Vissza
KITÜNTETETTJEINK

Elismerések és kitüntetések a 2005 évi Könyvtárosok Napja alkalmából

[a képekre kattintva a http://fszek.hu szolgáltatása érhető el!]




Kitüntetéseket kaptak:

  • A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium minisztere Szalai Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének nyugalmazott osztályvezetőjének Széchényi Ferenc díjat adományozott.


  • A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium minisztere „Miniszteri dicséretben” részesítette Szirtes Katalint, a Budai régió munkatársát, valamint Koppány Endrénét, a Szerzeményezési osztály volt munkatársát az otthonukhoz kötöttek részére a könyvek házhoz szállításában végzett kiemelkedő munkájáért.


  • A Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozata) adományozta dr. Fodor Péter főigazgatónak.


  • Budapest főváros XIII. kerület polgármestere Vörösné Jánosi Katalint az Észak-pesti régió Dagály utcai könyvtárának vezetőjét "Polgármesteri dicséretben" részesítette.



  • 2005. évi kitüntetések:

    Az In honorem artis bibliothecariensis - SZABÓ ERVIN-EMLÉKLAP

    2005. évi díjazottja: Egri Krisztina

    Egri Krisztina 2001 augusztusa óta a Központi Könyvtár tájékoztató könyvtárosa, 2002 őszétől a Közhasznú Információs Szolgálat meghatározó munkatársa.
    A díjra kollégái a Központi Könyvtár honlapjának színvonalas kialakításában és továbbfejlesztésében játszott fontos, alapvető szerepe miatt jelölték.
    A web-portál szerkesztésében a kezdetektől fogva részt vett, 2004 decemberétől pedig ő lett a Központi Könyvtár honlapjának a főszerkesztője. Összehangolja és ellenőrzi a szerkesztők munkáját, és önállóan formálja a Központi Könyvtár főoldalát. Szerkeszti, és cikkekkel látja el többek között a Közhasznú Információ, az olvasótermek, és egyéb menüpontok oldalait, ötleteivel segíti a többi kolléga munkáját. Keze alatt vált a portál központi könyvtári oldala valóban naprakész, sokszínű tájékoztató eszközzé. Archívumba rendezte a Központi Könyvtár rendezvényeit és kiállításait, így a lezajlott programok megbízhatóan visszakereshetővé váltak, időrendi sorrendben követik egymást – megkönnyítve egyben az összegző jellegű beszámolók anyaggyűjtését.
    Elkészítette a Közhasznú Információs Szolgálat linkgyűjteményét. A folyamatosan ellenőrzött és továbbépített gyűjtemény a napi tájékoztató munka egyik alapvető elektronikus segédlete. Kapcsolódási pontokkal látta el a könyvtár rendezvénysorozatairól tudósító oldalakat is.
    Létrehozta a Hét kérdése és a Nevezetes Napok rovatokat, így a kínálat érdekes kvíz-játékokkal, az adott napokhoz fűződő néphagyományok és szokások leírásaival, valamint irodalmi anyagokkal bővült.
    Vállalta a Központi Könyvtár egyesített tájékoztató linkgyűjteményének elkészítését is, mely könnyen használható kiindulópontot és széles kitekintést kínál az olvasóknak. Saját kutatásai és a tájékoztató könyvtárosok javaslatai alapján folyamatosan kiegészíti, karban tartja ezt a válogatást – megkönnyítve ezzel a könyvtári hálózat többi tájékoztató könyvtárosának munkáját is.
    Nyár közepén vette át a továbbtanulási információs feladatokat. Ehhez a témához is új, önálló oldalt készített. Rendszerezte és könnyen elérhetővé tette a továbbtanulással kapcsolatos információkat és internetes elérhetőségeket. Nemcsak a magyarországi helyzetet tárta fel, hanem az Európai Unió országaiban és az Egyesült Államokban kínálkozó lehetőségeket is ismerteti.
    A British Council-lal együttműködve a Továbbtanulási Tanácsadó Szolgálat oldalán külön oldalt fejleszt az Egyesült Királyságra vonatkozó információkról a Gateway UK menüpont alatt.
    Létrehozta az Újdonságok rovatát, ahol a könyvtár olvasói a Központi Könyvtár állományának bővüléséről értesülhetnek. E rovatban dokumentumtípus és lelőhely alapján is könnyen kereshetnek az új szerzeményekre kíváncsiak. Rokon, de mégis más jellegű a szintén általa indított Ajánló rovat, melyben a könyvtárosok népszerűsítenek egy-egy olvasmányt vagy látni-hallani valót.
    Összegezve: Egri Krisztina kezdeményezései jelentős mértékben hozzájárultak a Központi Könyvtár honlapjának népszerűségéhez, ugyanakkor jól szolgálják az új típusú könyvtári tájékoztató tevékenység térnyerését könyvtárunkban. Mindezek alapján méltán vívta ki munkatársai és a díjat odaítélő bizottság elismerését.

    Pro Bibliotheca Civica

  • Béniné Virág Mária Informatikai osztály vezetője


  • Béniné Virág Mária könyvtárunk informatikai fejlesztésének egyik meghatározó egyénisége. 1999. április 12. óta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár informatikai osztályának munkatársa, 2001. február 16-tól vezetője.
    Szakterületén alapos felkészültségű, nagy munkabírású, a bonyolult helyzetekben mindig eligazodó, megoldást kereső és találó szakember. Az új szakmai törekvések iránt nyitott, a rendkívül dinamikusan változó informatika területén szakmai ismereteit folyamatosan megújítja.
    Vezetőként munkatársaival szemben magas szakmai követelményt támaszt, folyamatosan figyelemmel kíséri fejlődésüket, szorgalmazza ismereteik állandó bővítését.
    Munkakörében fáradhatatlanul dolgozik a könyvtár informatikai fejlesztésén, a napi feladatok gyakorlati megoldásán, az informatikai rendszer üzemeltetésének összetett feladatain.
    Tevékenysége különösen kiemelkedett a könyvtár egészét átfogó informatikai rendszer kiépítésében, az informatikai rendszer fejlesztésében, az üzemeltetés új megoldásainak kidolgozásában.
    Az intézményünkben alkalmazott integrált könyvtári szoftver telepítésében, tesztelésében meghatározó szerepet játszott. A szoftver fejlesztését a szakmai munkacsoportokkal, az egyes modulok szakértőivel együttműködve folyamatosan gondozza, koordinálja.
    A könyvtár információs technológián alapuló hálózati szolgáltatásainak kiépítésében kezdeményezően, alkotóan vesz részt.
    Nagy feladatot vállalt a könyvtár portáljának megújításában, a működtetés szervezeti feltételeinek megteremtésében, szolgáltatási rendszerének kidolgozásában.
    Szakmáját hivatásának tekinti, felelősséget érez a használók magas színvonalú kiszolgálása iránt.
    A Pro Bibliotheca Civica kitüntetés adományozásával személyében azt a szakmai és emberi hozzáállást ismerjük el, amellyel hozzájárult az informatikán és a hálózati megoldásokon alapuló könyvtári technológia megújításához, az új minőségű szolgáltatási rendszer kialakításához.


  • Dr. Szatmári Istvánné a Budai régió Ugocsa utcai könyvtárának vezetője


  • Dr. Szatmári Istvánné könyvtárunk egyik meghatározó egyénisége. 1969. október 16-tól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa. Kezdettől a XII. kerületi könyvtárban dolgozik. 1993 óta vezetője a XII. kerületi könyvtárnak.
    Sokat vállaló, nagy munkabírású, a nehéz szakmai helyzetekben mindig eligazodó, és megoldást kereső és találó szakember. Hihetetlen energiával dolgozik a saját könyvtára, a régió, a FSZEK érdekében. Nyitott az új szakmai törekvések iránt. A Böszörményi úton – a mostoha viszonyok ellenére – szervezett, jól működő, nagy olvasótáborral rendelkező, sokféle szolgáltatást nyújtó könyvtárat formált. Ezekben az években is színvonalas könyvtári rendezvények (könyv örökbefogadás, irodalmi estek) szervezése fűződik a nevéhez. Kiemelkedően jó kapcsolatot alakított ki a XII. kerület önkormányzatával, intézményeivel, pedagógusaival, az olvasókkal; nem utolsósorban a kerületben élő művészekkel, írókkal, akik közül jó néhányan – az ő egyéniségének hatására – alkotják azt a szellemi kört a könyvtár körül, ami évek óta a kerület egyik meghatározó kulturális helyévé teszi.
    Régiós szinten vállal olyan feladatokat, amire „senkinek nincs ideje”, vagy tapasztalata, felkészültsége. Ezeket nagy precizitással, mindent körülményt mérlegelve old meg. Évek óta meghatározó, aktív tagja a régió szerzeményezési bizottságának. Intézményi szinten is részt vállal a feladatokból: több éven keresztül részt vett a Könyvtári Híradó szerkesztésben, több szakmai bizottság pl. Arculattervezés, CIRC-bizottság tagjaként értékes javaslataival és munkájával (Corvina számos részterületének tesztelése, véleményezése) segítette és segíti a könyvtár szakmai fejlődését.
    Kiemelkedő szakmai tudását folyamatos tanulással, önképzéssel fejleszti.
    1999-től felkészülten kapcsolódott be az új Ugocsa utcai Könyvtár szakmai előkészítésébe, a szolgáltatás rendjének, és belső terének kialakításába. Sikeresen megszervezte az átköltöztetést, és a gyerekkönyvtár integrációját. Az első 9 hónap tapasztalatai alapján, egy nagyon jól működő nagy forgalmú könyvtárat irányít. Ahogy az eddigi eredmények is bizonyítják, él az új könyvtár adta lehetőségekkel: Meseíró pályázatok, házhoz szállítás, használó képző tanfolyamok, British Council pont- hogy csak párat említsünk. Sokat tesz azért kollégáival együtt, hogy az Ugocsa elismert, közkedvelt könyvtárává váljon a Hegyvidéknek, a FSZEK hálózatának.
    Szakmáját hivatásának tekinti, felelősséget érez a használók magas színvonalon történő kiszolgálása iránt. Maximalista magával szemben és a munkatársaktól is megköveteli a pontos, precíz munkát.
    A Pro Bibliotheca Civica kitüntetés adományozásával személyében azt a szakmai és emberi hozzáállást, helytállást ismerjük el, ami az új helyzetekhez való alkalmazkodást, váltani tudást, az új ismeretek magas szintű elsajátítását, szakszerű alkalmazását és továbbadását jelenti.




    Nyugállományba vonulása alkalmából aranygyűrűben részesült:

  • Aknay Tibor a Kelet-pesti régió Kőbányai Könyvtárának tájékoztató könyvtárosa

  • Benjámin Judit az Észak-pesti régió Mosoly utcai könyvtárának vezetője

  • Pálfalvi Ferencné a Perlési csoport vezetője.



  • Szakmai tevékenységének magas színvonalú ellátásáért munkatársi címet kap:

  • Jaksa Ferencné Budai régió központ munkatársa

  • Kéry Zsuzsa Központi Könyvtár Kölcsönzési és raktári osztály




  • Kezdeményezőkészsége, hivatástudata elismeréseként tanácsosi címet kapott:


  • Hatlaczky Katalin Kelet-pesti régió Kőbányai Könyvtár

  • Kakas Istvánné Észak-pesti régió Lehel utcai könyvtár

  • Karner Katalin Központi Könyvtár -Budapest Gyűjtemény

  • Mezeiné Nagy Mariann Dél-pesti régió Thököly úti könyvtár

  • Oszkó Judit Budai régió Békásmegyeri Könyvtár



  • Főigazgatói dicséret


    Kiemelkedő szakmai tevékenysége, munkaköri kötelezettségein túlmutató feladatok magas színvonalú ellátása, az intézmény érdekében végzett elkötelezett munkája elismeréseként főigazgatói dicséretben részesül:


  • Bondár Attila, a Központi Könyvtár Kölcsönzési és raktári osztály dokumentumellátó csoportjának vezetője, aki munkáját szorgalmasan, pontosan végzi, folyamatosan képzi magát, széles áttekintéssel rendelkezik, feladatait hatékonyan oldja meg.


  • Csordás Gábor, Gazdasági Igazgatóság, Műszaki osztály. Műszaki ügyeletesként munkáját precízen, kimagasló szakértelemmel végzi, az egyéb szakterületeken jelentkező problémákat önállóan oldja meg.


  • Farkas Jánosné, Budai régió, Csillaghegyi Könyvtár. A csillaghegyi könyvtár rendjének, tisztaságának biztosításáért végzett igényes, több mint egy évtizedes lelkiismeretes munkájáért.


  • Földényi Krisztina, Kelet-pesti régió, Újhegyi Könyvtár vezetője. Kreatív, elhivatott kolléga, számos nagy sikerű rendezvény szervezője, aki a könyvtár felújításában, átrendezésében is jelentős szerepet vállalt.


  • Goldoványi Zoltán, Kelet-pest régió, Eötvös Könyvtár vezetője. Kezdeményező, minden új feladatra nyitott, hivatását magas szinten gyakorló munkatárs, akinek dinamikus munkavégzése biztosítja a könyvtár fejlődését, az olvasók színvonalas kiszolgálását.


  • Gulyka Lajosné, Gazdasági Igazgatóság, a Számviteli osztály anyag- és eszközraktárosa, munkáját precízen végzi, a többletfeladatokat is lelkiismeretesen ellátja.


  • Hornyák Erzsébet, Észak-pesti régió, Pannónia utcai könyvtár könyvtárosa. Munkáját egyenletesen színvonalasan végzi, számítástechnikai szakismerete nélkülözhetetlen. Jól kommunikál az olvasókkal, segítőkészsége közismert.


  • Hucskóné Kovács Mária, Kelet-pest, Kassák Könyvtár vezetője. Lelkiismeretes, megbízható munkatárs, aktívan részt vesz a kerület kulturális életében. Az elmúlt évben jelentős szerepet töltött be a könyvtár felújítási munkálatainak szervezésében.


  • Kaszás Veronika, a Központi Könyvtár gyermekkönyvtárosa. A Sárkányos lovagrend programjaiért, a Sárkányos mesenapok megszervezéséért, a Janikovszky pályázatban való közreműködéséért.


  • Kiss Adrienn, Dél-pesti régió Üllői úti könyvtárának könyvtárosa. Kreatív munkájáért, kiemelten a táborok szervezésében és lebonyolításában, valamint az Andersen év kapcsán végzett tevékenységéért.


  • Kovács Éva, a Dél-pesti régió igazgatója. Kezdeményező készségével nagy mértékben hozzájárult, hogy a Dél-pesti régió elsőként valósította meg az informatikai rendszer kiépítését és sokat tett eredményes működtetéséért. Jelentős szerepet vállalt a régió könyvtárainak megújításában.


  • Kovács Ilona, Észak-pest, Lehel utcai könyvtár könyvtárosa. Már közhasznú munkatársként készült választott hivatására, képezte magát. Minden rábízott feladatot pontosan végez el, tisztában van a munkafolyamatokkal, odaadással és tisztelettel foglalkozik az olvasókkal.


  • Krett Zoltán, Központi Könyvtár, Közhasznú információs csoport tájékoztató könyvtárosa. Szakszerű, gondos munkát végez, kitűnően használva a hagyományos és elektronikus információs forrásokat, tudását a továbbképzésben mint oktató is kamatoztatja.


  • Nagy Kálmánné, Észak-pest, Terézvárosi gyerekkönyvtárban takarító. Kifogástalanul tisztán, rendben tartja a Liszt Ferenc téri könyvtárat, rendezvények esetén is számítani lehet közreműködésére.


  • Rátky Ágnes, Dél-pest, Boráros tér könyvtár vezetője. Nagy szakmai hozzáértéssel, példaértékű körültekintéssel végzi tájékoztató, állományépítési feladatait, rendszeresen és sikerrel vesz részt pályázatokon, munkájának köszönhetően eredményesen működik a könyvtár.


  • Dr. Reisz László, Központi Könyvtár, Szociológiai gyűjtemény könyvtárosa. Munkáját tartósan magas színvonalon végzi. Rendszeresen publikál, sokat tesz a magyar társadalom-tudomány történeti állomány megóvásáért. Szaktájékoztató és feldolgozó munkája mellett nevéhez fűződik a Magyar Társadalomtudományi Digitális Archívum létrehozása.


  • Sághi Ilona, humán referens. Kiemelkedő munkát végez a könyvtár munkatársainak képzése, továbbképzése terén, Sokat tett a humánpolitikai feladatok rendszerszerű kialakításáért. A könyvtár egészének munkáját ötleteivel, kezdeményezéseivel segíti.


  • Soltész Anna, a Szerzeményezési és feldolgozó osztály csoportvezetője. Jelentős szerepe volt a Corvina könyvtári rendszer katalogizálási moduljának bevezetésében, a Textlib-ről Corvinára átállás előkészítésében, a munkavégzés folyamatosságának kialakításában. A JavaCAT modul tesztelésében, fejlesztésében, a változások alkalmazásában és alkalmaztatásában kulcsfontosságú szerepet tölt be.


  • Szabó Balázs, Informatikai osztály. Az Észak-pesti régió könyvtárainak informatikai üzemeltetésért felelős. Szakértelemmel és hozzáértéssel látja el feladatait, jó kapcsolatot alakított ki a régióban dolgozó kollégákkal.


  • Szirtes Katalin, Budai régió, Török utcai könyvtár. A Könyvet házhoz szolgáltatás megszervezéséért, az érintettek elismeréséét kivívó teljesítéséért.


  • Thirjung Erika, Gazdasági Igazgatóság, Üzemfenntartási osztály. A takarítók szolgálatvezetőjeként megbízhatóan koordinálja a munkát, rendszeresen lehet rá számítani a rendezvényeken, hétvégi műszakban is.


  • Tóth Tamás, Gazdasági Igazgatóság, Kötészet. Több mint egy évtizede magas színvonalon, megbízhatóan, szorgalmasan végzi munkáját.


  • Varga Lilla, Dél-pesti régió Börzsöny utcai könyvtár könyvtáros. Figyelmes, segítőkész kolléga. Informatikai- szakmai ismereteit a József Attila évfordulóhoz kapcsolódó tartalmas, érdekes internetes játék kapcsán bizonyította.


  • Wenczel Györgyné, Budai régió, Budafoki könyvtár könyvtáros. Igényes, körültekintő munkájáért, munkakörén túlmutató, felelősségteljes feladat megoldásaiért.