SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK

 

 

SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése minden évben meghirdeti a „Szép magyar könyv” versenyt a könyvesbolti forgalomba került és magyarországi, valamint határainkon túli magyar nyomdákban előállított műveket megjelentető kiadók számára. A versenyt nyolc kategóriában indítják: gyermekkönyvek; tankönyvek; ismeretterjesztő munkák; tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok; szépirodalmi és ifjúsági könyvek; művészeti könyvek és albumok; bibliofil és speciális kiadványok; fakszimile, reprint és adaptált kiadványok.

A verseny célja, hogy azokat a könyveket honorálja, amelyek az adott évben a magyar könyvkultúra különös nyereségének számítanak. A zsűri tartalmi kérdésekkel nem foglalkozik, csupán a tipográfia, a könyvtervezés és a nyomdai kivitel szempontjából vizsgálja a kiadványokat.

Az Országos Széchényi Könyvtár először 2003ban nevezte egy, a Magyar Könyvklubbal közösen megjelentetett kiadványát: a könyvtár alapításának 200. évfordulójára készült Kincsek a nemzet könyvtárából című albumot. Ez a kötet 2003-ban a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak szavazata alapján az év közönségdíjas kötete lett. Ez volt az első elismerés, amely a verseny történetében a könyvtárnak jutott.

A sikeren felbuzdulva 2004-ben már több kötettel is pályáztunk, sikerrel. A „Szép magyar könyv” 2003. évi versenyén A Tíz Bambusz Csarnoka című kiállítási katalógus a művészeti könyvek és albumok kategóriában oklevelet érdemelt ki, s ugyanígy oklevéllel jutalmazták ugyanebben a kategóriában az Osiris kiadóval közösen megjelentett A régi Magyarország képeslapokon című könyvünket. A közönségdíjat ismét mi vittük el: a Helikon Kiadóval közösen megjelentetett Európa térképei 1520–2001 című díszalbum kapta a legtöbb közönségszavazatot a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprémi Művelődési Központ kiállításának látogatóitól.

A „Szép magyar könyv” 2004. évi versenyében az elismerések száma tovább emelkedett: az Országos Széchényi Könyvtár kiadványai a nyolc szakmai díjból kettőt, a közönségdíjat, valamint a köztársasági elnök különdíját és az Antall József Emlékdíjat is megkapták. Nevezetesen: a művészeti könyvek és albumok kategóriában a Corvina Kiadóval közösen megjelentetett A holló jegyében – fejezetek a corvinák történetéből című könyv

kapta a fődíjat és Mádl Ferenc köztársasági elnök különdíját. Ugyanebben a kategóriában az Osiris Kiadóval közösen megjelentett Élet a régi Magyarországon című könyv oklevelet és az Antall József Emlékdíjat kapta. Az Élet a régi Magyarországon elnyerte a közönségdíjat is, vagyis erre a kiadványra érkezett a legtöbb szavazat a Könyvfesztiválon és a veszprémi különkiállításon. Tehát harmadik éve a nagyközönség a Széchényi Könyvtár kiadványát ítéli a legszebb magyar könyvnek.

A 2004-es „Szép magyar könyv” verseny indulójaként a bibliofil és speciális kiadványok kategória fődíját a Kossuth Kiadóval közösen megjelentett Benyovszky Móric madagaszkári jegyzőkönyve 1772–1776 című kötetünk kapta 2005-ben.

Az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei napi munkájuk mellett vállalkoznak arra a feladatra, hogy fontos tudományos műveket tegyenek a nagyközönség elé. Említenem kell Plihál Katalint és a Térképtár munkatársait, Cseh Máriát és a Kisnyomtatványtár csapatát, Karsay Orsolyát és a Kézirattárat, a Fotólabor nagyszerű fényképészeit, a Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársait, s a képszerkesztőket. Külső munkatársaink közül Ferenczy Mária sinológust, Voigt Vilmos néprajztudóst és Gyurgyák János történészt illeti elsősorban köszönet az elmúlt években végzett tudományos munkájáért.

Az elismerés mindazoknak a művészeknek is szól, sőt, őket illeti elsősorban, akik a mindig kifogástalan tudományos tartalomhoz – amelyre a Széchényi név kötelez – megteremtették a méltó formát, amelyre valójában a díjakat kaptuk. Így elsősorban Kiss László tipográfust, Hapák József fényképészt, Kiss Ilona könyvtervező-könyvművészt, Környei Anikó tipográfust, Koppány Simon tipográfust, Filakowszky György reprográfust, az Alföldi Nyomda Rt.-t és mindannyiuk név szerint nem ismert munkatársát, akik apróbb vagy nagyobb segítséggel, de maguk is hozzájárultak e szép kötetek elkészítéséhez.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete és az általa kijelölt zsűri tagjai immár harmadik éve úgy látják, az Országos Széchényi Könyvtár kiadványai nemcsak tartalmukban, hanem megjelenésükben is kiváló, megkerülhetetlen, nemes darabjai, feltétlen nyereségei a magyar könyves hagyománynak és kultúrának.

Kiss Barbara

barbara@oszk.hu

 

SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK

 

SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK
SZÉP MAGYAR KÖNYVEINK