Vegyük le első miniszterelnökünk nevét iskoláinkról, mert rasszista volt?

2017 augusztus 25 11:52 de.40 hozzászólás

Sir John A. Macdonald, Kanada alapító miniszterelnökének nevét vennék le a legnépesebb tartomány iskoláiról, mivel az egyik tanári szakszervezet szerint a néhai kormányfő kulcsfontosságú szerepet játszott az őslakosság elleni kulturális genocídiumban. A konzervatív Macdonald 18 éven keresztül, 1867 és 1873 között és 1878-től 1891-ig kormányozta az újonnan alakított országot, ezzel Kanada második leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt. Az Általános Iskolák Tanári Föderációja javaslata szerint: “nevezzük át a jelenleg Sir John A. Macdonaldról elnevezett állami iskolákat, ezzel beismerve azt, hogy az első kormányfő volt az Őslakosság elleni genocídium alakítója”. Az őslakossági érdeket képviselő Első Nemzetek Közgyűlése támogatja az iskolai átnevezéseket. Perry Bellegarde, az őslakossági közgyűlés törzsvezére elmondta: “Nem Kanada történelmét akarjuk átírni, de legyünk őszinték és mondjunk igazat. Egy közös múltunk van. De ami ennél is fontosabb: a jövőnk is közös. Az igazságra és az őszintességre építsük országunkat.”

john-a-macdonald

Tény, hogy Macdonald központi szerepet játszott abban, hogy felakasztották Louis Riel-t 1885-ben, Manitoba tartomány egyik alapítóját és az ország legismertebb Métis vezetőjét. Rielt hazaárulással vádolták, aki valóban a terjeszkedő angol és protestáns kanadai kormánnyal szemben a katolikus és francia nyelvű Métis őslakosság kulturáját igyekezte védelmezni a prairie térségben. Ezen kívül Macdonald kormányfőnek az őslakosságot érintő éhinségben, valamint a bentlakásos iskolarendszer kialakításában is felelőssége van. Több mint 6 ezer őslakossági gyerek halt meg a bentlakásos iskolákban, ahol egyben betiltották anyanyelvüket és kultúrájukat.

Első kormányfőnk nézőpontjai megegyeztek a késői tizenkilencedik századi társadalmi vélekedésekkel és ennek központjában állt az a meggyőződés, hogy az őslakosságnak és valamennyi kisebbségnek teljesen be kell olvadnia a többségi társadalomba. Ezt gondolták az akkori politikusok, vallási vezetők, oktatók és írók–hangsúlyozza Donald Smith, a University of Calgary professzora. Patrice Dutil, a torontói Ryerson Egyetemen történésze pedig elmondta: 1970 előtt valamennyi politikai vezetőnk olyan nézeteket képviselt társadalmi kérdésekben, amelyek mai szemszögből nézve védhetetlenek voltak. Nem ítélhetünk el egy tizenkilencedik századi politikust azért, mert nem felelt meg a XXI. századi liberális konszenzusnak.

Ontario tartomány liberális kormányfője – Kathleen Wynne – bejelentette: szerinte Macdonald azon döntése, hogy bentlakásos iskolákat alakított ki a kanadai történelem egyik legproblémásabb fejezete. Szerinte Macdonald politikai öröksége “messze nem tökéletes.” Ugyanakkor liberális kormánya nem támogatja az iskolai átnevezéseket.

“Nem kétlem az általános iskolák tanárainak jószándékát. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben célt tévesztettek. Sir John A. Macdonald történelmünk fontos része. Gyermekeinknek át kell adnunk hazánk teljes történelmét–beleértve a kolonializmust, az őslakossági múltat és azt is, amit alapító atyáink tettek, hogy létrehozzák Kanadát”–mondta Wynne kormányfő.

A tartományi Progresszív-Konzervatív ellenzéki párt vezetője – Patrick Brown – szintén ellenzi a kilátásba helyezett átnevezéseket. “Büszke vagyok arra, hogy Kanada alapító atyáinak nevei Ontario iskoláin szerepelnek”–nyilatkozta tömören a jobbközép politikus.

John A. Macdonald neve természetesen nem csak közintézményeken szerepel, hanem a kanadai tíz dolláros bankjegyen is. Ez azonban 2018 után változni fog, ugyanis onnan lekerül Macdonald és helyére Viola Desmond afro-kanadai emberjogi aktivista képe kerül. Az első kormányfő pedig a későbbiekben egy új 50 vagy 100 dolláros bankjegyre kerülne.

40 hozzászólás

  • a múltat nem lehet eltörölni, együtt kell élni vele és bármilyen fájdalmas (jogos fájdalmak) ez így teljes…azzal, hogy szobrokat elnevezéseket döntögetünk a valóság és a múlt nem változik…nem lehet félóránként más múltat kreálni ahogy a térdigérő passzátszél fúdogál

  • “nem lehet félóránként más múltat kreálni ahogy a térdigérő passzátszél fúdogál”
    Dehogynem…

  • GRATULALOK RODEO36 elso sensible megjegyzesere.

  • Igen, a mult emlekzeteinek eltorlese az elmult ket hetben fashionablella valt.

    Eltorolni mind a mult emlekzeteit!!! Orokke elfejelejteni a multat !

    De ” aki nem tanul a mult hibaibol az allandoan megismeteli azt” (Karl Marx).

    Ugy tunik hogy a mai elvtarsak meg a mesteruktol sem hajlandok tanulni semmit.

  • Föl-föl ötlött nálunk is egy bentlakásosféle variáció a cigánygyerekek integrálásának megoldására, holott már a 21. században élünk.

    Ebből csak annyi valósult meg, hogy a családi pótlék neve nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra változott. Értelemszerűen nevelési ellátás címén a gyerek után az óvodáskoruk végéig kapják a szülők a “családi pótlékot”, de 3 éves koruktól óvodába kell járatni a gyereket, kivéve a jó anyagi körülmények között élő családok gyerekei (pl. aki gyerekeknek külön nevelőjük van) Ha az a cigány szülő nem viszi a gyerekét az óvodába, megvonják a nevelési ellátást. Ugyanez a helyzet az iskolában, ha a cigány gyerek igazolatlan napokat gyűjt össze, megvonják az iskoláztatási támogatást.

    Elméletileg nincs szegregált óvoda és iskola, de a nem cigány szülők olyan helyre adják be gyerekeket, ahová nagyon kevés cigánygyerek jár. Faluhelyen az ilyen (“fehér”)gyerekeket külön busz szállítja a közeli városba és vissza.

  • Kalocsai Miklós

    Bendeguz79
    2017 augusztus 25
    1:51 du.

    Ejnye Bedeguz! Már megint félre értettél valamit, és ostobaságot írogatsz! Ugyan ki akarná eltörölni a múltat? Ha az elvtársozással Magyarországra gondolsz, akkor nagyon tévedsz! Itt át akarják írni a múltat, és ez ellen bizony van tiltakozás.

  • Drizari
    2017 augusztus 25
    2:03 du.

    “Ha az a cigány szülő nem viszi a gyerekét az óvodába, megvonják a nevelési ellátást. Ugyanez a helyzet az iskolában, ha a cigány gyerek igazolatlan napokat gyűjt össze, megvonják az iskoláztatási támogatást.”

    Ez a nem cigány szülők megitélésére is teljesen igaz!

    Elméletileg nincs szegregált óvoda és iskola, de a nem cigány szülők olyan helyre adják be gyerekeket, ahová nagyon kevés cigánygyerek jár.”

    Ez fordítva is szintén teljesen igaz! Tényled nincs hivatalosan és kötelezően szegregáció, de valami kölcsönös előítéletesség vagy célszerűség hatására ezek spontán mégis kialakulnak. Jó példa erre az a nyíregyházi cigány iskola, amit a szegregáció ellen küzdő civil szervezetek követelésére meg akartak szüntetni, de a “maradi” szülők ezt harcosan megakadályozták.

    Utoljára még egy költői kérdés:
    Akarnak-e a lecsúszott cigány és nem cigány rétegek egyáltalán integrálódni és ha nem , akkor lehet-e, kell-e kényszeríteni Őket?

  • ” a néhai kormányfő kulcsfontosságú szerepet játszott az őslakosság elleni kulturális genocídiumban. ”

    Kulturalis genocidium? Mi az?

    A genocide angol meghatarozasa: “The systematic and widespread extermination or attempted extermination of a national, racial, religious, or ethnic group.”

    De ha nincs nepirtas, akkor nincs genocide. Legfeljebb gecicidium van, ami kenyelmetlen meg lehet, de megse tomeggyilkossag.

    Ha jol remlik Kanadaban csak annyit probaltak meg a 20. szazad elejen, hogy elvettek az indianoktol a gyerekeket abban a remenyben, hogy segitik oket kitorni a kokorszakbol.
    Amig az igaz hogy sok esetben a nevelo szulok, vagy az allami, vagy vallasos intezmenyek nem a legszebben bantak veluk, valamit azert sikerult elerni. Sanos azonban megalltak feluton.

    Sokkal praktikusabb lett volna, ha soha nem letesitenek nekik rezervatumokat es nem adnak nekik penzt ha a rezervatumban maradnak. (Ha a rezervatumban maradnak elvileg tobb penzt kapnak, mint amennyit a cocjalis segelyen kapnanak, csak gyakorlatilag mas a helyzet, mert az indian torzsfonok kapja meg az egesz torzs utan a penzt, aztan azoknak ad kicsit tobbet, akik ra valasztanak, a tobbi pedig ragja a kuszobot, amig o a Karib tengeren setahajokazik.)

    Mondjuk az sem rossz kibaszasnak, hogy az indian notol szuletett felver gyerek nem lesz indian statuszu, bar ezekbol valoszinu tobb millio van. De annak a kb nehanyezernyi felvernek, akik indian apatol szulettek, nekik van statuszuk. Nagyon bolcs dontes; igy kevesebbe kerulnek az indianok. Igaz, a statusz-nelkuli indianok is a kuszubot ragjak, de hat vegulis Kanada a vilag legjobb orszaga!

    Es ezt a gecicidiumot mar minimum 32 eve csinaljak, hogy en itt vagyok. Meg rosszabb, hogy Harper idejen legalabb nem a torzsfonoknek adtak, hanem mindenkinek egyenloen osztottak szet a penzt a rezervatumokban. True-Dope elvtars talan legelso, legfontosabb dontese az volt, hogy visszacsinalta ezt, kapja csak a torzsfonok a lovet. Szegeny torzsfonok meg a vegen nem tudna elmenni Tahiti-re is! Ez turhetetlen lenne elvtarsak!
    (Vajon kap-e True-Dope kick-back-eket ezek utan?)

    No es e gecicidium kiagyaloinak es vegrehajtoinak neveit es szobrait mikor tavolitjuk el elvtarsak?

  • Miklossal értek egyet.
    Foglalkoztam itt indiánokkal, egy indián meg is látogatott, jól elbeszélgettünk, feltűnően intelligens ember volt. Tőle sok mindent megtudtam. Először is Harpernek volt igaza, mikor a népnek osztotta a pénzt. Az itteni indiánok fő baja, hogy NEM tudnak dolgozni, mint a fehér ember. Miért várják, és követelik a lakásokat, házakat a kormánytól? Miért nem építenek maguk házat? Mert nem tudják hogyan. Ezt kéne nekik megtanítani. Kanadában van elég sok fa erre a célra.
    A másik, hogy nem AKARNAK kimenni a rezervátumukból a fiatalok sem, ott élnek és isznak , munka sehol.

  • Én sokszor gondolkodtam azon, hogy van hasonlóság a cigányok és az indiánok között.

  • Ejnye, ejmye Miklos, csupan a maga velemenye a valosag, elfogadhato es jelezheto,eltekintve hogy mire hivatkozik ,mit vel, stb.
    Minden mas csak … mint maga iteli.

    A Foldon jar maga, vagy a mennyekben mint valami bekepzeelt mindenhato ?

  • Bendeguz79,

    Ez egy tipikusan komcsi, semmitmondo hozzaszolas volt reszedrol.

    Ne haragudj, de meg van az az erzesem rolad, hogy tul idos vagy, es emiatt mar nem vagy kepes erdemi vitara.
    Hacsak nem jatszod a dolgot, es egesz mas vagy, mint amit irsz magadrol.

    De nyitott vagyok az ervekre. Kerlek meseld el hol tevedtem a kanadai indianokkal kapcsolatban!

  • Figyelő,

    ” Én sokszor gondolkodtam azon, hogy van hasonlóság a cigányok és az indiánok között. ”

    Ez szerintem minden itt elo magyarnak feltunik egy ido utan.
    Ha nem is mindenben ugyanaz, de a mentalitas ugyanaz, legalabbis azoknal, akik nem hajlandok kitorni a kokorszakbol.
    Bar ez sem teljesen igaz, mert nem hinnem, hogy a leghabzobb-szaju indiannak is lenne kedve itt teepee-ben elni minusz 40-ben manapsag. De legalabb van neki miert hozongeni.

  • MIKLOS Bendeguz79-hoz cimzett soraira;

    Maga talan eltevedt velemntevel, s cimzesevel is?
    Hol a fenben irtam egy arva szot is a Cnadai, vagy barki mas Eszak-amerikai Indianokrol?

    Csupan a mult torteenelmi elmkeinek eltorlesen tettem megjegyzeset. Mi koze annak a maga “Indiankaihoz”?

    Talan tull tett a maga limitjen a pantek-esti elmenyeivel?!

  • FIGYELMEZTETES MIKLOSNAK:

    Elfelejtette, a mag meglatasa, ill. velemnye, talan hite alapjan maga a halalra-kovezessel all szemben.

    Nincsen irogatas, meg eggyetlen betut sem, a maga Talmudja szerint sem.
    Allitotta hogy jobban tudja meg a Toraht is.

  • Persze a nagy dilema volt nem csak a Kanadaikanak, de a US-ban is, hogy mi modszer lehetett volna a leg-jobb es tisztessegesebb az u.n. benszulottek letenek elolenditesere.

    Hagyni oket a sajat regi modjain nyilakkal vadaszni, vagy kepesiteni oket a civilizacio alapjain janitani, hogy egyenloen johettek volna lehetove tenni oket az egyenlo szabad versenyges alapjan egyenlo tagjainak lenni a tarsadalomnak?

    Itten a US0ban az 1870-evektol alapitva az u.n. Carlal- bentlako ,ill. collegiumokban tanitva gyerekeiket, lehetosegeket az iskolazasukra, mint minden mas eredetu gyerekeknek.

    A cel volt hogy tanuljanak a tarsadalom (nyelv, kutura alapjan, egyenlove tenni.
    A szoviettek sem alklamaztak mas modszereket.

    Persze a “reservaviok” nem lettek megszuntetve, agol teljes onallosagall, sot nagyobb szabadsagokat elveznek mint mink.
    De a problema hogy azok akik ottan valasztottak elni, nem mentek sokra eletukben.
    Az indianok biologaiai atka az alkohol.
    Nem kepesek a sajat genetikai letuk alapjan az alkoholt birni. Csa meg a szagatol is elvesztiki minden sajat korlatozasaikat.

    A multban, az Orosz Tudomanyos Akademia (Institution of Terapy, Novosibirskbol) az Alaszkai tudomanyos hatosagokkal kozosen tanulmanyoztak az indianok alkohol es az eszkimok LDL (a rossz cholesterol) ellenallas genetiakai okait eredetet.

    Valakik biztos irtak desertaciokat azon, de mas jelentos eredmeny nem jott ki abbol sem.

  • MIKLOS es FIGYELO kozotti vitan az Indianok es ciganyok eseten.
    Hasonlatossagokay velnek, mert mind ket csoport a hoszu idokon at nem lett, ill.nem volt kepes teljesen aszimilalodni az ottani tarsadalomba,ill. lakossaival egyenlove.

    Nem nagyon Kanadaban, de az USA-ban az sokkal nagyobb merteku volt, s van ma is az Afrikaikkal.

    A torvenyes egyenloseg az a torbeny.Annak a lehkissebb kihagasa is rogton a csucsra emelve.
    Vannak sok fekete PhD0k. Gazdagok, politikusok, sot meg elnok is volt.
    De sajnos a tobbseguk epp az ellenkezo letmodot kovetik.
    A fiatalok 3/4-e alaptlanok. A bunok 2/3 feketek alatl elkovetve.
    A harmincas evektol a Roosevelt adminstracio, a biblai alapon, az arvak es ozvegyek erdekeben kezdte az u.n “welfare system-et.
    De anok sokai hamar rajott,higy nem volt szukseges “ozvegyenk” sem gyermekeiknek “arvanak” lenni, hogy a csecket a kormanytol kapjak.
    Amodon ,ma 47 millio egyen el azon. Meg ingye cell-telephont is kap , havi 250 perces haszanlattal.
    Ingyen egeszsegyi szolgaltatast, lakas, stb.

    A torvenyek alapjan a regi ‘faji-megkulomboztetes’ , az u.n. “affirmative action” alapjan elonyokeik vannak biztositva a feherekkel szemben.
    Mint az egyetemi felvetelek, munka alkalmazas es eloleptetesek esetein. Egy kepesebb feher, a magasabb felveteli vizsaga eredemnyei alapjan felvetele tagdva hogy feketenek lehetoseget nyujtani.
    Az azzal allitva, hogy a feherek sokaig elveztek elonyoket.
    De mive lett az “egyenlo versenyges” lehetosegevel?

    De azon esetekben
    Amikor valaki kap valamit ingyen,lehetetlen azt elvenni.

    Talan az elkulonites lenne megoldas, de az lehetetlenseg

  • Az általam igaznak gondolt keretrendszerben (az évezredekre előre megtervezett program) ez is a helyén van.
    Mind a favorizálása, mind a mostani (a korszakváltó működtetési filozófia (szellemiség) változtatás)trónfosztása (deheroizálása).
    Az imperializálás recept szerint a régi működtető szellemiség felülírásával kezdődik. Ennek része a régi szellemiséget fenntartó értelmiségi réteg félreállítása, szükség szerinti kiirtása.
    Ezt csinálták meg a nagy gyarmatosítási hullámban mindenütt.
    A gyarmatosítás vezéralakjait pedig (a heraldika szabályai szerint) szépnek festették és becsben tartatták.
    A régi nagyok tetteinek átértelmezése is azt mutatja, h VILÁG MÉRETBEN vezérlő szellemiség váltó átideologizálást végeznek.
    Ha a vallásos keretrendszer szerint nézzük, akkor Síva, Séth, Sátán, Sinto, Síta SZELLEMISÉGET elkezdték felülírni a nagy dualitásban a NAPSZELLEMISÉGET reprezentáló címkézettségűekre.

  • Bendeguz79,

    En legalabb nem irok olyan hulysegeket, hogy a Torah soha senkit semmiert nem itelt halalra, aztan amikor egy csokorra valot kuldenek nekem a kulonbozo “halallal lakoljon” versekbol, akkor nem azzal akarok vedekezni, hogy “hat ezek csak a bunugyi torvenyek voltak”.

    Tovabba, egy korabbi megjegyzesedre valaszoltam, amit az indianokkal kapcsolatos eszmecsere utan tettel kozze.

    Bendeguz79
    2017 augusztus 25
    5:53 du.
    Ejnye, ejmye Miklos, csupan a maga velemenye a valosag, elfogadhato es jelezheto,eltekintve hogy mire hivatkozik ,mit vel, stb.
    Minden mas csak … mint maga iteli.

    A Foldon jar maga, vagy a mennyekben mint valami bekepzeelt mindenhato ?”

    Erre valaszoltam, hogy:

    ” Ez egy tipikusan komcsi, semmitmondo hozzaszolas volt reszedrol. ”

    Remelem most mar te is belatod, hogy nem erdemes semmitmondo modon hozzaszolni, mert felreertekhez vezethet.
    Honnan tudhattam volna, hogy nem az indianokkal kapcsolatban irsz, hanem valami masrol?
    A targyat is illik neha megnevezni, es nem csak altalanossagban irni, hogy “te hulye vagy”, esetleg “nem ertesz semmihez”, vagy valami ilyesmit, amit itt latsz a magasabb rendu “haladoktol”, akiknek csak ennyire futja, ervekre nem.
    De ha fel akarod venni az o stilusukat, az is jo nekem. Csak ne vard, hogy ures kijelentesre tudjak erdemben valaszolni.

  • Bendeguz79,

    Az indianok alkohol-problemajaval kapcsolatban most nem talalom azt a Wikipedia cikket, ami elmondja, hogy az o szervezetukben joval kevesebb van az alabbi enzimekbol, vagy csak az egyikbol:

    ” Alcohol is metabolized mainly by the group of six enzymes collectively called alcohol dehydrogenase. These convert the ethanol into acetaldehyde (an intermediate more toxic than ethanol). The enzyme acetaldehyde dehydrogenase then converts the acetaldehyde into non-toxic acetic acid. ”

    (https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_alcohol_content)

    Ezert voltak ok sokkal rosszabb alkoholistak, mint a feher megfeleloik. No es ezert tiltottak meg egy idoben azt, hogy alkoholt vehessenek az indianok. De kesobb jott a politikai korrektseg, es ugy gondoltak az elvtarsak hogy jobb ha hullanak az indinaok, mint osszel a legyek. Erre jo “haladonak” lenni.

    Eddig mindig ugy “segitettunk” rajtuk hogy lehetoleg minel tobbet artsunk nekik. Hogy aztan ez csak a szokasos “halado” idiotizmus, vagy szandekos aljassag, azt nem tudom.

  • Bendeguz,

    Talaltam egy masik cikket, ami a mongoloid torzs (es masok) nehezkesebb alkoholizmusat magyarazza:

    Humans metabolize ethanol primarily through NAD+-dependent alcohol dehydrogenase (ADH) class I enzymes (i.e. ADH1A, ADH1B, and ADH1C) to acetaldehyde and then metabolize acetaldehyde primarily by NAD2-dependent aldehyde dehydrogenase 2 (ALDH2) to acetic acid.[9][10] Eastern Asians reportedly have a deficiency in acetaldehyde metabolism in a surprisingly high percentage (approaching 50%) of their populations. The issue has been most thoroughly investigated in native Japanese where persons with a single-nucleotide polymorphism (SNP) variant allele of the ALDH2 gene were found; the variant allele, encodes lysine (lys) instead of glutamic acid (glu) at amino acid 487; this renders the enzyme essentially inactive in metabolizing acetaldehyde to acetic acid.[11][12] The variant allele is variously termed glu487lys, ALDH2*2, and ALDH2*504lys. In the overall Japanese population, about 57% of individuals are homozygous for the normal allele (sometimes termed ALDH2*1), 40% are heterozygous for glu487lys, and 3% are homozygous for glu487lys.[12] Since ALDH2 assembles and functions as a tetramer and since ALDH2 tetramers containing one or more glu487lys proteins are also essentially inactive (i.e. the variant allele behaves as a dominant negative), homozygote individuals for glu487lys have undetectable while heterozygote individuals for glu487lys have little ALDH2 activity.[13] In consequence, Japanese individuals homozygous or, to only a slightly lesser extent, heterozygous for glu487lys metabolize ethanol to acetaldehyde normally but metabolize acetaldehyde poorly and are susceptible to a set of adverse responses to the ingestion of, and sometimes even the fumes from, ethanol and ethanol-containing beverages; these responses include the transient accumulation of acetaldehyde in blood and tissues; facial flushing (i.e. the “oriental flushing syndrome” or Alcohol flush reaction), urticaria, systemic dermatitis, and alcohol-induced respiratory reactions (i.e. rhinitis and, primarily in patients with a history of asthma, mild to moderately bronchoconstriction exacerbations of their asthmatic disease.[14] These allergic reaction-like symptoms, which typically occur within 30–60 minutes of ingesting alcoholic beverages, do not appear to reflect the operation of classical IgE- or T cell-related allergen-induced reactions but rather are due, at least in large part, to the action of acetaldehyde in stimulating tissues to release histamine, the probable evoker of these symptoms.[14][15]

    The percentages of glu487lys heterozygous plus homozygous genotypes are about 35% in native Caboclo of Brazil, 30% in Chinese, 28% in Koreans, 11% in Thai people, 7% in Malaysians, 3% in natives of India, 3% in Hungarians, and 1% in Filipinos; percentages are essentially 0 in individuals of Native African descent, Caucasians of Western European descent, Turks, Australian Aborigines, Australians of Western European descent, Swedish Lapps, and Alaskan Eskimos.[16][17] The prevalence of ethanol-induced allergic symptoms in 0 or low levels of glu487lys genotypes commonly ranges above 5%. These “ethanol reactors” may have other gene-based abnormalities that cause the accumulation of acetaldehyde following the ingestion of ethanol or ethanol-containing beverages. For example, the surveyed incidence of self-reported ethanol-induced flushing reactions in Scandinavians living in Copenhagen as well as Australians of European descent is about 16% in individuals homozygous for the “normal” ADH1B gene but runs to ~23% in individuals with the ADH1-Arg48His SNP variant; in vitro, this variant metabolizes ethanol rapidly and in humans, it is proposed, may form acetaldehyde at levels that exceed the capacity of ALDH2 to metabolize.[17][18] Notwithstanding such considerations, experts suggest that the large proportion of alcoholic beverage-induced allergic-like symptoms in populations with a low incidence of the glu487lys genotype reflect true allergic reactions to the natural and/or contaminating allergens particularly those in wines and to a lesser extent beers.[14]

    (https://en.wikipedia.org/wiki/Short-term_effects_of_alcohol_consumption)

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 augusztus 25 1:47 du.

    “GRATULALOK RODEO36 elso sensible megjegyzesere.”

    A Tiedre viszont még mindíg várni kell, mert ameddig nem használod a Magyar Nyelv ékezetes betűit addig cask egy írástudatlan Analfa Béla vagy akinek az idiótikus szófosását nem is érdemes kisilabizálni.

    Térj észre már Öcsém és használj ékezetes betüket ezen a Magyar weblapon.

  • Robert Morrison

    Miklos 2017 augusztus 26 6:45 du.

    Őszintén mond meg tényleg elvárod a lap olvasóitól, hogy véget nem érő szófosásodat mint rejtjelezett baromságot végig böngésszék?

    Mikor térsz már észhez és kezded használni az ékezetes betüinket?

  • Robert Morrison

    @Christopher Adam-nak címezve!

    Gondolom nem lep meg hogy immár nyílt háborút kezdtem a két nyelvromboló bandita ellen akik tele rovásírásozzák a bloggodat.

    Azon kívül, hogy szóömlenyeik javarészt már gondolatilag is bénítóak az ékezetek teljes hiánya olvashatatlanná teszik a beírásaikat és ezzel szerény véleményem szerint rontják a lap szinvonalát.

    Ez a blog mint nevében hirdeti egy Magyar lap, ezért javaslom, hogy iktasd ki azokat az írásokat amelyek nem adják meg az elvárható tiszteletet Anyanyelvünknek.

    Jelenleg két bandita károsítja a lapot, Miklos és Bendeguz79 akik mint csökönyös szamarak megmakacsolták magukat és nem hajlandóak követni a Magyar Nyelv szabályait. Ezzel érdemtelenné tették önmagukat arra, hogy az írásaik itt megjelenjenek.

  • Robikám’

    Most meg a languge packüet is letoltottem, es lám milzen syepen Minden össyeüüvissya van a klaviaturán. De vannak ékeyetes betűk, csak eltart nehánz masodpercig, amig megtalálom a megfelelőt.

    Gondolod, hogz vén fejjel nekem kedven van ayyal tökölni fél orát hogz hova tűnt a kötőjel, ay ipsyilon, ay abc utolsó betűje, csak ayért mert te játsyod ay értetlenkét_
    (Ez utobbi kerdojel akart lenni.)

    Melyiket konnyebb erteni szerinted? A fenti szoveget, vagy ezt?

    Minden ossze-vissza van a klaviaturan. De vannak ekezetes betuk, csak eltart nehany masodpercig, amig megtalalom a megfelelot.
    Gondolod, hogy ven fejjel nekem kedven van azzal tokolni fel orat hogy hova tunt a kotojel, az y, a z betu, csak azert mert te jatszod az ertetlenket?

    Mellesleg van joval tobb, mint ketto hozzaszolo, aki nem hasznalja a magyar klaviaturat, gondolom ugyanezert.

    Relax, es szedd a vadkortet!

  • Meg egy dolgot Robi!

    Bendeguznak tok mindegy, hogy hasznal-e ekezetes betuket, vagy sem.
    Mar elfelejtette a magyart, vagy csak megjatsza.

    Higgy a jo oreg Miki Bacsinak, ekezetekkel is elfelejtve, vagy megjatszva maradna. 🙂

  • Robert Morrison

    Miklos 2017 augusztus 28 6:11 du.

    „Higgy a jo oreg Miki Bacsinak”
    Hiszek Neked Jó Öreg Miki Bácsi, de remélem az évszámaid ugyanúgy 7-essel kezdődnek mint az enyémek külömben mehetsz gyufáért.

    Gratulálok hogy az első lépést megtetted, és hogy a továbiakban segítsek, elhatároztam egy cikk összeállítását amit ha a szerkesztők jónak látnak néhány napon belül publikálhatnak.

    Ebben a cikkben külön az általad felvetett problémára is kitérek, de előljáróban annyit csak most cask itt és csak Neked elmondanék, hogy jó úton haladsz. A zavar oka az, hogy kettő magyar betű kiosztást tartalmaz a szoftver, és Te a magyar irógépnek megfelelőt válsztottad. Ha a másikat választod a listáról (és a jelenlegit kiveszed) akkor az USA megfelelője lép a helyébe amelyen az „y” és a „z” azon a helyen marad amit megszoktál.

    Fel a fejjel Testvér, hazahozunk a gyönyörű Magyar Nyelvet helyesen írók népes társaságába. De ez nem egy kis bejegyzés alatt fog megtörténni 🙂

    Ami a Bendeguz79-t érintő megjegyzést illeti az nem tartozik az érdeklődési körömben, mert senkit nem akarok a mérlegre tenni ezen a téren. Nem mindenkiben született újra Jókai Mór!

  • “Nem ítélhetünk el egy tizenkilencedik századi politikust azért, mert nem felelt meg a XXI. századi liberális konszenzusnak.”

    Én Horthy Miklósról ugyanezt mondtam, hogy nem ítélhető el az antiszemitizmusért a 21. századi konszenzus alapján.

    És én nem is iskolaelnevezést kértem, csak annyit, hogy ne hívjuk náci tömeggyilkosnak. És ne hívjuk népnyúzó diktátornak se! Manapság egy vidéki mszp-s vagy fideszes polgármesternek több földje van, mint Horthynak, akinek 800 hektárja volt.

    Horthy nagyon fontos része a magyar történelemnek, ezért volna fontos korrekt oktatása az iskolákban. Az iskolaelnevezés más, és szerintem a kanadai rasszista fejesről se kéne iskolát elnevezni.

    Vagy amit nem szabad a kisökörnek, azt Jupiternek szabad?

  • Robert Morrison

    Miklos 2017 augusztus 28 6:11 du.

    Bravó Miklóskám! A nyelvcsomag letöltéséért kapsz 5 csillagot.

    Ami a zavart okozza, hogy a “Control Panel” – “Region and Language” – “Keyboard and Langyuages” – “Change keyboards” – “Add” – “Hungarian (Hungary) alatt nem a Hungarian hanem a Hungarian-101 ami az USA kiosztás (QWERTY) megtartja csak az ékezetes betűket hozzárendeli.

    És egy apró trükk csak Neked Mikikém: amikor ráklikkolod az egeret a választott változatra a “Preview” megmutatja a billentyűzet kiosztását.

    Sok sikert kíván és ölel Robi.

  • Robi,

    Nekem csak egy magyar klaviatura jelent meg a letoltes elott, ebbol az egybol valogattam. 🙂

    Most megneztem ujra, csak egy magyar valtozat van. Viszont feltettem a nemetorszagi nemetet.
    De ey is hasynalhatatlan, amint latod.

    Maradok azzal, amit megszoktam.

    Maskulonben; mi jon azzal a language pack-el?

  • Meg valamit. Fel lehet valahogy varazsolni a magyar klaviatura kepet valamelyik sarokba, hogy ottmaradjon, amig le nem kapcsolom?

  • Robert Morrison
    2017 augusztus 28
    4:39 du.
    Tudja, a feljelentése az olvasótársakról a lap szerkeztőjénél, nagyon emlékeztet engem arra korra 195O-i Magyarországra, mikor egy osztálytársnőm feljelentett az iskolában, mert nem akartam semmit felajánlani Sztálin szűletésnapján.
    Akkor engem az orszűg összes iskolájából kicsaptak!
    A jelntgetés, tudom jó magyar szókás, a náci időben a nyílas házmesterek jelntették a bujkáló zsidókat, majd a politika megváltozott, akkor meg azokat jelntették fel, akik komcsi ellensek voltak.
    Egy biztos, ez egy nagyon csúnya magyar szókás!

  • R.M. Most meg beleköthet az írásomba, mert néhány gépelési hibát feljebb elkövettem!

  • Figyelő,

    “A jelntgetés, tudom jó magyar szókás, …
    Egy biztos, ez egy nagyon csúnya magyar szókás!”

    Nem csak magyar szokas, mindenhol meg van ez.

    Robi kuzdelmeben nem annyira a “feljelentes” a rossz, mert azt legalabb nyilvanosan tette, hanem inkabb a kirekesztesi kiserlete. Aki nem lep egyszerre, nem kap retest estere. No es kizarjuk a rohadt renegadot! 🙂

  • Érdekes kérdés a feljelentés/árulkodás kérdése.
    Vannak kártékonyságok és elemi érdek a kártékonyságok megfékezése.
    Van amikor a kártékonykodó megfékezéséhez egy ember csak kalapács használatával elég. Viszont, ha használja akkor azzal komoly kárt is okoz.
    Nagyon igaz az is, h a homály, a titkosság a bűn melegágya.
    Itt következik az INVESZTITÚRA kérdés.
    Miben kinek, kiknek a dolga a hogyan meghatározása. A hogyan létrehozása és a hogyan rendjének fenntartása.
    Mi van akkor amikor az/azok kártékonykodnak akinek/akiknek a dolga lenne az általános jólétet biztosító működésrend megtervezése, irányítása és az ehhez képest renitenskedők megfékezése.
    A MAG funkcióra gyártott, fenntartott népek különleges helyzetben vannak ebből a szempontból is.
    Magukban hordozzák az alsó invesztitúrás működtetési rendet. Emellett hosszú idők keserves tapasztalata, h hernyó a főnökség.

  • Most már itt az idő, hogy elmagyarázza valaki, mi az az “alsó invesztitúrás” működés… Ez olyan, mint az “altesti gondolkodás”? 😀

  • Almási Alma
    2017 szeptember 1
    10:56 de.
    Pontosan, csak a végeredménye nem annyira penetráns! 🙂

  • Az invesztitúra jelenleg a latinból származtatott szó.
    Itt azt jelenti, h ki tervez, kinek az elképzelése érvényesül.
    Az impériumi időszakban központi tervezés és akarat érvényesítés van.
    A hagyományainkban egy a személyi autonómiákból szabadon megkötött megállapodásokkal építkező konstrukció van.
    Ezt nevezik többek között alsó invesztitúrás konstrukciónak.
    Az autonómia határa a károkozás, ami jóvátételi kötelezettséget, ennek kikényszeríthetőségét és büntethetőséget keletkeztet.
    A szabadon megkötött megállapodások (jogi megfogalmazásban szerződések) megszegése károkozásnak minősül.
    Ami a nagy vicc, h a jelenleg érvényes jogrendszerünkben jogérvényesen csak ilyen hozható létre és tartható fenn.
    Ugyanis ebben minden hatalom a néptől, A NÉP TAGJAITÓL származtatott és deklarált a joghierarchikusság. Ez utóbbi azt jelenti, h semmi sem létezik a rendszerben jogérvényesen ami nem felel meg a joggyökérben előírtaknak.
    Ez a konstrukció működött közmegelégedésre évezredeken keresztül élőhelyek alapú szokásrendekkel.
    Hazánkban ezt változtatta meg a szentnek aposztrofált István és stábja egy véres ÁLLAMPUCCSAL amelyben beletörte a népet az akarat isten élet halál ura földi helytartósága konstrukcióba.

  • Nagy Gyulának:

    “Az impériumi időszakban központi tervezés és akarat érvényesítés van.”
    HA van megfelelő erőszakszervezet, akkor lehet központi terveket végrehajtatni. Ilyen az egész emberiségre nézve sohasem létezhetett, mert ehhez a Föld túlságosan nagy, és sok eldugott része van, ahol az emberek azt csinálnak, amit akarnak…

    “A hagyományainkban egy a személyi autonómiákból szabadon megkötött megállapodásokkal építkező konstrukció van.
    Ezt nevezik többek között alsó invesztitúrás konstrukciónak.”

    Tehát ezek az eldugott területek saját autonómiával rendelkeznek, szerinted is. Akkor mit csinál a “felsőbb hatalom”?

    “Az autonómia határa a károkozás, ami jóvátételi kötelezettséget, ennek kikényszeríthetőségét és büntethetőséget keletkeztet.”
    Ki nem szarja le a “büntethetőséget”, ha nincs karhatalom?

    “minden hatalom a néptől, A NÉP TAGJAITÓL származtatott és deklarált a joghierarchikusság.”
    Ja, ELVBEN…

  • Almási Alma
    2017 szeptember 1
    5:13 du.
    Mosolyt csal az arcomra az ÁLNAÍVSÁGOD.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.