Szemét ügy

2014 szeptember 25 3:00 de.10 hozzászólás

Szűkebb pátriám, Mogyoród Nonprofit Településüzemeltető (?!) Kft. ügyvezetője levelét megírta. Nem kezdek el most azon merengeni, hogy miként lehet egy települést nonprofit módon üzemeltetni, se azon, hogy egy nonprofit társaság hogyan működhet kft-ként, mert ez messzire vezetne.

Maradjunk a – felülről vezérelt – rezsicsökkentésnél. Azt írja a levélben az ügyvezető asszony, hogy az eddigi közszolgáltató a törvényi előírásoknak nem kívánt megfelelni. Bájos a már megszokott kormányhű csúsztatás: a világért se írná azt, hogy azért nem tudott megfelelni, mivel annak betartása ellehetetlenítette volna – mint ország szerte sok más hasonló céget – ezért rájuk tolja a felelősséget.

Így hát az Önkormányzatnak közbeszerzési pályázatot kellett kiírnia, ami – természetszerűleg – nem járt eredménnyel. Hogy miért is nem? Mert a MEKH által a gyűjtőedények heti ürítésére meghatározott díjak – 60l/ btto 119.-, 120l/bttó 238.-, 240l/btto 475.- – azt eredményezték, hogy egyetlen olyan bolond sem akadt, aki ennyiért bevállalta volna a munkát.

Noch dazu, a hulladékelszállítás kötelező önkormányzati feladat, de a hatósági árak mellett ahhoz az önkormányzatnak még több, mint 100%-ot hozzá kellene tennie (ahogy eddig is hozzátette), hogy a leendő közszolgáltatónak egyáltalán valami érdeke fűződjön a begyűjtéshez! Akad valaki, akinek erről nem a más nemiszerve és a csalán viszonya jut eszébe?

Itt lépne be a Katasztrófavédelem (hogy ez milyen idióta elnevezés! tán a katasztrófát védeni kell?) amely ilyen esetben bármely regionális szolgáltatót kötelezhetne a munka elvégzésére, eszközeit és munkaerejét elrekvirálhatná, cserébe arról nincs szó, hogy mi módon ellentételezné ezt a munkát. A Katasztrófavédelmet ugyanis az állam fizeti, de mit fizet ezért a kényszer(ített) vállalkozónak a Katasztrófavédelem? Talán annyit, mint amennyit az Önkormányzat – a fenti levezetés alapján – fizetne?

Akkor mire jó ez az egész pávatánc?

Persze, megvan az ideiglenes megoldás: a pályáztatás eredményes befejezéséig – ha a második kiírás se lesz eredményes, hát legfeljebb kiírják harmadszor és így tovább – az Önkormányzat a Településüzemeltető Nonprofit (de tetszik nekem ez a szó) Kft-t bízta meg az ideiglenes szolgáltatás megszervezésével, azaz, állítson be egy átmeneti szolgáltatót. Az ilyesmi megbízás pedig olyan, mint a Keresztapa visszautasíthatatlan ajánlata. Hogy az átmeneti szolgáltató kicsoda-micsoda és milyen díjazás ellenében vállalja, arról szerényen hallgat aTelepülésüzemeltető.

Három kérdés merült fel:

– miből gondolták a MEKH-nál, hogy ezeken az – lakosság számára kedvező, amúgy nevetségesen alacsony – díjakon bárki épeszű bevállalja a szemétszállítást? (hacsak valami érdeke nem fűződik hozzá)?

– ha ehhez az Önkormányzatnak több, mint 100%-ot hozzá kell tennie, akkor azt miből teremtik elő? (csak nem az adókból? az eddig se működött!)

– ha eredménytelen lesz – ami borítékolható – a második közbeszerzési pályázat is, akkor mi lesz a megoldás? (Mogyoródnak nincs mutyikasszája, a rendes is kong az ürességtől)

Lokális probléma lenne? Nem hiszem. De arccal a rezsicsökkentés felé, és dolgos népünk győzni fog!

Ezek után már meg sem lepődtem, amikor a szemétszállítás leállt. Két hétig: semmi. Azután megjelent a szemetes, vadonat új munkaruhában. A hátán a felirat: FKF Zrt…

Ugyanis időközben – csodák csodája – sikeres lett a közbeszerzési eljárás, minek nyertese (mily meglepő) – és egyedüli pályázója (ez már nem annyira meglepő) – az AHK Agglomerációs Hulladékkezelő Zrt és a FKF Zrt. konzorciuma.

Lássuk, mi is a konzorcium.
“A konzorcium (latin eredetű szóból) bizonyos vállalkozói vagy banki befektetői csoportok alkalmi, szerződéses együttműködése nagyobb pénzügyi műveletek lebonyolítására (pl. jelentősebb összegű hitelek együttes nyújtása, vállalatok finanszírozására, új részvények kibocsátása.) Alakítására többnyire akkor kerül rá sor, amikor egy tranzakció nagy tőkeerőt igényel és/vagy jelentős kockázatot hordoz, amely így megoszthat.”

Kétségtelen, Mogyoród szemetének eltakarítása nagy tőkeerőt igényelhet (pláne a fentebb  leírt vállalási díjak alapján), de még az is lehet, jelentős kockázatot hordoz. Ki tudja, mikor támadnak rá gaz guberálók a kukásautóra?  Vagy valami súlyosan környezetszennyező izéket rejtenek el a mindenre képes polgárok a krumplihéj alá, ami csak az ürítéskor derül ki, de akkor már késő!

Magától értetődően a szerződéseket újra kell kötni, így hát, senki sem tudta, maradnak-e az eddigi díjak (a konzorcium működésének sajátosságaiból adódóan erősen kételkedtem). Jelentem, nem maradtak, emelkedtek. Természetesen az AHK csak és kizárólag az általa szabványosnak elfogadott tartályokból hajlandó begyűjteni a hulladékot.

Az már csak hab a tortán, hogy mindezt azzal indokolja, hogy másmilyenek gépi ürítése nem lehetséges. Ehhez képest most a két kukásember leszáll a járműről, ahol eddig életét féltve fehéredő körmökkel kapaszkodott (lévén hogy külterületi útjaink inkább úttalanok), majd nemes egyszerűséggel beleüríti a kukák tartalmát a szemetes autó minden gépi felszerszámozottságot nélkülöző puttonyába, függetlenül attól, milyen formájú.

Amennyiben az individuális alakú és térfogatú kukákat mégsem üríti ki, természetesen az általuk preferáltat jó pénzért meg lehet venni náluk – valahol a Budafoki úton. Mogyoródtól csak egy macskaugrásnyi távolságban van. Amit eddig tetszett használni, ne tessék kidobni, tessék jól kisikálni, oszt mehet bele a cefrének való!

Ha eddig nem ment volna fel valakinek a vérnyomása, hozzáteszek még egy apróságot: az AHK valami szereptévesztésből kifolyólag hatóságosdit játszik, mi szerint meghatározza, hogy egy háztartás – az abban élők számától függően – mennyi és milyen űrtartalmú kukásedényt birtokolhat! Nem ám, hogy valami úri passzióból te két kukásedényt tartsál az egyszemélyes háztartásodban – noha űrtartalom után fizeted a szemétdíjat, így azután nem mindegy nekik, hány kukád van? Nem mindegy. Majd ők meghatározzák, mennyid lehet!

Amúgy szemétszállítás egy héten egyszer van. Ha közben botor módon lakodalmas vendégsereget szolgáltál ki, és az AKH szerint csak 1 db. 60l-es kukád lehet, megszívtad.

Ja, és az AHK kizárólag a saját logójával ellátott kukát hajlandó kiüríteni. Ne tessék aggódni, ha nincs ilyen, majd postán megküldi.

Kíváncsian várom, hogy a hasonlóan csökkentett villanyáram díjának előzetes feltupírozásáról mikor jelenik meg a gázéhoz hasonló összehasonlító táblázat. Persze, tudjuk jól, ezek csak a libsibolsibibsi ellenzék kétségbeesett kísérletei a kormányzat szavahihetőségének megcáfolására. Mert kérem, ha egyszer Orbánék kijelentik, hogy márpedig rezsicsökkentés van, akkor az van, és ne tessék kételkedni, mert az nem szép dolog, de tán még hazaárulásnak is számít!

Már előre aggódom, hogy a különböző közüzemi szolgáltatók hamarosan egyazon állami akolba történő terelése következtében bekövetkező újabb rezsicsökkentés mennyibe fog nekünk kerülni?

10 hozzászólás

  • elnézést kérek, technikai hiba folytán a cikk beolvasása eddig nem működött.
    most már hadd szóljon!
    (ahogy – megfelelő kölcsönösséggel – a klubrádió is).

    üdvözlünk minden új olvasót, aki a klubrádió KMH-t ajánló reklámjának hatására megtalált minket!

  • Georgina Bojana hozzászólása:
    Kedves István,
    nem tudom miért a nem tudok hozzászólni?!
    Nálunk a 80 literes kuka havi ürítési díja: 1.421.- Ft, a 120 literesé: 2.134.- Ft. Nálunk “szerencsére” nincs megkötöttség, mindenki saját maga vásárolja meg a kukáját. De zsákban hiába rakják ki a szemetet, azt nem viszik el – sejtem, hogy az árak miatt. – Tavaly ellopták a kukánkat, nem mutogatok, írom – romák gyűjtik a szebbeket! – ürítés után. Aztán sejtem, máshol olcsóbban eladják. Nekem a régi is zöld volt, a jelenlegi is, de őrzöm! Kukások jövetele előtt teszem ki, s meredt szemmel figyelem! Ürítés után huss! Kapun belül a helye.
    A gond az, ha bárki dolgozik, őrizetlenül/védtelenül van a kukája. Ha nincs a közelében megbízható, rendes nyögdíjas, aki magához behúzza, akkor bottal ütheti, mármint a nyomát, a szépséges kukájának. Ezért aztán aki dolgozik, lehetőleg a legfeketébbet vásárolja, semmi “uraskodás, divatozás, sem zöld, sem sárga, sem piros… Ezekre azonnal “ráharapnak” a lopósok…
    No, ennyit erről.
    No igen, nálunk tegnap volt a gyűjtés, nálunk is egy héten egyszer. Tegnap figyeltem, egy autó kísérte a kukásokat. Húzták a strigulákat, ki hány kukát tesz ki. Mert bizony időnként előfordul, hogy egyesek bepróbálkoznak, s 1 helyett 2-tőt tesznek ki, akár a kukásokkal megállapodva, akár önkényesen. Ezt ellenőrizték, no meg a kukásokat, nehogy +jövedelemhez jussanak ilyen módon.
    Ez a helyzet nálunk, de hogy Mogyoródon mi lesz a szeméttel?! Valóban, a felkínált ár, túl kevés az üzemben tartáshoz. Valamikor gondban voltam a diófa levelek eltüntetésével. Ma már jó helyzetben vagyok. Van egy saját “gödröm”, elég nagy, ott el tudom égetni a felesleges leveleket, ágakat. Tudom, komposztálni kellene, de utálom a kukacokat, amelyek hasznosak és megterem(né)nek a komposzt között. Ezenkívül még mindig ott lenne a diófáim levele, amelyeket nem lehet oda betenni.
    Drukkolok, hogy minden rendben legyen ott és másutt is – szemét ügyben.
    G.B.

  • nos, megint olyat fogok mondani, amitől “rajongóim” ismét vöröset fognak látni:
    nálam nincsen szemét ügy! a háztartási szemetet egy zacskóba, a fémdobozokat egy másikba, a műanyag flakonokat egy harmadikba, az egészet be a csomagtartóba, és irány az autóspihenőben lerakott két moloch. fedél felnyit, putty.
    velük szemben ott a szelektív hulladékgyűjtő – mogyoródon nincs szelektív hulladékgyűjtés – a másik két zacsek tartalmát oda deponálom. ennyi. egy null a javamra.
    saját kutam van, csatornarendszer az utcában nincs, kettő null a javamra. kéményem nincs – legalábbis olyan, ami kéményseprő után kiáltana. három null a javamra. főzéshez gázpalackot használok, évente kettő fogy ki, azon bejön 500-500 ft, meg sem érzem. négy null a javamra. a kert aljában kivágtam és felgurigáztam 6 akácfát és 2 madárcseresznyefát – túl árnyékos volt a kert – egy darabig le van a gondom a kandalló táplálásáról is. öt null a javamra.
    egyedül az ELMÜ kényeztet: 2013. jan. 1-étől már 14.805 ft-ot ajándékozott nem a Kedves Vezető rezsicsökkentése! nos, kb. ennyit költök kéthavonta kutyaeledelre, úgyhogy a kutyáim nagyon hálásak érte.

  • Ha ezek után valakiben még is felmerülne olyan égbe kiáltó kiszólás, hogy bezzeg a szomszédban sógoréknál más a helyzet. Nem más! Sőt ne lepődjön meg senki de rosszabb. Egy szemétbegyűjtú társaság van szinte mindenütt félig meddig állami. Azért félig meddig mert a szemétégető(legalább is itt Bécsben) az elégetett szemétből nyert energiát eladja a távfűtő műveknek. Ergó kapásból megtérül az a vesztesége amiről annyit beszélnek itt is. Mert itt kétszer gyüjtik be a háztartási szemetet Létezik a szelektiv szemétgyűjtés országszerte de csak nagyon kevés helyen tartják ezt be. Nem alkalmaznak büntetést az olyan háztartások ellen ahol ezt nem tartják be, nemes egyszerűséggel nem viszik el. Ha valaki betelefonál, hogy hetek óta ott áll a szemét akkor azt a választ kapja, legyen kedves szétválogatni a konténer tartalmát külön a fém a papir és plasztik, aztán utána vigye el a begyüjtőhelyre,ami maximum kétszáz méter a házától, és a “tiszta” háztartási szemetet elviszik.A szisztem persze nem mindig működik. Volt már rá precedens, hogy a lakók egyszerüen begyujtották a kukákat a nyilt utcán ami több kilométeres körzetben eszeveszett illatokat és légszennyeződést okoztak. A hatóság meg tehetetlen mert kamera nyema és egyértelmüen nem lehet a tettes vagy tettesek kilétét megállapítani. Úgy mellékesen jegyeznék meg valamit. Svédország, és Norvégia importálja a szemetet a Baltikumból. Nem viccelek. Hetente konténer számra érkeznek a speciális vonatok. Ugyan is itt is energiát nyernek belőle amit a távfűtő művek ad el a fogyasztóknak. Szóval ötlet az lenne kérdés melyik magyar agyvállalkozó akarom irni nagyvállalkozó lesz majd hajlandó ilyen befektetésre. Mert akkor egészen biztos, hogy naponta vinnék el a szemetet és tök mindegy milyen konténerből. Sőt a begyüjtési dijak literenként alacsonyak is maradnának. Nyáron a nem hasznosított energiát átlehetne irányítani a hőerőműveknek villanyáram előállítására. Ily egyszerű lenne a szemétgondok megoldása.

  • avi ben: szemétégető csak budapesten létezik. ahol vidéken ilyet akartak létesíteni, ott a zöldek által meghülyített helyiek nem engedélyezték.
    a vidéki hulladékbegyüjtőknek a lerakók állnak rendelkezésükre, ahol jó vaskos lerakási díjat kell fizetniük (bányapénz)

  • Egy apróság még, ami valószinű rossz kormánypropaganda a rezsicsökkentésre:

    Kedves Olvasónk!

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közzétette a háztartási nagy gépek (hűtő- és fagyasztó) cseréjének támogatására korábban beharangozott pályázatot lakossági fogyasztók részére.

    Pályázat háztartási nagy gépek (hűtő- vagy fagyasztógép) cseréjének támogatására – Lakossági energetikai pályázat 2014

    Kérdésem lenne: egy átlag magyar nyugdíjas mit tesz vajon bele a nagy böhöm hűtőjébe vagy a fagyasztójába? Hogy nem kaját az biztos. Esetleg a szociális temetésre gondolva a kormány megelőlegezi a halottak tárolásának költségeit a szegényebb rétegnek?(bocsánat ha valaki “kegyeletsértőnek minősíti ezt a beírást.)

  • Kedves Georgina Bojana!

    Amikor a kukám ellopását panaszoltam a szolgáltatónak, egy kedves ügyintéző azt javasolta, fúrjak néhány lyukat a kuka alsó részére, körben, jól láthatóan. Isten tudja miért, az ilyen kukák nem kelendőek! A matricát Stanley késsel balról-jobbra és jobbról balra átlósan átvágom, így azt sem érdemes lelopni, az újrahasznosítása lehetetlen.
    A díjakkal az ille csak dicsekedni akart, mi ugyamis Szigetszentmiklóson kb. 427 Ft-ot Szántódon 468 Ft-ot fizetünk a 110 literes kukánk minden egyes ürítése után!

  • lelszi: dicsekszik a fene. ez a hivatalos árszabás, méghozzá központilag (ahogy jeleztem is). úgy hívják: hatósági ár.
    az, hogy magukat megszívatják, azt panaszolja fel a helyhatóságnál.

  • Ille István: Nálunk kéthetente jönnek és 10 euró az ára. De senki nem lopja el a kukákat, pedig szép zöld, sárga és kék is van.
    Ha sok szemét van, akkor a másik héten jön a konkurencia.
    De van két szemétudvarunk is, ahol 5 euró egy autónyi akármilyen szemét lerakása. Olcsóbb lenne oda levinni, de bele nem teszem az autómba. Ott lengyelek dolgoznak, és nagyon boldogok voltak a majdnem szomszédoknak. Nem is engedtek semmihez sem nyúlni, mindent Ők csináltak. Tarnow-ból jöttek (Bem apó), és nagyon boldogok voltak, hogy voltunk ott. Jó érzés volt.

  • Ille István

    Biztpsan igaza van, ami a szívatást illeti, kivételesen igaza van. Szántódon ráadásul 6 hónapot fizetünk, pedig ténylegesen csak max. 3 hónapot töltünk ott. A szolgáltató szerint 6 hónap az nyaralási szezon!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.