************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
ReMeK-e-hírlevél
VIII. évf., 2013/2. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Mobil változatban is elérhető az OSZK honlapja
-- Kampány az olvasás mellett
PÁLYÁZATOK
-- Felhívás művészkönyv készítésére és kiállításon való részvételre
-- Pályázati felhívás interaktív könyv szerkesztésére
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- Ünnep együtt – A Magyar Kultúra Napja Madéfalván
-- Három kötet gyermekeknek
-- Hitüknek köszönhetően élték túl
-- Gárdonyi-mesék a Mikesben
-- Gulliver és farsangi maszkok a kézdivásárhelyi könyvtárban
-- Leltározás és kulturális rendezvények a baróti könyvtárban
KITEKINTŐ
-- Egri csillagok a vádlottak padján
-- Használói és nem a klasszikus könyvtári logikára van szükség
-- A világ legkülönlegesebb könyvtárai között a TIK
HAZAI
-- Új könyvtár épül Szatmáron
-- Kevesebben iratkoztak be, de többen olvasnak Székelyudvarhelyen
-- "Olvass fel Marosvásárhelyért!"- felolvasómaraton A Magyar Kultúra Napján
-- Idén is lesz olvasómaraton Székelyudvarhelyen, várják a jelentkezőket
-- A csíkszeredai kórháznak szervez könyvgyűjtési akciót a Caritas
-- Könyvrongálás - a Szentírást sem kímélik
ÉVFORDULÓ
-- Petőfi Sándorra emlékeztek Aradon
-- Irodalmi kör a Kós Károly-év jegyében
-- Rendőrségi vizsgálat a Wass-megemlékezés miatt
ELHALÁLOZÁS
-- Elhunyt Csép Sándor újság- és drámaíró
-- Meghalt Ajtony Árpád író
DÍJAK
-- Magyarországon átadták a Minősített könyvtár címet
-- Győrffy Ákos kapta az idei Mészöly-díjat
AJÁNLÓ
-- Felkerültek a netre a Tízparancsolat és a Teremtés könyvének részletei
-- Nemzetközi Könyvajándék Nap - február 14.
MOZAIK
-- Kevésbé stresszes a könyvtáros foglalkozás
-- Lelepleződött a Wikipedia legnagyobb átverése
-- Meghökkentő 2012-es hírek a könyvkiadásban


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Mobil változatban is elérhető az OSZK honlapja
2013. január 7-től elérhető az OSZK honlapjának kisebb kijelzős eszközökre optimalizált változata, így mostantól mobiltelefonokon és táblagépeken gyorsabban és kényelmesebben böngészhetők az oldalak. A mobilbarát honlap a normál változattal azonos www.oszk.hu címen érhető el, készüléktípushoz igazodva automatikusan a megfelelő felület jelenik meg, de az oldal közvetlenül elérhető az m.oszk.hu címen is.
Forrás: http://www.oszk.hu/hirek/mobilon-az-oszk-honlapja


-- Kampány az olvasás mellett
Országos hatókörű, nagyszabású kampány indul hamarosan Magyarországon az olvasás népszerűsítéséért. A szervezők, a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete több ismert személyiséget és egy fontos írót (Grecsó Krisztián) is megnyertek az ügynek. A Te is olvasol, ugye? szlogennel hirdetett akcióval hamarosan több helyen találkozhatunk, újságokban, folyóiratokban. További részletek például itt olvashatók: http://prae.hu/prae/news.php?aid=18359&cat=3
Forrás: http://hunra.hu/


PÁLYÁZATOK

-- Felhívás művészkönyv készítésére és kiállításon való részvételre
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum pályázatot hirdet, Művészet a lapok között című kiállításához kapcsolódóan. A pályázatra elsősorban romániai/erdélyi művészek alkotásait várják a művészkönyv műfajában. A pályaművek lehetnek már meglévő könyvekből kialakított könyvtárgyak, könyvinstallációk, szobrok vagy teljesen újonnan létrehozott művészkönyvek, esetleg számítógépes programmal megalkotott virtuális művek is. A technika és az anyaghasználat nem kötött! A művek mérete az egészen kis daraboktól a nagyobb, akár több méteres, külső vagy belső térben kiállítható alkotásokig terjedhet. A pályázatok benyújtási határideje: 2013. március 15. A pályázat benyújtásának módja: különböző szögekből készített illusztrációk a pályaműről; a mű paramétereinek megadása: cím, keletkezés éve, technika, méret; a mű koncepciójának, filozófiai hátterének rövid összefoglalása; vázlatszerű szakmai önéletrajz.
A pályamunkákat e-mail-en a következő címekre várják a szervezők: info@hrmuzeum.ro, artbookproject2013@gmail.com
Forrás: http://www.hrmuzeum.ro/muzeum~hu~224~105~felh.html


-- Pályázati felhívás interaktív könyv szerkesztésére
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézete pályázatot hirdet interaktív tankönyvi fejezet szerkesztésére, Ilyen tankönyvet szeretnék címmel. Pályázhatnak: 1. Középiskolás diákok (egyénileg vagy csoportban); 2. Egyetemi hallgatók (egyénileg vagy csoportban). A pályázat témája: Középiskolások: Bármely tudásterületről, tantárgyból választott téma tankönyvi feldolgozása; a téma kötődhet egyetlen tantárgyhoz is, de több tantárgy integrációjára is épülhet.
Részletek itt: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=134686


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Sepsiszentgyörgyi olvasóival találkozott Spiró György
A Bod Péter Megyei Könyvtár meghívásának és a Budapesti Szépírók Társasága, valamint Magyarország Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja támogatásának köszönhetően Sepsiszentgyörgyre látogatott Spiró György Kossuth-díjas próza- és drámaíró, költő, művészettörténész, egyetemi oktató.
Irodalomról, színházról, oktatásról, besúgókról, magyarságról, a centrumról és perifériáról, kilátástalanságról, apokalipszisről, ideológiákról, irodalmi klikkekről beszélt kíméletlen őszinteséggel Spiró György.
Indításként a beszélgetőtárs szerepét betöltő Fekete Vince költő felolvasta Spiró legújabb novelláskötetéről és a szerzőről frissen megfogalmazott és papírra vetett gondolatait. Ezek tükrében a legmélyebb mélységekig behatolni képes, önmagát nem fényező, nem szépítő, éppen ezért rokonszenves személyiség képe bontakozott ki lelki szemeink előtt, olyan alkotóé, aki egyszerre elemez, értelmez és bírál.
Fekete Vince kérdéseire több magyar íróról kifejtette véleményét, elmondta, a nagy írók is sokszor választottak gyenge megoldásokat. Ha például Móricz Zsigmond műveinek csak egytizedét írta volna meg, akkor is a világirodalom nagyjai között lenne a helye, az iskolában mégis a hatásvadász novelláit tanítják.
A közönség soraiból feltett kérdésre kellett magyarázatot adnia a korábban nagy port kavart, Jönnek című versére. Elmondta, 1984-ben egy Újpest-focimeccsen megjelent antiszemita jelszavak hatására írta a költeményt. Szóban forgó versét tehát, mely nem a nemzet egészéről, hanem csak egy sajátos csoportról szól, az említett megnyilvánulások elleni tiltakozásként és a veszély elhárítása érdekében írta, s tette közzé – kis híján hároméves késéssel. Véleménye szerint különben sincs benne semmi magyarellenesnek mondható, sőt, a magyarság féltéséből fakad.
Forrás: http://kronika.ro/index.php?action=open&res=70650
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/40114-Csak-veszlyt-akarta-elhrtani.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/56395/_irodalomrol_magyarsagrol_jovorol_talalkozas_spiro_gyorggyel
Még sajtóvisszhangok, videók: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2013/01/historiak-holnaprol-talalkozo-spiro.html
Helytörténeti könyvek és komolyzene a Magyar Kultúra Napján
A Magyar Kultúra Napja alkalmából, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében könyvbemutatókra és koncertre került sor a könyvtár Gábor Áron termében 2013. január 22-én.
A rendezvény nyitóakkordjaként több mint száz ember énekelte együtt a magyar himnuszt.
„Kulturális és tudományos háttér, művészeti életünk nélkül nem lennénk semmik. Saját szülőföldünkön csak akkor van jövőnk, ha ismerjük történelmünket, kultúránkat” – köszöntötte az ünnepi közönséget Tamás Sándor megyeitanács-elnök.
Bemutatták a Székelyföld települései című könyvsorozat első két kötetét: a Háromszék honismereti bibliográfiája (1844-2012) és a Zabola monográfiája című könyveket, valamint a Nagyjaink 2013 című kiadványt, a régiónkhoz kötődő jeles személyiségeket közelképbe hozó sorozat ötödik kötetét. Az esemény zenei hangulatát a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese biztosította. Az együttes tagjai: Barabás Dorottya - hegedű, Dobra Ferenc - hegedű, Kovács Arnold - nagybőgő, Lőfi Gellért - vezető tanár, brácsa.
A rendezvényt nyitó himnusz, a művészeti líceum kvartettje előadásában bemutatott Bartók-, Kodály- és Bihari-művek mellett a három bemutatott kötet azt igazolja, a magyar kultúra kiapadhatatlan forrás, amely az anyatejhez hasonló táplálékot biztosít minden nemzedéknek.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2013/01/helytorteneti-konyvek-es-zene-magyar.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/56574/meritsunk_e_kiapadhatatlan_forrasbol
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/40302-magyar-kultrt-nnepeltk.html


--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Magyar Kultúra Napja: a Pallas-Akadémia ünnepi könyvbemutatója
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Pallas-Akadémia Könyvkiadót látta vendégül a Kájoni János Megyei Könyvtár 2013. január 18-án, pénteken délután. A könyvtár előadótermében népes közönség - mintegy hetven érdeklődő - jelenlétében mutatták be Kozma Mária Régiségek Gyergyóból, Ferencz Imre Madárkirakat, illetve Kristó Tibor Kárász Karcsi, a csalihal című, főként gyerekeknek szóló köteteit.
Az évfordulóját ünneplő kiadó munkatársait a könyvtár születésnapi meglepetéssel várta, a kiadványaikat bemutató könyvkiállítással. Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte a kiadót és a szerzőket, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke székely termékekből álló ajándékcsomagot adott át a kiadónak, és sok sikert kívánt további munkájukhoz. Tőzsér József, a Pallas-Akadémia igazgatója elmondta, hogy könyvbemutatók sorával ünneplik a 20. évfordulót, és ez alkalommal kiadványaikból adományoznak székelyföldi könyvtáraknak. 165 felajánlott könyvcím közül válogathattak a könyvtárak, elsőként a Kájoni János Megyei Könyvtár vehette át a kiadó 50 különböző könyvét tartalmazó ajándékcsomagot az ünnepi könyvbemutatón.
A találkozón Sarány István szerkesztő mutatta be a jelenlévő három szerzőt és köteteiket, majd beszélgetett a szerzőkkel, többek között arról, hogy szerintük milyen a jó gyermekirodalom. Ezt követően a szerzők felolvastak a kötetekből, jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó egy csésze tea mellett.
Bővebb beszámoló itt: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/gyerekkonyvek-szerzoivel-unnepeltek-a-20-eves-fennallast
Új vonalkódos könyvkölcsönzés
2013. január végéig még díjmentesen lehet visszavinni a Kájoni János Megyei Könyvtárba az intézmény költözése előtt kikölcsönzött köteteket, ezt követően azonban késedelmi díjat fizetnek azok, akik elfelejtették idejében megtenni ezt.
Kopacz Katalin könyvtárigazgató arról számolt be a Hargita Népe napilap újságrójának, hogy az új székhely decemberi megnyitása óta átlag 145 személy keresi fel naponta az intézményt, a megnyitó ünnepség rendezvényein pedig félezernél is több érdeklődő vett részt.
Az intézményvezető elmondta, hogy fokozatosan rátérnek a vonalkódos kölcsönzésre, ennek érdekében új, vonalkóddal ellátott olvasójegyet vezetnek be, illetve minden könyvtárhasználónak fokozatosan kicserélik az olvasójegyét. A teljes könyvállomány vonalkóddal való ellátása már hosszabb folyamat lesz, ebben segítenek majd a Sapientia egyetem diákjai is, akik a könyvtárban  gyakorlatoznak.
Forrás: Hargita Népe, 2013. január 25.
Rendszeres gyermekkönyvtári foglalkozások – az olvasáskultúráért
Hetente két délelőtt, kedden és pénteken foglalkozásokkal várják az óvodai és iskolai csoportokat a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárában, az egész tanév ideje alatt. Kalandok a könyvtárban címmel minden csütörtökön könyvtárismereti foglalkozást szerveznek, ahol játékos  vetélkedők, könyves feladatok, közös könyvajánlók készítése révén barátkozhatnak a gyerekek a könyvtár és a könyvek világával. A Mesék, történetek címet viselő foglalkozásokon - minden kedden délelőtt - a gyerekek felolvashatnak vagy részleteket mutathatnak be kedvenc könyveikből, közösen írhatnak mesét, meghallgathatják egymás történeteit. Az olvasott mesék, történetek kapcsán játékos feladatokat oldhatnak meg, vagy megjelenítik rajzban a hallottakat. A foglalkozások lényege a közös olvasmányélmény és a közös alkotás örömének megtapasztalása. A tematikát és a „forgatókönyvet” mindig a jelentkező csoportok életkora szerint állítják össze a könyvtárosok. A különböző korosztályok számára szervezett változatos foglalkozások célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb életkortól olvasóvá, könyvtárlátogatóvá váljanak.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


-- Ünnep együtt – A Magyar Kultúra Napja Madéfalván
A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házának Könyvtára idén január 23-án a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola tanulóival, tanáraival együtt ünnepelte a Magyar Kultúra Napját. A jeles nap alkalmából elsőként a diákok zenés, irodalmi összeállítását hallgathatták meg a résztvevők, majd Márdirosz Ajka könyvtáros tartott rövid beszédet a kultúra fontosságáról, kihangsúlyozva, hogy ez utóbbi nemcsak időszakos kell legyen, hanem a mindennapi élet része, akár a könyvek révén is, amit nap mint nap kézbe veszünk és olvasunk. Felhívta a gyerekek figyelmét az olvasás jelentőségére, annak kulturális vetületére. A programot könyvbemutató és beszélgetés követte: Balázs Lajos egyetemi tanár a Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából című könyvéről tartott előadást. Mind a falubeli résztvevők, mind a pedagógusok, mind pedig a gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták az Apáczai-díjas szerzőt. Bár a téma nehézkesnek tűnhetett a gyermeki gondolatvilág számára, mégis a gyerekek nagy figyelemmel követték a pedagógus írót, aki a tanulók nyelvén magyarázta el a rituális szimbólumok mibenlétét: hol jelennek meg, miért lényegesek székely–magyar kultúránkban, miért szimbólum számunkra a fenyő, a székelykapu, a gyertya stb.
Az ünnepi programot a Magyar Himnusz közös eléneklése zárta, amely elengedhetetlen része volt a napnak.
Forrás: Márdirosz Ajka könyvtáros, Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, Csíkszereda


-- Három kötet gyermekeknek
Kozma Mária Régiségek Gyergyóból, Ferencz Imre Madárkirakat és Kristó Tibor Kárász Karcsi, a csalihal című legújabb köteteit mutatták be a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban.
A Pallas-Akadémia Könyvkiadó 20. születésnapja és a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat gyergyószentmiklósi állomásán Sarány István szerkesztő mutatta be a leginkább gyerekeknek készült könyveket.
Melyek a jó gyermekkönyv ismérvei? – tevődött fel rögtön a könyvbemutató elején a kérdés. „Az a jó, amelyre felnőtt korban is szívesen emlékszünk, olyan olvasásélményt ad, amely meghatározó. Számos nagy magyar, gyerekirodalmat alkotó író bekerült a világirodalomba a fordítások révén, a gyermekirodalom a kultúrának egy nagyon fontos része. Rangos kiadók, nyomdák működnek, az íróember mégis aggodalommal van. Színes a kínálat, a technika által kinyílt a világ, és a könyv szerepe egy kicsit megingott. A jó könyvnek mindig lesz értéke, át kell menekíteni a tudást a következő nemzedéknek. Az értékek átörököltetése a feladatunk” – fogalmazott Ferencz Imre költő. Mint mondta, a Madárkirakat című verses madárhatározó didaktikai céllal is készült, több mint harminc madárral ismerkedhetnek meg a gyerekek versike formájában a színes fotókkal teletűzdelt kötetből.
Teljes cikk itt: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/harom-kotet-gyerekeknek


-- Hitüknek köszönhetően élték túl
Az A. D. Xenopol Megyei Könyvtár Aradi személyiségek című rendezvénysorozata keretében 2013. január 23-án délután a Volt Antikommunista Politikai Foglyok Egyesülete tagjai voltak a meghívottak.
Florin Didilescu, a könyvtár igazgatója üdvözölte a jelenlévőket és kifejezte örömét afölött, hogy több osztálynyi középiskolás diák jött el a találkozóra. Lucia Bibarţ moderátor tartott rövid ismertetőt általában a kommunizmus és a romániai kommunizmus áldozatairól. A találkozó során Vasile Ciobăncan, az aradi egyesület elnöke, a kényszerlakhelyre kötelezett Vasile Aciocârlănoaiei, Radu Cioroboiu és a szekusdossziékban csak „merénylőként” emlegetett Anton Ahalani mesélt arról, hogy miért ítélték el őket, milyen embertelenek voltak a börtönviszonyok. (Ahalanit politikai fogolyként a ’70-es évek közepén ítélték el, mert röplapokat szerkesztett, és a szocialista rend elleni propaganda vádjával hat évet kapott). V. Ciobăncan külön kiemelte, hogy a rettenetes körülményeket főleg Istenbe vetett hitüknek köszönhetően tudták elviselni.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/hituknek_koszonhetoen_eltek_tul.php


-- Gárdonyi-mesék a Mikesben
A könyv szeretetére való nevelést nem lehet elég korán kezdeni, az élőben elhangzó mesével a legkisebbeket is hozzá lehet szoktatni ahhoz, hogy ne a televízió révén találkozzanak a tündérekkel, királyfikkal, a jószívű sárkánnyal – véli Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárosa, aki évek óta rendszeresen szervez mesemaratont.
2013. január 25-én, a Gárdonyi Géza-emlékév (születésének 150. évfordulója) megnyitása alkalmából olvastak fel középiskolás diákok Gárdonyi-meséket az elemistáknak, köztük az előkészítő osztályosoknak is, akik életükben először lépték át egy könyvtár bejáratát, rácsodálkozva a könyvekkel roskadásig megrakott hatalmas polcokra, folyóirathegyekre.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/56691/gardonyi-mesek_a_mikesben
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/40569-Mesemaraton-Mikesben.html


-- Gulliver és farsangi maszkok a kézdivásárhelyi könyvtárban
Januárban is volt Meseklub a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban, 17-én a Gulliver utazásaiból olvastak fel, majd 24-én illusztrációkat készítettek az könyvhöz. 31-én már a maszkoké volt a főszerep, a Meseklub résztvevői a farsangi mulatsághoz készíthettek kellékeket.
A könyvtárban továbbra is működik a Kezdő Internethasználók Klubja, ahol bárki könnyen elsajátíthatja a számítógép kezelését, és alapszintű internethasználóvá válhat.

Februárban folytatja tevékenységét mindkét klub, 1-28. között pedig könyvkiállítás tekinthető meg Kisfaludy Károly (1788-1830) születésének 225. évfordulója tiszteletére.

Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


-- Leltározás és kulturális rendezvények a baróti könyvtárban
Leltározást terveznek az idén a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtárnál, ugyanakkor több kulturális rendezvényre is sor kerül havonta – derül ki egy, Demeter Lászlóval készült beszélgetésből. Demeter László szeptember közepétől vállalta el a baróti művelődési intézmények: a Városi Művelődési Ház, az Erdővidék Múzeuma, a Gyulai Líviusz Városi Könyvtár és az ifjúsági ház eseményeinek összehangolt szervezését, a város művelődési életének felkarolását. Elmondása szerint a városvezetéssel közös elgondolás alapján próbálják a kulturális életet egy kicsit újraszervezni, hiszen az elmúlt nyolc év nem épp művelődéspártoló helyi politikája után sok mindent szinte a nulláról kell kezdeni.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.erdely.ma/kultura.php?id=134676


KITEKINTŐ

-- Egri csillagok a vádlottak padján
Bírósági tárgyalás zajlott az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában január 25-én délután. A vádlott: az Egri csillagok, Gárdonyi Géza regénye volt. A vádlottat a jogsegéd kísérte a helyére. Az ügyész vádbeszédében hangsúlyozta, hogy a vádlott legfőbb bűne: unalmas, mert olvasóit elaltatja. Az ügyvéd védőbeszédében kitért arra is, hogy a vádlott még az unalmas részeivel is tanítja olvasóit. A tárgyalás során mind a vád, mind a védelem tanúi felsorakoztak.
Forrás: http://www.brody.iif.hu/hu/2013/01/25/birosagi-targyalas-gyermekkonyvtarban


-- Használói és nem a klasszikus könyvtári logikára van szükség
A Találkozás a használóval a Dán Elektronikus Tudományos Könyvtár egyik programbizottsága. Országos szintű fejlesztő csoportként tagjai a szerepüket a felsőoktatási könyvtárakon belüli innovatív kultúra segítésében látják, a használók igényeire és azok kielégítésére koncentrálva.
Ha a könyvtárak javítani akarnak olvasóik kiszolgálásának módján, akkor az olvasói logikára, nem pedig a klasszikus könyvtári logikára támaszkodva kell megújítaniuk szolgáltatásaikat, berendezéseiket és kurzusaikat. Az olvasói logika az, ami a használó, nem pedig a könyvtár számára fontos. Annak kiderítése, mire van igényük a használóknak, tanulmányozásukra alkalmas módszereket igényel.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a15181


-- A világ legkülönlegesebb könyvtárai között a TIK
A világ ötven legkülönlegesebb könyvtára közé sorolta a BestMastersPrograms.org a szegedi József Attila Tanulmányi és Információs Központot, illetve a benne működő SZTE Klebelsberg-könyvtárat. A felsorolásban olyan neves bibliotékák is szerepelnek, mint az Oxford, a Cambridge, a Columbia, a Princeton, a Heidelberg vagy a Yale egyetem könyvtára.
Az oldal egész világra kiterjedő felmérést végzett a legérdekesebb és legszebb egyetemi könyvtárak között, így állította fel a maga ötvenes rangsorát, amely egyben ebben a témában a legátfogóbb és legnagyobb lista - olvasható a honlapon. 'A világ 50 legkülönlegesebb egyetemi könyvtára' listában tizenharmadikként említik a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központját, illetve azon belül az SZTE Klebelsberg-könyvtárat.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a15181


HAZAI

-- Új könyvtár épül Szatmáron
Végleges megoldás várható a Szatmár Megyei Könyvtár sorsát illetően. A megyei önkormányzat tagjai már 2011-ben egyetértettek abban: a megyei könyvtár épületgondját minél hamarabb meg kell oldani, hogy az intézmény olyan épületbe költözhessen, amelyért nem kell bérleti díjat fizetni. Ennek értelmében 2012 decemberében a Kasstel Studio Kft. elkészítette a könyvtár új épületének műszaki terveit. A projekt értelmében a Szatmárnémetiben található Mihail Kogălniceanu utca 5. szám alatt fog megépülni a korszerű épület, amely nemcsak könyvtárként, hanem kulturális központként fog üzemelni. A jelenlegi számítások alapján az új könyvtár építési költségei 49 477 095 lejt tesznek ki. Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke elmondta, feltehetően a következő tanácsülésen kerül elfogadásra a könyvtár műszaki dokumentációja. Ezt követően elkészül a kivitelezési terv, és optimális esetben 2013-ban a közbeszerzési eljárás is befejeződik. Az építkezés két évet vesz majd igénybe, a költözés pedig legkevesebb három hónapot. Ha minden a tervek szerint alakul, a Szatmár Megyei Könyvtár leghamarabb 2015-ben költözhet végleges otthonába.
Előzmények és teljes cikk itt: http://www.frissujsag.ro/uj-konyvtar-epul-szatmaron/


-- Kevesebben iratkoztak be, de többen olvasnak Székelyudvarhelyen
Bár a beiratkozott személyek száma csökkent az elmúlt két évben, gyarapodott az aktív olvasók tábora a székelyudvarhelyi városi könyvtárnál. A tavalyi adatok összesítései arra utalnak: az e-bookok elterjedésével korántsem csökkent a hagyományos könyvek iránti kereslet.
Legtöbben és legtöbbet Stephenie Meyer Alkonyat című sikersorozatát olvasták tavaly, de a szerző két másik, a Burok, illetve a Pokoli báléjszakák című kötete is népszerű volt, tudtuk meg Szabó Károly könyvtárigazgatótól. A klasszikus irodalom sem ment ki divatból, az udvarhelyi olvasók újra felfedezték Jane Austen, Charles Dickens, Thomas Mann és Alexandre Dumas műveit. A magyar szerzők közül tavaly a legnépszerűbbek sorába került Nyírő József, de az udvarhelyi szerző művei mellett Wass Albert, Márai Sándor és Passuth László könyveit is sokan kölcsönözték ki.
Választani szerencsére van miből, a különböző szakkönyvek és klasszikusok mellett a városi téka polcain számos kortárs szerző kiadványai is megtalálhatók. 2010-hez képest jelentősen bővült az intézmény könyvállománya, jelenleg több mint 130 ezer kötet áll az olvasni vágyók rendelkezésére. A könyvállomány bővítését főként pályázati úton sikerült megvalósítani: tavaly összesen 640 új kötet került a polcokra.
Míg két évvel ezelőtt 19 061 személy volt beiratkozva a könyvtárba, tavaly már 14 507-en voltak, az aktív könyvtárlátogatók száma viszont közel ezerrel nőtt, a városi téka munkatársainak becslése szerint pedig naponta átlagban kétszázan térnek be a könyvtárba. „Tavaly összesen 56 753 kötetet kölcsönöztek ki, olvasóink nagy többsége pedig 14–25 év közötti, főként nők” – tette hozzá Szabó Károly.
Egyébként a városi téka a héten újabb könyvcsomaggal gazdagodott: a Nemzeti Kulturális Alap Márai-programja révén megérkezett a még tavaly novemberre várt közel 338 könyv, mintegy 800 ezer forint értékben. A Márai-programban tény- és szépirodalmi könyvekre pályázhatnak anyaországi és határon túli könyvtárak. „Zárt listáról lehet kiválogatni a kívánt könyveket, és mivel már tavalyelőtt is részt vettünk a programban, a kötetek egy része már megvolt nekünk. Így ezúttal főként tényirodalmi kiadványokat választottunk, de számos szépirodalmi mű is belekerült a kosárba” – magyarázta a könyvtárigazgató. Mellesleg a Márai-programra csak annak indulásakor kellett pályáznia a városi könyvtárnak, ezért idén újabb könyvcsomagra számíthatnak.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/kevesebben-iratkoztak-be-de-tobben-olvasnak


-- "Olvass fel Marosvásárhelyért!" - felolvasómaraton A Magyar Kultúra Napján
Csaknem százötven felolvasója volt A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett felolvasómaratonnak Marosvásárhelyen.
Éjfélkor a színészek, hajnalban az egyetemisták tartották a frontot, reggeliben a kisiskolások olvastak szakadatlanul, a déli órákban pedig a magyar főkonzulátus csapata is megérkezett a Studium Orvosi Szakkönyvtárban tartott maratonra.
A második alkalommal megrendezett felolvasáson ezúttal is nagy szerepet kaptak a marosvásárhelyi szerzők, akiknek népszerűsítéséről nem tettek le a szervezők, de idén kiegészítették a témakört, így a felolvasni vágyók az erdélyi magyar kortárs szerzők írásaiból is válogathattak, valamint terítékre kerültek az évfordulós erdélyi szerzők is.
Forrás: http://www.erdely.ma/kultura.php?id=134463, http://www.sapientia.ro/hu/hirek/olvass-fel-marosvasarhelyert-felolvaso-maraton-a-magyar-kultura-napjan
Részletes beszámoló itt: http://www.vasarhely.ro/kozter/felolvaso-maraton-ejfeltol-hajnalig


-- Idén is lesz olvasómaraton Székelyudvarhelyen, várják a jelentkezőket
A 2009-ben először megrendezett Mesemaraton hagyományára alapozva idén is lesz maratoni olvasás 2013. február 19-én Székelyudvarhelyen. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Háza rendezte eseményen tavaly közel tízezren vettek részt.
Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából idén Gárdonyi-művek felolvasására várják az érdeklődőket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt: a kicsiknek a szerző meséi közül lehet választani, a felnőtteknek pedig regényrészletek felolvasását javasolják a szervezők. „Arra ösztönöznénk a részvevőket, hogy a nagyon népszerű Egri csillagok helyett Gárdonyi más regényeit válasszák” – magyarázta László Judit szervező. A maratoni olvasás Udvarhelyen a megszokott helyszínen, a városi könyvtárban fog zajlani reggel 9-től este 7-ig, az eseményhez azonban bárki csatlakozhat. „Idén szeretnénk még jobban bevonni az udvarhelyszéki településeket, ezért arra kérjük az érdeklődőket, hogy amennyiben szervezett formában rendezik meg a felolvasást, jelezzék azt a forrásközpontnál” – tette hozzá László Judit. Mint az már megszokott, az olvasómaraton minden részvevője személyre szóló könyvjelzőt kap ajándékba.
Teljes cikk itt: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/iden-is-lesz-olvasomaraton-varjak-a-jelentkezoket


-- A csíkszeredai kórháznak szervez könyvgyűjtési akciót a Caritas
A Gyulafehérvári Caritas Önkéntes Szolgálata kórházi könyvtár indítását kezdeményezte Csíkszeredában. Ehhez gyűjtenek szépirodalmi, ismeretterjesztő és gyermekkönyveket, illetve folyóiratokat, amelyek még jó állapotban vannak, de már nem olvassa az eredeti tulajdonosa és szívesen odaajándékozza az induló könyvtárnak.
Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=18065


-- Könyvrongálás - a Szentírást sem kímélik
„Öt esztendeje szerzett gimnáziumunknak a vallástanárnő 16 Szentírást, amelyből már csak 14 van meg. Az a 14 is az évek során több ízben megrongálódott. Ez a kis hír még csak a lehangolás kezdete. A hittanórára ’hurcolt’ könyvekbe belefirkáltak, övön aluli szövegekkel tarkították az oldalakat, a kötetek tábláit úgyszintén. Ha felmérőt írtak és szükségük volt egy részletre belőle, kitépték azt a lapot. Legjobb esetben a szabad életet élt lapokat visszahelyezték oda, ahonnan üggyel-bajjal kihasították. Azonban a köteteken több esetben látszott a megmagyarázhatatlan rongálás. Mivel a kötetek nemcsak ragasztottak, hanem fűzöttek is, igencsak kemény erőfeszítésbe került kitépni belőle valamit, letépni a tábláját vagy kettéhasítani.” - olvashatjuk Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosának szomorú sorait a Hargita megyei iskolai könyvtárosok blogján.
Teljes írás itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/


ÉVFORDULÓ

-- Petőfi Sándorra emlékeztek Aradon
Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2013. január 15-én délután tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár Concordia termében. A kör tagjai Petőfi Sándorra emlékeztek a költő születésének 190. évfordulója alkalmából. A XIX. század költői és A természet vadvirága című ars poeticák után a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola felső tagozatos diákjainak versösszeállítása következett.
Teljes beszámoló itt: http://www.nyugatijelen.com/kultura/petofi_sandor_nepiessege.php


-- Irodalmi kör a Kós Károly-év jegyében
A gyergyószentmiklósi városi könyvtárban 2013. január 14-én este került sor a találkozóra, amelyen Márton László mérnök legújabb, Kós Károly, a művészi kovácsoltvas formatervezője című kötetét mutatták be.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kós Károly-évnek nyilvánította a 2013-as esztendőt, az építész, az író, a grafikusművész, az erdélyi irodalmi élet szervezője, a politikus születésének 130. évfordulója alkalmából. Márton László műszaki író kötetét, a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek még nyomdaillatú hatodik számát Bajna György újságíró mutatta be.
Teljes cikk itt: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/irodalmi-kor-a-kos-karoly-ev-jegyeben


-- Rendőrségi vizsgálat a Wass-megemlékezés miatt
A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a Rákóczi Szövetség és az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány szervezésében 2013. január 8-án tartottak Wass Albert-emlékestet a művelődési ház Karancsi Sándor Termében. Az eseményt követő napokban több személyt is megkerestek rendőrök. A Wass Albert születésének 105. évfordulójára szervezett gyergyószentmiklósi megemlékezést követően rendőrök tettek fel kérdéseket a rendezvényszervezőknek.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=70517


ELHALÁLOZÁS

-- Elhunyt Csép Sándor újság- és drámaíró
Súlyos betegség után, 2013. január 16-án, életének 75. évében elhunyt Csép Sándor erdélyi televíziós szerkesztő, drámaíró, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége. Az aradi születésű Csép Sándor 1962-ben lelkészi diplomát szerzett a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, aztán 1968-ban a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán diplomázott. Újságírói pályafutását a kolozsvári rádiónál kezdte, majd a román televízió bukaresti magyar szerkesztőségében folytatta. 1985 és 1990 között a Korunk folyóirat munkatársa, 1990-től nyugdíjazásáig a kolozsvári rádió és televízió magyar szerkesztőségét vezette.
Televíziós szerkesztőként a kalotaszegi "egykézésről" (a csupán egy gyermek vállalásáról) készített nagy hatású dokumentumfilmet. A népességfogyással nemcsak újságíróként foglalkozott, hanem elindította az Áldás-Népesség Mozgalmat, amellyel a gyermekvállalási kedvet próbálta serkenteni. Mi, Bethlen Gábor című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház tűzte műsorára. Egy másik műve alapján készült a Mátyás a vérpadon című rockopera, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera mutatott be. Csép Sándor 1999 és 2003 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöki tisztségét is betöltötte. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.
Forrás: http://www.eirodalom.ro/index.php/hirek-tudositasok/551-elhunyt-csep-sandor


-- Meghalt Ajtony Árpád író
2013. január 16-án, párizsi otthonában elhunyt Ajtony Árpád író, szociálpszichológus.
Ajtony Árpád 1944. január 9-én született Székelykeresztúron. 1962 és 1963 között Szegeden tanult, 1967-ben az ELTE BTK magyar–történelem szakán diplomázott, majd 1970-ig a budapesti filmgyár dramaturgja volt, részt vett a Balázs Béla Stúdió munkáiban és a művészeti avantgárd kezdeményezéseiben. Első írásai 1968-ban jelentek meg magyarországi és jugoszláviai magyar folyóiratokban, az első szamizdat újság, a Szétfolyóirat (1971–1973) egyik készítője volt.
1973-tól Párizsban élt, ahol a hivatalos magyar kultúrpolitikával szembeni emigráns ellenkultúra központi alakja lett. Az 1968-as diáklázadásokat követően legprogresszívebbnek számító Vincennes-i Egyetemen szociálpszichológiát tanult, Michel Foucault baráti köréhez tartozott. 1981-ben védte meg a XX. század eleji Ausztria nemzeti identitásáról és önképéről írt doktori disszertációját. Ezt követően pszichiátriai intézetekben dolgozott, 1984-től egészségügyi dolgozóknak szociológiai és antropológiai előadásokat tartott. A kilencvenes években a Versailles-i Egyetem pszichológiai tanszékének tanára volt.
A rendszerváltás után forgatókönyvíróként ismét részt vett magyar filmek készítésében, valamint francia-magyar kutatási projektet szervezett a világnézeti átértékelődés pszichológiai folyamatainak vizsgálatára. A hetvenes években írt novelláiból A birodalom elvesztése címmel 1998-ban jelent meg első kötete a Jelenkor Kiadó gondozásában, amiért 1999-ben megkapta az elsőkötetes szerzőket elismerő Bródy Sándor-díjat. Második műve, amelyben 1969-1972 közötti írásai olvashatók, Miért ilyen későn? címmel 2002-ben jelent meg.
Forrás: http://index.hu/kultur/2013/01/23/meghalt_ajtony_arpad_iro/


DÍJAK

-- Magyarországon átadták a Minősített könyvtár címet
Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vehette át 2013. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Minősített könyvtár címet. Az ezzel járó oklevelet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepségen.
A Minősített könyvtár címet a kultúráért felelős miniszter egy 2010 márciusában hatályba lépett rendelet alapján adományozza. A cím elnyerésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente pályázatot hirdet. A pályázat célja a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak és könyvtári tevékenységet folytató szervezetek munkájának elismerése. A pályázók előre meghatározott szempontok szerint elkészített önértékelés és teljeskörű minőségügyi dokumentáció benyújtásával jelentkezhetnek a cím elnyerésére. A beérkezett pályázatokat a Könyvtári Minőségügyi Bizottság bírálja el az írásos anyagok és a helyszíni szemle alapján.
A Minősített könyvtár címet elnyerő intézmények a cím használatára 5 évig jogosultak, a cím birtokában a könyvtárak pályázhatnak a Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére.
A Minősített Könyvtár címet tavaly adták át először, akkor a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kapta a díszoklevelet.
Forrás: http://www.brody.iif.hu/hu/2013/01/23/minositett-konyvtar-cimet-kapott-konyvtarunk
http://ki.oszk.hu/content/tadt-k-min-s-tett-k-nyvt-r-c-met


-- Győrffy Ákos kapta az idei Mészöly-díjat
Győrffy Ákos író, költő kapta idén a Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 92. évfordulóján, 2013. január 17-én adtak át Szekszárdon.A Mészöly Miklós Egyesület Győrffy Ákos eddigi életművének, kiemelkedően pedig a 2012-ben, a Magvető Kiadónál megjelent Haza című prózájának elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át. A díjazott Mészölyt idézve köszönte meg az elismerést, mint mondta, 17 éve járt először Szekszárdon, "azóta történik minden ugyanúgy másképp".
Forrás és teljes cikk: http://index.hu/kultur/2013/01/18/gyorffy_akos_kapta_az_idei_meszoly-dijat/


AJÁNLÓ

-- Felkerültek a netre a Tízparancsolat és a Teremtés könyvének részletei
Eddig a világon csak öt ember érhetett hozzájuk, mostantól viszont bárki közelről megvizsgálhatja, az interneten kiváló minőségben megtekintheti többek között a Tízparancsolatot és a Teremtés könyvének részleteit tartalmazó Holt-tengeri tekercseket, amelyek között ott vannak a világ legrégebbi ismert bibliai kéziratai is.
Teljes cikk itt: http://hvg.hu/tudomany/20121221_tizparancsolat_online


-- Nemzetközi Könyvajándék Nap - február 14.
A Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Bookgiving Day) egy önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, és hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz.
A Nemzetközi Könyvajándék Napon, február 14-én azt szeretnék elérni, hogy adjon minden felnőtt egy gyereknek egy könyvet. Arra kérjük Önt, hogy ezen a napon:
- ajándékozzon könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek
- vagy hagyjon könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.)
- vagy ajándékozzon jó állapotú könyvet a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a15181


MOZAIK

-- Kevésbé stresszes a könyvtáros foglalkozás
A legkevesebb stresszel járó foglalkozások között szerepel a könyvtáros szakma, derül ki egy, a Wisconsin Egyetem kutatói által 2012-ben készített elemzésből. Kétszáz különböző szakmát pontoztak a következő szempontok szerint: odautazás, határidők, fizikai igénybevétel, munkakörnyezet. De számított az is, hogy az adott munkakör mennyire veszélyezteti az egészséget, szélsőséges esetben az életet.
Az elemzés szerint a katonák élete jár a legtöbb stresszel, fizikai és mentális megterheléssel, a civil hivatások közül pedig a tűzoltók munkája a legidegőrlőbb. A veszélyes és stresszes munkák listájára a kutatás szerint felfért még a pilóta és az újságíró, valamint a taxisofőr és a rendőr is.
A könyvtáros szakma a lista másik végén foglal helyet, vagyis a legkevesebb stresszel járó foglalkozások között szerepel, a dietetikus és az ékszerész, valamint a fodrász mellett.
Teljes cikk itt: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2013/01/04/ezek-a-legstresszesebb-szakmak/~~fokusz


-- Lelepleződött a Wikipedia legnagyobb átverése
Több mint öt éven át szerepelt a Wikipedián egy nem létező háborúról szóló, részletes szócikk, mire a szerkesztők észrevették és törölték. A Bicholim-konfliktus alighanem az online enciklopédia történetének legnagyobb trollkodása, és újra felveti a régi problémát, hogy a Wikipedia oldalaiban sokan vakon hisznek, pedig különösebben a kevésbé népszerű, nem igazán szem előtt levő oldalaknál nem árt az óvatosság és a források ellenőrzése.
A kamu szócikk szerint 1640 és 1641 között tartott a háború a portugál gyarmatosítók és a mai India területén fekvő Maratha királyság között. A konfliktust végül békekötés zárta le, és ez vezetett a független Goa állam létrejöttéhez. Mindebből természetesen egy szó sem igaz, viszont a szócikk hosszú volt és alapos, linkekkel, hivatkozásokkal gazdagon kidekorált, így senkiben nem merült fel, hogy esetleg átverésről lenne szó. 2007 októberében a szócikk még a Wikipedia nyitóoldalára kerülő kiemelt cikkek közé is bekerült - ide elvileg csak ellenőrzött, magas színvonalú, hiteles szócikkek kerülnek. A szócikk a Wikipedia önkéntes szerkesztőitől a "good article", vagyis jó cikk besorolást kapta, az angol nyelvű kiadásnál nagyjából a bejegyzések 1 százaléka kapja meg ezt a kitüntető címkét.
Forrás: http://index.hu/tech/2013/01/06/leleplezodott_a_wikipedia_legnagyobb_atverese/


-- Meghökkentő 2012-es hírek a könyvkiadásban
Fikciós kategóriában tavaly nem osztottak Pulitzer-díjat, legutóbb a hetvenes években volt ilyesmire példa. A szűkszavú magyarázat szerint a szűrőn három regény maradt fenn, közülük kellett volna a zsűrinek kiválasztania azt az egyet, amely megkaphatta volna a díjat, de mivel nem tudtak dűlőre jutni, ezért a grémium tagjai végül úgy határoztak, hogy 2012-ben nem osztanak fikciós díjat. A szakma egy emberként hördült fel. „Nem hiszem, hogy ne lett volna egy arra érdemes (könyv). Szégyen” – fakadt ki az 1992-es díjazott, Jane Smiley.
Forrás és még több meghökkentő hír itt: http://konyves.blog.hu/2013/01/02/2012_legelkepesztobb_hirei


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.