************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
         ReMeK-e-hírlevél
VII. évf., 2012/11. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--On-line elérhető lehet a Hivatalos Közlöny
--Könyv, Könyvtár, Könyvtáros – az új lapszámok előfizetőknek elektronikusan is
--Julianus-program a diaszpóra magyar emlékeinek összegyűjtéséért
PÁLYÁZATOK
--Irodalmi szócikkíró versenyt hirdet a magyar Wikipédia
--Aranyvackor-díj és pályázat
--Olvass többet! – nemzetközi irodalmi vetélkedő
--Karácsonyi rajz- és mesepályázat a Kölyökbirodalom családi oldallal
--Pályázat könyvtárbusz design-jának megtervezésére
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
--Olvastad, olvasnád? Beszéljünk róla! – olvasóklub a székelyudvarhelyi könyvtárban
--Kalandok a könyvtárban
--Iskolai Könyvtári Világhónap – Hargita megyei iskolákban is
KITEKINTŐ
--Paradigmaváltás előtt állnak a könyvtárak
--Herta Müller életéről nyílt kiállítás Budapesten
--Megállapodott a Google a digitáliskönyv-kiadókkal
--Mesemúzeum nyílt a vár alatt
--Nagy érdeklődés kísérte a Könyvtári Intézet “e-könyves” szakmai napját
--Szakmai ünnepünk Ukrajnában
--Rejtélyes reneszánsz –  az OSZK-ban
--Határon átnyúló könyvtárfejlesztés – Duna-menti közös katalógus
HAZAI
--'Változó könyvtáraké a jövő' – országos konferencia
--A romániaiak fele idén egyetlen könyvet sem olvasott el
--Könyvet lehet kölcsönözni a CFR IC járatain
--Épületgondok az udvarhelyi könyvtárban
--Új vezetője van a gyergyószentmiklósi könyvtárnak
DÍJAK
--Mo Jen nyerte az irodalmi Nobel-díjat
--Újonnan alapított díjat adtak Mario Vargas Llosának
--Kiosztották a könyvszakma Békedíját
--Átadták az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány 2012-es díjait
--Booker-díj 2012: Hilary Mantel duplázott
--Ursula Krechel német író kapta a Német Könyvdíjat
--Ferenczes István Arany János-díjat kapott
ÉVFORDULÓ
--90 éve született Polcz Alaine
--130 éve halt meg Arany János
AJÁNLÓ
--Székely falutízesek  – új könyv a székely önismeretért
--Bemutatták az első erdélyi e-könyvet
--Varró Dani és a Segítő mesék már e-könyvben is olvasható
MOZAIK
--Az e-olvasás előretör
--Köztulajdonba kerülhetnek Kafka kéziratai
--Milliókért árvereztek el egy dedikált Ady-kötetet


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--On-line elérhető lehet a Hivatalos Közlöny
A szenátus 2012. október 15-én hallgatólagosan elfogadta a Hivatalos Közlöny ingyenessé és on-line elérhetővé tételére vonatkozó törvénymódosító tervezetet. A jelenleg csak részlegesen elérhető, illetve megvásárolható kiadványhoz való ingyenes hozzáférést Sorin-Serioja Chivu független, Sorin-Constantin Lazăr PSD-s, Sorina Plăcintă PDL-s és Gheorghe Saghian PSD-s szenátorral együtt Frunda György RMDSZ-es szenátor kezdeményezte.
'Remélem, elfogadják a tervezetet, hiszen az alkotmány szentesíti a védelemhez való jogot, ennek pedig az előfeltétele az, hogy ismerjük a törvényt. Nincs meg mindenkinek az anyagi feltétele ahhoz, hogy megvásárolja a Hivatalos Közlönyt, annál is inkább, mert nem olcsó' – nyilatkozta a Transindexnek Frunda György szenátor.
Forrás és teljes cikk itt: http://itthon.transindex.ro/?hir=30766


--Könyv, Könyvtár, Könyvtáros – az új lapszámok előfizetőknek elektronikusan is
Az elmúlt hónapban a Könyvtári Figyelő és a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros felmérést végzett a folyóiratok megújításával, elektronikus bővítésével kapcsolatban. A kérdőívekre beérkezett válaszok értékelése jelenleg zajlik, az eredményeket – várhatóan november folyamán – összegző tanulmányban fogják megjelentetni.
A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros – népszerű nevén 3K – jövőre 22. évfolyamába lép. A folyóirat havonta 64 oldalon jelenik meg a tárgyhónap 20. napja után, immár évek óta változatlan áron. Elemző írásai, a könyvtári trendeket, tárgyköröket, problémákat tárgyaló publikációi a könyvtárosszakma számára megkerülhetetlenné teszik a 3K-t.
A folyóirat szerkesztősége szeretné felhívni előfizetői figyelmét, hogy 2012 októberétől a nyomdába kerüléssel egyidőben elektronikusan is hozzáférhetők a lapszámok. Ezt a szolgáltatást az előfizetők – mind az egyéniek, mind az intézmények – vehetik igénybe, a folyóirat honlapján (http://ki.oszk.hu/3k) található űrlap kitöltésével érhetik el a szolgáltatást.
Forrás: Könyvtári Intézet, http://ki.oszk.hu/content/konyv-konyvtar-konyvtaros-elofizetesi-felhivas
KI Hírlevél


--Julianus-program a diaszpóra magyar emlékeinek összegyűjtéséért
Az IFLA-HUN levelezőlista moderátora, Haraszti Katalin közlése szerint nem látszik lehetetlennek, hogy az NKA által a közelmúltban meghirdetett pályázattal forrást is lehet szerezni például az argentínai magyar könyvtárról szóló cikk kapcsán felvetett ötletek és javaslatok megvalósítására, amelybe önkéntesként is be lehet kapcsolódni az alábbiak szerint:
A diaszpórában lévő magyar emlékek egységes szempontrendszer alapján történő felmérése, ezek széles hozzáférhetőségének megteremtése a célja a nemzetpolitikai államtitkárság Julianus-programjának, amelynek dokumentált anyaga a 2013-as diaszpóratanács ülésére készülhet el – közölte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A programot a Magyarság Háza koordinálja. A kataszter a világszerte fellelhető magyar házakra, központokra, magyar alapítású iskolákra, templomok, szerzetesi közösségek épületeire terjedne ki. Magában foglalná továbbá az idősotthonok, magyar tulajdonban lévő temetők, múzeumok, gyűjtemények, könyvtárak, szobrok, emlékművek, emléktáblák, utca- és térnevek, emlékparkok összegyűjtését is – mondta el a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
A munkába a tulajdonosok, illetve használók mellett cserkészeket és önkénteseket is bevonnának. Nemcsak a kifejezetten magyar tulajdonokat keresik, hanem szeretnék, ha minden diaszpóraközösség felmérné, hogy milyen magyar emlékhelyek vannak náluk – mutatott rá, kiemelve: ez nagyon nagy igény a diaszpóra magyarsága részéről is, mert szeretnék ezeket az értékeket megőrizni és átadni a következő nemzedéknek.
Répás Zsuzsanna tájékoztatása szerint a kataszter információforrásul szolgálhatna az adott országba utazóknak, turistáknak, és országimázs-építő anyagként a nagykövetségeken és a konzulátusokon ingyenes tájékoztatóként is elérhető lenne.
Akik érdeklődnek a program iránt, forduljanak a Magyarság Házához (a Nemzetpolitikai Kutatóintézethez).
Forrás: MTI, 2012. október 15.
Haraszti Katalin, az IFLA-HUN moderátora
http://maszol.ro/index.php/kulfold/3739-julianus-program-a-diaszpora-magyar-emlekeinek-osszegyujteseert


PÁLYÁZATOK

--Irodalmi szócikkíró versenyt hirdet a magyar Wikipédia
Irodalmi szócikk-író versenyt hirdet a Wikimédia Magyarország Egyesület. A versenyben bárki részt vehet, aki 2012. november 20-ig új szépirodalmi témájú szócikket hoz létre.
Pályázni lehet többek között irodalmi művekről szóló és életrajzi cikkekkel. Az elkészült írásokat négytagú zsűri értékeli teljesség, a szócikk formai állapota, általános hossza, minősége és témája fontossága alapján – tájékoztatta az egyesület közleményben az MTI-t.
A pályázat célja, hogy új szerkesztőket vonjanak be a magyar Wikipédia készítésébe, így növeljék a mindenki számára elérhető emberi tudást. A fődíj egy Amazon Kindle e-book olvasó, a második és a harmadik helyezett pedig 15 ezer, illetve ötezer forintos vásárlási utalványt kap. A verseny részletes kiírása megtalálható a Wikipédián.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=6514


--Aranyvackor-díj és pályázat
A 2007-ben a Pagony Kiadó által alapított, kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyermekkönyv készíthető. Az eddig lezajlott két verseny több színvonalas kiadvány létrejöttét tette lehetővé, Nádori Lídia – Kun Fruzsina Sárkány a lépcsőházban című könyvétől Finy Petra és Gyöngyösi Adrienn Lámpalány meséin át Máté Angi és Szulyovszky Sarolta Volt egyszer egy...-éig. Olyan alkotók és olyan művek mutatkozhattak be, akik a nagy hagyományokkal bíró magyar gyermekkönyvkiadást a mai kor szellemiségével, látványvilágával frissíthetik fel.
Pályaműként még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő, legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot várnak. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, de jelentkezhetnek író–illusztrátor párosok is. Továbbra is működik az Aranyvackor facebook-oldal, amellyel azt szeretnék segíteni, hogy az alkotópárok egymásra találjanak.
A 2013. évi pályázat témája: Mítoszok és legendák. A pályázat beérkezési határideje: 2012. december 17. Fődíj: 100 000 forint. Az Aranyvackor-díjat független zsűri ítéli oda.
A díj rendezését 2010-ben vette át a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése. A díjhoz kapcsolódóan 2013. február 21. és 23. között háromnapos rendezvénysorozatra kerül sor Kortárs Gyerekirodalmi Napok néven. A rendezvény helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum. További részletek az Aranyvackor facebook-oldalán olvashatók: http://www.facebook.com/aranyvackor
Forrás: http://palyazatmenedzser.hu/2012/10/17/aranyvackor-2013-palyazat-tehetseges-irok-es-illusztratorok-felkutatasara/?awt_l=KQkE.&awt_m=3k7zm2ujRqz4mMk


--Olvass többet! – nemzetközi irodalmi vetélkedő
A debreceni Ady Endre Gimnáziumban immár hetedik éve, idén is megrendezik az Olvass többet! nemzetközi irodalmi vetélkedőt, amely évente közel 500 tanuló részvételével zajlik. Eddig 18 iskola tanulói kapcsolódtak be az olvasásnépszerűsítő programba. Az őszi fordulókban a szervezők Arany János Toldi szerelme és Móra Ferenc Aranykoporsó című művét ajánlják olvasásra a 7–13. osztályos tanulók számára. Az első, online fordulóra 2012. október 24. – november 6. között kerül sor. Az online feladatlapok a megadott időszak alatt tölthetők ki az iskola könyvtári honlapján: (http://adybook.dyndns.org/konyvlap/olvass/olvasskeret.htm ) A 2. forduló időpontja: 2012. november 15. (csütörtök) 14,30.
Az olvasásnépszerűsítő programról további információk olvashatók az Ady Endre Gimnázium könyvtári honlapján: http://adybook.dyndns.org/konyvlap/olvass/olvasskeret.htm
Forrás: Róth András Lajos, RMKE-levelezőlista


--Karácsonyi rajz- és mesepályázat a Kölyökbirodalom családi oldallal
A Kölyökbirodalom családi oldal mese- és rajzpályázatot hirdet gyermekeknek:
'Álmodoztál már egy olyan Karácsonyról, ami a valóságban még nem történt meg veled? Szeretnél egy olyan meghökkentő és varázslatos világba csöppenni a Nagy ünnepen, amit csak álmaidban láttál? Most lehetőséged van rá! Engedd szabadjára a fantáziádat és meséld el nekünk, milyen Karácsonyról álmodsz. Vannak-e benne rejtélyes mesefigurák, érdekes és varázslatos történések, szárnyalj a képzeleteddel, mert a mesékben bármi megtörténhet. Ha kész vagy a történettel, rajzold is le a mesében szereplő figurákat.'
Három korosztály számára indítják a mese+rajz (illusztrátor) pályázatot: 3–5 éves korosztály (itt természetesen nem a gyermek, hanem az anyu vagy apu fog segíteni a mese leírásában, de nem a kitalálásában) – a rajzot azonban a gyermektől várják; 6–8 évesek (ha még nem tud írni a gyermek, természetesen itt is elfogadják, ha a szülő írja le, de nagyon fontos, hogy a történetet a gyermek találja ki, nem a szülő), a rajzot a gyermek rajzolja le; 9–12 évesek.
A Kölyökbirodalom facebook-oldalára (www.facebook.com/kolyokbirodalom) lesznek érkezés szerint feltöltve a mesék/rajzok. Beküldési határidő: 2012. november 30.
Eredményhirdetés: 2012. december 4. Ünnepélyes díjátadó és egésznapos családi program: december 8-án, szombaton, ahol az összes rajzot/írást ki fogják állítani.
Beküldéssel kapcsolatos információk és további részletek itt: http://www.kolyokbirodalom.hu/karacsonyi-varazslat-mese-es-rajzpalyazat-a-kolyokbirodalommal/


--Pályázat könyvtárbusz design-jának megtervezésére
A pécsi Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár pályázatot írt ki könyvtári szolgáltatást nyújtó busz külső design-jának megtervezésére.
A feladat a mozgó könyvtári jármű külső dekorációjának megtervezése; a pályázati tervekbe minden belefér, ami gyermek- és felnőtt irodalommal, festészettel, zenével, természettel, divattal stb. kapcsolatos. A pályázat benyújtásának határideje: 2012. november 30-a éjfél.
Kapcsolat a pályázat kiírójához: Budányi Ágostonné, Zselinszky Tamás, Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár, titkárság, tel.: + 36 72 501 500 / 28002.
A pályázat kiírójának oldala: http://baralib.hu/cikkek/palyazat-uj-hatarido-konyvtarbusz-no2-kulso-designjanak-megtervezesere
Forrás és további részletek itt: http://palyazatmenedzser.hu/2012/10/23/palyazat-konyvtarbusz-designjanak-megtervezesere/?awt_l=KQkE.&awt_m=3iwxD7C124z4mMk


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei

Múltidéző Mentor-est
Az esztétikai és színvonalbeli igényességéről híres csapat, a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó ezúttal sem okozott csalódást, ugyanis tetszetős formájú, gazdag tartalmú, változatos műfajú és széles szerzői kör tollából megszülető könyvek tucatjait mutatta be és kínálta eladásra a jelenlévőknek 2012. október 11-én, a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében, azon a kiadói esten, amelynek meghívottja Vári Attila író volt.
A közönség bepillantást nyerhetett a vállalkozást emésztő gondokba és jövőbeli terveibe is. Káli Király István író, kiadóvezető szerint – mivel az emberek egyre kevesebbet olvasnak – nehéz műfajjá vált az igényes erdélyi magyar könyvkiadás. Beismerte, ha fenn akar maradni, okvetlenül meg kell újulnia, még akkor is, ha egy több mint 20 éve működő kiadónak, mint az övé, nem könnyű ezt véghezvinni, de nem is lehetetlen, mert benne és munkaközösségében működik a természetes életösztön.
Elmondása szerint Vári Attila Súrlott Grádics című legújabb könyve döbbentette rá, hogy azok az idők elmúltak, ezért át kell állítania a lelkét, mert a világ is átállt, és rá kell hangolódni arra, ami történik. Ő ezt a mindennapi gyakorlatban meg is teszi, a modern kor követelményei szerint végzi munkáját, azonban a mű olvasása óta megfogalmazódott benne a kérdés, hogy a nap hátralévő részében miért ne lehetne az, aki igazán szeretne lenni, miért nem lehetne ismét megélni azt, amit egykor megélt, s ami jó volt, amire vágyik. Miután a szóban forgó írás néhány részletét a szerző felolvasta, érezni lehetett, hogy ezeken a feltett kérdéseken a jelenlévők is eltűnődtek, bizonyítván, hogy ez a találkozó sem volt hiábavaló.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/37303-Visszasrtk-rgi-idket.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/53767/
Énekkel, igényesen
A Zene Világnapja jegyében a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme 2012. október 24-én a sepsiszentgyörgyi Cantabile Trió kamarazene-együttes hangversenyének adott helyet. Az eguüttes igényesen előadott, de könnyed, szórakoztató műsorral jelentkezett.
A koncerten Babos-Szélyes Margit szoprán, Krecht Emese zongorista és Könczey Kinga fuvolás és énekes idei Szent György-napi koncertjének tovább alakított repertoárját tovább csiszolt előadásban hallhattuk. A Ludwig van Beethoven által feldolgozott ír és walesi dalok mellett ismét felcsendültek a kifinomultabb előadásmódot igénylő Mozart-, Weber- és Cherubini-áriák, a műsor harmadik részében pedig a rendkívül hangulatos Mendelssohn-duettek, ráadásul magyar szöveggel.
A zeneművészet legnagyobb alakjairól 1975-től emlékezünk meg. Október 1-jét Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa nyilvánította a Zene Világnapjává.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/54198/enekkel_igenyesen
http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/10/cantabile-trio-koncert.html
Agria-est, album-bemutató, egészségmegőrzés-előadások, díjátadás
A Magyarország Kulturális Központja (Sepsiszentgyörgy) által szervezett egyhetes Székelyföldi Eger Napok rendezvénysorozat keretében a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében 2012. október 10-én az egri Agria irodalmi folyóirat szerkesztősége mutatkozott be. Részletek és sajtóvisszhang itt: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/10/eger-szekelyfoldon-agriaval.html
Ugyancsak az olvasóteremben a sepsiszentgyörgyi Charta Könyvkiadó Kovács Endre magyarországi fotóművésznek a kiadónál megjelent, Málnás című rendhagyó fotóalbumát mutatta be 2012. október 19-én. Bővebben a rendezvényről itt: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/10/malnas-album-konyvbemutato-az.html
Az album bemutatójával párhuzamosan a könyvtár Gábor Áron termében a Csontritkulás Világnapja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház által szervezett előadások hívták fel a szélesebb közönség figyelmét ennek a nagyon gyakori betegségnek a megelőzési és gyógyítási módozataira. (http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/10/a-csontritkulas-vilagnapja-ziua.html)
A könyvtár Gábor Áron terme 2012. október 23-án a Gubcsi Lajos elnökletével működő Magyar Művészetért Díjak Kuratóriuma idei elismerései ünnepélyes átadásának helyszíne volt. Az eseményről és a díjazottakról bővebben itt: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/10/magyar-m-dijatado-gala.html
Bod Péter-emlékülés az OSZK-ban
A háromszéki, felsőcsernátoni származású református lelkipásztor és jeles író, történész születésének 300. évfordulója jegyében, tisztelgésképpen, emléknapot szervezett 2012. október 25-én a budapesti Bod Péter Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár, utóbbi dísztermében, Bod Péter, a tudós lelkipásztor és az ember címmel. Az eseményről képes beszámoló itt olvasható: http://konyvtarunk.blogspot.ro/2012/10/bod-peter-emlekules-budapesten-sesiune.html


--A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár hírei
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban ősszel újraindult a  Meseklub, csütörtökön délutánonként 15-16 óra között az óvodásoknak, 16-17 óra között az I-IV. osztályosoknak szerveznek tevékenységet. Őszi dekorációk készítése volt a Meseklub tevékenységének témája 2012 október 18-án. Meseolvasás és -illusztrálás, valamint a Heidi című film vetítése szerepelt az ajánlatban október 25-re, a tevékenység folytatódik november 8-án és 15-én. Október 17–31. között könyvkiállítást tekinthettek meg a látogatók Gárdonyi Géza (1863–1922) halála 90. évfordulójának alkalmából. Újabb könyvkiállítás látható november 1–15. között Áprily Lajos (1887–1976) születése 125. évfordulójának tiszteletére.
2012. november 5-én délelőtt 10–11 óra között a Nyugdíjasok Olvasóklubjának témája: Ismerkedés az Internet adta lehetőségekkel. Továbbra is működik a Kezdő Internetezők Klubja, péntekenként 10–11 óra között internethasználati útmutatót vehetnek igénybe az érdeklődők.
Forrás: Dénes Mária, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


--Olvastad, olvasnád? Beszéljünk róla! - olvasóklub a székelyudvarhelyi könyvtárban

Olvasóklubot hozott létre a székelyudvarhelyi városi könyvtár, ahol a könyvbarátok kellemes környezetben megoszthatják egymással olvasmányélményeiket. A kísérleti jelleggel elindított klub első találkozójára 2012. október 17-én délután került sor.
Gálovits Rózsa könyvtáros álmodta meg az udvarhelyi könyvklubot, ahol a részvevők kellemes környezetben, egy pohár forró tea vagy kávé mellett elbeszélgethetnek legfrissebb olvasmányélményeikről, kedvenc könyveikről. 'Mindenkinek van olyan olvasmányélménye, amit szívesen megosztana másokkal, esetleg kíváncsi a művel kapcsolatos más véleményekre is' – mondta el az ötletgazda. Rózsa elképzelése szerint mindig egy könyvről szólna a beszélgetés, amelyet előzőleg minden klubtag elolvasott. Az olvasóklub találkozásain való részvételnek tehát egyetlen feltétele van: hogy a jelenlévők mind ismerjék az adott könyveket. A klubtagok havonta egyszer ülnének össze, hogy mindenkinek bőven legyen ideje beleásni magát az adott olvasmányba. 'Főként szépirodalmi művekről lenne szó, nekem már van néhány ötletem, de minden javaslatot szívesen fogadok' – tette hozzá a szervező. A felhívás egyelőre felnőtteknek szól, Rózsa azonban azt is fontolgatja, hogy idővel fiataloknak külön olvasóklubot is létre lehetne hozni. 'Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek és fiatalok sokkal nyitottabbak és bátrabbak, fenntartások nélkül megosztják véleményüket egy-egy olvasmányról. A felnőttek rendszerint zárkózottabbak, de remélem, a kellemes környezetben sikerül mindenkinek feloldódnia, hisz az egész kezdeményezés lényege az lenne, hogy mindenki szabadon hozzászóljon a témához' – magyarázta.
Forrás: http://www.szh.ro/aktualis/udvarhelyszek/olvasoklub-alakul-udvarhelyen
http://uh.ro/kultura/irodalom/11307-olvastad-olvasnad-beszeljunk-rola


-- Kalandok a könyvtárban

Lezárult a Könyvtárostanárok Egyesületének a 2012-es Iskolai könyvtári világhónapi pályázata, a Kalandok a könyvtárban – papírszínházi megvalósításban. A szervezők köszönik a pályázóknak a sok-sok munkát, ötletet, energiát. A pályázatokat megtekinthetik itt: http://www.ktep.hu/_2012papirszh_palyazok
Eredményhirdetés ünnepélyes keretek között a KTE Őszi szakmai napján, 2012. november 7-én, amelyre várnak minden érdeklődőt. Részletes program, regisztráció a KTE honlapján. Az MKE tagjai ingyenesen vehetnek részt a rendezvényen, szeretettel várnak minden kollégát a szervezők.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Szakmári Klára könyvtárostanár, szklaris@gmail.com, Budai Nagy Antal Gimnázium; via RMKE-levelezőlista, Róth András Lajos


--Iskolai Könyvtári Világhónap – Hargita megyei iskolákban is
A Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján több bejegyzés is olvasható októberi könyvtári rendezvényekről. E hónap hagyományosan az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja. A blog egyik októberi bejegyzése a Könyvtárostanárok Egyesületének ajánlatát tartalmazza az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjára: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2012/10/ajanlas-az-iskolai-konyvtarak-honapja.html
Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa Könyv Hete a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárában címmel számol be sikeres könyvtári rendezvényről: A gyerekek azt a feladatot kapták, hogy hogy hozzanak otthonról, nagyszülőktől olyan könyveket, amelyeket már a szülő–nagyszülő gyermekként vagy akár felnőttként sokat olvasott, használt. 'A könyvtárban megismerkedhettek a legrégebbi könyvekkel és ennek kapcsán nagyon sok szakszót elsajátíthattak, amelyekkel a későbbiek folyamán óhatatlanul is találkoznak (kiadó, könyvgerinc, címoldal, tartalom stb.).' A teljes bejegyzés itt olvasható: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2012/10/konyv-hete-szekelykereszturi-orban.html
Barabás Erzsébet, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola magyartanára és könyvtárosa arról számol be, hogy az V–VIII. osztályos tanárokkal közösen október első napjaiban rendezvénysorozatot szerveztek, amelyben néhány 'Világnapot' is megünnepeltek:
'A Népmesék Napja alkalmával három részből álló programot állítottam össze a következő felállításban: Emlékezzünk Benedek Elekre címmel rövid előadást tartottam képes bemutatóval Benedek Elek életéről és munkásságáról. Hogyan örökítették át a könyvtárak a múlt hagyományait az utókornak? címmel csoportos foglalkozásra került sor, ahol a diákok négyfős csoportokban az iskolakönyvtárban található népmesegyűjteményeket tanulmányozták, majd egy-egy általuk kiválasztott mesét olvastak fel. Szintén csoportokban a Cimbora folyóirat különböző évszámaiból osztott ki egy-egy példányt a könyvtáros, amelyből ismét tetszés szerinti cikkek felolvasása következett. A program bábszínházzal zárult, amelyre Páll Ibolya drámapedagógiával foglalkozó óvónőt hívtam meg, aki egy háromszéki népmesegyűjteményben talált nagyon ritka népmesét dramatizált és alakított ki teljesen saját elképzelések alapján, amelynek A szegény legény királysága címet adta. A programunk a gyerekek számára érdekesnek bizonyult, és beigazolódott, hogy nincs az a korcsoport, aki ne tudna egy mese alatt felszabadulni, és ne élvezné az olvasottak, hallottak (vagy látottak) által nyújtott élményt.'
A képes beszámoló teljes szövege itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2012/10/a-gyergyoszarhegyi-bethlen-gabor.html
Forrás: Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosa


KITEKINTŐ

--Paradigmaváltás előtt állnak a könyvtárak
Elismerések átadásával és szakmai előadásokkal ünnepelték a könyvtárosok napját 2012. október 10-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi intézményében (FSZEK).
Többek között a könyvtárhasználat átalakulásáról, a minőségi szolgáltatásról és a könyvtár előtt álló új kihívásokról beszélt Fodor Péter főigazgató köszöntőjében. Mint mondta, a könyvtárosszakma újabb paradigmaváltáshoz érkezett egyrészt a felgyorsult informatikai világ, másrészt a könyvtárhasználat folyamatos változása miatt. Szavai szerint a könyvtár feladata megőrizni a szolgáltatói képességet és a munkahelyeket, emellett a rendelkezésre álló, de csökkenő működési forrásokat hatékonyan, tudatosan és célirányosan kell felhasználnia.
Hangsúlyozta, hogy a minőségi szolgáltatás követelmény, a könyvtárhasználati szokások változásának pedig elébe kell menni és kezdeményezőként fellépni. Szólt arról is, hogy hosszú töprengés előzte meg, milyen új forrásokkal tudják növelni az eddigi bevételeket: ennek első lépcsője a ruhatári díj bevezetése volt. Mivel a fővárosi és kerületi források megcsappantak a felújításokhoz és beruházásokhoz, így idén összesen egy tagkönyvtárat tudtak megújítani Kőbányán.
Teljes cikk itt: http://www.nyest.hu/hirek/paradigmavaltas-elott-allnak-a-konyvtarak
Forrás: KIT Hírlevél, 2012. október 17. (38. szám)


--Herta Müller életéről nyílt kiállítás Budapesten
Bánsági gyermekkorától az irodalmi Nobel-díj átvételéig ismerhetik meg az érdeklődők Herta Müller életét a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában (FSZEK) nyílt interaktív kiállításon.
'Regényei ismerősen csengenek, történetei nem idegenek tőlünk, műveit egy kicsit magunkénak is érezhetjük' - vélekedett a FSZEK főigazgatója Herta Müller műveiről. Fodor Péter elmondta: Herta Müller a kiállítás zárására személyesen is ellátogat, és beszélgetéssel egybekötött felolvasóesten vesz részt 2012. november 9-én. A kiállítást Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Mint fogalmazott: Herta Müller művei nehéz olvasmányok, de nem 'nyelvi', hanem 'lelki szempontból'.
A Herta Müller: A szavak ördögi köre című kiállításhoz tematikus tárlatvezetések kapcsolódnak, amelyeket különböző időpontokban a német írónő életét és munkáit jól ismerő magyar írók, fordítók és irodalomtörténészek – Nádori Lídia, Vágó Marianna, Dragomán György és Vincze Ferenc – vezetnek.
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság
http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=330720&ctag=articlelist&iid=1
http://multikult.transindex.ro/?hir=6510


--Megállapodott a Google a digitáliskönyv-kiadókkal

Megállapodás született a Google és amerikai kiadók egy csoportja között a könyvek digitalizálásáról, illetve on-line publikálásáról. Az egyezséggel véget ért a két fél között immár hét éve húzódó pereskedés, amely a keresőóriás világkönyvtárrá válásról szőtt terveit övezte. A Google és az Amerikai Kiadók Szövetségének 2012. október 5-i közleménye szerint az amerikai kiadók választhatnak, hogy a könyvtárprojekt keretében engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és újságjaikhoz, vagy eltávolíttatják azokat a virtuális gyűjteményből.
A megállapodás nem érinti a Google és az amerikai írószövetség között jelenleg is zajló jogi csatározást. Paul Aiken, az írószövetség vezetője kijelentette, hogy a Google továbbra is profitot termel a több millió, szerzői jogvédelem alatt álló könyv felhasználásából, anélkül, hogy figyelembe venné az írók jogait, ezért továbbra is tartják magunkat az amerikai szerzők nevében benyújtott keresetünkben leírtakhoz.
A Google eddig körülbelül 15 millió könyvet digitalizált, hogy könnyebb hozzáférést biztosítson azokhoz. A könyvek szkennelésében világszerte működő jelentős könyvtárak segítik a vállalatot, többek között a New York-i Közkönyvtár és a Stanford Egyetem könyvtárai.
A Google Könyvek (Google Books) nevű szolgáltatással a felhasználók teljes könyvek szövegeiben tudnak keresni. A könyvek digitalizált oldalain kívül, a keresett témában releváns hirdetések, a kiadó és az adott könyvet értékesítő áruházak honlapjaira irányító linkek is megjelennek. A cég a megtekinthető oldalak számának korlátozásával, illetve azok kinyomtatásának és kimásolásának akadályozásával igyekszik eleget tenni a szerzői jogi előírásoknak. A virtuális könyvtár adatbázisa folyamatosan bővül.
A vállalat ellen 2005-ben indított külön-külön peres eljárást az írószövetség és a kiadók szövetsége a szerzői jogok megsértése miatt. Egy 2008 októberében született megállapodás értelmében a Google vállalta, hogy 125 millió dollár kárpótlást fizet a megkárosított személyeknek, bírálói azonban úgy vélték, hogy az egyezség tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a keresőóriást. Az illetékes szövetségi bíróság akkor a szerződés ellen tiltakozóknak adott igazat, és elutasította a megállapodást.
Forrás: http://index.hu/tech/2012/10/05/megallapodott_a_google_a_digitaliskonyv-kiadokkal/


--Mesemúzeum nyílt a vár alatt
Kelj át az Üveghegyen, teljesítsd a hét próbát, és megkapod a fele királyságot! – ezzel az útmutatással 'feltarisznyázva' vághatnak neki a gyermekek a budai Vár aljában megnyílt Mesemúzeum interaktív kiállításának, amelyen a magyar tündérmesék világa elevenedik meg. Ez az első magyarországi múzeum, amelynek a mese áll a középpontjában. A Döbrentei utca 15 szám alatt 2012. szeptember 30-án átadott, október 2-tól látogatható Mesemúzeumban a gyermekek kreatív módon élhetik meg és játszhatják el a meséket, az őket kísérő felnőttek pedig bepillantást kaphatnak a meseirodalom kimeríthetetlen gazdagságába – mindehhez a szakmai hátteret a Petőfi Irodalmi Múzeum nyújtja, írja a Turizmus.com.
Az új múzeum kialakításakor azt az alapkoncepciót követték, hogy annak minden szegletét betöltse a mese. Ez már a kapualjban elkezdődik, ahol a 250 éves, barokk épület történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. Az udvaron a kút az 'élet vizét' szimbolizálja, amellyel nem árt meglocsolni az 'égig érő fát'. A magyar tündérmese világa címet viselő állandó kiállítás termeiben a kis hősök találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, az összes érzékszervüket megmozgató hét akadály leküzdése után pedig elnyerik jutalmukat: elfoglalhatják a királyi trónust.
Forrás: http://travelo.hu/hirek/2012/10/02/mesemuzeum_nyilt_a_var_alatt/


--Nagy érdeklődés kísérte a Könyvtári Intézet “e-könyves” szakmai napját
Az Országos Széchényi Könyvtárban 2012. október 4-én e-könyves műhelybeszélgetésre került sor a Könyvtári Intézet, valamint az Egyesülés az e-könyvekért kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen az e-könyvek szolgáltatási modelljének kialakításáról szóló kiadói és a könyvtári álláspont megismerésére. A rendezvényen előadók és beszélgetőpartnerek segítségével tekintették át az e-könyv formátumokkal, a DRM technológia használatának lehetőségeivel kapcsolatos kiadói és könyvtárosi álláspontokat, a magyarországi és nemzetközi könyvtári gyakorlatokat.
A rendezvényen sokan vettek részt a könyvtárakból és szép számmal megjelentek az Egyesülés az e-könyvekért tagjai is. A meghívó szövege itt olvasható: http://ki.oszk.hu/ekonyvek/e-konyves-szakmai-nap-2012-oktober-4-en/
A rendezvényről a Facebook-on található néhány kép: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151461509359126.586886.411259319125&type=3
Molnár András beszámolója a Kindlevarázs blogon: https://kindlevarazs.wordpress.com/2012/10/04/hogyan-keruljon-az-e-konyv-a-konyvtarba/
Forrás: Könyvtári Intézet – http://ki.oszk.hu/ekonyvek/adalekok-az-oktober-4-ei-szakmai-naphoz/


--Szakmai ünnepünk Ukrajnában
A könyvtárak országos napja alkalmából 2012. október 3-án a járási könyvtár olvasótermében ünnepi összejövetelt tartottak a Beregvidék könyvtárosai. A jelenlévőket Varga Éva, a Beregszászi Járási Központosított Könyvtárhálózat igazgatója köszöntötte. Mint mondta, 1998-tól ünnepeljük a könyvtárak országos napját, majd a könyvtárak létjogosultságáról beszélt. Elmondta, hogy a látogatók a kikapcsolódás mellett a különböző kiadványok segítségével informálódhatnak napjaink aktuális dolgairól is, például a hatályos választási törvényekről. A vezető szólt az összefogás fontosságáról a szakma továbbfejlesztése érdekében. Hangsúlyozta: lényeges volna, hogy a könyvtárak számára is hozzáférhető legyen a világháló, mivel az Internet és a könyvek együttes használatával lehet csak megfelelni a XXI. század kihívásainak.
Mihajlo Ljasko, a járási állami közigazgatási hivatal elnökének első helyettese a járás vezetősége nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd sajnálatos tényként említette, hogy napjainkban nem kap kellő anyagi támogatást a kultúra, ezáltal alulfinanszírozott a könyvtárhálózat is. Reményét fejezte ki, hogy a gazdasági felemelkedéssel ez a helyzet megváltozik majd. Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a külképviselet és a könyvtárhálózat között meglévő jó kapcsolatról szólt. Elmondta: a konzulátus a jövőben is igyekszik minden tőle telhető módon segítséget nyújtani a könyvellátás fejlesztése terén. Halász László a könyvtári dolgozók munkájának fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy lényeges a kollektíván belüli barátság, egymás kölcsönös szakmai tisztelete. Mint mondta, sajnálatos tény, hogy anyagi források híján nincs lehetőség a könyvtárak anyagi-műszaki bázisának fejlesztésére. A vezető köszönetet mondott azért az odaadó munkáért, amellyel a könyvtárhálózat dolgozói a nehéz körülmények ellenére is aktívan részt vettek a Beregvidék közösségi rendezvényein, köztük a közelmúltban megtartott 'Barátság határok nélkül' fesztiválon. Az ünnepnap alkalmából virággal, valamint egy DVD-lejátszó átadásával kívánt további munkasikereket. A rendezvény keretében ugyancsak átadásra került az idei év legjobb beregvidéki könyvtára cím. Ezt az elismerést a bátyúi nagyközségi könyvtár érdemelte ki Tuba Gizella vezetésével. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.
Forrás: Molnár Bertalan beszámolója, IFLA-HUN levelezőlista, Varga Éva


--Rejtélyes reneszánsz – az OSZK-ban
'Múzsák és szentek – Rejtélyes reneszánsz' címmel 2012. október 18-án az Országos Széchényi Könyvtárban folytatódott a kalandozás az irodalmi, művelődéstörténeti korszakokban. A középkori kódexek titkai után most a magyarországi reneszánsz költemények világával és az első magyar nyomtatott könyv történetével ismerkedhetett a közönség. Ács Pál irodalmtörténész A látható nyelv' – A költészet vizuális képe a 16. századi magyar könyvekben címmel a régi magyar nyelv és irodalom világába nyújtott betekintést. Farkas Gábor, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője a Budai Krónika rejtélyeiről igyekezett fellebbenteni a fátylat. A hetven levelet (ebből 133 nyomtatott lapot) tartalmazó kisfólió könyv tíz példányban maradt fenn a világon.
Kizárólag a program résztvevői számára a kamarakiállításon ingyen volt megtekinthető a Budai Krónika OSZK által őrzött példánya (1473) és Tinódi Lantos Sebestyén Krónikája (1554).
A teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.
Forrás: http://nol.hu/kult/rejtelyes_reneszansz
http://www.oszk.hu/konyvtarlat/konyvtarlat-rejtelyes-reneszansz
KIT Hírlevél, 2012. október 17. (38. szám)


--Határon átnyúló könyvtárfejlesztés – Duna-menti közös katalógus
Uniós támogatással bővíti digitális szolgáltatásait egy határon átnyúló együttműködés segítségével a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár és a szlovákiai Somorján működő Fórum Kisebbségkutató Intézet. A projekt célja a két könyvtár digitális tartalmainak együttes közzététele, így az olvasók magas színvonalú kiszolgálása.
Szlovákiában elsősorban a dunaszerdahelyi járást, Magyarországon Győr-Moson-Sopron megyét öleli fel a program, amelynek keretében az internetes könyvtárhálózat használatát és a könyvállományok jobb megismerését szolgáló képzéseket tartanak a térségek könyvtárosai számára. Ugyancsak szakmai tudásukat bővítik a tervezett konferenciák, workshopok.
A Kisfaludy könyvtár által már működtetett Kisalföldi Tudástár portált Duna-menti közös katalógussá akarják fejleszteni a szakmai partnerek. Úgynevezett lelőhely-adatbázist létesítenek, ezzel biztosítják a dokumentumállományaikhoz történő hozzáférést az olvasók számára.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/10/17/06/Hataron_atnyulo_konyvtarfejlesztes.aspx
KIT Hírlevél, 2012. okt. 24. (39. szám)


HAZAI

--'Változó könyvtáraké a jövő' – országos konferencia
'Változó könyvtáraké a jövő' címmel zajlott a Brăila Megyei Könyvtárban, 2012. október 18–20. között a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Egyesülete (ANBPR) 2012. évi őszi konferenciája és egyben tisztújító közgyűlése. Az egyesület vezetősége és a több mint kétszáz részvevő fontosnak tartotta az elmúlt négy év kiértékelését a közkönyvtárak, valamint a szakmai szervezet fejlődése, átalakulása szempontjából, a Biblionet országos program megvalósítása kapcsán. A konferencia egyik kiemelt témája volt a könyvtárakra háruló felelősség a szellemi tulajdonjog védelme terén. A könyvtárak továbbra is megszabott jogi keretek között szolgáltatnak információt, ugyanakkor bekapcsolódnak a könyvtárhasználók tájékoztatásába a könyvtárban szerzett információ törvényes és etikus felhasználásáról. Napjainkban a könyvtárak nemcsak szolgáltatják, hanem létrehozzák a tartalmat, főleg digitális formában. A digitális tartalomszolgáltatás szintén a szellemi tulajdonjog betartásával történik.
Sor került az egyesület vezetőségének megválasztására is, a statutúmnak megfelelően. Az elkövetkező négy évre Dragoş Adrian Neagu, a házigazda könyvtár igazgatója lett a választott elnök (http://www.anbpr.org.ro/index.php/tiri-/35-tiri/507-noua-structur-de-conducere-a-anbpr-validat-prin-vot-la-conferina-naional-de-la-brila.html).
Forrás: Bedő Melinda, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda – az ANBPR Hargita megyei tagszervezetének elnöke


--A romániaiak fele idén egyetlen könyvet sem olvasott el
A romániaiak fele idén egyetlen könyvet sem olvasott el, derül ki az Országos Társadalomtudományi Intézet felméréséből, írja a Capital gazdasági hetilap.
A felmérésből, amely a megkérdezettek saját bevallásán alapult, nem derült ki, hogy kedv híján nem olvasnak az emberek vagy pénzük nincs már könyvre, de tény, hogy a nyomtatott könyvek piaca évről-évre zsugorodik, míg az e-book-oké nődögél, igaz, azok nagyjából 30%-kal olcsóbbak.
A megkérdezetteknek csupán 15%-a mondta, hogy legalább 5 vagy több könyvet elolvasott, 21%-a 1-2 kötetet, 11%-a 3-4-et olvasott el idén.
A román oktatás állandó reformjának (?) is köszönhetően a 18 és 30 év közöttiek 32%-a egyáltalán nem fogott könyvet kezébe ebben az évben, a 31–55 év közöttieknek fele (49%), az 55 év felettiek meg a kiemelkedő 68%-kal tartja magát távol az olvasástól.
De nemcsak nem olvasunk, nem is vásárolunk könyvet (minek is?): miközben fejenként öt eurót szorítunk ki évente Romániában könyvvásárlásra, az ország sörhasú polgárainak segítségével egy másféle toplistán előkelő helyre küzdöttük fel magunkat 2010-ben: hetedikek vagyunk Európában fejenként 88 liternyi habos nedűvel, jóval az uniós 80 literes átlag fölött.
A romániai könyvpiacot manapság 60 millió eurósra becsülik, ami 40%-kal kevesebb, mint 2007-ben volt. Ebben a számban nincsenek benne az újságokkal együtt értékesített könyvek.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/romania/37069-Szplnk-srtl.html
http://www.realitatea.net/peste-50prc-dintre-romani-nu-au-citit-nicio-carte-in-2012_1025676.html


--Könyvet lehet kölcsönözni a CFR IC járatain

A Román Vasúti Társaság (CFR) ingyenes könyvkölcsönzési lehetőséget biztosít az intercity vonatokon. Nyomtatott és elektronikus könyvet egyaránt lehet kikölcsönözni. E-könyvet azok az utasok tölthetnek le ingyenesen, egy QR-kód leolvasásával, akiknek internetkapcsolattal rendelkező okostelefonjuk van.
A BookLand és a CFR megállapodásával azoknak a kívánságát szeretnénk teljesíteni, akik szeretnek utazás közben olvasni. Számukra nyílik mostantól lehetőség az ingyenes könyvkölcsönzésre – írja a CFR közleményében. Az akciót 2012. október 19-től egy héten keresztül tesztelték a Bukarest–Galac közötti IC 573-as, illetve a Galac–Bukarest közötti IC 572-es vonalon, és a visszajelzések függvényében döntenek, hogy kiterjesztik-e az egész országra.
A szolgáltatás bevezetésével az utasok elsőként Marin Preda, Nadine de Rothschild, Pascal Bruckner, Adelina Patrichi és Pierre Enckell által jegyzett könyveket olvashattak a vonaton.
Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=17622
http://www.nyugatijelen.com/kronika/konyvet_lehet_kolcsonozni_a_cfr_ic_jaratain.php


--Épületgondok az udvarhelyi könyvtárban
Sokéves hercehurca után eldőlni látszik a székelyudvarhelyi városi könyvtár épületének tulajdonjogi kérdése: a legutóbbi bírói döntés értelmében a tulajdonosoknak vissza kell szolgáltatni az ingatlan egyharmadát. Az érintett épületszárnyban több raktár és vendégszoba is van, ezek elvesztése ugyan nem akadályozza a városi téka működését, a visszaszolgáltatás viszont nemcsak az intézetnek, hanem a városnak is nagy érvágás. Pánikra azonban Bunta Levente polgármester szerint nincs ok, a városvezetőség a mindenki számára megfelelő megoldást keresi.
'Tudomásom szerint júniusban járt le a tulajdonjogi per, minket nemrég értesítettek a polgármesteri hivataltól, hogy a visszaszolgáltatás módjára megoldásokat keressünk' – mondta el Szabó Károly könyvtárigazgató. A könyvtárépület históriája bonyodalmas, ugyanis a Kőkereszt téri ingatlan valamikor a MÜTF Oktatási Központot és egy másik épületet is magában foglalt. A tulajdonosok egy részét néhány éve sikerült kárpótolni, akkor azonban a könyvtár épületének ügye nem oldódott meg. Az említett épületszárnyban a két vendégszoba és társalgó mellett a kölcsönző egy része működik jelenleg, és többek közt az alagsorban két raktára is van a könyvtárnak.
'A régi épületet valamikor a város bővítette ki kétszeresére. Tehát a leválasztandó szárny egységes része az épületnek, az elválasztás több szempontból is körülményes lenne' – magyarázta Szabó Károly. Az intézményvezető javaslatot tett a városvezetésnek, hiszen szerinte az ingatlan megvásárlása lenne az üdvös mind a város, mind a könyvtár szempontjából.
A polgármester nyomatékosította: költözni egyelőre nem kell, az önkormányzat hároméves türelmi időt kapott, hogy az általa fenntartott városi könyvtár további sorsáról döntsön. 'Két hét múlva ügyvédek jelenlétében találkozunk a tulajdonosokkal. A könyvtár sorsa iránt nem közömbös a város, folytatódik a visszaszolgáltatás feltételeinek egyeztetése, reméljük, a legjobb megoldás születik majd' – summázott Bunta.
Forrás és teljes cikk itt: http://86.35.4.218/aktualis/udvarhelyszek/ossze-kell-huzza-magat-az-udvarhelyi-konyvtar


--Új vezetője van a gyergyószentmiklósi könyvtárnak
Új igazgató került két gyergyószentmiklósi művelődési intézmény, a Figura Stúdió Színház és a Városi Könyvtár élére: a Figura igazgatója Czegő Csongor sepsiszentgyörgyi dramaturg lett, a könyvtár menedzseri állását pedig az intézmény egyik korábbi alkalmazottja, Keresztes Csongor nyerte el. A versenyvizsgákat már a nyár elején kiírták, a könyvtár és a színház számára azonban kétszer is meg kellett hirdetni a pályázatot. A könyvtár esetében Kis Portik Irén korábbi igazgató nem pályázta meg újra a tisztséget, az új jelentkezők közül pedig senki nem tudta teljesíteni a feltételeket. Keresztes Csongor már az első versenyvizsgára is jelentkezett, de akkor nem tudta dokumentumokkal igazolni felsőfokú végzettségét. Időközben kézhez kapta az egyetemi oklevelét.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=68380


DÍJAK

--Mo Jen nyerte az irodalmi Nobel-díjat

Mo Jen kínai író Guan Moye néven látta meg 1955-ben a napvilágot. Művészneve, amelyet első regénye írásakor választott magának, azt jelenti: nem beszél. Műveit sokszor hasonlítják Günter Grass, William Faulkner vagy Gabriel Garcia Márquez regényeihez. Ő egyik interjújában erre azt mondta, hogy amikor 1981-ben írásra adta a fejét, akkor még egy könyvet sem olvasott sem Márqueztől, sem pedig Faulknertől. Először csak 1984-ben olvasta műveiket, és kétségtelen – ismerte el Mo –, hogy ez a két író nagy hatással volt munkájára.
Híres író, aki azonban többször is tiltólistára került a kommunista Kínában. Stílusát Franz Kafkáéhoz és Joseph Helleréhez is hasonlítják. A Nobel-bizottság szerint 'mágikus realizmusával ügyesen keveri a népmesét a történelemmel, a történelmet a kortárs időkkel'.
Mo Jen 1955-ben született Kína Shandong tartománya Gaomi megyéjében, parasztcsaládban. Az írónak rendkívül mély érzései vannak szülőföldje és általában a falvak iránt. Alkotásainak állandó témája a falu. Mo Jen 1976-ban eltávozott szülőföldjéről és a hadseregben is szolgált. Szülőföldje, Gaomi lassan emlék lett számára. Ezen emlékei alapján írt több novellát és regényt, amelyek meghozták neki az írói hírnevet. Bár már régóta városban él, továbbra is gyakran visszajár látogatóba szülőföldjére.
A Life and Death Are Wearing Me Out címmel írt legutolsó regénye állítólag 43 nap alatt készült el. Az 500 ezer leütésből álló történetet kézzel írta hagyományos kínai papírra, csak tintát használt.
A Nobel-díj odaitélésével kapcsolatos reakciókból kiderült, hogy Mo Jen a kínai államvezetéssel nagyon jó viszonyt ápol. A börtönben fogva tartott, két évvel ezelőtti Nobel-békedíjasról nem mert beszélni, Frankfurtba a disszidens kínai írók miatt nem ment el.
Forrás és teljes írás itt: http://konyves.blog.hu/2012/10/11/mo_yan_nyerte_az_irodalmi_nobel-dijat
A friss Nobel-díjas Mo Jenről az Európa-szerte népszerű és elismert Ai Vej-vej úgy nyilatkozott , hogy nem tiszteli a szellemi szabadságot, nem egy határozott gondolkodó, általában a párt akaratát képviseli. Ami nem is meglepő, ha tudjuk, hogy egyike volt annak a 100 kínai írónak, akik lemásolták Mao Ce-tung beszédét, amelyben elmagyarázza, a művészet miként tudja szolgálni a kommunizmust.
Teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2012/10/14/botranyok_az_irodalmi_nobel-dij_korul
Amellett, hogy kik kapták meg eddig és kik kapják meg ezután az irodalmi Nobel-díjat, még egy legalább ennyire égető kérdés van: kik nem kapták meg és miért?
A Könyvesblogon – a teljesség igénye nélkül – azokat a világirodalmi nagyságokat szedték össze, akik megérdemelték volna, ám soha nem részesülhettek ebben az elismerésben. Közéjük tartozott például Mark Twain, de Tolsztoj sem kapta meg soha a díjat. A nagy kimaradók közé tartozik James Joyce is, holott sokak szerint ő volt az, aki forradalmasította a huszadik századi prózaírást, és Salman Rushdie-tól John Updike-ig se szeri, se száma azoknak a szerzőknek, akikre bevallottan hatott Joyce munkássága. Az eltűnt idő nyomában szerzője, Marcel Proust 1920-ban csak egy hajszállal csúszott le a díjról.
Forrás és teljes cikk itt: http://konyves.blog.hu/2012/10/13/nobel_638


--Újonnan alapított díjat adtak Mario Vargas Llosának
Mario Vargas Llosának ítélték oda az első ízben kiosztott Carlos Fuentes irodalmi díjat és a vele járó 250 ezer dollárt Mexikóban 2012. október 15-én.
A tavasszal elhunyt Carlos Fuentesről elnevezett díjat 'az emberiség örökségének gazdagításáért' ítélték oda a Nobel-díjas perui írónak. Vargas Llosa a hír hallatán elmondta, hogy nagyon örül az elismerésnek és megindítónak tartja, hogy ő az első kitüntetettje.
A két író szoros barátságot ápolt, Vargas Llosa fiatalkora óta ismerte Carlos Fuentes munkáit, amelyeket 'lenyűgöző volt olvasni'. A perui író külön kiemelte pályatársa Áttetsző tartomány című munkáját.
Az 1928-as születésű Carlos Fuentes mexikói író 83 évesen hunyt el idén májusban. A latin-amerikai irodalom jeles alakjaként tartották számon, 1987-ben megkapta a Cervantes-díjat, öt évtizednyi irodalmi munkásságát az Áttetsző tartomány mellett olyan kötetek jellemzik, mint az Artemio Cruz halála, a Diana, a magányos vadász és a Laura Diaz évről évre.
Több mint harminc regényt írt pályafutása során, de színdarabokat, novellákat, esszéket is jegyzett, valamint újságíróként is tevékenykedett. Az Artemio Cruz halála című regénye miatt sokan a Nobel-díjra is esélyesnek tartották. A Cervantes-díj mellett az Asztúria Hercege-díjat is megkapta. Francois Mitterand francia elnök 1992-ben Becsületrenddel tüntette ki. Tanított a Harvard, a Princeton és a Columbia Egyetemen, világszerte több felsőoktatási intézmény díszdoktorává avatta.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=6552


--Kiosztották a könyvszakma Békedíját
Liao Ji-vu (Liao Yiwu) emigrációba kényszerült kínai ellenzéki író kapta a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének Békedíját, a tekintélyes elismerést 2012. október 14-én adták át a Frankfurti Könyvvásáron. A díjazott az ünnepségen hevesen bírálta a pekingi vezetést. Az 1989-es Tiananmen-téri tüntetések véres leverésére emlékeztetve hóhérnak nevezte a kínai kormány tagjait, és bírálta azokat a nyugati nagyvállalatokat, amelyek a szabadkereskedelem nemes eszméjével takarózva együttműködnek velük.
Liao Ji-vu 54 éves, jelenleg Németországban él. A német könyvszakma legfőbb szervezetének díját az indoklás szerint legfőképpen azzal érdemelte ki, hogy 'elszántan tiltakozik a politikai elnyomás ellen, és a hazájában jogaiktól megfosztottak nevében szól, akiknek hangja így messze elhallatszik'.
Liao Ji-vu a modern gazdasági átalakulásból kimaradt és a társadalom peremére sodródott rétegek világát bemutató műveivel szerzett nemzetközi elismertséget. A világhírt A halottsétáltató – Igaz történetek: Kína alulnézetből című, 2001-ben Tajvanon kiadott kötet hozta el számára, amelyben többek között egy leprással, egy politikai elítélttel, egy hivatásos siratóasszonnyal és egy sírrablóval készített interjúit gyűjtötte össze. A könyvet a Kínai Kommunista Párt betiltotta.
A díjátadón elmondott beszédében Liao Ji-vu elhatárolta magát az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettjétől, Mo Jentől (Mo Yan), az államot képviselő írónak nevezve honfitársát.
A Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének Békedíja az egyik legrangosabb civil kulturális díj Németországban. A könyvszakma csúcsszerve 1950 óta minden évben egy-egy olyan személy munkásságát ismeri el a 25 ezer euróval járó díjjal, aki kiemelkedő érdemeket szerzett a béke és a párbeszéd eszméjének érvényre juttatásában, mindenekelőtt az irodalomban, a művészetben és a tudományban.
Forrás: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/80253


--Átadták az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány 2012-es díjait

2012. október 13-án Székelyudvarhelyen kiosztotta 2012-es díjait az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány. Átadta az idei Debüt-díjat (Hertza Mikolának), az EMIA-díjat (Gálfalvi Györgynek és Magyari Lajosnak), valamint a Hídverő-díjat (Pécsi Györgyinek).
Teljes írás itt: http://uh.ro/kultura/irodalom/11331-irodalomoran-dijazott-az-emia
Forrás: http://www.eirodalom.ro/index.php/hirek-tudositasok/403-pecsi-gyorgyi-hidvero-dijas


--Booker-díj 2012: Hilary Mantel duplázott

2012. október 16-án hirdették ki Londonban a Man Booker-díj idei győztesét. Hilary Mantel az első női és brit szerző, aki kétszer kapta meg a rangos elismerést. A díjat Bring up the Bodies című regényéért vihette el.
Hilary Mantel 2009-ben nyerte el először a díjat a Farkasbőrben (Wolf Hall) című regényéért, amely VIII. Henrik udvarába kalauzolja el olvasóit, a történet középpontjában pedig az ambiciózus Thomas Cromwell küzdelmei és felemelkedése állnak. A Bring up the Bodies a Farkasbőrben  folytatása, újra VIII. Henrik udvarában vagyunk, és még mélyebbre ásunk az udvari, egyházi és politikai intrikákban.
A Booker-díjas regény minden évben az előző év könyvterméséből kerül ki, de csak a Brit Nemzetközösség tagállamaiban megjelent könyvek vannak versenyben. A díjat azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben. A Booker főszponzora 2002 óta a Man Group nevű patinás befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.
A díj idei jelöltjei közül a legismertebb Hilary Mantel neve lehet a magyar olvasóknak, nemcsak azért, mert 2009-ben elnyerte már a Bookert, hanem azért is, mert a nyertes regény, a Wolf Hall magyarul is megjelent a Cartaphilus kiadónál 2010-ben.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/hilary-mantel-nyerte-a-2012-es-booker-dijat
http://konyves.blog.hu/2012/10/16/booker-dij_hilary_mantel_duplazott#more4853269


--Ursula Krechel német író kapta a Német Könyvdíjat

A főleg verseiről ismert Ursula Krechel a Landgericht (Tartományi bíróság) című regényével érdemelte ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító díjat, amelyet mindig a frankfurti könyvvásár előestéjén adnak át.
A Tartományi bíróság a második világháború utáni első években, Nyugat-Németország megalapításának időszakában játszódik, és egy zsidó bíró sorsát követi; származása miatt menekülni kényszerül, a nácik bukása után pedig visszatér hazájába, amely nem fogadja szívesen. Az alkotás 'csodálatosan hűvös és modern regény', és 'pontos képet rajzol a korai NSZK-ról' - áll a zsűri indoklásában.
A Német Könyvdíj a német könyvszakma csúcsszervének, a Börsenverein des Deutschen Buchhandelsnek az elismerése az utóbbi év terméséből a legjobbnak ítélt német nyelvű regénynek. A 2005-ben alapított díjra német, osztrák és svájci kiadók pályázhatnak köteteikkel. A benevezett több száz regény közül a tekintélyes kritikusokból álló zsűri az első lépésben egy húszas listát állít össze, majd a mezőnyt hat kötetre szűkíti. A díj 25 ezer euróval jár, az utolsó körbe bejutott további öt alkotást 2500–2500 euróval jutalmazzák. Az idén Ursula Krechel volt az egyetlen nő a hatos körbe bejutott regényírók között. A Berlinben élő 64 éves szerző 13 verseskötet után fordult a regényműfajhoz. A Landgericht a második regénye, az első 2009-ben jelent meg.
Forrás: http://index.hu/kultur/2012/10/08/ursula_krechel_nemet_iro_kapja_a_nemet_konyvdijat/
http://www.litera.hu/hirek/ursula-krechel-kapja-az-iden-a-nemet-konyvdijat


--Ferenczes István Arany János-díjat kapott
Idén is átadta október 23-án az Arany János-díjakat a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványa a Nagyszalontán született költő halálának és az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából, az írószövetség budapesti székházában rendezett ünnepségen. A Magyar Írószövetség 22 éve, 1990 tavaszán hozta létre az Arany János Alapítványt, amely azóta nyújt segítséget a magyar írók anyagi körülményeinek javításához. A díjazottak Arany Jánosról mintázott kisplasztikát kapnak, amelyet Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész készít el. Idén Jámborné Balog Tünde makói író, festő, Ferenczes István költő, író, újságíró, Oláh János költő, író szerkesztő és Szakolczay Lajos kritikus, szerkesztő vehette át az elismerést.
Ferenczes István Csíkpálfalván született 1945-ben. 1968-tól 1975-ig a Hargita újságírójaként tevékenykedett, ahonnan politikai okokból tanácsolták el. 1979-től 1989-ig egy bukaresti hetilap székelyföldi tudósítójaként dolgozott. 1989. december 23-án egyik alapítója volt a csíki RMDSZ-nek. 1997-ben Csíkszeredában megalapította a Székelyföld folyóiratot és a Hargita Kiadóhivatalt, amelynek 2010-es nyugdíjazásáig főszerkesztője, illetve igazgatója volt. Látó-nívódíjas, Szabó Zoltán-díjas, József Attila-díjas, Balassi Bálint-emlékkarddal tüntették ki. Eddig több mint húsz könyve jelent meg, főleg verskötetek s ugyancsak értékes kordokumentumokat tartalmazó publicisztikai és riportkötetek. Az erdélyi magyar irodalmi és közélet jeles egyénisége.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/vilag/arany-janos-dijat-kapott-ferenczes-istvan
http://www.kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=330963&ctag=articlelist&iid=1


ÉVFORDULÓ

--90 éve született Polcz Alaine
Kilencven éve, 1922. október 7-én született Polcz Alaine író, pszichológus, a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány létrehozója. 1991-ben jelent meg első szépirodalmi műve, Asszony a fronton címmel, amely a következő esztendőben elnyerte az Év könyve díjat, majd csaknem tíz nyelvre fordították le. A könyvhöz saját élettapasztalatából merített: a háború alatt átélt borzalmakról, az őt ért megaláztatásokról, hozzátartozói sorsáról is beszámol benne.
Ugyancsak 1991-ben indította el a Magyar Hospice Mozgalmat, amely a humánus kezelést és az emberi méltóság megőrzését tűzte ki céljául. Később a Magyar Hospice Alapítvány elnöki tisztét is betöltötte. Áldozatos munkájának elismeréseként 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Polcz Alaine 2007. szeptember 20-án halt meg.
Teljes cikk itt: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/90-%C3%A9ve-sz%C3%BCletett-polcz-alaine


--130 éve halt meg Arany János
Százharminc éve, 1882. október 22-én halt meg Arany János, a verses epika legkiemelkedőbb magyar művelője, a magyar költészet meghatározó alakja, a magyar nyelv egyik legnagyobb mestere.
Teljes írás itt: http://erdely.ma/multidezo.php?id=128977&cim=130_eve_halt_meg_arany_janos


AJÁNLÓ

--Székely falutízesek – új könyv a székely önismeretért
A Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában 2012. október 17-én este mutatták be Ambrus Tünde Székely falutízesek című könyvét. A kötetet Zayzon Sámuel nyugalmazott iskolaigazgató ismertette. A könyv a Pallas-Akadémia Könyvkiadónál jelent meg Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Szépvízi Közbirtokosság és a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság támogatásával.
2010-ben az amerikai Székely Előfutár Alapítvány Balás Elek-ösztöndíjat ítélt oda Ambrus Tündének, aki a székely falutízest mint földrajzi teret és társadalmat meghatározó sajátosságot vizsgálta. Az ösztöndíjas Ambrus Tünde 2010-ben summa cum laude minősítéssel védte meg a székely falutízesekről írt doktori disszertációját a Pécsi Tudományegyetemen. A mintegy 170 oldalas doktori dolgozatból született meg a most bemutatott kötet.
'A mű felépítése, nyelvezete, stílusa egy doktori értekezés követelményrendszeréhez igazodik, nem regény, nem is tudománynépszerűsítő munka, ennek ellenére nem csak a szakma számára van érteke és üzenete, hanem minden, magára valamit adó, átlag műveltségű székely ember számára is. Ez a könyv a kollektív székely önismeret szempontjából fontos' – emelte ki Zayzon Sámuel.
'Székelyföldön, ha a Csíki, a Gyergyói-havasok, a Hargita lealacsonyodó vonulatainál vagy éppen a Sóvidéken járunk, gyakran találkozunk a tízes kifejezéssel. A tízes mint településtörténeti és tájföldrajzi fogalom a székely társadalomszervezés legkisebb egysége' – értekezik a témáról Ambrus Tünde, aki a doktori megszerzése után hazatért Csíkszeredába, és jelenleg a Joannes Kájoni Iskolaközpontban tanít; munkája elismeréseként 2012 októberében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Apáczai-díjjal tüntette ki.
Dolgozata keretében összefoglalja a székely falutízesekkel kapcsolatos ismereteket, a tízesek kialakulásában szerepet játszó történeti tényeket. Térben és időben vizsgálja, mely természeti és társadalmi tényezők hatására változtak, fejlődtek, konzerválódtak vagy éppen sorvadtak el a tízesek – hangzott el a bemutatón, a szerzőnek Kozma Máriával, a kiadó főszerkesztőjével folytatott beszélgetése során. A könyvbemutató végén a szerző dedikálta munkáját.
Forrás: http://86.35.4.218/aktualis/csikszek/szekely-falutizesek


--Bemutatták az első erdélyi e-könyvet
2012. október 19-én a kolozsvári Minerva Ház Cs. Gyimesi Éva termében bemutatták az első erdélyi e-könyvet, Kelemen Attila Ármin Így működik Markó Béla című interjúkötetét. A Transindex Zágoni Balázst, a Koinónia Kiadó igazgatóját kérdezte a fejlesztésekről és jövőbeli terveikről.
'Tavaly döntöttük el, hogy e-könyvet fogunk kiadni. Az azóta eltelt idő gyakorlatilag a kísérletezéssel telt el, egyrészt anyagot gyűjtöttünk, hogy miként működik, utána pedig a megfelelő formátumokat próbáltuk legyártani. Idén késő tavasszal jutottunk el arra a szintre, hogy tudunk e-könyvet készíteni' - fejtette ki Zágoni.
'Áttörés a magyar könyvpiacon nem történt, tehát most is messze 1% alatt van az e-könyvek részesedése a teljes piacból, viszont már nagyon sok ember rendelkezik olyan eszközzel, amellyel e-könyvet lehet olvasni. Ezek nem kimondottan e-könyvre kifejlesztett olvasót jelentenek, mint például az Amazon Kindle-je, hanem bármilyen táblagépet és okostelefont, ami alkalmas arra, hogy olvassanak rajta.'
Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen formátumban jelenik meg majd a könyv, a kiadó vezetője elmondta: '- Nagyon széles skálán lesz elérhető, a különböző dedikált e-könyv olvasóktól a táblagépekig és okostelefonokig. Úgy .mobi, mint .epub formátumban elérhető lesz. Fontos viszont megjegyezni, hogy nem a Koinónia Kiadó oldalán terjesztjük. Tehát azt, aki a mi oldalunkon keresi, a rendszerünk át fogja irányítani az eKönyv Magyarország oldalára. De akár a Shopline vagy a Líra áruház oldalán is meg lehet majd vásárolni a könyvet.'
A könyvbemutatónak tulajdonképpen két izgalmas kérdése volt, amiért a népes közönség összegyűlt a helyszínen. Hogyan mutatnak be egy könyvet, amely fizikai valóságában még nem létezik, illetve sikerül-e megtudni, miként működik Markó Béla? Mindkét kérdésre részben választ kaptak a bemutató résztvevői.
Forrás és teljes cikk itt: http://multikult.transindex.ro/?cikk=18619
A bemutatóról itt is:
http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/2012/10/20/mint-egy-szamuraj-igy-mukodik-marko-bela/


--Varró Dani és a Segítő mesék már e-könyvben is olvasható
Az eKönyv Magyarország jóvoltából Varró Dániel Akinek a lába hatos című mondókáskönyve, illetve a Segítő Mesék sorozatból A háromfejű Agaton című mese immár elektronikus könyvként is kapható, utóbbi ráadásul ingyen.
Ily módon két exkluzív e-könyv kiadvánnyal is jelentkezett egyszerre a kisgyermekes szülők megszólítására az eKönyv Magyarország. Varró Dániel mesekönyve az egészen kicsi gyermekkel rendelkezőknek lesz csemege, míg a Segítő Mesék sorozat darabja az óvodás-iskolás gyermekek szorongásait oldhatja. Mindkét e-könyv elérhető az okostelefonok és tabletek, valamint az e-könyv olvasók használói számára .epub, a Kindle készülékkel rendelkezőknek pedig .mobi formátumban az ekonyv.hu oldalon. Varró Dániel, korunk sztárköltője írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, kisgyerekeknek - ám kisgyerekes szülőknek még soha. Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt fél éves.
Az Akinek a lába hatos című e-könyv egyaránt tartalmazza a versek illusztrált és sima szöveges változatait is. A Líra csoport tagja, a Manó Könyvek Kiadó ezzel a kötettel lép az elektronikus kiadás útjára, követve a Magvető, az Athenaeum és a Corvina kiadók példáját. Varró Dánielhez hasonlóan a Segítő Mesék szerzője is saját gyermekének kezdett mesélni. Egyik mesét követte a másik, és ezekből született a Segítő Mesék blog, majd abból a Segítő Mesék sorozat most ingyen letölthető, első e-könyve, A háromfejű Agaton. A mesék különlegessége, hogy a szerző pszichológusként olyan gyermekeknek ajánlja történeteit, akik teljesítményszorongás miatt szenvednek.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2012/10/03/varro_dani_es_a_segito_mesek_mar_ekonyvben_is_olvashato


MOZAIK

--Az e-olvasás előretör
Veszélyeztetetté válhat a papíralapú könyv a Schools.com online oktatási portál legfrissebb infografikája szerint – az e-readerek (Kindle és társai) gyors terjedéséből és a fogyasztói preferenciák változásából következtetnek erre. Az eszközök eladási adatain túl ami érdekes lehet, hogy egy felmérés szerint legtöbben (83%) a különböző kiadványok gyors és egyszerű hozzáférhetőségét tartja az e-olvasók legfőbb előnyének a klasszikus könyvekkel szemben. Életkor szerinti megoszlásban a fő különbség, hogy míg az idősebbek főképp olyan készülékeket részesítenek előnyben, amelyek elsősorban e-könyvek olvasására vannak kitalálva, addig a fiatalok inkább a multifunkciós mobileszközöket, a táblagépeket használják előszeretettel.
Forrás: http://trendlabor.blog.hu/2012/09/19/a_het_infografikaja_az_e-olvasas_eloretorese
KIT Hírlevél, 2012. október 3. (36. szám)


--Köztulajdonba kerülhetnek Kafka kéziratai
Köztulajdonba kerülnek Franz Kafka kéziratai: egy izraeli bíróság döntése alapján át kell adni a nemzeti könyvtárnak az író hagyatékát, amelyet jelenleg két nővér birtokol.
A zsidó származású, cseh földön született, német nyelven író Kafka halála (1924) előtt arra kérte barátját, Max Brodot, hogy égesse el műveit. Brod azonban inkább kiadatta azokat, Kafkából pedig világhírű író vált.
Brod a nácizmus elől menekülve 1939-ben elhagyta Prágát, és palesztin földre emigrált. Kafka műveinek kéziratait is magával vitte. Azok Brod 1968-ban bekövetkezett halála után egykori titkárnőjéhez, Esther Hofféhoz kerültek. A nő idővel eladott néhány kéziratot, egyebek közt A perét, amelyért kétmillió dollárt kapott. (A kéziratot 1988-ban egy londoni árverésen Németország Irodalmi Archívuma vette meg.)
2007-ben, Esther Hoffe halálát követően a Brod-hagyaték - benne Kafka kézirataival - két lányára, Ruthra és Havára szállt, akik nem adják ki a kezük közül, mondván, az iratokat Brod anyjuknak ajándékozta. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár viszont pert indított, hogy megszerezze a hagyatékot, azt állítva, hogy Brod kifejezetten elrendelte: Hoffe katalogizálja gyűjteményét, és adja át a Jeruzsálemi Héber Egyetemnek vagy a Tel-Avivi Városi Könyvtárnak, vagy más közintézménynek Izraelben vagy külföldön.
A nővérek és a könyvtár pere még 2008-ban kezdődött. 2012 októberében egy tel-avivi bíróság a könyvtár javára döntött azzal az indoklással, hogy 'Kafka írásai (...) nem tekinthetők Hoffe lányainak adott ajándéknak', és azokat át kell adni az archívumnak. Oren Weinberg, a könyvtár igazgatója természetesen üdvözölte a döntést, és azt ígérte, hogy idővel a gyűjtemény felkerül a világhálóra 'minden irodalomszerető örömére Izraelben és a világban'. (mti/hvg)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=6553


--Milliókért árvereztek el egy dedikált Ady-kötetet
1 millió 400 ezer forintért kelt el Ady Endre Vér és arany című verseskötetének egy dedikált példánya az Abaúj Antikvárium 2012. október 18-i aukcióján. A könyv 1910-es, harmadik kiadásának a szerző által aláírt példánya igazi gyűjtői darab.
A költő ritkán dedikálta műveit, ezért is volt különleges ez az aukciós tétel, amelyben a 'Bertának ajánlom – Ady Endre 1911 XII. 20' beírás szerepel. Boncza Berta – azaz Csinszka –, Ady szerelme ekkor 16 éves volt. A kötetet első levélváltásuk idején küldte rajongójának a költő.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=128961


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.