« Vissza: lapszemle tartalomjegyzék 

Európa kudarcot vallott
Une défaite pour toute l’Europe
Denis MacShane
Le Nouvel Observateur, 2-8 Juin 2005


Nem csak Franciaország, de egész Európa szenvedett vereséget. Londonban és Washingtonban a neokonzervatívak Franciaországot ma hősök lakta országnak tartják. Murdoch és összes többi kollégája az idegenellenes angolszász sajtóban épp a franciákat tanulmányozza; próbálja megfejteni nagy titkukat, mellyel képesek romba dönteni az egész Európai Uniót. A csodálat nem tart sokáig. A franciák nemet mondtak. A félelem kiölte a reményt, a terv megbukott. Köszönjük nektek, Emmanuelli, Villiers és Buffet. A nizzai és maastrichti Európa működhet tovább, bár már lejárt a szavatossága. Ahelyett, hogy Európa polgárai, parlamentjei és választott kormányai új kompetenciákra tehetnének szert, marad a mi régi Uniónk, a maga tétovázó, reformszegény, zűrzavaros, korrupt és átláthatatlan jellegével.

Pedig mi egy olyan Európát szeretnénk, amely nem Chevenement-nak vagy Pasqua-nak, hanem inkább a polgároknak kedvez. Jean-Marie Le Pen és Laurent Fabius Európájában nincs semmi közös. A jobboldal megmutatta, hogy nem képes olyan vitákat folytatni, melyek egy haladó Európa jövőjének kedveznének. Az eszményi Európa azt kívánná, olyan íróknak kötelezzük el magunkat, mint Mitterrand, Jean Monnet vagy Victor Hugo. Akik egész héten Brüsszelt, a Központi Bankot vagy Barrosót bírálgatják, nem kell csodálkozniuk, ha a hét végére polgártársaik a nem mellett voksolnak. Egy hosszabb és erősebb kampányra lenne szükség, ha európai álmainkat a valóságban is látni szeretnénk. A szuverenisták és az altermondialisták igényeit nem lehet kielégíteni. ők egy olyan tiszta Európát akarnak, amely kapuit bezárja, és az idegenek fölé emelkedhet. A lengyel vízvezeték-szerelők szedhetik a sátorfájukat.

Márpedig 5 év múlva a „ski”-vel végződő nevű emberek még mindig itt lesznek. Franciaországnak meg kell nyitnia az utat az európai reformok felé, de legelőször országon belül kell munkát biztosítania mindenki számára, és visszanyernie dinamizmusát, ill. bizalmát, melyet a jövőbe fektethet. Az utóbbi években túl nagy volt a politikai tét; szerződések, megállapodások és egy alkotmány kidolgozása. Amibe kevesebb energiát fektettek, az az állások, jövedelmek és a szociális jogok biztosítása. Ideje újra munkához látni, európaiak, és legközelebb a félelem talán átalakul valami egészen mássá…
© 2005-2006, Polgári Szemle Alapítvány