Ferenc pápa szólt a reformokról

2016 december 22 8:30 du.23 hozzászólás

Ferenc pápa megtartotta a Római Kúrián szokásos, karácsony előtti, pápai beszédet. Formálisan egyfajta eredmény-beszámolónak is tekinthető a 2013-ban indult vatikáni reformokkal kapcsolatban. Azonban sokkal inkább a mának szóló, és a jövő programját meghatározó üzenet. S amiről mag a pápa is azt mondta: sokaknak nem fog tetszeni.

francis_kung_0

Még akkor is, ha ez az üzenet inkább közvetetten érkezet. Azzal, hogy érthető, ha a reformok ellenállást váltanak ki. De ugyanakkor a reformok folytatását is említette. Így az ellenállás szinte permanens ellenállása lehet azoknak, akik zsigerből elutasítanak minden lényegi változást. Különösen, ha az a személyes hatalmukat, nehezen megszerzett, kilobbizott pozíciójukat veszélyezteti. Mert valószínűleg tévedés lenne azt hinni, hogy ez a fajta hatalomféltés csak a világi hierarchiákba betekert csavaroknak lenne a sajátja- Már csak azért is, mert az egyházi hierarchiák elég régóta fennállnak ahhoz, hogy bőven legyen idejük kialakítani az egyes, parciális, kontraszelekciós ösvényeiket. S ez független attól, hogy Jézus tanításai nem a hatalomról, a vagyonról, és mások megvetéséről, gyűlöletéről, kirekesztéséről szólnak. Akkor sem, ha Jézus nevében tagadták meg nem egy esetben az emberséget, a segítséget a szegényeknek, illetve az elesetteknek. Nem csak a történelemben, hanem napjainkban is. Elég a menekültekkel kapcsolatos álláspontokat, akár csak hazánkban áttekinteni. Ugyanannak a kereszténységnek az égisze alatt nyitották meg a pannonhalmai kapukat, amelynek nevében Erdő Péter a menekültek elutasítását, illetve a menekültek ellen uszító világi hatalom kiszolgálását hirdette meg. Talán nem volt véletlen az az elhatárolódással egyenértékű gesztus, amit az Orbán-Erdős páros felé gyakorolt a pápa májusban.

Mely világi hatalom, magát különben keresztények, demokratának és népinek hirdető szakosztálya részéről szintén olyan hangok síkoltottak elő, amelyek alapján az éhező gyermek tulajdonképpen megérdemli, mert csak rossz szokásból nyomorog. Miközben egy államtitkári banánhámozója gyakorlatilag meg is dicsérte a gyermekszegénységet. Felvetve különben azt is, hogy egy kádéenpés egyáltalán azonosulhat-e a pápai keresztényképpel? Hogy a különben lelkészként miniszter Balog Zoltán cselekedeteit már ne is emlegessük. Mert valószínűleg nem egy lapon, de egy könyvtárban sem emlegethető Jézus eredeti szellemiségével a szegregáció pártolása, a gyermekek kiválasztott néhányának demonstratív, hivalkodó megetetése, és a nemzeti elbutítás intézményesítése. Szemben azzal, hogy Jézus egyfajta tanítóként „működött” a saját korában. Meghallgatva és nem elhallgattatva az ellene szólókat. Már akkor, ha megtisztelték azzal, hogy szemében kritizálják.

Ahogy mostani beszédében Ferenc pápa is különbséget tesz az ellenzők csoportjai között. Megkülönböztetve az érvekkel, szemtől szembe vitatkozókat azoktól, akik csak a háttérben lapítva, hangulatkeltéssel, és obstrukcióval élve rombolják a pápa által is képviselt reformokat. Mely ellenállás talán speciális esete lehet az, amikor szemtől szembe bólogat valaki, majd hátba szúr mindent. Mint amikor valaki Jézusra és a kereszténységre hivatkozva tapossa meg, tapossa el a másikat. Így csak egyet lehet érteni Ferenccel, aki külön kiemelte, hogy nem optikai tuningra van szükség. Nem ráncfelvarrásra, és sminkelésre, hanem mélyreható, a lelket, a szemléletet elérő változásokra. Mely utóbbi valószínűleg hosszabb, akár generációkra kiterjedő folyamat lehet.

Amely idő alatt bizony előfordulhat, hogy a sok disznó mégis legyőzi a pápát, és konkolyt fog vetni az eredeti szándékok sorai közé. Elég annak az irányzatnak a sorsát látni, amivé Jézus tanításai váltak az egyházi keselyűk szárnyai alatt, vagy amivé a reformáció elvei, vagy akár diktátorfétiseket avató szolgái váltak az idők során.

23 hozzászólás

  • A papa reformokrol beszel. Igen kell reform, sot.
    Peldaul ilyen dumaval:

    1. Jelenleg kozelkeleten irtjak a keresztenyeket. Bezzeg a diktatorok idejen bekeben eltek, 100 -szor jobban mint ma.
    2. Europa kereszteny. Akinek nem tetszik a karacsonyfa, karacsonyi enek,keresztenyi elet, vissza lehet menni tevepasztornak.
    3.Felkerem a vilag vezetoit akik 90% keresztenyek, hogy biztositsak a vallasszabadsagot kozelkeleten.
    4. A vilagon Isten nevevel olnek (allah ahkbar). Katolikus papot oltek Franciaorszagban (nem norvegok voltak),
    egy sved templomot megalaztak:
    http://ripost.hu/cikk-a-templomban-maszturbaltak-vizeltek-uritettek-a-migransok
    es sorolhatnam. Harcolni kell a radikalis iszlam ellen.
    5. Mi kersztenyek sosem mentunk Szaud Arabiaba peldaul Mekkaba es felrobbantotuk magunkat “Jezus segits” kialtassal.

    Amikor ilyen kijeletesei lesznek a papanak, akkor az emberek azt mondjak, hogy tokos gyerek. Addig szegyen.

  • Ha valaki, akkor SIMAY tényleg kiérdemelte, hogy Ferenc pápa keblére vonja okos buksiját… Ámen!

  • Ötvenhatos,
    Látom megint komoly érveid vannak. Bármi ellen, illetve bármi mellett 🙂

  • akarki
    2016 december 22
    11:01 du.

    akárki, Te vagy a szégyen – fajunkra nézve!
    A diktátorok idején az emberek (akiket nem visz el a fekete autó) békében éhen halnak (csak kiválasztott kevesek élvezhetik az életet). Európa nagy része világi, és nem keresztény. Európa a középkor végén volt teljesen keresztény (egy része mohamedán volt). Az ókorban elég sokszínű volt vallások terén. A világ vezetőinek 90%-a keresztény? Ennek érdemes utána nézni, mert szerintem ez igen nagy túlzás. De, nem az érdekes, hogy a vezetőknek mi a vallása, hanem, hogy a világ népessége hogyan oszlik meg: (http://www.magyarkurir.hu/hirek/uj-felmeres-keszult-vilag-vallasairol). Még Magyarország tákolmánya is kiemeli a vallásszabadságot, értsd, a kisebbséghez tartozóknak is ugyanolyan jogaik vannak! A vallási szélsőségek minden esetben elítélendőek, és nem csak az iszlámnak vannak szélsőségesei. Mi keresztények vérrel itattuk fel a szentföldet évszázadokon keresztül Jézus nevében.

    A haverjaid között lehetsz tökös gyerek, de az emberek között nem!

  • Már szeretne az ember valami igazi keresztényit olvasni.
    Teljesen mindegy már, hogy 500 éve mennyi keresztény gyilkolt Jézus nevében, 2016-ban nem gyilkol ssenkit, sőt most, a kereztényeket öllik meg nap, mint nap csoportosan. Erről mélyen hallgatnak a hírekben, hallgat a pápa is. Mikor mond vagy tesz valamit ez ellen a szabadvilág kereszténysége, és főleg a pápa? Egy
    árva szót sem szólt azóta, hogy Rómában űl a trónján!

  • A Szentatyát mélyen megrázta a szörnyű berlini erőszakcselekmény, amelyben sokan megsérültek és életüket vesztették. A pápa osztozik az áldozatok hozzátartozóinak gyászában. Együttérzését fejezi ki és lelkileg közel áll hozzájuk fájdalmukban. Imájában az elhunytakat Isten irgalmába ajánlja és könyörög a sérültek felépüléséért. Ferenc pápa továbbá köszönetet mond az elsősegélyt nyújtó és a biztonsági szerveknek konkrét elkötelezettségükért. Csatlakozik minden jószándékú emberhez, aki elkötelezi magát annak érdekében, hogy a terrorizmus gyilkos őrülete ne találjon többé helyet világunkban. Ezért a Szentatya kéri az irgalmas Atyaistentől a megnyugvást és a védelmet, valamint vigaszt hozó áldását.

    Ennyi ?????? Ezt a muzulman fomufti is irhatta volna. Mi a kulonbseg ??? Az emberek sokkal tobbet varnak.

  • Sajnos, ez nem elég manapság!
    Egy II. János Pál pápa kéne újra, aki odacsap a terroristáknak is, éppen úgy, mint anno János Pál pápa a szovet diktátoroknak, hiszen ő inditotta el a Szovjet állam bukását is.

  • akarki
    2016 december 23
    4:52 du.

    Az emberek? Már nem is csak a többség? Ön űberli Marcsit is! És, ezt ne tekintse bóknak!

  • Figyelo,

    Igen Szent II. János Pál papa, mert rola csak igy szabad megemlekezni es irni, sok keresztenynek peldakepe. Igen a kommunizmus bukasanak oroszlan resze volt.
    150 millióval segíti a magyar kormány egy olasz templom újjáépítését. Errol is kene irni, ezen az oldalon biztos nem emlitenek ilyesmit.
    Allepoba a felszabadito hadsereg, a sziriai keresztenyek karacsonyfat allitottak.
    Ferenc papa, mikor volt utoljara kozelkeleten (Irak, Sziria, Libanon) -ba hogy felkarolja az ottani keresztenyeket ?
    Az ilyen cselekedetekert mit szol a papa ?
    https://www.facebook.com/ProChristiani/videos/1289967164357954/

  • SchumackerLady

    Akárki-Figyelő !

    SŐT !

    Egy Orbán pápa kell nekünk, aki kereszteseket toborozna, illetve megindítaná a modern kor keresztes hadjáratát… Kettőt egy csapásra: úgyis túl szaporodott az emberiség.

    .

  • Figyelő,
    A szovjet állam bukását nehogy már isteni rendelésnek vagy pápai átoknak tekintsük. A szemellenzőket azért nem kéne teljesen bezárni.

    Azért boldog karácsonyot.

  • Andy, a mewmomriám még mőködik és az akkori történelmet átéltem!
    Bizony, a lengyelek inditották el az akkori pápa segítségével a kommunizmus bukását Európában! Kicsit utána kéne nézni a történelmi igazságolnak.

  • SchumackerLady
    2016 december 24
    2:46 de.

    😀

  • Figyelő,
    Abban az utánanézésben egyet értünk.
    Világért sem beszélnélek le róla 🙂

  • SchumackerLady

    Figyelő!

    “Egy árva szót sem szól azóta, hogy Rómában ül a trónján.”

    Mi sem egyszerűbb. Maga, mint szavakban katolikus kérjen audienciát őszentségétől. Erre biztosan lehetőséget ad egy ilyen szabad polgárokból álló egyház, mint a Római Katolikus…

    Másrészt, maga kiemeli II.János Pál politikai érdemeit a világpolitika közvetlen alakításában, ami felér egy beismeréssel azzal, hogy ezek szerint ön nem is egy “szentéletű” vallási vezetőt lát őbenne, hanem egy politikai hatalom, az ókori Római Birodalom, ill. a középkori Német Római Császárság ideológiai utódját és vezetőjét, méltó utódját, akinek a maga szemében korántsem elvi, hitbéli szerepe van, mint azt lépten-nyomon hirdetik, hanem világhatalmi sőt, mi több: birodalmi.
    Sajnos ebben igaza van, hisz a Római Egyház [Vatikán Állam] felségterülete nagyjából ma is megfelel a nevezett, letünt birodalmak világtérképen elfoglalt területének, melyhez Róma valahol ma is a körme szakadtáig ragaszkodik. Megfigyelhető, hogy a politikai határok – a status quo – is valahol a katolicizmus és a pravoszlávia mezsgyéjén húzódnak és okoznak időnként komoly világpolitikai feszültségeket.
    Most, amikor a felsoroltakkal szemben jön egy egyházfő, aki végre a krisztusi elvek humánus követelményeit is komolyan véve vezeti egyházát, most sok katolikus, köztük még a gyülekezet egyes hivatásos tagjai is, ezen fölháborodva, őt megtagadva, sőt gúnyosan szállnak szembe a szentatyával… Mi ez, ha nem árulás, de legalábbis álszentség…?

    .

  • Schumackerlady !

    A maga idejében – a mai pápa példaképét – Assisi-i Szent Ferencet is hülyének nézték. Maga az egyház is, oszt mégis szentté avatta. Végülis Szent Johannával sem volt másképp.
    Ügyes ! Előbb tagadjuk, sőt gúnyoljuk, aztán szentet csinálunk belőle.

    Itt fentebb – talán más cikkhez – többen is megjegyezték, hogy idén több katolikus papot öltek meg terroristák. Legyünk őszinték, a mártíromság a katolicizmusban nem áldozat, hanem cél. Ez hitből – a túlvilágba és a megváltásba vetett bizalomból – másfelől a hívek hitének erősítése érdekében fenntartott buzgóság… Épphogy csak nem tervezik előre az éves áldozatszámot. Most is, ezek fölött az új, idei mártírok fölött is nagyon gyorsan napirendre tértek. Később szent is lehet belőlük. Attól függ…

    .

  • voronyezs !
    A Torinói Lepel mutogatását 200 éven keresztül tiltotta, illetve eredetiségét tagadta, ma meg talán nincs is annál nagyobb produkció. Minden ilyennél, az ereklyéknél is általában ez a bevett történelmi gyakorlat, hogy előbb tagadjuk – “idő van bőven és az úgyis nekünk dolgozik” – aztán hirdetjük. Korpuszgyár…
    Trükkös megoldás tömegek hódítására.

  • Hatásos reform lenne kivenni a következő baromságokat az ajánlások közül:
    -ha letépik a fél pofádat, akkor tatsd oda a másikat is,
    -ha megdobnak egy téglával, dobd vissza kenyérrel,
    -szeresd halálos ellenségedet, mint tenmagadat
    Sokkal hatásosabb lenne az Ószövetség fogat fogért, szemet szemért parancsait követni, a bennfentes pápát pedig felismerni!

  • terminus, köszönöm az idézetet a pápa beszédéből.
    Sajnos, ez az információ hibája, ha nincs az ember informálva, tévesen itélkezik!
    A kanadai sajtó, TV, úgyan röviden hozta a pápát az ablakban, de igen keveset idéztek beszédéből.

  • Ja, mellesleg nem tartom magam “szentfazéknak” és állkereszténynek sem!

  • SchumackerLady
    2016 december 25
    6:41 de.
    Rosszul látja az én véleményemet.
    II.János pápa példamutatása, halálos betegen is híveit biztatta, bár alig tudott már beszélni. Viszont okos ismerete, mint lengyel embernek a szovjet uralomról ő segített Ronald Reagannak és a nyugati világ támogatásával eltörülni a Szovjet birodalmat!
    Igen, egy pápa NEM CSAK a katolikus egyház feje, hanem a világ történelmének is hangja, több mint egy ország királya, vagy elnöke.
    Mondjuk még az amerikai elnöknek van hasonló hatalma a nyugati világ alakulásában.

  • Az önfeladó ajánlásokat azok találták ki nekünk, akik az Ószövetségi parancsokat hatásosan alkalmazzák ellenünk, már két évezrede. A puccsal hatalomra került “jezsuita” pápa még ministránsnak is alkalmatlan lenne a néhai lengyel pápánál.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.