************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
        ReMeK-e-hírlevél
VII. évf., 2012/1. szám                                         ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-2012 az Aktív Időskor és a generációk közötti szolidaritás éve
-Európa a polgárokért 2014-2020: középpontban a testvérvárosi kapcsolatok
-Kötelezők számítógépen (azaz KÖSZ)
-Önkiszolgáló cikkfeltöltés - az Erdély.ma új szolgáltatása
PÁLYÁZATOK
-Több mint egymilliárd forint a könyvtári szolgáltatások minőségi megújítására
-Az EACEA közzétette a Kultúra Program műfordítási területének űrlapjait
-A Médiaunió meseíró pályázata felnőtteknek
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-Könyvbemutató a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárban
-A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár januári programjai
-Karácsonyi könyvfenyők a topolyai és a szabadkai könyvtárban
KITEKINTŐ
-KönyvKaland - nemzetközi olvasásnépszerűsítési projekt
-Newton szinte összes kézirata az interneten
-Ibrahim Müteferrika nyomtatványai az OSZK-ban
-Hallgasd meg egy könyv első fejezetét!
-23 500 dokumentummal bővült az ELTE Egyetemi Könyvtára
-Könyvtárat ajándékba! - az Országos Idegennyelvű Könyvtár karácsonyi akciója
HAZAI
-Átadták Bukarestben az Országos Könyvtár új épületét
-Magyar kortárs zenei CD-adomány székelyföldi könyvtáraknak
-A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár korszerűségre törekszik
-Az e-book kiszorítja a papírt
-Metszet: olvasás, könyvek, könyvkiadás
-Könyvadomány a szórványnak
-Szépirodalom aprópénzért - turkálós könyvek a könyvtárból
ELHALÁLOZÁS
-Meghalt Václav Havel
-Elhunyt Lőrinczi László
DÍJAK
-Kolozsváron kiosztották az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2011-es díjait
-Átadták a 2011-es Látó-nívódíjakat
ÉVFORDULÓ
-2012-ben Dickens ünneplésére készül a világ
AJÁNLÓ
-Megjelent A magyar nyelv nagyszótárának legújabb két kötete
-Gyermekkönyvajánló: Máté Angi legújabb könyve
-Korunk-könyvújdonságok
MOZAIK
-Nádas Péter Párhuzamos történetek című regénye a legjobb 100 között
-Mit tud rólunk a Facebook?
-Az ötvenesek is sokat chatelnek Magyarországon
-Könyvkerék: e-book már a 16. században
-Csaknem negyedmillió forintért kelt el Charlotte Brontë miniatűr kézirata


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-2012 az Aktív Időskor és a generációk közötti szolidaritás éve
Az Európai Unió a 2012-es évet az 'Aktív Időskor és a generációk közötti szolidaritás évének' nyilvánította. A kezdeményezéshez kapcsolódva az Inforum, az ELTE-Ithaka, a Paladin, a BMK és a UPC Kattints rá, Nagyi! programjának vezetői közös villámkonferenciát szerveztek, hogy áttekintsék, milyen lépések történtek az elmúlt években az idősebb korosztály digitális írástudásának elmélyítésében, a generációkat összekötő kapcsolatok erősítésében. A résztvevők arra is keresték a választ, hogyan lehetnének könnyebben elérhetők az ötven év feletti korosztály számára az információs társadalom nyújtotta lehetőségek, előnyök.
2011-ben ünnepelte tizedik születésnapját az idősek internetes oktatását felvállaló Kattints rá, Nagyi! program, amelynek tanfolyamai ma már több mint harminc magyarországi helyszínen elérhetők. A szervező Budapesti Művelődési Központ osztályvezetője, Kiss Gábor a kezdeményezés sikerén túl egy új intergenerációs fejleményről is beszámolt. 2010 óta a középiskolások önkéntességi programjának keretében budapesti diákok kapcsolódtak be a központ munkájába: Folytassa, Nagyi! címmel azokkal az öregdiákokkal foglalkoznak, akik a tanfolyamot már elvégezték, de további gyakorlásra és segítségre van szükségük az internet magabiztos használatához.
A villámkonferencián bemutatták a UPC és az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ friss online kutatásának első eredményeit, amely az 50 év feletti korosztály újmédia- és internethasználati szokásairól ad képet. A rendezvényen Dombi Gábor, az Inforum főtitkára bemutatta, a jelenlévők pedig aláírásukkal támogatták a szervezet intergenerációs kiáltványát, amely akciójavaslatokat fogalmaz meg az idősebb generációk információs társadalmi befogadására. Ünnepélyesen lerakták az első magyarországi intergenerációs honlap, az Együtt a neten (www.intergeneracio.hu) virtuális alapkövét is; az oldal a szerkesztők reményei szerint hamarosan a korosztályok közötti internetes kapcsolatépítés platformja lesz, a javaslatok, ötletek, tudásmegosztás fóruma.
Forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/88645/
KIT hírlevél, 2011. nov. 30. (44. szám)


-Európa a polgárokért 2014-2020: középpontban a testvérvárosi kapcsolatok
Az Európai Bizottság 2011. december 14-én új javaslatokat fogadott el az Európa a polgárokért elnevezésű program 2014-2020 időszakára vonatkozóan. A program általános célja a polgárok tudatosságának és az EU-val kapcsolatos ismereteinek a növelése.
A 2014-2020 időszakra érvényes program költségvetése mintegy 229 millió euró. A viszonylag alacsony költségvetés (a jelenlegi időszakra 215 millió euró) ellenére a program sikeresen nyújt segítséget több ezer helyi és regionális jelentőségű projekt megvalósításához. Viviane Reding, az EB jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztosa szerint 'sohasem volt még ennyire fontos, hogy támogassuk az olyan projekteket, amelyek révén a polgárok és a tágabb értelemben vett civil társadalom bekapcsolódhatnak az európai ügyekbe'. Éppen ezért a következő ciklus középpontjába a testvérvárosi kapcsolatok előmozdítását, az európai történelemről való megemlékezést és a civil társadalom Európáról folytatott vitáját helyezte a Bizottság. A tervek szerint ezek mellett 2013-at az Európai polgárság évévé nyilvánítják majd.
'Az új program nagyobb lendületet ad majd az uniós kérdésekről a civil társadalom bevonásával folytatott vitáknak, valamint a polgárok közelében megvalósuló konkrét projekteknek, köztük a testvérvárosi kapcsolatoknak' - mondta el Viviane Reding.
Forrás: http://www.palyazatok.ro/hirek/eurovat/europa-a-polgarokert-2014-2020-kozeppontban-a-testvervarosi-kapcsolatok-17260.html


-Kötelezők számítógépen (azaz KÖSZ)

Magyarországon a könyvtár- és tájékoztatástudományi szakirodalom országos hatókörű gyűjteménye a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára (KSZK), amely az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer tagkönyvtáraként dokumentumokat és információkat szolgáltat az egész magyar könyvtárostársadalom és - esetenként - a magyar könyvtárügy iránt érdeklődő külföldi kollégák számára. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár honlapján összegyűjtve és átfogó témakörökbe rendezve elérhetők az elektronikus könyvtárakban fellelhető, szabadon hozzáférhető könyvtártudományi és könyvtörténeti tárgyú dokumentumok (egy-egy tétel akár több témánál is szerepelhet) az alábbi linken: http://ki.oszk.hu/konyvtar/e-konyvtar/e-konyvek/#comment-55
Forrás: http://ki.oszk.hu/konyvtar/


-Önkiszolgáló cikkfeltöltés - az Erdély.ma új szolgáltatása
Az Erdély.ma hírportál új, ingyenes szolgáltatást indított, amelynek segítségével a hírportál által kiválasztott intézmények, nonprofit szervezetek, illetve a velük partneri viszonyban álló cégek saját maguk tölthetik fel anyagaikat a portálra. Cikket, írást ezen a címen lehet feltölteni: http://erdely.ma/cikkfeltoltes
Forrás és további részletek itt: http://erdely.ma/cikkfeltoltes/


PÁLYÁZATOK

-Több mint egymilliárd forint a könyvtári szolgáltatások minőségi megújítására
Az Új Széchenyi Terv keretében a Tudásdepó-Expressz meghirdetett ütemében több mint egymilliárd forint áll rendelkezésre a magyarországi könyvtári szolgáltatások minőségi megújítására. Az egyik fő cél, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális kompetenciák fejlesztését. A fejlesztés másik fő célja a könyvtári szolgáltatások tértől és időtől független hozzáférésének biztosítása a területi különbségek csökkentése érdekében.
A könyvtárak a pályázattal oktatást támogató elektronikus katalógusokat, idegen nyelvű interaktív portálokat, a nap 24 órájában elérhető könyvtári online szolgáltatásokat alakítanak ki az olvasók igényeinek figyelembevételével. A pályázati forrással lehetőség nyílik olvasáskultúra-fejlesztő programok, digitális írástudást támogató képzések megszervezésére, illetve helytörténeti és helyismereti információk válhatnak mindenki számára megismerhetővé és hozzáférhetővé a könyvtári honlapokon.
A Tudásdepó-Expresszre valamennyi könyvtártípus (települési, iskolai, megyei, felsőoktatási, szakkönyvtári) minimum 10, maximum 50 millió forintos, vissza nem térítendő fejlesztési támogatásra pályázhat, sőt, a korábbi nyertesek is újabb fejlesztési lehetőséghez juthatnak.
A pályázatok benyújtása 2012. február 17-től 2012. április 30-ig lehetséges.
A pályázat letölthető innen.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320082&ctag=articlelist&iid=1


-Az EACEA közzétette a Kultúra Program műfordítási területének űrlapjait
Az EACEA közzétette, a KultúrPont honlapjára pedig felkerültek a Kultúra Program 1.2.2 területének (irodalmi műfordítási projektek) űrlapjai. A dokumentumok a szokott helyen, a Kultúra keretprogram fül alatt érhetőek el.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=28919


-A Médiaunió meseíró pályázata felnőtteknek
Bármely, tizennyolc éven felüli felnőtt 2012. január 8-ig beküldheti gyermekeknek szánt történetét tündérmese, tanmese, gyümölcsös mese, tréfás mese, modern mese, láncmese és állatmese kategóriában. Egy pályázó több mesét is beküldhet, a jelentkezéseket a palyazat@meseljmindennap.hu e-mail címre várják. A legjobbaknak ítélt mesék, történetek bekerülnek a Mesélj mindennap! készülő mesekönyvébe. A művek elbírálásában részt vesz többek között Berg Judit meseíró és Berta Judit pszichológus is. A részvételi felvételek olvashatók a www.meseljmindennap.hu/van-sajat-mesed internetes oldalon.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320396&ctag=articlelist&iid=1


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Pálfi Géza megfigyelt élete
A „múlt tükrébe” pillanthattak azok, akik 2011. december 8-án a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartott dokumentumfilm- és könyvbemutatón vettek részt: Pálfi Géza néhai római katolikus pap története nemcsak a Securitate módszereire, a besúgók világára villant rá, hanem a hetvenes, nyolcvanas évek társadalomképe.
Az elnémult harang - egy megfigyelés története, Pálfi Géza élete a Securitate irataiban című könyv sepsiszentgyörgyi bemutatója rendhagyó, figyelemre méltó esemény volt. Nemcsak azért, mert a kötet fiatal történész szerzői - a bukaresti Denisa Bodeanu és a marosvásárhelyi Novák Csaba Zoltán - által vizsgált és publikált dokumentumokból egy tartásos, nemzete iránt elkötelezett római katolikus pap sorsa körvonalazódik, hanem mert, mintegy illusztrálva a leírtakat, a könyv mellé „vizuális mellékletként” egy dokumentumfilmet is pászítottak, Maksay Ágnes Filip-dosszié című alkotását. A könyvbemutatón előbb a filmet vetítették le, majd Novák Csaba Zoltán beszélt a munkáról. A filmből kiderül, a hatvannál több besúgó által megfigyelt, fiatalon és sokak számára gyanús betegségben elhunyt Pálfi Géza (1941-1984), miként sógora, Csergő Lajos megfogalmazta, „nagyon egyenes, rendes ember volt, szókimondó, ez lett a veszte”. Tanított a gyulafehérvári teológián, könyvtára rendkívül gazdag, a diákok rajongtak érte, miközben Márton Áron püspök támogatását is élvezte, élete utolsó állomásaként pedig Székelyudvarhelyen szolgált. Csató Béla csíkszentkirályi pápai káplán úgy emlékezett rá: népét nála jobban szerető papot nem talált.
A kötet megjelent magyar és román nyelven is. A bemutatón jelen volt Burus Endre, a könyvet megjelentető csíkszeredai Pro Print Könyvkiadó vezetője is.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/44850/palfi_geza_megfigyelt_elete
http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/12/t.html
Tiszta szívvel - karácsonyi Varázskuckó
Lelket melengető karácsonyi dallamok fogadták a belépőt a könyvtár Gábor Áron Termében, a karácsonyi Varázskuckó helyszínén 2011. december 15-én délután. (A rendezvény vendége volt Márk Attila előadóművész, zenetanár.) Az asztaloknál lázas munka folyt, készültek az üdvözlőlapok, a karácsonyfadíszek. A kis kezek csodálatos csengettyűket, csillagokat, fenyőfákat, szíveket készítettek agyagból, vágóminták segítségével. A csillogó hatást kis gyöngyök ráhelyezésével vagy színes festékkel érték el. Nagy népszerűségnek örvendett a papírból hajtogatott, csillogó hajú angyal. Odébb piros, zöld és kék papírból Mikulás-, fenyőfa-, hóember-képekkel díszített üdvözlőlapok készültek. A gyerekek nagy figyelemmel ragasztottak, vágtak, színeztek, és minden esetben az eredmény szemet és lelket gyönyörködtető alkotás lett. A sarokban festés helyett varrták a lapokat. Szorgos kezek munkájának nyomán színes cérnából készült karácsonyfa, csillag került a díszes kartonlapra. Pár óra alatt minden kellék elfogyott, kicsi és nagy elégedetten távozott. Kifelé menet azonban még egy meglepetés várt a gyerekekre, a Varázskuckó munkatársai édességet csempésztek a kicsik zsebébe - és jókedvet a szívükbe.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/cseperedo/28024
Térfoglalástól visszabontásig
Líra és közélet határvonalán elhelyezkedő, élményszerű beszélgetést nyújtott Markó Béla sepsiszentgyörgyi szerzői estje 2011. december 16-án, a Székely Nemzeti Múzeumban. A Bod Péter Megyei Könyvtár és a marosvásárhelyi Kós Károly Akadémia Alapítvány Térfoglalástól visszabontásig című közös rendezvényén a szerző Kié itt a tér (Válogatott közéleti cikkek, előadások 1991-2009. Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2010) és Visszabontás (Szonettek. Jelenkor, Pécs, 2011) című könyveivel ismerkedhetett meg az érdeklődő közönség. Az esten a meghívott beszélgetőtársa Bogdán László költő, író publicista volt. A szonettekből felolvasott Kónya-Ütő Bence színművész, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/12/terfoglalastol
http://www.3szek.ro/load/cikk/45042/marko_bela_visszabontasa
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/27933-politikus
Megbocsátás a könyvtárban
A Bod Péter Megyei Könyvtárban, tekintettel a szeretet ünnepére, 2011. december 13-30. között megbocsátási időszakot vezettek be. Ebben a periódusban késedelmi díj felszámolása nélkül fogadták azokat, akik „kerülik a könyvtárat” egy-egy vissza nem vitt kötet miatt. A bejáratnál elhelyeztek egy dobozt, amelyben a feledékeny olvasó egyszerűen hátrahagyhatja a lelkiismeretét terhelő kötetet. Mert néha a lelkiismeretünk vezérel a könyvtár felé, ezt igazolta az alábbi eset is. - Egy férfi bocsánatkérések közepette hozott vissza egy öt éve eltűnt könyvet, bevallva, hogy nem kölcsönözte, hanem ellopta, ám lelkiismerete azóta nem hagyta nyugodni - mesélte Kozma Rozália könyvtáros. Hozzátette: amióta kamerákkal szerelték fel az intézményt, megcsappantak a lopások (előtte többnyire szakkönyveket, ponyvaregényeket vittek el). Amúgy kortól, nemtől függetlenül számos olvasó megfeledkezik a határidőről, aztán szégyenében egyre csak halasztja a könyvtárossal való találkozást.
Ebben az időszakban ugyanakkor ingyenes volt a beiratkozás, a már „bejáratos” olvasók ingyenes, beiratkozásra feljogosító ajándékjegyeket igényelhettek, amelyekkel szeretteiket lephették meg.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/27988-Megbocsts
Erdélyi kastélyok könyve
2011. december 21-én a könyvtár Gábor Áron termében könyvbemutató volt, amelynek során közönség elé került az utóbbi időszak egyik különlegesen nagyszabású könyves vállalkozása, Bicsok Zoltán és Orbán Zsolt „Isten segedelmével udvaromat megépítettem...”. Történelmi családok kastélyai Erdélyben című, 640 oldalas, 1100 színes fényképet tartalmazó munkája (Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2011). A könyv egyszerre építészet- és családtörténeti monográfia, az erdélyi épített örökség relikviáinak képes albuma, kivételes szakirodalmi forrásmunka és alapkönyv az erdélyi kulturális turizmushoz. A levéltáros és történész szerzőpáros tíz éves terep- és kutatómunkával, levéltári forrásokból, köz- és magángyűjteményekből tárta fel és a helyszíneket bejárva több száz felvétellel dokumentálta a 134 kastély jelenlegi állapotát. A kötet tárgyalja a legfontosabb nemesi családok történetét az erdélyi-magyarországi történelmi térben való megjelenésük, címük, rangjaik és kiváltságaik elnyerése, kiemelkedő személyiségeik, 20. századi sorsuk, illetve címerük heraldikai bemutatása alapján. A mellékletek és a pontos topográfiai paraméterek alapján készült térkép segít az olvasónak a kastélyok földrajzi helyének azonosításában.
Tamás Sándor, a könyv megjelenését támogató Kovászna Megye Tanácsának elnöke által mondott köszöntő után a kötetet méltatta és a szerzőkkel munkájukról beszélgetett Nagy Balázs néprajzkutató.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/12/esem.html
A kötetet Csíkszeredában is bemutatták 2011. november 30-án, a bemutatóról a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján olvasható képes beszámoló, itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/2011/12/isten-segedelmevel-udvaromat.html


-Könyvbemutató a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárban

A Kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár és az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezésében 2011. december 5-én 17 órától Szögi László és Varga Júlia A szegedi tudományegyetem és elődei története I. rész. A Báthory-egyetemtől a Kolozsvári Tudományegyetemig 1581-1872 (Szegedi Egyetemi Kiadó, Szeged 2011) című kötetének bemutatójára került sor a könyvtár I. Muşlea konferenciatermében. A kiadványt Stelian Mândruţ (Kolozsvári Történelmi Intézet) és Sipos Gábor (EME) méltatta.
A kötet tartalomjegyzéke elérhető itt: http://bcucluj.ro/hu/rendezvenyek/kiallitas/szogi.php
Forrás: http://bcucluj.ro/hu/hirek.php


-A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár januári programjai
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban 2012. január 3-21. között két könyvkiállítás tekinthető meg: egyik Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) születésének 90. évfordulója, a másik Bod Péter (1712-1769) születésének 300. évfordulója tiszteletére.
2012. január 5-én, csütörtökön a Meseklubban a János Vitéz című mesefilmet nézhetik meg 15-16 óra között az óvodások, 16-17 óra között a kisiskolások. Január 6-án, pénteken 10-11 között internethasználati útmutató vehető igénybe. Január 12-én, csütörtökön ismét Meseklub óvodásoknak, majd kisiskolásoknak, a tevékenység ekkor: meseolvasás, mesefigurák készítése gyurmából.
Forrás: Dénes Mária, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


-Karácsonyi könyvfenyők a topolyai és a szabadkai könyvtárban
A szeretet ünnepére készülődve a topolyai és a szabadkai könyvtárban mi másból is készítettek volna fenyőt, mint könyvekből. A könyvfenyő kedves, hangulatos és nem utolsósorban könyvajánlóként is hasznos, mert az olvasók melyik más könyvet kérnék, mint azt, amelyiket beleépítettek a műbe?
A könyvfenyők megtekinthetők a 'Könyvtár ami körbevisz' blogon: http://konyvtar-ami-korbevisz.blogspot.com/2011/12/konyvfenyoink.html
Forrás: Hicsik Dóra, IFLA-HUN levelezőlista


KITEKINTŐ

-KönyvKaland - nemzetközi olvasásnépszerűsítési projekt
KönyvKaland néven indult el Magyarországon a Passion to Read nemzetközi olvasásnépszerűsítési projekt. A Kányádi Sándor és Halász Judit fővédnökségével zajló program keretében a szervezők többek között százezer, erre az alkalomra írt, névre szóló könyvet osztanak ki 3-9 éveseknek.
A nemzetközi projekt legfontosabb célja, hogy a gyermekekkel megkedveltesse az olvasás világát, egyben azonban az egész társadalom figyelmét fel kívánja hívni az olvasás mint kommunikációs eszköz fontosságára - mondta el a KönyvKaland decemberi budapesti sajtótájékoztatóján Antonio de Carvalho projektvezető. A portugál szakember hozzátette, a nonprofit program központi elemei a névre szóló gyermekkönyvek, amelyek főhősei az előzetes regisztráció után - egy különleges nyomdatechnológiának köszönhetően - a megajándékozott gyermekek nevét viselik.
A projektet a svéd Libellus Kiadó finanszírozza szponzori szerződések segítségével. A nemzetközi kezdeményezés Portugália, Spanyolország és Svédország után jutott el Magyarországra. Antonio de Carvalho hangsúlyozta: a program minden országban helyi partnerintézményekkel, szerzőkkel zajlik, Magyarországon Berg Judit, Lackfi János, Kiss Ottó, Varró Dániel, Both Gabi és Dávid Ádám írók, valamint Gévai Csilla, Molnár Jacqueline, Vékony Andrea, Maros Krisztina, Takács Mari és Cserháti Hajnalka illusztrátorok alkottak új műveket a KönyvKaland számára. Vida Virág sajtófőnök beszámolója szerint a Magyarországon meghirdetett projekt keretében 2012 februárja és májusa között zajlik majd a százezer ingyenes könyvcsomag kiosztása a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével kiválasztott iskolákban, valamint olyan kulturális intézményekben, mint a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum.
A programhoz országos szépirodalmi és illusztrációs pályázat is kapcsolódik: a részt vevő gyerekek műfaji megkötések nélkül beküldhetik irodalmi alkotásaikat, illetve Kányádi Sándor húsz kiválasztott gyermekversére készített illusztrációikat. Mint Vida Virág elárulta, terveik szerint a legjobb rajzokat a Kányádi-versekkel együtt kötetben is megjelentetik.
A projekt hivatalosan 2011. december 20-án a Műcsarnokban indult: a Sipos Laura múzeumpedagógus által kidolgozott program az olvasás élményét középpontba állítva kapcsolja össze kreatív játékokon keresztül a verbalitást és a gyerekek manuális képességeit - közölte Vida Virág. A szervezők reményei szerint a jövőben is folytatódó KönyvKalandhoz már az első projekt során számos egyéb program kapcsolódik majd, amelyekről a www.konyvkaland.hu honlap nyújt részletes információkat.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320158&ctag=articlelist&iid=1
http://www.kultura.hu/main.php?folderID=911&articleID=320880&ctag=articlelist&iid=1


-Newton szinte összes kézirata az interneten
Isaac Newton csaknem valamennyi kéziratát elérhetővé teszi az interneten a Cambridge-i Egyetem. A patinás oktatási intézmény a felvilágosodás jeles alakjának írásaival indítja négyezer oldalas online gyűjteményét, amelyben a tervek szerint többek közt Charles Darwin kéziratai követik majd Newton gondolatait. Isaac Newton dokumentumai közül már korábban is került fel több az internetre - a The Newton Project elnevezésű projektben a tudós mintegy 130 írása teljes egészében olvasható a Sussexi Egyetem jóvoltából.
A cambridge-i kezdeményezés részeként Newton írásai a jegyzetekkel, hivatkozásokkal együtt, sokkal szélesebb közönséget megcélozva kerülnek a nyilvánosság elé, közölte az egyetem.
Forrás: http://index.hu/tudomany/2011/12/12/newton_szinte_ossze_kezirata_az_interneten/


-Ibrahim Müteferrika nyomtatványai az OSZK-ban
Befejeződött az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárában őrzött Müteferrika-gyűjtemény állományvédő digitalizálása, amire az MTA Könyvtára Keleti Gyűjteményével való együttműködés keretében került sor. A munkálatok eredményeképpen létrejött egy honlap, amely bemutatja Ibrahim Müteferrika munkásságát: http://muteferrika.mtak.hu/index.html
Ibrahim Müteferrika az első törökországi oszmán-török nyomda alapítója. Nem tudjuk pontosan, hogy a kolozsvári származású Müteferrika milyen körülmények közt került az Oszmán Birodalom területére és a Porta szolgálatába, talán ifjúkorában elrabolták, vagy unitárius meggyőződése miatt elüldözték, később mindenesetre tudatos választás eredményeként vált muszlimmá. Hamar megtanulhatott törökül és perzsául, otthonról hozott ismereteinek, nyelvtudásának és ambíciójának eredményeként pedig elnyerte a szultán diplomáciai különmegbízottja, vagyis a müteferrika tisztségét, amelyről - eredeti neve ismeretének hiányában - ragadványnevét kapta.
Müteferrika 1715-ben már Bécsben tárgyalt Savoyai Eugen herceggel, 1716-ban pedig Belgrádba utazott fontos diplomáciai küldetésben. 1717-től II. Rákóczi Ferenc állandó portai összekötője és tolmácsa lett egészen a fejedelem 1735-ben bekövetkezett haláláig. A Müteferrika-életmű magyarországi recepciója is éppen a Rákóczi-emigrációhoz kapcsolódó kutatások 'melléktermékeként' keletkezett.
Az 1729-ben induló első isztambuli nyomda felszerelése javarészt Bécsből származott. Hat sajtóval dolgoztak, ebből kettő térképek sokszorosítására szolgált. Két rézmetszőt is foglalkoztatott az officina, de bizonyos kiadványokhoz maga Müteferrika is készített réz- és fametszetű illusztrációkat. A nyomda 1729-től 1742-ig készítette el 17 kiadványát. Jelenleg 15 található meg a nyomda 17 kiadványából a Régi Nyomtatványok Tárában.
Forrás: http://www.oszk.hu/hirek/ibrahim-muteferrika-munkassaga


-Hallgasd meg egy könyv első fejezetét!
Maria Larsson könyvtáros Élet-Irodalom Svédország című blogján a svéd Västra Götalandi Regionális Könyvtár Bokpuffen (Könyvajánlat) kezdeményezéséről ír. Ezen a honlapon felnőtteknek és gyermekeknek szóló könyvek első fejezetét lehet meghallgatni. Főleg új könyveket ajánlanak, de klasszikusokat is. A részleteket könyvtárosok és gyermekek olvassák fel. A stúdió a könyvtárban működik a Svéd Kulturális Tanács anyagi támogatásával.
A Västra Götalandi Regionális Könyvtár hálózati funkciót lát el, saját könyvállománya nincs. A könyvajánlatokat a könyvtárak és magánszemélyek beágyazhatják a saját honlapjukra.
Forrás: http://melissaofficinalis.blogspot.com/2011/11/hallgasd-meg-egy-konyv-elso-fejezetet.html
Maria Larsson, IFLA-HUN levelezőlista


-23 500 dokumentummal bővült az ELTE Egyetemi Könyvtára
Huszonháromezer-ötszáz unikális dokumentummal lett gazdagabb az ELTE Egyetemi Könyvtára. Az ELTE 2011. december 2-i közleménye szerint az Egyetemi Könyvtár fenntartója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint 22 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A komplex könyvtári szolgáltatások fejlesztését célzó projekt eredménye egyebek közt az ELTE ötvennél több könyvtárát összefogó integrált rendszerébe felvitt 26 855 új rekord, amelyek között unikálisnak mondható kínai, svéd, dán, norvég, olasz és spanyol dokumentumok is szerepelnek.
A támogatásnak köszönhetően olyan könyvtári katalógus-keresőfelületet hoztak létre, ahol az Egyetemi Könyvtár és az ELTE kari könyvtárain túl az ELTE közoktatási intézményeinek könyvtári állománya is elérhető.
A projekt lehetővé tette, hogy a könyvtár a nagyközönség számára kulturális és olvasásnépszerűsítő programokat szervezzen: így jöhettek létre kulturális csemegének számító író-olvasó találkozók, különleges koncertek, valamint a középiskolásoknak kiírt pályázat az olvasási szokások vizuális eszközökkel való bemutatására - hangsúlyozza az ELTE közleménye.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320221&ctag=articlelist&iid=1


-Könyvtárat ajándékba! - az Országos Idegennyelvű Könyvtár karácsonyi akciója
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) 'Könyvtárat ajándékba!' elnevezésű ünnepi akciója keretében személyre szóló könyvtárjegyet vásárolhattak az érdeklődők, amellyel különleges ajándékot adhattak át szeretteinek: kulcsot az idegen nyelvekhez. (Az akcióról részleteket a www.oik.hu honlapon találunk.)
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) különlegessége és kiemelt feladata, hogy a világnyelvek mellett lehetőséget biztosítson a Magyarországon élő 13 nemzetiség irodalmának, kultúrájának megismerésére. A beiratkozott olvasók csaknem 12 000 dokumentum, 224 magyar és idegen nyelvű folyóirat között válogathatnak. A gyűjteményben kiemelt helyen szerepel a nagy világnyelvek (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol), a Magyarországon élő nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga. Mindezt kiegészítik a kis nyelvek, a holt, illetve mesterséges nyelvek hasonló tematikájú dokumentumai. A magyar irodalom, irodalomtörténet, nyelvtudomány, zene, zenetudomány a könyvtár gyűjteményének úgyszintén nagyon fontos eleme.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320379&ctag=articlelist&iid=1


HAZAI

-Átadták Bukarestben az Országos Könyvtár új épületét
Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter Emil Boc kormányfővel közösen avatta fel 2011. december 16-án Bukarestben a román Országos Könyvtár új épületét.
'Az Országos Könyvtár új épülete a XXI. század minden elvárásának megfelelő, modern létesítmény' - jelentette ki Kelemen Hunor az avatóünnepségen, hozzátéve, végre az Országos Könyvtár minden könyvállománya egy helyre kerül. Eddig ugyanis megfelelő épület hiányában a könyvtári állományok több mint tíz különböző épületbe voltak szétszórva.
Emil Boc kormányfő az elmúlt húsz év legfontosabb kulturális befektetésének nevezte az Országos Könyvtár épületének elkészülését, ugyanakkor támogatásáról biztosította Kelemen Hunor kulturális minisztert, ami a tárca további terveit illeti.
Az Országos Könyvtár épületéről számokban:
A könyvtár 112 000 négyzetméteres telket foglal el Bukarest belvárosában, az épület maga 78 600 négyzetméter hasznos felületű. A munkálatok 2009-ben kezdődtek el, és a szerződésben előírt határidőre, 2011. november 30-ra be is fejeződtek. A befektetés értéke meghaladja a 105 millió eurót. A könyvtárépületben 14 nagy olvasóterem, 6 konferenciaterem, 400 négyszáz férőhelyes aula, 30 000 négyzetméternyi könyvraktár, 15 000 négyzetméternyi multifunkcionális felület található. Az épület nem csupán könyvtárként működik majd, hanem többfunkciós, kulturális találkozóhely lesz. Helyet kapnak itt tárlatok, állandó kiállítások, előadások, konferenciák, de működik majd irodalmi kávéház és filmklub is az új épületben.
Elena Tîrziman, a könyvtár igazgatója újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: még hosszú az út, amíg igazi nemzeti könyvtárrá válik az új épület. Mint mondta, a Ion Ghica utcából folyamatosan fognak a Dâmboviţa-parti épületbe költözni. 'Jövő hónaptól már lesznek rendezvényeink az új könyvtárban, tavasztól egyes részlegek már itt várják az olvasókat, és reméljük, hogy ősztől a könyvállomány nagy része már ide fog kerülni' – mondta Tîrziman, aki szerint a raktárak berendezése, a régi kiadványok és publikációk konzerválása ennél több időbe telik.
A nagyközönség számára valószínűleg 2012-ben, a Könyvtárosok Napján (április 23.) nyitják majd meg a könyvtárat.
Videók az új székhely átadásáról:
http://m.rfi.ro/articol/stiri/cultura/video-biblioteca-nationala-romaniei-inaugurat-noul-sediu
http://www.realitatea.net/noul-sediu-al-bibliotecii-nationale-inaugurat-dupa-un-sfert-de-secol-de-la-inceperea-constructiei_895837.html
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=5104
http://erdely.ma/kultura.php?id=106483


-Magyar kortárs zenei CD-adomány székelyföldi könyvtáraknak
Sikeres jótékonysági akciót bonyolított le a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusa: tizenöt székelyföldi könyvtár részére gyűjtött több mint 700 darab könnyűzenei, jazz-, világzenei CD-t, DVD-t és különböző, magyarországi előadók által felajánlott könyveket. Az ajándék ünnepélyes átadására 2011. december 15-én került sor a főkonzulátus épületében. A kezdeményezés ötletgazdája Böhm Dávid konzul volt.
A jótékonysági akciónak két célja volt - magyarázta Mélykuti Ferenc vezető konzul -, az egyik, hogy lehetőséget biztosítsanak magyarországi zenekaroknak, előadóknak és lemezkiadóknak, hogy zeneanyagaik jelen lehessenek az itteni könyvtárakban. Az akció másik céljaként a székelyföldi könyvtárak kölcsönözhető lemezgyűjteményének gazdagítását említette a konzul.
'A magyar állampolgársági feladataink elvégzése mellett továbbá odafigyelünk a térség kulturális, gazdasági és sportéletére is, ezért is szerveztünk például Liszt Ferenc-emlékkoncertet, könyvbemutatókat, gazdasági konferenciákat' - hangoztatta Zsigmond Barna Pál főkonzul.
'Hiánypótló anyagot kaptunk' - köszönte meg a Magyarországról érkező ajándékot, valamint a főkonzulátus jótékonysági gyűjtését Kopacz Katalin, a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár igazgatója, aki azért is tartja fontosnak az ajándékot, mert a megyei könyvtár mintegy kétszázezres könyvállománya mellett csak nyolcszáz kölcsönözhető lemezzel rendelkeznek. 'Ebből is csak kétszáz zenei CD, amelynek fele szimfonikus zenét tartalmaz. Ezért jött nagyon jól az értékes magyar kortárs zenei CD-csomag. Olvasóink biztosan értékelni fogják.'
A konzulátus munkatársai magyarországi előadókkal, kiadókkal vették fel a kapcsolatot, akik szívesen fogadták a felkérést és szeretettel küldtek lemezeket. (Akik hozzájárultak a gyűjtéshez: Alkotó Muzsikusok Társasága, Ákos, Bíró Eszter, Borbély Mihály, Bornai Tibor, Budapesti Fesztiválzenekar, Budapest Klezmer Band, Budapest Music Center, Charlie, Csík zenekar, Deák Bill Gyula, Demjén Ferenc, Dés László, EMI Music, Gerendás Péter, Hungaroton, Kaláka, Kiscsillag, Köles Éva, Magneoton, Mária Rádió, Misztrál, Nemjuci, Novák Péter, Palya Bea, Presser Gábor, Quimby, Roy és Ádám, Somló Tamás, Sony Music, Tolcsvay László, Tom-Tom Records, Turbo, Varga Miklós, Varnus Xavér, Zeffer András, Zikkurat Színpadi Ügynökség - Szörényi Levente műveinek jogait képviselve –, Zorán.)
Hargita megyéből a megyei könyvtár mellett Székelyudvarhely, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Tusnádfürdő, Maroshévíz, Gyergyószentmiklós városi könyvtára, illetve a gyergyószárhegyi községi könyvtár részesült ajándékcsomagban. Kovászna megyéből a Bod Péter Megyei Könyvtár, valamint a kovásznai, kézdivásárhelyi és a baróti könyvtárak kerültek fel a támogatottak listájára. Maros megyéből a megyei könyvtár mellett a szovátai és a nyárádszeredai kapott CD-csomagot.
Az adomány csíkszeredai átadásakor készült videofelvétel itt látható: http://tudositok.hu/4836/video/Zenei_CD-k_a_szekelyfoldi_konyvtarakban
Forrás: Kopacz Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója
http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/zoran-geszti-charlie-a-konyvtarakban
http://www.kultura.hu/main.php?folderID=911&articleID=320836&ctag=articlelist&iid=1


-A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár korszerűségre törekszik
A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, Szabó Károly elmondta, igyekeznek lépést tartani a korral, 2011-ben a könyvtár honlapja új arcot kapott, Kiss Emőke dizájnernek köszönhetően. Bővült is az oldal tartalma, kikerültek rá mindazok a tevékenységek, amelyek az intézményhez kötődnek. Blogjuk is van (http://bibliofil-udvarhely.blogspot.com/), amelyen a könyvtár életéről, tevékenységükről, rendezvényeikről számolnak be, illetve lefoglalták az archiv.ro domain-nevet is, ugyanakkor archiválási programot indítottak el a könyvtár mellett működő Bibliofil Alapítvány pályázata révén. A könyvtárban igen szép számú régi hanglemezállomány van, ezek közül a román Electrecord kiadó által megjelentetett lemezek tartalmát igyekeznek átmenteni modernebb hordozókra. A digitalizált anyagok folyamatosan felkerülnek az archiv.ro honlapra, ahol bárki hozzáférhet azokhoz.
Már 1999-ben volt könyvtárkezelő programjuk, amely a könyvek katalogizálását, kereshetőségét, az olvasók nyilvántartását tette lehetővé. Ez a program tizenegy év alatt elévült, nem is fejlesztik tovább, ezért szükség volt újabbra cserélni. Önkormányzati és pályázati támogatással vásárolták meg a HunTéka magyar fejlesztésű programot. - Mindent tud, amit egy modern könyvtárkezelői programnak tudnia kell, de ami az olvasóinkat leginkább érinti, az az, hogy felkerülünk az internetre - közölte Szabó Károly -, honlapunkon lesz egy kis felület, ahol bárki feliratkozhat egy könyvre, interneten keresztül keresgélhet az állományunkban, megtudhatja, egy kikölcsönzött könyv mikor kerül vissza a könyvtárba.
Mint mondta, a program révén ugyanakkor e-mail-ben, sms-ben értesítéseket, felszólításokat is tudnak küldeni az olvasóknak. Az intézményvezető úgy értékeli, legfontosabb, hogy online kereshetőkké válnak, az olvasók nem kell majd sok időt eltöltsenek a polcok között keresgélve.
- 'Elkezdődik a vonalkódozásos rendszer bevezetése is, megvásároltuk a szükséges eszközöket ' - fűzte hozzá -, 'januárban kezdjük el felcímkézni a könyveket, és az olvasójegyekre is egy-egy vonalkód kerül, a könyvtár tehát mindezek által viszonylag egy modern szolgáltatást tud majd nyújtani.’
Beiratkozott olvasóik száma 20 000-hez közelít, ebből aktív, naponta, havonta megjelenő olvasó 5500. Napi látogatottságuk nagyjából 200 olvasót jelent.
A könyvtár legolvasottabb könyveinek toplistája és a teljes írás itt olvasható: Hargita Népe, 2011. december 9. http://hnepe.files.wordpress.com/2011/12/11120905.pdf


-Az e-book kiszorítja a papírt
Az e-könyvek lassan túlhaladottá teszik a papírt a könyvkiadók, a magazinok és a napilapok kiadói számára, mivel az olvasók megszokják, hogy a hírektől a regényekig mindent képernyőkön olvasnak - derül ki a Creative Strategies cég elemzéséből. A felmérés szerint a digitális formába belekóstoló olvasókat hamar meghódítja az új technika, az e-book-tulajdonosoknak csaknem a fele, kész lemondani a papírról, ha három hónapon belül be tudja szerezni az általa keresett könyvet digitális formában.
A legnagyobb román könyvkiadók (Curtea Veche, Polirom, Nemira, Trei és Publica) 2011 áprilisában jelentették meg első elektronikus könyveiket, a Humanitas könyvkiadó tavaly júniusban lépett be a virtuális kiadványok piacára. Hamarosan indul a Librăria digitală (Digitális könyvesüzlet) nevű projekt, amely egyaránt kínál táblagépre, okostelefonra, laptopra vagy elektronikus olvasóra optimalizált digitális olvasmányokat.
'Egyelőre még csak amolyan tapogatózó fázisban vagyunk, most kezdjük felfedezni, hogy melyek az e-book előnyei, hátrányai' - fogalmazott az Új Magyar Szó megkeresésére 2011 közepén Paul Balogh, a Humanitas Digital igazgatója. Hozzátette: ez a piac még gyermekcipőben jár Romániában, az e-könyvek vásárlói sokkal inkább azok közül a romániaiak közül kerülnek ki, akik külföldön találkoztak már ezzel a technológiával.
A könyvkereskedéseket a megszűnés fenyegeti - vélik a Creative Strategies szakemberei, akik szerint az e-könyvek felfutása növeli az emberek érdeklődését az olvasás iránt. A felmérések azt mutatják, hogy akinek van e-könyve, többet költ olvasásra.
Forrás: http://maszol.ro/kultura/az_ebook_kiszoritja_a_papirt_2011_12_20.html


-Metszet: olvasás, könyvek, könyvkiadás
Az Erdélyi Magyar Televízió Metszet című műsora 2011 decemberének közepén közel fél órás összeállítást sugárzott - a tavalyi XVII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárról szóló beszámoló keretében - könyvekről, olvasásról, a hazai magyar nyelvű könyvkiadás helyzetéről. Az adás a következő linkre kattintva tekinthető meg: http://www.erdely.tv/magazin/metszet?musor=14035


-Könyvadomány a szórványnak
A szórványtelepüléseken működő magyar oktatás támogatása volt a célja annak a könyvkaravánnak, amelynek során az RMDSZ főtitkársága erdélyi magyar szerzők műveit juttatta el 2011 november-decemberében hat megye 14 szórványkollégiumába.
A szövetség a Communitas Alapítvány támogatásával összesen 2100 könyvvel támogatta a Brassó, Kolozs, Máramaros, Maros, Szeben és Szilágy megyei magyar oktatási intézményeket. Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkárhelyettese elmondta: a projekt során felmérték a kollégiumok működési körülményeit, illetve azt, hogy mely térségekre terjed ki vonzáskörzetük a magyar gyerekek felkarolásának tekintetében, az igazgatókkal és egyházi képviselőkkel folytatott beszélgetések pedig rávilágítottak a problémákra és hiányosságokra. 2012-ben várhatóan a szórványterületeken működő magyar házakat is támogatni fogják.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=58493


-Szépirodalom aprópénzért - turkálós könyvek a könyvtárból
A Transindex.ro oldal Új Könyvek blogján Bakk-Dávid Tímea jegyzi:
'Azt hittem, soha nem járok majd jobban könyvvásárláskor, mint nemrég a kolozsvári ócskapiacon, amikor 5 krimit vettem 10 lejért. Tévedtem: a kézdivásárhelyi könyvtárban, az előtérben több polcnyi kiszuperált kötet vár gazdára 50 baniért vagy 1-2 lejért, és nem, nemcsak krimik, sőt: elsősorban szépirodalom kapható potom pénzért. Ezek nem 'új' könyvek a szó szoros értelmében, azért bocsátják eladásra, mert másod- vagy harmadpéldányoknak már nincs igazán hely a raktárban.'
A teljes írás itt olvasható: http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/2011/11/24/szepirodalom-apropenzert-%E2%80%9Eturkalos-konyvek%E2%80%9D-a-konyvtarbol/


ELHALÁLOZÁS

-Meghalt Václav Havel
Hetvenöt éves korában elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos - jelentette 2011. december 18-án a közszolgálati cseh televízió.
Havelnak évek óta súlyos egészségügyi problémái voltak, az utóbbi félévben szinte minden programját lemondta, orvosai tanácsára üdülőjébe vonult vissza. Havel nem tudott részt venni a bársonyos forradalom központi évfordulós ünnepségein sem, pedig az 1989. őszi csehszlovákiai események meghatározó személyisége volt.
A színházi szerzőként induló Havel polgári származása miatt a szocialista Csehszlovákiában perifériára szorult. Tagja volt az ellenzéki mozgalomnak, szóvivője és vezetője a Charta ‘77-nek. A szocializmusban összesen öt évet töltött börtönben, ahol tüdőgyulladást kapott, ami súlyosan megkárosította egészségét. A rendszerváltás egyik főszereplője volt, a szabad Csehszlovákia első köztársasági elnöke lett. Államfőként a kormány tagjaival is ellentétbe került, mert a társadalmi igazságosság nevében nem értett egyet a gazdasági váltás ütemével, a kapitalizmus bevezetésének módjával. Amikor a szlovákok deklarálták függetlenségüket, lemondott. Ezek után a Cseh Köztársaság államfője lett, 1993-ban, majd 1998-ban újabb öt évre.
'Ha jól belegondolok, akkor még ma sem tudom nagyon elhinni, hogy 13 évig köztársasági elnök voltam. Elnökké választásom életem legnagyobb furcsasága' - idézte nemrégiben a Mladá Fronta Dnes című prágai lap Havelt.
Forrás és teljes cikk itt: http://index.hu/kulfold/2011/12/18/meghalt_vaclav_havel/


-Elhunyt Lőrinczi László
Életének 92. évében, Olaszországban, Cagliariban 2011. december 18-án elhunyt Lőrinczi László. Az erdélyi magyar költő, író, műfordító, szerkesztő Pusztacelinán született 1919. január 21-én, tanulmányait Segesváron és Kolozsváron végezte, ahol jogi diplomát szerzett. 1946-tól fél évszázadon át Bukarestben élt és dolgozott.
'Első írásait az Ifjú Erdély és az Erdélyi Helikon közölte. Irodalmi munkássága sokoldalú: írt verseket, regényeket, színműveket, útinaplókat, esszéket, visszaemlékezéseket. Nevét útinaplói - Itáliai napok, Lépések visszhangja, Hazatérés Lucaniából - tették ismertté az olvasóközönség körében, ezt az Utazás a Fekete kolostorhoz című könyve tetézte - foglalta össze Bántó István újságíró, műfordító, Lőrinczi barátja. - Regényei, a Sárból vétettél, A Rhapsody fedélzetén, a Szomszédok, a „Csak a szerelem sújtson” a huszadik század égető emberi sorsproblémáit példázzák.'
Bántó hozzátette: rendkívül szerteágazó Lőrinczi műfordítói tevékenysége is. 'Műfordítóként prózát és verset egyaránt magas művészi színvonalon tolmácsolt Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Giuseppe Ungaretti, Tudor Arghezi, Ion Slavici, Salvatore Quasimodo, George Călinescu, Matei Caragiale, Giuseppe Ungaretti, Cesare Pavese műveiből.'
Teljes írás itt: http://maszol.ro/kultura/elhunyt_lorinczi_laszlo_2011_12_20.html


DÍJAK

-Kolozsváron kiosztották az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2011-es díjait
Lövétei Lázár László és Potozky László kapták az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) 2011-es nívódíjait. A díjkiosztó ceremóniára 2011. december 10-én késő este a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban került sor, annak a kétnapos irodalmi fesztiválnak a zárásaként, amelyet az E-MIL, a Bretter György Irodalmi Kör, az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy és az Erdélyi Híradó Kiadó közösen szervezett.
Zöld című verseskötetéért kapta Lövétei Lázár László az E-MIL által kiadott Méhes György-nagydíjat. A Méhes György-debütdíjat 2011-ben Potozky László kapta Áradás című novelláskötetéért. A 2000 euró értékű nagydíj és az 1000 euró értékű debütdíj összegét a Méhes György erdélyi írónak 2002-ben odaítélt Kossuth-díj kamatjából állják. Odaítéléséről Méhes György családja és az E-MIL elnöke dönt.
A kolozsvári irodalmi fesztiválon hozták nyilvánosságra annak az irodalmi tehetségkutató pályázatnak a nyerteslistáját is, amelyet 25 év alatti, kötettel még nem rendelkező pályakezdők számára hirdettek. Amint Király Zoltán, az E-MIL ügyvezető elnöke elmondta, a versenybe 58-an neveztek be Erdélyből és Magyarországról. A pályamunkákat értékelő zsűrit Gáll Attila költő-szerkesztő, László Noémi József Attila-díjas költő és Szentmártoni János József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség elnöke alkotta.Vers kategóriában az első díjat Láng Orsolya, a második díjat Korpa Tamás, a harmadik díjat Székely Örs kapta. Próza kategóriában Sebestyén Zalánnak ítélték az első díjat, Adorjáni Pannának a második díjat, és Jobb Borókának a harmadik díjat.
A kétnapos irodalmi fesztivál alatt hat új megjelenést mutattak be a szervezők, december 9-én, pénteken este Király László, Mózes Attila és Fekete Vince könyveit ismerhették meg az érdeklődők, szombaton pedig Farkas Wellmann Éva, Lövétei Lázár László és Potozky László köteteit.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=106120
http://multikult.transindex.ro/?hir=5076
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/67226

-Átadták a 2011-es Látó-nívódíjakat
Bodor Ádám, Jánk Károly, Visky András és Székely Csaba kapta a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat huszonegyedik alkalommal kiosztott nívódíjait, amelyeket azok között a szerzők között osztottak ki, akik az utóbbi 12 hónap legszínvonalasabb írásait közölték a lapban. Kovács András Ferenc, a folyóirat főszerkesztője hangsúlyozta: az esemény, amely több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza, ma már jelentős momentuma a szépirodalmi életnek. Hozzátette: a díjazottak közül Jánk Károly és Visky András már évekkel ezelőtt is átvehette a díjat. Az idei debütdíjas Székely Csaba Bányavirág című színpadi művével vívta ki a zsűri elismerését. A darabot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Yorick Stúdióval közösen vitte színre.
'Tehetséges emberként indult, egy paródiakötete jelent meg jó néhány évvel ezelőtt, amelyben az erdélyi szerzőket parodizálta' - mondta Demény Péter a szerzőről, hozzátéve, nagyon sajnálta volna, ha nem ír többet A díjátadón Jánk Károly és Visky András verseiből, Székely Csaba novelláiból olvasott fel, Kovács András Ferenc pedig Bodor Ádám egyik novelláját osztotta meg a közönséggel.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=58476
http://erdely.ma/kultura.php?id=106373&cim=huszadik_alkalommal_osztotta_ki_a_lato_szepirodalmi_folyoirat_az_evzaro_nivodijait_video


ÉVFORDULÓ

-2012-ben Dickens ünneplésére készül a világ
A kétszáz éve született klasszikus könyvei több százmillió példányban keltek el, és minden idők legtöbbször adaptált regényírója lett. Charles Dickens volt Anglia első igazi irodalmi szupersztárja. Idén, 200 évvel születése után az egész világ ünnepli majd a klasszikust, akinek szelleme máig ható nyomot hagyott az irodalomban, a filmen, a színházban, a zenében és a képzőművészetben. Sokak szerint a karácsony modern kultusza is neki köszönhető. A Twist Olivér, a Szép remények, az Örökösök vagy A két város regénye című klasszikusok szerzőjét az angol nyelvű irodalom legnagyobbjai közt emlegetik. Síremléke ott áll a Költők sarkában, a londoni Westminster apátságban.
A bicentenárium alkalmával a viktoriánus kor szerzőjének számos kiállítást is szentelnek, ezek közül több már meg is nyílt Nagy-Britanniában, de sokat kifejezetten a bicentenárium pontos dátumára, 2012. február 7-re időzítenek a szervezők. A londoni Viktória és Albert Múzeum novembertől látogatható Dickens-tárlata a szerző önéletrajzi jellegű művei közé sorolt Copperfield Dávid című regény kéziratát is bemutatja. A The British Library Sóvárgás a szellemek után: Charles Dickens és a természetfölötti címmel hirdette meg kiállítását, a London Múzeum pedig a Dickens és London témával csalogatja a közönséget.
Sorra jelennek meg az új Dickens-életrajzok: köztük van Claire Tomalin kötete Charles Dickens: A Life címmel, amely 2011-ben a Costa Book Awards szűkített listáján is szerepelt. A Penguin kiadó díszdobozos Dickens-gyűjteménnyel tiszteleg az író előtt. Az amerikai Da Simmons idén kiadott Drood című regénye nagy feltűnést keltett. A Hyperion szerzője Dickens kortársa, Wilkie Collins emlékiratai nyomán számol be a regényíró életének utolsó évéről.
A Brit Királyi Pénzverde az író portréjával díszített kétfontos érmét készít az évfordulóra, Dickens szülővárosa, Portsmouth pedig elhatározta, hogy szobrot állít az irodalmi géniusz emlékére. (MTI)
Forrás és teljes cikk itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=107138


AJÁNLÓ

-Megjelent A magyar nyelv nagyszótárának legújabb két kötete
Megjelent A magyar nyelv nagyszótárának III. és IV. kötete, amelyeket 2011. november végén mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében Budapesten.
A 18 kötetesre tervezett sorozat harmadik kötete a b betűs címszavak első, a negyedik kötet a b betűs címszavak második felét tartalmazza. Az összesen több mint kétezer lapon csaknem 5 ezer szócikk és 60 ezer példamondat szerepel.
'Ez a könyv sokkal több, mint egy polcon lévő bármelyik szótár, hiszen a bennünket, magyarokat összetartó legfontosabb dolognak, a nyelvnek az állapotát, történeti távlatát rögzíti abban az adott pillanatban, amikor kinyomatták. A kötet bemutatja a nyelv fejlődését, annak a nemzetnek az egész kultúráját, amelynek a nagyszótáráról szó van' – mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a könyvbemutatón.
A szótár 'rendszerként működik' azzal a törekvéssel, hogy tükrözze magát a nyelvi rendszert. A többi között sok új címszó került be a korábbi szótárakhoz képest, bevezették az úgynevezett bokrosított szócikkeket, új jelentéstani és nyelvtani leírást készítettek, valamint új szófaji minősítések is bekerültek a kiadványba – ismertette a részleteket Ittzés Nóra, a nagyszótár főszerkesztője. Az is újdonság, hogy a szótár szövegbázisra épül, s a szöveggyűjteményében fellelhető adatok elemzése alapján eredeti példamondatokkal, „használat közben” mutatja be címszavait. A feldolgozott szövegek az 1772 és 2000 közötti időszakból származnak. A sorozat százezer szócikkben mintegy 110 ezer címszót dolgoz fel, az irodalmi, a köznyelvi és a tudományos nyelvhasználat bemutatása mellett válogat az archaikussá vált szavakból, a csoport- és rétegnyelvek, valamint a nyelvjárások és a szleng szókészletéből is. A történeti jellegű értelmező szótár elsődleges célja a szavak jelentéstartalmának bemutatása és a jelentések közti kapcsolatok ábrázolása. A sorozat első kötetei 2006-ban jelentek meg, és már a következő évben elnyerték a Kiváló Magyar Szótár Díjat. (MTI)
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320131&ctag=articlelist&iid=1


-Gyermekkönyvajánló: Máté Angi új könyve
Ez egy susogó levél címmel jelent meg a kolozsvári szerző, Máté Angi legújabb, második mesekötete a Cerkabella kiadónál. A kötet olyan, a gyermekek számára mindennap használt, hétköznapi fogalmakról szól, amelyek eddig mégsem jelentettek témát a gyermekirodalomban: fázás, magány, félelem, szeretet. Lackfi János megfogalmazásában Máté Angi írásai 'világújrateremtő', egyszerre egyedi és erdélyi, gyermeki és művészi, csodásan hajlékony és mulatságosan naiv ’Máté Angi-nyelven’ beszélnek.
Az Útlevél Meseországba - Tündérkerti megálló gyermekkönyves blog szerkesztője, Makkai Kinga könyvajánlója erről a kötetről itt olvasható: http://tunderorszag-meseorszag.blogspot.com/2011/12/megjelent-mate-angi-legujabb-konyve.html


-Korunk-könyvújdonságok
A karácsony előtti könyvbemutatók sorát gazdagította az a 2011. december 8-i esemény, amely a Korunk - Komp-Press kiadó könyvújdonságai közül vett sorra kettőt: Bányai Éva Térképzetek, névtérképek, határidentitások című, az Ariadné-sorozatban megjelent tanulmánykötetéről és Kántor Lajos A Korunk kapui című könyvéről Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője beszélgetett a szerzőkkel a kolozsvári Minerva-ház emeleti termében.
A most megjelent kötetében Bányai Éva, a bukaresti Hungarológiai Tanszék tanára kortárs prózáról, főleg erdélyi magyar írók - Bodor Ádám, Dragomán György, Vida Gábor, Selyem Zsuzsa, Láng Zsolt stb. - műveiről közöl elemzést, a tanulmányok 2005 és 2008 között születtek.
A Komp-Press kiadó másik kiadványáról Balázs Imre József elmondta: A Korunk kapui tulajdonképpen egy sorozat első része, ezt jelzi a kötet oldalán lévő római I-es szám, Kántor Lajos, a Korunk volt főszerkesztője ugyanis 'belevágott egy nagyon fontos történet elmondásába'. – 'Olyan korábbi Korunk-főszerkesztők nyomában, mint Gáll Ernő vagy Balogh Edgár, A Korunk kapui szerzője is visszatekint a folyóirat történetére, de másféle műfajban, amely szövegközelibb, élőbb vállalkozás, éppen a módszeréből adódóan.' – fejtette ki Balázs Imre József.
A teljes írás itt olvasható: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/67190


MOZAIK


-Nádas Péter Párhuzamos történetek című regénye a legjobb 100 között
Az év 100 figyelemre méltó könyve közé sorolta Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényét a The New York Times 2011 december 4-én megjelent, Book Review című könyvszemléje. Adam Langer író kritikája szerint az angol nyelvű, 1133 oldalas könyv bordáját meg kell törni ahhoz, hogy az ágyban is olvasni lehessen, aminek következtében a lapok kicsúsznak a kötésből. 'Ez valahogy találó is, a Párhuzamos történetek valójában egy rendkívül ambiciózus, lélegzetelállítóan leleményes és időnként őrjítően sűrű, újszerű törekvés történelmi, földrajzi, irodalmi és szerkezeti határok eltörlésére - írja Langer. 'A Párhuzamos történetek összetartanak, majd eltávolodnak egymástól, átfedik egymást, cikcakkban haladnak, hurkot alkotnak egymás körül és visszakanyarodnak egymáshoz, aminek végeredménye egy kihívóan nemlineáris regény, amely megkísérli megvalósítani azt az ijesztő feladatot, hogy rekonstruálja azt a töredezett, talán légnyomás sújtotta tapasztalatot, hogy milyen volt Magyarországon élni a 20. században' - vélekedett Langer.
A The Boston Globe internetes kiadása december 11-én közölt kritikát Nádas regényéről. A művet értékelő John Freeman szerint Nádas Péter az elmúlt negyven évben megpróbált olyan regényeket írni, amelyek a történelmi amnézia tendenciája ellen hatnak.
A teljes cikk itt olvasható: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320611&ctag=articlelist&iid=1
Forrás: http://maszol.ro/kultura/a_legjobb_100_kozott_nadas_2011_12_06.html


-Mit tud rólunk a Facebook?
Látványos videóval tarkított, érdekes cikk jelent meg egy biztonsági tanácsadással foglalkozó weblapon. A cikk arról szól, hogy egy osztrák joghallgató fiatalember levélben kikérte az összes, saját magára vonatkozó, a Facebook-nál tárolt információt.
Válaszul 1222 fájlt kapott, a bennük található pdf-dokumentumok terjedelme a tolsztoji Háború és békééhez hasonlítható. Az információk (köztük küldött és kapott üzenetek, ismerősök e-mailcíme, fotók stb.) között számos olyan is volt, amelyet a fiatalember korábban már törölt.
A teljes cikk itt: http://threatpost.com/en_us/blogs/twenty-something-asks-facebook-his-file-and-gets-it-all-1200-pages-121311
Forrás: http://ki.oszk.hu/konyvtar/2011/12/a-vilag-legmegbizhatobb-archivatora-avagy-mit-tud-rolunk-a-facebook/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=a-vilag-legmegbizhatobb-archivatora-avagy-mit-tud-rolunk-a-facebook


-Az ötvenesek is sokat chatelnek Magyarországon
Magyarországon az 50 év felettiek közel egyötöde internetezik rendszeresen, ez az arány nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít. Bizonyos online kapcsolattartási formákban a netet használó magyarországi szeniorok viszont a nemzetközi átlagnál, sőt még amerikai társaiknál is aktívabbnak bizonyulnak. Miközben például az internetező amerikai 57-65 éveseknek csupán 43 százaléka látogat közösségi oldalakat, addig a magyar időskorúak csaknem kétharmada él online közösségi életet - derül ki az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ és a UPC Magyarország online kutatásából. A felmérés online megkérdezéssel készült, elsősorban tehát az internetet rendszeresen használó, a hálón otthonosabban mozgó lakosságot reprezentálja, ezen belül is a teljes ötven év feletti lakosság körülbelül egyötödét.
A megkérdezettek 10 százaléka szinte állandóan online üzemmódban van, a regisztrációval rendelkezők 64 százaléka naponta ellátogat kedvenc oldalára, 50 százaléka pedig több mint száz ismerőssel áll kapcsolatban. Már körükben is népszerűbb a Facebook, mint az Iwiw, sokan mindkét oldalon regisztrálták magukat.
Forrás és teljes cikk: http://hirek.prim.hu/cikk/2011/12/21/az_otvenesek_is_sokat_chatelnek


-Könyvkerék: e-book már a 16. században
Nincs új a nap alatt! A könyvolvasás gépesítését más a nyomtatás őskorában elkezdték. Ez érthető is, hiszen lehetővé vált hozzájutni több szakmunkához is, ezek összevetése, jegyzetelése a kötetek egyidejű használatát kívánta meg.
Ma ezt a számítógépen végezzük, vagy az e-könyv-olvasó eszközön. Több mű, weboldal, publikáció egyidejű lapozgatása, összefércelése házi jegyzetre (nem új műre) megszokott tevékenység. Hogyan birkóztak meg ezzel korábban? A rendetlen íróasztalok, a kutatószoba minden sarkába hányt könyvek halmainak gyakori ábrázolása a régi könyvillusztrációkon arról tanúskodik, hogy igencsak nehezen - vagy sehogy.
De már akkor is voltak innovatív megoldások. A „There I Fixed It” blog históriai szekciója bemutat néhány próbálkozást. A könyves portálok rögtön átvették a képeket és beszámolókat erről a kuriózumról. További információ és képek itt: www.konyvkonnektor.hu
A teljes cikk itt olvasható: http://hirek.prim.hu/cikk/88872/
Forrás: KIT hírlevél, 2011/46., 2011. december 14.


-Csaknem negyedmillió forintért kelt el Charlotte Brontë miniatűr kézirata
A várt legmagasabb ár több mint duplájáért kelt el egy 2011. december 15-i londoni árverésen Charlotte Brontë angol regényíró parányi, egy tenyéren kényelmesen elférő kézirata. A 19 oldalon miniatűr betűkkel több mint 4000 szót tartalmazó könyvecskéért 691 ezer fontot adtak, ami mintegy 240 millió forintnak felel meg.
A Jane Eyre című 19. századi klasszikus regény szerzője mindössze 14 éves volt, amikor papírra vetette az Üvegváros nevű képzeletbeli világban játszódó történetet. A későbbi nagynevű írónő összesen hat ilyen könyvecskét írt kézzel a Young Men’s Magazines nevű sorozatban.
Az Üvegváros volt az első képzeletbeli birodalom, amelyet Charlotte és testvérei a haworthi plébánián kitaláltak, feljegyezve lakóik életét és küzdelmét. A könyvecske egyike a még magántulajdonban megmaradt kevés ilyen kéziratnak, amelyek fontosak a Brontë-nővérek felnőttkori munkásságának megértése szempontjából. A minimagazint egy angol irodalmi aukció részeként árverésre bocsátó Sotheby’s szerint több mint harminc éve nem árvereztek el nyilvánosan olyan jelentős irodalmi művet Charlotte Brontëtól, mint ez a könyvecske.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=320762&ctag=articlelist&iid=1

Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató)