« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Többet tudni, gyorsabban
Savoir plus et plus vite
Denis Jeambar
L’Express International, semaine du 22 au 28 juin 2006


Nem fejlődés, inkább forradalom. Az internet napról napra forgatja föl a világot, de főleg az információs részét. A tömegjelenség elől előbb-utóbb senki sem menekül: mára már két franciából egy rendelkezik számítógéppel és a francia polgárok havonta átlagosan 21 órát töltenek a világhálón.

Az átalakulás önmagában véve nagy előny, mivel a tudás a legjobb fegyver az elidegenedés ellen. Még többet és gyorsabban tudni pedig még jobb fegyver. Kockázatok persze ez esetben is léteznek: az érzelmek győzelme az elmélkedés fölött, a minőség színvonalának csökkenése, de főleg a lényeg és a redundancia összefolyása, illetve összekeverése. A lexpress.fr honlap már 10 éve kerüli ki ezeket a csapdákat, és a lehető legjobbat kínálja az internetezők számára. Hagyományos, nyomtatott változatával azonos kritériumoknak kíván megfelelni, melynek kulcsszavai: szükség, minőség, elkötelezettség.

Mivel az újság már naponta frissül és nemrégóta

– új, átláthatóbb, letisztult külsővel rendelkezik,

– mindenféle aktualitásról beszámol (országos, európai és nemzetközi),

– az információs tábor valamennyi tagját ott kívánja tartani (politika, gazdaság, tudomány, kultúra stb.),

– a lehető legtöbb zsurnalisztikai műfajt használja föl (kutatások, portrék, interjúk, riportok stb.), hogy az internetezők kedvében járjon,

– több interaktivitási lehetőséget ad, hogy inkább a kétirányú kommunikáció domináljon,

– végül kép-, animáció-, hang- és videóanyaggal rendelkezik,

a lexpress.fr kihasználja az internet valamennyi előnyét. Mert a jelen korban egy internetes információbázisnak alkalmazkodnia kell a modern elvárásokhoz, hogy megfelelő helyet kaphasson a mobil média új világában.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány