Feltámadnak a könyvek és könyvesboltok?

2015 december 28 12:00 du.2 hozzászólás

Meglepő kutatás látott napvilágot Észak-Amerikában. A Nielsen BookScan felmérései szerint 2015-ben 2 százakékkal több nyomtatott könyvet vásároltak mint az előző évben, miközben ha 2013-hoz hasonlítjuk az adatokat, akkor az árusított fizikai könyvek száma csaknem 13 százalékkal növekedett. Ezzel egyidőben az is megfigyelhető, hogy egyre kevesebb e-könyvet adnak el a nagy amerikai könyvárúházak. Például a Barnes & Noble-nál ősszel 32 százalékkal kevesebb e-könyvet és tabletet árultak mint 2014 harmadik negyedévében. Az Association of American Publishers adatai is csökkenést mutatnak az e-könyvek világában: az AAP szerint idén 11 százalékkal esett az eladott e-könyvek száma. Ezzel szemben 35 százalékkal több hangoskönyv került eladásra az Egyesült Államokban idén mint egy évvel korábban.

A nyomtatott könyvek reneszánsza köszöntött be Észak-Amerikába?

Camille Engel

Camille Engel

A kép egy kicsit bonyolultabb, bár egy 2 százalékos növekedés is figyelemre méltó és pozitív trend egy olyan ágazatban, aminek halálhírét évek óta lelkesen terjesztik…és ami valóban nehéz időket élt meg az elmúlt évtized során. Az idei év növekedése nagy részt annak köszönhető, hogy egyre inkább terjednek a felnőtteknek szánt színezőkönyvek. Bevallom, hogy ezekről először pár hónapja hallottam, amikor kollegáim egymásnak mutatták be “művészetüket”, meg amikor az ebédszünet idején felnőtt nők és férfiak színeztek az irodában. Annyira népszerű lett a színezés felnőttek között, hogy Edmonton városában az önkormányzati könyvtárban felnőtt színezőkönyv-esteket rendeznek.

Mindenesetre a nyomtatott könyveket még messze nem érte utól népszerűségben az e-konyvek és egyre inkább úgy tűnik, hogy az e-könyvek stagnálása és népszerűség-vesztése tartós tendencia. Észak-Amerikában az árusított könyvek több mint 80 százaléka még mindig nyomtatott formájú. Idén decemberben Kanadában körülbelül 2 millió nyomtatott könyvet adtak el Karácsony előtt decemberben.

Kicsit olyan érzésem van, mint a bakelitlemezeknél, amit egyébként én is gyűjtök és aminek népszerűsége az utóbbi néhány évben robbanásszerűen növekedett. (Erről korábban angolul írtam a KMH testvérlapjában.)

Hogy mennyire tartós lesz az elmúlt két év során tapasztalt növekedés a nyomtatott könyvek területén, azt ma még nem lehet tudni, hiszen egy szép napon kilyukadhat a felnőtt színezőkönyves lufi. Ugyanakkor ismét bebizonyosodott, hogy még nagyon korai lenne temetni a könyvek és könyvesboltok világát.

2 hozzászólás

  • Érdemes!
    Nagy magyar és világhírű klasszikusokat hallgatok rendszeresen – színész előadásában – a Neten. Két műfaj egy kosárban. – És remek művészi élmény.

  • SZIVÁRVÁNYOS SÖTÉTSÉG

    Ó Istenem, színező – kifestő – könyv! Ah !!!

    Magam utoljára 5 éves koromban csináltam, akkor aztat mondták, hogy nagyon szép, ügyes munka… És még a fejem is megsimogatták. Persze én is büszke voltam, mint ezek a kanadai felnőttek. Érthető, hisz azóta persze tanúi lehetünk egy szenzációs, sőt elképesztő technikai fejlődés folyamatának a színes-ceruzák, tubusos temperák és csillámló porfestékek gyártásának csodás világában… Aztat is mongyák, hogy hogy a jövő irónjai már maguk fogják vezetni a rajzoló kezét… De szép egy jövő… Majd színezhetjük a Faustot, meg az Ember Tragédiáját. A Háború és békét meg gyurmából formázhatjuk 3 D-s nyomtatóval. Ez lesz aztán az igazi és korszerű irodalmi élmény.

    Na! Nem akarom kimondani, micsoda szellemi színvonalra – na jó: infantilizmusra – utal ez a jelenség. Csak annyit jegyeznék meg, hogy szégyen és 🙁 …

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.