************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
         ReMeK-e-hírlevél
VI. évf., 2011/12. szám                                         ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
- Elindult a Google Music
- Felválthatja-e az igény szerinti nyomtatás a könyvtárközi kölcsönzést?
PÁLYÁZATOK
- Kiálts a szabadba! - Novellapályázat a fiatalkor/tinédzserkor örömeiről
- Pályázat határon túli hallgatói szervezetek támogatására
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
- Liszt Ferenc-megemlékezés - születésének 200. évfordulójára
- Háromszéki iskolai könyvtárosok módszertani napja Kézdivásárhelyen
- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
- A Biblionet programot népszerűsítették Szatmár megyében
- Kettős könyvbemutató Gyergyószentmiklóson
- Könyvbemutató a Szatmár Megyei Könyvtárban
- Gyöngyfűző tanfolyam Csíkszeredában
- Decemberi programok a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban
- Az inkák nyomában - fotókiállítás a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtárban
- Könyvkiállítás a Székelyhídi Városi Könyvtárban
- Suttogások és sikolyok a könyvtárban
- Digitális mese - A kreatív gyakorlat fejlesztése
KITEKINTŐ
- „Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése” - beszámolók
- Négy magyarországi könyvtárat választottak a világ legszebbjei közé
- Bemutatták az új dokumentumellátási rendszert az OSZK-ban
- Szellem a könyvtárban
DÍJAK
- Lovas Ildikó nyerte a Rotary Irodalmi Díjat
- Ken Follet az Aranykönyv-díjas
ÉVFORDULÓ
- 20 éves a Magyar Olvasástársaság
- Pilinszky János – 90
HAZAI
- Négy Hargita megyei könyvtár nyert a Márai-program keretében
- Újraindult a Román Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium könyvbeszerzési programja
- Bővül a maksai községi könyvtár
- Magyar könyvtárat avattak Újszentesen
MOZAIK
- Németh László kéziratai múzeumba kerültek
- Mágnesként vonzotta a gyermekeket a sci-fi a Gaudeamus könyvvásáron
- Elkeltek az Úrilányok, menők a csillogó vámpírok
- Román közösségi oldalak könyvbarátoknak
- Válságűző könyvipar


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

- Elindult a Google Music
Eddig csupán egymillió szerencsés felhasználó tesztelhette, mától azonban mindenki számára nyitva áll a Google Music. Kivéve, persze, nekünk, hiszen Magyarországról a régi jó szokás szerint nem elérhető a szolgáltatás. Jelentsen némi vigaszt, hogy máshonnan sem: egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államok polgárai élvezhetik az ingyenes zenemegosztó szolgáltatásait.
A Music folyamatosan beleépül majd a cég egyéb szolgáltatásaiba (például G+), a felhasználók maximum húszezer zeneszámot tölthetnek fel, ezeket ingyenesen hallgathatjuk mobil (Androidos) eszközeinken. Letölteni, persze, nem tudjuk majd (csak pénzért). A művészeknek jó hír, hogy piactár gyanánt is használhatják majd a GMusic-ot: feltöltött dalaiknak saját árat szabhatnak meg (persze, lehet ingyenes is), a Google 30%-ot vesz majd le magának minden eladásból, ami egyáltalán nem rossz, sőt, jobb, mint amennyit a producerek/menedzserek és lemezkiadók ajánlani tudnak. A Google partnerei a zeneszolgáltatásban pillanatnyilag az Universal Music Group, az EMI és a Sony Music Entertainment, a Warner várhatóan később csatlakozik.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a13538


- Felválthatja-e az igény szerinti nyomtatás a könyvtárközi kölcsönzést?
Nagy jelentőségű volt a Espresso Book Machine (EBM) megjelenése, amely a könyvtári igényeknek megfelelő, színes borítójú paperback könyvek automatikus nyomtatására és kötésére képes gép. Hálózatban működtetve tökéletesen illene a könyvtárközi kölcsönzés POD-os formájához. Most 39 EBM állomásból 9 működik könyvtárban, a gazdasági számítások pedig azt mutatják, hogy körülbelül 60 ezer könyvet kellene nyomtatni évente egy EBM-en ahhoz, hogy a befektetési költségek 3–5 év alatt megtérüljenek. Ez a mennyiség pillanatnyilag nem tűnik reálisnak. Ahhoz, hogy a könyvtárközi kölcsönzést felváltsa a POD szolgáltatás, az is alapvető feltétel lenne, hogy a használók által igényelt könyvek fájl formában, nyomdakész állapotban és formátumban, szerzői jogi szempontból teljesen törvényesen a POD szolgáltatást működtető könyvtár rendelkezésére álljanak. Ettől azonban még igen távol állunk. Egy, 144 egyesült államokbeli könyvtárat érintő felmérés szerint 56,9%-uk egyáltalán nem, 40,3%-uk pedig csak valamikor a későbbi jövőben tervezi EBM használatát, vagy könyveinek POD útján történő beszerzését. A közeljövőben mindössze négy könyvtár tervez ilyesmit. A POD-nak jelenleg nem a könyvtárközi kölcsönzésben, hanem inkább a just-in-time állománygyarapításban lehet egyre nagyobb szerepe, és a könyvtáraknak a könyvkiadókkal való, ilyen irányú együttműködésére már vannak igen jó példák. (ref.: Fazokas E.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a13538


PÁLYÁZATOK

- Kiálts a szabadba! - Novellapályázat a fiatalkor/tinédzserkor örömeiről
A pályázaton Magyarországon és annak határain túl élő, magyar nyelven alkotó szerzők kizárólag magyar nyelvű novellákkal vehetnek részt. A novellák a fiatalkor/tinédzserkor örömeit és bánatait foglalják össze egy-egy történet keretében. A pályázat kiírójának szándéka szerint a pozitív hangvételű alkotások segítséget nyújthatnak hasonló korosztályú olvasóknak és az őket nevelő szülőknek egyaránt.
Egy alkotó maximum 3 művel pályázhat. A novellák maximális terjedelme nem haladhatja meg a 6000 karaktert szóközök nélkül. A műveket szerkeszthető formában (Word formátumban) kell a 100novels@kayrabking.com elektronikus levélcímre elküldeni. A pályaművek előtt minden esetben fel kell tüntetni a szerző nevét, korát, email-címét, illetve esetlegesen írói álnevét. Kérik, hogy a levél tárgyában szerepeljen a novellapályázatra való utalás, a csatolt fájl elnevezése pedig utaljon a szerzőre. Beérkezési határidő: 2012. június 10. (vasárnap) éjfél. Eredményhirdetés: 2012. szeptember 10. További információk: 100novels.kayrabking.com
Forrás: http://www.palyazatmenedzser.hu/2011/11/28/novellapalyazat-a-fiatalkortinedzserkor-oromeirol/?awt_l=MDFYg&awt_m=3XdaxDyHMKz4mMk


- Pályázat határon túli hallgatói szervezetek támogatására
Pályázatot hirdet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinetje, a Külhoni Magyarok Osztálya és a Balassi Intézet romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai országos vagy regionális felsőoktatási intézmények magyar hallgatói és doktorandusz szervezetek támogatására.
A pályázat keretében kiemelten támogatott tevékenységek: Tudományos Diákköri Konferenciák, tudományos/oktatási célú nyári egyetem szervezése, tudományos/kutatói konferenciák megrendezése; szülőföldi felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadvány készítése; szülőföldi felsőoktatási felvételi tájékoztatást szolgáló, pályaorientációs célokat tartalmazó tájékoztató körutak lebonyolítása; hallgatói szolgáltatások kialakítása és működtetése; a végzős hallgatók elhelyezkedését segítő állásbörzék, karriernapok szervezése.
Az elnyerhető támogatás összege legalább 100 ezer, legfeljebb 6 millió forint. A támogatásra szánt keretösszeg 16 millió forint. Pályázati határidő: 2011. december 7. (postai); 2011. december 12. (személyes).
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=28784


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

- Liszt Ferenc-megemlékezés - születésének 200. évfordulójára
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján, 2011. október 27-én a csíkszeredai Nagy István Művészi Líceumban megemlékezést szervezett Egyed Daniela, az iskola könyvtárosa és Szabó András zenetörténet-tanár. Ennek előzménye volt, hogy 2011. október 14. és 16. között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Liszt-hétvégét szervezett, amelynek keretében tudományos előadásokat és ifjúsági vetélkedőt hirdetett, romániai magyar tannyelvű líceumok 9–12.-es diákjai számára. A vetélkedőn a líceum három diákja és felkészítő tanára vett részt. Két héttel később a Nagy István Művészeti Líceum is megszervezett egy másfél órás megemlékezést a zeneszerző tiszteletére. Október 27-én vetítéssel, zenei idézetekkel átszőtt előadást tartottak, amelyen a diákok Liszt Ferenc életét mutatták be, kiemelve annak néhány érdekfeszítő pillanatát. Az érdeklődők egy pannókiállítást is megtekinthettek, amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adományozott és Imets László aligazgató rendezett meg.
Forrás: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/2011/11/liszt-ferenc-megemlekezes-szuletesenek.html


- Háromszéki iskolai könyvtárosok módszertani napja Kézdivásárhelyen
2011. október 28-án 10 órai kezdettel a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző Nagy Béla könyvtári és dokumentációs-információs központjában metodikai napot tartottak a Kovászna megyei iskolai könyvtárosok, amelyre meghívták Hargita megyei kollégáikat is. „Összegzésként elmondhatom, hogy remekbe sikerült metodikai nap volt, ahol az előadók és a hallgatók egyöntetűen az emberi társadalom által létrehozott szellemi javak megőrzését, a műveltség megtartását szorgalmazzák könyvtárosként, tettekkel bizonyítva könyvtárukban és könyvtárközi kapcsolatukban egyaránt.” - írja a rendezvényről Borbé Levente a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján közzétett beszámolójában.
Részletes szöveg itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/2011/11/haromszeki-iskolai-konyvtarosok.html


-A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Mikes Kelemen emlékére
Két és fél évszázaddal ezelőtt, 1761. október 2-án hunyt el a háromszéki, zágoni születésű Mikes Kelemen, a Törökországi levelek szerzője, II. Rákóczi Ferenc fejedelem kamarása és hűséges társa a bujdosásban. Az évforduló tiszteletére került sor könyvtárunk Gábor Áron termében Szabó András budapesti előadóművész „Édes Néném...” Mikestől - Mikesről című irodalmi estjére, 2011. november 9-én 19 órától, székelyföldi körút részeként, amelynek további állomásai Csíkszereda és Székelyudvarhely voltak.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/11/ketszazotven-eve-hunyt-el-mikes-kelemen.html
Lásd még: http://hirmondo.ro/index.php/ajanlo/4094-a-szo-erejevel
http://www.3szek.ro/load/cikk/44040/mikestol_%E2%80%93_mikesrol
Teljében a Könyvkaland!
2011. november 9-én olvasásra ösztönző és nevelő, a kreativitást és a felfedezés izgalmát is előtérbe helyező vetélkedő indult, Könyvkaland címmel, háromszéki 5–6., illetve 7-8. osztályos diákokból álló, négytagú csapatoknak, a kortárs magyar és európai gyermek- és ifjúsági irodalom, valamint a mai Európáról és Bod Péter életművéről szóló ismeretek témakörében. A verseny szervezői könyvtárunk, valamint a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ, a kezdeményezés partnerei pedig a Kovászna Megyei Művelődési Központ, illetve magyarországi önkormányzati és kulturális intézmények.
A többfordulós rendszerben, a könyvtárunk által kéthetente összeállított feladatlapok révén zajló verseny döntőjére 2012 februárjában, Bod Péter születésének 300. évfordulója táján kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A nyertes csapatok (kettő a magyar, kettő a román tagozatról) díja egy háromnapos, könyvtárlátogatással is egybekötött magyarországi kirándulás 2012 tavaszán. A további helyezettek értékes könyvjutalomban részesülnek. A verseny feladatlapjai és a vonatkozó szövegek letölthetők a http://www.kmkt.ro/hu/konyvkaland.html címről. Ugyanott találhatók a csapatok összetételére és a vetélkedő lebonyolítására vonatkozó részletesebb tudnivalók is. A vetélkedőnek jelenleg a második fordulója zajlik, a harmadik szakasz feladatlapjai 2011. december 9-én kerülnek fel az internetre.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/11/indul-konyvkalan
Történelem és történetek az új magyar regényben
Érdem-e az idő, hogyan határozzák meg az emlékek, a gyermekkori élmények az egyén személyiségét, sorsát, hogyan lesz írás témája az iskola, a családi történetek, mivé alakul a szülőfalu misztikája, mi az előítélet, és hogyan választható el a tapasztalattól – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetett a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében 2011. november 11-én tartott közönségtalálkozón Podmaniczky Szilárd és Schein Gábor magyarországi író, akiket Láng Zsolt faggatott történetek és történelem, irodalom viszonyáról. A beszélgetés, az elhangzott történetek, visszaemlékezések révén közelebb – személyesebb, emberibb kapcsolatba – került író az olvasóhoz; a felolvasással, dedikációval egybekötött esten így mintha Sepsiszentgyörgyre is átsugárzott volna valami a Marosvásárhelyen zajló könyvvásár hangulatából.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/44111/konyves_tortenetek
Magyarországi költők estje a könyvtárban
2011. november 21-én 18 órától könyvtárunk olvasótermében találkozhattak az érdeklődő irodalombarátok a Magyar Írószövetséget is képviselő, annak irodalmi-kulturális folyóirata, a Magyar Napló munkatársaiként is érkező négy ismert magyarországi költővel. A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának szervezésében lezajlott találkozó meghívottai, Mezey Katalin, Csontos János, Oláh János és Zsille Gábor többek között az Év versei 2011 című könyvről és a Versmaraton 2011 című DVD-lemezről, illetve alkotásról és annak befogadásáról, irodalom és társadalom kapcsolatáról beszél(get)tek, majd felolvastak műveikből.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/11/versmaraton-magyar-naploval.html
Lásd még: http://www.3szek.ro/load/cikk/44365/vers_maraton_%E2%80%93_es_minden_mas
Pilinszky szavával segítve
Könyvtárunk partnere annak a sorozatnak, amely Hétlépés Péterért címmel indult novemberben, a 14 éves, agydaganattal műtött háromszéki diák, Egyed Péter megsegítésére, kezelési költségeinek részleges fedezése érdekében.
A háromszéki zenészek, előadóművészek és művelődésszervezők által kezdeményezett és lebonyolított programsorozat nyitórendezvényére, az „első lépésre” került sor 2011. november 25-én 18 órától intézményünk Gábor Áron termében, ahol a közönség Orbán Ferenc sepsiszentgyörgyi zenész, dalszerző Pilinszky emlékére című előadását nézhette-hallgathatta végig, a meghatározó jelentőségű huszadik századi magyar költő, Pilinszky János (1921–1981) születésének 90., halálának 30. évfordulója alkalmából. A koncert helyszínén a szervezők pénzbeli adományokat, üzeneteket és jókívánságokat gyűjtöttek Egyed Péter javára.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/11/pilinszky-szavaval-segitve-venind-in.html


-A Biblionet programot népszerűsítették Szatmár megyében
A Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Egyesülete és a Szatmár Megyei Könyvtár ebben az évben november 14-én szervezte meg az utolsó megyei módszertani találkozót, amelynek keretében a Biblionet programról és annak népszerűsítéséről esett szó. A rendezvényre a megyei könyvtár első emeleti Nae Antonescu termében került sor. A résztvevők bemutatták a Biblionet - a világ az én könyvtáramban elnevezésű országos program keretében elért eddigi eredményeket, valamint új stratégiákat dolgoztak ki annak érdekében, hogy a projekt a továbbiakban is sikeresen működjön.
Teljes cikk itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=104339&cim=tovabb_nepszerusitettek_a_biblionet_programot


- Kettős könyvbemutató Gyergyószentmiklóson
Zsigmond Győző néprajztudós, etnomikológus két újonnan megjelent könyvének bemutatására került sor 2011. november 21-én a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban. Elsőként a Nyelvi rejtvény, játék, verseny című kötetből kapott ízelítőt a közönség, délután pedig a Népi gombászat a Székelyföldön című könyvvel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/kettos-konyvbemutato-volt-a-konyvtarban


- Könyvbemutató a Szatmár Megyei Könyvtárban
A Szatmár Megyei Könyvtár és a kolozsvári Dacia XXI Kiadó könyvbemutatót szervezett 2011. november 7-én. Ez alkalomból a Ioan Bran által összeállított, Instrumente de tortură (Kínzóeszközök) című versantológia bemutatására került sor. A könyvbemutatónak a Szatmár Megyei Könyvtár olvasóterme adott otthont. A rendezvény része annak a programsorozatnak, amelyet a megyei könyvtár szervez a következő hónapokban. „Nem véletlen, hogy a könyvtár olvasóterme ad otthont a különleges rendezvénynek, hiszen azt szeretnénk, hogy minél több könyvrajongó megforduljon itt, és a könyvtári gyűjtemény tanulmányozásán kívül más kulturális eseményen is részt vegyen." - nyilatkozta Mircea Ardelean, a könyvtár igazgatója.
Ioan Bran költő Szatmár megyei származású, 1942-ben született Alsó-Berekszóban, és 1988-ban hunyt el. Több megyei újságnak írt publicisztikákat, és számos hazai folyóiratban jelentek meg költeményei.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Konyvbemutato_lesz_a_Megyei_Konyvtarban/hirek/45596
http://www.bibliotecasatumare.ro/bran.html


- Gyöngyfűző tanfolyam Csíkszeredában
2011. szeptember 20. és november 8. között gyöngyfűző tanfolyamot szerveztek felnőttek számára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A képzés résztvevői a modern gyöngyfűzés alapjait sajátíthatták el Berényi Zsófia oktató irányításával a nyolc héten át tartó, heti három órás foglalkozások keretében. Minden kedden 18 órától 21 óráig tartottak a foglalkozások a könyvtár olvasótermében.
Forrás: http://www.szeredainfo.ro/kulturalis-esemenyek/nov-tanf.html


- Decemberi programok a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban
A Kezdő Internetezők Klubjában december 2-án, 9-én, 16-án és 23-án 10-11óra között internethasználati útmutató vehető igénybe. December 5–12 között könyvkiállítás tekinthető meg Katona József (1791–1830) születése 220. évfordulójának tiszteletére.
A Nyugdíjasok Olvasóklubja december 5-i tevékenysége 10 órától: Kedvcsináló az internet használatához.
December 8-tól csütörtökönként Meseklub, 15-16 óra között óvodásoknak, 16-17 óra között az I-IV. osztályosoknak. A Meseklub témái: december 8-án – Luca napja; beszélgetés a népszokásokról; december 15-én - karácsonyfadíszek készítése; december 22-én - készülődés Karácsonyra.
December 12-24. között könyvkiállítás tekinthető meg a karácsonyi kiadványokból. Ugyanebben az időszakban Vakajándék akció: minden felnőtt olvasó kap kölcsön egy becsomagolt meglepetés-könyvet az ünnepekre olvasni.
Megbocsájtás hete december 19-23. között: lehetőség van arra, hogy a határidőt túllépett könyveket az előtérbe elhelyezett ládikóba visszacsempésszék az olvasók. A könyvtárral szembeni tartozást eltörlik.
Forrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


- Az inkák nyomában - fotókiállítás a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtárban
A kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár és az Erdélyi Kárpát-Egyesület 2011. november 28-án 16 órakor nyitotta meg Vida István geológus mérnök Az inkák nyomában című fotókiállítását a Galleria Laterallia kiállítótermében.
A szerző az elmúlt évben Chiléről állított össze egy fotókiállítást, ezúttal Perut mutatja be. Az inkák nyomában című kiállítás különleges régészeti helyszínekre kalauzol el. A leglátványosabb a misztikus, eltűnt város: Machu Picchu. Szinte megközelíthetetlen területen fekszik, éppen száz éve, hogy az amerikai Hiram Bingham újra felfedezte. A kiállítás részben ennek állít emléket, bemutatva az Inka Birodalom csodálatra méltó monumentális építményeit, ugyanakkor szeretné megismertetni a 190 éve függetlenné vált Peru csodálatos tájait, városait.
A kiállítás 2011. december 20-ig tekinthető meg, a könyvtár órarendje szerint.
Forrás: http://bcucluj.ro/hu/rendezvenyek/kiallitas/inkaknyomaban.php


- Könyvkiállítás a Székelyhídi Városi Könyvtárban
A Székelyhídi Városi Könyvtár könyvkiállítást szervezett a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kapott kiadványokból a helyi múzeumban. A kiállítást 2011. november 14-én nyitották meg, és két napon át volt megtekinthető. A programnak köszönhetően 318 könyvvel, összesen 11 500 lej értékben gazdagodott a könyvállomány. A könyvek fele szépirodalmi, fele tényirodalmi kiadvány. A Márai-program célja a kultúrkincs megőrzése, a kiadók által megjelentetett, értéket képviselő könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a a könyvtárakon keresztül; az olvasáskultúra fejlesztése; a kortárs szerzők támogatása és megismertetése.
Forrás: Kerekes Terézia, Városi Könyvtár, Székelyhíd, http://bibliotecibihorene.blogspot.com/


- Suttogások és sikolyok a könyvtárban
A Suttogások és sikolyok a zseniális svéd rendező, Ingmar Bergman egyik legjelentősebb alkotása, a filmtörténet egyik legmegrázóbb kultuszfilmje is. Több kategóriában is Oscar-díjra jelölték, és az 1973-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a technikai nagydíjat. A svéd filmdrámát 2011. november 8-án a Filmklub keretében vetítették a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban.
Forrás: http://uh.ro/itthon/muvelodes/7972-suttogasok-es-sikolyok-a-konyvtarban


- Digitális mese - A kreatív gyakorlat fejlesztése
Nagyváradon 2011. november 21-25. között a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban zajlott a Digitális mese - A kreatív gyakorlat fejlesztése elnevezésű tanfolyam, amelynek célközönségét a helyi közösség időskorú tagjai képezték. A projektet az Európai Unió támogatta az élethosszig tartó tanulást népszerűsítő Grundtvig-programon keresztül, amelynek megvalósításáról a londoni Goldsmith Kollégium, a besztercei Progress Alapítvány, a szlovéniai Mitra Alapítvány, valamint az angliai, illetve finnországi Urbanisztikai Szociológiai Központ gondoskodott. Az ötnapos tanfolyam alatt a résztvevőknek mesét vagy forgatókönyvet kellett írniuk számítógépen, amelyekhez a helyszínen, olvasás közben készült fotókat kellett feltölteniük. A történtekről 2-3 perces rövidfilmek is készültek, ezeket a kurzus végén közösen tekintették meg a hallgatók.
Forrás: http://www.erdon.ro/digitalis-mesek-a-konyvtarban/1845022
http://bibliotecibihorene.blogspot.com/

KITEKINTŐ

- „Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése” - beszámolók
A fenti címmel hirdetett meg a Magyar Országgyűlés elnöke 2011 elején pályázatot fiatal könyvtárosok számára. A kiírásban ez állt: „A program célja Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. A résztvevőknek az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során lehetőségük nyílik a könyvtár állományának, szolgáltatásainak, működésének megismerésére; saját szakmai tevékenységük bemutatására; kapcsolatépítésre; közös szakmai együttműködési projektek kidolgozására, illetve azokban való részvételre, az Országgyűlés munkájába való betekintésre.” Erdélyből négyen vettek részt: Kiss Szende Enikő (George Bariţiu Megyei Könyvtár – Magyar Kulturális Központ, Brassó), Majoros Enikő (nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár), Selyem Annamária (marosvásárhelyi Sapientia Egyetem könyvtára), Bodnár Róbert (Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár).
A résztvevők beszámolói a Budapesten eltelt hónap tapasztalatairól megtalálhatók az RMKE honlapján: http://bcucluj.ro/rmke/index.php?option=com_content&view=article&id=106:karpat-medencei-fiatal-koenyvtarosok-egyuettmkoedese&catid=1:friss-hirek&Itemid=50

-Négy magyarországi könyvtárat választottak a világ legszebbjei közé
Építészeti ritkaságnak számító magyarországi könyvtárakat válogattak be egy német naptárba: a zirci, a pannonhalmi, a sárospataki és a keszthelyi műemlékkönyvtárak a 2012-es kiadvány egy-egy hónapját illusztrálják. A müncheni Ackermann kiadó történetében először szerepeltet magyarországi könyvtárakat az európai könyvtárakat bemutató Welt der Bücher, azaz Könyvek világa poszternaptár-sorozatában. A képeket egy neves épületfotós, Achim Bednorz készítette; a zirci könyvtár december hónapnál található a már megjelent kalendáriumban. A legszebb egyetemi könyvtárak listája a http://eduline.hu/felsooktatas/2011/5/24/20110523_legnagyobb_egyetem_konyvtar címen tekinthető meg.
Forrás: KIT hírlevél 2011. november 2. (40. szám)
http://eduline.hu/kozoktatas/2011/10/28/Negy_magyarorszagi_konyvtarat_valasztottak__2XXCJX


- Bemutatták az új dokumentumellátási rendszert az OSZK-ban
Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) 2011. november 23-án bemutatták a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) és a megújuló Országos Dokumentumellátó Rendszer (ODR) fejlesztését, az eredményekről és a kész rendszerről a könyvtár munkatársai tartottak előadást.
Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója a program bemutatása alkalmából a könyvtárak új funkcióiról beszélt. Kiemelte, a könyvtárak elsődleges feladata megszüntetni az „információs analfabetizmust”, ennek egyik fontos eleme, hogy az intézmények szolgáltatásai megfeleljenek a 21. századi igényeknek. A kicsi szigetekben lévő archívumok, könyvtárak adatbázisainak integrációjával erre lehetőség nyílik. Az igazgató fontos szempontnak nevezte, hogy felhasználóbarátnak kell lennie a könyvtári állomány keresőfelületeinek, valamint a szolgáltatásoknak a látogatók számára is egyszerűen és gyorsan kezelhetőknek kell lenniük.
Teljes cikk: http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=6667


- Szellem a könyvtárban
Indiana állam legrégebbi, 110 éves közkönyvtárában 60 évvel ezelőtt látták az első szellemet. A történet legendába vész. Ám a mai valós és virtuális látogatók is hivatottak az igazság kiderítésére. Ebben segít a könyvtár honlapja (http://www.libraryghost.com/), amelyen a belső tereket 20 vagy 60 másodperces időközönként frissülő webkamerákon keresztül láthatjuk.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szellem_a_konyvtarban


DÍJAK

- Lovas Ildikó nyerte a Rotary Irodalmi Díjat
Lovas Ildikó A kis kavics című műve részesült az idei Rotary Irodalmi Díjban; a hárommillió forinttal járó elismerést 2011. november 23-án vette át az író a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az alapítvány elismerésében részesült még Horváth Péter Bogárvérrel című regénye (Noran Libro) és Tóth Krisztina Pixel című műve (Magvető Kiadó). Az írónő korábbi, Spanyol menyasszony című regénye már az első Rotary Irodalmi Díj nyolcas listáján is szerepelt 2008-ban. (MTI)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=5012

- Ken Follet az Aranykönyv-díjas
Befejezi 2012. januárjában A titánok bukása című regényének folytatását Ken Follett: a népszerű író Budapesten, az Aranykönyv-díj átvétele alkalmából beszélt arról 2011. november 4-én, hogy a 20. század történelmét feldolgozó trilógia 2014-ben válik teljessé.
A titánok bukásának - amellyel Follett a magyar olvasóktól kiérdemelte az Aranykönyv-díjat - folytatása a Winter of the World, a befejező rész pedig az Edge of Eternity címet viseli majd.
A második kötet 1933-ban kezdődik Berlinben és az első szovjet atombomba elkészültéig tart - válaszolta az MTI kérdésére a walesi születésű író. A trilógia harmadik darabja a hidegháború korszakát öleli fel - tette hozzá. (MTI)
Forrás és a cikk folytatása: http://konyves.blog.hu/2011/11/05/ken_follett_az_aranykonyv_dijas


ÉVFORDULÓ

- 20 éves a Magyar Olvasástársaság
Két évtizede, 1991. október 31-én, pénteken, a napfényes koradélutáni órákban az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeleti előadótermében 63 fő vita után egyhangú szavazással elfogadta az Alapszabályt, és ezzel megalakult a Magyar Olvasástársaság, a Nemzetközi Olvasástársaság (International Reading Association) hazai tagszervezete, angol nevén a Hungarian Reading Association, amelynek rövidítése (HunRA), azóta sokak számára lett márkanévvé. 2011. november 19-én 10 órai kezdettel az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti előadótermében tartottak jubileumi, ünnepi, tisztújító közgyűlést. Az évfordulós ünnepi programról a Társaság honlapján lehet olvasni: www.hunra.hu.
Forrás: www.hunra.hu


- Pilinszky János - 90
Kilencven éve született Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő, a huszadik század egyik legjelentősebb, katolikus érzésű magyar művésze.
Budapesten született, ősei között lengyelek és franciák is voltak. Gyermekkora egyszerű apácák és fiatalkorú prostituáltak között telt. Innen is eredeztethető mély katolikus hite, valamint a bűn és a büntetés tematikája költészetében. A piarista gimnáziumban már költőnek készült. Az egyetemen előbb jogot, majd művészettörténetet hallgatott, de diplomát nem szerzett. Első verseit a Napkelet, a Vigilia és az Élet közölte, ez utóbbinak segédszerkesztője is volt. 1944-ben behívták katonának. Németországba vitték, közelről láthatta az emberi nem legmélyebb nyomorúságát, a koncentrációs táborok világát, és ez későbbi költészetének alapélménye lett.
Forrás és teljes cikk: http://cultura.hu/kultura/pilinszky-janos-90/


HAZAI

-Négy Hargita megyei könyvtár nyert a Márai-program keretében
Jelentős könyvcsomagot nyert négy Hargita megyei könyvtár a Márai-program keretében.
Még februárban hirdette meg a Nemzeti Kulturális Alap a Márai-program néven ismert könyvállomány-gyarapítási programját, az eredményeket pedig most hozták nyilvánosságra, eszerint 48 határon túli magyar közművelődési könyvtár is jelentős támogatásban részesült. Hargita megyéből a szentegyházi, a székelykeresztúri, a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár pályázata van a nyertes intézményekéi között.
Forrás: http://www.marosvasarhelyiradio.ro/hirek/konyvcsomagot_nyertek_hargita_megyei_konyvtarak.html


- Újraindult a Román Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium könyvbeszerzési programja
Közel kétéves kiesés után indult újra a Román Művelődési Minisztérium országos könyvbeszerzési programja. 2011. október 24-25-re bizottságot hívtak össze a kiadók által megvételre ajánlott könyvek kiválogatására. A bizottság elnöke a Román Nemzeti Könyvtár igazgatója, tagjai a szakmai egyesületek képviselői, valamint a minisztérium által kinevezett személyek. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete részéről Bedő Melinda vesz részt a bizottságban.
Forrás: Bedő Melinda, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


- Bővül a maksai községi könyvtár
A Biblionet program nyertese községünk is - tájékoztatott Oláh-Badi András maksai alpolgármester, aki örömmel közölte, hogy ennek köszönhetően a maksai közkönyvtár is a művelődés terévé válhat.
A tanulók zöme a központi Orbán Balázs Iskolába jár, és a tájékoztatások, adatok korszerű, ingyenes multifunkcionális hozzáférhetési módja nélkülözhetetlen a vidéki gyermek számára is - magyarázta az alpolgármester, akinek alapfoglalkozása tanító. Az önkormányzat, amelynek udvarán található a könyvtár, önerőből megkezdte az épület bővítését. A könyvtár vezetője Molnár Hajnal, aki több más feladata mellett végzi ezt a munkát.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/43803/bovul_a_maksai_kozsegi_konyvtar

- Magyar könyvtárat avattak Újszentesen
2011. november 20-án, a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében, a templom kistermében avatták fel az Újszentesi Református Egyház Magyar Könyvtárát a Temes megyei településen. A templomépület kistermében berendezett könyvtár Szentes (Magyarország) testvértelepülésen megszervezett gyűjtésnek köszönhetően, közadakozásból jött létre. A könyvtár bútorzata és könyvállománya szentesi magánszemélyek adománya.
Források: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/magyar_konyvtaravato_ujszentesen.php, http://www.temesvarihirek.ro/temes-es-regionk/3153-magyar-koenyvtart-avattak-ujszentesen.html


MOZAIK

- Németh László kéziratai múzeumba kerültek
Németh Judit, az író egyik lánya a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ajándékozta 2011. november 23-án a kéziratos hagyatékot. Ezzel megkétszereződött a múzeumi gyűjtemény eddigi, más hagyatékokból, eladásokból származó Németh László-kéziratainak száma.
A hagyatékban 16 dráma, kb. 165 tanulmány, a 21 füzetnyi, Magam helyett címmel írt önéletrajzi írás, 150 vers kézirata, 21 naplófüzet, 36 fogalmazó-, jegyzet- és vázlatfüzet, 100-150 oldalnyi, ritkaságszámba menő, korai írástöredék, számos személyi dokumentum és csaknem 600 levél található. (origo)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=5020


- Mágnesként vonzotta a gyermekeket a sci-fi a Gaudeamus könyvvásáron
Úgy tűnik, hogy Ion Creangă vagy Mihail Sadoveanu hősei már nem divatosak a román gyermekek körében. A vámpíros történetek és a sci-fi irodalom vonzotta az idei bukaresti Gaudeamus könyvvásárra látogató gyermekeket. Az irodalom is lépést tart a technológia fejlődésével, úgyhogy a 3D könyvek voltak ugyancsak menők.
Forrás: http://www.realitatea.net/cartile-sf-magnet-pentru-copii-la-targul-de-carte-gaudeamus_889798.html


- Elkeltek az Úrilányok, menők a csillogó vámpírok
Úrilányok Erdélyben, Alkonyat-sorozat és A viskó: falták, vették, vitték az udvarhelyi olvasók – írja az uh.ro székelyudvarhelyi hírportál 2011. november 17-i összeállításában, amelyben a településen aktuális olvasási, könyvvásárlási szokásokat vizsgálta. „Sokan bejönnek a boltba, de kevesen vásárolnak. Legtöbben csak lapozgatják, nézegetik a könyveket - aztán visszateszik a polcra” - a minden boltban elhangzó mondat akár mottó is lehetne, állapítja meg az összeállítás. A könyveladás soha nem volt jó biznisz, Udvarhelyen pedig ebben az esztendőben még annyira sem, mint tavaly - mondják a város központi könyvesboltjainak tulajdonosai, eladói. Véleményük szerint a korábbi évekhez viszonyítva a városban a könyveladás stagnált, vagy inkább visszaesett.
A székelyudvarhelyi könyvvásárlási mustráról bővebben: http://uh.ro/itthon/muvelodes/8043-elkeltek-az-urilanyok-menok-a-csillogo-vampirok


-Román közösségi oldalak könyvbarátoknak
Léteznek emberek, akik megváltoztathatják a könyvek életét, és léteznek könyvek, amelyek megváltoztatják az emberek életét. Az újonnan indult booktopia.ro ezek találkozóhelye kíván lenni. Kávéházi és nem olvasótermi hangulattal; barátokkal, nem sztárokkal; eszmecserékkel, nem ítéletekkel... - így ajánlja magát a Gaudeamus könyvvásár keretében elsőnek beharangozott könyves közösségi oldal honlapja, amelyről kiderült, hogy tulajdonképpen a második Romániában, mert 2010-től már működik egy hasonló: a teacup.ro.
Források: http://www.booktopia.ro/, http://subiectiv.ro/media/prima-retea-sociala-pentru-iubitorii-de-carte-este-de-fapt-a-doua/


- Válságűző könyvipar
Nagyságrendekkel több könyvet adtak el idén, mint egy, illetve két évvel ezelőtt, a nyomtatott betű legyőzte a gazdasági válságot – állapították meg a 2011. november 27-én este véget ért 18. Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásáron jelenlévő könyvkiadók. „A könyv évről-évre a boldogság forrásává válik. Az emberek részt vesznek a bemutatókon, az író-olvasó találkozókon. Neagu Djuvara előtt például három órán keresztül álltak sorba az olvasók, hogy dedikáltassák köteteit” – nyilatkozta Gabriela Maaz, a Humanitas könyvkiadó népszerűsítési igazgatója, hangsúlyozva, hogy a szerző legújabb, Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă című kötetéből több mint kétezer példányt adtak el.
Mario Demezzónak, az All Kiadó alelnökének nyilatkozata szerint a kiadó idén 30 százalékkal több könyvet adott el, mint tavaly. „A vásározókra ösztönzőleg hatottak reklámfogásaink, az egyes könyvek mellé vírusirtót, SIM-kártyát, kozmetikai szereket vagy csokoládét adtunk ajándékba, ami egyértelműen növelte az eladásainkat” – magyarázta Mario Demezzo.
Forrás és részletek: http://maszol.ro/kultura/valsaguzo_konyvipar_2011_11_29.html


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs, (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna