« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Gyenge beadás
Schwache Flanke
von Peter Graf und Rolf Ackermann
WirtschaftsWoche, 3. Juni 2006


A német munkaügyi miniszter a taktika nagymestere. Ha szorul a hurok, egyszerűen megnyit egy másik csatateret – legalább néhány napra –, így már senki nem beszél az eredeti problémáról. Nemrég az egész nagykoalíció a Hartz IV egekbe szökő költségeiről beszélt, a miniszter Európa szociális átalakításáról tartott beszédet: „Szociális összetartozás és gazdasági erő két különböző dolog, a gazdaság az emberért van és nem fordítva” – mondta. Egy szociáldemokrata számára szívet melengető szavak lehetnek, azonban nem vezetnek sehova.

Ezúttal úgy néz ki, hogy a manőverezés nem célravezető. A néhány éve bevezetett Hartz-rendszer hibái túlságosan nagynak bizonyulnak, az adófizetőknek egyszerűen túl sok pénzébe kerül, miközben a munkanélküliség nem csökken. A Hartz-reformokat ugyanis csak gyors beavatkozásra tervezték, az ma már homályos, hogy pontosan hol és miként kell új munkahelyeket létrehozni.

A nagykoalíció reformpolitikájának gyenge oldala marad a foglalkoztatási politika, és ez mindkét koalíciós partner felelőssége. A munkaügyi miniszter semmilyen elképzeléssel nem rendelkezik, Merkel elsődleges célja jelen pillanatban pedig hatalmának konszolidálása. Habár a munkanélküliségi ráta idén májusban 11,5 százalékról 10,8 százalékra csökkent, a szociális biztosításra köteles foglalkoztatás továbbra is leépül. A német gazdaság így továbbra is a világgazdaságtól függ. A fogyasztási kedv pedig mit sem növekszik, és ez elsősorban a gyenge munkaerőpiacnak köszönhető. A kormánynak ezért sürgősen liberalizálnia kell a munkaerőpiacot, hogy az működő piacként szerepeljen és a bérek a kereslethez és kínálathoz igazodhassanak. Egy mozgékonyabb bérflexibilitás komoly foglalkoztatási hatással bírhat – írja az OECD a legújabb Németországról szóló tanulmányában.

© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány