Kolozsvár és Marosvásárhely után Gyergyószentmiklóson mutatták be Balás András (Andrew), Amerikában élő székely–magyar származású egyetemi tanár, dékán Tudomány és helytállás című könyvét. A baróti Tortoma Kiadó gondozásában megjelent könyvben a szerző a tanulás örömét, a tudomány szeretetét, a felsőoktatáshoz való jogot és a kisebbségi sors becsületét népszerűsíti.
„Mindig nagy büszkeséggel tekintünk azokra a személyiségekre, akik mögött csillogó és értékes életpálya van, akikre fel sem figyelnénk, ha nem jönnének a nyugati jelzések, milyen rendkívüli emberek származnak a közösségünkből“ – hangoztatta Csergő Tibor történész a szerzőt és könyvét méltató beszédében a 2013. április 10-i könyvbemutatón, a gyergyószentmiklósi könyvtárban.
A több fejezetre tagolt könyv egyébként tartalmazza a történelem sodrásába került Balás család életének fontosabb eseményeit, személyiségeit, egyúttal rámutatva a székelység, illetve a kisebbségben élő nemzetek egyetlen érvényesülési lehetőségére is. „A tudomány az egyetlen biztos pont az életben, amire bárhol szükség van, amivel bárhol lehet érvényesülni“ – mutatott rá Balás András is rövid beszédében.
Teljes írás itt: http://www.ujkelet.ro/nyilvnossg/tudomany-es-helytallas-balas-andras-koenyvbemutatoja-a-tudomany-az-egyetlen-ut-az-ervenyesuelesre.html


-- Tres Courts Nemzetközi Nagyonrövid Filmek Fesztiválja Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely Tavasza rendezvénysorozat keretében első alkalommal, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár életében ötödik alkalommal, a világon 15. alkalommal került megrendezésre a Tres Courts Nemzetközi Nagyonrövid Filmek Fesztiválja a következők szerint:
Április 30-án este 9 órától beharangozó és ízelítő vetítés a Retro Steak House udvarán;
Május 1-jén 17 órától a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén: Nemzetközi válogatás 1-es program és Paroles de femmes;
Május 2-án 17 órától a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén: Nemzetközi válogatás 2. és Familiale;
Május 2-án 21 órától a Bethlen negyedi parkban szabadtéri vetítés: Nemzetközi válogatás 1–2.;
Május 3-án 17 órától a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén: Nemzeti válogatás;
Május 3-án 19 óra a Kalapos Kávézóban Nemzetközi válogatás 1–2.
Forrás: https://www.facebook.com/events/518562831513123/?notif_t=plan_user_invited


KITEKINTŐ

-- Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2013. május 26-27-én rendezi meg Csongrádon, a Csemegi Károly Könyvtárban a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját. A rendezvény részletes programja itt olvasható: http://www.konyvtar.csongrad.hu/web/guest/konferencia-programja


-- Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója
Több mint nyolc év szünet után 2013 tavaszán újból lehetőség nyílik a magyar könyvtárosok szakmai világtalálkozójának összehívására. Erre eddig összesen hat alkalommal, 1980-ban, 1985-ben, 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben került sor. 2013. május 28–29. között Budapesten az Országos Széchényi Könyvtár, a Könyvtári Intézet, az Országgyűlési Könyvtár szervezésében sorra kerülő VII. Világtalálkozó célja: felelős szakmai műhelyként tekintse át az együttműködés kulcsterületeit és eddigi tapasztalatait, ezekre építve dolgozzon ki és fogadjon el a 2014–2020 időszakra egy olyan szakmai koncepciót, amely kijelöli a további együttműködés vállalható tartalmát, szintjeit, kereteit és formáit, egységbe foglalva a Kárpát-medencei és a nyugati szórvány lehetőségeit a közös szellemi örökség megőrzése és szétsugárzása érdekében.
Forrás: http://ki.oszk.hu/content/magyar-k-nyvt-rosok-vii-vil-gtal-lkoz-ja


-- Kis Könyves Éj Budapesten
Huszonhét független könyvesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várta vidám, friss programokkal – könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel – a könyvek szerelmeseit Budapesten és Magyarország több más városában.
A rendezvény célja, hogy felhívja a városlakók és az idelátogatók figyelmét a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére, és hogy felélénkítse a könyvesboltba járás divatját.
Forrás: http://www.port.hu/pls/fe/festival.festival_page?i_festival_id=11929&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44
http://kiskonyves.blog.hu/
Közzétette: Haraszti Katalin, IFLA-HUN moderátor


HAZAI

-- Színes csíkszentgyörgyi falunapok könyvtáravatóval
Színes kulturális és szabadidős programokkal várták idén is Csíkszentgyörgyön a község lakosságát és az odalátogatókat a Szent György Napok alkalmával. A programsorozat kiemelkedő pontja volt az új községi könyvtár átadása.
2013. április 26-án a kultúrotthonban helyet kapó, megújult könyvtári térre is sokan voltak kíváncsiak. Tamás Rozália, a csíkszentgyörgyi könyvtár könyvtárosa kettős ünnepnek nevezte az eseményt, hiszen nemcsak az új könyvtár megnyitását, hanem a községi könyvtárnak a Biblionet programba való bekapcsolódását is megünnepelhették. Ez által, pályázat útján négy számítógépet, egy fénymásolót és egy kivetítőt kapott a könyvtár az IREX Alapítványtól.
„A Biblionet egy országos program, eddig több mint kétezer közkönyvtár kapcsolódott be. Amellett, hogy próbáljuk biztosítani az embereknek az információhoz való hozzáférést, igazából a szándékunk a közkönyvtárak újrafellendítése, valamint az, hogy a könyvtár egy közösségi hellyé alakuljon, ami sok mindenre alkalmas, kézműves foglalkozásra, hagyományőrzésre... Az a tapasztalatunk, hogy azokban a könyvtárakban, ahol működik a Biblionet program, megnőtt a könyvkölcsönzés is, nemcsak a látogatottság” – osztotta meg a jelenlevőkkel Szőcs József, a romániai IREX Alapítvány területi képviselője.
„A tíz településből álló községnek bizony szüksége van egy ilyen nagyságrendű könyvtárra. Amikor megvalósul egy szép dolog, akkor az ember könnyen elfelejti a nehézségeket” – mutatott rá a községi könyvtár hányattatott múltjára György József, Csíkszentgyörgy polgármestere. „Azt kívánom, hogy ez a közösség használja minél többet, és hogy a könyvtár a közösség hasznát szolgálja” – tette hozzá.
Teljes írás itt: http://www.szekelyhon.ro/magazin/szines-csikszentgyorgyi-falunapok-konyvtaravatoval


-- Hol álljon az új megyei könyvtár Szatmárnémetiben?
A Szatmár Megyei Tanács januári ülésén fogadta el a megvalósíthatósági tanulmányt és a gazdasági-technikai mutatóit annak a közel 50 millió lejes beruházásnak, amelyből az új megyei könyvtárat építenék fel a Kogălniceanu utcában. Csakhogy időközben felmerült, hogy a Székesegyház mellé is kerülhetne az épület.
Napokkal azt követően, hogy az MT tagjai megszavazták a megvalósíthatósági tanulmányt és a beruházás gazdasági-technikai mutatóit, Mircea Govor alelnök az egyik román nyelvű napilapban előállt az ötlettel: mi lenne, ha a könyvtárat nem a valaha Károlyi köznek nevezett Kogălniceanu utcára építenék, hanem a Székesegyház és a „divatház" közötti parkba?
A felvetés két szempontból is érdekes. Egyrészt, miért néhány nappal azt követően rukkolt elő vele a politikus, hogy a megyei tanács megszavazta a határozattervezetet. Ennél is érdekesebb azonban, hogy az említett helyen park áll, márpedig egy 2007-ben elfogadott törvény kimondja: a zöldövezetek funkciót nem szabad megváltoztatni. Erről az urbanisztikai bizottság javaslatát meghallgatva a városi tanácsnak kell döntenie, amennyiben oda kulturális épületet szeretnének építeni.
„A megyei tanácsnak sem az idén, sem jövőre nem lesz pénze erre a beruházásra. Ezért lehet bedobni mindenféle ötleteket.” – Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt alpolgármestere Facebook-bejegyzésben osztotta meg véleményét a témával kapcsolatosan.
Források: http://www.szatmar.ro/Hol_alljon_az_uj_megyei_konyvtar/hirek/56939
https://www.facebook.com/ilyesgyula?fref=ts


-- Könyvtár kialakítását tervezik a Pécska városhoz tartozó Torgyán
Pécska város polgármestere, Antal Péter az idei költségvetésnek a különböző tételeit elemző interjújában nyilatkozta: „Tornyán befejezzük az újabbik iskolaépületnek a felújítását. Ugyancsak Tornyán szeretnénk elkezdeni a kultúrotthon felújítását, de a volt községháza épületét is be akarjuk fejezni, hogy a lakosok ki tudják itt fizetni az adókat, és tervezzük egy könyvtár kialakítását is.”
Teljes írás itt: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/unios_palyazatokkal_fejlesztik_pecskat.php


-- Távfűtésre csatlakoztatnák a gyergyószentmiklósi könyvtárat
Több gyergyószentmiklósi közintézmény épületét csatlakoztatnák az E-Star fűtéshálózatára, ha sikeres lesz a 2013. április 18-i gyergyószentmiklósi képviselőtestületi ülésen elfogadott pályázat. Kormánytámogatásra számít a város ahhoz, hogy kibővítse a távhőrendszert, és több középület fűtését ezzel biztosítsa a jövőben. Első lépésként a könyvtárat, a városházát és a volt moziépületet csatlakoztatnák a rendszerre, de több óvoda, a Vaskertes iskola, a sportcsarnok és más épületek is sorra kerülnének.
Teljes cikk itt: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/tavfutesre-csatlakoztatnak-a-kozintezmenyeket


-- A diákok olvasásának fejlesztése az iskolai könyvtárban IV.

2013. április 26-án a Hargita Megyei Pedagógusok Háza szervezésében megtartották a negyedik (záró) regionális iskolai könyvtárosi találkozót A diákok olvasásának fejlesztése az iskolai könyvtárban címmel, amelynek első összejövetele Sepsiszentgyörgyön, a második Ónfalván (Oneşti), a harmadik Brassóban volt. A konferenciákon módszertani és gyakorlatias előadások hangzottak el, az iskolai könyvtárakban már lezajlott projekteket mutattak be, de terveket is, amelyeket meg lehetne valósítani annak érdekében, hogy minél inkább rávezessék az olvasás örömére a diákokat, megszerettessék velük ezt az élményt és mindennapossá tegyék. A találkozósorozat kedvet adott további hasonló könyvtárosi tapasztalatcserék megrendezéséhez, hiszen a mai világ iskolai könyvtárosainak is rugalmasaknak kell lenniük az újabb kihívásokkal szemben.
Források: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2013/04/a-diakok-olvasasanak-fejlesztese-az.html
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/be-kell-kapcsolni-a-konyvtarat-a-diakok-eletebe


ÉVFORDULÓ

-- Megnyílt a Gárdonyi Emlékév a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg a Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév 2013. április 27-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten.
Gárdonyi Géza műveit bármikor vesszük elő és olvassuk újra, a legnagyobb írók közt fogjuk őt számon tartani – mondta megnyitó beszédében L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Hozzátette: nevéhez olyan regények fűződnek, amelyek nemzedékek sokaságának teremtenek muníciót. Gárdonyi Géza magányos alkotó volt, aki divattal, trendekkel és irányzatokkal nem foglalkozva olyan életművet hagyott hátra, amely a kánonokhoz igazodó utókor számára is értéket, fundamentumot jelent.
Az emlékév köré fonódó események, a maradandó alkotások, az olvasás örömét közvetítő rendezvények remélhetőleg arra viszik a magyar irodalom útját Gárdonyi segítségével, hogy ne keskeny úttá, hanem országúttá szélesedjen, s képes legyen a jövőben is a nemzeti múlt, a történelem, az emberek és az emberi értékek iránt elkötelezett generációkat nevelni – hangsúlyozta E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója.
Habis László, Eger polgármestere rámutatott, hogy Gárdonyi „csaknem 140 éve dolgozik értünk műveivel" minden magyar településen és a világ számos országában.
Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere kiemelte: Gárdonyi „gazdag életművet hagyott ránk, amelyet nem pénzben, hanem szellemiekben, lelkiekben mérünk". Arról is szólt, hogy Gárdonyi Géza szülőházát nemrég újították fel, ott emlékkiállítás látható a PIM anyagából, és az érdeklődők megtekinthetik az egri vár rönkfából épített, kicsinyített mását is.
A Gárdonyi emlékévet a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja, az összeg kétharmadát Eger használhatja fel. Az emlékév programjai között szerepel A láthatatlan ember arcai című vándorkiállítás, irodalmi versenyek, interaktív tárlatvezetések, filmvetítések, pályázatok, konferenciák és kulturális fesztivál is. (MTI)
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=140656


-- Száz éve született Jékely Zoltán
Száz éve, 1913. április 24-én született Jékely Zoltán posztumusz Kossuth-díjas költő, műfordító, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja.
Jékely Zoltán Nagyenyeden látta meg a napvilágot brassói szász eredetű családban, költő-tanár apját írói nevén, Áprily Lajosként tartja számon az irodalomtörténet. A család 1926-ban Kolozsvárra költözött, Jékely az ottani református kollégium diákja volt három évig, amikor is 1929 nyarán apja úgy döntött: fiai jövője érdekében Budapestre települnek. Jékely már a Lónyay utcai református gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Collegium tagjaként magyar–francia–művészettörténet szakon diplomázott 1935-ben a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen. Ezután az Országos Széchényi Könyvtárban fizetés nélküli gyakornok, majd 1938-tól kinevezett könyvtáros lett.
Teljes írás itt: http://konyves.blog.hu/2013/04/24/jekely100


DÍJAK

-- Emődi András vehette át idén a Monoki István-díjat
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által alapított Monoki István-díjat idén Emődi András, a nagyváradi Római Katolikus Püspökség Egyházmegyei Könyvtárának és Levéltárának könyvtárosa, levéltárosa, tudományos kutató vehette át, a partiumi könyves műveltség terén kifejtett értékmentő és feltáró tevékenységéért.
A http://bcucluj.ro/rmke/index.php?option=com_content&view=article&id=118:2013-04-10-07-32-06&catid=35:monokidij&Itemid=76 címen a Kurta József által írt laudáció is olvasható.


AJÁNLÓ

--Írásjelek – digitális folyóirat a kortárs magyar irodalomról
Az ÍRÁSJELEK új, digitális, negyedévenként megjelenő folyóirat, amely a kortárs magyar irodalmat népszerűsíti a külföldön élő magyarság körében.
Az elismert írók bemutatása mellett irodalmi folyóiratokban közelmúltban napvilágot látott írásokból válogat. Irodalommal kapcsolatos hírek mellett az eKönyvespolc rovat könyveket kínál letöltésre, tetszés szerint ePUB vagy Kindle olvasóra szabott formátumban. Az utolsó oldalon közölt források listája ugyanakkor lehetőséget biztosít az irodalmi kiadványok, portálok közvetlen elérésére is.
A "Kortárs Irodalmi Körkép" alcímet viselő kiadvány rendszeres küldése az eRodalom@gmail.com címen kérhető.
Forrás: Nyugati Hírlevél, 2013. március
Közzétette: Haraszti Katalin, IFLA-HUN moderátor


MOZAIK

-- Ősszel új regényt ad ki Mario Vargas Llosa
Új regény jelenik meg Mario Vargas Llosa tollából: a Nobel-díjas perui író műve a spanyol nyelvterületen 2013. szeptember 12-től lesz kapható.
A kötet az El héroe discreto (A csendes hős) címet viseli – közölte a Vargas Llosa műveit megjelentető Alfaguara kiadó, amely szerint a regény az író hazájában, Peruban játszódik. A zsarolásról és a bosszúról szól, ennek ellenére humorral teli, és melodrámai elemeket is felvonultat – részletezte az Alfaguara. A cselekmény középpontjában két üzletember áll, mindkettő a maga módján akar ura lenni a sorsának. Az egyik főszereplő a kisvállalkozó Felícito Yanaqué, aki zsarolás áldozata lesz, a másik pedig egy sikeres biztosítási főnök, Ismael Carrera, aki semmirekellő gyerekeivel küzd.
Vargas Llosa legutóbbi regénye, A kelta álma három évvel ezelőtt jelent meg. Az író 2010-ben kapta meg a Nobel-díjat. (mti)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=7448


-- Magyar fiatal az angol irodalom legjobbjai között
A fiatal brit regényírók legjobbjait sorolja fel az a lista, amelyet a londoni székhelyű Granta irodalmi magazin tett közzé. A húszas listára egy fiatal magyar is felkerült.
A Granta tízévente jelenti be, hogy szerkesztői szerint ki az a húsz fiatal angol író, akire igencsak érdemes odafigyelni. Hogy nagyon nem fognak mellé, azt jól mutatja, hogy a korábbi lajstromozottak közül olyan nagyágyúk kerültek ki már, mint Kazuo Ishiguro, Salman Rushdie, Iain Banks vagy a magyar gyökerekkel rendelkező Tibor Fischer.
Magyar vonatkozása az idei listának is van, a húszas körből ugyanis egyből kitűnik David Szalay neve. A jelenleg 39 éves író Kanadában született, rövid ideig Bejrútban, majd hosszú éveken keresztül Londonban élt, most pedig szívesen időzik Pécsen, ahová családi kötelékek fűzik, hiszen édesapja itt született.
Teljes írás: http://erdely.ma/kultura.php?id=139810&cim=magyar_fiatal_az_angol_irodalom_legjobbjai_kozott
http://konyves.blog.hu/2013/04/16/magyar_fiatal_az_angol_irodalom_legjobbjai_kozott


-- Liszt Ferenc a japán slágerlisták élén
A szigetország világhírű írója, Murakami Haruki legújabb könyvében fontos szerepet kap a magyar zeneszerző, így fordult az olvasók érdeklődése a Zarándokének című darab felé.
A Japánban 2013. április 12-én megjelent könyv, amelynek címe – A színtelen Tadzaki Cukuri és zarándokévei – is a Zarándokévek című Liszt-ciklus zongoradarabjaira utal, hosszan és részletesen taglalja a zeneműveket, elsősorban azok Lazar Berman orosz zongorista által előadott változatait.
A Liszt Ferenc műveinek jogaival rendelkező Universal Music már bejelentette, hogy a lehető legrövidebb időn belül új kiadást dobnak piacra a műből. Mint a lapnak nyilatkozták: nagy várakozással tekintenek az újabb kiadás elé a Murakami könyve nyomán megélénkült érdeklődés miatt.
Murakami Haruki ezt megelőző műve, az 1Q84 egy másik közép-európai zeneszerző, a cseh Leos Janáček népszerűségét hozta el Japánban.
Forrás: http://www.kultography.hu/2013/04/23/liszt-ferenc-a-japan-slagerlistak-elen/


-- Damu Roland könyvtáros lett a börtönben
A 39 éves színész, akit egykori kedvese bántalmazásáért és megerőszakolásáért ítéltek el, még mindig nem törődött bele, hogy állítása szerint ártatlanul ül börtönben, de megtanult együtt élni a gondolattal. Ebben új beosztása is segít neki: könyvtáros és műsorszerkesztő lett. - Reggel fél hatkor kelek, első dolgom megcsókolni a szerelmem fényképét. 22 éves színészi pályafutásom után jobban illik a kezembe a könyv meg a videokazetta, mint a hagyma meg a krumpli. Most azért egy kicsit jobban érzem magam - tette hozzá Damu, aki rendben tartja a polcokon a könyveket, kiválasztja a filmet, amit az elítéltek néznek, és egy internet nélküli számítógépen szerkeszti a benti híreket, amit képújságként láthatnak a rabtársai. A színész hat társával együtt színdarabokat is előadott már. Ő a rendező, színjátszókört vezet.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Damu_Roland_konyvtaros_lett_a_bortonben/hirek/57853


Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.