Ó, azok a régi szép idők

2013 augusztus 28 7:13 de.17 hozzászólás

Már nem is emlékszem arra, mikor is adtam be a soproni okmányirodában útlevél kérelmemet. És láss csodát tegnap egy email érkezett címemre. Na, nem a soproni okmányirodától, hanem a bécsi magyar nagykövetség konzuli osztályáról. Ebben arról tájékoztatnak, hogy sajnos, mivel nem közöltem anno minden adatot a hivatalos szervekkel, nem tudták teljesíteni a kérésemet. Azt is írták, szíveskedjek mihamarabb kapcsolatba lépni a soproni okmányirodával és az emailben elküldött kérdőívet mihamarabb kitöltve küldjem el nekik.

The Vanishing Point / Ken Hakki

The Vanishing Point / Ken Hakki

Megnéztem a kérdőívet és nagy hirtelen nem tudtam, hogy a 21. században vagyok és Ausztriában, avagy az átkosban, Magyarországon. Mert ott ilyen kérdések sorjáztak: mikor, milyen módon hagyta el Magyarországot. Apja neve, anyja neve, legutolsó magyar lakhelye és munkahelye. Mely országon keresztül hagyta el az országot, hány érvényes állampolgársága van, külföldi munkahelye, illetve ha saját cége van, telephelye profilja stb. Ám ezzel még nincs vége, mert szíveskedjek külföldi címeimet is megadni.

Kissé elborult az agyam. Anno, amikor a rendszerváltás volt, minden különösebb procedúra nélkül kb. három hét alatt kaptunk magyar útlevelet. Mondhatnám, szinte semmi szükségem nem volt rá, de mivel mai napig magyarnak is tartom magam, hát legyen. Hangsúlyozni szeretném, akkor nem kértek ilyen adatokat, csupán csak a születési anyakönyvi kivonatot, hogy Magyarországon születtem. Miután ezt leadtam, röpke három hét alatt megkaptam az útlevelet én és a családom is. Idők folyamán lejárt persze az érvényessége, és ha kétszer használtuk, sok. Idén januárba került a kezünkbe, mert egy rokonunk Szabadkán él és azt szerettük volna a nyáron meglátogatni.

Ezért kértünk magyar útlevelet illetve annak meghosszabbítását.

A követséget felhívtam itt Bécsben és kérdeztem tőlük, tessék már mondani, ez micsoda? Anno, amikor a soproni okmányirodában leadtunk minden papírt, igazolást, egy szóval nem mondta az ügyintéző, hogy kér ilyen adatokat. Mert tudnia kellett volna, hogy amiket leadtunk, azok nem teszik lehetővé, hogy kiállítsák az útlevelet. (az egy más dolog, hogy én nem értem, minek kellenek ilyen adatok, mikor az útlevélben nincs olyan rubrika, hogy lakcíme).

Nincs apelláta, hiányosak az adatok. Kértem, hogy intézkedjenek, de a konzul udvariasan megmondta, hogy ő csupán csak közvetítő, forduljak a soproni okmányirodához. Ahogy megadom a kért adatokat, ők kötelesek 72 óra múlva kiállítani a dokumentumot és azt eljuttatni a követségre, ahol átvehetem. A soproni önkormányzatnak telefonáltam és megmagyaráztam a kedves antipatikus akárkinek, hogy nem értem az eljárási menetet. Mondjuk, a mai világban, amikor senkinek az adatai nincsenek biztonságban , az kiszivároghat, hála Snowdennek vagy bárkinek, miért ennyire kíváncsiak? Sőt, azt is szóvá tettem, hogy van más állampolgárságom és ha új okmány kell, vagy hosszabbítás, nem macerálnak ilyen kérdésekkel. Csupán azt kell igazoljam, hogy állampolgár vagyok és így jogom van úti okmányt kérni. Az ügyintéző megértésemet kérte, hogy ezeket a törvényeket nem ő hozza, ő csupán csak ügyintéző. Megérti a sérelmemet, de neki is ki vannak adva a dolgok. Közöltem vele, hogy semmi titkosság nincsen körülöttem mivel a Magyar Nyugdíjfolyósítónál is meg van a címem, de úgy látszik, ők titkos adatként tárolják.

Ráadásul úgy hallottam – 2/3-os dicsekvésként – hogy Magyarországon, az ügyintézést egyszerűsítendő, az egyek államigazgatási adatbázisok egymás közt átjárhatók.

Erre alapozva én ebben a hivatali rendszerben nem bízom meg, mivel, hogy úgy mondjam, erőszakosnak tartom, és a régi időkre emlékeztet. Most ott tartunk, hogy megírtam a tiszteletlen tisztelt hivatalnak, hogy forduljon bizalommal a Magyar Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. Ha azok esetleg nem adják ki nekik a kívánt adatokat, akkor talán majd közlöm velük. Hát nem érdekes dolog? Újra majd a fényes szelek fognak fújni? Vagy csak egy speciális lista készül, a NER nevében?

Esetleg az AVH – apró áthallás, egy betű – szorgoskodik?

Avi ben Giora

17 hozzászólás

  • Kopácsi Judith

    Avi, nem tudom észrevetted-e, de volt olyan kérdés is a kérdőivben, hogy “születendö gyermeke neve, és neme”. Ezen én agyon röhögtem magam, mert honnan a fészkes csodából tudnánk elöre. A kérdések legnagyobb többsége nemhogy hülye, de természtesen teljesen felesleges is.

  • Mit csodákozol komcsik vannak most hatalmon !

  • Avi.
    Lakcímet minden ország hatósága kér az útlevélkérelmezőtől.
    Te két alapvető hibát követtél el..
    1. Sopronban adtad be a kérelmedet.- A Bank Gassén kellett volna. (Gyorsabb, kevésbé macerás.)
    2. Reklamáltál, vagyis munkára, gondolkodásra, magyarázkodásra kényszerítettél egy állami hivatalnokot, ami megbocsáthatatlan..
    🙂
    Nézd a dolog naposabb oldalát.
    Nincs a formanyomtatványon olyan kérdés, hogy
    ” tartozik-e valamilyen vércsoportban, s ha igen, miért?”
    Már ez is lehet öröm.. Az “anyja neve három példányban”, már igazándiból meg sem lep..
    Te valszeg ott vagy a Kubatov lista a betűs (vagy b-betűs)oldalain.
    Szabadkára osztrák útlevéllel is eccerű beutazni.
    (Értem én a felháborodásodat, de ilyesmiken én már csak röhögni tudok..)

  • falusi
    2013 augusztus 28
    11:57 de.
    oszt az összeset?

  • Judit!
    Ez is benne van még, de az nincsen benne, hogy ha tetszik ha nem egypárt rendszer marad Orbanisztánban.Siralmas nem röhejes.
    Falus! Nincs és nem is lesz osztrák útlevelem. Nem azért mert nem lehetne, pusztán mert nem tartottam igényt osztrák állampolgárságra(azt már ide sem merem irni, hogy ha osztrák állampolgárságot akarnák, minden más állampolgárságomról lekellene mondanom hivatalosan. Mert ezek is begyepesedett fejüek sajna. Csodálom is, hogy Orbán még nem vezette be, hogy aki magyar az csak magyar lehet. Na de ami késik…? Kubatov Pistikénél én a “zs” vagy “i” listán szerepelhetek. Csak egy hülye fintor. A FIFA rájuk vert vagy nyocszázezer büntetést. Kérte Kubatov, hogy jelentekzzen az a vadállat aki a molinot készitette. Először senki sem aztán vagy egy tucat jelentkezett, hogy én voltam. Erre Pistuka azt mondta na akkor fizessetek. Kiváncsi leszek ki fogja majd lepengetni a büntit. Nem leszek meglepődve ha a jóságos nagyvezir Viktor fogja mert nála a foci az szent. A magyar “turulcsapat” meg pláne.

  • Én ANNYIRA szeretnék egy botszvánai útlevelet…hzogy lehet kérem ?

  • Geyza
    2013 augusztus 28
    7:11 du.
    Há’ emísz Gaborone-ba, oszt aszondod nekijjük, hogy Bakgalagadi vagyó. Abbú arraság ollan kevís van, hogy simánn ehiszik..

  • Avi ben Giora
    2013 augusztus 28
    1:54 du.
    A Kubatov kéréshez még annyit, azt is odaírták, hogy címet nem adunk, meg van a listádon!
    Vagyis a saját tábora is nyomott egy fricskát.
    Amúgy meg ha itt tartunk, nem értem én ezt a stadion őrületet. Foci úgysincs, akkor minek a stadion? Leásni négy cölöpöt kapunak, a tehetségtelen semmitérő ingyenélők el szaladgálhatnának a bogyó után a marhalegelőn is. Bocsánat! Disznó legelőn. Kondásnak disznólegelő kell, nem boci legelő.

  • A témához.
    Nem csak külföldön macerás a dolog.
    Ugyanez megy akkor is, ha kettős állampolgár valaki, és Magyarországon él.

  • Nem komcsik, hanem opportunista volt-komcsi káderekből átvedlett fasiszták ( az már más kérdés, hogy az 1989 előtti “létező szocializmus” és a kommunizmus is elméleti szinten két külön dolog ). A magyar társadalom többnyire mindig is (szélső)jobboldali beállítottságú volt; a fasisztoid, tekintélyelvű, kirekesztő, intoleráns eszmékre, nem pedig a demokratikus, toleráns, egalitáriánusakra vevő.

  • Érdekes történet,remélem egyedi eset!
    A mi utlevelünk meghosszabbitàsànàl nem volt ilyen komplikàcio.

  • Don Ovuz
    2013 augusztus 29
    1:37 de.
    Talán Afganisztán, esetleg Dél-Amerika inspirálja őket a stadionépítésre..

  • Avi ben Giora
    2013 augusztus 28
    1:54 du.
    Bocs, azt hittem osztrák-izraeli-magyar hármas vagy.
    A nyolcvanas években még volt kettős állampolgárság Tulijóskáéknál.

  • Itt soha nem volt sem kettős sem hármas állampolgárság. Miután a németek váltottak és erre az osztrákok is akartak ám mivel Haider és Schüssel kormányzott élből el lett utasítva.
    Botszvánai utlevelet szeretnél? Azt nem tudom hogy megy. De mondjuk Zanzibárit vagy Rodesiait (ha még létezik Rodesia de ugytudom van még)annak semmi akadálya nem lehet. Pusztán kérvényezni kell a tsizteletbeli állampolgárságot és nagy eséllyel megkapod.Sőt! Délamerikai banánköztársasáokban jelentkezhetsz tiszteletbeli konsulnak is.
    Foci? Azt már elllehet felejteni. Ugyan is a foci annó a szegények a prolik sportja volt. Manapság meg uri sport lett mert egy focista ha eltudja rugni a bogyót cirka öt-hat méterre annak milliokban mérik az árát. Gondolom ha teszem azt Gera(nagy hirtelen nem jut eszembe más ismert bogyógurítgató) légiós gázsiját megkaphatnád, nem hiszem hogy anyagi gondjaid lennének. Régi szép időkben egy jó focista mint mondjuk Albert Flóri (még három város is viseli a nevét: Albertfalva, Albertirsa, Lábatlan) kocsmát kapott. Rákosi (nem a kicsi kopasz hanem a fradi focistája)meg butikot és csencselhetett nyugati holmikkal. De ahhoz le is kellett tenni az asztalra illetve a hálóba valamit. Ezt is a ruszkiknak köszönhetjük amikor lekellett feküdni a nagy testvér válogatottjának. Azóta csak fekszik a magyar foci. A stadionépítés az egy dolog. Nem bizti, hogy focira sportra építik. Egy stadiont sok másra is lehet használni.Példul beterelni a renittenseket az ellenkezőket és békaügetésben körbeszaladhatják a pályát a lelkes Orbanisztáni vezetőség füttyögése közepette. De ha nem tudnád már régi Rómában is azt mondták a népnek kenyér és cirkusz kell. Kenyér nyema és cirkusz is lehet egy stadiban pláne ha egy fradi és egy mtk vagy ne adj Isten valami izraeli együttes lép pályára

  • A nyolcvanas évek elején Bécsben dolgoztam, ott a hivatalban három amerikai is volt, akik megkérték és kapták az Osztrák állampolgárságot. Igaz, mindhármójuknak a szülei Bécsből származtak.
    Az egyikkel még tartom a kapcsolatot, majd megérdeklődöm, hogy hogyan történt, vagy esetleg én értettem félre valamit.

  • Nü, rákérdeztem. Ezt válaszolta:
    “In general, the Austrian Nationality Act does not allow dual citizenship except for persons who obtain two citizenships at the time they were born (e.g. a person born to Austrians living in the US acquires both Austrian and US citizenships at the time of birth).
    Thus, if a person acquires US citizenship, he/she usually has to renounce the actual citizenship he/she is holding. The only exception is stated in Section 28 of the Austrian Nationality Act:
    if the maintenance is in the interest of the Republic of Austria, or
    if personal reasons are worth considering (the law does not provide for examples of specific reasons that are worth considering but one may think of older relatives living in Austria, career prospects, reasons related to property issues etc.).
    Only born Austrians may make use of this legal provision stated under b).”

  • Walla!
    Pont ezt akartam én is mondani de szegényes szókincsem kényszerített arra , hogy röviden fogalmazzak 😀 😀

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.