Kiemelt projekt – A hajléktalanok üldözése…

2013 október 7 3:40 du.84 hozzászólás

A harc, amit nap, mint nap meg kell vívni, mert harc van babám jobb, ha tudod, lankadatlanul. Hát, ha harc, akkor legyen harc, mert kell egy ellenség, hogy az éberség megmaradjon, kell egy ellenség kép, hogy legyen kit és mit utálni, hogy most ép a hajléktalanok vannak soron, azon ma már nem csodálkozunk. Szépen sorban, előbb utóbb mindenki sorra kerül, aki valamilyen szinten rontja a regnáló kormány imidzsét.

Ignoring the homeless / Judith Rhue

Ignoring the homeless / Judith Rhue

Utoljára a Kádár korszak kellős közepén a kmk (közveszélyes munkakerülés) volt hasonló módon üldöztetésre ítélve, mint most a hajléktalanok. Akkor az volt a szemlélet, amit nem látok, az nincs is. Most is így vagyunk ezzel. Tüntessük el a hajléktalanokat, ergo akkor nincsenek, s máris lehet beszélni a jóléti államról. Kiemelt projekt lett ez, hisz már az Alaptörvény is tartalmazza, hogy önkormányzati rendelettel szabályozható a közterületen való tartózkodás, hogy a hajléktalanok eltűnjenek a szem elől:

„XXII.cikk

(3) Törvény vagy helyi önkormányzat rendelete a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében, a közterület meghatározott részére vonatkozóan jogellenessé minősítheti az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást”

Hogy az állam mit tesz meg annak érdekében, hogy a hajléktalanságot megelőzze, illetve a közterületen való életvitelszerű tartózkodás felszámolásra kerülhessen, igen röviden és tágas formában van meghatározva, konkrétumok nélkül, így:

„XXII. cikk

„(1) Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa.

(2) Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani.”

Hát akkor nézzük a száraz tényeket. A hajléktalanok száma ma csak becsülhető. Nagyon szélsőséges számok jelennek meg a szakirodalomban, hiszen ennek a rétegnek a mobilitása igen nagy, a regisztrációjuk nem megoldott. Országos szinten 20 – 35 000 főre tehető. Egyre többen gazdasági okokból válnak hajlék nélkülivé. Budapesten kb. 5500 szállói férőhely van, és cca 1200 – 1300 ember él utcán, s ez is csak inkább becsült adat, mert azoknak, akik az utcai szociális szolgálatok látókörébe nem kerülnek be – mert olyan jól megoldják a rejtőzködésüket – számát megbecsülni se lehet. A nyilvántartások szerint, jelenleg durván 150- 200 hely van szabadon a szállókon, ezek éjszakai menhelyi férőhelyek, míg átmeneti szállón gyakorlatilag nincs szabad ágy. Van olyan szálló, ahol hónapokat – rossz esetben akár 6 hónapot is – kell várni egy felszabaduló férőhelyre.

Nagyon sokan nincsenek tisztában a hajléktalanellátó rendszer felépítésével, nem tudják, mi a különbség az éjszakai menhely, és az átmeneti szálló között. Ami alapjába véve nem is lenne probléma, de sajnos, egyre többet találkozom azzal a ténnyel, hogy fals ismeretek, illetve fals információk alapján nyilvánulnak meg az emberek a témával kapcsolatban.

Éjszakai menhelyen, – vagy, ahogy köznyelven forog, fapadon – este 6-tól reggel 8-ig lehet tartózkodni, egy légtérben maximum 20 fő helyezhető el, általában emeletes ágyakon fekszenek le, amelyen egy műbőrrel bevont szivacsmatrac van, és azon lehet aludni. Ágynemű az nincs. Ez az ellátás ingyenes.

Az átmeneti szálló már egy magasabb szintű/ komfortfokozatú ellátást biztosít, itt már fizetniük kell a hajléktalanoknak személyi térítési díjat a lakhatásért, és a nap 24 órájában bent lehet tartózkodni. A szállón való tartózkodás ideje 1 év. Ami újabb 1 évvel hosszabbítható indokolt esetben, egy alkalommal (?!).

Azt is meg kell említeni, hogy az éjszakai menhelyet, és átmeneti szállót csak az veheti igénybe, aki önellátásra képes, a közösségi együttélés szabályait képes betartani, és éjszakáit közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helységben tölti.

Amennyiben hihetünk a számoknak, akkor is 1000 – 1100 embernek a télen nem lesz fedél a feje fölött! Akkor ezek szerint az Alaptörvény értelmében csak Budapesten legalább még 1000 – 1100 férőhelyre lenne szükség, és mi van a vidékkel, mert arról nem igen beszélnek, csak a főváros a téma a médiában.

Ilyen körülmények között nincs mit csodálkozni azon, hogy a nemzetközi sajtó címoldalon foglalkozik a magyarországi hajléktalan kérdés legújabb szabályozásával, cikk jelent meg a Spigelben, a WSJ-ban, és még a Kurirban is, amelyik évente jó, ha 2x ír hazánkról.

2012-ben Budapesten 11 népkonyha napi 3252 adag ételt osztott ki, amely 2011-hez képest 40%-os (!) emelkedés (KSH adat. Azt tudni kell, hogy a népkonyhákon nem csak hajléktalanok étkezhetnek, hanem bárki igénybe veheti ezt a szolgáltatást, és ilyen körülmények között van 600 millió forint a felcsúti kisvasút kiemelt projektjére, milliárdok kerülnek kifizetésre a kiemelt stadionépítésekre. Azt gondolom, egy államot, egy miniszterelnököt minősít, hogy gondoskodik a rászorulókról.

Kiss Eszter

84 hozzászólás

 • Csak Budapesten kb.18 szállóban összesen 10.700 férőhely van
  több helyen férfiak és nők együtt is lakhatnak,ennek ellenére kb.2500 utcán élő van az állítólagos 5.500 pesti
  hajléktalanok közül,ezen felül melegedő,fürdő,kórház,átmeneti gondozó,konyha is
  segíti őket,de krízis helyzet esetén plusz kórházi részlegeket is megnyitnak,csak sokan nem akarnak bemenni
  a már sokszor leírt és ismert okokból kifolyólag,amit
  az ebben a témában megjelent sokadik cikkben felesleges részletezni!

 • A számot hivatalos forrásból szereztem,ha nem pontos és netán kevesebb az
  nem az én hibám,de egy másik oldalon azt is olvastam,hogy
  még további 700 ágyat tudnak biztosítani szükség esetén….
  de a kihasználtság így is 62%-os,ami hihető,mivel nem egy
  hajléktalan mereven elzárkózott a lehetőségtől, akikkel
  beszélgettem(több is!)sajnos nem csak télen (ami veszélyesebb)hanem nyáron a tűző napon is kint feküdtek.
  Hiába vittünk többen vizet,sőt a közeli vendéglőből ételt
  is kaptak,az emberektől meg pénzt.
  Nekik is és a normális körülmények között élőknek is jobb
  lenne,ha változna a helyzet,mert párszor előfordult,hogy
  az emberek mentőt hívtak hozzájuk olyan állapotban voltak
  egyesek.

 • Marcsi: Nem akarok számháborúzni. Ha még elég is lenne a helyek száma, voltál már ilyen helyen? Nekem volt “szerencsém” többször is munkám során. Az a tizenöt perc is kínlódás volt. Ha elég is lenne a helyek száma, a minőség szörnyű. Az pedig tévhit, hogy azért van mindegyik az utcán, mert munkakerülő. Sok köztük a pszichésen érintet. Nem használ nekik a szállók légköre. De legalább árt.
  Lenne helye a 600 milliónak.

 • Georgina Bojana

  Bizony mondom, a fejétől bűzlik a hal.
  De ez a hal nagyon bűzlik…
  *
  Égnek álló hajjal, tátott szájjal és kikerekedett szemmel nézném, ha nézném a hiradót. Nem nézem. Agyamra megy a sok félremagyarázás, kozmetikázott statisztikák.
  A hireket itt olvasom a neten. Minden magyar pénzügyi oldalra beregisztráltam, mert fontosnak tartom, hogy tudjam, időben, honnét és milyen minőségben jön az “égi áldás”.
  De ez a hajléktalanok ügye, rendesen felborzolta és fel is borzolja a lelkemet.
  Már ebben az ügyben írtam, hogy a legkegyetlenebb dolog, ami érhet beteg embert, hogy megszüntetik a kezelését. Sok idegrendszeri problémával kűzdő, netán alkoholista beteg embert penderítettek és penderítenek az utcára. Ami elképesztő! Egyenesen a zárt osztályokról. Egy darabig ellátják, aztán fel is út, meg le is út.
  A recepteket az ilyen beteg kezébe nyomják aztán irány az nagybötűs ÉLET.
  Nem tudom ezt másképpen nevezni, mint szándékos emberölés. Az orvos is tudja, hogy a beteg, akit akkor kipenderít, képtelen az önálló életre. A családja kilökte, mert ténylegesen nem lehet az ilyen beteggel együtt élni. Pláne, ahol kisgyermekek is vannak a háznál. Aztán mi történik?
  A beteg a hozzá legközelebi postán kezébe kapja a nyugdíját, vagy segélyét aztán irány a bolt. Lőrét vásárol, olyan jófajta műanyag üvegeset. Ami úgy néz ki, mintha bor lenne, de nem az. Kutyulmány. Ettől el is alszik, ki is rabolják. A sorstársai. Farkas törvényeket emlegetnek mindazok, akik az utcán tengetik az életüket.
  Gyógyszerre nem futja. Rosszabb esetben még a receptet is eladja, pláne, ha “jóféle” Xanax is kiváltható rá.
  Ez egy olyan ördögi kör, melyből képtelenség egyedül kimászni.
  A segítő jobbot pedig nem nyújtják.
  Adnak valami mást.
  Most éppen a kirekesztést.
  Természetesen én sem örömködöm, amikor aluljárókban rongybatyuból kikandikáló embert, vagy lecsupaszított, sebes végtagot látok.
  Nem nézem, de látom, ha akarom, ha nem.
  No most akik az ország házában hozzák a törvényeket, ők nem látják. “Elegántos” autóban ülnek. Aluljárókban, pályaudvarok elképesztően mocskos, eldugott helyein nem járnak. De nem is érdekli őket az, amit látni lehetne.
  Az elképesztő nyomort, a kétségbeesés eleven “szobrait”. Félek.
  Rövidesen röpködnek majd a minuszok, az éjszakai fagyok. Ezek az ELEVEN szobrok, nehogy ÉLETTELEN fagyhalottá váljanak.
  Mindezt azért, mert nem veszünk róluk tudomást. Tehát NINCSENEK is.
  Miért van az, hogy én még azt is meglátom, amit elrejtenek előttem?
  Vagy nem is rejtenek el, inkább azt szajkózzák az fülembe, agyamba rádión, újságok hasábjain, hogy javult a helyzet! Kevesebben vannak az utcán, mint azelőtt, az előbbi rendszerben, meg, hogy úgy egyáltalán, a madarak fütyülnek, minden szép és minden rendben.
  Építjük kis hazánkat. Kevesebb a munkanélküli! Óh, persze, hogy kevesebb. A regisztrált. Hiszen CSAK 3 hónapig kapják a segélyt, utána semmit. Így lehet kérem megszűntetni a gondot. Kellő átszervezéssel.
  Aki pedig pénzt nem kap, annak albérlete sincs, sőt megélhetése sem. Bekerül(ne) a szociális hálóba, amely bizony eléggé lyukas. Foltozzák-toldozzák mindazok, akik képtelenek elfogadni a jelenlegi helyzetet. De nem sok reménnyel, főleg egyre kevesebb pénzből gazdálkodnak a hálót foltozgatók.
  A szerencsétlen hajléktalanokat is az “átszervezés” fenyegeti. De ettől ők még ott vannak, ahol. Ettől én, meg mindazok látják, akiknek erre szemük és szívük van.

  Sok kérdés nyitott maradt, a választ képtelen vagyok összegereblyézni.

  A lényeg. Stadiont, no meg szállodát építenek, meg terveznek. Kisvasút is lesz. Gondolom “cirkusz” is. Mintha a történelemben már Valakinek eszébe jutott volna, hogy mi kell a népnek? Kenyér és cirkusz. Kenyér több helyen nincs, cirkusz? No az van. Csak éles szemmel körül kell nézni. A szemellenzőket le kell venni, kérem szépen.
  *
  Békét, biztonságot szeretnék.
  Reménykedem.
  Imádkozok Istenhez, Sorshoz.
  Jobbá lesz és legyen is az életünk.
  A kérdés, hogy mikor?
  A választ viszont, hiába fülelek, nem suttogja az októberi egyre hidegebb szél sem…

 • Kedves Marcsi, mivel Önék nincs tapasztalata vagy netán nem járatos a szociális szférában, kérem tisztelettel hogy kíméljen bennünket az Ön tanacsaival és ne avatkozzon olyan dolgokban amihez semmi köze, én sokáig dolgoztam a szociális szférában, ismerős vagyok a szakmába és ezert vettem a bátorságot és reagáltam az Ön hozászolásához mert a hivatalos információk nem azonosok a valódi tényekkel, ezek nem tükrözik a valóságot. Üdv

 • Itt megint felmerul a JOGOS kerdes, hogy mi, vagy mi lenne a megoldas? Ez a problema sem a mostani, sem az elozo kormany sajatja. Ez vilag problema. Ha lenne itt valaki, aki kirukkolna a megoldassal, az nobeldijra jogosult LENNE.

 • Marcsi

  Az a bizonyos 700 ágy a téli krízisre vonatkozott 2012-ben. Az idei adatok még nem ismertek. Az adatai viszont falsak, a hivatalos forrás nem tudom mikoriak, az enyémek viszont naprakészek,az 62 %-os kihasználtság még a legnagyobb nyári melegben sem fedi a valóságot. Én tovább nem vitatkozom Önnel, hisz nincs értelme, mert nem lehet meggyőzni.
  Ugyanakkor tudom emberi gyarlóság az általánosítás, amibe Ön is jó mélyen beleesett, annak alapján ítéli meg a hajléktalanokat, amit az utcán esetleg, a TV-ben lát. Az utcán élő hajléktalanok igen csekély %-át adják a hajléktalan “társadalomnak”. Nagyon sokukról, akik szállón laknak meg se mondaná, hogy csak átmenetileg van fedél a fejük felett. Egy kalap alá veszi Őket azokkal akik az utcán élnek, pedig ez hibás szemlélet.

 • Marcsi

  Nincs Budapesten 10700 férőhely!!!!!! A főpolgármester szájából hangzott el, hogy 5500 ágy áll rendelkezésre.

 • na, erzsi, erre mit lépsz?
  boda – amatőrként, outsiderként
  ő tudja, hogy 62%-os a kihasználtság! – jobban ismeri a rendszert, mint te, aki egy hajléktalanszálló vezetője vagy!
  mi több, még a férőhelyi számaidat is cáfolja, mert hát, neki hivatalos forrásai vannak!

  javaslom, keresd meg – szívesen megadom az elérhetőségét – és vedd fel utcai munkásnak. neki is jól fog jönni az a kis nyugdíj kiegészítés, meg a társadalom is boldogabb lesz általa, hiszen tuti, hogy be fog szervezni azokra a kihasználatlan férőhelyekre jó pár hajléktalant, hiszen – mint ahogy rendes zsidókat, boldog cigányokat is – közülük is ismer jó néhányat!

 • Törekszik… hmm:)
  Én meg másra törekszem… csak valahogy…
  Ez nem a legjobb szó…max annak aki nem akar semmit se csinálni, vagy utolsó utáni szempontnak tartja a szóban lévő kérdést.

 • Marcsi

  Szarcsi, hazudsz megint mint rendesen.
  “Csak Budapesten kb.18 szállóban összesen 10.700 férőhely van”
  Megint olyan információid vannak, amik nem léteznek. Vagy tedd ide a hivatkozást, ahonnan vetted.
  Szállónként átlag 600 ágy, azért nem semmi.
  Szerinted 5500 hajléktalan van Pesten, tehát minden hajléktalanra 2 hely jut a szállókon.
  Számoljunk tovább: ha szerinted 62%-os a kihasználtság, akkor 6.600 hajléktalan van a szállókon az 5.500-ból. Bravó!
  Ezzel a hozzászólásoddal azt mondod, hogy direkt az utcán vannak, csak hogy a fideszt (és téged) bosszantsák.
  Tanulj meg számolni, ülj le, egyes!

 • JIMBO: Senki sem fog kirukkolni korszakalkotó ötlettel, igazad van. De ez a mód, ez teljesen alkalmatlan a megoldásra. Te is tudod. Az előzőek sem csináltak sok jót, de legalább nem akarták kiradírozni őket.
  De a világjelenség is igaz. De Magyarországon nagyon sokan vannak. Tudomásom szerint jóval többen mint az átlag. De van itt néhány szakember. Van európai összehasonlítás?
  Azt tudom, hogy Írországban negyede sincs a magyarnak. Ha hozzáveszed, hogy fele annyian vannak, úgy is a fele.

 • A parittyás hangja

  Marcsi iskola példája a fanatizál fideszes tömegek korlátolt elvakultságának. Mindent készpénznek vesz ami a jobboldali médiából eljut hozzá és ehhez a “tudáshoz” bármily, a legracionálisabb érv, bizonyíték ellenében is csökönyösen ragaszkodik. Ő jobban ismeri a hajléktalan helyzetet a szociális munkásoknál, a szegénységi mutatókat a szociológusoknál, a bűnügyi fertőzöttséget a kriminológusoknál, és úgy általában mindent jobban tud mindenkinél, ami az ország életével kapcsolatos mert neki jár a Magyar Hírlap. Arról az abszurdumról már nem is beszélve, hogy közben mást se tesz mint fröcsög a tárgyilagosságról, és teszi ezt a vallási fanatikusok minden ellen véleményben rosszindulatú ármányt kereső elborultságával. Elborzasztó belegondolni, hogy emberek tömegei élnek ezzel a gondolkodásmóddal és tapsolnak Orbánék országrombolásának.

 • A parittyás hangja
  2013 október 8
  9:19 de.
  Éppen így vagyunk mi is a balos újságokkal és az itteni cikkekkel, mint ahogy leírta. Elvakult, egyoldalú és rosszindulatú hozzállások a Népszabiban, Népszavában a és internetes balos médiában.
  Sajnos, senki sem ismeri ma már a tolarenciát vagy az arany középútat. Egyik oldal sem!

 • Nos bármilyen furán is hangzik van kézenfekvő megoldás. még Nobelcsontra sem kell felterjeszteni. Sőt! Magyarországon pár cigánycsalád meg is valósította ami célra vezető lenne. Ismertetném. A dolog már elég régi és zsidók találták ki. Kibucnak hívják. Ezt ugy tessenek elképzelni mint egy valamikori tszt annyi különbbséggel, hogy itt valóban minden közös és egyenlő részben részesednek a haszonból. Tehát akkor mondanám. Valahol egy Isten hátamegetti helyen ahol a lakosság többsége roma származású pár okos cigány kiagyalta, hogy dobjuk össze azt a keveset amink van és fektessük bele valami olyanba amiből meg is lehetne élni. Két légy egycsapásra ha bejön: egyrészről nem kell kuncsorogni munkáért és szoc segélyért, másrészről mindenkitől független azt tehetnének amit akarnak. Előzőleg egyeztettek egy felvásárlóval, hogy ők termelnének uborkát hajlandó e szerződést aláirni velük, hogy ha megfelelő a minőség átveszi. Meglett a szerződés utána kibérelték a területet és elkezdődött a munka. Kezdetben nem jutott mindenkinek munka de most már igen. Gyarapodnak és egyre nagyobb területen folyik a termesztés. ( nem tudom pontosan hol de az internett valamelyik portálján is irtak erről röviden) Tehát mi is lenne a megoldás. Állambácsinak kikellene utalni jutányosan olyan placcokat amik vagy még az ővék vagy ha már átjátszották a haveroknak akkor tőlük kibérelni teszem azt 15 évre. Oda belehetne telepíteni a hajléktalanokat azzal a jelszóval, hogy most akkor meg lehet mutatni, hogy kis segítséggel képesek vagytok e ujra talpraállni uja otthont létrehozni stb. Bekellene kicsit szálnia mint olyan, hogy lakás vagy ház építés stb. De visszakapná a pénzét kamatostul mert mond ha nem hajlandók termelő közösségben élni akkor utána a házakat lehetne értékesíteni(valami rémlik, hogy valahol éptettek egy ehhez hasonlót csak elmutyizták azt is mert haveri körökhöz közeli hajléktalonoknak vagy olyanoknak adták akik nem birtak fizetni lakbért vagy tartozást. Szóval állambácsinak bekellene pár fillérrel szálnia de mint irtam kamatostul megtérülne nekik. Munkát azt az ottélőknek kellene kitalálni (kivétel bankrablás és egyéb ilyen ehhez hasonló, de például tőzsdézés meg más spekulatív biznisz ami nincs kárára a társadalomnak engedélyezett lenne. Nem tudom elképzelni, hogy ne tudnának vagy mezőgazdaságból vagy valami más iparágból megélni. Ha csak önellátásra termelnek már megérné nekik is meg az államnak is. Na de ehhez egy halom dolognak kellene összejönni. Nem sima rabszolgatartás az állam résziről, és főleg a kölcsönös megbecsőlés és egymásmellettélés. Sajnos tudjuk, hogy közös lónak gyakran túrós a háta. De megekellene próbőlni mert másképpen nem megy a dolog.Ha egy csoport letudja vetközni az előitéleteit a másikkal szemben és képes elfogadni a másikat akkor ez nem is olyan kivitelezhetetlen. Csak az állambácsinak is felkellene hagynia a mutyizással és havervirtschaftollással, hogy csak az kaphat aki seggnyaló és pártkatona. A labda fel van dobva. Lehet jelentkezni az állmbácsinál a tervvel. Ugy mellékesen jegyezném meg ez elv alapján csak itt Ausztriában több mint huszezer hajléktalannak lett megélhetése és jövedelme na meg emberi hajléka. Igaz nem csak állambácsi ha nem csomó tehetős ember is adott ehhez segítséget. Például Ostbahn Kurti a zenész aki egyébbként orvos is és becsületes neve Rezetarics. Négyen vannak testvérek és mind, hogy úgymondjam reflektorfényben van. Egy humorista egy valamikor tévé riporter volt és egy ügyvéd. Második generácios bevándorlók, de egy részük már itt született. A problémákat kezelni kell, mert attól, hogy a szőnyegalá seperjük, hogy ne látszódjék attól még van.

 • István!

  Vitatkozzon vele, az akinek van rá energiája. Én csak sajnálni tudom a buta embereket akik meg vannak győződve arról, hogy csak nekik lehet igazuk, még akkor is ha több oldalról cáfolva vannak, és még annak ellenére sem képesek belátni tévedésük. Ennyi.
  Eleve nem 18 szálló van Budapesten, hanem jóval több. Nagy hirtelen első gondolatból nézzük a szolgáltatókat, nem biztos, hogy mindegyiknél az összes szállója az eszembe jutott: Baptistáknak van 4, a Máltaiaknak 5 + 2 családok átmeneti otthona (csáo), BMSZKI-nak 11 +1 csáo, Üdvhadsereg 2 + 1 csáo, Rés 1 + 1 csáo, Oltalomnak 1 + 1 csáo, MET-nek 4 , HKA-nak 6 szállója van, és had ne soroljak fel mindenkit aki részt vesz ebben a munkában, mert elég sok lenne

 • Jimbo

  Lenne megoldás, csak kicsit sokba kerülne.Bővíteni kellene a speciális ellátási formákat.
  Sajnos nagyon sokan kikötnek a hajléktalan ellátásban olyanok, akiknek nem ott lenne a helyük. Hogy kikre is gondolok? Elsősorban a fogyatékosokra és pszichiátriai betegekre. Nagyon sok van közöttük. A pszichiátriai betegek esetében sokszor nem lehet eldönteni, hogy azért hajléktalan, mert pszichiátriai beteg, vagy azért lett pszichiátriai beteg mert hajléktalanná vált. Ezeknek az embereknek a végleges elhelyezése sajnos elég nehézkes. Csak hogy néhány adalékot csepegtessek. Ma egy gondnokság alá helyezés, alhangon fél év alatt nem realizálódik véglegesen. Jó esetben kirendelnek ideiglenes gondnokot, de ……
  Budapesten összesen 1 pszichiátriai betegek otthona van jó esetben 5 – 6 év a bekerülés, a többi vidéken durva messzi Budapesttől, és aki ide szocializálódott, az nem szívesen megy el 250 km-re a rokonaitól, barátaitól.
  A szenvedélybetegek végleges elhelyezése abszolút megoldatlan még abban az esetben is, ha esetleg önként vállalná azt.
  Folytassam.
  Ja és ha valakinek most jutna az eszébe, hogy valami hiánypótló tevékenységet indítana esetleg bennlakásos formában, az megteheti saját pénzéből, mert nem fogadnak be új szolgáltatási kérelmet, tehát normatívát sem kaphat rá.

 • Avi….ez a kibuc szeru dolog nalunk is megy evek ota….a fidesz vezette be….a problema ott van hogy keves cigany vallalkozik ra mert ugye ott dolgozni kell….a tobbseg inkabb tengodik a segelyen es varja a sultgalambot

 • Már többször nekifutottak ennek a témának:
  – a hajléktalannak joga van mászkálni minden közterületen
  – a a többségnek joga van az adójáért tiszta, rendezett ammónia és fekália szag mentes közterületekhez
  – ezért a hajléktalan ne aludjon alúljáróban, ne igyon, hányjon stb. ott életvitelszerüen, hanem menjen aludni a szállásra, amit ezért tartanak fenn az adófizetők
  – a jobboldali a jobboldali médiának hisz, a “baloldali” a baloldalinak, a gondolkodó ember pedig a saját józan eszére hallhat s mérlegeli a dolgokat
  – gondolkodni mindenkinek joga van, még a jobboldalinak is, nem biztos, hogy a “baloldalinak” azzal kell lesöpörnie észosztás címén: én már 140 éve szocgondozó vagyok, s cserélem a bilit Józsi néni alatt, há persze, h jobban tudom… Ehhez képest vannak itt ollan szerzők, kik mindenhez vindikálják maguknak az észosztó “kiváltságát”, időnként döbbenetes tájékoztalanságuk ellenére
  – ez egy fórum, bárki, bármit hozzászólhat, MOD kereteken belül

 • Avi ben Giora: A hajléktalanok nagy része mentálisan beteg, fizikailag lestrapált. Ez nem jelenthet megoldást nekik. Ez csak az egészséges részének nyújthatna megoldást. De egészséges hajléktalan kevés van. Persze azt a keveset is jó lenne visszanyerni, de a többség maradna ahol van.
  És hát a cigánykérdés és a hajléktalan kérdés nem ugyan az.

 • Figyelő
  2013 október 8
  10:48 de.
  ha szabad kérdeznem, kinek a nevében nyilatkozik többes számban?
  ki hatalmazta fel a képviseletükre?
  persze, megértem, rákosiék üldözték, ki is tántorgott előlük kanadába.
  de kérdezem: mitől lett a fidesz seggnyalója?
  jobb ettől magának odaát?
  mert hát, ez a “mi” egyértelmű.

 • Llanfair

  “A hajléktalanok nagy része mentálisan beteg…”

  Egészséges hajléktalan nincs. Vagy pszichiátriai beteg, vagy van valami szervi betegsége, de nagy részüknél általában a kettő együtt van jelen.

 • Enterprise
  2013 október 8
  12:33 du.
  “- gondolkodni mindenkinek joga van, még a jobboldalinak is, nem biztos, hogy a “baloldalinak” azzal kell lesöpörnie észosztás címén: én már 140 éve szocgondozó vagyok, s cserélem a bilit Józsi néni alatt, há persze, h jobban tudom… Ehhez képest vannak itt ollan szerzők, kik mindenhez vindikálják maguknak az észosztó “kiváltságát”, időnként döbbenetes tájékoztalanságuk ellenére”

  tökéletes igaz.
  különösen az első sora.
  amúgy, aki józsi néni alatt 140 éve cseréli a bilit, az valóban jobban tudja.
  de ne is törődjön vele.
  az a lényeg, hogy maga, fiam, még jobban tudja.
  csak azt nem értem, akkor miért nem gondolkodik?

 • Enterprise

  “menjen aludni a szállásra”

  Könnyen ítélkezünk, egészen addig amíg nem tudjuk milyen hajléktalannak lenni.
  Hiába vagyok empatikus nem tudom milyen hajléktalannak lenni, mert jelenleg van munkám, van hová hazamennem, és van családom. Ha ezt mind elveszteném, akkor tudnám meg milyen hajléktalannak lenni. De nem tudom, hogy bemennék-e egy szállóra, vagy egy fapadra. Most azt mondom nem, mert tudom, hogy én meg tudok állni a lábamon, aha egy jó nagy szart, a fene se tudja most, hogy mi lenne akkor. Még az is lehet, hogy belebolondulnék a helyzetbe, és akkor már megint más a helyzet.

 • Georgina Bojana

  Ejnye István 🙂 ))
  Te is tudod, hiszen gyakorlod, nap, mint nap. Miszerint a gondolkodás – fárasztó! No meg, ami előtte van, az végképpen. 🙁 ))
  Azt a sok könyvet végiglapozni, sőt kijegyzetelni, no meg is jegyezni?! A megszerzett tudást elmélyíteni.
  Sok embernek “uncsi”…
  Nem mindenki ilyen könyvkukac, mint mi vagyunk.
  Ráadásul, amit elolvasunk, azt át is gondoljuk.
  Sőt jegyzeteinkben, agyunkban rendszerezzük is.
  No ez kedves István, irgalmatlanul – fárasztó. 🙂 ))

 • Kedves Kiss Eszter! Ezt írtam. “A hajléktalanok nagy része mentálisan beteg, fizikailag lestrapált”. Ez tulajdonképpen fedi a válaszodat. A kezdő földönfutó még egészséges is lehet, ha gazdasági ok miatt kerül az utcára. Egy darabig legalább is. Ezt bátorkodtam leírni.

 • Llanfair

  Én csak pontosítottam 🙂

 • Na megint sok itt, persze a “hiteles és tárgyilagos”naprakész….
  uszító “jó ember”,de még egyszer a gyengébbek kedvéért!
  Én az adatokat internetes forrásból írtam,és szerencsére
  személyes tapasztalatom nincs mármint a (TVben többet is mutattak,belülről is!)szállókról,körülményekről,de volt osztálytársam ott dolgozott és az utcán mint írtam több hajléktalannal találkozom,naponta,
  ezek személyes tapasztalatok,meg a beszélgetések is.
  Valóban nem voltam szociális munkás,de ugye itt csak egy hozzászóló nyilatkozta ezt,a többi nem és az adatokat illetően bárki hivatkozhat hibás forrásra.
  A sötét károgókkal nem foglalkozom….a többieknek csak annyit,hogy az tény a 3 év alatt több szállót is bővítettek ,illetőleg újakat is építettek,tehát lényegesen több hely van mint régen és bizony sokan nem mennek be!
  Különben lerágott csont a téma,legalább 3-4 ha nem több cikk jelent meg a tárgyban,aztán kíváncsi lennék,hogy az
  itteni nagyhangúak közül vajon ki segített és hány emberen,mert én és a házból bizony többen is pénzen kívül
  természetesen ennivalóval meg ruhákkal is, akik rászolgáltak!A piás, átkozódó alakokat azért senki nem fogadta örökbe!
  No és nem utolsósorban nézzenek már körül a nyugati fejlett országokban…….arról is lehetne írni,pláne ha valaki kint él!
  Ennyi!

 • Kedves Kiss Eszter! Köszönöm!

 • Kérdés!
  Erzsi (Ille..) egyenlő lenne Reflektorral?Érdekes….
  aztán ő is csak múlt időben ír,mint az osztálytársam is
  dolgozott ilyen szállón pár éve,a többiekkel mi van?…..
  Én leírtam a véleményem,a saját utcai tapasztalatom,amit
  most azzal egészítenék ki,hogy ma ért egy sajnos nem ritka
  atrocitás egy fiatal,életerős hajléktalantól ,aki durván és
  követelődzve kért pénzt,de mondtam nincs nekem sem(nem
  véletlenül járok a piacra és több helyre mire bevásárolok)
  arról már nem is beszélve,hogy ma már egyszer adtam másnak
  és én is nyugdíjas vagyok,na erre jöttek az átkok!……
  van, aki nem is akar dolgozni(bár tudna)vagy netán beilleszkedni(nem másokat püfölni…meglopni és inni!)
  Ismétlem!!!!!!sokadszor,hogy ahány hajléktalannak találkoztam MIND azt mondta,nem akar bemenni,így bizony
  teljesen reális a 62 %-os kihasználtság!
  Nem hinném,hogy ennek megoldása az átlagpolgár kötelessége lenne,de a kormány sem sokat tehet a beilleszkedésre képtelenekkel szemben.Fenntartom kivételek vannak,de kevesen,meg azt is,hogy sokadszor ugyanaz a téma kissé unalmas.!!!!!
  Javasolnám,hogy például írjanak egyszer az aradi vértanúk
  ról október 6.vagy netán az ellenzéki bunkó szobor döntögetésről,a Portik perről,a “dicső” múltról,de tárgyilagosan,vagy ez nem megy?Kár,talán hitelesebbek és
  érdekesebbek lennének!

 • Georgina Bojana

  Marcsi!
  Vigyázz. Kellő óvatossággal menj a hajléktalanok közé. Van amelyik már elitta az eszét, vagy olyan mértékben elkeseredett, a kezedben lévő tárcát is kikapja, elszalad.
  Tartani kell a távolságot. Még meg is támadhatnak.
  Ezt az intést komolyan kell venned.
  Sajnálom, persze, hogy sajnálom őket. A társadalom számkivetettjei.
  Ki tudja milyen okból, hogy ide kerültek. De pénzt soha nem szabad adni. Jómagam is ételt adtam, vagy kenyeret vettem, ha láttam, nagy a baj.
  Szó nélkül letettem melléjük, de sietős léptekkel el is kerültem őket.

 • Ejnye a moderátor az antifülkékre,meg geyzákra ,parittyásokra ugye nem érzékeny?ha a másik oldalnak írnak
  alpári stílusban?de sebaj,kellemző.
  Aztán én nem jobboldali hanem tejesen semleges internetes és egyéb forrásból vettem az adatokat,meg is írtam,hogy nem
  biztosan naprakész!A saját utcai tapasztalatom megerősit
  a véleményemben,saját magamnak ugye nem hazudok,de másnak sem mint itt sokan!
  A harsogó “ellenzék”netán az “általuk”….hiteles(korántsem)
  baloldali felforgató szennylapokból vett adatokkal uszítgatnak!
  Csak megkérdezném,ha se az utcán élők se a szállóban lévők nem adják ki a teljes létszámot,akkor a többiek?…
  hol vannak?
  Az itthoni aggódok vegyék őket pártfogásukba(pofázás helyett)a kintiek meg küldjenek repülőjegyet nekik.
  Irtam kivételekről, személyes tapasztalatról többször,ezt
  már egy kisegítő iskolás …..is megértené,vége!
  Antifülke Illét majmoló szellemes….osztályzásán jót
  derültem,persze az ő tanítványa,látszik is!!!!

 • Helyesbítés:elírás volt helyesen:jellemző,meg teljesen
  én legalább észreveszem,nem úgy mint itt sokan,akik nem
  csak elütnek betűket véletlenül,(előfordul)hanem még helyesen sem tudnak írni………

 • Marcsi
  2013 október 8
  6:41 du.
  na, fiam: volt egy filmsorozat a szocreálban, ami a bolgár partizánokról szólt. ők ott voltak minden km-kőnél. igaz, bele is haltak az első smeisser sorozatba. tudja, ez a kis csinos, kézre álló géppisztoly, amit az SS előszeretettel használt a II. vh-ban. a Wehrmachtnak elég kevés jutott belőle. csak a szakaszvezetőknek volt jussuk rá, meg a tábori csendőröknek.
  én nem gebeszkedek minden km kőnél.
  ami pedig a reflektort illeti, valóban szüksége lenne rá.
  ha már a II vh-t említettem: egy légelhárítóra. annak fénye talán elég lenne a sötétsége megvilágosítására 😀

  kétségtelen, hogy hiteles forrásból származik a 62%-os információja. gondolom, az illetékes elvtárs az ágytársa. amikor éjszaka felébred lidérces álmából, ezt kiabálja: 62%!
  maga meg erre reagál.
  azért megnyugtató, hogy vannak ilyen végtelenül szociálisan érzékeny kommentelők, mint maga.

  ami pedig a hitelességünket illeti: ugye, belátja, hogy nem kompetens megítélni?

  sudár termetű asszony 🙂
  tudja, felénk, angyalföldön, a kresz-parkiak szótárában ez egy hangyányit másképpen hangzott: jó nagy darab p.csa 😀
  bocsika.
  nem én mondtam.

 • Súlyosabb esetben akár börtönbe is kerülhet az a hajléktalan, akit rajtakapnak, hogy az önkormányzatok által tiltott helynek kinevezett utcán lakik. Riport Hajagos Andrea budapesti tudósítónktól:

  http://hu.euronews.com/2013/10/09/megosztja-a-magyarokat-a-hajlektalansag-buntethetosege/

 • A parittyás hangja

  Erdős Virág: Na most akkor… (részlet)

  .mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki legeljen penneágyon rozmaringos mellfilét, ki pecázza kukából a halolajos kiflijét, kinek legyen friss levegőn tartózkodni ideje, kinek teljen karcinogén cuccokkal a tüdeje, ki rágja a Cafe Picard mascarponés pitéjét, ki mossa a Szentiványi nagyságosék bidéjét, kinek kelljen éjjel-nappal folyton-folyvást igyekezni, kit lehessen kapásból és szemtől szembe letegezni, ki ne jusson ötről hatra, kinek fussa futópadra, Pulára meg Balira, kit vegyenek palira, kinek legyen hobbija a népi magyar hagyomány, kinek jusson másfél bála angolpólya-adomány, kinek bocskor, rámás csizma, cifra mente, kacagány, kinek jusson, mér’ is jutna, szar se jusson, ha cigány, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki rakja ki carrarai márvánnyal a klotyóját, kinek pakoltassák ki a pénztárnál a motyóját, ki zúzzon ki Rómába, hogy láthassa a piétát, ki nyomassa ezerrel a déligyümölcs-diétát, ki merengjen el egy régi, feudális szokáson, kit érjenek állítólag kisebb bolti lopáson, kinek legyen ad absurdum reklamálni mersze, ki merjen a jogaiért kiállni, na persze, kinek legyen dilije a kuszkusz meg a falafel, ki próbálja nem feladni, végül mégis adja fel, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki költözzön proli szagtól fuldokolva Budára, ki költse egy komplett pesti panel árát dudára, ki ápolja klinikán az egészséges körmét, ki válasszon rövid utat, ki pedig a görbét, ki lásson a Hun West Travel-irodával világot, ki álmodjon zöld fű közé piros, fehér virágot, ki ültessen minden kerti törpe mellé tuját is, ki adja az ártatlant, de hogyha kell, a buját is, ki rendeljen ülőbútort magának a neten, kik lakjanak egyetlenegy félszobába’ heten, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki utazzon még a világ végére is kocsival, ki tudjon le minden bajt egy odavetett bocsival, ki vegye a nyakába egy papucsér’ a plázát, kinek vigye el a bank a vakolatlan házát, kinek legyen párnája a hugyos-sáros aszfalt, ki foglaljon négy személyre, ablak mellé asztalt, kinek legyen jelszava a részvét és a szeretet, kinek kelljen beszerezni tüdőszűrőleletet, ki kerüljön révületbe Csaba testvér szent szavától, ki keljen ki magából egy utastársa testszagától, na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen, ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen, ki járkáljon házastársi javallatra botoxra, kit vigyenek akarata ellenére detoxra, kinek kelljen másnap délig étlen-szomjan kibírni, kit lenne szép most azonnal puszta kézzel kinyírni…

 • marcus aurelius

  Kedves CA, mintha teljesen eltünt volna ismét a moderálás !
  Kár…. Az újságnak kár elsősorban. A legfrissebb termésből olyanok, hogy ” szarcsi…seggnyaló….p.csa ” sok magát normálisnak tartó embert elriaszt. Ki van zárva, hogy ez lenne a cél !

 • Na Ille megint előadta magát!
  nem vagyok szerencsére a “fia” ha az lennék már rég meghaltam volna
  szégyenemben,maga bunkó…..(egyébként lány vagyok….)
  Aztán p….a sem vagyok “intelligens “ballibsike”,de maga
  egy primitív f….z mint eddig!
  Na ha magát nem moderálták ennyi bunkoság után,gondolom engem sem,de lehet,hogy tévedek ugye kedves,tárgyilagos
  C.Ádám??????mint főmoderátor!
  Remélem ezt Georgina Bojana az Illét védő,aggódó is olvassa?

 • Figyelem!
  Ezt az oldalt angyalföldi, bunkó tahók vezetik!….
  bár azt hiszem erre a normális,intelligens többség már rájött,de gondoltam nem árt ha szólok…….

 • GEORGINA BOJANA!

  Ez így igaz,ahogy írod,sajnos egy barátnőm lányát meg is
  támadták,el akarták vinni a táskáját,szerencsére voltak ,akik
  megvédték….Hát ennyi,de én legalább többször segítettem
  az arra érdemeseken,és ez megnyugtatja a lelkiismeretem,annak ellenére,hogy nem én vagyok felelős értük!
  Az persze nem csak engem,hanem másokat is elgondolkoztat,hogy egyes hajléktalanoknak vajon miből telik
  kábítószerre és italra,amitől közveszélyesek lesznek?…
  na ez egy olyan kérdés amire nem várok választ,csak tárgyilagos hallgatást többektől!

 • Marcsi

  Érdekes én 20 éve élem napjaimat a hajléktalanok közt, -volt, hogy utcai szociális munkásként is -, eddig még nem támadtak meg, nem loptak meg. Nem kívánom Önnek, hogy megélje, de jelzem bárki bármikor hajléktalanná válhat, nincs biztosítéka rá senkinek, hogy nem kerülhet ebbe a helyzetbe. EMPÁTIA mint olyan, nem tudom ismerős-e ez a szó?
  Mellesleg ha elolvasta volna a kommenteket még az is lehet, hogy rájött volna, bizonyos dolgokra, de mivel a tudatáig se jut el amit olvas, ha olvas egyáltalán, így nem várom el, hogy értelmes következtetéseket le tudjon vonni.
  Fröcsög össze – vissza mint egy sértett naccsága, mint akire már a kutya se figyel, és úgy próbálja a figyelmet magára vonni, hogy mindenhová odateszi a saját butaságát, aztán ha felhívják a figyelmét egy két dologra, akkor sértve érzi magát. Lehet, hogy Önnél ez egyfajta pótcselekvés, mert nagyon ráér és nincs jobb elfoglaltsága, mint, hogy itt éli ki magát. Nem lehet véletlenül, hogy ez egyfajta szellemi Önkielégítés Önnél?
  Csak sajnálni tudom.

 • Georgina Bojana

  Kedves Marcsi!
  A havi segélyt, rokkant- vagy egyéb nyugdíj összegét sok esetben lőrére, a legolcsóbb műanyagüvegbe töltött akármire, vagy ragasztóra (kábítószerre nem is futná) költik. A ragasztó gőzét beszipuzzák, attól is kábulnak, vagy valamilyen oldószert használnak ezért.
  Úgy érzik, ha elmegy az eszük, nem is gondolnak reménytelen helyzetükre.
  Aztán felébredve érzik a gyomruk korgását, ösztönösen felébred bennük az agresszió. Látják, a többség szép ruhában megy valahová, tehát van hová és miért menniük. Nekik pedig nincs.
  Mint írtam, sokak depressziósak (hja én is az lennék ilyen helyzetben!), vagy pszichikailag már kezelt betegek, az ócska lőréktől alkoholisták. Akik pedig nem kapják meg a saját adagjukat, légyen az bor, vagy szipuzás, akkor a szervezetük követeli. Rosszul vannak, ezért IS, agresszívak.
  Hangsúlyozom, ha segíteni akarsz, észrevételnül tegyél melléjük fél kiló kenyeret.
  Pénzt soha. De ne is beszélgessél velük.
  Hidd el, nem véletlenül írom, amit.
  (Láttam már varjút karón meghalni). Ezt a mondatomat vedd példabeszédnek.

 • Georgina Bojana!
  Igazad van,bár volt olyan hajléktalan ,akin bizony érdemes volt segítenem(sajnos kevés)de valóban ért engem és másokat is sajnos atrocitás!
  Kiss Eszternek csak annyit,hogy vele ellentétben én tudom,hogy mit beszélek és tárgyilagos vagyok,az hogy ő most
  előlépett szoc.munkássá az több mint érdekes….addig miért nem mondta,vagy csak mellébeszél mint itt többen!AZ ő baja,és (kissé hiteltelen)
  nem érdekel a véleménye!

 • csak MARCSINAK kuldom a tobbi ugyis csak orbanozni akar http://www.magyarhirlap/pisiszagu-kalandtura

 • http://www.index.hu/kulfold/2013/10/15/hajlektalan korkep/ Adam ur , az elozo linket elrontottam , ez a jo , koszonom a turelmet

 • eskuszom hogy ott a cikk , a hulye indexnek pocsek IT information technikusai vannak

 • álmos?

  Egyre kíváncsibb vagyok, hogy mivel is lettem lebuktatva?

  Pont ma nyilatkozott Tarlós, illetve tegnap jelent meg a mediában, hogy a téli krízis – 700 ágy – helyekkel 6200-ra emelkedik az elhelyezhető hajléktalanok száma. Igaz azt nem árt tudni, hogy a krízis időszak után az 700 férőhely nem üzemel. No de az is elhangzott, hogy az átmeneti szállók 100%-on, míg az éjszakai menhelyek 80% feletti kihasználtsággal üzemelnek a napokban.

 • Kiss Eszter…kerem olvassa el az index cikket,a kulfod rovatban van,valami olyan a cime,hogy Los Angelesben a masodik ejszakat mar TILOS az utcan aludni,tobb europai orszag peldajat is hozza hogy egyaltalan nem szigoru a hajlektalan rendelet,de a jozan eszere az Onere is hivatkozom,mert nem akarom elhinni hogy azert kuzd hogy emberek a foldon az utcan aludjanak a hajlektalan szallok agyai helyett , kerem gondolkozzon el , menni fog meglatja

 • ja hogy Eszter szerint tarlos hazudik az agyak szamat tekintve,de mi van ha ESZTER hazudik ? gyurcsany bevallotta hogy az mszp rengeteget hazudik , ezt fejben tartom orokre

 • hat nem volt konnyu kedves ESZTER de ezt kene csinalnia : http://www.google.hu beirja a keresobe hogy LONDONBAN TILOS A 2. EJSZAKA AZ UTCAN …..es kattint…ott lesz a cikk…a hulye indexrol ELTUNT de a google-on ott van

 • a kapkodasommal tiszta hulyet csinalok ma itt magambol , ez a cikk cime : LONDONBAN NINCS MASODIK EJSZAKA AZ UTCAN , google

 • álmos?

  Egy szóval se mondtam, hogy Tarlós hazudik.
  Jelenleg a hajléktalan ellátórendszer nem alkalmas mindenki befogadására, ennek következtében viszont vannak akik kiszorulnak az utcára.
  Viszont mint írtam:
  “az éjszakai menhelyet, és átmeneti szállót csak az veheti igénybe, aki önellátásra képes, a közösségi együttélés szabályait képes betartani”
  Az utcán élők egy része azok közé tartozik, akik már “kipörögtek” a szállókról, vagy rosszabb esetben nem kívánják azt igénybe venni, mert rosszak a tapasztalataik, és bizony van is némi alapja ennek.
  A másik részük bizony beteg és nem kicsit, hanem nagyon, pszichiátriai betegségük következtében alkalmatlanok az együttélésre, illetve belátási képességük jelentősen beszűkült.
  Mindezek alapján nem azt mondom, hogy ott a helyük az utcán, DE egészen addig amíg az ellátórendszert nem igazítják az igényekhez – és itt nem csak mennyiségi, hanem elsősorban minőségi átalakításra van szükség – addig nem lehet üldözni és büntetni a hajléktalanokat.

 • SZÓGÁLLATI KÖSZLEMÍNY!!
  Minkitten a romkocsmábú javasújjuk aszoknak akik törvínyileg turtákki a hajlétalannokat a zuccákrú, terekrű, meg aszoknak, akikk ezenn örömköttek, hogy sqargyanak farfekvése órijássünöt. Igreget.
  A BALFAC. nevében,
  falusi a sóvivő.

 • Kedves Kiss Eszter….rendicsek…..ne a kormany mondja meg mi legyen hanem a hajlektalanok….hiszen pontosan ezt jelenti amit most leirt,hogy a hajlektalanok igenyehez legyen igazitva a politika….ez egeszen forradalmi gondolat,really=igazan….ket kerdesem lenne az elso : miert nem kovetelte ezt a szoci kormanyok alatt is ? a masodik : hol valosult meg mar ez ? ugyi sehol ?

 • Kiss Eszter
  2013 október 15
  1:26 du.
  nyugi. a mi ámos barátunkhoz nem jutnak el a hazai írott sajtóban megjelenő cikkek – konkrétan tegnap a METROPOL-ban is olvasható voltak tarlós számai, pedig arról igazán nem lehet elmondani, hogy nem kormánybarát.
  ő csak az online újságokhoz fér hozzá ott a messzi ámerókában.
  tarlós tényleg nem hazudik, neki ilyen számai vannak. végtelen szociális érzékenységében azért azt is kijelentette, hogy nem szeretné, ha az önkormányzatok saját hatáskörükben túl szigorú rendeleteket hoznának a hajléktalanok eltüntetése érdekében.
  de az elv: ha nem látszanak, akkor nincsenek is.
  amúgy, gondolom, téged is hidegen hogy, hogy londonban milyen rendeletek hatnak, mert engem teljességgel.
  ne igazán törődj álmossal. neki a szomszéd nője mindig zöldebb, és az emúttnyócév jobban érdekli, mint az emutt háromésfél.

 • álmos?

  Nem szeretem ha kiforgatják a szavaimat és sajátosan egyoldalúan értelmezik, mint ahogyan ezt most Ön próbálta tenni.
  A döntéshozóknak meg kellene hallgatniuk a szakmában dolgozókat, és nem az íróasztal mögül becsukott szemmel kell elméleteket, törvényeket gyártani úgy, hogy azt se tudják merre folyik az Alagút. Évek óta hangoztatjuk, hogy nagyon sokan vannak a hajléktalan ellátásban akiknek nem ott a helyük. A minőségi változtatás itt kezdődik, egy jelentős profiltisztításra lenne szükség. Teccccik, vagy nem tecccccik ez pénzbe kerül, de jóval kevesebbe, mint egy stadion felépítése.

 • Kiss Eszter es Ille….oki doki….de mi legyen az importalt koldusokkal….ezek a koldusmaffia kulfoldrol behozott importkoldusai..ne mondjatok hogy ilyen nincs

 • Ille…hol voltal napokig ? ha nem titok

 • Kiss Eszter….nem es nem akarom kiforgatni most a szavait,de csak abbol tudok kiindulni amit ide leir,most azt irja hogy sokakat el kene kuldeni a hajlektalnellatasbol…ez bizony azt sugallja hogy a hajlektalanellatas jo biznic hiszen el akar on is valakiket hajtani hogy atvehesse a helyuket illetve penzuket..nem kotekedem,nem forgatom ki a szavait szo szerint idezem , a hajlektalan ellatok egymas kozott harcolnak es kozben orbanoznak is egy kicsit..ez nekem vicces..with all respect=minden tiszteletem mellett

 • ja es stadion penzre is acsingoznak a hajlektalanellatok..mindig ez a pickos penz…es mindig eszre merem venni a pickos anyagi erdekeket az orbanozas megett

 • álmos?

  Azt kell, hogy mondjam alkalmatlan az értelmes vitára, mert továbbra is egyoldalúan és elég sajátosan értelmezi a leírtakat. Megtehetném én is, hogy átértelmezem az Ön szavait, de azt hiszem ettől én inkább eltekintek, mert semmi értelme olyan emberrel vitatkozni, aki csak az elferdítésre képes. Kívánok Önnek hasonló jókat, mint amilyen helyzetben Magyarországon a hajléktalanok vannak.

 • álmos?

  A koldusmaffia hogy jön a témához?

 • Eszter…a koldusmaffia is az utcan van,bar azok altalaban nem hajlektalanok HA JOL TUDOM mert az oket importalok valami rettenetes szallast adnak nekik de attol meg ugyanugy problemas egy romaniabol importalt koldusmaffia kitartott a belvatrosban vagy barhol ha az ablakom ala vecezik mint a Magyar allampolgarsagu hajlektalan

 • almos? vagyok de a konyvtarban ezrt aztan el is szurtam a nickem

 • Eszter hat persze hogy en vagyok az alkalmatlan magacska szerint hiszen fideszes vagyok , fasisztazni is szokott ertelmesen ?

 • Ille István
  2013 október 16
  2:45 de.

  “az emúttnyócév jobban érdekli, mint az emutt háromésfél.”

  Mi furcsa van ebben, ille?
  Van, aki összességében látja az okot és az okozatot. Nem mindenki olyan szűk látókörű, mint itt egyesek.

 • Eszter..irta vagy nem irta hogy vannak felesleges hajlektalangondozok az utccan ? egyaltalan ki maga hogy maga allapitja meg ki alkalmatlan vagy nem ?

 • almos?

  Engem abszolúte nem érdekel a politikai hovatartozása, ez magánügy.
  Tessen már értelmezni mit írtam, olyat biztosan nem, hogy az utcán felesleges hajléktalangondozók vannak.
  Koldusmaffiás kérdésére a válaszom a következő:
  általában Erdélyből hozzák az embereket, minősíthetetlen körülmények között tartják Őket, és sajnos bizony előfordul közöttük hajléktalan is, de nem ez a jellemző. Ha a szociális munkások rájönnek, hogy koldusmaffiába keveredik a hajléktalan, akkor meg vannak az eszközeik, és lehetőségeik arra, hogy kimenekítsék a szerencsétlent.

 • Kedves Eszter..oki doki…en nem igzan ertek a hajlektalnsaghoz…azon huztam csak fel magam hogy az anyagi erdekrol mindenki szemermesen hallgat mig en bevallom hogy anyagias vagyok…vegulis tenyleg vannak Terez anyak is csak en nem tudom megerteni oket

 • egyebkent itt az usa-ban megy csak igazan a szegenyeket segito biznic ahol allasban vannak a nagy segitok , allitolag mind non profit csak a mercedes jar hivatalbol nekik es a havi fizetesuk nagysagat nem ismeri senki mert ugyi az uzleti titok , viszont reszvenyeket tenyleg nem kapnak hogy sirva ne fakadjak emiatt

 • falusi…ezek a szoci matematikusok miert kussoltak 8 evig 2002 es 2010 kozott…akkor tucatjaval fagytak meg a hajlektalanok es senkit se zavart….ha lehetne szivesen olvasnam a te kommentjeidet is ez alatt a 8 ev alatt ugyanitt

 • álmos?

  No kedves álmos? itt írta le a lényeget:
  “en nem igzan ertek a hajlektalnsaghoz”

  én viszont 20 éve foglalkozom hajléktalan ellátással. Látja ha higgadt fejjel ír, máris kiderül, hogy olyan témában próbál eligazodni, ami nem igazán áll közel Önhöz.
  Azt gondolom nem szégyen mástól tanulni, és nem csípőből emocionálisan vagdalkozni.
  De ha már annyira felhúzta magát az anyagi dolgokon, akkor néhány adalék, és ezen valóban felhúzhatja magát.
  Az elmúlt időszakban a rezsi csökkentés a szállókat annyiban érintette, hogy nagy felhasználónak minősülnek, ergo nekik 10%-kal emelkedett a villany és a gáz ára. A “fejkvóta” nem követi inflációt, évek óta csökken talán az idei év volt az első, hogy az előző évi szinten hagyták. Nemhogy mercedesre nem tellik, de még daciára se.
  Ma egy felsőfokú végzettséggel rendelkező szociális munkás alig keres többet, mint egy takarítónő. Félreértés ne essék nem becsülöm le a takarítónő munkáját, sőt az egyik legfontosabb ember.

 • http://www.origo.hu Kedves Eszter…azt olvasom az origon hogy bekescsaban kitiltottak a hajlektalanokat a temetobol , kivancsi vagyok a velemenyere hogy mit szeretne , legyen a temeto a hajlektalanoke ejszaka is vagy cask nappal , es megis miert akarnak a temetobe menni HA HA nincs ott eltemetett halottjuk , ezenkivul az elmult 8 evben szoci kormanyok alkatt mi vbolt a politika a hajlektalanokkal szemben a temetoket illetoen….valoszinuleg cinikusnak talalja a hozzaszolasomat pedig cask ra akarom vezetni hogy maga meg elfogult a hajlektalanokkal szemben es mindegyiket egy foldreszallt angyalkanak tartja termeszetesen minden anyagi erdek nelkul teszi ezt

 • almos?

  Nem vagyok elfogult, ezzel még senki nem “vádolt” meg. Igyekszem reálisan látni és megítélni a dolgokat, épp ezért is írtam, hogy minőségi és mennyiségi változáson kellene átmennie a hajléktalan ellátásnak.
  Viszont az elmúlt 20 évben egyik kormány se – se a szoci, se a fidesz – foglalkozott a temetői hajléktalanokkal, az utcai szociális munka az elmúlt 10-15 év során fejlődött oda ahol most tart. Gyakorlatilag infrastruktúra nélküli próbálkozások voltak előtte, anélkül meg mint tudjuk nem nagyon lehet kezdeni semmit se. Autó is alig volt, csak egy – két nagyobb szervezetnek, annak idején gyalog járták be a szociális munkások azt a területet, mit elláttak.
  Egyébként véleményem szerint a temetőbe a halottak valók.

 • Georgina Bojana

  Kedves Álmos!
  Igaz, hogy nem osztottál lapot, de megsúgom. Vidéken is, a temetőkbe a hajléktalanok azért mennek, mert felfeszegetik a kriptákat és oda mennek be “héderelni”. Aludni, enni és tartózkodni a hideg elől.

  Nekünk, a többségnek ez megbocsáthatatlan, de ezek a szerencsétlenek már annyira elveszítették az emberi életüket, az önkontroll-t, már semmin sem csodálkozom. De azt nem kívánom senkinek, ha őszi időn, szürkületkor megy a temetőbe és egy torzonborz ember bújik elő valamelyik kriptából.
  Jómagam nem vagyok félős, de nem biztos, hogy tudnám “értékelni”.
  Aki pedig félős, no az lehetséges, hogy ott helyben szívrohamban meg is hal.
  *
  Ha én lennék a temetőgazda, én is kitiltanám őket. Mivel rongálnak, egészségtelen koporsókkal egy légtérben lakni, pláne, ha azoknak a koporsóknak “lakójuk” is van. Hiszen a kripta attól kripta, hogy ott felöltöztetve, koporsókban pihennek az elhunytak.

  Itt, ahol élek, itt is van néhány kripta, amit csillagászati összegekért húztak fel. Igazándiból akkora, mint egy kisebb szoba. Van aki szőnyeget, terítőt is rakott bele. Nem láttam, de elmondták.

  Valahogy viszolygok az ilyen jellegű látogatástól. Én igen, a hajléktalanok nem.
  Mert védett helyre vágynak, azonkívül remélik, ott nem üldözi őket senki. Nem lopják el a motyójukat. Mindenképpen elborzasztó.
  Nekem, mint sok más embernek is, visszataszító és félelmetes.
  Áldom a Jó Istent, a jó szerencsémet, hogy nem közöttük vagyok. Mint ahogyan nem is török felettük pálcát.

  Azt mondják, hogy a börtönökben mindenkinek van egy téglája.
  Ha csak arra gondolunk és miért is ne, autóval rosszul vesszük a kanyart, balesetet okozunk, netán halált. Attól még nem vagyunk bűnözők, de menthetetlenül becsuknának minket.
  Ezért is mondom, nem szabad senkit megszólni, örülnünk kell, sőt hálásnak lenni a sorsunknak, hogy mi nem úgy élünk, mint ahogyan ők. Ami az elborzasztó, hogy vannak közöttük több diplomás emberek is. Olyanok, akik valamikor élet-halál uraiként éltek. Vezető pozicióban, netán nyereséges üzletet vezettek.
  Aztán elég volt egyetlen hiba, de az “szarvas hiba volt”, s máris hajléktalanná vált. Úgy, hogy ezért nem szabad senkit megszólni, vagy elítélni. Én legalábbis nem teszem.
  Nem vetem meg őket, sajnálom és kikerülöm mindannyiukat. Mondom, ha nagyon összeszorul a szívem, inkább elmegyek, veszek egy kiló kenyeret, meg egy liter tejet. Szó nélkül leteszem a motyójukhoz és gyorsan elrebbenek onnan. Nem beszélgetek velük, nem hallgatom meg őket és nem bátorítom fel őket, hogy kuncsorogjanak tőlem bármit is.
  Ennyi telik. Több nem.
  Mármint tőlem.

 • álmos?
  2013 október 17
  1:01 de.
  Kétezer egy decembere óta olvashattad volna a hozzászólásaimat akár az MNO-n, akár a 168 órán, de a Kisalfold fórumán, meg még néhány más hazai portál oldalain is..

 • Georgina…koszonom az infot , de igyexem elfelejteni mert annyira szomoru dolgokat irt hogy “sirni” szeretnek de mar nem megy szinte semmin a siras

 • falusi…annyi idom nincs pedig erdekes lenne

 • A közterület hajléktalanok módjára történő “privatizálása” nyilván nem megengedhető dolog, sem Budapesten, sem máshol. Ezzel összefüggésben azt sem árt látni, hogy a hajléktalanoknál is megvan egyfajta rétegződés, és, bár valóban mindegyik részben sérültnek tekinthető, de nem azonos mértékben. Abban viszont Tarlósnak igen is igaza van, hogy a közterületeket mentesíteni kell a hajléktalanoktól,és, ha bővíteni kell a szállások számát, akkor bővítsék! De azt egy város sem engedheti meg, hogy disznóólat csináljanak a közterületeiből. A hajléktalanokon kívüli résznek is vannak jogai, vagy nem?

 • hát persze. csakhogy azzal, hogy eltüntetik őket szem elől, nem a problémát oldják meg, hanem csak a tájképet fazonírozzák. ez nem jog, hanem – ahogy egy másik kommentjében említette ezt a szót – emberség kérdése.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.