« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Az előregyártott házak forgalmának növekedése az ingatlanpiac problémáiról tanúskodik
Prefab Gains Signal Housing Pain
By Mara der Hovanesian
Business Week, June 5, 2006


A kereslet csökkenése és a raktári készletek növekedése láttán nem kétséges, hogy az ingatlanpiac lanyhul. De azoknak, akiknek még ez sem elég, érdemes egy közelibb pillantást vetniük az előregyártott otthonok értékesítésével foglalkozó vállalkozások előtt álló perspektívákra. A két trend mindig párhuzamos: az ágazat erősödése az ingatlanpiac problémáinak megjelenésével jár karöltve.

Az előregyártott házak utáni kereslet a Katrina hurrikán után ugrott meg nagymértékben. A kormány 900 millió dollárt fizetett ki több mint 25 000 mobil házra, hogy otthonuk újjáépítéséig ideiglenesen fedelet adjon a károsultak feje fölé. De az ágazat felfutása nem csupán a katasztrófának tudható be, ami nem jó hír a piac többi szereplője számára. Barbara Allen, az Advocate Partners befektetési bank igazgatóhelyettese arra mutat rá, hogy az 1970-es évek óta folyamatosan csökken az új házak építése, míg egyre nagyobb ütemben növekszik az előregyártott házak forgalma.

De miért van mindez? Egyrészt az előregyártott házak 10–25 százalékkal olcsóbbak, mint a hagyományos angolszász favázas házak. Ráadásul a kamatlábak növekedésnek indultak, így egyre költségesebb új ház építésébe kezdeni. Az előregyártott házakra épülő iparág felfutása évekig is eltarthat. A legutóbbi 1991 és 1998 között volt, bár nem örvend kiváló hírnévnek a Wall Street ügynökei körében. A 90-es évek végén ugyanis a lufi kipukkant, mikor a hitelezők lazítottak a gyeplőn, és egyszerűsödött a hitelfelvétel folyamata. Ez alkalommal azonban a demográfia is az iparág oldalán áll, és a részvényárak emelkedés előtt állnak. A készház-értékesítő vállalkozások sikere azonban nem sok jóval kecsegtet az ingatlanpiac többi szereplője számára.

© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány