************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* *********

             ReMeK-e-hírlevél

VI. évf. 2011/2. szám                                                          ISSN 1842-7448

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* *********

A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ******

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerem, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

 

 

TARTALOM

 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

- Elindult a magyar EU-elnökség hivatalos honlapja

- Videotorium - oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portál

- A kolozsvári Egyetemi Könyvtár digitális gyűjteménye a világhálón

PÁLYÁZATOK

- Kiírják a Márai-program pályázatait

- Tündérszó - nemzetközi meseíró pályázat

KÉPZÉSEK

- Kiadványszerkesztés és prezentációkészítés

TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

- Kányádi Sándor sokaságai és Liszt-emlékest

- A Kolozsvári Egyetemi Könyvtár hírei

- Megismerték az olvasás örömét

ÉVFORDULÓK

- Emlékezés Németh Lászlóra

KITEKINTŐ

- A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapni

- Összegyűjtik a kínai irodalmi emlékeket

- Utcai könyvszekrények Bécsben

- Aranyhal 2010 avagy az év legjobb szlovák gyermekkönyve a gyermekek szerint

DÍJAK

- Bibliotéka-emlékérem díj

- Javaslatokat várnak a Monoki-díjra

HAZAI

- Újabb digitalizált katalógusok a kolozsvári Egyetemi Könyvtár honlapján

- Digitalizálják a nagyváradi evangélikus levéltárat

- Hányan és mit olvastak 2010-ben a székelyudvarhelyi könyvtárban?

- 2010 száz legkeresettebb könyve a Bod Péter Megyei Könyvtárban

- Csak gyanúsítottak vannak a Teleki-Bolyai Könyvtárból eltűnt könyvek ügyében

- Csökkenő könyveladás

- Átlagosan egy könyvet vásárolnak évente Romániában

AJÁNLÓ

- Könyvesblog: az új erdélyi magyar könyvek egy helyen

- Vadasdi Krónika

MOZAIK

- Európai Örökség Díj és Nemzeti Digitális Archívum

- Cseh Tamás-archívumot hoz létre az OSZK

- Többezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából

- Betiltották Paulo Coelho műveit Iránban

- Messze még a könyvek alkonya

 

 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

 

- Elindult a magyar EU-elnökség hivatalos honlapja

A honlapot, amely a www.eu2011.hu webcímen érhető el, 2010. novemberében kezdték tesztelni. Mint Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese korábban elmondta, a honlap immár tíz éve a soros elnökség legfontosabb ''kommunikációs felülete''. Rácz Péter európai uniós szakértő és politikai elemző szerint az elnökségi honlapnak mindenekelőtt gyors és hatékony kommunikációs eszköznek kell lennie, a legfőbb tartalmi követelmény, hogy közvetítse az elnökség céljait és eredményeit, az aktuális eseményeket, ezenkívül tartalmaz majd ''egy kis országpromóciót'' is.

Részletek a http://www.nonprofit.hu/?q=content/elindult_magyar_elnokseg_hivatalos_honlapja címen.

 

 

- Videotorium - oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portál

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű Videotorium videomegosztó szolgáltatását (http://videotorium.hu/), amely a magyarországi felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. A Videotorium több kíván lenni, mint egy általános célú videomegosztó szolgáltatás. Az összességében igen jelentős elsődleges felhasználói közösség - mintegy 600 000 oktató, kutató és hallgató - nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, amelynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre.

Információk itt: http://videotorium.hu/ , http://www.niif.hu/ , http://www.eduid.hu/

 

 

- A kolozsvári Egyetemi Könyvtár digitális gyűjteménye a világhálón

Folyamatban van a kolozsvári Egyetemi Könyvtár digitalizált dokumentumainak (kéziratok, kötetek, időszaki kiadványok, metszetek) elektronikus adatbázisba való rendezése, erre a célra a könyvtár a DSpace ingyenes, nyílt forráskódú szoftvert választotta (a romániai intézmények közül a bukaresti és a brassói egyetemi könyvtárak, illetve az Erdélyi Múzeum-Egyesület, Magyarországon pedig a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, valamint a Budapesti Műegyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtára is ezt a programot használja digitális gyűjteményeinek kezelésére).

A digitális gyűjtemény jelenleg 10 265 dokumentumot (mintegy 450 000 szkennelt oldalt) tartalmaz, és mind a bibliográfiai leírásokban, mind a dokumentumok teljes szövegében keres, a digitalizált anyagok közül ugyanis a könyveket, folyóiratokat és egyetemi jegyzeteket optikai karakter-felismertető programokkal is feldolgozták.

A digitális könyvtárhoz rendelt keresőfelület román, magyar, angol és német nyelven érhető el a http://dspace.bcucluj.ro/?locale=hu címen.

Forrás: Kovács Eszter, Kolozsvári Egyetemi Könyvtár

 

 

PÁLYÁZATOK

 

- Kiírják a Márai-program pályázatait

Féléves késéssel ugyan, de kiírják a Márai-program pályázatait. A program a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) elkülönített egymilliárd forinttal támogatja a könyvszakmát minden évben. Ebből 800 millió forint jut magyarországi és határon túli magyar könyvtáraknak könyvvásárlásra. A programot az NKA-n belül létrehívott két testület, a Márai Irodalmi és Tényirodalmi Kollégium vezényli le, a pályázatokat várhatóan még ez év elején kiírják - ekkor határozzák meg a részt vevő könyvtárak körét is.

A könyvtáraknak nagy segítséget jelent a Márai-program - mutatott rá a program kidolgozásában részt vevő kecskeméti megyei könyvtár igazgatója. Ramháb Mária kiemelte: 2009-ben a magyar könyvtárak hétmilliárd forintot fordítottak állománybővítésre, ez most 800 millióval egészül ki. A program célja, hogy az olvasók a Márai-listán szereplő értékes műveket minél szélesebb körben érhessék el - fűzte hozzá.

A bibliotékák beszerzési kerete nagyon eltérő, jó néhánynak gondot okoz a rendszeres könyvvásárlás - magyarázta. ''A könyvtárakat nem az állományukban meglévő kötetek számával, hanem a lakosságszámhoz mért, évente beszerzett újdonságokkal érdemes összehasonlítani. Ebben európai összehasonlításban le vagyunk maradva'' - tette hozzá. A programban nem szerepelnek a 3000-nél kisebb lélekszámú települések, ezt Ramháb Mária azzal indokolta, hogy Magyarországon 2005-ben, a kistérségi társulások keretében elindult a mozgókönyvtári szolgáltatás, ennek részeként jelentős számban kerülnek új könyvek a kis könyvtárakba. (kulturpart.hu / Világgazdaság)

Részletesen itt: http://erdely.ma/kultura.php?id=83865

 

 

- Tündérszó - nemzetközi meseíró pályázat

A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár ismét nemzetközi meseíró pályázatot hirdet. A pályázatra a világ bármely országában élő 8–15 éves gyermekek magyar nyelven írott meséit várják postai úton vagy e-mailben, csatolt dokumentum formájában, 2011. április 15-ig. A pályázatra az 1996. január 1-je és 2002. december 31-e között született gyermekek két példányban elküldött meséit fogadják. A mese mellett, külön lapon csatolva, fel kell tüntetni (1.) a meseíró nevét, (2.) születési idejét (év, hónap, nap), (3.) postacímét (ország, település, utca, házszám, irányítószám) és (4.) szülei egyikének e-mail címét és telefonszámát!

A pályaművek terjedelme minimum 2000 és maximum 8000 karakter (1-4 nyomtatott oldal) lehet. Témájukkal, irodalmi formájukkal kapcsolatban nincs semmiféle megkötés. Egy pályázó csak egy mesét küldhet be a zsűrinek.

A bírálóbizottság neves írókból áll. A díjnyerteseket oklevéllel és egyedi művészeti alkotással jutalmazzák. A döntést követő ünnepélyes eredményhirdetés 2011. május 28-án, szombaton lesz Székesfehérváron. A díjazottakat a szervezők 2011. május 10-ig telefonon vagy e-mailben értesítik, illetve a díjazottak névsorát a www.ggmuvhaz.hu honlapon közzéteszik. A legjobb írásokat a Művelődési Ház egy későbbi időpontban megjelenteti.

Cím: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, H-8000 Székesfehérvár, Sóstó lakótelep 1., Magyarország, tel.: +36-22-501-161; e-mail: ggmuvhaz@gmail.com

Forrás: http://erdely.ma/palyazatok.php?id=83845

 

 

KÉPZÉSEK

 

- Kiadványszerkesztés és prezentációkészítés

Kiadványszerkesztés és prezentációkészítés címmel újabb képzést szervez a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a Könyvtári Intézettel együttműködésben. A 120 órás képzésre 2011. március 9-12., valamint 2011. március 16-19 között - tehát két egymást követő héten, szerdától szombatig - Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár olvasótermében kerül sor. Az egyesület szállást és étkezést biztosít a résztvevőknek, útiköltséget nem térít. Jelentkezni február 10-ig lehet Kopacz Katalinnál (bibliohr@gmail.com).

Forrás: Kopacz Katalin, igazgató, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

 

 

TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

 

 - Kányádi Sándor sokaságai és Liszt-emlékest

Sikeres székelyföldi, illetve háromszéki közönségtalálkozó-körutat tartott 2011. január 19-22. között Kányádi Sándor költő a Bod Péter Megyei Könyvtár társszervezésében. A költőt minden helyszínen (Székelyudvarhely, Kovászna, Kézdivásárhely, Barót, Sepsiszentgyörgy - utóbbi helyszínen két találkozón) nagyszámú közönség várta, hallgatta, kérdezte alkotásairól, élet és irodalom kapcsolatáról, szűkebb-tágabb világokról, amelyekben élünk és amelyekben a mű megszületik. A neves költő mindenütt élményszerű jelenlétével tette emlékezetessé a rendezvényeken megjelent sokaságok (hat helyszínen körülbelül háromezer résztvevő) számára A Magyar Kultúra Napjának idei megünneplését.

Vasárnap, 2011. január 23-án 16 órától, szintén A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a 200 éve született Liszt Ferenc emlékére, a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban Horváth Zoltán kolozsvári orgonaművész és a helybeli Snaps Vocal Band közreműködésével elhangzott a neves zeneszerző Via Crucis című időskori műve, Valádi Enikő zenetanár bevezető előadását követően.

A rendezvények a Bod Péter Megyei Könyvtár, A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében jöttek létre.

Képes beszámoló a koncertről itt: http://www.pluszportal.ro/web/index.php?option=com_content&task=view&id=25092&Itemid=1&limit=1&limitstart=0

Forrás, fotók és sajtóvisszhangok: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/01/kanyadi-sandor-sokasagai.html

 

 

- A Kolozsvári Egyetemi Könyvtár hírei

Természetfotó-tárlat az EKE megalakulásának 120. évfordulójára

2011. január 4-18 között volt megtekinthető a kolozsvári Egyetemi Könyvtárban az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) fennállásának 120. évfordulója tiszteletére rendezett természetfotó-tárlat.

Az érdeklődők az EKE Fotóklub tizenhárom alkotójának - Bagaméri Tibor, Bozsoki Adrienne, Deák József, Fazakas Ferenc, Jójárt Endre, Kalló Márta, Korom József, Korom Mária, Lőrinczi István, Mezei Elemér, Pál Gyöngyvér, Szász Attila, Wéber László - összesen nyolcvan fényképét tekinthették meg az erdélyi és a tágabb környezetről, látványos tájakról, növényekről és állatokról, téli és nyári ''tálalásban''.

Bővebben itt: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/52094

Román és magyar fotóművészek V. nemzetközi szalonja

2011. január 20-án 16 órakor került sor a román és magyar fotóművészek nemzetközi szalonjának kolozsvári megnyitójára a Egyetemi Könyvtár előcsarnokában. Az ötödik alkalommal megrendezett kiállítás témája román és magyar népi hagyományok. Az anyagot (összesen 180 fotót) a beküldött legsikeresebb pályaművekből nemzetközi zsűri válogatta, amelynek tagja volt Marcello Materassi olasz, Georg S. Holzmann német és Lennert Géza vajdasági fotóművész. A díjazottak listáját itt lehet megtekinteni: http://www.inkaweb.eu/lib/index.php/hirarchivum/79-az-v-nemzetkoezi-roman-magyar-fototarlat-dijazottaihttp:/www.inkaweb.eu/lib/index.php/hirarchivum/79-az-v-nemzetkoezi-roman-magyar-fototarlat-dijazottai

A különböző román-magyar szalonok minden évben más témát dolgoztak fel eddig, így korábban az eső, tavaly a tél volt a képek témája, idén pedig a két ország népi hagyományai.

A korábbi évekhez hasonlóan most is több helyszínen mutatják be az anyagot: a budapesti Román Intézetben, illetve annak szegedi fiókintézetében, Nagyváradon, Kolozsváron és Bukarestben.

A tárlatot hagyományosan a román és a magyar kultúra napjához igazítva rendezik meg. Romániában január 15-én, Mihai Eminescu költő születésnapján ünneplik a kultúrát, Magyarországon pedig január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A kiállítás február 10-ig látogatható, a belépés ingyenes.

Forrás: Kovács Eszter, Kolozsvári Egyetemi Könyvtár

 

 

- Megismerték az olvasás örömét

Harmadik alkalommal szervezte meg a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár gyermek- és ifjúsági részlege a 8 és 14 év közöttiek olvasási maratonját. A verseny még tavaly februárban kezdődött és idén januárban díjkiosztással ért véget. Kezdetben mintegy száz gyermek nevezett be, de ebből az idő teltével többen lemorzsolódtak, így körülbelül hetvenen jutottak el a döntőig. Mariana Buda könyvtáros, az esemény egyik szervezője elmondta: a gyermekek figyelmét ma már annyi minden leköti, hogy az olvasás a háttérbe szorult. Ezért gondolták úgy, hogy az egészséges versenyszellem jegyében megismertessék a benevezett gyermekekkel az olvasás örömét. Román és magyar anyanyelvű nebulók egyaránt jelentkeztek, így mindkét nyelven összeállították a százötven könyvből álló listát, amelyből a gyermekek kedvükre válogathattak. Minden egyes elolvasott könyv után 1-1 pontot kaptak. A szervezők ellenőrző kérdéseket tettek fel annak érdekében, hogy ne merülhessen fel a csalás gyanúja.

A versenyben azok nyertek, akik a közel egy év alatt a legtöbb könyvet olvasták ki. Közülük került ki a maraton királya, Ciobanu Andrei Răzvan, a Iosif Vulcan Nemzeti Kollégium tanulója (53 könyvvel) és királynője, Pop Emilia, a Művészeti Líceum tanulója (50 könyvvel). Rajtuk kívül minden olyan résztvevő, aki több mint 30 könyvet olvasott el, könyvjutalomban és részvételi oklevélben részesült. Az olvasási maratont idén is megszervezik, új szabályok szerint. Februárig lehet jelentkezni a megyei könyvtár említett részlegén (első emelet). A szervezők Mariana Barna részlegvezető, Mariana Buda, Adelina Boga, Popa Simona könyvtárosok.

Forrás: http://www.erdon.ro/megismertek-az-olvasas-oromet/news-20110117-02373170

 

 

ÉVFORDULÓK

 

- Emlékezés Németh Lászlóra

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2011. január 18-án délután tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár zenetermében. Czernák Ferenc Szombati Szabó István költeményével köszöntötte az új esztendőt, majd Németh Lászlóra emlékeztek az író születésének 110. évfordulója alkalmából.

Dr. Brauch Magda tanárnő részletesen beszélt az író életéről, családi hátteréről, tanulmányairól, első írásairól, világnézetéről. Bemutatta háború előtti tevékenységét, Gyász, Bűn, Kocsik szeptemberben, Emberi színjáték című regényeit, a háború után megjelent, Iszony, Égető Eszter című regényeit, A két Bolyai, Villámfénynél című színműveit, Irgalom című regényét. Hevesi József, Kiss Anna, Lovász Miklós, Czernák Ferenc, Kádár Klára, Kolumbán Zsolt körtagok Németh László Iszony című regényéből olvastak fel részleteket, majd Czernák Ferenc és Hevesi József a Magyar Kultúra Napjáról emlékezett meg.

Forrás: http://www.nyugatijelen.com/kultura/nemeth_laszlorol_a_toth_arpad_irodalmi_korben.php

 

 

KITEKINTŐ

 

- A sárospatakiak újabb könyvritkaságokat szeretnének visszakapni

A sárospataki református nagykönyvtár második világháborúban elhurcolt ritkaságainak újabb köteteit, köztük az úgynevezett Lengyel Bibliát szeretné visszakapni Magyarország Oroszországtól, ez az ott őrzött kötetek egyik legértékesebbje. A ritka sárospataki könyvek 1945-ben tűntek el egy budapesti kereskedelmi bank trezorjából, ahová a világháború pusztítása elől menekítették. A nyolcvanas évek második felében bizonyossá vált, hogy a pótolhatatlan egyházi és történelmi kötetek a Szovjetunióban, a Nyizsnij Novgorod-i könyvtárban porosodnak.

Hörcsik Richárd, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke felidézte, hogy hosszas szakmai és diplomáciai egyeztetések után 2006-ban mintegy 136 könyv, ősnyomtatványok, dokumentumok kerültek vissza a sárospataki könyvtárba, a ritkaságokat Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök a Magyar Nemzeti Múzeumban adta át egy kiállítás keretében. Számos kötet azonban akkor Oroszországban maradt, közöttük az úgynevezett Lengyel Biblia (sárospataki kódex), amely a lengyelek egyik legértékesebb írásos nyelvemléke.

Magyarország nem tett le arról, hogy ezt a bibliát és a még orosz könyvtárakban maradt több más könyvet is visszakaphassa. Erre jó esélyt nyújt a közelmúltban megalakult Magyar–Orosz Fórum, amelynek keretében az orosz restitúciós törvénnyel összhangban egyeztetni szeretnének az orosz partnerrel – mondta Hörcsik Richárd, aki a Fórum magyar elnöke.

Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=308857&ctag=articlelist&iid=1

 

 

- Összegyűjtik a kínai irodalmi emlékeket

Nyolcszáznegyvenmillió szavas internetes adatbázisba gyűjtik Kínában a népi irodalmi emlékeket, hogy nagyobb eséllyel sikerüljön megmenteni a kulturális örökségnek tekintett évszázados alkotásokat. A kínai népi irodalmi és művészeti társaság tervei szerint mintegy négy évig fog tartani, hogy újrarendezzék és digitális formátumban is megőrizzék azokat a kínai népmeséket, költeményeket, dalokat, szólásokat és közmondásokat, illetve találós kérdéseket, amelyeket az utóbbi hatvan évben gyűjtöttek országszerte.

Feng Csi-caj (Feng Jicai), a társaság elnöke szerint a kínai népi irodalomból már korábban is készültek antológiák, azonban az ország kulturális értékeit legjobban a digitalizálással lehet megőrizni. Az eddig összeállított anyagok internetes közzététele mellett a gyűjtőmunka is folytatódik, így a szakemberek egy folyamatosan bővülő, bárhonnan elérhető kulturális gyűjtemény létrehozását ígérik.

Forrás: http://index.hu/tech/blog/2011/01/03/osszegyujtik_a_kinai_irodalmi_emlekeket/

 

 

- Utcai könyvszekrények Bécsben

Utcai könyvszekrényeket állított fel tavaly Bécsben Frank Gassner 37 éves képzőművész - a projekt mintegy tíz hónapja sikerrel működik, olyannyira, hogy egy harmadik könyvszekrény felállítását is tervezik. Mindkét szekrényben 250 könyv fér el, bárki bármikor hozhat vagy elvihet köteteket.

A művész célja az volt, hogy a közterület egy részét "visszaadja" a lakosságnak. "Olyasmit akartam csinálni, ami mindenki számára hasznos, de anélkül, hogy kereskedelmi célt szolgálna. Ilyesmire manapság nincs példa" - magyarázta el az AFP-nek. A könyvszekrényeket naponta 10-30 személy látogatja.

A könyvszekrénynek többek között azért örvendenek a bécsiek, mert a köteteket mindenféle kötelezettség nélkül lehet hozni-vinni, vagy mert az újonnan érkezett könyvek mindig meglepetést jelentenek. Bár a két könyvszekrény felállításának költségeit Frank Gassner saját zsebéből állta, a projektet a közösség működteti: akad olyan is, aki máshonnan utazik Bécsbe, hogy könyvekkel lássa el a szekrényeket. (mti)

Forrás: Transindex hajnali hírlevél, 2011. 01. 11.

 

 

- Aranyhal 2010 avagy az év legjobb szlovák gyermekkönyve a gyermekek szerint

A Szlovák Nemzeti Könyvtár, az IBBY szlovák szekciója két másik szervezettel karöltve negyedik alkalommal hirdet versenyt Az Év Legjobb Szlovák Gyermekkönyve cím elnyerésére. A gyermekek a könyvtárakban tölthetnek ki egy űrlapot a gyermekkönyvtárosok segítségével, szavazni 2011. február 15-ig lehet. A szavazók közül egy gyermeket kisorsolnak, aki könyvcsomagot kap. Könyveket nyer az a könyvtár is, ahol az illető gyermek szavazott. A versenyt három szlovák kiadó támogatja: Mladé letá, Perfekt és Fragment.

Forrás: http://melissaofficinalis.blogspot.com/2011/01/aranyhal-2010-avagy-az-ev-legjobb.html

 

 

DÍJAK

 

- Bibliotéka-emlékérem díj

Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza államtitkár Bibliotéka-emlékérem díjat adományozott az idei Magyar Kultúra Napja alkalmából azoknak a könyvtárosoknak, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar könyvtári kultúra fejlődéséhez:

Babákné Kálmán Mariannának, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kölcsönzési és raktári osztályvezetőjének;

Csillag Katalinnak, az Országos Széchényi Könyvtár fénykép- és fotóművészeti tár osztályvezetőjének;

Egyházy Tiborné Valló Mártának, a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár könyvtári főtanácsosának, kiadóvezetőnek;

Jehoda Imolának, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Könyvtára könyvtárvezetőjének;

Kovács Katalinnak, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet Könyvtári Figyelő című folyóirata szerkesztőjének;

Komlósi Józsefnek, a székesfehérvári Városi Könyvtár könyvtárosának;

Rába Tamásnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár nyugalmazott könyvtárigazgató-helyettesének;

Sándor Ákosnak, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár informatikus osztályvezetőjének;

Szerafinné Szabolcsi Ágnesnek, a Nyíregyházi Főiskola Természettudományi és Informatikai Kar főiskolai docensének;

Tokaji Nagy Erzsébetnek, az Országos Széchényi Könyvtár Tájékoztató Osztály főkönyvtárosának.

Forrás: http://mke.info.hu/2011/01/2011-januar-21-biblioteka-emlekerem-dij/

 

 

- Javaslatokat várnak a Monoki-díjra

Idén is kiosztják az EMKE Monoki-díját. A díjátadási ünnepségre Kolozsváron, a Protestáns Teológia dísztermében, 2011. április 9-én 14 órakor kerül sor. A díj várományosára és a laudáló személyre vonatkozóan február 10-ig lehet javaslatokat küldeni a bibliohr@gmail.com címre, csatolva a laudáció szövegét is (min. 1 oldal). Javaslatok nem csak közkönyvtárak, hanem iskolai, egyetemi könyvtárak részéről is érkezhetnek.

Forrás: Kopacz Katalin, igazgató, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

 

 

HAZAI

 

- Újabb digitalizált katalógusok a kolozsvári Egyetemi Könyvtár honlapján

Fontos szakasz zárult le az Egyetemi Könyvtár digitalizálási programjában: 2011 január elején befejeződött az intézmény különgyűjteményi részén őrzött valamennyi katalógus digitalizálása és internetes közzététele. (A szinte két évet felölelő munka során 646 000 hagyományos katalóguscédulát sikerült digitalizálni.)

Az 1872-1944 között vezetett régi alapkatalógus, valamint a sorozatok katalógusa mellett idén 24 katalógust lehet online böngészni: Kéziratok katalógusa, Tematikus kéziratkatalógus, Román kéziratok katalógusa, Vallásos kéziratok katalógusa, A fiókban tárolt kéziratok katalógusa, A kéziratok származási katalógusa, A levelezés katalógusa, Ősnyomtatványok katalógusa, Ritkaságtár katalógusa, Régi könyvek kronologikus katalógusa, Nyomdai központok katalógusa, Nyomdák katalógusa, Nyomdászok katalógusa, Régi román könyvtár, Régi magyar könyvtár, Régi könyvek másodpéldányainak katalógusa, Díszművek katalógusa, Metszetkatalógus, Térképek és atlaszok katalógusa, Postai képeslapok katalógusa, Fényképkatalógus, Ex-librisek katalógusa, Kottakatalógus, A különgyűjteményi rész szabadpolcos anyagának katalógusa. (http://www.bcucluj.ro/re/catalogold/)

Forrás: Kovács Eszter, Kolozsvári Egyetemi Könyvtár

 

 

- Digitalizálják a nagyváradi evangélikus levéltárat

A digitalizálás első lépéseként a Szülőföld Alap pályázatán elnyert pénzből elektronikusan rendszerezik és tárolják a nagyváradi evangélikus egyházközség iratait a kezdetektől 1920-ig. A levéltár anyagát tematikus sorrendbe csoportosítják, továbbá összefogó tartalomjegyzéket készítenek hozzá, mivel eddig csak részleges jegyzékek készültek. A digitalizálás megkönnyíti az adatbázis használatát, a számítógépes keresőprogram segítségével könnyen meg lehet majd találni az iratokat egy-egy igazolás vagy kimutatás készítéséhez. Szívesen látják majd azokat is, akik kutatási célból, tanulmányaikhoz szeretnének elmerülni az adatokban és iratokban. Az elektronikus feldolgozás részeként prezentációt készítenek, amelyben bemutatják az egyházközség múltját szöveges és képi formában. A nagyváradi evangélikus egyházközség levéltárában a gyülekezet megalakulási évétől, vagyis 1812-től őriznek iratokat.

Forrás: http://www.reggeliujsag.ro/pdf_olvaso.php?pdf=data/8-2011-1-11/8-3.pdf&page=data/8-2011-1-11/8

http://kithirlevel.hu/index.php?oldal=kithir&szam=407&kithirev=2011#a12157

 

 

- Hányan és mit olvastak 2010-ben a székelyudvarhelyi könyvtárban?

A kéthetes leltárösszesítés miatt zárva tartott Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár 2011. január 17-től újra várja olvasóit és kölcsönzőit a szokott nyitásrendnek megfelelően. A könyvtár 2010-es esztendőt tükröző statisztikájának adatai sok mindenről árulkodnak, így többek között könyvtárba járási szokásainkról, az olvasók nem, életkor és foglalkozás szerinti megoszlásáról, a könyvtár által felkínált internethasználat igénybevételének mértékéről.

Forrás és teljes cikk itt: Hargita Népe, 2011. január 18., http://www.hhrf.org/hargitanepe/archivum/

 

 

- 2010 száz legkeresettebb könyve a Bod Péter Megyei Könyvtárban

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közzétette blogján, hogy a 2010-es év során a gyermekeknek, illetve felnőtteknek szánt kölcsönző részlegéből és olvasóterméből melyik 100 könyvet kölcsönözték, illetve igényelték a leggyakrabban. A felsorolás tartalmazza mind a magyar, mind a román nyelvű könyveket, valamint szak- és szépirodalmat egyaránt. A félkövérrel szedett címek a háziolvasmányok; ezeket kötelező jellegük okán és az ebből következő nagyobb keresettség miatt gondolták kiemelendőknek, megkülönböztetésül a más, nem kötelező módon olvasott művektől.

A lista itt olvasható: http://konyvtarunk.blogspot.com/2011/01/100-legkeresettebb-konyv-2010-ben-cele.html

 

 

- Csak gyanúsítottak vannak a Teleki-Bolyai Könyvtárból eltűnt könyvek ügyében

A hatóságoknak még mindig nem sikerült előrébb jutniuk a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárból hiányzó könyvek ügyében, ahonnan két hónappal ezelőtt csaknem 500 értékes könyv tűnt el nyomtalanul. A Citynews.ro szerint a rendőrségnek van már gyanúsítottja, de a nyomozás még folyamatban, és nem tudni, valaha is kiderül-e, hová tűntek a 16-20. században nyomtatott könyvek.

Az eltűnt könyvek értéke igen nagy, a hatóságok már 2010 novemberében megkezdték a nyomozást, miután a Maros Megyei Könyvtár képviselői bejelentették a hiányt. A Maros Megyei Könyvtár igazgatója, Monica Avram értesítette a hatóságokat a könyvek eltüntéről.

A Teleki Könyvtárban 2007 óta folyik leltár, amelyet csak 2010 novemberében fejeztek be. A könyvtár vezetői a hatóságoktól várják a megoldást, az eltűnt tárgyak értékét még nem becsülték fel. A Teleki-Bolyai Könyvtár az egyik leggazdagabb, régi könyveket felsorakoztató könyvtár Erdélyben, csaknem 200 000 régi és igen ritka könyvet őriz. (marosvasarhelyi.info)

Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=83815

 

 

- Csökkenő könyveladás

Mintegy tizenöt százalékkal csökkent az elmúlt év során a könyveladás Romániában, így körülbelül 60 millió euró értékű volt a könyvesboltok forgalma. Ebben az évben azonban a könyvpiac stabilabb lesz, vélik a Diverta könyvüzletlánc szakemberei, és akár két-három százalékos emelkedésre is lehet számítani.

Romániában évi egy könyvet vásárolnak lakosonként, ez pedig messze elmarad a környező országok statisztikájától. Magyarországon és Lengyelországban is egyénenként 8-10 könyvet vesznek egy évben.

Forrás: http://maszol.ro/kultura-roviden/csokkeno_konyveladas_2011_01_10.html

 

 

- Átlagosan egy könyvet vásárolnak évente Romániában

112 millió euro értékben vásároltak 2010-ben könyvet Romániában. Egy könyv átlagos ára 20 lej volt, 11%-kal több, mint az előző évben. Egyesek számára ez az összeg elég nagynak bizonyult, ezzel magyarázható, hogy a 2010-ben eladott könyvek több mint felét árusítóbódékban, kedvezményesen értékesítették.

Romániában a lakosság átlagosan egy könyvet olvas évente, és talán azon sem kell nagyon csodálkozni, ha 2010 legolvasottabb könyve a Mi mit is eszünk? (Noi ce mai mâncăm?) címet viseli.

Az elmúlt évben Paulo Coelho, Mihaela Rădulescu, Mircea Cărtărescu könyvei keltek el a legnagyobb példányszámban. A könyvpiac 15%-kal csökkent az előző évhez képest, ennek legfontosabb oka a gazdasági válságban, a vásárlóerő csökkenésében keresendő.

A románok az olvasás szempontjából is Európa sereghajtói: Magyarországon vagy Lengyelországban például átlagosan 8 könyvet vásárolnak évente.

Forrás: http://www.realitatea.net/statisticile-arata-ca-romanii-cumpara-in-medie-o-singura-carte-pe-an_791977.html

 

 

AJÁNLÓ

 

- Könyvesblog: az új erdélyi magyar könyvek egy helyen

A Transindex Új könyvek című blogjából (http://ujkonyvek.egologo.transindex.ro/) kiderül, milyen kötetek jelennek meg a vezető erdélyi magyar könyvkiadóknál. A rendszeresen frissülő oldal egyúttal adatbázisként is szolgál majd, amelyben szerzők, kiadók vagy tartalom szerinti kategóriák nyomán is lehet keresgélni. A blog a Bookart Könyvkiadó, az Erdélyi Híradó Kiadó, a Koinónia Könyvkiadó, a Komp-Press Kiadó, a Kriterion és a Pallas-Akadémia Könyvkiadó új köteteit ismerteti jelenleg.

Részletesen itt: http://multikult.transindex.ro/?cikk=13320  

 

 

- Vadasdi Krónika

Székely Ferenc helybeli könyvtáros tíz esztendő elteltével újból a nagyközönség elé tárta Vadasd falu krónikájának kötetét, ezúttal bővített változatban. A kötet a vadasdi falunapokra jelent meg.

A Vadasdi Krónika című falukönyv először 2000-ben jelent meg, a harmadik vadasdi falutalálkozóra. A mostani kibővített változatban az egyháztörténeti, helytörténeti és néprajzi vonatkozásokat felölelő munkáját a szerző szómagyarázatokkal és fényképekkel látta el.

Forrás és megrendelési elérhetőségek itt: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/2011/01/vadasdi-kronika.html

 

 

MOZAIK

 

- Európai Örökség Díj és Nemzeti Digitális Archívum

Szőcs Géza kultúráért felelős magyarországi államtitkár szerint az Európai Uniót fenyegető legnagyobb kockázati tényező az egységes európai tudat hiánya. Ezzel kapcsolatban azt mondta: "Minden, aminek identitásformáló ereje, hatása lehet, az az EU-n belüli kohéziót erősíti, és ebben nekünk jelentős szerepünk lehet, mert a magyar kultúra sajátosságainál fogva befogadó és közvetítő kultúra".

Ehhez a célhoz kiválóan illeszkedik az Európai Örökség cím létrehozása. A bevezetni tervezett címet olyan helyszínek kapnák, amelyek az európai történelemben vagy művelődéstörténetben kiemelt fontossággal bírnak, és ezek hálózatba tömörülve egymás népszerűsítését, ismertté tételét és fenntartható használatát is megkönnyíthetnék. A javaslat végrehajtása érdekében a magyar kormány júniusban Visegrádon nemzetközi konferenciát szervez.

Szőcs Géza fontosnak tartja a Magyar Nemzeti Digitális Archívum létrehozását is. Ez - a több mint 14 millió tételből álló, könyvet, fotót, kisfilmet tartalmazó összeurópai, Europeana nevű archívumhoz hasonlóan - magyar szépirodalmi-, képző- és filmművészeti alkotásokat rögzítene digitális formában és tenne hozzáférhetővé egy központi nyilvános felületen.

Forrás: http://irasmuvek.blog.hu/2011/01/18/europai_orokseg_dij_es_nemzeti_digitalis_archivum

 

 

- Cseh Tamás-archívumot hoz létre az OSZK

A 2009-ben elhunyt Cseh Tamás dalainak keletkezéstörténetéhez kapcsolódó tárgyi emlékekből, írásos, képi, film- és hangdokumentumokból álló archívum gyűjtésébe kezdett az Országos Széchényi Könyvtár. A digitalizált anyag alkalmas lesz akár akadémiai színvonalú kutatásra, bizonyos részei pedig publikálásra is. A Bereményi Géza, Császár Bíró Éva (Cseh Tamás felesége) és mások közreműködésével zajló gyűjtő- és előkészítő munka évekig eltart majd, és közben folyamatosan tervezzük vonatkozó kiadványok megjelentetését - mondta Hanák Gábor, a könyvtár történeti interjútárának címzetes igazgatója, a gyűjtés főszervezője, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=82741

 

 

- Többezer szócikket töröltek a magyar Wikipédiából

2010 decemberének közepén 5227 lapot töröltek az adminisztrátorok a magyar Wikipédiából, miután fény derült arra, hogy az egyik legaktívabb szerkesztő jogvédett kézikönyvekből származó szócikkek ezreit töltötte fel az oldalra. A bárki által szerkeszthető, online enciklopédia renoméját féltő és a szerzőijog-sértésekre különösen érzékeny közösségnek közel három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy beazonosítsa és eltávolítsa a máshonnan legtöbbször szó szerint átemelt anyagokat. Az egy hétig tartó kényszerű takarítás alatt a magyar oldalon található szócikkek száma közel 184 ezerről 179 ezerre esett vissza.

Forrás: KIT hírlevél, 2011/2, 2011. január 12.

 

 

- Betiltották Paulo Coelho műveit Iránban

Az iráni kulturális minisztérium betiltotta Paulo Coelho világhírű brazil író könyveit. ''Műveim 1998 óta jelennek meg Iránban különböző kiadóvállalatokon keresztül'' - írta egyik januári blogbejegyzésében (http://paulocoelhoblog.com/2011/01/09/books-banned-in-iran/) Paulo Coelho. Emlékeztetett arra, hogy könyveiből eddig mintegy hatmillió példány kelt el a közel-keleti országban. Az író annak a véleményének adott hangot, hogy az ''önkényes döntés'' hátterében ''csak valamilyen félreértés állhat''.

Coelhót iráni kiadója - az ellenzékben aktív Aras Hedzsászi - tájékoztatta arról, hogy a kulturális minisztérium mindenfajta magyarázat nélkül elrendelte könyveinek betiltását. Blogbejegyzése végére Coelho bemásolta a kiadójától kapott üzenetet és nyomtatott nagybetűkkel írta ki új megállapodásukat, amely szerint könyveit ezentúl ingyen lehet majd letölteni az internetről.

A brazil kulturális miniszter, Ana de Hollanda hétfőn megjelent közleményében azt nyilatkozta, hogy a cenzúra ''mindig szánalmas dolog'', és jelezte, mindenképpen értekezni fog az ügyben Antonio Patriota brazil külügyminiszterrel. (fn.hu / MTI)

Forrás: http://erdely.ma/vilag.php?id=82622&cim=betiltottak_paulo_coelho_muveit_iranban

 

 

- Messze még a könyvek alkonya

Hiába minden e-olvasó és más kütyü, a papírkönyv a kerékhez hasonlóan tökéletes találmány - véli Umberto Eco és Jean-Claude Carriére, akiknek gondolatébresztő beszélgetését végre magyarul is olvashatjuk. Az Európa Kiadó már borítójával is formát bontva jelentette meg Eco beszélgetéssorozatának legújabb kötetét, amely bár egyesek szerint ''csak két vénember közhelyes nyavalygása'', valójában egy több ezer éves utazás a könyvek és az olvasás történetében. (Carrière, Jean-Claude - Eco, Umberto: Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől. A beszélgetéseket vezeti Jean-Philippe de Tonnac. Ford.: Sajó Tamás. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010, 296 o.)

A teljes cikk itt olvasható: http://www.mult-kor.hu/20110106_messze_meg_a_konyvek_alkonya

Forrás: KIT hírlevél 2011/2, 2011. január 12.

 

Szerkesztők:

 

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

 

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna