Antiszemita támadásra ébredtek Montreál egyik elővárosában

2013 október 28 12:56 du.32 hozzászólás

Választási plakátokra firkált horogkeresztekre és antiszemita jelszavakra ébredtek Hampsteadben, Montreál egyik elővárosában. Warren Budning független jelöltként indul a november 3-án esedékes önkormányzati választáson, Hampstead 5. számú választókörzetében. Éppen egy családi vacsoráról indult hazafelé a fiatal jelölt amikor észrevette, hogy horogkereszteket, “Heil Hitler-t” és hitleri bajuszokat firkáltak valamennyi kampány plakátjára. “Ez a helyzet nem csak rólam szól. Egy egész közösséget támadtak meg”–nyilatkozta Warren Budning a Kanadai Magyar Hírlapnak. “Egy különös típusú ember kell ahhoz, hogy egy zsidó többségű településen horogkereszteket firkáljon nyilvános helyeken”–tette hozzá a képviselő-jelölt lapunknak adott interjújában. A kanadai népszámlálási adatok szerint a 7,200 lakosú település 74 százaléka zsidó vallású. A rendőrség szerint összesen 60 plakátot rongáltak meg antiszemita jelzőkkel és horogkeresztekkel.

Fotó: John Mahoney/The Gazette

Fotó: John Mahoney/The Gazette

A képviselő-jelölt elmondta, hogy a támadás óta egyre többen fejezték szolidaritásukat vele. “Hamspteaden kívülről is nagyon sok támogatás érkezett. Felemelő látni, ahogyan a tágabb zsidó közösség reagált az incidensre”–mondta Budning a KMH-nak. “A helyi lakosság körében nagyon sokakat igazán felháborított ez a megpróbáltatás. Ugyanakkor szerintem tovább kell lépnünk”–tette hozzá a képviselő-jelölt. A jelölt szerint a szituáció leginkább undort váltott ki. Ezt méginkább fokozta az a tény, hogy pont szombat reggel fedezték fel a plakátokat, miközben sokan éppen zsinagógába mentek. De Budning szerint egy elszigetelt esetről van szó.

A független önkormányzati jelölt alapvetően fiskálisan konzervatív platformon indul. Infláció alatti szinten tartaná az ingatlan adókat, fenntartható, évi többleteket termelő önkormányzati költségvetést támogatna és csökkenteté a település adósságát. Kampánya az ifjúságpolitikára is fókuszál, ez leginkább a határozottan aktív Facebook használatában érzékelhető. Éppen a Facebookon keresztül kérte támogatóit, hogy jelezzék ha további rongált plakátokat látnak.

Budning elmondta, hogy az antiszemita támadás miatt nem változtat kampányán, amely eredetileg is az együttműködő közösség fontosságára összpontosított.

Warren Budning új plakátokat ragaszt Hampsteadben. Fotó: Facebook

Warren Budning új plakátokat ragaszt Hampsteadben. Fotó: Facebook

Hampstead önkormányzata erélyesen bírálta a québeci szeparatista kormány által tervezett Québeci értékek chartáját, mely egyéb vallási szimbólumok mellett a kipa viseletét is betiltaná a tartomány közalkalmazottai számára. Bill Steinberg, Hampstead jelenlegi polgármestere “a szégyen chartájának” minősítette a törvénytervezetet. “Tényleg azt akarják a québeciek, hogy olyan legyen tartományunk mint Szaud-Arábia, vagy Irán, ahol az állam diktálhatja azt, hogy mit hordhatunk, és mit nem?”–kérdezte Steinberg. “Én három kisebbséghez tartozom. Angol anyanyelvű vagyok, zsidó vagyok és halláskárosodással élek. Zsidóként, a charta megvonja tőlem szabadságjogaimat. De vajon mikor kerülhet sor arra, hogy még több szabadságjogtól fosztjanak meg minket, abban a reményben, hogy majd egyszer mindannyian megfelelünk egy bizonyos imázsnak?–tette hozzá a polgármester. Végül Hampstead közgyűlése egyöntetűen fogadott el egy határozatot a tervezetett québeci charta ellen.

Richard Sun, Hampstead igazgatója felszólította nagy-Montreál rendőrségét, hogy dolgozzanak ki egy koherens stratégiát a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen. Arra kérünk valamennyi québeci polgárt, hogy szólaljon fel a megbélyegzés minden formája ellen”–mondta Sun.

32 hozzászólás

 • marcus aurelius

  Mr.Budning számára ez az eset egy remek ingyenreklámként is beüthet. Nyilván a kétharmados zsidó közösség majd egy emberként rászavaz. A (szomorú) dologban csak az az amatőr jelleg , hogy az a “horogkereszt” tulajdonképpen nem is horogkereszt…!

 • Szerény véleményem az, hogy az antiszemita jeleket másik zsidó tette a plakátra!
  T.i. Miért pont őt pécézte volna ki egy antiszemita?
  Mindegyik polgármester jelőlt a Hampsteadben zsidó. Sőt a mostani polgármester is az.
  Valami nem tetszik Warrenen, ezért jelőlték meg.
  A 80%-os zsidó lakosság viszont, eddig békében élt.
  Természetes, ez az antiszemita megrongálása a plakátnak, remek publicitást ad a jelőltnek.
  De az is lehet, hogy arab fiatalok rosszalkodtak.

 • Christopher Adam

  Az biztos, hogy sokan szimpatizálnak Mr. Budning-gel és sokan attól tartottak, hogy ez egy személyes támadás ellene. Igyeketek megvédeni őt. De nem azért mert zsidó, hanem mert egy kimondottan lelkes, szimpatikus fiatal jelölt. Amúgy az a tény, hogy zsidó végképp nem jelenti azt, hogy nyerni fog, ugyanis az összes jelölt zsidó vallású, mind a polgármesteri, mind pedig az összes képviselői helyre. Igy tehát az ellenfele is zsidó.

 • Figyelő
  2013 október 28
  2:21 du.
  “Szerény véleményem az, hogy az antiszemita jeleket másik zsidó tette a plakátra!”

  Öncenzúra..
  Formállogikából elégtelen..

 • Lélfai Szilárd

  “asher alexander

  -szerintem meg itt lenne az ideje regota egy “ellensulykent” fellepni tudo-(kitunoen kikepzett,…tudod jol hogy Van ra mod ha kell!!)-”zsidogarda” feallitasara!!!
  gondolok itt most olyan kozponti iranyitasnak alarendelt csoportokra,akciobrigadokra mint pl,; az IRGUN TSVAI LEUMI volt,vagy pl mint a HAGANAH vagy a PALMACH!!
  tessek belatni vegre hogy a nacik CSAK az elrettento ERO nyelven ertenek szot!!
  -anno az “anglis”-ok Yirusalaim-ban………….ertettek nagyon hamar!!!most is igy lesz!!
  minden Europai-(van olyan is mindenhol!!)- J.D.L. group csak az adott jelzesre var es……!! “

 • Christopher, nem igaz! Végre valamiben egyetértünk!

 • Hampstedben élek most, azaz a szélén…..Cote St Lucon.
  Én is szavazok vasárnap, egy szimpatikus zsidóra.

 • Felvinczy Károly

  Tehát, ha jól értem, a választási harcban egymást antiszemitázzák a jelöltek, akik mind zsidók. Ez azért kicsit más megvilágításba helyezi a lépten nyomon antiszemitázó kórusokat. Talán nem is kéne komolyan venni ezeket? Kinek van egyáltalán jogosultsága az antiszemitizmus bélyegét valakire rásütni?

 • Na,hogy mik vannak,a zsidók egymással is ilyenre képesek?..
  No szép!Hol a híres összetartás?……
  Meg,hogy lehet,hogy ez nem a “fasiszta”Magyarországon
  történt,és ugye nem is ment ki innen senki az e célból az itteni,elvetemült “nyilasok “közül?……
  Na majd csak megfejtik a rejtélyt?de ettől függetlenül,ha valaki jó politikus és a többség támogatja,akkor biztosan
  győzni fog!
  Bizony a politika csúnya is tud lenni,de ezzel minden jelöltnek sajnos számolnia kell!

 • Ja és egy zsidó egy másik zsidóval szemben,hogyan lehet
  antiszemita?……

 • Jelzésértékű, hogy egy vélemény folyamodványaként, (Figyelő:
  “Szerény véleményem az, hogy az antiszemita jeleket másik zsidó tette a plakátra!”) a későbbi hozzászólók már “tényként” könyvelik el, hogy a firkákat egy másik zsidó..

 • Felvinczy Károly
  2013 október 28
  3:48 du.
  Nem. Nem érted jól. Illetve, a dolog ennél is rosszabbul áll: egyáltalán nem érted..

 • Falusi, Chris értelmesen megmagyarázta a HELYI helyzetet.
  Nem tudom miért kell neked mindenbe bele…..?

 • Figyelő
  2013 október 28
  9:03 du.
  Azért, virágszálam, mert ITT demokrácia van. Az pedig annyit tesz, hogy szabadon elmondhatom a véleményemet. Függetlenül attól, hogy ez neked tetszik, avagy sem.
  Chris magyarázatában sehol nem lelem fel azt a részt, amire te az agyament véleményedet alapoztad:
  “Szerény véleményem az, hogy az antiszemita jeleket másik zsidó tette a plakátra!”

 • falusi, Szerintem nyilvánvaló! Chris megmagyarázta, hogy minden politikai ellenfele az illetőnek, zsidó! Szóval, ki akar neki rosszat? Nem az “antiszemiták”.
  De azt is írtam, esetleg arab suhancok, belőlük is van néhány.

 • Christopher Adam

  Az ellenfelek valóban mind zsidók, de nagyon kétlem, hogy éppen kihivói tették volna ezt. Szerintem valószinű, hogy egy kivülálló tette…Hampsteaden belül legalább is ez a feltételezés. De olyat is olvastam, vagy hallottam, hogy valóban arab fiatal állhat e mögött…de ez eléggé tendenciózus felvetés és nem szeretnék senkit megbélyegezni bizonyiték nélkül.

 • ille: “Déjá vu”

  Adva van egy zsidó többségű Montréal-i előváros, Hampstead, annak is az 5. számú választókörzete (Baja, 32. vk….mmmm), ahol egy szimpatikus zsidó fiatalember indul a választásokon, de, egy antiszemita támadás éri, no nem őt, a plakátját, amire az antiszemita támadó képtelen még egy rendes (szabályos, “clock wise”) szvasztikát is fölfirkálni. A nem “órajárás” szerinti szvasztika a kanadai őslakosok egyik szimbóluma…de, ugye, azok is kisebbség, szóval…tényleg, most valakikezdje ki még az autochtonokat is?
  Ergo, veszélyben a montréáli 5. számú választókerület demokratikus kisebbségi-többségi választási yada-yada-yadája!
  Ai weh!
  Csodálom, hogy a svéd közszolgálati TV, meg a Heller, meg a Kertesz, még nem üvöltötte tele a civilizált nyugati médiát a Kanadában erősödő antiszemita tendenciákkal!!
  Unbelievable! C’est pas croyable!

 • Lélfai Szilárd

  Szerintem vagy a Vona volt, vagy a Viktor! Mindkettőnek “V” betűvel kezdődik a neve, és egyket seláttuk napokig Szigetszentmiklós környékén!

  – Kb. ennyire komoly ez a vita!

 • Hát Kedves Varga!

  Csak gratulálni tudok a hozzászólásáért!
  Heller és Kertész csak a hazáját képes támadni,mocskos és hazug módon,de hát ugye csak ez telik…tőlük,meglepetés
  senkit nem ért……ismerjük őket!
  Na ezért szeretik egyre többen az ilyeneket…..
  Kanadában azt hittük eddig,hogy minden “tökéletes”,de lám
  mégsem……..

 • Varga Sándor
  2013 október 29
  4:02 du.
  na, ez van, ha a butaság szorgalommal párosul.
  ilyen kommentek születnek, mint a magáé 😛

 • Ezek mindenhova beférkőznek.
  Undorító barna ár.

 • Varga Sándor
  2013 október 29
  4:02 du.
  Varga úr, amit idehánytál, az inkább egy dézsa bú…
  Tod, jókomám, van a világon harminc-negyveb ország, ahol tudják, hogy kicsoda Heller meg Kertész, de valahogy csak pislognak, ha azt kérdezik tőlük,: ki az a Varga Sándor..
  Szerényebben, herczegem.
  Csak kíváncsiság..
  Te Csendőr Bajtársak Baráti Közösségében is ilyen vehemens voltál?

 • A parittyás hangja

  Marcsi
  2013 október 29
  5:22 du.

  Tárgyilagos Marcsi! Meséld már, hogy te konkrétan mit olvastál, esetleg hallgattál Heller Ágnestől amire alapozod ezt a vérlázítóan aljas fröcsögésed. Gyanítom fogalmad nincs, hogy kicsoda, egy sorát nem olvastad még de tárgyilagosan szajkózod a “trendi náci” szöveget amit itt olvasol az ilyen Varga típusú legalja patkányoktól!
  Fúúú, ritka silány ember vagy!

 • Lélfai Szilárd
  2013 október 29
  4:51 du.
  szigetszentmiklós a ráckevei járásbírósághoz tartozik.
  csak szólok.

 • Lélfai Szilárd

  ille

  Csodálom földrajzi ismereteit!
  Magáról mindig egy falfirka jut eszembe: “A józan ész nem ajándék hanem büntetés, mivel meg kell küzdened mindenkivel, aki nem rendelkezik vele!”
  – Így, küzdök én is magával!

 • Lélfai Szilárd

  falusi

  – Rákosit, Lukács Györgyöt, Kádárt, Biszku Bélát szintén sokan ismerik!

 • Parittyás!

  Hát rajtatok aztán látszik a Heller és a Kertész kultúra,
  volt szerencsém többször is hallgatni a vén filozófus hazug
  és hazaáruló megnyilvánulásait(legutóbbi nagy alakítása
  pedig a Svéd TV-ben…)Kertészről már nem is beszélve.
  Na én úgy vagyok náci(ez a ti hülye rögeszmétek!!)mint ők
  és ti ….igazi becsületes magyarok,szerencsére a fajtájukból… azért több a tisztességes!
  Aztán makogók….ugye a cikk KANADÁRÓL !!!!szól,ha nem tévedek?Meg ugye Svédországban sokkal nagyobb a rasszizmus,antiszemitizmus mivel az utóbbi időben “barna”
  színű és egyéb jelzővel illetett emberek nem találnak kint munkát!!!!!!
  Na csak erőlködjetek tovább,visszafelé sül el!Ha-ha

 • Ja Parittyás,Geyza,Falusi,Ille szintén tényleg ismert(!)…
  híres emberek….ezen az oldalon……..de az is elég!
  Ők hozzátartoznak a baloldali “kultúrához”…….

 • Az Egyesült Államokban? Kanadában? Németországban? Alig hiszem..
  Tod, jókomám, Hellert virággal várják a legtöbb országban. Olyanokban is, ahova Kimin vízummal utazhat csak, és átkutatják a csomagját a reptéren..

 • Marcsi
  2013 október 30
  7:14 du.
  Kedves Marcsi. Semmiféle “baloldali kultúrához” nem tartozom.
  Liberális vagyok. Vagy negyven éve.
  A kultúrához viszont valóban van közöm.. Élvezem, terjesztem, dícsérem, bemutatom..
  Ezutóbbi miatt vagyok veled szemben választékosabb, mint amit a fenti beírásod alapján megérdemelnél..

 • A parittyás hangja

  Marcsi
  2013 október 30
  4:37 du.

  Tárgyilagos Marcsi, ha az egyszerűséged nem konvergálna a funkcionális analfabetizmushoz értenéd, hogy nem azt írtam náci vagy, és egyébként tényleg nem is tartalak annak! Az hogy észre sem veszed a zagyvaságaid sokszor rasszista kicsengését a klinikai szintű butaságodból fakad ami nálad sajnos mély frusztráltsággal és állandó, kényszeresen önigazolást kereső attitűddel párosul ami roppant kínos de nyilván megvannak a pszichohistorikus okai…! Belátom Figyelő intelmét, hogy csak sajnálatra méltó vagy!
  Mondok egy példát a beteges retorikádra, mert veled ellentétben én mindig igazolni tudom konkrétumokkal a véleményem. (Ezt hívják tárgyilagosságnak.)
  Ezt írod: “szerencsére a fajtájukból… azért több a tisztességes!” A pszichológia tudománya ezt hívja a sztereotipizáláson belül “elnéző torzításnak”. Ha van ismerősöd aki jártas a témában kérdezd meg helytálló e amit írok! Mellesleg egy ilyen mondatodért például az AN-ről úgy kivágnának, hogy a lábad nem érné a földet!
  A szellemi szintjeinkről meg annyit, hogy tagadhatod ezt gyűlölködő otrombaságokkal -persze, mi mást tehetnél- de ugye te is érzed, hogy simán lealáználak egy élő vitában?! Persze ezt itt a mátrixban nehéz de facto igazolni, de szó volt róla, hogy talán lesz majd egy író-olvasó találkozó. A legőszintébb komolysággal felajánlom neked, hogy ha sor kerül rá, az egybegyűltek előtt üljünk le megmérettetni, hogy a net és telefonos segítség nélkül ki mit tud a világról, emberi dolgainkról vagy konkrétan a klasszikus tudományágakról, bármilyen a hallgatóság által felvetett témában! Én készen állok! Te meg addig beiratkozhatsz valami suliba, vagy kűgyek egy magántanárt? 🙂 ))))))

 • Noszticzius Judit

  Tudjunk,hogy Kanadában még megerősítjenek a rendőrségen,hogy visszatérért kellet nagyon jól figyelmeznek elfogalni a szélsőségeseket!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.