Hűbéresek reklámozzák állampénzen az Orbán kegyeltek borait Vancouverben

2017 november 3 10:01 de.119 hozzászólás

Négynapos Magyar Gasztronómiai, Borászati és Turisztikai rendezvénysorozat volt Vancouverben, amelynek Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke volt a házigazdája és egyben a „megálmodója” is. Balla Sándor, a Tokaj MAD borok kanadai forgalmazója tartott bemutatót, Kovács Tamás, a vancouveri Duna Deli tulajdonosa beszélt az egri bikavérről és Szenthe Sándor tiszteletbeli konzul az albertai Hungarian Wine Cellars-t képviselte. Budapestről érkezett mesterszakácsok készítették a vacsorát, még a réteseket is Magyarországról érkező asszonyok sütötték. Az ünnepi műsoron Budapestről érkezett sztárfellépők szórakoztatták a vendégeket.

(L. Simon László fideszes képviselő (bal oldalon) Torontóban Balla Sándor (nyakkendőben) tokaji borait kóstolta meg)

A díszvacsorát Ábrahám Tibor nyitotta meg és a budapesti vendég, a Fidesz országgyűlési képviselője, dr. Mátrai Márta, aaz Országgyűlés háznagya mondott ünnepi beszédet. Természetesen ott volt dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete, dr. Szabó Stefánia főkonzul Torontóból és André Molnár tiszteletbeli főkonzul Vancouverből.

Igazi nagy sikert aratott, hogy az ötfogásos vacsorát 16 népviseletbe öltözött Kőrösi Csoma ösztöndíjas szolgálta fel, akik már napokkal korábban Vancouverbe érkeztek hogy előkészítsék a rendezvényt!

A szőlészetnek és a borászatnak igenis helye van a parlamentben, és nagyon fontos napirendként szerepelnek a döntéshozók asztalán – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója a „Fidesz a borászok pártján” című konferencián 2013 decemberében. Egy a budapesti Polgárok Házában tartott rendezvényen Tiffán Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az Orbán-kormány kiemelt figyelmet fordít a borászatra. A Tiffán család egyébként az egyik villányi borászat tulajdonosa. (Lásd itt.)

( (balról) Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és Ábrahám Tibor a kanadai Diaszpóra Tanács társelnök.)

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek is van tokaji szőlője van, L. Simon László fideszes képviselőnek agárdi pincészete. Mádon borászkodik Demeter Ervin egykori fideszes titokügyi miniszter és Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak is van szőlőbirtoka Tokaj környékén. Orbánék barátai a Kékessy család, akik a tokaji Patricius Borház tulajdonosai és Mészáros Lőrincnek az ország kedvelt gázszerelőjének is van borászata. Szinte nincs olyan magyar kormánypolitikus akinek ne lenne szőlőbirtoka és/vagy borászata. Így hát nem csoda, hogy a borászat kiemelt kormányzati figyelmet és milliárdos EU pályázati pénzeket érdemel.

De a borászatban a legdrágább a bormarketing. Dollármilliókba kerülne ha professzionális marketing cégeket kellene fizetni Észak-Amerikában. Ekkor jött az ötlet: Hát ugye mire valók a nagykövetségek, konzulátusok, a diplomaták, a Diaszpóra Tanács és a Kőrösi Csoma Program „önkéntesei”?

A vancouveri rendezvény borkóstolója

Az elmúlt néhány hónapban szinte minden kanadai és USA-beli követségen, konzulátuson, Magyar Házban voltak borbemutatók és borvacsorák. A magyar diplomaták lelkesen reklámozzák hűbéruraik, a vezető fideszes politikusok és azok barátaik borászatait. Elvégre nemzeti ügy ez, be kell vezetni a borokat az észak-amerikai piacon. És Ábrahám Tibor most magasabb szintre emelte a hazafias ügyet. Vancouverben nem egyszerű vacsora volt, hanem négynapos bormarketing sorozat. És azon sem kell csodálkozni, hogy a kanadai Diaszpóra Tanács társelnöke, a Szenthe Anna is a kanadai-magyar borbizniszben ténykedik.

Nem tudom hogy mennyibe kerülhetett a magyar kormánynak ez a rendezvény, de az meghökkentett, hogy népviseletbe öltöztették az állami pénzből fizetett (gyakran többdiplomás) Kőrösi Csoma ösztöndíjasokat, és mint a feudális királyságokban szokás, cselédként kezelve őket, velük szolgáltatták fel a vacsorát.

Egyetlen résztvevő, egyetlen magyar diplomata sem emelte fel a hangját, hogy ez azért talán egy kicsit sok, nem kellene ennyire megalázni az amúgy is kiszolgáltatott ösztöndíjasokat. És persze az is felmerül, hogy a „magyarságtudat” emelésének ürügyével Kanadába exportált ösztöndíjasokat illegális munkavégzésre használják.

Ami engem illet, én eddig gyakran vásároltam Kaliforniában, ahol élek, magyar borokat. Az az érzésem, hogy ezek után ritkábban fogok.

A vancouveri Magyar Gasztronómiai, Borászati és Turisztikai rendezvénysorozatról készült videó itt tekinthető meg.

Lázár György

119 hozzászólás

  • Mi a debroi harslevelut szeretjuk es vesszuk

  • Göllner András

    Bizonyára a Fideszhez közel álló borászati napokat egy pálinkás jó reggel is követte a magyar adófizetők pénzén.

    Egyszer nekem is volt egy borospincém Szent-György Hegyen, dijjazott boraim voltak mind addig míg jóba voltam a Magyar Nemzeti Szégyenfolttal. (Ezüst, bronzérmeket nyertem boraimmal). Miután felemeltem hangomat a Szeretet és Összefogás látszatát keltő átverőkkel szemben, azonnal lekerültek a boraim a helyi versenylistáról. Pincémet le vették a helyi bortúra menetéről a Párt helytartói. Ábrahám Tibor, a Vancouveri hűbér már idén e tájon is bejelentette – aki nem a Fidesz mögött menetel,nem egyivású, azt ki kell közösíteni. Mondja és teszi mindezt a magyar adófizetők pénzén. Én is inkább Francia, vagy Olasz borokat iszem mint a Fidesz pincészetéből származó keveréket. Azok kevésbé fexik meg a gyomrot, nem okoznak fejfájást, nem kell tőlük hányni. 🙂

  • ez -esetleg-azt is jelenti, hogy az LCBO-ban magyar borként árúlt lábmosóvizek is mind fidex alattvalók “termékei”…már régen nem vásárolok ilyesmit…kidobott pénz

  • megnézve a “vídejót” hát ünnepi kornyika volt és mekkora nagy felhajtás

  • Nem kell fideszesnek lenni, ahhoz, hogy a jo magyar bort ertekeljuk!
    Magyaroszagi nagy utam alkalmabol tobb magyar borvideken voltam es bizony a magyar bor nemcsak hazai dicsoseg, hanem igen jo export is a vilagba. Talan ma mar ez az egyetlen ami exportra is megy, a magyar termekekbol.
    Valaha, pl. hires volt a magyar bika, a magyar oszibarack es mas termekek is.

  • Kerekes Sandor

    Mindeközben a tokaji borászat kaliforniai nagykereskedőjénél ott, Kaliforniában 260.000, igen, kétszázhatvan ezer palack tokaji bor rohad a raktárban, amelyet nem lehet eladni, mert pancsolt bor és a piac hallani sem akar róla. De hogy fokozzuk a dolog érdekességét, csak néhány napja annak, hogy a tokaji szőlősgazdák kétségbeejtő helyzetéről érkezett híradás. Ugyanis az idei különlegesen jó termés volt és a mennyisége messze túlszárnyalja a felvásárló- és raktározó képességet. A gazdák kétségbe vannak esve, sokan közülük tönkremennek ettől.
    Van, aki gyanítja, hogy ezzel akarja a fidesz a szőlőik eladására kényszeríteni a gazdákat, ami után könnyű préda lesz azokat felvásárolni.
    Akármilyen nagy a baj, a Fidesz azon mindig keres.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    “Nem kell fideszesnek lenni, ahhoz, hogy a jo magyar bort ertekeljuk!”

    Nagyszerű meglátás, asszonyom.

    Itt csupán arról van szó, hogy miért csupán a Fidesz borászatot reklámozzák a magyar adófizetők pénzén Kanadában, miért járatják le a másik borászokat.

  • Érdekes, hogy nemzetközileg csak egyetlen magyar bor ismert, a Tokaji aszú. A legenda szerint – talán igaz is volt – a XVIII. században a Napkirály, XIV. Lajos nevezte “a borok királya, a királyok borának”.
    Azóta se ismer el más magyar bort a világ.

  • Minden KMH altal kozolt kepeken ma a magyarok mind “meat-head” ( puufadt arcu)obese ( diszno kover).

    A KEREKES SANDOR megjegyzesere, jeleznem hogy csupan a Kadar evek soran talalhatok volt nemi magyar bor a US-ban.
    Badacsonyi szurke Barat , a Tokaji asszu, ami valojaban mint a “Marsala” kaphato volt, de nem kelt el .
    De mind a Yugoszlav borok sorait kivette.

    Manapsag egyetlen Spirites and Liqour Importalo (nagykereskedes) nem foglalkozik azzal tobbe.

    Persze hogy az allam fizeti minden exportlasok lehetoseinek a terjeszteseert. Abban nincsen kivetel.
    Amit nem reklamoz az nem kell senkik, s nem lessz arusitva.
    Higy a feneben kepzelnek Canadaban magyar borokat arusitani?

  • Avi Ben Giora

    Csupán annyit jegyeznék neg utólag, hogy a Tokaji borvidék egy része Orbánék tulajdona. Hogy még is hogy került a birtokukba az kérdés nekünk, de nem a Fidesznek. Azt szokták nondani borban az igazság4 Nos ezért kell azt is “fideszesíteni”

  • Ez egy négynapos, nem az első és nem az utólsó gasztro marketing rendezvény, volt, és részt vett néhány tisztségviselő is… A harmadik napon, kanadai, és magyarországi borforgalmazók, beszéltek Tokajról, bikavérről, s az Irsai Olivérről stb. De, ezen a napon és előtte is főleg a kajákról, volt szó….
    Szerencsém volt, a hazai, réteseket is megkóstolni…Szombaton volt a záró gálaest, ahol az ösztöndíjasok, is besegítettek a szervírozásba…
    A FIDESZ-borászat, nagy ökörség, mert ezek a borok előttük is voltak, és utánuk is lesznek…
    – Nagyon nagy hiba, volt már-már bűn, hogy ezek a putri szervezők, nem hívták meg Göllner tanár urat…
    Ez többet nem fordulhat elő !

  • Elvira bácsi

    A magyarok abban a tévhitben élnek, hogy jó boraik vannak.

  • Sajnos a magyar borok tenyleg nem tulsagosan finomak, tudomasul kellene venni. De van a piacon rosszabb is, valami oknak lenni kell, hogy nem tudjak eladni.

  • Kivancsi lennek, amikor maguk isznak egy pohar bort, honna tudnak hogy az a bor egy FIDESZ tamohgato szollosketjebol eredt.

    Minden esetre, a lecke talan, hogy soha nem igyon magyar bort. Inkab valami importaltat ?!

    De teljesen meg-egyezzem Elvira bacsi izletevel.

  • Nos Elvira bácsi és Llanfair jóindulat és bölcsességét……
    nem igazán érdemes ragozni,de ugye a magyar borok régen és most is világhírűek,mindez pártfüggetlen ” normális” embereknél!…..
    Itt az a baj,hogy hogy több fideszesnek van bortermő szőlője,sikeresek,dolgoznak is rajta és még Kanadába is elmennek….
    Hát szörnyűség…..

  • Elvira Bácsi :
    A magyaroknak igenis hogy nagyon jó boraik vannak !
    Én pl. Venicében vásároltam anno jóegypár flaska Chiantit és igy hosszú ideig volt nagyon jó borom !

  • Avi, mi a helyzet Ausztriában, írhatnál egy összefoglalót a koalíciós lehetőségekről, tárgyalásokról. Nálunk most csönd van róluk.

  • Novák József

    Csak a vak nem látja, hogy a Diaszpóra Tanács, de még a Kőrösi Csoma program is üzleti érdekeltségek szolgálatában áll – természetesen, a magyar adófizetők pénzén. Az USA-ban is marketírozhatnák termékeiket a forgalmazók e szervezetek/program segítségével?

  • Göllner András
    2017 november 3
    12:11 du.
    Nem akartam ebbe belemenni, de ha maga erolkodik, kenytelen vagyok.
    Ugye, a Fidesz egy politiki part, az termeszetes, hogy kulfoldon a magyar bort tamaogatja, azaz propagalja.

  • Neocsárli : Kérd el Avi méljét. Szép pár lesztek.
    ( Hö. Höhöhö. )

  • Mellesleg, ki vizsgalta meg a bort, hogy az Fidesz boraszatabol szarmazik, ra van irva?

    U.i. szerintem, mar a szerkesztoseg kifogyott a temaibaol es a Fidesz cseplese mindig aktualis, ezert van csak a cikk.

  • OIM* :
    Akkora világhírre vergődtek a magyar borok szerte a nagyvilágban, hogy már messziről felismerik őket a polcokon.
    És másfele mennek azok a fránya vásárlók.
    Mert hálátlanok ! ( Ott künn a Nagyvilágban )
    Nem értik..NEMM ÉRTIKK .. hogy Istenkegyelméből Orbánunk, aki pl. megszerezte az egész tokaji borvidéket, őértük is dolgozik éjt nappá téve a szőlőben ! Hogy nekik ott künn jó boruk legyen. Erre micsininálnak a piszok brüsszeliták ?
    Gyorsan másfele mennek a ballibsi multi nagyáruházaikban.
    Nem érdemelnek ezek semmmmitse’..
    Ha rajtam múlna bezárnám a koszos kis nagyáruházaikat és jól rájuk engedném a CBA-t !
    Akkó asztán metanulnák a Magyarok Istenit !! Azistenit .

    *OIM : Oldalimatza

  • MS.Boda soraira

    Sajnalom Ms,Boda, de az mint a rewgi magyar mondas; “kinek a papp, kinek a pappne.”

    Velik azt magyarorszagon hogy a magyar borok “vilaghiruek”.

    De a vilag nem igen vasarolja azokat, meg ahol kaphatok is.
    Mi a magyar bor-ipar jovedelme a bor-exportjain ?

    Mint nem csak a mondas de igazi valosag is, hogy “minden szentnek magafele fordul a keze, sot velemnyei is.

    Na de az nem elitelni valo.
    Fogyassza amit kedvel!

  • Erről jut eszembe :

    Milyen a kétemberes bor?
    Hát ketten tartják az ipsét, egy meg önti beléje..

    Milyen a guggolós bor ?
    Guggolva megyek el az ablak alatt
    (hogy ne vegyenek észre odabentről )
    ahol megkínáltak vele, nehogy ismét inni kelljen belőle.

  • Szégyen és gyalázat ahogy ezek az itteni bemutatott kitáplált, önkéntes hűbéresek a saját vágyaik kielégítésével aggódnak. Ezek a Fidesz magabiztos, kényelmes, hasznos idiótái, kiket nem érdekli, hogy ennek a “fényes” estének az árát a szegény, hangtalan magyar adófizetők kénytelenek viselni.
    Ezeknek a kicicomázott szarháziaknak a büdös képmutatásuk egyenlő színvonalon áll az erkölcsi állapotjukkal.

  • Boda Marcsi Lehet, hogy világhirű, de nem veszik. Nem érzel valami kettősséget? Gondolod az én rosszindulatom miatt nem veszik a magyar borokat? Ezt még Te sem gondolhatod komolyan.
    Milyen bor volt a legjobb amit ittál, hogy ilyen jól megtudod itélni? Egy pohár Margoux vagy Lafite? De Neked elhiszem, hogy a kadarkának nincs párja. 🙂 De ezek a furcsa külföldiek nem akarják tudomásul venni. Amit pedig sikerült eladni, azt jól összepancsolták. Ez van, kedves Marcsi. Erről én mit tehetek?

  • Bocsánat. Bepartizánkodott egy o betű. 🙁

  • Bendeguz79
    2017 november 3
    12:38 du.

    Canada, Ontario az LCBO kizárólagos importjoggal és forgalmazási joggal, ami manapság már kisebb és más egységekre is ki van terjesztve de azok is kötelesek az LCBO tól vásárolni és felárral közelebb viszik a prospektív vevőhöz,
    a többi tartományt nem ismerem, utána kellene nézned google vagy KIJJIJI vagy Bing, vagy amit akarsz és akkor sokkal többet tudnál…de jó portugál, spanyol, olasz, austral, új zealand i, dél afrikai, és hadd ne soroljam de nagyon jó Niagara vidéki borok is vannak, és hoznak be California ból is…ami magyar import ként a polcok alján félreeső helyen található az lábmosó víz konzisztenciájú de bor áron vesztegetik… niagarai vidék ice wine ja az helyettesíti a tokaji aszút…nem is igen látni olyat, a “magyar” égetett szeszek mind a Zwack Unicum szörnyszülöttei, a nyelvem odaragad az Unicum nak csúfolt körömlakk minőségű rettenet…vissza is vittem visszakérve az árát…más pálinkák nem igen vannak de lehet, hogy ide külön megcukrozzák, mert a kiskanál megáll benne és nyalókát lehet bennük csinálni egy két napig spárgát belelógatva

    borzalmas

  • Bendeguz79
    2017 november 3
    3:43 du.
    nem a Kárpát medencéből írok, errefelé kötelező kiírni az eredetét minden terméknek, bor esetén a pincészet neve és címe is, aminek ismeretében azonnal rákereshető ki is az illető? narancsos vagy nem…de nincs olyan errefelé ami nem narancsos (az a hollandoktól ellopott narancsszín a fidex álcázója, hogy ne láttszon, milyen is valójában), (mint a Hófehérke almája amit a boszorka ugye…dehát neked mesélni Grimm és egyéb csipkejózsika altatót?) tente baba és ne igyál semmit anélkűl is meglátszik rajtad

  • Boda Marcsi
    2017 november 3
    3:49 du.

    Marcsika beszéld ezt (is) meg a fidex nagykövetével (ott terjeng a vídejón), hogy a versenyt nyerteket importálják “ezek a borhoz nem értők” mert “olyan” Kincsem bort mint az a bizonyos lú volt …na csak olyat nem lehet kapni…még magyar étteremben sem, sőt pálinkájuk sincsen…,

    intézkedjél aranyom, hogy megtudja az a sok kanadai tudatlan mi is a magyarok bora és istene meg a hájderménkü

  • Elvira bácsi
    2017 november 3
    2:20 du.
    én (személyesen) látogattam, volt azbban a megdicsőülésben részem, még anno a rothadóban úgy 1979 táján, újgazdag…terülj- terülj asztalkám, és mi szem szájnak ingere, valamint a nagy alagsori tánceteremből ahol összezsúfolt bennünket egy nagy és igen giccses “népiesch faragású” szárnyasajtó a borpincéjébe vezetett és kitárá vala…izzó forróság áramlott kifelé és a sivatagi szárazság…mert ugye miből készít zsenikém borpincét? namiből? hát essetunni? vazsbetony!!! tetőtől talpig atombiztos

    én meg ugye megkérdeztem…de gyorsan a kijárati ajtóhoz értem…mert ugye (szóval a családomban sokaknak volt borpincéje, azaz én már láttam olyat belülről úgy, hogy boroshordó borral és a lopó is működött)

    nem tudom mit akart benne keltetni de ha ügyes volt csirkekeltetőnek nagyon jó lehetett ha tudott annyit tojni és kotlani

  • Persze hogy ma mindenutt minden termeken amit arusitanak, a vallat neve, cime, telephon szam,vagy web-lap cime mutatva van.
    De az nem semmi otletekey hogy ki az illeto, es politikai egyuttmukodese lehetne kivel.

    Mutatni kell hogy hol palackozva, mit tartalmaz reszletesen. Syb.
    De mi politikai koze van azzal barkihez is ?

    Talan magyaroknak kellene az alkohol tilalom. Mint volt itten 1913 es 1933 kozott.
    Az adott lehetoseget a gangsztereknek az alkohol termeles, arusitasra.

  • kerekes aruld mar el honnan veszed ezt a kerek szamot hogy 260 ezer palack bort nem lehet eladni ez tuti hogy hazugsag

  • a mi borunk volt a legjobb.
    ennyit errol……………100% tiszya kosher Othello bor volt a mienk. igaz csak evi 60 ako, de nekunk eleg volt.
    aztan jottek be a magyarok karpataljara es elvettek apamektol…………..ezt is.

  • mostanaban vagy az ESKHOL-t vagy a MOUNT TABOR-t vagy a HAT H’GOLAN-it iszom.
    mindegyik aranyermes bor nemzetkozileg elismerve

  • Nemrég a tej áfját 25%-ról 5%-ra csökkentették, egyidejűleg a tej litere 180-200Ft-ról 280-300Ft-ra ugrott.

    Tegnap melepve tapasztaltam, hogy az eddig maximum 45-50 Ft-os tojás tegnap már 60 Ft volt.

    Gondoljátok, hogy ezek után engem különösebben érdekelnek a francia és magyar borok különbségei?

  • A mindig “savanyújóskáknak” egy gyönyörű videó:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=344&v=26Ev8jdZsQM

    Az együvé tartozás szép példája, érthetetlen, hogy ilyenen a baloldaliak nem képviselik magukat.

  • Göllner András

    @ Slapaj

    Örömmel látom hogy maga arra is képes, hogy megszegje Heisenber törvényét, egyszerre több ezer kilométerrel elválasztott helyszínen is jelen legyen. Javaslatát, (“Nagyon nagy hiba, volt már-már bűn, hogy ezek a putri szervezők, nem hívták meg Göllner tanár urat… Ez többet nem fordulhat elő !”) kérem ne továbbítsa a szervezőknek. Én nem tartozom az egyívásúak soraiba, közös megegyezéssel elváltak útjaink. További jó munkát kívánok magának idelenn, Slapaj.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    “Nem akartam ebbe belemenni, de ha maga erolkodik, kenytelen vagyok.Ugye, a Fidesz egy politiki part, az termeszetes, hogy kulfoldon a magyar bort tamaogatja, azaz propagalja.”

    Asszonyom, sajnálom, hogy akarata ellenére belement egy olyan utcába, mely figelmetlenségét bizonyítja. A Fidesz, a saját pénzén azt támogat amit vagy akit akar. E cikk azt bizonyítja, hogy ez a párt, az adófizetők pénzén reklámozza saját pincészetét. Ez nem kóser. Most már érti ?

  • Orsós Elemér

    charlie
    2017 november 4
    8:09 de.

    Nahát ilyet ide felrakni! Leszel Te most nacionalista, soviniszta, irredenta, talán még alkoholista is! 😀 Egészségünkre!!!

  • kis polo
    A pontos számok megtalálhatók az interneten.
    “Másfél milliárd forint értékű borkülönlegességet nem hozhat forgalomba tokajiként, vagy fajtamegjelöléssel a Tokaj Kereskedőház. Több ezer hektoliter tokaji aszút és szamorodnit lesz kénytelen lédig borként, vagy tokaji megjelölés nélkül kiárusítani az állami vállalat – derült ki egy átfogó vizsgálat nyomán.”
    “A készleten lévő másfél millió palack különböző borkülönlegesség alig több, mint harmada bizonyult valóban különlegesnek. A tartályokban található több millió litert illetően sem sokkal jobb a helyzet. Van például olyan 2010-es ötputtonyos aszútétel, amelynek 76 ezer literjében csak 94 százalék volt a 2010-es évjárat, ezért önállóan csak késői szüretelésű OEM-borként hozhatják majd forgalomba. Százezer liter 2008-as szamorodni pedig csak késői szüretelésű, száraz, zempléni (!) borként kerülhet majd a boltokba, mert 84 százalék volt benne az adott évjáratú bor.
    A vizsgált 151 tételnél tapasztalt pancsolási módszerek rendkívül változatosak, és számos kérdést vetnek fel. Például, hogyan fordulhatott elő, hogy 457 hektoliter 2011-es ó-furmintban csak 36 százalék a furmint? Vagy hogy 124 hektó ötputtonyos 2008-as aszúnál miként derülhetett fény 32 százalékos évjárateltérésre?” stb
    Azért ez jelentős szám, és nem tartalmazza a már eladott pancsolt bort.

  • Geyza
    2017 november 3
    5:32 du.
    Úgy látom minden a régi! Ápolás után.
    Nagyon üdvözlettel.

  • Elemér, a mai Fradi meccset már meg sem mertem említeni. Telt ház, együtt éneklés, mosolygó Kubatov. 🙂

  • Göllner 10:49, …”ez a párt, az adófizetők pénzén reklámozza saját pincészetét. Ez nem kóser.”
    Aha, értem, de ezek csak kisstílű rutincselekvések a “nyugati” világban, hisz van aki még háborút is indít és az adófizetők pénzén feláldozza honfitársait cége profitjáért – lásd Bush és a Halliburton történetét Irakban.
    Fintorgásra talán nekem lenne több okom, ebben az áldott jó demokráciádban.

  • Miért kell félrevinni a bor témáját? Járjatok focimeccsre és énekeljetek, a Ti dolgotok. Itt most a borról szólt a cikk, és a Fidesz csibészségéről.

  • Orsós Elemér

    charlie
    2017 november 4
    2:06 du.

    Ha meg még ráadásul magyar játékosok lennének többségben, akkor lehet hogy, 20 év után visszapártolnék újra a focihoz! 😀

  • Nem kívánok vitatkozni se az örök “ellenkezőkkel”se akikkel általában hasonló véleményen vagyunk.A jó magyar boroknak széles skálája van köztük több védett és hungarikum,amit nem kívánok felsorolni,mindenki utána nézhet!
    Egyébként régebben az ország több híres bortermelő vidékén megfordultam,iskolai munkahelyi kirándulás keretében és annak ellenére,hogy nem vagyok boros,bizony több helyen is ittam nagyon
    finom bort!
    Egyszer egy pincében ahol vacsora volt,bor helyett sört akartam
    kérni,mert sajnos mindig sok volt a gyomorsavam…..na kiborultak: megkóstoltam félszárazat,szárazat …édeset és nem fájt a gyomrom!Érdekes előadás volt!
    Mindent összevetve a téma semmiképp sem politikai ügy,mármint
    a normális embereknél……!
    Az tény ,hogy nem mindegy hogy kerül a bor palackokba …

  • OK, térjünk vissza a borhoz.
    Az EU üdvöskéje és bortermelő zászlóshajója, Olaszország ipari méretekben állít elő bornak csúfolt céklalevet és ezt 70 forintos áron beömleszti a “fejlett” piacgazdaságot még csak tanuló Magyarországra. Persze ez ellen a kutya sem berzenkedik, mert ilyenkor csak a magyar borászok haláltusájáról van szó, az meg csak a magamfajtának fáj.
    …..
    http://www.borhalo.com/blog/240/nem-letezik-70-forintos-bor.html
    …..

  • Egyébként több országban jártam régen és finom görög,spanyol borokat is hoztunk haza,minden országnak van jogos büszkesége ,amit a többség nem sért meg.Innen is viszik a külföldiek a minőségi borokat!
    Amúgy a tokaji, ugye már Orbán előtt is híres volt,ha nem tévedek?……és egy magyar küldöttség természetesen Kanadában is
    a hazai borokat népszerűsíti,meg ugye ott sem mindenki “liberális”…és megissza.
    Ami geyzát illeti hát neki aztán tök mindegy mitől rúg be,kár belé a minőségi nedü….(anélkül sem 100-as szegény)
    Na túlragoztuk a témát!

  • Orsós Elemér

    llanfair
    2017 november 4
    2:30 du.
    Igazad van, elnézést a kitérőért, én is speciel a jó magyar bort többre értékelem a lecsúszott magyar focinál! Ha már a jó és különleges borokról beszélünk ne felejtsük el megemlíteni a jól elkészített Somlói Juhfarkot sem, igaz, hogy nehéz jóra rátalálni, mert nagyon munkaigényes, fagyra és betegségekre érzékeny a szöllöje, kiszámíthatatlanul terem, de bora savasságban és zamatban felveszi a versenyt a nagy borokkal, nekem száraz fehér borok között ez a kedvencem.

  • charlie Az nagy baj, hogy olasz “céklalevet” adnak el bornak. Az még nagyobb baj, hogy megveszik. De attól félek, aki megveszi a 70 forintos “céklalevet”, az sosem fizetne rendes borért.
    Azt is sajnálom, hogy szerinted csak a magadfajta (ezt a jelzőt szereted hangoztatni) bánja, ha tönkre mennek magyar vállalkozások. Nem tudom, miért vindikálsz jogot rá, de nagyon tévedsz, nem csak a Te fajtád akar jót Magyarországnak. Legfeljebb másképpen gondolják a jót.

  • Göllner András

    @ Boda Marcsi

    “Az tény ,hogy nem mindegy hogy kerül a bor palackokba …”

    Így van ! Az se mindegy, hogyan dugózunk.

  • Ms.Boda soraira;

    A legismertebb eset a magyar borrol, fikent a Tokai Asszu eseten, hogy Ferenc-Jozsef minden evben Vikroria kiralynonek az eletkorahoz hasonloan, egyenlo doboz Asszut kuldott.
    Az oreg holgy elt egy hosszu eletet. Talan meg talalhato lenne az a regi Asszu a Windsor pincejeben?!

    Persze ugy a bor mint minden mas is; kinek apap, kinek a ppne.
    Az en izem a Portok-ert, fpkent a Perto de Duoro.

  • CHARLEY;
    Az olaszok igen szeretik es becsulik a jo borokat.
    S termelnek is am kivallokat, de az nem 70 Forintos am.

    Persze amit senki nem vasarol azt exportaljak rem olcso arakon, tonkre tenni a kokurenciat.

    Mikor tanulja meg a magyar a sikeres kereskedelem csinyja-nimyjat ???

  • charlie
    2017 november 4
    2:28 du.

    a halli börtön ben és a bus elvtársékban (milyen őszinte hívei voltak a III: Birodalomnak és mekkor hasznot csináltak belőle) egyetértésem… bortémában (nekem is vannak némi alapismereteim azon túl, hogy a jófajtát felismerem és meg is iszom) a pancsolás Tokaj ban és más vidékeken a levédiab…di üzleti szemlélet és gyors profitszerzés szépen visszanyalt mint az a bizonyos fagyi…a falu egyetlen szekeres szállítója sohasem tért volna vissza regelente a nagynénémhez ha nem lett volna minden nap azonos a 2 liter fehér bor amit egyszerre szépen felhajtott a kancsóból és utána ment szállítani a lóvak tudták az utat…nem volt sem világhírű, sem megyehírű csak faluhírű és tényleg jó…sohasem pancsolta volna az “öreg” mert szégyellte volna, mert ő abból élt, hogy volt szőlleje, meg gyümölcsöse és a szőlő között zöldséget is termesztett ha egyszer is nem az lett volna mit már ismertek a vevői akkor éhenhalt volna…na ez ma műkörmös és betonkulipőintyókban tengődő csilliárdos magyarok esetén nem így van, sem becsülete, sem erkölcsi érzéke nincs (a kereskedelem két alapvető tényezője) viszont kapzsi a szentem, most megkapta ami neki jár meg is fürödhet abban a pancsolatban

  • “””””””Avi Ben Giora
    2017 november 3
    1:46 du.

    Csupán annyit jegyeznék meg utólag, hogy a Tokaji borvidék egy része Orbánék tulajdona.””””””
    Talán már az egész az a Strómanok által.
    De több is van :
    Úgy hallani : megszerezték az osztrák borvidék jelentős részét , az olasz borvidékek 1/3- birtokában vannak,a francia kb. 50 %-a már az övék,jelentős eredményeket értek el a spanyol borvidékek megszerzésében , de betették lábukat a délafrikai borvidékek piacára is, mindezekből az látszik : az egész világ borvidékei hamarosan ( hatalmuk ideje alatt) a kezükbe kerül : és akkor mindenütt csak magyar tulajdonú bor lesz : ez a szép jövő!!!
    Nem borgőzös üdvözlettel.

  • Bendegúz, most már nekem is van egy olyan érzésem, hogy csak tetteted a magyar nyelvben való járatlanságodat. A fenti soraidban vannak tökéletes mondatok, és vannak, ahol mintha direkt összekevernéd a betűket. Ennek mi értelme?
    Pedig olyan jó lenne reagálni a soraidra, de kivárom amíg “megjavulsz” és “kitanulod a nyelvünk csínját-bínját”.

  • Neocsárli:
    Fene sem akar veled meg a díszes társaságoddasl együvé tartozni.
    Csak félhülye Maszoposok képzelik azt hogy ilyen lehetséges.

    Látom HUNT* is még itt személyeskedik. Tehát valóban nem változott semmi.

    *HUNT = Humortalan Tóth Péter

  • Almásí Alma végre kimondta a frankót.
    Mikor Istenkegyelmébőlorbánunk valaminek joól leviteti az árát, az adott dolog, tárgy vagy szolgáltatás egyből sokkal drágább lesz.

    Hehehehe…itt , Árvalányhajlandban ( ahol tökélyre fejlesztették az “újbeszél” nyelvet ami a magyarból nőtte ki magát ) árcsökkentésnek nevezik az ár-emelkedést.

  • Figyelő
    2017 november 3
    5:13 du.

    Kedves Figyelő. Ön olyan okos, értelmes hölgy és amikor elolvas egy írást a KMH-n mindezt elveszíti, mintegy homokba dugja a fejét.

    Jól látja Igen, a magyar bor az jó, és proponálni kell. Igen akár a követségek és a magyar állam is segíthet ebben (nem pártnak, hanem kormánynak), tökéletesen látja. A cikk viszont arról szól, hogy kizárólag a Fidesz embereinek és barátjainak borait menedzselik baráti, hűbéri alapon Magyarországon is, és ugyan ez történt Vancouverben, illetve Kanada szerte is.
    Én ilyenkor nagyon elcsodálkozom, hogy intellektusát elvesztve egyszerűen nem értelmezi az írást. Vagy el sem olvassa, vagy zsigerből nem veszi észre benne a mondanivalót. Még egyszer tehát nem a magyar bor propagálása a helytelen, hanem annak szakmaiatlansága, az, hogy a barátokat hizlalják fel állami pénzen, mintegy hűbérként megjutalmazva őket. Miközben teljesen nyilvánvaló és a napnál világosabb, hogy nem csak a fidesz-közeli borászatok, borok léteznek és érnek el olyan minőséget kizárólag, ami propagálásra méltó.
    Az, hogy a KCSP-s gyerekeket felhasználják és szolgaként alkalmazzák Őket, az más kérdés. Az egyszerűen gyomorforgató, mert nem pincérnek jelentkeztek, ám szó nélkül és bizony örömmel csinálnak mindent, amit fentről utasítanak nekik, hiszen világot láthatnak, tapasztalatot szerezhetnek. Fiatalság-bolondság.
    Évek óta jól látható, hogy nem tehetség hanem a hatalomhoz való pozicionálás kérdése az, hogy egy-egy borászat sikeres-e vagy sem (és nem csak a borászatban). Érti már Figyelő? Nem tehetség, nem minőség, nem szakmaiság, nem a piac, hanem a haverság dönt.
    Ez csak egy példa a sok közül, hogy amint valaki kikerül a pikszisből annak annyi, aki bekerül az él mint Marci hevesen:
    https://blog.atlatszo.hu/2017/04/csodben-torocskei-istvan-boraszata/

  • Bendeguz79 Ebben egyetértünk. A portóinak nincs párja. De igazából a portói nem is bor, hanem édesség. 🙂
    Dow’s, Taylor’s, Graham’s és Sandeman szokott az asztalomra kerülni.

  • OIM* aszongya több országban is járt mostanság és jól bevásárolt.
    Ez igazán örvendetes.
    Legalább valakinek bejött a NER . mégha nyugger is az illető.

    *OIM = dehisz mindenki tuggya.

  • Orsós Elemér Magyar bort csak úgy tudok inni, hogy évente egyszer mikor autóval megyünk haza, elmegyek a Alléé-ba, és ott a borboltban vásárolok 6-8 palackkal, az eladó tanácsait megfogadva. A vörösborból még nem találtam amelyik nyerne nálam a franciákkal szemben (Margaux-t szoktam venni ha elérhető), a fehérekből viszont a német rizlingek nyertek. Itt azt sem egyszerű beszerezni. A rose nem nyert kategória nálam.
    Aperitifnek szoktam portóit, az nálam mindent visz a borok közül. Tegnap egy Graham’s került asztalra, és ez nekem egy hétig tart. Nem azt mondom, hogy a magyar borok nagyon rosszak, hanem azt, hogy nem olyan jók, mint ahogy a magyarok hiszik.
    Az összehasonlításhoz tudni kellene, mihez hasonlítja a magyar. Ittam már rosszabbat, de többször ittam jobbat.
    Mindent elkövetek borivásnál, sznobosan ügyelek a hűtésre, tárolásra, bontás utáni levegőztetésre vagy éppen légtelenítésre. Ezt minden fajta bor megkapja nálam. Ha nem romlik el mire hozzám kerül, nálam egyenlő elbánásban részesülnek, így egyenlő eséllyel indulnak.
    Az árkategória a 20-50 euró közötti, többet nem fizetek borért. Többet csak whiskey-ért, konyakért vagy calvadosért adok.
    Most a reptéren sikerült venni egy XO Martellt, olyan olcsón, hogy lopás volt megvenni.
    De bármit is mondok én, nem veszik a magyar borokat (nálunk nincs is), valamiért igy van. Az, hogy “hungaricum”, meg “világhírű” ezek szerint nem hatja meg a külföldi vásárlókat.
    Itt a kertészeket szoktam megajándékozni borral, egyik sem választ magyar bort.
    Ez a Tokaji pancsolás is félek nagy rombolást végzett az imázsban. Azt is elhiszem, hogy van ami kimondottan jól sikerül, kérdéses, hogy van e annyi, hogy külföldre lehessen vinni és tartani a minőséget évekig. Ha jól tudom, a Tokaji pancsolás is azért történt, mert nem tudtak annyit szállítani, amennyit eladtak. Nem elég 10 flaska finom bort előállítani. 🙁
    Azon viszont nem lepődtem meg, hogy csak Fideszes pincék mentek Kanadában. Ez már olyan természetes, a házőrző kutyát etetni kell.
    Nem haragszom az offért, de itt semmi helye a focinak és a nacionalizmusnak. Erősen terelés jellegű volt.

  • Magyar lengyel két jó barát ,
    Megvámolja egymás borát…

  • na ja majd probalnak nem seggig ajnarozni a felcsuti mini Dice es becses csaladjanak borat…lenne ott jelveny hullas ezerrel

  • Llanfair
    1,- az nem “portoi”………..hanem csak szimplan PORTO
    2,- de igen az is egy bor……helyesebben egy bor-parlat.

  • barlev
    1. A Porto-i azért Porto-i, mert Porto kikötöjében rakták hajóra. Ezért lett portó-i bor. A szőlőültetvények nem Portoban vannak, hanem 100 kilométerre a várostól. Így Magyarországon a portói elfogadott.
    2. Igen, bor, likőrbor. Arra próbáltam utalni, hoy több mint bor, egy csodálatos édesség. Nálam ez a felsőfok. 🙂

  • Tény,hogy fontos a palackozás előtti tárolás ,hordó …meg nem vagyok szakértő,de a kéntartalom….is befolyásolja a végleges ízt!
    Hát ez egy külön szakterület,érteni kell hozzá!
    Ismétlem ritkán iszom bort,inkább a sört szeretem,meg esetleg
    érkezés előtt egy kis konyakot,vagy édes martynit !
    A politikának ehhez semmi köze,változatlanul állítom!

  • OIM* ért a borhoz is.
    Mostmárcsak egy lépés kell neki az atomfizikusságig !
    Az sem lehet túl nagy kunszt, agyatlan komcsik is csinálnak atombombát.

  • Sajnos ma a borokat sulfa-hozzadasa nelkul nem lehet kapni.
    Az a nagy uzleteles atka.

    Az en idomben csak a horokba dobtak egy sarga sulfa szalagot elegetni. Az elpusztititta mind a leheto nem ohajatos szerves leteket a fa sejtjeiben.

    Ma igen felnek hogy ha valaki betegnek valna magat a bortol, perelnek oket milliokert.
    De ugyan akkor sokakban ellenzo reakciot okoz a sulfa.
    Persze ma semmi nem letezik mergek hozz-adasa nelkul.

    Az angolok a Duoro-videken termelik a leg jobb Port-bort, ami pedig Portugalban letezik. A Port a borok kiralya ! Igazi csemege.
    Talan invitalni kellene az Angol bor-termeloket, megismetelni sikereiket magyarorszagon.

  • Meg annyit, soha ne legyen nagyobb gondja magyarok, az, hogy a jo bort reklamirzzak. |Gondoltak mar arra, hogy mas nemzet nem ugyan ezt teszi?
    Ha nincs MAS problema a magyarokkal, minek ez a cikk?

  • Figyelő drága :
    A magyarokkal 1 baj van : Hogy magyarok.

  • Figyelő!
    2017.Nov.05.5:59

    Már legalább hárman elmagyarázták Önnek, ezen az oldalon (is),hogy nem az a gond, ha a “jó magyar borokat reklamirzzak” (bocsi, Önt idéztem) kormány, helyesebben Fidesz szinten – hanem az, hogy ezt nem úgy általában a jobb minőségű magyar borokkal teszik, hanem kizárólagosan saját érdekeltségükbe tartozó azaz Fideszes,és kormányközeli vállalkozók, haverok borait propagálják, és főleg, hogy mindezt a magyar adófizetők pénzén teszik! Nem olyan bonyolult összetételű gondolat ez, hogy ennyire ne lehessen megértenie, nyilván felvetődik, hogy nem is akarja megérteni – de ez meg már sajnos az Ön gondja!
    Csak próbálja belehelyezni magát a szituba – ha az Önök “szépfiúja” folyamatosan a saját érdekeltségi köreibe tartozó bármilyen terméket előnyben részesítve, másról tudomást sem véve csak és kizárólag a baráti érdekeltségeket és saját magát hozza helyzetbe – no pláne mindezt az Önök adófizetői pénzén reklámozva, mekkora lenne pl az Ön felháborodása? Rég bevált dolog egyébként, hogy ha valamit nagyon nem sikerül megérteni, akkor helyezzük bele magunkat a szituációba, így már általában sikerül!
    Ha pedig valamivel nincs kibékülve, mert nem tud mit kezdeni a témával, nincsenek érvei stb, akkor ne a cikk hiábavalóságán értetlenkedjen, mert ami Önnek felesleges, nem biztos, hogy másnak is az – hanem keressen másik cikket, amelyik esetleg jobban érdekli vagy leköti és elemezgesse azt! Ez elég egyszerű – nem ?
    A témából egyébként nem a “szerkesztőség fogyott ki”,ők lehozzák azokat a cikkeket amiket az állandó és az eseti munkatársak(vendég) elküldenek/beküldenek és aszerint, hogy milyen a hangvételük, érdeklődésre tarthatnak e számot stb szóval a lap szempontjai szerinti megfeleltetéssel lehozzák, azaz közlik azokat! A szerkesztő-moderátor ez esetben jól okoskodott( helyesen) mert meglehetős érdeklődés veszi körül a témát, ni mennyi hsz. érkezett rá, még Öntől is egy pár, igaz jórészt nyűgösködik, “nem ért dolgokat” de hát próbálja értékelni, hogy ez a cikk olyanokat is emberibb értekezésekre, párbeszédekre bírt, akikre általában nem az a jellemző, hogy szót értenének egymással! Már megérte, nem ?

  • Kedves Figyelő! Semmi baj azzal, hogy reklámozzák a magyar pincészetek a boraikat külföldön is. DE! Tegyék ezt a saját költségükön – normális cégek a marketingkiadásokat is betervezik a költségeikbe.
    Még az sem ördögtől való, hogy egy kormány a gazdaságfejlesztésre áldoz a közös pénzeinkből. Alkalmat teremt cégeknek a külföldi bemutatkozásra.Csak könyörgöm: tegyék legalább saját maguk előtt tisztába a könyvelésüket! Hogy lássák: vajon a közpénzek nélkül is nyereséges lenne a vállalkozásuk? Ez a magyar gazdaság rákfenéje, ráadásul nincs sok különbség a két(?) oldal felfogása között: csak a közpénzzel megajándékozottak tábora más.
    Llanfairral szemben én szeretem a magyar borokat – miután leginkább borivó vagyok, ha alkoholról van szó. Igaz, én nemhogy 50, de 20 eurót sem tudok arra szánni, hogy legyen egy palackkal az ünnepi asztalon, vagy a baráti beszélgetéshez. Próbálkoztam én az itt is kapható olasz, meg spanyol asztali borokkal: szörnyűek. Ünnepi koccintáshoz,baráti dumcsikhoz a száraz vörös a favoritom. Egy jó húsos-zsíros ebéd után, vagy kánikulában viszont a könnyű – lehetőleg gyümölcsös – száraz fehérből készült fröccs után vágyom. Erre nagyon alkalmas a balaton-felvidéki rizling is, de a zöld ventellini még jobb.
    A problémám inkább az – és eddig nem is szóltam bele a diskurzusba -, hogy mi a fenéért számít agyonmagyarnak az, aki hülyén büszkélkedik egy sima termékkel – legyen az bor, Rubik-kocka vagy műselyem.
    Az én szabadelvű (liberális) szocialista felfogásommal (meg persze az anyagi lehetőségeimmel)pompásan megfér, hogy a magyar borokat részesítem előnyben.
    Az viszont nagy marhaság lenne, ha hazaárulással vádolnának amiatt, hogy pl. nem kedvelem a pörkölt-féléket, viszont szeretem a spenótot: de csak sok fokhagymával, tejjel föleresztve.

  • Ja. És nem érzem magam hazátlan bitangnak amiatt, hogy szeretem a tengeri herkentyűket. A kagylót nem annyira, az osztrigát nem biztos, hogy megkóstolnám – mert nyers. Emiatt nem kedvencem a tatárbifsztek sem. Viszont a kaviár! Nem az a vacak norvég nyúlhalikra. Hanem a ribizliszem nagyságú tokhal kaviár – volt alkalmam a Szu-ban ilyesmire. A rákolló húsa, meg a békacomb is nagyon finom. Igaz, csak folyami rákhúst ettem, meg a jellegtelenebb királyrákot – de remélem, lesz még alkalmam megkóstolni a homárt – egy jó kis debrőivel leöblítve…

  • Már az egész tokaji borvidék Istenkegyelmébőlmiorbánunk familiájának a kezében van.
    Ők az új földesurak.

  • talalom A homárt ajánlom, álomfinom. Az osztriga nálunk mindig friss, hiszen itt a tenger, de engem vallatni lehetne vele, számomra minden formájában ehetetlen.

  • talalom Kedves találom. Ez ővön alul volt. Nálunk nincsenek 1000 forintos borok. Nálunk a bor 10 eurónál kezdődik, húszért márt ihatót lehet kapni, de ha tényleg finomat akarsz inni, akkor feljebb kell menni az árban. Ez lehet azért is, mert itt nincs szőlő.
    Nálunk az alkohol és a cigaretta nagyon drága. Nem panaszként, tényként írom.

  • Christopher Adam

    Llanfair,

    Hasonló a helyzet Kanadában is. Tíz dolláron alul nem szabad bort venni, bár van 8-9 dolláros termék. Pl: a Szekszárdi vörös, de azt inkább főzéshez ajánlatos használni. A jobb borok inkább 20 dollár környékén vannak.

  • hogy Ti milyen egy ” gurmanok ” vagytok … 😀 🙂
    (Mert nem ittatok még katonai gázolajszagú marmonkannás bort )

  • Christopher Adam

    Geyza, nem tudom, hogy megengedék-e a kanadai egészségügyi hatóságok annak importálását…. 🙂 Bár valamilyen groteszk szinten kiváncsivá tettél!! 🙂

  • heheheeeh Chris… 🙂 🙂
    A Hadseregben több dolgok is előfordulhatnak mint azt bölcselmeink felérni képesek lennének…
    Mert pl. az erdőből, este , ha kimegy a katona a faluba borért, ugyan mit vinne magával ha nem egy üres üzemanyag-kannát ?

  • Geyza Ez tényleg kimaradt. Mindig tudtam, hogy nem tudok élni. 🙁

  • Christopher Adam Úgy gondolom, miután nem az alkoholmámorért hanem az ízéért iszom, ha nem tudok jót venni, inkább nem veszek.
    Régen javasoltad a jégbort, így megkostóltam. Határozottan kellemes, érdekes íze volt. 🙂 De azt sem adták olcsón. 🙁

  • Tevedsz. Az ostrom utan a pinceben, az oroszok hoztak ilyet a bena noveremnek.

  • talalom
    2017 november 6
    5:18 de.
    K.b. megegyezik az izlesunk a kaja es ital vonalon.
    Eletemben csak egyszer csiptem be a nemzet-utazo idomben, Egy borpinceben az hiszem a Dunantulon, eletemben ott csiptem be eloszor. MIkor kijottem a pincrbol, a csillagos eg furcsan mozgott felettem.

  • Nem iszok magyar bort, sot nem is kaphato itten mert ma mar nincsen aki importalna.

    De, csak HA, meg is csak HA valaha majd veletlenul az utamat kersztezne honnan tudnam megallapitani, hogy az lenne ,vagy nem lehetne-e FIDESzes-bor ???

    Persze manapsag a szollotermelo ingatlanok, ill.a szolloskertek es a brok keszitoi,elloallitioi es a marketolloi mind mas es mas reszvenyvallalatok.

    Pl. A Gallo testverek kezdtek annakmidejen a legnagyobb meretu bortermeleset Californiaban. Persze a testverek mar reg por es mahu. Habar a szollos ingatlanokat maig is a Gallo vallat tulajdonaban mukodnek, DE alig marketolva ma mar bor a Gallo nev allat.
    Zomeik mas-eloallitok es marketollok alatl a piacon.
    Mint a “Boon Farms”, “Andre”, etc.
    Mint minden mas termek, velik hogy szukseges valami valtoztatas mint egy ujjabb trick a hirdetesehez.

  • Mr. Adam, a wood-alkohol maig is egy egyeszsegugyi problema vilagszerte.

  • Azt nem tudom, hogy mit ittak a katonaságnál – vélhetőleg mindent. De a párom 1984-ben egy évig Líbiában dolgozott – az a csúnya Kadhaffi az olajjövedelmekből az egész országban kiépíttette a vízhálózatot. A párom mesélte, hogy a magyar kontingensnek nagyon hiányzott a muzulmán államban tilos alkohol. Hát főztek mindenből, amit találtak. Egyszer paradicsomból is pálinkát.Azt mondta: ha ittál még rosszat… A legvadabb seprőpálinka valóságos Chivas Regal a ahhoz képest. (Kanadaiaknak: a seprőpálinkát nem söprűből főzik, hanem a lefejtett bor után a hordó alján maradt borseprőből.)

  • Llanfair
    “nalam ez a felso fok…”
    mer meg nem kostolta se az ESKOL-t se a har Tavor borokat

  • Llalnfair:
    Mindig is tuttam hogy köztünk antagonisztikus az ellentét.
    Vagy ellentétes az antagonisztikusság? Mindegy…
    (Legalábbis ami a zalkohó-kérdést illeti )

  • talalom
    2017 november 6
    5:18 de.
    Gondolod, hogy a kanadai vagy a Allamok borait nem a kormany publikalja, azaz ‘arulja?
    Kanadanak az alkohol es a dohany eladasa az egyik legnagyobb allami bevetele.

  • barlev Ez igaz. Rovid az elet, sok minden kimarad. Ha hozzaveszem, hogy hat eve ihatok alkoholt, es csak nagyon mersekletesen, sok minden ki fog maradni. Nem hiszem, hogy olyan sokaig elvezhetem szep vilagunkat, ami Neked adatott meg. 🙁

  • Geyza Remelem azert nem. Szerintem hamar megoldanank ezt az ellentetet. 🙂
    De nem vinne ra a lelek, hogy eligyam az autom elol a naftat.

  • Llanfair kollega:
    Ne röhögtessen kérem.
    Még magamra borítom a fenyőtű-pálinkát, amit hosszas kisérletezgetés után készít egy barátom.

    Talalom: Most dolgozunk az avar-pálinkán. Nem könnyű feladat , de megéri mert sok az avar mindenfelé !
    Ki kell kísérletezni …

  • Figyelő
    2017 november 6
    12:21 du.

    talalom
    2017 november 6
    5:18 de.
    “Gondolod, hogy a kanadai vagy a Allamok borait nem a kormany publikalja, azaz ‘arulja?”

    Hát- mit ne mondjak, Ön tényleg reménytelen !

  • Elhiszem, plane ha igazam van!
    Nem volt igazam? valaszoljaon.
    A cikk egy nevetseges mondvacsinalt tema, mert nincs mas utni valo a magyarokon.

  • Christopher Adam
    2017 november 6
    8:45 de.
    Korabban tobb kulfoldi bort importalt Kanada, mint napjainkban. Meg emlekszem, hogy sok finomabb ertekes magyar bort is behoztak. Viszont, arra is rajottem, hogy az a varosoktol is fugg. Vancouverben nem lehet kapni nagyon magyar bort, Montreali kisse csokkentette, tan Ottawaban kapni meg mindenfelet.

  • Llanfair
    2017 november 6
    9:16 de.

    borkóstoló még annó az átkosban jó mélyen benne Balatonboglár Állami Gazdaság borászta és a hozzávaló pörcök ott sűltek előttünk forró zsírban 250 literes üstben és ott frissen sütött kenyér és a szoksásos 25-30 féle bor szépen berugászati sorrendben a tapasztalatlanok megisszák a többiek kivá
    lasztyák ami ízlik és kiköpik addig amíg a kiválasztottból oda nem görgetnek egy nagy kancsót korlátlan utántöltéssel mindez borpincében meg előtte a szabadban

    az igen

    nekem az icewine túl édes ugyanúgy, mit a O Porto, és a Tokaji aszú de a szamorodni nak vannak csodálatos változatai meg a Tramini -k és hasonszőrűek szerte szana spanyol portugál, francia és némely magyar borvidék egertől kíméljetek rosszemlékű de Görögország szépemlékű

  • Rodeo36 A jégbor érdekes volt, de nem veszek többet. Az Aszú nem ízlett, de abból is sok féle van, lehet nem jót kostoltam.
    A Porto nagyon bejött, én nem ismerem a túl édes fogalmát. 🙂
    Jó lenne igazi szakértői borkostoláson részt venni, de nem találtam olyat, amiben megbizhatok, nem reklám. Van egyáltalán megbízható? Sajnos otthon ráadásul olyan kimért az időm, ez is nehezíti a részvételt.
    Mivel szakértő ismerősöm nincs, így magad uram, ha szolgád nincsen, kostolgatok mindent ami a látótérbe kerül és jónak tűnik, közben forgatom a szakkönyveket. Így is már több flaska végezte a lefolyóban. A Margaux nagyon bejött, steakhez tökéletes, de sajnos nem állandó a beszerzési lehetőségem. Nem egyszerű a borivás. De már körvonalakban megvagyok. Kár volt belekezdeni, csak a gond van vele. 🙂

  • Llanfair
    2017 november 7
    5:03 de.
    pl.: az a kép amit itt a cikkben borkóstoló -ról készítettek, az nem borkóstoló, annak formája van, mégpedig:
    leültetnek egy asztalhoz (hogy hányan vagytok az a rendezőtől függ, és minden 4 résztvevőnek kitesznek egy tál (kiskosár) kenyeret és némi zsíros harapnivalót valamint sajtokat, és kap mindenki legalább 6 különféle poharat (borosphár) és mindenki kap egy hartalmas kelyhet az a kiköpő, amibe azt a bort amit megkóstoltál miután megízlelted, szépen kiköpöd (ez nagyon fontos része a borkóstolónak) és egyenként szolgálják fel a borokat azokat részletesen bemutatva (mindíg a legszárazabb fajtával kezdenek és a legédesebbel fejezik be) előre tudhatónak kell lenni, hány borfajta lesz számszerűen…aaz nem kiraknak néhány palackot egy asztalra és idduramhakarod alapon néhány üres pharat is biggyesztenek melléje, ez pofátlanság és teljesen amatőrnek sem montható kóklerság…miután az összes bort ilyen módon megkóstoltad (azaz egyikből sem ittál(!!!)) akkor emlékeid alapján (kapsz jegyzettömböt és jegyzetelhetsz melyik ízlett neked) és jegyzeteid alapján a végén van az ivőászat, kirendeled azt amit (esetleg amiket 2 max 3 féle) kedveltél és abból azután egy bőséges ebéd vagy vacsora keretében annyit fogyasztasz amennyit nem szégyellsz vagy bírod anélkűl, hogy asztal alá esnél de az nem bűn arra vannak segédek és szépen pihenőre viszik az elázottat benne van a számlában amit előre fietsz…

    ilyenek általában nemzetközi borkóstolók és a neten bizonyosan találsz azok egész napos programnok

    jó kóstolást

  • Nem igazán szerettem volna hozzá szólni a “borkérdéshez” mert bár érdeklődve olvastam a cikket és a hsz-kat, de nem vagyok túl nagy borfogyasztó – ebből kifolyóan nem is nagyon ismerem csak úgy általában a borfajtákat! Gondolom mint e legtöbb kocaboros, én sem vagyok vele tisztában, hogy mi számít jó bornak, és ha az, akkor mitől az, így csak az alapján tudom eldönteni, hogy nekem mi ízlik vagy mi nem! Az én mércém nagyon földhöz ragadt,és ez pedig a “rázkódás” Ha valamelyik bortól megrázkódom, az lehet akármilyen díjnyertes, az nekem nem jó, ugyanez fordítva is áll. Mivel a tokaji borok volt a beszélgetés indítója, így visszakanyarodom ehhez, és bár tudom, hogy mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent ami nálunk menő és különlegességnek számít azt “világhírűként” értékelni, de én pl a tokaji bármely fajtájától megrázkódom, tehát nekem nem kívánatos. Ettől persze mg lehet minőségi, sőt világhírű is, bár amit LIanfair egyik fenti hsz-ban közzétett az azért elgondolkodtató (keverés+pancsolás)és sok mindenre magyarázatot ad, vagyis hogy miért nem veszik olyan mennyiségben ahogyan azt mi szeretnénk! Sokszor hallottam már életem során, hogy a tokaji(főleg az aszú) az már nem is bor, hanem egyenesen orvosság, így nem is nagyon lehet poharazgatni inkább csak kóstolgatni, mert minden cseppje aranyat ér! Biztos így van,ha egyszer hozzáértő emberek így vélik, de nekem már az illata sem tetszik, a tetejében folyamatosan szilvalekvár vagy tömény mazsola ízét érzem – pedig a szilvát, és az abból készült lekvárt is imádom, de a tokaji bor valahogy nem jön be. Őrzünk néhány üveggel, még sok-sok évvel ezelőtt kaptuk innen onnan, van köztük aszú is, meg sárga muskotály, amit még a Tokaj Kereskedőház ZRT.néhai vezérétől kaptunk a várban egy borfesztivál alkalmával(fiaink jó barátok) de mindig tologattuk a felbontását, állandóan valami különleges alkalomra vártunk,ám az alahogy mindig elmaradt, semmit nem találtuk “megfelelőnek” valójában egyikünk sem kapkodott a tokaji borért és nem igen akaródzott meginni, most meg már lehet, talán nem is jó, mert néhány árnyalattal sötétebb mint volt.
    Szóval, ha már bor, akkor természetesen a vörös és abból is a száraz, leginkább a burgundi jellegű. Fehérbort leginkább a főzéshez használok, még a minőségit is, mert egy neves séftől egyszer azt hallottam, hogy tévhit, hogy a főzéshez-sütéshez a rosszabb minőségű bor is megteszi! Ha pl a család és a baráti kör férfiai kedvéért nagyritkán körömpörköltet csinálok, abba másfél-két deci édes fehérbort teszek, na meg cseresznye paprikát.

  • majd probalnak nem a fuhreruk borat ajnarozni

  • HunCanada
    2017 november 5
    5:44 de.

    “A cikk viszont arról szól, hogy kizárólag a Fidesz embereinek és barátjainak borait menedzselik baráti,”

    A cikket nem borász írta, de még az se biztos, hogy látott közelről szőlőt a szerző (hacsaknem Kaliforniában)!

    Ma este az atv-n a DK-s politikusnő is nagyon szapulta a 3-as metrót, igaz, nem is ért hozzá a saját elmondása alapján. Ez nem baj, mert nem érthet egy ember mindenhez. De ilyenkor nem az újságíró dolga, hogy megkeresi a témában érdekelt másik felet is?
    Pl. kik azok a borászok, akik nem kaptak meghívót a bor bemutatóra Kanadába?

  • hazai lámpa
    2017 november 7
    3:56 du.
    kedves kandeláber

    ami kanadában izé (borbemutató??? hahahaha) az egy hülye bohózatnak sem megy el. így és csakis így nem mutatunk be bort…pont! idióták zászlókat lengettek borok ismertetése helyett, és az ahogy mindezt a kalákát megrendezték a teljes szakmai analfabétizmus bemutatója semmi más egy égés, mint a pampafű dél argentínában amikor ott a marhaszar is mexárad

    szégyen gyalázat nemzetieschkedő lejáratás szakmai vevőket meghívni ilyesmire olyan öntökönszúrás mint amikor orbán főminiszter kelepel a kappan hangján a hülye ötleteiről

  • hazai lámpa
    2017 november 7
    3:56 du.
    Jo kerdes!
    Biztos sokan nem kaptak meghivot, valoszinu azok kaptak, akiket ismert a rendezoseg es ert a borokhoz.

  • Jichak Perlmutter

    Novák József 5:12

    Nekem erről az egész röhejesen giccses, undorító politikai marketingről a Hippolit a lakáj című fergeteges magyar filmvígjáték* ama jelenete jut az eszembe, amikor az eljegyzési asztalnál, Makács úrnak mint kérőnek az asztalfőre ültetett nagybátyja, a dúsgazdag szállítmányozó vállalkozó emelkedik szóra, és az előre megírt köszöntő beszéde lapjai helyett az . é t l a p o t . ragdja fel az asztalról és a . p á t o s z . h a n g j á n . vág bele a jobbnál jobb finomságok ünnepélyes felsorolásába, sőt mindeme étel-költeményeket – szakmai ártalom oh – mint szállítási propozíciókat széles, teátrális gesztusokkal ajánlja fel a házigazda-örömapa [Kabos Gyula] tisztes polgári háza megdicsőülésének az oltárárán… ))) 😀 (((

    .

    *Az első magyar hangosfilm

  • Meg még nagyon jók ezek a kitűnő norvég borok.
    (Amint hallom mostanában )

  • A tokaji borok jó világhíre kétségtelen tény, mely kitűnő hírnév a hegyaljai zsidóságnak köszönhető. Már a középkortól kezdve ezt a terméket is ők terjesztették el szanaszét egész Európában.

  • Gajza!

    És tényleg, a legjobbak a norvég borok, méghozzá a “jégborok”.

    Könnyű nekik. Ott az északi sarkkör környékén különösen. Azt mondják arra rengeteg a jég…

    A kéthetes nyár alatt csak úgy csepeg belőle a nektár… Állítólag a hollandokéhozhoz hasonlóan faragott, kivájt, de már jól kitaposott népi fapapucsban (klumpában) érlelt a legzamatosabb… Az abban rejlő illóolajoknak köszönhetően kísértetiesen hasonlít a cseh kvargli, vagy a mi pálpusztai sajtunk bukéjához. Már az illata is kótyagossá tesz… – Per Gynt is ezt kedvelte a lejobban, de Aase anyó, is szívesen kortyolgatott belőle, amíg bírta szegény azt az aromát…

    .

    Irod.: Edward Grieg bordalai a fjordbeli korcsmárosnéhoz. 😀

  • Cukihara : Há mondom én !…Há szoktam én hülyéskedni ? 😀 😀

  • Soha nem kedveltem a tokaji bort. Nekem ugy tunt, hogy az nem is bor mar, hanem egy szirup.

  • Figyelő!

    Pedig régi igazság a VINUM TOKAJENSE PASSUM !

    És eza a leghungarikumabb magyarikum.

    Egy ilyen hazafitól, mint maga elvárható a pozitív elfogultság…

    Ráadásul egyik szinigazgatónk pár éve jól mondta, hogy a mi bölcs Vezérünk nem akárki, ő TOKAJ HÍMVESSZEJE, mert fölvásárolta Tokaj összes termőföldjét… Ő tudta mibe csepegtesse a nektárját, ahogy már Simicska is azon nevezi…

    .

  • Cukihara, ayt hittem eyen ay oldalon aborokrolvan syo, nem politikusokrol-

  • Cukihara, azt hittem ezen az oldalon a borokrol van syo, nem politikusokrol-

  • Göllner András

    Nem minden Tokaji bor aszu, de minden aszu Tokaji. Igaz vagy nem igaz ? Ez a kérdés, vállaszatok.

  • enroute.aircanada.com/en/articles/tokaj-hungry-wine

  • Úgy tudom, az aszú-szem egy ott honos gombaféle eredménye, amely lyukacsossá teszi a szőlő héját, így a nedvesség könnyen kiszárad belőle még a tőkén. Santorini szigetén hasomló hatást érnek el azzal, hogy a leszüretelt szőlőt a tűző napon aszalják egy ideig. A santorini bor hasonlít a is tokaji aszúhoz édességben, de van egy kis csípős kesernyés mellékíze is.

  • Chris:
    Itten összevontam az elvtársazás kérdését a borok mibenlétével az 1967.-ik évi MTV. szilveszteri kabaréjából.
    Ebből megtudható hogyan jutunk el az “elvtársaim” meszólításból a “Pajtikáim” kitételig by Kazal művészúr.

    BUÉK és EGS 😀

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.