« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Hogyan érvényesülhetünk?
How We Can Prevail
By Fareed Zakaria
Newsweek International, July 18, 2005


A londoni támadások után nyilvánvaló, hogy a terror ellen kizárólag a muszlim közösség segítségével érvényesíthetjük akaratunkat, s messze nem elsősorban csak fegyverekkel. Annak ellenére, hogy a brit főváros elleni merényletek tulajdonképpen kudarcot vallottak. Azokat „leszámítva”, akik meghaltak, megsebesültek vagy egyszerűen csak látták a támadásokat, a többség gyakorlatilag egyetlen nap alatt túltette magát a történteken. A merényletek után 24 órával már járt a londoni metró és busz, az embereken a pániknak nyoma sem volt. Nagy Britannia pedig győzelmet aratott az Ausztrália elleni krikett mérkőzésen, amelynek elhalasztása szintén nem került szóba.

A terroristák egyik legfontosabb célja az volt, hogy mély válságot idézzenek elő a világ egyik gazdasági-pénzügyi központjában. Az al-Kaidának és a hozzá köthető terroristáknak ez már több mint egy éve deklarált céljuk. Ám 24 órával a támadások után a londoni tőzsde már ugyanolyan forgalmat bonyolított ugyanazon a részvényár-színvonalon, mint a támadások előtt. A világpiacok is korábban nem látott, gyors visszarendeződést produkáltak. A brit turizmusra és kereskedelemre az első jelek szerint szintén nem lesz komolyabb hatása az eseményeknek.

Ez már egy más világ, mint amivel 2001. szeptember 11. után találkozhattunk. Amikor a pénzügyi piacoknak hónapokra volt szüksége a helyrerázódáshoz. De különbözik a mai helyzet a 2004-es madridi támadásoktól is, hiszen azt követően még a spanyol tőzsdének is egy teljes hónapra volt szüksége, hogy rátaláljon régi önmagára. A 2002-es bali támadások is hosszabb időre bénították meg az indonéz gazdaságot – nem is beszélve a turizmusról.

Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a szeptember 11. utáni támadásokra már egyre rövidebb idő alatt voltak képesek választ adni adott országok és piacok. Ennek alapján pedig kijelenthetjük, hogy a terrorizmus elleni legsikeresebb pszichológiai hadviselés épp’ a töretlen gazdasági aktivitás lehet. A bezárkózó, otthonaikban meghúzódó és élelmiszercsomagokat felhalmozó emberek a terror sikerét jelentenék. Ám ha az élet akár egy támadást követően is megy tovább, új fegyverre lelhetünk a veszéllyel szemben. Ennek pedig éppen ideje, hiszen valószínűleg az utolsó pillanatban vagyunk.

© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány