************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
           ReMeK-e-hírlevél
VI. évf. 2011/7. szám                                         ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-A Márai-program első ötszázas címlistája
-Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum
-Felavatták az Erdélyi Digitális Adattárat
-Egyházi könyvtárak új közös katalógusa és információs portálja
KÉPZÉSEK
-Szakmai képzések romániai könyvtárosok számára
PÁLYÁZATOK
-Biblionet - pályázatok romániai könyvtárak számára
-Pályázat szülőföldi anyanyelvi tematikus szaktábor támogatására
TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL
-Az MKE Pécsen tartja vándorgyűlését
-Az olvasás védelmében – műhelybeszélgetések
-Meseszép Mesehét és ’Könyvmoly-képző’ a Székelyhídi Városi Könyvtárban
-A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-Könyvtárközpontot avattak Csíkszentmártonban
-Nem volt nagy érdeklődés a Szatmár Megyei Könyvtár nyílt napján
-A Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár júniusi kiállításai
ÉVFORDULÓK
-Huszonöt éve hunyt el Jorge Luis Borges
-A 100 éve született Sallai Istvánra emlékeztek az OSZK-ban
-Nyolcvan éve halt meg Kuncz Aladár
-Emlékünnepségek Kriza János születésének 200. évfordulóján
KITEKINTŐ
-Múzeumok éjszakája játékos programokkal
-Horvátországi magyar könyvtárosok szakmai találkozója
-Alvás és horkolás a könyvtárban
DÍJAK
-Könyvtárügyért kitüntetés a FSZEK kollektívájának
HAZAI
-Aranyérmet nyert 'Az olvasáshoz való jog' kampány az EMEA Sabre Awardson
-Nem csak internet csalogatja a látogatókat
-Az Apor-kódex bemutatása a Székely Nemzeti Múzeumban
-Kirakatokba költözött versek
-Kultúrafalók fehér éjszakája - múzeumok éjszakája itthon is
-Bélyegilleték kulturális termékekre
ELHALÁLOZÁS
-Elhunyt Jorge Semprún
-Elhunyt Deme László
AJÁNLÓ
-A könyvtárban játszódik Gombos Péter új könyve
-Magyar irodalom Erdélyben - Pomogáts Béla új munkája
MOZAIK
-Nem egyértelmű az e-könyvek előnye
-A digitális kiadványok
jövője
-Miért olvasnak többet a nők a férfiaknál?
-Életre kelt az asszír nyelv
-Nemsokára beszélhetünk a Google keresőhöz
-Csalódottak a könyvkereskedők a Harry Potter e-könyvek miatt
-Krasznahorkai Lászlónak irodalmi Nobelt jósolnak


HASZNOSÍTHATÓ
INFORMÁCIÓK

-A Márai-program első ötszázas címlistája
2011. június másodikától nyilvános a Márai-program első fázisában támogatott ötszáz könyv listája. A lista letölthető a Nemzeti Kulturális Alap honlapjáról.
A Márai-program I. részprogramja 400 millió forint ráfordítást igénylő első fordulójának döntő szakasza ezzel sikeresen befejeződött. A következő feladat a könyvtáraké, amelyeknek ki kell választaniuk azokat a műveket, amelyekre a nemzeti alapcsomag mellett igényt tartanak.
A Márai-program statisztikai adatai elérhetők itt.
Forrás: Könyvtári Intézet, http://www.ki.oszk.hu/107/news.php?item.686


-Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum
Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), amelynek legfontosabb feladata az lesz, hogy a magyar kultúrkincs valamennyi alkotását digitális formában rögzítse és egy központi felületen elérhetővé tegye.
Az Országgyűlés 2011. június 13-án fogadta el a filmtörvény és a múzeumi törvény módosítását, így a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakulásával létrejöhet a MaNDA, teljes nevén Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet - jelentette be Budapesten Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára. A központi internetes felület béta-verziója 2011 második félévében készül el - mondta Lovas Lajos, a NEFMI Digitális Archívum Főosztályának vezetője, aki a főigazgatói pályázat kiírásáig miniszteri biztosként irányítja a MaNDÁ-t.
Forrás: HVG, 2011. jún. 15., http://hvg.hu/kultura/20110608_magyar_nemzeti_digitalis_archivum
KIT hírlevél, 2011. június 15. (24. szám)


-
Felavatták az Erdélyi Digitális Adattárat
2011. június 10-én felavatták Kolozsváron az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által létrehozott Erdélyi Digitális Adattárat, amely révén elérhetővé válik a világhálón az erdélyi kulturális és tudományos örökség.
Sipos Gábor, az EME elnöke elmondta, hogy a szervezet honlapján (www.eme.ro) elérhető adattár több mint hatezer dokumentumot tartalmaz.
Az Erdélyi Digitális Adattárat az EME azzal a céllal hozta létre, hogy archiváló és szolgáltató intézményként gyűjteményeket alakítson ki és gondozzon, valamint szolgáltatásokat fejlesszen és üzemeltessen az oktatás és a kutatás elősegítésére. Az adattár elsősorban az erdélyi tudósok hagyatékainak digitalizációjára támaszkodik, de helyet kapnak benne más gyűjtésekből származó levéltári anyagok, kéziratok, könyvek, fotók és audiovizuális anyagok. Az anyagok összegyűjtése, rendszerezése és elektronikus feldolgozása mellett az adattárban sokoldalú keresési lehetőség működik, az érdeklődésre számot tartó dokumentumok letölthetők, illetve a saját gyűjtésű kutatási adatok feltölthetők.
Az adattár létrehozásának gondolata az EME és az Országos Széchényi Könyvtár között 2005-ben született együttműködési megállapodásra nyúlik vissza. A digitalizációs munkálatok 2005-ben kezdődtek el, az adattár keretrendszerének kiépítése és az adatok feltöltése két éve zajlik. A következő hónapokban az EME arra törekszik, hogy regionális partnerként európai szintű digitalizációs programokba is bekapcsolódjon, és saját adatait az Europeana portálon keresztül is elérhetővé tegye.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=93429


-Egyházi könyvtárak új közös katalógusa és információs portálja
A magyarországi egyházi könyvtárak új közös katalógusa és információs portálja az Unitas portál, amely a http://www.unitas.hu címen érhető el.
A közös katalógus a magyarországi egyházi könyvtárak összefogásából és az NKA támogatásából valósult meg. Jelenleg 26 egyházi könyvtár katalógusát integrálták az Unitasba, de további könyvtárak csatlakoztatása is folyamatban van. A csatlakozott könyvtárak között olyan is van, amelyik online módon csak ezen a katalóguson keresztül érhető el. A kereshető bibliográfiai rekordok száma meghaladja az egymilliót. A könyvtárak bibliográfiai rekordjai mellett integrálták a HUMANUS cikkadatbázis vallási témájú rekordjait is.
Mivel több tagkönyvtár nagy számban dolgoz fel cikkeket is (pl. Szt. Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára), az Unitas katalógusa már most is jól használható folyóiratcikkek keresésére, így komplex irodalomkutatásra is. Ezt a jellegét szeretnék a jövőben továbbfejleszteni újabb adatbázisok bekötésével és lehetőség szerint teljes szövegű tartalmak integrálásával.
A katalógus portálba ágyazottan működik, ahol a tagkönyvtárak szolgáltatásairól, történetéről olvashatnak, a fejlesztés alatt álló Tudástárban pedig a könyvtáros kollégák és az olvasók számára is szeretnének hasznos információkat közzétenni. A portálhoz hírgyűjtemény és vendégkönyv is csatlakozik. Az Unitast az Egyházi Könyvtárak Egyesülése koordinálja és működteti.
Forrás: Baranyai Péter elnök, Egyházi Könyvtárak Egyesülése
IFLA-HUN levelezőlista, 2011. 06. 17


KÉPZÉSEK


-Szakmai képzések romániai könyvtárosok számára
Az IREX Alapítvány és az EOS (Educating for an Open Society) romániai közkönyvtárak könyvtárosai számára két témakörben szervez szakmai képzést.
Az 'Európai pénzalapok lehívása' témakörben meghirdetett képzésre 2011. július 1–15. között lehet jelentkezni, a 'Web 2.0 alkalmazások a könyvtárban' témájú képzésre 2011. július 1–10. között lehet benyújtani a pályázatokat, mindkét képzésen 45 romániai közkönyvtáros vehet részt. A jelentkezők közül a benyújtott pályázatok alapján választják ki a résztvevőket, a képzések költségeit az IREX fedezi.
A képzésekkel kapcsolatos részletes tájékoztatók megtalálhatók a Biblionet program honlapján, a következő linkeken: http://www.biblionet.ro/show/index/k/98/a/2852, http://www.biblionet.ro/show/index/k/98/a/2854.
Forrás: Bedő Melinda, RMKE-levelezőlista


PÁLYÁZATOK

-Biblionet - pályázatok romániai könyvtárak számára
2011. június 21-től az IREX Alapítvány új finanszírozási lehetőséget nyújt a romániai közkönyvtárak számára a Biblionet program keretében.
Olyan kisebb programokat, projekteket támogat, amelyek a Biblionet program Advocacy osztálya által szervezett 'Kommunikáció, együttműködés és advocacy' műhelyek keretében kidolgozott akcióterveket igyekeznek gyakorlatba ültetni. Azoknak a megyei könyvtáraknak a munkacsoportjai nyújthatják be pályázatukat a támogatásra, amelyek részt vettek a Biblionet program keretében szervezett Advocacy workshop-on (Máramaros, Szilágy, Bihar, Hargita, Iaşi, Neamţ, Bacău, Suceava, Konstanca, Brăila, Galac és Vâlcea megyei könyvtárainak munkacsoportjai vettek részt mostanig ezeken a programokon). Az érdekelt könyvtárak munkacsoportjai június 21-től kezdődően nyújthatják be igénylésüket advocacy projektek finanszírozására.
Részletes tájékoztató a pályázatról a Biblionet program honlapján található: http://www.biblionet.ro/show/index/k/2838/a/2836
Egy másik pályázati lehetőség a romániai közkönyvtárak számára a Biblionet program keretében a 'Képezd a közösségedet' program. Az IREX olyan könyvtári programok lebonyolítását finanszírozza ezzel a pályázattal, amelyek a helyi közösségek sajátos igényeihez igazodó képzéseket biztosítanak. A pályázatok benyújtási határideje 2011. június 30.
Részletes pályázati tájékoztató a Biblionet honlapján: http://www.biblionet.ro/show/index/k/745/a/2839
Forrás: http://www.biblionet.ro/


-Pályázat szülőföldi anyanyelvi tematikus szaktábor támogatására
A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Külhoni Magyarok Osztálya a Balassi Intézet közreműködésével pályázatot hirdet a Horvát Köztársaságban, Romániában, a Szerb Köztársaságban, a Szlovák Köztársaságban, a Szlovén Köztársaságban vagy Ukrajnában 2011-ben rendezendő szülőföldi anyanyelvi tematikus szaktáborok támogatására.
A pályázaton a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 1. § (1) bekezdésében felsorolt országok területén bejegyzett és működő, oktatási profilú civil szervezetek, oktatási intézmények és egyházak vehetnek részt. A pályázat keretösszege 15 millió forint.
Pályázati határidő: 2011. július 10. Bővebb információk: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Külhoni Magyarok Osztálya; 1519 Budapest, Pf. 385. - Szécsi Viktória, Király Annamária
E: szecsi@mad.hu , annamaria.kiraly@nefmi.gov.hu
T: (06 30) 450-3539
Forrás: Kultúrpont Iroda http://www.kulturpont.hu/content.php?hle_id=27724


TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

-Az MKE Pécsen tartja vándorgyűlését
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete idén Pécsen tartja éves vándorgyűlését, 2011. július 14. és 16. között, ’Tanulás, tudás, műveltség - Könyvtárosok a jövő szolgálatában’ címmel.

Az előadásokon és a szekcióüléseken megvitatják azt a kérdést, hogy a könyvtárosok hogyan segíthetik a társadalom tagjait a tanulásban, a piacképes tudás megszerzésében, a korszerű műveltség elsajátításában. A konferencia témaválasztásával arra a kulcsszerepre szeretnék irányítani a figyelmet, amelyet a könyvtárosok az információs társadalom fenti értékeinek szintetizálásában, megőrzésében és átadásában töltenek be.
A szakmai programok fő helyszíne: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Pécs, Universitas u. 2/a.
Az MKE a határon túli magyar kollégák részvételére is számít.
A rendezvény részletes programját a vándorgyűlés honlapja tartalmazza: http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/
Forrás: Bakos Klára, MKE elnöksége és Szervezőbizottsága; Kopacz Katalin, RMKE-elnök


-Az olvasás védelmében - műhelybeszélgetések
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kezdeményezésére, a második Székelyföld Napok keretében (2011. június 3-10., www.szekelyfoldnapok.ro), Az olvasás védelmében címmel műhelybeszélgetéseket szerveztek Marosvásárhelyen,Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban, pedagógusok, szülők, más érdeklődők részvételével.
A rendezvényeken szó volt az olvasás mai szerepéről, hasznáról, megnyilvánulási formáiról, a témakör újszerű megközelítéseiről, és bemutatásra kerültek a budapesti PONT Kiadó témával kapcsolatos, a helyszíneken kedvezményes áron megvásárolható kiadványai.
Meghívottak voltak: Szávai Ilona, a PONT Kiadó vezetője (témája: Védeni kell az olvasást?), Fűzfa Balázs, a Szombathelyi Egyetem docense (De mi lesz velünk az olvasás után?), Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem oktatója, a Magyar Olvasástársaság alelnöke (a fiatalok olvasási szokásairól: A kötelező olvasmánytól a szívesen olvasott könyvekig).
A csíkszeredai Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában szervezett beszélgetésről a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján Borbé Levente könyvtáros számolt be: 'A beszélgetést Szonda Szabolcs, a háromszéki Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója vezette be, majd Szávai Ilona, a budapesti Pont kiadó vezetője, a könyvek alkotó szerkesztője váltotta fel. Igen értékes könyvkínálatot ismertetett a résztvevőkkel, akik a kötetekből vásárolhattak saját célra is az előadás végén, a teremben felállított kis standon. (...) Gombos Péter, a kaposvári egyetem oktatója, a Magyar Olvasástársaság alelnöke szólalt fel. A gyerekre rámért kötelező olvasmánytól kezdődően a szívesen olvasott könyvek világáig kalauzolta el a hallgatóságot. (...) Az előadást Fűzfa Balázs, a szombathelyi egyetemi docens folytatta. Előadásában aggódva tette fel kérdést, hogy mi lesz velünk olvasás után? A kérdés már magában rejt néhány választ, hiszen már mindenki számára ismert tény az olvasókedv csökkenése, egyes telekommunikációs eszközök előretörése végett.' (A teljes írás itt olvasható: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/)
A sajtó is beszámolt a műhelybeszélgetésekről: http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/miert-van-valsagban-az-olvasas
http://www.szekelyhon.ro/magazin/az-olvasas-a-vesztes-vagy-mi


- Meseszép Mesehét és ’Könyvmoly-képző’ a Székelyhídi Városi Könyvtárban
Már a résztvevők létszáma is mesebelire sikeredett, ugyanis 333 gyerek vett részt a Székelyhídi Városi Könyvtár által
szervezett Meseszép Mesehét című, harmadszor megtartott eseménysorozaton - számolt be a sajtónak Kerekes Terézia könyvtáros.
Első alkalommal a gyerekek mesék dramatizált változatát adták elő, tavaly képekben ’mondták’, idén pedig elmesélték. Az idei év mottója: Barátom, a könyv. Ennek jegyében először a könyvtár anyagából kis könyvkiállítást rögtönöztek a gyerekeknek, kedvcsinálóként a nyári olvasmányokhoz. Aztán arra kérték őket, hogy hozzák el otthonról barátjukat, kedvenc könyvüket. Ezeket közösen megnézegették, a vállalkozó szelleműek meséltek is belőle. Ezen kívül volt játék, írtak mesét közösen, aztán pedig nézték a meséket.
A kiállítóterem egyik szárnyát moziteremmé varázsolták, ahol életre keltek a mesék. Évfolyamonként más-más anyaggal készültek. Azzal kedveskedtek a gyerekeknek, hogy anyuka, apuka idejéből is válogattak meséket, régi diafilmek formájában. Ezen kívül néztek Mátyás király mondáiból, valamint sok-sok magyar népmesét. Korosztályonként tartották a foglalkozásokat, amelyekbe idén az óvodások, napközisek is bekapcsolódtak, akik most még csak barátkoztak a könyvekkel, a játék volt főszerepben. A mesehéten mi mást is ajándékozhattak volna a gyerekeknek, mint mesét. Valamennyi olvasni tudó gyerek egy-egy gyönyörűen illusztrált, színes mesét vihetett haza. A mesének ezzel még nincs vége: a nyári vakáció idején tartalmas időtöltést szeretnének nyújtani a kicsiknek. Csütörtök délelőttönként foglalkozásra várják a gyerekeket, amolyan ’Könyvmoly-képzőbe’, ahol majd mesélnek, olvasnak, játszanak, beszélgetnek.
Képek a rendezvénysorozatról: https://picasaweb.google.com/115567902395851850245
Forrás: Kerekes Terézia könyvtáros, Székelyhídi Városi Könyvtár
http://www.erdon.ro/%E2%80%9Ekonyvmoly%E2%80%93kepzes%E2%80%9D-indul-szekelyhidon/1692311


-A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Az olvasás és az irodalom védelmében
A második alkalommal megrendezett Székelyföld Napok programsorozatának keretében könyvtárunk több erdélyi helyszínen lezajló műhelytalálkozót kezdeményezett, Az olvasás védelmében címmel.
A sepsiszentgyörgyi, körút-záró rendezvényről a Háromszék napilap így számolt be:
Magas "szellemi hőmérsékleten" zajlott a Bod Péter Megyei Könyvtárban az irodalmi műhelymunka, melyen magyarországi előadók a könyvek világáról, irodalom és film kapcsolatáról szóltak, olvasásra bátorítottak.
A viszonylag szűk körű rendezvény nem csak rendhagyó irodalomóraként, hanem az élet fontos dolgainak észrevételéhez szükséges szellemi munícióként is nyomot hagyott Sepsiszentgyörgyön. Az olvasás védelmében jeligéjű találkozón Szávai Ilona, a PONT Kiadó vezetője megjegyezte, az olvasás fenntartása, megszerettetése fontos, hogy az ne kopjon ki életünkből, miközben a televízió nagymértékben elvonja időnket, energiánkat. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a szombathelyi egyetem docense, új szemléletű gimnáziumi tankönyvek szerzője úgy vélte, amennyiben egy szöveg képes beleszólni életünkbe, remekművel van dolgunk, így az irodalom esélyt ad a boldogságra is. Az olvasóvá nevelés lehetőségeit boncolgatta Gombos Péter, a kaposvári egyetem oktatója, a Magyar Olvasótársaság alelnöke is. Nem baj, ha értjük, amit olvasunk, magyarázta, hozzátéve: egy országban a szövegértés mértékének növekedése összefügg a nemzeti össztermék (GDP) növekedésével. A tapasztalat az, hogy a nők szövegértése jobb, mint a férfiaké, ugyanakkor a kötelező olvasmányok között egyenlőtlenül oszlanak meg a fiú- és lánykönyvek. Elitolvasó az, aki évente legalább tizenkét könyvet elolvas, s jó lenne, ha a szülők el tudnák olvasni gyermekeik kedvenc könyveit.
Forrás: http://www.3szek.ro/load/cikk/39942/
Szakály Sándor sporttörténeti előadásai Háromszéken
A magyar olimpiai mozgalom kezdetei és első sikerei címmel Dr. Szakály Sándor magyarországi történész, egyetemi tanár tartott előadást 2011. június 7-9. között több háromszéki helyszínen (Barót, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely), könyvtárunk szervezésében. A sepsiszentgyörgyi előadás részét képezte az 550 éve város Sepsiszentgyörgy programsorozatnak, illetve a könyvtár Háromszéki TÉT-estek című sorozatának is. A körút a második alkalommal megrendezett Székelyföld Napok (2011. június 3-10.) programjai közé is illeszkedett.
Lásd: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/25580-iskola-sportsikerek-alapja.html
Irodalomtörténet Pomogáts Bélával
Magyar irodalom Erdélyben című, ötödik kötetét mutatta be Pomogáts Béla irodalomtörténész könyvtárunkban 2011. június 20-án, erdélyi közönségtalálkozó-körútja keretében. A Pallas-Akadémia Könyvkiadó jóvoltából megjelent sorozat legújabb példányát és szerzőjét Kozma Mária írónő, a kiadó főszerkesztője méltatta.
A bevezető előadásból megtudhattuk, hogy a szerző főműveként szokták emlegetni ezeket a köteteket, ugyanis hosszú évek kutatásai és tanulmányai előzték meg a tulajdonképpeni munkát. Kozma Mária véleménye szerint örvendetes, hogy Pomogáts Béla tollából született meg az Erdélyben művelt magyar irodalom elemzésére és bemutatására törekvő sorozat. A magyar irodalmi és közéletben való folytonos jelenlétének köszönhetően ugyanis szavainak súlya van. Az eredetileg kétkötetesre tervezett mű megszületése egy székelyudvarhelyi beszélgetés eredménye, melynek során Pomogáts magára vállalta a megírását, Tőzsér József pedig a kiadását. A lexikális adatokon kívül az irodalmi irányzatokat, az íróknak ezekhez való kapcsolódását, az erdélyi magyarság intézményépítési törekvéseit és művelődési életét is megismerhetjük a könyvből.
A szerző elmondta, hogy szándékosan adta Erdélyi magyar irodalom helyett a Magyar irodalom Erdélyben címet munkájának. Meggyőződése szerint ugyanis csak egyetlen magyar irodalom van, éspedig a magyar nemzeti irodalom, amely Dévától Vereckéig, Pozsonytól Sepsiszentgyörgyig ugyanaz, hiszen magyar nemzet is csak egy van. A kötetek címe a magyar nemzet és irodalom egységében való mély hitét hivatott tükrözni.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/25956-Egyetlen-magyar-irodalom-ltezik.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/40319/
Könyvkelengye-ajándék negyedikeseknek
A könyvtárunk és Sepsiszentgyörgy municípium polgármesteri hivatala által 2010 áprilisában közösen indított Könyvkelengye program keretében - a program kedvezményezettjeinek körét alkalmilag bővítve - az idén a negyedik osztályt elvégző sepsiszentgyörgyi diákoknak is egy-egy könyvet ajándékoztunk június közepén, könyvtárlátogatás és az ajándék tárgyát képező könyvből történő, rövid felolvasás kíséretében.
A polgármesteri hivatal által finanszírozott programban a tervek szerint ősszel a nyolcadikosok is kapnak egy-egy könyvet.
A magyar tannyelvű osztályok diákjainak ajándéka László Noémi erdélyi költő Feketeleves című, a kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál megjelent verskötete volt, amelyet közel 450 negyedikes vehetett át hangulatos könyvtárlátogatás során vagy az iskolában.
A román tannyelvű osztályok diákjainak ajándéka Kate DiCamillo Povestea lui Despereaux című könyve volt, amelyet 135 tanuló vehetett át.
Forrás: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/06/
Diktátorok könyve - Lukács Csaba könyvbemutatója
Lukács Csaba Aranytoll- és Mikszáth-díjas újságíró, világutazó a Bod Péter Megyei Könyvtárban mutatta be Micsoda útjaim... című könyvsorozatának első kötetét, a szerző riportjait gyakran közlő Székelyhon hírportál szervezésében létrejött erdélyi körút során.
A négy helyszínt felölelő erdélyi körút sepsiszentgyörgyi állomásán Farkas Antal újságíró, szerkesztő ismertette röviden a sóvidéki származású szerző eddigi tevékenységét, aki a Magyar Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként is járja a világot, mert bevallása szerint ebben a minőségben a legzártabb országokba is eljuthat, hogy ott szerzett tapasztalatait riportokba foglalva ossza meg olvasóival. Ezúttal bemutatott kötete ezen írások gyűjteménye. Segítségükkel Bolíviába, Észak-Koreába, Kubába, Burmába és Ceauşescu Romániájába kalauzol a szerző, és feltárja előttünk a világ legkegyetlenebb és -képmutatóbb rendszereinek kulisszatitkait.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/26129-zsarnoksg-arculatai.html
http://www.3szek.ro/load/cikk/40334/
http://www.szh.ro/hirek/muvelodes/ahol-az-embernek-nincs-joga-csak-kotelessege


-A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Új otthonban fogadja használóit a Kájoni János Megyei Könyvtár három részlege
Új otthonban, a csíkszeredai Városháza földszintjén fogadja augusztustól a könyvtárhasználókat a Kájoni János Megyei Könyvtár három közönségszolgálati részlege: a gyermekkönyvtár, a dokumentációs részleg, valamint a történelmi-művészeti részleg.

A részlegek ünnepélyes megnyitójára 2011. július 29-én 14,30 órakor kerül sor. Az esemény alkalmából sajtótájékoztatót tart a Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda városának és Hargita Megye Tanácsának elöljárói, kulturális intézmények vezetői és a sajtó képviselőinek részvételével.
A könyvtár részlegeinek elköltözése a Mikó-várból a műemlék épület felújítása miatt vált szükségessé. Csíkszereda önkormányzata a Városháza épületének földszintjén bocsátott felújított termeket a könyvtár használatára. A 2011 áprilisában megkezdett, ütemterv szerint haladó költözési munkálatok júliusban fejeződnek be. Az új helyre költözött részlegek 2011. augusztus 1-jétől fogadják újra a könyvtárhasználókat.
Forrás: Kopacz Katalin, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója


-
Könyvtárközpontot avattak Csíkszentmártonban
Egykor a járásbíróság fogdájának adott helyet, majd miután volt fiúbentlakás és omladozó épület, 2011. június 3. óta könyvtár működik Csíkszentmárton frissen felújított központi épületében. Pontosabban több mint könyvtár, hiszen mint Gergely András polgármester a szalagvágási ünnepségen fogalmazott, az alcsíki kulturális élet fellegvárává válhat a létesítmény, amellyel a falu egykori neves kántortanítójának, Baka Jánosnak sikerült méltó emléket állítaniuk.
‘Amikor egy volt börtönből könyvtárat építenek, azt jelenti, a közösség minden egyes tagja tudja, hogy a jövő a tudás, az ismeret, és minden nemzedéknek szüksége van arra, amit a könyvekből tanulhat meg” - mondta, majd gratulált a község vezetőségének Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, azt kívánva, ’legyen otthonosabb a könyvtár az itteniek számára, mint volt a börtön az egykoriak számára’.
Borboly Csaba, a 300 ezer lej értékű beruházás több mint 30 százalékát álló Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy vélte, Csíkszentmárton most már a megye talán legszebb könyvárát tudhatja magáénak. Az ünnepségen emléklapot kaptak mindazok, akik valamilyen módon hozzájárultak az impozáns épület rendbetételéhez és a könyvtár felszereléséhez. A könyvtár megnyitó ünnepségén nyújtották át a Szentmártonért-díjat is, ezt Bajkó István nyugalmazott magyar szakos tanárnak ítélte oda a helyi önkormányzat a település kulturális életében kifejtett áldozatos munkájáért.
Forrás: Mihály László, Hargita Népe, 2011. június 6.
http://erdely.ma/kultura.php?id=92935


-Nem volt nagy érdeklődés a Szatmár Megyei Könyvtár nyílt napján
A Szatmári Kultúrkaraván keretében nyílt napokat, kulturális programokat szervezett a Szatmár Megyei Tanács: a helyi könyvtár, a színház, a művészeti iskola és az alkotóház is érdekes rendezvényekre várta az érdeklődőket.
2011. június 7-én, kedden a Szatmár Megyei Könyvtár szervezett nyílt napot, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várt 9 és16 óra között. Az érdeklődők azonban nem érkeztek. Paula Horotan, a könyvtár sajtószóvivője elmondta: a legtöbb iskolának és óvodának meghívókat küldtek szét, de azokra nem érkezett válasz. A nyílt nap keretében az érdeklődők betekintést nyerhettek volna az intézmény működésébe, megtekinthették volna a gyermekkönyvekből készült kiállítást, valamint a felnőtt könyvkölcsönző működéséről is érdekes információkat szerezhettek volna.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Nem_volt_nagy_az_erdeklodes/hirek/41805


-Kiállítások a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban 2011. június 20-28. között, Kuncz Aladár (1885-1931) halála 80. évfordulójának alkalmából készült könyvkiállítást tekinthették meg a látogatók, június 28-tól Kriza János (1811-1875) születésének 200. évfordulója alkalmából készült könyvkiállítás volt látható.
Július 1-11. között Domokos Pál Péter (1901-1992) születésének 110. évfordulója tiszteletére, július 12-18. között Apor Péter (1676-1752) születésének 335. évfordulója tiszteletére készült könyvkiállítások tekinthetők meg.
Forrás: Dénes Mária, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely


ÉVFORDULÓK


-Huszonöt éve hunyt el Jorge Luis Borges
25 éve, 1986. június 14-én hunyt el Jorge Luis Borges argentin költő, író, a mágikus realizmus irányzatának egyik legjelentősebb képviselője, aki Buenos Aires egyik rosszhírű városrészében született 1899. augusztus 24-én. Meghatározó élménye volt a mérhetetlen gazdagságú családi könyvtár és a nagy területű, labirintushoz hasonló kert. A könyvtár és a labirintus ily módon későbbi munkáinak jellegzetes motívuma lett.
Olvasni a Brit Enciklopédiából tanult meg, kilencévesen spanyolra fordította O. Wilde A boldog herceg című meséjét, ezt közölte is az El País. 1923-ban Fervor de Buenos Aires (Buenos Aires-i láz) címmel verseskötete is megjelent. Ugyanekkor több irodalmi újságnak is külső munkatársa lett. 1956-ban Nemzeti Irodalmi Díjat kapott, 1961-ben Beckett társaságában megkapta a tekintélyes Formentor-díjat. Nevét igazán ekkor ismerte meg a világ, s hamar népszerűvé vált.
Sokat utazott, amerikai és európai egyetemeken tartott előadásokat. Írásai közül e korszakának kiemelkedő műve az El Hacedor (A Teremtő) és a Képzelt lények könyve. 1973-ban szoros kapcsolatba került a japán-német származású Maria Kodamával, akivel 1985-ben Genfbe költözött, s 1986 áprilisában összeházasodtak. A frigy azonban rövid életű volt, Borges 1986. június 14-én májrákban meghalt.
Forrás: http://maszol.ro/kultura/huszonot_eve_hunyt_el_borges_2011_06_14.html


-A 100 éve született Sallai Istvánra emlékeztek az OSZK-ban
A jubileum alkalmából Sallai István-emlékülésre került sor 2011. május 30-án az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti nagytermében, a Kovács Máté Alapítvány, az MKE társadalomtudományi szekciója és Bács-Kiskun megyei szervezete, valamint a Könyvtári Intézet szervezésében.
Az emlékülést Szabó Sándor vezette, keretében a Gerő Gyula: Sallai, az örök tanuló és az örök tanító, Tóth Gyula: Sallai és a falusi könyvtárak, Győri Erzsébet: 'Széles távlatokban gondolkodjanak, ne a pillanat bűvöletében éljenek!', Bundula Melinda és Papp Margit: Sallai István emléke szülőföldjén című előadások hangzottak el.
Sallai István (1911-1979) Baján született 1911. február 23-án. Az 1945 utáni magyar közművelődési könyvtárügy meghatározó alakja, a közművelődési könyvtári hálózat megszervezője volt. Sebestyén Gézával közösen írt műve, A könyvtáros kézikönyve (1956, 2. kiad. 1965) a szocialista világ első európai szintű könyvtártani monográfiája, generációk tanultak a ‘SallaiSebestyén’-ből. A Könyvtártudományi és Módszertani Központ vezető munkatársaként maga köré gyűjtötte a kor kiváló fiatal könyvtárosait, járta az ország könyvtárait, s fáradhatatlanul tanította, instruálta a vidéki könyvtárosokat. 1968-ban javaslatot dolgozott ki a kor követelményeinek megfelelő modern közművelődési könyvtárakról. Dolgozata a hosszú távú könyvtárfejlesztés alapjául szolgált.
A könyvtárépítés, -tervezés különösen kedves területe volt. Irányszámokat dolgozott ki a különböző könyvtártípusok térigényére, s a realizálódó könyvtárépítési tervek vezető könyvtári konzulense volt. Bár későn került a könyvtári pályára, s autodidakta módon tanulta meg a szakmát, józan gondolkodásával, világos beszédével az egyik legnépszerűbb alakja volt a magyar könyvtárügynek. A közművelődési könyvtárosok mesterként tisztelték; szellemes, lényegre tapintó mondásait, a ‘sallaiádákat’ a mai napig idézik.
Forrás: http://nemzetikonyvtar.blog.hu/2011/05/31/sallai


-
Nyolcvan éve halt meg Kuncz Aladár
Nyolcvan éve halt meg Kuncz Aladár, a Trianon utáni erdélyi magyar irodalom egyik legfontosabb szereplője és alakítója. Az író pályaképét a Magyar Tudományos Akadémia Illyés Gyula Archívumában idézték meg. A megemlékezésen többek között Pomogáts Béla irodalomtörténész beszélt Kuncz életművének jelentőségéről, mondván: a Fekete kolostor című regény, amely arról ad képet, mi történt velünk, magyarokkal a huszadik században, Kuncz Aladárt a világirodalom fontos szerzői közé emelte.
Ahogy Juhász Andrea irodalomtörténész, a Kuncz-életmű kutatója fogalmazott: Kuncz Aladár egész életében írónak készült, ám ez paradox módon csak röviddel a halála előtt következhetett be. Bár számos novellát és egyéb írást publikált a tízes évektől, mindezek jelentéktelenek főművéhez, a Fekete kolostorhoz képest.
A megemlékezésen Kuncz Magdolna, az író egyenes ági leszármazottja arról beszélt, a közelmúltban létrehozták a Kuncz Alapítványt, amelynek legfontosabb célja a Kuncz fivérek, Aladár és Ödön életművének ápolása és népszerűsítése. Mint elmondta, rövid távú terveik között szerepel a Fekete kolostor újrakiadása magyar, francia és angol nyelven is.
A teljes írás itt olvasható: http://erdely.ma/kultura.php?id=93693


-
Emlékünnepségek Kriza János születésének 200. évfordulóján
Kriza János püspök, néprajzkutató születésének 200. évfordulóján emlékünnepséget szervezett az Erdélyi Unitárius Egyház, a Kriza János Néprajzi Társaság és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke 2011. június 26–28. között Kolozsváron. Első napon a belvárosi unitárius templomban istentisztelettel vette kezdetét a programsorozat, június 27-én tudományos konferencia keretében idézték fel Kriza János munkásságának jelentőségét (a konferencia részletes programja itt olvasható: http://erdely.ma/ajanlo.php?id=93931). Június 28-án Kriza szülőfalujában, Nagyajtán folytatódott az emlékezés és a tisztelgés Erdővidék jeles szülöttje előtt, oda Kolozsvárról autóbusz szállította az érdeklődőket. A nagyajtai ünnepség szervezésében részt vett: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kriza János Néprajzi Társaság, Nagyajta Polgármesteri Hivatala és a Nagyajtai Unitárius Egyház.
Június 28-án délelőtt Nagyajtán rendkívüli tanácsülésre került sor a Kovászna Megye Tanácsa által szervezett Megyejárás – Otthonunk Háromszék című körút részeként. 12 órától ünnepi istentisztelet következett az unitárius templomban, majd előadások és könyvbemutató. Kríza Ildikó, a Magyar Tudományos Akadémia tagja A Vadrózsák jelentősége az európai balladakutatásban címmel tartott előadást, Pozsony Ferenc egyetemi tanár, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke bemutatta a Vadrózsák című gyűjtemény első kötetének hasonmás kiadását. Az emlékünnepség Kriza János mellszobrának megkoszorúzásával és ünnepi műsorral egészült ki.
Kriza János életpályáját felidéző írás olvasható a Háromszék napilap 2011. június 25-i számában: http://www.3szek.ro/load/cikk/40310/kriza_janos_ketszaz_eves
Forrás: Kovászna Megyei Művelődési Központ, http://www.kultkov.ro/index-akt.php?akt=show&cm=60&poz=0
http://www.3szek.ro/load/cikk/40413/legyen_eroforras_az_emlekezes_ketszaz_eve_szuletett_kriza_janos
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=52617


KITEKINTŐ

-Múzeumok éjszakája játékos programokkal
Meglepetésvendégek, rendhagyó kiállítások, ételkóstolók, vetélkedők, kulturális kaszinó várta az érdeklődőket az Országos Széchényi
Könyvtárban, illetve a Magyar Országos Levéltárban a múzeumok éjszakáján, 2011. június 24-én.
Az Országos Széchényi Könyvtár aznap 18 órától másnap hajnali kettőig tartotta nyitva kapuit, ez alkalommal mindenki féláron iratkozhatott be. A múzeumok éjszakáján megnyíltak a kötészeti és restaurátorműhelyek, valamint egy körsétán végigjárhatók voltak a könyvtár olvasótermei is.
Az intézményben új modell- és könyvkiállítás nyílt Valóság, álmok és rémálmok a tengeren, avagy hadi- és utasszállító hajók, páncélozott óceánjárók, úszó paloták a XX. században címmel. Az éjszaka folyamán több előadást, bemutatót tartottak, például A változatosság gyönyörködtet - A Corvinától az Anyám tyúkjáig címmel különleges műveket mutattak be a Kézirattár anyagából. Kiállítás nyílt az első magyar mozi elindulásának 115. évfordulójára emlékezve, a 200 éve született Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-hagyatékba kézirataikon, műveiken, játékos vetélkedőkön keresztül pillanthattak be az érdeklődők. A látogatók megismerkedhettek a könyvkötés titkaival is, és megnyílt az Apponyi-gyűjtemény ritka könyveivel, metszeteivel.
Krleza-szelet címmel utoljára lehetett megtekinteni a horvát íróra, Miroslav Krlezára emlékező tárlatot, ugyanitt meglepetésvendégekkel lehetett találkozni az irodalom és a színház világából. A gyerekeket interaktív foglalkozások várták, a felnőttek megismerkedhettek a digitális tartalomhordozók lehetőségeivel.
A Magyar Országos Levéltárban két időszaki kiállítás várta a látogatókat: az Egy puszta házban, üres kamarában - Károlyi Sándorné és a kuruc világ című tárlat Szalay Barkóczi Krisztina életén keresztül enged bepillantást a kora újkori Magyarország mindennapjaiba. A bemutatóra Náray Tamás divattervező a Károlyi Klárát ábrázoló festmény alapján készített el egy XVIII. századi női díszöltözetet - a kiállításon ez is megtekinthető. Az Inkább Istennek és hazámnak tartozom engedelmességgel... - Egy különleges pártváltás a XVI. században című tárlaton ismét megtekinthető Brodarics István szerémi püspök 1527-ben kelt levele.
A levéltár könyvtárában A Rákóczi-kor asszonyai című kiállítással várták a látogatókat. Az első emeleti kutatóteremben játékos formában mérhették fel tudásukat a felnőttek, az itt szerzett zsetonokat a rulettasztaloknál forgathatták meg. A gyerekeket 20 óráig várták a levéltárban, számukra memóriajátékokkal és különleges társasjátékokkal készültek a szervezők.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=314439&ctag=articlelist&iid=1
http://nemzetikonyvtar.blog.hu/2011/06/01/muzeumok_ejszakaja_2069


-Horvátországi magyar könyvtárosok szakmai találkozója
2011. június 9-én a Könyvtári Intézet és a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára szervezésében szakmai találkozó zajlott le a Pélmonostori Városi Könyvtárban.
Valamennyi horvátországi magyar könyvtáros jelenlétében kezdeményezés indult arra vonatkozóan, hogy ősszel magyar nyelvű szakmai továbbképzést szervezhessenek Horvátországban is.
Forrás: IFLA-HUN levelezőlista; Rabbi Zsolt, a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárának vezetője


-
Alvás és horkolás a könyvtárban
Új-Zélandon beköszöntött a tél, és számos ottani könyvtárhasználó számára az otthoni fűtés (takarékossági okokból) nem megfelelő. Ezért a könyvtárban alszanak, akár napközben is. A többi olvasó és könyvtárhasználó hozzáállása változó, míg az Auckland Városi Könyvtár szóvivője büszke arra, hogy az emberek meleg és kényelmes helynek tartják a könyvtárat. A könyvtári alvások száma nem növekszik, nem zavaró, hellyel bírják. Nincs biztonsági személyzetük az alvók 'kezelésére'. Egy olvasó jelezte, hogy az alvás nem, a horkolás azonban zavarja. A könyvtári szabályzatok jellemzően a másokat zavaró magatartást szankcionálják, amibe az alvás nem feltétlenül tartozik bele.
Forrás: KIT hírlevél, 2011/22, 2011. június 8.


DÍJAK

-Könyvtárügyért kitüntetés a FSZEK kollektívájának
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Kuratóriuma 2011-ben a könyvtár kiemelkedő munkája elismeréséül és a hazai könyvtárügy fejlesztésében való részvételért A KÖNYVTÁRÜGYÉRT kitüntetést adományozta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kollektívájának.
Forrás: http://www.fszek.hu/rolunk/elismereseink_dijaink/?article_hid=9837


HAZAI


-Aranyérmet nyert 'Az olvasáshoz való jog' kampány az EMEA Sabre Awardson
Kétezer résztvevő, kategóriánként átlagban húsz jelentkező - ez az EMEA Sabre (Superior Achievement in Branding and Reputation Excellence) Awards dióhéjban. A rangos PR verseny döntőjébe bejutott, majd aranyérmet nyert Az olvasáshoz való jog kampány, amely az OTP Bank Románia és a Nicola Porter Novelli együttműködéséből született társadalmi felelősségvállalási projekt. Az olvasáshoz való jog a ‘Geographic, The Balkans’ kategóriában került a döntőbe 4 más kampánnyal együtt.
Az OTP Bank Románia folyamatosan támogat különféle helyi társadalmi felelősségvállalási programokat, eddig azonban nem vállalt országos szintű kampányt. 2010-ben a csapat viszont egy olyan hosszú távú CSR projektet tervezett meg, amely a következő generációkra is jelentős hatással bír majd. A csapat ötletéből olyan kampány született, amely a gyerekek fejlődését szolgálja azáltal, hogy biztosítja az olvasmányokhoz való hozzáférést. Így született meg Az olvasáshoz való jog kampány, amelynek célja a romániai hátrányos helyzetű vidéki iskolák segítése könyvadományokkal. Az OTP Bank Románia a közvetlen adományozás mellett döntött. Célul tűzték ki, hogy 2010 végéig 10 000-nél több, gondosan megválogatott kötetet, valamint szükséges bútorzatot adományozzanak az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium által javasolt 20 vidéki iskolának. Ezzel párhuzamosan az OTP Bank adományozásra buzdított minden érdeklődőt, hogy 2010 folyamán még 15 000 kötettel gazdagítsa a gyűjteményt, és további 15 könyvtárat szerelhessen fel. Az adományok gyűjtésére az OTP Bank fiókhálózatát és a Humanitas könyvesboltokat jelölték ki. Partnereik saját gyűjtőhelyeikről juttatták el a könyveket.
A Facebook-on is elindították a kampány oldalát (Az olvasáshoz való jog), a www.estedreptulmeu.ro weboldalt CSR-tevékenységeik bemutatására, valamint a YouTube-on és a Flickr-on tekinthetőek meg a rendezvényeikhez kapcsolódó felvételek, fényképek. Médiapartnereik között tévécsatornák, a nyomtatott és online közeg képviselői egyaránt megtalálhatók. Közismert romániai bloggerek is csatlakoztak a kampányhoz, gyerekkori kedvenc olvasmányaikról, az olvasás fontosságáról írva.
Az olvasáshoz való jog kampány 2010-es eredményei minden kezdeti várakozást felülmúltak: 2010 végéig több mint 30 000 kötetet sikerült adományozni 53 iskola 11 000 tanulójának. A romániai lakosság körében is visszhangra talált a kezdeményezés, ezáltal 2010 márciusa és 2011 májusa között a kampány támogatói, kiadók és mások által adományozott kötetek száma meghaladta a 40 000-et, és 72 vidéki iskola 12 500 tanulója élvezheti az olvasás örömét.
A teljes cikk itt olvasható: http://eletmod.transindex.ro/?cikk=14627


-Nem csak internet csalogatja a látogatókat
A Biblionet-programhoz való kapcsolódás óta többen látogatják a kovásznai városi könyvtárat. Bede Ágnes könyvtáros elmondta, hogy a helyiek inkább a könyvekért, a turisták pedig az ingyenes internet-hozzáférésért jönnek ide. 2010. október 15. óta tagjai a Biblionet programnak, ami azt jelenti, hogy állandó szélessávú internet-kapcsolattal, négy számítógéppel, kivetítővel és szkennerrel lett ellátva az intézmény – tájékoztatott a könyvtáros, aki szerint tavasszal, a turisták érkezésével kezdett növekedni a látogatottság. A vendégek többsége az idősebb korosztályhoz tartozik, és főként a webes tájékozódásért, valamint az otthoniakkal való kapcsolattartásért keresi fel a könyvtárat.
Természetesen az olvasnivalóra is van igény, a 60 ezer kötet között mindenki megtalálja a maga ízlésének valót, és az ország különböző pontjairól érkező fürdővendégeknek is kölcsönöznek könyveket. A helyiek körében leginkább a szórakoztató és gyermekirodalomra van kereslet, főként a bestsellerekre, köztük Stephanie Meyer Alkony-sorozatára és J. K. Rowling Harry Potterére. Ezekből a könyvekből a könyvtár igyekszik minél hamarabb beszerezni a folytatást. A könyvszeretők mellett azokról sem szabad megfeledkezni, akik napi rendszerességgel bejárnak újságot böngészni.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/korkepek/kovasznai


-Az Apor-kódex bemutatása a Székely Nemzeti Múzeumban

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban 2011. június 10-én nyitották meg azt a kiállítást, ahol a többi között az Apor-kódexet is bemutatták. A kódexet 2009-ben a magyarországi Országos Széchenyi Könyvtár műhelyében restaurálták.
Gróf Apor István 1698-ban kelt végrendeletében támogatta a pozsonyi és nagyszombati apácákat. Talán ennek következtében került a zsoltáros könyv az Apor családhoz.
Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke úgy fogalmazott a tárlatnyitón: 'a székely ember szíve megtelik ilyenkor örömmel és boldogsággal, hiszen kétségtelen, hogy az egyik, ha nem a legrégebbi székelyföldi család nevéről elnevezett kódexről, az Apor-kódexről van szó.'
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=93505&cim=az_apor_kodex_bemutatasa_sepsiszentgyorgyon_%E2%80%93_video


-Kirakatokba költözött versek
Egy hónapon át kortárs költők versei olvashatók a marosvásárhelyi Bolyai utca kirakataiban.
A kezdeményezés az Erdély FM ötlete volt, a rádió munkatársai így akarják közelíteni az úgynevezett magasművészetet a marosvásárhelyiekhez. Kelemen Hunor verssorai a Timko kenyérbolt kirakatán olvashatók, Demény Péter a kínai vendéglő, Király László a bőrdíszműves ablakát díszíti soraival. De az ékszerbolt, a körömkozmetika, az írószer-, cipő- és ruhásboltok, a kávézók, fagyizók, a pereces is egy-egy négysoros versszakkal gazdagodtak, a szerzők között Kovács András Ferenc, Orbán János Dénes, László Noémi, Balázs Imre József, Mihály Emese, Bordás Attila neve szerepel.
Máthé Kincső ötletgazda, az Erdély FM munkatársa, a Művésztripp című műsor riportere kezdeményezte a kortárs költészetnek ezt a fajta 'reklámozását'. Mint elmondta, új műsor indul a rádióban, annak a népszerűsítését célozza a kezdeményezés, de nemcsak, mert ezzel a nem szokványos módszerrel szeretnék a kortárs költészetre irányítani a figyelmet. 'Újságban, irodalmi lapban, folyóiratban, könyvben és interneten is olvasható vers. Mi egy új alternatívára gondoltunk, valamire, ami nem hétköznapi' - hangsúlyozta az ötletgazda.
A versek egy hónapig díszítik a kirakatokat, de többen is jelezték, hogy tovább is igényt tartanának arra, hogy a bolt reklámja, órarendje mellett a gondolkodásra késztető négy sor, akár román, akár magyar nyelven, továbbra is ott maradjon.
Forrás: http://maszol.ro/kultura/kirakatokba_koltozott_versek_2011_06_21.html


-
Kultúrafalók fehér éjszakája - múzeumok éjszakája itthon is
Ötven program, nyolc helyszín, mintegy 14 órányi kulturális kínálat - ez a bukaresti Kulturális Intézetek Éjszakája ötödik kiadásának mérlege. A fővárosi ausztriai, brüsszeli, francia, görög, lengyel, magyar, nagy-britanniai és olasz kulturális intézetek az egész várost átfogó rendezvénysorozattal várták 2011. június 24-e estétől másnap hajnalig a látogatókat. Az éjszakai kultúrafogyasztáshoz az Országos Történelmi Múzeum is kapcsolódott, amely szintén szombat hajnalig tartott nyitva. A magyar és a lengyel kulturális intézet idén is közösen készült a rendezvényre. Bretter Zoltán, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója a rendezvény születésével kapcsolatban elmondta: az Európai Nemzeti Kulturális Intézetek Egyesülete (EUNIC) rendezvényei közé tartozó Kulturális Intézetek Éjszakája magyar kezdeményezés.
Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely is kultúrát kínált az éjszakázni vágyóknak - muzeológiai hagyományt követve Szent Iván éjszakáján tartották a Múzeumok Éjszakáját. A Csíki Székely Múzeum második alkalommal csatlakozott a nemzetközi rendezvényhez, egész nap izgalmas programok és éjszakai nyitvatartás várta a közönséget. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum első alkalommal szervezett eseményeket a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A múzeum délután 5 órától éjfélig várta tárt kapukkal és színes programokkal a betérőket; gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt akadt megismerni-, kipróbálni- és látnivalója.
A rendezvényekről itt olvashatunk: http://erdely.ma/kultura.php?id=94187
Forrás és teljes cikk: http://maszol.ro/kultura/kulturafalok_feher_ejszakaja_2011_06_24.html


-Bélyegilleték kulturális termékekre
A szenátus 97 mellette, három ellene és öt tartózkodó szavazattal elfogadta a kulturális bélyeg törvényét, amely szerint minden irodalmi, zenei, népművészeti, illetve mozitermék eladási árára többletilletéket fognak rászámolni - írja a money.ro. A jogszabály értelmében a könyvek, CD-k, DVD-k és mozijegy árára 2, a szórakoztatóipari jegy árára 3, míg a színházjegyre és múzeumbelépőre 5 százalékos
többletilletéket számítanak. A törvény emellett rendelkezik az építészeti bélyeg alkalmazásáról is, amelyet az engedély megszerzésekor kell kifizetni.
Forrás: http://maszol.ro/kultura-roviden/belyegilletek_a_kulturalis_termekekre_2011_06_21.html


ELHALÁLOZÁS


-Elhunyt Jorge Semprún
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jorge Semprún spanyol író, egykori kulturális miniszter - közölték a családtagok és a spanyol kulturális tárca. Az írót 2011. június 7-én este párizsi otthonában érte a halál. Semprún franciául írt, de következetesen spanyolnak vallotta magát. A spanyol polgárháború után Franciaországba menekült. 1943-44-ben bekapcsolódott a francia ellenállási mozgalomba, de elfogták és a buchenwaldi lágerben tartották fogva. Ezekből az élményekből született világhírű regénye, A nagy utazás (1963). 1945-től a Franco-rendszer bukásáig ismét Franciaországban élt, azután visszatért hazájába. Közben, 1945-64 között tagja volt a spanyol kommunista pártnak, de hamarosan konfliktusba került a mozgalommal, s végül kizárták. Innen ered másik nagy témája, a kommunizmus eszméinek és módszereinek csődje a Nyugat baloldali mozgalmaiban (a téma legismertebb feldolgozása A háborúnak vége című Resnais-film forgatókönyve).
Forrás: http://index.hu/kultur/2011/06/08/elhunyt_jorge_semprun/
Bővebben: http://konyves.blog.hu/2011/06/08/elhunyt_jorge_semprun#more2967161


-
Elhunyt Deme László
Életének 90. évében elhunyt Deme László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetségének alapító társelnöke, a Beszélni nehéz mozgalom fáradhatatlan szervezője.
Deme László 1921-ben született Pécelen. A budapesti Tudományegyetemen 1943-ban szerzett diplomát. Ezután az egyetem, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa volt. 1970 és 1981 között a szegedi tudományegyetem Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének tanára, 1977-től 1981-ig a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke.
A nyelvjárások, nyelvművelés és nyelvhasználat kérdéseit kutatta. Kiváló pedagógus volt, munkája szerves részének tartotta a magyar, majd az eszperantó nyelvvel kapcsolatos ismeretterjesztést.
Munkásságának elismeréseként megkapta többek között a Szinnyei-emlékérmet, az Akadémiai jutalmat, az Akadémiai Díjat és a Révai-emlékérmet.
Forrás: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/59463


AJÁNLÓ

-A könyvtárban játszódik Gombos Péter új könyve
A Pont Kiadónál 2011-ben jelent meg  Gombos Péter új könyve, a Vándorok.
'Egy bezárt könyvtárban csapatnyi fiú furcsa szerkezetre bukkan. Részben a véletlennek is köszönhetően különös utazásra indulnak, s közben rájönnek a Vándorok titkára. Kik ők valójában? Tényleg az írók tudják a megoldásokat a jelen - és a jövő - problémájára? Hogy lehet egyidőben egy helyen Robinson Crusoe, Doktor Dolittle és Jules Verne? Az biztos, az időutazás nem elég a válaszokhoz. A történet több helyszínen és időben játszódik, a „fő” idősík egy jövőbeni diktatúra anatómiáját írja le. A főszereplők itt és ekkor élő gyerekek, akik társaiknál jobban vonzódnak a - többnyire már betiltott - ifjúsági regényekhez. Ez azonban nem biztos, hogy elég a változáshoz, de talán még a túléléshez is kevés… Kalandregény a javából, a kamaszvilágból alig kinövő ifjaknak nyújt izgalmas intellektuális olvasmányélményt.' - olvasható a Pont kiadó ajánlójában.
A könyv megrendelhető közvetlenül a kiadótól: http://www.pontkiado.hu/magyar/proza.php?kategoria=gyermek&id=546&nyelv=magyar
Forrás: http://katalist-to-feed.blogspot.com/2011/06/katalist-konyv-serdulokoru-gyerekeknek.html


-Magyar irodalom Erdélyben - Pomogáts Béla új munkája
Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron is bemutatták júniusban Pomogáts Béla irodalomtörténész Magyar irodalom Erdélyben című munkájának legújabb, ötödik (Magyar irodalom Erdélyben 1968-1989) és hatodik (Irodalomtörténeti dokumentumok) kötetét.
A többkötetes munkát a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó adta ki.
‘Mély meggyőződésem, hogy egy magyar irodalom volt és maradt, mint ahogy egy magyar nemzet van’ - hangsúlyozta új könyvének bemutatóján az irodalomtörténész. Pomogáts Béla elmondta, 1969 óta folyamatosan foglalkozik erdélyi írókkal, műveikkel, a mostani a százegyedik saját könyve, mintegy harmincban erről a témáról írt. Kozma Mária, a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztője úgy vélekedett, a szóban forgó többkötetes munka Pomogáts fő műve, a szerző jelenléte a magyar köz- és irodalmi életben folytonos, és ennek súlya van.
A kötetről és a könyvbemutatókról itt olvashatunk: http://www.pallasakademia.ro/konyvek.php?id=554
http://www.3szek.ro/load/cikk/40200/egy_irodalomtortenesz_muhelyeben
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/59769


MOZAIK

-Nem egyértelmű az e-könyvek előnye
Az UNESCO milánói fórumán, 2011. június 6-8. között a meghívott szakemberek már a jövő könyveiről fejtették ki a véleményüket.
Általános volt az az álláspont, hogy az elektronikus formában elérhető alkotások elterjedéséhez még számos akadályt kell leküzdeni.
A szervezet rendezvényén 35 országból több mint 160 kiadóvezető, író, könyvtárigazgató és tudós jelent meg. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legnagyobb kihívást jelenleg az e-könyvek kiadói és olvasói számára az egymással egyáltalán nem kompatibilis fájlformátumok, a számos funkciót nélkülöző olvasókészülékek és a hiányzó üzleti modellek jelentik.
A szakemberek rámutattak, hogy ugyan a nyomtatott könyvek halálát már évekkel ezelőtt megjósolták a piac szereplői, azok azonban még mindig élnek és virulnak. "A könyv jövője semmiképpen sem digitális. Az idén több mint egymillió új mű jelent meg, a nyomtatott könyv élőbb, mint valaha" - mondta Robert Darnton, a Harvard Egyetem könyvtárának igazgatója. Darnton szerint ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elektronikus vagy a hagyományos, nyomtatott alkotásoké lesz a jövő. Az igazság ehelyett valahol félúton van.
A teljes írás itt olvasható: http://www.sg.hu/cikkek/82556/nem_egyertelm_369_az_e_konyvek_el_337_nye
Forrás: KIT hírlevél, 2011/23., 2011. június 15.


-A digitális kiadványok jövője
A kiadói szakma robbanásszerű változásokon megy keresztül: az Amazon.com - amely az amerikai könyvpiac jelentős részét tudhatja magáénak - elektronikus könyvforgalma már meghaladta a teljes hagyományos nyomtatott könyvek forgalmát, kemény és puhafedelű eladásokat együttvéve.
A fenti forgalom az ePub formátumú (bár az Amazon által kissé módosított) elektronikus könyvekre vonatkozik (nem számítva az ingyenes elektronikus könyveket), és nem foglalja magába az egyéb digitális kiadványokat, újságokat, magazinokat sem. Az ePub szabványnak e robbanásszerű elterjedése kapcsán egy dolgot azonban meg kell említenünk: az ePub formátum kiváló könyvek megjelenítésére, de a jelenlegi 2.01 specifikációja még nem teszi lehetővé a hang- és videóanyagok beágyazását.
Mivel az illusztrációkban és fotókban bővelkedő magazinok kiszolgálására az ePub szabvány a jelenlegi formájában alkalmatlan, nem meglepő, hogy sok tartalom- és szoftver-fejlesztő előállt saját, gazdag médiatartalmat is kiszolgálni képes megoldásaival. Bár a legtöbb elektronikus magazin-megoldás nem nyújt többet, mint egy interaktív és Flash-médiatartalommal feltöltött PDF, saját olvasóval kiegészítve, félő, hogy az általuk generált marketing-köd elfedi azt a valós kockázatot, hogy ha egy kiadó ma egy zárt és a jövőben nem életképes technológiát választ, annak árát évek múlva drágán fogja megfizetni. A digitális tartalmak átkonvertálása drága és időigényes (sok esetben lehetetlen) feladat.
A teljes cikk itt olvasható: http://techline.hu/blogbazar/20110619_digitialis_kiadvanyok_jovoje.aspx#rss
Forrás: KIT hírlevél, 2011/24., 2011. június 22.


-Miért olvasnak többet a nők a férfiaknál?
A statisztikák szerint a nők többet olvasnak férfitársaiknál. A miértre a Feltrinelli olasz könyvkiadó keresett és talált választ.
Nem számít újdonságnak, hogy a nők többet olvasnak a férfiaknál - kommentálta az olasz sajtó az Istat statisztikai hivatal felméréseit arról, hogy a nők 53 százaléka vesz rendszeresen könyvet a kezébe, miközben a férfiaknak csak 40 százaléka vallja magát olvasónak. A 20–24 közötti életkorban az olasz nők olvasási kedve még erősebbnek bizonyul (65 százalék), és a nők járnak többet könyvesboltba is, mivel általában a gyerekek könyveit is ők szokták megvenni. A nők a szépirodalmat preferálják, a férfiak inkább a kézikönyveket és a humoros történeteket szeretik. A nők a legvaskosabb köteten is végigrágják magukat, a férfiak nem szégyellnek egész oldalakat átugrani. Ha tehát az írók sikerre törekednek, a női olvasók kegyeit kell keresniük - összegezte a felméréseket a Corriere della Sera napilap online oldala.
Arra a kérdésre azonban, hogy végül is a nők miért olvasnak többet a férfiaknál, a Feltrinelli kiadó keresett választ. A honlapján végzett vizsgálat meglepő eredményt adott: a nők azért olvasnak többet, mivel gazdagabb a fantáziájuk - válaszolta a felméréshez csatlakozók hatvannyolc százaléka. A nők a könyvekkel pótolják a férfiakban való csalódásukat - huszonkét százalék szerint. Tíz százalék úgy válaszolt, a nők azért olvasnak többet, mivel álomvilágban élnek. ‘Volt idő, amikor csak a férfiak olvastak; az ezernyolcszázas évek végén a regényeket a díványon sóhajtozó nőknek írták; ma a nők álomvilága megmaradt, de olvasni a metrón utazva, a gyerekek elalvása után vagy két email között szoktak’ - jegyezte meg a lap. (MTI)
Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=15259


-Életre kelt az asszír nyelv
Tudománytörténeti szenzáció: majdnem kétezer éve senki sem beszéli, de most életre kelt az asszír nyelv: kilencven évnyi munkával ugyanis nagyrészt elkészült a Chicagói Egyetem asszír nagyszótára. Tudósok több generációja szedte össze az ókori Mezopotámia egyik legfontosabb nyelvéről fellelhető összes információt, és elérhető közelségbe került a 21 kötetre tervezett szótár befejezése.
A tudósok szerint mostantól úgy olvashatjuk a letűnt korok költőinek, filozófusainak, csillagászainak írásait, mintha egy mai nyelven íródtak volna.
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=93737


-Nemsokára beszélhetünk a Google keresőhöz
A Google 2011. június 14-i San Francisco-i rendezvényén mutatta be a hamarosan debütáló, új, Voice Search nevű szolgáltatását, amely az Android mobilokban már korábban elérhető volt, számítógépen azonban egyelőre csak a Chrome böngészővel lehet használni majd, később viszont más browserekkel is kompatibilissé teszik a technológiát.
A Google keresőmezőjében hamarosan egy mikrofon ikonja jelenik meg, erre kattintva lehet majd aktiválni a hangalapú keresést, amelynek használatához például laptop beépített mikrofonjára vagy mikrofonos fejhallgatóra van szükség. Segítségével elég csak bemondani a számítógépnek a keresőkifejezést, a keresés automatikusan elindul.
Az AP hírügynökség értesülései szerint az angol nyelvű technológia alapjául 230 milliárd szót tartalmazó hangminta-adatbázis szolgál, amelynek létrehozása mintegy két és fél évet vett igénybe. A technológia egyelőre csak angol nyelven érhető el, a Google magyarországi képviseleténél pedig nem tudtak információt arról, hogy mikor várható honosított változatának beindítása, pedig a keresőcég a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy tervezi más nyelveken is beindítását.
Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20110615-nemsokara-beszelhetunk-a-google-keresohoz.html


-
Csalódottak a könyvkereskedők a Harry Potter e-könyvek miatt
Csalódottak a könyvkereskedők, hogy a Harry Potter-regényfolyam e-könyv-változatát kizárólag a Pottermore.com oldalon forgalmazzák majd. J. K. Rowling, a sikersorozat írója Londonban jelentette be, hogy októbertől e-könyvként is kaphatók lesznek a varázslótanonc kalandjai. A hét kötet hangoskönyv és e-könyv változatban is megjelenik számos nyelven, de az elektronikus változatot csak a Pottermore.com felületéről lehet majd beszerezni.
‘Csalódottak vagyunk amiatt, hogy az elektronikus változat forgalmazásából kitiltják azokat a kereskedőket, akik a sorozat első kötetének megjelenése óta kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a Harry Potter-jelenség kialakulásában’ - mondta Jon Howells, a brit Waterstone's könyvkereskedelmi hálózat szóvivője.
’J. K. Rowling azért döntött így, mert azt szeretné, hogy a sorozat mindenki számára hozzáférhető legyen, ne csak azoknak, akik egy bizonyos e-könyvolvasó típussal rendelkeznek’ - magyarázta Tom Turcan, a Pottermore.com felelős vezetője. Az elektronikus változat digitális másolásvédelem (DRM) nélkül lesz beszerezhető, így bármilyen olvasón, táblagépen, mobiltelefonon vagy az otthoni számítógépeken is megjeleníthető.
Mint azt a Harry Potter-könyveket magyar nyelven megjelentető Animus Kiadó igazgatója, Balázs István az MTI-nek korábban elmondta, a Pottermore.com-on magyar nyelven is elérhető lesz az e-könyv-változat. A kiadó a magyar nyelvű e-könyvek után jutalékot kap.
Az írónő a technikai haladás miatt látta elkerülhetetlennek a Potter-kalandok digitális megjelentetését, de arra is számít, hogy a sorozat az új média közvetítésével még több olvasóhoz juthat el. Ezt a feltevést az e-könyv eladásokról készült statisztikák is alátámasztják. Míg négy évvel ezelőtt a teljes könyvpiac 1 százaléka volt e-könyv, ma már a könyvek egyötödét vásárolják elektronikus változatban. A Potter-könyvekből több mint 400 millió példány kelt el világszerte. (MTI/AP)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=4478


-Krasznahorkai Lászlónak irodalmi Nobelt jósolnak
Az irodalmi Nobel-díj lehetőségét is megpendítette Krasznahorkai László író kapcsán az őt és három művét bemutató ötoldalas írásában a The New Yorker magazin.
Az Őrület és civilizáció, Krasznahorkai László nagyon furcsa írásművei című írásában James Wood a világirodalom olyan kiválóságaival veti össze a magyar író „narratívájának lassú lávafolyamát”, mint Samuel Beckett, Claude Simon, Thomas Bernhard, José Saramago, Roberto Bolano, David Foster Wallace és James Kelman.
Forrás és teljes írás itt: http://index.hu/kultur/2011/06/29/krasznahorkai_laszlo_iro_nobel-dij_eselyes/


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Kelemen Katalin