************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
            ReMeK-e-hírlevél
V. évf. 2010/8. szám                                  ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerem, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.
 
TARTALOM
 
HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Widget box funkció a NEMTÉVÉ eseményportálon
PÁLYÁZATOK
-- A "Testvérkönyvtár" program keretében 2010-ben is lehet pályázatokat benyújtani
-- Balassi és a váras városok
-- Őszidő 2010 - irodalmi pályázat
-- Műfordítás-pályázat
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
-- Könyvtárosportré - olvasói szemmel
TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL
-- Könyvek háromszéki látássérülteknek
-- Nyitott könyvek éjszakája Székelyudvarhelyen
-- Vakációs gyermekprogram a Heltainál
ÉVFORDULÓK
-- 120 éve halt meg Van Gogh
KITEKINTŐ
-- Kultúrák találkozása - a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlése Baján
-- Internetes dokumentumtár három Győr megyei könyvtár anyagából
-- Négy könyvtár 'tudástára' tárul fel egy kattintásra Nyíregyházán
-- Könyvtár és könyvesbolt egyben, a Vajdaságban
-- 85%-kal kevesebb könyvvel nyílik újra a Stanford Egyetem műszaki könyvtára
-- Az olvasás órája
-- Balaton, strand, könyvtár
-- Könyvszigetek bibliofil ínyenceknek
-- Digitalizálják a bukovinai székelyek emlékeit
DÍJAK
-- Baján átadták az MKE-díjakat
HAZAI
-- Jövő őszre elkészül a Nemzeti Könyvtár
-- Kelemen Hunor nem akarja 'visszaközpontosítani' a művelődési intézményeket
-- Gyarapodott a dicsőszentmártoni Árva Bethlen Kata Könyvtár
-- A könyvpiacot még nem érintette a válság - Tusványos 2010
AJÁNLÓ
-- Ősszel jelenik meg Umberto Eco új regénye
-- Könyvmolyok étlapja
-- William Faulkner-hanganyagot tettek közzé a neten
MOZAIK
-- Plázákba költöznek a könyvtárak?
-- Faludy a budapesti metrón
-- Etiópiai lehet a világ legkorábbi képes keresztény kézirata
-- Tel Aviv-i és zürichi bankok őrzik Franz Kafka titkos kéziratait
-- Gyermekszemmel a 20. század
-- Ugyan kinek kell egy e-könyvolvasó?
-- Több e-könyvet ad el az Amazon, mint papírkötetet
 
 
HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
 
-- Widget box funkció a NEMTÉVÉ eseményportálon
Új funkciót fejlesztett ki a NEMTÉVÉ erdélyi magyar eseményportál. A widget box segítségével a honlap szerkesztői lehetőséget szeretnének biztosítani potenciális partnereiknek, hogy minél hatekonyabb módon átvehessék a portálon megjelenő tartalmakat.
A widget box egy dinamikus, őnműkődő webtartalom-platform, amely révén adott felületen, előre megadott időközönként, véletlenszerű szelekcióban a nemtv.ro portál aktuális eseményei jelennek meg (plakát, cím, link). A már működő mintákat itt lehet megtekinteni: http://www.ottisfoz.blogspot.com , http://erdelyinfo.ro , http://www.profest.ro
Forrás: Haba Tunde, NEMTÉVÉ-csapat
 
 
PÁLYÁZATOK
 
-- A "Testvérkönyvtár" program keretében 2010-ben is lehet pályázatokat benyújtani
A Kölcsey Ferenc Alapítvány pályázatot hirdet magyarországi (közművelődési, iskolai, felsőoktatási, egyházi, egyesületi) könyvtárak  számára, hogy könyvadománnyal támogathassák határon túli magyar testvérintézményüket, illetve testvérszervezetüket. A Testvérkönyvtár segítő program keretében a pályázónak vállalnia kell, hogy az elnyert összegből értékes tartalmú szépirodalmat, szakirodalmat, gyermekirodalmat vásárol a magyarországi könyvtermésből a partner igényelnek megfelelően, és gondoskodik az adomány célbajuttatásáról.
A pályázatnak tartalmaznia kell: 1. A pályázó szervezet nevét, címét, telefonját, számlaszámát. 2. A támogatandó partner nevét, címét, vezetőjének nevét, beosztását. 3. A testvérkapcsolat előzményeit, jellemzést tartalmazó rövid leírását (mekkora közösséget szolgál a könyvadomány). 4. Milyen saját erőt fordítanak a partner támogatására? 5. Nyertek-e más alapítványtól támogatást a korábbi esztendőkben? 6. Kötelezettségvállalási nyilatkozat arról, hogy a küldeményt célba juttatja, és az adományozott az átvételi elismervényével és a számlákkal elszámol folyó év december 31-ig. A cégszerű aláírással és banki igazolással ellátott pályázatot a második félévben szeptember 30-ig két példányban kell benyújtani az Alapítvány címére (Budapest, 1138, Róbert Károly krt. 20. VI. emelet 80. ajtó), ajánlott levélben.
Forrás: http://www.kolcseyalapitvany.fw.hu/
 
 
-- Balassi és a váras városok
Pályázatot hirdet Balassi és a váras városok címmel a www.balassi.eu portál önkormányzatoknak és civil közösségeknek a 2011. február 12. és 14. között hatodik alkalommal megrendezendő Bálint-napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó rendezvény megszervezésére. Olyan zenés irodalmi estek szervezésére lehet pályázni, amelyeken a végvári életet megjelenítő Balassi-versek, valamint Balassi-emlékkarddal kitüntetett költők alkotásai hangzanak el. Pályázati határidő: 2010. december 15.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/cikk_popup.php?hle_id=25081&printable=1
 
 
-- Őszidő 2010 - irodalmi pályázat
A tatabányai Kertvárosi Általános Művelődési Központ Bányász Művelődési Otthona vers- és novellaíró pályázatot hirdet nyugdíjasoknak, Őszidő 2010 címmel. A pályázaton legfeljebb ötoldalas alkotásokkal, pályázónként legfeljebb három verssel és egy novellával lehet részt venni. Az ünnepélyes díjkiosztót 2011 januárjában, a Magyar Kultúra Napján tartják. Pályázati határidő: 2010. október 15.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/cikk_popup.php?hle_id=25082&printable=1
 
 
-- Műfordítás-pályázat
Fiatal, műfordításkötettel nem rendelkező műfordítóknak hirdet pályázatot az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Nyelvek Európai Napja és Németország újraegyesítésének 20. évfordulója alkalmából. A pályázatra Jan Wagner Quittenpastete című versének magyar fordítását várják. Az ünnepélyes díjátadót 2010 szeptemberében tartják. Pályázati határidő: 2010. augusztus 20.
Forrás: http://www.kulturpont.hu/cikk_popup.php?hle_id=24807&printable=1
 
 
KÖNYVTÁROSOK KÖZELKÉPBEN
 
-- Könyvtárosportré - olvasói szemmel
'Nem emlékszem pontosan, mikor iratkoztam be a gyermekkönyvtárba, de arra igen, hogy nézett ki a könyvtáros kisasszony: mint egy ötvenes évekbeli komszomolista filmhősnő. ... mindig kicsi, körgalléros fehér blúz, mindig szürke kosztüm, melynek elülső felsőrésze keménységgel volt bélelve, mint a férfizakóknak. Pusa néni nagyon fiatal volt, de mintha restellte volna, ezért alacsony homloka felett középen elválasztott haját fülei mellett csattal rögzítette, aztán két vastag copfba fonta, amit a tarkóján vízszintesen két párhuzamos vonalba tűzött. S ha ez még nem lett volna elég a kisgyerekek elrémítéséhez, a baresnya rendkívül szigorú volt: egyszerre csak egy meséskönyvet adott kölcsön, megnézte, milyen állapotban kerül vissza a könyv, nem tűrte a szamárfület, a zsíros- vagy marmaládéskenyér nyomait. Gyatrán beszélt magyarul, de a könyvcímeket fejből tudta. A könyvtár vadonatúj létesítmény volt, polcai, íróasztalai, székei frissen lakkozott fenyőfa termékek, a könyvek szinte még mind érintetlenek. A fiatal szocialista állam sokat költött kultúrára.' - Váli Éva vall így első könyvtárélményéről az Erdély.ma portálon, Olvasni lassan, szépen címmel megjelent publicisztikájában. De szól ez az írás többről is mint könyv, olvasás, olvasmányélmény. Megtalálható a http://erdely.ma/publicisztika.php?id=72240  linken.
 
 
TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL
 
-- Könyvek háromszéki látássérülteknek
Nemsokára a látássérültek is olvashatnak majd a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban: az intézmény július elején a focşani-i Cartea Călătoare (Utazó Könyv) Alapítványtól két, látássérültek számára kifejlesztettm Daisy Victor Reader Classic X+ márkájú lejátszót kapott adományként. A 2275 lej értékű ajándék A látássérültek tanuláshoz és kultúrához való nem hátrányos hozzáférésének biztosítása című projekt keretében érkezett, amelyet Izland, Liechtenstein és Norvégia kormánya finanszíroz.
A készülékek lehetővé teszik a Daisy-formátumban előállított hangoskönyvek olvasását, ugyanúgy, mint a nyomtatott művekét: egyik bekezdésről, oldalról vagy fejezetről a másikra lehet ugrani, és az újraolvasásra vagy a változó sebességgel történő olvasásra is van lehetőség.
A két lejátszóhoz a könyvtár az adományozó alapítványtól 41 Daisy-formátumú könyvet, nagyrészt szépirodalmi műveket vásárolt meg. A most beszerzett könyvek román nyelvűek, a könyvtár azonban egyeztet az adományozó alapítvánnyal és magyarországi partnerintézményekkel arról, hogy a készülékekkel magyar nyelvű könyveket is le lehessen játszani, illetve ezeket be lehessen szerezni.
A felszerelést a Bod Péter Megyei Könyvtár előreláthatólag szeptemberben bocsátja közönsége rendelkezésére, erről külön tájékoztatja majd az érdeklődőket. (közlemény)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=2856  
Ld. még: http://konyvtarunk.blogspot.com/2010/07/eselyegyenloseg-konyvtarban-konyvek.html , http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=9672
 
 
-- Nyitott könyvek éjszakája Székelyudvarhelyen
Július 30-án éjjel a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban ismételten sor került az immár hagyományossá vált Nyitott könyvek éjszakája rendezvényre. Az este 7 órától kezdődő és hajnali 5 óráig tartó rendezvényen teljes amnesztiát hirdettek a hátralékosoknak, általános műveltségi kvízek, maratoni filmvetítés mellett fotókiállítást nyitottak meg, könyv-installációt építettek. Sok volt az ajándékkönyv és a meglepetés.
Forrás: Szabó Károly, Városi Könyvtár, Székelyudvarhely
 
 
-- Vakációs gyermekprogram a Heltainál
A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány 'vakációs gyermekprogramot' szervezett ovódásoknak és kisiskolásoknak, napi 6 órás foglalkozással. A program célja a gyerekek szabadidejének hasznos felhasználása mellett a tudatos, építő ismeretszerzés, kreatív, valamint művészeti tevékenységek megszerettetése családias, biztonságos körülmények között, pedagógusok felügyeletével. A program keretében ebédet is biztosítanak a résztvevőknek.
A július 19-én indított programok 1 hetesek (naponta 10-16 óra között): I. Július 19. - július 23, II. Július 26. - július 30., III. Augusztus 2. - augusztus 6., IV. Augusztus 9. - augusztus 13.
Forrás: Pillich Katalin, Ermacisz-levelezőlista
 
 
ÉVFORDULÓK
 
-- 120 éve halt meg Van Gogh
Százhúsz éve, 1890. július 29-én halt meg Vincent Willem van Gogh holland festő. Életében csak egy képet tudott eladni, napjainkban azonban rekordárakon kelnek el művei.
Groot Zundertben született 1853. március 30-án. Testvérei közül a legszorosabb szál Theo öccséhez fűzte, ő támogatta élete során szellemileg és anyagilag. 1871-től folytatott levelezésüket máig kutatják, magyarázatot keresve a művész életének fordulataira. Van Gogh életútjáról részletes összeállítás a http://erdely.ma/kultura.php?id=72277  linken.
 
 
KITEKINTŐ
 
-- Kultúrák találkozása - a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlése Baján
Kultúrák találkozása - Könyvtárak és könyvtárosok a kölcsönös megértés szolgálatában címmel tartotta a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. vándorgyűlését 2010. július 15. és 17. között, Baján.
A helyszín kiválasztásában szerepet játszott egyrészt az, hogy a városban működő Eötvös József Főiskola idén ünnepli alapításának 140. évfordulóját, másrészt pedig, hogy a Bács-Kiskun megyei város igazi soknemzetiségű település. Ez az esztendő az ENSZ határozata alapján a kultúrák közeledésének nemzetközi éve, a konferencia címe és egyben témája is ehhez a gondolathoz kapcsolódott. A rendezvény azt domborította ki, hogy a békés együttélést segíti a szomszédos országok és a magyarországi kisebbségek kultúrájának, vallásának, nyelvének, szokásainak megismerése, megismertetése, a könyvtárosoknak pedig, mint a kultúrák aktív közvetítőinek, kiemelkedő szerepe lehet ebben a tevékenységben.
Forrás: http://www.erikanet.hu/oldal.php?menupont_id=6786&cikk_id=22702
 
 
-- Internetes dokumentumtár három Győr megyei könyvtár anyagából
Elektronikus dokumentumtár kialakítására 77 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár. A fejlesztés eredményeként a közös internetes portálról elérhető lesz 67 ezer dokumentum, egyebek között kották, hangoskönyvek, videokazetták, tanulmányok és önkormányzati újságok cikkei.
A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár több mint 52 millió forintot, a csornai városi könyvtár csaknem 19 milliót, az MTA Regionális Kutatások Központja győri székhelyű tudományos intézetének bibliotékája pedig 6,5 millió forintot költhet fejlesztésre a projekt keretében.
A program befejezését követően jövő ősztől a felhasználók megtalálják az online katalógusban a mikrofilmeken tárolt régi sajtóanyagokat, a megye közéleti személyiségeinek, a kulturális élet jeles egyéniségeinek életrajzait, továbbá a régi helyismereti könyvek és a tankönyvtár teljes állományát.
A Kisalföldi Tudástár elnevezésű portálról elérhetővé válik majd a helyismereti wikipédia, amely információkat tartalmaz a megye településeinek nevezetességeiről, értékeiről. A könyvtárhasználat mikéntjéről pedig a könyvtári tudástárban tájékozódhatnak a böngészők. A fejlesztés révén átjárható lesz a három bibliotéka adatállománya, és lehetőség nyílik a könyvtárközi kölcsönzésre is.
A pályázati forrásból képzésre is jut. Így az olvasók az elektronikus katalógushasználatot sajátíthatják el, míg a könyvtárosok egyebek között angol és német szaknyelvet tanulhatnak.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. (MTI)
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=303296&ctag=articlelist&iid=1
 
 
-- Négy könyvtár 'tudástára' tárul fel egy kattintásra Nyíregyházán
Közös portál létrehozását tervezi a Nyíregyházi Főiskola, a Jósa András Múzeum, a Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár és a Megyei Levéltár könyvbirodalma.
A projektben részt vevő intézmények szakmai konferencián vitatták meg július elején a közös portállal kapcsolatos részleteket, kérdéseket a Sóstói Múzeumfaluban, ahol elhangzott: az intézmények szándéka, hogy egy közös portálon elérhető legyen mind a négy könyvtár gyűjteményeinek katalógusa egy közös keresőfelületen. Utóbbi azt jelenti, hogy a használónak egyszer kell beírnia a keresett fogalmat, könyvcímet stb., és találatokat kap mind a négy könyvtár adatbázisából.
- A gyűjtemények közös elérhetőségén kívül elérhetők lesznek a könyvtárak internetes szolgáltatásai, továbbá hasznos információk a helyi aktuális rendezvényekről. Új, 24 órás szolgáltatások válnak elérhetővé, olyan szellemi termékek és rendezvények közzétételére nyílik lehetőség, amelyek eddig csupán egy szűk felhasználói kör értek el - mondta el Nagy Balázs, a Nyíregyházi Főiskola kommunikációs vezetője.
Forrás: http://www.erdon.ro/hirek/im:szon:news-university/cikk/negy-konyvtar-tudastara-tarul-fel-egy-kattintasra-nyiregyhazan/cn/news-20100705-06201938
 
 
-- Könyvtár és könyvesbolt egyben, a Vajdaságban
Az első vajdasági Könyvsiker Kölcsönző Topolyán alakult meg. A vállalkozás antikvárium is. Amikor a vevő kifizeti a könyvek kedvezményes árát, rendelése saját tulajdonába kerül. Ha az olvasást követően a vásárló meg akarja tartani a kiadványt, akkor a kedvezménnyel vett könyv az övé marad, további teendője nincs. Ebben az esetben nem biztos, hogy vadonatúj könyvhöz jut hozzá. Ha a vevő úgy dönt, hogy tizenöt naptári napon belül a vásárláskor kapott nyugta bemutatásával visszahozza vagy visszaküldi a vásárolt könyvet, akkor kétszáz dinár használati díj levonása után visszakapja annak az általa kifizetett árát. Tizenöt naptári napon túl a vállalkozásnak már nem áll módjában visszavenni a könyvet. Ebben az esetben az a vásárló tulajdona marad.
Forrás: KIT hírlevél - http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtar_es_konyvesbolt_egyben_a_vajdasagban
 
 
-- 85%-kal kevesebb könyvvel nyílik újra a Stanford Egyetem műszaki könyvtára
Voltak híradások, amelyek könyv nélküli könyvtárnak nevezték az új részleget, de ez nem fedi a valóságot. Az viszont igen, hogy a sok elektronikus forrást használó műszakiak könyvtára a korábbi fizikai állománymenyiségnek csupán 85%-át fogja tartalmazni. Mindez azonban nem jelenti a könyves kor végét, a Stanfordon napi 273 könyvnek megfelelő dokumentumot vásárolnak. A könyv nélküli könyvtár tehát túlzás; és bizonyára van középút a korábbi és a sajtóban kommunikált helyzet között. Elgondolkodtató azonban, hogy a hallgatók ma feleannyit tanulnak, mint a hatvanas években.
Forrás: KIT hírlevél - http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=85%-kal_kevesebb_konyvvel_nyilik_ujra_a_stanford_muszaki_konyvtara
 
 
-- Az olvasás órája
A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárnak 'Az olvasás órája' című programján a diákok korosztályuk tagjai és a felnőttek kezében is könyvet látnak, ez segíti elfogadtatni velük, hogy olvasni jó. Az olvasás órája azt az időszakot jelenti, amikor a könyvtárban gyermekek és felnőttek (szülők, nagyszülők, önkéntesek, a könyvtár munkatársai) a maguk könyvébe mélyedve együtt olvasnak. Mindenki megkeresi a könyvtár épületében a neki legjobban tetsző olvasóhelyet és ott olvashatja könyvét. Hétfőn, szerdán és pénteken 9 órától várnak minden érdeklődőt. Az első órában készülnek az olvasásra -- kialakítják a hozzá megfelelő környezetet (szék, asztal, matrac, ágy, szőnyeg párnákkal stb.). A második órában (10-től) mindannyian olvasnak, utána pedig levezető játékok (társasjátékok, ugróiskola, gólyalábazás) várják az érdeklődőket.
Forrás: KIT hírlevél, 2010/28., 2010. júl. 21., http://www.kithirlevel.hu/#a11694
 
 
-- Balaton, strand, könyvtár
Léteznek még élelmes könyvtárosok, akik nem adnak esélyt a lusta olvasónak, hogy mindenféle szellemi gyarapodás nélkül égesse szét bőrét a napon. A balatonalmádi kollégákról van szó, akik kiköltöztek a strandra némi választékkal, egy hosszú katalógussal és egy-két futárral, hogy a balatoni turisták betűéhségét kiszolgálják. A strandkönyvtár jól megfért a büfé és a lángosos bódé mellett, és büszkén tartott nyitva este nyolcig. Az ötletet hamar átvették a keszthelyi kollégák, ahonnan párszár forint kaucióért mindenki a szállásra vihette a könyvet, hogy majd befejezés után visszaadja.
Az élményről bővebben itt: http://www.irodalmijelen.hu/node/5519  
 
 
-- Könyvszigetek bibliofil ínyenceknek
A gazdasági válság idején a pesti Király utca és az Anker köz sarkán nyitotta meg új könyvesboltját - a kívül-belül mértékadó ízlést sugárzó Atlantisz Könyvszigetet - a humántudományok körében publikáló Atlantisz Könyvkiadó. A négynyelvű nemzetközi könyvcentrum és könyvimport-szolgáltatás célja, hogy a világ legjobb könyveit Budapesten is bárkinek könnyen elérhetővé tegye - mondja Miklós Tamás, az ELTE bölcsészkari filozófiai intézetének tanára, az Atlantisz Könyvkiadó vezetője. Emellett célja az is, hogy segítse a saját kiadói programot, amely a magyar kultúrából, felsőoktatásból hiányzó fontos műveket teszi hozzáférhetővé, meg?zethető áron. - Az Atlantisz Könyvszigeten megvásárolt minden könyv egy-egy újabb magyar nyelvű mű megjelentetését segíti elő - hangsúlyozza Miklós, és hozzáfűzi: a magyar tudományos könyvkiadás fennmaradása nélkül elsorvadna nyelvünk, megszűnne a komoly anyanyelvi diskurzus, átjárhatatlanná válnának a kulturális szakadékok. A bolti haszon minden forintját alapkönyvek kiadására költi a nonprofit vállalkozás.
Teljes cikk: http://nol.hu/kult/20100721-konyvszigetek_bibliofil_inyenceknek
 
 
-- Digitalizálják a bukovinai székelyek emlékeit
Több száz családi fotót, hazatérői igazolványt, használati tárgyat dolgoznak fel a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége idei néprajzi táborának résztvevői.
A júliusban sorra került táborban a szövetség fiatal tagjai és a tagok hozzátartozói végeztek gyűjtőmunkát Lengyelen, Mucsfán és Egyházaskozáron, ahol a székelység még fellelhető emlékeit, kelengyéket, használati tárgyakat és gazdasági eszközöket, családi és társasági fotókat rögzítettek digitálisan, valamint adatlapokon. A szövetség azt tervezi, hogy az elkövetkező három évben interneten is elérhető elektronikus adatbázist hoznak létre a mintegy 12 ezer fős, döntően a Völgységben letelepült bukovinai székelyek emlékeiből. (Kultúrpart.hu, MTI)
Teljes cikk: http://erdely.ma/kultura.php?id=72118
 
 
DÍJAK
 
-- Baján átadták az MKE-díjakat
Az MKE 42. vándorgyűlésén, Baján ismét kiosztásra kerültek a szokásos kitüntetések, díjak. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöksége MKE-emlékérem kitüntetésben részesítette: Asbóth Miklóst, Bondor Erikát, Budavári Klárát, Fülöp Attilánét, Halász Lászlónét, és Villám Juditot. Az Év Fiatal Könyvtárosa kitüntető címet az MKE és az IKSZ által kijelölt kuratórium idén Kristóf Ibolyának adományozta. A Fitz József-könyvdíjat az alábbi kiadók nyerték el: Liceum Kiadó, Naphegy Kiadó, Urbis Kiadó. A díjak átadásáról fényképes tudósítás olvasható a vándorgyűlés honlapján (http://vandor2010.ejf.hu/ ). Ugyanitt megtalálható az elhangzott laudációk szövege is.
Forrás: Nagy Anikó, MKE, főtitkár
 
 
HAZAI
 
-- Jövő őszre elkészül a Nemzeti Könyvtár
Hatszáz munkás dolgozik jelenleg is azon, hogy a bukaresti, Unirii sugárúti épületmonstrum új, korszerű eszközökkel felszerelt Nemzeti Könyvtár lehessen.
A tervek szerint jövő őszre készül el az épület, amelynek építésében 2008-ig nem történt jelentős előrelépés. Az eredeti, 1986-os terveket 2006-ban vizsgálták felül, és a kulturális minisztérium úgy döntött, hogy az épületet Nemzeti Könyvtárrá és Kulturális Központtá alakíttatja.
A Nemzeti Könyvtár egyfajta multikulturális központ szerepét fogja betölteni, amint elkészül. Ehhez a 'kultúrcentrumhoz' a könyvtárrészleg mellett kiállítóterek, kávézó, éttermek is fognak tartozni, az intézményben dolgozó ezer alkalmazott gyermekének óvodát is kialakítanak, és ide költözik be a 2011-es iskolai év kezdetekor közel 12 millió kötet is.
A Nemzeti Könyvtár építését még a Ceauşescu idejében elkezdték, építészeti szempontból a klasszikus formák mellett a szocialista architekturális jegyeket is magán viseli. A felhúzott épületrészek húsz évig hevertek parlagon, többnyire horrorfilmek forgatásának helyszíneként funkcionáltak, illetve a grafittik, falfirkák készítőinek kínáltak tökéletes felületet.
Forrás: http://maszol.ro/kultura/jovo_oszre_elkeszul_a_nemzeti_konyvtar_2010_07_15.html
 
 
-- Kelemen Hunor nem akarja 'visszaközpontosítani' a művelődési intézményeket
A Bánság fővárosában Kelemen Hunor művelődési miniszter Temesvár polgármesterével, a prefektussal és a városházának alárendelt kulturális intézmények vezetőivel a 63-as sürgősségi kormányrendelet által előírt kötelező létszámcsökkentésekről tárgyalt július közepén. A Magyar Házban Kelemen Hunor a Temes megyei RMDSZ-vezetőkkel és polgármesterekkel találkozott, a magyarság gondjaira-bajaira keresve megoldásokat. A találkozón részt vett Bognár Levente, Arad alpolgármestere, aki a Maros-parti önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények számára kért támogatást.
A találkozók után Kelemen Hunor a magyar sajtó képviselőinek a következőket nyilatkozta: '... amikor a bürokrácia leépítéséről beszélünk, a közalkalmazottakra gondolunk. A művészek, zenészek, muzeológusok nem közalkalmazottak, nem közhivatalnokok a szó szoros értelmében, bár költségvetésből kapják a fizetésüket. Ezért kivételek a 63-as kormányrendelet hatálya alól az oktatási, az egészségügyi és a szociális intézmények, véleményem szerint a kultúra is ide tartozik!'
A Nyugati Jelen kérdésére, hogy megoldást jelentene-e ebben a helyzetben polgármesteri hivataloknak alárendelt kulturális intézmények minisztériumi hatáskörbe vonása, Kelemen Hunor határozottan kijelentette: 'Ezt startból kizártam, mert ez újabb központosítást jelentene! Nem hiszem, hogy ebben a pillanatban ez lenne a megoldás. Nem azért mentünk Bukarestbe, hogy újabb intézményeket a kormányzati szférába vonjunk, hanem azért, hogy minél több hatáskört és intézményt az önkormányzatok felé próbáljunk vinni. Nem látok arra semmiféle lehetőséget ebben a pillanatban, hogy a minisztérium kötelékébe újabb kulturális intézményeket vonjunk be, sőt, még néhányat az önkormányzatoknak át kellene adni, mert nem az a szándék, hogy központosítsunk'.
Teljes cikk itt: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/kelemen_hunor_nem_akarja_visszakozpontositani_a_muvelodesi_intezmenyeket.php , http://erdely.ma/kultura.php?id=71861
 
 
-- Gyarapodott a dicsőszentmártoni Árva Bethlen Kata Könyvtár
Tápiógyörgyei vendégek látogattak Dicsőszentmártonba. A Pest megyéből érkezett diákok és tanárok nem jöttek üres kézzel: 150 új, zömében történelmi és szépirodalmi könyvet ajándékoztak a város Árva Bethlen Kata Könyvtárának.
Hét évre nyúlik vissza a dicsőszentmártoniak és a tápiógyörgyeiek kapcsolata, és bár nem kötöttek testvértelepülési szerződést, a magyarországi Németh Csaba tanár vezetésével érkezett csoport nem először járt a Kis-Küküllő menti városban, és szinte minden évben hoznak könyveket ajándékba - mondta Rencz András, a Magyar Ház vezetője. Tápiógyörgyének Torockó az erdélyi testvértelepülése, ott szállnak meg minden évben útban hazafelé, a székelyföldi és csángóvidéki kirándulásuk során. "Sosem feledkeznek meg Dicsőszentmártonról sem, az elmúlt évben 120 kötettel gyarapították könyvtárunkat" - tette hozzá a Magyar Ház vezetője. Összesen 40 általános és középiskolás diák, 5 tanár és egy orvos látogatta meg a Kis-Küküllő menti várost és annak 18 ezer kötettel rendelkező könyvtárát. "Naponta 1-2 diák keresi fel a könyvtárat, a háziolvasmányok idején kicsivel több, de sajnos, az internet és a televízió világa szellemi lustaságot vált ki az emberekből, ezért olvasnak ilyen keveset" - mondta Rencz András. Annak ellenére, hogy kevesen látogatják a könyvtárat - akárcsak más településeken -, a dicsőszentmártoni Magyar Ház jövőben is szívesen fogadja az értékes és időtálló ajándékokat.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/tarsadalom/gyarapodott-a-dicsoszentmartoni-arva-bethlen-kata-konyvtar
 
 
-- A könyvpiacot még nem érintette a válság - Tusványos 2010
Két erdélyi kiadó képviselője, a Corvina Könyvesház társtulajdonosa és a Bookline meghívottja beszélgetett az erdélyi magyar könyvkiadásról Tusványoson. Mint kiderült, az emberek még mindig olvasnak, hiszen a könyvpiac bevételei nőttek a gazdasági válság ellenére is.
Az olvasási trendek érdekesen alakultak, egy tíz évvel ezelőtti felmérésben a szépirodalom vezetett, míg ma egyre népszerűbb a szórakoztató irodalom, különösen a magyarországi olvasók körében. Meglepő a tudományos könyvek eladásának növekedése, illetve megnőtt az érdeklődés az albumok és a néprajzi témájú könyvek iránt. Minderről bővebben itt: http://eletmod.transindex.ro/?cikk=12073
 
 
AJÁNLÓ
 
-- Ősszel jelenik meg Umberto Eco új regénye
Kémek, politikusok, uralkodók és összeesküvők a főszereplői Umberto Eco új regényének, amely októberben jelenik meg. A rózsa neve írójának új regénye a 19. századi Európában játszódik, a lázadás és a forradalmak évtizedeiben - ennél sokkal többet egyelőre nem tudni róla. Olaszul Il cimitero di Praga a regény címe, ami magyarra Prága temetőjeként vagy A prágai temetőként fordítható.
Teljes cikk itt: http://multikult.transindex.ro/?hir=2853
 
 
-- Könyvmolyok étlapja
A Transindex portál sorozatában kultúraközeli foglalkozásokat űző emberek ajánlanak olvasnivalót szabadság idejére. Minden ajánló szerzője egy-egy újabb szerzőt javasol. A sorozatban elsőként a Csíki Játékszín dramaturgja vallotta be, mit visz magával a nyaralásra (http://multikult.transindex.ro/?cikk=11953 ), a második részből megtudhattuk, mit olvas szabadságon Szakáts István médiaművész (http://multikult.transindex.ro/?cikk=11994 ), legutóbb pedig Virginás Andrea, a Sapientia EMTE film szakos oktatója ajánlott olvasnivalót (http://multikult.transindex.ro/?cikk=12098) .
 
 
-- William Faulkner-hanganyagot tettek közzé a neten
A Virginiai Egyetem az interneten elérhetővé tette azokat a hangfelvételeket, amelyek az alatt a két év alatt készültek, amikor William Faulkner író az intézmény ösztöndíját élvezte, az 1950-es évek végén.
A Nobel- és Pulitzer-díjas Faulkner a felvételeken könyveiről, irodalmi terveiről és napi eseményekről beszél. Az audioarchívum nagyjából 28 órányi anyagot tartalmaz. Számos szalagon műveiből olvas fel a szerző, de sok felvételen az egyetem hallgatóinak és más érdeklődőknek a kérdéseire felel. Az archívum itt érhető el: http://faulkner.lib.virginia.edu
William Faulkner a 20. századi amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja. Hatalmas életművének darabjai szinte kivétel nélkül szülőföldjén, az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban játszódnak. Újító formaművészete és egyedi stílusa miatt 1949-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. (Kultúrpart.hu, MTI)
Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=72187
 
 
MOZAIK
 
-- Plázákba költöznek a könyvtárak?
Egy texasi könyvtár új üzletpolitikája keretében merőben más célközönség, a bevásárlóközpontok látogatói felé nyitott, s a siker nem maradt el. De vajon általánossá válik-e ez a merőben szokatlan gyakorlat?
Az Egyesült Államok közkönyvtárai nem valami népszerűek a lakosság körében. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul az olvasás iránti igény csökkenése is, ám a probléma ennél jóval komplexebb. Először is a megrendült gazdasági helyzet miatt évről-évre egyre kevesebb közpénzből tudnak gazdálkodni, emiatt nem áll módjukban a frissen megjelent címek beszerzése, s még ott van a hajléktalanokkal kapcsolatos, igencsak abszurd szituáció is: sok közkönyvtár lényegében nappali melegedőhellyé degradálódott, elijesztve ezzel a valóban olvasni vágyókat. S vajon mit lehet tenni ilyen szorult helyzetben? Páran úgy vélték, hogy a könyvtárak Starbucks-hoz hasonló közösségi találkozóhellyé alakítása jelenthet megoldást.
Teljes cikk itt: http://sf.blog.hu/2010/07/07/arculatvaltas_elott_allo_konyvtarak
 
 
-- Faludy a budapesti metrón
A száz éve született Faludy György verseivel találkozhatnak korabeli fotókkal díszített, nagyméretű tablókon a budapesti metrók utasai. E. Csorba Csilla, a tárlatot rendező Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója megjegyezte: azt szeretnék, hogy az utazók két megálló között adják át magukat az önfeledt olvasásnak. A kezdeményezés alapját a PIM Olvass, bolyongj, szeress címmel májusban megnyílt, utazó Faludy-kiállítása képezi, amelyet a neves író, költő születésének 100. évfordulójára szervezett meg. a múzeum a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral, a jogtulajdonos Alexandra Könyvkiadóval, valamint a hirdetési felületeket kezelő Promix Zrt.-vel együttműködve.
A Metró Galéria, azaz a földalatti hirdetési felületei az elmúlt tíz évben több mint tíz hasonló kiállításnak adtak otthont: többek között József Attila, Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy Radnóti Miklós munkáival ismerkedhettek az utazók.
A Faludy-tárlat tablóin a 2006-ban elhunyt alkotó Budapesthez kapcsolódó versei, versrészletei olvashatók korabeli fotók mellett. A tizenhét darabból álló sorozat két hónapig kétszáz plakáton látható a metrókocsikban.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=2866 , http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=303339&ctag=articlelist&iid=1
 
 
-- Etiópiai lehet a világ legkorábbi képes keresztény kézirata
Egy Oxfordban végzett radiokarbon-vizsgálat során kiderült, hogy nem a 12. században, hanem 330 és 650 között keletkezhetett a Garima Evangélium, amely így a világ legkorábbi képes keresztény kézirata lehet.
A Garima Evangéliumot egy, a világtól teljesen elzárt etiópiai kolostor őrizte a Tigré régió kétezer méter magas hegyei között. A szubszaharai Afrika korai kereszténységének egyedülálló emléke ötszáz évvel előzi meg a hozzá hasonló írásos emlékeket, de a radiokarbonos kormeghatározó vizsgálat még ennél is korábbra, Abba Garima atya, a kolostor alapítója korához köti a kézirat születését. A szerzetes 494-ben Konstantinápolyból érkezett Etiópiába, hogy aztán a legenda szerint egyetlen nap alatt lemásolja az iratokat, úgy, hogy ehhez a Teremtő még a napfelkelte időpontját is kitolta.
A Garima Evangélium első része tizenegy, a második tizenhét illusztrált oldalt tartalmaz, amelyben a négy evangélista portréja is látható. A képek korai bizánci stílusban készültek, de kérdés, hogy azokat hol festették. A geez nyelven íródott szövegek lapjain húsz madárfajt különböztettek meg a kutatók, az előzetes vizsgálatok szerint a legtöbbjük a Közel-Keleten honos.
Forrás: http://www.mult-kor.hu/20100721_etiopiai_lehet_a_vilag_legkorabbi_kepes_kereszteny
 
 
--Tel Aviv-i és zürichi bankok őrzik Franz Kafka titkos kéziratait
Egy svájci bankban négy széfet nyitnak ki, amelyek Franz Kafka kéziratait tartalmazzák. Az írásokat szakértők vizsgálják.
Franz Kafka szerette volna, ha kéziratait halála után megsemmisítik, de barátja, Max Brod figyelmen kívül hagyta a kérést, és ezzel hosszadalmas jogi csatározást indított el. Úgy tudják, a széfek több ezer, eddig sosem publikált kéziratot, köztük levelezéseket, cikkeket, vázlatokat és rajzokat tartalmaznak, amelyek részletes betekintést engedhetnek a 20. század egyik legnagyszerűbb írójának életébe.
A zürichi lépést hasonlóak követik két Tel Aviv-i bankban, amelyeket egy izraeli bíróság kért fel, hogy ássák elő Kafka műveit a pincéből.
Forrás: http://www.kulturpart.hu/irodalom/21107/tel_avivi_es_zurichi_bankok_orzik_
 
 
-- Gyermekszemmel a 20. század
A huszadik század történéseit gyermeknaplók feljegyzései alapján rekonstruálja a Budapest Főváros Levéltára. "A naplók, visszaemlékezések segítségével az vizsgálható, hogy a huszadik század 'kis embere' miképpen élte meg ezt a korszakot. Mit látott, mit gondolt, hogyan élte meg az egyes nagy történelmi eseményeket - például világháborúkat vagy területek el- és visszacsatolásait, rendszerváltásokat stb. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy a 'nem híres emberek' is bekerüljenek a történészek látókörébe, és saját hangjukon szólaljanak meg." - vallja Kunt Gergely történész a Magyarországon egyedülálló, Erdélyre is kiterjesztett kutatásról.
Teljes cikk itt: http://maszol.ro/kultura/gyermekszemmel_a_20_szazad_2010_06_16.html
 
 
-- Ugyan kinek kell egy e-könyvolvasó?
Az emberek többsége ma még húzza a száját az elektronikus könyvolvasó hallatán (fáj a szemük a kijelzőtől, biztosan kicsik a betűk, napsütésben nem látni semmit, szeretjük a könyvet kézbe venni, érezni a papírt, a textúrát, az illatát stb.), tapasztalok alapján azonban a legbőszebb ellenzőknek is megváltozott a véleményük, amikor a kezükbe vettek egy e-könyvolvasót (akár arra a szélsőségesnek tűnő álláspontra is juthatnak, hogy ha lesz egy e-könyvolvasójuk, elajándékozzák hagyományos könyvtárukat). A modern e-könyvolvasók kijelzője ugyanis olyan technológiával készült, amely nem fárasztja a szemet, hosszú olvasásra is alkalmas (legalábbis nem fárasztóbb a szemnek, mint a papírkönyv). Az e-könyvolvasók elterjedésének nem annyira a készülék negatív tulajdonságai, mint inkább az ára a legfőbb akadálya.
Az e-könyvolvasókról részletesebben itt: http://index.hu/tech/2010/07/21/amit_az_ekonyv-olvasokrol_tudni_erdemes/
 
 
-- Több e-könyvet ad el az Amazon, mint papírkötetet
Folyamatosan több e-könyv, mint papírkötet talál gazdára az Amazon online áruházban. Először tavaly nyáron történt meg, hogy egyetlen napig az eladott e-könyvek száma meghaladta a papírkönyvekét. Jelenleg az arány 143 eladott e-könyv minden 100 eladott papírkönyvre, és a különbség a digitális könyvek javára növekszik.
Az Amazon saját, Kindle nevű e-könyvolvasójára kapható kötetek száma meghaladja a 630 ezret, emellett 1,8 millió ingyenes könyvet is kínálnak, amelyek szerzői jogai már lejártak. Ezek olvasásához nem muszáj a Kindle-t megvásárolni: az Amazon okostelefonokra (Blackberryre, Androidra, iPhone-ra), illetve számítógépekre is kínál e-könyvolvasó programot.
Az e-könyvek sikeréhez valószínűleg áruk is hozzájárul: míg egy nyomtatott könyv átlagosan 26 dollárba kerül, az Amazon e-könyvesboltjában kapható e-kötetek nagy többsége 10 dollárnál kisebb összegért kapható. Azonban az online áruházon kívül továbbra is a nyomtatott könyvek vezetnek. Az Egyesült Államokban tavaly 4,4 milliárd dollár értékben adtak el keménykötésű papírkönyveket, azonban e-könyvekből csupán 81 millió dollár értékű mennyiség kelt el. (wired)
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=2917
 
 
Szerkesztők:
 
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@ gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk 
 
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
Olvasószerkesztő : Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro
 
E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna
 
A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.
 
 
__._,_.___
.