************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* *********
        ReMeK-e-hírlevél
V. évf. 2010/2. szám                                               ISSN 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* *********
Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerem, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.


TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
- A kultúrák közeledésének nemzetközi éve 2010
- Márai Program - Határon túli régiókba is eljut
- Erdélyben - hivatalosan - magyarul
PÁLYÁZATOK
- Pályázat időskorúaknak szóló önkéntes projektekre
- Állampolgári projektek
- Az én mesém - meseíró és -illusztráló pályázat
TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL
- Események A Magyar Kultúra Napján
- BIBLIONET - újabb internetes központok Hargita megye könyvtáraiban
- Máté Imre nevét vette fel az érmihályfalvi könyvtár
- Bolyai-kéziratok konzerválása az NKA és a Magyar Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
- Értékes adomány a Teleki Tékának
- Takács Mihály festőművész az aradi könyvtárban
ÉVFORDULÓK
- 30 éves a Napsugár
- 110 éve született a Vuk írója
- Száz éve született Holló Ernő
- 150 éve halt meg Bolyai János
- Ötven éve halt meg Albert Camus
ELHALÁLOZÁS
- Elhunyt Dr. Vekerdi László orvos, művelődéstörténész, könyvtáros
- Meghalt J. D Salinger, a Zabhegyező írója
KITEKINTŐ
- KAPTÁR Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont
- Magyarországon ötezernél több netnagyi szörföl
- Olvass hangosan! - a svéd Gyerekkönyvklub versenye
- Érettségi tantárgy lehet a Facebook és a Twitter Nagy-Britanniában
- Az infokommunikáció húzóágazat lehet Magyarországon
DÍJAK
- Bibliotéka Emlékérem díjak a Magyar Kultúra Napján
- Kiosztották a Magyar Kultúra Követe-díjakat
HAZAI
- Intézményesítené Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter a Román Kultúra Napját
- Sajtóra nyit a könyvtár
- A Ziua és a Gardianul is csak on-line olvasható
- Könyvtárak a környezetért
- Erdélyi Magyar Kulturális Központ alakul Kolozsváron
- Könyvtár helyett könyvesbolt
AJÁNLÓ
- Bánsági Magyar Panteon
- Megjelent az Ignácz Rózsa-emlékkönyv
MOZAIK
- A világörökség részévé nyilváníttatná a csíksomlyói búcsút Kelemen Hunor
- Ámosz Oz és Izrael lesznek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei
- Milyen lesz egy újság a jövőben?
LAPZÁRTA UTÁN ÉRKEZETT
- Messengerezz a Nagykárolyi Könyvtárral!

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

- A kultúrák közeledésének nemzetközi éve 2010
Az ENSZ Közgyűlése 2007. decemberi döntése értelmében 2010 a kultúrák közeledésének nemzetközi éve (International Year for Rapprochement of Cultures).
A világszervezet elkötelezte magát a kultúrák és vallások közötti párbeszéd és a békekultúra közvetítése mellett a kölcsönös megértés és együttműködés jegyében. A nemzetközi év missziója szorosan kötődik a 2001. évi Békekultúra nemzetközi éve valamint a 2003. évi, a civilizációk és kultúrák közötti párbeszéd jegyében meghirdetett UNESCO-aktivitások programjaihoz, továbbá a 2006. évi UNESCO-akciótervhez az emberek közötti párbeszéd előmozdításáért, illetve a szervezet akcióihoz a nemzetközi terrorizmus elleni védelem jegyében.
A programok megvalósítása a proklamáció értelmében a civil szervezetekkel folytatott interaktív párbeszéd, szoros együttműködés útján lehetséges.
Forrás: http://www.unesco.hu/kultura/kulturak-kozeledesenek


- Márai Program - Határon túli régiókba is eljut
Az elmúlt három évben közreadott sok-sok ezer magyar nyelvű kötetből ezret fog kiválasztani egy kilencfős bizottság, és a szelekcióban szereplő munkák közül hatszáz könyvtár válogathat, vásárolhat az anyaországban és határon túl. Ez maga a Márai-program, amely többéves elképzelés nyomán válhat valóra. A program január 1-jével hivatalosan életbe lépett, s ennek értelmében máris pályázhatnának a kiadók, sőt ezt követően a nyár folyamán és a karácsony előtti könyvvásár idején is. Mégsem pályáznak, sőt, alig tudnak valamit a program indulásáról, mert hiába a biztos anyagi keret, hiába a megfelelő rendelkezés, a program még Magyarországon sem indult be, az érintett felek között ugyanis további egyeztetésekre, ezen kívül közbeszerzési eljárás lebonyolítására van szükség.
Teljes cikk: http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-01-12_Az_otoslotto_hozadeka.xhtml


- Erdélyben - hivatalosan - magyarul
Erdélyben a magyarok meglepően alacsony arányban élnek azzal a törvények és nemzetközi egyezmények által biztosított jogukkal, hogy - bizonyos korlátok között, de - a hivatalos ügyintézésben is használhatják az anyanyelvüket. A nyelvijogok.ro honlap célja az anyanyelvi jogok használatának terjesztése. Ismerteti, melyik településeken, milyen intézményekre terjed ki jelenleg az a jog, hogy a magyar nyelvet a hivatalos levelezésben,ügyintézésben használni lehet, illetve gyakorlati tanácsokkal is szolgál. Segíti az olvasókat abban, hogy hol találnak magyar nyelvű, letölthető nyomtatványokat, elérhetővé tesz másutt még meg nem található nyomtatványokat, mintaleveleket, illetve a hivatalos ügyintézést megkönnyítő, folyamatosan bővülő román-magyar szakmai szótárat. Támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek a helyi közigazgatásban a polgárok nyelvi jogaiért lépnek fel.
Forrás: www.nyelvijogok.ro


PÁLYÁZATOK

- Pályázat időskorúaknak szóló önkéntes projektekre
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet a Grundtvig program keretében, Önkéntesség Európában 50+ címmel, olyan, együttműködésen alapuló projektek megvalósítására, amelyek a nemzetközi önkéntességben rejlő tanulási lehetőségeket kínálják időskorú résztvevőknek. A projektek várhatóan 2010 augusztusában indulnak. Pályázati határidő: 2010. március 31.
Bővebb információ itt: www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=858
Forrás: www.kulturpont.hu


- Állampolgári projektek
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet az Európa a polgárokért program Aktív polgárok Európáért alprogram Állampolgári projektek elnevezésű akciójának megvalósítására állami szerveknek vagy jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezeteknek. A pályázat célja olyan innovatív módszerek és megközelítések feltárása, amelyek tevékeny európai szintű részvételre ösztönzik a polgárokat, és segítik az európai polgárok és az Európai Unió intézményei közötti párbeszédet. A pályázat keretében támogatható tevékenységek közé tartozik az állampolgárok véleményének összegyűjtése, valamint állandó módszer bevezetése az állampolgárok közötti aktív párbeszédre. A támogatás összege legalább 100 ezer, de legfeljebb 250 ezer euró. Pályázati határidő: 2010. június 1.
Bővebb információ: www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=781
Forrás: www.kulturpont.hu


- Az én mesém - meseíró és -illusztráló pályázat
A Pataky Művelődési Központ meseíró és illusztráló pályázatot hirdet Az én mesém címmel. A legjobbnak ítélt alkotásokból egy-egy mesekönyvet jelentetnek meg. A meseíró pályázatra három kategóriában várják az alkotásokat: 6 és 12 év közötti gyermekek; 13 és 18 év közötti fiatalok; valamint felnőttek. Az illusztráló pályázatra a művelődési központ honlapján 2010 áprilisáig közzétett mesékhez várják az illusztrációkat.
Pályázati határidők: 2010. március 21. (mese); valamint 2010. június 13. (illusztráció).
Bővebb információ: www.patakymk.hu/index+.html
Forrás: www.kulturpont.hu


TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

- Események A Magyar Kultúra Napján
Kájoni János emlékezete a Hargita Megyei Könyvtárban
Január 22-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban az intézmény névadója előtt tisztelgő kiállítás nyílt, amely Kájoni János sokoldalú munkásságát, igazi polihisztori személyiségét mutatja be a könyvtár gyűjteményeiben fellelhető dokumentumok, kiadványok és képek által. A rendezvényre a nagy tudású XVII. századi ferences születésének 380. évfordulója adott alkalmat. Kájoni életútját bemutató filmet is vetítettek a kiállításra érkező látogatók, csoportok, iskolai osztályok számára. Többek között a csíkszeredai Joannes Kajoni Közgazdasági Iskolaközpont történelemkörének diákjai, valamint a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Kájoni János cserkészcsapata tekintette meg elsők között a kiállítást.
A rendezvényről a Hargita Népe 2010. január 25-i számában olvasható: 'Szellemi mintát jelent a könyvtár munkatársainak Kájoni János, igyekeznek igazodni az általa képviselt eszmékhez. Ennek jegyében törekednek arra, hogy szolgáltatásaikba a székely értékeket integrálják.'
Virtuális sétát is tehetünk a kiálltás helyszínén a Plusz Portál képes beszámolója révén: http://pluszportal.ro/web/index.php?option=com_content&task=view&id=17827&Itemid=109
A kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegén (a Mikó-vár épületében) január 22-től március végéig ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, naponta 9-17 óra között. Csoportok, iskolai osztályok látogatását előzetes jelentkezés alapján fogadják a szervezők. Jelentkezni a könyvtár művészeti vagy dokumentációs részlegén lehet, a 0266-371-790 telefonszámon.
Forrás: Kelemen Katalin, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/84059/gazdag-kinalat-a-magyar-kultura-napjan
Sikersorozat szóval, szaxofonnal
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja meghívására és szervezésében, Szó és szaxofon címmel négy erdélyi helyszínen tartott előadóestet két Kossuth-díjas alkotó, Esterházy Péter író és Dés László zenész, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
A jeles művészek nem először léptek fel együtt ezzel a produkcióval, ám erdélyi, székelyföldi körúton első ízben találkoztak a műsor közönségével.
Január 19-én Marosvásárhelyen, a Színházművészeti Egyetem stúdiótermében, január 20-án Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Nagy Aulájában, január 21-én Kézdivásárhelyen, a Céhtörténeti Múzeum Incze László kiállítótermében, január 22-én Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében találkozhatott a közönség a neves alkotókkal. Az előadásokon részt vevő számos érdeklődőnek olyan produkcióban volt része, amelyben irodalom és zene keveredett felsőfokon. Esterházy Péter részleteket olvasott fel az Esti Kornél-novelláiból, a Harmonia Caelestis, Hrabal könyve és Semmi művészet című műveiből, Dés László pedig improvizációival “kommentálta” az elhangzottakat, szoprán szaxofonon, a közönség nagy gyönyörűségére. Ezzel mutatták meg, hogy a szépirodalom és a zene egymást kiegészítve igen élvezetes tud lenni a széles közönség számára is. A másfél órás előadások végén Esterházy Péter a könyveit, Dés László a lemezeit dedikálta hosszan.
A négy helyszínen kb. 1200-an vettek részt az előadásokon, amelyek ily módon nagy szolgálatot tettek az olvasásnak, a művészetnek.
Forrás:
http://multikult.transindex.ro/?hir=2073
http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/83857/szo-es-szaxofon-talalkozasa-a-lato-szinpadan
http://umsz.manna.ro/kultura/szoval_szaxofonnal_erdelyben__2010_01_20.html
http://konyvtarunk.blogspot.com/2010/01/sikersorozat-szoval-szaxofonnal.html
Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Széklyudvarhelyen a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretén belül január 21-én este 7 órakor könyvbemutatóra került sor a Városi Könyvtárban. Róth András Lajos, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója ismertette a Kutatások a Nagy-Küküllő felső folyása mentén című tanulmánykötetet. A Molnár István Múzeum Kiadványai első számában a Székelykeresztúron és térségében végzett tudományos kutatásokról olvashatnak az érdeklődők.
Forrás: http://biblioudv.ro
Kölcsey-könyvkiállítás
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Könyvtárban január 22-29. között Kölcsey Ferenc munkáiból készült könyvkiállítással emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról.
Forrás: http://kezdikonyvtar.blogspot.com/
Domborműkiállítás és könyvbemutató
Gyergyószentmiklóson a városi könyvtár kiállítóterme egy domborműkiállításnak volt helyszíne, amely Simó Ádám helybeli műkedvelő faragász munkáit mutatta be, Történelmi arcképcsarnok címmel. A megnyitóra január 21-én, 17 órától várták az érdeklődőket. A kiállításmegnyitót követően szintén a könyvtárban mutatták be Jánossy Alíz újságíró Szárhegyi beszélgetések című interjúkötetét.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/magyar-kultura-napja-gyergyoban


-BIBLIONET - újabb internetes központok Hargita megye könyvtáraiban
A nagy hideg ellenére mozgalmasan telt az év első hónapja Hargita megye jónéhány községi könyvtárában. Januárban a BIBLIONET országos program keretében a megye több közkönyvtárában is megnyitották az ingyenes közösségi internetközpontot. A Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa, Bedő Melinda, a Biblionet-program megyei vezetője az avatóünnepségek alkalmával bemutatta a program célját - a modern informatikai eszközöket az állampolgárok rendelkezésére bocsátani a közkönyvtárakban -, és beszámolt a programban elért eredményekről: 2009-ben Hargita megye 19 településének könyvtára jelentkezett a programban való részvételre, az első körben mindegyik kapott a program keretében 2-4 számítógépet, szkennert, nyomtatót, webkamerákat  és fülhallgatókat. Az infrastrukturális beruházás mellett minden könyvtár egy-egy alkalmazottja részt vett egy szakmai képzésen is a megyei könyvtárban.
Január 19-én délután Gyergyóremetén, a Balás Gábor községi könyvtárban került sor az internetes központ  ünnepélyes megnyitójára. A helybeliek népes közönsége gyűlt össze a barátságos és modern könyvtárteremben, a községi művelődési ház épületében, hogy ismerkedjenek az internet által nyújtott információs lehetőségekkel és eszközökkel. Laczkó-Albert Elemér polgármester megköszönte a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársainak a pályázat lebonyolításában végzett odaadó munkájukat. Meggyőződését fejezte ki, hogy a helyi könyvtáros segítő, értő irányításával a könyvtárba internetezni betérő fiatalok hasznos, jó dolgokat tanulnak majd ott.
A kászonaltízi Miklós Márton Községi Könyvtárban január 20-án avatták fel az internet-központot. A Biblionet program kászoni megvalósítására is büszkék a kezdeményezők és a helybeliek. A január 20-i megnyitóról a Hargita Népe is tudósított: 'A jelen lévő könyvtárosok szerint az ilyen beruházásoknak köszönhetően újra reneszánszukat élhetik a községi bibliotékák.’
'Ma a könyvtárakban már nemcsak könyvet lehet kölcsönözni, hanem lehetőség van a világhálóról való adatgyűjtésre, tájékozódásra is. Szerencsére a megyei könyvtár felismerte a községi könyvtárak ilyen irányú hiányosságait, és belépett a Biblionet programba. Jó ötlet volt' - hangsúlyozta köszöntőjében András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere. A kászonaltízi iskola igazgatója, András Ignác A könyvek néma mesterei címmel tartott egy, a kívülállók számára is érdekes előadást a Kászoni-medence azon szülötteiről, akikre méltán büszke a mai nemzedék. Ezt követően felavatták a könyvtár Biblionet-termét, majd - farsang lévén - pánkóval kínálták a vendégeket.' (A teljes cikk itt olvasható: Reneszánszukat élhetik a könyvtárak. Hargita Népe 2010. január 20. http://www.hhrf.org/hargitanepe/archivum/)
További internetes központok felavatására is sor került január utolsó hetében: Parajd, Csíkszentdomokos, Gyimesfelsőlok és Csíkszépvíz könyvtáraiban.
Hargita megyében eddig közel 370 000 lejt költöttek el a program keretében. Hamarosan indul a Biblionet második szakasza, amelyre a megye 11 települése jelentkezett, többek között Tusnádfürdő, Gyergyószárhegy, Csíkszentkirály, Siménfalva, Gyergyóújfalu és Gyergyóditró.
Forrás: Bedő Melinda, Máthé Izabella, Kelemen Katalin. Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda


- Máté Imre nevét vette fel az érmihályfalvi könyvtár
Érmihályfalva önkormányzata novemberi ülésén hagyta jóvá, hogy a Városi Könyvtár felvegye Máté Imre nevét. A helybeli költő 1989. december 8-án hunyt el, és halálának 20. évfordulóján tartották meg a névadási ünnepséget. A rendezvény a szülőházon elhelyezett emléktábla koszorúzásával kezdődött, a könyvtár új  névtáblájának leleplezésével folytatódott, majd a polgármesteri hivatalban zárult.
Videó az ünnepségről itt: http://video.erdon.ro/video/51806/az-ermihalyfalvi-konyvtar-felvette-mate-imre-kolto-nevet
Forrás: www.erdon.ro


- Bolyai-kéziratok konzerválása a NKA és a Magyar Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
A Teleki-Bolyai Könyvtár kiemelkedő tudománytörténeti értékű gyűjteménye a két matematikus, Bolyai Farkas és fia, Bolyai János húszezer oldalnyi kéziratos hagyatéka. Ezek papíranyaga nagyon különböző. Az íróanyagként használt tinta sok esetben már a tintamarás különböző szintű kialakulását mutatja. Ezért látták fontosnak a könyvtár szakemberei a dokumentumok savtalanítását és savmentes tároló eszközökben való elhelyezését. Az alkalmazott technikák és eljárások részletes leírását olvashatjuk a Teleki Téka honlapján (http://www.telekiteka.ro/index.php?m=esemenyek), valamint az ezekről készült fotókat is megtekinthetjük a Galéria menűpontban (http://www.telekiteka.ro/index.php?m=galeriak&idgal=13).


- Értékes adomány a Teleki Tékának
Ultramodern, érintőképernyős berendezéssel gazdagodott a Rotaract és a Rotary Téka Klub jóvoltából a Teleki Téka. A manapság minden komoly múzeumban nélkülözhetetlen eszköz ''leleplezésére'' 2010. január 27-én délben került sor családias hangulatban, mégis telt házas közönség körében, amelynek tagjait az ötletgazda, Lázok Klára köszöntötte. Az ajándékot Spielmann Mihály könyvtárigazgató köszönte meg elsőként.
Teljes cikk: http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=39720


- Takács Mihály festőművész az aradi könyvtárban
Január 22-én, pénteken 13 órakor az aradi A. D. Xenopol megyei könyvtár Aradi személyiségek elnevezésű sorozatában Takács Mihály aradi festőművész a multimédia teremben találkozott a művészi pályája és életműve iránt érdeklődőkkel, akik néhány festményét is megtekinthették a helyszínen.
Forrás: http://umsz.manna.ro/szabadido/takacs_mihaly_az_aradi_konyvtarban_2010_01_22.html


ÉVFORDULÓK

- 30 éves a Napsugár
Az erdélyi gyereklapok 30 évét ünnepelték Kolozsváron. Szivárvány és Napsugár: ez a kettő minimum jár az óvodásoknak és kisiskolásoknak, Erdélyben nyomtatott formában is. A két gyereklapot Magyarországon, Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is terjesztik, a szerkesztést pedig az erdélyi irodalom nagyjai vállalták az idők során - elég, ha Kányádi Sándort, Fodor Sándort, Bálint Tibort, Méhes Györgyöt vagy éppen Páskándi Gézát említjük. A két gyereklap példányszáma a legmagasabb a romániai magyar sajtóban, sőt, a folyóiratok mezőnyében összmagyar viszonylatban is az elsők között van, mindezt úgy, hogy a kommersz gyermekmagazinok özönében őrzi irodalmi jellegét.
Forrás és teljes cikk: http://erdely.ma/kultura.php?id=63439


- 110 éve született a Vuk írója
Száztíz éve, 1900. január 25-én született Fekete István József Attila-díjas író, a Tüskevár, a Vuk, A koppányi aga testamentuma című regények szerzője. A Somogy megyei Göllén látta meg a napvilágot; egyik őse a nagy francia forradalom menekültje, dédnagybátyja Damjanich János honvédtábornok, aradi vértanú volt.
Forrás és teljes cikk: http://erdely.ma/kultura.php?id=64082


- Száz éve született Holló Ernő
Holló Ernő (1919-1983), ez a sepsiszentgyörgyiek által tisztelt, de titokban afféle különcnek, csodabogárnak tartott költő, Gyergyószentmiklóson született, iskoláit különféle magyarországi városokban, Hajdúböszörményben, Gödöllőn és Aszódon végezte, s nagyon korán újságíró lett, 1930-tól Herczegh Ferenc konzervatív irodalmi folyóiratánál, az Új Időnél volt belső munkatárs.
Forrás és teljes cikk: http://erdely.ma/kultura.php?id=64071


-150 éve halt meg Bolyai János
'1860. január 29-én Bolyai Jánost, a kötelező katonai kíséreten kívül, három vásárhelyi lakos kísérte el utolsó útjára.... Amikor Bolyai János neve, a külföldi matematikusoknak köszönhetően, mind ismertebbé vált, a magyarországi illetékesek is kezdtek felébredni. Érdemes idéznünk Eötvös Józsefnek - a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnökének valamint vallás- és közoktatásügyi miniszternek - a leveléből egy részt, amelyet Bolyai János halála után nyolc évvel írt fiának, Eötvös Lorándnak: 'A napokban levelet kaptam a Római Akadémia matematikus osztálya elnökétől, melynek örültem és elszomorodtam egyszerre, s melynek tartalmából most sem tudom, büszkék legyünk-e reá, vagy piruljunk. Az elnök tudósít, hogy ugyanazon postával Bolyai Jánosnak és Farkasnak Rómában kijött biographiáját küldi ... melyhez Bolyai Jánosnak a paralelák teoriájáról írt kisebb munkája olasz és francia fordításban csatoltatott. Ez a munka állítólag a római tudósok nézete szerint a legnagyobb, mi a matematika körében a század alatt történt ... Boncompagni csak azért fordult hozzám, mert biztos tudomást szerezvén, hogy a két Bolyai irományai Marosvásárhelyen vannak, három év óta mind ő, mind a bordeauxi és a párizsi Akadémiák tízszer írtak a marosvásárhelyi kollégiumhoz, de még választ sem kaphattak, s most - meg lévén győződve, hogy ilyen lángész irományai közt sok becses jegyzet lesz - azért fordult hozzám, hogy az irományokra kezemet tegyem ... És ez az ember soha nem volt akadémikus, Erdélyben félbolondnak tartatott ... s ha örülünk, hogy nagy matematikust adtunk a világnak: lehet-e ez rosszabb bizonysága barbarizmusunknak?'
A marosvásárhelyi református temetőben január 27-én avatták fel azt a kopjafát, amely Bolyai János első sírhelyét jelöli.
Weszely Tibor megemlékező írása a Népújságban a következő linken olvasható:
http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=39657


- Ötven éve halt meg Albert Camus
Ötven éve, 1960. január 4-én halt meg Albert Camus Nobel-díjas francia író, az egzisztencializmus egyik legismertebb képviselője.
1913. november 7-én született az algériai Mondoviban. Apja egy évvel később elesett az első világháborúban, spanyol származású anyja ezután takarításból tartotta el öttagú családját. Camus az algíri líceumba járt, de tizenhét évesen betegsége miatt tanulmányait félbe kellett szakítania. Később az algíri egyetemre iratkozott be, s alkalmi munkákból élt. A görög és keresztény gondolkodás kapcsolatait vizsgáló szakdolgozatának elkészítése után tüdőbaját a Francia Alpokban kezeltette - ekkor járt először Európában.
Camus falta a könyveket, rövid ideig tagja volt az Algériai Kommunista Pártnak és munkásszínházat szervezett. A helyi lapban megjelent cikkei számos olyan konfliktusra hívták fel a figyelmet, amelyek 15 évvel később az algériai polgárháború kirobbanásához vezettek. A II. világháborút már Franciaországban élte át az ellenállás egyik szervezőjeként, tüdőbaja miatt felváltva rejtekhelyeken és szanatóriumokban.
Forrás: www.transindex.ro


ELHALÁLOZÁS

- Elhunyt Dr. Vekerdi László orvos, művelődéstörténész, könyvtáros
2009. december 27-én, 85 éves korában elhunyt Dr. Vekerdi László orvos, művelődéstörténész, könyvtáros. Több évtizeden át gyarapította az Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának gyűjteményét és tanított sokakat igényességre, a tudományok tiszteletére. Emlékét őrzik a Gyűjteményszervezési Osztály régi és jelenlegi munkatársai, valamint a könyvtár gyűjteményének sok-sok ezer darabja, amit páratlan szakmai tudással és igazi könyvtárosi szorgalommal, alapossággal választott ki beszerzésre.
Forrás: Kőrösi Csilla Júlia, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Gyűjteményszervezési Osztály


- Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója
Meghalt J. D. Salinger - jelentette be 2010. január 28-án a családja. A Zabhegyező íróját New Hampshire-i otthonában, 91 éves korában érte a halál.
A Zabhegyező 1951-ben jelent meg. Főszereplője, a lázadó teenager, Holden Caulfield halhatatlanná vált.
Salinger évtizedek óta elzárkózva élt a Cornish nevű településen, visszautasította az interjúkat és a közszereplést. Utolsó interjúját 1980-ban adta.
Salinger Manhattenben nőtt fel, a '40-es évek elején már több novellája megjelent, utána pedig a II. világháborúban szolgált. Részt vett a normandiai partraszállásban, majd koncentrációs táborok felszabadításában. A hadseregben ismerkedett meg Hemingway-jel.
1948-tól a New Yorker magazinban publikálták novelláit, a nagy sikerű Zabhegyező után 1961-ben adták ki Franny és Zooey című regényét, 1963-ban a Magasabbra a tetőt, ácsok és a Seymour: Bemutatás című kisregényeit. 1965 óta nem jelent meg új műve.
Forrás: http://index.hu/kultur/klassz/2010/01/28/meghalt_j._d_salinger_a_zabhegyezo_iroja/


KITEKINTŐ

- KAPTÁR Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont
A Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa program egyik kulcsprojektje a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont - a Kaptár -, amelynek fő feladata, hogy kiszolgálja Pécs és a régió lakosságának információs igényét, emellett pedig a 'város nappalijaként' közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is alkalmas legyen. Az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelő új intézmény integrálja a város három jelentős könyvtárát: a városit, a megyeit és a központi egyetemi könyvtárat. Ezek mellett kap helyet az új könyvtárban a PTE Állam- és Jogtudományi, valamint Közgazdaságtudományi Karának könyvállománya is. A Kaptárról készült látványfilm megtekinthető a http://www.pecs2010.hu/p/archivum/videok/del-dunantuli_regionalis_konyvtar_es_tudaskozpont_latvanyfilm linken.
Forrás: http://www.pecs2010.hu/


- Magyarországon ötezernél több netnagyi szörföl
Az ötezredik ezüstkorú diák is elvégezte a ‘Kattints rá, Nagyi!’ oktatóprogramot, ami azzal a céllal jött létre, hogy az 55 évesnél idősebbek is megtanulhassák az internet-használat praktikáit, és ne csak a fiatalok élvezzék a világháló előnyeit. A résztvevők körében végzett felmérés szerint az idősek nagy többségét nem az érdektelenség vagy az internetezés költsége tartotta vissza attól, hogy megismerkedjék a nettel, hanem a hozzáértés és a segítség hiánya. Akik azonban elvégezték a tanfolyamot, azok szinte kivétel nélkül hasznosnak találják az internetet, és a többségük másokat is megpróbál meggyőzni annak előnyeiről.
Forrás és teljes cikk: http://infovilag.hu/hir-16628-az-ezustkoruakat-is-erdekli-az.html


- Olvass hangosan! - a svéd Gyerekkönyvklub versenye
A svéd Gyerekkönyvklub (Barnens Bokklubb - http://www.barnensbokklubb.se/) hangos olvasási versenyt hirdetett a svéd iskolák 1-5. osztálya számára ősszel, a tanév kezdetén.
A Gyerekkönyvklubb osztályonként 5-5 könyvet javasolt hangos olvasásra, amelyek közül a tanárok választhattak. Aztán már csak olvasni, hallgatni és alkotni kellett.
Novemberben pedig a könyvek alapján készített művek kezdték elárasztani a Gyerekkönyvklubb irodáját. 1500 alkotás érkezett be november végéig, amelyek közül most Stockholmban kiállítják a legjobbakat. Tehát 1500 iskolai osztály vett részt a hangos olvasási versenyben.
A díjkiosztásra február 1-én 13 órakor kerül sor a stockholmi Kultúrház 4. emeletén. Azon a nyertes osztályok is részt vesznek.
Az első díj egy könyvállvány, tele gyerekkönyvvel, 100 ezer korona (10 ezer euro) értékben.
A verseny hivatalos honlapja: http://resurs.barnensbokklubb.se/bbk2/hoglasning/
Forrás: http://melissaofficinalis.blogspot.com/2010/01/olvass-hangosan-avagy-sved.html


- Érettségi tantárgy lehet a Facebook és a Twitter Nagy-Britanniában
Az iskolai tanterv részévé és ezáltal érettségi tantárggyá akarják tenni a Facebookot, a Twittert és más internetes közösségi oldalakat Nagy-Britanniában. A tantárgy neve Angol tanulmányok, digitális kommunikáció lenne, és az említett honlapok működésének ismeretét követelné meg a diákoktól.
A tantárgyat önmagában is fel lehet venni, vagy része lehet a hagyományos angol nyelv és irodalom tantárgynak és alapfokú érettségi vizsgának (GCSE).
A vizsgarendszert szabályozó hatóság jelenleg vizsgálja a tantárgy tartalmi követelményeit, és várhatóan már a jövő tanévben bevezetik az iskolákban.
Forrás: www.kithirlevel.hu


- Az infokommunikáció húzóágazat lehet Magyarországon
Az infokommunikáció a gazdasági válság után húzóágazat lehet Magyarországon, ezért csökkenteni kell a digitális analfabétizmust - értettek egyet politikusok és nagyvállalati vezetők a Magyar tudás a XXI. századi gazdaságban című figyelemfelkeltő kampány nyitóeseményén.
Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke elmondta: az IVSZ és a MEFIT Alapítvány közös kampánysorozata Budapest mellett az ország 4 nagyvárosában (Győr, Pécs, Debrecen és Szeged) is megpróbálja felhívni a döntéshozók, a vállalatok és a diákok figyelmét az infokommunikáció fontosságára, a kampány csúcspontja pedig a 2010. március 1-5. között megrendezésre kerülő 'Európai e-készségek Hét' lesz.
Teljes cikk: http://www.sg.hu/cikkek/72080/az_infokommunikacio_huzoagazat_lehet_magyarorszagon


DÍJAK

- Bibliotéka Emlékérem díjak a Magyar Kultúra Napján
A budapesti Szépművészeti Múzeumban adott át kitüntetéseket A Magyar Kultúra Napján Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Bibliotéka Emlékérem díjban részesültek azok a könyvtárosok, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar könyvtári kultúra fejlődéséhez: Bajnok Lászlóné, a Nyíregyházi Főiskola Központi Könyvtár és Szakirodalmi Információs Központ könyvtárosa; Bendur Istvánné, a Piliscsévi Községi Könyvtár könyvtárosa; Bihari Albertné, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgató-helyettese; Faragó Tiborné, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteménye vezetője; Fátrai Erzsébet Márta, a tatabányai József Attila Megyei Könyvtár könyvtárosa; Fülöp Lászlóné, a székesfehérvári Aranybulla Könyvtár Alapítvány elnöke; Horváth-Varga Margit, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ igazgatója; Szabó Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete könyvtárosa; Szalai Gáborné, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár igazgatója; Szigethy Magdolna, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Könyvtára volt könyvtárvezetője.
Forrás: http://kultura.hu/main.php?folderID=911&articleID=296004&ctag=&iid=11


- Kiosztották a Magyar Kultúra Követe-díjakat
A magyar és nemzetközi kulturális élet hat kiemelkedő személyisége: Eszenyi Enikő színművész, Forgács Péter filmrendező, médiaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Tarr Béla filmrendező, valamint Juliet Kinchin, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma kurátora és Kobajasi Ken-Icsiro karmester kapta idén a Magyar Kultúra Követe címet. A 2007-ben alapított elismerést azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományozzák, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön.
Forrás: www.transindex.hu


HAZAI

- Intézményesítené Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter a Román Kultúra Napját
Mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy intézményes jelleget kapjon január 15., A Román Kultúra Napja, ígérte Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter, Mihai Eminescu költő születésének 160. évfordulója alkalmával. A Román Akadémia ezirányú kezdeményezése elismerés és nyitás a jövő felé, mondta Kelemen, aki fontosnak tartotta megköszönni Románia összes alkotójának és művészének erőfeszítéseit.
Hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági körülmények között nem tud csodákat ígérni, de küzdeni fog a nagy projektek befejezéséért, mint amilyen a Nemzeti Könyvtár új székhelye. Támogatni fogják az akadémia egy másik kezdeményezését is, a tudományos és művészszemélyiségek nemzeti panteonját, amely a kultúra befogadó jellegénél fogva is, Kelemen reményei szerint, magába foglalja majd a nemzeti kisebbségek nagyjait is a kultúra, a tudomány, a művészet és az oktatás terén.
Forrás: www.manna.ro


– Sajtóra nyit akönyvtár
Nemrég versenyvizsga alapján erősítették meg hivatalában Szabó Károlyt, a 140 ezer kötettel rendelkező, Székelyudvarhely művelődési életében jelentős szerepet játszó városi könyvtár igazgatóját, akit eddigi sikereiről, az idei terveiről kérdezett az Új Magyar Szó riportere.
Teljes cikk: http://umsz.manna.ro/kultura/sajtora_nyit_a_konyvtar_2010_01_13.html


- A Ziua és a Gardianul is csak on-line olvasható
A Ziua és a Gardianul című román országos napilapok is megszüntetik nyomtatott kiadásukat, miután a tavalyi év végén a Cotidianul című napilap is hasonlóan cselekedett.
Az 1994-ben alapított Ziua nyomtatott változata nem jelenik meg többé, csak az elektronikus kiadás működik tovább 20 fős szerkesztőséggel. A nyomtatott újság megjelentetését addig függesztik fel, amíg sikerül kiegyensúlyozni a lap pénzügyi mérlegét.
A Hotnews című portál Alecu Racoviceanut, a Gardianul című napilap vezetőjét idézi, aki közölte, hogy már  megszüntetik a lap nyomtatott változatát, és csak elektronikus formában él tovább az újság.
Forrás és teljes cikk: http://www.erdon.ro/hirek/romania/cikk/ujabb-ket-roman-orszagos-napilap-szunik-meg/cn/news-20100106-10013306


- Könyvtárak a környezetért
A Hargita és a Kovászna megyei könyvtár is csatlakozott a Zöld SzékelyFöld Egyesület Környezetbarát postaláda elnevezésű programjához. A programot 2008 szeptemberében indította a Zöld SzékelyFöld Egyesület, azzal a céllal, hogy aktív fellépésre buzdítsa azokat, akik nem szeretnének nap mint nap szórólapokat találni a postaládájukban. Az egyesület öntapadós matricákat nyomtatott, amelyeket a postaládákra lehetett ragasztani. Ez év januárjában újabb matricákat nyomtattak, és a programot kiterjesztették Székelyföld több városára is (Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Kézdivásárhely, Székelykeresztúr, Sepsiszentgyörgy). Ez alkalommal nem csak 'Nem kérünk reklámújságot, szórólapot!', hanem 'Szórólap, reklámújság? Igen, jöhet!' feliratokkal is készítettek matricákat. Ennek célja, hogy a nyugaton már bevett szokás szerint alakuljon ki a reklámanyagokhoz való viszonyulás, lakossági véleménynyilvánítás, ez hasznos lehet a lakosoknak és a termékeiket népszerűsíteni szándékozó cégeknek egyaránt. Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön a megyei könyvtárakban kérhetik az érdeklődők a matricákat.
Forrás: www.zoldszekely.ro

- Erdélyi Magyar Kulturális Központ alakul Kolozsváron
Olyan sok, egész Erdélyre kisugárzó érték található Kolozsváron, hogy mindenképp hasznos lesz, ha létrejön a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Minerva Művelődési Egyesület égisze alatt működő Erdélyi Magyar Kulturális Központ - nyilatkozta a Krónikának Kántor Lajos közíró, irodalomtörténész, az RMDSZ alapító tagja.
Markó Béla, az RMDSZ elnöke január 16-án, a szövetség huszadik születésnapján jelentette be az alapítvány létrehozását és a kulturális központ tervét. A központ gazdasági alapját a Minerva által visszaigényelt és részben visszakapott belvárosi ingatlan jelenti - a még állami tulajdonban levő épület visszaszolgáltatása már folyamatban van.
A teljes cikk itt: http://kronika.ro/index.php?action=open&res=35013

- Könyvtár helyett könyvesbolt
Egyetemi könyvesboltot szeretne létrehozni a marosvásárhelyi tanács a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban. A gond csak az, hogy a bérbe adandó helyiségben eddig a megyei könyvtár egyik fiókegysége működött.
A Maros Megyei Könyvtárnak összesen négy fiókegysége van, az egyik legjobban látogatott a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működött. Az egység sorsa már augusztusban megpecsételődött, amikor kisebb helyiségbe kényszerítették őket. Tette ezt a városháza annak ellenére, hogy az addigi 90 négyzetméteres helyiségben több mint 5000 könyvből lehetett válogatni, és évente több száz olvasó kölcsönzött innen kiadványokat.
A megyei könyvtár igazgatója, Monica Avram elmondta, nem tudják, hová fognak költözni, de mindenképpen azt szeretnék, ha a városi tanács valahol a közelben biztosítana megfelelő helyet nekik. Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban 1985-től volt könyvtári fiókegység, és a helyet megfelelőnek tartották, hiszen a nagy és kis előadóteremmel is rendelkező épületben számos könyvbemutatót, irodalmi műsort tartottak.
A marosvásárhelyi tanács decemberi soros ülésén határozatot fogadott el, amelynek értelmében bérbe adná, kizárólag egyetemi könyvesbolt létrehozása céljából, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban levő 90 négyzetméteres helyiséget (amelyben augusztusig működött a könyvtár). A döntés értelmében az első emeleti terem havi bérleti ára 3 lej lesz négyzetméterenként.
A versenytárgyalás időpontja még nincs kitűzve. Nevük elhallgatását kérő hivatali szakemberek kételkednek abban, hogy lesz olyan vállalkozó, aki egyetemi könyvesboltot fog a fent említett helyiségben berendezni, ugyanis bár a bérleti díj nem magas, jelentős befektetést kell eszközölnie, hogy a helyiséget rendbetegye, a tetőszerkezetet megjavítsa stb.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/konyvtar-helyett-konyvesbolt


AJÁNLÓ

- Bánsági Magyar Panteon
Igényes kivitelezésű, hézagpótló kiadvány megjelentetésével zárta a 2009-es évet a temesvári Szórvány Alapítvány: a Bánsági Magyar Panteon című, több mint kétszáz oldalas, szépen illusztrált kötet az alapítvány helytörténeti-honismereti sorozatában jelent meg, a Temes Megyei Tanács támogatásával.
A kötet tíz terület, az irodalom és irodalomelmélet, filozófia és társadalomtudományok, matematika és természettudományok, építészet és mérnöki tudományok, művészetek, közélet, egyházi élet, gazdaság és mecenatúra, sport és sajtó öt-öt személyiségének a bemutatására vállalkozik, időrendi sorrendben. 'A legnagyobb gondot az irodalom és a nyelvészet területén alkotó, általunk a legnagyobbnak tartott öt bánsági magyar személyiség kiválasztása okozta, akik között olyan nevek is vannak, mint Révai Miklós nyelvtudósé, a magyar történeti nyelvészet megalapítójáé.' - nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Bodó Barna. A Panteon több mint fél évezred magyar személyiségeinek állít emléket, az 1400 körül született Hunyadi János törökverő hadvezértől az 1921-ben született Pecsovszky József futballistáig. 'A válogatásunk tartalmazhat szubjektív elemeket. A lényeg a folytatás, készülünk a következő Panteon-kötetre' - mondta dr. Bodó Barna. A kötet román, illetve angol nyelvű fordításán nem kevesebb mint tíz fordító munkálkodott, a bemutatott személyiségek portréit Benedek Levente grafikus készítette.
Forrás: www.nyugatijelen.com


- Megjelent az Ignácz Rózsa-emlékkönyv
Január 25-én zárult Ignácz Rózsa Centenáriumi Emlékéve. Az írónő, aki 1909-ben született, 1928-ban érettségizett Kolozsváron, 1931-ben Budapesten végezte el a Színművészeti Akadémiát. A szegedi, majd a budapesti Nemzeti Színház tagja volt 1939-ig. Ezután tudósító és író lett. Könyvei a moldvai, bukovinai, erdélyi magyarság kisebbségi létének történelmi viszontagságairól és színháztörténetünk nagy alakjairól szólnak.
Százegy éves lenne, ennek ellenére részletes életrajz, monográfia sincs róla, pontos bibliográfiai jegyzék műveiről nem született, az irodalomtörténet, a lexikonok alig vesznek róla tudomást. A Püski Kiadónál újra megjelentetett művei mellett a csíkszeredai Pro Print Kiadó tűzte ki célul életművének újrakiadását.
Forrás: http://erdely.ma/ajanlo.php?id=63963


MOZAIK

- A világörökség részévé nyilváníttatná a csíksomlyói búcsút Kelemen Hunor
A világörökség részévé nyilváníttatná a csíksomlyói búcsút Kelemen Hunor: a kulturális miniszter szerint a zarándoklat egyike azon kulturális hagyományoknak, amelyek meghatározóak a Kárpát-medencei magyarság életében. Ezért kellene a hagyománynak felkerülnie az UNESCO szellemi világörökségi listájára.
A kulturális miniszter célkitűzése az is, hogy műemlékvédelmi programot indítson el, és ennek keretében többek között felújítsák az Árpád-kori templomokat is. Emellett a kulturális tárca egy olyan digitalizálási programot is elindítana, amellyel a romániai kortárs képzőművészek alkotásait népszerűsítenék.
Forrás: www.transindex.ro


- Ámosz Oz és Izrael lesznek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei
Izrael lesz a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, az április 22-én nyíló könyves seregszemlén a Budapest Nagydíjat Ámosz Oz izraeli író veheti majd át - tájékoztat a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.
Az elmúlt évben a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója alkalmából a magyar könyvkultúra és a kortárs irodalom díszvendégként mutatkozhatott be a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron. Ezt a gesztust viszonzandó az MKKE az április 22-én nyíló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ez évi díszvendégeként Izraelt hívta meg - olvasható a szervezet közleményében. Magyarország legnagyobb könyves seregszemléjére a fővárosba látogat Ámosz Oz, aki a fesztivál nyitónapján veszi át a Budapest Nagydíjat.
A világhírű izraeli írónak a könyvfesztiválra új kötete is megjelenik magyar nyelven, az Élet és halál rímei - amely eredetileg 2007-ben látott napvilágot - az Európa Kiadó gondozásában kerül a magyar közönség elé.
A fesztivál négynapos programjában csaknem 300 kulturális és szakmai esemény szerepel. Az idei rendezvény újdonsága, hogy az új könyvek kiállítása mellett első ízben nemzetközi antikvár vásárnak is helyet ad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A seregszemle keretében idén is megrendezik - immár tizedik alkalommal - az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, a kontinens legtehetségesebb fiatal prózaíróinak találkozóját.
Forrás: http://litera.hu/hirek/amosz-oz-a-konyvfesztival-diszvendege

- Milyen lesz egy újság a jövőben?
A ma már jelentős médiacégként ismert, jelenleg is családi tulajdonban tartott Bonnier vállalat videón mutatja be az általa tabletre fejlesztett digitális magazinok egyik lehetséges jövőbeni változatát.
A Mag+ névre keresztelt szerkezet sok mindenben hasonlít majd a hagyományos magazinokhoz: lesznek benne rendes címlapok, nagyobb terjedelmű írások, a magazinokból nélkülözhetetlen csodás fotók, és még a lapozás élményét sem kell nélkülözni. Ráadásul a szerkezet e-könyv olvasóként is üzemelne. Teljes cikk és videó itt: http://konyves.blog.hu/2010/01/11/ilyen_lesz_egy_ujsag_a_nem_is_olyan_tavoli_jovoben


LAPZÁRTA UTÁN ÉRKEZETT

- Messengerezz a Nagykárolyi Könyvtárral!
Lépést tartani a korral, talán ez lehetne a szlogenje annak az akciónak, amit a nagykárolyi könyvtár munkatársai kitaláltak. Mivel az internet egyre nagyobb teret hódít, kiszorítva az olvasást, televíziózást a versenyből, a nagykárolyi könyvtár munkatársai úgy döntöttek, interaktívabbá teszik a kapcsolatot a jelenlegi és a jövőbeli olvasókkal.
Teljes cikk:  http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/messengerezz-a-nagykarolyi-konyvtarral/cn/news-20100131-05494931


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna