A német megszállási emlékmű az agymosást szolgálja

2014 április 30 11:44 de.62 hozzászólás

Szabadai Viktor alábbi beszéde 2014 április 29-én hangzott el, a Szabadság téri német megszállási emlékmű munkaterülete előtt.

*

Tisztelt Demonstrálók, Kedves Barátaim!

Az előttem elhangzottak során szó esett már itt hősökről és hősiességről is. Éppen ezért kijelenthetem, hogy igazán megtisztelő számomra, hogy közöttetek lehetek. Hiszen ti vagytok azok, akik időt és energiát nem kímélve január óta a város különböző helyszínein, április 8-a óta pedig itt, az épülő gyalázat helyszínén reggel, délben és este is itt vagytok. Erkölcsi kötelességeteknek érzitek, hogy kiálljatok a hitetek mellett, hogy szembeszegüljetek az intézményesített múlthamisítással.

Sok minden történt ezekben a hónapokban, de ti vagytok ennek a tavasznak az igazi hősei. A vasárnapi Élet Menete megmutatta, hogy a magyar polgárok, a nemzetközi szervezetek és a Magyarország nemzetközi partnerei kiállnak az őszinte emlékezés, az igazság mellett, és nemet mondanak a kormány történelemtagadására. Nagyon örültünk, hogy a Terror Háza Múzeumnál tartott vasárnap különböző, a kormányzathoz kötődő közszereplő sora jelentette ki: az áldozatok mellett a tettesekre is emlékezni kell.

A tervezett emlékmű azonban nem az emlékezést, hanem az agymosást és a hazugságot szolgálja. Nem szembenéz az eseményekkel, hanem elhazudja azokat, a németek nyakába varrva minden felelősséget. Nagyon örülünk, hogy a vasárnapi megemlékezések során a kormány és a Fidesz részéről senki sem képviselte azt a véleményt, amelyet a szobor koncepciója közvetít, hogy minden borzalom a német megszállók bűne lett volna az angyali Magyarországon.

Szabadai Viktor. Tiltakozunk a német megszállás emlékművének felállítása ellen. Fotó-Garai-Édler-Eszter.

Szabadai Viktor. Tiltakozunk a német megszállás emlékművének felállítása ellen. Fotó-Garai-Édler-Eszter.

Ez azt mutatja, hogy a kormány is tudja, hogy civilizált országokban ilyet nem mondunk. De legyenek következetesek: ha nem mernek ilyet mondani, akkor ne akarjanak ilyen emlékművet sem! Azt várjuk a kormánytól és a Fidesz vezetőitől, hogy üljenek le egymással, és beszéljék meg még egyszer az emlékmű tervét. Látszik ugyanis, hogy két irányzat van: az egyik, akik nem értenek egyet az emlékmű koncepciójával, akik szerint hazugság, hogy a világháború borzalmai, beleértve a holokausztot is, kizárólag a németek bűne. A másik pedig azok, akik ezt meggyőződésből, vagy hatalmi gőgből, vagy a szélsőjobb felé tett gesztusból keresztül akarják verni. Először vitatkozzanak ők egymással az emlékműről.

Sokan vagyunk, akik ellenezzük a hazugság emlékművét. Elkötelezettek vagyunk, és élünk jogainkkal. Polgári engedetlenséget hirdettünk, hogy figyelmeztessük a kormányt: nem hagyjuk meghamisítani a magyar történelmet, nem hagyjuk, hogy a hatalom bármit megtegyen. Békés a célunk: A háborús kormánnyal szemben békés eszközökkel küzdünk a kormányzati hazugság és történelemhamisítás ellen. Engedetlenségünkkel emlékeztetni akarjuk Orbán Viktort arra, hogy megszegte ígéretét, hogy hazudott a polgároknak. Egyeztetést ígért húsvét utánra, ehhez képest a választások másnapján, a hatalmi gőgtől megrészegedve április 7-én megkezdődött az építkezés. De ha megépül is ez a borzadály, akkor is csak Orbán Viktor hazugságának fog emléket állítani.

Élő emlékezet a tervezett emlékmű helyén – Fotó Garai Édler Eszter.

Élő emlékezet a tervezett emlékmű helyén – Fotó Garai Édler Eszter.

Tisztelt Demonstrálók! Ha továbbra sem ül le a kormány tárgyalni az érintett szervezetekkel, Orbán Viktor hazugságának szobra fog felépülni a Szabadság téren. Éppen ezért: szólítsuk fel a kormányt, állítsa le az emlékmű építését, és módosítsa az emlékmű koncepcióját! A szakmai és a társadalmi szervezetekkel történő egyeztetés révén készüljön egy új koncepció, és annak megfelelő emlékmű kerüljön végül a Szabadság térre. Szólítsuk fel Orbán Viktort és kormányát, hogy azonnal kezdjen széleskörű párbeszédet az emlékműről és a holokauszt emlékévhez kapcsolódó többi tervezett projektről nem csak a zsidó szervezetek képviselőivel, hanem a társadalom szélesebb rétegeivel és a történész szakmával.

Kérjük fel Áder János köztársasági elnököt, mint a nemzet egységének kifejezőjét, lépjen föl az emlékmű koncepciójának módosításáért. A kizárólag a kormány által kigondolt, a magyar társadalom és a történész szakma ellenvéleménye dacára keresztülerőszakolt koncepció ugyanis éppen attól a lehetőségtől fosztja meg a magyarságot, hogy konszenzuson nyugvó, közös nemzeti emlékezet alakulhasson ki.

Kedves Barátaim! Azzal kezdtem, hogy ti vagytok ennek a tavasznak az igazi hősei. Most, amikor már a rezsim karhatalmi eszközökkel támad rátok, azzal zárom a beszédem, hogy arra kérlek titeket: fogjátok meg egymás kezét és vigyázzatok nagyon egymásra! Magyarországnak szüksége van rátok.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti elnöke

62 hozzászólás

  • Szép és a kormányt tisztára mosni akaró szöveg, de így is falra hányt borsó. Csak a könyörtelen erőszak érvényesül bármely demokráciát megsemmisítő, makacs, hajthatatlan, aljas, jogtipró, hazug diktatúra ellen.

  • gyula bognár: és ezt a szörnyületet dicsőíti a paszternák nevű hitsorsosod…

  • a viktor széles körű párbeszédet kezdett. a süketek párbeszédét.

  • Az agymosást az 1947-1989 közötti kommunista történetírás, oktatás és sajtó végezte (s utána még jó darabig).
    Sajnos ezek elemei ma is kimutathatóak.

  • enterprise: azok is, kétségtelenül. csak hát, azt a maga dicső kormánya alapizéileg kitörölte, nincs, nem is volt, tehát ne is tessék rá hivatkozni. de a maga agymosása sokkal újabb keletű, mások is végezték, ráadásul valóban komoly nyomokat hagyott maga után.

  • Georgina Bojana

    Fityesz mit is épít? Stadiont, Ócsai lakóparkot, emlékművet – no meg kapcsolatokat. Olyanokat, melyekre nekik van szükségük, hogy még jobban megtollasodjanak.
    Az embereknek egy része, mint egy megtévesztett birka, még tapsol is döbröginek.
    Taps, taps(-).

    Ezt én is megteszem, de ELLENKEZŐ ELŐJELLEL!!!! (-)=amit minusznak hívnak.
    (( 🙁 ))

  • Georgina Bojana

    Hja, a 0-lát (azaz: zérót, vagy nullát is ismerem). Akár ezt is írhatnám.
    Ennyit érdemelnek. Nem többet.

  • ˙
    Az Élet Menetén, a Keletinél talán egyedül Kardos Péter főrabbi mondott oda a hatalomnak és az emlékműre konkrétan utalva kritizálta kemény szavakkal ennek a gyalázatos a koncepciónak az aljas hazugságát.
    .

  • Ille István !
    ˙
    A Paszternák nevű bejegyző a világhírű író nevét bitorló provokatőr, aki ezzel a névvel első pillanatban elhiteti a gyanútlan olvasóval, hogy ő “egy zsidó”… Pedig csak egy aljas szemfényvesztő, mint mestere Cipolla Orbanini.
    .

  • Az agymosás meghatározás eredetileg az agykontroll fogalmi körébe tartozik de köznapi értelemeben annak egy enyhébb formáját képviseli. Amit manapság az Orbán kormány végez az a köznapi értelemben vett agymosás kategórián túllép és valójában a tudatmódosítás kategóriájába tartozik.

    Már nem csak egyszerűen manipulatív eszközöket használnak, hanem túllépik azt a határt is és valójában komoly tudatmódosítást végeznek a magyar népen aminek az elkövetkező generációkra nézve is romboló hatása lesz.

    Egyben Orbán puccsista és bomlasztó hajlami nem korlátozódnak Magyarországra. Ő követőkre vágyik. Ennek egyik eszköze ez az emlékmű amely Orbán nagy megelégedésére össz európai sőt amerikai figyelmet is kivívott.

    Első lépésként szokása szerint tesztelt és lefasisztázta Merkelt. Kivárt, lecsengett, jöhet az emlékmű.

    Ő erős Európáról beszélt amíg Magyarország a soros elnöki címet élvezte, majd miután rádöbbent, hogy nem kapja mag Barosso székét, ugyanazt Európát halottnak minősítette és kiutat kínált saját személyében és ideáiban.

    Ő volt az aki azt mondta, vagy keresztény Európa lesz vagy semmilyen. Ő az aki Európát célozza ami vagy az övé lesz vagy ne legyen. A zsidóság, az áldozatok a holokauszt kérdése megfelel a céljainak mert nagy figyelmet kap. Ezért most ebbe piszkál bele. Most reflektorfénybe kerülhet ezáltal.

    Innen indulnak ki a dolgok. ezért fontos neki. Célja nagyok. Merkel lefasisztázása az első kis ütés volt, tesztelt, az emlékmű a következő.

    Ez több mint agymosás. Ez a fasizmus ujjá élesztése, az Orbáni minta bevezetése, az autokrata despotikus történelem módosítás, új fogalmi meghatározások és társadalmi etalonok bevezetése.

    Ezért kell az emlékmű, ezért kell valami ami monumentális. Itt lépi túl az agymosás fogalmi körét. Az agymosás csak szoftver amibe most belekezd az a hardver alkalmazása.

  • Enterprice !
    ˙
    Ne ferdíts, légyszíves ! Szemenszedett hazugság amit állítasz.
    Nem igaz, hogy ’49. és ’89 között a Holokausztot és a Horthy rendszer más galádságait agymosás tárgyává tették volna. Az én generációm, amely azokban évtizedekben nevelkedett az iskolai oktatás során ismerkedett meg a magyar történelem eme szégyenletes két és fél évtizedével, amelyek végül is 5-600-ezer honfitárs szándékos elpusztításához vezettek.
    Maximum az úgynevezett szőnyeg alá söprés politikájával vádolhatók az időszak vezetői, amely inkább a magyar nép rosszul értelmezett védelmét, mintsem az agyak mosását, az igazságtól való megtisztítását akarta szolgálni… Ám a teljes elhallgatás, és pláne a holokauszt tagadása valamint relativizálása – amit Orbanisztán Pártja és Kormánya ma művel – az törvényileg kizárt volt.
    Az általad említett időszakban az antiszemita és rasszista megnyilvánulások bűncselekmény-számba mentek, ezért már 1945. és 89. között [kivéve ’56-ot] az ember csak igen elvétve hallhatott. Erről pedig az elmúlt 25 év folyamatos és tudatosan fokozatos antiszemita kíséreteinek tapasztalata birtokában, különösen a mai eseményekben a szélsőjobboldal robbanásszerű kicsúcsosodást látva, csak azt lehet mondani, hogy az nagyon is helyes volt.
    Mert a demokrácia széles horizontja sem adhat lehetőséget senkinek a másik ember emberi mivoltának és a puszta életéhez való jogának a nyilvános tagadására, amely alapértékek, minden ellenkező híresztelés dacára, még csak vita tárgyai sem lehetnek, ezeken nincs mit megvitatni. Aki ezt a mezsgyét átlépi az nemhogy nem demokrata, az már náci…
    .

  • Elírás, helyesen Barroso, elnézést kérek.

  • Ille István !
    ˙˙
    Pazternákra* visszatérve, az előbb éppen be akartam volna írni, hogy nem Köves Slómó köreiből kikelt tojás bontogatja e szárnyait ezen a fórumon, aztán mondom magamban, nem mérgesítem el a vitát. H á t, most meg beleolvasok egy másik cikketek kommenjeibe, és azt kell látnom, hogy ez a azsan provokatőr igazi profi módon, közte Kövesre is, mint szövetségesére hivatkozva uszít és rombol. Téged is a legaljasabb nyilasként emleget…
    ˙
    István !
    Ez az a szint, ahol már nincs tolerancia. Ez egy fölbérelt nyilas, akit ki kell tiltani… !
    ˙
    ˙
    *z egyik helyen , mint PaSZternák aztán, mint PaZternák mutatkozik.

  • Dubois: Közben valaki kiverte pazternák első fogait, így csak sziszegve tud beszélni. Remélem így van. Rákérdezek Fusernél.

  • Ille István

    dubois: spam-on van, a többi idióta közt.

  • GB
    Te irtad önmagadról, hogy valaha személyzetis (humán politikai dolgozó) is voltál az átkosban. Ezért Tőled kérdem meg, hogy a magát büszkén zsidónak valló Pas(z)ternákot helyes volt-e ausradiren innen a KMH-ról, mert a főcsapástól eltérő véleménye volt. “Azsanprovokátor” lett. Kérdem én: ha valakiről itt a KMH-nál (a keményen kormányváltó beírók közül) kiderülne, hogy mondjuk a Sándor nevű bácsikája csendőr volt tiszthelyettesi rangban 1941-ben….annak mi a “büntetése”?

  • Iván, ez egy nagony jó kérdés volt!
    T.i. ez a blog arra büszke, hogy demokratikus és liberális.
    A fenti jelzők éppen a toleranciát kéne hogy képviseljék, de ha valaki nem teszik akkor repűl, ha egy hozzászólás nem tetszik a legdurvább jelzőkkel látják el.
    Nem ér ez az egész kutyafűlit sem. Nem érdemes egyáltalán olvasni, nem hogy írni ide….
    Csak a volt kommunistapárt tagok érvényesülnek itt.

  • iván: GB-nek semmi köze a dologhoz. valamit nagyon benézett ennél a paszternáknál, jó fiam, mivel nem a zsidósága miatt radíroztam ki – mellesleg, ha ő zsidó, akkor én esti kivilágításnál, trombitaszó mellett a főtéren kinyalom köves slomo seggét – hanem a mocskolódása miatt. ha maga azt eltérő véleménynek tartja, az a maga gondja.
    a csendőr bácsika rokona se a csendőr nagybácsi okán lenne büntetve, hanem a hasonló viselkedése okán.
    mondja, iván fiam, maga biztos, hogy ugyanazt olvassa, amit én?

  • figyelő: mikor lépett be a pártba? mert hát, kiválóan érvényesül itt 🙂 senki nem mondta, hogy demokratikus lenne az oldal, vagy liberális. ez csak a maga rögeszméje. legtöbbször akkor használja, amikor ismételten szembe állítjuk hazugságaival.
    ha nem érdemes egyáltalán olvasni se, kommentálni se, mijafrancnak teszi mégis?
    megmondom: mert különben elvonási tünetei lennének.
    ez az egyetlen hely, ahol még meghallgatják magát!

  • iván & Figyelő: x azért repült mert egy provokátor és barom. Abból pedig nem kell ide több. Nem keverendő. Meglepne ha zsidó lenne. Persze van nekik Szegedi Csanádjuk is. Figyelőt sem vágták ki, aki egyetértett az 56-os eseményeknél a szinte gyermek sorkatonák meglincselésével.
    Nem voltam párttag. Még kisdobos sem. Most sem. Igaz nem érvényesülök itt, de ki se akartak zárni. Pedig vitatkoztam itt baloldaliakkal is számos alkalommal.
    Ille itt nem demokrata hanem kertész. Kigyomlálja a gazt.
    Amíg Figyelő, Dakota, Jimbo, Lélfai és Iván stb írogathat ide akkor mi a baj? Az AN már rég kivágta volna a nagyját. Ha az ottani Figyelő azonos az itteni Figyelővel ott egészen más stílusban írt. Miért?
    Azért az is vicces, mikor egy antidemokratikus párt szekértolói a demokráciát követeli. Persze mástól.

  • Bocsánat, akkor nem tudja, vagy nem olvasta Christopher nyitó cikkét.
    Ja, és ezenkivül még két portálon vagyok, az egyik balodali, a másik az ellenkezője!
    Erre csak nosztalgiából jövök, még emlékezem, mikor Christopher megnyitotta 3 évvel ezelőtt…..

  • Ilanfair, szerintem nem vagy moderáűtor, tehát ne kiabálj! Ott Írországban éljél boldgan és nem kell mások ellen ágálni. Azt a fórumot nem ismerem, ahol a “másik” figyelő szerepel, az nem én vagyok. Mindig úgyanaz, 14 éves korom óta, t.i akkor magamtól már letéptem bizonyos propaganda plakátokat az iskola folyósoján.
    Más, én sehol nem helyeseltem ” kiskatonák” megőlését a 56-ban. Erről sehol nem írtam. Úgyan egy IGAZI ÁVÓST láttam felaksztva és agyonverve, bizopny őt nem sajnáltam, mert ismertem őket, sajnos,saját bőrömön.

  • figyelő: valóban nem olvastam. azóta sok víz lefolyt a dunán.
    maga, baloldali portálon? ez komoly? orvos mit mond? van még remény?
    ha nosztalgiából jön, akkor miért hamisítja folyamatosan a történelmet? miért hazudozik össze-vissza, mint egy sebesült partizán a kihallgatásán? miért hagyja sorozatosan, konokul figyelmen kívül állításainak cáfolatát, a kiigazításokat? magánál ez a nosztalgia? miért nem vállalja fel, hogy de bizony, maga szánt szándékkal jelenik itt meg minden nap, legalább egy kicsit bomlasztani, jobboldali seggfejeknek helyeselni, baloldaliakat von haus aus utálni és úgy általában, mindennek és mindenkinek ellentmondani, komcsizni meg illézni?
    na, mind1. én átadom a korbácsot christophernek.jó szórakozást! máj. 6-ig ille mentes övezet lesz a KMH!
    hajráf, bencsincs néni!

  • Ille, ha hiszi, ha nem, soha nem hazudtam!
    Ezért az iskolában is bajbakerültem, mert hazudni kellett volna, Sztálin elvtárs szülinapján.
    Ajánlanám, ha unatkozik, ne személyemmel töltse az időt. Az emberek, még itt itt is jól ismernek….kár a fáradságért!

  • Figyelő: Egyre neveletlenebb. Nem kiabáltam de ha akarok nem maga fogja megengedni. Gondoltam, hogy az más Figyelő mert kulturáltan írt.
    Plakátot én is szakítottam le, csak az utcán. Fel is jelentettek rendszer elleni garázdálkodásért. Akkor?
    Lehet, hogy nem kell, éppen ezért csinálom. Ha kellene nem csinálnám. Szerepet tévesztett. Nekem maga nem dirigál.

  • Ilanfair, arról a régi magyar közmondásról hallott e már?
    Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten is!

  • Figyelő: A helyzet az, hogy itt én mindenkivel udvarias voltam mikor idejöttem az oldalra. Még ki is gúnyoltak érte. A közmondást ismerem és most is gyakorlom. Nagyságrenddel többet kaptam mint adtam.
    De lincselést helybenhagyni megbocsájthatatlan aljasság.
    Nem lehet rá indok.

  • Llanfair
    Nagyrabecsült Barátod ma két beirásomat is törölt. Amit te kertészkedésnek nevezel az egy felfuvalkodott ember önkénye. Chris helyében már rég kivágtam volna !

  • en ma fogtam 3 orosz es 2 usa kemet es trafikot kaptam meg egy stadiont orbantol

  • Ilanfair, sajnos a forradalmak már ilyenek…Nézz bele az orosz 1917-es, magyar 1919-es, vagy a francia forradalomba.
    A bosszú sajnos, minden emberi józanságot túlliheg!
    én nem helyeseltem sehol, de nem is sajnáltam…

  • Figyelő: Teljesen tisztában vagyok vele. De míg a 19-es forradalmárokat mocskos gyilkosnak aposztrofáljátok addig egy másiknál hősöket faragtok belőlük. Ezt pedig nem veszi be a gyomrom. Az 56-os forradalom előtt nagyságrenddel volt kisebb az elnyomás mint a 19-es előtt.

  • Ilanfair, a fentieket csak azért írod, mert nem éltél a Rákosi korban…én igen!
    19 előtt nem volt ÁVH, ahol ártatlan emberek százait kinoztak és agyonvertek. Ja, és Gulág sem volt akkoriban…
    Elfogultságod elképesztő!

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, már megint nem figyeltél oda, amikor történelemre oktattak. Gulág volt a cári időkben is. Mit gondolsz a szibériai száműzetések miről szóltak? Szabadna fölhivnom becses figyelmedet Jókai Mór: Szabadság a Hó alatt cimű könyvére,amiben meg van emlitve többek között ez a tény is.

  • Figyelő: Részben van igazad. 19 előtt az egész munkásosztályt nyomták el. Éhbérért dolgoztatták életveszélyes körülmények között. Rettenetes nyomor volt. Aki szólt ellene megnézhette magát. Nem mindegy hogyan hívták a szervezetet ami “rendet” csinált? Inkább az asszonyokat és a gyerekeket dolgoztatták mert olcsóbb volt. De tévedhetek mert akkor sem éltem. Nem az ÁVÓ volt a világ legaljasabb szervezete. De lehet, hogy versenyben volt a címért. De tudom, hogy volt köztük becsületes ember is. Sajnálom, hogy Te nem velük találkoztál.
    Már többször jeleztem, hogy sajnálom ami veled történt. De ez nem írhat felül mindent a történelemben.
    De abban igazad van, hogy nem hiányzik a Rákosi rendszer,
    hiszen még a maiban sem éreztem jól magam. Csak a Rákosihoz mérve jobb.

  • llanfair
    2014 május 1
    2:54 du.

    Ilanfair, igazad van, de szerintem ezt nem Figyelővel, hanem kopácsival kellene megvitatnod, ugyanis kopácsi apuka bújtatott, adott menedéket a rendőrség épületében több száz ÁVÓ-s tisztnek saját bevallása szerint, miközben a kiskatonákat tudatosan feláldozták.

    ““az AVH a mentősökre is lövöldözött”

    Az az AVH, amelynek tagjai közül “több, mint száz ÁVH-s tiszt pedig koszttal, kvártéllyal a Deák téri főkapitányságon lett rendőri védelem alatt” elszállásolva kopácsi parancsára.
    “Többen közülük saját szobát kaptak, ahol kártyáztak, és telefonálgattak hozzátartozóiknak. Akiket meg a nemzetőrök állítottak elő, azokat fogolyként tartották az épületben. Ugyanazt kapták enni, amit a rendőrségi állomány, és nyitott ajtók mellett éltek a cellákban.” by Kopácsi Judith”

  • Llanfair
    A kedves virágkertész barátod az utóbbi 24 órában négy beirásomat törölt. Megtehetném, hogy 24 más IP cimű számitógépről, kismillió más néven jelentkeznék be, de beléfáradtam. “Sit tibi…..”

  • llanfair
    2014 május 2
    12:57 du.
    Igen, a dolgozókat elenyomták, nehéz idejük volt. NEM Magyarországon, hanem az egész indusztriális világban. Kezdve Angliát, a nagy demokrata országban!.
    Csak kicsit kéne gondolkodni is.

  • Judith, én a magyarokról írtam, nem az oroszokról.

  • Judith Kopácsi

    Jézus, még a végén kiderül, hogy apám nem tartozott a bosszut álló emberek közé, és inkább mentett, mint őlt. Dakota, nagyon alcsony a szinvonalad, az értelmi képességedről meg ugysincs mit mesélni, mert ami nincs, arról minek.
    Ha jól olvastál volna, apám csak azokat mentette, akikről tudta, hogy nem tapad vér a kezükhöz. Képzeld, voltak olyanok is.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, a magyaroknak nem volt Gulágjuk.

  • iván: Nem tartozom felelősséggel érte. Én csak egy beírogató vagyok. A teljes felelősség az övé. Én nem vállalnám. Nem egyszerű dolog jól csinálni.

  • Figyelő: Igen elnyomták. Ezt is tudom. Talán akkor még sem kellene elítélni azokat akik talpra álltak. Még akkor sem, ha “szegény” elnyomóknak és a haszonélvezőknek nem is tetszett a módszer. Most éppen megint nő az elnyomás.

  • dakota: Nem hiszem, hogy bárki felelősséggel tartozik szülei tettéért. Nem védtem az “Ávot”. Nem is védhetem mert volt szerencsém 56 után születni. Éppen ezért meg sem tudlak cáfolni. Azt írtam, hogy nem minden “Ávos” volt gazember. Azt is állítom, hogy a 56-os hősök között is volt sok gyilkos gazember. Beszélhetünk erről pro és kontra de a valóságot soha nem tudjuk már meg. De a lincselés soha nem lehet igazságos.
    Kopácsi Judithot nem ismerem, de apja esetleges bűneiért nem bántanám soha. Téged sem és Figyelőt sem. De engem igazoltál, azokat gyilkolták meg akik nem érdemelték meg. Nem tudom apám mit csinált 56-ban, de nem vállalnék felelősséget ha véletlenül csibészkedett. De mint megátalkodott “libsi”, ellenzem a vérontást és gyilkolást. Azért félem a forradalmakat mert sosem tudni kit ér el. A nagy gazemberek általában megússzák. Ez olyan mint a hős frontkatona. Az igazi hős általában sajnos meghal.

  • Nü, akkor rakjuk helyére az időpontokat, meg az ÁVH-t…

    “Szovjet ösztönzésre a minisztertanács 1953. július 17-i ülésén előírta az ÁVH mint önálló szerv megszüntetését és a BM-mel történő összevonását.A határozatot Gerő Ernő mint miniszterelnök-helyettesi mivolta mellett egyben belügyminiszter (1953. július 4.- 1954. június 6.). hajtatta végre. Az Államvédelmi hatóság a Belügyminisztérium szervezeti rendjébe, a megyei államvédelmi osztályok a megyei rendőrkapitányságok alárendeltségébe kerültek. A Belügyminisztérium látta el ezután az államvédelmi, határőrizeti, karhatalmi, rendőri, büntetés-végrehajtási, légoltalmi és tűzoltósági feladatokat.

    A határozat nem került nyilvánosságra, titokban tartása pedig még az államapparátuson belül is félreértéseket okozott. A zavarhoz feltehetően hozzájárult, hogy bár az ÁVH szervezeti önállóságát formálisan valóban felszámolták, az államvédelmi rendfokozatok mindvégig használatban maradtak, s az államvédelmi osztályok különállása az egységes Belügyminisztériumon belül is szembetűnő volt. Az 1954-ben kinevezett Piros László miniszteri működése a BM-et igazi ÁVH-minisztériummá tette. 1956 nyarára azonban a belügyi ÁVH-sok között egyre nagyobb lett a nyugtalanság. Újult erővel jelentkeztek a nép rendszerellenes megnyilvánulásai, amelyeket korábban keményen megtoroltak, de most a reformok és a párt belső viszályai miatt nem léphettek fel ellenük. A Belügyminisztérium keretein beül is egyre inkább eltűnt a különbség a rendőrség és az ÁVH között.

    Piros László belügyminiszterként az SZKP XX. kongresszusa után a magyar politikai és hatalmi harcban, mint a Belügyminisztériumba integrált Államvédelmi Hatóság vezetője is, „igazodni próbált” hol Rákosihoz, hol pedig Nagy Imréhez.Ingadozása az irányítása alá rendelt erőszakszervezetek szétzüllését segítette elő.

    Megkezdődtek az iratmegsemmisítések, az 1956. október 19-i miniszteri parancs szerint: „A rendőrségen belül az elhárítást azonnali hatállyal megszüntetem.Az elhárító tisztek jelentéseit (környezettanulmányait) meg kell semmisíteni.Az elhárító tisztek jelenlegi hálózatát haladéktalanul le kell építeni.Az elhárítás megszüntetésének tényét a rendőség valamennyi beosztottjával közölni kell. Piros László belügyminiszter.”

    A forradalom alat
    A forradalom alatt a Hatóság testületileg szétesett, egyes tagjai „illegalitásba vonultak”, mások a karhatalomban vállaltak szerepet, vagy a szovjet csapatokhoz csatlakozva vettek részt a forradalom leverésében, résztvevőinek felkutatásában és őrizetbe vételében.

    1956. október 25-én a Parlament előtt lövöldözés tört ki: a Földművelésügyi Minisztérium Alkotmány utcai sarkán a tetőről gépfegyvertűz alá vették a téren barátkozó magyar polgárokat és szovjet kiskatonákat. A Kossuth Lajos teret megtöltő szovjet tankok más célpontot hirtelen nem találván, nehézgéppuskáikkal lőni kezdték a menekülő tömeget. A provokációért, tömegvérengzésért egy – az FM padlásáról tüzelő – ÁVH-s különítmény volt a felelős (parancsnoka, egy tervezőiroda későbbi középvezető-munkatársa még 1981-ben is dicsekedett ezzel), ezért az Elnöki Tanács még aznap este rendeletileg feloszlatta a BM alá rendelt Államvédelmi Hatóságot. Az ÁVH-s sorkatonákat azonban nem szerelték le, hanem rendőr-egyenruhába bújtatták őket (az 1956-os forradalom során ezért volt általános ellenszenv és gyanú a rendőrség iránt). Nagy Imre 1956. október 28-án rádióbeszédében bejelentette a Rákosi-rendszer és az ÁVH felszámolását, és ígéretet tett a demokratikus rendőrség megszervezésére, noha három évvel korábban de jure éppen az ő miniszterelnöksége idején szűnt meg az ÁVH önálló működése. Ezalatt Kádár János újabb provokációt szervezett a Köztársaság téri pártházban elszállásolt szombathelyi ÁVH-s sorkatonák és parancsnokaik segítségével: minden ok nélkül kilövöldöztek a térre, a vizsgálatra érkező nemzetőröket lefegyverezték, stb., ami az október 30-i pártház-ostromhoz és ÁVH-s sorkatonák kivégzéséhez, a Life magazin képriportjával pedig a Forradalom beszennyezéséhez vezetett.”

    Hirtelenjében.
    Figyelőnek, a Gulagról.
    Háború és Béke.. Továbbá Dosztojevszkíj élete. Magyarországon nem Gulag volt, hanem voltak internáló táborok, mint Recsk, vagy Kistarcsa, és voltak kitelepítések, amik leginkább az Alföld legelmaradottabb vidékeire küldte a kitelepítetteket, de voltak falvak, tanyák, ahova az érintetteket küldték a Dunántúlon is.

  • llanfair
    2014 május 2
    5:45 du.

    Kedves llanfair, egy szóval sem mondtam olyat, hogy “bárki felelősséggel tartozik szülei tettéért”, így ő sem. Örülök, hogy te is így gondolod. Igazad van, nem is lenne tisztességes dolog, hogy a gyerekeket vonják felelősségre a szülők esetleges, régi cselekedetei miatt.
    Javaslom, hogy olvasd el azokat a visszaemlékezéseket, naplókat. Érdemes. Sok érdekes dolgot fogsz találni bennük.
    Üdvözletem.

  • Kedves dakota: Olvastam (többször) a Csendes Dont. Filmen is megvan. A végén egy leány hozzámegy egy falubeli fiúhoz aki rágyújtotta a házat a leány nagypapájára a forradalom alatt. Mikor kérdőre vonták az válaszolta, hogy kihez menjek csak ő van. Kipusztult a falu. Ez regény.
    Aztán Jugoszlávia. Mikor vége lett a borzalomnak egy öreg szerb nénit megkérdeztek, hogy lesz most (hallottam)? A gyilkosok visszatérnek a faluba mint ha mi sem történt volna. A néni válasza. Fiam élni kell. Azt pedig nem lehet a múltban. Hatvan éve volt 56, és 100 éve Trianon. A magyar még mindig abban él. A falusi öreg néne okosabb mint Magyarország? Szerintem igen. Már leírtam. Osztrák Trianon évfordulója. Ünneplik a Köztársaságot. 100 éve szabadok vagyunk. Pedig Ők többet vesztettek. De a Habsburgokat kirúgták. A magyarok pedig sirtak-ritak. Nézd meg. Az osztrák a világ egyik legszebb és leggazdagabb országa lett. A mienk pedig……. (Mi pedig barátkozunk a Habsburggal aki visszaköveteli a császárságát). Még most is szándékosan tépik fel a sebeket. Mi értelme van?
    Egy ilyen emlékművet lehet dicsérni?! De nem látni, hogy megint éket ver a megbékélés folyamatába, azt nem látni lehetetlen. Az pedig, hogy ez tetszik a magyarnak az a világ vége. Én tudtam volna jobb megoldást de semmiképpen nem idén. Igaz nekem nincsenek ellentétes politikai érdekeim. Ráért volna egy – két év múlva. Így csak egy aljas értelmetlen támadás 600 000 ember és hozzátartozói ellen. Mindig azt mondjátok, hogy unjátok már a zsidók sajnálatát. De nem veszítek észre, hogy minden gesztusotok után két “ellengesztus” következik? Azt ugye tudod, hogy az íreknek nem sok közük volt a II. világégéshez? Nem léptek be a háborúba, de ott segítettek a gyűlölt angolnak ahol tudtak. Még most is tele van a tengerpart szörnyű katonai betontornyokkal. Ők Holokauszt napot is tartanak. Pedig pocsékabb történetük volt mint a magyaroknak. A zsidósághoz sincs sok közük. De a zsidó házon a Shalom felírat nincs meggyalázva. És az angol elnyomáshoz képest a Habsburg cukorhabos gyermekzsúr volt. Mégis tudnak emberek maradni.

  • Tüske Zsófia

    azért szép csendben megjegyezném, hogy a magyar liberális párt sokat tett azért húsz év alatt, hogy ez a szellem ne lehessen visszaszorítva nálunk. a szellemi mérgezést szabad vélemény-nyilvánításnak aposztrofálva.

  • llanfair
    2014 május 3
    5:32 de.

    LÁJK!

    Llanfair! Nagyon jól összefoglalt, nagyon igaz hozzászólás!
    Mindig büszke vagyok rá, hogy a barátomnak tudhatlak!

  • Tüske Zsófia
    2014 május 3
    6:56 de.

    Zsófi! Ez maximálisan így van! De én inkább bele ordítanám a magyar liberálisok arcába! 🙂

  • Fuser
    2014 május 3
    8:45 de.

    Idesdrága jótezsvérem.. Magyar liberálisok? Azokmá’ a dilló szauruszékka eggyütt kihatak…
    Asszem, a zutósó magyari liberáliss a Habsburg Ottó vót…

  • falusi
    2014 május 2
    6:23 du.
    Nagyon jól ismerem az AVH történelmét. Nem értem miért tartasz erről szabadelőadást?!
    Hogy 1953-ban titokban megszünt, azaz egybeolvadt a rendőrséggel, még addig, sokezer magyart megkinozott és megőlt ez a szervezet, 1947-től.
    Nem hiába látható a Terrorházban működésük ermlékei.
    Magam részéről 1950-51-ben látogattam, akkor volt csak igazán virágzó formában.-
    Azt is tudjuk, hogy 56 után ők voltak az elsők akik “menekültek”, az első 20 ezer menekült, kiket Bécsben tárt karokkal fogadtak.
    A Gulág milyenjét is ismerem, ez a szó csak egy átfogó JELZŐSZÓ az akkori internálótáborokra.
    Mellesleg sok magyar ember is volt az orosz gulágon, már a “felszabdulás” után, akiket összefogták Budapest utcáin, az embereket ” davaj, kicsi robotra”!

  • Figyelő: Nekem jó volt. Engem érdekelt. Az Ávó a fehérterrorban a saját bőrén tapasztaltakat hasznosította később.

  • falusi
    2014 május 3
    9:29 de.

    Hát drága szóvivő uram, asszem megint megmondtad a tutit! 🙂
    Más. Talán lesz még egy jó idényetek mert ha igaz a hír Suárez marad! Pedig hívták focicsapatba is játszani….!
    🙂 )))))

  • Fuser: Nem mehet focicsapatba. Megmondták, hogy az Arsenalba nem engedik el mert konkurens.
    Külföldön pedig csak szájpecekkel játszhat. Ott a macskajancsik nem tudják magukat megvédeni a harapás ellen.
    Az angolok már edzésben vannak ez ügyben.

  • llanfair
    2014 május 3
    12:42 du.

    🙂 ))))))
    Tényleg! Ez a Suárez gyerek nagy Tyson rajongó lehet. A desszert náluk is mindig barátfüle… 🙂

  • llanfair
    2014 május 3
    5:32 de.

    Kedves llanfair, félreértettél, én a kopácsi-féle memoárok elolvasására utaltam. Van néhány részlete a KMH-n is, bár van olyan is, amit már törölt innen, de a neten több helyen megtalálhatod azokat.

  • Judith Kopácsi

    Az persze ne zavarjon lótolvaj komám, hogy én nem töröltem sem innen sem onnan semmit. Ugyanis nincs miért szégyenkeznem. Neked viszont sok okod lehet rá, hogy eltereld magadról a figyelmet. Ismerős a módszer: ne engem figyeljetek, hanem … a bezzeg…

  • llanfair
    2014 május 3
    10:30 de.
    Ezzel mindent elmondott magáról!

  • Figyelő: Mindent azért nem. Esetleg nem volt olyan korszak ahol a vörösöket kínozták, bebörtönözték és kivégezték a “fehér urak”? Az a korszak nem az ÁVÓ előtt volt?

  • iván: llanfair valójában téved, én nem kertészkedem, mert akkor az ilyen gyökerekkel is foglalkoznom kellene mint maga. meg gyomirtással és egyeléssel.
    javaslom, tanuljon meg együtt élni két dologgal: maga nem chris, és ráadásul nem tehet semmit.
    az pedig, hogy magát bárki ignorálja, nem felfuvalkodottság, csak egészséges ösztön.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.