« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Egy évvel a „NEM” után
Un an apres le non
Bernard Guetta
L’Express International, semaine du 1 au 7 juin 2006


Laurent Fabius szerint nem az Európai Unió alkotmányának bukása idézte elő a válságot, hanem fordítva. A válság már előbb elkezdődött, és ennek az egyik tünete az, hogy Európában nem született elfogadható alkotmány. De vegyük szemügyre kicsit alaposabban ezt a válságot. Egyrészt, mióta vége a háborúnak, és nem fenyeget a szovjet veszély sem, az uniónak sok európai nem látja már értelmét. Másrészt, az Unió túl sok európai polgár szemében nem több egyszerű eszköznél arra, hogy nyomást gyakoroljanak a jövedelmekre, hogy szigorítsák a költségvetést és eszközt egy olyan liberális fordulat megvalósulásához, amiért nem sokan rajonganak Európában.

Igaz, hogy a válságot az alkotmány elutasítása előzte meg, de egyértelműbb igazság, hogy a „nem” semmit sem rendezett el. Sőt, mindent csak tovább bonyolított, mivel azonkívül, hogy az unió ezzel lemondott egy átláthatóbb, demokratikusabb intézményrendszerről, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy tovább bővüljön, és azonfelül, hogy Európa ezzel még idegenebbé vált az európaiak számára, az alkotmányt elutasító kampány csak állandósította félelmeinket. Úgy tűnik, hogy nem lesz könnyű elfelejteni, amíg nincs egy B-terv. Márpedig az egyelőre nincs, de talán hamar létrejöhet, mivel egyre többen akarják, és lassan ott tartunk, hogy innen már csak fölfelé vezet az út.

Válság van vagy nincs itt, nem ez a lényeg. A kihívásokkal kell törődnünk. Azzal, hogy megvédjük Európa helyét a világban, közös megoldásokat találjunk közös problémákra. De nem az államoktól kell többé elvárnunk, hogy csodát tegyenek. A kormányok csak összebarkácsolják, amit a pártok eléjük raknak. A pártokban fog újra kibújni az európai ambíció csírája. Mert nincs más választásuk, akármilyen hosszú vagy nehéz lesz ez az út: ideje tudatosítani, hogy ez az egyetlen, hacsak az unió nem kíván mindenről lemondani.


© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány