« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Az anti-apokalipszis lovasai
Reiter der Anti-Apokalypse
von Norbert Bolz
Welt am Sonntag, 26. Februar 2006


Nyilvánvaló, hogy a jövő modern társadalma egy multikulturális világtársadalom lesz. De ugyanennyire nyilvánvaló az is, hogy nem képzelhető el olyan multikulturális társadalom, amelyben fanatikusok élnek. Konkrétan: a világtársadalomnak meg kell oldania az iszlám problémáit. De hogyan lehetne a muszlimokat saját fanatikusaik ellen védeni? Triviális, hogy az iszlám önmagában nem fanatikus.

A probléma az iszlám mint a düh, gyűlölet és harag vallásos racionalizálásában rejlik. Itt elsősorban nem a kultúráról, hanem gazdasági, technikai és tudományos elmaradottságról van szó. Arról van szó, hogy az iszlám országok évszázadok óta egyetlen növekedési dinamikát ismernek: a földrajzit.

Egyes gondolkodók arra hívják fel a figyelmet, hogy a nyugati életformaminták nem tudnak az iszlám szociális integrációs erejével versenyezni. Elfelejtik, hogy egy modern társadalom erőssége éppen a kötődések gyengeségében rejlik.

A káoszkutatás pillangóeffektusnak nevezi azt a hihetetlen jelenséget, amikor egy pillangó szárnycsapása a világ másik végén egy tornádót eredményez. Egy ehhez hasonló pillangóeffektust figyelhetünk meg éppen a dán Mohammed-gúnyrajzok kapcsán. A fanatikus muszlimok tiltakozásánál még megrázóbb volt a nyugati politikusok reakciója. A német értelmiségiek is látszólag hamar készek elárverezni azt, amiből élnek: a vélemény- és sajtószabadságot. A cikk szerzője úgy gondolja, az egyetlen fontos dolog, amit meg kell védeni a Nyugatnak, az a sajtószabadság. Úgy gondolja, az a modern, ha az ember komolyan veszi a hitét, de szótlanul el is tudja tűrni azt, ha mások viccelődnek rajta. Azaz: a modern társadalom csak egy olyan vallást tud eltűrni, amely elviseli a gúnyt is.

A Nyugat valódi erőssége a militáns iszlámmal szemben éppen az, amit a kultúrkonzervatívok meg akarnak szüntetni: a világpiac, a tudomány, a technika és a szórakoztatóipar. Ez a négy „anti-apokaliptikus” lovas minden fanatizmust le fog győzni. Csak a modernizáció tesz védetté a fanatizmus ellen. És ez azt jelenti: fogyasztási esély és karrier. Aki a nyugati világban sikeres, nem akarja azt tönkretenni.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány