************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ******

ReMeK-e-hírlevél

III. évf. 2008/10. szám ISSN 1842-7448

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ******

Romániai Magyar Könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ******

 

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerem jelezzek a bakai.magdolna@ gmail.com cimen.

 

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-Internetre költöznek a web előtti papírújságok

-A Google új böngészője

-Multimédiás honlap Mátyásról

-Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja

TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

-Mátyás király könyvtára a Székely Nemzeti Múzeumban

-Székelyudvarhelyi könyvtári rendezvények

-Nemzetközi konferencia a könyvtárak jövőjéről

-A Magyar Népmese Napja

-Könyvtári hírek Gyergyószentmiklósról

-Online lap bemutatója a Csíkszentdomokosi Községi Könyvtárban

-Erdély Reneszánsza - konferencia Kolozsváron

-Nemzetközi régikönyves szeminárium a Vâlcea Megyei Könyvtárban

KÉPZÉSEK, TANFOLYAMOK

-Kommunikációs ismeretek – tréning csíkszeredai könyvtárosoknak

PÁLYÁZATOK

-Határon túli magyar közösségek közművelődési tevékenységének támogatása

-A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma felhívása

KITEKINTŐ

-Gyermekkönyvtárak az Európai Unió egyes országaiban

-Internetre kerülnek a Holt-tengeri tekercsek

-'Archivum Universitatis - 50 éves az ELTE Levéltára' című kiállítás

DÍJAK

-Olasz irodalmi díj Kertész Imrének

AJÁNLÓ

-Sztálin a székelyeknél

ÉVFORDULÓK

-Juhász Ferenc 80 éves

HAZAI

-Díjazott dokumentumfilm a Teleki Téka kincseiről

-Megkezdődött a Teleki Téka felújítása

-A Román Nemzeti Könyvtár épületéről

-Könyvtár látáskárosultaknak

-Konferenciát szervez a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Szövetsége

-Új igazgató a Bod Péter Megyei Könyvtár élén

MOZAIK

-Romlik a negyedikesek olvasási és szövegértési képessége

-Stevie Wonder könyvtárdíja

-Előkerült Agatha Christie magnószalagra diktált önéletrajza

 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

 

-Internetre költöznek a web előtti papírújságok

A Google új kezdeményezésének célja, hogy a világháló megjelenése előtt kiadott újságok rákereshető formában elérhetők legyenek online is. A keresőóriás projektje nem az online kiadásokra vagy az azokkal párhuzamosan létező papírváltozatokra vonatkozik. A cél kifejezetten az internet előtti kor számtalan kiadásának webes megjelentetése, mely egyben azt is jelenti, hogy az anyagok rendkívül jól rendszerezhetők és kutathatók. Hatalmas mennyiségű adatról van itt szó, hiszen a Google már első körben több mint 100 neves újságot kért fel az együttműködésre és adatszolgáltatásra, és a várható siker esetén ez a szám több ezerre nőhet. A filmekből oly jól ismert jelenet, amikor a kémek közkönyvtárakban nézik vissza letűnt évek újságjainak lefényképezett gyűjteményét, most megelevenedhet, azzal a különbséggel, hogy bárki kereshet a számtalan napilap és egyéb kiadvány között, és a keresési feltételek is jóval kedvezőbbek, mint fényképes verzióknál. A projekt tesztelését két igazi nagyágyú segítségével végezték, tesztképpen két éve elkezdték a The Washington Post és a The New York Times régi számainak digitalizálását. Hogy milyen mennyiségű anyagról van szó, azt jól jellemzi, hogy ha csak az amerikai cég hazájának sajtójából indulunk ki, a legrégebbi kiadvány 1764-es.

Forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/69077/

Forrás: KIT hírlevél 2008/32

 

 

-A Google új böngészője

Korábban akkor volt az ember meghalva, amikor fagyogatott a gépe. Most akkor, ha nincs net, vagy gubanc van a böngészőjével. Miután több éven át következetesen tagadta, hogy saját internetes böngészőt fejlesztene, a Google szeptember elején piacra dobta a Chrome nyilvános teszt (azaz béta) változatát. A szoftver ingyenesen tölthető le, nyílt forráskódú, azaz bárki hozzáértő hozzájárulhat a fejlesztéséhez. Sőt, a böngésző maga is nyílt forrású alapokra épül: például a weboldalak megjelenítését végző motor, a Webkit ugyanaz, ami az Apple-gépek Safari böngészőjében dolgozik – a fejlesztés a maga során az egyik linuxos grafikus felület, a KDE fejlesztéséből származik; amúgy Webkit-alapokon böngésznek az iPhone felhasználói is.

Ami ezen a téren fontosabb, az az, hogy a nyílt forráskódú fejlesztés lehetővé teszi, hogy a fejlesztők elkezdjenek kiterjesztéseket, minialkalmazásokat írni hozzá, ahogy ezt évek óta teszik a legsikeresebb open source böngészővel, a Firefox-szal. A Chrome-ra rá is fér a kiegészítgetés (amelyben bizonyára a Google Labs is kiveszi a részét), mert jelenleg kissé csupasz.

A teljes cikk itt olvasható: http://tech.transindex.ro/?cikk=8100

 

 

-Multimédiás honlap Mátyásról

A multimédiás honlap Mátyás király életéről a Reneszánsz programiroda támogatásával az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtár - új nevén Elektronikus Dokumentum Központ - vezetésével az Egyszervolt a Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, valamint a Magyar Katolikus Rádió együttműködésében készül. A honlap ünnepélyes, műsoros bemutatójára 2008. szeptember 30-án, a magyar népmese napján került sor az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A bemutatót követően a résztvevők a budapesti Döbrentei téren megkoszorúzták Benedek Elek apó kútját, mesegyűjtő írónk születésének évfordulóján, mely dátum 2005 óta a magyar népmese napja.

Forrás: http://www.kultura.hu/main.php?folderID=886&articleID=273125&ctag=articlelist&iid=1

Forrás: http://www.orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=34720&ajanlo=RSS

 

 

-Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja

A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Könyvtára, valamint az iskola diákjai és pedagógusai, a Könyvtárostanárok Egyesülete felhívással fordul Magyarország és a határon túli magyar iskolák könyvtáraihoz, könyvkiadókhoz, az iskolák és óvodák diák- és tantestületéhez. 2008-ban október hónapot jelölték ki az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjává, melynek szlogenje: Művelődj és tanulj iskolád könyvtárában! A cél, hogy a világ különböző iskoláiban a diákok, a tanárok, a szülők, az iskolafenntartók, az önkormányzati képviselők, a sajtó stb. számára szervezett programokkal irányítsuk rá a figyelmet az iskolai könyvtárakra, melyek fontos szerepet töltenek be az információszerzés és feldolgozás módszereinek megtanításában, hogy azután az egész életen át történő tanulás, a szüntelen megújulás nélkülözhetetlen eszközeivé váljanak. Ezt a törekvést az Európai Unió is preferálja. A világ országaiból sokan kapcsolódtak már be (pl. Pakisztán, Kanada, India, Ausztrália, Belgium, Kína, Brazília), de Európa keleti feléből a Vörösmarty Mihály Általános Iskola volt az első résztvevő. Azóta szerencsére bővült a csatlakozók köre kelet- és közép-európai országokkal, külön örömünkre határon túli magyar iskolákkal is (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és környéke, Kassa), s remélhetőleg ez a folyamat tovább folytatódik. - F: Mikes Kelemen Főgimnázium Könyvtára, szept.23. http://mikeskonyvtar.blogspot.com/2008/09/iskolai-knyvtrak-nemzetkzi-hnapja.html

Forrás: KIT hírlevél 2008/34

 

 

TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

 

-Mátyás király könyvtára a Székely Nemzeti Múzeumban

2008. szeptember 10-én, nyitották meg a Bibliotheca Corviniana című kiállítást a a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. Mátyás király egykori könyvtárában érezhették magukat az érdeklődők, akik ellátogattak megtekinteni az Országos Széchényi Könyvtár 5 nemesmásolatát és 19 pannóját, melyen az egykori könyvtár kódexeinek címlapjai, illusztrált oldalai voltak láthatóak október elsejéig. A Bibliotheca Corvinianát Európában csak a vatikáni könyvtár múlta felül. Becslések szerint 2000—2500 kötetet tartalmazhatott, ami mintegy 4500 műnek felelt meg az irodalom és tudomány minden ágából.A király számára készített díszes kéziratokat bíbor vagy sötétzöld bársonnyal borított, vaknyomatú, aranyozott táblákba kötötték be, s minden példányra Mátyás királyi címerét nyomták, legtöbb esetben a négyelt pajzsban Magyarország és Csehország, a szívpajzsban a Hunyadiak hollós címerével. A Corvinák történetét Bálint Ágnes brassói művészettörténész méltatta a megnyitón. Filip Ignác a vándorkiállítást kezdeményező Amaryllis Társaság nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd a múzeum Bartók Termében a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar reneszánsz hangversenyt adott.

Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=41592

Forrás: http://www.erdely.ma/kultura.php?id=41934

 

 

-Székelyudvarhelyi könyvtári rendezvények

Tárlat a könyvtárban

Tomcsa Sándor… a miénk. Ezzel a címmel nyílt tárlat Tomcsa Sándor grafikáiból és a korabeli színházi plakátokból augusztus 29-én Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtár Látvány- és hangzóanyag részlegén.

A kiállítást Szabó Károly, a könyvtár igazgatója és Róth András történész, a Haáz Rezső Múzeum munkatársa nyitotta meg. A kiállítás tisztelgés a 111 éve született író, humorista, karikaturista Tomcsa Sándor emléke előtt.  Tomcsát élete a székelyföldi kisvároshoz kötötte születésétől haláláig. Karikatúráin, akárcsak írásaiban ugyanaz a múlt századdal együtt elsüllyedt kisváros világa villan fel, amelynek mindennapjait élte, s amely az ő sorsát is meghatározta.

Forrás: http://www.hhrf.org/hargitanepe/

 

A Biblia Éve – a Szentírást népszerűsítő előadássorozat Székelyudvarhelyen

A katolikus, református és az evangélikus egyház a Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a 2008-as esztendőt a Biblia Évének nyilvánította.  Az egyházi kezdeményezésbe az egyházakon kívül a világi intézmények is bekapcsolódtak. Kiállításokat, konferenciákat, szimpóziumokat, hangversenyeket, előadássorozatokat, filmvetítéseket tartanak szerte a világon. Ennek a programnak a jegyében indította útjára a Szentírást népszerűsítő előadássorozatát a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára is. A Biblia tárgyköréhez kapcsolódó ismertető előadásokat a városi könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén tartják havi rendszerességgel. Ezidáig hat előadót hívtak meg, akik különböző témaköröket választottak, kiindulási pontként természetesen az alapmű, a Biblia szolgált.

Szeptember 12-én Róth András, a Haáz Rezső Múzeum könyvtárának igazgatója nyitotta meg azt az előadást, amelyet Bogdán Ida, a Dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola magyar szakos tanára tartott. Az előadó A Biblia és irodalom című előadásban az emberi nyelven megszólaló, Istentől való szöveg és a magyar irodalom kapcsolódási pontjaira irányította a hallgatóság figyelmét.

Bogdán Ida szuggesztív, színes és egyéni előadásmódja felejthetetlenné tette a bibliai és irodalmi barangolást. Az előadást ismertető cikk olvasható a Hargita Népe napilap 2008. szeptember 13-i számában. Forrás: http://www.hhrf.org/hargitanepe/

 

 

-Nemzetközi konferencia a könyvtárak jövőjéről

Kétnapos nemzetközi könyvtáros konferencia zajlott szeptember 23-án és 24-én Aradon, a megyei könyvtár szervezésében. A részvevők azokat a kihívásokat vitatták meg, amelyekkel a tékák újabban szembesülnek, az egyre nehezebbé váló fenntartásra és a könyvolvasásra való szoktatásra keresnek megoldásokat. Ebbéli törekvésükben nagyon fontosak az adományok és adományozókkal fenntartott viszony, illetve a gyermekirodalom, a kiskorúak számára vonzó különböző játékok, kezdeményezések – a két nap során ezekről is tárgyaltak az ország majd minden megyei könyvtárától, illetve a csongrádi, békési, hajdú-bihari, varsói, prágai, brnói, kassai és strasbourgi közkönyvtáraktól érkezett képviselők. Az intézmények többsége partner az Aradi A. D. Xenopol Megyei Könyvtárral az Animaliter elnevezésű EU-finanszírozású projektben, amelynek keretében az Arad megyei Battán nemzetközi könyvillusztrátor tábort szerveztek, az ott készült rajzokból, grafikákból, festményekből rendezett tárlatot pedig bemutatták Aradon, és majd tartanak egy kiállítást október végén Strasbourgban is. A vendégek a nagylaki könyvtárat is felkeresték, és meglátogatták a megyeszékhely nevezetességeit is.

Forrás: http://erdely.ma/kisregio.php?id=42771

 

 

-A Magyar Népmese Napja

Mátyás-mesék - országos mesemondó verseny döntője a népmese napján

Az országos Mátyás mesemondóverseny döntőjére szeptember 30-án, a magyar népmese napján került sor az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). A mesemondóverseny egyedülálló, hiszen az OSZK korábban még nem hirdetett ilyet diákok számára, másrészt egy ünnepi honlap megvalósításához kötődik. A Reneszánsz év programiroda támogatásával meghirdetett mesemondó sorozatban az OSZK együttműködő partnere az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, szellemi támogatói a Magyartanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság és a Budavári Önkormányzat. A verseny Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulójához kötődik. Legendás királyunk alakját számtalan mesében örökítette meg a népi emlékezet. A Reneszánsz évhez kapcsolódó sorozat kifejezetten sikeres. A  területi döntőkön mintegy 350 diák vett részt az ország hét városában. Ez alapján megbecsülhető, hogy az április óta zajló iskolai, helyi válogatókra legalább háromezren tanultak meg és mondtak el egy-egy mesét Mátyás királyról. Kuriózum, hogy a döntőbe kerülő huszonegy versengő előadását utóbb bárki meghallgathatja, hiszen felkerülnek a 'Mesék Mátyás királyról' című ünnepi honlapra.

Forrás: http://www.kultura.hu/main.php?folderID=886&articleID=273125&ctag=articlelist&iid=1

 

'Meséljünk, hallgassunk együtt népmesét '

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban harmadik alkalommal ünnepelték meg a Népmese Napját. Idén október 1-én mesemondással, közös mesehallgatással elevenítették fel a népmesékbe szőtt bölcsesség máig érvényes üzeneteit. A gyermekkönyvtárban népes hallgatóság gyűlt össze, számos kisiskolás vállalkozott arra, hogy elmondja legkedvesebb népmeséjét. Minden mesemondó kisgyermek mesekönyvet vihetett haza ajándékba a Corvina Könyvesház támogatásának köszönhetően.

Forrás: Kelemen Katalin. Kájoni János Megyei Könyvtár

 

 

-Könyvtári hírek Gyergyószentmiklósról

Elek apóra emlékeznek a Népmese Napján

Komáromiak, balatonfürediek és gyergyószentmiklósiak közösen emlékeznek Elek apóra szeptember 30. - október 3. között Gyergyószentmiklóson. Idén Mátyás király és az öreg szántóvető című meséjét vihették ajándékba a könyvtárba látogató gyerekek szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján.  Október 1-én  gyerekrajzokból nyílik kiállítás, másnap pedig gyergyói mondákkal ismerkedhetnek a vendégek, akik meg is látogathatják  a legendás helyeket. Október 2-án kerül sor a nyár folyamán „Elek apó unokája vagyok” címmel meghirdetett pályázat díjkiosztó ünnepségére. Ezt követően ifjú táncosok adnak elő régi és új táncokat a közönségnek. S akinek ennyi nem elég, este tovább rophatja a táncot a Művelődési Központ évadnyitó táncházában. Hogy teljes legyen az emlékezés, október 3-ra kisbaconi látogatást terveznek a szervezők (Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Művelődés Központ, a Pro Libris Könyvbarátok Egyesülete, Balatonfüredi Városi Könyvtár és a Füredi Játékszín Alapítvány), ahol megtekintik az emlékházat, és fejet hajtanak a nagy mesemondó sírjánál. Jövőre ünnepeljük születésének 150. évfordulóját.

 

Indult a NetNagyi Klub

Szeptember 23-án, kedden, délelőtt 11 órakor találkozott a NetNagyi Klub a gyergyószentmiklósi könyvtár emeletén található Közösségi Infopontban (PAPI). A klubtagoknak már határon túli társaik is akadtak – a tatabányai könyvtárban működő, több mint egy éve tevékenykedő NetNagyi klub vezetője a nyár folyamán vette fel a kapcsolatot  a gyergyóiakkal együttműködés céljából.

 

Kamenitzky Antal az Irodalmi Körön

2008. szeptember 29-én, hétfőn a Salamon Ernő Irodalmi Kör vendége volt Kamenitzky Antal költő.

 

Játékos román nyelvklub gyerekeknek

Óvodások és kisiskolások számára indul játékos román nyelvklub a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban. A játszani és tanulni óhajtó gyerekek szüleivel megbeszélést tartanak október 6-án, hétfőn délután 5 órakor.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

-Online lap bemutatója a Csíkszentdomokosi Községi Könyvtárban

Az IREX Community Participation Global Libraries Romania pályázatának Hargita megyei nyertese a Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár. A pályázat célja a könyvtárakban működő internetközponok közösségi szolgáltatásainak fejlesztése, illetve a könyvtárak és a helyi közösség szorosabb együttműködése, a könyvtár helyi közösségi szerepének erősítése. A pályázat révén internetre kerülhetett a csíkszentdomokosi újság, a Domokosi Kitekintő. Szeptember 28-án, vasárnap délután, a csíkszentdomokosi Községi Könyvtárban szervezték meg az új online változatot bemutató rendezvényt. Sándor Edit, a csíkszentdomokosi könyvtár vezetője és Ferencz Alajos polgármester köszöntötte a vendégeket. A Domokosi Kitekintő rövid történetét Sándor Edit könyvtáros-szerkesztő ismertette. Majd a pályázat megvalósítását és a lap internetes változatát Lázár Csilla mutatta be, a rendezvény kötetlen beszélgetéssel folytatódott: Mire jó nekünk az internet? Hogyan szolgálhatná Szentdomokos faluközösségét az internet? címmel.

Forrás: Sándor Edit. Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár

 

 

-Erdély Reneszánsza - konferencia Kolozsváron

A 2008. esztendőt a reneszánsz Évének hirdette meg a Magyar Kormány, Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából. Az esztendő legjelentősebb kulturális eseményei ehhez az évfordulóhoz kapcsolódnak.

A Kolozsváron – Mátyás király szülővárosában – székelő Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), az Erdéyi Múzeum Egyesület (EME), a Kriza János Néprajzi Társaság, a  kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár, a BBTE Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, valamint a Romániai magyar Könyvtárosok Egyesülete 2008. október 9-11. között szakmai konferenciát szervez 'Erdély Reneszánsza' címmel. A Magyar kulturális tárca ezt a szakmai programot felvette a hivatalos Reneszánsz Év 2008 címmel meghirdetett kulturális programsorozatába.

Az 'Erdély reneszánszáról' Kolozsváron sorra kerülő tanácskozáson a Kárpát-medence reneszánsz művelődését irodalom-, könyv- és művészet-, illetőleg zenetörténeti valamint történeti szempontból áttekintő előadások hangzanak el. A szervezők szándéka szerint a humanista szellemi műhelyek számbavétele a könyves kultúra reneszánsz és humanista értékeit, a régió könyv-és nyomdatörténetét is magába foglalja, uagyanakkor hangsúlyt kívánnak helyezni kulturális örökségünk megőrzésére és értékesítésére irányuló programok összehangolására. Október 9-10-én A könyvtáros szakma új kihívásai: nemzeti kulturális örökségünk átmentése címmel kerül sor a rendezvény keretén belül a könyvtáros szakosztály előadásaira.  Az előadások témája elsősorban a könyv-és könyvtártörténethez, az EU könyvtárosainak aktuális feladataihoz, a könyvtári állománymergőrzés, valamint a kulturális örökség részét képező dokumentumok védelmének, digitalizálásának és nemzetközi értékesítésének témaköreihez kapcsolódik, kiemelt figyelmet szentelve a lehetséges közös tervek és projektek kidolgozásának és a magyar könyvtárosok tudományos tevékenységének.

Forrás: Dr.Poráczky Rozália, Kovács Eszter, Kolozsvár, Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár

 

 

-Nemzetközi régikönyves szeminárium a Vâlcea Megyei Könyvtárban

A Vâlcea Megyei Antim Ivireanul Könyvtárban október 2-4. között Nemzetközi régi könyves szemináriumot szerveznek ’A régi könyv – nemzeti és európai kulturális örökségünk’ címmel. A szakmai konferenciára az első Bistrița-Vâlcea-i nyomtatványok 500 éves évfordulója alkalmával kerül sor, központi témája: a könyvtár,  a kulturális örökség értékesítésének színtere. A meghívott előadók közt a hazai régikönyves szakemberek mellett cseh és olasz előadók is szerepelnek. Az Antim Ivireanul könyvtár által kezdeményezett régi könyvhöz kapcsolódó projekt zárórendezvénye Vâlcea Megye Tanácsa anyagi támogatásával valósult meg.

Forrás: Biblos levelezőlista

 

 

KÉPZÉSEK, TANFOLYAMOK

 

-Kommunikációs Ismeretek - tréning csíkszeredai könyvtárosoknak

Az OSZK Könyvtári Intézete által szervezett képzésen vesznek részt Csíkszeredában a Kájoni János Megyei könyvtár munkatársai október 27-30 között Kommunikációs ismeretek könyvtárosoknak címmel. A Könyvtári Intézet honlapján olvasható: a tanfolyam célja, hogy a résztvevők az önismereti tanfolyamon (Könyvtárosok mentálhigiénéje I. Önismeret) megismert kommunikációs készségeiket továbbfejlesszék. Megtanulják érthetőbben, világosabban megfogalmazni saját problémahelyzeteiket. A résztvevők kommunikációs, beszélgetési stílusa más és más, és ez a különbözőség gyakran vezet félreértésekhez – a tanfolyam bemutatja és megtanítja a félreértések tisztázásnak módjait. A tanfolyam segít megismerni a kommunikáció fajtáit, a beszélgetési stílusok eszközeit és motívumait, a kommunikáció szintjeit, a beszélgetési magatartást befolyásoló tényezőket, a hiedelmek, félreértések, híresztelések természetrajzát és a szerepeinkből adódó kommunikációs különbségeket.

Forrás: Kopacz Katalin. Kájoni János megyei Könyvtár

 

 

PÁLYÁZATOK

 

-Határon túli magyar közösségek közművelődési tevékenységének támogatása

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) pályázatot hirdet a határon túli magyar közösségek önszerveződésen nyugvó művelődési tevékenységének a támogatására. Pályázatot csak azon intézmények/szervezetek nyújthatnak be, amelyek a Magyar Köztársaság államháztartása alrendszeréből (állami támogatás) az előző év(ek)ben biztosított, lejárt határidejű támogatással elszámoltak.

Nem részesülhet támogatásban az az intézmény/szervezet, amely a korábbi év(ek)ben a Magyar Köztársaság államháztartása alrendszeréből kapott, lejárt határidejű támogatással nem számolt el, azt nem a célnak megfelelően használta fel, illetve az elszámolást a támogató egyéb tartalmi, formai hiányosságok miatt nem fogadta el. Természetes személy nem pályázhat. A pályázat célja a határon túli magyar közművelődés támogatása. A támogatások elsődleges célkitűzése a magyar anyanyelvű kultúra értékeinek megőrzése és ápolása, valamint új alkotások megvalósításával a nemzeti kulturális örökség gyarapítása.

Pályázni az alábbi témákban lehet: hagyományőrző rendezvények és képzések (népzene, néptánc, táncház), amatőr művészeti képzések és rendezvények (színjátszás, kóruséneklés, bábjátszás, kézművesség), tudománynépszerűsítő (ismeretterjesztő) rendezvények, a magyar humán kultúrával (történelem, irodalom) kapcsolatos versenyek, vetélkedők, a magyar kultúra jeles évfordulóinak megünneplését célzó rendezvények, ünnepségek, emlékjelhagyások.

A pályázati felhívás teljes dokumentumanyaga megjelenik az interneten a www.okm.gov.hu honlapon. Az űrlap és a nyilatkozat a minisztérium honlapjáról letölthető, illetve az előbbiekben felsorolt regionális ernyőszervezetektől is igényelhető.

A pályázat beadásának határideje: 2008. október 10. További információk elérhetősége: http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1517&articleID=231940&ctag=articlelist&iid=1

Forrás: http://www.okm.gov.hu/

 

 

-A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma felhívása

A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma a Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. Törvény végrehajtásáról rendelkező 355/2006. (XII. 27.) Korm. rendelet előírásai alapján az alábbiak szerint pályázatot hirdet. A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiumának 1. számú pályázati felhívása a romániai pályázók számára. A pályázat célja:

1.1. Művészeti, közgyűjteményi, közművelődési intézmények és szervezetek működési- és programtámogatása 1.2. Hivatásos színházak, táncszínházak és az opera országon belüli tájolási programjainak és új produkciók megvalósításának támogatása 1.3. Magyar könyvkiadás támogatása

1.4. Magyar nyelvű kulturális folyóiratok támogatása 1.5. Határon túli magyar kulturális szellemi örökség digitalizálásával és internetes megjelenítésével kapcsolatos programok támogatása.

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. A pályázók köre: romániai székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmények, szervezetek. A pályázat megvalósulásának helye: Románia területe. A pályázatok beadásának kezdő időpontja: 2008. szeptember 15. A pályázat postai feladásának határideje: 2008. október 15. A pályázat megvalósulásának kezdő időpontja: 2008. szeptember 15. A pályázat megvalósulásának végső határideje: 2009. május 31. A pályázat elszámolási határideje: 2009. június 30.További információk a www.szulofold.hu honlapon találhatók: http://www.szulofold.hu/index.php?action=view_item&item=159

Forrás: http://www.erdely.ma/palyazatok.php?id=42304

Forrás: http://www.szulofold.hu/index.php?category_id=16

 

 

KITEKINTŐ

 

-Gyermekkönyvtárak az Európai Unió egyes országaiban

A gyermekkönyvtári feladatok egy része standardizált, ezek pl.: a gyermek képzelőerejének fejlesztése; az olvasás népszerűsítése; az egyéni képességek feltárása és fejlesztése; a munka és szórakozás biztonságos környezetének megteremtése; a gyermekek méltóságának tiszteletben tartása; az iskolai nevelés támogatása. Belgiumban jellemző, hogy már a 3 éves életkor alatti gyerekek is beiratkoznak
valamilyen könyvtárba. Minden közkönyvtárnak van gyermekrészlege, ahol a teljes állomány 15-20 százaléka található. A közkönyvtárak szorosan együttműködnek az iskolai könyvtárakkal. Dániában 2004 és 2006 között valósult meg az aarhusi könyvtár interaktív gyermekkönyvtár projektje, amelynek fő célja az volt, hogy a könyvtár vonzó alternatívát nyújtson az internettel szemben. A cél érdekében a könyvtár dolgozói különböző szakértőket (pl. gyermekpszichológusokat, informatikusokat) is bevontak a projekt megvalósításába. Dánia amúgy is élen jár e téren. Az olvasók 80%-a fiatal, a gyermekkorú olvasók évente átlagban 42 könyvet kölcsönöznek ki. Franciaországban egyre többeket foglalkoztat a speciálisan gyermekek számára kialakított könyvtári egységek működésének problémája. Egyes könyvtárak - pl. Lyonban, La Rochelle-ben – felszámolták gyermekrészlegeiket: a gyűjteményt tematikusan, mindenki számára hozzáférhetően rendezték el. Az országban a 14 éven aluli gyermekek alkotják az olvasóközönség 23%-át, ugyanakkor a gyermekkönyvtáros-képzés problematikus. A gyermekkönyvtárak a kisebb településeken működnek a leghatékonyabban. - További példák: finn, spanyol, holland, ír, német, portugál, szlovák, svéd és angol. - F: Gyermekkönyvtárak az Európai Unió egyes országaiban / ref.: Dancs Sz., In: Könyvtári Figyelő, 2008/2.,
http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?08/109*60520

Forrás: KIT hírlevél 2008/33

 

-Internetre kerülnek a Holt-tengeri tekercsek

Amerikai űrtechnológia segítségével digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, amelyek azután felkerülnek az internetre – jelentette be az Izraeli Régészeti Hivatal. A projekt, amelynek során pergamentöredékek ezreit és 900 különálló tekercset kell digitalizálni, körülbelül öt évet vesz igénybe. A cél, hogy a kétezer éves iratok mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. 'Felfedezésük óta első ízben a holt-tengeri tekercsek egy kattintással elérhetővé válnak' – hangsúlyozta Pnina Sor, az Izraeli Régészeti Hivatal konzerválási osztályának vezetője. A szakértők már régóta panaszkodnak, hogy nagyon kevés kutatónak van lehetősége tanulmányozni a tekercseket. Az utóbbi években már történtek lépések, hogy javítsák a hozzáférést e páratlan dokumentumokhoz, amelyeknek sok töredékét mind a mai napig nem sikerült megfelelő módon azonosítani és kategorizálni. A holt-tengeri tekercsek digitalizálása során olyan amerikai űrtechnológiát alkalmaznak, amelyet az égitestek korának megállapítására használnak.

Az Izraeli Régészeti Hivatal, amely a holt-tengeri tekercsek állagnak megóvásáért felelős, időnként megengedi a nagyközönségnek, hogy megtekintsen e dokumentumok közül néhányat. Legutóbb ez év májusában Izrael állam megalapításának 60. évfordulója tiszteletére kiállították Ézsaiás könyvét. DunaTv

Forrás: http://www.erdely.ma/kultura.php?id=41205

 

 

-'Archivum Universitatis - 50 éves az ELTE Levéltára' című kiállítás

2008. szeptember 17. és október 16. között tart nyitva az ELTE Egyetemi Könyvtár kiállítótermében az Archivum Universitatis - 50 éves az ELTE Levéltára' című kiállítás.

Magyarország első egyetemi levéltára 1958. július 11-én kapott engedélyt a Művelődési Minisztériumtól működése megkezdésére.

A fél évszázados intézmény történetének legfontosabb eseményeit dokumentáló iratok, fényképek, tárgyi emlékek felvillantják az egyetemi levéltári munka területeit az iratbegyűjtéstől a tudományos kiadványok elkészítéséig. Külön tárlóban mutatják be a levéltár hazai és külföldi szakmai kapcsolatait.

A múlt dokumentumai iránt érdeklődő nagyközönség számára is érdekesek lehetnek a levéltár őrizetében lévő XVII-XIX. századi egyetemtörténeti dokumentumok, így a Pázmány Péter aláírásával hitelesített egyetemi alapító levél, Mária Terézia 1780-ban kiállított díszes szabadalom levele, a jogtudományi kar első, 1825-ből származó szigorlati jegyzőkönyve, Szentpétery Imre magántanári képesítésének iratai, Pais Dezső nyelvész középiskolai tanári oklevele.

 http://www.konyvtar.elte.hu/hirek/friss/index.html#kiallitas080917

Forrás:http://www.ki.oszk.hu/107/e107_plugins/content/content.php?content.4780

 

 

DÍJAK

 

-Olasz irodalmi díj Kertész Imrének

Kertész Imre Nobel-díjas írónak ítélték oda Olaszországban a Cesare Pavese (1098-1950) íróról és költőről elnevezett irodalmi elismerés, a Grinzano-Cesare Pavese különdíját, amelyet az antifasiszta olasz szerző születésének 100. évfordulója alkalmából adtak ki. A Berlinben dolgozó és alkotó Kertész Imre egészségi okokból nem tudott részt venni személyesen az észak-olaszországi Piemonte tartományban, Cesare Pavese szülővárosában, Santo Stefano Belbóban tartott díjátadáson, de telefonon bekapcsolódott az ünnepségbe. A Nobel-díjas író meghatottan mondta el, hogy ismeri Pavesét és műveit, noha a fiatalkorát jellemző zűrzavaros években nehéz volt hozzájutnia az olasz szerző könyveihez. Kertész azt mondta, Pavese műveinek olvasása késztette arra, hogy eljárjon az Olasz Kulturális Intézetbe, és olasz nyelvtanfolyamra iratkozzon be az olasz irodalom jobb megismerése céljából. A Grinzane-Cesare Pavese díjakat idén 25. alkalommal adták ki, az 1908. szeptember 9-én született Pavese centenáriuma alkalmából odaítélt különdíj a centenáriumi megemlékezések egyik fő eleme a világ több országában tartott konferenciák, irodalmi versenyek, színházi előadások mellett.

Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=41694

 

 

AJÁNLÓ

 

-Sztálin a székelyeknél

A Magyar Autonóm Tartomány történetét mutatja be Stefano Bottoni Sztálin a székelyeknél című könyve. A monográfia az 1945 utáni lenini-sztálini nemzetségpolitikát, illetve az ez idő alatt végbemenő székelyföldi társadalmi változásokat mutatja be. A könyvet először Olaszországban jelentette meg az író.

'Teljesen más környezetben jelenik meg ugyanaz a kutatási eredmény, és valószínűleg, hogy másképp fognak reagálni azok is, akik egykor tanúi voltak, azok is, akik ma autonómiáról beszélnek. Ez egy teljesen félreismert, mítoszban élő korszak. Voltak olyan alaptanulmányok, amelyek már elindultak afelé, hogy történetileg tárják fel ezt a korszakot, ne csak az emlékezetben létezzen. Ennek az első alapos munka utáni eredménye ez a könyv.'- méltatta a tanulmányt az Erdély FM-nek Gagyi József társadalomtörténész. Az 50-es években a bolsevik párt vezetése alatt létrejött autonóm tartományok élére helyi nemzetiségi képviselők kerültek, így volt ez Székelyföldön is. 'Csakhogy a sztálini autonómia azt jelentette, hogy önrendelkezés nélkül, központból kijelölve, a központ elveit végrehajtó emberek kerüljenek a helyi vezetésbe.'

Stefano Bottoni monográfiája szeptember 24-én jelent meg az erdélyi könyvpiacon. (Bottoni, Stefano: Sztálin a székelyeknél. Csíkszereda, Pro-Print könyvkiadó. Múltunk Könyvek).

Forrás: http://www.erdelyfm.ro/?h=4281

Forrás: http://209.85.135.104/search?q=cache:khQVt1rJkFQJ:multikult.transindex.ro

 

ÉFORDULÓK

 

-Juhász Ferenc nyolcvan éves

A magyar irodalom meghatározó alkotóját születésnapja alkalmából köszöntötték író és művésztársai, valamint jeles közéleti személyiségek. A kétszeres Kossuth díjas költő a negyvenes évektől töretlenül dolgozik. Bár manapság ritkán vállal közszereplést, munkássága mérce a közéletben is. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits Mihály alkotói emlékdíjjal ismerte el életművét. A kitüntetettet egyidejűleg a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tiszteletbeli tagja cím illeti meg. Őszinte tisztelettel gratulálunk és további aktív, szellemiekben gazdag és bennünket is gazdagító életet kívánunk – hangsúlyozta köszöntőjében Vasy Géza a Magyar Írószövetség elnöke. (Duna Tv)

Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=42015

 

 

HAZAI

 

-Díjazott dokumentumfilm a Teleki Téka kincseiről

A marosvásárhelyi Simfest Fesztivál, rangos hazai megmérettetés, amelyre vidéki tévéstúdiók és független alkotók idén több mint száz alkotással neveztek be. A fesztivál díjazottjai között a magyar nyelvű televíziózás képviselői is ott voltak: a bukaresti magyar nyelvű adás szerkesztője, Simonffy Katalin a legjobb forgatókönyv kategóriában kapott elismerést azért a tízrészes, a Katyi Antal által vezetett marosvásárhelyi Pentaton Stúdióval készített dokumentumfilmjéért, amely a Teleki Téka féltve őrzött kincseit mutatja be. 'Valóságos élmény volt ezt a filmet Deé Nagy Anikó és Gálfalvi Irma szaktanácsadók segítségével forgatni, hisz olyan értékes, régi könyvek kerülhettek a kezünkbe, amit »közönséges halandó« még csak meg sem tekinthet' – idézte fel a filmkészítés periódusát Simonffy. A tévés szakember számos játékfilmes elemet illesztett a dokumentumjellegű alkotásba, amit nemcsak a marosvásárhelyi zsűri, hanem korábban több fesztivál bírálóbizottsága is méltányolt. A könyvtár gyűjteményes anyagáról forgatott filmnek az idén készült el a román, illetve az angol változata. Szerzője reméli, hogy ezáltal minél szélesebb körben ismerhetik meg Marosvásárhely eme kincsét.

Forrás: http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=5&what=24111

 

 

-Megkezdődött a Teleki Téka felújítása

Kiköltözött a Teleki Téka épületéből a Román Akadémia marosvásárhelyi fiókszervezete, illetve a Ion Vlasiu-tárlat, ezáltal lehetőség nyílt a terjeszkedésre.

Az intézményt működtető Maros megyei tanács évek óta tartó igyekezete, hogy kiköltöztesse az épület egy teljes szárnyát használó akadémiát és Vlasiu-kiállítást, elérte célját, mostantól az eredeti terv szerint, csakis a Téka működik ott.

A több mint 200 éves közkönyvtárnak az utóbbi években szűkössé váltak a tárolási felületei, egyre nagyobb gondot okozott a frissen beszerzett kötetek tárolása. Ezért a könyvtár vezetősége többször is kérte a megyei tanácsot, segítsen abban, hogy visszakaphassák az épületegyüttes Borsos Tamás utcai szárnyát. A felszabaduló helyiségek rendbehozatala nemrég kezdődött meg. Egyelőre a központi fűtést szerelik, kiváltva ezáltal a régi cserépkályhákat, illetve a villamoshálózat korszerűsítését is megkezdték. Az épületnek ebbe, a legrégebbi szárnyába kerülnek a tízezres nagyságú, újabb szerzemények, illetve a Református Kollégium egykori tanári nagykönyvtára. Az átrendezés által megüresedő nagyteremben, ahol restaurálni fogják az időközben felfedezett freskókat is, konferenciatermet rendeznek be. A további elképzelések szerint a jelenlegi egy olvasóterem helyett a diákoknak, valamint a tudományos kutatás számára is kialakítanak egy-egy külön olvasótermet, ugyanakkor a kézikönyvtári anyagot bővíteni fogják. A földszinten a könyvrestaurátori laboratórium is lehetőséget kap a terjeszkedésre. A munkálatokat végző Izorep kft. olyan minősítéssel nyerte el a pályázatot, hogy rendelkezik műemlék-restaurálási szaktudással és jártassággal. Ennek ellenére a könyvtár munkatársai a szakszerűtlen munkavégzésről, hozzá nem értésről számoltak be az Új Magyar Szónak. Amennyiben elkészül a felújítás, a 250 ezer kötetes könyvtár újból a régi, 19. századi szépségében fogja várni látogatóit, tudományos kutatóit.

Forrás: http://umsz.manna.ro/kultura/bovul_a_teleki_teka

 

-A Román Nemzeti Könyvtár épületéről

Elromosodott épületből kovácsolnak új, korszerű eszközökkel felszerelt Nemzeti Könyvtárat Bukarestben az elkövetkező három évben. A Nemzeti Könyvtárnak szánt bukaresti, Unirii sugárúti épületmonstrum ügyében 22 éve,1986 óta nem történt előrelépés. A félkész fővárosi épület huszonkét éve áll elhagyatottan, várja, hogy döntsenek sorsa felől, viszont eddig még nem volt tőke a befejezésére, aminek összege több mint 64 millió euró (ÁFA nélkül) – mondta Adrian Iorgulescu kulturális miniszter augusztus végén tartott sajtótájékoztatóján. Idén a kulturális minisztérium több tervezett projektjéhez az Európai Tanács fejlesztési bankjától kapott, háromévi visszafizetési határidővel, 260 millió eurót, melyből többek között a könyvtárat is szeretnék befejezni. A probléma ott kezdődik, hogy a szeptember 2-ra tervezett kezdés máris úszott.

Ennek a miértje: a munkálatok elvégzésére kiírt pályázatot három építkezési vállalat nyerte, névszerint a Rotary Construct Kft., Rombet Rt. és UTI Instal Construct Rt. A kiesett Aedificia Carpaţi Rt. megóvta ezt a döntést, amit az óvások megoldásának országos tanácsa el is utasított augusztus 19-én. Nem hagyva annyiba az ügyet, az Aedificia Carpaţi Rt. benyújtotta keresetét a bukaresti fellebbviteli bíróságon, melynek tárgyalására szeptember 29-én került sor. 'Reméljük, hogy szeptember 30-án a tervezettek szerint fogjuk tudni kezdeni a munkálatokat. Véleményem szerint a pályázat kiírása, illetve annak lebonyolítása zökkenőmentesen folyt, viszont a licitekkel a projektért felelős menedzsmentosztály foglalkozott, melybe a kulturális minisztérium nem avatkozott bele', nyilatkozta a művelődési miniszter. A pórul járt építmény és környéke így még egyelőre háborítatlanul marad, de addig is beleképzelhetjük magunkat azokba a több ezer férőhelyes termekbe, melyeket Adrian Iorgulescu kulturális miniszter az odalátogatók multikulturális otthonának tervez.

Forrás:http://umsz.manna.ro/kultura/pengeelen_a_bukaresti_nemzeti_konyvtar_helyzete__2008_08_31.html

 

 

-Könyvtár látáskárosultaknak

A brassói Gyengénlátók Egyesülete székhelyén könyvtárat nyitottak, amelynek polcain több száz Braille-írással nyomtatott könyv, s mintegy 1200 szép- és szakirodalmi mű audiováltozata áll az érdeklődők rendelkezésére. Érdeklődőkben pedig nincs hiány, állítják a könyvtár üzemeltetői. A legtöbbször kikölcsönzött könyv a Biblia, valamint rendkívül kedveltek a klasszikus regények. A könyvtárosok elismerték, a Braille-írással szedett könyvek népszerűsége az elmúlt időszakban csökkent: ma már az audio- formátumban megjelenített irodalmi műveket sokkal többen igénylik. A brassói Gyengénlátók Egyesülete azoknak is a segítségére van, akik a világhálón keresgélnek a hangos könyvek után.

Forrás: http://umsz.manna.ro/kultura-roviden/konyvtar_lataskarosultaknak__2008_09_04.html

 

 

-Konferenciát szervez a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Szövetsége

Kétnapos konferenciát szervez október 30-31-én Buzauban, az ANBPR, a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Szövetsége. A konferencia központi témája: A könyvtárak – az ismeretszerzés és a kultúra kapui. Az első nap programja az ANBPR és az IREX Románia közös szervezésében zajló kerekasztal beszélgetés a Bill és Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott Global Libraries – Romania programról, amelyet 2008-ban tavaly az ország 13 közkönyvtárában sikerrel próbáltak ki, s amelyet országos jelleggel 2009-ben fognak elindítani. Az ANBPR konferencián sor kerül a szövetség vezetőségi választásaira is.

Forrás: Doina Popa, az ANBPR elnöke. Kolozsvár, Octavian Goga Megyei Könyvtár

 

 

-Új igazgató a Bod Péter Megyei Könyvtár élén 

Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár volt igazgatója nyugdíjba vonulása után a könyvtár fenntartója, a Kovászna megyei önkormányzat versenyvizsgát írt ki a tisztség betöltésére. A megmérettetésre öten jelentkeztek. A könyvtárigazgatókból, a tanügyminisztérium és a megyei tanács képviselőiből álló bizottság a jelöltek közül Szonda Szabolcs egyetemi adjunktus pályázatát találta a legjobbnak. A harmincnégy éves Szonda Szabolcs a bukaresti egyetem keretében működő Hungarológia Tanszéken végezte tanulmányait, jelenleg ugyanott tanít, és szerkesztőként dolgozik. Két önálló verseskötete jelent meg: 1998-ban Kiegyezés a tükörrel és 2002-ben a Vagyontárgyalás. A műfordítóként is tevékenykedő Szonda Szabolcs tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Fiatal Írók Szövetségének és a Romániai Hungarológiai Társaságnak. Az új könyvtárigazgató a Krónikának elmondta, hogy az eddigi jó eredményeket megtartva, azokra építve szeretne dolgozni, és elsősorban a kommunikáció hatékonyságát erősítené. 'A könyvtárt kulturális és információszolgáltató központtá kell fejleszteni' – összegezte Szonda, aki szerint jó úton halad a sepsiszentgyörgyi könyvtár digitalizálása, és az egyik első feladat lesz, hogy a világhálón hozzáférhetővé tegyék a könyvtár katalógusát. Egy új székhelyre is szükség volna, hiszen az intézménynek jelenleg otthont adó történelmi épület nem könyvtárnak épült, és nem is alkalmas erre a célra: a hatalmas, súlyos könyvállomány túlterheli az épületet. A megyei önkormányzat új székház építésén gondolkodik, amely Sepsiszentgyörgy szívében kapna helyet – mondta el Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke.

Forrás: http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=5&what=24519

 

 

MOZAIK

 

-Romlik a negyedikesek olvasási és szövegértési képessége

Nem tudják, mit olvasnak a negyedikes romániai gyerekek – ez derült ki a PIRLS frissen kiértékelt felméréséből. Romlott a romániai negyedikes diákok olvasási és szövegértelmező képessége a 2001-es felméréshez képest – derül ki a PIRLS (PIRLS 2006 - Progress in International Reading Literacy Study) ötévente megszervezett, negyedikesek számára kidolgozott nemzetközi tesztek nemrég publikussá tett kiértékeléséből. A 2006-os felmérésben 45 ország vett részt, Románia a nemzetközi átlagot sem érte el: a legtöbb 1000 megszerezhető pontból 489 ponttal a 35. helyen végzett, messze rosszabb eredménnyel, mint 2001-ben, amikor a felmérésben résztvevő 33 országból Románia ugyancsak 1000 pontból megszerzett 512 ponttal 22. lett. A legjobb eredményeket Oroszország 565 ponttal, Hong Kong 564 ponttal, Szingapúr és Luxemburg 558 ponttal, Olaszország és Magyarország 551 ponttal, Svédország 549 és Németország 548 ponttal érte el. Az átlagnak számító 500 pontot Moldva és Belgium érte el, utánuk 498 ponttal Norvégia következik. Ebben a három országban 2001-hez képest stagnál az eredmény. A lista alsó felében szerepelő Romániával kezdődik azon országok sora, amelyek esetében hanyatlást mutattak ki a negyedikesek szövegértése terén: kisebb pontszámot ért el, mint a 2001-es PIRLS-felmérésben.
Bővebben a felmérésről:
http://itthon.transindex.ro/?cikk=8095

 

 

-Stevie Wonder könyvtárdíja

Könyvtárdíjat kapott Stevie Wonder, de nem azért, mert rengeteget olvas, és mindig pontosan visszaviszi a könyveket, hanem zenéért. A díj az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtáráé, és hivatalosan Népszerű Dalért odaítélt Gershwin-díjnak hívják (Gershwin Prize for Popular Song). A vak zongorista és énekes a második, aki ebben az elismerésben részesül, elsőként Paul Simon kapta, 2007-ben.

Forrás: http://umsz.manna.ro/kultura-roviden/stevie_wonder_konyvtardija_2008_09_04.html

 

 

-Előkerült Agatha Christie magnószalagra diktált önéletrajza

Izgalmas részleteket tartalmazó, mindeddig ismeretlen magnószalagok kerültek elő Agatha Christie devoni házából, amelyekre a regényírónő fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel készülő önéletrajzát.

A memoárkötet 1977-ben, már halála után megjelent, de a 27 félórás tekercsről senkinek sem volt tudomása, csak most botlott bele unokája, Matthew Prichard. Az írónő hangja több kulisszatitkot árult el munkájáról, mint amit az életrajz megszellőztetett - állította a TimesOnline. Elmeséli például, hogy képtelen visszaemlékezni rá, miért találta ki Miss Marple figuráját, aki először a Gyilkosság a paplakban című krimijében tűnt fel. Akkoriban esze ágában sem volt többször szerepeltetni. Nem is gondolt rá, hogy egyszer nyomozó főhőse, Hercule Poirot riválisává növi ki magát. Christie hangja csupán egy-két felvételen (köztük egy 1955-ös BBC interjún) maradt meg, már csak ezért is értékesek a most fellelt magnószalagok. Életének homályban maradt részleteire azonban ezek a felvételek sem adtak választ - írta a honlap. Például arra sem, hogy vajon miért tűnt el többször is hosszabb-rövidebb időre a világ szeme elől. (mti)

Forrás: Transindex hírlevél 2008.09.17.

 

Szerkesztők:

Bákai Magdolna (Városi Könyvtár Gyergyószentmiklós, könyvtárigazgató ), bakai.magdolna@ gmail.com

Hubbes László Attila (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros) hubbeslaszlo@ gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@ yahoo.co. uk

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail. hu

E lapszám felelõs szerkesztõje: Kelemen Katalin

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető.

A hírlevél megrendelhetõ a következõ címen: ReMeK-e-hirlevelsub scribe@yahoogrou ps.com vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@ gmail.com címen.