Kormány, politika és erkölcs

2015 december 26 5:14 du.58 hozzászólás

Sok szó esik manapság Magyarországon a kormány erkölcsi tartalmáról, s talán helyénvaló ezen az ünnepen elgondolkodni erről is. Meggyőződésem, hogy a hatalmak csak diktatúrákban vindikálják maguknak az erkölcsi felsőbbség címét, mert szabad választások útján nem a morálisan jók, hanem a választók szemében a közösség ügyeinek vitelére alkalmasabbnak véltek jutnak a kormányrúdhoz. A politikában van szerepe a “jónak” és a “rossznak”, de nem filozófiai vagy vallási, hanem nagyon is hétköznapi értelemben. Egy ország, nemzet közössége persze ismeri és fontosnak tartja a (nem ababszolút) erkölcs fogalmát és tartalmát, amennyiben azt is figyelembe véve őrzi és formálja a jogrendjét, amely fölött a kormány, a törvényhozás és a politikai osztály egy demokráciában nem uralkodik, nem rendelkezik, hanem magát annak alávetve dolgozik és – szolgál.

A politikus legfeljebb a személyes életével, a társadalmat gyarapító erőfeszítéseivel válhat kevesek vagy sokak szemében erkölcsi értelemben is példává, de már pusztán azzal is betölti a hivatását, ha a törvényeknek megfelelően él, s a köz javáért cselekszik.

Jövőre is óvakodni fogok a magukat erkölcsileg mások fölé helyezőktől, s mindent elkövetek, hogy őket leleplezzem, s veszélyes voltukra felhívjam a figyelmet. Számomra egyvalaki van, aki morálisan tökéletes, ő viszont nem kérkedik ezzel. (Éppen ma ünnepeljük a születésnapját.) Inkább tartok Vele, inkább hiszek Neki, mint bárki másnak.

Kerék-Bárczy Szabolcs

Zabel Belian / Helping Hand.

Zabel Belian / Helping Hand.

58 hozzászólás

  • A “0” erkölcs is erkölcs.

  • Kedves Szabolcs, írod: “Jövőre is óvakodni fogok a magukat erkölcsileg mások fölé helyezőktől, s mindent elkövetek, hogy őket leleplezzem, s veszélyes voltukra felhívjam a figyelmet.”
    Ezek komoly, tartalmas, sokatmondó, dícsérendő szavak. De ha ezt komolyan gondolod, akkor ide a KaHi-be ne írj, mert egy sorodat sem fogjak lehozni. Vagy ha igen, hát rögtön le is náciznak és lefasisztáznak….

  • Éljen Gryllus Dorka! Sokáig.

  • Az erkölcs, egy adott kor társadalmának íratlan szabályainak az összessége. Ezek betartása ellenőrizhetetlen.

    A jog a társadalmat szabályozó írott szabályok és előírások sokasága, mely építőköveknek önmagukban is hosszútávú erkölcsi kihatásuk van. Változatlanságuk tehát nemcsak a gazdaságba, a politikába vetetett emberi remények, de a bizalom, a stabilitás alapját képezik.

    E két fogalom – jog és erkölcs – szoros és súlyos kölcsönhatásban áll egymással és nem is nélkülözhetik egymást.

    Orbán és Kövér értelmezésében* a jog:
    “bármikor megváltoztatható parancsok halmaza”.

    A jogot komolyan venni, az maga is erkölcsi kérdés, különösen a hatalom birtokosa számára az. Ami nem valami pragmatikus szeszély függvénye, hisz milliók sorsa függ tőle és rajta.

    Márpedig a két senkiházy, kollégiumi szobatárs ma ugyanazt a cinikus hozzáállást tanúsítja a joghoz, amint 27 évvel ez előtt még csupán álmodozott erről, a számukra igen praktikus Eldorádóról. (Új, ill. a régi nagybirtokrendszer visszatriblizése, saját stadionok, rpülőtér, kis és nagyvasút, szőlőbirtok, strómanok a köbön, stb.) Vagyis arról, hogy a jogszabályokat, ha a hatalom birtokában kerülök, majd úgy változtatom meg, ahogy az az Én érdekemnek felel meg, miközben társadalmat pedig elárasztom és elkábítom hamis és álerkölcsi lózungok mákonyával, mely kábító injekciók bénítólag hatnak annak önkontrolljára és egészséges immunitására… Ahogy ezt XIV.Lajos is látta: Az állam én vagyok, tehát az erkölcsöt is Én alkotom. – Nagy elmék, ha találkoznak…

    Már az 1998-as fellépésük is erről szólt, hátmég a 2010-es, az már egyenesen a közepébe csapva, vágta agyon a társadalom polgári világba és erkölcsbe vetett amúgy is eléggé gyenge hitét és reményét, egy tollvonással megszüntetve a garancia, a fékek és ellensúlyok rendszerű alkotmányosság világát és egy határozott 180°-os fordulattal tért vissza tulajdonképpen a Horthy-világ, avagy a maffiaállam sógor-koma garancia rendszerére.

    Nos, hát ez az ő, az Orbánpárt és kormányának erkölcsi és jogi arculata. Setét, mint az országút éjfélkor…

    Orbanisztánban így találkonak: erkölcs és jog – na persze nem a végtelenben, hanem Felcsútpuszta kies ugarán…

  • Ha valaminek örülök, akkor annak, hogy megalakult az MSZP után a gyurcsányista DK-nak is a hívő tagozata. Érdemes lenne a bűnbánással kezdeni a hazugságokért, illetve igényelném a “trükkök százainak” őszinte kifejtését. Aztán lehet mindennap bérmálkozni.(ala gyurcsány)

  • *(5:14)
    Orbán, Kövér barátjával, elv és szobatársával egy diák lapban jelentetett meg egy “közös tanulmányt”, abból idéztem e súlyos, önvádnak is beillő mondatot.

  • wog!

    Bejegyzésed szerint
    “a magukat erkölcsileg mások fölé helyezők”
    nácik és fasiszták.

    Vagy csak úgy magadra vetted, de melyiket a három közül ?

  • tropa 4.44 ! Úgy legyen, ámen !

    – Ti. én is nagyon-nagyon csípem a csajt. Gyönyörű ! 🙂

  • Nagyapám állitja, hogy Kerék-Bárczy úr az egyik ORBÁN-kormányban kabinetfőnök volt, majd az MDF-ben párttársa, sőt más felé is előfordult. Ha igaz, akkor mit kezd most (és milyen erkölcsi alapról) leleplezni ? Már válaszoljon valaki !

  • Kerekes Sandor

    Nade Szabolcs! Ha Gryllus Dorka nem rossz is, velem ugyan mi a bajod?

  • Mikor jön már valami jó kis szaftos cikk? Amin igazán lehet csámcsogni. Pl: Anonimus hadat üzent Magyarországnak. Az jó volna.

  • tropa
    2015 december 27
    11:15 de.
    Na ja, csak majd akkor lesz igazán ízletes, ha feltörik a politikusok számítógépeit, és kiterítik az összefonódásokat. Akkor lesz igazán fűszeres. Így csak szomorú, hogy már ők is a többi diktatúra közé sorolták az országot.
    Nem gondolod?

  • Tropa.
    Baromi fárasztó az értelmeten idétlenkedésed.

  • De, gondolom Don Ovuz. Én is kíváncsi lennék gyurcsány e-mail tartalmára. Szerintem az is robbanna.

  • tropa
    2015 december 27
    1:35 du.
    Az már kiszáradt kút, szerintem szomjan halnál mellette.
    Habár lehet valami gamma-sugár a környezetében, ha még mindig tőle retteg a jobboldal.

  • tropa
    2015 december 27
    1:35 du.
    Há’ írgyáneki!!
    Válaszul!!
    Ez ojan.

  • Don Ovuz, az az igazság, hogy Gyurcsányon kivül egy baloldali politikus sem jut az eszembe, de őt meg azért hozom fel, mert elég hírhedt itt minálunk.

  • tropa
    2015 december 27
    5:05 du.
    Említésre méltó baloldali nekem sem.
    A liberálisok ugyanis mérsékelt jobboldal. Még az MSZP is az.
    Baloldalt csak a nem jegyzett Munkáspárt áll.
    Már hogy a játszma előtt felrakjuk a sakkfigurákat, mivel enélkül csak a kockás tábla marad.

  • T. Evelin !

    Kerék-Bárczy Szabolcs eddig és mindvégig egy mérsékelt liberális politikus. Publikációi és beszédei soha nem mutattak írójuk ellentmondó személyiségre, mint amit a kiskegyed téves(!) példájában említett Orbán kormányfő mélységes hazugságaival és pöffeszkedő pávatáncával szinte minden nap képes produkálni. Aki az ifjúkommunistától és a liberális demokrata forradalmár imágón keresztül jutott el nagy álmáig, az újfasiszta Vezér szerepig. Aki “nemzeti dohánnyal” fizeti ki a hozzá hűséges, egyszerűbb alattvalóit, de a kevésbé egyszerűeket már földbirtokokkal korrumpálja, mely kegyet anno nagy példaképe, Horthy kormányzóúrőfőméltósága is gyakorolt többek közt a vitézi birtok adományozásával…

    A z . s z á m o l j o n . e l . önmagával és hívei ővele, ne a még fiatal politikus, a több nemzetközi tudományos diplomával is rendelkező Kerék-Bárczy, aki nem jelent ki olyan botrányos, sőt hitleri észjárásra valló gondolatokat, mint az akkor még “fiataldemokrata”, hogy
    “ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, hogy amit teszek”.
    Meg aztán, nem azt vallja a biztonságunk alapjáról, a jogról, hogy
    “a jog nem más mint bármikor megváltoztatható parancsok halmaza”.

    Azt az alakot kell elszámoltatni, és nem a fiatal politikust aki éppen ama . m é r h e t e t l e n . b ű n t ö m e g e t . készül számon kérni a gnóm kaméleonon, amit az nap-mint nap az orrunk előtt, a szemünk láttára és a szemünkbe röhögve elkövet…

    K. Evelin ! Okosítsa már föl T.nagypapát, hogy K-B.Sz. nem volt az Orbán csinovnyikja, ellenben és szemben azzal, Ő egy stabil jogrendszerre épülő, alkotmányos, és nyugatos Magyar Köztársaságban gondolkodik, ahol az adott szó szent, tehát semmikép sem “pávatánc” kérdése…

    .

  • tropa!

    Gyurcsány “…eléggé hírhedt itt minálunk” – írja maga.

    Hát igen, nem véletlen. Gyurcsány Ferenc bizony az Orbán-kikiáltotta I. számú közellenség az ő köreiben és választói szférájában. És az a legérdekesebb, hogy a Vezér eme fixa rögeszméje immáron . 3 0 . e s z t e n d e j e . morzsolja “érzékeny” idegeit, amit egy video felvétel is tanúsít… Ez a hang különösen felerősödött az után, hogy az a “hírhedt” ellenfél – mit ellenfél, Orbán szerint ellenség – egy tévévitában [email protected]á verte ezt, a Kárpát-medence géniuszát.
    Miután meg, választási trükkökkel (12,5 % választóval maga mögött) visszakerült a nagy-hatalomba, azóta mindent elkövet e szájhagyomány világszerte történő elterjesztése érdekében. Ezért képes akár még a közpénzből – értsd, állami költségvetésből – valutában is milliókat megmozgatni a magyar diaszpóra minden szegletén, például az elég nagyszámú kanadai magyarok fülébe sugdosva azt…
    Hiszem, hogy nem kell külön ecsetelni, hogy az ilyen kicsinyes politikusi mentalitás micsoda sötét egyéniségre vall… Még “Graz” is kevés hozzá.

  • Ha liberálisok és az Mszp a jobboldal, a jobbik a szélsőbal, a Munkáspárt a baloldal, akkor a Fidesz a szélsőbal. Akkor a fidesz a Rákosi kormány jogutód pártja, míg az Mszp és a liberálisok a Horty kormányé, a jobbik a Sztójai kormánynak felel meg a DK meg a Nagy Imre kormánynak, vagy az MSZMP-nek. Mostmár minden tiszta.

  • voronyezs, bocs, mi mast valaszolhatnek kerdesedre, mint hogy tanulj meg magyarul. Egyebirant boldog ujevet kivanok.

  • Kedves Evelin !
    Kerék Bárczy Szabolcsról már több alkalommal szó esett – mostanában főleg – valószínű új vagy a KMH fórumon, így nem tudhatod, de ha kicsit visszaolvasol régebbi cikkek kapcsán (az elmúlt hetekben elég gyakran írt)leszűrhetsz egy két dolgot személyére vonatkozóan!
    KBSZ az MDF-ben kezdett, 1992-94 ig miniszterelnöki kabinetfőnök (Antall József!), majd 1995-ig az MDF képviselőinek tanácsadója!
    Miután végzettségére nézve külügyi-gazdasággal foglalkozott
    (mesterfokozatú diplomáját az USA-ban a Harvard Egyetemen szerezte,szakirányú tevékenységére nézve mindvégig a területen maradt, – ettől függetlenül 1998-99-ig valóban a miniszterelnöki hivatalban miniszteri ( nem min elnöki!)kabinetvezető, ami az ég világon semmit nem zár ki.
    Időközben és ezt megelőzően is tanított a Külkereskedelmi főiskolán,(docens) A Matávnál külkereskedelmi tevékenységet folytatott és sok éven keresztül tanított az USA-ban. 2001-től három éven keresztül Los Angeles-i főkonzul. 2007-től ismételten az MDF-ben dolgozik, Bokros Lajosnak ( MDF által delegált EU-s képviselőnek a kül- gazdasági tanácsadója.
    Végig nézve a pályáját nem kifejezetten politikai tevékenység egyik sem, tagja sem volt egyetlen pártnak sem.

    Miután az MDF mint olyan megszűnt, 2013.ban belépett a DK-ba – értékítélete szerint az egyetlen demokratikusan működő, és tisztán demokratikus elveket valló pártba, ott V. ker-i önk. képviselőnek delegálták, de ha jól tudom ezt a posztot nem tölti be, viszont erőteljesen segíti az V. kerületi ingatlanpanamákat leleplező Juhász P. munkáját !
    Ha valóban tudni akarsz róla miként gondolkodik, mit képvisel, olvass utána a google-ban, sok érdekes és tényszerű információt találhatsz!
    Nem tudom a nagypapa milyen szempontból találja megalapozatlannak a “leleplező” tevékenységét, de ha végig olvasod az életútját magad is rájössz, hogy semmi olyan nem terheli a “múltját” mely ezt kizárná!

    Úgy egyébként a valamikori MDF-es “lakiteleki legényegylet” (ahogyan Dávid Ibolya hívta őket) Lezsák Sándor vezetésével egy emberként kötött ki a Fideszben, miután az MDF -elnöki posztjáért vívott harcban D.I.- val szemben alul maradt Leszák – őket miként értékeli a nagypapa? Vagy az MDF kényszer-miniszterelnöki posztját betöltő Boross Péter ( Antall halála után) Orbánnak mint min. elnöknek lett a személyes tanácsadója, de említhetném a ma már ősfideszesnek számító egykori Pártállami őskövületeket Szűrös,Pozsgay, vagy Csintalan elvtársakat, mert ha valami ez aztán a katyvasz! ( egyébként nézd meg a Fidesz vezető gárdáját, egykori és jelenlegi korifeusait, valamennyien az MSZMP kebelén nőttek fel – jó példa az MSZMP Politikatudományi Intézetének egykori munkatársa -Kövér László, aki ma olyan példásan komcsizik, hogy bárki megirigyelhetné!De a “pártitkárcsemete” valamikori ifjú KISZ titkár, majd liberális vezérből lett jobboldali “konzervatív” Orbánt se hagyjuk ki!
    Ezek bizony mind mind politikai arculatok és szerepvállalások voltak….
    Nos ezek után valóban nem értem a nagyapát sem, de téged még annyira sem, amikor erkölcsi aggályokkal jössz KBSZ – politikai útját illetően!
    Ha valakinek, neki minden oka megvan rá – miként minden a jelenlegi rezsimet tűrni kénytelen állampolgárnak….

  • tropa
    2015 december 28
    5:47 de.
    Látom téged már feltört az Anonymus, és vírust telepített a rendszerbe.

    Amúgy tényleg ez a felállás.
    Ami probléma, hogy a fidesz kettővel jobbra tolódott. Mint alapítása idején vallotta, polgári párt, vagyis jobbközépen lenne a helye. Utána jönne egy szintén hiányzó tömörülés, a konzervatívok, és azután a szélsőjobb, ahová jelenleg a fidesz csúsztatta magát a politikájával.
    A jobbik is jobbra csúszott a terroralakulataival mint a 64 vármegye, betyársereg, gárda…stb. már az ultra kategória.

  • tropa
    2015 december 28
    5:47 de.
    Ha a konzervatívok hitvallásáról akarsz tudni, itt az oldalon figyeld Jani kommentjeit. Ő valódi konzervatív jobboldali.

  • Don Ovuz, örülhetne a nyugat, ha a jobbik, mint terrorszervet miatt lennének készültségbe, mint most pl Bécsben. Komoly elit terrorista szervezet ez a Betyársereg , akik bevetésen voltak a szerb határnál, de eltévedtek. Valahol Szeged után szedték össze a rendőrök a bandát. Európa resszkess!

  • DonGolo, Gyurcsány elég ha önmagát adja hogy hülyét csináljon magából. Ehhez nem kell külső hatás.
    Ha meg a kormány hinti a tényt a diszpórába, hogy gyurcsány egy hülye, jól teszi.

  • Don Ovuz, az általad felsorolt civil! szervezetek a magyarok önvédelmi csoportosulásai, oda tudnak és akarnak benyomulni, ahonnan a kormány kivonult, vagy a polkorrektség miatt be sem mer vonulni. Ha a hatalom közelébe kerülünk, lassan okafogyottá válnak majd, ha visszarendeződés lenne, akkor megint jobban erőre kapnak. Hasonlóan az Ökotárs Alapítványhoz, a Leszbosz csoporthoz, a Krétakörhöz, ők nem kapnak súlyos pénzeket, csak saját magukra számíthatnak.

    Janit említed, mint “valódi konzervatív jobboldalit”. Emlékszem, az alaptörvény miatt milyen alpárian náciztátok a kórusvezető Illével napi szinten.

  • tropa Ez a fidesz szerencséje. Bármilyen nemtelen eszközt használ ellenzékének lejáratására, híveinek tetszik a bunkóságuk, és nem győznek csápolni. Zsák a foltját mindig megtalálja.

  • charlie
    2015 december 28
    12:53 du.
    Semmi keresnivalójuk ott.
    Az állami feladat az állam dolga. Semmi esetre sem az önbíráskodás a megoldás.
    Ki akartam fejteni, de kitöröltem a litániát. Ha ennyiből nem érted meg, minek terhelni a szervert.
    Törvények, és azok betartatása.

  • charlie
    2015 december 28
    12:53 du.
    A civil szót elfelejtetted idézőjelek közé tenni.

  • Ilanfair, ez megint nem jött be ez a hozzászólás, mert a betyársereget nem a fidesz szivatta meg, hanem Toroczkai, aki jobbikos.

  • tropa
    2015 december 28
    4:42 du.
    Belső villongás.
    Ha egy cserjén két ág összeakad, még a gyökerük közös.

  • tropa!

    Egysíkú a gondolkodásod! Ismersz jót-rosszat,fehéret meg feketét,főutat meg mellékutat, de pl bekötőutakat, szürkét és annak különbözőbb árnyalatait már nem!
    Ilanfair a Fidesz gondolkodását, ellenzékével szembeni reakcióit, úgy “ámblok” ( magyarul globálisan! ) értette valószínűleg, és ezen semmit nem változtat az a tény hogy Toroczkai önállóan elengedett kézzel volt e idióta, vagy a Fidesz mozgatta a háttérből, attól még a Fideszre tett megállapításai igazak!

    Úgy egyébként tanácsolom, hogy egy két hsz-re figyelj oda, mert néhány kommentelő véleménye irányadó lehet/ne számodra, ill sokat okulhatnál belőle (szép csendben észrevétlenül) ha a sokak által már többször is felemlegetett tipikusan magyarosch ostoba kivagyiság meg nem akadályozna ebben !
    Gondolkodásod, erősen befolyásolt és irányított szellemiséged csak azt közvetíti itt, amit hónapok, évek kemény kormányzati propagandái sikeresen beléd vertek!
    Nem igen látom az önálló gondolataidat, pedig téged épp úgy elolvaslak mint a többieket ( néhány kivétellel) mert már önmagában tanulmány vagy arra nézvést miként hat a Fidesz mérhetetlen demagógiája a labilisabb,értékítéletében kialakulatlanabb közemberre, azaz miként isszák és nyalják fel az utolsó cseppig azt a populista löttyöt amit eléjük öntenek….
    Használd néha a saját fejedet – gondolj bele és nézz utána miért mondanak oly sokan mást mint amit te a kormánytól és annak kiszolgálóitól hallasz, vajon van e benne igazság és ha igen mennyi?
    Nem kerül pénzbe több oldalról is megvizsgálni dolgokat, nem csak elfogadni a bebiflázott tanokat, hogy Gyurcsány hülye meg ilyenek, mert teszem azt hülye! Oké, vegyük kész tényként: de magyarázd meg, vezesd le ész okokkal alátámasztva, pontról pontra, hogy szerinted miért hülye, miben rejlik a hülyesége, mit kellett volna másként és miért… stb stb
    Nagyon sokaktól hallottam, olvastam ezt, de még senki nem magyarázta el, szedte csokorba, hogy Gy.-nak mit és miért kellett volna másként!
    Csak mert Orbán személyes ellensége, miután néhányszor alaposan a lábára lépett, és ő feszt ezt állítja, még nem biztos, hogy az is!

    Orbán sérelme nem a te sérelmed úgy, hogy nézd már meg milyen sorba állsz be ! Ha úgy gondolod, hogy ott a helyed az persze más – de mielőtt ezt eldöntöd győződj meg róla tényleg így van e, nem kéne mindenre bólogatnod, csakis akkor ha ez a te meggyőződésed (is)

    Ilanfair pl az egyik legmértékadóbb kommentelő itt – kellő távolságból, de pontosan ismerve az ábrát, megfelelő rálátással szemléli a dolgokat, de sokan mások is kapcsolódnak a gondolataihoz,ha nem is sorolok fel mindenkit aki szerintem tárgyilagos, és megfelelő többoldalú ismerettel rendelkezik arról amihez hozzászól – és nem feltétlenül ellenzékiségük okán!
    Egyetlen értelmes, humánus kormányintézkedést sem vet el egy gondolkodó ember, csak mert a “Fidesz agyában” született ha az valóban az ország érdekét szolgálja és nem egy szűk kormányközeli elitét!
    Kár, hogy kevés ilyet láthattunk az elmúlt közel hat év alatt.

  • Charlie!
    Dec.28.12:53

    …Ha a hatalom közelébe kerülünk… – írod! Nos remélhetően erre nem fog sor kerülni, hacsak a Fidesz nem találja szükségesnek veletek koalícióra lépni, mert máskülönben nem lenne kormányzóképes, nagyszámú szavazatvesztése okán! Hallgattad tegnap este Bruck Gábort? Tudod hányad gondolkodnak így mint ő ?
    Abban az esetben viszont bekövetkezne a “szájból s…. csinálása” hisz emlékezz csak mit mondott kb két hete az általad (is) preferált vezér, a te vezérednek ?!
    …Önök uraim, egy kitartott párt, Önök tele vannak bűnözőkkel…” nem semmi megállapítás! Noha a legkevésbé sem éreztem úgy, hogy sajnálnom kellene a Jobbikos társaságot emiatt, azon azért elgondolkodhat bárki fia/lánya, hogy ezt épp az a vezér mondja,akinek társulata mellett e téren a Jobbikosok max. szakipari tanulók lehetnének….!
    Orbán szerint a Jobbikosok olyasmire vindikálnak jogot maguknak ami kifejezetten állami kötelezettség, ill feladat – ennél fogva abszolút illetéktelenek! Kár, hogy ezt csak Vona vizsgálóbizottságok felállásával kapcsolatos javaslatával szemben észrevételezte, és rendre néma marad, amikor az önjelölt hon és fajvédők egyes magyar falvak tettleges megfélemlítésén serénykednek…..

  • Besancon, először is azt írod, hogy Ilanfair a legmértékadóbb kommentelő. Néhány szót engedd meg nekem hogy idézzek tőle, csak úgy fejből, mert fogalmam sincs, hogy melyik cikkhez írta ezeket, így a pontatlanságért elnézést kérek. Ilanfair, megvet minden jobboldali szavazót itt magyarországon, mely az erre adott válaszom pontosítását követően ez nála 7-8 millió embert jelent, minusz a gyerekek, mert ők még ártatlanok, de majd 10 év múlva már ők is olyan hülyék lesznek, mint például én.
    Aztán az is az ő mérsékelt gondolata volt, hogy az a baj a liberalizmussal, hogy az olyan elmeháborodottak szemben nem lépett fel idejében a politika, akik a fideszre szavaztak. De már késő mert elszaporodtak. Írta ő. Áruld már nekem kedves Besancon, hogy kell azt érteni, hogy nem lépett fel idejében? Hogy lehet politikai kérdésekben a szabad akarat ellen fellépni egy demokráciában? S véleménye szerint nekem kutya kötelességem lenne fellépnem a kormány ellen, mert szegény vagyok?
    S ez az oldal mértékadó hozzászólása? Ebből kéne nekem okosodnom, s önértékelést tartanom?

    Ami Gyurcsányt illeti, szentül hiszem, hogy neki nem a politikai életben van a helye. Talán egy színházban, vagy maradjon meg az üzleti életben, ha már ilyen sikeres ott. De színházba teljesen bizonyos vagyok abban, hogy oda tökéletes lenne, mert egy remek színész. Ez az én saját véleményem.
    Gyurcsány mutatta meg nekem, hogy a politikát s azt a négy éventi egyszeri szavazást komolyan kell venni. Azelőtt úgy gondoltam, mindegy ki kormányoz, megy az magától. Gyurcsánynál jöttem rá, hogy egy rossz kormányzat mennyire haza tudja vágni az országot. Lehet közben 4 éven keresztül ígérni, hogy csak ezt az évet kell kibírni, utána jön a kánaán, de ez önmagában nem elég. S ez minden évben. Az Mszp 8 évig kormányzott egy huzamban, s a 8. évben is azt kellett hallanunk, hogy mindenről a fidesz tehet. De csak ezt az évet kell még kibírni s jön a kánaán, mondta minden évben Gyurcsány.
    De ezen kívül gondolj a 2004. december 5.ei népszavazás idején tett és mostani migránsok bejövetelét szorgalmazó nyilatkozatok között ellentmondásokra, az utóbbi időben tett migránsokkal kapcsolatos elhibázottan időzített nyilatkozataira, amit alig tudott egyenesbe tenni, hogy a leégést egy kicsit enyhítse.
    De kormányzása alatt nem hozott egy országjavító intézkedést sem. Egyszer csökkentette az adókat, s kiállt a tv-ben és játszotta a visszafogott, csupa bűbáj és szerény kiskirály szerepet. Viszont az adócsökkentés mellett rögvest be is vezette a bér szuperbruttósítását. Hát köszönöm szépen. Kevesebbet kerestem utána. S más nem is rémlik. Az rémlik még, hogy utolsó évében folyamatosan párbeszédre hívta a fideszt, hogy ők mit tennének. De nem mentek el, így jött a Bajnai-kormány.
    De hogy ne csak a politikáról szóljak nézzük a személyiségét. Egyik leghírhedtebb ilyen a Hugh Grant-es tánca. Nem az a gond, hogy táncolt, vagy bénán táncolt, mert nem lehet mindenki Fred aster, hanem hogy miért. Hugh Grant a filmben az angol miniszterelnök szerepét játszotta. Gyurcsány azt hitte ő is olyan jópofa lesz, mint Hugh Grant. Így akart szimpátiát kiváltani, ahelyett hogy normálisan kormányzott volna.
    Ezzel kapcsolatban ennyivel be kell hogy érd, mert azért mégse várd már el tőlem, hogy egy esszét írjak róla, alátámasztva adatokkal, színes grafikonokkal, forrásmegjelöléssel, mint ahogy egy diplomamunkánál ez elvárható. S ha nem látod erről a valóságot, akkor igazából nem is akarod látni, s írhatok itt különben bármit, mert utána jönnek, hogy nem úgy volt az, meg bezzeg az Orbán, meg még jó hogy nem kaptak kettős állampolgárságot a határon túli magyarok, meg hogy fejtsd már még ki ezt meg azt.

    Egyébként meg nincsenek a baloldali szimpatizálók könnyű helyzetben, mert tényleg Gyurcsányon kívül nincs egy másik név, akiben bízni lehetne. Egyébként Gyurcsányt attól, hogy egy hülye még nagy figurának tartom (csak ne lett volna az a 2006 őszi terror) lehet még valahol kedvelném is, de ettől függetlenül se szavaznék rá soha. S néha mond ő is igazságokat. A legutóbbi pl az ami tetszett: bürokratizmus mindig is volt, s mindig is lesz. Ez egy korrekt megnyilvánulás volt, s teljes mértékben egyet is értettem vele.

    Nem értem, miért mossátok össze a Jobbikot és a Fideszt. A Jobbik nem a Fidesz csatlósa akar lenni, a jobbik választást akar nyerni. 2018-tól a jobbik akar kormányozni. Ez viszont nem fér össze azzal, hogy a szavazók a fidesz csatlósának gondolják, ezért – a migrációs válságot érintő kérdéseket leszámítva – igenis komoly ellenzéke a fidesznek. Amúgy meg, Toroczkait meg a fidesz szívatja.

    Azt hiszem mindenre válaszoltam Basencon, de valahogy ez az érzésem, hogy teljesen feleslegesen tettem.

  • tropa Szép hosszan válaszoltál Besanconnak.
    Ha már kitértél rám. Vagy nem tudod értelmezni a szavakat, vagy megzavar, ha nem tőmondat, de lehet, hogy egyszerűen képtelen vagy más gondolatmenetét a magadévá tenni. Nem így írtam, és nem ebben az összefüggésekben. Remélem tényleg csak a fent említett gondok vannak, mert ha nem, akkor kénytelen vagyok hazugnak nevezni. Akkor bizony gusztustalan módon kiforgatod mondanivalómat, olyan szavakat tulajdonítva nekem, amit te írtál le. Ez csúnya volt.
    A betyárseregről én nem írtam semmit, legalább figyelj oda egy kicsit.
    Egy szegény ember, aki olyan pártra szavaz, melynek vezető tagja kijelenti, hogy egy ember annyit ér, amennyije van, ezek után még körömszakadtáig védi is, nem arat elismerést nálam. Sajnálom.

  • Besancon Kedves Besancon. Az elismerést köszönöm. Nem tudom hol írtam a kommentemet, amit tropa emleget, de emlékszem rá. Teljesen más volt a kicsengése. Tropa vagy téved, vagy hazudik.

    Közöm nincs hozzá, de érdekel. Miért vetted fel annak a csodaszép városnak a nevét?

  • Besancon
    ” ..amikor az önjelölt hon és fajvédők egyes magyar falvak tettleges megfélemlítésén serénykednek…..”
    A külhoni magyarok ezt a mondatodat elolvasva félretájékozódnak, ezért kicsit korrigálnék.
    Nem a magyar falvak megfélemlítése, hanem a magyar falvak bűnözésre szakosodott családjainak társadalmilag elfogadott mederbe terelése zajlik. Jobbikos polgármester aspiránsként Toroczkai a Betyársereggel vizitelt napi szinten az ásotthalmi tanyavilágban, ahol az emberek kifosztva, napi szinten kirabolva, bűnözők által megfélemlítve élték mindennapjaikat. Annyira áhították már a biztonságot, hogy Toroczkait (és a Betyársereget) elsöprő többséggel megszavazták. Az eredmény napjainkban lett nyilvános, nagy általánosságban megszűnt a bűnözés. Hoppá.
    Egy pofon nélkül sikerült, a bűnözők elpárologtak liberálisabb tájakra.
    A magyar társadalom ezeket a működő példákat látja, ezért az önkormányzati választásokon lehet a legnagyobb fejlődés a támogatottságban.
    A Jobbiknak vége, ha közelít a Fideszhez, ez csak akkor elképzelhető, ha valami, a hatalomra veszélyes baloldali előretörés lenne várható.

  • charlie
    2015 december 30
    5:45 de.
    —az általad felsorolt civil! szervezetek a magyarok önvédelmi csoportosulásai, —
    Írtad fentebb, amikor mint a Jobbik kiterjesztéseként aposztrofáltam ezeket a bandákat.
    Most meg te írod, hogy íme, a terrorbandák eredménye a Jobbik eredménye. Most akkor odatartoznak, vagy nem. 🙂
    Azért van egy kis bibi, mert a bűnözési ráta nem sokat változott, csak mivel most nem masírozgatnak ott és nem terrorizálják a lakosságot, ÚJRA csend van.

  • “Egy pofon nélkül sikerült”
    Épp mostani hír, hogy valószínűleg molotov-koktéllal gyújtották fel egy cigány család új házát.

  • Ilanfair, igazad van, nem helyes csak így hivatkozni másnak a hozzászólására, ha nem jelöljük meg a forrást. Ezért elnézést kérek, így most pótolom:

    http://kanadaihirlap.com/2015/12/07/a-fidesz-eltunteti-a-szegenyeket/ 1:55-től

    http://kanadaihirlap.com/2015/12/19/kep-egy-menekulttaborbol-menekultaradat-keletrol-nyugatnak/ ominózus hozzászólásod 4:54, de van előzménye és utózmánya

    http://kanadaihirlap.com/2015/12/24/a-mi-csonakunk/ 9:08-tól

    Nem fűzök hozzá további véleményt, akit érdekel olvassa el, s vonja le a következtetést.

  • Don Ovuz, a “terrorbandák” civil kezdeményezések a törvényességért. A Jobbik pedig támogatja a törvényességet.
    Ennyi a kapcsolat.
    …..
    Endre, az “új” ház egy lepukkant parasztház. Hogy ki gyújtotta fel, azt majd a rendőrség kideríti. Azt azért elmesélhetné valaki, hogy miért akarnak a cigányok mindenáron magyar (fasiszta,náci) szomszédot.
    Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a felderített esetekben mindig saját kezűség lett felismerve.

  • tropa Ezen hozzászólásaim nem igazolják vádjaidat. Kedves tőled, hogy mindenkivel újra akarsz olvastatni, de szerintem van jobb olvasmányuk is.
    Inkább kívánnék mindenkinek boldog új évet, és fejfájás nélküli elsejét. 🙂

  • Szerintem is van más és jobb olvasmány itt Ilanfair, de azért te is csak végigolvastad újra, ha már a forrás megadása után tudtad eldönteni, hogy a “vád” alaptalan. Ez nem vád volt kedves Ilanfair, nem vagyunk a népbíróságon, csupán a mérsékelt hozzászólásaidat cáfoltam meg.
    S továbbra se kívánok az ilyen hozzászólásokból se okulni, se okosodni, mert amit te írsz, az számomra szélsőséges.

  • tropa De, vád volt. És továbbra is vádolsz, hiszen az újraolvasás előtt már cáfoltam neked is, és Besanconnak is. Ezek után mintha le sem írtam volna, közlöd, hogy újra kellett olvasnom, hogy cáfolni tudjam. Te tényleg nem érted a szavakat, vagy csak írsz, és nem olvasol? Ez is Fidesz módszer, addig állítom a valótlant, míg igaznak nem hiszik. Jó módszer, csak erkölcstelen. Igen, újra elolvastam, mert ellenőriztem, nem csúszott ki valami véletlenül a számon. Nem így természetes? Nem, nem csúszott ki, te forgattad ki a szavaimat, te vádoltál és rágalmaztál, egy harmadik személynek (egy vádhoz miért kell bíróság?). Tőlem te ne okulj, nem az én bajom a vakságod, de sajnos ez a mondatod csak a gőgödet mutatja, mert okosodni mindenkitől lehet. Én mindenkit meghallgattam életem során, a csövestől egészen le a miniszterig. Persze ehhez befogadó készség kell.
    Cáfolni pedig semmit nem cáfoltál meg. Úgy egyáltalán, ti soha semmit nem cáfoltok meg a jobboldalon. Egy kis “libsizés”, lehazugozás, egy kis gyűlölködéssel vádolás, antiszemitizmus, “hazaárulózás”, rasszizmus, “gyurcsányozás”, és az ellenzékkel való van sapka rajta, nincs rajta sapka játék, de a kedvenc, a szavak kifordítása. Ezt nagyon szeretitek. Ha már tagadhatatlan a disznóság, akkor előhúztok egy nyakatekert magyarázatot, miért volt joga a jobboldali politikusnak disznóságot csinálni.
    A baloldali bizos rosszabb lenne. Ez érv? Cáfolni még semmit. Idáig ezt tapasztaltam a magyar jobboldalról. Százszor leírok valamit, mégis jön vissza az ellenkezője, mintha nem is írtam volna. Ezért előttem valami érthetetlen okok miatt, még tiszteletet is vártok. Vicces. Gyilkosokat és hóhérokat próbáltok tisztára mosni, “megszobortatni” őket, emberek milliót tesztek tönkre, de az a szélsőséges aki felszólal ellene? Ezt komolyan gondolod? Neked szélsőséges vagyok? Nagyon finom lelked van, mikor egy “illiberális” kormányt védsz. Az nem bántott meg, hogy egy senki vagy (Lázár), az én szigorú kritikám igen? A legfinomabb jelzőm, hogy nem értelek.

  • Tropa!

    Válaszoddal sajnos nem tudok mit kezdeni – ám ez nem lep meg,nagyjából erre számítottam!
    Zagyválsz kedves Tropa,olyan mértékig,hogy végül is egyetlen elfogadható érvet nem sikerült összehoznod mindarra, amire választ vártam.
    Természetesen nem vártam esszét – az egyébként nem szakdolgozati műfaj – sem grafikonos alátámasztást, pusztán értelmes és konkrét indoklást arra amit feszt állítasz! Nagy valószínűséggel magad sem voltál elégedett a hevenyészett, és igen slendrián módra előrángatott érveléseddel, mert az előzetes maszatolás után kifakadtál, mintha a hátad mögött álltam volna “…ne várd tőlem…”stb Hát persze, hogy nem várom – igen ostoba lennék ha nem tudnám, hogy nagyjából kitől mit várhatok!

    A te korlátaid ott vannak, amikor felületesen elolvasol valamit,azt hiszed hogy érted, pedig dehogy, csak szavakat látsz, azok értelmére nem figyelsz – majd leszűrsz valamit a magad sajátos módján értelmezve, lehetőleg összemosol mindent mindennel, kifordítod, és abszolút “szabadfordításban” alkalmazod! Ez az egyik fő problémád, hogy nem tudod, amikor valakire hivatkozol,nagyon pontosan a szavak és mondatok értelmét kell visszaadnod! Ha pedig idézni próbálsz akkor csakis a leghitelesebb szó szerinti szöveget kell/szabad alkalmaznod!
    Ebben az esetben nem fordulhat elő olyasmi mint pl jelen esetben, hogy Ilanfair szavait erősen kiforgatva, valódi szövegkörnyezetükből kiragadva,a saját értelmezésedben rángatod elő “bizonyítékként” az ő elítélendő gondolkodására ! Nyilvánvalóan I. nem így gondolkodik, nem ezt és nem olyan kontextusban mondta ahogyan te azt érteni vélted! Sosem írt olyat, hogy pusztán azért kellene fellépned a kormány ellen, mert szegény vagy, ez sajátságos megfogalmazása I.tényleges véleményének – amit ezzel kapcsolatosan írt, az egészen másként szól,indoklással, magyarázattal stb, olvasd el te magad sokadszor is ne másnak ajánlgasd! Én pontosan emlékszem arra a cikkre melynek kapcsán ez a vita folyt, abban és is részt vettem, pontosan emlékszem mit és hogyan fejtegetett Ilanfair, mit írt terminus, mit írtam én, és hogyan próbáltál kiforogni a konkrétumok elől te magad.

    Gyurcsány “hülyesége” már ehhez képest elhanyagolható.
    Egyébként nem 8, csak 4 és fél évig kormányzott, a Bajnai kormány pedig nem azért jött, mert a “fideszesek nem mentek el a párbeszédre” – erre is rosszul emlékszel!
    Gy. maga mondott le, mikor úgy érezte elfogyott körülötte a levegő, az MSZP gyáva mód kihátrált mögüle amikor a képviselői helyeiket féltették a reformok megvalósítása okán esetleges szavazatcsökkenés miatt!

    Gy.ígérgetett? Igen, és hitte is hogy jobb lesz, aztán jött a nagy 2008-as gazdasági válság, és minden a feje tetejére állt, még azt is az ő rovására írták, amihez köze sem volt. Tudod te milyen kormányozni olyan ellenszélben amilyenben neki kellett dolgozni? Azt mondom Tropa, mássz fel erre a fára – te elkezdesz minden erőddel ügyességeddel felfelé kúszni, közben csahos kutyákat küldök rád,akik tépik marcangolják a lábad, cibálnak vissza még lövök is rád, és közben azon sopánkodok miért nem tudsz felmászni ….? Hát így, ilyen légkörben kormányzott/volna Gy. ha legalább egy nyugodt féléve lehetett volna amikor hagyják. Ezt már sosem tudjuk meg milyen lett volna. Ez menti minden hibás vagy rossz húzása alól – mert nyilván volt ilyen.

    A 2006-os “őszi terror” magáért beszél – ha csak egy kicsit használnád a saját fejed,és nem kész anyagból dolgoznál egy-két dologra rájöttél volna! Már ne is haragudj, de az ostobaság csúcsa ezt Gy. akciójának minősíteni !
    Hogy hol van/lenne a helye Gy.-nak ezt persze sokan sokféleképp láthatjuk, de ezek szerint te színházi szakember is vagy – én azt gondolom, oda tehetségesebb színészek kellenek, én ugyanis sokat járok színházba operába stb nem biztos, hogy ha Gy. lépne fel sűrűn járnék. Maradjon ő csak a politikában, szerintem jó helyen van ott – csak arról a már-már kényszeres demokratizmusáról kellene leszoknia, amely tetszik vagy sem de a sajátja! Mert ezeregy kifogást rá lehet húzni, de hogy ne lenne demokrata azt a legkevésbé sem — na persze erős a gyanúm, hogy itt megint értelmezési gondjaid vannak, máskülönben nem poénkodtál volna valamelyik cikk valamely hozzászólásában Gy. állítólagos demokratizmusán!

    A H.Grant féle táncot mint emberi/személyi negatívumot felhozni már ne is haragudj, de több mint röhejes !
    Hogy valaki azért nem kedvel valakit személyében – és ezt indokként fel is felhozza – mert egy jókedvű pillanatában táncra perdült, utánzott valakit, és ebből leszűrni, hogy “bénán táncolt, és szimpátiát szeretett volna kiváltani” – tehát láthatja aki akarja, hogy hülye, hát nem igaz? Te jó Isten, de nagy a te állatkerted !
    Ezt a videót egyébként Molnár Csabának szánta, aki akkor nősült, de ez majdnem mindegy, kikerült a nyilvánosságra és innentől bárki láthatja, hogy míg Orbán vezér kolbászt tölt és a “fehérvári huszárokkal hágatja a sok kislányt”, addig Gy. milyen pofátlanul H.G.-nek képzeli magát !

    A felületességedre jellemző példa egyébként, hogy míg én Ilanfairről azt írtam, hogy az egyik legmértékadóbb kommentelő,( szándékosan nem akartam senkire kihegyezni túlságosan a dolgot) válaszodban te már úgy hivatkoztál, hogy szerintem a legmértékadóbb ! Ugye, hogy nem mindegy?
    Aztán Ilanfairnek írt újfent válaszodban ( dec.30. 6:23) már I.”mérsékelt” hozzászólását óhajtottad cáfolni, úgy tűnik nem sok sikerrel.

    Szóval nagyon nem mindegy, hogy Gizike, vagy gőzeke !

  • Ilanfair!

    Bocsi, hogy csak most válaszolok, de nálunk mostanság sűrűek voltak a napok, kevés olyan percem-órám volt amikor összeszedhettem volna a gondolataimat.
    Értem,sőt megértem a gondodat Tropával – nagyjából az enyém is hasonló!
    Én válaszoltam T-nak, kitértem majdnem mindenre amivel előhozakodott, és részemről le is zártam – nem hinném, hogy bármitől is megtudnám győzni, de azért a saját megnyugtatásomra leírtam amiről úgy gondoltam közelebb viszi a valósághoz.

    Kérdezted, honnan a nevem: nos ez valóban a fr. várost jelentené, ám miután ott a C-nek van egy farkincája, amit nem tudtam hogyan “állíthatok elő” a klaviatúrán, így túlzás lenne a városnak nevezni, hiszen nem hiteles, viszont kb a nevem kezdőbetűi, a szűk családom és foglakozásom majdnem kijön mozaikban – kis jóindulattal!
    Azért választottam/volna Besancont, mert Victor Hugó születési helye( bár nagyon rövid ideig élt ott) aki az egyik legkedvesebb íróm és költőm!
    Egyébként mindig oda vágyom, Besanconba, Bretagne-ba, na és Provence-ba! Mindig azt gondolom és mondogatom, hogy addig nem hallhatok meg, míg nem jártam és nem töltöttem ott legalább egy rövidebb időt (2-3 évszakot) Annyit olvastam róla, annyira él a képzeletemben, és olyan mértékig vonzódom mindenhez ami P-al kapcsolatos, hogy az már rendesen “hazaárulásnak” is minősülhet! Kibérelünk egy kis kőházat (olyan igazi pr-i ablakosat,fakókék ajtóval meg kapuval, kiülnék a kertbe, valami finom sajttal amit előtte a sajtpiacon vettem, és miközben fernet- branka pálinkát iszogatnék, vagy valami finom vörösbort, nézném, hogy nő a fű! És akkor Párizsról még nem is beszéltem!Végig sétálnék a Szajna partján, leülnék a Luxembourg-kertben,és nézném az embereket, bejárnám a Pére-Lachaise temetőt, többek között V.Hugó sírját,kiülnék a Montmartre-on egy hangulatos kávézó teraszára,hallgatnám az örök és megunhatatlan harmonikát,a Qartier Latinban meg talán lerajzoltatnám magam az egyik vállalkozókedvű diákkal. Minden kis cukrászdába bekukucskálnék, a Diadalív tövében nézném a közelgő kocsiforgalmat a gyönyörű sugárúton, az Eiffel toronyban pedig becsukott szemmel szívnám magamba a párizsi levegőt…. na jó, azért néha kinyitnám a szemem !
    Szóval ilyesmire vágyom már hosszú évek óta, de mivel mindez (legalább félév Fr. országban, a már ismertetett “útitervvel” és elképzelésekkel)nagyon sok pénzbe kerül – már úgy értem magyar viszonylatban – nekünk meg ebből sosem volt annyi amennyit szerettem volna, hát ez a terv még várat magára, de legalább hosszú életű leszek!
    Tudod, mi nem élünk rosszul, ezért nem is elégedetlenkedem annyira (megint hozzáteszem, hogy magyar viszonylatban)az a bizonyos 50 ezres rendkívüli kiadás melyről itt szó volt, természetesen nem vágna földhöz, de ha belegondolok ahányszor összejött volna a terv szerinti utazás,valahogy mindig másra kellett a pénz! Én pl mindkét diplomámat magam fizettem,csak kapdosom a fejem az “ingyenes oktatáson”,én egy vasat nem kaptam az államtól,amikor meg végeztem, a fiunk egyetemi tanulmányaira kellett jelentős összeget fordítanunk, és közben-közben is mindig adódott valami ami sürgősebb volt.
    Az elmúlt évben két közeli, szeretett hozzátartozónkat is elvesztettük (súlyos betegség )és az időnk is a pénzünk is váratlanul több lett.
    Most már megtehetnénk de mostanra fordult meg a világ az én szeretett Franciaországomban,és nem tudom, ha mennénk mit találnánk !
    Nézd el, ha kissé hosszú voltam, de hát te kérdeztél,én meg válaszoltam.:-)))))))

  • Besancon Szomorúan olvastam beírásodat. Szerencsére nekem megadatott Párizs, Lille (kedvenc), Besancon, Bretagne, Normandia, Provance, Loire stb.
    Szerencsés esetben évente négyszer voltunk Franciaországban, de vége lett. Már 2014 decemberében elhatároztuk, hogy többet Párizsba nem megyünk. De most már maga Franciaország sem biztonságos.
    Pedig van három megtervezett utunk. Tavaly Belgiumon keresztül mentünk (Seebrugge) de most ez sem igen járható. Idén Rotterdamon keresztül megyünk, de lassan nem lesz a kontinens elérhető autóval biztonságosan. Anglia és a Skandinávok között már évek óta nincs kompkapcsolat. Egyébként ha eljutsz Párizsba, a Vogézek terén (Place des Vosges) Victor Hugo múzeum van, a lakása, eredeti berendezéssel.
    Besancon gyönyörű, de “csak” olyan, mint a többi francia város. Mind szép (Kivéve Marseille, azt utáltuk. Oda csak Rejtő kaszárnyája és IF vára miatt mentünk. Mindkettő zárva volt. 🙁
    Besanconban van egy órásmester, kaptunk mindketten névre dedikált órát tőle. Nem Rolex, de kedves gesztus volt. A csokiboltjuk is csodálatos. Arra figyelj, hogy nem a Pére-Lachaise-ben nyugszik Hugo, hanem a Patheonban, Párizsban, Zola mellett.
    http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=1407
    Most én sem ajánlanám Franciaországot, de ha rendeződik a helyzet, indulj neki. Érdemes.
    Még annyit, egyik kedvencem Simenon. Mikor Őt olvasom, akkor Franciaországban vagyok. 🙂

  • Kedves Ilanfair!
    Köszönöm a válaszod, egy kicsit közelebb hoztad nekem Párizst!
    Nem tudom miért gondoltam, hogy V.H.a P.L. temetőben van eltemetve, hisz pont a napokban olvastam egy adat keresgélésekor, hogy a Panthéonban van, ám még egy régi középiskolás emlékemben úgy rémlik azt olvastam, hogy Chopinnak együtt a P.L.-ben nyugszanak!
    A szomorúságodat mi váltotta ki: az, hogy még nem volt módomban erre a tervezett utazásra, esetleg az általam írt halálesetek? (Sajnos az egyik a húgom volt, aki alig múlt 50 éves, és életünknek nagyon szorosan része volt- ezt az utazást is együtt terveztük, mint az utóbbi években az ő férjének halála óta szinte mindent).

    Az elmúlt években egyébként mi sokat és sokszor utaztunk,mióta a fiunk már felnőtt és önálló, megint csak ketten a párommal: mind belföldön, mint külföldön, és sok helyre eljutottunk, részben ’90- es években, de jobbára az EU-s csatlakozásunk után, ami nagyban megkönnyítette az utazásunkat és kötetlenebb mozgásunkat – ezért aztán ha kell, saját kezűleg “hallgattatom el” aki ezt a lehetőséget el akarja venni tőlem, és mindazoktól akiknek az EURÓPAI UNIÓ jelent valamit! Nem szeretnék a türelmeddel visszaélve hosszan részletezni hogyan és mikét éltük meg amikor egyik országból a másikba úgy autóztunk át, hogy észre sem vettük a táblát,ami tájékoztat melyik területen járunk…
    Tudod, a húgomék nyaranta Németország legészakibb csücskében egy kis szigeten (Sylt szigete)tartózkodtak, mert munkájuk oda kötötte őket- és még el sem mentek amikor már “nyúztak” hogy mikor érkezünk … stb. Ott nagyon jó volt, gyönyörű sz Északi tenger,önálló kis lakrészünk volt az ő házukban, és gyakran átmentünk Dániába, bementünk Hamburgba stb de ezzel egyetemben egy kissé el is kényelmesedtünk, miután évekig Westerland uralta az életünket. Máskülönben saját nyaralóra épp ezért nem gondoltunk soha, hogy ne legyünk helyhez kötve, ne legyünk az állandóság rabjai!
    Szóval az igazi utazás, amire középiskolás korom óta készülök az a már említett terv !
    Egyébként Kb 2 hete vetítettek a TV-ben egy filmet (éjszaka) “Külvárosi mulató” címmel. Hamisítatlan francia történet egy külvárosi kis kabaré tulajdonosáról, életéről szerelméről napi szintű megpróbáltatásairól, arról hogy miként szabja át a politika, a gazdasági kiszolgáltatottság az emberek egyéni elképzeléseit stb szép egyszerű kis utcákkal, terekkel, hóeséssel,kávéházzal – csodálatos zenével és igazán remek színészi alakításokkal. Ha még nem láttad és módodban van, nézd meg, szerintem tetszeni fog!

  • Besancon Mindkettő. Mindennel meg tudok küzdeni, de a halállal nem. Mi minden nap megbeszéljük a napunkat, ezért mindennapos a halál a lakásban. Láttam is sok halált, és miután itt “wake” van, ezért látom is a környék gyászát. Most éppen kettő volt az utcában. Testvéredet sajnálom,és megértem gyászodat. Az enyém fél évesen halt meg, nem is ismertem, még sincs olyan nap, hogy ne gondoljak rá. Tudomásul veszem a halált, de nem tudok vele mit kezdeni. De egyszer becsaptuk a halált, háromszor hoztunk vissza egy férfit, pedig nagyon meg akart halni. Láttam kijönni a kórházból. 🙂 Jó emlék.

  • Besancon Műszaki hiba, folytatom. Az utazásaid hiányát is sajnálom. Imádok dicsekedni az utazásaimmal, mert olyankor újra átélem. De még jobban szeretem, mikor beszélünk róla, mert a másik is volt ott. Hamburgban például végighajóztam a kikötőt, és felkerestem Carl Philipp Emanuel Bach sírját. Sosem irigykedtem más utazásaira, inkább terveket merítek belőle.
    Itt egy kicsit vívtunk mosoly ügyben Marcsival, én más örömével is úgy vagyok, hogy örömöt szerez nekem, és más bánata szomorúságot. Tavaly születésnapomra megkaptam álmaim autóját, de mikor a szomszéd hölgy megvette az autóját, ugyan olyan öröm szállt meg, boldogsága láttán. Repkedett az autó körül. Meg is érdemli, két helyen dolgozik, és két nagy gyereket nevel. Mindig öröm tölt el, mikor meglátom az autóját (Hyundai Santa Fe).
    Franciaország. Állandóan nem laknék itt, nekem nyüzsgős. De gyönyörű, és nagyon hangulatos. Szomorú vagyok, hogy a migránsok miatt ki kell most hagyni. Pedig Calais – Millau – Remoulins (Római híd) – Avignon – Marseille – Nizza – Monte Carlo – Velence – Budapest volt a terv. Most ment a fiókba. Sajnos. A határok megszűnése nekünk is nagy élmény volt. Hát most megszűnik ez az élmény. Már tavaly kifordították az autókat a kompoknál. Nem zavar, mert mindig tiszták vagyunk, de mégis. Ráadásul tengeribeteg vagyok, nem mindegy, hogy Csalagút, vagy 17 óra hajóút. Brrrrr!
    Mi úgy utazunk, hogy a két végcél között kijelölünk célokat, és ott töltünk egy-két napot. Évente kétszer átugrunk a kontinensre. Egy állandó pont van Bécs. Az mindig. Ha eljutsz Párizsba, kezdj el Maigret olvasni (előtte is megéri). Azon kívül, hogy hihetetlen jó könyvek, fényképszerűen látom Párizst (többször voltam a Boulevard Richard Lenoir-on). Nekem véletlenül megvan az összes Simenon könyv, sok e-bookban is, ha gondolod, azokat “kölcsön” tudom adni. Voltam Liege-ben, ültünk egy kávézóban, és szinte várta az ember, hogy belép a felügyelő vállas alakja. Még Delfzijlban is voltunk, ott van a világ egyetlen Maigret szobor. Simenon első Maigret regényében ott nyomoz.
    Azt tudod, hogy Chopin szíve nem Párizsban van, hanem Varsóban egy templom oszlopában? Sokat kerestük, de meglett.
    Untatni nem tudsz, többször olvastam a Háború és Békét, valamint évente elolvasom a Csendes Dont. Tudsz többet írni?
    A filmet megpróbálom, de majd otthon. Angolul nem tudok filmet nézni. Illetve tudok, a Star Wars 7 megvolt. De ahol komoly szöveg van, ahhoz kevés vagyok.

  • Basencon, buldog jellegű hozzászólásodat köszönöm, s egyúttal elnézést kérek, hogy ilyen későn válaszolok. Veled ellentétben én igen hasznosnak találtam a mi kis csacsogásunkat, hiszen egyet értesz azzal a ténnyel, hogy Gyurcsány nem tett semmit kormányzása alatt. Ezzel közös nevezőn vagyunk. Csak most felszínre tőrt egy új forgatókönyv, mellyel szándékozol megmagyarázni, hogy miért is van ez így. Azért, mert mindig visszahúzták szegényt. Ő tenni akart, és hitt is benne, de nem hagyták. Mert szerinted Orbán Viktor hogy kormányoz? Állandóan csesztetik ráadásul brüsszelből is, mégis halad az ország előre. Ha ezen gyurcsány nem tudott túl lépni, megint csak nem volt miniszterelnöknek való. De a fára mászós hasonlításodhoz megjegyzem, hogy nem kell az olyat visszahúzni, akinek nagy a s.gge. Amúgy meg a gazdasági világválságra fogni nevetséges, mivel az csak utolsó évében történt. Az előző négy évben is csak ígérgette a kánaánt.

    Érdekes, hogy mindent ki tudtál részletezni, kivéve Illnafair fasiszta megjegyzését: “A liberalizmus nagy hibája, hogy ezeket az elmebetegeket hagyta bomolni, most már többségben vannak, és kikiáltották a bolondok valóságát.” De igazad van, jobb is, hogy nem részletezzük, mert kijönne belőle a Harcom 2.

    S akkor ő csak az “egyik” legmértékadóbb kommentelő, s nem a legmértékadóbb. Valóban nem mindegy.

  • tropa Sajnálom, hogy neked mindig ki kell rajzolni a nyuszit.
    Segítek. Miután a liberális nem pusztíthatja el az ellenségét mint a nácik (vagy mint Orbán kilátásba helyezte) ezért a liberalizmus nem tud győzni. Ez nem azt jelenti, hogy a liberalizmusnak el kell pusztítani a ellenségét (hiszen akkor nem liberalizmus már), hanem azt, hogy ezért életképtelen. Értem?
    Nem hiszem azt, hogy a nácikat elmebetegnek hívni fasizmus. Ezt te miből gondolod?
    Sajnos csak azt a közhelyet tudom leírni, hogy egy ideig határeset voltál, de már átléptél minden határt.
    Most már csak a mondanivalót forgatod ki, semmi mást nem csinálsz. Vagy csak nem érted az összetett mondatokat?

  • tropa Gyurcsánynak volt egy ellenzéke, aki mindent leszavazott. Volt egy olyan ellenzéke, aki még a saját beadványát is leszavazta, ha a szocialistáknak tetszett. Gyurcsánynak volt egy olyan ellenzéke, kinek vezére úgy vette fel a fizetését, hogy meg sem jelent a Parlamentben. Ez ugye bércsalás? Most milyen pozícióban van? Az első Orbán kormány nagyon ügyesen játszott, minden hova betette a lábát, és ha egyet kirúgtak, akkor volt égzengés. Olyan ellenzéke volt, kinek vezére elrohant Európába, hogy ne adjanak pénzt az MSZP-nek. Most ha panaszt tesznek ellenük, akkor van nagy “hazaárulózás”. Volt egy olyan ellenzékük, akik még Krisztust is a sárba húzták, ha baloldali volt. Cserébe Orbánnak nincs ellenzéke, választási csalást törvényesített, ami kétharmadhoz segítette annyi szavazattal, ami a sima többséghez is kevés volt. Kritika éri? Mindenkit semmibe vesz, neki senki ne beszéljen, ő mindent és mindenkinél többet tud. Egyenlőre nagyon ügyesen játssza kétlaki politikáját, oda hízelegve, ahol magának valamit szerezni tud. Az ország érdeke nem számít. Egyetlen célja, hatalmon maradni, ha kell elvtelen politikával akár az EU-t is szétverni. Annyiszor elárulta már az EU-t, hogy meg se lehet számolni. Persze befelé mint nagy hazafias hős tetszeleg, aki mindenkivel megharcol az országért. Mert mindenki a magyarokat bántja. Az pedig, hogy előre halad az ország, olyan röhejes és ostoba megjegyzés, amivel csak lejáratod magad. Egyenlőre az EU tartja életben, Orbán semmi mást nem csinál, csak más eltartót keres. Embereit bebetonozta, hogy esetleges veresége után, ezek megbénítsák (megint) az országot. Véleményem szerint, Potemkin faluja maga a valóság, a magyar gazdaságról festett képhez képest.

  • A mai liberalizmus már nem az a liberalizmus, mint régen volt. Ez ma már egy gyűlöletideológia. Nincs már liberalizmus, hanem liberálfasizmus van helyette. Az általatok nevezett nácik is szabadelvűbbek, mint a mai liberalisták többsége.
    S azért életképtelen, mert megtagadta saját ideológiáját. Így igazából nem tud mivel védekezni, mert nincs mellette az igazság. CSak egyet tud, hogy lehülyézi a másikat, ha már nem tud mivel érvelni. Mint ahogyan most te azzal jössz, hogy csak kiforgatom a szavaidat vagy, hogy nem megfelelő a szövegértésem. S csak egy logikai összefüggés a végére: aki nem érti az összetett mondatokat, az egy összetett mondatot se tud alkotni.

    S tudod, nem hinném azért, hogy egy kis A.H. lennél, s nem hiszem azt se, hogy ezt annyira komolyan gondoltad, mint amit valójában jelent ez az ominózus mondat, de elég lett volna, annyit írnod, hogy tényleg egy kicsit félreérthetően fogalmaztam, de idegességemben írtam, s elnézést. Vagy még a végén lévő elnézés sem kellett volna.

  • tropa Ha valamiért elnézést kell kérnem, nem fogok habozni. De most, nincs miért. De rajtam nem múlik. Sajnálom, hogy nem értetted meg a kommentemet. OK?
    Idegességemben? Miért is lennék ideges? Nekem szerencsére nincs rá okom. Igaz, nem jött meg a születésnapi ajándékom időre, de ez most az egyetlen problémám. Jövő héten is örülni fogok neki.

  • Tropa!

    Látom, csak nem tudsz, belenyugodni abba amit Ilanfair véleményeit illetően írtam – pedig egyre inkább látom, hogy igazam volt! Sőt mi több, te is látnád, ha nem próbálnád meg túlteljesíteni magad holmi felesleges ideologizálással, és megpróbálnál egy hangyányit utána gondolni annak amit válaszul kapsz – vajon van e benne igazság?

    Más: vajon milyen a “buldogszerű válasz” ?

    Egyebekben arra kérlek, hogy semmi esetre se dolgozd át az általam írottakat, csak mert úgy kényelmesebb, vagy egyszerűbb neked, mert akkor máris nem arra válaszolsz amit én írtam, hanem arra amit te értettél meg/ vagy akartál kiérteni belőle – a kettő pedig nem feltétlen ugyanaz ! Értve vagyok?

    Nem írtam és még csak nem is sugalltam olyat, hogy egyetértek veled bármiben is, kivált abban, hogy Gy. kormányzása alatt nem tett semmit! Állítottál valamit, amire én konkrétumokat kértem – ám miután ez nem erősséged, összevissza maszatoltál! Ennyi!
    Megint megjegyzem, hátha egyszer meg is ragad, Gy. nem kormányzott 8 évig – amikor tehát azt írod, hogy “.. és ezt tette az előző négy évben is…” akkor nagy hülyeséget írsz, mert neki nem volt előző négy éve sőt egyetlen négy éve sem! Medgyessy lemondása után 2004 szeptemberétől-2006 áprilisáig, majd miután választást nyert,új kormányával folytatta 2006 máj.-2009 ápr.14-ig!
    Ez nálam 4 és fél év. Teljesen mindegy azonban, mert te érdemben nem tudtál semmit mellé tenni az állításodhoz! Minden mást és egyebet, mely még a témához kapcsolódhatott volna, úgy látom Ilanfair már leírt,ezért én sem ragozom tovább!
    Nincs tehát miről “csacsognunk” erre biztosan találsz megfelelő fórumtársat!

    Ja, még két apró észrevétel: Gyurcsánynak – függetlenül attól, hogy mit gondolsz róla – ez a tulajdonneve, és mint olyant nagybetűvel szokás írni! Értem én a hátterét a dolognak, de lásd be felettébb piti dolog és magadról állítasz ki végletesen bunkó bizit, hisz az embernek a neve akkor is a neve ha egyébként apagyilkos lenne!
    Megint más, ha esetleg jelzőt ragasztasz rá, azt már úgy írod ahogy tetszik, látod pl a csuti tahót mi sem szoktuk naggyal- pedig leírtuk már néhányszor – sőt a töltött zoknit sem szoktam nagy T-vel.
    Ám ha a nevét írom, az Orbán Viktor! Apróság, nem dől össze tőle a világ, de sokat elárul valakiről!

    A másik: szerintem ezt a “liberálfasizmust” felejtsd el, mert arra kényes és alkalmas körökben rendesen kiröhögteted magad vele ! Ezt valamelyik barom kitalálta – én is olvastam a neten – és terjed, terjed, ám érdekes, hogy általában a sajátos szintű egyéneknél- szerinted mi lehet az oka ?
    Ilanfair “fasizmusával” meg kérlek, hogy ne fárassz, máskülönben tényleg azt gondolom, neked mindig ki kell rajzolni a nyuszit ! Amit ezzel kapcsolatosan írt, az annyira világos és egyértelmű, nem hiszem, hogy nem érted!
    Szóval, mondom, hagyd a felesleges ideologizálást, ne bonyolítsd vele az életed, valahogy nem neked való!
    További szép napot !

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.