Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

KÖNYV
éRTÉKES RÓMAI ZARÁNDOKKALAUZ


Az érdeklődésre való tekintettel Ruppert József piarista A piarista diák Rómában című útikalauza 2007-es első kiadása után elkészítette a második, javított, bővített kiadást. Az előszóban a szerző rámutat, hogy a kegyesrendi iskolák diákjai, a piarista szellemiség tisztelői közül sokan utaznak Rómába. Tudják, hogy az első piarista iskolát itt nyitotta meg Kalazanci Szent József 1597-ben. A kiadvány segítséget nyújt azoknak, akik római tartózkodásuk alatt kegyeletüket szeretnék leróni a piarista rend alapítója előtt. Rövid, tartalmas történeti áttekintés vezeti be a megtekintésre javasolt helyszínek leírását. A szerző ismerteti Kalazanci Szent József életútját, a piarista iskolák alapítását.

Az Örök Városban nem szabad kihagyni az 1682-1692 között épült San Pantaleo (Szent Pentele) templomot és a piarista anyaházat. A San Pantaleo főoltárát Nicola Savi, a híres Trevi-kút készítője kezdte el tervezni. A főoltár alatt van elhelyezve a szent rendalapító sírja. Amikor Kalazanci Szent József birtokba vette ezt a templomot, az a jelenleginél jóval kisebb méretű volt. Itt van Boldog Pietro Casani piarista - Kalazancius szent életű, leghűségesebb munkatársa és barátja -oltára és csontereklyéje, valamint Pirotti Szent Pompilius piarista gyönyörű szobra, mellette a templom falában tiszteletreméltó Glicerio Landriani sírja található, akinek szentté avatása folyamatban van. A rendház épületét maga Kalazancius vette meg első iskolájának, az évszázadok során többször átépítették. Ugyanitt látható a „jelenés" kápolnája, valamint Kalazancius kicsiny, egyszerű, szegényes szobája, sok tárgyi emléke.

Rómában kihagyhatatlan a Szent Péter-bazilika, benne látható Kalazanci Szent József szobra, Innocenzo Spinazzi 1755-ben készült alkotása, melyet jól lehet látni a pápai oltár mellől is. Az altemplomban meglátogathatjuk a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt magyar kápolnát, amelyet Szent II. János Pál pápa szentelt fel 1980. október 8-án.

Ezt követően a Santa Maria Maggiore-bazilikával lehet folytatni a zarándokutat, ahol Kalazanci Szent József is sokat imádkozott. A Madonna dei Monti-templomban sokszor mutatott be Kalazancius szentmisét, nagy márványtábla állít emléket látogatásainak. A forgalmas Piazza Veneziáról betérünk a tizenkét apostol bazilikájába, amellyel egybeépült a Colonna palota.

Ruppert József a kiadványban felhívja a figyelmet a pogány Minerva-szentély fölé épített, művészi értékekben gazdag, Santa Maria sopra Minerva csodálatos domonkos templomra, amely Róma egyetlen gótikus stílusú istenháza. Innen nem messze találjuk a Pantheont, Róma egyik legjellegzetesebb épületét. Ezen a téren, a Pantheon előtt gyakran áthaladt Kalazancius. Az volt ugyanis a szokás a kegyesrendi iskolában, hogy a gyermekeket tanítás után sorba állították, és egy-egy tanár vezetésével a négy égtáj felé csoportoson haladva hazakísérték őket, hogy megóvják tanítványaikat az utca veszélyeitől.

Piarista szempontból fontos a Piazza Navona felé haladva csak kintről látható Benedetto Giustiniani bíboros családi palotája, amelyet a híres építész, Borromini fejezett be a 17. században. A bíboros nagy jótevője volt a rendnek, a palota kápolnájában öltöztette be a piarista reverendába Kalazaciust 1617. március 25-én. Ha a Fontana di Trevi megcsodálására indulunk, kis kitérővel meglátogathatjuk a Collegio Nazareno piarista iskolát és diákotthont, amelyet maga Kalazanci Szent József alapított 1630-ban. Egy időben ott is lakott, később is gyakran felkereste. Az intézmény Róma leghíresebb iskolái közé tartozott, kulturális, tudományos és társadalmi központ volt. Egy másik emlékezetes látnivaló a Szent Ferenc stigmái tiszteletére szentelt templom, amelyben Kalazanciusnak is szentelt kápolnát 1749-ben a Szent Ferenc stigmáiról nevezett testvérület, s amelynek a piarista rendalapító haláláig tagja volt. A Szent Pantaleon-templom és -rendház után a másik legfontosabb emlékhely a piarista rendet és szellemiségét tisztelő zarándok számára a Santa Dorotea-templom. Az egyszerű barokk templom melletti (ma ferences) rendház homlokzatán márványtábla emlékeztet az első iskola megnyitásának 350. évfordulójára, amelyet 1947-ben helyeztek oda. Innen indult el Kalazancius iskolája szolgálni a szegény ifjúságot, először Rómában, aztán Itáliában és még a rendalapító életében Közép-Európában. Napjainkban a kegyesrendi iskolák nem csak Európát hálózzák be. A piaristák Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában, Japánban és a Fülöp-szigeteken is működnek.

A szerző javasolja, hogy a Rómában tartózkodó turisták szánjanak rá egy délutánt és látogassanak el a közeli kedves kisvárosba, Frascatiba. Itt történt a piarista rend első Rómán kívüli alapítása 1616-ban. Kalazanci Szent József 1617 szeptemberében egy szép Máriaképet ajándékozott az itt szolgáló piarista közösségnek, amelyet a római Bovarelli családtól kapott. A Madonna delle Scuole Pie di Frascati (a frascati-i kegyes iskolák Madonnája) hamarosan zarándokhellyé tette a templomot.

Zárszavában Ruppert József kiemeli, hogy sok templom, épület és hely őrzi Kalazanci Szent József és a piaristák emlékét Rómában, e kiadványban csak egy csokorravalót nyújtott át az olvasóknak, a zarándokoknak. A kis kötetről szóló ismertető csak a legfontosabb helyszíneket ragadja ki, de a teljes tartalom mind történelmi, mind egyház- és rendtörténeti szempontból értékes olvasmány.

Piarista füzetek 19., A Piarista Rend Magyar Tartománya, Budapest 2016

Fodor György

 

Keresés a Katholikos oldalain