Embertelen emberek

2013 augusztus 21 8:02 de.22 hozzászólás

Remélem,  jó páran emlékeznek még azokra az évekre amikor a délszláv háború dúlt. Most kár lenne azon gondolkodni, miért is tört ki, hogy ki is kezdte. Tények igazolják még ma is, hogy nem maradtak le a nácik rémtetteiről. Talán még túl is szárnyalták azt.

Akkor is nyár volt és meleg. Az emberek nagy többsége élvezte a meleget, és csak éppen oda-oda lesett a TV képernyőjére. Nem sokan törődtek vele, hiszen már lassan megszokottá vált, hogy amolyan kísérője az esti vacsorának a híradó, mást sem mutatva, mint öldöklést, éhezést meg egyebeket. Hol van az emberi együttérzés, az emberi összetartás? Pedig még nem is olyan régen egész Európa és a világ jó néhány része lángokban állott. Akkor is csak az összekapaszkodás, az együttes segíteni akarás segített, csak is így sikerült legyőzni az ellenséget.

Sarajevo-music-cementery

Vedran Smailović

Ám csak egy kis részét, mert pár év múlva újraszerveződtek, elfeledve az évekkel korábbi vereségüket.  A délszláv háborút Európa nagy része ölbe tett kezekkel nézte. Alig pár órányira ropogtak a fegyverek, embereket kínoztak halálra csupán csak azért, mert más volt a vallása, a nacionáléja és még kitudja miért. És válogatás nélkül, nőket, gyerekeket is.

Mindenki nyaralt, pihent, nem igen figyelt oda. Voltak olyanok is, elég szép számmal, akik tényleg „karnyújtásnyira” voltak az eseményektől, de nem mentek sem haza, sem máshova, mert ha már kifizettük, akkor ki is élvezzük. Persze, az egy kérdést vett fel az emberben, hogy ember hogy képes pihenni és élvezni az életet, amikor mások meghalnak, szinte közvetlen mellette. De menjünk tovább egy lépéssel. Alig pár évre rá pusztító tzunami söpört végig Balin és a környező szigeteken. Az első nagy pusztítás után szerte a világon kérték azokat az embereket, akik már befizettek egy ottani nyaralásra, hogy mondják vissza  az utat, még a pénzüket is visszakapják, de ne tegyék ki magukat közvetlen veszélynek. Akik meg ott voltak a közelben, szintén felszólítást kaptak, hogy menjenek azonnal ki a repülőterekre és térjenek haza. Ám az emberek meg sem hallgatták ezt. Akik már ott voltak és megúszták, tovább sütkéreztek a romokon. Nem zavarta őket, hogy szinte kő kövön nem maradt, hogy az ott élők éheznek, miközben neki a még épségben maradt szállodában kitudja honnan, százféle ételt szolgáltak fel. Evett-ivott, ha már kifizette és teljesen hidegen hagyták a látottak. Ő ide csak nyaralni jött. Hogy az ottani az éhezéssel és nyomorral küszködik, az hidegen hagyta.

Sőt! A felhívások ellenére egyre többen utaztak oda, mivel a katasztrófa sújtotta övezetben szinte ingyen juthatott hozzá mindenhez. Mai napig ez a legfőbb bevételi forrása a szigetnek és környékének, de én személy szerint akkor sem tudtam volna magamat jól érezni, hogy azok, akik kiszolgálnak és miattam kényszerülnek akár személyes tragédiájuk ellenére is rám mosolyogni, mert én vagyok a turista…

Most ismét ugorjunk. Már lassan két éve tart a polgárháború Egyiptomban. Hasonlóan, mint anno a délszláv háborúban, emberek százai, millió esnek egymásnak vélt, vagy jogos sérelmeik miatt. A Vörös-tengeri nyaralóhelyek ennek ellenére nem ürültek ki. Sőt, csapatostul mennek a turisták oda nyaralni, holott egyáltalán nem biztonságos az ott tartózkodás. Csupán azt furcsálja az ember, hogy hogyan képes egy másik ember az ott élők szenvedéseit nap mint nap végignézni, anélkül, hogy tenne érte valamit. Kifizette a nyaralás összegét, és magában még szentül meg is van arról győződve, hogy azzal, hogy pénzt költ ottan, segíti a helyi lakosságot.

Embere válogatja, de semmi nem változott. Ezelőtt 64 évvel vagy lehet, hogy kissé régebben is, ugyan úgy emberek szórakoztak szerte Európában, amikor másutt embereket öltek meg. Ártatlan embereket, mert más volt a vallása, más volt a politikai beállítottsága. És sokan mai napig ezt hazugságnak könyvelik el, mondván: túlzásba esnek egyesek! Majd ezekről az eseményekről, ha véget érnek egyszer, így fognak sokan vélekedni: ugyan, meg sem történt az egész! Kitaláció. Emberek nyaraltak ott, semmi sem volt úgy, amikről beszélnek. Mese az egész. Hja, kérem, a történelem mindig ismétlődik, és egyszer mindenütt kihalnak még az élő tanuk.

Hol is van akkor az állandóan hirdetett nemzetközi összefogás? A világ talán öt százaléka fog össze. De az sem humanitárius okokból. Pusztán üzleti érdekből. Még azok is, akik zászlajukra azt festik fel, hogy humanitárius segítség nyújtás céljából gyűjtenek és mennek oda. A tények nem ezt igazolják.

Avi ben Giora

22 hozzászólás

  • gépészmérnök voltam oszt jónapot

    persze hogy uzleti erdekbol fog CSAK ossze az emberek 95 % – a ….Avi…te vagy itt az egyik legjobb fej….Mozes 3/4 ezer eve KOBE VESTE hogy NE LOPJ….azota is lop az emberek 95 %-a …az ARANYBORJUT szeretik nem a Mozesi kotablakat

  • Az ember nagyobb állat tud lenni az állatnál
    / Gyuri barátom mondása 1969 ből /

  • Ez az uralkodó értékrend, amit a média, a politika, vagy éppen a reklámvilág sulykol hazug módon a tömegekbe. Mindenki csak saját magáért, bármi áron. Néha ezt még vallásos, szentfazekaskodó sziruppal is leöntik mint pl. nálunk a “keresztény-nemzeti” ( fasiszta )ideológia képviselői. Persze a “balliberális oldal” is csak kevésbé emberibb.

  • …az utolsó mondatot úgy értem a balliberális oldal se sokkal emberibb.

  • Ezzel tistában vagyok Mérnök ur. De nézze csak meg. Mose rabénu annó köbevéste. Utána vagy ellopták a szerzői jogot vagy ki tudja de ma ez az irás a legtöbbször kiadott irások egyike. És mindig eladható, Hogy ki kaszálja be érte a szerzői tiszteletdijat az rejtály, de nem lehet szegény ember.

  • Az üzleti érdek és a humánum nem egymás ellentétei. A kereskedelem alapfeltétele a béke (persze a fegyverkereskedelmet kivéve). Sokan azért utaztak a tzunami helyére, hogy segítsenek, de a helybeliek sem akarták, hogy megszűnjön a turizmus. A katasztrófaturizmusnak is megvan a jó oldala, bármennyire a rossz ízlést látjuk benne. Talán ugyanazon alapul, amiért az emberek megbámulnak egy balesetet vagy az arról szóló híradót. A vér és halál a művészet és irodalom része amióta csak van ilyen. Most mi a rosszabb, a közöny vagy a kíváncsiság? Én nem tudok erre válaszolni. Mostanában inkább a közöny dühít, hogy az emberek nem is tudnak arról, mi történik. Száz tévécsatornával nagyon el lehet kerülni az információt.

  • Előd: A közönynél nincs rosszabb! A kíváncsiság viszi előre a világot. (nem a kukkolásra gondolok).

  • A cikkel egyetértek.
    A közönyt, a targédiák mindennapos látványa a TV hírekben okozta!
    A “nagy hatalmak” meg tehetetlenek a legtöbb esetben,mindig a saját politikájuk, országuk előnyeit nézik. Ezt tette Chirchill is! Ezt tették nyugoton a holocaust idején, a boszniai vérengzéskor, vagy az 56-os m.forradalom leverésekkor.
    Az egyén, az átlag polgár, ha van benne empáthia, akkor adakozik a földrengések áldozatainak, vagy az 56-os menekülteknek.

  • Elméletileg nem szükségszerű, hogy egymásnak ellentétei legyenek, de a gyakorlatban sajnos a ” big business” ( nem mondom hogy nincsenek kivételek ) , sok esetben a nagypolitikával összefonódva, bizony nemcsak hogy a tisztesség, de egyenesen az emberélet elé sorolja a profitot meg a tőzsdeárfolyamokat. Itt nyilvánvalóan nem általában véve a haszonra törekvéssel meg a tőzsdeárfolyamokkal van a probléma, “csupán” csak avval, ha teljes erkölcsi nihilizmussal, cinikus módon, gátlástalanul minden emberi normát felrúgnak. Nemcsak a ( sok estben szürke vagy feketegazdaságba tartozó ) fegyverkereskedelemre kell gondolni, például azt is lehet(ne) úgy szabályozni, hogy lehetőleg csak demokratikus államok és nem pedig elnyomó, népirtó diktatúrák kezébe kerüljön ( sokszor legálisan ) a muníció. A fegyverkereskedelmen kívül ott van például a gyógyszeripari lobbi, a vegyipar sok ágazata amelyeknek például az emberi egészség meg a környezet épsége ( tehát végső soron az emberi élet ) finoman szólva semmit sem számít. Nem beszélve sok más iparágnak elnyomó államberendezkedésű országok olcsó vagy éppen fél vagy egész rabszolga ( pl. gyermekmunka is ) munkaerejének kihasználásáról. A pénzügyi szektor visszásságainak például meg, mondjuk úgy óvatosan, hogy része van az utóbbi idő globális gazdasági problémáiban, akár tetszik a hazai neofita devizahiteles újkapitalistáknak akár nem.
    Ez nem zsidózás, a bankár egyenlő zsidó című sztereotípia, ahogyan próbálnák cinikus, manipulatív módon beállítani az abban érdekeltek. A hazai fasiszta szélsőjobb primitív nonszensz színvonaltalanságán kívül létezik közgazdasági érvekkel alátámasztott értelmes kritikája is a jelenlegi hazai vagy nemzetközi gazdasági viszonyoknak. Egyébként nagy hiba volt a rendszerváltás után annak a neofita buzgalmú attitűdnek a sulykolása, hogy a nagybetűs kapitalizmus önmagában megoldja Magyarorsz. minden problémáját; az, hogy a szocializmus után a ló másik oldalára esve, a nagytőke igényeinek korlátlan kiszolgálása jelentené a fejlődést. Így válnak a munkavállalók legitim érdekei, a nyomorgó, sok esetben afrikai, ázsiai körülmények között élő tömegek, az alultáplált és az egzisztenciális versenyben eleve behozhatatlan hátránnyal induló gyerekek érdemi megsegítése, a demokratikus nyílt, kevésbé nepotista, korrupt társadalom megteremtésének igénye másodlagossá ( sőt egyenesen a szocializmus, bolsevizmus restaurációjává, primitív kádárizmussá stb. ). Meg lehet nézni a hazai “balliberális” sajtóban időnként megjelenő bornírt “neoliberális” tirádákat. Az olcsó alulképzett munkaerő és a külföldi tőke kombinációjának kínai, latin-amerikai, harmadik világbeli szintű gazdaságpolitikája meg az ideális fejlődés netovábbjává válik. Sikeresen vezették ezek Magyarországot a jelenlegi helyzetébe.

  • Egyébként az is érdekes és szerintem legalább annyira visszataszító, illetve kapcsolódik a jugoszláv, egyiptomi, indiai-óceáni stb. turistacélpontok ügyéhez, ahogyan a jelenlegi újfasiszta Magyarorsz.-on élvezkednek a demokratikus szabad világ minden részéből érkező turisták. Ez persze felveti azt a kérdést, hogy az EU ( vagy az USA ) vezetői miért nem nevezik néven azt, amit a jelenlegi fideSSz garnitúra művelt az utóbbi években: a demokrácia és jogállamiság felszámolásának, az EU alapértékeinek nyílt semmibevételének, az 1945 előtti rezsimek ideológiai restaurációjának, a nyílt náci fasizmus zavartalan garázdálkodásának a megengedésének. Erre nemcsak az EU alapszerződései, de a II. világháborút lezáró párizsi békeszerződések is jogilag köteleznék. Az már csak hab a tortán, hogy még izraeli turisták, itt tanuló egyetemisták is látszólag nem zavartatják magukat amiatt, hogy olyan helyen vannak ahol kb. annyira szimpatizálnak velük mint mondjuk Bejrútban vagy Kairóban. Nem tudják hová érkeztek…?

  • gépészmérnök voltam oszt jónapot

    Avi…a szerzoi jogrol…akkoriban nem volt magyar konzulatus jeruzsalemben csak damaszkuszban,Saul ezert ratert a damaszkuszi utra hogy az ottani magyar konzulatuson felvegye a magyar allampolgarsagot es Szent Palra magyarositsa a nevet,e celbol bementek a zsinagogaba Jezussal kertek egy kotablat es fizetni akartak de az uzsorasok sokat kertek erre Jezus felborogatta az uzsorasok asztalait es kikergette oket

  • A kiváncsiság valóban előre visz, mert a közöny az nem visz előre inkább hátrafelé. Amolyan belenyugvás, hogy szar ez igy is szar ez úgy is nincsen lehetőségem ezen változtatni. A katasztrófa turizmust ne keverjük össze azzal a fajta turizmussal ami, hogy éljek ezzel a szóval “közöny turizmusnak” neveznék. Mert halvány fogalmam nincsen mint ahogy már többször is levéstem, hogy hogyan tud ember kikapcsoni és lelazítani mikor alig pár kilóméterre emberek gyilkolásszák egymást. Ő meg közönyösen leszarja mert ide úgy sem lőnek itt nem lesz balhé. Honnan olyan biztos a dolgában? Van egy osztrák riporter aki Kairóból tudósit. Tegnap este megkérdezték tőle nem e fél amikor tüzharcot közvetit élőben. Mire a popfa azt mondta: van rajtunk egy golyóálló mellény és arra elől hátul fel van irva, hogy reporter for news.Eddig még nem érte őt atrocítás de a kollégáját Alexandriában kishijján szitáva lötték. Vagy nem tudták elolvasni vagy magas lóról leszarták, hogy a mellényre rá volt festve, hogy tudósító. Ezek a közöny turisták még nem ismerik a Közel Keletet. Mert előfordulhat hogy gondolnak egy nagyot a muszlim testvérek vagy a másik oldal összefogdossák a turistákat mint tuszokat és kopoltyunként egy halom pénzt követelnek. Szomália partjainál ez igencsak gyakori manapság akárcsak Délamerikában. És akkor ugyan ki fog fizetni? Mert ezek nem lacafacáznak ha lejárt a megadott időpont az “ultimátum” akkor, kilőnek egy pár foglyot, hogy ők nem játszanak, komolyan gondolják és ha nincs pénz akkor mindenkit kinyirnak. Ne én erre irtam ezt a kis szösszenetet. Mert minden ország megpróbálja az állampolgárait kimenteni ha szorult helyzetbe kerül. De az egyszeri polgár elgondolkozik azon mekkora pénzbe is kerül egy olyan akció, melynek keretében egy halom váltságdijat kell érte lepengetni plusz egy C131-es Herkules ide oda repkedése sem két fillér. És akkor még nem számoltam a személyzetet meg a katonai mentőcsapatot. És ezt nem egyedül állambácsi fizeti ha nem az adófizető is. Nem lenne egyszerűbb, hogy ahogy megérték vagy hagyják el a helyszint vagy egyáltalán ne is utazzanak oda

  • Érthető a kesergés,
    de az emberi természet az ilyen.
    Fel lehetne gonoszabban is tenni a kérdést, azért mert Szudánban éheznek s éhen halnak, Berlinben, New Yorkban, Tel Avivban, Singapurban, Budapesten stb. ne egyenek kaviárt s igyanak rá pezsgőt? Vagy aki ezt teszi, az egy érzéketlen fatuskó, szívtelen szörnyeteg (s ez még fokozható)?
    Amúgy Hurghadából s egyéb üdülő helyekről is húznak el a turisták, mint a vadlibák, a helybéliek pedig azért sírnak, hogy most miből fognak megélni (s nem azért, mert ezreket mészároltak le az utcán)?
    Az EU pedig azért töri a fejét, hogy most elítéljen, vagy ne ítéljen, vonjon meg segélyt, vagy ne vonjon, kítől stb.? Ez pedig már kőkemény politika, egészen más dimenziókkal: mit szólnak hozzá választóink? …szövetségesünk…? …mi az üzleti érdekünk…? S születnek majd olyan válaszok, melyet a mezei polgár nemigen vesz be: Irakban vegyi feyverek vannak, ezek veszélyesek, meg kell tehát védeni a demokráciát, támadunk (Blair). Eredmény: egy ledózerolt ország, százezer halott, nyomor – politikából kiábrándult tömegek…
    /Folytathatnám Afganisztánnal, a tuszikkal, Észak Kóreával stb./
    Én amúgy optimista vagyok, szerintem a világ, ha lassan is, de egyre jobb lesz, csak a lélekszám és az intelligencia szorzata állandó… hogy ez jó-e, azt nem tudom…:-)

  • http://index.hu/belfold/2013/08/20/gardistakat_avattak_akaszton/
    hogy is van ez a belügyminiszter 2010-ben azt mondta két hét alatt rendet csinálunk, mintha az a két hét már elmúlott volna

  • A cikk prófétikus mondanivalója attól hiteles, hogy a szerző nem követi el azt az ízléstelenséget, hogy valamelyik politikai tábor nyakába sózza a felelősséget, hanem mindnyájunkhoz szól.

  • Puchert János
    2013 augusztus 21
    3:45 du. Ez azért lehet, mert az elmebetegek az egészségügyhöz tartoznak. A Lipót pedig bezárt.

  • Aki otthon nem nyer vesztes,mint a labancaink a 8 évük utàn.
    Mi a politika a turistàkkal”most ne menjetek oda,mert veszélyes”,de a turista kivàncsi-mert az emberek egyrésze,a veszély ellenére ilyen és megy,vagy ott marad.
    Mi a politikàja a fogado orszàgnak? Minnél több bevétel a turizmusbol,mert különben nem jut:fegyverekre,korhàzakra,
    sebesültekre,oktatàsra,fizetésre… stb.
    A balkàni hàborut szemlélökröl,ha valaki koràbban beavatkozott volna,valamelyik oldal mellett,a màsik oldal is kapott volna
    hasonlo segitséget.Mi lett volna ebböl? Csak az össznépi felhàborodàs utàn volt lehetséges az agresszor megfékezése.

  • Az izraeli turisták sajna pontosan tudják, hogy Európa olyan országába utaznak, ahol a náci Németországot is megszégyenítő zsidózás cigányozás megy. De pont most van a szokásos nyári zsidó-fesztivál és mint általában nivós műsorokkal. Csak ugy megjegyezném, hogy mai napig az ELAL az egyetlen olyan légitársaság akik hetente Boing 747-es Jumbot járatnak Budapestre a Liszt Ferencre.
    Az Eu és a világ ahogy valaki fentebb leirta most hezitál: segítsünk ne segítsünk ha igen kinek és hogy. Ezen fog menni majd a nagy ujabb nyerészkedés mert pontosan azért a nagy kussolás erről. A gazdag arab államok mint Szaudia Qutar az Emirátusok bejelntették a katonai kormányzat támogatását még ha a nyugat ezt le is állítaná(nagyokosok. Az egyetlen bástya volt és maradt az egész arab világban ahol esélye lett volna a demokráciának de most már erre semmi remény nincsen.
    Miért törödne most Magyarországgal bárki is? Csak akkor vesznek minket “górcső” alá jobban, ha éppen unatkoznak. Márpedig most igencsak nem arról szónak a hirek. Ujra botrány volt a Fradi MTK meccsen. Egy hatalmas molinon az állt In memorán Csatáry. És azt a sok fajbarom magyar nem is tudja, hogy mikor annó az MTK-t betiltották Magyarországon egyedül a Fradi volt a betiltás ellen.

  • Lehet, hogy rosszul tudom, de az oroszok teljes mellel kiálltak a Szerbek mellett. Fenyegettek mindenkit aki bele akart szólni. Rosszul emlékszem? Neveltetésük nem gátolta volna egy nagyobb konfliktus kirobbanását.

  • A parittyás hangja

    Enterprise
    2013 augusztus 21
    2:33 du.

    Egész meglepő de ez egy olyan hozzászólás Entertől amivel tejesen egyetértek. A cikkben nem igazán életszerű a megállapítás, hogy a csúnya rossz turisták csak azt hiszik, hogy a pénzük segíti a lakosságot. Egyiptom fő turista célpontjaiban, a Vörös-Tenger partvonalán Dahabtól Marsa Alamig a lakosságot nem segíti hanem konkrétan eltartja a turisták pénze, lévén hogy gyakorlatilag a lakosság egésze a turizmusból él valamilyen szálon, és akik egyébként nem is nyomorognak, a térség mércéivel mérve semmiképp. Tudom, dolgoztam ott. Marha pipák a polgárháborús felfordulás miatt de nem vallási vagy politikai okok miatt hanem mert a megélhetésük forog veszélyben, véleményük nyilván van de gyakorlatilag le se szarják ki van hatalmon amíg az nem borítja fel évtizedek óta jól működő gazdasági gépezetüket a baksisért!:)

  • Lélfai Szilárd

    Avi

    “Az izraeli turisták sajna pontosan tudják, hogy Európa olyan országába utaznak, ahol a náci Németországot is megszégyenítő zsidózás cigányozás megy. De pont most van a szokásos nyári zsidó-fesztivál és mint általában nivós műsorokkal.”
    – egy javaslat: vissza Gyurcsányékkal, akkor nem volt se zsidózás, se cigányozás, sőt buzizás sem!
    – egy kérdés: Magyarországon kívül, mely országokban van még egy hetes, szerinted is nívós zsidó-fesztivál?
    – mivel amikor nem veszed át az ellenszék stílusát értelemesen szoktál írni (igaz kicsit elfogultan), lenne egy bónusz kérdés is: mi a véleményed a MÁV és az OTP elleni USA-beli zsidó kártérítési perek indításáról?

  • “a MÁV és az OTP elleni USA-beli zsidó kártérítési perek ”
    Elvben teljesen jogosak. Helyeslem.
    Aztán az érdekes az lesz, jogilag miként állja meg a helyét a kereset a mai jogutódokkal szemben.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.