Egy echte kanadai történet — Kitört a kereskedelmi háború Alberta és Saskatchewan között

2017 december 7 10:52 de.0 comments

Saskatchewan tartomány kormánya minap bejelentette: ezentúl kitiltanak minden olyan járművet a tartományilag finanszírozott építkezési területekről, amely albertai rendszámtáblákkal rendelkezik. “Az országútakért és infrastruktúráért felelős tartományi minisztérium arra kötelezi az új szerződéssel rendelkezőket, hogy egyetlen olyan beszállító se legyen, amely albertai rendszámtáblákkal futó gépjárműveket enged be az építkezési területekre”–jelezte a minisztérium. Aztán hozzátették: a minisztérium ellenőröket küld ki az építkezési területekre, így lesznek biztosak abban, hogy oda többé albertai beszállító vagy dolgozó nem teszi be a lábát.

Ami viszont igencsak különös: a kitiltás csak a szomszédos albertaiakat érinti. Saskatchewan továbbra is szívesen lát munkásokat bármelyik másik kanadai tartományból. A szigorú döntést azért hozta meg a kormány, mert állítólag azt a visszajelzést kapták Albertában dolgozó saskatchewani munkásoktól és beszállítóktól, hogy nem látják őket szívesen a tartományilag finanszírozott építkezéseken. Ezért egyre több saskatchewani dolgozó és beszállító Albertában jegyezteti be járművét. Mindezt David Marit a saskatchewani országútakért és infrastruktúráért felelős miniszter mondta, aztán hozzátette: állítólag külön engedélyeket kell a saskatchewaniaknak kiváltani ahhoz, hogy albertai építkezéseken dolgozhassanak.

Alberta mindent tagad. A felelős albertai miniszter — Brian Mason — soha nem hallott mindarról, amit a szomszédos tartomány minisztere állít. Paul Cashman, az érintett albertai érdekvédelmi szervezet vezetője sem érti, hogy Saskatchewan miért reklamál és a vádakat elutasítja.

A legtöbb elemző szerint itt pusztán tartományi protekcionizmusról van szó. Hiszen a saskatchewani miniszter jelezte, hogy a diszkriminatív intézkedés célja, hogy a tartományi vállalkozókat erősítse. “Mi azért vagyunk itt, hogy Saskatchewan vállalkozói közösségét védelmezzük”–mondta David Marit.

Marit szerint az albertai cégek előnyös helyzetből indulnak, hiszen Albertában nincsen tartományi ÁFA. Ez például azt is jelenti, hogy albertai cégek nem fizetnek 6 százalékos tartományi adót gépjárműveik után.

Kérdéses azonban, hogy jogszerű-e az ilyen jellegű protekcionizmus, hiszen Kanada nyugati tartományai (British Columbia, Alberta, Saskatchewan és Manitoba) egy olyan egyezményt írtak alá, amely részben szabadkereskedelmi viszonyt állított fel a 100 ezer dollárnál nagyobb tartományi pályázatok és beruházások területén.

Az ügy pikantériája, hogy a szabadkereskedelem ellen intézkedő kormány Saskatchewanban éppenséggel jobboldali–és Kanadában a konzervatívok általában pont a szabadkereskedelem támogatói szoktak lenni.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.