A Sólyom Airways eljátszotta a magyar légiközlekedés feltámadásának lehetőségét

2013 október 10 12:55 du.32 hozzászólás

Alig négy hónapot élt a Sólyom Airways, és máris írhatjuk a furcsa vállalkozás nekrológját. Ma reggel a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding vezérigazgatója, Lucsik János beismerte: nincsen ománi, sem egyéb arab befektető, illetve elfogyott a légitársaság pénze. Ezért októberben már nem kap fizetést az eddig felvett 73 alkamazott. Vágó Józsefet, a Sólyom Airways vezérigazgatóját kórházba szállították, tehát ő nem tudott a kamerák elé állni. Eddig 120 millió forintot költöttek a vállalkozásra, ezt az összeget tagkölcsönökből fedezték. Mint ismert: A Nemzeti Közlekedési Hivatal részben éppen azt kifogásolta a Sólyom beadványa körül, hogy nem nyújtottak be megfelelő háttérinformációt arról, hogy miképpen kívánják biztosítani a cég finanszírozását legalább 90 napon keresztül. A héten a Sólyom azt inszinuálta, hogy az NKH szándékosan halasztja az engedélyek kiadását és még jogi lépéseket is kilátásba helyeztek emiatt. A Sólyom körül néhányan azt feltételezték, hogy az NKH a rivális Wizz Air nyomására halaszthatja a Sólyom indulását. A “nemzeti oldalon” pedig sokan ismét balliberális, kapitalista nemzetközi összeesküvési elméleteket gyártottak. De ma végérvényesen kiderült: a Sólyom tulajdonosai úgy álltak a nyilvánosság elé azzal az állítással, hogy már vannak arab befektetők, hogy közben még maximum tárgyalásokra kerülhetett sor, semmilyen konkrét egyezmény nem született a potenciális finanszírozókkal.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az atv.hu információi szerint tavasszal valóban tárgyalt a Sólyom egy omán befektetővel, de az visszalépett. Erre az Oman Air-rel kezdtek tárgyalásokba, de ez kedden megakadt. Talán megsúgta a befektetőknek valaki, hogy Vágó olyanokat mond, ami egy komoly üzletembernél abszolút tabú. Ilyen például amikor ingyen gépet ajánlottak a magyar államnak, csupán azért, mert ezt “megérdemli.”

Elképesztően felelőtlen lépes volt Lucsik és Vágó urak részéről, hogy több tucat volt Malév dolgozót úgy vettek fel, úgy csábítottak a céghez, hogy közben tökéletesen tudták, hogy még nincsen befektető. Már sejteni lehetett szeptember elején, hogy valami nincsen rendben, ha Sólyom holding étolaj, liszt és ásványvíz kereskedelemmel foglalkozik,  miközben a készülődő légitársaságot síri csend vette körül. Ekkor kezdett nulla felé csökkenni a cég hitelessége. A pár órát Ferihegyen állomásozó, Álmos vezérre keresztelt Boeing azóta is a Bournemouth-i repülőtéren parkol, a héten pedig éppen a hangárban szerelték szét (állítólag “javították”).

Boeingot, légitársaságot, prémium szolgáltatást ugyan nem tudtak nyújtani, de nemzeti giccset (Álmos vezér, új honfoglalás, stb.) azt bőven. Remélem, hogy Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója, az Echo TV műsorvezetője kicsit elgondolkozik azon, hogy talán mégsem kellett volna a Vágó Józseffel készült interjúban ismét a balliberális oldalt ostorozni azért, mert voltak kritikus hangok a légitársaság alakulása körül.

De nem is az a legnagyobb gond, hogy a Sólyom elbukott, hanem az, hogy Vágó bombasztikus, felelőtlen viselkedése magával rántotta a magyar nemzeti légiközlekedés körüli halvány reményeket. Ezek után honnan fog egy esetleges másik magyar kezdeményezés repülőket lízingelni? Honnan lesz potenciális külföldi befektető? És ki lesz ezek után olyan naív Magyarországon, hogy ennek az esetleges új cégnek drukkoljon?  És bár igaz, hogy a Malév esetében is kisebbségben voltak a magyarországi utasok, a potenciális hazai utazóközönség és klientúra jóindulata nélkül aligha lehet sikeres egy magát magyarnak és nemzetinek aposztrofáló vállalkozás.

32 hozzászólás

  • http://www.index.hu/gazdasag/2013/10/10/solyom/ van egy nagyobb cikk is ugyanott,vago korhazban van,luscsik bukott 120 milliot,az arabok egy fityinget se adtak…..lekvarban utaznak tovabb , lehet hogy ahhoz ertenek ?

  • falusi…nincs vege,lekvarban utaznak tovabb,vago korhazban van,lukics meg bukott 120 milliot,igy mulat egy magyar ur

  • A Sólyom Jobban Teljesít! Ugyanabban, mint a Stadionos viktor kormánya, hazugságokban, hozzáértés hiányában, dilettantizmusban, gazemberségben, becstelenségben, bűnözésben sikertelenségben és a többi hasonló kategóriákban!

    Most hol vannak azok, akik rám másztak az első nap és cikk megjelenése óta, amikor figyelmeztettem az olvasókat, hogy a Sólyom emberei enyhén szólva orránál akarnak mindenkit vezetni, hazudnak, nagy gazemberek és valódi terveiket, amikről nem tudunk semmit, soha nem fogják tudni valóra váltani?

  • Aki nem látta kezdettől fogva, hogy komolytalan emberek komolytalan biznisze, az vak.

  • Egy komoly cég legalább a logoját megtervezi normálisan, színharmónikusan, gondolván a jövőbeli reklámjaira, azok kivitelezésére. De nem, Ők csak a repülőgépek farkára álmodták meg -helytelenül- a sólyom logóját. Ráadásul a piros, a fehér, meg az arany diszharmonikus ab ovo. De lehetne jobban ezt a logo témát elemezni részletesen is.. Nálam itt úszott el a komolytalanság felé ez a társaság, pedig akkor még épp csak hallottunk valamit róla.

    A HWA (Hungarian World Airways) is érdekes ötlet volt, de ott legalább normális és vállalható logót, és festést is terveztek. Vajon ezzel mi van?

    http://kanadaihirlap.com/2013/01/26/a-hungarian-world-airways-beinditasara-keszulnek/

  • solyom
    2013 október 10
    1:51 du.

    “…nincs vege,lekvarban utaznak tovabb”

    Freud dolgozik, mert azt olvastam elsőre, hogy “LÉGVÁRBAN utaznak tovább..” 🙂 A légvárat már megalkották hozzá.

  • gybognarjr…..vegulis sajat magukat vezettek az orruknal fogva…..ugyanis a lenyeg a PÉNZ…..es ahogy valamennyi linkbol kiderul 120 milliot buktak de ebben egyetlen filler ÁLLAMI pénz NEM volt….magyar vallalkozok adtak ossze a 120 milliot amit buktak….azaz lehet nevetni,mert a sajat penzevel mindenki azt csinal amit akar….megprobaltak a fidesz kormanyt is csobe huzni de nem sikerult….arab penz szinten nem volt,pedig te attol rettegtel hogy al kajda vagy milyen penzektol rettegtel…remelem emlekszel es nem kell kikeresnem a sajat hozzaszolasaidat,vegulis mernok vagy mint en

  • HUnCanada….LEKVÁR….lusta voltam váltani

  • Garai-Édler Eszter

    The Sólyom flew sideways, the wind nearly knocked from him, going oomph! 🙂

  • Nagyon sajnálom, de én is csak reménykedtem, szívem mélyén fishynek érzetem.

  • solyom
    2013 október 10
    5:25 du.

    Ön tökéletesen írta ékezet nélkül is. Éppen azaz, hogy Freudi elolvasás történt, mégpedig nálam! 🙂

  • Solyom. Maga teljesen más bolygón élhet és másról ír. A becsületet ott ahol maga él, nem sokra értékelhetik! Én csak a becsületességet, őszinteségt követelem meg MINDENKITŐL, nem csak magyar emberektől. Legyen boldog a környezetében.

  • solyom
    2013 október 10
    1:51 du.

    Hm…
    Milyen az idő Floridában?

  • Amikor eloszor olvastam errol a gittegyletlor (Solyom) rogton tudtam csak a festo Co. fog penzt csinalni azoknak az oreg gepeknek az atfestesevel senki mas.

  • 120 millió? Az egy közepesnél nagyobb budai villa ára. A 73 alkalmazott egy havi bérére sem elég.

  • Nem örülök neki, hogy ismételten igazunk lett egy párunknak. A magyar dzsentrizmus feltámadásának tipikus példája. Adjatok már be pár millát olyan légi cégünk lesz, hogy ihaj csuhaj egész Európa velünk fog repülni. Hogy szebben hangozzék pár arab befektetőt is megneveztek mert valami “garancia” azért csak kell (csak halkan jegyzem meg. Voltak arab befektetők de miután kiderült, hogy Magyarországon sem lehet már kofferolni a pénzt nem hagyták magukat megvezetni. EU tagország még ha nincs is eurója vonatkoznak rá is az EU-s előirások)Megkérdezném azt a nagypofáju Bayer Zsoltit állambácsi miért nem rendel el viszgálatot? Ja, hogy nem állami pénz, nem haverok befektetése ment outra. Az nem érdekes. Pedig desok érdekes adat derülhetne ki ha kicsit jobban megkaparnák őket. Egy egyszeri embert még ezer forintért is képesek lecsukni. Itt meg majd csak egymás pocskondiázása lesz és senki sem fogja megkérdezni mondjátok honnan a búsból volt az a 120 milla? Vagy az is csak duma volt és jó ha 120 volt csak a sok nulla ode lett biggyesztve.Láttunk már sok hasonló Patyemkint

  • A Sólyom – alias Turul – légitársaság további neve:
    . . D A I D A L O S Z . Mélyrepülő Hungaryan Airlines . .
    Tekintettel arra,hogy az IKAROSZ is székesfehérvári cég v o lt.
    .
    És egy új vicc az egész rendszer működéséről:
    .
    Varga Mihály: Vezérem ! A turul zuhanásban van !
    Orbanini: Na és milyen szinten ?
    V.M.: Hát úgy a talaj felett.
    Orbanini: Akkó még van időnk… Merj nagyot álmodni és ne kelts pánikot !

  • Ti nem tudjátok? Már augusztus óta kínaiak tízezreit szállítják, akik évekre előre kifizették a jegyeik árát 🙂
    Irreális volt minden amiket mondtak, és mint kiderült, csak a lényeg hiányzott, a pénz.
    A magyarkodás, álmosozás, koppány, sólyom, lekvár, ásványvíz, minden volt, csak a lényeg nem, a finanszírozás.
    Most hol vannak innen azok a nagy arcú gyíkok, akiket nem érdekeltek a részletek, csak a hajrá sólyom?

  • Göllner András

    A sólyom mindíg is kacsa volt !!!!! De ez nem zavarta Bayer Zsoltot, a Békemenet államilag kitüntetett nagyvezérét, hogy rendszeresen sztárolja a Hír TV-ben ezeket a csirkefogókat akiknek köszönhetően a magyarok tekintélye megint egy kicsikét megcsorbult a nagyvilágban. Minden amihez hozzányúlnak, azt lenyúlják. Hajrá Magyarok ?????

  • FORTIMBRAS…nezd a jo oldalat…nehany Magyar csak ugy osszedobott 120 milliot a semmire…van itt penz ! na jo , nem nekunk..ez bizony bibi

  • Kicsit nevetséges, némely beíró szövege Bayer ellen, aki lelkesedetta Solyomért!
    t.i. ebben a blogban két vagy három cikk is megjelent róla, igen optimista hangon, sőt!
    Nézzenek utána…….

  • A parittyás hangja

    One flew over the Solyom’s nest…
    Ratched nővér szerepében Figyelő… 🙂 )))

  • Kár érte….hehe
    Sólyom maga kissé hülyének látszik , dehát ahhoz mindenkinek joga van…a mostani hazai kurzus szerint.

  • Figyelőke most meg átáll a ballib károgók oldalára…persze csakis ” szordínóban ” és ot lennt. A szíve mélyén .

  • solyom
    2013 október 10
    5:23 du.

    Igen, igaza van.
    gybognarjr váteszkedése az arab tőkétől való iszonyt és félelmet, s a légiközlekedéssel kapcsolatos teljes tájékozatlanságát tükrözte.
    A cég bukását pont az okozta, hogy nem volt benne elég tőke (arab sem).
    A történet egyben megmutatta azt is, ahogy jeleztük, meg vannak a megfelelő automatizmusok Európában, melyek garantálják, hogy csak olyan légitársaságok indulhatnak, amelyek teljesítik az alap követelményeket (műszaki, gazdasági, emberi). Amelyek azután ettől még nyugodtan bedőlhetnek, de mindez nem veszélyezteti az utasok biztonságát (lásd MALÉV).
    Sajnálom, 120 millerrel nem lehet egy légitársaságot alapítani a XXI században, s hazudozni sem lehet büntetlenül nem létező ománi befektetőkről.

  • Aztán mongya csak Enterke megvette már az ehetit ?
    ( Amint ígérte hogy az első utasok között lesz októberben vagy mikor , bárhová is induljon az első járat. )
    EZ derék idea volt !
    Mikozben sok honfitársának arra sem telik már hogy tömegközlekedéssel menjen le a piacra.

  • Enterprise: Hogy maga milyen okos?

  • falusi….hogy milyen az ido ? tul meleg ! na de akkor miert vagyok itt ? mert a hideg se jo ! mindenhol jo de a legjobb SEHOL , szeretnek a fold alatt lenni jo melyen , no nem a temetoben hanem egy borospinceben , de ma mar innom se szabad a köszvény miatt….nem tudom miert ver a jo Isten

  • Már bocsánat, hogy a szendam-csapos közbe szól, de a Sólyom egyáltalán nem játszotta el a “magyar légiközlekedés feltámadásának lehetőségét”, ugyanis a “lehetőség” már évekkel ezelőtt elúszott, a Sólyomnak meg annyi köze volt a “feltámasztáshoz”, mint Orbán Viktornak a tisztességes vagyonbevalláshoz, meg a keresztényi/keresztyéni erkölcsökhöz. A Sólyom egy roppant ügyesnek szánt szélhámozás volt, ami úgy “vett” magának a honi sajtóban (is) reklámfelületet, hogy azért mindössze tohuvabohus, “nemnyilatkozom”-os nyilatkozatokat tett közzé.
    A hülye magyar újságíró meg inkább ezt, mint azt a bizonyos “uborkát” etette az olvasóival!

    Sajnos a Lottó Ötösöm nem olyan garantáltan jött be nekem, mint az a nyári véleményem (ld.: a blogom!), hogy a Sólyom a büdös életben senkit és sehová el nem fog szállítani a saját(bérelt) repülőgépein!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.