************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
        ReMeK-e-hírlevél
VI. évf., 2011/9. szám                                ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-Az MKE 43. Vándorgyűlésének ajánlása
-A Kulturális Örökség Napjai
PÁLYÁZATOK
-Nemzetközi gyermekrajzpályázat
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-Szakmai információs nap a kolozsvári Heltai Gáspár Alapítvány könyvtárában
-Könyvritkaságokból kiállítás az Akadémiai Könyvtárban
-Látogatás a könyvek csodálatos világában
-Országépítők - olvasótábor a Kalibáskőn
-Könyvtári nyílt napok Kézdivásárhelyen
ÉVFORDULÓK
-Száz éve született Bibó István
-Az EMKE húsz éve dokumentumokban - kiállítás
KITEKINTŐ
-Könyvtárosok a digitális korban - milyen készségekre van szükségünk?
-Egyedi késedelmi díj: ha nem fizetnek, olvasniuk kell
-Netre fel - könyvtár-informatikai verseny
DÍJAK
-Könyvtárosok kitüntetése az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából
-A legjobb európai könyv lehet
HAZAI
-Könyvtári műhelytitkok - erdélyi könyvtári körkép
-Megújult könyvtári tér, friss könyvek a Bod Péter Megyei Könyvtárban
-Örökbe fogadható történelem - kampány kolozsvári oklevelekért
-Továbbra is zárva tart a marosvásárhelyi Teleki Téka
-Könyvadomány Csíkfalvának
-Könyvgyűjtés a szórványnak
-100 000 kötetet pusztított el a víz a craiovai egyetemi könyvtárban
-Marosvásárhelyen új ingatlanba költözhet a megyei könyvtár több részlege
-Új versenyvizsga a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségére
ELHALÁLOZÁS
-Meghalt Varga Katalin író
-Elhunyt Kemenczky Judit költő
AJÁNLÓ
-150 év a Gutenberg-galaxison - Puskel Péter könyve az aradi magyar sajtóról
-Fiatal román írónő sikerkönyve
MOZAIK
-Olvass a sörök között!
-Krasznahorkai László az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál vendége
-E-könyv sikersztori: diadalúton a magánkiadás
-Elfogynak a Wikipédia szerzői?
-Már képekkel is lehet keresni a Google-on
-Új, örökké tartó DVD - hamarosan kapható lesz


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-Az MKE 43. Vándorgyűlésének ajánlása
A könyvtár, a könyvtári rendszer nemcsak tudástár, nemcsak nemzeti identitásunk értékőrző és közvetítő helye, hanem hatékony eszköz az információs társadalom kezében a társadalmi célok, a társadalmi megújulás, az esélykiegyenlítés, a kisebbségi és állampolgári jogok alkalmazásában.
A könyvtár – maga is tanuló szervezetként – a képzés minden szintjén (egyéni, iskolarendszerű vagy azon kívüli) támogatja a kompetenciaszerző, tudást megújító folyamatokat.
Nem az a kérdés, hogy könyvtárral vagy könyvtár nélkül. Versenyképesség a megújuló Európában csak a minőség következetes képviseletével, a tudás műveltséggé emelésével érhető el. Internettel, a könyvtári gyűjtemények tudás-hitelesítő bázisán. Versenyképes ország – versenyképes könyvtárossal: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete ezen jövőkép elérésének elkötelezett támogatója. A társadalom számára a 'Tanulás, tudás, műveltség – könyvtárosok a jövő szolgálatában' című konferenciájának záró pillanataiban e cél megvalósításához ajánlja fel erőforrásait.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista, Fehér Miklós, MKE-főtitkár
http://mke.info.hu/2011/08/az-mke-43-vandorgyulesenek-ajanlasa/


-A Kulturális Örökség Napjai
Tornyok és kastélyok, udvarházak és gyártelepek nyitják meg kapuikat Európa-szerte idén szeptember 17-18-án, hogy különleges, ritka vagy kulturális szempontból értékes épületekre, helyszínekre hívják fel a nagyközönség figyelmét.
1991 óta minden esztendőben ilyenkor zajlanak A Kulturális Örökség Napjai (European Heritage Day), amelynek központi témája Magyarországon: 1000 magyar ház. Erdélyből a kolozsvári Bocskai-ház, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a nagybányai Teleki Magyar Ház csatlakozott a programokhoz.
A Kulturális Örökség Napjait a világ negyvennyolc országában rendezik meg, s az eseménysorozat egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az idei magyar programsorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Kárpát-medence különleges építészeti értékeire, örökségére. Sok száz helyszín kapuja nyílik meg a látogatók ezrei előtt, olyan épületeket is látogathatóvá tesznek, amelyek egyébként részlegesen vagy teljesen zárva tartanak.
Forrás: http://www.erdely.ma/ajanlo.php?id=97698&cim=kulturalis_orokseg_napjai_1000_magyar_haz


PÁLYÁZATOK

- Nemzetközi gyermekrajzpályázat
Negyvenkettedik alkalommal hirdeti meg nemzetközi gyermekrajzpályázatát a TIARA Kulturális, Kereskedelmi es Szolgáltató Kft., egyebek mellett a japán külügyminisztérium és a Japán Művészetoktatási Alapítvány támogatásával. A pályázatra legfeljebb 15 éves gyerekek alkotásait várják. Pályázati határidő: 2011. október 15. Bővebb információ itt: TIARA Kulturális, Kereskedelmi es Szolgáltató Kft., 1038 Budapest, Szentendrei út 278/a. E-mail: tiarapen@mail.datanet.hu, web: www.tiara.hu, tel.: 06-1-240-9348, 06-1-436-9458, 06-1-436-9459.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=27989


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-Szakmai információs nap a kolozsvári Heltai Gáspár Alapítvány könyvtárában
A szórványban élő közép-erdélyi magyar lakosság könyvtári ellátását szolgáló könyvtárosok továbbképzésének megszervezésére irányuló szakmai információs napot tartottak Kolozsváron, a Heltai Gáspár Alapítvány könyvtárában, a budapesti Könyvtári Intézet szervezésében, 2011. július 4–5-én. A többi könyvtárostalálkozó programjához hasonlóan ismertették a Könyvtári Intézet által kidolgozott koncepciót, beszámoltak a 2007 óta megvalósított eredményekről, bemutatták a már működő bázis-képzőhelyek tapasztalatait.
A vendéglátók bemutatták alkalmasságukat a speciális (szórványi) képzőhelyi funkció ellátására (oktatóterem, szálláshely és étkezési lehetőség is rendelkezésre áll). A szándékok kölcsönös kinyilvánítása megalapozta az együttműködési megállapodás létrehozását, amelynek értelmében a 2011-2012-es tanévtől megindulhat a továbbképzés szervezése a közép-erdélyi szórványban dolgozó könyvtárosok számára.
Forrás: http://konyvtarakhataroknelkul.hu/kolozsvar-romania


-Könyvritkaságokból kiállítás az Akadémiai Könyvtárban
A Kolozsvári Magyar Napok keretében XV-XVII. századi magyar könyveket bemutató kiállítást láthatott a nagyközönség 2011. augusztus 16-tól augusztus 27-ig. A tárlat megnyitóján felszólalt Ioan Chindriş, az Akadémiai Könyvtár igazgatója, illetve Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. A kiállított könyvek között Sipos Gábor levéltáros, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke vezette körbe az érdeklődőket.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az Octavian Goga Megyei Könyvtár és az Akadémiai Könyvtár közös szervezésében létrejött kiállításnak nem volt meghatározható vezérfonala, inkább csak a ritkaságaikból állítottak ki egy-egy példányt - jelezte Sipos Gábor.  Egyaránt helyet kaptak a tárlaton egyházi, tudományos, történeti és irodalmi kiadványok. A XVI-XVII. századi nyomdáknak is emléket szerettek volna állítani a kiállítással, így kapott helyet benne Heltai Gáspár, Johannes Honterus, a Csíki Klastrom, Nagyszombat, illetve Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájából származó könyv is.
A könyvek többsége az 1948-ban a katolikus líceum, az unitárius, illetve református kollégium és más intézmények könyvtárainak az államosításával került az Akadémiai Könyvtár tulajdonába. A kiállított könyvek között két egyedi példány is látható volt, amelyeket valószínűleg sehol máshol nem láthatott a közönség. Az egyik, egy 1660-ban hely megjelölése nélkül kiadott könyv a ferences szerzetesrend szabályzatát tartalmazza. A másik pedig egy cirill betűs ábécéskönyv, amely a Református Kollégium könyvtárában maradhatott fenn, mivel keveset használták.
A két legrégebbi kiállított könyv a Thuróczy János féle Chronica hungarorum 1488-ban, Brnóban és Augsburgban kiadott egy-egy példánya.
Forrás és teljes cikk: http://multikult.transindex.ro/?cikk=15156


-Látogatás a könyvek csodálatos világában
A Kolozsvári Magyar Napok színes programkínálatát a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár is gazdagította rendezvényeivel. Erről és a könyvtárban szervezett csoportos látogatásról Ferencz Anikó jegyez részletes beszámolót a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap 2011. augusztus 23-i számában. Soraiból idézünk:
‘Érdekes kérdés, hogy vajon miért nem látogatják az emberek a múzeumokat, kiállítótermeket, könyvtárakat, miért szükséges egy rendezvénysorozat programfüzetének lapján visszaköszönő felhívásnak megjelennie ahhoz, hogy elmenjünk például a Gyógyszerészeti Múzeumba, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem viváriumát meglátogatni, a galériák, könyvtárak kapuján belépni? Említett okokból úgy gondolom, az immár második alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok, miként a Múzeumok Éjszakája és más hasonló rendezvények, a szórakoztatás mellett népnevelő jellegűek is.
A Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár 1990-ben kapta nevét, ám története 1859-ig nyúlik vissza, az akkor alapított Erdélyi Múzeum-Egyesület bibliotékájához fűződik. Az EME saját gyűjteményét – tulajdonjoga fenntartásával – az egyetem használatára bocsátotta. A könyvtárat 1872-ben létesítették, egyidőben az egyetemmel, mostani, (visszafogott) szecessziós stílusú főépületét 1909-ben avatták fel – meséli Gurka-Balla Ilona, az Egyetemi Könyvtár főkönyvtárosa, majd Kovács Eszter, az olvasószolgálat vezetője körbekíséri kis csoportunkat az épületben. A földszinti részen százéves gépekkel, tűvel és cérnával dolgozó könyvkötőkkel találkozunk. A módszer ugyanaz, mint száz éve, a technika itt semmit sem változott. Jól beváltak az eszközök, és minden korszerűsítés ellenére a leghatékonyabb most is a keményítős ragasztó meg a préselő. Külön szakember kezeli a betűkészletet, és a kötésnek is megvan a tanulható, ám bonyolult technikája. A könyvtár köteles letéti hely, ami azt jelenti, hogy minden, Romániában megjelent könyv, kiadvány, újság, folyóirat vagy bármilyen, nyomtatásban megjelent anyag minden számából ide is küldenek, amit a könyvtárnak rendszerezve tárolnia kell. Látogatásunkkor éppen ilyen újságokat kötöttek közös borítók alá. Az itt dolgozók nagyon segítőkészek, az érdeklődőknek szívesen elmagyarázzák a munkafolyamatot és a gépek működését. (...)
A könyvtár kis kiállítással is készült a városnapokra olyan magyar vagy erdélyi vonatkozású könyvekkel, amelyek Kolozsvárhoz vagy az itteni könyvnyomtatáshoz kötődnek. A látogatás végén szórólapot kaptunk minden hasznos információval, elérhetőséggel, és búcsúzáskor még egyszer nyomatékosították, hogy a könyvtár nem csak az egyetemisták és nem csak a kolozsváriak előtt áll nyitva, hanem középiskolás kortól minden korosztálynak, lakóhelytől és származástól függetlenül.’
Teljes cikk: http://www.3szek.ro/load/cikk/41822/latogatas_a_konyvek_csodalatos_vilagaban_kolozsvari_magyar_napok


-Országépítők - olvasótábor a Kalibáskőn
A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány 2011. augusztus 22–26. között immár negyedik alkalommal szervezte meg a kalibáskői olvasótábort, amely idén az Országépítők címet kapta. A táborban V-VIII. osztályos tanulók vehettek részt, idén 15 gyermek számára biztosítottak támogatott táborozási lehetőséget. Asztalos Attila szervező, a városi könyvtár munkatársa tájékoztatása szerint Udvarhelyszékről csupán 5 gyermeket fogadhattak, ezért a jelentkezőknek pályázniuk kellett a helyekre. A táborozók többi részét Tusnádról és Lábnyikról hívták, mert a tábor célja a különböző települések közötti kapcsolatok építése is volt.
Az oktatók – múzeum- és olvasáspedagógusok, valamint a könyvtár munkatársai - a nyári szünidő végén XVII-XX. századi erdélyi írók alkotásain keresztül igyekeztek visszavezetni a táborban részt vevő diákokat a szünidő alatt esetleg kimaradt olvasáshoz. Az olvasótábor célja az volt, hogy a kiválasztott szövegeken keresztül a táborozók felfrissítsék és bővíthessék szülőföldjükkel kapcsolatos, történelmi, társadalmi, természeti ismereteiket, erősödjön magyar nemzeti öntudatuk – mondta el Szabó Károly könyvtárigazgató. Természetesen a kezdeményezés mindenkori célkitűzése az olvasás népszerűsítése is, valamint az, hogy a részt vevő fiatalok értő olvasókká érjenek.
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=97608
http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/orszagepitok-a-az-olvasas-jegyeben-kalibaskon


-Könyvtári nyílt napok Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár az Őszi sokadalom ideje alatt egész sor rendezvényt szervezett. Wass Albert születésének századik évfordulója tiszteletére kiállította a sikeres szerző műveit, megszervezte a használt könyvek börzéjét, a kisgyermekek gyurmából kedvenc mesefiguráikat készítették el. Kriza János születésének kétszázadik évfordulója alkalmával olvasómaratont tartottak, bárki felolvashatott a szerző műveiből. Telt ház volt a könyvtárban, a gyermekek szép számban vettek részt a rendezvényeken és neveztek be a kérdőíves játékra az Őszi sokadalom és a céhes város témakörben. Akik elkéstek a kikölcsönzött könyvek visszavitelével, a sokadalom ideje alatt késedelmi díj fizetése nélkül ’csempészhették vissza’ azokat az előcsarnokban elhelyezett dobozba.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/41952/konyvtari_nyilt_napok


ÉVFORDULÓK

-Száz éve született Bibó István
Száz éve, 1911. augusztus 7-én született Bibó István (1911–1979) a magyar politikai gondolkodás legnagyobb alakjainak egyike. Mezővárosi értelmiségi családból származott, jogfilozófusként indult. A harmincas években ismerte meg a népi mozgalmat, szembesült az akkori Magyarország valóságával és az attól nagyon eltérő nyugat-európai társadalmi valósággal és mentalitással. (Teljes cikk itt: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/kultura/szaz-eve-szuletett-bibo-istvan.html)
A társadalomtudós és politikus két alkalommal is menedéket talált könyvtárakban - olvashatjuk Haraszti Katalin tájékoztatójában (IFLA-HUN levelezőlista). 1950-től, minden tisztségéből eltávolítva, könyvtárosként dolgozott az Egyetemi Könyvtárban, majd az 1956-os forradalom utáni megtorlást követő években - börtönéveit követően - újra könyvtárosként kapott 'életteret', a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárában dolgozott. Szomor Kornélné visszaemlékezését idézve: 'Bibó István hatalmas tárgyi tudásával, áttekintő készségével és alapos nyelvtudásával segítette a KSH-könyvtár állománygyarapítását, különösen a demográfia és az akkori Magyarországon még mostohagyereknek számító szociológia területén.'
Bibó István élete számos pontján kötődött Leányfaluhoz, hozzátartozói, leszármazottai ma is ott élnek. Leányfalu önkormányzata, a Bibó család és az Aba-Novák Galéria kezdeményezésére jött létre a 2011. augusztus 6-i Bibó 100 Emléknap, helyszíne a megújult Faluház volt. A nap fővédnöke Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnöke volt, aki előadást is tartott. A Bibó száz című kiállítás az Aba-Novák Galériában nyílt meg, ezen kortárs képzőművészek tisztelegnek Bibó István emléke előtt. Az előkészületek során a leányfalui szervezők szoros munkakapcsolatot alakítottak ki az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvánnyal, így a rendezvények augusztus hetedikén Budapesten, a Kossuth-klubban folytatódtak. A kétnapos rendezvény a Kossuth-téren álló Bibó István-szobornál ért véget, tisztelgő gyertyagyújtással. A rendezvényt támogatták: az NKA Képzőművészeti Szakkollégiuma és a Polgári Magyarországért Alapítvány.
Forrás: http://bibo100.blog.hu/, http://bibo.elte.hu/biboist
Haraszti Katalin, IFLA-HUN levelezőlista, moderátor


-Az EMKE húsz éve dokumentumokban - kiállítás
Az újjászületés krónikája - az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) 20 éve dokumentumokban elnevezésű tárlatot az idei Kolozsvári Magyar Napok keretében nyitották meg 2011. augusztus 16-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Plakátok, oklevelek, meghívók, fényképek, újságcikkek, könyvek és folyóiratok gazdag gyűjteményéből szervezett válogatás révén mutatja be a tárlat az EMKE újraalakulása óta eltelt húsz évét, az érdeklődők a zenetanár-festőművész Györkös Mányi Albert festményeiből is láthatnak több munkát. Kiállították ugyanakkor 'Az EMKE megalapítása és negyedszázados működése' című könyvet is, amelynek összeállítása Pákéi Sándor József alelnök-főtitkár nevéhez fűződik, és az egyesület 25 éves örömünnepére jelent meg 1910-ben.
Dáné Tibor Kálmán EMKE-elnök utalt arra, hogy a kiállítás összeállításakor az elmúlt húsz év eseményeiből a teljesség igénye nélkül kívántak egy csokorra valót bemutatni. Mint mondta, a nemzeti érzület erősítése érdekében 1885-ben megalapított, majd a magyar közösségnek hála a két világháború közötti időszakban is fenntartott Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet a kommunista hatalom 1947-es intézkedése sem tudta eltüntetni, 'továbbra is ott élt a lelkekben, főnixmadár módjára pedig újraalakulhatott 1991-ben'. Megjegyezte: jelentős múlttal büszkélkedhet az egyesület az erdélyi magyar civil társadalom felélesztésében való szerepvállalás terén, amiért külön köszönet illeti Dávid Gyula tiszteletbeli elnököt, valamint Kötő József főtanácsost. Dáné Tibor Kálmán reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező húsz év is ugyanilyen gazdag lesz, mint az elmúlt időszak, amelyből a magyar közösségek továbbra is profitálhatnak.
Teljes cikk itt: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61893


KITEKINTŐ

-Könyvtárosok a digitális korban - milyen készségekre van szükségünk?
A Library of Congress digitális tartalmak megőrzésével foglalkozó blogján jelent meg William LeFurgy bejegyzése What Skills Does a Digital Archivist or Librarian Need? címmel. A szerző tanárember, így a címben szereplő kérdést meglehetősen gyakran hallja a hallgatók szájából.
LeFurgy természetesen alapvetőnek tartja a különféle programnyelvek, szabványok és formátumok ismeretét és az ezek terén szerzett tapasztalatot - ő maga is a digitális megőrzés talaján mozog, tehát ezt tapasztalatból is mondja. Ám ez még nem minden: a jó szakember fogékony az új megoldásokra és technológiákra, amelyeket gyorsan és hatékonyan képes alkalmazni munkakörnyezetében. A mi szakmánkban - mondja - az ember erőteljesen függ a technológiáktól, azok pedig folyamatosan és gyors ütemben fejlődnek.
Teljes cikk itt: http://fiksz.klog.hu/2011/07/18/konyvtarosok-a-digitalis-korban-milyen-keszsegekre-van-szuksegunk/


-Egyedi késedelmi díj: ha nem fizetnek, olvasniuk kell
'Leolvashatják', pontosabban olvasással megválthatják késedelmi bírságukat a New York-i közkönyvtár gyermek használói. Minden dollár tartozás negyedóra olvasással apasztható. A könyvtár ugyanakkor nem ellenőrzi 'árgus monitorokkal', hogy tényleg olvasnak-e a gyermekek, mivel az olvasás otthon is történhet, nem muszáj helyben 'letudni'. 'Bízunk a gyermekeinkben' - mondta Jack Martin, a könyvtár igazgatóhelyettese, megjegyezve, hogy sok közülük az olvasást örömnek tartja, nem pedig kényszermunkának.
A szabályok szerint az a könyvtári tag, akinek 15 dollárnál több a késedelmi díjakból összeadódott tartozása, nem kölcsönözhet könyvet. A New York-i közkönyvtár azonban úgy véli, hogy jobb egy gyereket olvasni hagyni, mint olyan pénzre várni, amely úgysem folyik be. 'Az ország nehéz pénzügyi helyzetben van, a szülők kevésbé engedhetik meg, hogy könyveket vegyenek, ezért a gyerekeknek nagyobb szükségük van könyvtárra, mint valaha' - mondta Martin.
Forrás: MNO
KIT hírlevél, 2011. augusztus 3., 27. szám


-Netre fel - könyvtár-informatikai verseny
Netre fel címmel könyvtár-informatikai versennyel készül az új tanévre a zalaegerszegi Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ Könyvtára.
Külön honlap készül az általános iskola felsőtagozatosainak meghirdetett, háromfordulós tudáspróbához, a feladatot interneten keresztül lehet majd megoldani - mondta el Czirákyné Tóth Edit könyvtárvezető. A diákoknak országos adatbázisban, katalógusban kell majd keresniük. Internetről letöltött anyaggal, képpel, szöveggel bemutatkozó oldalt szerkesztenek, miközben a 'hasznos könyvtári tudás' mellett megtanulhatják például a Word dokumentumok használatát is. Igény szerint részt vehetnek néhány órás felkészítésen is, ahol azt is megtanulhatják, hogyan kell feltölteni az anyagokat, miként kell az adatbázisban keresni.
A zalaegerszegi könyvtárnak másfélezer regisztrált olvasója van, de a kölcsönzőkhöz kapcsolódnak osztálytársak, szomszédok, szülők, baráti közösségek - jegyezte meg Czirákyné Tóth Edit. Szólt arról is, hogy nyáron a könyvtárak egy része bezár, de az Apáczai a szünidőben is nyitva tart, mert a tapasztalatok szerint igény van rá.
Teljes cikk itt: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=316095&ctag=articlelist&iid=1


DÍJAK

-Könyvtárosok kitüntetése az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából
Idén, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársaság Elnöke a könyvtárügyben végzett több évtizedes eredményes munkája elismeréseként Papp Istvánnak, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott főigazgató-helyettesének a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta.
A nemzeti ünnep alkalmából közgyűjteményi és közművelődési dolgozókat tüntetett ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Széchenyi Ferenc-díjat vehettek át: Dr. Bartos Éva könyvtáros, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének igazgatója; Dr. Hervay Ferenc Levente ciszterci szerzetes atya, a Zirci Ciszterci Apátság Újkönyvtára könyvtárvezetője; Dr. Madas Edit tudományos kutató, irodalomtörténész, az MTA doktora, Országos Széchényi Könyvtár, Res Libraria Hungariae Kutatócsoport; Varga Róbert könyvtáros, a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója.
Szinnyei József-díjban részesültek: Ásványi Ilona könyvtáros, a pannonhalmi Főapátsági Könyvtár könyvtárigazgató-helyettese; Kovách Margit könyvtáros, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szerzeményezési és Feldolgozó Osztálya osztályvezetője; Mikola Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara Könyvtárának könyvtárosa; Somorjai Olga, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának könyvtárosa; Szilágyi Irén könyvtáros, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár és Művelődési Központ megbízott igazgatója; Szivi Józsefné könyvtáros, a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárának gyűjteményszervezési igazgatója.
Wlassics Gyula-díjjal tüntették ki Smiriné Kokauszki Erikát, a köröstarcsai Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjét.
Pauler Gyula-díjat vehettek át: Dr. Sipos Gábor, az Erdélyi Református Egyházkerület Kolozsvári Gyűjtőlevéltárának levéltárosa, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke; Dr. Lakos János, a Magyar Országos Levéltár főlevéltárosa, levéltári vezető-szakfelügyelő; Dr. Hudi József, a Dunántúli Egyházkerület Levéltárának főlevéltárosa, levéltár-igazgató; Horváth J. András, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa, főosztályvezető.
Forrás: http://www.fszek.hu/?article_hid=11976
Haraszti Katalin, IFLA-HUN levelezőlista, moderátor


-A legjobb európai könyv lehet
Az idén ötödik alkalommal átadásra kerülő Prix du Livre Européen előzetes listájába választotta György Péter Apám helyett című könyvét. A 10 000 euróval járó díjat az Európai Unió 27 tagállamában az elmúlt év során megjelent legfontosabb publikációk közül válogatva, regény és esszé kategóriában adják át év végén Brüsszelben. A 12 tagból álló nemzetközi zsűrinek decemberig kell választania az európaiság, a közös európai identitás és kultúra kérdéskörét tárgyaló művek közül. György Péter könyvének a XX. századi magyar történelem felejtés-stratégiáit elemezve pontosan az európai kultúra kríziseit sikerül kitapintania: demokratikus közösség a mai Európában nem jöhet létre a múlttal való szembenézés és reflektált emlékezet-kultúra nélkül - olvasható a francia honlapon (http://www.livre-europeen.eu/?p=2123).
Forrás: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/61643


HAZAI

-Könyvtári műhelytitkok - erdélyi könyvtári körkép
A Transindex hírportál könyvtárakkal foglalkozó sorozatában több nagyobb erdélyi könyvtár vezetője is válaszolt Fülöp Noémi újabb körkérdésére.
'Úgy tűnik, lejárt a poros, unalmas, passzív könyvtárak kora: alig találni Erdélyben olyan könyvtárat, amelyik nem próbálja meg különböző rendezvényekkel becsalogatni az olvasókat. Az olvasómaratonok vagy könyvbemutatók mellett filmvetítések (vagy akár egész fesztiválok), kiállítások, beszélgetések, gyerekprogramok zajlanak az intézményekben. Mindez annak ellenére, hogy a Transindex kérdéseire válaszoló könyvtárigazgatók szinte egytől egyig a hely- és a pénzhiányt említették először a problémák sorában. Azonban nem csak a szűkös térbeli és anyagi keret miatt kell kreatívan gondolkodniuk: hiányzik az a könyvtárpedagógiai és -szociológiai szakmai háttér is, amely segítene újabb olvasókat nevelni.
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár legnagyobb gondja a helyhiány, ez akadályozza a nagyobb rendezvények megszervezését is, mondta el Vántsa Judit igazgató. A kisiskolásoknak heti rendszerességgel Meseklubot szerveznek, ennek célja az olvasás népszerűsítése - emellett a könyvtár több más rendezvénynek (kiállítások, olvasómaraton) ad otthont.
A nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban a klasszikus író-olvasó találkozóktól a tematikus kerekasztal-beszélgetésekig színes programkínálatot igyekeznek összeállítani az olvasók megnyerésére. A Tavaszi Hajnal igazgatóhelyettes által felsorolt gondok, nehézségek egy része a teljes romániai könyvtárrendszert érinti. 'Alapproblémának tartom a nemzeti fejlesztési stratégia hiányát és a Nemzeti Könyvtárnak mint módszertani intézetnek az abszenteizmusát ennek kidolgozásakor - fogalmazott Tavaszi. - A könyvtárosszövetség (ANBPR) és a munkánkat támogató alapítvány (IREX) akciói a vezérelveket nem pótolják, csak kiegészíthetnék azokat. Nálunk nem létezik könyvtárpedagógia és -szociológia - vagy ha igen, nem tudunk róla. Az olvasásra nevelés esélyét ezeknek a szakterületeknek a bevonásával lehet növelni. A legkisebb program kidolgozásához is szakemberre, ötletre, időre és pénzre van szükség.' Hozzáteszi, alapvető problémát jelent az évente csökkenő költségvetés is.
A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban többféle művelődési, ismeretterjesztő és szórakoztató rendezvényt szerveznek, hetente akár több alkalommal is. A könyvtár honlapjáról kiderül: többek között filmklubot működtetnek, könyvbemutatókat, kiállításokat szerveznek, emellett a könyvtár szervezte a TrésCourts Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál udvarhelyi kiadását is. 'A város mintegy 35 ezer lakosából 19 ezren beiratkozott könyvtárhasználók, ebből mintegy 5500 személy aktív könyvtárlátogató' - tette hozzá Szabó Károly, az intézmény igazgatója. 'A legfontosabb problémaként a szűkös gazdasági keretet emelném ki, amely a folyamatos infláció ellenére is évről évre csökken. Ez ellehetetleníti a könyvtárak modernizációját, tudatos és megtervezett állományfejlesztését, az új típusú információhordozók beszerzését és azok hozzáférhetővé tételét.'
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kulturális programjainak célja 'a szabadidő értelmes, hasznos és kellemes eltöltése, létező közönségünk megtartása és újabb érdeklődőknek a könyvtárba vonzása, a rendezvényekre érkezők érdekeltté tétele a könyvtár kulturális és szellemi kínálata, könyves és információs szolgáltatásai iránt' - sorolta Szonda Szabolcs, az intézmény igazgatója. 'A visszajelzések azt igazolják, programjainkat értékelik a könyvtár és kínálata iránt érdeklődők, intézményünk pedig jelentős szereppel bír a helyi, megyei, erdélyi kulturális rendezvényszervezési és -lebonyolítási kapcsolatrendszerben is' - összegezte.
Teljes írás itt: http://multikult.transindex.ro/?cikk=15036


-Megújult könyvtári tér, friss könyvek a Bod Péter Megyei Könyvtárban
A Bod Péter Megyei Könyvtár kölcsönző részlege nemrég lebonyolított, kisebb átrendezés után várja olvasóit. A kölcsönző és a tájékoztató részleg egybenyitása révén több könyvtáros segíti a kölcsönözni kívánókat, illetve a részben átrendezett könyvállomány valamivel szellősebb elhelyezésére nyílt lehetőség. A hangoskönyv- és film-állomány is kiemelt elhelyezést kapott a fogadópulttal szemben, így jobban böngészhető kölcsönzés céljából. Internet-hozzáférést, számítógéphasználatot ily módon a kölcsönző részleg több termében, könyvek között biztosít az intézmény, immár hat gépen (köztük új laptopok is vannak), a 14 éven aluliak számára pedig a gyermekkönyvtár kínál e célból két számítógépet.
A könyvek népszerűsítésére szolgáló, újdonságként használatba került kispolcokon sok frissen beszerzett könyv található.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/08/megujult-konyvtari-ter-friss-konyvek.html
http://multikult.transindex.ro/?hir=4618


-Örökbe fogadható történelem - kampány kolozsvári oklevelekért
Hatalmas érdeklődésnek örvendett a Kolozsvári Magyar Napok keretében megszervezett csoportos tárlatvezetés a Román Országos Levéltár Kolozs megyei székhelyén, 2011. augusztus 18-án. Az érdeklődők olyan felbecsülhetetlen értékű iratokat, illetve ezek másolatait láthatták, amelyekhez amúgy csak a kutatóknak van hozzáférésük, így a délutáni egyórás alkalomra már annyian összegyűltek az intézmény előtt, hogy sokaknak kint kellett várakozniuk, hogy a második csoporttal bejuthassanak az intézménybe. A tárlatvezetéssel is szeretnék felhívni a lakosság figyelmét az Erdélyi Magyar Levéltárosok Egyesülete által indított, Fogadd örökbe a múltad! elnevezésű kampányra. A 'Fogadj örökbe egy oklevelet, és örökbe fogadod a múltad!' mottójú kampány szervezői a lakosság adományait várják, amelyekből a rendkívül értékes oklevélgyűjtemény korszerű tárolását szeretnék biztosítani: a korszerűtlen, savas papírból készült palliumokat és dobozokat szeretnék kicserélni jó minőségű és méretre szabott tárolóanyagokra.
Kolozsvár levéltárának oklevélgyűjteménye közel ötszáz, 1224-től 1831-ig terjedő időszakra keltezett iratot tartalmaz, papír- és pergamenhordozón egyaránt. A fontosabb oklevelek közül megemlíthető Zsigmond király 1405-ös kiváltságlevele, amellyel Kolozsvárt a szabad királyi városok sorába emelte, vagy Mátyás különböző jogokat biztosító oklevelei. Emellett megtalálható Szapolyai János oklevele, amelyben a várost a leghűségesebbnek nevezte, Izabella királyné adománylevelei vagy Bethlen Gábor reneszánsz díszítésű oklevele, az 1668-as szabad királyi városi rang elvesztése utáni szabályrendelet és annak visszaszerzésének bizonyítéka, I. József 1709-es kiváltságlevele.
A szervezők minden adományozónak - az örökbefogadói bizonylat mellé - elküldik Mátyás király azon oklevelének másolatát is, amelyben az uralkodó büszkén utalt arra, hogy Isten kegyelméből ebben a városban született. Az adományokat az Erdélyi Magyar Levéltárosok Egyesülete a levéltár bejárata mellett felállított standjánál lehet átadni, illetve banki átutalással. Az örökbe fogadható okiratok közül sokat meg is tekinthettek még az érdeklődők, akiket Flóra Ágnes levéltáros kalauzolt. Flóra Ágnes egyébként a tárlatvezetésen azt is elmondta: az intézmény vezetőségétől függött, hogy fogadhatják-e a látogatókat, végül megkapták erre az engedélyt, de azt kérték, hogy 20. századi dokumentumokat is mutassanak be a látogatóknak.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=54487
http://erdely.ma/kultura.php?id=97164


-Továbbra is zárva tart a marosvásárhelyi Teleki Téka
Erdély egyik leghíresebb közkönyvtára, a gróf Teleki Sámuel által alapított marosvásárhelyi Teleki Téka már fél esztendeje nem fogadja vendégeit. Továbbra sem tudni, kik a felelősök a Tékában tavaly novemberben felfedezett jelentős könyvhiány miatt, a nagy értékű, XVI-XIX. századi kiadványok eltűnéséért. Az intézmény jelenleg is zárva tart tatarozás és leltározás miatt.
'Én csak annyit tudok, hogy a belső munkálatok miatt a volt munkatársaim a hatalmas könyvállományt egyik teremből a másikba költöztetik, és közben leltároznak' - mondta el a Krónika újságírójának Spielmann Mihály, az intézmény augusztus elsején nyugdíjba vonult részlegvezetője.
A Teleki–Bolyai Könyvtárban végzett leltározás tavalyi novemberi lezárásakor derült ki, hogy több száz kiadvány, többek között a XVI. században kiadott könyvritkaság tűnt el az intézmény polcairól. Deé Nagy Anikó, a Teleki Téka volt anyagi és szellemi támogatására létrejött Teleki Alapítvány tiszteletbeli elnöke korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, javasolni fogja az alapítványnak, hogy a világhálón tegyék közzé a hiánylistát, hisz szerinte van remény arra, hogy antikváriumokból, gyűjtőktől előkerüljenek a felmérhetetlen szellemi és anyagi értékkel bíró kiadványok.
Teljes cikk itt: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=54159


-Könyvadomány Csíkfalvának
Jelentős könyvcsomagot vehetett át augusztusban Csíkfalva. Az adományt a debreceni Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület (EJKE) adta át a nyárádmenti községben.
A 18 doboznyi állomány szép-, gyermek-, ifjúsági és világirodalmi, valamint ismeretterjesztő könyveket tartalmaz. A nyárádmenti gyökerekkel rendelkező Csíki András elmondta: az adomány könyvtárak, kiadók, intézmények és magánszemélyek felajánlásaiból gyűlt össze. Erdélybe első alkalommal jöttek ilyen jellegű szállítmánnyal, de idén még egyet hoznak a Székelyföldre, és már folyik a tankönyvek, tanszerek gyűjtése a csángó iskolák számára, ezt a következő évben szállítják a helyszínre.
A Csíkfalvára érkezett könyveket a helyi iskolai és községi könyvtárban helyezik el. Balogh István polgármester a község nevében nyilvánított köszönetet az adományért. A létező könyvtárak állománya szegényes, ezért nagyon szívesen vették az adományozást, hiszen szeretnék mindenki, de főleg a gyerekek, ifjak számára elérhetőbbé, használhatóbbá tenni a könyvtárat.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/faluszerte/18-doboz-konyvet-hoztak-csikfalvara


-Könyvgyűjtés a szórványnak
A szórványban élő bihari magyarságnak is meg kell adni a lehetőséget, hogy anyanyelvén olvashasson szaklapokat, folyóiratokat, szépirodalmat. Ennek érdekében indított könyvgyűjtési akciót az RMDSZ Bihar megyei szervezete, hogy a szórványmagyarságnak könyvtárat alapíthasson, illetve a néhány hete létrehozott mezőbikácsi téka állományát bővíthesse.
Akiknek vannak otthon olyan könyveik, amelyeket elajándékoznának a szórványban élők könyvtáranyagának bővítésére, arra kérik, támogassák a kezdeményezést. Felajánlásaikat leadhatják az RMDSZ megyei székházában, Nagyváradon, a Fekete Sas-palotában, vagy vidéken Nagyszalontán, Székelyhídon, Margittán, Érmihályfalván és Élesden az RMDSZ-irodákban. Bővebb információkért tárcsázhatják a 0259-432-884-es telefonszámot, vagy írhatnak a sajtormdszbh@gmail.com és a biharmegye@rmdsz.ro e-mail-címre.
Forrás: http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=98016


-100 000 kötetet pusztított el a víz a craiovai egyetemi könyvtárban
Forró víz tört be 2011. augusztus 12-én éjszaka a Craiovai Egyetemi Könyvtár alagsorában található könyvraktárba. Rövid idő alatt nagy mennyiségű, 50-60 fokos víz öntötte el az alagsori raktárhelyiséget a fővezeték meghibásodása következtében. Mihai Coşoveanu könyvtárigazgató súlyos kulturális veszteségnek nevezte a víz okozta károkat, ugyanis az elöntött raktárban 100 000, egyedi értéket jelentő kötetet őriztek, másrészt veszélybe került az épület alapja is.
Forrás: http://www.realitatea.net/inundatie-la-biblioteca-universitatii-din-craiova-100-000-de-volume-unicat-au-fost-distruse-de-apa_861411.html

-Marosvásárhelyen új ingatlanba költözhet a megyei könyvtár több részlege
Marosvásárhelyen a volt Park Hotel épületébe költözhet hamarosan a megyei könyvtár több részlege, miután a szállodaépület még korábban visszakerült a Maros megyei önkormányzat ügykezelésébe. Jelenleg az ingatlan felújításán dolgoznak, ősszel azonban várhatóan már több önkormányzati alárendeltségbe tartozó intézmény is oda költözhet. Az új ingatlanban a megyei könyvtár többek közt multimédia-központot és konferenciatermet is működtetne.
Forrás: http://www.mediatica.ro/hirek/kozelet/53218/marosvasarhelyen-uj-ingatlanba-koltozhet-a-konyvtar.html


-Új versenyvizsga a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségére
Kénytelen volt elmozdítani Kovászna Megye Tanácsa Szonda Szabolcsot a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségéből. Az önkormányzat 2011. július 28-i ülésén nyilvánította semmisnek azt a határozatot, amelynek révén Szondát 2008 októberétől kinevezték a könyvtár élére helyezték ki. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a brassói Táblabíróság július elején jogerős ítéletben helyt adott a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tănasă és Codrin Munteanu volt prefektus által a könyvtárigazgatói tisztség betöltésére vonatkozó kiírás kapcsán megfogalmazott kifogásoknak. A két feljelentő diszkriminációra hivatkozva azt kifogásolta, hogy 2008-ban, a könyvtári vezetőségi tisztség betöltésére vonatkozó kiírásban kritériumként jelölték meg a magyar nyelv ismeretét.
Szonda Szabolcs a bírósági határozat miatt augusztus 1-jétől távozott a könyvtár éléről, a tanácsülésen Hollanda Andrea osztályvezetőt bízták meg a megyei könyvtár ideiglenes vezetésével. A tanácsülésen a könyvtári igazgatói tisztség kapcsán újabb pályázat kiírásáról döntött a testület. A pályázóktól ezúttal nem kérik expliciten a magyar nyelv ismeretét, a kiírás szerint a román nyelv és két, uniós szinten hivatalos nyelv ismerete szükséges. Emellett egyetemi és magiszteri végzettséget, illetve kulturális menedzseri képesítést tanúsító, a szakminisztérium által elismert okleveleket is fel kell mutatniuk a pályázóknak, illetve szakmai régiséggel is kell rendelkezniük.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a tanácsülésen elmondta, elfogadják, ám nem értenek egyet a brassói Táblabíróság döntésével. Kijelentette, nem hagyják annyiban az ügyet, jogorvoslatot a strasbourgi emberjogi bíróságon keresnek. Az elnök továbbá kijelentette, a könyvtár kulturális intézmény, amelynek tevékenysége nem a könyvek kikölcsönzésében merül ki: Szonda Szabolcs igazgató mandátuma alatt számos kulturális eseményt szerveztek, rengeteg projekt vette kezdetét. Emellett hangsúlyozta, a kiírás világos volt: nem magyar nemzetiségű személyek jelentkezését várták, hanem olyanokét, akik ismerik a magyar nyelvet, hiszen ez elengedhetetlen egy olyan megyében, ahol a magyar lakosok aránya 75%-os, a könyvtár látogatóinak 85%-a magyar, és a 220 ezer példányt számláló könyvállomány zöme is magyar nyelvű.
Megkeresésünkre Szonda kijelentette, ismét megpályázza a tisztséget, hiszen mandátuma alatt megkezdett, jelen pillanatban befejezetlen vagy épp zajló projektet kell lebonyolítania az intézménynek, ebben a munkában pedig részt szeretne vállalni.
Az új versenyvizsga dátumaként eredetileg 2011. szeptember 5-ét tűzték ki, ám a kormánymegbízotti hivatal Valentin Ionaşcu alprefektus által felszólította a megyei önkormányzatot, hogy pontosítsa a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségének elnyeréséhez támasztott feltételeket, mert a vonatkozó tanácshatározatban nem tisztázott, hogyan kívánják ellenőrizni a nyelvismeretet. A közgyűlés elvégezte a szükséges pontosítást. A versenyvizsgát egy hónap eltolódással újra meghirdették, 2011. október 5-re.
Forrás: Transindex, http://itthon.transindex.ro/?cikk=15037
Háromszék, 2011. augusztus 30., http://www.3szek.ro/load/cikk/42028/megismetlik_a_versenyvizsgat


ELHALÁLOZÁS

-Meghalt Varga Katalin író
Meghalt Varga Katalin költő, író, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája, a Barátom, Bonca és számos más gyermek- és ifjúsági könyv szerzője. A kétszeres József Attila-díjas írót 83 éves korában, hosszas betegség és egy súlyos baleset után, 2011. augusztus 4-én érte a halál. Legnépszerűbb könyve, a Gőgös Gúnár Gedeon 1962-ben jelent meg, azóta negyvenkét kiadást ért meg, és eddig több mint 2,5 millió példányban kelt el.
Varga Katalin 1928. március 26-án született Budapesten. Közgazdásznak készült, de később az ELTE bölcsészkarán magyar szakos tanári diplomát szerzett. Főleg gyermek- és ifjúsági könyveivel lett népszerű, de verseskötetei, regényei is megjelentek. Harminc könyvét adták ki mostanáig. Meséit, gyermekkönyveit számos nyelvre lefordították, több regényéből film is született. Több verseskötet után 1974-ben Árpa és gödölye című regényével prózaíróként is jelentkezett. Gyermekkönyvei a kisiskolások kedves olvasmányai voltak, s napjainkban képes mesekönyvei, írást-olvasást tanító verses meséi reneszánszukat élik. A kisgyerekek még ma is a Gőgös Gúnár Gedeonból tanulnak meg olvasni, a Mosó Masa mosodájából helyesen írni. Bonca-történetei nem csupán könyvben, hanem a filmvásznon is nagy népszerűségre tettek szert, a Kisbence, A zöld torony vagy Piskóta című regényei még most is üdítő olvasmánynak számítanak.
Az írónőt 1976-ban József Attila-díjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben elnyerte a Müncheni TV-fesztivál Díját, 1981-ben kiérdemelte a Munka Érdemrend arany fokozatát, 1983-ban Ifjúsági Díjban részesült. Később, 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2008-ban pedig IBBY-életműdíjat vehetett át a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/elhunyt_varga_katalin_kolto_iro


-Elhunyt Kemenczky Judit költő
2011. augusztus 19-én, sok szenvedés után, hatvanhárom éves korában elhunyt Kemenczky Judit költő, műfordító, festőművész.
Kemenczky Judit 1948. augusztus 9-én született Budapesten. 1970–1972 és 1976–1978 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt. Költőként, majd műfordítóként vált ismertté, első verseskötete, A vesztő 1978-ban, a Sorsminta pedig 1982-ben jelent meg, de fordított japán Nó-drámákat - eredetiből - és a középkori misztikus, Hildegard von Bingen írásait is.
Kemenczky Judit költő és orientalista, japán műfordító egy időben Györe Balázzsal együtt az Országos Széchényi Könyvtár fölöspéldány-csoportjának munkatársaként dolgozott, ebből az életrajzi körülményből származik a Fölöspéldány-csoport neve, amelynek tagja volt.
Teljes írás itt: http://www.litera.hu/hirek/elhunyt_kemenczky_judit


AJÁNLÓ

-150 év a Gutenberg-galaxison - Puskel Péter könyve az aradi magyar sajtóról
Mintegy nyolcvan-száz ember ünnepelt Aradon 2011. augusztus 13-án, amikor megülték Az Aradi Magyar Sajtó Napját. A hetven éves Puskel Péter aradi újságíró, közíró, művelődéstörténész 150 évre teszi az aradi magyar sajtó történetét, és annak kezdetét az Alföld 1861. augusztus elsejei megjelenésétől számítja. Az ünnep keretét az Aradon megjelenő Nyugati Jelen napilap biztosította, és azon a mai és egykori főszerkesztők, újságírók és alkalmi munkatársak, valamint a lap megjelenésében közreműködő alkalmazottak, illetve politikusok is jelen voltak. Sokan megkapták az alkalomra készült emléklapot.
Az ünnepséget megkoronázta a 150 éves aradi magyar sajtó jubileuma előtt tisztelgő kötet bemutatója. Puskel Péter 150 év a Gutenberg-galaxison. Aradi magyar napilapok és periodikák című könyve az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatának darabja. A kétszáz oldalas, kis formátumú (12x20 cm), képekkel, karikatúrákkal illusztrált könyv 27 fejezetben foglalja össze az Aradon és a megyében 1861 óta megjelent lapokról szóló fontos tudnivalókat. Puskel Péter sajtótörténete nem monográfia, hanem olykor szubjektív látásmóddal megírt cikkgyűjtemény benyomását kelti. Tudományos alapossággal vázolja föl mindazt, amit érdemes tudni az Aradon megjelent lapokról, íróikról, szerkesztőikről és megjelenésük körülményeiről. A kötet könyvészettel és címtárral zárul.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=97705
http://www.nyugatijelen.com/jelenido/ez_mar_nem_kapirgalas.php


-Fiatal román írónő sikerkönyve
Az évente megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra elsőkönyves fiatal írókat is meghívnak, könyveikből részleteket közöl az irodalmi sajtó. Ilyen volt a közelmúltban Filip Florian román író Kisujjak (Degete mici) című nagydíjas kötete. A román kortárs irodalomban máris újabb sikerkönyvvel jelentkezett egy fiatal bukaresti írónő, Adina Rosetti, aki hazai sikere után az elsőkönyvesek fesztiválján, Budapesten is bemutatkozott. A regényt a bukaresti Curtea Veche kiadó jelentette meg 2010-ben, a második kiadás máris követte ebben az évben. A Deadline című könyvet szemleíró kritikusa, Răzvan Petrescu az utóbbi húsz év legjobb debütregényének nevezi. Adina Rosetti 1979-ben született, a Román–Amerikai Egyetemen szerzett diplomát, újságíró szakot is végzett, a Time Out Bucharest szerkesztője, az Elle magazin munkatársa. 2007-ben ’Az év legjobb fiatal kulturális újságírója’ címet nyerte el. Így nem csodálkozunk, ha regényét megtörtént esetek ihlették, hiszen a ma újságírója előtt a hírvilág óriási területei nyílnak meg, tájékozódási lehetőségei tágak és szabadak.
Teljes írás itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=98544


MOZAIK

-Olvass a sörök között!
Nem elírás a cím, ezzel a szlogennel hirdette meg különleges fesztiválprogramját a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat csapata. A Félsziget elnevezésű, Marosvásárhelyen rendezett fesztivál látogatói a Látó szépirodalmi folyóirat jóvoltából Demény Péterrel, Vida Gáborral, Szabó Róbert Csabával, Kovács András Ferenccel és Székely Csabával is találkozhattak. A sörözés mellett olvasásra buzdították a fesztiválozókat, mégpedig egy négy napig működő, augusztus 25–28. között zajló program keretében. A négynapos Látó-sátor részletes programja megtalálható a projekt honlapján.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/magazin/olvass-a-sorok-kozott
http://www.litera.hu/lathatas/olvass_a_sorok_kozott_a_lato_a_felszigeten_utolso_nap


-Krasznahorkai László az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivál vendége
Krasznahorkai László Kossuth-díjas magyar írót meghívták az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol Colm Tóibín neves ír novellistával, újságíróval beszélgetett a közönség előtt 2011. augusztus 26-án. A két neves író az Európa új korszakban című programsorozat részeként ült össze a Corner Theatre-ben.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/krasznahorkai_laszlo_az_edinburghi_nemzetkozi_konyvfesztival_vendege


-E-könyv sikersztori: diadalúton a magánkiadás
Újabb és újabb megrázó e-könyves győzelmek az olvasás világában - most egy amerikai közvetítésű, Angliában született könyv dönt eladási csúcsokat. A meglepő az egész történetben az, hogy a bombasikert megelőzően a könyvet a kiadók visszautasították.
A London Evening Standard beszámolója szerint Louise Voss szigetországbeli írónő műve, a Catch Your Death otthon nem talált kiadóra. A szerző ezek után elhatározta, hogy feltölti írását az Amazon self-publishing oldalára. Röviddel a közzététel után a könyv olvasottsága az élre ugrott, a 0,95 fontért árult könyvvel a hölgy már rég túl van az ötvenezer letöltésen.
Miután feltöltötte a művét az Amazonra, az írónő széleskörű marketing munkába kezdett: természetesen ingyenes módra, azaz csakis a Facebook-on nyitott, majd különböző független (azaz self-publishing) kiadásokra specializálódott fórumokon, levelezőlistákon bátorította az embereket könyve megvásárlására. Az Amazon-on jelenleg 4,59 dollárért kapható könyvet a portál így mutatja be: 'Az Amazonon 2011. májusában először publikált könyv azonnal szenzációvá vált. Ez az első teljesen olyan self-published (független kiadás) mű, amely hónapokig vezette az Amazon eladási listáját, és nem amerikai szerző írása. Több tízezren töltötték le rövid idő alatt a kisregényt. A nyomtatott kiadást a Harper Collins szerződte le. További folytatás várható, az újabb rész 2012-re kerül közönség elé. A szerzői díj feltétlenül legalább hat számjegyű.'
Forrás: http://konyvkonnektor.hu/?p=954


-Elfogynak a Wikipédia szerzői?
A kifáradás jeleit mutatja a Wikipédia, a világ legismertebb online lexikonja - nem az olvasók, hanem a szerzők kezdenek elfogyni a projekt mögül, vélik az elemzők. Bár a lexikon továbbra is 270 nyelven érhető el, és minden hónapban közel 500 millió egyedi látogató keresi fel, szerzői és szerkesztői kezdenek elpártolni az oldaltól.
Az elemzők szerint ennek elsődleges oka az, hogy a Wikipédia egy, a jelenlegi megoldásokhoz képest meglehetősen bonyolult szerkesztési felületet használ, a feltöltött anyagoknak pedig egy úgynevezett szerkesztőségi szűrőn is keresztül kell menniük, ami eltántorítja a szerzőket a cikkírástól. Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója azonban úgy véli, továbbra is életképes az internetezők által fenntartott és az őket szolgáló média gondolata. Meglátását azzal támasztja alá, hogy az online lexikont továbbra is az olvasók tartják el. A hiba tehát valószínűleg valahol a 'rendszerben' van. Kilátásba helyezte, hogy egyszerűsíteni fogják a portál adminisztrációs felületét, illetve tudatosan bővíteni fogják a szerzők és szerkesztők körét. Elmondása szerint egyetemekkel fogják felvenni a kapcsolatot, és olyan egyetemi oktatókat keresnek, akik hallgatóiktól dolgozatként elfogadják a Wikipédia bővítésében való részvételt.
Forrás: http://maszol.ro/media/elfogynak_a_wikipedia_szerzoi_2011_08_11.html


-Már képekkel is lehet keresni a Google-on
A Google bemutatta továbbfejlesztett keresési szolgáltatását. Mostantól a keresőablakba képeket is lehet dobálni, hogy megtudjuk, mit ábrázolnak, hol készültek vagy mikor.
A keresési lehetőségek közül kiválaszthatjuk, a gépünkön tárolt képekre keresünk rá, vagy egy kép URL-jét illesztjük be (jobb egérgomb, majd a linket kell bevinni a keresőablakba), aztán klikk a Search Images gombra. A Google elemzi a képet, és megjeleníti, rendszere alapján mire is hasonlít leginkább.
Forrás: Figyelő, 2011. augusztus 03.
KIT hírlevél, 2011. augusztus 3., 27. szám


-Új, örökké tartó DVD - hamarosan kapható lesz
A CD, DVD és Blu-ray lemezek óriási hátulütője, hogy hosszabb távú adattárolásra egyáltalán nem garantáltak. Trópusi gombák mellett a napfény is olvashatatlanná teszi őket. Az LG és a Millenniata által bemutatott - és elvileg nemsokára piacra kerülő - új M-Disc azonban a műanyag korongok helyett egy kőtábla tartósságával rendelkezik. A gyártó szerint a jelenlegi optikai meghajtókkal (DVD/Blu-ray) is olvasható lemez kibírja azt is, ha folyékony nitrogénfürdő után forró vízbe dobják. Állításuk szerint a lemez gyakorlatilag végtelen időre megőrzi a tárolt adatot. Ráadásul az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásai is alátámasztják, hogy sokkal ellenállóbb a jelenlegi megoldásoknál. Amint azt említettük, az új lemez visszafelé kompatibilis a régi olvasókkal, azonban írni rá csak speciális meghajtóval lehet. Ez azért van, mert a lemez felépítése és anyaga eltér a mai, lézerrel elszínezhető festékréteget alkalmazó lemezekétől. Itt ugyanis a lézer nem simán elszínezi a felületet, hanem árkokat vés az adattároló rétegbe.
Azt pontosan nem tudni, hogy milyen anyagból is áll a lemez; a gyártó csupán annyit árult el, hogy „természetes” és „kőszerű”. Az új technológia hátránya, hogy az újraírás nem megoldható, mivel a felvésett jelek nem törölhetőek. A piaci bevezetésre készen álló speciális DVD lemezek a hagyományosokhoz hasonló mennyiségű adatot - 4,7GB - képesek tárolni, bár írásuk meglehetősen lassú: csupán fele (4x) a mai átlagos laptop DVD-írói által nyújtotthoz képest.
Az új lemez az archívumok, archiválók számára is jó hír lehet, mivel így végre nem kell olyan részletekre figyelniük, mint például a tároló páratartalma vagy hőmérséklete. A Védelmi Minisztérium által folytatott tesztek végére az M-Disc ugyanúgy olvasható maradt, míg a konkurens lemezek közül sokakat már fel sem ismert a lemez-analizátor. A lemez a jelenlegi tervek szerint darabonként 3 dolláros áron kerülne forgalomba.
Forrás: http://www.technet.hu/hir/20110808/orokke_tart_az_uj_dvd/


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu