Kijárási tilalom kanadai településeken

2015 november 30 12:37 du.5 hozzászólás

Egyre több kanadai vidéki városban permanens kijárási tilalommal próbálják csökkenteni a tizenévesek által elkövetett vandalizmust és az egyre gyakoribb éjjeli randalírozást. A Saskatchewan tartománybeli La Ronge nevű település (lakossága: 2.700) kijárásai tilalmat vezetett be és amikor Thomas Sierzycki polgármestert bírálat érte ezért a keménykezű döntésért, a város első számú vezetője elmondta, hogy “nem az országos közvéleményt” figyelik, hanem leginkább a helyiek véleménye számít. La Ronge-ben egymás után követtek el fiatalok betöréseket és erőszakos bűncselekményeket az elmúlt hónapokban. És helyben egyre többen támogatják a tilalmat. Hasonló mondható el az Alberta tartománybeli Valleyview-ről, valamint a Slave Lake nevű településen is bevezették a tilalmat.

A Slave Lake-i kijárási tilalom szerint 16 éven aluli személy 23 óra és 06 óra között nem tartózkodhat szülei felügyelet nélkül közterületen vagy bármilyen közintézményben, illetve helyi bevásárlóközpontokban vagy üzletekben. Kivételt képez, ha a 16 éven aluli egy vallási szertartáson, vagy egyházi rendezvényen vesz részt.

Slave Lake, Alberta.

Slave Lake, Alberta.

Az ország legszigorúbb kijárási tilalmát a Saskatchewan-i Standing Buffalo nevű településen rendelték el, ahol a helyi Őslakossági tanács 21 óra és 8 óra között tiltja, hogy 16 éven aluli személy kint legyen bármilyen közterületen. “Szeretjük gyermekeinket és nem akarjuk azt, hogy még egy statisztika legyen belőlük”–nyilatkozta az őslakossági tanács, amiután kiderült, hogy az országút mentén egyre több kocsiból szólítják le idegenek az utcán lévő fiatalokat az esti órákban. Fontos megjegyezni, hogy a prostitúció és az emberkereskedelem komoly szociális probléma az őslakosság lakta településeken és rezervátumokban.

De északon is egyre gyakoribb a kijárási tilalom. A Nunavut-i Kugluktuk-ban például napi 21 órán keresztül teljes sötétség van. Itt a helyi tanács légiriadókat indít be 22 órakor és így jelzi a szülőknek és gyerekeknek, hogy el jött az alvás ideje.

A Manitoba tartománybeli Churchill-ben szintén rendszeresen indítják be a légiriadó rendszert és ezzel jelzik a kijárási tilalom kezdetét.

Sierzycki polgármester elmondta, hogy La Ronge-ban a helyi rendőrök száz dolláros bírságot róhatnak ki azokra a szülőkre, akik engedik, hogy a tilalom ellenére, kint tartózkodjanak gyermekeik.

Egy-egy tartományban – mint például Saskatchewanban – törvények biztosítják a kijárásai tilalmat, illetve annak jogát, hogy ezt önkormányzatok elrendelhessék. Ilyen például a Northern Municipalities Act. Ugyanakkor az ország keleti részein sokan ember jogi kérdésként tekintenek minderre és aggályaikat fejezik ki a diszkriminatív intézkedések és gyakorlatok ellen.

5 hozzászólás

  • Nem könnyű helyzet.
    Magyarországon elvileg kiskorú (<18) nem tartózkodhat szülői felügyelet nélkül közterületen 22:00 óra után. Elvileg. Vendéglátó egységben meg szülői felügyelettel sem.

    Gyerekfelnőtt vagy felnőttgyerek…

  • Hegedűs Sándor

    A baj, hogy tartok tőle, hogy a Keresztapa, vagy valamelyik lakája is olvassa ezt az irományt! Na innentől már nem lesz megállás, hazánkban is bevezetik a kijárási tilalmat, ami alól csak a /kényszer/közmunka végzése esetében van kivétel!
    Szép nem?

  • Hegedűs Sándor:
    És az is még csak a kezdet lesz.

  • Végülis..jogos .
    22 óra után a jómagyarember a TV előtt legyen , amiről ugyebár tudható hogy CSAK kormánypárti demagógiát nyomat a nézőbe.
    A baj ott van , hogy már nem lehet kontrollálni az embereket az alapján hogy van e a ház tetején TV-antenna vagy sem.
    Viszont a modernnek mondott istenverte okos TV-k internetkapcsolattal bírnak. Innentől jobb kontroll-lehetőség van a polgárok felett.
    Tehát végülis megvalósulhat Bradbury-i ” Fahrenheit 451 ” – béli álom , aki kilóg az ÁLLAM által elvárt hozzáállás sorából , az lokalizálható. Innen már csak egy lépés kell az “egyéni képviselői előterjesztés” intézményén keresztül beadott hatalmi elvárás parlamenti másfél óra alati megszavazásához : aki nem néz televíziót , ahhoz kivonul a TŰZŐRSÉG és leégetik a házát.

  • az RTL.-ről, nemigazán mondható el ,hogy csak a legnagyobbat említsem.Ha az kormánypárti-akkor ez üzleti alapon ellenséges hangon beszél,mert vélt érdekei sérültek.És még gyalázatos amilyen módon tanítják a fiatalságot a”SOK JÓ “-ra

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.