Kareem El-Assal: Nem szabad egyből rasszistának nevezni a bevándorlást ellenzőket

2017 október 29 10:02 de.32 hozzászólás

Jövőre Kanada kormánya legalább 300 ezer új bevándorlót, illetve menekültet készül befogadni és a liberális kormány bejelentette, hogy ezen a magas szinten kívánja tartani a bevándorlást a következő években is. Ahmed Hussen szövetségi bevándorlásügyi miniszter szerint az éves 300 ezres szám lesz az új “alapértelmezett állapot” és, hogy a bevándorlók túlnyomó része gazdasági alapú lesz. A bevándorlás kisebbik része pedig családegyesítés, illetve menedékjog címen történik. Hussen szerint a bevándorlás fontos tényező a gazdaság fenntartásában és tovább fejlesztésében, valamint a demográfiai kihívások megválaszolásában. Például a keleti (atlanti) tartományokban különösen nagy problémát jelent a lakosság elöregedése. A fokozott bevándorlás nyújthat erre választ.

Azonban Kareem El-Assal, a Conference Board of Canada vezető kutatója bevándorlásügyi kérdésekben elmondta: amennyiben nem fektet Kanada nagyobb hangsúlyt a gyors integrációra, a hatékony elosztásra tartományok között és az állástalálásra, feszültségek alakulhatnak ki. Az ideális megoldás az lenne, ha a bevándorlási hivatalnokok elsősorban olyan kérvényezőket bírálnának el pozitívan, akik már kaptak konkrét állásajánlatot Kanadában. Továbbá fontos lenne több nemzetközi egyetemistát vonzani Kanadába, illetve magadni a tartományi kormányoknak azt a lehetőséget, hogy több beleszólásuk legyen abban, hogy ki emigrálhat Kanadába. (Québecnek egyébként már van ilyen beleszólása.)

El-Assal azt is elmondta a CBC-nek adott interjújában, hogy “óriási veszélyt” jelenthet az, ha a bevándorlásellenes nézeteket valló kanadaiakat egyszerűen elutasítjuk, rasszistának nevezzük őket, vagy kiközösítjük ezeket az embereket. “Nem gondolom, hogy hatékony ezeket az embereket idegengyűlölőnek, vagy rasszistának nevezni, illetve ilyen alapon kiközösíteni őket. Nyitott és őszinte beszélgetéseket kell velük folytatni. Meg kell hallgatni és ismerni aggodalmaikat”–mondta El-Assal. A kutató tovább hozzátette: szerinte sokszor teljesen érthető a félelmük, hiszen esetleg olyanokról van szó, akik elvesztették állásukat (itt természetesen nem hiányszakmákról van szó), vagy attól tartanak, hogy társadalmi és kulturális hagyományainkat veszélyezteti a bevándorlás.

A 2016-os népszámlálás szerint, Kanada lakosságának 21,9 százaláka bevándorlókból tevődik össze. Utoljára 1921-ben volt ilyen magas a külföldön született, illetve Kanadába emigrált állampolgárok aránya. A nem fehér lakosság aránya pedig 34,4 százalék. A bevándorlók 60 százaléka Ázsiából érkezik, 13 százalék pedig Afrikából. Ha országokra lebontva nézzük az érkező bevándorlók arányait, láthatjuk: a legtöbben a Fülöp-szigetekről érkeznek (16%) aztán Kínából (11%). A bevándorlók 3 százaléka az Egyesült Államokból érkezik, összesen 4 százaléka pedig az Egyesült Királyságból és Franciaországból. Korábban e két ország nyújtotta Kanada számára a legtöbb bevándorlót.

De van egy szám ami talán a legérdekesebb a KMH olvasói számára, nevezetesen a Magyarországról érkezett bevándorlók száma az utóbbi években. 2011 és 2016 között összesen 3.185 magyar állampolgár bevándorlási kérelmét fogadta el Kanada. Bár lehet, hogy ez egy viszonylag alacsony szám, mégis sokkal magasabb mint az előző öt évben, amikor Magyarországról összesen 1.850 bevándorló telepedett le Kanadában.

32 hozzászólás

  • T.C.Adam !
    – Magyarországról történő kivándorlás csúcspontja az az év volt amikor 4425, többségében cigány menedékkérő érkezett Kanadába, de csupán 8%-uk kapta meg a menekültstátuszt. Összességében 2011 éa 2016 között, pedig mintegy 10 ezren vágtak neki az észak-amerikai túrának, cca. ennyit is utasítottak ki.. és tért haza…

  • Dienes Erzsébet

    Meg kellene állapodni végre abban, hogy ki a rasszista valójában. A közösségeket felhígító világideológia, világpolitika, vagy a közösségeket megtartani akaró, önvédelem.

    Kanada még nem érzi azt, amit Európa ma már nagyon is érzékel, hiszen évszázadokra van lemaradva a közösség kialakulásától. Nem fontos nemzetközösségnek nevezni, de az eltérő népelemek és kultúrák egymáshoz való alkalmazkodása és szolidarítása elengedhetetlen. Aligha ez az irányvonalat erősíti az agyelszívás.

    Az pedig egyenesen a liberális alapgondolat (melyre Amerikai államait megalapozták!) cáfolata lenne, ha a “bevándorlási hivatalnokok elsősorban olyan kérvényezőket bírálnának el pozitívan, akik már kaptak konkrét állásajánlatot Kanadában.”

    Ez inkább a gyarmatosító “bevándorlásra” hajaz még akkor is, ha nem a hajópadokhoz láncolva töltik fel munkaerővel a hiányt.

    Marad a kérdés: -mi a szándék a többiekkel???

  • Göllner András

    Tisztelt szerkesztőség

    Nagyon hasznos tanáccsal szolgált bennünket El Assal, a nemzetközileg is elismert Muzulmán származású kanadai kutató. Nálunk nem kizárólag a kutatói szféra élén találhatunk tehetséges, Arisztotelész szemléletét követő, nyugatias Muzulmán származású embereket – maga a bevándorlási miniszterünk, Mr. Hassad, is hozzájuk tartozik. Ezért egy ilyen nagysuerű ország Kanada. Bár a szeretet és összefogás pártja adna egy pár Muzulmán származású embernek ilyen megtiszteltetést odahaza. Ott, 1,100 menekült (ismétlem, nem bevándorló hanem menekült) miatt – az összlakosság kevesebb mint 0.01 százaléka miatt – verte ki a nyugati áramlat biztosítékait a magyar miniszterelnök.

  • Ahmed Hussen szövetségi bevándorlásügyi miniszter szerint az éves 300 ezres […] bevándorlók túlnyomó része gazdasági alapú lesz.

    Az ideális megoldás az lenne, ha a bevándorlási hivatalnokok elsősorban olyan kérvényezőket bírálnának el pozitívan, akik már kaptak konkrét állásajánlatot Kanadában.

    HA HA HA HA HA HA HA! 😀 😀 😀 😀 😀

    Így könnyű, ha kimazsolázzák a migránsokat. Orvosokat, mérnököket, fodbalistákat Magyarország is szívesen befogad.

  • Izgalmas adatok.
    A filippinók ilyen roppant aránya! (azért ennyire nem nagy ország)
    Vajon honnét tudja a statisztikai hivatal, hogy ki „nem fehér”? Rákérdez? (sok francia, brit, amerikai, stb például nem az) Vajon a törökök, az izraeliek, az arabok „fehérek”?
    A magyarok számának növekedése ígéretes, még ha az alacsony korábbi számhoz képesti is. Mekkora lehet ebben a (korábbi menekült) romák aránya? (öt év alatt az is legalább sok száz)
    Az állítólag Európába távozott félmillió magyarhoz (?) képest persze ez jelentéktelen.

  • Christopher Adam

    Érdekes elképzelés, de Kanada sokkal józanabb mint az EU! Nem tudom az előzőleg, 1-2 éve vállalt 20-30.000 menekültből mennyi érkezett Kanadába, miként illeszkedtek be?
    Talán az egésznek a mottója is lehetne.
    -” Az ideális megoldás az lenne, ha a bevándorlási hivatalnokok elsősorban olyan kérvényezőket bírálnának el pozitívan, akik már kaptak konkrét állásajánlatot Kanadában.”
    Ez azt jelenti, hogy az írástudatlan, dolgozni, tanulni nem is akaró, hivatalos iratokkal nem rendelkezők ne is próbálkozzanak! Kíváncsi vagyok az évi 300.000 befogadható bevándorló közül milyen arányban lesznek mondjuk az afgánok?

  • Szóval, – most már tudva Kanada hivatalos bevándorlási politikáját – jó volna abbahagyni az összemosást migráns és migráns, menekült és menekült között.

    Aki Magyarországra határt sértve és igazolványok nélkül érkezik, az vissza lesz toloncolva abba az irányba, ahonnan jött.

    Akinek van igazolványa, és nem hamisítvány, és nemzetbiztonságilag nem kockázati tényező, annak már csak föl kell mutatni valamilyen végzettséget, hajlandóságot mutatni a magyar nyelv megtanulására, és megesküszik, hogy nem muszlim, máris jöhet.

  • Christopher Adam

    Drizari,

    De Kanadába is érkezik-érkezett határsértő menekült vagy migráns, az USA-n keresztül és elsősorban Québec tartományba. Ezek főleg Haitiból származó személyek, akik illegálisan és csoportosan lépték át a határt. Kanada nem toloncolta vissza őket, hanem elszállásolta őket addig, amig kérvényüket elbírálták. És az eddig elbírált határsértők kb. felét elfogadta Kanada, menekült státuszt kaptak…annak ellenére, hogy illegálisan érkeztek.

  • Kalocsai Miklós

    Drizari
    2017 október 29
    12:36 du.

    Csak az a gond Magyarországom, hogy nem egészen ezerháromszáz fő, már menekült státusszal rendelkező személy miatt is több milliárd forintos gyűlölet kampány folyik, mely már tettleségbe is torkollott.

  • Slapaj
    A 8 százalékos elfogadottság egyetlen 1999es adat. Utóbb ez az arány nagyot emelkedett
    http://www.rcinet.ca/en/2015/08/24/more-hungarian-roma-refugees-accepted/
    Itt nem az áll, hogy mindenkit kiutasítottak volna, sőt, éppen 2013-2016ban nem.
    Vélelmezhető, hogy az új magyar bevándorlók jelentős része roma.

  • Slapaj
    Egy másik, idei cikk (ld a végét) szerint is 50 százalék fölé emelkedett az elfogadott roma menekült kérelmek aránya.
    https://beta.theglobeandmail.com/news/national/why-are-so-many-hungarians-deported-a-look-at-canadas-unwelcomeindex/article34247385/?ref=http://www.theglobeandmail.com&

  • Szerintem, le kene valtani a mai kanadai kormanyt!

  • Jonnek majd hamarosan Erdelyen keresztul, mert Torokorszagbol a “csempeszek” tomegeket szallitanak a Fekete-tengeren keresztul Romaniaba,
    Mind azok utban lesznek hamarosan Erdelyen keresztul.
    S ottan nincsen drot-kerites.

    Keszuljenek orommel fogadni azokat hamarosan nyilt karokkal.

  • Chris,

    ők beszélnek franciául, és nem muszlimok, hiszen Haiti lakosainak 80 százaléka római katolikus. Az ellenőrzésük után azonnal munkába állíthatók.

    Magyarországra nem ilyenek jönnének, szinte mind muszlim, többségében szakma nélküli, sok-sok pénzt kellene rájuk költeni, mire gazdaságilag alkalmasak lennének munkaerőnek, és ha egyáltalán lenne kedvük maradni, ha szereznek némi tapasztalatot a velük szembeni fogadtatásról.

  • Kalocsai Miklós,

    szerintem jöhetnek, ha van végzettségük, mihamarabb megtanulnak magyarul és mennek dolgozni. Ja, és nem muszlimok.

    Kérdés lenne az is, hogy ők egyáltalán akarnak-e Magyarországra jönni? A helyükben nem akarnék.

  • Christopher Adam
    2017 október 29
    12:42 du.
    Szerinem, nem szabadna Kanadat egy europai orszaggal osszehasonlitani.
    Kanada mindig kulonbozo bevandorlokbol tevodott ki.
    Kanada egesz lakossaga, vagy leszarmazotja vagy elsokent erkezo benvadorlo itt. Termeszetesen a meglevo benszulottek, azaz indianokon kivul..
    Az europai orszagokban, mindenki a sajat osei nyelven beszel, a nemet, angol, olasz, magyar stb.
    Kanadaban bar a hivatalos nyelv az angol, igaz Quebecben a francia es mindenfele bevandorlo, 1O` ev letoltese utan, kanadai allampolgar lesz, eredeti hazajat, nyelvet es szokasait elhagyva.

    Ez az ami megkulonbozteti az europai orszagoktol, melyeknek eg;eni nyelve, tortenelme van.

  • Baldvin !
    Statisztikailag, talán igazad van, de a végén , már csak néhány tíz, próbálkozó volt, ezek javították a kanadai statisztikát… De egy kanadai trükkel, már a rapülőre sem engedték őket felszállni, itthon…
    – Tudvalevő, hogy Kanadába bejutáshoz nem elég egy drótvágó olló..

  • Orsós Elemér

    A fejlett nyugati országokban -mint amilyen Canada is- rohamosan terjed az emberi munkaerőt progressziven kiváltó automatozálás és az ipari robotok alkalmazása, ennek tanulságaként logikus-e a saját feleslegessé és munkanélkülivé váló hazai tömegeket még idegenből importált munkanélkülivé vállókkal is tetézni? A nagy nyugati gondolkodók nem látják előre ennek a pár év múlva társadalmi és a -felszaporodott segélyek miatti- gazdasági problémává dagadó jelenségnek a következményeit, lehet hogy nem arra vannak kitenyésztve?

  • 939 kérelem 2016 első kilenc hónapjában valóban elmarad a korábbi esztendőktől. Ha ennek több mint a felét elfogadták, amint a GM állítja (lásd a fenti linket), az már magyarázat a magyar bevándorlás növekedésére. Nem tudok arról, kanadai tisztviselők jelenleg rugdosnak-e le romákat a repülőgép lépcsőjéről.

  • Soha nem rugdostak le senkit a repulorol. Ez mind kacsa hir.
    Viszont volt itt egy cigany csalad akik behoztak az egesz falujukat.Igen penzzel. Ezeket kuldtek haza, mert kiderult , hogy NEM menekultek.

  • Kedves Figyelő !
    Tisztelt Hölgyem !
    – Senki nem beszélt rugdosásró!
    Azt, hogy nem engedtek roma családokat felszállni a Torontóba induló repülőgépre, több forrásból is megerősítették ! Ilyen esetekben nem a repülőtér vagy a légitársaság alkalmazottai intézkednek – nincs is hatáskörük rá –, hanem az adott ország bevándorlási hivatalának munkatársai, és az általuk, bérelt biztonsági cég emberei…
    Több esetben, magam is, szomorúan láttam, és köztudomású, hogy igy rengeteg embernek elveszett a repülőjegye, amit ezidáig senki sem térített meg…aládokat felszállni a Torontóba induló repülőgépre, több forrásból is megerősítették ! Ilyen esetekben nem a repülőtér vagy a légitársaság alkalmazottai intézkednek – nincs is hatáskörük rá –, hanem az adott ország bevándorlási hivatalának munkatársai, és az általuk, bérelt biztonsági cég emberei…
    Több esetben, magam is, szomoran láttam, és köztudomású, hogy igy rengeteg embernek elveszett a repülőjegye, amit ezidáig senki sem térített meg…

  • Rugdosnak vagy rugdostatnak (nyilván nem szó szerint) valid és szemléletes kifejezés biztonságiak vagy bárki megbízására rassz-jegyek alapján az ismert módon eljárni. Még nagyobb botrány ezt most utólag letagadni.

  • Nagyon komoly a népvándorlási helyzet. Hogy mi váltotta ki?
    A gyanúm szerint az internet és az okostelefonok elterjedése, de ezt nálam sokkal okosabb emberek majd megmondják.

    A népvándorlás – ami más, mint az arab országokban folyó háborúk és terror kiváltotta menekülés – az afrikai országokból indult Európa felé. A helyzet komolyságát jelzi, hogy már egy új Marshall-tervről beszélnek, s hogy az Uniónak 400 milliárd eurós segélyt kellene adni gazdasági felemelkedésükhöz azoknak az országoknak, ahonnan egyre nagyobb számban érkeznek bevándorlók.

  • A „rugdosás” terminus kifogásolása Figyelő részéről olyan, mint amikor a F-közeli vállalkozó a bíróságon sérelmezte, miért állították róla, hogy ő „fillérekért” bérel ingatlant a Várban, hiszen a fillér megszűnt mint fizetőeszköz. https://www.hirstart.hu/hk/20171016_zsidai_roy_meg_a_sajat_maga_altal_alairt_szerzodes_letet_is_megprobalta_letagadni_a_birosag_elott
    http://magyarnarancs.hu/belpol/zsidai-a-sajat-maga-altal-alairt-szerzodest-is-tagadni-probalta-107052/?orderdir=novekvo
    Épületes Kanadából hallani, hogy a cigányok ilyenek-olyanok, amikor épp nem kínozzak őket a magyar rendőrök.
    https://444.hu/2017/10/31/brutalis-kenyszervallatas-eltusolasa-miatt-itelte-el-a-magyar-allamot-a-strasbourgi-birosag
    Mintha MO nem csak a rasszizmust exportálta volna oda, hanem annak apologetáit is.

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2017 október 31
    8:30 de.

    “A helyzet komolyságát jelzi, hogy már egy új Marshall-tervről beszélnek, s hogy az Uniónak 400 milliárd eurós segélyt kellene adni gazdasági felemelkedésükhöz azoknak az országoknak, ahonnan egyre nagyobb számban érkeznek bevándorlók.”

    Nagyon helyes, most azok a gyarmatosítók nyúljanak mélyen a zsebükbe akik eddig a leigázottak zsebeit forgatták ki, DE ne Úniós szinten, mert azok között bőven vannak olyanok, akiknek semmi közük a gyarmatosításhoz, sőt épenhogy megúszták azt! A Marshall segélyt sem az üdvhadsereg osztogatta feltételek nélkül annak idején, hatása még most is érződik, főleg agyilag!

  • @Orsós Elemér
    Egyelőre úgy olvastam, főleg a németek szorgalmazzák a kérdést (pedig nekik nemigen voltak gyarmataik).

  • Almási Alma:
    “főleg a németek szorgalmazzák a kérdést (pedig nekik nemigen voltak gyarmataik)”

    Valóban elenyésző mennyiségben a többi gyarmati hatalomhoz képest. Ha esetleg érdekli:
    http://www.grotius.hu/doc/pub/SIQUOQ/2012_9_nemeth-juhasz_grotius_e-konyvtar_47.pdf

    Érdekességként. A kínai boxerlázadás leverése (a leverésben a K.u.K. közös hadsereg néhányezer katonása is részt vett) után, 1901-ben a Monarchia is szerzett egy gyarmatot (un. koncessziós területet) Tiencsinben, amit az I. világháborúban veszített el.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 november 1
    4:48 de.

    Rosszul tudod, mert most majdnem teljes Közép-, Kelet- és Dél-Európa az ő összeszerelő gyarmata! 😀

  • @Orsós Elemér

    Minden relatív. Miviktorunk és egyéb vezetőink seggüket verik a földhöz abbéli igyekezetükben, hogy végre összeszerelhessünk valamit…

  • Nincs köze ehhez a bejegyzéshez, az alatta folyó diskurzushoz sem. Mindössze helyet kerestem, hogy csonkítatlanul beilleszthessem az alábbi videót.

    Nincs két hete, hogy fölkerült a közösségi videomegosztóra. Tartalma Edith Egerről szól, aki 90 évesen is praktizál, pszichológus. Elmondja mit élt át, amikor Horthy bevonult Kassára, és mit, amikor Mengele az anyját a gázkamrába küldte, neki meg táncolnia kellett az élet és a halál ura előtt:
    .
    .
    https://www.youtube.com/watch?v=5sd1quZF4Qg
    .

  • Kár, hogy nem működik már a videó beillesztés ….

  • Így sem megy a videó beillesztés?
    .
    .

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.