←Vissza

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* **********

ReMeK-e-hírlevél

III. évf. 2008/5. szám ISSN 1842-7448

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* **********

Romániai Magyar Könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta

************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* **********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerem jelezzek a bakai.magdolna@ gmail.com cimen.

 

Előhang

avagy... ha a drót szakad?

 

Információs társadalomban élünk, ezt ma már tapasztaljuk. Ezt bizonyítja ez a - csupán a nevében nem - szerény hírlevél is. Tájékozódni, tájékoztatni kell: ez ma már korparancs. És mennének is a dolgok, ha néha a technika ördöge nem szólna bele. Mert mi van akkor, ha... éppen egy dróttal több szakad el a kelleténél az Internet-köldökzsinórban, amelyen érkezik/távozik az információ. Mert könyvtárunk esetében az történt, hogy az utcai világítótestek kicserélését követően az úttest fölött áthaladó huzalban megszakadt öt szál drót (négy még megengedhető lett volna), és egyben virtuális kapcsolatunk a világgal. Persze, a drót kicserélése nem nehéz feladat, a baj felkutatása azonban annál inkább annak bizonyult, lévén hogy a szolgáltató szakemberei közül épp frissen távozott a mindentudó alapember. Így aztán nem kis erőfeszítéssel született meg ez a hírlevél, melynek összeállításánál nem csak a virtuális forrásokra, hanem a hagyományosokra is alapoztam. De megszületett, és vele a bizonyíték is, hogy a nehézségeket is le lehet győzni. S hogy megéri-e a fáradságot, arra válasz az az öt oldalas hírkavalkád, amely a legújabb Könyvesház oldalain kapott helyet, és amely összegzi a 2006-2007-es évi könyvtári rendezvényekről szóló híreinket. Szeretettel ajánlja a hírlevelet és a Könyvesházat is e szám szerkesztője,

                                                                 Bákai Magdolna

 

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

- 'Tudásmédia' - indul az adás

- Tudományos könyvtár - on-line katalógus

TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

- Költészet Napi körkép

- Mátyás király és kora - vetélkedő Borszéken

- Könyvtárosok Napja Gyergyószentmiklóson

- 'A második esély'

PÁLYÁZATOK

- IT támogatás civil szervezetek, valamint kis- és középvállalkozások számára

- Global Library - Szilágy megyébe már megérkeztek a számítógépek

KITEKINTŐ

- Német könyvtárak a hátrányos társadalmi helyzetűek integrációjáért

- Bristolban betiltották a homofóbellenes tananyagokat

- Ehető könyvek fesztiválja

- Tanárértékelő honlapok: a legjobb és legrosszabb oktatók

- IKSZ konferencia Csongrádon

DÍJAK

- Artisjus díj Vida Gábornak

- Az év fiatal könyvtárosa

AJÁNLÓ

- Hol keressem? Hogy keressem? Információkeresés - szakirodalomkutatás

- Romániai közkönyvtárak kalauza

- Könyvesház

ÉVFORDULÓK

- 440 éve született Shakespeare

- A 90 éves Hubay Miklóst köszöntötték szülővárosában

- 70 éves Csire Gabriella

HAZAI

- Könyvtárak szerepe az élethosszig tartó tanulás fenntartásában - konferencia Félixfürdőn

- Digitalizálás a Temes Megyei Könyvtárban

- Előljárók fogadták a kölcsönzőket a könyvtárban

- Park helyére Megyei Könyvtár?

- 21 tonnányi könyvadomány

MOZAIK

- Játék a könyvekkel

- Wikipedia hagyományos formátumban

 

 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

 

 

- 'Tudásmédia' - indul az adás

'Többet tudni a világról' - hangzik a magyar tematikus televíziós csatorna szolgenje. Az Akadémiai Tudás-Média Zrt. március 31-én sajtótájékoztatón jelentette be: a csatorna megkezdte napi 18 órás próbaadását az interneten. Egy év múlva egy millió lakásban szeretne jelen lenni a hazai tudományos csatorna.

Forrás: http://www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=390&tt_news=8280&cHash=cb4f18deec

 

 

- Tudományos könyvtár - on-line katalógus

A Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának eddig regisztrált állománya [kb 13 000 rekord] online kereshető a Sziren integrált könyvtárprogramnak [szerző: Mohai Lajos] köszönhetően.
Elérhetősége a múzeum honlapján:
www.hrmuzeum.ro
Forrás: Roth András Lajos, Haáz Resző Tudományos Könyvtár, Székelyudvarhely

 

 

TUDÓSÍTÁSOK KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEKRŐL

 

 

- Költészet Napi körkép

Gyergyószentmiklóson április 7-én a Salamon Ernő Irodalmi Körrel közösen ünnepelte a Városi Könytár a Magyar Költészet Napját. A szervezők által közzétett felhívásra: 'Hozza el kedvenc versét' - a kisiskolás korú gyerekektől, a kilencvenhárom éves aggastyánig sokan válaszoltak. Egymás után hangzottak el Kányádi, Juhász, Létay, Reményik, Székely, Tóth, Ady, Áprily, Radnóti, Vajda, Csengey Gusztáv, Király László alkotásai, s persze, az örök költészet napi ünnepelt József Attila sorai sem mardtak ki. Minden versmondó emléklappal távozott a vers ünnepéről.

Nagyváradon április 11-én, a magyar költészet napján 18 órától Tőzsér Árpád felvidéki magyar költő, irodalomtörténész volt a Várad folyóirat és a Bihar megyei Könyvtár Törzsasztal-sorozatának a vendége. Az est házigazdája  Szűcs László volt, a vendéggel Kőrössi P. József beszélgetett.

Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtár versfelolvasást szervezett a Patkóban déltől 15 óráig. A rendezvényre bárki jelentkezhetett kedvenc versével, melyet felolvasott, vagy elszavalt, tetszés szerint.

Forrás: Hargita Népe, 2008. április 9., http://www.hhrf.org/hargitanepe/ , http://www.figyelo.ro/udvarhelyszek/kolteszet-napja-szekelyudvarhelyen.html , http://multikult.transindex.ro/

 

 

- Mátyás király és kora - vetélkedő Borszéken

'Mátyás király és kora' címmel hirdetett vetélkedőt januárban Borszéken a Városi Könyvtár. A felkészülési időszak alatt a gyerekek ismereteket gyűjtöttek a megadott irodalomból, amely tartalmazott szakmunkát és szépirodalmat (mondát, legendát, mesét) egyaránt. A kisiskolások egy filmet is láthattak Mátyás királyról. A vetélkedőre április 18-án az iskolában, Jákó József tanár  vezetése mellett került sor. A benevezettek 3-4-es csoportokban dolgoztak és hat kérdéskörben válaszoltak. Hét csoport mérte össze tudását. A legjobbnak a Váradi Rebeka, Kozma Brigitta és Csibi Pálma alkotta hármas bizonyult, akik a lehetséges 30 pontból 26 pontot szereztek. 'Véleményünk szerint a vetélkedőnek csak nyertesei vannak, mert mindenki tanult valamit, mindenkinek gazdagodott az ismeretanyaga és gyakorolták a csapatmunkát is' – nyilatkozta Kolbert Tünde, a verseny szervezője. A résztvevők könyvet, golyóstollat és  - Móga Attila munkáját - egy szép emléklapot vihettek haza jutalmul.

Forrás: Kolbert Tünde, Borszéki Városi Könyvtár

 

 

- Könyvtárosok Napja Gyergyószentmiklóson

Árpilis 24-25 között ünnepelték a Könyvtárosok Napját Gyergyószentmiklóson. Az Idén harmadik alkalommal megrendezett ünnepség első napján Gyergyószetnmiklóson is startolt a Veszíts el egy könyvet! játék, a második napon pedig szakmai találkozóra került sor. A Hargita és Kovászna megyéből érkezett résztvevők több, a szakmát közvetve, vagy közvetlenül érintő témában halgattak előadást: Bedő Melinda a humán erőforrás kérdéseiről beszélt, Péli Levente pályázati lehetőségek gyakorlati kérdéseiről, Borbé Levente a Hargitas megyei iskolai könyvtárakat ismertette, Bernád Rita levéltáros pedig a Gyulafehérvári Érseki és Káptalani Levéltárról és az ott végzett kutatásairól beszélt. A rendezvényen sor került Fülop Géza könyvének bemutatására, a Móra Kiadó illusztrátorainak munkáiból készült kiállítás megnyitójára, és átadták Az év fiatal könyvtárosa díjat. A rendezvényt támogatta a Communitas Alapítvány.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

- 'A második esély'

Ezzel a címel indított börtönben levő fiatalok számára programot a Maros Megyei Könyvtár. A program során a könyvtárosok több alkalommal ellátogattak a börtönbe, ahol különböző ifjúsági regényeket, verseket olvastak fel közösen a fiatalokkal, megbeszélték az elhangzott olvasmányokat, és azokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokat is tartottak. Illyés Claudia, a Maros Megyei Könyvtár munkatársa elmondta, hogy a különböző kihágásokért és törvénysértésekért büntetésüket töltő fiatalok - akik közül sokan még az általános iskolát sem fejezték be -, önként vettek részt a programban,  bekapcsolódtak a beszélgetésekbe és a különböző tevékenységekbe. Március 8-ra egy irodalmi műsort adtak elő, erre az alkalomra a kézműves foglalkozásokon ajándékokat is készítettek, melyeket a fiatalok nőismerőseiknek adtak át. Természetesen, a programban részt vevő könyvtárosnők is az ajándékozottak sorában voltak.

Forrás: Illyés Caludia, Maros Megyei Könyvtár

 

 

PÁLYÁZATOK

 

 

- IT támogatás civil szervezetek, valamint kis- és középvállalkozások számára

Civil szervezetek, valamint kis- és középvállalkozások internethozzáférését kívánja támogatni a  Román Informatikai Minisztérium legújabb pályázati kiírásával. Bár a könyvtárak nem vehetnek részt a programban, a szakmai, valamint az intézmények mellett működő kulturális civil szerveztek számára jó esélyt jelenthet a fejlesztésre a programban való résztvétel.

Forrás és részletek a minisztérium honlapján: www.mcti.roHYPERLINK "http://www.mcti.ro/" .

 

 

- Global Library - Szilágy megyébe már megérkeztek a számítógépek

Szilágy megyében a megyei könyvtár mellett egy községi (Bobota) és egy városi (Szilágycseh) könyvtár, valamint egy nyugdíjas klub vesz részt a 'Global Library' programban. Florica Pop, a Szilágy Megyei  'I. S. Bădescu' Könyvtár igazgatója a Román Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesületének (ANBPR) félixfürdői találkozóján tartott beszámolójában képekkel illusztrálva mutatta be a program különböző fázisait: a pályázat megírásától egészen a kivitelezésig. Szilágy megye abban a szerencsés helyzetben van, hogy oda már megérkeztek a számítógépek, a központok üzemképesen felszerelve, a könyvtárosok pedig  - a továbbképzéseken elsajátított ismeretek birtokában - felkészülve várják az érdeklődőket. Szilágy megyén kívül Hunyad, Iași, Ilfov és Tulcea megye vesz részt egyelőre a programban. A romániai programot koordináló szervezet, az IREX, az ANBPR-vel konzultálva dolgozza ki a program bővítését.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

KITEKINTŐ

 

- Német könyvtárak a hátrányos társadalmi helyzetűek integrációjáért
A Németországban befogadott külföldiek tömegeinek integrációját szociális bezártságuk és műveltségük szegényes szintje akadályozza meg. E tény felismerése új tevékenységi kört kínál a könyvtáraknak. Német könyvtárvezetőket kérdezett meg az integrációs programok jövőjével  kapcsolatos felmérés során a Könyvtári Figyelő, 2007/4 számában megjelent tanulmány szerzője, Hellmich Julia. Minden megkérdezett egyetértett abban, hogy a könyvtárak lényegüknél fogva integratív jellegű intézmények, más kulturális intézményeknél kevésbé elitközpontúak, ezért a társadalmi integráció folyamatában fontos kompenzációs szerepet tölthetnek be. Valamennyi megkérdezett könyvtárban keresik az új szerep vállalásának lehetőségeit és módjait. Különösen fontosnak tarják a bevándorlók gyerekeivel való foglalkozást. Őket egyébként is könnyebb elérni: Mannheimben például a könyvtárba járó gyerekek 43%-a idegen nyelvi környezetben él. (A felnőtteknél ez az arány 14%.) Ezeknél a gyerekeknél - mint azt a legutóbbi PISA vizsgálat is kimutatta - szoros összefüggés van idegen származásuk és várhatóan gyenge tanulmányi eredményük, teljesítményük között. A könyvtárak számos módszerrel igyekeznek a gyerekeket és a fiatalokat megnyerni. Hamm városban például elérték, hogy minden gyerek életében legalább háromszor kapcsolatba kerül a könyvvel: születésekor leporellót kapnak ajándékul, a városi könyvtárnak a szülőkhöz írt kilencnyelvű levelével, az iskolába való beiratkozáskor ugyancsak könyvet és levelet kapnak, majd két évvel később a könyvtár a “mesemondás napján” várja őket. Máshol nem a  megnyerésük, hanem a foglalkoztatásuk a gond: egész gyerekcsapatok vonulnak be egyszerre a könyvtárba, s a teljes délutánt ott töltik. A könyvtáros ebben az esetben elkerülhetetlenül szociális munkássá is válik. Elterjedtek a családi programok. Több könyvtár szülői estet vagy szülő-gyerek délutánt rendez, kapcsolódva az iskolai hatóságok által szervezett német nyelvtanfolyamokhoz, sőt az angol 'family literacy works' példája nyomán otthonukban keresik fel a családot, hogy a gyerekeken túl a felnőtteket is elérjék.  Ahol a könyvtár a jelszavaknak megfelelően valóban társadalmi 'találkozóhellyé' válik, mint egy berlini kerületi könyvtár esetében, minden nap megjelennek a munkanélküliek, nemcsak az idő eltöltésére és az álláshirdetések átböngészésére, hanem azért is, mert ott kapcsolatra és beszélgetőpartnerre találnak. Ugyanakkor a könyvtárosok úgy látják, hogy a könyvtár szociális, kommunikációs lehetőségeit csökkenti az új, teljesen önkiszolgáló adminisztrációs technika bevezetése.
Forrás:
http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?07/306*60032*<http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/%5Bin=ref1.in%5D/?07/306*60032>

 

 

- Bristolban betiltották a homofóbellenes tananyagokat

Bristol városának önkormányzata több könyvet és tanítási anyagot betiltott két általános iskolában, amelyeket egy homofóbia-ellenes oktatási programban használtak. A betiltás oka, a muszlim szülők tiltakozása volt.

A könyvek legtöbbje 10 éves gyerekeknek szánt oktatási anyag, olyan mesékkel, amelyek a gyerekeket a melegek elfogadására tanítják. Az egyik történetben például egy király, miután sehogysem talál magának megfelelő feleséget, végül egy herceget vesz el.

A bristoli muszlim közösség elmondás a szerint a szülők nem voltak felháborodva az iskola homofóbia ellenes kampánya miatt, de zavarta őket, hogy egyáltalán nem egyeztettek velük annak elindítása előtt.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2008/04/02/bristolban_betiltottak_a_homofobellenes_tananyagokat

 

 

- Ehető könyvek fesztiválja

Minden évben április elseje környékén tartják meg az ehető könyvek nemzetközi fesztiválját. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon eddig Ausztrália, Brazilia, Kanada, Franciaroszág, Németország, India, Írország, Olaszország, Japán, Luxemburg, Mexikó, Marokkó, Hollandia, Újzéland, Ameriaki Egyesült Államok, Oroszország, Hong Kong különböző szervezeti és intézményei vettek részt, három éve pedig romániaiak is bekapcsolódtak a szervezésbe. Az ehető könyvek fotói nagyon ínycsiklandóak, reménykedjünk, hogy az 'étvágyat'  az olvasáshoz is meghozzák.

Forrás és részletek: http://prolibro.wordpress.com/2008/03/27/festivalul-international-de-carte-comestibila-sau-pofta-de-carte/#comment-3691

 

- Tanárértékelő honlapok: a legjobb és legrosszabb oktatók

Egyre több olyan honlap jelenik meg, amelyeken a diákok értékelhetik tanáraikat. Az úttörők ebben is amerikaiak, de a jelenség egész Európában elterjedt. Olaszországban a legfelkapottabb 'szociális szolgáltatás' lehetővé teszi az egyetemi hallgatóknak, hogy elmondják, hogyan viselkednek oktatóik, amikor vizsgáztatnak, milyen a felkészültségük, a magatartásuk, fogadóóráikon a diákok rendelkezésére állnak-e, válaszolnak-e az e-mailjeikre, rendben megtartják-e előadásaikat, stb. A legtöbbre értékelt tanár egy tízes osztályozás alapján megkaphatja a Top 10 minősítést, a legkevesebbre tartott pedig a Flop 10-t. A honlapon jelenleg 700 tanár kartotékja nézhető meg, a hozzájuk csatolt több mint 1500 értékeléssel, naponta körülbelül ezer látogatója van. Többségük 18-21 éves, akik általában korrektül viselkednek. Vannak negatív értékelések is, olyan tanár is van, akit diákjai teljesen megbízhatatlannak tartanak. De, mint a jogász elmondta, van egy szigorú magatartási kódexük és megpróbálnak megszűrni minden beérkező kommentárt. Emellett nemcsak a hallgatóknak, a tanároknak is van lehetőségük jelezni a diákok túlkapásait. (http://hvg.hu/karrier/20080423_tanarertekelo_honlapok_olaszorszag.aspx?s=2008423HYPERLINK "http://hvg.hu/karrier/20080423_tanarertekelo_honlapok_olaszorszag.aspx?s=2008423"  ) - Olvashatjuk a KIT hírlevél legfrissebb számában. Hasonló próbálkozásra Romániában is volt már példa, néhány  honlapon csemegézhettek az érdeklődők arról, hogy kinek milyen a véleménye a tanárokról. Persze, jogos a kérdés: mikor kerülnek sorra a könyvtárakat, könyvtárosokat értékelő honlapok?

Forrás: KIT hírlevél, 2008.04.30.

 

 

- IKSZ konferencia Csongrádon

Idén május 18-20 között szervezi meg Csongrádon éves konferenciáját az Informatikai Könyvtári Szövetség. A rendezvényen, melynek társzervezője a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ, Dr. Skaliczki Judit, az OKM könyvtári osztályvezetője bemutatja a 2008-2012-es időszakra szóló stratégiai tervet, Bánkeszi Katalin, az OSZK címzetes igazgatója pedig a hosszútávú digitalizálási tervekről fog beszélni. A rendezvény programjában több pontban is szerepet kapnak a határon túli könyvtárak, könyvtárosok: lesz alkalom a határon túli résztvevők bemutatkozására, a digitalizálási tervek kapcsán szó lesz együttműködési lehetőségekről a hazai és határon túli könyvtárak között, a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának szolgáltatásairól szóló előadás pedig  címében nem csak a hazai hanem a határon túli könyvtárakat is megszólítja. Külön programpontként szerepel az IKSZ és a határon túli szakmai szervezetek közötti együttműködési megállapodás továbbgondolása, de szó lesz a kultúrák közti párbeszédről, és lehetőség nyílik a határon túli könyvkiadók bemutatkozására is. Az RMKE részéről nyolc könyvtáros vesz részt az IKSZ konferencián.
Forrás:
RMKE

 

DÍJAK

 

 

- Artisjus díj Vida Gábornak

A költészet napján adták a kortárs magyar zenei és irodalmi alkotótevékenység elismerésére és ösztönzésére alapított Artisjus Díjakat. A nagydíjat Oravecz Imre költő műfordítónak ítélte oda az Artisjus Irodalmi Alapítvány. A díjazottak között volt Bertók László író, költő, Majoros Sándor író, Marno János költő, műfordító, Mesterházi Mónika író, költő műfordító, valamint Vida Gábor marosvásárhelyi író.

Forrás: ÚMSZ, 2008. április 14.

 

 

- Az év fiatal könyvtárosa

Jakab Annának, a Kájoni János Megyei Könyvtár könytárosának ítélte a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete idén 'Az év fiatal könyvtárosa' díjat.  A Hargita  Megyei Könyvtár feldolgozó részlegén végzett sokoldalú tevékenységéért és kiváló szakmai felkészültségéért, az információs technológia és az új műszaki vívmányok könyvtári területén végzett tevékenységének elismeréseként az oklevéllel együtt a fiatal könyvtáros Porzsolt Erszébet, gyergyószentmiklósi festőművész egyik alkotását vihette haza. A díjat Kiss Jenő, az RMKE elnöke április 25-én Gyergyószentmiklóson a Könyvtárosok Napja alkalmából rendezett ünnepségen adta át.

'Az év fiatal könyvtárosa' díjat 2007-ben adták át először, szintén Gyergyószentmiklóson. Odaítélésekor az  RMKE vezetősége a következő kritériumokat veszi figyelembe: legalább 3 éves könyvtári gyakorlat; 35 éves korhatár; kiemelkedő teljesítmény valamilyen területen; elkötelezettség a könyvtáros szakma iránt; készség új ismeretek elsajátítására; szakmai- és általános műveltség fejlesztésére, bővítésére irányuló törekvés.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

AJÁNLÓ

 

 

-Hol keressem? Hogy keressem? Információkeresés - szakirodalomkutatás

Fülöp Géza vegyészi dipolomával könyvtárosként dolgozott, cikkek, tanulmányok, több könyv (Ember és információ, Az információ, Az információ nyomában) szerzőjeként ismert. Legújabb kötetetével: Hol keressem? Hogy keressem? Információkeresés - szakirodalomkutatás elsősorban diákoknak, egyetemi hallgatóknak, fiatal kutatóknak a szakirodalomban való tájékozódáshoz, a felhalmozott tudásanyaghoz való hozzáféréshez kíván segítséget nyújtani, de szól ez a könyv azoknak is, akik komolyan veszik az élethosszog való tanulást, hogy a korszerű, naprakész tudás birtokában tudjanak szembenézni a versenyhelyzetekkel.

Fülöp Géza: Hol keressem? Hogy keressem? Információkeresés - szakirodalomkutatás. - București: Editura Didactică și Pedagogică, 2008. - 222 p. - ISBN 978-973-30-2014-1.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

- Romániai közkönyvtárak kalauza

Több mint 2900 romániai közkönyvtárról találunk hasznos információt az áprilisban megjelent Románia közkönyvtárak kalauzában (Ghidul bibliotecilor publice din România). Constantin Bostan, a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesületének alelnöke, a kötet főszerkesztője, az egyesület félixfürdői csúcstalálkozóján mutatta be a könyvet, ahol megemlítette azokat  a nehézségeket is, amelyekkel a 2005-ben elkezdett adatgyűjtés során meg kellett birkóznia, egyben kérve a könyvtárosokat, hogy jelezzék az esetleges hibákat, vagy az időközben bekövetkezett változásokat, adatmódosulásokat.

A könyv megyék szerint rendezve mutaja be a megyei, városi, valamint a községi könyvtárakat. Minden könyvtár esetében fel van tüntetve az alapítás éve, megnevezve azt az intézményt is - ha van ilyen -, amelynek tevékenységét átvette. A könyvtárak székhelyére vonatkozóan fel van tüntetve azok tulajdonjoga, és fel vannak sorolva a székhelyvátoztatások, bővítések, névváltoztatások időpontjai. Találunk információt a könyvtárak, elérhetőségére, vezetőjének nevére, személyzetére, állományának nagyságára és összetételére vonatkozóan. Ha csupán jelzés szinten is, de megtalálhatunk egy bizonyos fajta minőségi értékelését is a könyvtáraknak: a hagyományos könyvtári szolgáltatások feltüntetésénél *-ot kaptak azok a könyvtárak, ahol a különböző tevékenységek (kölcsönzés felnőttek és gyerekek részére, feldolgozás, helybenhasználat, bibliográfiai informálás); ** jelzi az összes előző szolgáltatás meglétét, külön termet biztosítva a gyerekek és felnőttek számára; külön feldolgozó részleg meglétét *** jelzi, ha pedig külön olvasó-, illetve bibliográfiai információszolgáltatásra szolgáló terem is létezik ezért **** jár. Az *****-os könyvtáraknak már fiókkönyvtáraik is vannak. Modern szolgáltatásokat, a technikailag jobban felszerelt könyvtárak biztosítanak, ezekről könyvtáranként szintén részletes információt nyújt a kalauz.

A Romániai közkönyvtárak kalauza - sok hasznos információ mellett - rövid történeti keresztmetszetét nyújtja a romániai közkönyvtáraknak, valamint azok tecnhikai felszereltségéről is részletesen tájékoztat.

Ghidul bibliotecilor publice din România. - Redactor coordonator: Constantin Bostan. - Piatra Neamţ: Fundaţia Culturală ‘G.T. Kirileanu’, 2008. - 279 p. + 5 f. pl. col.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

- Könyvesház

Megjelent a Könyvesház 2006-2007-es évi összevont száma. Néhány cím a tartalomból: Botladozó könyvtárügyünk (Kis Jenő), Veszélyesebb a világ versek nélkül (Nagy Attila), Kisebbségi kétnyelvűség és olvasáskultúra (Gereben Ferenc); Gyermekkönyvtár, gyermekolvasó ma (Kovács Marianna), Kossuth Lajos turini könyvtára (Elbe István). A 127 oldalon több, a könyvtárak életéről szóló beszámolót, valamint az erdélyi könyvkiadók terméseit bemutató írást is találunk.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

ÉVFORDULÓK

 

- 440 éve született Shakespeare

440 évvel ezelőtt, 1564-ben született az angol drámaíró, költő William Shakespeare, a világirodalom egyik legnagyobb alkotója. Művei az angol és az európai drámai hagyomány szintézisét termetik meg. A Stratford-i iskolában tanult, 18 évesen megnősült. Londonba 1586 körül érkezik egy vándorkszínház tagjaként. 1592-ben már mint sikeres fővárosi színészt és drámaírót említik. 1594-ben csatlakozott a Lord Kamarás társulatához. 1599-től, az újonnan épült Glob színház főrészvényeseként, részt vesz annak igazgatásában is. 1597-ben megvette Stratford-ban a New Palace-t, és visszavonulása után itt élt haláláig. Sírja a Stratford-i Szentháromság-templomban található. Halála után 7 évvel, 1623-ban adták ki színésztársai drámáinak az összegyűjtött kiadását, az Első Fóliót. Versei csak 1778-tól szerepelnek a művek összkiadásában. 

Forrás: Akadémiai kislexikon (Budapest, 1990), Kik kicsoda a világirodalomban? (Budapest, 1997)

 

 

- A 90 éves Hubay Miklóst köszöntötték szülővárosában

A váradi Törzsasztal vendége volt április 16-án Hubay Miklós Kossuth-díjas író, műfordító, dramaturg, esszéista, a mai magyar irodalom kiemelkedő alakja, aki április 3-án töltötte be kilencvenedik életévét.
A neves író e rendezvény alkalmából ismét hazalátogatott szülővárosába, ugyanis Nagyváradon született. A Bihar Megyei Könyvtár dísztermében Szűcs László és Szilágyi Aladár beszélgetett a drmaíróval, aki felidézte a váradi gyermekéveket. Hubay ma is - részben - váradinak vallja magát, a
rendszerváltás után többször is hazalátogatott, szívesen vállalva közszereplést.
Munkássága: Első színművét (Hősök nélkül) 1942-ben mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban, majd gyorsan be is tiltották. 1942-től ösztöndíjasként Genfben élt és dolgozott, 1944 márciusában az antifasiszta nemzeti összefogás fórumaként itt szervezte újjá a Magyarországon betiltott Nouvelle Revue de Hongrie-t, amelyet 1946-ig szerkesztett is. 1945-1948 között a genfi magyar könyvtár vezetője, a magyar kulturális ügyek ottani intézője volt. 1948 végén hazatért, 1949-1957 és 1987-1995 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán drámatörténetet tanított, ezenkívül 1955-1957-ben a
Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott.
Az 1956-os forradalom idején a Szabad Magyar Rádió irodalmi adását vezette. 1974-től 1988-ig a Firenzei Egyetem magyar tanszékén tanított, közben 1981-től 1986-ig a Magyar Írók Szövetségének elnöki tisztét is ellátta. 1992-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 1994-től
2001-ig a Magyar PEN Klub elnöke volt, 2001-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
Munkásságáért számos kitüntetést kapott, egyebek között 1994-ben vehette át a Kossuth díjat, háromszor a József Attila-díjat (1955, 1965, 1975), 1997-ben Szép Ernő-díjban részesült, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2005-ben a Prima Primissima-díjat kapta meg.

Forrás:
http://www.nagyvarad.ro/content.php?goto=news&do=show_news&news_id=37925*<http://www.nagyvarad.ro/content.php?goto=news&do=show_news&news_id=37925>
Forrás: http://www.erdely.com/kultura.php?id=35126*<http://www.erdely.com/kultura.php?id=35126>

 

 

- 70 éves Csire Gabriella

Csire Gabriella, Turpi, a Világjáró Kópé anyukája, áprilisban ünnepelte 70-ik születésnapját. Ez alkalomból a bukaresti Petőfi Házban tartott ünnepségen az írónő alkotásaiból Kováts László olvasott fel az irodalomkedvelőkből, barátokból és ismerősökből verbúválódott közönségnek.

Csire Gabriella, az Új Magyar Szó elődjénél, az Előre újságnál dolgozott újságíróként, majd kiadványszerkesztőként. Az írónő eddig 35 kötetet adott ki: meseregényeket, tudományos könyveket, eposzokat.

Forrás: ÚMSZ, 2008. április 23.

 

HAZAI

 

- Könyvtárak szerepe az élethosszig tartó tanulás fenntartásában - konferencia Félixfürdőn

Április 17-18 között, Félixfürdőn tartotta tavaszi csúcstalálkozóját a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Egyesülete (ANBPR). Doina Popa, a szervezet elnöke megnyitó beszédében az előző év megvalósításai között említette, hogy az ANBPR ismét tagszervezete lett az IFLA-nak. A Bihar Megyei Könytárral közösen szervezett konferenciára az ANBPR 34 megyei tagszervezetéből  több mint 120 résztvevő érkezett, de Franciaországból, Olaszországból és Magyarországról is voltak vendégek, akik a konferencia témájához - 'Könyvtárak szerepe az élethosszig tartó tanulás fenntartásában' - kapcsolódó előadásaikban, nem csak programjaikról hanem a szerzett tapasztalataikról is beszámoltak. A hazai könyvtárosok  előadásai a különböző megyék könyvtáraiban zajló tevékenységek sok szép példájáról szóltak,  reményt ébresztve arra, hogy a romániai könyvtárak valóban képesek leszenek az élethosszig tartó tanulás motorjaivá válni. 

A rendezvényen több előadás szólt a 'Global Library' programról, melyben az ABNPR partnerként szerepel. 18-án a megyei könyvtárak igazgatói egy a programhoz kapcsolódó megbeszélésen vettek részt, melyen az IREX vezetői mellett meghívott volt Demeter András István államtitkár is.

A konferencia záróakkordjaként átadásra kerültek az ANBPR díjak.

Forrás: Bákai Magdolna, Városi Könyvtár, Gyergyószentmiklós

 

 

- Digitalizálás a Temes Megyei Könyvtárban

A Temes Megyei Könyvtárban lemásolják, illetve lefényképezik a megviselt állapotban található, veszélyeztetett régi kiadványokat. A történészek számára felbecsülhetetlen értéket képviselő, eddig csak az olvasóteremben tanulmányozható dokumentumokat CD-re másolják és a jövőben az interneten is elérhetővé teszik. Paul Eugen Banciu író, a könyvtár igazgatója a Nyugati Jelennek elmondta: két európai és egy hazai digitalizálási programban is részt vesz az általa vezetett intézmény, de emberhiány miatt lassan halad a munka. A Temes Megyei Könyvtár birtokában összesen 753 000 kötet, illetve folyóirat található, ez 200 ezer címszót jelent, mert a kiadványok nagy részéből több példányt is tartanak az intézmény 14 könyvtárában. 1997-ben elkezdték a könyvtár adatbázisának digitalizálását, 2000-ben pedig a ritkaságok számítógépre és CD-re másolását. Először a történészek által gyakran igénybe vett régi sajtókiadványok, hivatalos közlönyök kerültek sorra. A digitalizálást jelenleg a könyvtár két alkalmazottja végzi. Rodica Nicolae bemutatta az újságíróknak a szkennerből, számítógépből és különleges, állványra szerelt fényképezőgépből álló technikát, amelynek segítségével ha lassan is, de halad a ritkaságok digitalizálása. Az újságírók ottjártakor a Pesti Hírlap 1915-ös évkönyvének digitalizálási munkálatai folytak, illetve a a Délmagyarországi Hivatalos Közlöny 1872-1918 között megjelent hatalmas köteteit fényképezték sorozatban. Sorukra várnak a Temesvarer Wochenblatt 1845-1849 között megjelent, kemény fedelű kötetbe kötött példányai, Az érdekes újság 1914 évi sorozata és mások. CD-n találhatók már a Drapelul de Lugoj (1904-1919), a Revista Institutului Social Banat-Crişana 1933-1946 között megjelent sorozatai vagy a Luminatorul újság 1881-1886 közötti példányai. A digitalizált kiadványok és kötetek a könyvtár www.bjt.ro honlapjáról is elérhetők lesznek a közeljövőben.

Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/digitalizalt_konyvtari_ritkasagok.php

Forrás: http://www.erdely.com/kultura.php?id=35051

 

- Előljárók fogadták a kölcsönzőket a könyvtárban

A könyvtárosok világnapja alkalmából a nagyváradi RMDSZ elöljárói fogadták a kölcsönzőket a Bunyitay Vince könyvtárban. Forrás és teljes cikk:

http://www.nagyvarad.ro/content.php?goto=news&do=show_news&news_id=37773

 

 

- Park helyére Megyei Könyvtár?

Még mindig megoldatlan Szatmárnémetiben a Megyei Könyvtár épületének kérdése. A Szatmár Megyei Tanács  a régi, 1970–ben lebontott polgármesteri hivatalának helyére szeretne felépíteni a egy multikulturális központot, ahol a Megyei Könyvtár is helyet kapna.  Bár ezen a helyen már rég park létesült, a telekkönyvben még mindig úgy szerepel, hogy ott a polgármesteri hivatal áll. Ez alapján a Szatmár Megyei Tanács írásban kérte Szatmárnémeti polgármesterétől a terület átadását, aki azonban arra hivatkoziik, hogy ebben az esetben nem a telekkönyv számít, hanem az, hogy a város leltárában ott park szerepel és a jelenlegi, zöldövezetekre vonatkozó jogszabálynak köszönhetően az is marad. Az RMDSZ Szatmár megyei és szatmárnémeti szervezete, valamint a Szatmár Megyei Tanács, illetve a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ frakciója sajtóközleményben közölte, hogy nem ért egyet a Megyei Tanács elnöki kabinetének azon kezdeményezésével, hogy építkezés kezdődjön Szatmárnémeti történelmi központjában.

Forrás: http://www.erdon.ro/hirek/im:erdon:news-erdely/cikk/park-helyere-megyei-konyvtar/cn/news-20080327-06220613

 

 

- 21 tonnányi könyvadomány

33 ezer kötetet - összesen mintegy 21 tonnányi könyvet - kapott adományba a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. A svájci Marco Botta  végrendeletében a laussane-i önkormányzatot bízta meg azzal, hogy keressen gazdát könyveinek. A svájci elöljárók a sepsiszentgyörgyi könyvtárat szemelték ki a célra. A francia, német, angol és olasz nyelvû szépirodalmi, történelmi és földrajzi köteteknek új részleget nyit a könyvtár.

Forrás: Erdély FM, 2008. április 02.

 

 

MOZAIK

 

- Játék a könyvekkel

Veszíts el egy könyvet! Jelszóval az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár indított játékot. A kezdményezés nem új, bookcrossing néven már ismertté vált az egész világon. A játék márciusban indult, és  sokan csatlakoztak hozzá, túllépve a város és az ország határait.  Erdélyben is akadtak játékos kedvű könyvtárosok: Székelyudvarhelyen 8 könyvet 'veszítettek el' szándékosan árprilis közepén a könyvtárosok, Gyergyószentmiklóson pedig a Könyvtárosok Napja program első mozzanataként, április 24-én startolt a játék.

A játék abból áll, hogy különböző, forgalmas helyeken szándékosan elvesztik könyveiket az emberek, hogy mások megtalálhassák, olvashassák, majd ők is elveszítsék. A könyvek sorsa követhető a játék fórumán. Az orosházi könyvtárosok bíznak abban, hogy más könyvtárak is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez (ezúttal is erre kérnek minden kedves kollégát), így a könyvtárak lehetnek majd a motorjai a játék  elterjedésének. A játék alapötlete egy olvasó fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárat.                                                                       

Részletek az orosházi könyvtár blogján: http://blog.justhvk.hu/?p=521HYPERLINK "http://blog.justhvk.hu/?p=521"  

Forrás: KATALIST; Hargita Népe, 2008. április 15.; Bákai Magdolna, Városi Könyvtár Gyergyószentmiklós 

 

 

- Wikipedia hagyományos formátumban
Megjelenik a népszerű internetes lexikon nyomtatott változata néhány hónapon belül. Az összesen 50000 címszót tartlamazó lexikális évkönyvnek nevezett műben minden szöveg szabadon felhasználható, idézhető. A kiadványban a 2007-es és a 2008-as esztendő legnépszerűbb témáinak tömörített változatait szerkesztik össze.

Forrás: KIT hírlevél, 2008.04.30.

 

 

 

Szerkesztõk:

Bákai Magdolna (Városi Könyvtár Gyergyószentmikló s, könyvtárigazgató ), bakai.magdolna@ gmail.com

Hubbes László-Attila (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyö rgy, könyvtáros) hubbeslaszlo@ gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyö rgy, könyvtáros),

twsa@freemail. hu

 

E lapszám felelõs szerkesztõje: Bákai Magdolna.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthetõ. A hírlevél megrendelhetõ a következõ címen: ReMeK-e-hirlevelsubscribe@yahoogrou ps.com vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@ gmail.comcímen.