Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

Fodor Sándor
lEVÉL ODAÁTRA

 

Húsz év nagy idő egy ember életében, az emberiség történetében alig észrevehetőnek, jelentéktelennek tűnik. Onnan viszont, kedves barátom, ahol te vagy - az időnek úgyszólván nincsen jelentősége hitünk szerint, mert te immáron, kerek húsz esztendeje az időn kívüliségbe költöztél, ahová a Fennvaló akarata szerint én is követlek majd téged.

Húsz éve szakadt meg ifjúkorunktól indult ismeretségünk, amely - minek tagadnók? - csak lassan, nehezen mélyült igaz férfiúi barátsággá. Ele i nte, 19-20 éves egyetemi hallgatókként, csak felületes ismeretség alapján vélekedtünk egymásról. Ismeretségünk igaz barátsággá csak az engem ért tragédia, nagyobbik kislányom váratlan halála nyomán mélyült és tartott egészen halálodig.

Életünk során jelentéktelen megszakításokkal együtt dolgoztunk az Irodalmi és Művészeti Kiadónál, onnan együtt „helyeztek át" bennünket a frissen alakult Napsugárhoz, majd pedig - immár nyugdíjas korunkban, jó barátokként - a Keresztény Szó szerkesztésére vállalkoztunk, mígnem a halál kereken 20 éve el nem szólított téged. De vajon a vén kaszás tényleg végét vetette-e barátságunknak? Kötve hiszem, hiszen veled együtt vallottam és vallom, hogy az örök jelenben ismét együtt leszünk. Most, halálod 20. évfordulóján igencsak sokat foglalkoztatott a kérdés, vajon milyen tudattal, milyen meggyőződéssel nézünk majd szembe egymással - odaát. Egy bizonyos: amikor Tempfli püspök atyánknak meggyóntál (alig néhány nappal halálod előtt), akkor minden földi kicsinyességtől, bűntől, hibától megszabadultál. Remélem, hogy nekem is sikerül majd ugyanilyen lélekkel búcsúznom az élettől - és majd úgy nézünk szembe egymással, mint hajdani egymásnak gyónásaink után tettük.

Valamennyiünk közül te voltál messze a legtehetségesebb, Bandikó, én pedig ezért soha nem irigyeltelek. Ám mindkettőnknek számot kellett és kell majd adnunk a ránk bízott talentumokról. Te ezen már túl vagy - és ezért talán irigyellek is egy kicsit. A viszontlátásra, kedves Barátom!

 

Keresés a Katholikos oldalain

Támogassa a Keresztény Szót kiadó Verbum Egyesületet adójának 2 százalékával!

Idén is 2010- es évi adójának 2 SZÁZALÉKÁT ajánlhatja fel nonprofit intézmények számára. 
Kérjük, amennyiben fontosnak tartja intézményünk fejlődését, a 2010- es adóbevallási ív leadásakor adója 2 százalékát ajánlja a VERBUM Egyesületnek.

Adataink:
Asociaţia Culturală Creştină VERBUM
VERBUM Keresztény Kulturális Egyesület
C.I.F. : RO17111720
Cont bancar (IBAN): RO45RNCB01060266 04990001
BCR Cluj

 

 

biblia

Minden kegyelem

A 65 éves Jakubinyi György érsek köszöntése