************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/3. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Ingyen letölthető Bach valamennyi orgonaműve
--Interneten a Vatikáni Könyvtár kincsei
PÁLYÁZATOK
--„A magyar kultúráért és oktatásért” regionális erdélyi pályázati felhívásai
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--Szakmai megbeszélés, farsangi körítéssel
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár márciusi rendezvényei
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--Gárdonyit olvastak a gyergyóditrói könyvtárban is
KITEKINTŐ
--Öt erdélyi kötetet mutattak be az Országos Széchényi Könyvtárban
--Mobilizált könyvtári szolgáltatások
HAZAI
--Könyvek – épülésükre!
--Olvasási trendek a terjesztő szemszögéből
--Vámpírregényeket és gyermekirodalomat olvasnak a háromszékiek
--Évértékelés a Szatmár Megyei Könyvtárnál
--Bővítik a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárat
--A könyvtár többről szól kölcsönzésnél
--Szakmai találkozón vettek részt a Szatmár megyei könyvtárosok
--Pozitív változások a Kájoni János Megyei Könyvtár életében –  vonzóvá vált a könyvtár
ÉVFORDULÓ
--Oravecz Imre 70 éves
--Ljudmila Ulickaja hetvenéves
ELHALÁLOZÁS
--Elhunyt Katona Szabó István író, szerkesztő
--Elhunyt Gutai Magda költő
DÍJAK
--Osztrák díjat kap Kertész Imre
AJÁNLÓ
--Megéri kipróbálni: ingyenes, mégis nagy tudású képszerkesztő, -konvertáló
MOZAIK
--Pál Ferenc atya új könyve átvette a vezetést a Bookline Top 50-ben
--Olvasás és szövegértés
--A szerzői jogdíj alternatíváit keresi az EU
--Rúdtáncot oktattak egy skót könyvtárban
--Új könyvvel jelentkezik Murakami Haruki
--A „legkeresettebb” könyvek a bukaresti könyvkereskedésekben 2012-ben


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Ingyen letölthető Bach valamennyi orgonaműve
A zeneszerző géniusz orgonadarabjai méltán elismertek, méltán lettek halhatatlanok, ráadásul bárki számára ingyen letölthetők.
A Michigani Egyetem egyik professzora, nem mellesleg neves orgonista, dr. James Kibbie rögzítette Johann Sebastian Bach valamennyi orgonadarabját. A 270 művet egy eredeti barokk orgonán játszotta le Németországban.
Mindez még nem is lenne annyira érdekes, azonban, hogy kedvezzen a klasszikus zene kedvelőinek, ingyen letölthetővé tette a teljes gyűjteményt. Persze, bőven kell helynek lennie a merevlemezen, ha mind a 270 darabot letöltenénk, ugyanis több mint 2 GB-nyi helyet foglalnak el.
Szerencsére akár részletekben, sőt egyenként is letölthetők a mesterművek: lehetőség van rákeresni a legnépszerűbb darabokra (pl. d-moll toccata és fuga), a 270 darabos katalógusból egyenként választani vagy akár csoportokat kijelölni.
A letöltés során kétféle hangminőség közül lehet választani.
Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20130129_Ingyen_letoltheti_Bach_valamennyi_orgonam


--Interneten a Vatikáni Könyvtár kincsei
Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata. Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált – kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását. A Vatikáni Könyvtár honlapján ingyen letölthetők a latin nyelvű kódexek. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA technológiájával készített digitális változatok kiváló minőségűek – hangsúlyozta Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.
Az online megjelentetett kéziratok jelentős segítséget nyújtanak a szakmabelieknek, akiknek ezentúl nem kell a Vatikánig utazniuk. Ezen kívül ez az első alkalom, hogy a páratlan gyűjtemény darabjait a tudóstársadalmon kívül a diákok és az egyszerű érdeklődők is használhatják.
A világ leggazdagabb humanista-reneszánsz anyagát birtokló Vatikáni Könyvtár legértékesebb kincse került fel internetre. Összesen nyolcvanezer görög, arab, perzsa, kopt, zsidó kéziratról van szó, a latin anyag csak töredékét alkotja. A teljes gyűjtemény digitalizálása még évtizedeket vesz igénybe.
Forrás: http://index.hu/tech/2013/01/31/interneten_a_vatikani_konyvtar_kincsei/


PÁLYÁZATOK

--„A magyar kultúráért és oktatásért” regionális erdélyi pályázati felhívásai
A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. évről-évre kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a külhoni magyarság számára elérhető pályázati források minél hamarabb elérhetőek legyenek.
Így kerülhet sor idén minden eddiginél korábban „A magyar kultúráért és oktatásért” pályázatok, a „Szülőföldön magyarul” pályázati program, a „2013 a külhoni magyar kisiskolások éve” felhívás pályázatai, illetve a „Határtalanul!” program pályázatainak kiírására.
A cél az, hogy a külhoni magyarság és a magyarországi iskolák kellő időben értesülve éljenek a lehetőségekkel és használják is azokat. Éppen ezért az idei évre vonatkozó pályázati kiírások, a benyújtás részletes szabályai, valamint a felhívásokkal kapcsolatos egyéb információk elérhetőek a www.bgazrt.hu megújult honlapján.
http://bgazrt.hu/tamogatasok/palyazatok_tamogatasok/a_magyar_kulturaert_es_oktatasert_palyazati_felhivasok/regionalis_palyazati_felhivasok/erdelyi_palyazati_felhivasok/a_magyar_kulturaert_es_oktatasert_regionalis_erdelyi_palyazati_felhivasai/
Forrás: Haraszti Katalin, IFLA-HUN moderátor


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--Szakmai megbeszélés, farsangi körítéssel
Első alkalommal volt házigazdája Bod Péter szülőfaluja a Kovászna megyei könyvtárosok találkozójának. A 2013. február 8-án lezajlott szakmai jellegű megbeszélést Ágoston József csernátoni könyvtáros, Lokodi Anna megyei szakirányító, valamint Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója szervezte, a jelenlevők az elmúlt időszakot értékelték ki, majd farsangi mulatságot tartottak.
A közkönyvtárosok munkájukkal nagy szerepet vállalnak egy-egy közösség szellemi fejlődésében – erről is szó esett a kihelyezett munkaülésen, amelyen a jelenlevők beszámoltak a 2012-es évről, megbeszélték, mik történtek a szakmai berkekben, majd szót ejtettek az idei tervekről is. A megbeszélés délben kezdődött, az ebédet követően pedig Haszmann Pál helybeli nyugalmazott muzeológus ismertette a község múltját, majd a helyi népművészek kiállítását is megtekintették a könyvtárosok.
Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója úgy értékeli, Háromszéken általában kellő figyelmet fordítanak a közkönyvtárakra, gyarapodik a könyvállomány, szépülnek a meglévő épületek, sőt, pár helységben új ingatlant is építettek a községi létesítményeknek. Az igazgató meglátása szerint a közintézmények látogatottsága jónak nevezhető, és ehhez a Biblionet program beindítása is hozzájárult, hiszen igy sikerült a szolgáltatások körét bővíteni. A jelenlevők úgy vélekedtek, első kihelyezett munkaülésük hagyományteremtő jelleggel született, ezentúl évente felkeresnek egy-egy települést tapasztalatszerzés céljából, az eddigi találkozókat ugyanis a megyeszékhelyen tartották.
A könyvtárosok a napot farsangi bállal fejezték be, hiszen a munka mellett a szórakozásra is időt kell szakítani.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/40874-Knyvtrosok-tallkoztak.html
http://www.kmkt.ro/article/109_intalnire_metodica_si_bal_de_farsang_pentru_bibliotecarii_publici_din_judetul_covasna/


-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Regényes-zenés est Szávai Gézával
A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a székelyföldi (Küsmöd) születésű, jelenleg Budapesten élő író, Szávai Géza beszélgetőtársa, Bogdán László író, költő jelenlétében mutatta be Csodálatos országokba hoztalak című új regényét 2013. február 5-én.
Már a beszélgetés elején kiderült, hogy a regény cselekménye a világ bankárjaként elkönyvelt Svájcban játszódik, és valójában egy kicsit róla is szól, de azt is megtudhatjuk belőle, hogy a jólétbe is bele lehet tunyulni, s a becsvágy hiánya bizonyos esetekben szintén szellemi visszafejlődéshez és leépüléshez vezet.
Az esten, rendhagyó, újszerű módon, a szerzői felolvasásra ráhangolódó improvizációkkal közreműködött: Gáspár Álmos gitárművész (a Jedam és Ritmo del Flamenco együttesek tagja). A könyvnek ez volt az első bemutatója, amely ily módon megelőzte a budapesti hasonló rendezvényt is, amelyet február 12-én tartottak.
Szávai Géza 2013. február 4-én délben a Székely Mikó Kollégiumban negyedikeseknek, február 5-én reggel a Nicolae Colan Általános Iskolában ötödikeseknek tartott játékos-rajzos, rendhagyó irodalomórát, amelyen közkedvelt regényfigurája, Burgum Bélus kalauzolásával barangoltak a diákok a mesék, a történetek, a képzelet jókedvű birodalmában.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2013/02/regenyes-zenes-est-szavai-gezaval.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/56961/
http://www.3szek.ro/load/cikk/56999/svajcbol_a_vilag
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/40766-Mirt-ppen-Svjc.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/57293/
Harmincéves a fiókkönyvtár
Egyre inkább bővülőben a közkönyvtárak szerepköre, s azon túl, hogy egy közösség kulturális, szellemi, tájékozódási igényeit szolgálják, rugalmasnak kell lenniük, igazodniuk kell a látogató, felhasználó igényeihez, a közösség közelében kell lenniük – utóbbiak pedig fokozottan jellemzőek a Bod Péter Megyei Könyvtár 1983 februárjában avatott sepsiszentgyörgyi fiókkönyvtárára.
Szonda Szabolcs intézményvezető többek közt erre hívta fel olvasók, munkatársak, az intézményt fenntartó önkormányzatok képviselői, meghívottak figyelmét a 2013. február 18-án, hétfőn a helyszínen tartott ünnepségen.
A 15 ezer kötetes „könyvtársziget” magyar és román nyelvű állományának több mint két évtizede Sándor Éva a gondozója, aki gyermek és felnőtt olvasóknak nem csupán könyvtárosa, ám mint kiderült, némelyek barátja is. Emellett a mozgókönyvtári szolgáltatás egyik résztvevőjeként a környék tanintézményei, iskolák, óvodák növendékei körében népszerűsíti az olvasás élményét.
„Hogy az emberi társadalom jobb, humánusabb lett, az a könyveknek, ezeknek a szelíd kardoknak köszönhető, amelyek az emberi szívbe találva, azt megjobbíthatták” – mondta a fiókkönyvtár történetét felidéző Magyari Lajos költő, hangsúlyozva: szellem és ember közötti meghitt kapcsolat csak úgy alakulhat ki, ha a könyvet klasszikus – tapintható, lapozható – formájában megőrizzük, hiszen ez olyan, mint a legbensőségesebb szerelem – fűzte hozzá. Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató a Sylvester Lajos kezdeményezésére 1973-ban beindult, majd az általános spórlás jegyében felszámolt bibliobusz feladataira, szerepére emlékeztette az ünneplőket, hiszen annak állománya képezte a későbbiekben létrehozott fiókkönyvtár alapját.
Harminc háromszéki település közkönyvtárához hasonlóan, a jobb működési feltételek megteremtése jegyében a kis könyvtár csatlakozott a Biblionet-programhoz, a számítógépek, szkenner, nyomtató telepítése már megtörtént.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/57382/harminceves_konyvtarsziget
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/41113-ves-fikknyvtr.html
Balogh László posztumusz könyvének bemutatója
A tíz éve elhunyt sepsiszentgyörgyi íróra többen emlékeztek 2013. február 21-én a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. Pap Sándor nyugalmazott református lelkész Kós Károly-arcú emberként jellemezte, akinek ars poeticája az volt, hogy szebbé váljon a világ, s többé ne kísértsen a múlt.
Kiss Jenő, a megyei könyvtár nyugalmazott igazgatója Balogh László (1946–2003) irodalmi pályáját, könyvtárosi munkáját ismertette. Mint mondta, sokan íróként és emberként egyaránt szerették, a könyvtár „alapembere”, a betiltott Mikes Irodalmi Kör vezetője volt, aki leginkább az olvasóteremben érezte magát otthon. Hosszú éveken át községi és városi könyvtárakkal foglalkozott, nemcsak a könyvtárosokkal, hanem a vidéki értelmiséggel is jó kapcsolatot ápolt. Amikor úgy érezte, több időt fordítana írásra, átment a volt IAME üzemi könyvtárába, majd 1990 után a könyvelosztó cég igazgatójának választották, illetve saját kiadóját vezette.
Most megjelent könyvének címadó kisregényét, a Maroknyi Székelyt a kilencvenes években írta, azt az életérzést próbálta „megfogni”, tovább él-e a múlt azáltal, hogy a régi hatalom emberei nem tűntek el. A kötet tizenöt elbeszélése is élettörténeteken át mutatja be a kitelepítettek, börtönviseltek sorsát, történetei a romániai magyar élet fontos, a szocializmus éveire utaló dokumentumai.
A könyvet megjelentető Charta Könyvkiadó vezetője, Kisgyörgy Tamás Balogh Lászlóval való barátságát körvonalazta a kötet bemutatóján.
A néhai írót pályatársként méltatta Bogdán László, kiemelve, hogy A jóisten nem szállt le Bükszádon című könyve a Háromszék napilap Kaláka-sorozatában jelent meg.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/57523/konyvbemutatoval_emlekeztek_balogh_laszlora
http://www.eirodalom.ro/index.php/hirek-tudositasok/575-10-eve-hunyt-el-balogh-laszlo
A Pallas-Akadémia Könyvkiadó közönségtalálkozója
Az idén április elsején huszadik születésnapját ünneplő csíkszeredai Pallas-Akadémai Könyvkiadó tartott 2013. február 26-án író-olvasó találkozót a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében.
Három meghívott szerző ismertette a kiadó által megjelentetett kötetét, Bogdán László, Ferencz Imre és Markó Béla pályáját Sarány István, a kiadó szerkesztője vázolta, a költők verseikből olvastak fel. Bogdán László meseregényének harmadik változatát ismertette: a Münchhausen báró kalandjai a Mélabús Tornyok Városában című műve kalandregény, stilárisan pedig hódolat Krúdy Gyula előtt. Ferencz Imre fotókkal illusztrált „verses madárhatározójáról” beszélt. Kié itt a tér című, politikai, közéleti írásait összegyűjtő könyve kapcsán Markó Béla megjegyezte, annak címe Erdély jövőjével kapcsolatos politikai krédójára utal.
Tőzsér József kiadóvezető könyveket ajándékozott a házigazda intézménynek.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/57642/versek_es_terbirtoklas_
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/41469-Hszves-dilemmink.html


--A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár márciusi rendezvényei
A könyvtárban 2013. március 1-jén és 8-án 10–11óra között internethasználati útmutató vehető igénybe a Kezdő Internetezők Klubjában.
2013. március 1–11. között könyvkiállítás tekinthető meg Janikovszky Éva (1926–2003) halálának 10. évfordulója tiszteletére.
A Nyugdíjasok Olvasóklubjába 2013. március 4-én 10–11óra között könyvtári foglalkozásra várják a tagokat. Téma: olvasni öröm!
2013. március 7-én Meseklub, 15–16 óra között az óvodásoknak, 16–17 óra között az I–IV osztályosoknak. A Meseklub tevékenysége: meseolvasás, a Twist Olivér című könyv népszerűsítése.
A könyvtárban 2013. március 12–16. között könyvkiállítás tekinthető meg Március 15. tiszteletére a témával kapcsolatos dokumentumokból.
Forrás: Dénes Mária, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Gárdonyi Géza-felolvasómaraton a Kájoni János Megyei Könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtár idén is bekapcsolódott a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Klubja által 2009-ben elindított olvasómaraton szervezésébe. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából idén Gárdonyi-műveket olvastak a részvevők, és bár a rendezvény központi helyszíne a székelyudvarhelyi városi könyvtár volt, a megye- és országhatárokon túlról is érkeztek jelentkezők.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/tizezreket-kotott-ossze-az-olvasas-orome
A Kájoni János Megyei Könyvtár felhívására Csíkszeredából és a Csíki-medence környékbeli településeiről összesen közel 1300-an jelentkeztek felolvasásra. A szervezők köszönik minden pedagógusnak és iskolai könyvtárosnak a szervezésben és a részvételben nyújtott segítséget.
A könyvtár előadótermében 9 órától délután 3 óráig tartott a felolvasás. Öt csíkszeredai iskolából mintegy 250 diák érkezett a nap folyamán a könyvtárba 14 csoportban, tanítóik, magyartanáraik kíséretében. Néhány felnőtt is részt vett, volt, aki hallgatóként, de volt olyan is, aki felolvasott. Népszerű volt az Egri csillagok és A láthatatlan ember, de az Isten rabjai és az Ida regénye részletei is elhangzottak. Sokan felolvastak az író novelláiból, rövid történeteiből, meséiből, végül egy vers is elhangzott. A könyvtári felolvasással egyidőben Csíkszeredában nyolc iskolában és a Csíki-medence környékbeli településein több mint 1100-an olvastak, új településekkel bővült az eddig résztvevők listája is. Az olvasómaratonról részletes képes beszámoló olvasható a könyvtár blogján: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/02/gardonyi-geza-felolvasomaraton-kajoni.html
Képek az eseményről a könyvtár Facebook-oldalán:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.429938057081347.96999.261264613948693&type=1
Megtekinthető videók:
http://tudositok.hu/7802/video/Gardonyi_Geza_felolvaso_maraton
http://www.szekelyhon.ro/videos/view/2112/tizezreket-kotott-ossze-az-olvasas-orome.html
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/gardonyi-muveibol-olvastak-a-csiki-medenceben
Gyermekkönyvtári foglalkozások
Márciuskák a könyvtárban avagy könyvtár másképp
A Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárában már februárban beköszöntött a tavasz. A Könyvtár másképp elnevezésű program keretében 2013. február 19-én 11 órától a csíkszeredai Liviu Rebreanu iskolából érkező harmadikosok 'márciuskát' készítettek a könyvtárban. A sajátos 'quiling' technikával készülő apró díszek készítését Otilia Bârsan és Gabriela Ionaşcu gyergyótölgyesi könyvtárosok mutatták be, akik tölgyesi kisdiákokkal érkeztek a könyvtárba. A gyergyótölgyesi gyerekek alkotásaiból készült kiállítást szemlélve, a könyvtárosok útmutatása alapján minden gyerek elkészíthette saját márciuskáját is. A foglalkozásról a könyvtár blogján olvasható beszámoló, Facebook-oldalán számos kép szemlélteti az elkészült alkotásokat:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.429948520413634.97000.261264613948693&type=1
http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/02/martisor-la-biblioteca.html
Sajtóvisszhang: Mărţişor la bibliotecă. Informaţia Harghitei, 2013. február 19.
Hetente több alkalommal is óvodai, iskolai csoportok keresik fel a könyvtárat, ismerkednek a könyvtárral, csoportos foglalkozásokon, rendhagyó könyvtári órákon vesznek részt. Februárban a Csipike napközi nagycsoportosai a Táncoló talpak című rajzfilmet nézték meg a könyvtár előadótermében, a következő héten pedig rajzos–mesés–zenés könyvtári foglalkozáson vettek részt a gyermekkönyvtárban.
Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/search/label/vet%C3%ADt%C3%A9s
Vándormadaraink - rendhagyó környezetvédelmi óra
2013. február 27-én délelőtt a kisiskolások számára Szabó Szilárd környezetmérnök, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa tartott vetítéssel illusztrált előadást a könyvtárban és beszélgetett a gyerekekkel. A rendhagyó környezetvédelmi órán a Nagy Imre Általános Iskola negyedik osztályai vettek részt, akik a nálunk élő vándormadármadár-fajok életéről, vonulási szokásairól hallhattak számos érdekességet.
Forrás: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.433187980089688.97471.261264613948693&type=1
Honismereti esték a könyvtárban – új rendezvénysorozat indult februárban
Honismereti esték a könyvtárban címmel indított rendezvénysorozatot 2013-ban a Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendszeres könyvtári találkozók keretében előadásokat, könyvbemutatókat, műhelybeszélgetéseket terveznek. Ezek célja székelyföldi tárgyi és szellemi kulturális örökségünk közvetítése a helyi közösségek körében, különböző szakterületeken végzett regionális-lokális kutatások ismertetése, főként székelyföldi szakemberek, kutatók munkássága tükrében, honismereti témájú kiadványok bemutatása. Első alkalommal Kászonszék népi gyógyászata címmel András Ignác helytörténész, néprajzi író, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója tartott vetítéssel kísért előadást 2013. február 28-án 18 órától a könyvtár előadótermében. Azonos című kötetének bemutatására is sor került. A Kászonszék népi gyógyászata című kötetet, amely a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadójának gondozásában 2013-ban második, bővített kiadásban jelent meg, Gál György Attila, a kiadó vezetője ismertette. A Verbum kiadó több kiadványát meg lehetett vásárolni az előadás helyszínén.
A Honismereti esték második találkozójának meghívott előadója Botár István régész-muzeológus, aki Templom és falu, középkori egyházszervezet és településhálózat Csíkban címmel tart előadást 2013. március 21-én 18 órától.
Forrás:
http://www.facebook.com/pages/K%C3%A1joni-J%C3%A1nos-Megyei-K%C3%B6nyvt%C3%A1r-Biblioteca-Jude%C5%A3ean%C4%83-K%C3%A1joni-J%C3%A1nos/261264613948693
http://www.szereda.ro/hu/h/58/aktualis-lapszam.html
Könyv – Film – Klub – márciustól havonta a könyvtárban
A Kájoni János Megyei Könyvtárban márciustól havonta jelentkező KÖNYV – FILM – KLUB elsősorban fiataloknak kínál tartalmas időtöltést, de várnak minden könyv- és filmrajongót a könyvtárba. A filmklubban Makai Beáta filmesztéta vezetésével minden hónap utolsó csütörtökén irodalmi alkotások filmadaptációját vetítik és beszélik meg közösen, az elolvasott művek és a megtekintett filmek alapján. A filmklub vezetőjének ajánlata: sci-fi, film noir, thriller a tanév idejére, háziolvasmányok adaptációi a vakációra. A március 28-i, első találkozó témája: Androidok, replikánsok, elektronikus bárányok. Könyv: Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? Film: Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982), rendezte: Ridley Scott.
Forrás: http://www.facebook.com/groups/157490661070850/
Húsvéti készülődés a könyvtárban: előadás és gasztronómiai est
A Kájoni János Megyei Könyvtár is tartalmas programokat kínál Hargita Megye Tanácsának húsvéti rendezvénysorozata keretében. Az ünnepkör hagyományaihoz fűződő rendezvényekkel várják az érdeklődőket a könyvtár előadótermébe 2013. március 12-én 17 órára. Kisné Portik Irén néprajzkutató Húsvéti tojások pogány üzenete című előadása a húsvéti hímes tojások jelképeinek üzenetére világít rá. A Hargita Népe mellékleteként havonta megjelenő Székely Konyha című folyóirat 2012 végén nagysikerű karácsonyi gasztronómiai estével mutatkozott be a könyvtárban. Újabb találkozóra várják a konyhaművészet kedvelőit és a székely kulináris hagyományok iránt érdeklődő közönséget. Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője és meghívottjai jellegzetes húsvéti ételek receptjeit osztják meg, a találkozó résztvevői meg is kóstolhatják az előzetesen elkészített hagyományos húsvéti eledeleket.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár


--Gárdonyit olvastak a gyergyóditrói könyvtárban is
A gyergyóditrói könyvtár idén első alkalommal kapcsolódott be a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Cimbora Ház által kezdeményezett felolvasómaratonba. Az általános iskola diákjait hívta meg Köllő Enikő könyvtáros a közös olvasásra, szívesen részt vettek az V–VIII. osztályos diákok, tanáraikkal együtt. Ezen kívül a felhívásra néhány felnőtt olvasó is benevezett, így közel 120-an olvastak fel. Az Egri csillagokból olvastak fel, és az író néhány rövidebb írására is sor került a sikeres rendezvényen.
Forrrás: Köllő Enikő, Gyergyóditrói Községi Könyvtár


KITEKINTŐ

--Öt erdélyi kötetet mutattak be az Országos Széchényi Könyvtárban
A Kriterion Könyvkiadó és az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében 2013. február 19-én öt kötetet mutattak be a budai Várpalotában. Az OSZK VIII. emeleti társalgójában Boka László tudományos igazgató látta vendégül a kötetek iránt érdeklődőket.
Siklóssy László Kincsek és játékok című kötetét Sas Péter művelődéstörténész, a könyv előszavának szerzője, Szathmári Pap Károly Erdély képekben című albumát pedig Elbe István, az OSZK információszolgáltatási igazgatója mutatta be. Balázs Sándor Jakabffy Elemér és a Magyar Kisebbség című kötetét H. Szabó Gyula kiadóigazgató ismertette. Utána Baumgartner Bernadette Kisebbség a kisebbségben című nagytanulmányát, illetve Nóvé Béla Hivatása: kisebbségmentő című „pályakép- rekonstrukcióját” (Pásint Ödön élete és pályája) mutatták be.
A szerzőkkel Bárdi Nándor történész beszélgetett.
Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=18229


--Mobilizált könyvtári szolgáltatások
A K2 kísérleti műhely 2013. február 7-én tartotta idei első szakmai napját. Bánkeszi Katalin (Könyvtári Intézet) a bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával idén folytatódhat a másfél évvel ezelőtt megszakadt sorozat. Ezt követően bemutatta az Országos Széchényi Könyvtár nemrég kifejlesztett mobil honlapját.
Balogh Zoltán bemutatta az egyre szélesebb körben terjedő mobil eszközöket és a hozzájuk kapcsolódó platformokat, valamint disztribúciós technikákat.
Bíró Szabolcs a könyvtári weboldalak mobiltelefonra történő optimalizálásáról tartott előadást.
Tekintve, hogy dinamikusan növekvő területről van szó, mindenképpen aktuális kérdés a honlap mobil eszközökre történő optimalizálása.
Földes László azt ismertette, hogy mire használják a Kossuth kiadónál a QR kódot. Konkrét példákon keresztül mutatta be egyrészt magazinokban, másrészt egy önéletrajzi műben, hogy a szöveges tartalomhoz QR kódokkal videókat (történelmi dokumentumfilmeket) kapcsolnak. Mindezt természetesen nem csak történelmi témákhoz kapcsolódóan, ismeretterjesztő céllal használják.
A Kossuth kiadó fejlesztése az okoskönyv. Ilyenből készült egyrészt egy budapesti útikönyv magyar és angol nyelven, másrészt pedig egy mesekönyv. Előbbi egyetlen A4-es méretben kinyomtatott, négyrét hajtott Budapest-térkép, amelyen 20 helyszín van számokkal megjelölve. A számokhoz QR-kódok tartoznak, amelyeken keresztül az olvasó eljuthat az adott helyszínt bemutató kisfilmhez. Az okoskönyv összesen közel 2 órás idegenvezetést tartalmaz.
Bánki Zsolt a Petőfi Irodalmi Múzeum, az MTA SZTAKI és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem közös fejlesztésében létrejött Hajnali háztetők – Ottlik irodalmi séta projektet mutatta be.
A rendezvény utolsó előadásában Horváth Zoltánné foglalta össze, hogy a könyvtárak hogyan használhatják a gyakorlatban a QR kódot. Két meghatározó trend napjainkban a gyorsulás és a mobilitás. Megszoktuk, hogy tértől és időtől függetlenül érhetünk el tartalmakat. Az előadás elején tisztáztuk a QR kód fogalmát, majd az előadó bemutatta a könyvtárosoknak, hogyan kell használni ezt a kódot. A technológia sajátossága, hogy – szemben egy hagyományos vonalkóddal – vertikális és horizontális irányban is tartalmaz információt. A beolvasáshoz és a kód generálásához szintén léteznek ingyenesen elérhető szoftverek.
Teljes cikk itt: http://blog.konyvtar.hu/k2/2013/02/mobilizalt-konyvtari-szolgaltatasok


HAZAI

--Könyvek – épülésükre!
A 2013. esztendő Böjtelő havának első csütörtöki napján egy háromtagú kiscsapat kereste fel a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai, Petőfi utcai székhelyét. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Iskolakönyvtára képviseletében érkeztek: könyveket hoztak, átadásra, a csíkszeredai kórházban létesítendő Caritas kórházi könyvtár számára.
A kiscsapat mindhárom tagjának van köze a könyvekhez: a legfiatalabb csapattag, Darvas Zsuzsa, a XI. Természettudományok osztály diákja, a Diáktanácsot képviselte, Szekeres Izabella nevelőnő ezúttal könyvtári bizottsági tagként állt közénk, a harmadik csapattag pedig az iskola könyvtárosa.
Az átadott könyvcsomag - amely az iskola könyvtárának állományából lett kiválasztva – tartalmát tekintve színes: kisantológiák, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, magyar, román és német nyelvű anyag került dobozokba a leendő - fiatal és volt fiatal - olvasóközönség számára.
És mi e kis – negyvenhét dokumentumot számláló – információhordozó-csomag rendeltetése? Erre a válasz(unk) ott olvasható a könyvadományt kísérő jegyzék végén: Kívánjuk, hogy épülésüket szolgálja!
Forrás: Péter Antal, iskolakönyvtáros, Segítő Mária Gimnázium, Csíkszereda


--Olvasási trendek a terjesztő szemszögéből
A világirodalmi művek közül Umberto Eco új regénye, A prágai temető vezeti a kolozsvári Gaudeamus könyvesbolt 2012-es eladási listáját, magyarországi szerzők viszonylatában különösen népszerű Ugron Zsolna, az erdélyi témákat feldolgozó köteteket illetően pedig favorit a Kincses erdélyi városok és a Kolozsvár épített kincsei. A gyermekeknek szóló kiadványokat tekintve továbbra is „egyeduralkodó” a Székelyföldi Legendárium, de sokan vásárolták például a Bogyó és Babóca-történeteket, valamint a Barni-sorozatot is.
Az erdélyi könyvpiac működésére jelentős mértékben rányomja a bélyegét, hogy a kiadók és a kereskedők között immár húsz éve nincs kommunikáció, rendszeres találkozás és eszmecsere nélkül pedig a terjesztők aligha tudnak hosszú távon tervezni. A kereslet nagyon gyorsan változik, szinte hangulati, amivel sajnos a kínálat nem mindig tud lépést tartani. Az élet más területeihez hasonlóan a keresletre is rátelepedtek a trendek, összefonódva a hétköznapokkal - magyarázta Weghofer Erna boltvezető.
A felnőttek körében inkább Umberto Eco és Coelho regényei számítanak úgymond klasszikusnak. Ugrásszerűen megnőtt továbbá a praktikus könyvek kereslete: a szakácskönyvek mellett egyre többen érdeklődnek a szobanövények gondozásával, állattenyésztéssel foglalkozó szakkönyvek iránt. Előtérbe kerültek a praktikusabb, mindennapi dolgokkal foglalkozó, jelentős kép- vagy médiaanyaggal rendelkező kiadványok, visszaszorultak viszont az adattárak, a lexikonok, amelyek tartalmát az internetről, naprakész adatbázisként bármikor fellelhetjük. Erdélyi viszonylatban hiányzik viszont a szórakoztató jellegű irodalom, időnként pedig olyan kötetek jelennek meg, amelyekkel egyszerűen nem tudunk mit kezdeni, annyira szűk és speciális rétegeknek szólnak – összegzett az üzlet vezetője.
Teljes cikk itt: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article


--Vámpírregényeket és gyermekirodalomat olvasnak a háromszékiek
Háromszéken a vámpírregények és a gyermekirodalom a legnépszerűbb olvasmányok, derül ki a Bod Péter Megyei Könyvtár tavalyi évi kölcsönzési adataiból. Elkészítették ugyanis a legolvasottabb könyvek és legnépszerűbb szerzők százas toplistáját, amit az intézmény blogján is meg lehet tekinteni (http://konyvtarunk.blogspot.ro/2013/01/a-100-legkeresettebb-konyvunk-2012-ben_18.html, illetve: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2013/01/legnepszerubb-szerzoink-2012-ben-cei.html).
Ez szerint tavaly leggyakrabban Leiner Laura A Szent Johanna gimi című kamaszregényét kölcsönözték ki. A második legnépszerűbb olvasmány a Fodor Sándor által jegyzett Csipike, harmadik Saint-Exupéry műve, A kis herceg. A toplista élvonalában gyermekirodalom és a kötelező iskolai olvasmányok vannak, így Tamási Áron, Mircea Eliade, Lázár Ervin, Molnár Ferenc, Liviu Rebreanu, és Ion Creangă művei is.
Népszerűek még a vámpírtörténetek és képes gyerekkönyvek, a felnőttek a könnyedebb olvasmányok iránt érdeklődnek. Az elmúlt években népszerű Harry Potter-sorozat a középmezőnybe csúszott vissza. A toplista 64. helyén van Cserey Zoltán Sepsiszentgyörgy képes története című helytörténeti kiadványa.
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak tavaly több mint 70 000 egyéni látogatója volt, pár ezerrel több, mint az azt megelőző esztendőben, mondta el a Sláger Rádiónak Szonda Szabolcs igazgató.
Forrás: http://www.slagerradio.ro/hirek/1999-hirjan24olvasas


--Évértékelés a Szatmár Megyei Könyvtárnál
A Szatmár Megyei Könyvtár számára, miután megnyithatta a több évig lakat alatt lévő olvasótermét, lehetőség nyílt, hogy szélesebb körben, jobb lehetőségek között fejtse ki tevékenységét.
Húsz, Szatmár megye falvaiban található könyvtár felszereltségét sikerült modernizálni az elmúlt évben és 23 440 példánnyal bővült a Szatmár Megyei Könyvtár gyűjteménye - fejtette ki a sajtótájékoztatón Angela Câmpian megbízott könyvtárigazgató.
A „Biblionet – a világ a könyvtárunkban" program keretén belül négy-négy modern számítógéppel, kivetítővel, web-kamerával, fülhallgatókkal szerelték fel a könyvtárakat Apában, Batarcson, Börvelyben, Bikszádon, Kaplonyban, Aranyosmeggyesen, Mezőpetriben, Tasnádszántón, Erdődön, Beregszón, Kányaházán, Csaholyban, Mezőfényen, Szatmárpálfalván, Remetemezőn, Ráksán, Szaniszlón, Tarsolcon, Turcon és Vámfaluban. További 14 településen - Erdődön, Batizon, Érkáváson, Gencsen, Nagykolcson, Pusztadarócon, Szamosdobon, Kisgércén, Homoródon, Mikolában, Avasújvárosban, Érszakácsiban, Nagytarnán és Mezőteremen - az idei esztendő első harmadában üzemelik be a modern számítás- és oktatástechnikai eszközöket.
A korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt az intézmény költségvetése: 2010-ben 1412 ezer, 2011-ben 3202 ezer, 2012-ben 3309,27 ezer lej volt a büdzsé. A régi könyvek részlegén sikerült rendszerezni és felértékelni az ott őrzött kiadványokat, ezt közösen végezték a Magyar Tudományos Akadémiával és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Városi Könyvtárral. A megye hatvanegy könyvtára közül ötvenöt községben, a többi a megye városaiban működik. A könyvtár munkatársai rendszeresen részt vettek országos tanácskozásokon, hogy megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyek a jövő könyvtárai szerepének a betöltéséhez szükségesek. Lépések születtek azon a téren is, hogy minél jobb kapcsolat alakuljon ki a könyvtárak és a lakosság között, ebben nagy segítséget nyújtott a média, de elmentek iskolai és más közösségi rendezvényekre is.
A Szatmár Megyei Könyvtárnak jelenleg 443 506 dokumentum képezi a gyűjteményét.
A tavalyi évben 81 200 fő látogatta meg személyesen a megyei könyvtárat (2011-ben ez a szám 59 300 volt). További 26 583-an tekintették meg a honlapját és 7300-an vettek részt az általa szervezett kiállításokon (167), programokon (82). A könyvtárnak 30 882 beiratkozott tagja van, közülük azonban alig 6068 számított tavaly aktív tagnak.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/evertekeles-a-megyei-konyvtarnal/
http://www.szatmar.ro/637_ezer_lej_volt_a__megyei_konyvtar_berleti_dija_tavaly


--Bővítik a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárat
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár épületének javítása már évek óta várat magára, miután Török Sándor polgármestersége idején kialakították a pinceteret. Nemrég a jelenlegi városvezetés az akkor elindított munkálatok folytatásába kezdett, ennek szükségességét Vántsa Judit főkönyvtáros fejtette ki bővebben.
Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy a jelenlegi javítási és bővítési munkálatokat több évre tervezik, miközben az olvasók kiszolgálását is folyamatosan biztosítják. Jelenleg nagy a felfordulás, mert a polcokról folyamatosan kell leszedni a könyveket, átcsoportosítani, hiszen az épület alatti tágas pincébe költöztetik le a fölös példányokat és a ritkán használt kordokumentumokat. Erre a célra az alagsorban világítást, fűtést, nedvességelszívót szerelnek az önkormányzat szakemberei. Az igazgatónő külön megköszönte Hegedűs Ferenc tanácstag segítségét, aki a fűtést biztosító új kazánt és a fűtőtesteket ajándékozta.
A felújításra azért volt szükség, mert már régóta nem biztosítható a követelményeknek megfelelően a 65 ezres könyvállomány épsége, nem beszélve a kiegészítő programok lebonyolításáról, amelyen például a tavaly 2195-en vettek részt.
Jelenleg 1824 aktív olvasója van a könyvtárnak, ám a lista folyamatosan bővül, és ehhez még hozzáadódik az olvasóterem forgalma is, tudtuk meg a beszámolóból. Ez utóbbi esetében is lesznek változások, hiszen az igény növekszik, és ennek kielégítését az olvasóterem mellett lévő raktár kiürítésével oldják meg, összenyitva a két teret. Eközben a meseklubot végre leköltöztethetik a tágasabb pincébe, hiszen több gyerek is szeretett volna bekapcsolódni az itt zajló tevékenységekbe, de helyszűke miatt nem bővíthették a csoportot. Különben a pincében más alternatív tevékenységeket is ígérnek a könyvtárosok, könyvbemutatókat, filmvetítést tartanak majd, hogy csak párat említsünk a tervekből.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/korkepek/kezdivasarhelyi-korkep/41181


--A könyvtár többről szól kölcsönzésnél
Háromszéken a legnagyobb s ehhez méltóan sok tekintetben a legaktívabb iskolai téka is a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium könyvtára. Túlmutat a könyvtárak szerepén vagy inkább újragondolja őket, közönsége ugyanis abban a korban van, amikor egy rossz házi olvasmány hosszú időre elveheti a kedvet az irodalomtól, egy jól célzott könyv azonban meghozhatja az olvasási kedvet. Kiss László könyvtárossal tevékenységéről, a munkáját meghatározó filozófiájáról Kustán Magyari Attila beszélgetett.
1998-ban lett Kiss László iskolai könyvtáros. Gyerekkorában rengeteget olvasott, első osztálytól a megyei könyvtár rendszeres látogatója, így senki számára nem lehetett meglepetés, amikor az életét meghatározó szakmáról döntött.
Amikor az iskolai könyvtárba került, a számítógépek már elkezdtek beépülni az intézmény mindennapjaiba, így lehetőség adódott a teljes állomány listázására: a kezdő könyvtáros így megismerkedett minden egyes könyvvel, ami a polcokon állt. Mivel sokáig egyedül kellett dolgoznia, kiötlötte, hogy a középiskolás diákok szolgálatosként segítsék a munkáját: folyóiratok tartalomjegyzékét digitalizálják, könyveket javítanak, segítenek a kisebbek eligazításában.
Ahogy a világháló elérhetőbbé vált, ráerősített a kapcsolatkeresésre. Az iskolai könyvtárak világnapjához csatlakozott a Mikes-könyvtár is, így felfigyeltek rá.
Kiss László a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke, az iskolai könyvtárakért felel.
Első alkalommal tíz évvel ezelőtt, Ohióból keresték meg. Több közös programot hoztak tető alá. Olvasómaratont tartanak, díjazzák az év legjobb olvasó fiataljait, könyvjelzőket cserélnek még kínaiakkal is, de még hétvégi hegyikerékpározást is szerveznek, az edzettebb diákok számára.
Fontos tudni – és ezt Kiss László többször is kihangsúlyozza –: ilyen dinamikus munkát nem lehet egyedül végezni, ehhez jó csapat kellett kialakuljon az évek során.
Teljes cikk itt: http://www.erdelyiriport.ro/a-k%C3%B6nyvt%


--Szakmai találkozón vettek részt a Szatmár megyei könyvtárosok

Szakmai képzésre került sor 2013. február 25-én a Szatmár Megyei Könyvtárban, a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Egyesülete képviselőinek közreműködésével. A rendezvény keretében szó esett a Biblionet országos program kapcsán folytatott további fejlesztésekről is.
Az év első szakmai találkozójára a Szatmár Megyei Könyvtár multimédiatermében került sor, amelyen részt vettek a megye könyvtárainak munkatársai. A találkozó keretében a jelenlevőknek bemutatták az előző évben végzett felméréseket és ismertették az 2013-as évre szóló célkitűzéseket.
Angela Câmpian, a Szatmár Megyei Könyvtár vezetője többek között az új könyvtári szolgáltatások bemutatására fektette a hangsúlyt, illetve bemutatta azokat a módszereket, amelyek segítségével a könyvtárosok több látogatót vonzhatnak. „Az elmúlt két évben sikerült komoly erőfeszítésekkel több jelentős projektet elindítani, ezáltal új, minőségi könyvtári szolgáltatásokat megvalósítani, és célunk, hogy tovább fejlesszük szolgáltatásainkat a megye összes könyvtárában és könyvkölcsönzőjében" - magyarázta az igazgató, aki a könyvtári anyag digitalizálásának fontosságáról is beszélt, hangsúlyozván azt, hogy a jövő könyvtárainak elengedhetetlen dokumentumai az elektronikus dokumentumok, mind állományvédelmi okokból, mind a felhasználók távoli hozzáférése biztosítása érdekében.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Szakmai_talalkozon_vettek_reszt_a_megyei_konyvtarosok


--Pozitív változások a Kájoni János Megyei Könyvtár életében – vonzóvá vált a könyvtár

Nagymértékben növekedett a Kájoni János Megyei Könyvtár látogatóinak száma és az érdeklődés a könyvtár szolgáltatásai iránt. A vonzó, modern épület és az új szolgáltatások napról-napra több olvasót csalogatnak az intézménybe, amint a könyvtárhasználat statisztikai adatai is szemléltetik: a januári könyvtárlátogatások száma meghaladta a 3900-at, közel 700 olyan személy iratkozott be, aki mostanig nem volt könyvtárhasználó (az összes beiratkozó, vagyis az aktív használók száma 1964 volt januárban). A könyvtárlátogatások napi átlaga januárban meghaladta a 250-et. Mindez a sok változásnak köszönhető, hiszen a jelenlegi épületben minden korosztály számára biztosított a kellemes időtöltés. Fontos változást jelent, hogy az új székhelyen a vonzó környezetnek köszönhetően változatosabb rendezvényeket szervezhetnek, csoportok számára különböző foglalkozásokat, ezekkel főként az iskolai oktatást igyekeznek segíteni és az olvasáskultúra fejlesztésére is törekednek. Emellett rendszeresen szerveznek könyvbemutatókat és kézműves foglalkozásokat is. Azt szeretnék elérni, hogy az új könyvtár mindenki számára nyílt, közösségi kulturális térré váljon.
A Csíki TV szerkesztői által a könyvtárról készített videó megtekinthető itt: http://www.csikitvonline.ro/index.php?id=634962194326562500
http://www.erdely.tv/magazin/hargita-magazin?musor=30715
http://tudositok.hu/7722/video/Nott_a_konyvtar_latogatottsagi_aranya
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


ÉVFORDULÓ

--Oravecz Imre 70 éves

Oravecz Imre költő, író 1943. február 15-én született Szajlán. Pályája nehezen indult: 1962-ben jelent meg első verse az Alföld című folyóiratban, ám ezután 1975-ig egyetlen magyarországi terjesztésű lap sem közölte munkáit.
Az újvidéki Híd című lapban 1968-ban több versét is közölték, ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy e versekből kötetet is összeállíthatna, de a Szépirodalmi Kiadó visszautasította. Verseit végül a Költők egymás közt című antológiába válogatták be, és költeményeiről méltatást írt Weöres Sándor. Oravecz Imre első kötete 1972-ben jelenhetett meg Héj címmel.
A költői főművének is tartott Halászóember (Szajla. Töredékek egy faluregényhez 1987-1997), a szülőfaluját néprajzi alapossággal feltérképező versciklus, ezért megkapta a Magyar Szépírók Társaságának díját.
2007-ben jelent meg az Ondrok gödre című faluregénye, családtörténete, amelyről sok kritikus úgy tartja, a magyar paraszti sors mibenlétének talán eddigi legjobb rajza. Ennek folytatása a tavaly kiadott Kaliforniai fürj című regény.
Oravecz angolból és németből fordít, többek között Paul Celan, Barbara Frischmuth, Franz Xaver Kroetz műveit ültette át magyarra. Munkásságáért több rangos elismerést kapott, 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki költői életművéért, a tárgyias költészet objektív világának átszellemesítéséért, líra és epika, vers és próza poétikailag termékeny szintézisének megteremtéséért. 2006 óta a Digitális Irodalmi Akadémia tagja.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=331985&ctag=articlelist&iid=1


--Ljudmila Ulickaja hetvenéves
Ulickaja 1943. február 21-én született a baskíriai Davlekanovóban, ahová családját politikai okokból kitelepítették. A háború után visszaköltözhettek Moszkvába, ahol Ljudmila a Moszkvai Állami Egyetem biológiai szakát végezte el. A Szovjet Tudományos Akadémia Általános Genetikai Intézetében kezdett dolgozni, de 1970-ben szamizdat kiadványok másolása és terjesztése miatt elbocsátották. Ulickaja írt karcolatokat, gyerekdarabokat, bábjátékokat, rádiójátékokat, mongol költészetet fordított. 1982 óta „szabadúszó”, első novelláskötete 1983-ban jelent meg, de hazájában csak akkor vettek tudomást róla, amikor művei a nyolcvanas évek végén külföldön arattak sikert.
1992-ben megjelent Szonyecska című kisregényéért jelölték az orosz Booker-díjra, az ország legrangosabb irodalmi kitüntetésére. A Szonyecska 1995-ben Franciaországban a Szegény rokonok című elbeszéléskötetben is megjelent, ezért 1996-ban Medici-díjat kapott, ezt a kötetét azóta közel harminc nyelvre fordították le. A Daniel Stein, tolmács című regénye 2006-ban jelent meg, s elnyerte az orosz Nagy Könyv díjat.
Ulickaja több művét megfilmesítették és több darabja fut a moszkvai színházakban. Regényeit, elbeszéléseit mély emberábrázolás jellemzi, szenvedélyesen és bensőségesen ír hőseiről, közel hozza és szerethetővé teszi őket. Különlegessége a meseszövésben, a különböző családi és szerelmi szálak - időnként bonyolult és meghökkentő - kapcsolódásaiban, az emberi sorsok finom ábrázolásában rejlik. A hétköznapi emberi életek hátterében pedig érzékletesen bontakoznak ki a közelmúlt történelmi-politikai eseményei, a legnagyobb orosz klasszikusokat idézve az olvasóban.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2013/02/21/ljudmila_ulickaja_70_eves


ELHALÁLOZÁS

--Elhunyt Katona Szabó István író, szerkesztő

Életének 91. évében elhunyt Katona Szabó István székelyföldi születésű író, újságíró, szerkesztő, akinek egész tevékenysége szorosan összefonódik az erdélyi magyarság 20. századi történetével. Kézdivásárhelyen született, fiatalkorától publikált az erdélyi és magyarországi sajtóban, első írását Móricz Zsigmond közölte. Újságírói pályáját a kolozsvári Világosságnál kezdte, majd a Falvak Népe szerkesztője volt. 1958-tól a marosvásárhelyi Művészetet, majd az Új Életet szerkesztette.
1986-tól, Magyarországra telepedése után írásaival életben tartotta a Kárpát-medencei magyarság időszerű gondjait. Az elrabolt magyar egyházi, intézményi és magánvagyonok visszaszolgáltatása érdekében számos beadványt juttatott el hazai és nemzetközi fórumokhoz. Írói, kritikusi munkásságával a népi írók szellemiségéhez kapcsolódott, főként Németh László nézetei hatottak rá. Utolsó munkáiban – A nagy remények kora. Erdélyi demokrácia, 1944–48 (1990), A megtévesztettek. Életem Erdélyben (1991), Lélekharangok (1993) – az erdélyi magyarság valós helyzetét tárta fel. 2012-ben, kilencvenedik születésnapjára jelent meg A nagy hazugságok kora (1948–1968) című emlékirata.
Személyes kapcsolatban állt Móricz Zsigmonddal, Németh Lászlóval, Illyés Gyulával.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=71372
http://www.3szek.ro/load/cikk/57316/elhunyt_katona_szabo_istvan


--Elhunyt Gutai Magda költő
Életének 71. évében elhunyt Gutai Magda orvos, József Attila-díjas költő. Gutai Magda 1942-ben született Egerben. Az orvosi egyetem után a Medicina Kiadónál dolgozott szerkesztőként, majd a Lipótmezőn művészetterapeutaként. Tíz verseskötete jelent meg, többek között a Zászló a hóban (1968), a Költözés (1972), Találj ki engem (1980), Játszmakereső (1999) és a Fiam könyve (2004). A korabeli kritika kezdettől nemzedéke legjobbjai közt tartotta számon.
Gutai Magda végzettségére nézve és hivatása szerint orvos, emellett ízig-vérig költő volt, szemlélete, hangvétele, önkifejezése a lírikusé. 1992-ben Soros-ösztöndíjat, 1998-ban a Magyar Alkotóművész Közalapítvány díját, 1999-ben József Attila-díjat kapott. Tagja volt a Magyar Írószövetségnek.
Forrás: http://www.kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=332041


DÍJAK

--Osztrák díjat kap Kertész Imre

A bécsi Renner Intézet politikai könyvekért járó Bruno Kreisky-díjával tüntetik ki Ausztriában Kertész Imrét.
A Nobel-díjas magyar írót Eric Kandel osztrák származású Nobel-díjas amerikai neuropszichológussal együtt tüntetik ki. Kandel A megismerés kora című, a tudatalatti kutatásának történetével foglalkozó könyvéért, Kertész Imre írói életművéért részesül az elismerésben - írták a közleményben. A 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre, az auschwitzi és buchenwaldi koncentrációs táborok túlélője talán minden más szerzőnél radikálisabban állította a holokausztot munkássága középpontjába, az emberi tapasztalás legvégső határterületeiről merítve - húzták alá.
A könyvkiadóknak járó különdíjat kap a Paul és Zsóka Lendvai alapította bécsi Nischen Verlag. A kiadó német nyelvterületen eddig nem ismert, illetve elfeledett magyar szerzők műveinek bemutatását tűzte ki céljául.
A Bruno Kreisky-díjat 1993-ban alapította a Karl Renner Intézet, az Osztrák Szociáldemokrata Párt politikai akadémiája. A díjakat Bécsben osztják ki 2013. június 6-án, a Berlinben élő és hosszú ideje betegeskedő Kertész Imrének külön adják át az elismerést.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=331871&ctag=articlelist&iid=1


AJÁNLÓ

--Megéri kipróbálni: ingyenes, mégis nagy tudású képszerkesztő, -konvertáló
Sok ingyenes képszerkesztő program és szolgáltatás található a neten. Ezek tudása és minősége igen különböző, időnként azonban gyöngyszemekre is lehet bukkanni közöttük.
Az Image Cool Converter, bár a neve csak egy sima konvertáló programra utal, egy valóban nagy tudású képszerkesztő. Akár félezer képformátummal is elboldogul, 130 formátumba képes ide-oda konvertálni, játszi könnyedséggel kezeli a pdf-eket (akár kötegelve is), ráadásul sokféle képszerkesztő effektet is kínál, közöttük a vízjelezést, illetve a több kép kombinálását egy fotón.
A programot innen tölthetjük le, és az szokott módon, az exe fájlra kattintva telepíthetjük.
A program indítása után egy rövid ismertetőt kapunk arról, mi mindent végezhetünk el vele. Akár közvetlenül innen is választhatunk – ilyenkor balra kell megkeresnünk azt a mappát, amelyben a feldolgozandó képek vannak. A képekről többféle előnézetet is kérhetünk, majd ha megleltük azt, amelyiket módosítanánk, a lehetőségeink szinte korlátlanok.
Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, természetesen bárhova elmenthetjük az átalakított fotót – a program többféle formátumot is felkínál a mentésnél.
Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20130223_Megeri_kiprobalni_ingyenes_megis_nagy_tud


MOZAIK

--Pál Ferenc atya új könyve átvette a vezetést a Bookline Top 50-ben
Még január első heteiben is kevesen gondolták volna, hogy E. L. James világsikerű könyvsorozatának, az Ötven árnyalat-trilógiának részeit bárki is letaszíthatja a Bookline TOP 50 éléről. Legutóbb ez csak Nyáry Krisztián szerelmeskönyvének, az Így szerettek ők-nek sikerült, ezúttal pedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő katolikus pap, Pál Ferenc A szorongástól az önbecsülésig című új kötete váltotta a dobogó legfelső fokán A szabadság ötven árnyalatát.
Az év első hónapja hagyományosan az összegzés és az újrakezdés időszaka, nem beszélve az újévi fogadalmakról, amelyek ilyenkor még élénken élnek bennünk. Talán emiatt kerültek előtérbe az elmúlt hetekben a pszichológiai témájú, illetve a sokakat érintő pszichológiai jelenségeket taglaló könyvek a Bookline sikerlistáján. Az 1. helyen szereplő kötet a médiában is egyre gyakrabban szereplő Pál Ferenc atya személyiségpszichológiával foglalkozó könyve: A szorongástól az önbecsülésig. Az emberi élet egyik alapértékét, az önbecsülést fókuszba helyező írás segít tisztábban látni és fejlődni, hogy felszínre hozhassuk azt a szívünk mélyén lakó valakit, aki sokkal több, mint amit valaha is reméltünk.
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2013/02/07/pal_ferenc_atya_uj_konyve


--Olvasás és szövegértés
Sokszor halljuk, hogy a fiatalok egyre kevesebbet olvasnak. Ez így nem igaz, talán az a kijelentés közelebb állna a valósághoz, hogy manapság a fiatalok mást és másképp olvasnak. A kevesebb inkább a szépirodalmi, illetve szakkönyvek olvasására vonatkozhat. Elektronikus leveleket, üzeneteket, Facebook-bejegyzéseket bizonyára nap mint nap böngésznek. Sokat fórumoznak, sőt, olyat is észleltem, hogy az úgynevezett üzenőfalakon olykor ismertebb idézetekkel utalnak lelkiállapotukra.
Legtöbben, ha tíz mondatnál nagyobb szöveggel találkoznak, át sem futják. Szóval olvasnak, de nem azért, hogy felfedezzenek, vagyis az általuk ismert világhoz új dimenziókat kapcsoljanak. Nem a megértéséhez vagy megismeréséhez szükséges szellemi kíváncsiság vezérli őket, hanem csak a társalgást, tereferét avagy a pletykálást viszik át a virtuális térbe. Pedig a nagyobb terjedelmű művek olvasására, ha másért nem is, de a nyitottság kialakulása és a személyiség fejlődése miatt szükség van.
Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem oktatója, a Magyar Olvasástársaság elnöke egy csíkszeredai író-olvasó találkozón elmondta, hogy az anyaországi diákok körében végzett kutatások igazolták, hogy egyre több az úgynevezett funkcionális analfabéta (aki olvasni tud ugyan, de a szöveget nem érti). Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyzetet éppen emiatt – egyáltalán – nem orvosolja, ha a nyelvet tanító pedagógus sulykolni kezdi a diákokba a házi olvasmányokat. A gyerekkel már iskolaérett kor előtt meg kell szerettetni az olvasást, tehát a legtöbbet a szülő tehet ezért.
Egyfelől úgy, hogy amikor a gyerek még kicsi, ő olvas neki mindennap mesét, másfelől meg példát is mutatva azzal, hogy ő maga is sokat olvas.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/penna/olvasas-es-szovegertes


--A szerzői jogdíj alternatíváit keresi az EU
Elkészítette jelentését a jelenlegi szerzői jogdíj-konstrukciókat felváltó modellekről António Vitorino, az Európai Unió egykori belügyi és igazságügyi biztosa.
A jelenlegi szabályozások alapján Európában csak korlátozottan van engedélyezve a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek és szövegek magáncélú másolása, ezért cserébe a jogtulajdonosok átalánydíjat kapnak. A jogdíjak egyaránt sújtják a PC-ket, az MP3-lejátszókat, az okostelefonokat, a merevlemezeket, a fénymásolókat, a szkennereket és a multifunkciós készülékeket, az USB-kulcsokat, a memóriakártyákat és a CD-, illetve DVD-lemezeket. A jogdíjak beszedését és elosztását a nemzeti jogvédő szervezetek végzik. A médiavilág digitalizálódásával azonban ez a rendszer egyre kevésbé tartható fenn. Vitorino ezért dolgozta ki a reformjavaslatait.
Vitorino azt javasolja, hogy a jövőben olyan szerzői jogi szabályozás legyen Európában, amely a szerzői jogdíjak alkalmazása helyett a közvetlen értékesítést helyezi előtérbe.
Teljes cikk itt: http://www.sg.hu/cikkek/95082/a_szerzoi_jogdij_alternativait_


--Rúdtáncot oktattak egy skót könyvtárban
Szeresd a könyvtárad néven népszerűsítő napot hirdettek egy skót kisváros könyvtárában. Volt minden, rúdtáncoktatás, fejmasszázs, könyv-pingpong. Még a helyi körzeti megbízott is rúdra pattant.
A könyvtár Dalkeithben van, és nem ez az első szokatlan újítása. Könyv-pingponggal is szolgált: az ütőkön kívül hálóként is könyvek szolgáltak.
A rúdtánc-tanárnő egyik első tanítványa egy helyi rendőrnő volt, aki egyenruhában veselkedett neki a szernek. A "továbbképzési" lehetőség új embereket is a könyvtárba vonzott, és nem csak nőket.
"Jó móka a rúdtánc, amely csábereje révén több taggal gyarapíthatja a könyvtár látogatóit" - idézett a Yahoo amerikai hírportál egy illetékes önkormányzati képviselőt.
Forrás: http://velvet.hu/sztori/2013/02/09/rudtancra_tanitanak_a_skociai_konyvtarban/


--Új könyvvel jelentkezik Murakami Haruki
Három évvel utolsó regénye, az 1Q84 kiadása után áprilisban új kötettel jelentkezik a világszerte népszerű japán író és műfordító, Murakami Haruki. A 64 éves író 1Q84 című művének harmadik része 2010 áprilisában látott napvilágot a szigetországban. A Bungei Sundzsu kiadó hétvégi közleménye szerint Murakami rajongói hamarosan új regényét is olvashatják. A mű címét vagy témáját azonban még nem fedték fel.
A japán író a Norvég erdő című regénnyel robbant be a nemzetközi irodalmi életbe. Japánban több mint tízmillió, külföldön 2,6 millió példány fogyott belőle. A regény címe a Beatles híres dalát idézi, amely a könyv egyik főhősének kedvence. A műből film is készült, amelyet 2010-ben mutattak be a velencei filmfesztiválon. Az utóbbi években gyakran emlegetik Murakamit az irodalmi Nobel-díj várományosai között.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=7091


--A „legkeresettebb” könyvek a bukaresti könyvkereskedésekben 2012-ben
A bukaresti tolvajok már rég kiterjesztették az érdeklődési körüket a könyvekre is. 2012-ben a könyvesboltokból eltulajdonított könyvek listája elárulja, hogy a tolvajok az elmúlt évben új szavakkal ismerkedtek, a vezetés fortélyait és törvényes oldalát szerették volna elsajátítani, valamint Barcelonába készültek.
A Mihai Eminescu könyvesbolt „legkeresettebb” könyve A román nyelv értelmező szótára volt, annak ellenére, hogy súlya meghaladja a 2 kilót, aztán a konfliktusok megoldasára „törekedtek”, és eltulajdonították a Freddie Strasser és Paul Randolph: Mediáció - A konfliktusmegoldás lélektani aspektusai című művet is.
Nem hiányoztak a listáról Jeff Kinney, E. L. James, Paulo Coelho, Lucian Boia és Neagu Djuvara könyvei sem.
Teljes cikk románul itt: http://www.b365.ro/cele-mai-furate-carti-din-librariile


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen