************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
         ReMeK-e-hírlevél
VI. évf. 2011/8. szám                                         ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a
bakai.magdolna@gmail.com

 cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ
INFORMÁCIÓK
- Több támogatás az oktatásnak, az ifjúságpolitikának és a kreativitásnak
- Könyvtárosoknak az e-könyvről
PÁLYÁZATOK
- A Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című pályázat erdélyi nyertesei
- Székely asszonyok a történelemben - irodalmi pályázat
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
- MeseDomb - Gyerekek olvastak gyerekeknek
- Újra Nyitott Könyvek Éjszakája a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban!
KITEKINTŐ
- A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 43.vándorgyűlése
- Az év könyvtára az Amerikai Egyesült Államokban: King County Library System
- Amnesztia a New York-i Közkönyvtárban
- 3,5 millió kötettel is elbánik a földalatti robotkönyvtáros
- 'A könyvtárak eltűnnek, a könyvek múzeumba kerülnek'
HAZAI
- Év végéig lesz új nemzeti könyvtára Romániának
- Megépülhet a Szatmár megyei könyvtár új székhelye
- Szováta: Tájékoztatási központ lesz a volt könyvtár épületében
- Megnyílt a Biblionet-terem Nagykárolyban
- Biblionet-pályázat: Hargita és Kovászna megye újra a nyertesek között
- Új és angol
nyelvű könyvekkel bővült a székelyudvarhelyi könyvtár állománya
- A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár új helyre költözött részlegeinek megnyitója
- Olvasási készség az EU-ban: Románia teljesít a legrosszabbul
- Ősztől bevezetik a kötelező olvasást
AJÁNLÓ
- Iskolai könyvtári projektek, programok
MOZAIK
- Milyen könyveket lopnak el az erdélyi könyvtárakból?
- Zsebben hordott könyvtárak
- Önkiszolgáló strandkönyvtár Siófokon
- iPad2 mint könyvolvasó: irány bibliofónia!
- Wifi rendszerrel ellátott villamosokat vásárol Kolozsvár


HASZNOSÍTHATÓ
INFORMÁCIÓK

- Több támogatás az oktatásnak, az ifjúságpolitikának és a kreativitásnak
Az oktatási, ifjúsági és kreatív kezdeményezésekre fordított uniós források összegének jelentős növelését javasolja az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó tervezetében. Ezzel egyebek mellett azoknak a fiataloknak, tanároknak és kutatóknak a számát kétszereznék meg, akik uniós támogatással vesznek részt külföldi tanulmányutakon és képzéseken.
A Bizottság szerint a kreatív iparágakra fordított források növelése új munkahelyeket is teremtene. A javaslat alapján az új oktatási, képzési és ifjúsági program 15,2 milliárd eurót bocsátana rendelkezésre hét év alatt. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet és a Marie Curie-fellépések pedig a jövőben az Európai Unió új, Horizon 2020 elnevezésű kutatási és innovációs stratégiájának részét fogják képezni, amelyre a javaslat 80 milliárd eurót szánna.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=27872


-
Könyvtárosoknak az e-könyvről
Az amerikai könyvtáros szervezet (ALA) egyik munkacsoportja összeállított egy kérdéssort a közkönyvtárakban dolgozó szakemberek részére az e-könyvek használatáról. A leggyakrabban feltett kérdésekre igyekeztek egyszerű és rövid válaszokat adni. Hangsúlyozzák, hogy a brosúra a közkönyvtárosok számára készült, rövidesen várható egy hasonló anyag az iskolai könyvtárak munkatársainak is. Szemléltetésül néhány kérdés: Miért érdemes e-könyvet kölcsönözni? Milyen előnyei vannak az e-book-kölcsönzésnek? Milyen hátrányokkal kell számolni? Hogyan kölcsönöznek e-könyvet a könyvtárak? Kölcsönöznek-e a könyvtárak e-könyv-olvasó készülékeket is? Melyik a legjobb e-könyv-olvasó? Adnak-e tanácsot a könyvtárosok az olvasóknak e-könyv-olvasó vásárlásához? A jövő könyvtáraiban milyen e-book-problémák megoldása lehet elsődleges?
A teljes szöveg elérhető az ALA Office of Information Technology Policy oldalán: http://www.ala.org/ala/aboutala/offices/oitp/e-book_faq.pdf
Forrás: http://konyvkonnektor.hu/?p=858


PÁLYÁZATOK

- A Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című pályázat erdélyi nyertesei
A Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című pályázaton négy ifjú erdélyi könyvtáros pályázata részesült elismerésben: Bodnár Róbert (Kolozsvári Egyetemi Könyvtár), Kiss Szende Enikő (Brassói Megyei Könyvtár), Majoros Enikő (Nagyváradi Megyei Könyvtár), valamint Selyem Annamária
(Marosvásárhelyi Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Könyvtára) ösztöndíjat nyer a Magyar Országgyűlési Könyvtárba, ahol 2011. szeptember 1. és 30 között betekintést nyerhetnek a könyvtár állományának karbantartásába, szolgáltatásába és működésébe, valamint az Országgyűlés munkájába. A résztvevők tapasztalatcsere keretében ismertethetik meg az ottani szakmai tevékenységet, amely hasznos lehet a továbbiakban a közös Kárpát-medencei kapcsolatépítés és a jövőbeli tervek, elképzelések kidolgozása tekintetében.
Forrás: Kopacz Katalin, elnök, Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete


- Székely asszonyok a történelemben - irodalmi pályázat
Az Erdély.ma szerkesztősége A Család Évében ráirányítja a figyelmet a székely nőkre, közülük is elsősorban azokra, akik a történelem során kiemelt szerepet töltöttek be a székelység történelmének, kultúrájának alakításában. Ezért irodalmi pályázatot indít útjára, amelynek műfaját csak annyiban szabályozza, hogy prózának kell lennie. A pályamunkáknak valós történelmi alapjuk kell hogy legyen, nem lehetnek a fantázia szüleményei. Az írásoknak részletesen be kell mutatniuk az adott kort, a hölgy családját, személyi környezetét. A pályázatok történelmi hitelességét történész fogja véleményezni. Az írásnak legkevesebb 10 000 karaktert kell tartalmaznia. A pályamunka kevesebb mint ötven százaléka származhat az internetről, és minden forrást pontosan meg kell jelölni! Ennek elmulasztása kizáráshoz vezet, ugyanis minden forrást le fognak ellenőrizni. A pályázatok elküldésének határideje: 2011. november 30. Az elküldés módja: elekronikus levélhez csatolt Word-dokumentumban. Cím: palyazat[kukac]erdely.ma (a [kukac] helyére a @ jelet kell beírni). Az írás megérkezéséről, regisztrálásáról email-ben visszajelzést kap a pályázó.
Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=95497


KÖNYVTÁRI
RENDEZVÉNYEK

- MeseDomb - Gyerekek olvastak gyerekeknek
Ha szerda délelőtt, akkor mese - jól tudták ezt a Maros Művészegyüttes székhelye előtti játszótéren július minden hetének harmadik napján fél 11-kor összesereglő gyerekek. A megyei könyvtár kövesdombi fiókja szervezésében tartottak ott mesedélelőttöt, ezúttal nem felnőttek, hanem gyerekek: két kislány, az ötödikbe készülő Timi és a hetediket végzett Ibolya, illetve osztálytársa, Boti olvasott az aprónépnek. 'Magyarországon élek, de itt születtem, minden nyáron meglátogatom nagyapát. Július elején jártam először a kövesdombi könyvtárban, nagyon megtetszett a hangulat, és amikor megtudtam, hogy lehetőség lenne itt önkénteskedni, azonnal kaptam az alkalmon' - mondta Timi, aki Ibolyával és Botival pár hete „könyvtároskodik”, címkéket ragaszt, a kiadványok leltározásában segédkezik. Ő és Boti magyarul, Ibolya románul olvasott az emberi butaságról a vakációzó ovisoknak, akik aztán színes krétarajzokkal „mesélték tovább” a hallottakat. 'Nagyon szeretünk ide járni, a könyvtárban is szívesen tevékenykedünk. Sokszor már ki kell rakni minket' - jegyezte meg Boti, aki leginkább az indiános könyveket szereti. Ibolyával közösen ő készítette a könyvtár ablakára ragasztott, önkéntességet népszerűsítő plakátot is. (Népújság)
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=96168


-
Újra Nyitott Könyvek Éjszakája a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban!
Július 28-án, csütörtökön este kezdődött és pénteken hajnali 4 órakor zárta kapuit a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár az ötödik Nyitott Könyvek Éjszakáján. Miklós István Tájrendezés című képzőművészeti kiállításának megnyitóján még mérsékelt volt az érdeklődés, az idei Nyitott Könyvek Éjszakáján mégis a tavalyinál többen baglyoskodtak, és annak ellenére, hogy a városlakók most sem ostromolták ezrével a könyvtár ajtaját, Szabó Károly igazgató összességében jónak értékelte a rendezvényt.
A Székelyföldi Legendáriumról az ötletgazda Fazakas Szabolcs tartott előadást az érettebb és zsenge korú hallgatósággal megtelt audiovizuális teremben. Az előadás után szó szerint rá lehetett lépni a legendák földjére. A lehetőséggel az ifjúság élt, akik legendától-legendáig haladva mászkáltak a padlóra leterített óriástérképen. Az olvasóteremben is megnőtt a forgalom, de volt, aki a kölcsönzőt célozta meg, és büntetlenül visszaszolgáltatta a régóta kikölcsönzött olvasnivalót. A „feledékenyek" nem tolongtak, az éjszaka folyamán mindössze 15-en éltek a Megbocsátás éjszakája adta lehetőséggel. Bögre volt a jutalma annak, aki kitöltötte vagy legalább megpróbálta megválaszolni a kérdőívet - a kvízjátékba több mint százan kapcsolódtak be.
Forrás: http://uh.ro/itthon/muvelodes/7116-nyitott-szemmel-nyitott-konyvvel-hajnalhasadtaig


KITEKINTŐ

- A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 43. vándorgyűlése
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete évi vándorgyűlését idén Pécsen tartotta, július 14. és 16. között, "Tanulás, tudás, műveltség - Könyvtárosok a jövő szolgálatában" címmel. Az immár hagyományossá vált, rangos rendezvénynek a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont új, impozáns épülete adott otthont, amely 2010 végén kezdte el működését, Pécs Európa kulturális fővárosává választásának évében. Közel 800 könyvtáros volt jelen a sokféle szakmai és egyéb programon, közülük sokan a határon túlról érkeztek. Értékes előadásokat hallgathattak, kitűnő koncerteken vehettek részt, kiállításokat tekinthettek meg, bebarangolhatták a 13 000 négyzetméteren (négy emeleten) elterülő városi-megyei és egyetemi könyvtárat, megcsodálhatták e gyönyörű mediterrán város értékeit és szépségeit. A nagyszerűen megrendezett baráti találkozón is új barátságok születtek, régiek elevenedtek fel.
A határon túli magyar könyvtáros szervezetek képviselőit külön megbeszélésre invitálta az MKE elnöksége, hogy tudomást szerezve munkájukról, célkitűzéseikről, gondjaikról és megvalósításaikról, ezáltal is segítse szakmai kapcsolataik bővítését.
Kapcsolódó link: http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/videoblog
Forrás: Lokodi Anna, szakirányító könyvtáros, Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy


-
Az év könyvtára az Amerikai Egyesült Államokban: King County Library System
Megvan az idei “Library of the Year”, vagyis Az Év Könyvtára az Egyesült Államokban. 2011-ben az Issaquah-beli (Washington állam) King Megyei Könyvtári Hálózat (KCLS) kapta a megtisztelő címet. A Library Journal “Az emberek könyvtára” című cikkben és fotómontázs révén mutatja be a nyertes könyvtárat (http://www.libraryjournal.com/lj/home/890760-264/library_of_the_year_2011.html.csp). A sajtóanyagból tájékozódni lehet még a könyvtár (illetve a könyvtári menedzsment) erősségeiről, a “piszkos anyagiakról”, a bevezetett újításokról, a környezetbarát könyvtári szemléletről, a partnerkapcsolatokról.
Forrás: http://fiksz.klog.hu/2011/07/05/az-ev-konyvtara-az-usa-ban-king-county-library-system-issaquah-washington-allam/


- Amnesztia a New York-i Közkönyvtárban
A New York-i Közkönyvtár a város 143 ezer gyermeke számára eltörli a különféle szabálytalanságok, késések miatt kirótt kölcsönzési tilalmat és pénzbüntetést. A feltétel az, hogy a gyerekek olvassanak. Kvázi órabérben lehet olvasni: a nyári szünidőben minden, olvasással eltöltött, befejezett negyedóra fejében egy dollárt vonnak le a számlából.
Jack Martin, a könyvtár igazgatóhelyettese elmondta: mivel az ország pénzügyi helyzete nem túl jó, a könyvtárak szerepe felértékelődik, hiszen a szülőknek nem jut annyi pénzük arra, hogy könyvet vegyenek a gyerekeknek, mint korábban, és az internet-előfizetéssel is gondok lehetnek. Ha egy gyereket megbüntetnek a késve visszahozott könyvekért, elég nagy az esély rá, hogy egyszerűen elmarad a könyvtárból. Ezt szeretnék megakadályozni.
Bárki, aki 15 vagy több dollárral tartozik, a mostani rendszer szerint nem kölcsönözhet könyvet, míg tartozását ki nem egyenlítette. Jelenleg körülbelül 143 ezer, tizenhét éven aluli olvasó van ebben a kategóriában, ami a nem felnőtt könyvtártagság egyharmada. Őket szeretnék visszacsalogatni az olvasóterembe.
Az akció szeptember 9-ig tart, és abban részt vesz Manhattan, Bronx és Staten Island valamennyi fiókja. A brooklyni és a queensi könyvtárak más rendszerhez tartoznak.
Az olvasás becsületszó-alapon működik, vagyis a srácoknak nem muszáj a köteteken a könyvtárban átrágniuk magukat, és stopperrel sem áll senki a hátuk mögött. „Mi megbízunk a gyerekekben”, mondta Martin.
Forrás: http://nepszava.com/2011/07/amerika/amnesztia-a-konyvtarban.html


- 3,5 millió kötettel is elbánik a földalatti robotkönyvtáros
A chicagoi egyetem könyvtára alapos renováláson megy keresztül, amiből egyelőre csak a felszínen épülő impozáns üvegkupola látszik. A lényeg az, ami a felszín alatt van: május óta működik a Joe and Rika Mansueto könyvtár teljesen automatizált könyvkezelő rendszere, ami az épület és a föld alatt több emeletnyi mélyen terül el. Ott több száz oszlopból és sorból álló konténerek sorakoznak egymás hegyén-hátán, ahonnan az automata robotkarok kiemelik a keresett könyveket. Leginkább a robotizált parkolórendszerekre hasonlít, ahol beállunk egy konténerbe, majd a gépek eltüntetik az autónkat, jó esetben parkolás végén pedig felszínre hozzák.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a13058


- 'A könyvtárak eltűnnek, a könyvek múzeumba kerülnek'
Donald Newell, az AMD számítógépfejlesztő óriáscég egyik vezető szakembere szerint az emberiség által valaha is létrehozott, lejegyzett, összegyűjtött információ mind digitális adattárakba kerül, kezdve az őskori időktől a jelent megelőző utolsó másodpercekig. Ezt az elképzelhetetlenül sok információt beszkennelik, digitalizálják és kereshetővé teszik az Interneten keresztül. Az adatbázishoz természetesen okostelefonon keresztül bármikor hozzáférhetünk, legyünk bárhol is a világon. Voltaképp Newell a Wikipedia gondolatát vitte tovább, 25 évvel későbbre tekintve.
'Az évtized végen születő gyerekeknek elképzelésük sem lesz arról, milyen (volt) könyvtárba járni. Amikor megmutatjuk unokáinknak a CD-t vagy a DVD-t, nem fogják felismerni' - állítja Newell. A szakember meg van győződve arról, hogy a szórakoztató tartalmak 2036-ra már egyöntetűen 3D-s formában, streamingként lesznek elérhetők, anélkül, hogy bármilyen céleszközt, külön lejátszót kellene hozzájuk használni. Pusztán okostelefonunkra lesz szükség a filmek, multimédiás tartalmak megnézéséhez.
Mark Lewis, az EMC vezető stratégája úgy véli, nem lesz több, általánosan elterjedt optikai tárolóeszköz a Blu-Ray után, ez az utolsó cserélhető, ember készítette digitális médiaformátum. 'Minden tartalom, amit valaha is elkészítettek, online elérhető lesz. A könyvárak eltűnnek, a könyvek pedig múzeumokba kerülnek' - véli az EMC szakembere.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a13058


HAZAI

- Év végéig lesz új nemzeti könyvtára Romániának
Körülbelül négy hónapon belül elkészül a Román Nemzeti Könyvtárnak helyet adó épület, így év végéig elkezdheti ottani működését az intézmény - jelentette ki Kelemen Hunor művelődési miniszter. 'Romániának húsz év után először lesz nemzeti könyvtára' - mondta a tárcavezető. Az épület munkálatait négy évvel ezelőtt kezdték újra, hosszú esztendők stagnálása után.
Számadatokban a Román Nemzeti Könyvtárról: olvasótermek teljes felülete - 14 000 nm, raktárfelületek - 35 000 nm, irodák felülete - 8000 nm, díszterem - 400 férőhely. Az épület tartalmaz konferenciatermeket, valamint rendezvény- és multimédia-termeket is.
A befejezéshez közeledő Román Nemzeti Könyvtár épületét bemutató film megtalálható itt: http://www.youtube.com/watch?v=xn2cey0auqg&feature=player_embedded#at=67
Források: http://itthon.transindex.ro/?hir=26748
http://www.gandul.info/news/reportaj-multimedia-cum-arata-noul-sediu-al-bibliotecii-nationale-cladirea-cu-sali-de-lectura-de-14-000-mp-in-care-s-au-investit-deja-83-de-milioane-de-euro-8528872


- Megépülhet a Szatmár megyei könyvtár új székhelye
Új megyei könyvtár épülhet Szatmárnémetiben, a polgármesteri hivatal ugyanis a célnak megfelelő telket ajánlott fel a megyei tanácsnak.
A megyei önkormányzat 18 éve pereskedik a könyvtárnak jelenleg helyet adó épület tulajdonjogáért a Federalcoop fogyasztási szövetkezettel, a néhány hete meghozott végleges bírósági döntés értelmében pedig (amely a vállalatnak ítélte az ingatlant) kénytelenek 620 ezer eurónyi bérlethátralék kifizetésére, amely 2006 óta gyűlt össze. Ráadásul a szövetkezettel megkötött új bérleti szerződés értelmében a jövőben is havonta körülbelül 10 ezer eurót kell fizetniük a könyvtár után, így hosszú távon kifizetődőbb lenne egy saját ingatlan felhúzása.
Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármester szerint a központi fekvésű, a Zrínyi (Retezatului) és a Mihail Kogălniceanu utcák sarkán levő telket korábban ingyenesen a Kolozsvári Műszaki Egyetem rendelkezésére bocsátották, a felsőoktatási intézménynek azonban évek óta nem sikerült hozzákezdenie az építkezéshez, sőt közlésük szerint a közeljövőben sem valószínű, hogy munkához látnak. Ezért a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy a telek használati jogát átruházza a megyei tanácsra, amely így megkezdheti az épület tervezését, s a következő években remélhetőleg a kivitelezési munkálatokra is sikerül majd előteremteniük a pénzt.
Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke a Krónikának elmondta: régóta tervezik egy új könyvtár építését, azonban mindeddig nem sikerült megfelelő telket találniuk az ingatlan számára. A most felajánlott terület iránt is érdeklődtek, azonban ennek használati joga mindeddig az egyetemet illette meg. Örömmel fogadták a hírt, hogy ez lemondott a telekről, mivel így minden akadály elgördült az építkezés útjából, és hamarosan hozzálátnak a tervezéshez. A Federalcooppal kötött új bérleti szerződés értelmében a könyvtár a jelenlegi ingatlanban további három évig működhet, és a megállapodás két évvel meghosszabbítható, így legtöbb öt éven belül fel kell építeniük a téka új székhelyét.
Forrás: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=53730


- Szováta: Tájékoztatási központ lesz a volt könyvtár épületében
Szovátán a volt könyvtár épületét tájékoztatási központtá alakítaná át az önkormányzat. Az épület rendeltetésének módosítását egy 600 ezer lejes projekt alapján képzelik el. Péter Ferenc polgármester szerint fontos, hogy a város központjában legyen egy olyan épület, amelyben különféle bemutatókat és kiállításokat is lehessen rendezni, ezért készítették el a projektet, amelynek megvalósítására azonban egyelőre nincs pénz. Helyi alapokból semmiképpen nem biztosítható a finanszírozás, erre európai forrásból hívnák le a szükséges összeget.
Forrás: http://www.mediatica.ro/hirek/kozelet/52926/szovata-tajekoztatasi-kozpont-lesz-a-volt-konyvtar-epuleteben.html


-
Megnyílt a Biblionet-terem Nagykárolyban
2011. július 11-től látogatható a Nagykárolyi Városi Könyvtár számítógépes terme, nyolc korszerű számítógép, internet-hozzáférés, interaktív oktatási segédanyagok várják az érdeklődőket. A digitális infrastruktúrával felszerelt szobát a Bill and Melinda Gates Alapítvány támogatásával hozták létre. A nyolc korszerű számítógép mindenike közvetlen internetkapcsolattal rendelkezik, mindegyikre Windows 7-es operációs rendszert telepítettek, három számítógépen magyar nyelvű menüvel. A gépeken kívül szkennerrel és nyomtatóval is rendelkezik a terem, valamint vetítővel és a szükséges vászonnal.
A projektor segítségével interaktív tanórákat is tartani lehet a Biblionet-teremben, annál is inkább, hogy a gépekre oktatási segédszoftverek is telepítve vannak. A képernyőn található „intuitext” elnevezésű mappában különböző tantárgyakhoz kapcsolódó programok vannak, ezek interaktív módon, a gyermekek nyelvén segítenek a tananyag könnyebb megértésében.
Vălean Erika könyvtáros elmondta, hogy a mai világban csak az internet-hozzáférés nyilván nem fog sok embert becsábítani az új terembe, bár valószínűleg lesznek, akik emiatt keresik majd fel. De a terem kihasználható más módon is: különböző rendezvények, kurzusok megtartásához nyújt kitűnő helyszínt és infrastruktúrát. A már említett interaktív tanórák mellett tervezik, hogy ősztől beindítsanak egy képzést, amelynek keretében az idősebb korosztály tagjai sajátíthatnák el a személyi számítógép kezelésének fortélyait, az interneten való böngészést, kommunikációt. Egy másik terv a munkakeresést megkönnyítő képzés lenne, itt például az „Europass” önéletrajz elkészítését, az internetes munkakeresés fogásait sajátíthatnák el a résztvevők. De természetesen a könyvtár saját rendezvényeinek megtartását is nagyban elősegíti a jó felszereltségű Biblionet-terem.
Forrás: http://www.erdon.ro/megnyilt-a-%E2%80%9Ebiblionet%E2%80%9D-terem/1734494


- Biblionet-pályázat: Hargita és Kovászna megye újra a nyertesek között
A Biblionet pályázat 3. körében huszonkét számítógépet nyert a Kájoni János Megyei Könyvtár, amelyek a következőképpen kerülnek elosztásra a megyében: Hargita Megyei Könyvtár - 10 gép, Székelyderzsi Községi Könyvtár - 4 gép, Csíkszentgyörgyi Községi Könyvtár - 4 gép, Csíkszentmártoni Községi Könyvtár - 4 gép.
Jobb időkre várnak Borszék, Galócás és Csíkszentsimon, amelyek akkor léphetnek be a programba, ha újranyitják a könyvtárakat, illetve - Szentsimon esetében - ha felújítják azt. * A Biblionet-program és -pályázat második Kovászna megyei fordulójában a következő háromszéki települések közkönyvtárai kerültek be a kedvezményezettek közé: Árkos, Barót, Bölön, Csernáton, Kökös, Komandó, Esztelnek, Hídvég, Lemhény, Maksa, Ozsdola, valamint a Bod Péter Megyei Könyvtár (újabb felszerelés erejéig) és sepsiszentgyörgyi fiókkönyvtára. Barátos és Zágon közkönyvtára esetében bizonyos belépési feltételek egyelőre nem teljesültek, ezért egy következő potenciális pályázati fordulóban kerülhetnek be a programba.
Forrás: Bedő Melinda, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda; Szonda Szabolcs, Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy


-
Új és angol nyelvű könyvekkel bővült a székelyudvarhelyi könyvtár állománya
Fred Robey, az Amerikai Egyesült Államok polgárának jóvoltából 1487 darab angol nyelvű könyvvel bővült a székelyudvarhelyi városi könyvtár állománya. Robey az UPS-től (United Percel Service) vonult nyugdíjba, és úgy döntött, végkielégítésének egy részét jótékony célokra fordítja, ugyanakkor angoltanárként vállalt önkéntes munkát Romániában. Robey, aki mellesleg a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány számos projektjét is támogatja, több könyvtárat is meglátogatott, most pedig az alapítvány munkatársaként tevékenykedik. A könyvadomány célja a tanulás, olvasás és az igényes szórakoztatás.
Továbbá a Bibliofil Alapítvány a székelyudvarhelyi önkormányzat által meghirdetett pályázaton 5000 lejt nyert, amelyet szintén könyvvásárlásra fordított az intézmény. Ebből az összegből 150 új és aktuális tartalmú kötetet szerzett be a városi könyvtár.
Forrás: http://szorakozas.szh.ro/hirek/kozelet/uj-es-angol-nyelvu-konyvekkel-bovult-a-konyvtar-allomanya

-
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár új helyre költözött részlegeinek megnyitója
Négy hónapos szünet után újra használatba lehet venni a Kájoni János Megyei Könyvtár három részlegét: a művészeti-történelmi és a dokumentációs részleget, valamint a gyermekkönyvtárat. Csíkszereda Városházának épületében, felújított termekben fogadhatják újra a könyvtárhasználókat. A Mikó-vár épületéből - amely teljes felújítás előtt áll - költöztek át a könyvtár részlegei a csíkszeredai önkormányzat épületébe. A földszinten kaptak helyet, az épületnek ezt a részét a városi önkormányzat az ott székelő katonaságtól nemrég kapta vissza. A hivatalos megnyitót ünnepélyes keretek között tartották meg 2011. július 29-én, pénteken délután, a megyei és városi önkormányzat, valamint a sajtó képviselőinek részvételével. A könyvtár hűséges olvasói közül is sokan eljöttek a megnyitóra, megtekinteni a részlegek új otthonát. Kopacz Katalin, a megyei könyvtár igazgatója köszönetet mondott a városi és a megyei önkormányzatoknak, hogy segítettek új helyet találni és átköltöztetni a közel 85 000 kötetet és dokumentumot tartalmazó állományt. ’Örömmel jelentem be olvasóinknak, hogy augusztus 1-jétől ismét igénybe vehetik könyvtárunk ezen részlegeit’ - emelte ki az igazgatónő.
Kelemen Katalin, a dokumentációs részleg vezetője elmondta, igyekeztek úgy elrendezni az állományt, hogy minél több kötethez, dokumentumhoz közvetlen, szabadpolcos hozzáférést biztosítsanak a használóknak. Így elsősorban a dokumentációs részleg régebbi, ezért védettebb állománya került a raktárba. A Biblionet program keretében ingyenes internet- és számítógéphasználati lehetőséget nyújtanak - bár jelenleg csak a dokumentációs részlegen. Ősztől tíz új számítógéppel gazdagodik az intézmény, amelyeket ugyancsak a Biblionet program pályázatán nyertek. A székelyföldi, helytörténeti szempontból fontos dokumentumok, könyvek digitalizálását is folytatják, jelenleg a könyvtár gyűjteményeiből 83 digitalizált dokumentum érhető el az interneten, jelentős részük a Magyar Elektronikus Könyvtárban.
Antal Attila alpolgármester kijelentette, nem volt könnyű a költözési folyamat, de jó volt az együttműködés, ‘megoldáskeresően reagáltak a könyvtár vezetősége és alkalmazottjai, szívesen dolgoztunk együtt egy ilyen munkaközösséggel’. ’Örülök, hogy a polgármesteri hivatal épületében az olvasóknak rendelkezésére áll egy ilyen értékes gyűjtemény’ - hangsúlyozta az alpolgármester. Ráduly Róbert polgármester a Márton Áron Gimnázium épületének százéves évfordulójára megjelent kötettel ajándékozta meg az intézményt.
Hargita Megye Tanácsának díszoklevelét és a székely zászlót Raffain Zoltán megyei tanácsos adta át az intézménynek. A Mikó-vár épületéből elköltözött a könyvkötészeti részleg is, amelynek a megyei tanács a Hargita Megyei Kulturális Központ épületében biztosított helyet.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/befejezodott-a-megyei-konyvtar-koltozese


- Olvasási készség az EU-ban: Románia teljesít a legrosszabbul
Az Európai Unióban minden ötödik 15 éves és sok felnőtt európai nem tud rendesen olvasni – derül ki egy tanulmányból, amelyet az Európai Bizottság tett közzé hétfőn Brüsszelben (letölthető innen: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/thematic_reports/130EN.pdf).
A jelentés megállapítja, hogy további erőfeszítésekre van szükség a tagállamokban ilyen szempontból. A legfőbb hiányosságnak az mutatkozik, hogy sok országban nem sikerült a legveszélyeztetettebb csoportokra összpontosítani, köztük a hátrányos családi hátterű gyermekekre és a bevándorlók gyermekeire.
Az uniós tagállamok oktatási miniszterei célul tűzték ki, hogy 2020-ra a rossz olvasók arányát 20 százalékról 15 százalék alá csökkentik - emlékeztetett a bizottság. Ezt a 15 éves korosztályban eddig csupán Belgium, Dánia, Észtország, Finnország és Lengyelország érte el. Magyarország a tanulmány statisztikái szerint mintegy 17 százalékon áll, Románia és Bulgária teljesített a legrosszabbul, közel 40 százalékos aránnyal. A jelentés megemlíti, hogy ez utóbbi két ország teljesít uniós szinten a leggyengébben a nemzetközi PISA felméréseken is.
A negyedik osztályos, a felmérésben részt vevő európai kisdiákok átlag 20 százaléka képtelen volt a cselekményt megérteni az olvasott szövegből, vagy kiszűrni belőle a nem explicit információkat. A 2006-os PIRLS felmérésben azokat a diákokat, akik nem érték el a 475 pontot, gyenge olvasási képességgel rendelkezőként azonosították be. Két kategória van e csoporton belül: azok, akik ugyan rendelkeznek alapszintű olvasási készséggel (elérték a 400 pontot), illetve azok, akik még ezzel sem (400 pont alatt). Akik elérték a 400 pontot, felismertek, beazonosítottak és reprodukáltak a szövegben expliciten megjelenő információkat. Azok aránya, akik még alapszintű olvasási készséggel sem rendelkeznek, átlag közel 5 százalékot tesznek ki az EU-ban.
Romániában a legnagyobb a kvázi analfabéta - a 400 pontot sem elérő - diákok aránya: 16 százalék. Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos úgy nyilatkozott: "nem nyugodhatunk bele, hogy olyan sok fiatal európainak még mindig alapvető gondjai vannak az írással és az olvasással. A társadalmi kirekesztődés fenyegeti őket, sokkal nehezebben találnak munkát, és elmondható, hogy az életminőségük is rosszabb emiatt."  A tanulmány szerint csupán nyolc országban (Dániában, Finnországban, Izlandon, Írországban, Máltán, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban) alkalmaznak kifejezetten olvasásfejlesztési szakembereket az iskolákban, hogy segítsék a tanárok munkáját ezen a téren. (MTI)
Forrás: http://itthon.transindex.ro/?hir=26616


- Ősztől bevezetik a kötelező olvasást
Ősztől újra bevezetik a kötelező olvasást a gimnáziumi oktatásban, mert a felmérések szerint minden második 15 éves fiatal tud ugyan olvasni, de nem érti a szöveget, s nem csak románból, hanem matematikából, történelemből vagy földrajzból sem - nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Oana Badea, a román oktatási minisztérium államtitkára, aki kifejtette: „Minden második 15 éves fiatal olvas, és nem érti, mit.
Ez funkcionális írástudatlanság”.
Ilyen összefüggésben kijelentette, hogy kötelező újra bevezetni az olvasást az I-VIII. osztályban. Az elemi oktatásban az olvasás külön tanóra lesz, a többiek számára pedig egy óra olvasás lesz nem csak román nyelvből, hanem matematikából, fizikából vagy más tantárgyakból is. (Paprika Rádió)
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=96451


AJÁNLÓ

- Iskolai könyvtári projektek, programok
A magyarországi könyvtárostanárok egyesületének legutóbbi könyve: Iskolai könyvtári projektek, programok. A kötetet Dömsödy Andrea szerkesztette, és az iskolai könyvtárak projektjeivel és programjaival foglalkozik, igen hasznos információkat tárva az érdeklődő könyvtárosok, könyvtárostanárok és más pedagógusok elé.
A projektről szólva érdemes idézni a kiadvány előszava első soraiban írtakat: „A projekt olyan módszer, szemlélet, mely hatékonyan és komplexen fejleszti a tanulók kompetenciáit. Ezek közül a könyvtárra is épülő projektek kiemelten fejlesztik az információs műveltséget. Jó eszközei a könyvtár oktatásba való szerves beépülésének, és életszerű helyzetet biztosít a könyvtárhasználóvá nevelés számára”. Összesen tíz projekt került bemutatásra ebben a kötetben, amelyet a Könyvtárostanárok Egyesülete kezdeményezett, és egy kiírt pályázat útján válogatott ki. Mindegyik terv magában hordozza az információ átadásának kellemes és hasznos módjait, amelyek ösztönösen arra késztetik a tanulókat, hogy hasonlóan tudják kamatoztatni tudásukat. A projekt egyben jó közösségkovácsol